BEG airport status
Rat u Ukrajini, Dan 2: Do sada nezabeležen helikopterski desant, Rusija još nije ostvarila potpunu prevlast u vazdušnom prostoru Uništeni ukrajinski sistem PVO Buk. I pored navoda da je sistem PVO Ukrajine onesposobljen, za tako nešto bi trebalo mnogo više vremena.

Rat u Ukrajini, Dan 2: Do sada nezabeležen helikopterski desant, Rusija još nije ostvarila potpunu prevlast u vazdušnom prostoru

Drugog dana ruske vojne intervencije u Ukrajini, širom ukrajinske teritorije borbe se vode nesmanjenom žestinom. Napredovanje ruske vojske i snaga Luganske i Donjecke Narodne Republike na nekim pravcima ide teško i sporo, čini se da su ukrajinske snage prvo propustile rusku vojsku na svoju teritoriju, a onda u nekim mestima pružili veoma jak otpor. Rusi tvrde da se frontovi i naseljena mesta izbegavaju, da se ide na opkoljavanje, potom da, koliko je to moguće, dejstva ne budu jačeg intenziteta kako bi se maksimalno smanjile civilne ali i vojne žrtve.

Nije međutim bilo realno da ruske oružane snage izvrše nekakav munjeviti udar i brzo zauzmu velike delove države koja je po teritoriji, ne računajući Rusiju, najveća u Evropi, a osim toga ima i oko 44 miliona stanovnika. Ipak, ruska vojska nalazi se blizu Kijeva, sa njegove severne i zapadne strane. Zapadne procene govore da su Rusi ušli u Ukrajinu sa trećinom svojih snaga, odnosno oko 50000 vojnika. Obe strane navode da neprijatelj ima velike gubitke u ljudstvu i tehnici, Ukrajinci su saopštili da su Rusi juče izgubili čak 2200 vojnika.

Nezvanična karta oblasti u kojima se vode borbena dejstva. Deo tih teritorija je pod kontrolom ruske vojske.

Tokom jučerašnjeg dana najzanimljiviji događaj (iz ugla analiza upotrebe vazduhoplovnih i specijalnih snaga) svakako je bio helikopterski desant na aerodrom Gostomelj koji se nalazi 39 kilometara zapadno od Kijeva. Bilo je zaista nadrealno videti veliki broj helikoptera Mi-8 i Ka-52 koji lete nisko iznad krovova kuća. Ministarstvo odbrane Rusije (MORF) je danas objavilo da je u toj akciji učestvovalo čak 200 helikoptera, što je zaista neverovatna i moguće preterana cifra.

Nakon zauzimanja aerodroma usledile su žestoke borbe, ukrajinski mediji su u dva-tri navrata javljali da ukrajinska vojska ponovo kontroliše ovu vazdušnu luku kao i da su ruske snage uništene (pri tom se pominjalo da je poginula većina od 200 ili čak 500 ruskih vojnika). Međutim, ujutru se ispostavilo da Rusi i dalje kontrolišu aerodrom Gostomelj.

Poklopac kabine oborenog Su-27.
Ostaci lovca Su-27 RV Ukrajine koji je oboren iznad Kijeva.

Noćas i u toku jutra je na nebu iznad Kijeva bilo vrlo dinamično, ukrajinska PVO pogodila je jednu krstareću raketu koja je potom pogodila soliter, tu je zatim snimak pogotka letelice koja nije mogla biti identifikovana, ali se pretpostavlja da je to ukrajinski Su-27. Novinar CNN javio je da je oboren lovac Su-27 RV Ukrajine, nije još uvek jasno da li su ga oborile ruske ili ukrajinske snage. Pojedini ruski izvori navode da je avion oboren sistemom Strela-10M3 ukrajinske vojske. U toku dana prikazane su fotografije olupine kao i posmtrnih ostataka pilota koji nije uspeo da se katapultira.

Video navodne bliske manevarske borbe u kojoj ukrajinski MiG-29 obara ruski Su-35.

Drugi interesantan događaj (ako se uopšte dogodio) je bliska manevarska vazdušna borba između ruskih i ukrajinskih lovaca čiji je navodni snimak, koga je mobilnim telefonom napravio jedan od stanovnika Kijeva, objavljen na različitim internet blogovima, forumima, TV kanalima.

Na snimku dosta lošeg kvaliteta može se uočiti da je MiG-29 raketom vazduh-vazduh u tzv. dog-fajtu u zadnju polusferu pogodio lovca koji bi mogao biti Su-27 ili možda Su-35. Ukrajinski mediji preneli su da je njihov MiG-29 oborio ruskog Su-35, što je bilo javljeno i juče ali bez materijalnog dokaza. Sa druge strane postoje tvrdnje da je u pitanju montaža, odnosno igrica Arma 3 ili DCS (Digital Combat Simulator). Što predstavlja dobar primer nove vrste magle rata u digitalno doba.

Pogođeni ruski Su-30SM u vazduhoplovnoj bazi Miljerovo.

Iznenađujuć je svakako bio i jučerašnji napad ukrajinske vojske na rusku vazduhoplovnu bazu Miljerovo koja se, u najbližem delu, nalazi na samo oko 19 km od granice sa Ukrajinom (najduža udaljenost od granice je oko 45 km). U toj bazi je stacioniran 31. lovački avijacijski puk, 1. gardijske mešovite avijacijske divizije sa dve eskadrile (24 aviona) višenamenskih borbenih aviona Su-30SM.

Prvobitno je bilo javljeno da napad izvršen taktičkim raketnim sistemom zemlja-zemlja Točka, ali je kasnije saopšteno da je bazu napala izviđačko-borbena bespilotna letelica Bajraktar TB-2. Ruski izvori navode da je letelica navodno pogođena iznad aerodroma i da je pala blizu jednog aviona Su-30SM kojom prilikom je avion oštećen. Na osnovu dostupnih fotografija pre će biti da raketa sistema Točka nije pala na taj aerodrom.

Uništeni ukrajinski Su-25 na aerodromu Kulbakino.
Minorna oštećenja vazduhoplovne baze Kulbakino.

Kao što smo već naveli u jučerašnjem izveštaju, iako su juče iz ruskog Ministarstva odbrane naveli da su ukrajinske vazduhoplovne baze uništene, ukrajinska avijacija je kao što smo mogli da vidimo letela i juče i danas. Američki Pentagon objavio je da je prekjuče ujutru lansirano 100 balističkih i krstarećih raketa, a do kraja dana ukupno 160, da bi se juče spomenula ukupna brojka od 200 raketa.

Juče ujutru je objavljen satelitski snimak dela vazduhoplovne baze Kulbakino na jugu zemlje pre i nakon raketnog napada. U ovoj bazi nalazi se 299. avijacijska brigada RV Ukrajine naoružana jurišnicima Su-25. Na satelitskom snimku nakon napada vide se minimalna oštećenja baze, osim par uništenih Su-25 koji duže vremena nisu operativni, vidi se samo još jedno oštećenje dela stajanke. Za potpuno onesposobljavanje ovakvih velikih aerodroma potrebno je mnogo veći utrošak ubojnih sredstava.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Ja

Nocas oborena dva IL76 južno od Kijeva, ako je tačno to je problem.

Odgovori
V-

kakav problem?
to je odlicna vijest!

Ni

@Jamamoto
Nije tacno, to je izmislio neki lik koji je izmislio i nekog pilota MiGa koji je navodno srusio 6 Su-35 sam. Da je tacno bile bi fotografije.

Pa

Ovde mnogo nemacha pojma sa dvocifrenim iq, nemojte vise da se nasladjujete tudjom nevoljom i kompjuterskim igricama. Zna li iko sah?

So

Ма каква два, оборили су 20 комада. Уништили 34 СУ 30, СУ35, СУ34, Руси имају више шртава него испод Стаљинграда….Још мало ће Украјинци прешишати наше „најдраже сусједе“ у информативном рату.

Go

Za Nikolu.

Niste u pravu.
ne ulazim u to da li je ovo istina ili propaganda, ali ovo nije objavio „tamo neki lik“.:

„UKRAJINSKO ministarstvo obrane priopćilo je kako je velik broj ruskih padobranaca poginuo nakon što su ukrajinske snage oborile avion koji je prevozio ruske padobrance kod Kijeva.

BBC nije uspio provjeriti ove tvrdnje, a rusko ministarstvo obrane još nije komentiralo izvješća.

Ministarstvo obrane u Kijevu napisalo je u objavi na Facebooku da su ukrajinski borbeni avioni Su-27 presreli ruski transportni vojni avion IL-76 MD rano jutros oko 00:30 po lokalnom vremenu dok je pokušavao spustiti padobrance kod Kijeva.
Prema specifikacijama koje je objavio proizvođač, avion može prevoziti do 167 vojnika, kao i posadu od 6-7 ljudi.

„Ovo je osveta za Luhansk 2014.“, napisao je na Facebooku zapovjednik ukrajinske vojske, general-pukovnik Valerij Zalužnij, misleći na rušenje ukrajinskog zrakoplova prije osam godina, u kojem je poginulo 40 padobranaca i devet članova posade.

Glasnogovornik ruske vojske general-bojnik Igor Konašenkov izjavio je u subotu da Moskva nije pretrpjela žrtve tijekom invazije.

Mi

Jel i ovo „izmislio neki lik“:

https://youtu.be/TC4IFzY6x2k

Ni

@Goran
Objave ukrajinske strane uzimajte sa rezervom, preterano lažu. Rusi dosta ćute i ne objavljuju i sa njihove strane uglavnkm ima samo snimaka civila i po 5 puta zauzimaju pojedjne gradove, dok Ukrajinci idu toliko daleko da bi čovek pomislio da pobeđuju, čak je i BBC govorio o tome. Prikazuju snimke svoje uništene kolone i predstavljaju to kao ruske gubitke, ima čak i lažnih zarobljenika koji daju izjave kako navodno nisu znali da idu u rat. Da je taj Il-76 oboren Ukrjainci bi pokazali dokaze, isto tako su lagali da su prve noći povratili antonovski aerodrom iako se posle ispostavilo da nisu i da je 200 Rusa te noći osakatilo celu jednu ukr. laku brigadu od 3,000 ljudi.

Fe

@Jamamoto
Čime? Praćkama? Pa Pentagon tvrdi da im je PVO skroz eliminisana, a naširoko prikazuju svoje gubitke kao ruske.
Gde su dokazi? Prikažu oboren Su-27 sa plavim delovima – UKR maskirna šema, a “zaborave” da pokažu oznake oborenog.
Trpe ogromne gubitke, a propaganda samo zaluđuje nove i nove, ne bi li ko od civila uzeo oružje.
Počele su i mere iz krajnjeg očaja – podela oružja “narodu”, i TV “obuka” za pravljenje Molotovljevih koktela… To znači da je vojska na konopcima, samo to što vojska ne može, još manje će moći nahuškani i sluđeni narod, studenti i srednješkolci, samo će da opreme svakog ludaka i kriminalca, da ima čime rešava pitanje svima svoje iz okoline…

No

Il-76 prema svemu sudeći, nije oboren. Ukrajina počela objavljivati propagandu na nivou Jermenije i Azerbejdžana tokom rata u Karabahu, jedini način da ohrabri svoje borce.

No

Il-76 nije oboren, propaganda Ukrajinaca

Pe

@Goran U Rusiji se hitno traze lekari, i to: hirurg, traumatolog,anesteziolog,rentgenolog.Radi slanja u rejone „specijalne mirovne operacije“ kako oni nazivaju agresiju na Ukrajinu.O tome ima zvanicni dokument.
E sad, ako „nemaju zrtve“ i pored videa spaljenih leseva u ocigledno razbijenim T-90 ruskim tenkovima, pa zasto im trebaju lekari?
Mozda ih salju na neku naucnu konferenciju ili seminar?

No

Il-76 nije oboren.

Mi

Za Gorana

„UKRAJINSKO ministarstvo obrane priopćilo je kako je velik broj ruskih padobranaca poginuo nakon što su ukrajinske snage oborile avion koji je prevozio ruske padobrance kod Kijeva.

To isto Ukr min.obrane je javno priopćilo da se svi dohvate pravljenja Molotovljevih koktela i razdavalo automate na ulici kao paradajz na pijaci, bez ikakve registracije…toliko o njima kao ozbiljnoj instituciji!

Go

Nikola, Mire

Molio bih Vas da pažljivo pročitate moj prvi post.
Ja nisam rekao da je ovo istina ili ne.
Ja sam sa samo osvrnuo na Nikolu koji je rekao:
„Nije tacno, to je izmislio NEKI LIK koji je izmislio i nekog pilota MiGa koji je navodno srusio 6 Su-35 sam“

Ovo nije izmislio NEKI LIK, nego je objava Ukrajinskog ministarstva odbrane, a da li je istinita ili ne u to ne ulazim.

Pe

@Nikola Ako ste Vi u pravu onda Ukrajina koristi Ka-52, T-90M i Tigar?Jer ima desetine videa upravo ovih orizja koji su potpuno unisteni sa raskomadanim telima vojnika.
Pogledajte telegram kanale kao https://t.me/chtede

Ja

Ruski gen. major Andrei Sukhovetsky, komandant 7 divizije VDS poginuo u Ukrajini. Ako je to tačno, šta li bi moglo biti, da nije trovanje hranom, pao mu klavir na glavu, oficir VDS, jao možda je leteo avionom koji se srusio…

Ja

Pukovnik Aleksandar Mostovoj dobio orden Heroja Ukrajine za obaranje IL76 i 2 Mi24 kod Vasiljevke. Helikoptere je oborio praćkom, a za IL76 koristio je SU27.

Nj

Otreznenje za sve koji misle da je koja baterija FK-a, nekoliko baterija pancira i malo BUK-ova predstavlja nekakvu obranu. Za sve koji misle da bi baterija S-300 ili S-400 bila nekakva obrana… Sprzili su samo preko 20 baterija S-300, a di je ostala sprzena protuzracna obrana, u samo dva dana… A nisu napadali s nekakvim oruzjem sudnjeg dana… Napali su sa nekoliko desetaka tisuca vojnika, nekoliko eskadrila aviona i helikoptera, raketama kraceg i srednjeg dometa..

Odgovori
Al

Svi ti sustavi su samo jedna velika šarena laža kojom se plaši a u stvari upotrebna vrijednost im je nikakakva

Al

Svi ti s 300 ,400,itd su samo babaroge kojim se plaše mala djeca dok im je operativna vrijednost nikakakva što se vidi na bezbroj primjera, sirijski s300 nije oborio ništa,ukrajinski s300 nije oborio ništa, armenski s300 nije oborio ništa.

YP

Kada NATO ili Rusija napadaju zemlju kao što su Srbija, Sirija, Libija, Ukrajina…, ne postoji dovoljno dobra odbrana koja takvoj sili i intenzitetu sile može da se suprotstavi. I jedni i drugi imaju avijaciju koja može danonoćno da napada i to u dužem vremenskom periodu, pa tu ne postoji čak ni mogućnost da se posle prvog udara, rat pretežno vodi na kopnu.
Ovi sistemi su više da se zaplaše susedi koji imaju malu avijaciju i kojoj se ne isplati da izgubi par aviona (jer to verovatno čini veći % avijacije)

No

Sprzili su Rusi balistickim i krstarecim raketama PVO Ukrajine, jesnostavno ga prezasitili. A kvalitet ukrajinskih sistema S-300 je upitan, stara verzija koja se nije adekvatno odrzavala, a i pitanje je kakav je kavalitet obuke pripadnika ukrajinske PVO. Ratuju sa silom koja je te sisteme napravila.

dr

pa i ti da imaš krstareće rakete tipa kalibr ili iskander i ostale takve tipove naoružanja mogao bi komotno da anuliraš i uništiš bilo koji PVO sistem. Rusi sa kaspijskog jezera i crnog mora krstarećim raketama šibaju pa ako taj PVO obori koju raketu ne može više odjednom ako se nekoliko ili više projektila uputi ka njoj. Ovi s300 i s400 i američki patriot pomaže u odbrani samo ako imaš na drugoj strani protivnika koji nema balističke rakete i ostalu visoko preciznu opremu. I ako imaš više ovakvih tipovi PVO-a ali to imaju opet samo one zemlje koje već imaju ksrtareće i balističke projektile.

Be

@Njofra Točno…

No

Itekako su takvi PVO sistemi delotvorni, ali pre svega protiv vazduhoplova. Presretati balističke rakete je druga priča.

Fe

@ Njofra
Dabome, tako ste prvo vi sa zapadne strane lupali kako UKR “ima S-300” i “Turke dronove” – imali su S-300 iz osamdesetih, a Rusija proizvođač radara, pa nije mogla da ih ometa…
Neuporediv je FK-3 sa celom Ukrajinskom PVO – ima veći domet, neuporedivo bolje radare, i izrazito bolje radio linkove. Još kad polete hipersonične rakete – ni Zapad nema čime da zaustavi ni Iskandere, a kamo li Kinžale i Cirkone, a gde bi ih Rusi probali u stvarnom ratu nego na Zelenskom…

en

Po toj logici 1999. nama u Srbiji nije trebala ostati ni jedna praga kao PVO sredstvo.A nasi su dejstvovali sve vreme agresije. Sad zapravo vidim koliko je umeca imala VJ, obzirom na silu koja nas je napala.

Pe

@Njofra
Ajde, jasno da su Rusi znali sve sta ima ulrajina od ozbilknih sistema ali sve zastsrolo brate, 30 god bije bilo ozbiljnih modernizacija, osim par prototipa, osim toga radari subim bili zasljepljeni.. pa rusi su vec uvjezbavali te taktike.. na vjezbama…Oni nisu imali PMU .. zapravo oni su midlili kao ma ko ce nas napasti Nato nad cuva.. e to je zabluda

Mi

Rekao bih da su precenili snagu svoje PVO. Recimo da bi im više odgovarala taktika koju je Srbija imala 99,“. Zasigurno su u sličnoj poziciji a razlika je u tome što Ukrajinci moraju da se nose i sa kopnenim ratovanjem za razliku od Srbije 99,“. Što znači da će avijacija RF morati da se spusti nisko ako misli da pomogne ekspedicijom korpusu .Namerno sam rekao ekspedicioni korpus zato što po broju vojnika i angažovane tehnike ovo nije u pravom smislu invazija nego operacija ograničenog dejstva.Zemlju sa 40mil stanovnika solidno naoružanu ne može pokoriti sila koju je angažovala Rusija.Verovatno će se ići na postizanje nekog mnogo manjeg cilja od osvajanja cele Ukrajine!!! Ovim tempom max još 7 dana može se održati ofanziva ako ne postignu cilj moraju preći na pun obim operacija ili se povući.Ako se odluče na ovo prvo sledi pokolj neslućenih razmera. I nadam se da to nećemo gledati!!!!

Gl

Ukrajinski mig 29 je u gorem stanju od naseg,sto se opreme tice

Odgovori
Ma

Netocno sve su modernizirali

Gl

Marin

A sto nemaju digotalni ekran ako su modernizirani

Bo

Ukrajinski S 300 sistemi su iz prve generacije, 80. te godine, iz sovjetskog doba. To su S 300 PT, PS i V1. Bio je članak o tome. Zastareli i ko zna kako održavani. Plus Rusi predobro poznaju te sisteme jer su ih pravili i koristili.
To sigurno utiče na slab učinak ukrajinske PVO. Ipak, očekivalo se da pokažu više.
Modernije generacije S 300 sistema su veoma sposobne i upotrebljive. Ali ih Ukrajinci nemaju.

Pe

@Marin
Osim boje i novog radia nista posebno
Srpski mig je ipak napredniji ma koliko ti to ne volio ali pomirite se vise s tim!..

Ja

Marine, na koji standard su modernizovali svoje Mig-ove?

Pe

@Boki Ako niste primetili, nema letova ruskih aviona.Zasto?Zato sto s-300 „stari“kako ga Vi zovete,i te kako radi na odredjenim visinama, posebno jer Rusija koristi avione koji su projektovani u isto to vreme kao i taj S-300!
Dakle nemaju stealth, a vrlo je upitno koliko mogu da elektronski ometaju tako potentan sistem kao S-300
Ne zaboravite da je SSSR 1980-ih bio zaista naucna i tehnoloska supersila, i nosili su se protiv celog NATO.
Dok danas Rusija jedva protiv Ukrajine, i nije nikakav tehnoloska velesila.To sto stave kineske LCD ekrane ne znaci da je znacajno bolje.

