BEG airport status
[RAT U UKRAJINI] Dejstva ruskih borbenih aviona Su-35S, dodatni gubici VKS, povratak Bajraktara i interesantna simbologija na HUD-u ruskih lovaca Protivradarska raketa H-31PM na avionu Su-35S / Foto: isečak iz video snimka Ministarstva odbrane Rusije

[RAT U UKRAJINI] Dejstva ruskih borbenih aviona Su-35S, dodatni gubici VKS, povratak Bajraktara i interesantna simbologija na HUD-u ruskih lovaca

Treća runda pregovora delegacija Rusije i Ukrajine, otvaranje humanitarnih koridora, tzv. režim tišine za izlazak civila iz pojedinih većih gradova koji se nalaze u okruženju, i najavljeni susret šefova diplomatija Rusije i Ukrajine, uticali su da u protekla dva dana intenzitet borbi u Ukrajini oslabi.

Ipak, u tom periodu su na različitim društvenim mrežama objavljeni video snimci i fotografije za koje se može reći da su verodostojan dokaz dodatnih gubitaka pre svega ruskih oružanih snaga kada je u pitanju vazduhoplovna tehnika, ali i sistema PVO. Neki od njih međutim nisu dovoljno ubedljivi, pa ćemo zbog toga ponovo koristiti mnogo puta upotrebljenu reč ‘‘navodno‘‘.

Još jedan ruski Su-34 koji je pao na naseljeno mesto.

U našem prethodnom tekstu preneli smo da je iznad Harkova, u nedelju 6. marta uveče oboren ruski avion, za koga se prvo mislilo da je Su-25. Objavljena su tri video snimka pogađanja na kome se videlo da je u pitanju veliki cilj na koji su lansirane dve rakete. Javljeno je i da je jedan pilot poginuo, a da se za drugim traga što je ukazivalo da to nije Su-25 jer se iznad Ukrajine najverovatnije koriste samo jednosedi.

Ujutru 7. marta osvanule su fotografije olupine kao i snimak zarobljenog pilota. Olupina pokazuje da je oboren taktički bombarder Su-34 evidencijskog broja 06 ‘‘crveni‘‘, registracije RF-95070, a pilot je izjavio da je pripadnik 47. mešovitog avijacijskog puka, vazduhoplovne baze Voronjež-Baltimor. Nezvanično, avion je oboren sistemom PVO srednjeg dometa tipa Buk. To bi bio već četvrti u Ukrajini izgubljeni Su-34.

Ovoreni ruski Mi-24P.

Video snimkom koji se pojavio 6. marta može se reći da je dokazano da je oboren ili da se srušio iz nekog drugog razloga desantno-jurišni helikopter Mi-24P registracije RF-94966 što odgovara primerku koji nosi evidencijski broj 24 ‘‘plavi‘‘. Mesto pada i datum je za sada nepoznat. Vezano za rusku Armijsku avijaciju (AA) koja koristi samo helikoptere, u ruskim medijima je, u video prilogu RusVesne o aktivnosti AA, iznesena zanimljiva informacija da se samo sa prigraničnog helidroma, odnsno isturene baze koja je snimljena, dnevno izvede do 70 borbenih zadataka.

 

Navodni ostaci ruskog Su-30.

Na društvenoj mreži Tviter 7. marta objavljen je snimak iz kabine raketnog sistema PVO Osa ukrajinske vojske, U opisu snimka stoji da je u pitanju akcija navodnog obaranja borbenog aviona Su-30, međutim, ono što se vidi na prikazivaču optičkog sistema Ose ne može se smatrati dovoljno dobrim dokazom uspešnog dejstva. Uz to, prikazane su i fotografije koje bi trebale da prikazuju olupinu ruskog Su-30, ali ostaci više podsećaju na pogonsku grupu krstareće ili rakete vazduh-zemlja.

 
Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je u međuvremenu još jedan interesantan propagandni video snimak. Tema priloga je jedinica sa višenamenskim borbenim avionima Su-35S koji su učestvuju u borbenim dejstvima iznad Ukrajine. Na snimku se, osim aviona naoružanih raketama vazduh-vazduh R-74 i R-77-1 i protivradarskim raketama H-31PM, vidi i prikaz simbologije na gornjem elektrooptičkom prikazivaču (HUD) prilikom navodnog dejstva raketom R-77-1 po cilju u vazduhu. Na osnovu simbola koji se vide na HUD-u, može se zaključiti da su u zahvatu bila tri cilja, zatim da je radar zračio, i na kraju da je cilj na koji je lansirana raketa bio udaljen oko 80 km.

Lansiranje protivradarske rakete H-31PM na cilj udaljen više od 120 km.

