BEG airport status
[RAT U UKRAJINI] Veliki gubici Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, dejstva ruskih bespilotnih letelica, da li ukrajinska lovačka avijacija i dalje leti? U petak 4. marta oboren je ruski Su-25SM3.

[RAT U UKRAJINI] Veliki gubici Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, dejstva ruskih bespilotnih letelica, da li ukrajinska lovačka avijacija i dalje leti?

Vazdušno-kosmičke snage (VKS) Rusije pretpele su u protekla tri dana velike gubitke iznad Ukrajine. U veoma kratkom roku oboreno je po nekoliko borbenih aviona i helikoptera, bar sedam članova posade je zarobljeno, a ima i poginulih i povređenih. Ovoga puta postoje verodostojni dokazi, video snimci i fotografije, ne samo olupina, već i obaranja kao i snimci zarobljenih članova posade.

Obzirom na koje načine lete vazduhoplovi VKS, kao i sa kakvom protivvazduhoplovnom odbranom raspolaže ukrajinska vojska, u daljem toku rata se, ako se nešto drastičnije ne promeni, mogu očekivati još veći gubici vazduhoplovne tehnike ruskih oružanih snaga. Borbeni avioni i helikopteri lete nisko, verovatno često dejstvuju nevođenim vazduhoplovnim ubojnim sredstvima, sa malih visina i malih daljina, čime postaju lak plen, prvenstveno za lake prenosive raketne sisteme (LPRS).

Navodna olupina ruskog Mi-8 čija je posada krenula u spasavanje oborenog pilota ruskog Su-25SM3.

Za samo 48 sati videli smo ozbiljnije dokaze obaranja bar 5 ruskih aviona i dva, a možda i do 4 helikoptera. U petak 4. marta objavljena je fotogragija olupine jurišnika Su-25SM3 registracije RF-93026 evidencijskog broja 08 ‘‘crveni‘‘ čiji se pilot najverovatnije katapultirao. Vrlo brzo ukrajinski izvori su preneli informaciju da je oboren i helikopter Mi-8 koji je poslat sa zadatkom traganja i spasavanja oborenog pilota.

Takođe je objavljena ne baš kvalitetna fotografija olupine Mi-8, na osnovu koje bi se moglo zaključiti da je u pitanju ruska letelica. Istog dana na društvenim mrežama osvanule su fotografije malog dela repne sekcije koja odgovara opisu jurišnika Su-25 na kome se vidi evidencijski broj 04.

 
Posebno težak dan za VKS bila je subota 5. mart. Prvo smo mogli tada da vidimo snimak pada taktičkog bombardera Su-34 iznad Černigova. Na snimku se vide i dva padobrana pilota koji su se katapultirali. Jedan je zarobljen, a drugi je poginuo, mada ima i informacija da je ubijen prilikom prizemljenja. Avion je pao u naselje, niko na zemlji nije stradao, a na ostacima aviona se može videti evidencijski broj 24. Osim snimaka olupine prikazane su i neeksplorirane bombe FAB-500M62 koje je avion nosio.

Moranrički Su-30SM oboren 5. marta blizu Mikolajeva.

Vrlo brzo osvanuli su i snimci zarobljenih pilota višenamenskih borbenih aviona Su-30SM ruske Mornaričke avijacije (MA VMF). Iako je javljeno da su kod Mikolajeva oborena dva aviona, videli smo olupinu jednog, ali kako su prikazana 4 pilota, moguće je da su izgubljena dva Su-30SM iz sastava 43. samostalnog mornaričkog jurišnog avijacijskog puka, iz baze Novofedorivka na Krimu.

Na ostacima oborenog Su-34 jasno se vidi amblem 2. mešovitog avijacijskog puka VKS Rusije.

Drugi Su-34 stradao je navodno daleko od borbenih dejstava, na zapadu Ukrajine, u rejonu mesta Vitvicja, Ivano-Frankovska oblast. Na osnovu delova aviona može se utvrditi da je avion pripadao 2. mešovitog avijacijskog puka, 21. gardijske mešovite avijacijske divizije, baza Čeljabinsk-Šagol, 14. armija, Centralna vojna oblast. Mešu objavljenim fotografijama pet preživelih ruskih pilota, najverovatnije je i posada ovog aviona.

Oboreni ruski Mi-35M.
Ostaci repne grede ruskog helikoptera Mi-8AMTŠ.

Ukrajinska strana tvrdi da je u subotu 5. marta oboreno 5 ruskih helikoptera, fotografijama su dokazana dva. Po jedan desantno-jurišni Mi-35M i jedan transportni Mi-8AMTŠ. Za posadu Mi-35M su Ukrajinci naveli da je teško povređena i da je prebačena u bolnicu. Na olupini se vidi da je u pitanju primerak sa registracijom RF-13017 što odgovara evidencijskom broju 104 ‘‘plavi‘‘.

 
Verovatno najzanimljivi video snimak obaranja letelice u ovom ratu prikazuje pogodak i pad desantno-jurišnog helikoptera Mi-24 na koji je dejstvovano najverovatnije lakim prenosivim raketnim sistemom PVO, u okviru minimalnih dometa dejstva sistema, kako po visini tako i po daljini. Za sada ne može utvrditi čiji je helikopter oboren, i pored toga što se tvrdi da je ruski, teško je uočiti kako je ofarban i da li ima neke oznake. Crna boja na helikopteru može biti garež na trupu i repnoj gredi nastao od izduvnih gasova motora. Helikopter najverovatnije usled visokog intenziteta ratnih dejstava nije mogao ni biti čišćen.

 
Jedan od dokaza da ruski taktički bombarderi u dobroj meri koriste nevođene bombe kalibra 250 i 500 kilograma, viđen je i u video materijalu koje je objavilo rusko Ministarstvo odbrane (MORF). Na snimcima se vide avioni Su-34 sa skupnim nosačima bombi na kojima s epodvešene bombe OFAB-250-270. Ono što je takođe zanimljivo je snimak dejstva Su-34 protivradarskom raketom H-31PM na daljini od preko 120 km. U prilogu televizije Zvezda iz iste baze, može se videti i da se iznad Ukrajine koriste lovci-presretači MiG-31BM.

 
MORF je 4. marta objavio i prvi od početka rata snimak dejstva ruskih bespilotnih letelica, u pitanju je izviđačko-borbena BPL Inohodec-RU (poznata i kao Orion). Borbeno dejstvo, veoma moguće raketom 9M133FM-3 izvršen je, kako se navodi, po štabu bataljona ‘‘Ajdar‘‘ koji je uništen.

Dokaza o obaranjima ukrajinskih letelica u tom periodu nema. Ministarstvo odbrane Rusije navelo je da je oboreno čak 8 aviona, dva helikoptera i 6 bespilotnih letelica. Navodno su u vazdušnoj borbi u rejonu Žitomira oborena 4 ukrajinska Su-27 i jedan MiG-29, u rejonu Radomišlja po jedan Su-25 i Su-27, jedan Su-25 u rejonu Nežina, dva helikoptera Mi-8 u rejonu Kijeva, a među oborenim bespilotnim letelicama je bilo i Bajraktara.Tome da dodamo i jučerašni izveštaj o još tri oborena Su-27 i tri bespilotne letelice. Guverner Nikolajevske oblasti Vitalij Kim je sinoć u svojoj video objavi naveo da su oborena dva ukrajinska borbena aviona koji su napali rusku kolonu. Postoji snimak dejstva dva jurišnika Su-25 koji bi mogli biti navedeni avioni. Osim togs, sinoć se mogao videti i snimak pogotka ukrajinske PVO iznad Harkova, pretpostavka je da je u pitanju ruski Su-25.

Za sada ne možemo znati da li se sve navedeno dogodilo, ali nije nemoguće da se olupine letelica RV Ukrajine, ukoliko ih ima, uglavnom ne mogu prikazati jer je možda većina njih pala na teritoriju pod kontrolom ukrajinskih snaga. Ukoliko je tačno da je bar neki ukrajinski lovac oboren skoro, to bi značilo da lovačka avijacije RV Ukrajine još nije uništena i da, što je veoma važno napomenuti, ima odakle da poleće.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

En

Iskreno, ocekivao sam vise od Rusa. Po sve dosadasnjem, napravili su previse propusta u svim segmentina, pocevsi od obavestajnog rada, pa do uludug zrtvovanja ljudstva i tehnike. Ovaj rat ce joa dugo potrajati…

Odgovori
Mi

Mozda sam i ja ocekiva da za 3 dana sve bude gotovo , ali sada vidim da Rusija koristi minimum sile , da ne bi stradali civili , na ustrb svojih ljudi i tehnike . Ipak , pola Ukrajine ( Ruski deo ) je skoro oslobodjhen ( najace brigade , 10_ak , je opkoljeno u Dombasu i ostalo je jos Kijev da se zavrsi , te je kraj

K

@Miki

Molim. Jeste li vi vidjeli na sta lice Mariupolj i ostali ukrajinski gradovi na frontu? Rusi su bili suzdržani sa granatiranjem prva tri dana, koliko su ocekivali da ce im brza akcija trajati. Od tada sve agresivnije koriste topništvo i sravnjuju kvartove sa zemljom.

Fa

Toliko o bojler bombama, saćastim lanserima i ruskoj „stand-off“ taktici.

Gori anti-marketing im ni ja ne bih mogao smisliti…

Ma

I ja sam očekivao više od Rusa, ali na svu sreću ruski invazijski vojni stroj nije ni blizu onome kakvim se činio i kakvim je Rusija plašila protivnike te se svi nadajmo da će Ukrajinci imati snage, volje i dovoljno pomoći izvana obraniti se od ruske agresije i okupacije, a kasnije da će vratiti sve trenutačno okupirane teritorije pod vlastitu kontrolu.

Ma

Hoće, potrajat će jer su Rusi puno slabiji nego što se mislilo, a Ukrajinci puno odlučniji nego se činilo. Uz konstantnu dobavu zapadne vojne tehnike i municije ne vidim kako bi Rusija ovo završila u svoju korist. Ukrajincima je ovaj rat biti ili ne biti. Borit će se koliko i kako treba, a Rusima će prije ili kasnije biti svega dosta i tražit će bilo kakav izlaz iz rata.

Druga bi priča bila da su zgazili Ukrajinu, ali taj je vlak prošao…
Sad su u blatu, a rasputica tek dolazi!

fr

Sta ostade od vojske slavnog SSSR-a.. Po meni Ruska vojska koja je u najvecem dijelu naslijedila vojne efektive SSSR-a je najveci propust napravila u logistici. Tadasnje procjene za koje ne znam koliko su tacne su govorile da bi snage SSSR-a u roku mjesec dana izbile na LeMans, a ovo sad…
Djeluje mi da Rusija nema nuklearno naoruzanje, Amerikanci sami bi ih pregazili sve sa logistikom koju bi dovlacili preko oceana.
Najporaznije su procjene kako Rusija izgleda nije sposobna voditi i koordinirati akcije velike grupe zrakoplova 30-40 letjelica kako je NATO radio 99’te. Bar jos uvijek nismo vidjeli niceg takvog. Avioni lete u grupama 2-4 aparata pa nije ni cudo da zracna dominacija nije ostvarena kako se odmah ocekivalo da ce biti po defaultu. Nedavna izjava americkog generala da su ukrajinske zracne snage u najvecem dijelu ocuvane idu tome u prilog.

ma

Bilo bi smesno da nema nikakvih gubitaka aviona na strani Rusije. Ukrajina ima desetine migova i Su-27, kao i jurisnih aviona. Tu su takodje desetine pvo baterija , i sva ono srestva sto od zapada dobijaju, uz naravno informacije u real time-u sa terena, kao i obavestajne. Ovo je mnogo sire i ozbiljnije nego sto na prvi pogled deluje.

Pe

Pa ukrajinska vojska nije macji kasalj i prostranstvo je veliko. Kako god jos koja nedelja do kapitulacije. Ocigledno je da su rusi bili prilicno sizdrzani sa silom u pocetku, a sad vidjecemo, ukrajini svejedno istice vrijeme.

Fe

@Enigma
Zanimljivo je da se diskutuje o nečemu čega ima samo u paralelnom svetu Ukrajinskih psiholoških operacija. Ukrajina trpi vrlo ozbiljne gubitke u sopstvenoj avijaciji – za zapadne izvore (avijacijski sajtovi) dileme nema da je UKR izgubila bar 4 Su-27 u borbama oko Žitomira pre dan ili dva, i to se kao definitivo tvrdi da su Rusi angažovali i Su-35S i S-400 – objašnjava se kritičnim stanjem kod Žitomira, bitka se lomi, i preti im opasnost da se Kijev pre napada (ako se pre toga ne bude predao) nađe tako daleko od Zapadne Ukrajine da više ne bude moguće da se napadima iz pravca Zapada proba olakšavanje situacije braniocima.
Ima masa slika oborenih aviona koji liče na Su-27 – ni jedan nema ni ruske oznake, niti kanarde – dakle pre UKR Su-27 nego bilo šta drugo. Takođe, više sajtova tvrdi da su se dešavale pravicate vazdušne bitke, a što se tiče dokaza, tu može da radi i fotošop. Rušenje helikoptera u niskom letu – jedinog koje je dokumentovano kako treba, vidi se pogodak u helikopter u niskom letu je izvedeno raketom koja ostavlja veoma veliki trag, kao da nije baš lansirana sa ramena. Ili je aluminijum u prahu značajna komponenta goriva rakete – nije baš najnovija.
Inače, avijacioni sajtovi pominju rušenje do 2 RU aviona, i jednog helikoptera, i to u više dana – Ukrajinski EPP je pribrojao i neke svoje, gde nisu stigli da pošalju policiju pre nego što su meštani krenuli da fotografišu.
Kao da se zaboravlja na potrebu UKR da propagandom malo podigne moral stanovništvu, ima neopisivo mnogo pokušaja izbegavanja mobilizacije, čak i komičnih situacija – žena švercuje muža u EU u gepeku, druga našminkala i presvukla svog pa ga predstavila kao bolesnu sestru koja od stresa ne može da govori… 😄
Rusi su se previše približili granici sa Moldavijom, preti presecanje UKR teritorije na više delova bez ikakvog međusobnog kontakta, obruč se zatvara oko Nikolajeva, dok je Zaporožje pred blokadom.

Pe

@Feline Vi kao da ni ne citate tekst na Tango6 niti iole pratite desavanja u Ukrajini.
Kakva predaja Kijeva?Pa jedan mali Vukovar cela JNA mesecima nije mogla osvojiti, a rusi ce grad od 4,5m prepun naoruzanja i snajpera?To ce biti kraj Rusa ako udju.
A scenario prelivanje oruzja u Belorusiju, izbijanje jedva ugusene pobune 2020, a onda gradjansko rat u Rusiji do kraja Putina.
Ukrajina se odlicno drzi i samo tako mlate Ruse.

Ra

Za Felina se samo nadam da ovde piše za pare jer drugačije si ne mogu objasniti toliku rusku propagandnu pored naših zdravih očiju.
Samo dva aviona i jedan helikopter da su Rusi izgubili, e živote. 😄

To

Iz ovog je posve jasno da rusi uopće nemaju kapacitet za slozene zracne operacije. Pa ovo kako rade, a da mogu bolje sigurnoo bi to radili,je zapravo na taktičkoj razini 2 svj. rata, nevođeni napadi sa par aviona nevođenim sredstvima, na malim visinama sve u svemu vrlo razočravajuće za nekog ko sebe smatra 2 svjetskom silom

Gl

Izjava Ruskih zvančnika je da Ukrajinci koriste aerodrome komšijskih zemalja. Čini mi se da su čak i otvoreno zapretili po tom pitanju

Odgovori
Me

Još jedna glupost Ruske propagande, kao ono o biološkom oružju.
Aerodromi na zapadu Ukrajine su funkcionalni, a NATO neće sebi dozvoliti takvu „podršku“ koju je lako provjeiriti.

Sh

Neka prete do mile volje, sada ih više niko ne zarezuje ni 5%.

fr

Ruski zvanicnici su najzbiljnije izjavili i da su SAD osnovale veliki broj bioloskih laboratorija u Ukrajini koji nastoje na genetskom nivou naci oruzje koje ce napasti i istrijebiti Ruse kao narod?? Izgledaa Rusi imaju neki genom koji je specifican za Ruse..
Ta izjava me je uplasila vise nego rusko nuklearno oruzje.

Dr

@SheikhZayeb

Gresis. Tek ce ih sada zarezivati. To im je Putin govorio jos 2007. godine, ali nisu zeleli da slusaju.

Sh

@Drina
Što? Da ih ne napadnu možda vojno? :D

Pe

@SheikhZayeb Putin je uradio jedino, sto Rusi ne treba da rade sa svojom vojskom:pokazao je kakva je u akciji.Dok je pretio, pokazivao crtane filmove,“Armata“ tenk i Su-57, ljudi su se ozbiljno brinuli o rastu ruske vojne moci.
Nekad je SSSR drzao i sahu celu Ameriku i NATO.Danas Rusija ima katastrofalne gubitke od vojnih snaga Ukrajine :-)
Zapadni svet je brzo izgubio taj strah od Rusije, i krenuli su ne u „sankcije“ vec i demontazu Rusije kao drzave.Jer taj kvalitetan nivo zivota koji su Rusi imali od 2000 je dozvolio zapad.Rusi su se zaboravili i poceli bahato da se ponasaju-izgubice sve.

Pe

@SheikhZayeb Mislim da je sad jasno sta bi bilo da Rusi na ovaj nacin vojno napadnu NATO sa F-16 itd

Ni

Iz nekih komentara bi se moglo zaključiti da će Ukrajinci dobiti rat, pošto Rusi nisu baš sposobni. Što se tiče poletanja, Rusija je dosta konkretno spomenula Rumuniju i korišćenje njihovih aerodroma od strane Ukrajinske avijacije.
I da sad nakon par dana i ja mogu da kažem da bih malo drugačije koristio ratnu tehniku da sam na mestu Rusa. Ali lako je biti general nakon bitke.
Nadam se samo da ova oružana intervencija neće trajati duže od 3 meseca.

Dr

@SheikhZayeb

Nema potrebe da ih napadaju. Nego, gde od jednom nestade mocni Nato koji decenijama glumi mirotvorca i napada drzave sirom sveta? Sto sad ne ulete i pomognu Ukrajini?
Nesto ih nema.
Tako je to kada deceniju i duze ignorises interese drzave od koje zavisi globalni mir. I onda se desi sto se desilo. Rusi ulaskom u Ukrajinu stavljaju svima do znanja da su spremni na sve.
Zao mi je Ukrajinaca, izuzev onih nacista sto nosaju Banderine slike i paradiraju nocu sa bakljama i naci zastavama.
A zapad neka se zapita da li ce i dalje ignorisati ruske interese i kako ce Rusi ubuduce reagovati.

Sh

@ Drina
Zašto bi uletao NATO? Ukrajina nije članica NATO i čl. 5 ne važi za njih. Uleću im sa Javelinima, NLAW i Baryaktarima, sredtvima za noćno osmatranje.

Dr

Nato sam pomenuo zato sto znas koji su izgovor iskoristili za agresiju na R. Srpsku, SRJ, Irak i druge drzave. Pa mi cudno, gde od jednom nestade Nato mirotvorac da pomogne Ukrajini.
Clanice Nato-a treba dobro da se zamisle posle Bajdenovih reci, da je alternativa sankcijama treci svetski rat u kom nema pobednika.
Zato sam ti odgovorio da ce ubuduce morati da uvaze ruske interese, jer kao sto vidis Rusi su nepredvidivi i spremni su na sve (upozarovaju od 2007.). Ali neki sa zapada mislili su da je moguce tek tako zabadati prst u oko Rusiji od koje zavisi globalni mir i ignorisati interese te drzave.
A to sto ulece, vecina toga dostavljeno je pre izbijanja sukoba.

Pe

Gde su im rojevi bespilotnih letilica, i mamci, koji treba da nagledaju neprijateljsku teritoriju i da po potrebi deluju?
Gde su im PVO sistemi, u bazama na teritoriji koju su zauzeli?
Sve bitnije,sto su Rusi zauzeli,bilo je u prvih 12 sati,dok se ovi nisu opasuljili.Sada kako vidimo,samo LNR I DNR jedinice napreduju po 10 km dnevno,sto je nista ,naspram teritorije Ukrajine.
Svi veci gradovi su ukopani od strane Ukrajinske vojske,kako Rusi misle to da rese ,meni uopste nije jasno,a sve da postede civile.Potpuno neizvodljvo.
Sada mi je tek jasno zasto NATO nije isao u kopnenu invaziju protiv nas.Nisu bilo protiv naroda ,vec protiv rezima,isto kao sada sto je slucaj.Rusi su trebali to isto da urade.Samo vazdusni udari po skladistima NATO opreme,aerodromima,vojnim fabrikama.
To bi bilo sasvim dovoljno, da ih oteraju od NATO saveza,i da im ohlade glave.
Sada,ili moraju da se povuku ,uz izgovor da su unistili sve sto su hteli,ili da idu do kraja i da sravne celu Ukrajinu,sto ce im naneti vise stete nego koristi u svakom pogledu.
Omanuli su u proceni, da ce ih rusko orijentisano stanovnistvo,van LNR i DNR, prihvatiti oberucke,to se uopste nije desilo, odakle im ideja da nece da brane svoju zemlju???

Odgovori
Vl

@Pera pisar iz administrativnog
Vaša tvrdnja da NATO nije išao u kopnenu invaziju iz razloga što nisu bili protiv naroda je u najmanju ruku diskutabilna.
Ako se sećate pri kraju rata počeli su masovni napadi na infrastrukturu.
Istraživajući ovu temu došao sam do teksta Pentagonove procene da bi kopnena invazija na celokupnu teritoriju SRJ u prvoj godini odnela 20.000 NATO vojnika od kojih bi najveći broj bio iz SAD.
U tom momentu američkoj javnosti nije bilo moguće „prodati“ toliki broj vraćenih GI u sanducima.
Takođe su postojali logistički problemi u smislu neadekvatne infrastrukture na Balkanu po pitanju stacioniranja američke vojne opreme.
Poseban akcenat je stavljen na loše stanje aerodroma Rinas u Albaniji, nesigurnosti napadnog pravca preko Makedonije kao i oklevanje Rumunije i Mađarske za dozvolu prolaska trupa preko njihovih teritorija.
Takođe, iako nama to ne deluje kao značajno NATO se bojao diverzantskih akcija pre svega u Italiji i Austriji odnosno svuda gde je brojčana naša dijaspora.
Da ne govorim da se rat u Bosni tek završio.
Tako da NATO nije bio spreman da plati cenu kopnene invazije i nije ih bilo briga za civilne žrtve.
Ne kažem da bi pobedili, bili bi srećni da nas je posle invazije ostalo milion ukupno ali činjenice su činjenice.

Gl

Isto sam i ja to zakljucio.Da je NATO tacnije amerika na mas ktenula kopneno velike gubitke bi pretrpeli iako bi nas na kraju unistili.Isto ce ovde i da bude,dobice rusi ali uz velike gubitke

Me

@Vlada
To što nabrajaš su samo službeni izgovori, kao kada su Ameri tvrdili da bi oslobađanje okupiranih područja u RH trajalo tjednima i da bi bilo 3-4000 poginulih vojnika. Na kraju je sve bilo gotovo u 84 sata i s 300+ poginulih vojnika.

Ma

Meni je zaključak da se NATO nije usudio ući u Srbiju nego je zato samo ratovao avionima i raketama čini potpuno krivim, pogotovo jer istovremeno nije zabilježen niti jedan slučaj u da je neka zemlja kapitulirala samo zbog uništavanja vlastite tehnike i infrastrukture s neba.