Ni

Mislim da je veliki problem rusa mali broj raketa… skupe su pa ih štede.

Najjeftiniji su im životi vojnika, ali tako je uvek bilo kod njih.

Pitanje – u kojoj meri je korišćeno elektronsko ometanje? Ja sam mislio da ce ruši da bacaju male el.mag.puls bombe i da pogase sve u celoj ukrajni… Primetio je da nema mnogo snimka na internetu. Sigurno rusi ometaju mobilne mreze. Sta je sa televizijom?

Zašto nisu gadjane elektrane i dalekovodi? Zašto u kijevu i drugim gradovima ima struje?
Zar nisu trebali da im to pogase na 10ak dana…

Zelenski, ako preživi vikend, ce imati šansu da uvede rusiju u rovovski rat… a rusi nemaju snage da traju vise od 10ak dana. Nemaju dovoljno ni para, ni ljudi. Ipak je Ukr prevelika.

Odgovori
Ž

Nix

Оно што се могло прочитати из западних извора је да су Руси мало користили ПЕД.

Mi

>> Primetio je da nema mnogo snimka na internetu. Sigurno rusi ometaju mobilne mreze.

Ja sam se do juce dopisivao i dobijao snimke iz okoline cuvenog aerodruma Antonov, dakle mobilna mreza funkcionise i moguce je poslati bilo kakav video.

ma

Rusija ne zeli da unisti Ukrajinu vec da je celu zauzme. Sto bi unistavali elektrane i ostalu infrastrukturu kada ce to kroz par dana biti njihovo 😁? Uskoro, nece na trzistu faliti samo 20% ruske psenice vec i ukrajinska i sve sto oni poseduju. Cilj je zauzeti Ukrajinu uz sto manje stete i ljudskih zrtava. Najlakse je da sve sravne sa zemljom, i sta su onda dobili, pustu zemlju? Razmisljaj van kutije. Sankcije Rusiji su sutra i sankcije Ukrajini.

Ig

Izbacivanje elektroenergetske mreže usred zime bi uzrokovalu humanitarnu katastrofu ogromnih razmjera, i time bi Putin sam sebi izbio argument kojim se pravda pred svijetom i vlastitom javnosti da se radi o akciji usmjerenoj isključivo protiv narkomansko-nacističkog režima.

Mi

>> Rusija ne zeli da unisti Ukrajinu vec da je celu zauzme. Sto bi unistavali elektrane i ostalu infrastrukturu kada ce to kroz par dana biti njihovo 😁?

To se nece nikada desiti, od Blitzkrieg-a, zauzimanja Kijeva za 3 dana i instaliranja lojalne vlade kako vidimo vidimo nema nista. Rusi ce se pre ili kasnije, ovako ili onako, morati povuci. Uzgred, kako bi bilo da sklonis taj odvratni, cinicni smajli i upristojis se? Hvala.

po

Hmmmm…
Slatke suze pro natzlsta.

po

Nikad se neće desiti?
Hmmm.. procena je za dva, tri dana..

Pe

@Miladojka Youneed Rusi zele da zauzmu Radu kako bi napravili sto pre teatralni spektakl o „proglasenju nove Vlade Ukrajine“ koja ce „pozvati trupe ODKB da sprece nasilje u Ukrajini“ .
Za to im treba pod hitno mrtav ili uhapsen Zelenski.
To je plan.Zato su poslali specijalne jedinice, i i nisu isli na daleko veca razaranja za koja,van svake sumnje, Rusija ima mogucnosti-tepih bombardovanje,balisticke rakete po centru grada, kao u Ceceniji.

Mi

>> >> To je plan.Zato su poslali specijalne jedinice, i i nisu isli na daleko veca razaranja

Mislim da veca razaranje povlace optuzbe za ratne zlocine, osim toga tesko da je ruske vojnike moguce duze od par dana motivisati da ucestvuju u ovome i da cak razaraju ukrajinske gradove, ali imaju oni dovoljno islamista sa kavkaza na raspolaganju za takve stvari.

>> Rusija ima mogucnosti-tepih bombardovanje,balisticke rakete po centru grada, kao u Ceceniji.

Mislim da je u 21. veku tepih bombardovanje u jednoj evropskoj zemlji nemoguce. Ipak je Cecenija kavkaska vuko*ebina. Bombardovanje Kijeva bilo bi ratni zlocin, i zlocin pred bogom, tamo se nalaze 1000 godina stare pravoslavne katedrale iz doba Kijevske Rus i Pecorska lavra, pa Rusi nazivaj brodove i podmornice po knezovima koji su sahranjeni u crkvi svete Sofije. Kakvo tepih bombardovanje za boga miloga…

Kako se ovo uklapa u tu vasu pricu, ovo je kod Herson-a, masivan konvoj, nisu samo specijalne snage:

https://youtu.be/j4IiT1aENzo?t=61

Ed

Eto godinama se radi mit od ruske avijacije. Ako ovako imaju problema sa ukrajinom ameri bi iz zgazili i sa legacy lovcima, bez da f22 i f35 prismrde ratistu. Eto to je stvarnost

Vl

>> Primetio je da nema mnogo snimka na internetu. Sigurno rusi ometaju mobilne mreze
Pre će biti da socijalne mreže kontrolišu NATO i službe zapadnih zemalja. U stvari, treći svetski rat je počeo, ali virtuelno sa plasiranjem pravih i lažnih snimaka i vesti.
U celoj ovoj situaciji mi izrazito smrdi CIA potpis. Njihov sistem rada toliko liči na „pravljenje“ vesti i događaja u ratovima 90-tih.
Pogotovo je zanimljiv video sa lica mesta na kojem je prikazan onaj spaljeni Su 27 (onaj za koji su Ukrajinci tvrdili da je Su 35 i da ga je oborila njihova PVO). U jednom delu videa, fokusira se na natpis na Ruskom jeziku. Iznad toga postoji logo vazduhoplovne jedinice kojoj avion pripada (831 air force regiment).

Fe

@Nix & Živojin Banković
Ne može mnogo da se veruje ikome, a I zapadni komentatori nagađaju ili čak i izmišljaju – očekuje se da nešto kažu, a sa lica mesta nema ničeg osim gole propagande. Moguće je da Ukrajina nije baš protivnik najviše klase (nisam siguran da uopšte koriste išta kao Link-16, da pođemo od toga, a i nisu poznati po umrežavanju borbenih sredstava, možda najšira upotreba EW nije ni smatrana za nužnu , pitanje je koliko se npr uopšte koristi kod njih GPS, a koliko su GLONASS-u mogli da veruju u sukobu sa Rusima, takođe, pitanje je da li bi Rusi tek tako ometali GLONASS koji i njima treba…Rusi su verovatno koristili činjenicu da gro UKR PVO-a ima manji domet nego Kh-31 npr, da pođem od najbanalnijeg primera, pa likvidirali baterijske radare sa standoff daljine – imaju Rusi i dvosenzorske antiradarskih raketa sa dodatnim TV/IC navođenjem, koje su mogle da pronađu i radare posle gašenja… Osmatrački su redom nastradali izgleda još prvog dana, od Iskandera i Kalibara…

Izgleda da se tehnolški jaz između onih na samom vrhu i ostalih dodatno produbio od ‘99-te… Trebala je VS da proba da pošalje osmatrače sa obe strane, da budem malo duhovit, pa da izvidi šta se stvarno dešava, pa da iskustva primeni na našu PVO, mada mislim da će to moći da dobije i od Rusa, post festum.
S obzirom na to kako stoje stvari Rusi će imati prilike da primene i iskustva druge strane za naredne verzije sistema PVO, što se inače retko događa…

Go

Nix:
„Primetio je da nema mnogo snimka na internetu.“

Evo dva nova:
„Prvi pokazuje učinak akcije ukrajinske vojske koja je pomela cijeli vojni konvoj ruskih snaga. Može se pretpostaviti da je ovdje djelovala ukrajinska avijacija, očito iz borbenog helikoptera Mi-24. “

https://video.vecernji.hr/portal/2022/2/12490a3d.mp4

Uništeni ruski PZO sustav Tunguska-M.
https://video.vecernji.hr/portal/2022/2/5b97281b.mp4

Go

@Miladojka Youneed

„ali imaju oni dovoljno islamista sa kavkaza na raspolaganju za takve stvari.“

Navodno, ponavljam navodno, (odnosno, vjerojatno ćemo saznati za dan-dva da li je propaganda ili ne, jutros ih imaju malo manje nego sinoć.

„Konvoj čečenskih boraca uništen nedaleko Kijeva, ubijen i general: ‘Tušajev se neće vratiti kući‘

„Čečenski general Magomed Tušajev ubijen je u ratu u Ukrajini, objavio je na Twitteru bivši veleposlanik te zemlje u Austriji, ukrajinski političar Oleksandr Šerba (51).“

om

madpal, o čemu ti to, o Hitleru možda, nije lako danas biti Rus u svijetu ajde daj se malo informiši.
Koje gluposti kakvo zauzimanje najveće zemlje u Europi koja ima 40 mil. Stanovnika. Rusija je danas ekonomski patuljak , za desetine milijardi dolara već su sada siromašniji, rat je skupa igra ,a kad dođu sankcije koje još svijet nije vidio vidjet ćemo što njegov narod o tome ima reći. Oligarsi nisu baš najzadovoljniji to već znamo. Novac je blokiran pa im ga niti Putin ne može izvući da pokrije svoje ludosti.

ab

@Goran

Naoružana skupina poznata po svom barbarskom nasilju i kršenju ljudskih prava je uništena nakon što je njihov konvoj od 56 tenkova raznesen u paramparčad u blizini Hostomela, sjeveroistočno od Kijeva, ukrajinskom raketnom vatrom drugog dana od rasporedjivanja.

Ovaj prvi kontigent se preselio, postali su svi sehidi jer su kako stvari stoje zaginuli u dzihadu. Samo da li za Allaha ili za Vladimira i ovozemaljska bogatstva?

Mi

U svakom slučaju vlada informacioni rat koji zasad dobija Ukrajina. A stvarno stanje na terenu sigurno nije takvo. Što se tiče tehnike koju upotrebljava RF sem snimka oštećenog ka52 koji se prinudno spustio na livadu nisam video ništa mladje od 40 godina da je uništeno palo napušteno pokvareno…. Uglavnom su to snimci koji su diskutabilni ili lažni . Zanimljiva je činjenica da se preko uništene tehnike po potrebi crta oznaka z ili v pa naprimer za isti uništen tenk postoje dva snimka sa različitim komentarima……

Pe

@Miladojka Youneed Slazem se sa Vama,samo sam pomenuo da tehnicki Rusija ima tu mogucnost upotrebom Tu-160 ili Tu-95 samo, Putin je zeleo da prisjedini Ukrajinu Rusiji, i isao je od ideje da Ukrajinci to prihvate.
Carpet bombing obicno ne osvaja hearts&minds, iako je bilo primera (Nemacka) da moze da prodje.
Sad kad je proslo 96 sati i nisu zauzeli Kijev, vreme pocinje da radi protiv Rusa.Koga god bi proglasili za „predsednika Ukrajine“ bio bi ubijen.
Nema nacina da trenutne ruske snage okupiraju grad od 4 miliona ljudi kojima je u velikom broju podeljeno oruzje, a ukrajinske fabrike sokova sad u istim bocama proizvode Molotov koktele i salju u gajbicama u Kijev.
Bice pregovori.

Ol

Da li je realno da je ukrajinski dron uspeo da uđe u ruski vazdušni prostor? I to čak da dođe do vojnog aerodroma i dejstvuje po njemu ili bar pokuša dejstvovati.

Odgovori

U haosu rata je svašta moguče. Aerodrom je na svega 19 km od granice.

Sh

Kao što vidiš, realno je. Realno je bilo i u Libiji i u Siriji, kao što je realan bio i napad Hutija na Abu Dabi. Zašto onda ne bi bilo realno i u Ukrajini, čije je stanovništvo neuporedivo tehnički pismenije od dalekih, al’ bratskih i nesvrstanih Jemenaca, Libijaca i Sirijaca?

Dr

Postoji taj snimak desanta sa mi8 iz kuta operatera igle ili strele kako zuji i pokusava lansirati ali neuspjesno, a ovi proljecu ljevo i desno od njega.Izgleda da Pasars nije besmislen projekat !Da ih je uhvatio Pasars u toj situaciji bio bi masakar sa 40 mm Boforsom po desantu. PA topovi imaju svoje mjesto

Odgovori
Gl

57mm jos bolje

St

Mislis da bi Pasars dugo preziveo prelet Ka-52?

Mi

Tu situaciju samo rešava pancir ,pasarsa bi Kam sredio sa 10km.

Mi

Da li neko zna sta je aktivno od pvo sistema ukrajinske vojske osim Strela10, cevne artiljerije i lakih prenosivih sistema?

Odgovori
Pe

@Milos Pre jedno mesec dana ekipa americkih strucnjaka za PVO obisla je celu Ukrajinu, i snimili su sta i kako je najbolje za PVO.Dakle, najrazvijenija sila na svetu i najjaca vojska na svetu tacno zna sve u detalje.
Danas su Nemacka,Amerika,Holandija,Francuska doneli odluku o slanju stinger i javelin sistema u velikom broju u Ukrajinu.Prvi put i Nemacka, koja je do sad bila uzdrzana zbog posebnoh ekonomskih veza sa Rusijom, i zbog 2 svetskog rata u SSSR.
Realno, ne mogu nista drugo da im isporuce u ratnom stanju, jer Thaad ili Patriot trazi jedno 6 meseci treniranja posada, a Rusi bi ga unistili pre nego sto bi postao aktivan.

Vl

Pe Du,
E tek sada su Rusi nagrabusili. Došli Ameri, popisali opremu i za mesec dana napravili magiju sa S300 iz 80-tih godina prošlog veka.
Većina nas smo takve bajke slušali do pete godine života…

Ja

Ima li neko ko igra DCS redovno da kaze svoje misljenje lici li ovo na video iz DCSa?

Odgovori
De

Ja letim. To je dokazano DCS. Namerno korišćen mrljavi filter da se ne vide svi detalji. Jedan od najjasnijih pokazatelja su grane na početku i pomeranje slike uz pomoć miša u skokovima. Tragovi rakete i motora na MiG-u takodje malo odskaču od realnog. Su-27 odn. Su-35 nema šta da radi tako nisko iznad grada, to je suludo. MiG-29 nema potrebe da na toj visini pravi manevre i gadja avion kao u Vijetnamu. Mogao je mnogo niže iznad zgrada, pravolinijski, opto-elektronski sistem je prilično agilan kako na avionu tako i na glavi rakete i tako bi već imao SU-27 u zahvatu obzirom da je krenuo da se penje u forsažu i toplotni odraz mu je ogroman. Čak i za DCS se vidi da ovde klinci lete, pravi piloti ne rade ovakve stvari. Pitanje je i u kojoj meri Rusi imaju DIRCM na borbenim avionima kao što ih imaju na helikopterima (jedan od razloga što Igle, Stingeri i ostali ručni raketni sistemu imaju problem da zahvate i prate cilj kao na onom snimku preleta helikoptera gde se vidi gadjanje ali i reakcija DIRCM-a koji je zaslepeo raketu i dodatno automatski krenuo da izbacuje mamce)

Sl

Potvrdili su likovi koji igraju DCS da je video lažan. Imaš snimak na YT i lik koji ga je postavio,gde piše da je sve simulacija. I po samom snimku vidiš da je lažan jer Suhoj odjednom nestaje sa snimka,pa nekoliko sekundi posle ide eksplozija baš na tom mestu gde je Suhoj nestao. Ukrajinci su čak i izmislili nadimak za tu 29ku,zovu ga “ Duh Kijeva“ (Ghost of Kyiv) i navodno je oborio 6 ruskih aviona od kojih su 2 SU 35. E sad ti zamisli situaciju da je oboren SU 35,pa to bi bilo na svim vestima kao kad smo mi oborili F117. Ovako je zaključak da je sve loša ukrajinska propaganda.

Ja

@Denis
Odlicno posto i ja igram DCS svaki dan. Ajd ako ti nije tesko reci mi u mission editoru sta treba cekirati da bi se AI pilot pozvao da poleti sa piste u zeljenom trenutku?

Ja

Ej Denise, pomozi zaljubljeniku u letenje, gde si, nema te, da se nisi zagubio negde među drvećem u DCSu. Tražiš na YT odgovor na pitanje ali nema….

Ni

Žalosno, Rusi se izgleda igraju, kad su krenuli vec u ofanzivu, umesto da angazuju sve raspolozive snage oni napadaju samo sa ⅓ snaga (oko 60 bataljona). Svi izvestaji o hrabrosti ukrajinske vojske su naklapanja i lupetanja zapadnih medija, osim jaceg otpora na jugu, Ukrajinci se na severu raspadaju, sa istoka izgleda Rusi i ne planiraju da napreduju vec samo vezuju ukrajinske trupe za taj front. Na kraju pored tolike ,,hrabrosti“ ima da ispadne da je vojska od 50,000 agresora potukla 250,000 hrabrih Ukrajinaca. A po pisanjima ukr. medija pomislio bi čovek da oni opsedaju Moskvu, a ne obrnuto.

Odgovori
Mi

>> Žalosno, Rusi se izgleda igraju, kad su krenuli vec u ofanzivu, umesto da angazuju sve raspolozive snage oni napadaju samo sa ⅓ snaga

Jesi ti bio nekada u nekom ratu odnosno da li si kao civil sedeo u podrumu za vreme bombardovanja ili se na ratistu pitao sta ti je sa familijom? Malo saosecanja molicu lepo! Vas pojedince ovde zaista treba preko kolena pa (vojnickim) kaisom po turu!

ma

Poenta je zauzeti sve uz sto manje razaranja. Da hoces sutra uci u neciju kucu, da li bi je spalio :-)? Probaces isterati vlasnika dimom pa da ti kuca ostane. Uskoro ce Rusija kontrolisati izvoz 50% psenice u svetu, o energentima i rudama je suvisno i komentarisati.

Gl

Bukvalno.Nego mi krivo sto umesto da rese stvar oni se igraju rata i ginu ljudi

Pe

Rusi idu na to obore režim, njihova verzija američke „to win hearts and minds“. Ako krenu da prže redom, svjesni su da će cijela država da se okrene protiv. Ovako oni imaju plan da obore vlast, postave neke svoje satelite. A to ne može ako kreneš da razvaljuješ redom. Zato se i vlasti Ukrajine trude da što više prikažu napade na civile.
Danas je izašla vijest da je Strela 10 koja je zgazila auto juče zapravo ukrajinska, autor klipa objavio. A cijeli svijet je prenio da su to bili Rusi u Kijevu.
Jutros je kroz svijet otišao snimak pogotka u zgradu. Iako je jasno da to ne može biti krstareća raketa, opet su zapadni mediji objavili vijest o napadu rusa ni manje ni više krstarećom raketom na civilni objekat. Iako se vidi trag raketnog motora, iako je šteta premalena da bude od kalibra ili čega već.
A sad se pojavio i video koji sve to otkriva, bar meni izgleda vjerodostojno. PVO raketa koja nakon paljenja marševakog motora leti bez kontrole.
https://twitter.com/greendgrass/status/1497532121031843840?s=20&t=n5YEgdqzztEcHbAsOGDjRA

kr

Odlican tekst sastavljen od pouzdanih informacija i fotografija.
Primetna je ogromna propaganda u ovom ratu i sto je za mene zapanjujuce posto smo mi tradicionalno naklonjeni Rusiji, jako malo informacija i propagande dobijamo sa njihovih strana. Citajuci nase medije i stampu dosao bih do zakljucka da se Ukrainci herojski brane i da nanose ozbiljne gubitke Rusima.Cak sta vise napredovanje je zaustavljeno i ceka se odgovor o kontra ofanzivi.
Naravno ako se malo bolje pogledaju snimci ili povezu neki raniji dogadjaji vidi se da je dosta toga sa Ukrainske strane i od ljudi koji dele informacije po drustvenim mrezama cista propaganda.
Po tome bih onako doneo zakljucak da se Ukrainci otprilike raspadaju ali u vecim gradovima borbe vode oni koji su lojalni vladajucoj strukturi pa su tu i otpor koji pruzaju veci u odnosu na provincije.
Zakljucak je sledeci ,po intenzitetu kojim se vodi ovaj rat rekao bih da su rusi odustali od blickriga jer su shvatili da je rat brze resiti ak se uvuku i pohapse vladu i ljude koji vode glavnu rec. Zbog toga je ovaj fokus na Kijev.Ako padne vlada i pohapse vodje zavrsili su pricu za jos recimo 2 do 3 dana.U suprotnom trebace im jos 500.000 vojnika jer je teritorija ukraine ogromna i ne moze se tek tako kontrolisati svaki pedalj zemlje.Takodje postoje grupe vojnika i to ne male od po par hiljada vojnika na istoku Ukraine dobro naoruzanih i ukopanih koji ako zele mogu da vode rat mesecima, sto ne odgovara Rusiji.