Ono što još treba naglasiti je da se u prethodnom video materijalu koje je objavilo MORF, na kome su prikazani taktički bombarderi Su-34, izviđači Su-24MR i lovci-presretači MiG-31BM, nalazi i deo u kome se takođe vidi HUD prilikom borbenog dejstva. Ako se malo bolje pogleda, u pitanju je ustvari HUD aviona Su-35S, a ne prikazivač bombardera Su-34. Potvrda da je ustvari Su-35S dejstvovao protivradarskom raketom H-31PM videla se u novom, gore pomenutom objavljenom video snimku. Raketa H-31PM je navodno lansirana sa daljine od preko 120 km, pri brzini od 0,79 maha, na visini od 5570 metara. Isto tako, vidi se da su radar i sistem za protivelektronska dejstva uključeni. Kada smo već kod uništavanja radara, Ministarstvo odbrane je juče, u svom redovnom dnevnom izveštaju, navelo da je od početka operacije uništen 81 radar.

Nakon nekoliko dana pauze, u ponedeljak 7. marta na Tviteru je objavljen još jedan snimak sa optoelektronskog sistema bespilotne letelice Bajraktar. Ponovo je, kao i u jednom od ranijih slučajeva, dejstvovano na samohodno transportno-lansirno oruđe raketnog sistema PVO Buk ruskih oružanih snaga, koje očigledno nije bilo u borbenom režimu rada.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Dr

Izgleda da je jurišnu avijaciju pregazilo vreme. Zašto gubiti pilote i skupe avione kad sve odrade dronovi , rakete zemlja zemlja i artiljerija.

Odgovori
Ma

Nije bas tako….

Pe

@Dragan Brankovic Ne znam da li ste ikada videli uzivo avion porodice SU-27 (to su Su-20/33/34/35 razlicite modifikacije istog aviona Su-27) ?
Jedan Su-27 je izlozen u moskovskom parku VDNH-slikao sam se pored.Ukratko, taj avion je OGROMAN.Kao omanji putnicki avion.
SSSR je uz Su-27 razvio SU-34 negde 1990 i tu je imao i prvi let.
Neobicna je kabina S-34 – piloti sede jedan do drugog, a ne jedan iza drugog- je „zasticena neprobojnim titanijumom radi bezbednosti pilota“.
Ali je od 1990-2022 dosta napredovala tehnologija.
Kako pokazuje Ukrajina u prvih 10 dana rata, jurisni avion sa izuzetno velikim radarskim odrazom je ranjiv,a piloti ginu.Pritom se ne radi o ucinku najjace armije sveta (USA, Britanija,Francuska) vec o Ukrajini!

op

Skroz si u pravu. Azerbejdžan je pre godinu ipo pokazao kako se void rat sa minimalnim gubicima. Najveće gubitke Jemenima su naneli bespilotnim letelicama. Rusija i dalje ne koristi veći broj UCAV, a trrenutna situacija na bojištu je idealna za iste. Pri tome Su-34 koriste sa malih visina uz upotrebu raketnih zrna i običnih bombi. Tako skupa mašina za dejstvovanje po dubini preciznim oružjem ne sme da leti ispod 6km i da ulazi u zonu dejstva PVO manjeg i srednjeg dometa. Na slikama oborenih Ka-52 od naoružanja samo raketna zrna!!?? Ni jedan nije nosio Ataka ili neke druge vođene rakete. Koriste opet jako skupu mašinu kao što su koristili Iljušin 2 u Drugom svetskom. Očigledno da Rusija nema dovoljno taktičkih UCAV za dejstvo na frontu.

Pe

@opet ja Treba razumeti da je SSSR bio zaista vodeca svetska sila, i pratio sve naucne i tehnoloske tendencije u svetu.U nekim oblastima su do kraja zaostajali za USA,a u drugim-prevazisli Ameriku.
No, to se zavrsilo 1991, i danasnja Rusija po ulaganjima u razvoj fundamentalne nauke,tehnologije itd nema veze sa time.
Dovoljno je uporediti cifre, rejtinge univerziteta, naucnih dostignuca.
Za to vreme se dogodila naucna revolucija na zapadu, i danas je akcenat na primeni bespilotnih letelica jer nisu podlozne ogranicenjima coveka pri velikim G silama, jeftinije su, nema zrtava posada, i lako se mogu zameniti.
Dok Rusija nastavlja sa vojnom taktikom 1990 jer jednostavno nisu imali ni vremena ni novca da dodju na taj nivo.
Svi najbolji univerziteti u oblasti nauke i tehnike na zapadu, МIТ (Massachusetts Institute of Technology) je broj jedan,i svi ostali su u Americi ili zapadnoj Evropi.
Dok Rusija ima svega jedan u prvih 100 i iza 70 mesta. I odakle da nadju ljude koji ce napraviti nesto savremeno?

So

Mi ne znamo sta kako i koliko cega rusi koriste. Razlog je cenzura. Sve je u domenu nagadja. Kada se sve zavrsi bice snimaka i informacija na pretek.

Sa

@Sombrero
Ево,код Урајинаца нема цензуре,слободно уђеш у руски Т-90 упалиш,провозаш.Можш то исто са Буком,Панциром.Ка-52,нема проблема,толико тога по њивама разбацано.

Tr

@sombrero

To je uvek opravdanje za ruse, ko zna sta imaju, a da mi ne znamo ? Pa evo idealne prilike da pokazu , ali mucak. Nedopustivi gubici rusa. Da nemaju nuklearke daleko bi bili od svetske vojne sile..Zalosna istina koju neki ocigledno ne mogu da prihvate..