Srpska kapitulacija se može nazvati ili kukavičluk ili razum (koji je stigao ipak prekasno) jer je poraz u srazu s NATO-om bio spektakularan i dotad nezabilježen. Ni prije ni nakon 1999. niti jedna država nije kapitulirala samo zbog zračnih napada i pitanje je hoće li ikad više. Zašto bi itko na zapadu uopće planirao kopnenu akciju ako je prilično siguran da će protivnik kapitulirati i bez vojske na zemlji? Uostalom, to se i dogodilo prema planu i oni koji su pokrenuli takvu operaciju su bili u pravu! Nije bilo potrebno slati kopnene trupe…

Eto tako to vide ljudi koji nemaju veze sa srpstvom i Srbima nego hladno vojnički analiziraju rat Srbije i NATO-a. Jasno je da je takav poraz trajna trauma pa me ne iznenađuje nekritički i neobjektivan stav na koji sam morao reagirati.

Pe

@Vlada NATO nije isao kopnenu invaziju jer su i bez toga postigli sve ciljeve koje su sebi postavili-izbacivanje srpskih snaga sa Kosova.
NATO nije imao ni jednu jedinu zrtvu i dva oborena aviona, par ostecenih.Za 21 ekonomski jake zemlje, to je nula gubitaka.
Nato nije imao nameru da okupira centralnu Srbiju, niko ni u jednom momentu to nije pominjao.I zasto bi isli na invaziju?

ab

@Marko

Srbija je kapitulirala zato sto je delom pobedio razum a delom je nadjeno resenje da se Srbima to moze prodati kao pobeda. Tako im se prodaje se vec 23 godine, i to od strane ekipe iz devedesetih koja je prisutni na svim rezimskim medijima.

I Nemacko carstvo je btw. kapiruliralo u 1. svetskom ratu fakticki bez izgubljene klasicne bitke kada je generalstab zakljucio da se rat ne moze nastaviti, posle poslednje neuspele ofanzive na zap. frontu gde su potrosili sve resurse. Ova cinjenica je kasnije od strane nacista iskoristena za tzv. Dolchstoßlegende, laz o tome kako su nemacku vojsku izdali Jevreji koji su potpisali kapitualciju njoj iza ledja. Na isti nacin srpski generali i politicari iz 90tih tvrde kako je rat u stvari bio dobijen a da je demokratska vlast potom „izdala pobedu“.

No

@Marko
Nas su sankcije uz bombardovanje dotukle, iako je bombardovanje više služilo da se otpor obeshrabri i napravi pritisak na vlast da povuče vojsku sa KiM. I inicijalna procena Pentagona o trajanju bombardovanja je bila manja. Da je došlo do “Boots on the ground” bio bi i za njih i za nas taj sukob bespotrebno dodatno krvav.

Vl

@Marko
Nemate pravo.
Neću ulaziti u polemiku.
Izvolite link pa sami prosudite.
Svako dobro od mene.
https://www.heritage.org/europe/report/ground-troop-scenarios-yugoslavia-what-would-they-take

ba

@Marko kada kapituliraš onda potpisuješ kapitulaciju a pobjednik utvrđuje šta će da ti uzme. Srbija i tadašnja SRJ nisu potpisali nikakvu kapitulaciju već kumanovski sporazum koji je bio uvod u rezoluciju 1244 UN-a koji je garantovao teritorijalni integritet Srbije odnosno tadašnje SRJ od svih članica UN-a. SAD i zapad su prekršili tu rezoluciju priznavanjem kosova tek 2008 a sukobi su bili 1999. Kada kapituliraš kao što je to radila konkretno Njemačka i Japan ili Mađarska onda slijedi nešto poput trijanonskog sporazuma te odmah istog momenta pobjednici odrede granice koje se smanje kada je u pitanju gubitnik. U slučaju kosova međunarodna zajednica nikad nije bila za to da se Srbija ili SRJ kazne sa oduzimanjem teritorije već je to zapadni dio međunarodne zajednice odlučio 8 godina nakon rata i sada im je potrebno da i Srbija to isto prizna kako se Kosovo ne bi tretiralo kao presedan ali kao što znaš izuzev zapada, 5 članica EU UN-a postoje zemlje poput Brazila,Argentina, Kine, indije, Rusije pa i Ukrajine koje ne priznaju taj presedan nasilnog mjenjanja granica. Zato je zapadu jako važno da Srbija prizna kosovo kako bi ovima koji ne priznaju lakše prodali priču kako nisu prekršili međunarodno pravo. Sumasumarum Srbija nije nikad potpisala kapitulaciju već dogovor da će povući svoje snage, prepustiti upravljanje kosova UN-u uz poštovanje teritorijalnog integriteta od strane takođe UN članica. To se i dobilo dogovorom članica UN koje su usvojile rezoluciju 1244 u kojoj se garantuje teritorijalni integritet SRJ i uspostavlja uprava UN-a. Kada kapituliraš niko ti ništa ne garantuje nego samo uzima i oduzima. Dakle Srbija nije kapitulirala nikad te nije prva ni posljednja zemlja koja je kako veliš kapitulirala zbog zračnih udara. Nikakva kapitulacija nikada nije potpisana od strane Srba

Ve

@Marko SRJ nije kapitulirala 1999.Bombardovanje je zavrseno potpisivanjem sporazuma i rezolucijom UN 1244 koja je garantovala KiM u sastavu Srbije i povratak bezbjednosnih snaga Srbije na KiM.U tom trenutku to je diplomatski bio dobar izbor,kao da ti svjetskinprvak u sahu ponudi remi.NATO sa 1000 angazovanih aviona uz cinjenicu da je PVO VJ bio jako slab,skoro da nije ni okrznuo VJ,unistavali su samo civilne ciljeve mostove,bolnice,skole,fabrike i slicno.Na kraju su iskoristili prilike koje su se desile u Srbiji posle 5 oktobra 2000 da izigraju rezoluciju UN 1244 i da priznaju KiM.Naravno i danas cak neke clanice NATO to nisu uradile,a desavanja u Ukrajini su bumerang koji se vraca Evropi i NATO za neprincipijelnost oko statusa KiM.
Izdaja se jedino desila 1995 kada je Milosevic prodao Krajinu i omogucio vama Hrvatima da izmislite price o pobjedi.Koga ste pobjedili kad se vojska vec bila povukla iz Knina po naredjenju iz Beograda?

Pe

@baki @vesko Srbija je bespogovorno ispunila i do dan danas ispunjava sve zahteve NATO- (odlazak svih drzavnih struktura sa 1/5 svoje teritorije , bez prava da se vrate) i to zbog poraza u ratu.
Da li se to naziva „kapitulacija“u definiciji razlicitih jezika, moze se diskutovati lingvisticki.
U realnosti je NATO naneo SRJ tezak vojni poraz, mnogobrojne zrtve i materijalna razaranja na teritoriji SRJ, pritom, sa nula zrtava i beznacajnom stetom za NATO.

An

@Vesko – Vojno-tehnički sporazum potpisan u Skopju je drugi naziv za kapitulaciju.

Ve

To sto Srbija ispunjava od 2000 pa na ovamo nema veze ni sa Kumanovskim sporazumom ni sa rezolucijom UN 1244,a ta dva dokumenta nisu kapitulacija SRJ(ne znam zasto pises o Srbiji kada Srbija nije bila nezavisna do 2006) niti gubitak KiM.
Vojska SRJ je NATO pruzila bolji i organizovaniji otpor nego Ukrajina ovih dana,posebno ako uzmes u obzir da je NATO napadao sa mnogo jacim vazdusnim snagama od Rusa,a nas PVO je 1999 bio daleko slabiji od ukrajinskog.Sa druge strane nas politicki i drzavni vrh nije naoruzavao civile,nije razmjestao vojnu tehniku po gradovima,za razliku od Ukrajinaca koji to rade sa ciljem da civilne zrtve budu sto vece,sto je sramno i kukavicki.

Ma

@ Vlada

Promašili ste ono na što ja ukazujem, a to je da NATO ni nije ozbiljno razmatrao korištenje kopnenom vojskom jer su smatrali da nije potrebna za poraz Srbije. Report na koji ukazujete samo potvrđuje da sam u pravu. NATO nikad nije ni htio na srpsko kopno, između ostaloga bilo bi preskupo i financijski i ljudski. Takvi reporti samo pojačavaju argument da se Srbija napadne isključivo iz zraka i da će to biti dovoljno, kao što su obavještajni podaci tada sugerirali.

ki

Mozemo mi okarakterisati rat za KIM na ovaj ili onaj nacin, da li je kapitulacija ili nije. Argumenata I za jedno I za drugo ima koliko hoces. Ali stvarno stanje je malko drugacije. Srbija ( SRJ ) je izgubila dve velike bitke 1999 I 2008. Ali rat jos nije zavrsen I niko ne zna kako ce se I kada zavrsiti. Samo se nadam da se nece potezati oruzje.

Pe

@Vesko Za Vas je“sramno i kukavicki“ to sto u Ukrajini zive civili, Ukrajinci.A „hrabro i ponosno“-po Vasij logici je to,sto su Rusi iz cista mira upali u tudju zemlju, i artiljerijom i raketama gadjaji civilne zgrade.
Iskreno ne vidim logiku.

Sh

@ Vesko: I Hirohito je objavio u svom čuvenom govoru da treba izdržati neizdrživo zbog „mira u svetu“ i „opstanka čovečanstva“, jer „razvoj ratnih događaja nije uvek išao u korist Japana“. I oni su pružali otppor i to fanatičan, ali džabe, pa su potpisali to što su potpisali.

ab

Da je NATO usao 1999. vojskom, Srbija bi se predala za 7 dana, uvedena bi bila okupaciona uprava, zabranjeni SPS, SRS i JUL, a njihove glavesine i deo vojno/politicke elite zavrsio bi na sudu, ostalima bi bilo zabranjeno bavljenje politikom kao sto je bilo propadnicima SS-a u Nemackoj posle rata. Danas bi Srbija bila clanica EU i NATO, ali avaj, umesto toga imamo pateticnog autokratu iz 90tih i gomilu zaludjenika koji veruju u legendu o pobedi Milosevica nad NATO paktom…. O tempora o mores

Pe

Rusi misle da je napadaju Isil, umjesto da lete na 9000 m, i pogađaju sa precizno navođenim bombama, oni gađaju nevođenim zbog čega moraju da lete nisko, i onda ih sruši obični manpad. Ovako kako oni napadaju, tako Amerikanci nisu napadali 1991 u Pustinjskoj Oluji. Jedino JNA na prostoru bivše Jugoslavije, je ovako napadala ciljeve na zemlji. Na papiru 2. vojna sila na svijetu, a u 21. stoljeću napada ciljeve na zemlji sa nevođenim projektilima i bombama?

Odgovori
Ma

Mislim da im ni 9000 metara ne bi pomoglo. Čini mi se da Ukrajinska ovo nije baš uništena.

Bo

Zato jer nemaju dovoljno preciznih bombi. Avijacija im je u jadnom stanju( u odnosu na NATO), na papiru sve to izgleda super,u stvarnosti raspad. Od te silne tehnike kojima su se hvalili na kraju osvajaju sa tenkovima iz hladnog rata.
Samo treba usporediti intervencije NATO-a i ovu, i vidi se koliko su inferiorni zapadu.
Snaga Rusije je ostala na njihovom nuklearnom arsenalu , ali vojska ocigledno pati od nedostatka novca.
Da je Putin stvarno zelio ojacati Rusiju, samo je trebao srediti kriminal, oligarhe i razne privatizacije….to unistava Rusiju, ne izmišljeni nacisti i slične gluparije…

YP

Izgleda da su magacini puni takvog naoružanja, pa šteta da propadne. A nije da Rusi nisu znali sa čim Ukrajinci raspolažu i kako su obučeni.

A i naši se pohvališe skoro gađanjem ciljeva na zemlji iz 29ki nevođenim projektilima :D

Lj

Pušiona draga braćo Rusi. Nromalno da je pušiona jer ste okupatori. I zapamtite onaj koji napada i okupira tuđi teritorij uvijek će biti pušiona.

Pe

@Borna Vasa osnovna greska je sto verujete da je Putin kao neka vlast, a tamo ima kriminalaca.Zapravo, Putin je sef te mafije, sam zivi u dvorcu od 100 milijardi evra gde jedna fotelja kosta 5000€ i prave ih rucno u najskupljim radnjama u Toskani.
Svi oligarsi koji postoje su dobili pare samo ako su bliski vlastima.Ko nije bio-oteran je i uzeli su mu sve, kao Hodorkovskom, koji je svojim mozgom zaradio pare.
Naivno je ocekivati da takvo drustvo moze da postavi temelj kvalitetne drzave i vojske.
No, ruska vojska ima dovoljno opreme dq svejedno unistava Ukrajinu grad po grad kao u 2sv ratu sa strahovitim civilnim zrtvama.Ovi gubitci su za njih nista.

Pe

Marko

Pomoglo bi, ne mogu te rušiti ovi sa manpadovima. Znači da te moraju napasti sa radarskim raketama. A kad upali radar, radar bude otkriven, te ga možeš odmah napasti sa proturadarskom raketom. Izgleda da Rusi imaju problema s tim, pa lete nisko.

Vl

@Borna, druškane ne zaboravi da NATO nikada nije napao zemlju koja poseduje s-300. Dakle ovi gubitci vks su očekivani s’ obzirom na snagu ukrajinske PVO (PZO) koja poseduje s-300, buk i ručne PVO sisteme( sovjetske i zapadne proizvodnje). NATO ne bi ni u ludilu bombardovao zemlju sa PVO snage kakve poseduje Ukrajina.

Sh

Ne treba zaboraviti činjenicu da je VKS Rusije i dalje vrllo aktivno u Siriji, i da se tamo nalazi jako dugo, što je svakako imalo uticaja na potrošnju PNM i ostalih UBS. Drugo, svakako je uticalo i na ubrzano trošenje resursa Su-24 i Su-25. Preciznih raketa vviše nemaju dovoljno, ostalo im je za još dva ili tri dana, i to pod uslovom da ih koriste vrlo ekonomično. Ostaje im još 5-7 dana ratovanja, jer su sve rezerve goriva, hrane i lekova već potrošene, krađa i korupcija su endemske, već se pojavljuju izveštaji da ruski vojnici daju puške u zamenu za civilnu odeću i hranu. Odatle i ogroman pritisak na VKS, što rezultira ovakvim „akcijama“.

Go

@Vladimir
„NATO nikada nije napao zemlju koja posjeduje S-300“??
to je vrlo pojednostavljen zaključak.
U nekom takvom eventualnom sukobu u koji bi bio uključen NATO – sigurno u prvom naletu ne bi toliko bilo korištena avijacija koliko krstareće rakete kojih u zalihama NATO i SAD ima i više nego dovoljno da mogu danima rokati i uništiti svaki S-300 koji postoji. Nema te zemlje koja ima dovoljno sustava S-300 (ili već) i dovoljnu zalihu raketa u odnosu na broj krstarećih raketa koje se mogu poslati prema njima. Dodaj na to i avijaciju koja može koristiti široku paletu antiradarskih raketa u još većim brojevima od krstarećih, a bez nekog prevelikog rizika za sebe.
U svakom slučaju, ne bi se stalo danima dok se ne satre barem 90% nečije PZO, nakon čega bi se ovladalo sa nebom (sve iznad 3000 m). A odatle mogu rokat što žele i to vrlo precizno.
Dokazalo se to kroz ove modernije ratove.

ab

>> sam zivi u dvorcu od 100 milijardi evra gde jedna fotelja kosta 5000€

Haha, ma ne, 5K evra kosta normalna dizajnerska fotelja, recimo Barcelona ili Wassily chair ili tako nesto. Vladimir voli kitsch do jaja, imperijalni luksuz, rucni rad po preskupim cenama, napravljen negde u italiji za istocnoevropske skorojevice. Cena verovatno x5

NK

SeikZajeb,

Od svih „strucnjaka“ ovde, a pazi, konkurencija je prejaka, ja bih ipak tebi dodelio pobedu. Ti znas u dan koliko ce jos jedna Rusija moci da ratuje, koliko im je raketa, goriva, hrane ostalo…Pa ovo je komedija. Mislim, svaka ti cast, jeste da internet i tastatura trpi sve, al opet…

Dr

@Perica

Rekao bih da ti mislis da je Ukrajina banana drzavica, sa vojskom u rangu lovackog drustva pa se cudis kako Rusi ne uspevaju da poraze tako brzo.
Seti se agresija na SRJ, Irak, Avganistan itd. i sta su sve angazovali. To su bile daleko slabije opremljene i naoruzane vojske od ukrajinske pa rat nije trajao 10 dana, kao sto neki ocekuju da Rusi zavrse sa Ukrajinom za 10 dana.

@Borna

Na osnovu cega tvrdis da je rusko RV u jadnom stanju?

Sto se inferiornosti/superiornosti i poredjenja tice. A da uporedimo agresije na SRJ i sta je sve Nato unistio?
Dovukli boga oca, a unistili manje od 40 tenkova i oklopnih vozila za nepuna 3 meseca agresije. Eto to je ta superiornost.

Ili napad na Irak. Dovukli jos vise nego tokom agresije na SRJ, pa opet nije islo glatko. Jedino sto Iracani nisu imali telefone, kao sto danas ima svako dete, pa nisi mogao da vidis izvrnute americke Apace i druge helikoptere, polupanu tehniku itd.
Jos je rec o Iraku sa raspadnutom armijom koja je i u najboljim danima bila uzasna, potkupljenim generalima i sunitskim politickim elitama, pobunjenim Kurdima i Siitima.

A ovde se nakon 10+ dana rata donose nekakvi zakljucci o stanju u ruskoj armiji. Neverovatno kakvo potcenjivanje ruske vojske, iako je situacija takva da ce Ukrajina pre ili kasnije ili prihvatiti sve ruske zahteve i time kapitulirati, u suprotnom zauzece celu Ukrajinu.

I za kraj kada pomenu tehniku iz hladnog rata. Ajde proveri malo za Abramsa, ili americke helikoptere, avione, strategijsku avijacija. Okosnica svega iz doba hladnog rata.

@Gogi

Rokali su nas krstarecim, pa ne unistise Neve i Kubove.

Pe

@Drina Svatsa pricate. USA je 2003 usla u Bagdad za tri nedelje i nije bilo nikakvog daljeg otpora.
Razlog zasto se otegao rat u Iraku je kasniji ustanak, pa gradjanski rat izmejdu samih Iracana.
NATO ni priblizno nije napao SRJ na nacin kao Rusija Ukrajinu.
A trajalo je tri meseca jer su pre svega su pazili da nemaju gubitke,sto je maltene tako i bilo (nijedan poginuli vojnik NATO, 2 aviona…nula).
Amerika je mogla da posalje B-52 i sravni Srbiju sa zemljom prvog dana, da su hteli.

om

Drina ,rusko RV i cijela vojska su u jadnom su stanju. Rusi imaju 300-400 zrakoplova koji su donekle održavani dok SAD recimo ima cca 5000 samo lovaca koji niti jedan nije ispod block 40 standarda. Rusi prave eksponate za izložbu a ne oruđa za neku masovniju upotrebu. Imaju nekoliko Armata i to je ta shema , Zaharova, Sputnjik i ina propaganda. Što nisu naštancali stotinjak Armata kad su toliko dobri a krš pretopili. Vojska košta i umjesto da je Putin jačao privredu i od privrede izuzimao za vojni ustroj on je okupljao i nagrađivao oligarhe koji su se skupa s njim mafijaški obogatili a državi narodu i vojsci ništa. Jedino u čemu je jak to su nuklearne glave i raketaštvo a ostalo prosjek i ništa više. Sa nuklearnim glavama može se busati samo luđak i očajnik kako god hoćete. Što je vidljivo u S. Koreji naprimjer. Putin me je lično vojnički razočarao, ne možeš ti sravnjivati gradove i civile unutra i to smatrati vojnim uspjehom. Ostaje spaljena zemlja iza tebe i teritrij koji ne možeš držati jer ti protivnik tu ulazi i nisi napravio ništa osim iscrpljivanja vlastite vojske i gubitka morala u besmislu svega što poduzimaš.

Pe

@omniameamecumporto Upravo tako, svojim povratkom na vlast 2012 Putin je krenuo da unistava sve dobro sto je uradjeno od 2000.
a sad je vec otisao direktno u kriminalne radnje, jer je ova invazija kaznjiva po zakonu Rusije!Vojni upad u drugu zemlju postoji u zakonu Rusije, i kaznjava se sa 15-20 godina zatvora u Rusiji.

Dr

@Petrovic Dusan

Nije porediti Irak i Ukrajinu. Iracanima je jos tokom invazije na Kuvajt polupano dosta tehnike. Nakon toga su ih udavili sankcijama, a kako se SSSR raspao nisu mogli da zanove vecinu izgubljenog. Tek onda dolazi do invazije i okupacije koja se oduzila znas i sam koliko. Kao i u Avganistanu. Na sve to pogledaj koliko je vojske angazovano oko jednog Iraka (racunaj tu i Kurde koji su bili protiv Sadama), a koliko Rusa u Ukrajini.
Na drugoj strani Ukrajini niko nije lupao tehniku, nisu joj uvodjene sankcije. Dobili su dosta naoruzanja i novca sa zapada, plus imaju jaku armiju i dosta domaceg naoruzanja.

Sto se agresije na SRJ tice, nisam znao da su Rusi angazovali preko 1000 aviona u Ukrajini, kao Nato tokom agresije na SRJ.
I opet rat trajao skoro 3 meseca, ne zato sto su vodili racuna da nemaju gubitke vec zato sto nisu mogli da pomere pripadnike VJ sa granice sa Albanijom pa su slali topovsko meso u vidu UCK pesadije i stranih placenika.
Nato je itekako koristio strategijsku avijaciju tokom agresije na SRJ, medju njima i B-52.
Suma sumarum, Amerika od Vijetnama i Koreje nije ratovala protiv ozbiljnog protivnika. Sve drzave koje su napali bile su daleko slabije i losije naoruzane od jedne Ukrajine. Eto, uporedi samo PVO VJ i PVO Ukrajine.

@omniameamecumporto

Evo, da pitam i tebe. Otkud ti znas u kakvom je stanju ruska armija, kako oni odrzavaju svoju tehniku i letelice? Da nisi mozda ruski general pa znas iz prve ruke ili si opet preterao sa brljom? Nije dovoljno bubnuti ‘ruska armija je u jadnom stanju’, to je nivo rasprave one decurlije sa YouTube-a.
I preterujes vise s tom izlizanom floskulom, svi prave (cesto spocitavas i Srbiji) eksponate, makete itd. samo vi u Hrvatskoj pravite sve zivo, sto se prodaje kao alva.

Sto se ruskog ‘krsa’ tice, time dokazujes da pises o necemu o cemu ne znas mnogo. Ali evo vodim se tvojom logikom.
Ako je recimo tenk T-72 (malo stariji od drugara mu Abramsa) ili T-90 (mladji od Abramsa) krs kao sto tvrdis- zasto Amerikanci ne nastancaju hiljade novih tenkova, sto ne izbace krs od Abramsa?
Zasto ne nastancaju strategijske bombardere, a ne da koriste jos uvek avione stare 50+ godina? Sto ne nastancaju nove helikoptere ili vojne transportne avione itd. a ne da koriste vecinu toga iz vremena hladnog rata?
Ocigledno mislis da je vojna tehnika isto sto i automobil pa da svake godine izalaze novi modeli.

Pobrkao si nesto, Amerikanci su ti koji koriste strategiju ‘spaljena zemlja’. Ravnanje citavih kvartova da bi ubili par terorista ili vojnika. Zbog toga iza njih i jeste ostalo toliko civilnih zrtava. Na drugoj strani znas i sam kako izgleda kada Rusi rade isto (primer Cecenije), a vidis da toga u Ukrajini nema, osim ako u medjuvremenu nisu sravnili Kijev ili Harkov sa zemljom.