д

Који термин су хуманисти и добротвори користило за то колатерална штета чини ми се тако некако.Враћање у камено доба ,скидање осмеха са лица и слично.Нешто се не сећам саосећања и бриге за цивиле у подрумима.

Pe

I naravno, link na tweet sa videom ispaljenja rakete i pada u grad je obrisan…

Mi

Tri hrlikoptera kod Lvova skoro na Rumunskoj granici (pa tu negde …), gomila laznih snimaka cak i BBC ima svoje razotkrivanje (sto me cudi) a sporo mapredovanje? Pa sa toliko malo vojnika, nemanja „kolateralne“ stete po civile, nebombardovanje bolnica, elektrana, civilnih fabroka, mostova (sve srusili Ukrainci) …

A snimci – prvo transporter gazi auto pa povika, pa ruski diverzanti u kamionu likvidirani u Kievu i na kraju kad se pusti ceo snimak ukrainci civili i kriminalci (rece Zelenski i pusti sve krimose koji bi da uzmu oruzije da se bore) pobili svoje a vozac transportera pod paljbom izgubio kontrolu … tuzno da 50.000 Rusa drzi celu armiju Ukraine i plus dele oruzije maloletnicima i kriminalcima …

Odgovori
Mi

>> tuzno da 50.000 Rusa drzi celu armiju Ukraine i plus dele oruzije maloletnicima i kriminalcima

Dok su na ruskoj strani sve sami intelektualci, akademici na godisnjem odmoru u okolini Kijeva, jel tako javlja Sputnjik? Ili su mozda Putinovi psi rata, cecenski islamski ekstremisti koji mu sluze za prljave poslove?

He

@MY
Čečeni tek stižu, i Ukrajincima bi bilo bolje da batale pogibiju za interese SAD pre nego što se bradonje dovezu.

Ba

@Miladojka Youneed
Vaše škrgutanje zubima je najzabavnije. Dakle Rusija pobeđuje, Ukrajina gubi, Amerika (ona strašna, nepobediva) ne sme vojno da se umeša. Još ako je kutija bensedina pri ruci, rušenje fantazija može prilično bezbolno da prođe.

Pe

@Mile onaj stari po Vama su i svi narodni heroju Jugoslavije“krimosi i narkomani“.
I Sava Kovacevic kao „krimos i narkoman“ na Sutjesci pucao u Nemce valjda da uzme narkotike iz partizanske bolnice dok su evakuisali ranjenike?
Eto Bosko Buha, jos jedan vas „krimos“, gadjao bombama dobre Nemce koji su dosli u turisticku posetu Srbiji.Zbate ono? Malo su dosli da vide Staro sajmiste,pa do Sumadije,Nemci su hteli da provere nas sistem obrazovanja u skolama, to su uradili u Sumaricama.
E tako zvuci propaganda Putina koju uporno ponavljate.

Ne

@
Miladojka Youneed
Jel imate neki dokaz za ovu Vasu tvrdnju?

Mi

@Nemanja

DW is Moskve javlja o angarzovanju cecenskih paravojnih jedinica jer je zagustilo a etnicki Rusi nisu raspolozeni za vise od par dana laganih borbi u Ukrajini. Ovo je logicno jar ja ne mogu zamisliti rusa koji sa zarom ide da granatira Kijev. Zato Kremlj angarzuje ratoborne islamiste sa Kavkaza koji su inace uvek u upotrebi u ovakvim situacijama.

Pe

@Mila Sisa i Dusan… nemojte samo reci da su Azov ajdar i slicne formacije takoreci regularne, sve ratni zlocinci i ekstremisti koji predudjuju i drugima u svojim redovima.. desni sejtor je miroljubiva izvidjacka organizacija .. caca.. pa vama je normalno da u zemlji u kojij 50 posto ljudi prica ruski ti zabranjujes taj jezik, ukidas ga u skoli, sve heroji otadzbinskog rata su ofjecnom ratni zlocinci.., itd… pa sta da ti pricam, pa da mogu i oni iz Sarajeva bi isto tako, ali eto ne ide nesto…

Te

@PeDu

Pa ono, nije svi, ali… Tanda, Čaruga… Taj Sava Kovačević što je pobio pola svoje rodjene porodice i svog oca – nije baš za primer.

Bo

To je stvarno dno dna! Da Rusi šalju čečenske mudžahedine koljače da šire teror po Ukrajini.
Nije pristojno da napišem ono što mislim.
Iskreno se nadam da će ih Ukrajinci dočekati domaćinski, kako dolikuje i da će im uraditi sve što takav šljam i zaslužuje da dobije!

De

Cecenski general Magomed je poginuo prvi dan kako su usli u Ukrajinu. Ukrajinci presreli ruski konvoj u kojem su se i Ceceni kretali.
Ukrajinci su to objavili, a kako se ovaj niti Ceceni nisu javili da demantuju istina je.

Ni

@Boki
Čovek lupa gluposti, ne šalje ih Rusija, još pre 6 meseci je Ramzan Kadirov pitao Putina da njegovi Čečeni predvode napad. Sve laži kako su Rusi neraspoloženi za rat su gluposti, okupilo se 1,000 narkomana i nimfomanki u Moskvi i ljudi se tripuju kao eto nepopularan rat. 90% Rusa podržavaju rat.

ab

Pise se da je licno Kadirov bio u onoj sumi koja se vidi na jednom iz videa gde gomila bradatih cecenskih koljaca izvodi neki bizarni religiozni obred pred odlazak na zadatak (odnosno ahiret), nesto kao nemam pojma updaju u trans…

Srbi, razmislite koga podrzavate u ovom ratu! Cecenske islamiste sa Kavkaza ili ukrajinsku bracu po poreklu i veri?

Ro

Nikola
Ako 90% Rusa podržava ovaj rat onda im stvarno nema pomoći.

Ni

Količina dezinformacija koje plasira Ukrajinska strana je strašna, pogodili su raketom S-300 stambenu zgradu i uporno tvrde da su to Rusi uradili, stvarno nisam znao da su Rusi prepravili S-300 u v-z raketu za gadjanje kopnenih ciljeva.
Juče je ukrajinski oklopnjak pregazio civila u vozilu, iako je sa ukrajinskim oznakama, oni tvrde da su Rusi.
Podelili su naoružanje nepouzdanom stanovništvu starcima i alkoholicarima, umesto da mobilišu vojno obučene mlade muškarce koje imaju par miliona, ovako su civile osudili na smrt, Rusi sad imaju pravo da streljaju svakog bez uniforme kod kog pronađu pušku.
Zapad trubi o ukrajinskoj hrabrosti a zapravo ukrajinska vojska i pored brojcane nadmocnosti na kopnu 5:1 ipak izvlaci tezi kraj.

Odgovori
Mi

>> Rusi sad imaju pravo da streljaju svakog bez uniforme kod kog pronađu pušku.

Pa da, tako je i Hitler u okupiranoj Srbiji imao pravo da strelja celo selo ako u okolini pogine neki nemacki okupacioni vojnik, jel to hocete da mi kazete???

Š

Ma da

Mi

Nema Nikola izvestaja sem o herojskom otporu Ukrainaca jer je taj demokratski zapad potpuno cenzurisao sve moguce objave i kanale kao rusku propagandu … svetionici novinarske profesije i objektivnog izvestavanja …

No

Ako uzmes u ruke oruzje i otvoriš vatru legitimna si meta, stradaće naoružani civili, a ukrajina će biti spremna da koristi te žrtve za propagandu.

Bg

Svi veci pvo sisteme tipa volga ,volhov ,kub,buk,s200,s300,itd mogu u nuzdi da se koriste kao rakete vz imaju tu mogucnost i postoji tablica i uputstvo za to

Kr

Alaa Nikola,od kuda ti crpiš informacije!?
Dakle Rusi su naišli i na otpor ruskog stanovništva u Ukrajini. Ukrajinci se bore ko lavovi, a Putin vjerojatno kipi kao expres lonac jer mu plan ne ide.

Pe

@Miladojka Youneed Apsolutno tacno.
Svaki Rus u Ukrajini rizikuje zivot, jer je dosao nepozvan da osvaja tudju zemlju.
A nisu to neki Afganistanci ili sirijska plemena, vec vrlo zestok narod-Ukrajinci.
Srbija je zemlja Kadinjace i Uzicke republike-prvog otpora Fasistickoj Nemackoj u okupiranoj Evropi, pod vodjstvom Josipa Broza.
Da podsetimo: u tom momentu izgleda da SSSR samo sto nije pao, Nemci idu ka Moskvi, cela Evropa okupirana osim Britanije.Amerika jos nije u ratu, pre Perl Harbura.
I Srbija podize ustanak.
A danas pripadnici nase zemlje ismevaju Ukrajince za to isto-sto brane svoju zemlju.Sramota.

Ni

@Milodajka
Aj prekini, jasno je regulisano prema Haškoj i Ženevskoj konvenciji ko sme a ko ne sme da se bori. Kad kilava budala upitnog psihičkog zdravlja uzme pušku u ruke može samo da pogine i pritom da napravi problem i svojima i da povuce jos trojicu u smrt.

Mi

>> Putin vjerojatno kipi kao expres lonac jer mu plan ne ide.

Kipi sigurno, plan mu je veoma glup. Imate snimke zarobljenih tenkista gde jedan decak ima 18 godina, dakle tinejdzer a drugi 21. Profesionalna vojska? Sumnjam. Ako Vladimir misli da se rat dobija takvim posadama tenkova za*ebao se prilicno.

Va

@Krunoslav
Ukrajinci se toliko hrabro bore da ih 50,000 Rusa vitla po pola Ukrajine a oni sami imaju 250,000 ljudi pod oružjem. Nakon rata će da se vidi sve i verovatno će da se objave snimci a tad pada mit o hrabrosti.

Pe

@ Miladojka .. pa i nije bilo daleko od toga, malo obnovi gradivo..zanimljivo da su te represivne mjere bile samo za Srbiju

Ba

@Krunislav
Ne ide, ne ide. Eno Rusa u Harkovu i Kijevu🤣🤣🤣

fr

Pa tamo su vec danima ali nesto zapeli 😄

Ba

Zapeli, slave pobedu.

fr

Da slave ne bi pozivali na pregovore.

Vi

I da im se ratuje nebi slali Čečene da gnoje livade umjesto njih.

Jo

Oblaci, oblak dima iz motora prezivjelog aviona odgovaraju DCS-u. Grane stabla ne odgovaraju.

Odgovori
St

Čisto izmontiran snimak. Sam ulazak u zadnju polusveru je neizvodljiv na taj način i na toj distanci. Ako pogledate na internetu snimke gađanja sa raketom R-73, avion je odbaci i raketni motor je pomoću gasogeneratora i kormila usmerava. Što je bitno iz raketnog motora dok traje sagoreva beli dim, a na snimku je crni. Eksplozija je loše odrađena i kao da je dezintegrisao SU, nema ga nigde. I još jedna bitna stvar upaljač rakete srmira se nakon 3 sekunde, zbog bezbednosti samog aviona. Sve u svemu čista montaža, čija god da je.

Pe

@Marko Ovaj odgovor meni ste objavili 27.02. malo posle ponoci.Sad je 17:50 i znate sta?“Rusija pristala na pregovore sa Ukrajinom“.
Jer im je propala vojna operacija i imaju mnogi zrtava+ dobili su sankcije kakve nisu ocekivali+proteste Rusa protiv rata.

Vl

Petrovic Dusan,
Miladojka Youneed,
Moliću za malo realnosti u vašim komentarima. Ima nas (ovde na portalu) mnogo koji osećamo u vašim postovima „vonj“ nato bot-a. Zaudarate samo tako.
Gomila nas je „preživela“ ratove 90-ih i na svojoj koži osetila „beneficije“ zapadnog načina života na srpski način. Teško da kod nas pali plasiranje propagadnog materijala na vaš način…

YP

Jedini spas za Ukrajinu je što brža kapitulacija. Ako Rusi ne budu napredovali po planu, svakako će razoriti privredne objekte i infrastrukturu u delu Ukrajine koji ne budu kontrolisali.

Odgovori
mi

Tacno,deljenje oruzja deci,starcima i kriminalcima samo pogorsava stvari i produzava agoniju obicnom narodu,uzgred nesto tako su uradile samo nemacke snage u odbrani Berlina,to znaci da se regularna vojska fakticki raspala.Ne odobravam ovo sto radi Rusija,ali da je Ukrajinska politicka elita,ako su je uopste imali,bila na nivou mudrosti prosecnog pastira koji cuva ovce ovo se ne bi desilo,jos bi Ukrajina bila celovita i ekonomski bi profitirala,ovako ce biti unistena za narednih 100 godina.To sto ce Rusija ovo skupo platiti im je nikakva satisfakcija,samo amerika ima korist od ovoga.

Be

Ukrajna je ravna. Nema planina, rijeka, jezera. Nema prirodne barijere. Ukrajinci trebaju čekati da Rusi uđu u gradove i tada su Rusi gotovi. Tenkovi, avioni i helikopteri gube značaj. Pa zna i Srbija sama ih borbe za Vukovar što znači urbana borba….

Pe

@YPT Nema logike sta pricate.Aki Ukrajina kapitulira, Rusi nikad nece izaci odatle i okupirace Ukrajinu zauvek.
Jedinu spas za Ukrajinu je da se sto duze i sto zilavije bore, pa sve do partizanskog ratovanja u stilu nase NOV pod Titom.I to do potpunog unustenja Rusa.
Jer Rusi ukupno imaju oko 200 hiljada profesionalnih vojnika.Sto nije ni blizu dovoljno da kontrolisu zemljy od 40 miliona, ako bar mililn ljudi ima oruzje i bori se.
Znaci Rusi moraju sprovesti mobilizaciju i obuciti te rezerviste.A to ne moze za dva dana, treba oko tri meseca za obuku.
U to vreme Ukrajinci ce dobiti najmodernije oruzje od zapada i konsolidovati se.
E onda ce Rusija pristati na pregovore.

Ni

@Petrovic Dusan
Zalosna je kolicina zapadne propagande u koju verujes. Kakav bre gerilski rat u 21. veku? Nisu to Paštuni nego Ukrajinci, materijalistički narod koji gleda svoju glavu, a i baš bi se naigrali gerile u ravnici.

Fe

@YPT
Mere kao što je “podela oružja narodu” i sl su izraz očaja, a u koje je stanje Ukrajinu doveo Zelenski rečito govori i činjenica da se aktivirao i njegov politički takmac, inače lice pod istragom, Porošenko, i počeo da vrbuje svoj bataljon.
Inače, Ukrajinska strana toleriše i koristi formacije van kontrole države – bataljon “Azov” kao i naoružane desničare iz “Desnog Sektora” nema nikakvih prava da pretenduje na nekakvu “moralnu superiornost” kako bi to Youneed da predstavi.
Bolji su im i Rusi nego kojekakvi Warlord-ovi, “Autoriteti” sa naoružanim krimosima i naoružane partijske vojske ovog il onog političara… Redak primer da se takve formacije pojave pre poraza zemlje u ratu, u ozbiljnim zemljama takve naoružane bande mogu da se pojave samo po potpunom slomu države – njihova pojava je simptom da države ili nema, ili je preslaba…

de

@Dusan
Imate pogresno shvatanje situacije.
Rusima je ideja da dodje do narodnog bunta i otkazivanja poslusnosti vojske zelenskom i desnoj ekipi. Posle toga ce instalirati novu vladi i institucije, pa neka samo resavaju. Pogledajte Ceceniju, nema boljeg primera. Greske kao su Avganistan, Irak i slicno su pokazali da okupacija skupo kosta.

Du

@Petrović Dušan
Prvo Rusi su ovde angažovali svega 50.000 ljudi, od ukupno 180.000 koje su postavili u okolinu borbenih dejstava. Drugo Rusija ima milion aktivnih vojnika. Treće ja ne znam na koji način svaki članak ima 30 tvojih komentara i svaki je antiruski ali što je još gore antisrpski. Dodje mi da stvarno poverujem da Tangosix radi za neku Hrvatsku kontraobaveštajnu službu, jer se meni svaki odgovor u kojem pokušam da opravdam Srbiju mi se briše tj ne objavi.

Fe

@ Petrovic Dusan
Kakav partizanski rat, kakv žilavi otpor? Rusi prodiru duboko u pozadinu i otsecaju cele gradove, već se vode borbe za glavni put Kijev-Žitomir, Rusi drže i Aerodrom kod Kijeva, ne samo bazu, a ka Harkovu idi neprekidne kolone tenkova. Niko ne zna da li su pošli na sam grad ili će ga zaobići i krenuti da preseku komunikacije ka unutrašnjosti – otporom po svaku cenu Ukrajinci rizikuju opkoljavanje većeg dela vojske – Rusi daleko više koriste manevar, a osim lakih prenosnih sistema PVO Ukrajine više ne daje znake života.

Ma

@Petrovic Dusan
„E onda ce Rusija pristati na pregovore.“

Jedan je tako umro nadajući se :))) …mnogo je Rusija velika za vaše sitne komentare!

В

Нису га добили 8 година па ће вероватно сада када руси заузму све аеродроме.

Pe

@Feline Ako pogledate karte napretka Rusije, vidi se da iz nepoznatog razloga plasirate lazi.
Dakle, nema govora o „dubokom prodoru“ a u Donbasu maltene ni makac nisu mrdnuli.
Najvezi napredak je na jugu kod Odese iz Krima, ali je i to veoma malo.
Otpor Ukrajnske armije je zilav i Rusi imaju izmedju u najslabijoj proceni 450 poginulih, u najsiroj vise hiljada.

pe

@feline @marko @dusan pavlovic @nikola @dejan – i sta bi sa velikom ruskom armijom u Kijevu?Napadali ste me ovde, a svo do jednog pogresili u proceni.
Rusi izgubili i pobegli sa teskim gubitcima,ceo sever Ukrajine oslobodjen, Ukrajina dobila s-300, T-72 i spremaju se da izbace Ruse iz Donbasa…

re

Desant na Lavov -Lazna vijest koju je objavio gradonacelnik Lavova .Sluzba bezbednosti Ukraine demantovala.
Podjela Oruzja u Kijevu stvorila ulicne bande koje se medjujsobno obracunavaju.
Herojska smrt Ukrainskih vojnika na Zmijskom ostrvu -Lazna .Svi se predali .
Kao neko ko zivi u Fr ne mogu da vjerujem koje je spinovanje ovde .Ispiranje mozga ljudima.Cim se neka vijest pokaze kao neistina vise se ne pojavljuje kao ni demanti na tu vijest.Sreca pa imam kuma Ukrainca pa od njega dobijam info .Inace kurco-pjevac Makron se kurci i sprema drzavu na teske momenta zbog Uk krize.Odlicno pokrice za nesposobnost u vreme korone i unistavanje ekonomije tokom iste.Vjerovatno ce biti razlog za kasnjenje rafala isto °)

Odgovori
fr

Rusima je i Kazahstan okrenu ledja. Putin trazio da posalju vojsku. Kazahstan ladno odbio inizjavilinda podrzaju teritorijalni integritet Ukrajine. Samarcina samo takva! Rusi su se ukanalili sa ovim za narednih 50g. Svijet se okrece protiv njih.