Bo

Slažem se. Klasični jurišni avionu su jako ugroženi, lake mete. Treba ih sve više menjati bespilotnim letelicama.
Su 34 je mnogo više od jurišnog. Taktički bombarder. Ako je tačno da su 4 aparata oborena, to je veliki problem. I to da je oboren starim buk m1, iz 80.tih.

Ac

Jedna letelica kao što je „Bayraktar TB-2“ može da nosi maksimalno 4 male laserski vođene bombe, čija razorna moć je dovoljna da uništi jedno 4 tenka ili sličan broj drugih oklopnih vozila u jednom naletu. Međutim, da li su to gubici koji mogu da nanesu protivniku težak udar? Naravno da ne… Primera radi, pre nego što su Amerikanci otpočeli invaziju na Bagdad, 40 dana su žestoko bombardovali taj grad, pri čemu su prosečno obavljali po 1.000 letova dnevno i pri svakom su na taj grad istovarili po nekoliko tona bombi i drugih eksplozivnih naprava. Pritom su grad gađali i krstarećim raketama i razarali ga artiljerijom. Tek kada su uništili glavni deo iračkih snaga, ušli su u grad kopnenim trupama, pri čemu su preostale iračke snage i dalje pružale otpor, pa je zauzimanje grada trajalo 6 dana. Čak i za tih 6 dana, avijacija je i dalje intenzivno bombardovala grad čim bi američka vojska naišla na malo ozbiljniji otpor. Sad zamisli scenario u kojem bi američka vojska iste udare iz vazduha vršila dronovima „Bayraktar TB-2“. Verovatno bi im invazija na Bagdad trajala jedno 1.000 godina…

Mi

Ne sporeci verodostojnost podataka objavljenih u clanku, cak sta vise ima dosta snimaka van ovoga, komentarisati gubitke avijacije a ne reci koliko letelica ucestvuje, koliki broj zadataka obavlja … iako je naveden podatak za jedan aerodrom …

I ono najbitnije – ucinak celokupne operacije na terenu – ako Ukrainci kazu da VRS kontrolise 1/3 teritorije Ukr – a to je oko 200000 km2 to mu dodje malko povelik prostor.

Odgovori
Ž

Mile onaj stari

Биће посебан текст о учешћу ВКС изнад Украјине.

Овде смо изнели занимљив податак да се са само једног аеродрома изведе до 70 борбених летова хеликоптера дневно.

Sl

Ljudi ne razumeju i ne mogu da pojme velicinu prostora koja je u pitanju. Ukrajina je posle RF najveca drzava u Evropi (oko 10% veca od Francuske na primer), sa velikim „izazovima„ na terenu (reke, jezera, mocvare…).
Do sada, RF je sigurno osvojila i kontrolise povrsinu veliku kao Srbiju i Madjarsku zajedno. Uz to izvodi direktna dejstva na povrsini koja je kao bivsa SFRJ i Madjarska zajedno!
Pri tome, krenuli su (po informacijama iz medija) u dejstva sa oko 150.000 vojnika sa jos 40-50.000 vojnika LND/DNR na 200-250.000 vojnika i pripadnika drugih jedinica Ukrajine koji su se spremali za ofanzivu na LNR/DNR (pri cemu je Ukrajina modernizovala i dobro opremila vecinu ovih vojnika/jedinica) – Ukrajina ima na papiru 400-450.000 vojnika plus pripadnike drugih sluzbi i paravojne formacije. Pri tome, dejstva na zemlji su oko Kijeva na severu, Crnog mora na jugu i istocno od Dnjepra, gde je i najveci i najopremljeniji deo ukrajinske vojske.
Matematika RF je bila prosta – ili cemo u ofanzivi Ukrajine na LNR/DNR izgubiti 10-15.000 vojnika i celu teritoriju LNR/DNR a mozda kasnije i Krim ili cemo preduhitriti Ukrajinu sa prihvatanjem veceg otpora i gubitaka jer idemo na duplo vecu vojsku, koja je nesto slabije opremljena (ali ima veliku podrsku NATO, na primer – uvek po 1 AWACS i RiverJoint/SIGINT NATO alijanse leti uz granicu Ukrajine i sigurno prenosi podatke njenoj vojsci o pokretima jedinica i vazduhoplova RF).
Uz to, RF i dalje ima vojsku u Siriji, obezbedjuje Jermeniju, Belorusiju i Kazahstan (plus J. Osetiju i sl. teritorije) i ucvrscuje odbranu Kalinjingrada i drugih isturenih polozaja.

Da

@Slavke Браво. Све логично делује.

При чему бих ја додао да је велика вероватноћа да нису ни планирали инвазију, него су са оним регрутским јединицама само играли покер са НАТО Зеленским. Ако се види колико стотина милијарди долара им је остало заплењено по страним банкама, то ми не делује као вишемесечна припрема за инвазију.