Sh

@NKVD
Druže Jagoda (ili Ježove?), dozvolite mi da se obratim! :)
Kao prvo, teza o malom broju precizno navođenih raketa zemlja-zemlja je vrlo lako proveriva, i to u ruskim izdanjma, kao što su Независимое военное обозрение, pa čak i polu-zvanični Военно-промышленный курьер, koji su u više navrata govorili o problemima proizvodnje komponenata za precizno navođenu municiju, i o nužnosti zamene delova koji se uvoze sa „trulog“ Zapada. O tome su naširoko govorili i izveštaji estonske obaveštajne službe, kao i estonski general Ants Lanneots, inače bivši pukovnik GRU VS SSSR. Takođe, kako je i zašto je ubijen direktor OAO Ratep, glavni proizvođač sredstava za upravljanje raketama u Rusiji, i to još 2003? https://web.archive.org/web/20130423130442/https://lenta.ru/russia/2003/06/08/kill/
Pa zbog zemljišta koje je pripadalo koncernu, koje je prodavao privatnim neimarima za izgradnju stambenih kompleksa u Serpuhovu. Toliko o tome koliko Internet trpi sve, i zašto proizvodnja Iskendera, Kalibara i ostalih tipova precizne municije je jako spora, i itekako zavisi od uvoza. Na kraju, o tome svedoči i vrlo mali broj ispaljenih raketa tokom prvog dana rata na vitalne ukrajinske ciljeve.
Što se hrane i goriva tiče, ne znam šta da Vam kažem, možete da vidite i sami, pod uslovom da želite/smete. Otkud tolika napuštena tehnika? O hrani govore sami Ukrajinci, koji kupuju puške na angro u zamenu za civilnu odeću, alkohol i kuvanu hranu u Hersonu.
A ima i jedan post objavljen od strane analitičara FSB-a, vredi pročiteti, deluje mi verodostojno, koji govori upravo o tome. Ako se neko dobro razume u ruski jezik, onda će lako da prepozna rukopis visokoobrazovanog silovika.
https://www.facebook.com/vladimir.osechkin/posts/4811633942268327
Toliko!

om

Drina.dovoljno mi je znati koliko odvajaju za vojni proračun. Stara tehnika koja je vrlo loše održavana otkazivala je na terenu, vide se popucane gume na vozilima u onome blatu. Kad sam mislio na krševe onda sam mislio na tehniku koja nije modernizirana ,a toga ima puno u ruskoj armiji i živa grobnica je za ljudstvo. Modernizacija sve te tehnike je vrlo skupa a ponekad i neisplativa a Rusi novca nemaju.
Jedna ozbiljna armija si to ne bi smjela dozvoliti. I dalje mislim da se puno priča a u suštini ništa posebno. Što ti vrijedi T72 ako nije moderniziran, samo predstavlja broj, ali njegova modernizacija ozbiljan je izdatak, ali onda ne možeš bez modernizacije na ratište protiv jevelina. Zato bi trebalo imati Armatu, skuplje rješenje ali efikasnije i sigurnije ali nema novaca pa nema ni Armate o tome ja govorim.

Dr

@omniameamecumporto

I Saudijska Arabija ima veci vojni budzet od Rusije, pa je vojni patuljak u poredjenju sa Rusijom. Nije sve u brojkama Omnia.

Mani se floskula o staroj i lose odrzavanoj ruskoj tehnici. Kada citam tvoje komentare rekao bi covek da imas uvid u dokumentaciju odrzavanja ruske tehnike pa znas iz prve ruke. Kao da si video tehnicke knjizice njihovih aviona.
A znamo obojica da nisi video nista od toga. Ali zato zakljucujes da je ruska vojska u jadnom stanju, da im je tehnika lose odrzavana itd.

Modernizuju Rusi svoju armiju itekako. Ne mislis valjda da su np. T-72 u ruskoj armiji ostali na istom nivou kao 72-ke kada su tek izasle iz fabrike? Imas dosta vojnih foruma i portala koji se bave tim temama pa se informisi.

Otvarali su i Abramse kao konzerve u Iraku i Avganistanu. Kurdi turske Leoparde po Siriji, Huti izotvarase masu tehnike u Jemenu, Hezbolah izraelske Merkave itd. Tvojom logikom, dosta toga sto koriste zapadne vojske je krs i treba ga pretopiti.
Dakle, problem je sto nikako da shvatis da ne postoji neunistiv tenk, oklopno vozilo, avion ili helikopter. Dokazalo xy puta u realnim ratnim uslovima.

St

To sto su rusima uvedene sankcije izgleda znaci da su im uveli i sankcije na modernu vojnu taktiku i strategiju, pa su morali da izvuku neke crvenoarmejske knjige i po tim uputstvima i da napadaju.
Mada mi nije jasno kad ce upotrebiti Kacuse, toliko se o njima prica jos od 1941.

Odgovori
YP

Kako su krenuli, ne bi me čudilo da organizuju i juriš pešadije na Kijev…

Aj što obore helikopter, ali to da dozvoliš da ti bombarder leti dovoljno nisko da možeš i malo boljom praćkom da ga gađaš…

St

I to jedan Su-34… Takva azdaja od aviona da se koristi tako, i jos govore ljudi da ih salju bez onih EW kontra mera koje stoje pozadi u „zaoci“ izmedju motora. Do sad su 3 dokazano oborena, a govori se o jos. Pominju se i obaranja Su-35S od stane Ukrajinske vlade, ali bez dokaza za sad

Sh

Izgleda da kao da su vaskrsli Pavel Gračov i Milutin Kukanjac, kakav Drugi svetski rat… Ovo je užaš od dezorganizacije i gluposti.

Ja

Dal moguće da su pale Đavolje kočije, a ima tako čvrsto staklo na kokpitu…

Odgovori
mi

Moguće je brt, ovaj je iz onog lota što nisu kontro-čuknuli, rusi zauzeti a ovi naši iz kontrole kvaliteta nisu stigli, išli po pasulj i sardinu.

Ф

Сад,чекамо русофиле да бекну неку.Макар о пијаном Јељцину?

Odgovori
д

Руси ће да контролишу целу Украјину на овај или онај начин,одсече је од мора и стижу и делту Дунава,заузимају и приднестровље и то је то.Гас је две хиљаде долара,нафта 130 са тенденцијом раста,струја поскупљује 30%, све западне земље подижу трошкове за војску,стандард пада.Америка је напустила блиски исток,Кинези у потпуности контролишу Африку,добар део азије,Украјина неће у НАТО зато што неће ни постојати,Грузија ће да се покрије ушима и ћути.Старачки дом звани Европска унија ће да потоне у потпуни безначај бавиће се изгледом краставаца,правима геј популације,екологијом и осталим значајним и горућим питањима.До сада су били економски џин,политички патуљак и војни црв.Ускоро ће у свим сегментима бити црви.

Bo

@ дане
Rublja je u slobodnom padu ( samo prošli tjedan svi rusi su ostali bez trećine svoje plaće ili mirovine) ,kamata im je preko noći skočila na 20%, burzu ne smiju ni otvoriti,od 8.03. prestaju sa svim medjunarodnim letovima , i tak dalje…
Da,zapad će ovo itekako osjetiti, svima ce nam pasti standard, ali ni priblizno kao Rusima….Rusi su pokazali koliko im je vojska siromašna i loše opremljena,i nesposobna za ikakvu ozbiljnu operaciju.Rusija nikada neće kontrolirati Ukrajinu, može je i vjerovatno bude je sravnila sa zemljom,ali je neće kontrolirati. Za razliku od Rusa,EU ima para da se naoruza.
Rusi su nuklearna sila, i da mogu uništiti cijeli svijet,ali ni od njih ne bi ništa ostalo.

Pe

@дане Evropska Unija je danas najjaci ekonomski blok na svetu, sa najboljim uslovima za zivot, najvecom zaradom, i velikim prinosom novorodjenih (daleko vise nego u Srbiji ili Rusiji), sto je opet vezano za te kvalitetne uslove zivota.
U isto vreme,EU je i tehnoloski a takodje u nauci prva u svetu, u nekim oblastima i ispred Amerike. Sta je Vas problem i zasto pisete apsurdne neistine, nije jasno.

д

Ниједна дава европске уније осим Пољске нема позитиван природни прираштај домицилног становништва, има Француска и Шведска али та чине емигранти.Европа је то све била али са импутом много ниже цене нафте,гаса и хране сада се то мења.Еу има пара да се наоружа а ко ће да пуца из тог оружја ово што не знају дал су мушко или женско.Што се тиче стандарда да ли ће у Русији да бензин драстично да поскупи,да ли ће драстично да поскупи гас или можда храна, неће а то ће теби све драстично да паскупи,Узми мапу света и види које је русима увео санкције.Африка нико,Азија Јужна Кореја,латинска Америка нико.А сад нека земље ЕУ објасне својим грађанима који су већ и мало изложени глупости на око короне због чега су у сукоби са Русијом шта неког Немца брига за Украјину и и ком се она војном блоку налази како то утиче на његов живот.То што је Европа себи дозволила да је Америка увуче у овај глупи сукоб доказ је да је Европа без икакве политике и да је у потпуности небитна,али као што рече госпођа Нуланд ко ј… ЕУ.

Sh

E moj Dane, Rusi će za koji dan da se sećaju starih dobrih dana iz 90-ih. A da stignu do Pridnjestrovlja? Hahaha! Dovoljno je da ukrajinski tenkista zaboravi da povuče rručnu i eto ga u Tiraspolju. Moskva je izgubilia vezu i sa komandama divizija. Sistem veza im se raspao i ukrajinci ih ometaju: https://twitter.com/christogrozev/status/1499897531286831105
TV je im hakovana. Glonass ne funkcioniše. Ranjenike prevoza AUTOBUSIMA!

ab

>> због чега су у сукоби са Русијом шта неког Немца брига за Украјину

90% Nemaca mogu odmah da ti kazem je itekako briga. Evo recimo na ulaznim vratime moje zgrade zalepljen plakat, trazi se tehnicka garderoba, vrece za spavanje, slemovi, sve sto ljudi mogu dati od opreme za hiking i „boravak u prirodi“ itd. Mnogo volontera ceka na granici i nudi prevoz, mnogi koji imaju neki prostor prihvataju izbeglice, ja cu takodje za par dana primiti neke poznanice (zene naravno, muskarci ne mogu regularno napustiti zemlju). Kada sam to spomenuo u drustvu odmah mi se neko javio ko ima 2 sobe na raspolaganju pa cemo da ih rasporedimo. Ti ako mislis da je u takvoj atmosferi Nemcima najvaznije na svetu koliko ce kostati gas varas se prijatelju! Radice nuklearke jos 10 godina, nece se izlaziti iz uglja takodje jos 10 itd.

YP

@about:blank

Tako to biva na početku, a kako vreme počne odmicati tako se i problemi počnu primicati.

Pe

@дане Prvo kazete“ni jedna zemlja EU“ p onda „osim Francuske i Svedske“ …
U Francuskoj migranata imaoki 2% a muslimana oko svega 8% stanovnistva.
Pokusavate da insuinirate-da je prirastaj u tih 2% ili 8% povecao natalitet cele zemlje?Pa to je matematicki neizvodivo.Ili bi svaka porodica migranata morala imati po 24 dece, sto je opet fizicki neizvodivo.

Dr

@Petrović Dušan ooo daaa Europa je najjača ekonomska sila , vidi vako , ja zivim u Österreich u Beču ( za tebe u Wien ) od prošlog ponedeljka do danas gorivo je poskupelo za 50 eurocenti i ne zna se kad će stati da skače , cena benzina je već stigla na 1,95€ po litru , već kukaju kako neće biti dovoljno gasa rezerve istog su dovoljne za nekih dva meseca posle toga potop ili plaćanje po 3600€ za 1000m3 .
Cene prehrambenih proizvoda u Österreich skaču u proseku na tri dana zadnjih nedelju dana . Ono hlebče što nazivaju „Semmerl“ po komadu košta 39 centi ( jutros sam kupovao )u BILLA ) .
Rusi mozda gube , ponešto , EU će sigurno izgubiti sve , jer dok se naprave linije snabdevanja tečnim gasom i dok se postignu potrebne količine ( ako budu tobuopšte postigli ) u najboljem slučaju će proći bar pet godina , do tada ko ziv ko mrtav .

A sad ozbiljna analiza , ovo sve jako podseća na dogadjaje pred napad na Perl Harbour . Washington je zavrnuo slavine tadašnjem Japanskom Carstvu. Ovi ih napali i skoro im uništili celu pacifičku flotu . Ovo što Putin radi je slično ovome provocira NATO da prvi krene. A onda će ih razoriti a i oni njega i sve nas uz njega tebe mene sve nas !
Zato ja ne navijam ni za taj vrli zapad „demokratski“ koji to nije već je više levo birokratski koje vode Bogataške familije .
A Rusija je centralizovana drzava sa predsedničkim sistemom vladanja , poput Kine , dijametralno se razlikuju od zapada gde imaš pravo da izadješ da biraš iako unapred mozeš videti ko je sledeći na vlasti .
Za mene je sve to „kazalište lutaka na vrpci“.

Pe

@Dragan Dubonjac Izvolite u Belorusiju ili u Rusiju,ne znam sta ce vam taj Bec onda.Tamo je lepo i nema uopste finansijskih problema.
A i da ima,necete smeti da napisete na forumu da Vas ne uhapsi policija.

Te

@Dane, jedan od retkih pametnih komentara. Gorivo u Americi poskupljuje nestvarnom brzinom, bukvalno svaki dan. Sa 2 dolara za galon ovde kod mene je otišlo na 3.5. U Kaliforniji je preko 6?! Cena skoro kao u Srbiji, a ovde kola troše od 10-30 litara na 100 km.

Druga stvar koju ekonomski geniji ne razumeju je pripremljenost na slab standard.

Meni u Srbiji je bilo vrlo svejedno da li mi je plata 1000 Evra, 600 Evra ili 400 Evra. Nisam u dugovima, vozim svoj auto, spremam svoju hranu.

U Americi ekvivalentan pad znači nesagledivu propast. Porezi na nekretnine su postali nestvarni, po 500-1000 $ mesečno?! Kultura je takva da su svi u kreditima, za kola, za kuće… Kada dodje početak meseca, oni su jednu dobru platu u minusu jer sve te troškove treba održavati.

Manje će Ruse da boli pad od 50% nego Amerikance od 20%

————————

Za sporost vojske, aman bre ljudi, naučite malo istoriju:

– rat na Kosovu, 3 meseca

– Desert Shield and Storm, 6 meseci

Sa

Budalaština, Texas nema porez na plate i to pokriva porezom na nekretnine–rekordne cijene nekretnina uzrokovale povisenje u porezu, a u istom vremenu vam je vrijenost kuće skoćila 30-50%. Porez na nekretnine je uglavnom nominalan u drzavama koje imaju porez na prihod i uz to ga otpišete na federalnom porezu.

A poredjenje ekonomije od $21 triliona na 320-tak miliona sa ekonomijom of $1.48 triliona na 144 miliona ljudi je bez komentara. Dionice pale 10% poslije godine gdje su porasle 30%?

Poskupljenje benzina je možda dodatnih $20 sedmično na prosiječan kućni prihod od oko $1500 sedmično (veći ako ljudi sa niskim nemaju automobile).

Me

@Dragan Dubonjac
„cena benzina je već stigla na 1,95€ po litru , već kukaju kako neće biti dovoljno gasa rezerve istog su dovoljne za nekih dva meseca posle toga potop ili plaćanje po 3600€ za 1000m3…“
U Venecueli se vode tihi pregovori između Vlade i Amera, da im Ameri ukinu sankcije i da Venecuela pusti svoju naftu na svjetsko tržište.
U Iranu EU dogovara novi sporazum oko iranskog atomskog programa, a koji bi bio prihvatljiv za sve i da onda i Iran počen s prodajom svoje nafte i plina na svjetskom tržištu.
U ovom trenutku jedini koji kupuju naftu i plin od Irana i Venecuele su Rusi, i to za malu lovu, čak i kompenzaciju (npr. ruski vojni avioni za iransku naftu). Pošto je cijena nafte skočila, a Rusija je u izolaciji, Iran i Venecuela su zaključili da bi se mogli malo „presložiti“ i početi bogato naplaćivati svoje resurse.

V

Ljudi moji, Ukrajina je veća od Francuske, zima je, teški tereni, osjetljiva situacija sa stanovništvom, a i pročitajte ponovo tekstove Zorana Vukosavljevića o ukrajinskoj PVO. Kad se na to još dodaju i konstante zapadne donacije, pomoć u informacijama pa i načinu kako su Rusi krenuli, nema mjesta čuđenju gubicima.

Uvijek je onaj koji se brani jači i za tu psihološku komponentu, to svi u bivšoj Jugoslaviji dobro znamo iz raznih primjera stoljećima unatrag.

Meni ovo sve izgleda veoma realno, a začudio bih se da na obje strane gubici nisu i ozbiljniji.

Odgovori
д

Не ратују овде Русија и Украјина већ Русија и НАТО.Украјина има сву логистичку помоћ НАТО пакта и у оружју,обавештајни подаци ,сателитски снимци,извештаји из авакса о кретању руске авијације,велики број страних добровољаца.Отпор није масован ради се о градовима типа Харков или Мариопуљ где укупно нема ни 20000 бораца али су измешани са цивилима и то за Русе представља проблем.Руси доста опрезно наступају и због тога трпе губитке све у некој нади да ће се Украјинска војска предати.За који дан ће војска добити одрешене руке и тада ће највише да страдају украјинске јединице распоређене према луганску и Доњецку, то ће бити и почетак дефинитивног слома Украјине.

Li

Čekaj da vidiš kada uskoro malo zatopli što su teški uvjeti kada se teren pretvori u blato a vegetacija zakrije vidik.
Pojest će ih Ukrajinci.

ab

>> Украјина има сву логистичку помоћ НАТО пакта и у оружју,обавештајни подаци ,сателитски снимци,извештаји из авакса о кретању руске авијације,велики број страних добровољаца.

Ima svu pomoc, naravno. Sta cete uraditi ti i Vladimir po tom pitanju?

Uzgrad, i Rusija ima satelite i AWACS-e mogu da ih lete oko Ukrajine do mile volje ali nesto ne vidimo da to rade. Mozda zato sto ih u stvari nemaju u operativnom stanju?

Pe

@about:blank Sa Putinom vise nikada nece da se sretne nijedan predsednik vodece zapadne zemlje; on je ovim postao izgoj i novi kriminalac.
Da,govorice sa njim preko razlicitih vrsta elektronske komunikacije oko okoncanja rata, ali vise nema nikakve sanse da bilo ko dodje kod njega i sklapaju neke sporazume i td.
Zapad sprema paket oporavka ruske ekonomije za Rusiju posle Putina, kad rezim ode, bilo to za 1 ili za 15 godina.A do tad ce Rusija ostati pod najtezim sankcijama.
Ne leti ni jedan Airbuss ni Boeing u Rusiji,otkazali su im odrzavanje.A svaki ovaj avion mora jednom u mesec dana da se odrzava u zvanicnom servisu-i nijedan taj servis nije u Rusiji.
Najstrasnije je sto Rusi sad nude da „sami odrzavaju civilne avione Airbus i Boeing“.
Odnosno, to znaci da ce leteti bez dozvole proizvodjaca.
Ionako slab rejting bezbednosti letova u Rusiji ce postati jos gori!

Zv

A zašto bi se Ukrajinci predali???Tek sad su osetili male pobede.Obaraju avione i helikoptere,ruske trupe na puno mesta zaustavljene,pružaju otpor,podrška sa svih strana.Ruska state of the Art tehnika ostala na you tube,ratuju sa SSSR tehnikom.Poceli su da bombarduju civile.

ab

@Petrovic Dusan

@Petrovic Dusan

Ludilo, Tim ce avionima da lete gradjani RF tako da me realno bas briga. Jedino mi je zao sto vec godinama planiram da posetim Rusiju, nista posebno, hteo sam malo izblejati u Piteru pa se spustiti do Moskve i obici sve te manje istorijske gradove usput, ali sada od toga vise nema nista…

Putin posle svega sto je receno ovih dana sa zapadnom ne moze imati nikakav kontakt. Za RF bi neka vrsta reseta i novo lice bila najpametnija stvar u ovome trenutku.

Pe

@about:blank Ako nam ne ukinu ulaz bez viza do 30 dana,sto ne bi otisli,sad ce sve biti jeftino.Ja sam imao srecu ili nesrecu da zivim u Moskvi do je kurs bio 37 za evro (danas 150).
Piter je lep, ali malo provincijalan i nema originalnost Moskve koja je i veca i zanimljivija.Istorijski gradovi i nisu ne znam sta, tu se vec nazire prava beda koje ima puno u Rusiji.Ali ima i lepih gradova.I pre svega daleko nisu svi Rusi za Putina, samo to nece reci strancu koga prvi put vide.

Me

@about:blank, Petrovic Dusan
Čitao sam jučer jedan zanimljiv članak kako Kinezi smatraju da im je Rusija otela Sibir i da je njihova dužnost da oni to isprave na bilo koji način, makar i za 500 godina. Nakon rata će Rusija biti siromašna, uslijed sankcija, i Kina bi mogla pokupovati sve što je na prodaji, a toga će biti. Tako da Rusija neku pravu pomoć od Kine neće dobiti, i to i sami Rusi znaju.
Jako je vjerojatna opcija da će Zapad, nakon snakcija, ući u kupovni „rat“ s Kinezima na područuju Sibira/Rusije, a kako bi držali Kineze van Rusije. Problem će biti ako Rusi počnu rasprodaju tokom sankcija.

д

Ne leti ni jedan Airbuss ni Boeing u Rusiji,otkazali su im odrzavanje.A svaki ovaj avion mora jednom u mesec dana da se odrzava u zvanicnom servisu-i nijedan taj servis nije u Rusiji. Брига их за то правиће своје авоионе за своје потребе ко некада.Авионе су ионако узели на лизинг једноставно неће га плаћати авионе ће да оставе на писти да труну па ће да им их врате једног дана.Čitao sam jučer jedan zanimljiv članak kako Kinezi smatraju da im je Rusija otela Sibir i da je njihova dužnost da oni to isprave na bilo koji način, makar i za 500 godina. Где си то читао мајке ти у вечерњем листу или новинама сличне квалитете, пусте жеље кинези и руси нису пријатељи али имају заједничког непријатеља.Ima svu pomoc, naravno. Sta cete uraditi ti i Vladimir po tom pitanju? Ја ништа али Владимир ће веш нешто да уради , на пример да дотури хутима адекватно оружје да полупају мало нафтне инсталације саудицима па да видимо колико ће нафта онда да кошта.

ma

Ovako stanje Ruske vojske je rezultat Putinovog kadroviranja poslušnika. Pa i sam Šojgu je došao na poziciju jer je Putinu govorio ono što želi čuti a ne istinu.
Budžet Ruske vojske zadnjih decenija nije bio dovoljan ni za puko održavanje sve te sovjetske opreme, a uz poslušnike oligarha na visokim pozicijama dobar dio takvog budžeta se rasipao u razne privatne džepove.
Ovo se najbolje vidi u raspadu dobavnog lanca, ona kolona koja već tjedan dana „putuje“ prema Kijevu. Da bi sad počeli slati civilne kamione i kombije.

Odgovori
Pe

@max Da li znate da je Sojgu zavrsio gradjevinu?Politehnicki univerzitet Krasnojarska u Sibiru…Nije bas West Point, sto se i vidi po rezultatima.Sve funkcije je dobio kao poslusnik vlasti.

д

Који министар обране на западу је завршио војну академију или је био активно војно лице.Министар је увек политичар.

ma

@дане
Možda i nije najvažnije je li on stručnjak. Veći problem je što je on politički poslušnik koji ne smije Putinu reći istinu. I što je cijela struktura takva podređena oligarsima i krađi. Na kraju ljudi koji odlučuju nemaju adekvatne informacije, a vojnik na frontu nije adekvatno opremljen ni opskrbljen.