Odgovori
No

Ovo je beslismeno sto pisete, tamo je su čvrći sigurno posle skorašnje intervencije. Rešili su sve poslove uredno da bi mogli da se spreme za invaziju na Ukrajinu.

hi

Mislim da ovde prisustvujemo kraju onoga što zovemo zapad. Jednostavno, prošlo vreme.
Videćemo kako će izgledati novi poredak. Srećom, čini mi se da ae Srbija unapred dobro pozicionirala kroz prijateljstva sa Rusijom i Kinom. Ili nešto ne vidim dobro?

ab

>> Videćemo kako će izgledati novi poredak.

Ukrajina i zap. Balkan u NATO i EU, Rusija pod sankcijama i izolovana.

Mi

Bojim se da je kasno i da su već odlučili. U sankcijama i izolaciji su od 1917 godine. Jedino su 90″ kratko vreme bili deo nekog zapadnog sveta doduše na kolenima bez prebijene pare ismevani i nipodaštavani. Setimo se izjava zapadnih političara,, to je benzinska pumpa koja glumi da je država,, I sigurno da Ruska elita koja vodi državu ne misli da su benzinska pumpa i da se sa njima može sprdati nego da su super sila………. Sledeće su sigurno baltičke države na redu i tu bi trebalo da se završi jer to su granice carske Rusije ……..a posle Kina uzima svoje…

Pe

@Novajlija Ovo je tacno: Kazahstan je otkacio Ruse.Niti su priznali tzv“Dnr“ i tzv“LNR“.
Takodje Kina se drzi vrlo uzdrzano, a cak su neke banke iz Kine odbile saradnju jer nece da rizikuje sankcije USA.Rusi su se presli gadno.

Pe

@hind upravo suprotno. Mislim da ce srbija da izgubi u svemu ovome.

Ve

Cilj operacija je da se bez velikog razaranja postignu politički i geostrateški ciljevi to je prva faza ako ne uspe pritisak će se pojačavati sve više dok se nelegalne Vlasti ne uklone iz Ukraine.Video u kojem se prikazuje uništenje Suhoja od strane Miga je lažan to je čak objavio i prestavnik odbrane Rusije.Po svemu sudeći operacije će trajati dugo bez preteranago korišćenja žive sile.Rusija se istrenirala u Siriji i na drugim manjim ratištima tako da ovakav obim specjalnih operacija nije novost Ruske vojske.Po završetku operacija razbiće ih na regione kako bi ih trajno onesposobili da sklapaju saveze sa drugim stranama i dovlačili bezbedonoso opasne elemente po Rusku Federaciju.

Odgovori
om

Ostaje nada da ce Ukrajinci sto duze izdrzati i svoj eventualni poraz Rusima skupo naplatiti.

Odgovori
Mi

Prema izjavama reportera DW iz Moskve, a sto sam ja vec pisao i pretpostavljao, Putin sada angarzuje svoje cecenske placenike posto „akcija“ ne ide kako treba a ruski vojnici slovenskog porekla imaju problem da se bore. Dakle kada je gusto kremaljskog patuljka spasava njegov verni kavkaski ker islamista Kadirov…

Odgovori
Yo

Čečeni su se odavno dobrovoljno javili da okončaju „Azov“ i „Desni sektor“…
Ukrajinska vojska na istoku (koju im čine elitne jedinice sa zapada zemlje) oko Donbasa i na granici sa Rusijom je potpuno okružena.
Možemo pretpostaviti šta sledi…
Nije se išlo prioriterno ni na Kijev ili sl. – već u lov…

St

Kako se rusi nisu prestravili prilikom napada jednog Bajraktara na njihovu avio bazu i odma povukli? Zar ti dronovi nisu svemoguca buducnost ratovanja?

Odgovori
Iv

Čitam kometare rusi ne mogu ovo,ne mogu ono,loš je s 300,loš je s400,Rusi nemaju snage itd.E pa drugari mora da Vas razočaram.Rusi imaju tehnike i dzebane iz doba SSSR da ratuju sa Ukrajinom i pet godina.Ako bude stani pani a neće biti u igru če i strateški bombaderi,Mig 31 sa kidzalom,Tupoljevi,a ako to nebude oko ići će balističke rakete i tako bez kraja.Rusija ima maltene neograničene vojne resurse.Što se tiče sankcija,ovde ljudi samo vide evropu i Ameriku kao svet.Rusija već ima alternativna tržišta,Kina,Indija,Brazil,Južna Koreja,Japan i još stotina zemalja neće uvoditi nikakve sankcije Rusiji.Drugo Putin je rekao da će zapleniti sav zapadni kapital u Rusiji i nacionalizovati sve zapadne kompanije na teritoriji Rusije.Imaju zlata,nafte,žita, gasa i vode i svega na im niko netreba bukvalno.Videli smo već kako to ide u Gruziji,Siriji i tako dalje.Putin je lepo rekao kada je pre par godina predstavljao novo Rusko oružije da Rusiju niko nije slušao i uvažavao ali će sada slušati,čovek je lepo rekao, sada će slušati.Demantujte me argumentima.Neko misli da demenetni Bajden,ili evropski podeljeni lideri imaju neki plan

Odgovori
fr

Ivan Uzice

Zapad im je vec zamrznuo 643 mlrd.$ ruske centralne banke. Jucer objavljeno. Iskihace Rusi ovo za sve pare. Od 2013. kad im je BDP bio 2.2 biliona $ spali su na 1.66 biliona 2019. Dakle ekinomija im se srusila za 1/4 u samo 6.g. i sa onako ogranicenim sankcijama. Sa novim sankcijama zabkije se kaze da su nezapamcene u povijesti nece se oporaviti za 200.g.

YP

Frane, ne funkcioniše istok na isti način kao zapad. To neki nikako da shvate na zapadu i sankcije i slične gluposti ne nanose štetu kakvu bi oni želeli. Dovoljni su sami sebi i ostatku planete. A taj ostatak je poprilično veliki zahvaljujući SAD.

Pe

@Ivan Uzice Ne znam odakle Vama te informacije.Joe Biden je izuzetno ozbiljan i iskusan politicar, inace licno totalni car – evo gde vozi Corvette Stingray https://youtu.be/BQVpzCxumGY
Napravio je medjunarodnu koaliciju protiv Rusije, uveo im najteze moguce sankcije, i Rusija ima svega novca za par godina do bankrotstva.
A pre toga je Biden kampanjom objavljivanja podataka CIA o pripremi invazije potpuno unistio element iznenadjenja,i pokazao kako su najvisa drzavna lica direktno lagali svet-od Putina preko svih ministara do one Zaharove.
Nije malo za jednog coveka od 80g.

fr

Ypt

BDP im manji za 1/4, dakle fukcionira savrseno isto kao i zapad!

Gr

Može li mi itko objasniti zašto nigdje nema snimki borbe na terenu? Halo, 2022. godina?!

Odgovori
Pi

Zato što je ozbiljan medijski rat u toku. Na youtub-u nema nijednog snimka koji pokazuje ruske uspehe, samo ukrajinske…

An

Koje ukrajinske,gaženje civilnog vozila ili obaranje svog SU 27 ???

ab

>> zašto nigdje nema snimki borbe na terenu?

Upotreba zapadnih protivoklopnih sredstava u borbama se ne objavljuje i ako mogu da se nadju snimci takvih dejstava. Nema tu nekog rovovskog fajta, Rusi se vozaju u oklopu, Ukrajinci rade sacekuse. Imate snimke civila koji zaustavljaju tenkove, na jednom snimku covek iz automobila nudi posadi tenka koja je ostala bez goriva na putu da ih odslepuje natrag za Rusiju…

>> Na youtub-u nema nijednog snimka koji pokazuje ruske uspehe, samo ukrajinske…

Ni u Engleskoj 1941. nije bilo hitlerovih uspeha u sedmicnom zurnalu nego samo saveznickih. Mozda da se preselite u Rusiju?

Da

Мени делујe да огроман део украјинске војске и не жели да учествује у сукобу, а да ни Руси не желе да стварно направе озбиљан рат, него само да сруше владу. Ово што виђамо су, вероватно сукоби са екстремно националистичким елементима у војсци и пронацистичким добровољачким батаљонима са запада Украјине.
Украјинска војска јесте у лошем стању, али је и даље огромна и може озбиљан отпор да пружи било коме. Нема шансе да се Руси тако шеткају по Украјини а да то негде није договорено, или се намерно игнорише. 50 или 100 000 војника на онолику земљу је реално пре експедиција а не инвазија. Више су Американци ангажовали војника против Ирака и нас.

Украјинцима и Русима желим да се, након овога, уједине у једну државу и да опет буду заједно моћни као што су некад били. Апсолутно је постојање границе између њих глупост, а поготово је глупопст да неко уништава украјинску садашњост и руску стратешку будућност, ради неке перспективе улаза у ЕУ и НАТО.

Odgovori
Sh

Taj film nećeš da gledaš više. Gptovo je, Putin je možda dobio Krim, ali je svojoj kratkovidom glupošću i arogancijom izgubio vaku šansu za bilo kakvim ujedinjenjem zemalja ex-SSSR, a i prokockao je šansu za sttvaranje multipolarnog poretka u Evropi. Još kada Finska uđe u NATO, onda može ključ u bravu.
Ja ne znam šta ti čitaš, ali pogledaj malo VKontakte napise ruskih vojnika. Cela ukrajinska vojska se bori.

Mi

Свака част за коментар!

Fe

Evo kako prolazi Ukrajinska avijacija – Ukrajinski Su-25 (dali im pijani Jeljcin & nesposobni Gorbi) kod Nikolajeva pokušao da “interveniše” – inače, grad je completely secured, zaobiđen a Rusi drže obilaznicu, Ukrajinci ga još uvek brane, ai niko ih i ne dira, a Rusi seku odstupnicu glavnini Ukrajinske vojske koja je još uvek ukopana na “Frontu u Donbasu” – kao Mažino linija, samo ovo nema da traje baš celih šest nedelja. Sa severa napreduju Rusi takođe, iz Donbasa isto, pitanje je gde će da se spoje, ali će Ukrajina biti izgleda presečena napola relativno brzo – to je primenjivano više puta – sav optimizam branilaca i njima sklonih medija je posledica ogromne površine Ukrajine – veća je od Francuske za otprilike površine CRO i SRB zajedno. stotine kilometara su u pitanju. Inače, Rusi idu u drugu krajnost – ako oni likvidiraju UKR konvoj, onda nisu oni, to je Desni Sektor napao UKR Vojsku zbog povlačenja… Očigledno se spremaju za život pod istim krovom sa Ukrajincima, i naravno, ne sme niko da se oseća poraženim niti pokorenim i sl, niti sme da se trijumfuje ili likuje nad bilo kim, čak su i RU forumaši i komentatori u tom fazonu…

https://topwar.ru/192809-v-nikolaevskoj-oblasti-ukrainskij-nacbat-atakoval-otstupavshuju-iz-pod-hersona-kolonnu-vsu.html

Be

Koliko je Ukrajna imala PZO sistema ? Većina izbrisana u prvom satu agresije. A Srbija se baš fokusira na PZO sistema. hmm Meni se čini da Hrvatska po tome pitanju ima bolju strategiju, gdje svoju PZO bazira na lako nosive sisteme ( npr. STRELA, STINGER, itd ), gdje svaki vojnik može bez problema staviti na sebe imati u situaciji kada mu zatreba, gdje uopće ne gleda na „veće“ ( vozne ) sisteme.

Odgovori
Sl

Tu smo i mi negde sa Šilom i Iglama .

Mi

Verovatno loša procena vojnih taktičara Ukrajine. Sigurno bi im više značila taktika Srbije 99,“ Ako ništa bar bi naneli mnogo veće gubitke , protiv takvog protivnika ne vredi ići direktno . Sakriješ, maskiraš udarac kada tebi odgovara i opet isto. Arodrome Baze ne možeš sačuvati samo je pitanje broja ispaljenih projektila a svoje PVO sisteme ne možeš nadoknaditi……….

Ku

Snimak navodnog obaranja Su-27/35 od strane ukrajinskog MiG-29 je definitivno lažan.

Odgovori
Gr

Definitivno za 3 dana ili tri nedelje Ukrajina pada. Kijev je gotov, a to se vidi po spaljivanju arhiva državnih službi i pozivanja civila da brane grad Molotovljevim koktelima. Rusi su ovo dobro odigrali gro elitnih Ukrajinskih snaga je vezan za istok, a put prema Kijevu je ostao slobodan. Verovatno će snage na istoku biti odsečene i uništene. Rusi nastupaju pažljivo i ne primenjuju preteranu silu, što samo pokazuje da hoće da smene politički sistem u Ukrajini i postave svoj. Poredići ovaj i naš rat 1999. godine vidi se da je ukrajinska vojska veoma nesposobna i demoralisana.

Odgovori
Pe

@Grey Wolf koliko je ono trebalo JNA da zauzme Vukovar,koji je jedno 100 puta manju od Kijeva?A Sarajevo nikad nisu ni uspeli da zauzmu.
A Rusi ce zauzeti Kijev za 3 dana ili 3 nedelje…

YP

Prateći regionalnu štampu, Hrvatska se posebno ističe u uvlačenju Srbije u kontekst dešavanja u Ukrajini, sa čime realno nemamo ništa.
Šta li stoji iza takve priče?

Odgovori
Da

Hrvatski mediji,a ne službena politika! Vučić se stalno hvali sa odličnim odnosima sa Rusima pa je medijima zanimljivo ponešto napisati o tome.

Mi

Za tenziju su potrebne 2 ucesnika,kako ga A.V ignorise…. nista,pas laje vetar nosi,a sta drugo.

fr

Dobit ce Srbija sankcije ali tihe i neobjavljene javno. Tako to ide kad toboznjom neutralnoscu stanes protiv EU politike. Samo gledaj kako predpristupna sredstva postaju nedostupna.
Mislite da se Vucic izvukao sa onom objavom i da niko u EU nije registrirao kako se Srbija svrstala. Manite se takve neutralnosti. Nije EU naivna.

Sl

Frane i mi ćemo uvesti sankcije Rusiji,istog momenta kad nas zvanično prime u EU. Ni kod babe više nema ništa džabe…

YP

Vidi sad ovako. Hebe nam se i za sankcije i za sve. Trenutno imamo koliko hoćeš unutrašnjih problema, bliže se izbori… Mi niti smo ovo kuvali niti zapržavali. Vučić ima svu moguću podršku EU, jer se ista u onom rasterivanju demonstranata u BG nije ni oglasila. Amerikanci, Rusi i Ukrajinci su izjavili da su zadovoljni sa zvaničnim stavom Srbije.

Što se tiče sankcija, mi ćemo ih svakako osetiti ako stanu isporuke gasa i nafte i onda smo tek u gadnom problemu, pored svih ostalih problema u elektroenergetskom sektoru koje imamo od kraja prošle godine.

Srbija verovatno po pitanjima spoljne politike izuzev pitanja iz okruženja, neće zauzimati bilo kakav stav.

Pe

@frane Da, cak stavise ovo moze biti pocetak kraja Vucica kao politicara, jer je imao neodmerene izjave o divljenju Putinu, i dozvolio informacionu kampanju laznih vesti koje predstavljaju Ukrajinu u losem svetlu i pravdaju neopravdiv ruski upad.
Neutralnost je ok, ali ovo sto se radi u Srbiji je svrstavanje na stranu Rusije, i to kad Rusi svakako nisu u pravu.

fr

YPT

Hebace vam se kad predpristupne fondove zavrnu, a potrazi koliko isti cine % u budzetu Srbije. EU pripremila 3.2 mlrd $ pomoci bespovratne za zaladni Balkan. Vidjecemo sad kako vam se hebe kad ostanete bez iste. A da ne pominjem kad vas stave na led za druge stvari.

fr

YPT

Imas izjavu americkog ambasadora na Kosovu kako su zadovoljni vasim stavom…

YP

@frane
Američka ambasada u Srbiji se nije žalila već pozdravila. E sad ako moramo da razmišljamo šta će reći Američka ambasada u Bocvani, Palauu i sl. onda jbg, ko će to ispratiti. Mnogo ambasadora imaju, neka smanje malo.

Što je tiče fondova, hebe nam se i onako se te pare troše na izmišljene projekte kojim se dobar deo novca vraća na zapad, a drugi deo završava na privatnim računima.

Da me ne bi razumeo pogrešno, hebe mi se i za Rusiju, a i Kinu. A i ostale, da ne nabrajam sad, biće ko sa Američkim ambasadama.

Pe

Da li bi Tangosix za razliku od drzavnih medija u Srbiji mogao da napravi analizu americkih mogucnosti osmatranja terena na osnovu analize upozorenja koje je Amerika davala o invaziji?
Maltene su pogodili u cas.Sve se pokazalo tacno.I kad su rekli da „jedinicu su dobile naredjenja za napad“ ja licno im nisam verovao i mislio da je to propaganda.
Pa da je predsednik Kine trazio da se saceka kraj Olimpijate u Kini.To je izgladalo kao americka propaganda,iskreno.
Invazija je pocela dan posle zatvaranja olimpijade.
Odakle sve to Amerika zna?
Na koji nacin je to poremetilo planove Rusa?
Kako je uticalo na kredibilitet najvisih drzavnih cinovnika Rusije koji su otvoreno lagali u svim sredstavam masovne informacije da „nikada nece biti napada“ i da „su amerikanci zreli za psihijatriju“.
Ovakva operacija je bila pripremana mesecima, ili godinu dana a mozda i vise.

Odgovori
Ma

@Petrovic Dusan .. Da te zamolim, prestani da brukaš to pošteno prezime što nosiš, nažalost, ovakvim budalaštinama poput „Srbija pod vođstvom Josipa Broza“ i sl.. Da imaš što mozga u glavi, znao bi šta je komunizam napravio i Srbiji i Rusiji, i da je ta Ukrajina upravo produkt boljševičkog zla koje je dovelo do propasti sve ove zemlje.. Mora da si neki jugo-nostalgičar, trenutno pod obilatim uticajem globalističke medijske mašinerije.. Najgore je kad čovjek ne zna ko je, šta je i odakle.. Idi pa protestvuj sa „Ženama u crnom“, tu ste neđe, slične pameti..

Bu

U tvojim komentarima čovjek može zaključiti kako su Rusi iz čista mira napali jadne i „nevine“ Ukrajince.??? Osam godina američka marionetska vlada u Kijevu tuče svoje stanovnike u Donbasu. Svako ko se pobuni protiv te „demokratski“-putem puča postavljenje vlade, biva živ spaljen kao ljudi u zgradi sindikata u Odesi. Nemoj da nam ovdje soliš pamet, reci jasno i glasno da podržavaš desni sektor, bataljon azov, Banderu, Zelenskog i sve ukrajinske fašiste.

YP

Ako sam dobro shvatio, Rusi neće moći obučiti za kratko vreme, ali će Ukrajinci moći obučiti za kratko vreme za najmodernije naoružanje. A sa druge strane, to najmodernije naoružanje bi vrlo lako moglo pasti u ruke Rusa.
Do uništenja Rusije, moraćemo još malo da pričekamo, a svakako će to ići u paketu sa uništavanjem i ostatka sveta.

Meni se sve više čini da bi mogli dobiti dve zemlje umesto jedne Ukrajine.

Fe
dr

Nisu oni pogodili nego su im Rusi rekli sta ce uraditi i sta planiraju,sve je to dogovoreno,mi ulazimo vi se ne mesajte i to je to kao i u Siriji.

Mr

Nema potrebe po analizom. USA j eimala vise izvora informacija , nema tu mudrog slova.
-satelitski snimci ( ne možeš sakriti tako veliko micanje vojske i oruzija)
-podatci sa terena (spijuni)
-nevladne organizacije
-elektronska komunikacija
–telefoni(iphone nije toliko siguran koliko ljudi misle..uvijek je back door, Zasto mislis da se amerikanci toliko boje huawija 5g)
– fb+VK
-kompjuteri–npr klasični WIN
Kad to sve uvezeš dobiješ dosta dobru sliku o protivniku ;)

Go

Rekli im rusi to se obavjesti ne ratuju protiv njih zato su znali

Pe

@Mackenzie_PG Osim licnih uvreda i vaseg licnog stava – podrzavate nicim izazvanu agresiju na Ukrajinu,kao i nemacku okupaciju Srbije, m i kvislinske jedinice u okuporanoj Srbiji 1941-1944- niste odgovorili na moje pitanje.