Ja

Dax, prema tebi se, dakle, planira invazija i okupacija, ali se novac za te svrhe drzi u bankama koje ce sigurno uzeti ta sredsva na pocetku tih procesa? Pa imate li vi ljudi mozga…

Da

Jarilo, aj pročitaj ponovo šta sam ja napisao, pa onda reprodukuj svojim rečima šta sam ja rekao.

Kr

Iskreno ni Ukrajinci nisu ostali dužni . A Rusi moraju poraditi na taktici koliko god ih simpatisao

Odgovori
Mi

@Krindžer
Slazem se u potpunosti sa tobom.Itekako treba Rusi poradeti na taktici.

Mi

@Enigma
Da su Rusi napali Tursku od Moskve i Rusije ne bi ostalo nista,go kamen bi bio.To je prava istina koju vi koji drkate na kepeca iz Moskve ne zelite da prihvate.Turska je clanica NATO i sam napad Rusije na istu bi dao povoda NATO-u da sravnja Rusiju.Turci su kepecu pokazali suptilno da sa njima nema zezanja a i istovremeno gde mu je mesto.Problem vas rusofila je sto mislite da je Rusija neka nepobediva sila a u stvari je niko i nista a tek sada svi redom pisaju po njoj jer i imaju razloga za to.Kakva crna sila.Ccc…Gde su sline Armate,SU-57 i razno svemirsko oruzje?! Sve je to marketing i za vojnu paradu a prava istina je vojska iz sedamdesetih godina proslog veka…

Ni

Da išta znaš znao bi da se vazdušni ciljevi uvek gađaju sa dve rakete.Verovatnoća uništenja nikada nije 100 % sa jednom raketom tako da moraju dve,a američko i nato oružje treba da lansira bar tri jer oni još uvek ne znaju da naprave PVO sistem.Primer Japan koji Severna Koreja prebacuje neprestalno ali nikada ništa nisu oborili.

Ve

previse je neproverenih inforamcija, snimaka obaranja aviona i helikoptera sa video animacija da bi mogli da tvrdimo bilo sta.
Sigurno jeste da su gubici ogromni i da zapad trlja ruke

Odgovori
Ac

U komentaru iznad sam opisao kako je izgledala američka invazija na Bagdad, a koja je rezultovala stravičnim gubicima ljudskih života na iračkoj strani. Da budem precizniji, američki izvori tvrde da je prilikom američke invazije na Irak poginulo 200.000 Iračana (najviše u Bagdadu), dok irački i razni nezavisni izvori tvrde da je život izgubilo čak 600.000 Iračana. Što se Rusa tiče, oni su pokušali da izbegnu veliki broj civilnih žrtava i zato su rat ušli onako kako su ušli – pokušali su da brzo ulete u Kijev, zarobe ili likvidiraju ukrajinsko rukovodstvo, nateraju ih na kapitulaciju i brzo okončaju sukob sa minimalnim ljudskim gubicima. Međutim, naleteli su na otpor žešći od očekivanog i sada menjaju taktiku, ali mislim da to nikako ne ide na ruku Ukrajincima, jer će nova taktika verovatno biti mnogo sličnija onoj koju su primenili Amerikanci u Iraku, a to mi deluje kao katastrofa u najavi…

Mi

Jos jedna stvar cinjenicna.Zasto „mocna“Rusija nije napala Tursku ili bar pokusala da obori neki turski F-16 kada su im Turci oborili SU-24 iznad Sirije jer je u par navrata provocirao turske lovce i ulazio u turski vazdusni prostor!?Gde je tad ruska“sila“bila?!Nigde jer su se usrali kao golubovi.Putin je plakao narednih tri meseca na svim svetskim medijima i drzao govore po drugim zemljama kako im je Turska oborila avion i da je to zlocin.Ma idi molim te,a nije zlocin da ubijas decu od 5 godina!Turci su mu skrenuli paznju na veoma efikasan nacin sa kim moze da se zajebava a sa kim ne i kraj price.Obucenost ruskih pilota je daleko slabija od americkih i NATO avijacije.To se primecuje jer ljudi krecu u samoubilacke misije bukvalno,spustaju na 5000 metara gde su veoma lak zalogaj ukrajinskim BUK-ovima,S-300,Strelama,Stingerima… Krajnje potcenjivanje ukrajinaca od strane ruskih nesposobnog,matorih KGB generala.Srbiju je NATO napao prve noci sa preko 200 vazduhoplova razliticih namena.Rusija napada Ukrajinu koja ima 50 puta jacu PVO od tadasnje VJ sa prosekom od 70 vazduhoplova.Ucinak ruskih snaga je nikakav.Ukrajinska PVO dejstvuje,RV Ukrajine je operativno i dejstvuje u dobroj koordinaciji sa PVO.Gubiti na taj nacin ponos ruske avijacije je pravi amaterizam.Nadam se da ce ovaj zlotvor Putin odgovarati za ubijanje svog naroda i naroda Ukrajine.Svi nedostaci ruske avijacije su vidljivi.To je jos jedan od razloga vise da treba kupovati vazduhoplove zapadnih vojnih industrija.Raffal je prvi adut za RV Srbije.Raffal F4 je za Srbiju idealan avion,jeste da kosta ali je kvalitet bitniji od kvantiteta.Ugledati se na bratsku Grcku i pametne drzave koje znaju da prepoznaju kvalitet i neguju svoje RV.Takodje, iskoristiti idealne odnose sa Izraelom sa kojim imamo fantasticnu saradnju, Izrael ima modernu vojsku i modernu namensku industriju,tehnoloski jedna od najrazvijenijih zemalja.Nadam se da ce postici dve strane sto brze dogovor o okoncanju sukoba jer sve vise ginu deca i neduzni,Ukrajina je tvrd orah za Rusiju, Ukrajinci se nece predati,cak sta vise pruzaju neverovatan otpor invazionim snagama Ruzije a u ruskoj taktici gine previse neduznih ljudi,dece pre svega…