Me

@дане
Svi US ministri obrane su u pravilu bivši pukovnici ili generali.
U RH je bio ministar Damir Krstičević, bivši general (akademija KV JNA + akademija KV US Army). Prije toga je bio Ante Kotromanović ministar obrane, bivši general (završio Zapovjedno-stožernu školu „Blago Zadro“ i Ratnu školu „Ban Josip Jelačić“).
A tu je bio i Martin Špegelj, partizanski general.

Pe

@Medo s mora ima i gore-direktor Roskosmosa je po profesiji novinar!
Zamislite tu katastrofu, da onako ogromnu zemlju vode neprofesionalci samo po logici kome veruje Putin da mu je odan…
Na primer IGor Secin, koji drzi celu naftu, se pokazao kao ocajan menadzer i da nije podrske drzave odavno bi bili u minusu.
A to su 2003 oduzeli Hodorkovskom,koji je iz nicega stvorio najbogatiju kompaniju na svetu Yukos..

Ja

Da iskoristim dok nisu navalili. Očigledno je da je u toku nova faza, nazovimo je Ruski džihad. To je ono kad regularna armija preuzme logiku Osame Bin Ladena, nikad se nećemo predati/prestati jer mi više volimo smrt, nego što vi volite život. Dakle, danas smo izgubili 8 letelica, nista daj novih 8 u masinu za mlevenje. Sad da vidimo kuda će to da ode.

Odgovori
ab

>> nikad se nećemo predati/prestati jer mi više volimo smrt, nego što vi volite život.

Haha, ja bi im odrzao motivacioni govor: piloti, junaci, vi ste vec izbrisani sa brojnog stanja VKS! Dakle, sta cekate bre? U avione/helikopterie i svi u napad, jedan je Vladimir!

ab

Iz AWACS-a na granici prema Ukrajini i Belorusiji:

https://youtu.be/zt5j2mrXLks

Pet sati neprekidnog osmatranja, tim radi dodatna dva sata zbog situacije. Od ovih vazduhoplova Ukrajina izvesno dobija podatke o situaciji u VAP-u…

Odgovori
ab

Vidim V-ovi i Z-ovi prilicno aktivni, ali reflektiraju boje nego ovih dana i tako krece poznati narativ: „Putin je dobar ali ne valja narod, generali, oligarsi“, blabla. To sam kao dete slusao za Tita, tu pricu, pa kao mladic za Milosevica, pricace je sigurno za koju godinu i za ovog sadasnjeg preCednika, sada je na redu Vladimir!

Mozda je zaista problem u narodu…

Odgovori
Da

Cijela situacija je totalni preslik područja Juge 91-e, u skladu s tim je jasno ko je ovdje tzv JNA, a ko su oni koji nisu tzv JNA. Očekujem i iskreno se nadam razvoju situacije iz 95-e i 99-e.

Odgovori
YP

@Dalmatinac

U pravu ste. A preslikan je i deo istorije iz 1941, pa bi bilo dobro naglasiti i to, čisto da se stekne uvid u širu sliku.

Zu

„iskreno se nadam razvoju situacije iz 95-e i 99-e“
„A preslikan je i deo istorije iz 1941“

Čečeni?

ma

@YPT Ruska invazija na Poljsku je bila 1939

YP

Ne pišem ja ovde o Ruskoj invaziji na Poljsku već na stvaranje NDH, pošto je povučena paralela sa JNA i SFRJ, pošto neki ovde uporno prave paralele sa stvarima sa kojima se paralela ne može napraviti.

Ovo drugo je oluja i NATO bombardovanje SRJ.

д

Прескочимо си Пољску инвазију на Чехословачку.

Pe

Kad poredimo sa napadom NATO na SRJ, vidi se kljucne razlike:
1/ odsustvo snabdevanja VJ od strane bilo kojeg saveznika
2/ jako skromna tehnicka oprema PVO VJ
3/Visestruka tehnoloska superiornost NATO u odnosu na VJ
Opet vidimo koliko je politicko rukovodstvo Jugoslavije izneverilo zemlju, jer je ovo odgovornost drzave, a ne Vojske Jugoslavije:
1/diplomatski su SRJ doveli u situaciju da nema saveznika
2/nisu nabavili nikakvo savremeno naoruzanje
Doduse, od ljudi koji su 1990-ih vodili Srbiju (sps/jul) nije se ni dalo ocekivati da urade nesto inteligentno.

Odgovori
La

Vrlo sramotan nastup VVS Rusije, gubitke helikoptera donekle mogu i razumeti, ali samo donekle, pa donekle mogu razumeti i obaranje jurišnika SU-25 (koji očigledno ima konstrukcionu grešku), ali gubici vrlo modernih SU-34 (koji važi za „elektronikom najnabudženiji ruski avion“), SU-30sm su vrlo iznenađujući jer se radi o robusnim avionima dvomotorcima, koji su oboreni lakim prenosnim sistemima, gde je tu borbena žilavost aviona, gde su mere elektronski uređaji za zaštitu aviona i kakva je to uopšte taktika upotrebe ovih vazduhoplova?
Međutim, ipak najveći utisak mi je ostavio zarobljeni pilot SU-34, kojem je umesto u avionu, mesto bilo na lečenju od gojaznosti.
Da li je moguće da se čoveku s takvim zdravstvenim stanjem dopusti da leti i šta to govori o VVS Rusije? Po meni da se pravila službe fleksibilno poštuju, što sve onda prouzrokuje ovo što prouzrokuje.
Drugo, neshvatljivo je da se taktika upotrebe borbenih helikoptera i jurišnih aviona svodi na upotrebu jednog jurišnog helikopotera/aviona iako bi oni morali ići u paru, štićeni adekvatnom vazdušnom podrškom na velikim visinama, osim toga u današnjem ratovanju danonoćni nadzor bojišta bespilotnim letilicama je logički imperativ, koji predupređuje rizike ovakve upotrebe vazduhoplova.
Da zaključim opšte ošljarenje i korupcija koja je nagrizla svaku poru života uzimaju svoj danak, krvavi danak (dal stvarno mislite da je ovaj debeli pilot mogao da leti, da ne poznaje nekog koga treba tj. da ga neko ne štiti).
Već sad je sasvim izvesno da Rusi nisu uništili ni ukrajinske PVO sisteme srednjeg (BuK) i velikog dometa (S-300), a verovatno i
Mig-29 od nekud vreba.
Pošto u prethodnim tekstovima je bilo onih koji potcenjuju MIG-29, ti isti treba da znaju da ne postoji avion koji ako uđe u blisku borbu 29-ku može lako dobiti, šta više u bliskoj borbi veće šanse ima 29-ka u odnosu na bilo koji avion bilo sa istoka ili zapada.

Odgovori
YP

Ruski PVO je trebao da se postara da ni jedan UKR avion ne može dovoljno blizu prići RUS avijaciji.

ab

>> Ruski PVO je trebao da se postara da ni jedan UKR avion ne može dovoljno blizu prići RUS avijaciji.

Nemaju Rusi ucinkovit IFF sistem koji moze garantovati spregnuto dejstvo PVO i avijacije. Nemaju data link, nisu obuceni da deluju u grupama kao NATO vazduhoplovstva, verovatno nemaju dovoljno sati naleta itd.

https://rusi.org/explore-our-research/publications/rusi-defence-systems/russian-air-force-actually-incapable-complex-air-operations

Zv

@Lajavi
Sve je to lepo,našminkano kada gledamo na mrežama YouTube,FB itd.Realnost je drugačija.
Dozvolili su da im avione obaraju manpadovima.Sto sada ne spominju kobra i ostale manevre da klipova?Gde su svemoćni sistemi ometanja?
Gde je ono čuveno dugme koje će isključiti sav ruski ovo u Ukrajini???

ns

Rusi su zauzeli u prvih 7-10 dana teritoriju koja je povrsinom veca od Srbije.
Ukrainci su dobili dosta tehnike (uglavnom lakih PO i PVO raketa) a i sami su ulozili dosta u vracanje postojece tehnike u operativno stanje od 2014.
Osim toga ukrainci nisu aprapi, imaju/imalili su dosta PVO tehnike i znaju da je koriste i realno najacu PVO koja je ucestvovala u ratovima u zadnjih 20-30 godina (S300PT/S300V1, BUK-M1, TOR, OSA,KUB, NEVA, veliki broj cevne artiljerije i prenosnih IC sistema).
Rusi nemaju luksuz vremene i nisu mogli da danima smeksavaju ukrainsku PVO vec su morali cim je pocela „operacija“ da udju i kopnenim snagama a da ih vazduhoplovstvo podrzava.
Sa druge strane neide im vreme na ruku veliki je broj dana sa niskom oblacnoscu a rusi realno nemaju toliko velik inventar vodjenog oruzja za avijaciju kao amerikanci pa se vise oslanjaju na nevodjeno.
Osim toga rusi imaju jako ograniceno prakticno iskustvo u borbi protiv integrisanih sistema PVO.
Svakako im je ovaj jedan dan kada su izgubili nekoliko aviona i helikoptera bio jako los.
Treba ipak napomenuti da su unistili veliki broj Ukrainskih aviona u vazduhu i na zemlji ali da iz nekog razloga nisu unistavali piste vec su se koncentrisali na rezervoare goriva na aerodromima prvenstveo kao i na magacine naoruzanja.

Odgovori
ns

Osim toga vidimo po komentarima Zelenskog da imaju najvece gubitke od dejstava iz vazduha.
Treba primetiti da rusi uopste nevode propagandni rat i broj objavljenih sadrza se skoro moze pobrojati na prste ruke.
Tako da sticemo utisak na osnovu izvestaja urainske strane koji su ne samo sto su daleko od istine nego su u dobroj meri i falsifikati.
Tako da za neki realan zakljucak treba ce vise vremena.
Naravno da smo svi ocekivali da ce Rusi zavrsiti posao za 7 dana ali to nije objektivno.
I NATO je ocekivao da ce slobiti SRJ za 10 dana pa nije.
Definitivno su mogli da urade bolje posao ali im i ovako neide lose.
Za sve strane najbolje bi bilo da Rusi ovaj vojni deo privedu kraju sto pre.

Pe

@ns posmatrac Ovo je novi Afganistan za Ruse,sa tim sto moze biti dosta gore od Avganistana buduci da je snabdevanje Ukrajinske vojske neuporedivo lakse iz Poljske i Slovacke, nego sto je bilo snabdevati po planinama Mudzahedine.
Pored toga, Ukrajinska vojska je disciplinovana vojna sila, a ne konjanici kao Avganistanci.Ovo se moze oduziti godinama.

Bo

@Petrovic Dusan
Naravno, kao i većini drugih diktatora, domoljublje je sinonim za kradju i uništavanje vlastitog naroda i države.
Što više vremena prolazi, Putinu je sve teže i teže, ali da čistom silom on će slomiti otpor.
I ovdje se vidi razlika u ratovanju Amerike i Rusije…Amerika je najosjetljivija na ljudske žrtve ( pa će krstarećim raketama i pametnim bombama gadjati kamion koji vrijedi tisuću eura ), a Rusi, njih ima ko Rusa, a para baš i nemaju…

Odgovori
Pe

@Borna Ne znam koje je to „domoljublje“,ako se Rusija u narednih 20 godina ekonomski nece vratiti na 23.02.2022., a u prvih deset dana su izgubili mrtvih 10000 Rusa.
Sankcije ce tek poceti da se osecaju, iranska varijanta, osim sto mogu da prodaju naftu za sad.
Ne bih ja takve domoljube)

Ni

@Petrovic Dusan
Malo manje ukrajinske propagande! 10,000 mrtvih nema sve zajedno ni na obe strane sa sve poginulim civilima, pitanje da li ce da bude uopste i do kraja.

Pe

@Nikola Pitajte ruske majke koje samo sto nisu razapele pre neki dan gubernatora.
Nemam tacan podatak, ali ako u zemlju gde je zakonom klasifikovano kao“drzavna tajna“ broj poginulih vlada saopsti da imaju 498 poginulih i 1600 ranjenih, i to i prvih 6 dana, to znaci da ih ima toliko mnogo da ne mogu sakriti.Moja procena je i preko 10000 Rusa da je poginulo.Isto to tvrde bbc i zapadni strucnjaci na osnovu podataka unistene opreme i td.
Nije to 100% sigurno, ono, ako kamion prima 3 ne znaci da je u svakom bilo tri clana, u nekom 5, u drugom 1.Ali u srednjem, cifra je iznad 5000 i blizu 10000.

Ni

@Petrovic Dusan
Ne tvrde to nikakvi stručnjaci več Ukrajinska državna propaganda. Da je poginulo 10,000 Rusa, to bi onda značilo da je poginulo bar toliko ili duplo više Ukrajinaca, znači 10-20,000, a pošto obično u ratu 1 mrtav nosi 2-3 ranjena ispalo bi da je nekih 50,000 Ukrajinskih vojnika izbačeno iz stroja što ćemo se složiti da je nemoguće u ovom trenutku. U Nagorno Karabahu gde je bilo mnogo više krvavijih pešadijskih borbi i snimaka ubijanja za 40 dana je bilo svega 7,000 mrtvih ukupno.

Pe

@Nikola Vi stvarno verujete da su svi vojni analiticari u Engleskoj Americi i Francuskoj placeni od strane jedne Ukrajine da vode propagandu?Ali to su ljudi koji su svoju reputaciju nezavisnih analiticara gradili kroz cele karijere, nesto sto izgleda ne razume osoba koja kao papagaj ponavlja potpuno smesne i ocigledno netacne navode Rusa.

Š

Oryx na današnji dan (7.3.2022, ujutro) ima zabilježen gubitak od 845 komada ruske tehnike i 248 komada ukrajinske.

Oryx se drži samo vizualnih dokaza. Isključivo ako je dokumentirano slikom ili videom. Dakle, stvarni gubici su daleko veći na obje strane (posebno na ukrajinskoj). A koliki su – ne zna se.

https://www.oryxspioenkop.com/2022/02/attack-on-europe-documenting-equipment.html

Odgovori
Bo

Čitao sam neku analizu onog Kozirjeva koji između ostalog tvrdi da je ekipa oko Putina koja je radila na modernizaciji vojske to radila mahom na papiru, odnosno da su uvodili mali broj modernih sredstava, dok su glavni deo love prebacivali sebi na račune na Kipru i gradili jahte. To bi možda moglo da objasni nedostatak preciznog naoružanja u ruskom vazfuhoplovstvu. Naravno, Kozirjev ne miriše Putina i već dugo nije na poziciji tako da je pitanje koliko su mu tačne informacije koje iznosi.

Odgovori
Tr

Tako isto radi i Srbija, ocigledno su nasi politicari od rusa to i naucili ali kada se to javno izgovori dobijes brda minusa i nazovu te izdajnikom. Kakvo je samo lozenje na Suhoj i Mig avione, a ispostavilo se da ih obaraju kao golubove i to prastarim sistemima, sta bi tek bilo da Ukrajina ima najnovije sisteme zapadne proizvodnje. Nadam se da cemo kao i hrvati nabaviti Rafala kada za to dodje vreme.

ab

https://youtu.be/r3jbteyivik

Sa najviseg US nivoa, ponovo krece prica o donaciji Mig-29 Ukrajini od strane Poljske. Sledila bi americka kompenzacija sa F-16!

Odgovori

Da se prisetimo da je koalicija snaga predvođenih sa SAD, protiv Iraka 1991 godine, izgubila 38 aviona direktno i još toliko je otpisano zbog prevelikih oštećenja. A Ukrajinci su svakako tehnički pismenija vojska od Arapa i ostalih muslimana Bliskog Istoka.

Samo tada nije svako imao kameru na mobilnom i internet pa da šalje slike oborenih aviona, ali se sećam zarobljenih pilota na iračkoj televiziji.

Očigledno su Rusi optimistično ušli u sve ovo, ali je glupo da na osnovu nekoliko uništenih aviona sudimo o lošem kvalitetu ruskog vazduhoplovstva protiv najjačeg PVO-a posle ruskog u Evropi.

Doduše, debeli pilot mi je najgore od svega.

I moram da se požalim na cenzuru, jer mi nekoliko komentara nije objavljeno, a po ovim objavljenim izgleda da su 80% čitalaca iz Hrvatske i „druge“ Srbije.

Ako se tako nastavi- zbogom Tango Six-u.

Odgovori
Al

Tako je Bozo, mi koji formiramo misljenje na osnovu nekih moralnih vrednosti i principa (postovanje teritorijalnog integriteta, protivljenje ratu, zelja za diplomatskim resenjem i mirom, zgrazavanjem zbog smrti brace Slovena pravoslavaca, protivljenje pogorsanju kvaliteta zivota nas Srba (skuplja hrana, gorivo itd.)) smo ili Hrvati ili durgosrbijanci, nema alternative zar ne?

Tr

Cuj najjaci PVO u Evropi posle ruskog..

Ni

@Trundle
A koji je? Jel znaš da NATO države poput Nemačke praktično ni nemaju PVO? Turska do nabavke S-400 nije imala ništa jače od Stingera.

@Aleksa

Ne znam koji su to moralni principi da podržavate režim proizašao iz državnog udara protiv demokratke vlasti, koji proganja manjine, ubija civile, ubija novinare, zatvara opozicione tv stanice, ima bukvalno nacističke jedinice.

Evo ubiše jednog od ukrajinskih pegovarača bez suđenja, samo metak u glavu, jer je navodno izdajnik. Je li uopšte znate za to?

Koliko civila je pobio nacistički bataljon Azov ovih dana jer su hteli da napuste Mariupolj? Valjda ste gledali šta su ljudi koji su pobegli snimali?

Možda ne znate šta znači reč moral. To ne znači-„Podržavati ono što Zapadni mediji kažu da je moralno“.

Sh

Kao prvo, ne vređaj Iračane! Oni su raspolagali sa najsavremenijom ruskom i zapadnom tehnikom, a piloti i posade PVO su mahom bili školovani u inostranstvu, tako da su bili itekako pismeni. Plus su imali dugogodišnje iskustvo ratovanja protiv Irana, koji je raspolagao sa tada najsavremenijom US i britanskom tehnikom.

Da

Vojska koja u zadnjih 50 godina ratuje protiv likova sa bradama i u šlapama, lako upadne u iluziju. Amerikanci su to shvatili, Rusi slabije kopčaju. Možda se Rusi sjećaju slavnih dana iz ww2 pa misle da je Ukraina ko Poljska 39-e? Finske se nerado sjećaju. Ili možda Mađarska 56-e i Čehoslovačka 68-e?

Odgovori
Ti

Zanimljiv razvoj situacije, koji navodi na zaključak da postoji talas obavještavanja, vjerovatno sa zapada koji govori o trajektorijama naleta ruske avijacije, što u prvi plan stavlja trupnu PVO i pokazuje njen značaj. Po ruskim izvorima stradavaju i ukrajinske vazdušne snage koje napadaju kilinove kopnenih snaga ruske vojske. Na kraju sukoba će se stvoriti relativno precizna slika dešavanja, naravno ne u punom obimu. Činjenica je da sa ruske strane još uvijek dolazi malo informacija ili su nedovoljno potkrepljene fotografijama. Povlačenje paralela sa NATO intervencijam nad BiH i SRJ je neodgovarajuće jer dejstvo sa velikih visina po infrastrukturi, prvo vojnoj, pa komunikacijskoj je neodgovarajuće jer je činjenica da Rusi u početnim danima nisu išli na uništavanje civilnih ciljeva. Očito je da više ni jedna strana nema puno toga za izgubiti i da će doći do povećanog obima razaranja radi ostvarivanja ciljeva koji su zacrtani. Biće vjerovatno svim stranam dobar nauk i vjerovatno će doći do značajnijih poboljšanja doktrina rata na području Evrope. Opet napominjem da mi je žao sukoba dva bratska naroda i žrtava među civilima. Uspjelo se je da se zavade i kršćani i muslimani međusobno i to je ostvaren cilj nekoga ko stoji duboko u pozadini sukoba. Nevjerovatna su i trvenja na ekonomskoj sceni, što se malo komentariše. Cijene hrane, energenata i sirovina su vrtoglavo porasle što će dovesti do enrmnog bogaćenja špekulanata i berzanskih mešetara. Čovječanstvo već gubi u globalu a navodno je 21 vijek.

Odgovori
ab

>> Zanimljiv razvoj situacije, koji navodi na zaključak da postoji talas obavještavanja

AWACS nonstop uz granicu Ukrajine i Belorusije, Global Hawk pred Krimom u medjunarodnom vazdusnom prostoru. Eto vam talas obavestavanja za Ukrajinu.

ki

Tesko se oteti utisku da je ovo Ukrajinski all in.

Odgovori
ma

Ukrajina ima 1000km granice sa NATOm otkuda dolaze beskonačne zalihe oružja i logistike.
To „beskonačno“ je u usporedbi s Rusijom, koja je već u prvom napadu štedila na vođenim raketama, i čiji konvoj već tjedan dana „putuje“ prema Kijevu zbog nedostatka logistike.
Dok god Rusi moraju pred svojim građanima sakrivati šta se događa, teško će nadomještati svo izgubljeno oružje, logistiku i vojnike a bez da se to primjeti i ne odrazi na stanje.

ki

Ocigledno je da Rusi imaju problema sa logistikom ali Ukrajinci imaju jos vise problema. To oruzje sto ce Ukrajinci dobiti od zapada je na nivou pobunjenickog rata, nista od toga ne moze preokrenuti tok rata. Mislim da su Ukrajinci skapirali da su ove bitke oko Kijeva biti ili ne biti pa pokusavaju koliko toliko da uzvrate udarac.

ma

Zanimljiva analiza koja govori o tome kako je došlo do svega ovoga, i šta se sada događa u Rusiji. Nebitno je li zaista pisao FSB ili je psy-op, analiza je kvalitetna sa aspekta da se povlače paralele sa više strana:
https://www.reddit.com/r/UkrainianConflict/comments/t7j4lw/fsb_whistleblower_letter_published_online_we_have/

Odgovori
NN

Moze da prica ko sta hoce, i da voli Rusiju koliko god zeli, ali ovo je za jednu “ vojnu silu “ koja je po mnogima 1. u svetu , jedna VELIKA SRAMOTA i traljavost, neorganizovanost i diletanstvo.
Gine im nesto manje od 100 ljudi dnevno i verovatno 3x vise ranjenih od vojske koja je u svakom pogledu visestruko inferiorna. Toliki sateliti i moderna borbena sredstva, kao najbolja sredstva za elektronsko ometanje, kao najboja PVO sredstva a vidimo da ukrajinska avijacija i PVO leti i deluje i to veoma efikasno i da im Rusi ne mogu nista.Da je opet glavnina ruske tehnike je iz 80ih, a ono sto je novo bude ostavljeno bez posada i straze ili bilo cega pored puta bez goriva ili pokvareno ili u blatu,bespilotne im rade sta hoce po kolonama i unistavaju moderne PVO sisteme, a oni se vozaju samo kao turisti i ne drze potpunu kontrolu ni nad jednim vecim gradom. Koriste nevodjene bombe i gube ono najmodernije iz avijacije sto imaju, a nemaju u velikom broju.
Drugim recima Rusija je tigar od papira i nije ni s od sile. Ono sto ima nasledila je od SSSR i nuklarni arsenal, koji je i pitanje da li uopste funkcionise s obzirom kako se pokazala logistika i odrzavanje i pouzdanost i uopste organizacija. Imaju moderna savremena sredstva samo za paradu. Ovo je cirkus ne vojna operacija…. Pa oni su vise tehnike u 5 dana ostavili pored puta nego sto smo mi 99 izgubili za 78 dani u ratu sa mnogo vise superiornim neprijateljem.
Duboko razocaran i bojim se da se nama Srbima ne pise dobro, jer Rusija gubi ugled politicki i narucito onaj po meni bitniji vojni i strahopostovanje, gubi informacioni rat pada ekonomski a to ce nama po ledjima

Odgovori
La

Sve se slažem sa vama osim da je ukrajinska vojska mnogo inferiorna , jeste inferiorna, ali ovo je ipak najravnopravniji rat još od Foklandskog rata 1982.
Ukrajinske kopnene snage koje čine glavninu snaga su veće od Francuskih, i naoružane su do zuba vrlo efikasnim oružjem, pri tome su obučavane 8 godina po zapadnim standardima i taktikama koje su u kombinaciji sa nasleđenim istočnim možda i najbolja kombinacija, uz to to je vojska koja ima ratno iskustvo, a ima i obaveštajnu pomoć Zapada. Npr. čist je marketing da Ukrajincima trebaju protivoklopna sredstva tipa Javelin i MANPAD tipa Stinger, imaju oni svojih jednako efikasnih (što i pokazuje situacija na bojištu).
Ruske snage su u datoj situaciji postigle dosta i bilo bi nerealno reći da nisu, čak šta više realno vrlo respektabilne uspehe su postigli naročito u prvim danima (desant na Gostomel će se proučavati), međutim očigledno da Ukrajinci pa ni Rusi u Ukrajini, ne žele da žive pod Moskvom ma koliko bili vezani za Ruse, a razlog je jednostavan režim u Moskvi je toliko neprivlačan običnom čoveku, naročito u odnosu na zapadni sistem vrednosti, tako da ih ka Moskvi ni konopcima nemogu privući, od siromašnog, agresivnog i brata koji potkrada sopstvenu porodicu svi beže, slično je i sa Srbijom od nas svi beže, a beže zato što smo postali nazadni, dok smo bili progresivni u svakom smislu svi su hteli s nama, sad kad smo takvi kakvi smo i braća iz CG pobegoše od nas, a i sami Srbi beže iz Srbije kud koji mili moji.