Pe

@Bungi Nemojte siriti lazne informacije.U Ukrajini su provedeni izbori pod kontrolom obse i EU, dakle posteno.
Vlada Ukrajine je legalna na osnovu svih zakona, pa i Republika Srbija je priznaje kao takvu.
Ako imate dokaz kradje glasova na izborima u Ukrajini, to morate prijaviti sudu.
Ukrajina nije nikoga napala, ni sada, ni 2014.
Da li Vi mesate geografske pojmove?Mozda mislite da je Donbas deo Rusije?Ne, to je Ukrajina, deo koji su 2014 pokusali da otcepe Rusi.

@YPT Ukrajincima su podeljeni Kalasnjikovi i rucno naoruzanje da brane svoje.A Rusija bi morala da trenira rezerviste za posao okupacije neprijateljske zemlje koja je najveca u Evropi i gde ima bar 4-5 miliona naoruzanih odraslih muskaraca koji ih jure da ih ubiju.

Ni

@Petrovic Dusan

Kad bi samo ovako branio i svoju zemlju kao sto branis Ukrajinu, koja je takodje prezivela invaziju supersile.

BS

Ukrajina vise ne kontrolise svoj vazdusni prostor inace se ovo ne bi desavalo. Snimio ih je Mi-24 (mozda bespilotna, pa prenela podatke) i popalio ih najjeftinije moguce iz sacastog lansera NRZ-a. Upotrebili sredstva od 10.000 -15.000 dolara, a steta ko zna kolika.

https://www.youtube.com/watch?v=PNFCEpt551U

Odgovori
fr

Svjetski mediji objavili da je Kazahstan odbio poziv Putina da se pridruzi vojnim akcijama i da su poslali poruku da podrzavaju teritorijalni integritet Ukrajine. U prevodu poruka Kazahstanaca Rusima kao i poruka Ukrajinaca sa Zmijskog otoka.

Odgovori
В

Што је баби мило то јој се и снило. „Као порука укроса са Змијског острва“? Јел оних што су „храбро погинули“ или оних што су се предали и завршили на Криму?

fr

Provjeri malo i druge medije za Kazahstan, a ne samo one u Srbiji. Pa vidi cija baba sniva.

Du

Poziv Putina Kazastancima kao i bajka o herojima zmijskog otoka koje su Ukrajinske vlasti pa i sam zapad pokopali živih jednostavno je fejk

fr

Samo se ti nadaj da nije istina za Kazahstan. Svi svjetski mediji objavili. Nemoj se samo oslanjati na srpske medije koji rade za Putina.

Pi

Ameri bi ove ruse sprzili obzirom kako se muxe s umrainom

Odgovori
Pe

@Pipi To se dogodilo u Dair-al-Zoru u Siriji gde su bili neformalno Rusi kao „CVK Vagner“.Americki napad od tri minuta je rezultirao sa 250-300 ubijenih Rusa.Krenuli su ka Americkim snagama.

Mi

Ceceni u Gostomel-u:

https://www.reddit.com/r/ukraine/comments/t1zz05/chechens_in_gostomel_ukraine/

Kao sto sam rekao, upravo se pojavljuju snimci, doduse njih ima i na ukrajinskoj strani.

Ovako to izgleda kada se putinova vojska priprema za izvrsavanje zadataka:

https://www.dailymail.co.uk/video/news/video-2623221/Video-Alleged-Chechen-kill-squads-spotted-moving-Ukrainian-forest.html

Odgovori
ab

Koliko Rusi tenkova, kaomiona te ostale tehnike jos mogu i zele da potrose po Ukrajini? Ovim tempom imaju za nekih 7 dana. Putin i njegov mlohavi marshal Sojgu su se preracunali do jaja. Vladimir je dao rublju da udje u kolo a sad bi verovatno platio i 1000 da izadje ali nema sad prekidanja. Prosto je fascinantno posmatrati razne video radove sa terena gde vidite preskupe tenkove, bez pesadijske zastite sa pogubljenom posadom, kako en masse postaju lake mete za ukrajince naoruzane zapadnim antitenkovskim raketama. Ili kompletno spaljene konvoje opreme, recimo onaj konvoj sa pontonskim mostom, totalno unisten iz vazduha…

No

Alo moderarotu daj bar jedan komentar, čemu cenzura ova?

Odgovori
Pe

Ima moderator dušu da odmori malo subotom…

AL

Petrovic Dusan,
tuzno je to sto su zaratila dva bliska naroda za interes Amerike.
Dusane, nije Srbija samo NOV, postojao je i drugi pokret otpora koji ocigledno ne priznajes, ali to je tvoje misljenje.
Takodje, zaboravljas da u Ukraini zivi 7.5 miliona etnickih Rusa koji sigurno ne podrzavaju trupe Azov i Desnog sektora koji su cisti nacisti. Njih su sami Ukrainci pustili da divljaju po Ukraini…
Nije to tako jednostavno kako ti objasnjavas.

Odgovori
Mi

Rusi isterani iz Harkova sa velikim gubicima.Kao sto sam i ocekivao,Ukrajinci ih navlace namerno na njihov teren gde su oklopna vozila Ruske vojske bezvredna.Rusi imaju velike gubitke u ljudstvu.Ukrajinci veoma dobro ratuju, mozgom pre svega.Dozvole ruskim jedinicama da se“ukline“pa ih onda opkole i unistavaju.Zao mi je ruskog i ukrajinskog naroda.Jedan diktator Putin ubija sopstveni narod i jos na taj narod salje islamske fundamedaliste iz Cecenije!Koliko treba da si psihicki bolestan da bi poslao na isti narod pravoslavne vere fundametaliste?! Drago mi je sto su Ukrajinci devastirali Cecene i poslali im generala nazad u delovima.Zamislite sta bi Putin uradio Srbiji kada ovo radi Ukrajini a Ukrajinci i Rusi su jedan narod!Kao sto sam rekao,bice sve teze za ruske vojnike,zrtve u ruskim jedinicama rastu,ukrajinci se bore kao mi 1999.pametno i racionalno.Proslo je 72 casa i Rusi nista znacajno nisu postigli osim sto imaju sve vecih zrtava i poceli su da se svete Ukrajincima bombardujuci bolnice,skole,zgrade…Svako ko misli da je PVO Ukrajine mrtav zajebao se.Ukrajinci koriste nasu taktiku iz 1999.Koriste PVO kada su sto posto sigurni u ucinak.Opet kazem,Putin gubi rat.Podrska Ukrajini i ukrajinskom narodu a Srbiji zelim da udje u NATO sto pre i osigura svoju bezbednost jer je Putinu pala maska i pokazao je napokon svoje pravo lice tiranina…

ab

>> Podrska Ukrajini i ukrajinskom narodu a Srbiji zelim da udje u NATO sto pre

Srbija ce izvesno uskoro uci u NATO, zali smao boze 200+ miliona dolara bacenih na ruski Mig otpad.

Sjajno je sto su putinovi cecenski islamisti nahebali, svako ko opravdava angarzovanje tih zveri gorece u paklu! A cim Vladimir „ode“, ti likovi ce izvesno proglasiti nezavisnu Ceceniju…

Te

https://fb.watch/bqgfWS466E/
The romanians are mobilizing to help refugees.

Odgovori
Pa

Citajuci komentare Petrovic Dusana, Milesise ili dojke (ili kako se vec potpisuje) i susjeda nam iz Hrvatske ne mogu da se otmem utisku da jednostavno pisete po onoj narodnoj: „sto je babi milo, to joj se i snilo“. i jos ste tu da poklopite svakog ko iznese drugaciji stav.
No da kazem i ja neku: U vezi sa mojim mestom prebivanja sam imao priliku da upoznam jako puno i Ukrajinaca i Rusa i iskreno nemam neko visoko misljenje ni o jednim ni o drugim. Rusi si jako nadmeni, drski, prepotentni i jako neugodni kao kolege, prijatelji, poznanici itd.(bar oni koje sam ja upoznao), a Ukrajinci sa druge strane su tesko dno dna; uobicajno pijanice, kockari i neretko narkomani.
E sad ja se jako nadam da je moj utisak pogresan i da je to samo fikcija i da covek ne treba da generalizuje, ali prateci situaciju ovih par dana, nista me jos nije ubedilo u suprotno.
A sto se tice moga misljenja po pitanju ishoda, mislim da ce Rusi ovo resiti u njihovu korist, taman kad bi jos milion vojnika morali dovesti, a verovatno nece.
I nekako ucesnici u diskusiji se uvek hvataju za neke tenkove, avione, rakete…mada oni imaju svoj udeo u svemu tome, ali ipak je motiv politika i ona ce sve resi.
Rusi nece dozvoliti da im pred ocima celog sveta propadne akcija i to mozete da budete sigurni da nece da se desi, jer ako ima se desi onda je to njihov kraj.
Na kraju svega samo cu da kazem da mi je neopisivo zao da je gotovo pa jedan narod (Ukrajinci i Rusi) dozvolio da ih politika ma sa koje strane ona dosla dovede do toga da pucaju jedni na druge. Ovo je za mene strasno!!!

Odgovori
fr

Njima je akcija vec propala. Svijet se okrenuo protiv njih i jos vise ce. EU i NATO ujedinjeniji nego ikad prije. Erdogan i Orban nedvosmisleno osudili Rusiju i Kazahstan ih otkacio i podrzao Ukrajinu, izgubit ce poslove po Africi zbog novih sankcija. Svedjani i Finci koji nisu u NATO sad traze da udju.
Ruse podrzava Cecenija, Bjelorusija, Sirija, S.Korea i Srbija koja se izvlaci toboznjom neutralnoscu. Nije to zavaralo Zapad vidjet cete i iskihati to posteno.
Od 2013 Rusi su izgubili 1/4 BDP i to je kako provjerljiva cinjenica zbog onih ogranicenih sankcija. Sa novim za koje se kaze da su nezapamcene ikad, ima da Kinezima prodaju gas u zamjenu za rizu.

Pe

@frane Apsolutno tacno.Svaka Vam je na mestu.Srbiji bi bolje bilo na se pravi da ne postoji dok se ovo dogadja
Najstroze osudjujem podrsku Ruskoj agresiji u medijima u Srbiji,to bi nasa vlada morala zaustaviti, sirenje laznih informacija, jer direktno steti interesima Srbije.

Du

Upravo tako žalosno je da se dva bratska Slavenska naroda tuku isto kao i mi nekada na Balkanu

fr

Dusan Petrovic

Mnogi su odavali priznanje Putinu da je Rusiju opet ucinio velikom ali zapravo uvijek kad razmislim je zapravo uzasno zalosno po Rusiju i Ruse da su krenuli tim putem.
Rusija je pocetkom 90ih raspadom SSSR-a imala nevjerovatnu sansu da se profilira i razvije kao demokratsko drustvo jer samo takvo osigurava ekonomski napredak koji je u Rusiji evidentno izostao s obzirom na resurse, kapacitete i brojnost naroda kojima Rusija raspolaze. Uz sve predispozicije dosegli su razinu ekonomije koja je manja od Talijanske, a mogli su postati najrazvijenija zemlja Europe. Sa tehnologijom kojom raspolazu i kulturnim nasljedjem, zemlja Tolstoja, Gogolja, Puskina, Cajkovskog, Dostojevskog, Turgenjeva imala je povijesnu priliku da nakon sto se sama oslobodila okova komunizma stane kao orimjer demokracije na celo EU i povede je naprijed te bude lider i uzor jednoj Njemackoj, Francuskoj i V.Britaniji. Pogotovo bi to nama slavenskim narodima imponiralo da se ugledamo u jednu Rusiju umjesto u Njemacku kao motor pokretac EU.
Umjesto toga Rusija ima ludaka na celu koji napada demokratski izabrane vlade drzava te prijeti nuklearnom kataklizmom koja moze zahvatiti citavu planetu i unistiti covjecanstvo, a ekonomiju im vode oligarsi koji bi u SSSR-u dogurali najvise kao domari po skolama. Najgore sto u SSSR-u vjerovatno i jesu obavljali slicne poslove.

Pe

@frane Upravo tako.Ja sam prvi put bio u Rusiji 2004 i to je bilo fantasticno, imali su sjajan napredak, investicije i ogroman privredni rast.Mada, vec se dogodila kradja Yukosa, ali se nije to primecivalo.
Smatralo se da ce Rusija sigurno preteci jednu Francusku po ekonomiji.I to sve pod istim Putinom!
Nazalost, nesmenjivost predsednika nije dobra, on je umislio da oma posebnu misiju, sto kaze Aleksej Venediktov, cuveni ruski novinar -„Putin hoce da budr Batman“, da spase slovenski svet i obnovi Rusku imperiju.
Eto on to misli da sad radi.A u stvari unistava Rusiju koja se decenijama nece oporaviti od ovih gluposti koje su nepotrebno napravili.

ma

Zanimljivo je sa kakvom opremom Rusija napada. Stvarno sam mislio da Rusi raspolazu modernijom opremom, ovo je sprdnja. Prakticki sve je još iz SSSRa, sve je 40-50g stara oprema. Svi smo očekivali da će uz toliku pripremu i nepripremljenosti Ukrajinaca ih pregaziti. Ali pokazalo se da nema ništa od toga, čak i sami Ukrajinci su ostali zatečeni šta se još brane.

Odgovori
YP

Pa zavisi odakle ti je izvor informacija. Čitajući pojedine vesti stičem utisak da Rusi ratuju oružjem iz I svetskog rata i da ih je 2 000 000 poginulo. Juče se pojavio snimak bombardovanog konvoja ruske vojske, ali snimak kao da je sniman lopatom. Na rukavima uniformi piginulih se nazire plava i žuta boja, pa zaključak donesite sami.

Pe

@YPT Zato ima desetina video snimaka bas ruskih vozila Tigar i T-90 koje, jel, Ukrajina nema, koji su razneti i trupovi bez glava i td.
Ostavite se jeftine propagande.Rusi su nadrljali.

YP

Nigde nisam napisao da Rusi nemaju gubitke, već da čitajući pojedine izvore vesti stičem utisak da je do sada poginulo 20 Ukrajinaca i 2 000 000 Rusa.

Ko

Кад – тад би амери нахушкали укруинце на Русију,ово је само превенција тога.

Odgovori
Mi

Da su oni srusili su 35 bile bi slike i hvalili bi se na sva usta kao mi za f117,tako da od toga nema nista.

Odgovori
Mi

Milos Obilic01:27, 27. feb. 2022.
Diktator Putin je napadom na Ukrajinu pucao sam sebi u glavu.Previse je podcenio vojsku Ukrajine sto mu se obija u glavi.Napad je kukavicki naravno i treba ga osuditi jer je napao jednu suverenu zemlju i to bratsku koja ni po cemu ne moze biti pretnja Rusiji.Te gluposti sto spominju o blizini oruzja u Ukrajini ruskoj granici i pretnji Rusiji su obicne sarade.Zasto onda diktator nije napao Litvaniju,Letoniju, Japan (Japan se granici sa Rusijom i ima stratesko oruzje blizu granice sa Rusijom),SAD tacnije Aljasku obzirom da Amerikanci imaju na Aljasci stratesko oruzje a deli ih od Rusije Barencov moreuz?!Zato sto je Hitler 21.veka i napao je jednu siromasnu zemlju koja mu ne predstavlja nikakvu pretnju ali se mnogo zajebao jer je podcenio vojsku Ukrajine.Ocekivao je da ce Ukrajina pasti za 72 sata ali se desava sasvim suprotno na terenu.Ruski vojnici ginu masovno i za tri dana ruska vojska ima vece gubitke od nas za vreme celog NATO bombardovanja.Ukrajinci se bore pametno i svaka cast na tome i zelim im uspeh protiv tiranije.Srbija ce ispastati zbog izdajice vucica i njegovog nesvrstavanja i neosudjivanja ruske agresije prema nama prijateljskoj Ukrajini.Trebala je Srbija uvesti sankcije Rusiji.Ovo je pocetak kraja Putina i njegovog rezima jer ce ovo biti dug i tezak rat za Rusiju.

Odgovori
Pe

@Milos Obilic Svaka Vam je na mestu gospodine!Sam ne bih bolje napisao

Fe

Evo sajta sa mapom stanja na “Istočnom Frontu”. Poređenjem današnje sa situacijom od juče dolazi se do zaključka da su Rusi napravil ozbiljne prodore iz pravca Severo-Istoka, pravo prema Kijevu.

https://www.understandingwar.org/backgrounder/ukraine-conflict-update-9

Na jugu se vidi da je Herson opkoljen, jedino pitanje je da li će da krenu punom snagom na Nikolajev – već je bilo borbi oko i njega, ili možda ka Odesi – CNN javlja da otpor na Jugu i nije baš najodlučniji… Gubitak Azova je pitanje narednih dan dva, a možda i kraće. Ukrajina izgleda (osim na zapadnim televizijama) ne pokazuje neke aktivnosti u vazduhu, niti ima ikakvih dokaza – npr snimaka srušenih aviona za tvrdnje da im PVO radi kako treba…

Odgovori
St

Lagano je Lazanski bio upravu

Odgovori
Mi

Stanje na frontu je uglavnom obrnuto srazmerno broju pro-ukrainskih izvestaja o sopstvenim uspesima. Ustvari ozbiljniji rat je poceo juce i Rusi su u centru Harkova, imate dovoljno video snimaka gde Iskanderi prolaze kroz gradove, a kad pogledate nasumicno izvestaje sa terena vidi se da su ruske trupe skoro pa svuda.

Takodje deljenje oruzija ljudima koji pucaju nasumicno i po svojima, pozivi za formiranje nekakve legije stranaca – sve govori ustvari o krahu veceg dela ukrainske vojske.

Najvise pucnjave po gradovima izazivaju u stvari ljudi koji su uteli oruzije i u grupicama sprovode nekakve kontrole i odbranu … dok im ne nestane municije (ili im ne poispadaju okviri ko u snimku Porosenka – da li je taj snimak stvaran ili namesten?) …

Odgovori
Mr

Zanimljivo koliko komentatora ovdje se osvrće i daje zaključke o ukrajinskoj propagandi itd., a novine u srbiji su- jedine na svijetu- imale naslove „Ukrajina napala Rusiju!“??
O čemu pričamo?
Da ne spominjem što se isto moglo pročitati ispod osvrta Tangosix o ratu- zazivanje da Srbija potpiše sporazum sa Rusijom o razmještaju neklearnih raketa u Srbiji?? Ono što Bjelorusija i poltron lukašenko radi danas, odnosno za koji dan? Stvarno? Kakvo bi to dobro i sigurnost donijelo Srbiji i njenim građanima?

Činjenica je da je ovaj napad na Ukrajinu zapravo već sad veliki poraz za Rusiju, bez obzira uspjeli oni u okupaciji. Ne ide po planu, ukrajinci su žilavi.
Ruska javnost ga ne podupire u mjeri koliko je putin očekivao, a što dalje to će i manje, dnevno troše milijarde dolara, problemi sa zalihama raketa su očiti, snage u napadu su šarolike od klinaca pa do nekih koji izgledaju kao rezervisti, ono što je posebno vidljivo izostanak paradne tehnike sa crvenog trga i veliki broj vozila i sredstava, iz prošlog stoljeća -što govori o opremljenosti vojske… ukrajinska PZO i avijacija i dalje funkcionira, reaktivni oklop na tenkovima ipak se nije pokazao toliko efikasnim protiv Javelina i ovih švedsko-engleskih prijenosnih AT projektila, itd itd.
Da, može izgledati da napreduju rusi, ali jako teško i krvavo. A u svemu tome još se nisu osjetile posljedice sankcija. One dolaze kasnije.
Tako se može postaviti pitanje što je putin sposoban napraviti ako invazija i okupacija Ukrajine, jedne suverene evropske zemlje ne uspije? Razmišlja li ovdje netko o tome?