Odgovori
St

Stvarno mislis da ce nam neko iz NATO ili Izrael sad prodati bilo sta?

To

Super tekst samo vi u Srbiji imate Vučića koji drži svijeću Putinu,a od kupnje Rafala F4.1za Srbiju nema ništa prvo jer 12 aviona košta oko 2.5 milijardi eura, a drugo Srbija nije uz Europu i NATO nego glumi neutralnost pa neka onda samo od Kineza će moći kupovati F-10C, a Macron neće prodavati svoje dragulje zemlji koja igra kontru Europskoj uniji i NATOu.

To

Nisi uopste ispratio dogadjaj koji pominjes, kada je turska srusila Su 24. Promakla ti je jako bitna stvar koja se desila odmah naredne 2016. godine kada su turski mediji sramezljivo objavili da je eksplodirao pun autobus turskih „vojnika“ u Kajzeriju i za to naravno optuzili Kurde. Naravno da vest nije bila tako naivna jer je autobus bio pun vojnih turskih pilota. Znalo se da je to ruski odgovor za rusenje Su 24 i naravno da se precutno znalo zasto je Erdogan vrlo brzo nakon toga otisao Putinu na noge na razgovor. A da je Rusija tako vojno slaba, pa ne bi onako samouvereno odradila stvar u Siriji nasta su mnogi samo nemo posmatrali i pokusavali da osujete njene planove. A sto se tice Ukrajine, to je druga prica, to je specifican rat sa specificnim angazovanjem vojne tehnike i na jako specifican nacin, pricamo o osvajanju kvarta po kvart, jer svaka druga operacija u vojnom smislu bi bila katastrofa.

Mi

Toplica Milan11:48, 09. mar. 2022.
Nisi uopste ispratio dogadjaj koji pominjes, kada je turska srusila Su 24. Promakla ti je jako bitna stvar koja se desila odmah naredne 2016. godine kada su turski mediji sramezljivo objavili da je eksplodirao pun autobus turskih „vojnika“ u Kajzeriju i za to naravno optuzili Kurde. Naravno da vest nije bila tako naivna jer je autobus bio pun vojnih turskih pilota. Znalo se da je to ruski odgovor za rusenje Su 24 i naravno da se precutno znalo zasto je Erdogan vrlo brzo nakon toga otisao Putinu na noge na razgovor. A da je Rusija tako vojno slaba, pa ne bi onako samouvereno odradila stvar u Siriji nasta su mnogi samo nemo posmatrali i pokusavali da osujete njene planove. A sto se tice Ukrajine, to je druga prica, to je specifican rat sa specificnim angazovanjem vojne tehnike i na jako specifican nacin, pricamo o osvajanju kvarta po kvart, jer svaka druga operacija u vojnom smislu bi bila katastrofa.

С

Одличан написан текст. Са свим се слажем.

En

Da su napali Tursku, ne bi ovako cuvali civile, vec bi ih poravnali mini nukleranim bombama… To obaranje ruskog aviona od strane Turaka je zblizilo te dve zemlje, jer je i sam Erdogan rekao da je to uradilo odmetnuto krilo vojske Turske, kasnije je i preziveo vojni puč koji su mu organizovali Ameri… Itd. Itd

St

@Tomislav
Kineski avioni ce se kupiti iz dva razloga, prvi je to sto niko ne zna koliko kostaju pa se ne zna ni procenat ugradnje, a drugi je to sto smo mi celicni prijatelji, pa se ne zna prijateljski procenat ugradnje.
Samo je problem sto nas veliki vodja tempira bombasticne najave za kad njemu odgovara, pa smo se sad prilicno z…. jer necemo skoro dobiti PVO sisteme. Ne verujem da bi se blagonaklono gledalo na isporuku PVO sistema srednjeg dometa u sred opste frke zemlji koja nije na ruskom neprijateljskom spisku, iako je to izgleda placeno i naruceno pre 3 godine.