Pe

Tako širiti defitizam sa površnim informacijama sa Youtuba i socjalnih mreža je blaga katastrofa.Poenta je da pojma nemamo šta se stvarno dogadja ovo je tek jedanesti dan rata.Ukrainci imaju razgranat stari PVO baziran na S-300 modelima pa stim nije lako u potpunosti brzo i lako uspostaviti kontrolu neba.Nato je četvrtog dana u Yugoslaviji izgubio najmoderniji bombarder i bila je to svecka blamaža, ovde Rusi prvo imaju 5 puta većeg protivnika sa ogromnom teritorijom koju nije lako zatvoriti.Kladim se da Nato ne bi smeo da upadne u neku zemlju sa ovolikom PVO-m, kako su nas prvo iznurili sankcijama uništili vojsku pa tek krenuli u kampanju i to stalno preslišavjući naše diplomate da li smo nabavili S-300.Moje mišljenje da Rusima avijacija odlično radi posao čim Ukrainci konstatno traže od Nato da zatvore nebo.Ne mogu Ukrainci dugo da pružaju organizovani otpor nismo mogli ni mi tako da vreme će odigrti svoje.To je danas izjavio i jedan Američki vojni strateg.

Pe

@Pera Nato jeste zbog svoje nepaznje i vestine ali i velike srece nasih PVO izgubio jedan F-117 4 dana rata Medjutim, isti ti F-117 nastavili su da lete jos tri meseca i ovo se nije ponovilo.Dakle-slucajnost i nepaznja.

ab

>> Toliki sateliti i moderna borbena sredstva

Znate kako rade ruski spijunski sateliti? Imaju foto aparat i objektiv koji fotografise iznad zadatog regiona te se film onda salje padobranom iz orbite na zemlju. Onda ga na zemlji traze, salju u Moskvu, tamo razvijaju u mracnoj komori i analiziraju snimke. Ziva istina!

ab

>> Ruske snage su u datoj situaciji postigle dosta i bilo bi nerealno reći da nisu

Masovna bezanija ruskih snaga koje su „postigle dosta“ uz ostavljanje tehnike (a ovo nije jedini snimak ovog tip aima ih na desetine):

https://twitter.com/TRUFAULT/status/1500610267042181120?s=20&t=p0rgg2ai7vbKFG-6aAOEgA

Do kada cete se zavaravati? Razumem delom, neko ko je pre 2 nedelje verovao u nepobedivi VKS i armiju RF sad mora da se polako spusti s tog tripa. Ne moze odjednom da se skine i prihvati realnost, ostavilo bi tragove na psihu…

Kr

Malo me štipa ovaj termin „kozmičke snage“.
Dakle ti Rusi posjeduju najveću državu na planeti. Ima ih 8 st/km2. Nije da im je tijesno. Pa ako ste takve face krenite u svemirsku utrku, naselite druge planete, svemir je pun plemenitih metala… Il’ uništi te ciljeve u Ukrajini laserom i fejzorima iz zvjezdanih staza. A ne ovako udarati po civilima, ubijati djecu. I još prijetiti nuklearnim oružjem. Ma kakve kozmetički snage. Putin je odabrao put srednjovjekovnih mongolskih plemena.

Odgovori
ab

To vam govori da su te snage osposobljene da dejstvuju po kosmosu! Mogu izbacivati nevodjene bombe od 500 kg a imaju i sacaste lansere. Ako Klingonsko carstvo napadne Rusku Federaciju one su spremne da zastite njen teritorijalni integritet i suverenitet :-).

pe

Cak i slabija Ukrajina moze da se nosi sa jacim protivnikom ako ima pristup americkim informacionim i logistickim sistemima. Informacija je osnov novog rata.
Rusi su imali bar deceniju da razviju, testiraju i umreze dronove i nista nisu uradili.
Nas cilj u ovom ratu bi morao da bude ( ako je pameti ) da dobijemo/ naselimao bar sto hiljada najpametnijih rusa i ukrainaca. Ako to ne uradimo onda smo zaista zasluzni nosioci IQ89.

Odgovori
ab

Ako nadjes 100K budala onda mozda i uspe, Ukrajina je ipak znatno atraktivnija zemlja od gerijatrijske, poluosmanske Srbije sa strokavim, bezzubim rusofilima koji slave invaziju na jednu suverenu zemlju!

Da ne govorimo da se radi o autoritarnoj zemlji u kojoj vlada mafija.

Ma

Smijem se dok ovo pišem jer mi nije jasno zašto bi ikome pala ideja na pamet da bi ijedan pametni Ukrajinac išao živjeti u neprijateljski nastrojenu Srbiju s, kako se navodi, prosječnim IQ 89? Što bi pametni Ukrajinac mogao naći u Srbiji, a da mu ne nude Poljaci, Česi, Slovaci, da o skandinavcima ne govorim… Možda ako se zaljubi! To jedino!

Isto vrijedi i za Ruse. Ako je Rus pametan, neće u Srbiju!

Kakvih 100.000 najpametnijih?!?!

Dobra Vam je ta ideja. Ja bih uveo da ne može da postane stranac državljanin Srbije ako ima IQ manji od 100.

pe

@Marko&blank
Bili biste iznenadjeni koliko bi Rusa/Ukranaca zelelo da zivi u Srbiji.
Mi jesmo dno, ali njihovo dno je mnogo dublje i zabetonirano sledecih 20 godina. I oni to znaju. Bitno je izaci sa ponudom i ispuniti je.

ab

>> Bitno je izaci sa ponudom i ispuniti je.

Ok ponudite, u EU im nude odmah vizu na godinu dana i radnu dozvolu.

pe

Nude im da rade delivery, u hotelima, kuhinjama itd. Bolja drustva jesu, ali se obogatiti tamo nece. U Srbistanu mogu da dobiju odmah kucu, odmah drzavljanstvo i status. Sto na zapadu mogu da imaju na kraju radnog veka.

To

Upravo objavljeno.Ukrajinci upali na aerodrom kod Hersona i uništili 30 ruskih helikoptera.

Odgovori
iv

Pretrazio internet, nigde se ne pominje 30 unistenih helikoptera. Pratim danima mapu nemackog Spiegel-a, svaki put je teritorija pod kontrolom Rusa veca i veca. Kad citam neke komentare ovde, ispade da je suprotna strana u Sankt. Pe. umarsirala. Ne navijam ni za jedne , ni za druge, zao mi je obicnog sveta koji ce zbog njihovih eltia ispastati, dok se se te iste elite ako zagusti, brzo negde evakuisati sa svim svojim blagom. Mene zanima sta to znaci za Srbiju. Znaci da gledanja ka istoku nema vise nista. Sad se mora u EU, a vrlo moguce i u NATO. Vojska ce morati da nabavlja evropsko naoruzanje i mozda nesto na kascicu nabodemo iz Kine. Ruje su se , bez obzira na sve , izblamirale, jer trpe gubitke koje nisu ocekivane za 2 silu sveta. Ono sto nama treba da bude u nauk, jeste da ne treba sebe samozavaravati, sto mi obicno radimo, nego biti iskren prema sebi i brzom brzinom sve nedostatke vojske resavati kako dolikuje. Rusi su isto lepo paradirali kao i mi, samo oni u Sibiru, kad gledas vojnu vezbu, ono sve se sija, moc, ludilo, ovo ono. Medjutim, bice to da je sarena laza. Nama je bitno da nam se ne desi slicno kao i kao Jermeniji u Karabahu, da recimo Kosovo,koje ce sasvim sigurno, ako vec i nisu dobiti bespilotne letelice , polupa u nekom hipotetickom sukobu jedno 30 tenkova za dan, pa da se posle cesemo po glavi. Od mocne Krasuhe, ne videsmo nista, sto znaci da je to maketa sa dobrom pricom i da je mi necemo ni videti. Od letecih Acinih kocija, kako ih je zvao vidimo nema bas nekog leba, pogotovu kad protivnicka strana dobije moderne PVO. Migove macku o rep da okacimo, jer ako ne moze precizno da gadja, od onog navodjenja rucnog, nema leba.

ab

>> Ono sto nama treba da bude u nauk, jeste da ne treba sebe samozavaravati, sto mi obicno radimo, nego biti iskren prema sebi i brzom brzinom sve nedostatke vojske resavati kako dolikuje.

Ne ide to bez promene sistema/mindset-a! Razumete? Ne mozete postici rezultate u drzavi gde imate samo jednu partiju i jednog vodju i njima podredjene sve javne resurse…

Š

@ivkos

Pun internet informacija o 30 uništenih helikoptera. Ne znam što, gdje i kako tražiš.

Postoje snimke iz daljine gdje nebo nad aerodromom gori.

A upravo se pojavila informacija da ih je tamo sinoć bilo parkirano 49: https://twitter.com/konrad_muzyka/status/1500796501886476290

Dakle, ta brojka od 30 odjednom djeluje vrlo realno.

St

Tako je. Komentari su im malo je reći bljak. Odvratno koliko ih je što mrze ruse. Istim nudim besplatno učenje ruskog jezika. Trebaće im. Uskoro. Šta može štene medvjedu. Može cviliti što većina komentara ovdje i potvrđuje.

Pe

@Stevan Da napomenem da Rusija ima 7 godina kraci zivotni vek od Srbije, i jedva nesto malo vecu srednju platu (a uskoro cemo mi imati vecu). Vojska im je u totalnom rasulu, i imaju sad najjace sankcije moguce…kao 1.8 % svetske ekonomije resili su da se sukobe sa 50% i dobice odgovarajuci rezultat.

Fe

@ ivkos
Zar ne vidiš da provocira? “Upali na aerodrom”, ko je u stanju da “upada na aerodrome” taj ne čeka opkoljavanje po gradovima.
O nekakvim “Ukrajinskim kontranapadima” se ne usuđuju da lažu ni Ukrajinski mediji…Pravo pitanje je kako Zelenski i dalje veruje u mogućnost bežanja iz Kijeva, pošto sumnjam da namerava da završi na Sudu u Donjecku treba to da izvede već sad, kasnije mogu da nastupe ozbiljne komplikacije 😉

Mi

Rusi su izgubljeni kao Lajka u svemiru.Ne znam sto dozvoljava napaceni Ruski narod da bude instrument jednog mafijasa koji vlada evo skoro citavih 23 godina.Lepo sam napisao da Rusija nema kapaciteta za ovakve obime operacija,njihova vojska se zasniva na nuklearnim snagama.Americka se zasniva na avijaciji,mornarici,kopnenim snagama a takodje i Francuska,V.Britanija koje opet imaju jacu avijaciju od ruske.Jaca je jer je modernija,avioni su im elektronski deceniju ispred ruskih sto smo primetili kada su nas bombardovali 1999.godine.Svi oni tenkovi i novije naoruzanje Rusije tenk Armata,avion SU-57 je napravljeno u broju da zadovolje jednu vojnu paradu.SAD je na Srbiju upotrebila elitu svojih vazduhoplovstva,F-117a,B-2 Spirit, F-15E Strike Eagle…Svi oni koji su mislili da ce Putin da zavrsi rat za 72 sata kao sto sam citao po srpskim vucicevim medijima su se mnogo zajebali.Nasuprot tome, mnogo tesko ide Rusima kao sto se i vidi.SAD je bio mnogo pametniji,nisu od pocetka hteli da uopste razmisljaju o kopnenoj invaziji na SRJ.Mnogo zrelije odluke,manje stradanja civilnog stanovnistva.Putin je lud,generali nesposobni jer nisu postavljeni na komandujuca mesta zbog toga sto poznaju materiju vec zbog toga sto bezpogovorno slusaju Putina.Epilog je nazalost stradanje bratskog naroda u sve vecem broju…

Odgovori
zo

Poprilično si u pravu. Mnogo slabosti ispoljeno u „operaciji“ kako je ruska strana naziva. To jednostavno nije operacija već agresija sa radikalnim ciljem na suverenu državu, smena vlasti, postavljanje vlasti po volji RF, stvaranje zaštitnog bedema oko RF..pokazivanje „neprijateljima“ RF kako mogu proći oni koji ne misle dobro RF. Rusi sada moraju ići do kraja i niko ne zna dokle je Putin spreman ići sa svojim i ukrajinskim žrtvama. Niko ne može odgovoriti da li su sigurne i druge države iz okruženja. Bliže sam mišljenju da će uskoro potegnuti svoje najjače oružje jer samo tako može skratiti vreme da ostvari ciljeve, dugoročno nikada neće pokoriti ukrajince. Sa vlasti ga niko u RF ne može normalnim putem skinuti, sve službe, kriminalci i nemali broj pristalica surovo će se obračunati sa neistomišljenicima..lično mi je žao što uopšte ratuju dva jako slična naroda, morali su naći rešenje bez rata, ovako će svako platiti visoku cenu.
Očigledno, po pitanju planiranja, sadejstva, komandovanja, logistike, načina upotrebe – rusi mnogo kasne za NATO, teško je razumeti stanje na terenu.

Pe

@zoran Odlicna je izjava Johna Boltona, koji tvrdi da treba uspostaviti No-fly zone, NATO moze da odvrati Putina svojom ogromnom vojmo moci, a ovako, iz straha da ce Putin nesto pokusati, slabija Rusija odvraca daleko jaci NATO.
Nece Rusija nista pookusati, i ne bi smeli protiv NATO.Ne mogu oni nista protiv cak tri nuklearne drzave.Putin je mislio da je zapad slab i da nece smeti nista, i da ce ustuknuti da bi dalje dobijali pare od nafte razni korumpirani politicari u EU.
Pokazalo se koliko se prevario.

YP

@PD

U tom slučaju pozdravite se sa familijom, kupite Jack Daniels i cohiba esplendidos, zavalite se na ležaljku u dvorištu i posmatrajte jedan divan prizor na horizontu. Kažu da samo jednom može da se vidi. Ali bar će odlazak u večnost biti u velikom stilu.

Pe

@YPT Kao i sve siledzije i Putin je jajara i u sukobu sa jacim od sebe bi podvio rep.
A ako pogledamo kako su uspesni Su-30 itd pitanje je sta i koliko radi od tih ruskih raketa.
Jedno je sigurno i mi smo na sebi testirali-Americke rade sigurno i veoma precizno.

Br

@Dusan

Nema vecih siledzija od USA i Britanije, Putin je mala maca za njih, nedostaje mu jos jedno 30 ovakvih ratova da bi ih stigao…

Br

@Dusan

„Slabija Rusija odvraca daleko jaci NATO“ verovatno vam je jasno da nesto nije u redu sa ovom vasom izjavom.

Pe

@Branko Rusija je u svim oblastima kako vojnim, tako i ekonomskim visestruko, pa i do 20 puta u nekim sferama, slabija od NATO
Dovoljno je samo znati broj aviona NATO i Rusije.Broj podmornica NATO i Rusije.Broj nuklearnih raketa NATO i Rusije.
Stanovnistvo NATO i stanovnistvo Rusije.
Ekonomska moc drzava NATO i Rusije (malo jaca od Spanije).
Bice da Vi niste bili na onom casu matematike gde se uce znaci „vece od“ i „manje od“ a pisu se ovako >,<

Ve

Po tekstu bi se doneo zaključak da su Ukrainski avioni nad Moskovom a ne obrnuto.Ako je Ukraincima ugodno što svaki dan traže zatvaranje nebe od Natoa.Rusi za sad koriste kombinaciju ograničenog dejstva sa preciznim projektilima i preciznom artiljerijom sa frontovski isturenom nižerazednom gvoždjurijom, cilj zapada je da se Rusija uvuče u dugo ratovanje kako bi se samlela i naterala u povlačenje.Ali ako Rusi udare sa teškim bombarderima po ne selektivnim ciljevima otpor Ukrainaca biće uzaludan.Ide se u pregrupisavanje Ruskih snaga i osvajanje grada po grad , prvo blokada iznurivanje pa selektivno ciljanje meta kako bi se protivnik demoralisao i osetio nesigurnost .Neko kaže da kod nas Nato nije postigao vojne ciljeve baš nasuprot kad su počeli da gadjaju civilne mete sa mnogo žrtava izvršen je pritisak na rukovodstvo da potpiše sporazum kako bi se izbegla sumanuto žrtvovanje naroda.Da li je Zelnskom draža slobodna i unakažena zemlja od sopstvenog naroda videćemo.

Odgovori
ma

Ne znam gdje ste to vidjeli u tekstu? Tekst je puko nabrajanje stanja na terenu.
Istom onom terenu za koji ste pisali da ce Rusi za 72sata okupirati, pa ništa. Kao onaj ruski konvoj koji vec tjedan dana „dolazi“. Na kraju vlakom nakon sovjetske opreme šalju i maršrutke da spase logistiku.
Naravno da Rusija može pregaziti Ukrajinu, samo možda je Putinu bolje da se zapita da li mu je draža slobodna i unakažena zemlja od sopstvenog naroda vidjet ćemo.

da

Naravno da Rusija može da zauzme cijelu Ukrajinu. Ali ovim tempom nastupanja bi im za to trebalo minimalno 12-16 mjeseci. Ima li Rusija vremena za to?

iv

Rusija ce biti izolovana i vojska ce sve vise trpeti, jer nece imati sredstava za obnovu. Sledeca ce Kina popiti sankcije. Ovo je poruka i njima. To je neki moj utisak, nisam nikakav analiticar, ali realno. Problem kod obe zemlje je sto nema saveznike, koji su uticajni i finansijksi jaki i sto cuvaji pare kod protivnika. Ne mogu da se otmem utisku, da su Rusima vecinu para zamrznuli u inostranstvu. Covece na sta su spali i da nisu svoj novac, u devizama povukli u zemlju. Amerika nece da propadne, jer su joj samo Kanada i Meksiko dovljne i imaju sve sirovine. Pri cemu su sa EU, Brit, Japan i Aus prosto nepobedivi. Moze neko da ih voli ili ne, ali su napravili takav sistem, da su u startu ispred protivnika. Kini aki lupe sankcije, sve staje. Ok, trpece zapad, jer nema jeftine robe, ali oni mogu sami da prouzvedu, pa makar i skuplje, cak ce i da stampaju novac, jer uprokos svemu postoji povernje u te instittucije. Kina ako nema gde da izvzi, gotovo. Dzaba Afrika, kad je kupovna moc cele Afrike na nivou jedne Australije od 30 tak miliona ljudi.
Rusi se upste nisu za ovih 8 godina spremili, tacno se vidi taj problem korupcije i samoobmanjivanja. Jetse Ukrajina velika, hoce oni osvojiti sigurno do Dnjepra sve, ali koliko se to na kraju isplati videcemo.

Odgovori
Gl

Nisam siguran da ameri smeju da luoe sankciji zutacima,jer ih zutaci opasno vuku za muda,a americka vojna industrija sve vise je zavisna od kineskih retkih materijala.Zutaci cekaju da se ovo zavrsi da napadnu tajvan,a nisam siguran da ce ameri uspeti da ih odbrane,jer su zutaci inteligengniji od nas evropljana a za ovo su se dosta dugo spremali i proucavali.BTW Zutaci su oduvek bili nocna mora anglosaksoncima od japana do koreje i vijetnama.Zutaci na kraju izlaze kao pobednici,jer samo oni profitiraju od ovoga

Pe

@Gladius Ocigledno ne znate istoriju.Kina je katastrofalno gubila svaki rat sa zapadom, posebno tzv „Bokserske ratove“ kad su ustupili deo svoje teritorije englezima (Hongkong).
Japan….tek oni su se presli sa USA…

ma

Nece Kina nikakve sankcije popiti. Nisu oni Rusija da bi se moglo tako igrati sa njima.
A osim toga, Kinezi samo čekaju zabiti nož u leđa Rusima, ne treba njima povoda. Već su počeli dizati cijene i zarađivati na Rusiji. A sutra kad zapad prestane kupovati naftu/plin Kinezi će prvi početi ucjenjivati Rusiju sa uvozom. Oni će najviše profitirati, stvorit će si vazala od Rusije slično kao Sjevernu Koreju.

Gl

Max

Nece jer ce kina da napadne tajvan a ceo svet je trenutno zavistan od kine.Samo kod njih nije inflacija,a ne stampaju jene,sve su oarama resili.Takodje napasce sibir i tajvan istovremeno ionako ih je dve milijarde,pa mogu da izgube koliko hoces.BTW kina vec vuce australiju ameriku i EU a sada i Rusiju za muda.Inace ladno je kineska fregata pre 10 dana usla u australijske vode i gadjala p3 orion austrakijski laserom.Sva elektronika na avionu je sprzena a posada zamalo oslepela,teske povrede vida su imali.Evo ti zlatni zmaj ce sve da nas prozdrere

Gl

Za tvoju informaciju novi poredak svetski koji se zasniva na vestackoj inteligenciji kina je oduvala ameriku,doveli veliki broj stranaca da im rade rakete i avione.Anglosaksonci su oduvek imali sa zutacima problem kao nekada rimljani sa perisjancima.Kineski brod je pre par dana usao u asutrakijske vode i gadjao njihov avion laserom.I za kraj kinezi su u korejskom ratu kada su se zainatili za pola godine ubili 20 soma amera,a za dve godine poginulobij je 30 soma.Znaci 2/3 od kineza

Pe

@Gladius Ne postoji nikakav“novi svetsko poredak“ niti je Kina u bilo cemu u nauci i tehnici ispred Amerike.AI je izmisljen u Americi i najvise se razvija ne u Kini ili Rusiji, vec tamo gde zive najpametniji ljudi sveta i gde se najvise ulaze u nauku i tehniku(USA).
Tako je bilo i bice, dok je prvi univerzitet sveta MIT, a zatim Harvard. (Da pomognem-nijedan nije u Kini).
Postoji sansa da Kina negde 2048 izbije na prvo mesto kao ekonomija ali, te price slusamo od 1970-ih pa nista.Ameriku niko jos nije presao.

om

Ivkos, sve točno. Ja cijelo vrijeme govorim da Kina ne potroši 10% svoje proizvodnje, jedna blokada zapada od nekoliko mjeseci oni su na koljenima,skladišta prepuna i proizvodnja stane.
Otpuštanja radnika, jer tamo nema sindikata, nemiri i glad. Kina to dobro zna i zato nije na strani Rusije koja će morati pošto poto razvijati vrlo nepovoljnu trgovinu sa Kinezima.
I još nešto nije njima NATO neprijatelj već Kina i sam Putin koji je razvio mafiju oko sebe koja pljačka Rusiju a za vojsku,narod i državu nema.