Činjenica je da će se svaka podrška njegovoj suludoj akciji upamtiti pa ako završi gore od očekivanog i sa posljedicama za sve nas, a posebice sa naslovima Ukrajina napala Rusiju. Da, može se reći to su tabloidi, ali nažalost, oni su glavni mas mediji u Srbiji.
Dakle, smanjite tenzije, nema rata koji je donio dobro bilo kome.

Odgovori
Pa

Manje nasladjivanja, ovo je tragedija a ti pises bajke. Na osnovu cega to sve tvrdis

Go

Mislim da se ovdje zaboravlja na jednu drugu stvar.

Recimo da sutra Rusija ispuni sve svoje ratne ciljeve u Ukrajini.

Da li netko ovdje misli da će sankcije zapada biti odmah ukinute, ili će potrajati još dugo, lako moguće sve dok je Putin na vlasti?

hi

Ovde sakcije nisu više bitne. Ppčeo je rat do istrebljenja protiv disadašnjih paradigmi u svetu. Daj Bože da bude sako konvencionalni, da ne ode u atom razmenu..

Bo

Tragedija što je došlo do svega ovoga!
Verovatno da će Rusija ostvariti svoje planove, zbog vojne nadmoći. Nažalost to neće proći bez civilnih žrtava i materijalnih razaranja.
Zbog svega toga, određene sankcije zapada prema Rusima, ostaju dugo.

Iv

Ukrajinska PVo ne postoji, a ti pises neke hvalospeve. Ostace im Stingeri , Igle i slicno. Imali su PVo koja je bila za pola Evrope pusto san, a nestala za 12 sati.

Pe

@Mrki slazem se sa Vama da je sramota da Sebija podrzava agresora laznim naslovima u novinama.To nema veze ni sa istorijom Srbije, zemlje koje se citav vek mukotrpno oslobadjala iz ropstva Osmanlija.Sami Rusi protestuju protiv nicim izazvanog napada na Ukrajinu, samo Srbi podrzavaju.Sramota!

. @Goran Rusija je vec sad izgubila taj rat.
Sa ukupno 300000 vojnika profesionalaca Rusija mora da cuva najvecu zemlju na svetu.
A kako ce da okupiraju najvecu Evropsku zemlju u kojij ima 40 miliona neprijateljski nastrojenih Ukrajinaca, Ukrajinska armija koju snabdevaju sve zemlje zapada, i Ukrajincima se slobodno deli naoruzanje?

Go

@Petrovic Dusqn

Možda sam krivo formulirao pitanje.
Rusija će vjerojatno ostvariti dio, samo dio vojnih i političkih ciljeva u Ukrajini.
Ili, malo ironicno rečeno, situacija će biti kao nakon izbora, svi pobjednici, svaka strana će predstavljati vjerojatni kraj rata kao svoju pobjedu.

Samo, sve i da ispuni 100% svojih zacrtanih ciljeva, Rusija je gubitnik.

Putin se je preračunao, umjesto da razdvoji EU, postigao je baš suproto, da je postala homogena kao nikad prije.
Dalje, Njemci su rekli da planiraju dodatnih 100 miljardi eura za vojsku, logika govori da će većina, ako ne i sve članice krenuti istim putem, i povećati izdvajanja za vojsku.
Sankcije Rusiji?
To nitko, ne samo Rusija ne bi izdržao, nije mi jasno kako ljudi to ne shvaćaju.
Eno, i Kina počela lagano uvoditi neka ograničenja Rusima,
Turci zatvaraju Bospor, makar mislim da je to više politgički šamar, nego stvarna opasnost za ruse, barem ako bude u formi u kojoj su to Turci najavili.

I ono najbitnije.
Ako Putin preživi ovaj rat (mislim u političkom smislu), a vjerojatno hoće, sankcije ostaju Rusiji sve dok je on na čelu.
Nakon današnjeg cirkusa sa dizanjem borbene spremnosti nuklearnog naoružanja, nema apsolutno nikakvve šanse da mu zapad popusti.

A onima koji će skočiti kako će EU bez Ruskog plina i nafte, odgovor je Iran.
Mislim da neće dugo trebati da se dogovore da se Iranu maknu postojeće sankcije, odnosno, da se zažmiri na jedno oko.

Pe

@Goran Slazem se.Inace, sankcije koje je zapad uveo Rusiji-tracnije,zamrzavanje rezervi Centralne Banke Rusije „NIKAD U ISTORIJI“ nisu primenjene pre, i niko ne zna koje su posledice.
Smatra se da je to direktan odgovor na nuklearne pretnje Putina zemljama zapada da ce imati posledice „KAO NIKAD U ISTORIJI“
Rusija je ovu operaciju spremala vise godina, i skupljali su novac, kupovali zlato, da se zastrite od sankcija, do rekordnog nivoa.
Dosli su do cifre od 650 milijardi dolara rezervi.
Medjutim, ove sankcije im skidaju rezerve do 60 milijardi, odnosno, Rusi uopste nisu racunali da to moze da se dogodi: prakticno je zamrznut deo rezervi u evro i dolarima,i onemogucena prodaja ruskog zlata.Sad kao da imaju gomilu olova u banci,a ne poluge zlata.
Videcemo kako ce ici dalje, ali nista ne sluti na dobro i mnogo zavisi od drzanja samih Ukrajinaca.
Tesko ce skinuti Putina sa vlasti, on je zasticen najboljim mogucim specijalnim snagama i sa vise linija bezbednosti koja je naoruzana svim vrstama oruzja.

kr

Stvarno mi nisu jasni optimisti koji misle da Rusi mogu da izgube rat sa Ukrainom.
Da mogu da imaju probleme ,to sigurno mogu ali ce ga na kraju dobiti na ovaj ili onaj nacin.Moze da bude uz puno ili malo zrtava ali cilj ce biti postignut.
Postujem suprotno misljenje ali u ovom slucaju ono je pogresno i pokazuje elementarno ne znanje u oblasti u kojoj se ovaj tekst pise. Ja mogu da navijam ili simpatisem Ruse ,mogu da se solidarisem sa Ukraincima oko situacije na kojoj su se oni nasli. Stvar je prosta Ukraina je vec porazena.Ekonomski vise ne postoje,morace da se zaduzuju a i onako su bili prezaduzeni. Sve sto je trebalo unistiti vec je pogodjeno i unisteno. Vojska vise ne postoji jer je veliki deo tehnike unisten,a kad sve stane i rat se smiri da obnove ekonomiju i ojacaju vojsku trebace im bar 20 godina ako ne i vise.Oni vise nisu pretnja za Ruse posle ovih par dana. Nato ih vise nece primiti kao ni evropa. SAD ce im pomoci finansiski kroz kredite ali onda ce biti robovi u svojoj zemlji.

Zelim im svu srecu i mir.Mislim da su trebali kao i mi 90 da sve urade drugacije,mozda bi im bilo losje ,mozda i ne bi ali sam siguran da ne bi bilo rata u njihovoj zemlji.Mozda bi oni ratovalji negde drugde ali bi mir bio u njihovim domovima.

Odgovori
Te

Yhe war was already lost, no matter what it will happen. The emperor proved to be naked.
Nobody can occupy a country agains the people’s will. This war was a mistake. Hope it will stop.

An

Jedan od normalnijih komentara u zadnje vreme. Od ovih rusofoba što pričaju bajke ,do putinovaca što slave Svetog Vladimira ,ne možeš više živeti. Upropastiše najbolji portal u Srbiji.

Te

Every war wich starts is already lost. It is a wound for all those affected and for us all. Hope this war will stop. I think this is still posible. I hope all those involved will take the right decisions.

hi

Usa- Iraq, Lybia, Syria etc.. What about that?
Are thiese justifaed?

Pe

@krle Samo posmatrajte pa cete videti koliko ste pogresili u ovom komentaru.
Rusija nema nikakav nacin da osvoji i drzi zemlju od 40 miliona ljudi koji se naoruzani bore protiv.
Invaziju su zapoceli sa pogresnom idejom da ih cekaju „rasirenij ruku“ Ukrajinci koji trpe okupaciju nekih neonacista.
I zato su planirali brzi munjeviti rat od maksimalno 96 casova.
Ispalo je drugacije..

Ni

@Tedy
It’s all propaganda, strong resistance of UKR forces is a myth in western media, we don’t have any videos prooving that and everything is propaganda. The fact is that 50,000 Russian troops walked Ukraine and are destroying 200,000+ strong Ukrainian Army

Te

Nick
I dodn’t see what you sey you’ve seen. But, maybe, I’m wrong
Who knows.

Kr

@Petrovic Dusan a kako ti znas sta su oni planirali mislim na Ruse. I ko normalan ide u rat na 96 sati. Pritom ne zaboravi da Rusi ratuju na tlu Ukraine i oni ne gube nista svoje. Da bi izgubio rat moras biti porazen. Ako malo bolje procitas moj tekst bice ti jasnije da su Rusi svoj cilj ostvarili, osim ako ne smatras da je ovo video igrica i treba je preci do kraja da bi pobedio.
Da Rusija zeli da sravni Ukrainu oni bi ti i radili. Takva sila koja ima ogromnu kolicinu artiljeriske i raketne tehnike moze da sravni sa zemljom jedan Harkov za 24 casa.
Medjutim ti vidis hrabre gerilske borce Ukraince kojima je to jedini nacin da se bore i na tome im treba skinuti kapu.
Gerilska borba u ovakvim situacijama daje rezultate ali isto se moze tome i suprostaviti.
Pogledaj Siriju i bice ti jasno tamo od gradova nije ostao kamen na kamenu.
Zakljucak je da je Rusija jos uvek uzdrzana od totalnog rata.

Mi

Tako je Tedy! Na zalost i Rusija i Ukrajna su unistene za decenije unaptred :-(

Go

Mislim da stvari gledate kroz jako usku prizmu.
Postoji i nešto što se zove „Pirova pobjeda“.

Pe

@Krle Ja znam jer sam godinama ziveo u Rusiji, govorim Ruski kao maternji,a uz to i jos 2 strana jezika pa slusam sta pricaju najbolji politicki i vojni analiticari u Rusiji, kao Pavelj Felgengauer, Aleksandar Golc, ili na zapadu
Zasto nije Ukrajina sravnjena sa zemljom?Naravno da to Rusija moze, dovoljno da bombarduju Kijev iz Tu-160.
Zato sto je cilj Putina uvlacenje Ukrajine u zajednicku drzavu sa Rusijom i Belorusijom, neka vrsta novog SSSE gde bi, jel, Putin bio predsednik.
Takodje Putin ne prihvata rezultate izbora u Ukrajini i iskrene veruje da su jadni Ukrajinci pod opsadok nekih neonacista.I on je verovao da je dovoljno da upadne ruska vojska da se Ukrajina digne protiv „banderovaca“.
Realnost je drugacija.Ukrajina cvrsto stoji iza svog demokratski izabranog predsednika, koji je Jevrej cija porodica je stradala u Holokaustu
Dakle, operacija „oslobadjanja Ukrajine“ specijalnim snagama se pokazala kao greska.
Zapad se ujedinio na nacin koji niko nije ocekivao.Samo danas je Ukr.vojska dobila preko 2000 „stingera“ i „javelina“ a mozda i vise.
Ekonomske sankcije su pogodile sve sektore ruske ekonomije.
U Rusiji su protesti protiv rata u svik gradovima.Cak su deputati drzavne dume poceli da se zale protiv rata.I to u uslovima najstroze zabrane protesta.
Putin je u belaju.Ide na pregovore jer mu nije uspelo.Ne znaci da nece jos pokusati. No on je pod velikim pritiskom da okonca rat.

ab

@Dusane

Mozete li nam preporuciti neki ruski forum koji nije cenzurisan da procitamo sta Rusi pisu? Hvala

Pe

@about:blank Najozbiljniji ruski vojni forum koji je odsta bespristrasan i okrenut cinjenicama je:
https://bmpd.livejournal.com/4490852.html
No,juce je u Rusiji uveden zakon kojim je izjednaceno sa izdajom bilo kakvo pisanje „u korist Ukrajine“ i kazna je do 20 godina zatvora i pitanje je sta oni smeju da kazu.Znaju sigurno vise.
Ukrajinskim forumima manje verujem, jer oni rade na podizanju morala kod Ukrajinaca, pa imaju „10 oborenih ruskih aviona svaki dan“..Ali ima puno video snimaka unistene ruske tehnike.
To su censor.net (ima i na ruskom i engl) kao i telegram kanali kao https://t.me/chtede

Mi

Oko trpljenja „devastirajucih“ sankcija …

Sad kad se pogleda u prethodnih godinu dve vidi se mnogo stvari – oslobadjanje Rusije od USA obveznica, kupovina 50-60% svetskih zaliha zitarica od strane Kine (sto je umnogome onemogucilo normalan transport i prevoz robe u svetu, prodaja Sberbanke u Evropi i kod nas, stvaranje najvecih zlatnih i deviznih rezervi Rusije… ovo nije nesto sto je ad-hok i nesto na sta Rusija a i Kina nisu bile pripremljene.

Do ovoga je dovelo sirenje NATO-a na istok. I upozorenja da je to neprihvatljivo, da ce dovesti do sukoba, stalno pritiskanje Rusije od strane zapada plus zvanicno obelezavanje Rusije od strane NATO-a kao „neprijatelja u vojnom smislu“ i, ono najgore, neverovanje u odlucnost Rusije da ce vojno reagovati je dovelo do rata.

Medjutim kao da se to neverovanje nastavlja pa je u Finski parlament stigo zahtev da se razmatra ulazak Finske u NATO. I opet Rusija kaze nemojte moracemo da reagujemo ali mi se cini da neki misle da nece – a vec je reseno da hoce. To nas vec uvodi u nuklearni sukob.

Povodom prica o zastarelom oruziju koje Rusi koriste u Ukraini – sasvim dovoljno. Sve novo i bolje se cuva za, ne daj Boze, veci sukob.

I trece – Rusija i Ukraina su najveci proizvodjaci zitarica i suncokreta npr. Neminovan je skok cena hrane, goriva, gasa – i nasa zelezara u Smederevu kupuje ukrainsku rudu gvozdja. Blokada NEKIH banaka u SVIFT-u … sto ne sve? Pa kako placati gas, usluge Rusiji kako da Nemac naplati svoj rad i robu u Rusiji? Na postojecu inflaciju dodati novu i spirala krece. Sada se drzi vestacki pod kontrolom i cini mi se da ce biti potpuno neizvesno – ali nece dugo trajati – stvar se mora razresiti ili se neminovno ide u veci sukob.

Odgovori
Pe

@Mile onaj stari ispostavilo sa da je pola novca za vojne reforme u Rusiji pokradeno, zato je stara oprema.
Sankcije su toliko teske da se Putinu vec ljulja stolica.Uprkos rezervama koje su Rusi podmuklo skupljali godinama spremajuci agresiju na Ukrajinu, sankcije koje je uveo zapad su se pokazale znacajno teze nego sto su pretpostavili.
Pre svega se to tice zlatnih rezervi Rusije koje je zapad zamrzao.To znaci da sad Rusija ima para za godinu-dve najvise do bankrota.
Vec se trazi impicment ili smena Putina u Rusiji.I to ne narod vec senatori.
Ruske zrtve su sve vece, hitno se pozivaju lekari – hirurzi, reumatolozi, anestezilozi i rengenolozi da idu za Ukrajinu.
Videcete sami kako ce se razvijati, ali ovo moze biti pocetak kraja Putina, i pocetka slobodne Rusije.

om

Putin se nalazi u gadnim problemima i treba mu primirje pod hitno.
Ali naravno pod njegovim uslovima, ato je predaja vojske i izručenje legitimne vlasti, kako bi on mogao instalirati svog Lukašenka i od Ukrajine napraviti Belorusiju i to od onog dijela kojeg ne misli pripojiti majčici Rusiji. To je naravno smiješno jer vrijeme ide na ruku Ukrajini ako su spremni podnjeti žrtve za slobodu onda će biti slobodni. Naravno Rusi mogu i sve spaliti i pobiti ali Putin će se opet naći u problemima jer će mu se oduprijeti dio vojske i što je najvažniji narod i majke vojnika u Rusiji. Oligarsi pak drže bogatstvo Rusije i njihova je imovina zamrznuta u svjetskim bankama i naravno da mu ni oni nisu naklonjeni. Naklonjeni su mu fanatični i prestrašeni i poslušni generali.
Evo upravo čitam da ga jedan dan rata košta 20 milijardi dolara ,što je prestrašno, municije i raketa sve je manje a proizvodnja košta i ide sporo. Rusija nema ekonomiju za ratovanje, oni zapravo niti nemaju ekonomiju u srazmjeru koju bi takova zemlja trebala imati. Putin nije zaigrao dobro i bojim se da ne napravi glupost iz očaja.

Odgovori
An

I mi smo se hrabro držali protiv NATOa ,90 dana bombardovanja uglavnom civilnih ciljeva,pa smo na kraju morali da pristanemo na primirje pod ne baš sjajnim uslovima. Za tih 90 dana ni jedna vlada ćlanica NATO pakta nije pala,niti se neko uzbudio za mrtvu srpku decu. Čak šta više naše bajne komšije su likovale i želele vedro nebo nad Srbijom NATO pilotima. Zato mani me te lažne patetike ,vi ste članica NATO pakta i zvanično ste protiv RF. Nemoj da tu glumite neutralce kad imate još kako interesa u ovom sukobu. Ovo što se sada dešava je pravljenje novog svetskog poretka,gde NATO više nije jedini šerif u gradu. Putina i njegove oligarhe ostavi ruskom narodu,neka oni odluče šta će sa njima,vas sigurno neće pitati.

ab

>> Evo upravo čitam da ga jedan dan rata košta 20 milijardi dolara ,što je prestrašno, municije i raketa sve je manje a proizvodnja košta i ide sporo.

Pa znate kako se kaze, krčag ide na vodu dok se ne razbije. E taj „krcag“ ce uskoro da pukne…

Fe

Kakvi problemi, kakvi bakrači. Ukrajinska vojska i ne pokušava da brani teritoriju, nego se zavlači u gradove gde je Rusi bez problema opkoljavaju – predaja sledi čim malo izgladne.
Fakat da ne pokušavaju da brane ijednu saobraćajnicu, nego beže u urbane centre govori u prilog tome da Ruska avijacija gospodari nebom, i da može da bombarduje po volji – drugog racionalnog objašnjena nema. Ovim “urbanim otporom” samo postižu pustošenje gradova, i izlažu stanovništvo krajnjoj opasnosti – i “hrabro” i veoma odgovorno. U Kijevu je sve živo po podrumima, i naravno da sledi predaja, ili sad ili posle gomile mrtvih i pretvaranja grada u ruševinu, ali komičar glumi Napoleona, i fotelju ne da, do poslednjeg pristalice.

Već se vode borbe za nuklearnu centralu Zaporožje – Zaporizha nuclear power plant, dakle Ruski prodor sa Juga nije ni izbliza zaustavljen, kako bi neki da veruju.
To što je glavnina Ukrajinske vojske na statičnim položajima u Donbasu, i pasivno čeka da bude opkoljena, to Zelenskog ne brine: vrhovni je tu da daje izjave za medije, pa kako bi on bez glume?

Iv

Municije i raketa sve manje? Ako Rusija ne moze 100 000 vojnika da naoruza da ratuju duze od 3 dana, sta bi onda mi radili? Po vama jedno 15min. Verujem da imaju skladista iz vremena SSSr u kojima ima municije i raketa za jedno 3 godine rata i to da se jedan metak ne proizvede vise. Mozda Kindzala i Cirkona imaju ogranicneo , jer je novo oruzje. Pa kako onda bosanski Srbi i Bosnjaci 5 godina ratovase izmwdju sebe, a ovima su skladista vec prazna?Niko ne zna sta se tamo desava, jer su sve price rekla kazala, a mnogo ima i fejk vesti.