de

@Tomislav opet susjedi izmišljaju da neće ovo neće ono, Srbija je uz Putina, može samo kinesko i ostale nebuloze. Evo da te podsjetim da će EU isporučiti 2 transportna aviona Airbus C-295 za koje je već poptpisan ugovor, da se već u inventaru vojske Srbije nalaze helikopteri Airbus H-145, da se već nalazi PVO malog dometa francuske proizvodnje Mistral, da se nalaze radari američke proizvodnje i da je nabavka francuskih radara Tales najavljena. U sedmom mjesecu dolazi prva „superpuma“ helikopter za mup itd.itd. Pa ako Srbija ne može da kupuje od zapada zašto su do sada ti sa zapada isporučivali ugovoreno? Ako je Francuska odlučila da proda radare TALES, rakete Mistral i ako je kao zemlja uključena u Airbus odobrila izvoz Srbiji, zašto ne bi isto tako prodala i avione tipa Rafal? Dalje navodiš cifru od 2,5 milijarde evra i govoriš kako eto to puno košta i vjerovatno misliš kako Srbi nemaju para? Od kuda ti taj podatak? Srbija ima nominlni BDP od 65 milijardi dolara a vanjski dug je jučer bio na 51.8% BDP-a. Kod vas je vanjski dug se kreće između 75-85% tako da država Srbija može da se zaduži još 20 milijardi dolara kako bi bila na nivou duga na kojem je danas Hrvatska. Zašto bi 3,5 milijarde dolara bile prevelik zalogaja za državu Srbiju? Srbija ima para da uzme 12-14 aviona bilo kojeg proizvođača pa tako i francuskog Rafal. Uostalom u nedavnom razgovoru između Makrona i Vučića špekuliše se da je jedna od tema razgovora bila upravu nabavka aviona i opremanje srpskog RV-a. Ne razumijem vaše podcjenjivačko stajalište glede Srbije. Srbija je do sada nabavljala opremu iz EU i nabavljaće i ubuduće. To da nije stala uz EU u vezi sa krizom u Ukrajini mislim da nema veze s realnošću. Srbija je podržala u UN-u osudu agresije a sankcije nije uvela jer je interes da se ne poduzima tako nešto jer Srbija još uvijek energetski zavisna od Rusije. Hrvatska je u EU pa će moći da se uključi u neki zajednički paket u vezi s zamjenom ruskih energenata. Ko će Srbiji da garantuje da će joj neko zamjeniti ruske energente? Niko. I onda zašto b se upuštala u tako nešto. Da je članica EU to bi bila već druga stvar a ovako se mora snalaziti sama.

Ja

@Milan Toplica
OK, na Dušana se vrši pritisak oko toga koliko je aktivan, ali bar piše razumne stvari. A kako ovo komentarisati, dva ista komentara, a u njima totalne besmislice. Pun autobus turskih pilota. Ma ajte molim vas.

Pe

Poenta je da nikome neće biti dozvoljeno da toliko spamuje i odgovara svakom komentatoru. To sve može u jednoj poruci.

Dr

@Tomislav
Ne vidim u cemu je problem sa kineskim naoruzanjem ionako imaju nesto jako slicno Panciru, nesto jako slicno S-300, nesto jako slicno Su-27, nesto jako slicno Jak-130, nesto jako slicno T-90, nesto jako slicno Patriji, nesto jako slicno Bajraktaru, nesto jako slicno Mistralu .a sigurno bolje od M84, M80, Lazara, Pegaza, Kuba i Neve Strele 2m. Jel da nabrajam jos ili mislis da nije dovoljno za solidno opremanje armije koja i dalje vecinom koristi SFJR i SSSR naoruzanje? Pakistan i pola Afrike se odavno opremaju u Kini, ako izuzmeno kinesku anrmiju koja je medju brojnijima na svetu.

Mi

@Stojko
Da, itekako.I Francuzi,SAD i Izrael bi nam prodali bez problema vojnu tehniku.Za vreme Trampa su nam nudili eskadrilu F-16 Block 70.NATO-u je mnogo bitna Srbija kao saveznik, realno po broju izvedenih vezbi sa NATO snagama to i pokazuje.U bazi Jug su non stop prisutni americki vojnici i ostali vojnici NATO alijanse.Srbija ce postati clanica NATO-a u skorije vreme…

Iv

Podpuno podrzavam Vas komentar o ,,kvaliteti ruske avijacije,,i bolesti u glavi predsjednika Rusije.

St

@Milos Obilic
Srbija nema para da postane NATO clanica. A nece ni imati, vecina para iz kredita ode na javne radove plus prijateljske dilove, to se vise isplati. Kupovina velike kolicine naoruzanja od nato zemalja mora da bude transparentna, sa poznatom cenom, sto ne odgovara nikome.
Druga stvar, kad bi danas narucili francuske avione, dobili bi ih za 10 godina, recimo emirati su prosle godine narucili avione a dobice ih do kraja 2027, a gde su Gcka, Indonezija, Indija…

ab

>> Lansiranje protivradarske rakete H-31PM na cilj udaljen više od 120 km.

Kako na osnovu ove slike izvodite zakljucak da je protivradarska raketa lansirana na cilj udaljen više od 120 km? Bez triangulacije nemoguce je znati udaljenost izvora elektromagnetskog zracenja, odnosno radara, nego samo pravac/smer zracenja na koji se raketa navodi…

Odgovori
Bl

Na levoj skali se vidi skala u kilometrima. Nekada se nešto drugačije označavao, ali u principu strelica pokazuje na skali koliko je daleko cilj, u ovom slučaju meni više to deluje da je 100 nego 120, nek me neko ispravi ako grešim. Što se tiče gađanja radara, mislim da je za upotrebu ovih raketa potreban dodatni kontejner (možda se i tu varam) ali princip rada je takav da se raketa sama navodi na radarski Isijavanje sa zemlje,isto kao što su i nas 99. gađali

ab

>> u ovom slučaju meni više to deluje da je 100 nego 120, nek me neko ispravi ako grešim.