Me

@Gladius
1. Kina ima ogroman nekretninski balon koji još nije prošao, njima se još uvijek utiho bave i pitanje je kada će to završiti.
2. Kina ima ogroman unutarnji dug, štancaju pare kao nitko dosada te je stoga njima potreban konstantan godišnji rast od 7% kako bi pokrili to štampanje. Za vrijeme korone tog rasta nije bilo, a nekretninski balon je još tu.
3. Kina je počela davati kredite svakome kome stigne, ali na način da ih onda baci u kreditno ropstvo, a takvi krediti opet ulaze u unutarnji dug. Stoga je EU sada fomirala fond od kakvih 100+ mlrd EURa kako bi kontrirala Kini, s tim da te pare nisu štancane.

iv

Sto isto neko rece, ekonomija je kljuc svega. Ako imas jaku ekonomiju, eto jake vojske. Samo budzenje vojske bez ekonomije je smesno i na duge staze prodjes kao SSSR. Navescu jedan banalan primer- igao sam neku strategijsku igricu. Uvek kad bi gradio vojsku i naprezao se i izlazio van okvira proizvodnje i ekonomije, gubio sam samo tako. Malo sam analizairao i odlucim da obrnem. Najpre sam gruvao ekonomiju, stedeo, vojsku imao na kasicicu. Kad sam dosegao max u ekonomiji, vojska se izgradila ocas posla. Razvalio sam igricu dva put i pobedio sve protivnike. Oni su radili ono sto sam ja u prvih nekoliko pokusaja-uvecavali vojsku na racun ekonomije. Cim krene rat, ekonomija ne moze da prati, veci gubitak tehnike, nego sto mozes da proizvedes i cus.
Eto, banalan primer, ali vrlo realan i precizan i tako se i pokazalo. Sad ce opet redovi za hranu i izolacija, a vecina naucnog kadra ce iz Rusije da kidne u EU i USA. Putin je mogao biti upamcen kao reformator i spasilac Rusije. Ovako ce biti upamcen kao i nas Sloba.

Odgovori
Gr

Kada neko brani svoj dom od stranog osvajaca, onda ima moral na svojoj strani. Tipicni primer Irak, Afganistan,….djaba tebi sva tehnika kad nemas podrske id ljudi. Ti mozes ratovat partizanski 100 godina ako treba. Ukrajina je ogromna zemlja, a Rusi nemaju ni toliko vojske da je mogu okupirati. Ameri su dosli u Irak, koji 3 puta manji od Ukrajine sa vise vojnika, pa nisu mogli ni da udju u neke delove Bagdada.Rusi su se zakalkulisali time, posto su mislili, da ce biti kao Ceskoslovacka 68. No treba dati i na znanje da je neko oko Putina davao neispravne podatke o stanju in duhu Ukrajine. Tu je bio rat vec izgubljen. I da dodje do nuklearnog rata, i tada Rusi gube. To znaju i Ameri i Rusi. To sta sam mislio o Ruskoj vojsci, to se i pokazalo. Podkapacitirani vojnici, sve modernizacije vise na papiru nego prakticki, iako nesto nove udje u upotrebu, to je u malim brojevima, pismenost Ruskih snaga je katastrofalna sto se pokazuje u gubljenoj tehnici ili cak ostavljenoj, svi kamioni i tockasi koiste cheap Kineske gume i pucaju,….i jos i jos toga. Mogu bit jaki protiv ISILa, ali Ukrajina ima ozbiljnu vojsku, sa velikim teritorijem. Pustili su Ruse da udju, da ih posle rezu po logistickom lancu, sa zasedama i Bajraktarima koje Rusi veoma tezko obaraju. Isto su napravili Rusi Napoleonu i Hitleru. Nadam se da vojna prestane diplomatski, sto pre. Ili cemo svedociti krvoprolicu koji svet nije video od 2sv rata. Kijev ce biti Stalingrad za Ruse ako pokusaju uci. I svi znamo kako je tada zavrsilo. Neka nam je mir po svetu pa da ni ne trebamo vojsku za drugo, kao za pomoc u poplavama i slicno.

Odgovori
Gl

Blago meni zavrsice se kineskim ulaskom u Tajpej

Gl

Ovi je moje misljenje.Rusi ce na kraju uz pirovu pobedu osvojiti ukrajinu a galicija i volinija ce biti poljska.Dogovorili su sve sa zapadom.Istinski pobednik je Kina,samo oni su na dobitku,a zutaci cekaju priliku da napadnu tajvan i toga se bojim iz vise razloga.Prvo zutaci su inteligentniji od nas evropljana,a drugo hoce osvetubi rusima i anglosaksoncima za bokserski ustanak 1900.Polako Sun Cua u praksi ispoljavajubjer mic po mic odsecaju tajvan,a cilj je da ga uniste i da cela elektrinska industrija bude zavisna od kine.bTW SM 3 F35 i mnogo elemenata americke vojne industrije ima komponente od sirovina retkih materijala iz Kine.Tako da Kinezi pripremaju udar jak na Tajvan,a cuo sam da imaju nekoliko stotina dong fengova.Anglosaksonci su oduvek imali problem sa zutacima,a razlog je sto zutaca ima NO limit

Odgovori
Pe

@Gladius Pogledajte kako uspesno je JNA osvajala Vukovar pa onda zamislite Kiev od 4,5 miliona pun snajpera….Harkov 2,5 miliona…Do sad preko 70000 automata podeljeno gradjanima…

Gr

Kina, jos jedan tigar od papira. Sve sta oni proizvode mogu i mi u Europi i to mnogo bolje. Njihove snage su bile testirane jedino na Tibetancima golih ruku. Indijci jih ubijaju stapima i Kinezi placu kad jih posalju ka Indiji. Toliko o toj mega vojski. Tajvan je istrvo, ne mizes tek tako uci i sakriti se 130 km do Tajvana. Pitaj sve koji su hteli zauzeti neka ostrva, npr Mongole, Nemce, Japance,…nije to vreme Julija Cezara da dodjes npr u Britaniju skoro nezapazen i bez otpora na obalama. Kina nema tamo saveznika, osim S.Koreje i juzno Pakistan. A tu su Japan, Filipini, Vietnam, Australia, Indonezija, J.Koreja, Thailand, Indija,…..djaba i da ih ima 3 miljarde.

YP

@PD

I dalje vam promiče poenta. U slučaju da se ovo ne završi brzo, vratiće ih u 1945. godinu. Sve će biti porušeno. Nadahnuće obnove i jedinstva posle rata vrlo brzo zameni siromaštvo, lopovluk i korupcija. Stanovništvo se raseljava, mladi slede tokove migracije na zapad.

Zelenski zamajava narod pristupnicom za EU, koja je danas odbijena, jer zapadne članice EU ne dele istu ideju sa istočnim članicama. Nemaju čak ni status kandidata. B. Džonson im je zatvorio granicu, pa rekao da se za vize za ulazak u VB obrate ambasadi u Parizu. Ukraijnci zaslužuju diplomatu, a ne šoumena, jer on očigledno o odnosima i relacijama u svetu ne zna ništa.

Zelenski im je prodao lažnu priču, narod se ponadao i onda tras, otrežnjenje. A onda je ovaj ludak rešio da kazni ceo narod zbog toga.

Gl

Zavrsice se na kraju sa tu 160 koji ce da smrve,tuzno alibistinito,jer ako rusi izgube ukrajinu raspasce im se drzava,btw nama su po mentalitetu mnogo vise slicniji ukrajinci nego rusi i kod njih je ogromna korupcija nemoral prostitucija ogrezlo drustvo,a prosecna plata 50 evra,rusi su hladni i vise su mongoli,ionako su pod njima bili 200 300 godina dok su ukrajinci bili pod poljacima.Vise ce se isplatiti da ubiju 30 miliona ukrajinaca nego da im pukne drzava.BTW poemta je da kada Kinezu budu udarili na tajvana tu nema spasa svetu,a oni su mnogo vise mongolskog mentaliteta nego rusi preuzeli.BTW zasuce tajvan i sve ce njih dong fengovima bez milosti spaliti,ionako ih smatraju separatistima a ne treba im dodatnih 20 miliona stanovnika

Gl

I dusane da ti dodam iz istorije da znas da je za vreme gradjanskog rata u rusiji ukrajina koja je nastala po raspadu carstva 1917 podrzava komunisticku frakciju crvenih,tako da su oni doprineli nastanku SSSRA

Pe

@Gladius Nije ovo istorijski sajt, vec avijacioni.
Ako hocete nadjite ime „Mazeppa“pa cete videti koliko gresite.
A tesko je sad prognozirati sta ce biti kao rezultat rata.Sigurno nece biti dobro za Ruse.

Pe

@YPT Da,Rusija ce jako izgubiti.EU i svetska investiciona banka vec pravi plan za obnovu Rusije posle Putina.a Ukrajinu ce EU dovesti u red. cim isteraju Ruse, a ide im dobro.
Svetska banka i Ameirka ce napraviti novi „Marsalov plan“ – Ukrajina ce bolje ziveti od Rusa.Eto toliko o „patriotizmu“ Putina, koji ce unistiti celu zemlju samo da on vlada.

iv

Gladius ne ulazim u spekulacije al se sa jednim se potpuno slazem, Ukrajinci su nam mnogo blizi. Vecina Srba nije nikad zaista upoznala Ruse i ja garantujem da im se ne bi dopali. Hladni , proracunati, imaju taj mentalitet velike carske sile ko britanci i na svakog podsvesno gledaju sa visine. To sa bratstvom na koju se neki Srbi loze Rusima bi izgledalo tako da nam posalju gubernatora i da mozemo da cutimo i da se radujemo sto su nas pogledali. Znam puno ukrajinaca i oni su nam mentalitetom puno puno slicniji.

Pe

@ivan1 Tako nekako.Rusi imaju i jos jednu osobinu,pored stalne podlosti i pokusaja da prevare i svakom momentu-uglavnom nemaju kriticko misljenje i u stanju su da naprave nevidjenu glupost iz potpuno izmisljenih razloga.(dal ovo podseca na napad na Ukrajinu!).
Putin je sebi skratio zivot-da nije napao, vladao bi u Rusiji do smrti mirno.Sad to nece ici.

Ni

Rusija tek sad krece sa ozbiljnim vazdusnim napadima odatle i gubitci. Jadan samo narod kome je zapalo da ih ubace u sve ovo. Sto se tice gubitaka ovi na modern war institute procenjuju da je to odprilike normalan odnos gubitaka kada se uporede sile sa obe strane. Ipak Ukraina je mnogo snaznija i od Iraka, Avganistana i Srbije sve zajedno to svi nekako zaborave… Rusi su racunali da je ostalo mozga u Ukrainskoj armiji, ovako pogazice ih do nule, nazalost to nema ko da zaustavi. A poredje je sa Vijetnamom i Avganistanom ne znam gde su tu zajednicke tacke sem sto je u pitanju rat. Ipak ovde imate motiv 1/3 stanovnistva koje je naklonjeno Rusima, sad kad ih okupiraju to ce biti 3/3, imate motiv Kijeva kao postojine itd i itd… nadam se samo brzom zavrsetku.

Odgovori
ab

>> Ipak ovde imate motiv 1/3 stanovnistva koje je naklonjeno Rusima,

Gde vam je tih dakle oko 14 miliona stanovnika Ukrajine naklonjenih Rusima da masu ruskim zastavama, organizuju se u naoruzane milicije, stave se na stranu ruskih snaga, stite im bokove i pozadinu itd?

Al

Iznad Harkova je pogodjen Su-34, zarobljen je jedan pilot.
https://twitter.com/Orxan_012/status/1500820966183772166/photo/1

Odgovori
Mi

Prva faza je završena, početni udar što se kopna tiče izvele su 55 i 56 armija sto se tiče regularne vojske . Što se može videti i po tehnici opremi i ljudstvu daleko su od krema Ruske vojske.Tek sada na pojedinim snimcima može se videti da su počeli ulaziti u Ukrajinu sa novom tehnikom i naizgled mnogo ozbiljnijom vojskom. Polako se nazire nekakav scenario iz Čečenije i Sirije. Posebno zabrinjava dolazak TOS sistema. Ove dve armije su imale zadatak da prime kontra napad i da vežu glavninu Ukrajinskih snaga za velike gradove.Odnosno da ih koncentrišu da bi ih opkolili i uništili. Tako nešto je već vidjeno u Čečeniji i Siriji. VkS Rusije nema toliku vazdušnu moć da može izvoditi operacije kao NATO tako da posle prvih udara će se sve svesti na podršku kopnenim jedinicama.A sve će se završiti verovatno nakon uništenja Kijeva ,ili nekog većeg grada ……jednostavno će se svi razbežati prestravljeni količinom destrukcije……. Samo da napomenem da je ovo moja Analiza rata u Ukrajini. Nisam nikakav Rusofil jednostavno koristim dostupne podatke i analize. A T6 po objavljenim komentarima kao da uredjuje sam MORH.Neznam koliko već komentara mi nije objavljeno. Ako se tako nastavi ĆAO T6……

Odgovori
Pe

@Milos S Bilo bi lepo kad bi Rusi bili tako uvereni koja im je prva a koja cetvrta faza.Ocigledno je da cela operacija nije dobro osmiljena, i raspada se.
To nije moje licno misljenje kao ljubitelja avijacija.
Pogledajte sta kazu najbolji americki generali sa 4 zvezdica,kao David Petreus, i td ima na youtube

Mi

@Petrović Dušan pa sad ne verujem da bi bilo ko sa zapada bio nešto naročito objektivan. Uglavnom je sve to histerija i propaganda. A siguran sam da Rusi vode ratove već 1000 godina i da znaju kada da počnu i kako da ga završe. Ne odobravam ovo što se dešava sigurno!!! Ne verujem da ona silna deca i žene su bilo šta krivi niti da učestvuju u bilo kakvim aktivnostima protiv Rusije!!! A oni će platiti za sve…..🥺 Ovo se spremalo već dugo godina unazad i jako teško da su napravili tako veliku grešku ,nego je u pitanju taktika „spaljene zemlje“ Jer šta će im osvojena Ukrajina sa stanovništvom koje će sigurno krenuti protiv njih??? To su već mnogo puta uradili u bližoj i daljoj prošlosti…….

Sh

A koji je to „krem“ ruske vojske? Vidim, naveli ste 55. i 56. armiju? 55. armija je rasformirana 1943. I borila se na Lenjingradskom frontu.
Google is your friend! :)

Mi

@Seikh Zayeb Armije sa dalekog istoka, sa zardjalim tenkovima rezervistima i vojnicima na odsluženju vojnog roka. Nedeljama su ih dovozili vozovima snimaka koliko hoćeš na Jotube. A krem pa kao i svuda Gardijske divizije ,1 Armija, Specnaz, padobranske divizije,mornarička pešadija……doduše deo padobranaca je već desantirao na aerodrome. 55,56 armija je podatak sa Ruske TV.

Pe

@Milos S Svi analiticari koji poznaju vojnu taktiku se slazu u jednom-da je operacija totalni neuspeh sa vojne tacke gledista.
Da su propustene sve sanse, i da je neverovatan nivo diletantizma u planiranju i izvodjenju operacije.
Opet ako pogledate Crvenu armiju sve do 1943,pa i kasnije-Nemci su ih rasturali kako si hteli.I u poslednjel okrsaju-bitka za Berlin 1945 je poginulo znacajno vise Rusa nego Nemaca.Da ne pominjem Harkov (5 puta menjao ruke) Rzav, i td.Da ne bi podrske saveznika, i 27 miliona zrtava, SSSR ne bi pobedio.

Sh

@Milos S
U sastav Dalekoistočnog VO ulaze: 5, 29, 35 i 36 armija, kao i 68. armijski korpus. I oni JESU krem ruske vojske, u ravni sa Zapadnim VO. I tek sada se šalju vozovima na zapad.
1. Gardijska tenkovska armija itekako već učestvuje u ratu, nalazi se blizu Harkova, i trpi ozbiljne gubitke. Specnaz GRU se uspešno infiltrirao u početku, ali su ih potamanili u Kijevu, a od 20 padobranskih operacija, samo je jedna „uslovno“ bila uspešna.
Rezervnog „krema“ više nema.

Mi

Setih se onih komentara drugog dana operacije kad su mnogi skocili da kazu da je sva PVO na svetu beskorisna kad te napadne ozbiljna sila sa ozbiljnim ofanzivnim naoruzanjem i ozbiljnim desantom.

Za 10 dana Ukrajna je nanela pozamasnu stetu ruskim bombarderima, a to uliva prpu svim pilotima istih u svetu.

Da napomenemo, to su vecinom stariji ruski PVO sistemi, i di po koji Stinger mozda.

Steta sto nam sad nece stici ti modernizovani Panciri-S1M

Za FK-3 .. samo nek stize sto pre i sto vise. Kakav god da je PVO ako ima domet bombarderima debelu prpu pravi, a i skida ih kao sto smo videli i ovde, i 99te.

Odgovori
YP

Bilo bi dobro videti na kojim visinama su pogođeni, pa tek onda izvući zaključak. Ako su svi nisko leteli, onda su dobro i prošli.

Mi

Sada je kasno za to,kakav god bio rasplet ove situacije sa Ukrajinom nama oružje ništa ne znači. Čak i da da se sve po Rusiju dobro završi to nama ne igra nikakvu ulogu. Jer smo okruženi NATO i svako čačkanje mečke bi nas vratilo u 99″. Više bi nam značili dobri državnici ,vešti političari,vrhunske diplomate da nas provedu kroz ovaj ambis sa što manje štete. Umesto ovih sada što čitaju domaći za 3 razred iz Engleskog na sednici UN…….

Pe

@Miloš77 A da kupimo od Ukrajine Pancire?Sad imaju vec tri.
Ja znam limara, malo ga sredimo i ima da radi k`o novo!

Mi

YPT
Ne verujem da su Svi leteli jako nisko. POnaruciti Suhoji. Imajuju Ukrajinci BUK-ova dosta, pa i drugih stvari kao S300, Neva.
Ne moze to Rusija istrebiti za 10tak dana sve da zajedno sa NATOM pice po njima. Ogromna je to zemlja!

Srbiji je ostalo dosta PVO (pa i aviona) sa obzirom da je NATO dao sve od sebe da se istrebe punih 78 dana.

Milos S
Naravno, to stoji. Ali ipak ovde se pokazuje sposobnost PVO u slucaju da avioni udju u domet.

Petrovic Dusan
Pa nije fer, platili smo za novo! Mada ako drugog izbora nema, .. ja stojim iza toga da je taj sistem odlican i ima ogroman potencijal za modernizaciju specijalno za borbu protiv BPL.
Cesto ljudi zaborave koliko je Bajraktara unisteno do sada tim sistemom. Boljeg mobilnijeg nema osim mozda TorM2.
Medjutim, Pancir se stvarno koristi nekako amaterski cak i od strane Rusa. Da ne naljutim previse nikog, kazem to jer mislim da mu nije mesto u kolonama tamo gde neprijateljska pesadija moze da spopadne i izbaci vozaca iz kabine.

Bo

Jeste šteta. Dalje nabavke oružja od Rusa sad padaju u vodu. Tim pre što su starije verzije s1 pale u ruke suprotne strane. Sigurno će biti dobro proučene.
Nisam više siguran ni za FK3 dal će stići.
Ukrajinski PVO iz 80.tih još uvek radi posao i obara avione decenijama modernije i mlađe.
Slažem se da bi nam FK3 radio posao da zatreba, i te kako.

Po

Karta Ukrajine uživo…
https://liveuamap.com/en

Odgovori
Pe

Evo treceg Pancir C1 u rukama Ukrajinaca.
Uskoro ce ih imati vise od nas…
https://t.me/chtede/42707

Odgovori
Zv

Jos 2 komada i to je to.

Bo

Možda je to jedina prilika da kupimo od ukrajinaca i dopunimo naše. Od rusa skoro nećemo smeti ništa.
Šalu na stranu, jako neprijatna situacija. Moderno oružje pada u ruke protivnika. Nato će sigurno detaljno proučiti i spremiti protiv mere, ometanje radara.
Upotrebna vrednost naše baterije ozbiljno opada.
Rusi očigledno imaju problem sa ukrajinskim bespilotnim letelicama. Panciri idu uz prvu liniju da zaštite. I padnu u pogrešne ruke.
Rusi će morati dobro da analiziraju uzroke ovih gubitaka.

ab

Кадыров слетает с катушек. Еще и чуть с нами конфликт не начался: возможно даже украинцы вбросили дезу, что это мы сдали пути следования кадыровских спецподразделений в первые дни операции. Их там накрыли на марше страшнейшим образом, они еще воевать не начали, а их просто поразрывали в некоторых местах. И пошло-поехало: это ФСБ слило украинцам маршруты.

Opa bato, znaci postoji mogucnost da su Ceceni vec potroseni samo im to niko nije rekao :-). Ja vam kazem da ce se oni podici na 3. cecenski rat cim se pruzi prilika (a to ce biti u porazu RF i teskoj ekonomskoj situaciji koja ce uslediti)

Odgovori
Pe

@about:blank Ko ce ga znati sta je istina; to su toliko isprepletena dva naroda da je sve moguce, i „krtice“ Rusije u Ukrajinskom rukovodstvu, ali i obrnuto.

Sh

Pa čim nestane love, Čečeni će se vrlo brzo vratiti „dobrim“ , starim običajima. Da stvar bbude još luđa, priznavanjem LNR i DNR, Rusija je utrla put priznavanju i Ičkerije. Etničke napetosti vladaju i u Baškorostanu, a i Tatarstan se klima, previše je korupcije. A u Kazanju se proizvode Tu-160, a u Zelenodolsku korvete.

Mo

Nomalno da Rusko zrakoplovstvo nije učinkovito i nije usporedivo s avijacijama zapadnih sila. Prvenstveno je razlog da je zrakoplovstvo skupo, a Rusi moraju kroz vojni proračun financirati održavanje nuklearnog oružja u svim svojim varijantama (triada), mornaricu koja je prisutna na dva oceana i mediteranu i mora vojno pokrivati najveću teritoriju od svih zemalja svijeta. Onda je normalno da za zrakoplovstvo koje je skupo ne ostaje puno. Npr. pratitelji ovog sajta znaju da je ljepa para u Rusiji potrošena i na S-400, najbolji sustav PZO na svjetu, a cijene mu se kreču u miljardama, al u ovom ratu nema nikakav značaj. Isto je vjerovatno da su bili opijeni uspjehom sistema „SVP-24“ u Siriji, al ko što neko ovdje reće Ukrajinci nisu baš na razini arapskih pobunjenika.

Odgovori
Pr

Pogledajte kako se zapocinje „invazija“ https://youtu.be/zxRgfBXn6Mg
Prvi dan operacije „Pustinjska oluja“ u Iraku.

Odgovori
do

Ponovicu link za jednu analizu sa YT

https://youtu.be/b4wRdoWpw0w

Generalno , kako se bore rusi , situacija je katastrofalna.. Totalno su zakazali sa logistikom.. razlog za to je objasnen u ovom yt videu.. a to je nedostatak kamiona..
Drugo, rusi i za vezu koriste analogne sisteme, pa ih najobicniji radio-amateri mogu ometati… Vazduhoplovstvo je katastrofa.. Ocigledno totalno odsustvo DATA komunikacije, bombardovanje se vrsi kao u 2 svetskom ratu, i otud toliki gubici … PVO isto.. Za Ukrajince, ja verujem da su im S300ke osakatili , ali kubove i bukove ne verujem, jer su mobilni.. a i za ovo kako lete i koriste cak i odlicne SU30 i SU34 u napadima kao IL2 je vise nego dovoljna Igla ili Stinger , koji ocigleno masovno stizu sa zapada..
za PVO ocigledno Rusi nista nisu poduzeli oko bespilotnih… Iako su dobili lekciju u Nagorno-karabahu… Pa im isti ti Bajraktari prave rsum sa vojskom- a stizu masovno i dalje ti bajraktari..
Ako im je i nuklearni arsenal u ovakvom stanju, nije ni cudo da se tolko plase priblizavanem NATO zemalja…

Odgovori
Pe

Na cnn procitao da je drugog dana rata bilo 17 sletanja kargo aviona US Airforce na aerodrom u Poljskoj blizu Ukrajine.Prepunih oruzja.A od tad su povecali isporuke..