Pe

@omniameamecumporto Putin nije u poziciji da moze da trazi te uslove.Ko god bi sad proglasio sebe za „novog predsednika“ od strane Putina bio bi smesta ubijen.
Kijev je prenatrpan oruzjem koje je podeljeno svima.Zapad kao nikada snabdeva Ukrajinsku vojsku Javalin i Stinger raketama
Ali glavno-Ukrajinska vojska nije prestala da postoji i pruza organizovan otpor i posle isteka 96 casova.Sto prakticno znaci da je propao plan A – zahvat 40 milionske zemlje Blitzkriegom.
Naravno Rusija i dalje ima dovoljno vojske da moze da sravni sa zemljim Ukrajinu, ali sta onda?
Cilj Putina je bio uvrstavanje Ukrajine u zajednicku drzavu.Ako bude sravnjivao gradove sa zemljom, to nikako nece ici, podici ce vise miliona naoruzanih ljudi protiv sebe.
A ruska vojska broji jedva 250-300000 ljudi sve zajedno.Mobilizacija rezervista?
Pola Rusija imaju mesovite brakove sa Ukrajincima.Da se ti rezervisti ne dosete ps upadnu u Kremlj umesto u Kijev?

om

Petrović Dušan, znam da nije ,ali ne vidim da je od toga odustao.
Uvalio se i sada se treba izvući ali ne pognute glave.Bojim se onako iskreno, jer ne znam što je njemu u glavi. Najsretniji bi bio da ga neutralizira njegov vojni vrh i da Ukrajina postane tampon zona . U Rusiju mora doći demokracija jer samo tako može ta zemlja napredovati.
Rusija sa Putinon nema perspektivu . Njegov narod a ni oligarsi ovo mu neće oprostiti jer ih je vratio pedeset godina unazad. Čitam ovdje i ne vjerujem koliko se još Srba loži na Putina i na vojnu snagu Rusije a svijet to prati. Srbi su zadnji bastion rusofilstva u Europi a Srbi još uvijek misle da će im taj čovjek-brat donijeti nešto dobro.

Pe

@omniameamecumporto Vecina ljudi iz Srbije koja komentarise pojma nemaju sta je Rusija, u najboljem slucaju su bili turisticki,i fascinirani su centrom Moskve i Sankt Peterburga.
Apsolutno se slazem sa Vama, i Putinu se drma mesto.Ceo ovaj poslednji njegov predsednicki mandat pravi samo gluposti, od uvodjenja represija, ubistava politickih protivnika, sve jacih i vecih zabrana u Rusiji, katastrofalno loseg odgovora na COVID – Rusija ima preko milion mrtvih – propasti sa vakcinom Sputnik koju nisu uspeli da prizna zapad….
I nicim izazvana agresija na Ukrajinu, koja izazove ujedinjenje zapada i NATO, teske sankcije i prakticno, poraz cele ruske vojske od strane Ukrajinske armije!
Jer to, sto im nije uspela operacija u planiranom roku, jeste poraz.

om

Krle , evo vidim sada tvoj stručni komentar… tko i što više ne postoji
Ukrajina je površinom najveća zemlja u Europi ima sigurno preko trideset milijuna čistih Ukrajinaca dio njih ali i onih drugih pobjegao je.
Kako Putin misli pacificirati te ljude, koji su željni slobode i boriti će se do kraja. Rat košta i to 20 milijardi dolara svaki dan , čime će ga ovaj smiješni lik financirati, oligarsi mu ostali goli jer su im blokirani računi a i veliki car će uskoro biti gol.
Čudan si mi ti Krle valjda misliš da ćeš i ti imati neke koristi od Putina pa projiciraš svoje želje. Nema Putin ama baš nikakve šanse jer Ukrajina se je odlučila boriti a Putinova slabašna bagajna ubrzano se prazni , a i u Rusiji ga čeka pakao kada mu se počinju lijesovi vraćati.
Koliko smo samomi u domovinskom ratu dobili pomoći od dijaspore, jer bez toga ne bi išlo. Tko će Putina pomagati. Ostala mu je Kina, a oni ga najviše vole ovakvog jadnog. Taj lik nikako da shvati da mu u doglednoj budućnosti prijeti opasnost od Kine jer preveliki je nesrazmjer u ljudstvu i teritoriju obiju zemalja i to gle čuda još i susjednih što je za Kinu samo olakotna okolnost. Kini od Rusa treba baš sve rudna bogatstva, energenti i teritorij.
Niti jedan normalan Rus ne zagovara ovo jer ode Rusija u neimaštinu i izolaciju.

Odgovori
Te
ab

Yes sir, substantial game changer. 100 billion for defence, new LNG terminal, stop for North Stream 2 – probably forever etc.

om

there you can can see how steaming mad the eu is.

fr

Ruski list Novaja Gazeta analizira uvedene sankcije u clanku kroz naslov „Bit cemo Venezuela sa nuklearnim oruzjem“.
Venezuela jedna od najbogatijih drzava naftom ali i najsiromasnijih po standardu gradjana.

Odgovori
Pi

https://www.youtube.com/watch?v=ekBVgNNG0ao

Ova taktika mi ne ide u glavu, grupisanje u urbanim uslovima bez prethodnice??
Znam da je lako biti pukovnik iz fotelje, ali bre ovo su osnovne stvari…

Odgovori
Ma

Ja ne mogu razumijeti ove koji govore Amerikanci nahuškali Ukrajince na nešto. Čisti debilizam. Znači Ukrajinci su debili pa ne znaju što im je bolje.
Nismo mi okusili rusku – sovjetsku čizmu, svi koji jesu se bore.
Od dva, sad tri zla Amerika je najmanje.

Odgovori
An

Ali smo osetili američke bombe,a zamisli neki ljudi u Srbiji su izgubili svoje voljene od tih američkih bombi. Pa evo idi reci njima da su ameri manje zlo. Srbija treba da se drži uzdržano i ne naseda na gluposti,neka ovo reši onaj koji sve i zakuvao. Ne moramo mi biti u svakom sosu mirođija.

Kr

Ovo je početak kraja Putina. Sankcije će uništiti Rusiju. Neće se oporaviti naredno desetljeće. Počet će mu vlastiti narod raditi o glavi i završiti će kao i svi autokrati. Šteta. Zaista sam cijenio njegove poteze u Siriji i općenito je bio prvi koji se mogao ravnopravno nositi sa SAD-om. Al ovo mu nije trebalo. Vidi se zapravo da koliko god diktatori, ako su sposobni mogu naglo dići zemlju, ipak je demokratska izmjena vlasti zdravija. Netko bude loš, netko malo bolji ali sve u svemu malo je vjerojatno da netko pomračenog uma vodi zemlju.
Ukrajinci se odlično bore. Podaci o ruskim žrtvama su frapantni. Iako i Ukrajinci imaju ogromne gubitke. Dakle ako su Rusi zaista uništili preko 200 tenkova, samo to je preko 600 planova posade. Grozno. Evo sada vijesti da su Rusi stavili nuklearne snage u pripravnosti. Toga sam se bojao, i napisao sam (al je obrisano) da su mogući i ograničeni nuklearni napadi do 300 kT. Ako se to desi NATO počinje sa vojnim djelovanjem, a svi znamo što to znači. Nadajmo se da još ima razuma u Putinovoj glavi

Odgovori
Te

There will be no nukes. Nobody wants to die. Not China, not US, not EU, not you and not mr. Putin himself or the people around him. But, putting the nuke forces in the red alert after a fail of such proportions, only shows a greater weakness. Sad, indeed, for the humanity. Ucrainians for sure deserve respect.

Te

Simply. The people wants to be free. To raise their children in peace. To be good neighbours. To have good neighbours. To have food, clothes. Maybe a house. To live in decency and friedship. To have stability. And so on.
That’s live about.
That’s for we all are fighting for in our life. We do not want your land. Maybe to drink a coffe, or a beer, toghether. That’s all. Understand me?

19

Ja mislim da je naivno i nepromisljeno krenuo na Ukrajinu. Ta zemlja uopste nije slaba,Rusi imaju premoc u vazduhu,to stoji ali nema pobjede bez vojnicke cizme. Oduzeo je Krim,smatrao sam i neka je,to je i prije bila Rusija. Formirao Donbas i Lugansk,razumijem i to,bilo je tu i diskriminacije od strane Ukrajine prema Rusima i jos dosta toga. Mislio sam da je htio da stvori nekakvu njihovu „Republiku Srpsku“-odakle sam i sam. Te da bi tako te dvije republike u okviru Ukrajine imale pravo veta na prikljucenje NATO-u. Ali ovo bas i ne razumijem. Mozda je mislio to zavrsiti za dan-dva ali je zapelo. Zatim nije mi jasno zasto je krenuo sa tako malo vojske na drzavu od preko 40 miliona stanovnika. Navodno je angazovano manje od 200 000 vojnika a cujem da nije angazovao cak ni sve trupe vec samo 50 000,ako je to tacno onda su dosta i postigli sa obzirom na velicinu frontova. Neki Americki generali procjenjuju da bi za takvu operaciju trebalo oko 700 000 vojnika. Vidio sam jednu istorijsku kartu u kojoj su oznacene teritorije koje je Ukrajina dobila kroz istoriju,prema toj karti stvarna Ukrajina je samo mala regija juzno od Kijeva. Mozda je zato jednom navodno rekao da Ukrajina ne smije postojati. Mozda masta da vrati sve te teritorije i ispravi te istorijske nepravde,da tako kazem.
Mozda je i to jedan od povoda.
Mozda…

Te

Ukraine will never fall. Ukraine is, already, a symbol. For us all.
Those people were forced to become what they are those days. This is the cinism of true life. They didn’t want all this. They do not want to sent their children and wifes in our country. But our duty is to take care of them as our own. And we do.

ab

>> But, putting the nuke forces in the red alert after a fail of such proportions, only shows a greater weakness.

Mr. Putin is destroying our economy, savings, investments, I would like my government to protect our economical interests and way of life and respond to his savage threatening adequately, if it means preemptive nuclear strikes, so shall it be!

Te

We give the ukrainians weapons and medicals. Infos. Poland, US, UK, Germany, the Baltics and many others do the same. We think is our duty to do so. We know what oppresion means. We have lived those days. We, simply, know.

Kr

Nuces are more then possible, Tedy. I am not talking about dooms day. I am talking about limeted attack, one nuce up to 300kT. Did you notice the face od Sergej Šojgu? Putin has lost his mind. No body knows what he is capable of.
Let’s just hope the blue sky will remain blue

ab

NATO should establish no flight zone over Ukraine!

Х

@Круниславе да ли стварно верујеш да су Русима потребне нуклеарне бомбе против Украјине? Да ли стварно верујеш да је запад забринит за људска права? Да ли можда верујеш у зубић вилу? Нуклеарке су намењене западу ако реши да се умеша. Не тако давно и Хрватска и Рунунија су подржавале германе у циљу да се створи „бољи свет“ али су управо те две земље криве за губитак источног фронта. Не желе сви у свету да буду „добри робови“. Жао ми је што су два тако блиска народа као Руси и Украјинци у рату и у неку руку самим почетком рата обе земље су већ изгубиле. Сада је прилика да се види да ли ће и колико Руси у манипулацији ценама и окрутној економији успети да ископирају запад. Ипак имају робу која мора да се једе или троши а која ће нажалост дебело поскупети. Руски буџет је управо пао због пада цене нафте. Сада ће скочити исто као што ће скочити и профит америчким нафтним компанијама који су знали тачно шта ће се десити у Украјини. Само ће Европа да извиси и дефинитивно са ценом енергената губи конкурентност. Ово је крај Европе,прешишаће је Азија брже него што би се то иначе десило. Извоз жита 40% чине Русија и Украјина. Ајфон, кока кола, лига шампиома, еуросонг и најке не могу то да замене.

Le

Žrtve ruske tj. putinovske propagande drže nekome slovo o zloj propagandi zlog Zapada… Jedan čak iz Francuske!

Herojska odbrana naroda Ukrajine!
Tragična zloupotreba regruta od strane Putinovog režima.

Samo crvena mrena nekima nikako da se skine s očiju.

Odgovori
NB
Pe

Najtuznija vest za nas, ljubitelje avijacije je – Radio slovoda i gradonacelnik grada Buc kod Gostomelja tvrdi da je u vazdusnom napadu unisten jedini Antonov 225 MRYA!
To je aérodrom na koji su Rusi vise puta pravili desant i bile su velike borbe!!
27.02.uvece-
Ukratko, ideja da ce se rat zavrsiti „munjenosnim ratom“ od 96 sati je propala.
isteklo je“tri dana na okupaciku Kieva“a Rusi nisu ni blizu. Naprotiv, grad od cetiri miliona stanovnika je prepun oruzja koje su slobodno svima.
Mnoge zapadne zemlje salju u velikom broju Stinger i Javeline Ukrajini, i to ide odmah u armiju Ukrajine.
Ukrajinci su postavili sajt i telegram kanal sa video snimcima zarobljenih Rusa, kao i podatcima poginulih-jer je u Rusiji zakonom sakriven broj gubitaka.

Za to vreme, zapad se prvi put ujedinio kao nikada, uveli su cak zamrzacanje ruske imovine u zlatu u inostranstvu, kao i veoma teske sankcije,pa i iskljucenje sa swifta-ali to daleko nije najteze.
Veceras se ocekuje apsolutna zabrana aa sve ruske letove u EU vazdusnom prostranstvu.
Rublj je za sad izgubio oko 30% ali ce ici geometrijskom progresijom nanize.

Odgovori
ab

To za AN 225 je zaista prezalosno, verovatno se radi o divljackoj odmazdi Rusa, svakoje znao sta se nalazi u tom hangaru i nije bilo razloga za destrukciju takvog unikatnog spomenika tehnicke i industrijske istorije Sovjetskog saveza. Ja sam eto cak imao priliku da vazduhoplov vidim u zivo na ILA u Berlinu pre par godina. Steta je sto ga Ukrajinci nisu nekako mogli sacuvati, u inostranstvu na primer.

Apropo sankcija, pre mozda dve nedelje iz jednog brodogradilistu kod Hamburga na precac je, a jos i pre zavrsetka remonta koji je bio u toku, isplovila ogromna jahta za koju se mediji pisali da pripada Vladimiru Vladimirovicu. Ocigledno se bezanija desila pred izbijanje rata da brod ne bi bio konfiskovan…

Pe

@about:blank Potpuno se slazem sa Vama!
Ipak vest nije potvrdjena kako je sad taj aerodrom pod kontrolom ruskih specijalnih snaga.
Ostaje nada da je mozda Ukrajinska propaganda?
Fantastican avion, ali kakav bi to bio tragican kraj, da ga uniste na SVOM aerodromu, aerodromu fabrike Antonov,posle svega!

Fe

Mislim da umesto prepucavanja sa provokatorima treba malo realističnije pogledati na stvar, i izvući zaključke – odsim celog jednog prizemljenog Ka-52 nema mnogo dokaza da su trpeli gubitke, a da izazivaju paniku, strah i užas – jasno je. Npr može da se nade klip Al-Džazire na engleskom – Ukrajinci na punktu tretiraju strogoću i nikog ne puštaju, onda naiđu helikopteri a tad “uniformisana lica” zaborave na sve i pobegnu glavom bez obzira, a kolona civilnih vozila odjuri svojim putem.

Dok sam ranije čitao o tome kakav strah zadaju američki Apači u Iraku i Afganistanu nisam baš verovao, ali izgleda da je jako neprijatno naći se oči u oči sa jurišnim helikopterom – bezglavije se beži od Ka-52 i Mi-28 nego od avijacije, dakle, takve (a i Airbusove primerke) treba imati u što većem broju.
Šteta nema nade da se iole realistično sagleda dejstvo Ruskoh dronova – ometanje i prisluškivanje mobilne telefonije i radio veze, kao i lasersko obeležavanje ciljeva za krupnije sisteme i avijaciju, a i dejstva naoružanih dronova, i dronova kamikaza – npr lancet-3.
Ruski mediji vidno izbegavaju bilo kakvo izveštavanje koje bi raspirivalo euforiju, nacionalizam ili netrpeljivost prema Ukrajincima – a o nekoj uspelijoj operaciji, ili da prikažu rezultate dejstava ni slučajno – samo prikazi Ukrajinskih vojnika koji već sarađuju na održanju reda, i sl – npr u Černobilju, kao i demonstrativne prelaske (prisilno?) mobilisanih na stranu ustanika u Donbasu…

Odgovori
Ro

Moram priznati da su me Rusi prilično iznenadili s otvaranjem ovog sukoba (na stranu medijske interpretacije jedne ili druge strane, fokusiram se isključivo na vojne aspekte).
Ispada da su im Ukrajinci namjerno prepustili ključne pravce kako bi stvorili što veći logistički problem (popuna goriva i municije), a onda koristeći sve bolju taktičku opremljenost usporili s ciljem nagrizanja borbenog morala. Teško je osvajati gradove bilo gdje u svijetu, to je nemoguće bez velikih razaranja, civilnih žrtava i ogromnih vlastitih gubitaka.
S druge strane možda griješim i sve ovo bude gotovo kroz 3-4 dana s nekim primirjem. Bez obzira na to, Putin će ostati najzaslužniji lider koji uspio u 7 dana reintegrirati vrlo slabi i razjedinjeni NATO i dobar dio EU zajednice. To možda neće biti dovoljno da se parira ili pošalje poruka jednoj rastućoj Kini, ali je sigurno da Rusima slijede dani kakve vi komšije jako dobro poznate.

Odgovori
Go

Misli da će nakon ovakvog odgovora i Kinezi staviti prst na čelo, i malo razmisliti prije nego im padne kakva slična glupost na pamet.

Fe

Evo klipa sa uništenim Ukrajinskim MiG-29 na zemlji – aerodromu u Ivano-Frankovsku. Juče veoma žestoko bombardovan.

https://youtu.be/p1IpoeoyMLw

Odgovori
Ni

Evo i tebi unistenih ruskih vozila…ima jos koliko hoces…
https://youtu.be/UreR-qYgZwU

ab

Nema nikakve pristranosti, ako laze koza, ne laze rog!

https://twitter.com/i/status/1497919486862798848

Odgovori
Mi

Koliko ja vidim do prave slike dejstava nije nikako moguce doci. Sve rusko od informativnih medija je u EU zabranjeno, jednostavno nema nikakvih prikaza druge (ruske) strane.

I onda se tu i tamo pojavi po neki snimak gde se vidi da ruske strane u sred Ukraine drze neko selo, gradic, a okolo na stotine kilometara nigde po zapadu rusa ni podrske.

I onda krece – nema zamaha a juce su Rusi zbog najsvljrnih pregovora prekinuli dejstva sem prema banderasima, pa danas opet i odmah krece – stali su nema goriva, gube zamah, predaju se …

Cinjenice su jednostavne – idu dalje, ako i udju u gradove to je da bi eliminissli VBR-ove ili PVO sisteme medju zgradama i idemo okolo – odmah ukrainci objave isterali smo Ruse. A gde je snimak amfibijskog desanta na Mariupolj npr?

Poceli su napadi i uz granicu Poljske a tek ce ih biti – kad krenu isporuke oruzija kopnenim putem kao i „volontera“ …

A dizanje nuklearnih snaga na visi nivo? Pa lepo su rekli – retorika i akcije zapada idu u tom pravcu. Ali kad imate potpunu medijsku blokadu ne moze se znati sta je zapad ustvari namerio. Moguce da Ukraini ide ustvari toliko lose da ce morati da intervenisu pa mu ovo dodje ko upozorenje.

Odgovori
ab

>> prave slike dejstava nije nikako moguce doci

>> Sve rusko od informativnih medija je u EU zabranjeno

Umrecu od smeha, kako mislite doci do prave slike kroz ruske informativne medije?

Salu na stranu, nije u redu da pisete neistine. Evo recimo:

https://sputniknews.com/20220227/three-bayraktar-drones-shot-down-ukrainian-s-300-complex-destroyed-during-sunday-ops-russian-mod-1093426833.html

Ako zelite informacije sa ruskih medija, ako ne govorite ruski, imte u browseru opciju da vam se prevede na engleski… koji kapiram takodje ne govorite, *ebiga Mile sta da vam radim. Zasto niste ucili strane jezike i rad na racunaru???