Upravo tako, prvo vidi se jedna ikonica na 80 km i jedna na 100 ali ja smatram da to nisu radari!

>> princip rada je takav da se raketa sama navodi na radarski Isijavanje sa zemlje

Da ali napadac/raketa u principu ne znaju udaljenost od cilja. Osim ako SEAD misiju ne lete 2 vazduhoplova sa data linkom, pa odrade triangulaciju (ili neki drugi nacin, postoji fora racunanjem doplerovog pomeranja ali svakako morate imat dva pasivna prijemnika istog zracenja), izracunaju poziciju radara i udaljenost…

Ž

Blaze

У тренутку добијања ПР (Пуск разрешон) стрелица је била мало изнад 120 километара. Погледајте мало боље снимак.

Bl

Mislio sam konkretno na fotografiju, svakako ću i snimak pogledati.
>>Da ali napadac/raketa u principu ne znaju udaljenost od cilja.
Aha, mislio sam da rade po proncipu Home on jam samo. Znam da amraam i R27 (verovatno i 77) mogu da se lansiraju i na cilj koji vrši ometanje upravo po tom principu, ali da navođenje nije najpreciznije,pa da je to i slučaj ovde. Svakako mi je navođenje projektila slabija strana u odnosu na dinamiku, pa zato i pišem sve ovo sa debelom rezervom. Hvala svakako na ispravkama.

Pe

@Živojin Banković Razlika izmedju Vas i mene, koji sam ziveo i radio u Rusiji, je sto bih ja prvo pomislio da su Rusi svaki najmanji detalj na tom snimku koji pokazuju lazirali, editovali, docrtali i td To je takav svet, nista nije slucajno, uvel i na svakom koraku rade u svoju korist kako bi visestruko uvecali percepciju svojih mogucnosti kod drugih ljudi.

Pa

P.D.
Pa bravo, vecu bolestinu ni od kog drugog nisam ocekivao. Tako si verovatno najubedjeniji, dogadjaji ti ne idu u korist, mada ne verujem da neces promeniti pricu kad bude vreme. Jednostavno moras da budes u pravu, to ima svoje ime.

Br

@Dusan

Zar to ne radi i NATO i zapadni mediji. pa CNN je postavio standarde laznog izvestavanja, koliko puta do sada su provaljeni da su pustali montirane ili stare snimke.

Pe

@Branko Ne mogu da garantujem za CNN i zapadne medije.Ali Ruse znam.
I kad Rusi pokazu „snimak iz kokpita Su-35“ jedini dokaz da je to zaista napravljeno u Ukrajini tokom rata 2022 je – njihova rec.Hvala lepo.
Moze biti: 1/snimak sa vezbi Su-35
2/lazirani snimak
3/snimak sa vezbi sasvim drugog aviona da namerno zbune
4/snimak iz Ukrajine 2022 koji je editovan
Kao i kombinacije ovih varijanti.
Ja im ne bih verovao ako nisam licno video kameru koju su stavili u avion, i dali meni u ruke cim je avion sleteo.
Ali to je samo moje iskustvo preko 5g zivota u Rusiji.

Ig

Razočaravajuče u svakom slučaju.
1. Rat, nama bliskih naroda i nepotrebno razaranje i smrt. Bez da ulazim u razloge rata.
2. Ruska taktika bazirana na pogrešnoj početnoj proceni stanja ukrajinske vojske i raspoloženja naroda. Znači da im je FSB jedna velika 0 ili su oni toliko držali stvari u tajnosti da su sami sebe zbunili.
3. Nedostatak logistike i opet taktika
4. Nedostatak preciznih ubojnih sredstava. Nemogu da verujem da su krenuli u rat bez dovoljno municije.
5. Slaba učinkovitost ili manjak PVO protiv bespilotnih letelica
6. Veliki broj oborenih aviona.
7. Kako mi24 i mi28 gore kao buktinje. Ka52 izgleda mnogo bolje/žilavije
8. Veliki gubitci u ljudstvu. Izgleda da Rusi bas ne mare mnogo za vojnika.

Kako god da se ovo završi, neće biti dobro ni za Ruse, ni za Ukraince ni za nas. A upravo mene brine kako ćemo mi posle ovoga. Od Rusjie nemamo vajde sem potencijalnog veta u UN. A NATO nam je neprijatelj hteli to ili ne. Nalazimo se između čekića i nakovnja.

Odgovori
Tr

Mi-28 jos nisam video da gori, a nisam ih nesto puno ni video u akciji, verovatno ste mislili na Mi-35..U svakom slucaju ako su koristili Mi-28, a niti jedan nije oboren, onda je prilicno jasno da je upravo on najzilaviji..