Me

@Petrovic Dusan
Hrvatska je, službeno, poslala 40 šlepera vojne „pomoći“, po traženim specifikacijama.
Češka je poslala municije za 8 mil. EURa.
Samo ne znam pošto je metak 7,62*39.

Mi

Malo razmisljanje o taktici, politici, buducnosti …

Sva ova pisanja o sankcijama, decenijama, potrosenoj ruskoj vojsci, ciljevima ruske specijalne operacije …

– cilj je jasan – svodjenje racuna sa NATO i USA … Ukr je tu kolateralna steta, povod ili uzrok pre bih rekao jednostavna kapisla inicijalnih desavanja …

– Rusija je rekla svoje uslove – priznanje da je Krim ruski, priznanje da su Donjeck i Lugansk nezavisne drzave kao i demilitarizacija i denacifikacija Ukr. Sad sto svi misle da je to maksimalisticki zahtev za pregovaranje – pa SVI su govotili da Rusi nece ovo, nece ono, ne bi se usudili da napadnu – verujem da bi bi najzad trebalo da se nadje neki Jurgensen (WW Z – kada kaze – kad svi imaju isto misljenje jedan mora da kaze i deluje suprotno) koji ce reci – Rusi idu do kraja jer vise nemaju prostora ni mogucnosti.

– Koji je nacin svodjenja interesa – pa ili pristanak NATO-A i Ukr na njihove uslove (pa skoro do izvesno nemoguce) ili vojno. Opet ce neki reci – nemoguce, nece se usuditi … ali vec ima dosta kojima nije do toga – npr Orban vec ide pomalo na kant, za njim ce i drugi … ali sa osobom koja kaze „Rusija je nspala Rusiju“ ili „nasi momci su udisali otrovna isparenja u Afganistanu“ a ispisnica mu Nensi Pelosi ustaje i trlja ruke iza (usput USA predsednici se biraju dva puta ali kongresmeni i senatori mogu i umirati na funkciji a oni vode zemlju) je tesko racunati na razumne stavove …

– Potroseno rusko oruzije, isttosena tehnika pucaju iz sscastih lansera, stede Solcenpek … pa stede jer ce im to trebati za rat u Evropi a strateske snage za rat sa USA …

– zasto sad – pa npr. sve studije (a radjeno ih je mnogo van Holivuda) pokazuju da je npr A rat najbolje voditi zimi – zasto – pa svako moze da potrazi … a ni ne traje dugo a i mozda su ameri imali neki plan pa isprovocirali napad …

U svakom slucaju idem da nadjem recept za tain, kazu da moze da stoji mesecima a bio je osnov vojnog sledovanja sa po nekim crnim lukom u najtezim trenucima srpskog vojevanja. Sve ovo pisem u dubokoj veri i nadi da sa najslabiji analiticar sveta i da su svi koji oisu o slomu ruske vojske u pravu …

Normalno da bih odrzao pozitivno raspolozenje sve ovo radim uz Branka Kockicu i hor Kolibri koji su mi cinili djacke dane veselim pevajuci pesmu Jove Zmaja – cihu cihu cihu hu ko lokomotiva

Odgovori
do

Zasto stede bolje oruzje ako ga imaju? Pogotovo ako ga imaju dovoljno? Zar ne bi bilo brze i efikasnije da su sa tim modernim naoruzanjem za 10ak dana rasturili svu odbranu Ukrajine, pa da su samo umarsirali i posklanjali preostali otpor? Zar ne bi to bil brze i prema zapadu ? Da ne govorimo o zaista velikim zrtvama mladih golobradih ruskih vojnika koji sluze vojni rok? Da je ta iskusna vojska koju imaju , utrcala uz pomoc te „svemocne“ ruske tehnike , a da eventualno ti klinci posle cuvaju stecene polozaje..
Uradila bi Rusija sve to – da je imala sa cime… salju odlicne i ne bas jeftine i lako zamenjive SU30 i SU34 ( postoje izvestaji i o SU35) sa klasicnim avio bombama ili sacastim raketama ( !?!?!) u niska bombardovanja gde postaju meta stingerima…

Rusija ce ovo mozda i dobiti.. mada kako sad i Ukrajinci prelaze na polugerilsko ratovanje tesko… jer i ono sto je na mapi crveno , sto su kao zauzeli Rusi – nije kompletno- jer od toga kontrolisu samo puteve , van njih nista…zasede su svakodnevne- pogotovo protiv logistike- a to je ono sto je kod rusa iovako najslabija karika- i to ih i najvise boli- jer vojska ostaje bez goriva i hrane….
Kako bi stali tek na crtu NATOu?

Vrlo bitna stvar je da Rusi unapred kažu šta će bombardovati, da bi se civili sklonili, tako da olakšavaju stvari ukrajinskoj PVO.

Odgovori
Mi

Па да разликују се Нато и Руска армија.. НАТО где год је дејствовао остао је пустош! Руси нису луди да разоре братску им Украјину.. И уосталом све у Украјини је Руско културно наслеђе.. Друга ствар нееле цивилне жртве док нато је гажао породилишта, стамбена насеља, воз итд.. Азов батаљон и остали дресирани неонацисти су мета а они користе цивиле каоиви штит.. Треће ту са Азов нацистиђ има доста усташа и шиптара ша зато ме и не чуди што сте генерално разочарани јер нема крвопролића…

iv

Ovo je potpun debakl ruske vojske , navodno moderna vojska se bori krmacama i sa taktikom iz sredine prosloga veka. Valjda je Putin toliko dugo slusao svoju propagandu namenjenu ruskim krezavim seljacima da je na kraju i sam u nju poverovao. Ukrajinska vojska se bori, ukrajinski narod nije sa cvecem docekao okupatora. Verovatno mu niko nije smeo rec u oci da je diktator i da ukrajinci vise vole svoju nesavrsenu demokratiju nego diktaturu i gulag i borice se do kraja . Mozda Putin i osvoji Ukrajinu ali ovo je pocetak njegovog kraja. No tu nece biti stete jer Rusija je postojala i prije Putina a postojace i bez njega. Ono sto je mene iskreno rastuzilo da je veliki deo Srba stao na stranu agresora iako su Srbi ne tako davno bili u situaciji kao i Ukrajina. Dnevne novine u Srbiji imaju naslove kao da ih je pisao KGB i od toga mi se povraca.

Odgovori
Ra

Što bi rekli Ukrajinci:
Borimo se za pravo da izaberemo svoju vlast koju ćemo posle psovati.

Ap

I za dva dana ode Kijev….al se boreeee!
Pa ocuglednonje da ih stede, nece narodu da se zamera. putin je dosao da ostane!!!

Ba

Ovo je doista lijepo, Ukrainac je skinuo #strašnog# Rusa iz kozmičkih snaga kao dijete.
https://youtu.be/yv4jCT6yhB4
Ne želim ni zamisliti koliko bi Rusi trajali da nedaj Bože zarate sa NATO. Rusi su najobičniji Tigar od papira i to je sve. Nakon ovoga rata vračaju se 50 godina unazad jedino ako sami onu budaletinu iskompleksiranog patuljka Putina ne smaknu sami prije.

Odgovori
Iv

Druže ovo je video iz igrice, već odavno rečeno,kasniš.Što se tiče tigra od papira ,on odbrani Siriju, zauze Gruziju a sada će i Ukrajinu najveću državu evrope,a moćni nato ne sme ni prstom da makne.Ako Rusija tigar od papira onda su Nato najveće kukavice koje smeju samo da napadju kada je odnos snaga 1000 prema 1.A i vidimo kako Eu prolazi u svemu ovome,Euro valuta nikada slabija,inflacija nikada veća,gorivo će otići u nebesa.Toliko o moćnoj evropi,a Putin i dalje hara i preti i niko mu ništa ne može

Mi

@Ivan Vi ste stvarno povjerovali ruskoj propagandi ? Čini da ste doslovno slijepi kada ne razlikujete stvarnost od CGI animacije.

Fe

Ukrajinski Suhoji definitivno nisu u Ukrajini, nego je ono preživelo pobeglo najverovatnije u severozapadnu Rumuniju ili Poljsku, mada im je Poljska rizična – Belorusija je blizu a odatle ih vrebaju S-400. Verovatnije je da odatle poleću, a ako se preživi let tamo se vraćaju. Stari Su-27 koristi iste rakete kao i MiG-29, a tog imaju i Poljska i Rumunija u velikom broju. Rusi su zapretili da će aerodromi koje koristi UKR avijacija biti meta – avioni koji učestvuju u borbama poleću sa tvoje teritorije, dakle učestvuješ u ratu. A da li će snaga bojeve glave da se meri u tonama ili u kilotonama, to je briga onoga ko donira aerodrom…
Su-400 je postavio nov svetski rekord u daljini sa koje je postignut pogodak PVO raketom u pravom sukobu – Su-27 kojim je pilotirao poznati Ukrajinski aerobatičar je oboren sa daljine od 150 km
Amerikanci sumnjaju da će biti moguće korišćenje bilo kog aerodroma u Ukrajini za dalji dotur oružja, pretrpeli su ogromne štete u udarima krstarećim raketama i Iskanderima. napadima. Aerodrom u Vinici je u napadu Kalibrima iz Crnog Mora ostao izgleda bez kompletne opreme, a veliko je pitanje i u kom je stanju pista…
Verovatno su Ruski prodori omogućili da Iskanderi priđu dovoljno blizu i aerodromima na Zapadu Ukrajine da mogu da izvode udare i pre nego što se avion sa oružjem i municijom zaustavi na pisti…

Odgovori
Pe

Nista se vi ne brinite za Ukrajince, ima ko da misli o tome-najjaci vojni savez na svetu u kojem je jedina vojna supersila sveta (jer posle ovog debakla Rusije jasno je da su sve, samo ne sila, a posebno supersila).
Uz to se radi i o ekonomski najmocnijim zemljama sveta, tako da…Cekamo kad ce proglasiti Putina za optuzenog za ratne zlocine i postaviti Rusiji uslov da ga isporuce kako bi im skinuli sankcije.
Po nekim procenama defolt Rusije se moze dogoditi vec za par meseci.

Te

Feline,
This is not true at all. There is no ukrainian fighter jet in Ro. The only one was that Su-27 which has been returned without weapons from Bacău airfield.

ma

Nije realno da slijeću u Rumunjsku ili Poljsku. Ukrajina ima jako puno aerodroma koje može koristiti. A uvježbani su za slijetanje i na improvizirane piste/ceste (koju su tako i građene za SSSRa).
A nema ni potrebe, Rusija nema kontrolu nad nebom, niti ima tehnike na terenu da je uvede.
Rado bi Rusi iskanderima izveli udare ali jednostavno ih nemaju dovoljno, štede ih od prvih udara i zato uopće nisu uspjeli uništiti Ukrajinski PVO jer nemaju čime (Iskander košta a Rusija je ekonomski na koljenima).
Ruski prodori se svode na ceste, uopće ne kontroliraju površinu kojom su prošli, tako da im čak i na tim cestama koje su okupirali Ukrajinci stalno mrse račune.
Sve te priče o čudesnim S400, Iskanderima, SU34, SU30 ostavite za parade na crvenom trgu (toliko ih i ima). Na terenu nisu pokazali ništa, nego se šalje pješadija da gine i bombardiraju se civili krmačama, nevođenim bombama zato lete nisko – ruše ih manpadovi, komuniciraju analogno gdje ih ometaju amateri, logistiku im šalju maršrutke u duginim bojama, vojska ostaje bez goriva i hrane a kamoli rezervnih dijelova za sve što se pokvarilo i ostalo na cesti, gube cijele jedinice za koje ne znaju jesu li pobjegli, izgubili se ili su pobijeni. Ako su i imali plan, sad ga više nema – svaka loša odluka se krpa sa 3 još lošije.
Ruska tehnika i vojska ispala tigar od papira, zamislite sraz sa moderno opremljenom i vođenom zapadnom vojskom.
Sada je pitanje Sirije gdje je stala logistika otkad Rusija ne može brodovima u Crno more. Ako Putin nastavi neupitno će se otvoriti i nova žarišta koja je Putin stvorio a sada tinjaju – Abhazija i Južna Osetija, Čečenija, itd. Zapad će sigurno pomoći u tome, a Rusija financijski to ne može pratiti.
Svi smo znali da je Rusija ekonomski slabić, ali da im je vojska u ovako lošem stanju to je iznenađenje ( godine korupcije i oligarha to naprave).

Br

@Dusan

I Amerika je dozivela debaakl u Avganistanu, sa 15 puta vecim budzetom i u borbi protiv mudzahedina bez ikakvog ozbiljnog naoruzanja. Za 20 godina nisu uspeli da ih pobede.

do

Branko

Amerikanci su izgubili zbog gerilskog rata…

U Ukrajini se , za sad , jos ne vodi takav rat, iako ima elemenata pravljenja zaseda za logistiku itd…

Rusija je generalno i najvise uprskala sa logistikom.. Drugo, ocigledno je da nemaju previse savremenog a pre svega preciznog naoruzanja… pa moraju cak i mocne SU30 i SU 34 da salju sa bombama kao u vreme 2 svetskog rata… A to Stingeri ne prastaju… Nisu nista preduzeli protiv dronova- a imali su saznanja od prosle godine iz rata u Nagorno-Karabahu…
I generalno – doktrina rata, kao sto se to navodi u novom postu T6 da rusi ne znaju da ratuju vec samo da zatrpaju protivnika lesevima sopstvenih vojnika… i to je cinjenica…. za svaku normalnu vojsku je gubitak od 10-20% vojske neprihvatljiv , samo za njih nije ni 60%

Br

@Doc

Mozda su izgubili samo zbog gerilskog rata ali su bili tamo punih 20 godina, Rusi tek 13 dana… Ne moze se nakon 13 dana doneti presuda. Sta su Amerikanci uradili u Avganistanu za 13 dana kad nisu uspeli da pobede ni za 20 godina? Mnogo manje od Rusa svakako. Plus sto Avgaanistanci nisu dobijali najbolje oruzje od zapada niti podatke sa satelita, niti su ih podrzavali svi zapadni mediji, niti je Amerika dobila sankcije. U odnosu na sve, velicinu Ukrajine, ogromnu medijsku kampanju, ogromnu pomoc Ukrajini i ko zna koliko manji budzet Rusije u odnosu naa NATO, Rusi se i ne drze toliko lose, bez ikakve sumnje ce osvojiti i zadrzaati istok Ukrajine i osujetiti njen ulazak u NATO, sto je i bio cilj.

Mi

A ja sam bio ubedjen da je SU30 dobar avion. A ono krsina neopisiva. Padaju kao cuskije.

Odgovori
do

SU 30 je odlican avion, to dokazuju i Indijci…

Medjutim , kako ga rusi koriste , to ne bi mogao ni F22 da prezivi

Pe

@doc Holiday Slazem se sa Vama, video sam izbliza i Su-27 i Su-30 i to je svakako odlicna platforma.A indijski je zapravo bolji od ruskog jer unutra ima daleko bolju francusku elektronsku komponentu (Rusi u svoje stavljaju elektroniku iz koreje).
Ipak ima i neke mane,a to je pre svega velicina, avion je ogroman i lako se uocava na savremenim AESA radarima koji vide tenisku lopticu na ogromnoj distanci.
Takodje, Indija je uzela Raffale i jer je to od samog pocetka bio visenamenski avion, dok je Su-30 ipak lovac sa dodatom mogucnoscu visenamenske borbe.
Verovatno ovi neuspesi i gubitci Su-30 imaju sa tim veze, nije to osnovni profil Su-30, napad na mete na zemlji, vec kontrola vazdusnog prostora.

Br

Rusi kaskaju jos uvek sa BPL, pa za podrsku trupa na zemlji koriste moderne avione u niskom letu, dok Ukrajinu zapad snabdeva odlicnim naoruzanjem i jos vrednijim operativnim podacima sa satelita, u takvoj situaciji ni bilo koji zapadni avion ne bi bolje prosao. Kada bi se Su-30 koristio za ono za sta je i stvoren, stingeri, relativno zastareo PVO, MiG 29 i Su-27, ne bi mu mogli mnogo nauditi. Da su npr. Irak ili SR Jugoslavija imali ovakav PVO, ovoliko aviona i vojnika, ovaakve obavestajne podatke i da se NATO morao paziti zapadnih medija i ustrucavati se od svih ciljeva koje pozeli, ne bi ni oni toliko zablistali… NATO jos nije kopneno napao zemlju koja je imala ovoliki PVO i ovoliku stranu pomoc.

Х

У рату се гине и губи се техника, не знам зашто је то чудно. Ако лете високо укључиће Укр С300 и Бук. Уколико лете ниско ако Украјинци добију добре информације од својих радара или нато авакса сачекаће са неким лаким пво. Како год да окрену страдаће Руси али у сваком случају ваздушним ударима Руси наносе озбиљну штету.
Украјна је релативно јака војна сила. Да је Русија напала Немачку користила би високопрецизно наоружање јер она нема пво и до сада би је освојила. Украјна је озбиљнија, комплетнија војна сила прекаљена у осам година борби. Има слојевиту пво, јаку артиљерију и бројни добро наоружану и мотивисану искусну пешадију. У Европи реално само су Велика Британија и Француска јачи од ње.
Понавља се 2014. За који дан главнина Украјинских снага у котлу. Када изгоре у котлу све руске снаге крећу на Кијев. Сада је подједнак број бораца са једне и друге стране. Након источног котла биће отприлике 5 на један у корист Руса.
Тада ће Украјинци извршити сами државни удар, склонити тренутни режим да би спречили даље бесмислено страдање свога народа.
Тада креће ноћна мора за запад. Европа са скупом радном снагом, недостатком енергената и најскупљим енергентима уз константан притисак пензионог фонда тоне. Гас не треба само за упаљаче и грејање. Користи се гас у многим индустријама. Русија ионако извози искључиво сировине: нафту, гас, пшеницу, руде….којима цена скаче тако да неће посебно бити на губитку. Нема Руса милијарду да покрију све привредне гране
изабрали су стратешке где нико не може да их уцењуке санкцијама. Након завршетка рата многе земље које нису смеле да купују оружје од Руса сада ће купити. Неће Рафал бити толико продаван авион.

Odgovori
Ja

„Да је Русија напала Немачку користила би високопрецизно наоружање јер она нема пво и до сада би је освојила“
Nisam razumeo, ko bi koga osvojio?

Og

Čitam komentare i nije mi jasno kako ljudi povlače paralelu NATO-SRJ i Rusija-Ukrajina.

SRJ je imala relativno malu vojsku, sa zastarelim i inferiornim oružjima u odnosu na tehnološki najnapredniju silu svog doba. Pa ipak VJ se dokazala dosta žilavo i u takvim uslovima.

Ukrajina ima relativno veliku vojsku, sa ne baš toliko zastarelim oružjima u odnosu na relativno modernu rusku armiju. Nisu Rusi napali pleme u Džibutiju pa da ovi polože oružje (mada bi to bilo možda i najsrećnije rešenje, jer bi se izbegle žrtve, ali razumem ih), već narod sličan Rusima, koji ima de daske u glavi.

Dakle, razlika ova dva primera je očigledna bar samo u ova dva aspekta (o ostalima da ne pričam). Mislim da NATO pre svega ne bi smeo da napadne zemlju poput Ukrajine, upravo zbog gubitaka kakve ima Rusija. Da, taktika im izgleda bezveze, ali padali bi i zapadni avioni u većem broju nego u SRJ. Samo što NATO ne bi sebi priuštio ovakvu avanturu.

Odgovori
Yo

Malo se previše oslanja na medijsku propagandu – gde ponekad i ima istine – ali daje potpuno iskrivljenu sliku…
Rusi uopšte ne ratuju kao nekada sovjetska Crvena Armija – front, koncentracija, proboj, napredovanje u dubinu – uz masakr sa stotinama hiljada pogunulih i sl…
Imaju nekakve borbene ili taktičke grupe na nivou bataljona – koji imaju i oklopno-mehanizovan segment, artiljeriju, pvo, po potrebi vod inžinjerije ili šta već treba prema zadatku…
Imaju veliku vatrenu moć koja im omogućava da razbiju i znatno jače formacije od sebe, ali i brzinu i manevar (dok je zemlja zamrznita), ali nemaju sposobnost da samostalno ulete u grotlo urbanog sukaba na malom prostoru – bez jezivog razaranja i žrtava – pa idu u blokade naselja do pristizanja pojačanja prašinara i sl.
Kao Mongoli nekada, prodiru pomalo na bezbroj pravaca, pa ako ih negde i zaustave – neretko neka druga grupa koja je prošla – zađe otporu u zaleđinu…
Pričamo o Kijevu i sl., a juče se vodile borbe za hidroelektranu 150 km južno od Kijeva – po ukrajinskim izvorima…
Posledica svega toga – pa Ameri danas izjaviše da će narednih dana morati pronaći načine za alternativno snabdevanje ukrajinske vojske oružjem i municijom iz Poljske – jer to postaje neodrživo – a u tom delu Ukrajine zvanično ni nema borbi…
Nije smelo doći do ovoga i za to odgovornost snosi mnogo više velikih sila od same Rusije, a sada je ishod neupitan – samo je pitanje cene u životima.
Sa druge strane, Ukrajinci nisu Talibani pa da partizanišu godinama i decenijama, a Rusi imaju iskustva u upravljanju tim narodom još mnogo pre nadtanka Ukrajine…
Verovatno će i sama ukrajinska vojska pokrenuti operacije protiv Azova, Desnog Sektora i sl. – obzirom na vesti koje dolaze iz gradova pod opsadom (Harkov, Sumi, Marijupolj), a koje se odnose na (sprečavanje) evakuacije civila (žena i dece!) – kojima se preti prekim sudom i streljanjem zbog veleizdaje ako žele da se evakuišu, a ima primera i da je na njih otvarana vatra – sa žrtvama – pri pokušaju evakuacije…

Odgovori
Sh

Pa na papiru je to tako i zamišljeno.. Ali u praksi se pokazalo kao neizvedivo. Razlog: te bataljonske borbene grupe ne čine terakota ratnici ni vozila koja pokreće sila gravitacije, već im treba izuzetno dobro organizovana logistika. Tenk ili top sa potrošenim BK i bez goriva je gomila gvožđa. Gladni vojnici, koji su prethodno dva meseca boravili u poljskim uslovima po zimi ne mogu dobro da se bore. A Rusi raspolažu sa svega tri transportne brigade. Odatle i toliko oslanjanje na železnicu. Plus što ni Rusija ni Ukrajina ne mogu da se pohvale autoputevima koji bi imali kapacitet za snabdevanje oko 110 bataljonskih borbenih grupa.

Da

Ово са монголском тактиком је јако занимљиво и сигурно бар делимично тачно. У сваком случају, руска тактика је сасвим необична.

Pe

@Yoda O cemu govorite, u Ukrajini ceo narod ratuje protiv stranog agresora, ne postoje“zivi stitovi“ to je sve laz okupatora, Rusije.Sve jedinice ukrajinaca se zajedno bore, i to dosta uspesno , jer vidimo dosta unistene ruske tehnike, predaje ruskih vojnika, padova ruske avijacije…Zasto sirite ocigledne neistine?

Pe

Dusane,

Imas pravo samo jednom da odgovoris svima kojima hoces u jednom danu, iskljucivo samo u jednom komentaru. Dakle 20 ljudi, 20 ljudi ali u jednom komentaru dnevno.

Ako se zajebes pa komentarises o temi ne odgovarajuci nikome, takve komentare cemo ti naravno pustati.