Fe

Ne sme da se pomisli da se interveniše, samo niko ne kapira da su jedini Ukrajinski uspesi kad im Rusi dođu do grada, onda zaposednu zaobilaznicu, i idu dalje, a Ukrajinci ostaju otsečeni i opkoljeni da se hvale otporom – dok se ne izgladni pa im Rusi kažu da je na tom punktu hrana: predaš pušku i dobiješ da jedeš. To čeka Rusofone gradove na jugu, a gde su nacionalisti rešili da se bore, udovoljava im se kako nisu ni zamišljali da može. Da su samo sus(j)edi videli paljbu (verovatno cele baterije) Smerča – VBR sa raketom koja ima bojevu glavu od bednih 250kg i kako se dvoje Ukrajinaca – snimatelji prenerazilo i isprepadalo samo od grmljavine i vibracija, baš bi im sve bilo jasno – okolina Harkova, pa Ukrajinci rešili da “brane grad” koji im je Lenjin poklonio.

Kada će naš VTI da napravi nešto uporedivo sa Smerčem i Solncepekom? Jerina-1 to nije, mnogo je skupa raketa dometa 300km za onakvo ubeđivanje na kraćim rastojanjima, a Jerina-2 nema baš propisnu bojevu glavu – paljba iz daljine izgleda kao kasetiranje bombama od 250kg. Ko je ono preživeo ima da mu zvoni u glavi dok je živ…
Što se tiče Ukrajinaca, njihova taktika zatvaranja u gradove miriše da druga strana u vazduhu ima apsolutnu prednost, pa se ne sme ni da pomisli da se dočeka avijacija na otvorenom, a verovatno im ni tenkovi i ostalo nisu videli majstora još od fabrike gde su proizvedeni… Stari, ali dobri. ;)
EU se baš pretrže – sve donacije osim Javelina (prikazani ganc novi zarobljeni, da se traži primerak na zajam da nosimo kod Kineza da nam iskopiraju u minimum 2000 primeraka) su izgleda već ili zrele za povlačenje iz upotrebe, NLAW, npr – negde se povlači iz upotrebe, a negde ide u rezervu – a da to ima koja balkanska sila u svom posedu, pa uši bi svima po forumu probijali, šta da se radi.
Tako je i Zelenski mislio da može da izaziva, jer “ima ko će da ih brani”, a ovde se svi uzdaju u svoje svijetlo oružje, doduše većinom što iz kamenog, što čak iz bronzanog doba, staro al’ modernizovano…

Pe

Nego, ima na ovoj sajtu nekoliko pametnjakovica koju su me uporno ucili o tome sta je Rusija (a ja tamo ziveo i radio skoro 5 godina i govorim kao maternji rusko).
Te stotine Su-57, pa onda „Ohotnik“ bespilotna letelica, pa „Armata“, pa svakakvo elektronsko ratovanje i MiG-31/41
Sad vidimo kako turski barjaktar i 4 dana posle pocetka rata roka Ruse,a ovi imaju stara vozila u losem stanju.Sto me sve ne iznenadjuje.U isto vreme u Ukrajini radi i telefon i internet, bez vecih problema (a „hibini“sistem koji navodno „iskljuci“ ceo americki razarac od 250 metara?Gde je?)
Najveca opasnost za Rusiju ce biti kad Ukrajinci dodji do ruske granice.Sta onda?

Odgovori
Ed

Tako je. Imaju rusi modernih oruzja. Al sve prototipovi i po par komada. Nemaju ekonomiju da ih naprave stotine.

Su 57 tek poletio i nine al pari avionu (f22) koji leti od 90 tih

Mi

Klicko kaze da je Kiev opkoljen i da se iz njega ne moze veceras … na liveuamap se to ne vidi a taj napad dronom je bio zapadno od Kieva.

Radi internet, struja, voda ljudi se voze automobilima, vidim i da gradsi prevoz radi … pa to je razlika izmedju tih divljih Rusa i Amera i NATO-a npr u Raki … ili kod nas …

A frka je velika – to Zmisko ostrvo je na 360 km od Bukuresta a jos malo pa Divoselo … mnogo nezgodno zar ne? A mnogo je Iskandera uslo u Ukrainu a na nekim videima se vide i jace balisticke rakete na tegljacima.

I tu lezi zec – bice da zapad shvata da ovo nece tek tako proci pa pokazuje nervozu. Ali ipak uspesno sprovodi medijski mrak kontrolom interneta i medija … Rusija ne napada civile – cak se i tenkovi povlace pred ljudima – za razliku od Iraka, Libije i Sirije gde smo videli dejstva NATO-a

Fe

@Petrović Dušan

Ехали медведи,
На велосипеде;
А за ними кот
Задом наперёд;
А за ним комарики
На воздушном шарике…

Barjaktar “roka Ruse”? Pa nema Turskog poletarca ga ni u tragovima, nije to ni Sirija ni Libija ni Jermenija, ono je pre bio malo veći komad Točke-U, na tvoju žalost uništene u vazduhu.
Komedijaš-predsednik i bokser-gradonačelnik, samo da li gradonačelnik zna gde mu je vrhovni komandant…
To što je Kijev opkoljen ne znači da ne može da se izađe, jedino će biti problem za one što su uzeli puške pa počeli da sude i presuđuju po Kijevu, onako, na licu mesta…

ab

>> Sad vidimo kako turski barjaktar i 4 dana posle pocetka rata roka Ruse

https://liveuamap.com/en/2022/27-february-more-footage-of-the-tb2-strikes-on-russian-occupation

Go

U VEČERNJIM satima svjetski mediji i agencije objavili su vijest o tome kako je Kličko kazao kako je Kijev, grad u kojem je on gradonačelnik, u potpunosti okružen ruskim snagama.

Vijest su prenijeli brojni relevantni svjetski mediji.

Onda se javio Kličkov glasnogovornik rekavši da je riječ o nesporazumu.

Sad se javio i Kličko te rekao da to nije istina i da to nije rekao. Kaže da se radi o ruskoj propagandi.

„Ruske internetske stranice šire informacije o meni i o tome da je Kijev navodno okružen i da je evakuacija ljudi nemoguća. Ne vjerujte lažima. Vjerujte samo informacijama iz službenih izvora“, rekao je.

U Kijevu je i dalje na snazi policijski sat, a večeras su se opet oglasile sirene za uzbunu.

Toliko o tome.

Ed

https://www.index.hr/mobile/clanak.aspx?category=vijesti&id=2343161&index_ref=clanak_vijesti_najnovije_m

Srokase ukrainci BUKa. Tesko da je video iz sirije buduci da snj3ga ima okolo

Odgovori
Go

Kladim se da će se javiti bar 5 njih koji će reći da je na snimci pustinjski pijesak, a ne snijeg.

ID

Za mene je neshvatljivo da se u Srbiji podržava napad na drugu zemlju, zbog toga što se napadaču ne sviđa njena politika. Pa, mi smo bili u poziciji Ukrajine 1995. i 1999. Isto to su Amerikanci radili.
Stim, što je ruska strategija/taktika se pokazala katastrofalnom za sada.
Jedino na jugu im ide dobro, ali je bilo gubitaka. Meni je neshvatljivo da Ukrajina nije imala apsolutno nikakvu odbranu prema Krimu. Neverovatno je da ne tuku most kod Kerča,koji povezuje Krim i ostatak Rusije. Nije da nemaju čime. Drugo pitanje je brojnosti ruskoh snaga koje će kontrolisati zauzete teritorije.
Svakako su nespremni,ali koriste gluposti Rusa u svoji korist.
Ukrajinci kao da nemaju tešku tehniku, istina ne smeju frontalno ni da ih napadnu. Rusi su to, možda, očekivali ali su se zajebali. Da ne bude zabune, jedinica Azov i desni sektor jesu neonacisti ali što ne gađaju njih sa 500 aviona? Znaju valjda gde su.
Ono što je, bar meni, fascinantno je neopisiva glupost ruskih stratega. U po bela dana lagano sa helikopterima nisko, pa još lebde. Da su bili očekivani, bio bi masakr. Spuštanje ruske avijacije nisko je idiotluk. Uopšte ne koriste tehničku nadmoć. Umesto da desantiraju noću. Valjda u glavama glupih generala i je i dalje da će se svi uplašiti sile helikoptera i oklopne tehnike. Ono što je vrhunac debilizma je ono što su nama radili JNA debili i peta kolona u jugoslovenskkoj vojsci. SLANJE MOTORIZOVANIH KOLONA U NASELJENA MESTA BEZ ZAŠTITE!!! Pa neka Putin,Lavrov,Šojgu i kompanija šalju svoju familiju tako? A,šalju mlade regrute u sigurnu smrt. Potpuni kreteni. Šta su očekivali? I šta očekuju, pa imaju snimci gde im transportere i lake oklopnjake isekoše sa RPG. O tome koliko će neprijatelja steći u Ukrajini i ostatku sveta da ne pričamo. Jadni obični ljudi. Evo link. Pa šta misle da će se svi razbbežati. Puste ih da uđu i ćao. Treba oduzeti čin ovima koji ovo rade i poslati njih. Manje bi bilo žratava,pitanje je da li bi bilo rata.
https://liveuamap.com/en/2022/27-february-video-of-destroyed-russian-column-at-bucha

Odgovori
Mi

https://mobile.twitter.com/SlobaRadanovic/status/1497932897415794692

Ovo je jedan od prikaza presudjivanja ljudima (saboterima) koje bez sudjenja, proveravanja bilo cega ubijaju na sred ulice … pa zar nije malo cudno da ih bas toliko ima i to svuda bas ne samo na istoku … plus malo slikaju i onda se hvale time.

Pojavio se jos jedan snimak napada na kolonu Barjaktarima … a BBC ukinuo svoje raskrinkavanje fejk snimaka … steta …

Odgovori
Mi

Gotovo je sa putinovom suludom vojnom avanturom.Putin se mora izvuci sutra na pregovorima jer je doziveo totalni neuspeh a to se vidi jer preti nuklearnim oruzjem.Oko 3000 Rusa je poginulo na zalost i oko 500 Ukrajinaca na zalost.Olihgarsi u Rusiji su stisli Putina jer nije uspeo nista.Sutra ce Putin morati da se dogovori sa Zelenskim jer je ruska vojska razbijena moralno i takticki.Ukrajina je primenila nasu taktiku iz 1999. godine protiv Rusa.PVO sakrivena i dejstvuje kada je cilj 100 posto u zahvatu.Ukrajinci su non stop navlacili ruske snage gde su oni zeleli i unistavali ih.Svaka cast Ukrajincima.Podrska Ukrajini a putinu zelim da pati i odgovara za svaki izgubljeni zivot sa jedne i druge strane.Ovim ce Srbija napokon uci u NATO a i ostatak Balkana jer EU ne zeli vise da rizikuje sa Rusijom.

Odgovori
Fe

@Edo
Fake – snimak nije sa Bajraktara, pre je sa ruskog Orlana. Rusi veće PVO sisteme ne dovoze sa sobom, osim po kojeg Pancira koji može da dejstvuje i iz pokreta – može to da bude i oko predaje Ukrajinskog 302-tog PVO puka, naoružanog baš sistemom BUK-M1.
Samo ti veruj u propagandu onih koji gube već sa sto razlike, a revanš će biti kod javnog tužioca u Donbasu. Propaganda za lakoverne – to je jedino preostalo, osim smaka sveta baš ništa Ukrajince od predaje neće da spasi…

Odgovori
Pe

@Feline
Svi video snimci koje smo dosad videli su Barjaktar, slicni su, objavljeni iz istog izvora, (Ukrajinsko min,obrane) podsecaju i na prethodne snimke Barjaktara iz sirije i Libije i Nagorno-Karabaha, gde su takodje unistavali tek tako Rusku opremu.
I sad kazete da je „ruski Orlan“.Tesko.Da nije „Ohotnik“onaj jedan prototip?

ab

https://www.middleeasteye.net/news/russia-ukraine-war-turkey-drone-strike-kherson-first-ever

Da li neko moze oceniti autenticnost ovog videa i navoda?

News website Visegrad24 reported that the news came „on the 2nd anniversary of the Russian Baylun attack in Syria that killed 34 Turkish soldiers“.

The Turkish embassy in Ukraine described the strike on Twitter as „revenge“ for the Baylun attack, adding: „There is such a thing as divine justice.“

Odgovori
Fe

Sumanuti Borelj je pripretio da će EU da pošalje “borbene avione” u Ukrajinu kao pomoć – dakle UKR avijacija je gotova, a i u UKR PVO se ne bih uzdao baš uopšte, a Putin odmah stavio nuklarne snage u stanje potpune borbene gotovosti, a PRO prilazi bliže zapadnim granicama RF. Naš’o Borelj kom da preti, nike nego… Nego ga na nesreću čuli u Moskvi. Nema tog bleda koji će pomoći, nije to Mirin Muž i Srbija devedesetih.

Lepo će biti videti koji Eurofighter, možda i Rafale (sumnjam doduše da je Makron baš tako lud) sa Ruskim oznakama, ako samo privire ostaće i bez aerodroma (i polaznog, a i odredišta) a i bez onog ko ih pošalje, pa će morati da slete u Belorusiju ili RF, a onda zaplena…
Ko sme da se kladi da Americi ne pada na pamet trampa tipa: Njujork za Kijev, i Vašington za Brisel? ;)

Ako Pentagon sad ne poveša EU funkcionere redom ima da žive još po hiljadu godina.

Inače, Mr Boxer-turned Mayor, Klitchko je konstatovao tužnu činjenicu života da je Kijev opkoljen, centrom Harkova se voze Rusi, uprkos svim Ukrajinskim izjavama, a krenuli su izgleda o i pregovori o polaganju oružja u bivšoj prestonici, što se moglo i ranije, al’ ne bi bilo mrtvih, ranjenih, unesrećenih…
U Odesi šef lokalnog otpora – začudo nije vojno lice – teško ranjen i na intenzivnoj, dakle vidi se na kog se Mr Komičar oslanja…

Nove i nove kolone tenkova ulaze u Ukrajinu, i nada je sve dalja i dalja… a ko vlada EU je moguće zaključiti – ideologija pre svega, pa makar krenuo rat u megatonama…

Odgovori
To

Upravo objavljeno da eu salje lovce ukrajini. Poljske i slovacke mig-29.

Odgovori
Ma

Najpametnija stvar koju bi narod mogao da izvede je da pohvata sve politicare i njima bliske. Ruske, Ukrajinske, SAD i ostalih clanica NATO-a kojima je nastajanje ovog sukoba glavni cilj pa ih lepo odvesti na nekupoljanuiliostrvo i podeliti im puske, tenkove, avione i ostalo naoruzanje pa ih pustiti da se medjusobno potamane a one koji ostanu zivi osuditi na tezak dozivotni rad. Politika je uglavnom samo zlo nanosila ljudima.

Odgovori
De

Zaista razocaran koliko su Rusi nesposobni.

Odgovori
ab

Moram da priznam da je meni ruske vojske cak sada malo zao, mislim lose organizovani, ukrajinci im satrase tenkove i linije snabdevanja, deca u tenkovima, ili neki izmozdeni matorani-rezervisti. Ne znaju gde idu… Znaci pazi koliko je realno da punoletan vojnik tenkista „ne zna gde ide“??? U Ukrajini radi mobilni internet sve vreme, nek’ otvore Google maps i problem resen :-).

Fe

Evo i dejstva PVO, tj ovako izgleda Ukrajinska PVO posle Ruskih operacija, blagi užas tiha jeza… Čudi me da nisu i ovo probali da prisvoje. Pa tamo je tako beznadežno da i TV prikazuje izbacivanje IC mamaca kao “uništavanje” – osim onog Kamova – celog jednog cela tog nisu prikazali baš ništa što bi oboreno sa ruskim oznakama.

https://youtu.be/DF1XT96fy6s

Lepo se vidi i borbena vrednost tehnike i nezamislivo visok moral Ukrajinaca ;)

Odgovori
Iv

Ludi senilin starac pokazo pravo lice.Nadam se da ce i vodstvo RS shvatiti koga podrzava.Mogucem svijetsko ratu Srbija nikak ne moze biti postedena ruskih napada naEU.

Odgovori
Go

The Ukrainian Air Force has released additional footage of their Turkish made TB2 drones striking the Russian Occupation Forces.

https://twitter.com/acejaceu/status/1498008394082529284

Odgovori
Si

Kolko stručnjaka iz svih oblasti na malom prostoru

Odgovori
Mi

Sa potpunom cenzurom koja se sprovodi i stavom da sve sto objave ruski i „proruski“ mediji je propaganda covek bi pomislio da Ukrainci opsedaju Moskvu …

I sa tolikom cenzurom svakako da je Putin „ludi starac“ koji podize stepen gotovosti nuklearnih snaga jer, Boze moj, mi na zapadu samo mirno protestvujemo i bojimo zgrade u boje ukrainske zastave …

A da malo postavite snimke dejstva svih tih ukrainskih boraca za slobodu sirom zemlje kako na ulici ubijaju na licu mesta „ruske sabotere“ kojih ima toliko da putuju u kolonama civilnih automobila? Ili se to ne uklapa u pazljivo stvaranu sliku jadnih boraca za slobodu?

Kontrolisu Rusi i drugu nuklearnu elektranu u Ukraini, otvoren je jedan autoput za izlaz iz Kieva – velika je frka jer izvestaji ne pokazuju pravo stanje stvari na terenu … a plus – odjednom Rusi krenuli na zapad – Belorusija vise nije nenuklearna drzava, uskoro su Rusi u Pridnjestrovlju, kontrolisu celu obalu Crnog mora sto sa kopna sto sa vode … frka …

Odgovori

Kad će treći deo?? Jedvan čekam da čujem sve o napredovanju velike ruske armije i nadmoćnosti ruske tehnike!!

Odgovori
Pa

Derbi je bio juce.
Ovo je u svemu tragedija, a kokice i pivo uz ekspertsko navijanje za bilo koju stranu u istoj je najuzvisenija aktivnost dvocifrenih…

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Vladimir na: Vučić: Potpisivanje ugovora za Rafale u naredna dva meseca

@Sekula "Dubokomislioce", da li ti razumes da je od tog elaborata proslo tricavih 20-ak godina, da se u medjuvremenu dogodio rat maltene u rangu svetskog, da je u medjuvremenu promenjena geopoliticka slika sveta, da su se pojavili novi avioni i oruzija i da je mozda zbog tih nekih sitnica ovo sad bacanje enormnih para na…

13. Apr 2024.Pogledaj

Mile onaj stari na: [RAT U UKRAJINI] Rusi i dalje napreduju, PVO Ukrajine na izdisaju

Ima novih momenata sto se tice upotrebe dronova i raketnog naoruzanja kao i avijacije. Dosta je snimaka gde ruska avijacija dejstvuje iznad samog ratista. Upotreba novih raketa kojima su gadjane elektrane. Ono sto je zanimljivo je da se sada vodi rat dronova - puno snimaka gde se bukvalno odvijaju sukobi dronova iznad bojista - i…

13. Apr 2024.Pogledaj

Mile onaj stari na: [RAT U UKRAJINI] Rusi i dalje napreduju, PVO Ukrajine na izdisaju

Ja se secam (a i vi sigurno) sta ste pisali pre dve godine ili godinu dana - od propasti ruske ekonomije do iscrpljivanja rezervi raketa narocito novijih - ali situacija je upravo obrnuta ... Sto se tice teritorija - Rusija je najveca, povrsinski, drzava na svetu i ovo parce teritorije joj ne treba ali ...…

13. Apr 2024.Pogledaj

Branko na: [RAT U UKRAJINI] Rusi i dalje napreduju, PVO Ukrajine na izdisaju

Zelenski trazi ni manje, ni vise, vec 200 lansera Patriot i dovoljan broj aviona, a dobija delove za Hawk, star 50 godina i to za 140 miliona...

13. Apr 2024.Pogledaj

Dejan na: [RAT U UKRAJINI] Rusi i dalje napreduju, PVO Ukrajine na izdisaju

Jeftine iranske BPL su odradile posao. Potrosene su rezerve Ukrajinske PVO, zapad vise nema sta da posalje a da iole vredi. \Premoc u vazduhu sada lomi protivnika.

13. Apr 2024.Pogledaj