Bo

Te posade u helikopterima mi-8, nesrećni ljudi, glineni golubovi. Veliki, spori, u dometu svih pvo sistema. I onih sa ramena. Ali bukvalno kao da su u limenom sanduku. Tuga!
Sa obe strane su obarani.
Dal ti mi- 8 uopšte imaju neke IC mamce, protivelektronske mere, bilo šta.
Drugi gubitnik ovog rata je Su 25. Pada na obe strane. Isto meta svih pvo, i onih sa ramena.
Prošlo je vreme jurišnika! Koja glupost kad su prošle godine neki portali pisali da mi kupujemo eskadrilu takvih. Koji će nam to.
Što se tiče Su 30 i pogotovo Su 34, veliko neprijatno iznenađenje. Moraće Rusi dobro da analiziraju uzroke obaranja, greške u taktici, primeni.
Moderni avioni sa takvim sposobnostima, bar teorijskim. Da budu obarani pvo sistemima i avionima iz 80.tih

Odgovori
Ra

Ajd da probam još jednom, da vidim da li će mi admin skinuti ponovo komentar.
Izgleda da ruske generale baš briga da Volodji obezbede pobedu. Kao da samo brinu o tome da ih neko ne optuži za kršenje naređenja ili izdaju.
Rusi su do sada zauzeli samo puteve u severoistočnoj Ukrajini. Razlog za to je vrlo jednostavan. U ovo doba godine, dobar deo Ukrajine je jedno veliko blatište. Nema kretanja van izgrađenih puteva, a na putevima kolone vojnih vozila su lak plen.
Čuvena kolona ruskih vozila od 65 kilometara se danima kretala ka Kijevu i nikada nije stigla.
Neko ima poprilično mozga u vojsci Ukrajine. Znali su da koliko god da kupe tenkova i aviona, ne bi bilo dovoljno protiv Rusa, a pri tome bi platili boga oca. Ukmesto toga kupovali su ručne lansere raketa (protiv oklopne i protiv avionske) svih vrsta. Takođe su kupili dosta dronova. Jeftini sistemi, koje zapad može lako da im doprema u velikim količinama. Od 2014 na ovamo njihova vojska se obučava upravo u taktikama korišćenja ovih sredstava.
Povrh toga, ukrajinski vojnici imaju naređenje da gađaju cisterne i kamione za snabdevanje a potom borbena vozila.
Rusima je preostala pozamašna količina artiljerije i raketnih sredstava. Oru ukrajinske gradove (poput Groznog u Čečeniji ili Alepa u Siriji), ali i to deluje kao da ih baš briga za učinak. Gađaju manje više iste tačke, kao da brinu samo da izvrše naređenje bez preteranog interesa da ostvare konkretne ciljeve.
Rusi su u Ukrajinu gurnuli skoro sve snage koje su mesecima pre toga gomilali na granicama. Nisu se daleko pomakli, a rezervi nemaju. Jedino rešenje je da se proglasi mobilizacija, što se nikako ne slaže sa narativom o „specijalnoj vojnoj operaciji.“

Odgovori
Fe

Zanimljiva izjava Vendi Šerman – biće sve teže dopremanje oružja u Ukrajinu:

U.S. Deputy Secretary of State Wendy Sherman said on Monday it may become harder to transport arms to Ukraine in the coming days.
https://www.reuters.com/article/ukraine-crisis-us-spain-idUSE8N2N802F

Sa druge strane, Su-35S koji poleću iz baza u Belorusiji su snimljeni kako se vraćaju naoružani raketama vazduh-vazduh. Takođe je Rusko Ministarstvo Odbrane saopšto da se izvode napadi preciznim oružjem na depoe municije u Ukrajini. Ovo bi moglo da znači da se Ukrajinska avijacija verovatno krila po okolnim zemljama, pa je ponovo angažovana – ili je stanje na terenu postalo nepodnošljivo, ili je još i gore – ima tvrdnji da Ukrajincima nestaje municija, pa je angažovana bez obzira na sve da spreči vazdušne prepade na konvoje sa municijom i možda pojačanjima – posledica rasprodaje rezervi municije za ratovanje po Jemenu, Siriji, Libiji, možda i Iraku, glavno je staviti pare u svoj džep…

https://topwar.ru/193177-vozvraschenie-istrebitelja-su-35-vks-rf-na-bazu-s-zapasom-raket-vozduh-vozduh-mozhet-svidetelstvovat-problemah-s-nalichiem-boevoj-aviacii-vvs-vsu.html

Odgovori
Pe

@nije sta je bilo nego sta se babi snilo
Ukrajina ce dobijati sve vise oruzja,a Rusija tu ne moze bas nista, izuzev da zauzmu kompletnu zapadnu granicu Ukrajine u duzini od 1500km.Kako im ide za sad, to ce se desiti 2060.Danas je objavljeno da je Poljsal predala svoje MiG-29 Americi!

bo

Rukovodstvo Jugoslavije je uradilo najbolje sto se moglo.Sacuvalo je narod a za druge stvari uvjek postoji drugo vrijeme…

Odgovori
bo

debakl vojske koja je izgubila par aviona i helikoptera poslje skoro 2 sedmice rata protiv ogromne drzave sa jakom pvo? ovo mora da ne neka sala?

Odgovori
Fe

Ohrabrujuće vesti za Komičara, nafta je danas postigla istorijski maksimum: skočila je “samo” na 130 dolara po barelu – svetska ekonomija normalno radi pri cenama od 50-70 dolara po barelu.
Inače se spekuliše sa mogućnošću Ruskih kontrasankcija: prekidu isporuka gasa u EU, i zabranom neposrednog i posrednog izvoza nafte u EU i Ameriku. Takođe izvozom gasa i nafte u Kinu po povlašćenim cenama bez obzira na režime “sankcija” – za razliku od EU nije sklona ucenjivanju non stop, niti dozvoljava berzanske špekulacije – EU “energetski paketi” sadrže provizije kojima se postže da odabrani iz EU kupuju gas iz Rusije za male pare, a onda na berzi isteruju višestruko veće cene, pa posle optužuju Gasprom. Bolje Kinezima za predvidivu cenu nego dozvoljavati da Poljska i ostali za provizije od transporta i zarade od preprodaje kupuju tečni gas od trećih kupaca a to refundiraju zaradom od na račun Rusije.
Ako Bajden i EU budu insistirali imaće se i teža kriza nego 2008, a iz svake krize je Kineska privreda izlazila bitno jača, sa manjom razlikom u odnosu na Američku.
Pax Sinica na horizontu 😉, tad će tek da se neki sete “donacija” u avionima i oružju 😉
Komičar ima sada osmomartovsko primirje da razmisli o uslovima, kad krene EU da plaća sve skuplju i skuplju naftu – nema prepreka da dostigne i svih 200 dolara po barelu – a gasa prosto ne bude bilo, može da se desi da EU reši da mir nema alternativu, pa da pobedi jednim potezom pera. Treba računati i sa ovim: izbeglice (biće ih više miliona, 5-10 ako operacija potraje) će postati preteške – kao i Sirijske pre toga: Mađarska je na početku bukvalno razapinjanja na krst zbog zatvaranja granica, a posle se nije znalo šta da se radi sa njima.
Brzo će baš svako da oseti na pumpi da nema nade da se ekonomski rat sa Rusijom ne oseti baš svuda…
https://www.pbs.org/newshour/amp/economy/wall-street-tumbles-after-oil-prices-hit-130-per-barrel

Odgovori
Pe

@Feline Ohrabrujuca vest za Rusiju-danas su po rejting agencijama ekonomija Rusi dosli na stanje pred defoltom, odnosno malo pre bankrota drzave.Pre ce oni propasti nego Ukrajina.
A jos su im zatvorili sve Macdonaldse, Starbuckse, ukinuli Coca colu i Pepsi, i dali poljske MiG-29 Ukrajini!

BS

Verovatno su Ukrajinci oborili gomilu tih krseva raznih derivata Mi-24, ali ovaj video je montaza, to je toliko ocigledno da je mene sramota sto ste ga stavili. Evo i dalje ni jedan Mi-28 nije oboren, sada neka izjave nesto ovi sto su pricali kako smo se usrecili sa ovom letecom kladom i metom. Kao Mi-28 NM ima neprecizan top kod dugih rafala. Treba da objasnjavam ljudima koji nisu bili u vojsci, nikada se nisu desantirali i nemaju pojma o taktici podrske oklopnih jedinica u napadu. Osnovna je stvar koliko je oklopljen, koliko moze da izdrzi dok vas podrzava i koliko dugo sve to moze da radi, e Mi-28 je verovatno najoklopljeniji helikopter danas i naoruzan je do zuba i tu je medju prvima ako ne i prvi. Moze sve to da radi dugo i dovoljno precizno. Pogadjali su ih, ali nisu oborili jos uvek ni jedan, teza je i zilavija meta. Taktika napada koju Rusi koriste je nesto najnelogicnije i najbahatije skoro vidjeno, da li je ovo bio neki dogovor ili sta vec. Prosto je neverovatno kako ljudi opusteno gube glave i tehniku, ali to je njihov problem.

Odgovori
To

Cilj rata u Ukrajini nije okupacija iste nego okupacija Europe.
Taj cilj je već ostvaren! Fakti su da je broj NATO trupa u Evropi znacajno povećan, ekonomski rast glavnih clanica evropske zajednice obustavljen i uskoro možemo da ocekujemo potpuni kapitulaciju svih clanica europske unije. Ukrajina će da se oporavi od ovoga uz pomoć bratske im Rusije.
Evropa se neće oporaviti od ovog rata narednih 50 godina.
Srbima je sreća sto nisu ušli u Evropsku uniju.

Odgovori
KR

U roku od 7 dana Putin vise nije na celu Rusije

Odgovori
Va

Jedna paralela između 99 i 2022 i pokazatelj moći ovim kvazi analitičarima koji tako stručno komentarišu. Na vrhuncu svoje moći NATO je napao SRJ čija je površina bila 102K km2, bombardovali je 78 dana, bacali dnevno ko zna koliko hiljada bombi, krstarećih raketa i ko zna čega još, napadali sa svih strana, držali nam zemlju u totalnoj izolaciji, gađali nas osromašenim uranijumom, devastirali nam privredu i onda pred kraj rata udarali po civilnim ciljevima iz čiste nemoći. Epilog nisu nam uzeli ni pedalj zemlje, imali smo čisto Kosovo, ostali smo u svojim granicama (posle smo izgubili KOsovo za zelenim stolom).
Sa druge Ukrajina 603K km2, najjači PVO u Evropi ako izuzmemo Rusiju (široka i gusta lepeza pvo sistema), jedno od najjačih RV u Evropi takođe ako izuzmemo Rusiju, druga po veličini površina u Evropi, 44 miliona stanovnika, otvorena granica sa EU tokom celog konflikta i Rusi im zauzeli gotovo trećinu države. Pri tome očiglednoi da je Ruska doktrina da strada što manje civila.
Toliko o vama stručnjacima i poznavanju prilika.

PS. Zajeb… ih sve Rusi ;). Objavite mi komentar. :)

Odgovori
Pe

@Vanja83 Jedinice VJ i policije Srbije napustile su 12 juna 1999 Kosovo da bi prestalo bombardovanje.Nikad se vise nisu vratile, i danas je za veci broj drzava UN Kosovo nezavisna drzava.To je direktna posledica napada NATO, u kojem oni nisu imali nijednu jedinu zrtvu i izgubili u 38500 letova dva (2) aviona.Ne znam cemu se tu treba radovati, mi smo izvukli deblji kraj i te kako.

Va

@PetrovicDusan pošto vidim da sve znaš jer svima komentarišeš čudi me da ne znaš elementarne stvari.
SRJ nije izgulila rat vojnički već za zelenim stolom. U agresiji koja je trajala 78 dana ni jedan pedalj zemlje nije osetio agresorsku čizmu. Vojska se povukla ne zato da bi prestalo bombardovanje već zato što je SRJ potpisala rezoluciju 1244 koja garantuje vraćanje vojske i policije na Kosovo. Zašto se nismo vratili pitaj političare koji su preuzeli upravljnje državom, bežali od iste rezolucije kao đavo od krsta a pri tome su devastirali vojsku, upravo ono što NATO pakt nije uspeo za 78 dana bombardovanja.
Sa druge strane Rusija koja po vašim komentarija stoji loše na terenu (Ukri su im polupali 80% vojske i samo se čeka postavljanje žuto-plavog barjaka u centru Moskve), kontroliše gotovo trećinu Ukrajine, popularnost im iz dana u dan sve više raste jer ukrajinska vojska drži civile kao živi štit, a takođe posle ove operacije ima da raskomadaju Ukrajinu. Ukri jesu pobedili i odlično stoje na tertenu ali samo sa aspekta propagande. Žalosno da se komada suverena država od strane druge ali na tome treba da zahvale pametnim političkim potezima Zelensog. Jer ko zna bolje nego klovan koji svira kurcem klavir, a u slobodno vreme vodi državu onako kako mu drugi izdiktira.

Pe

@Vanja83 Vi ponavljate propagandu Milosevica.Vojska Jugoslavije se povukla da ne bi svi do jednog poginuli, i Srbija ostala u rusevinama.Vi ste ocigledno tada ziveli u Svajcarskoj, a ja sam bio ovde i secam se odlicno ocaja i potpunog raspada nase odbrane sredinom maja.
Da nisu potpisali da daju Kosovo, gadno bo nadrljali.A to o rezolucijama i td smi videli koliko ima znacaja-od 12.06.1999. Kosovo nije u Srbiji niti mi imamo mogucnost da udjemo tamo bez carinske kontrole kosovskih granicara.
Da je VJ kojim cudom pobedila 21 vojno i ekonomski najjacu zemlju sveta, Kosovo bi danas bilo pod kontrolom Srbije.

om

Vanja , nikavu trećinu teritorija ne kontrolišu. To je prostor u koji se Ukrajinska vojska može vratiti kad poželi, samo što trenutno ima preća posla. Premalo je okupatorskih vojnika u Ukrajini da bi oni nešto kontrolirali. Kad krenu diverzije vidjet ćeš što je posljedica razvučenosti i nepokrivanja terena ljudstvom.
Ukrajinski vojnici su motivirani i dobro naoružani i obučeni za borbu i tek predstoje problemi koje će Rusi iskusiti.

Ki

Za Marka:

Srbija je bila pod udarima 78 dana ali zaboravio si jedno, i pod udarima terorističkih snaga, artiljerije Albanije, artiljerije NATO-a iz Albanije i plaćenika u dubini teritorije zajedno sa teroristima.

Dakle itekako je bilo protivnika na teritoriji SRB. Pešadije!
Bilo je poku[aja i upada britanaca, Pustinjskih pacova – o tome govori Saša Šajkić na JuTjubu, pogledaj, bio je pripadnik 72-ge specijalne jedinice!

Koliko nisu mogli a imali želju da probiju granicu govori ti akcija na planini Paštrik, kada su angažovali B-52 i opet kopnom nisu prošli!

Dakle, vojska nije poražena na bojištu, ni jedan milimietar zemlje nije zgazio tuđi vojnik, pa da se kapituliralo.

Kapitulacija, trebalo bi da znaš šta znači – predaja sve tehnike i td.
To se nije dogodilo.

Na kraju, ovde najverovatnije, od Ukrajne će ostati samo zapadni deo, sve ostalo će uzeti Rusija, što joj je uvek i pripadalo. Taj zapadni deo, koji je nekada uzet od Poljaka će biti UR i to je to.

A kakva je taktika i šta je ko dobio i izgubio videće se na kraju rata. Ali najverovatnije UR neće postojati u ovim granicama!

Odgovori
Pe

@Kibo Pri deljenju SSSR jasno je odredjeno i overeno medjunarodno obavezujucim dokumentima kome sta pripada.I sad vi kazete „istok Ukrajine je oduvek pripadao Rusiji“.
To je kao da prodate nekom auto, overite ugovor u sudu, pa tvrdite da je oduvek bio vas i hocete na silu da uzmete.E to je krivicno delo.
Isto tako je ovo sto radi Rusija-i po ruskom zakonu je kaznjivo 15-20 g zatvora, naoruzani upad u suverenu nezavisnu drzavu.
Druga stvar je sto je trenutni rezim suspendovao i ustav i zakone Rusije i rade sta hoce.Isto to je bio Hitler 1930-ih.Ali znamo i kako se zavrsilo.

Da

Господо, Руси не напредују баш како су сви очекивали. Гледам коментаре и нисам сигуран да сви узимају све опције у обзир.

Али, да ли сте сви сигурни да им је то и био иницијални план?
Да ли је неком пало на памет, да они можда чувају своје најмодерније наоружање за случај сукоба са НАТО?
Ја да сам на њиховом месту најбоље снаgе бих чувао за најозбиљнијег непријатеља, а то је НАТО авијација.

Са друге стране мора се рећи да је украјинска војска једна велика и озбиљна војска са великим борбеним искуством. Најјача у Европи после руске. Тако да све када се сабере и одузме, мени њихов напредак уопште не делује слабо.

Odgovori
Pe

@Dax Putin je zamislio da USA i Britanija i Francuska smeju da postoje samo jer im je to dozvolio on i Ruska vojska.
I onda im Ukrajinska vojska unisti najnovije avione, traktorima odvlaci ruske tenkove, zarobljavaju Pancir, i imaju hiljade poginulih u samo par dana.
Da li deluje da su Rusi ovako nesto planirali?

om

Za slučaj sukoba sa NATO oni čuvaju nuklearni arsenal, zato ne vjerujem da će se taj sukob ikada dogoditi, jer nemaju nikakve šanse protiv NATO u konvencionalnom ratovanju.

Da

Ма какав Путин и ФСБ. Они добро треба да размисле шта су радили 20 година када су на крају добили ову ситуацију у Украјини и генерално на границама Русије. Много је исплативије улагати паре у меку моћ и пропаганду као Американци.
Па и у случају сукоба са НАТО постоји много опција док се баш стигне до нуклеарне ескалације. Нико неће тек тако први да почне да испаљује. Мени се чини логичним да неко тамо у Ставки прво троши сво застарело оружје, и чека следеће коло ове игранке са новијим играчкама. Ово ће јако дуго трајати, и испуцати све у старту је погрешно.

Vl

Mislim da mnogi pro-nato komentatori s namerom prećutkuju činjenicu da Rusija ne ratuje samo sa Ukrajnom, već i de fakto sa Nato-om. Nato je po svim parametrima već u ratu sa Rusijom jer svakodnevno dotura razne vrste naoružanja, daje ogromnu finansijsku pomoć (reč je o enormnim iznosima), pruža pomoć u organizaciji akcija, pomoć u logistici, pomoć u obuci ljudstva, vodi obaveštajni i psihološko propagandni rat, deli sve vrste podataka sa Ukrajinicima u realnom vremenu.
Budimo realni, da nema Nato, davno bi Ukrajina bila pregažena. Svakim danom postaje sve ogoljenija činjenica da će Amerika ratovati sa Rusijom do poslednjeg Ukrajinca.
I onda neko tvrdi da Nato ne učestvuje u sukobu?

Odgovori
om

Vlad, možemo i tako gledati ali i Rusija koristi Belorusiju i Čečene. Rusija ne može ratovati protiv NATO i nikad neće jer bi izgubila taj rat . Svi to znamo. Rusija kao gubitnik započela bi nuklearni rat.

Ki

@Petrovic Dusan

Da, u pravu si za međunarodno pravo, ali džaba, njega niko ne poštuje od 99-te, najviše NATO i EU, pa je naivno i nezrelo tražiti od nekog drugog da to ne čini. Nažalost, prostim rečnikom, banalno, „prvi ste počeli“. Ovde kod Rusije je posebno složena tema.

@Vlad
Tačno, pogledajte na FR24, mesecima ameri i englezi lete na granicama UR sa RUS izviđačkim avionima, a sada u sukobu na granici RO i UR 24 sata. Šta traže na granicama RUS svo to vreme. Šta bi svi mi rekli da je obrnuto?

Ne bi rusi izgubili od NATO, jer ne bi NATO nikad smeo da ratuje sa RUS, što se vidi i sada. Posledice bi bile katastrofalne.
Ne što NATO nije jača vojna sila, već što bi verujem, isti se raspao brzo jer bi mnoge zemlje otkazale NATO-u odanost. Previše su hetegoreni, nije NATO tako slian kako se predstavlja.

Odgovori
il

Za primetiti je da Rusija radi ono što je radio zapad sa NATO kao svojim plaćenikom. Za primetiti je da se NATO ne pojavljuje lično i personalno onako kako se pojavlivao Rus njima u poslednjoj deceniji. Za primetiti je da nisu sigurni kako da ga zaustave i da se klade na nekakvu moralnu pobedu ili osramoćenost i izopštenost Rusa (mada moraće da veslaju sa time doveka, jer je taj voz otišao i njima u ambis). Za primetiti je da troškovi NATO rastu i da će morati da se uozbilje. Za primetiti je da postoji jedna jeziva proporcija narastanja dugova koji se mogu obrisati odnosno resetovati i pečurkama. Tako da je možda bolje i ne govoriti o borilačkom klubu.

Odgovori
Al

Da sam ja kojim slucajem predsednik Rusije u ovom trenutku, i da citam komentare na ovoj stranice, ono crveno dugmence bi pritiskao tako brzo da bi svih 10k+ nuklearnih bojevih glava poletelo ka zapadu. Ako mi vec toliko lose ide u Ukrajini, ako je moja tehnika toliko losa i zavisna od zapada, ako je moja strategija i taktika iz vremena WW2, ako su mi gubitci u ljudstvu i tehnici ogromni, ako nema u magacinima vise „pametnih“ bombi i raketa, onda je Rusija laka meta za NATO, i mogu je napasti svakog casa, onda bolje da napadnem prvi, pa da svi odemo dodjavola nego da pobede zli djavoli… Salu na stranu, primetno je da Rusiji nedostaje „pametno“ oruzije, u napadima se najcesce koriste T-72B3, i BMP-2 oba jos sa pocetka osamdesetih, ali cini mi se da je najveci problem dosta slaba taktika (kao da nista nisu naucili u Groznom) i za neverovati slabi obavestajni podaci. Ne sumnjam da ce Rusija ispuniti svoje operativne zadatke u Ukrajini, samo se pitam da li ce to biti po planu A (pametne bombe – malo civilnih zrtava – brza predaja UA) ili neki plan B (ako ga imaju, artiljerija, VBR…. i pesadija da cisti kvart po kvart…= mnogo zrtava, borba do poslednjeg UA vojnika…)

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Petrovic Dusan na: Emanuel Makron najavio posetu Srbiji i finalizaciju vojnih ugovora odgovarajući na pitanje o Rafalima

@Boki Zanimljiv podatak u vezi Iljusina 76, ako je tacno, napokon objasnjava ovaj novi momenat saradnje sa Egiptom

20. Jul 2024.Pogledaj

Pravednik na: Emanuel Makron najavio posetu Srbiji i finalizaciju vojnih ugovora odgovarajući na pitanje o Rafalima

Normalno. Nije rekao finalizuje ugovore, nego pregovore. Polako bit će tu političkih uvjeta još

20. Jul 2024.Pogledaj

Amater na: Emanuel Makron najavio posetu Srbiji i finalizaciju vojnih ugovora odgovarajući na pitanje o Rafalima

Ja mislim da nam treba Update na T6 šta sve naša Vojska ima danas, i da se to uporedi sa 2005 ili 2015. Rast je nestvaran. Nedavno sam se na internetu pokačio sa ljudima jer sam napisao da je Srbija nikad jača. Ljudi se bune, psuju me. Ja ih lepo pitam koje godine je Srbija…

20. Jul 2024.Pogledaj

Amater na: Emanuel Makron najavio posetu Srbiji i finalizaciju vojnih ugovora odgovarajući na pitanje o Rafalima

Ok... 3,000,000,000 na 6.000.000 Srba. To je 3000/6 = 500 Za 500 Evra mojih para (*ne ide linearno, realno nije ni 50 mojih), baš mi je merak da imamo lepe avione

20. Jul 2024.Pogledaj