Ig

Moguće da sam pomesao mi28 i mi35.

@Trundle

To zavisi i od vrsta i broja misija. Ako bi sudili po onom prizemljenom ka52 prvog dana rata, letelica je prilično žilava jer se bezbedno prizemljila, nisu morali da koriste izbaciva sedišta. Kabina izgleda cela i nema krvi nigde. A oštećenje ne igleda naivno spolja.

S druge strane Mi24/35 su najbrojniji pa verovatno najviše i učestvuju u borbi, i zaista izgledaju lomljivije, ali opet zavisi i šta ih pogodi.

Tr

@Boža M
Da, zavisi i od broja misija, sve jasno. U svakom slucaju jako mi je zao sto su toliko helikoptera izgubili. Postavlja se onda i pitanje ukoliko se Albancima na jugu podele stingeri ili neki drugi sistemi, sta cemo mi sa nasim helikopterima i orlovima ? Mi helikoptere necemo imati u tom broju da mozemo da priustimo gubitak od nekoliko komada..

@Trundle

Mislim da se ipak ne gube toliko mnogo u odnosu na aktivnosti. Veliko je pitanje kako bi ih upotrebljavali na Kosmetu. I do kog stepena bi Zapad učestvovao.

Ja sam na snimcima video kako nanose ogromne gubitke za kratko vreme i brzo menjaju položaj.

I mislim da se stingerima pripisuju obaranja koja su nanela druga sredsva. Konkretno, onajSU-34 je oborio buk, a prvo su pominjali stingere.

Uostalom i supergalebovi g4 su izdržavali pogotke lakih PVO sistema u Hrvatskoj.

Stingeri, strele 2m, igle i slično, imaju malu količinu eksploziva i veliki avioni i oklopljene letelice imaju šanse da prežive pogodak.

Te

https://m.defenseromania.ro
Regarding thw sittation, US send two Patriot systems to Poland. Our Patriot system is in full working position. Another one will follow soon.

Odgovori
Mi

Ne bi bilo lose procitati clanak ovde na T6 koji je posvecen dejstvu Patriota i THAAD sistema gde bese – koliko je ono plotuna i raketa trebalo za 2 SKAD projektila? Ono za napad na Abu Dabi od strane Huta … i sad idu dve baterije Patriota protiv novih Iskandera? Posto pretpostavljam da sad trose Rusi one stare na Ukrainu?

Te

Dear old man
The situation is quite different, I guess.
Our airfields are full. There is one squadron of USAF F-16s, one squadron of EF, our squadron of F-16s, F-35s in full stealth mode. We have the Aegis Ashore, the Patriot, Himars in full combat and so on.
The french carrier is calibrated to cover Ro with its Rafales. No worry on our side. We are focusing in giving those ukrainian women and their children all the help and suport they need. This is our main preocupation. To accomodate them and make them feel like home.

fr

Protiv iskandera ne idu patrioti vec ide 50 puta vise projektila poput Tomahawka. Zar neko stvarno misli da bi Putinu proslo da naoada NATO. Bolje da odmah spremi nuklearke jer bi ga u konvencionalnom sukobu Ameri pregazili ko plitak potok. Vise me strah sad americkih generala sad kad vide blamiranje i nesposobnost Rusa da ne izlobiraju Bidena da zgaze Ruse.

Sa

Ruskim vojnicima i narodu ali i ovdasnjim rusofilima je servirana jedna bajka u koju su poverovali-Bajka o nacistima u Ukrajini o denacifikaciji i o gradjanima Ukrajine koji ce sirom rasirenih ruku docekati oslobodioce.Koja je razlika izmedju Amerikanaca koji pucaju na vozila po Bagdadu i Rusa koji resetaju auto sa babom i dedom u predgradju Kijeva?Zasto se klice agresiji poput one koju smo i sami doziveli od NATO pakta?Cemu klicanje diktatorima od Gadafija preko Asada do Putina?Kakvi su to pozivi tzv braci da dodju i okupiraju nas?Gde vam je slobodarski duh,Srbi?

Odgovori
ab

Samo se setite 1948. i rezolucije Informbiroa, zatim represije protv onih kojima je Staljin bio drazi od sopstvene domovine i sve ce vam biti jasno. I danas je mnogima u RS Putin drazi od same otadzbine.

Moj je pokojni deda covek jedva znao da cita i pise i cale mu poklonio veliku plastificiranu kartu sveta i covek je stalno tu gledao u „Rusiju“ odnosno SSSR i divio se. Nikada nije hteo sa Nemackom da ima veze, pa mu propali silni dinari u banci na stednji jer nije hteo kupovati DM. Iz nemackog logora u Norveskoj gde je proveo rat spasili ga, izlecili, nahranili i poslali kuci Amerikanci, pa ipak, zahvaljivao se Rusima sve vreme…

U Ukrajini zaista ima puno nacista i zaista u nekim mestima Ruse dočekuju raširenih ruku, ali se prorusko stanovništvo boji represalija koje su već doživeli, ako ruska vojska ode. Zato su mirni.

A protivruska propaganda je bila velika, zatvarali su opozicione kanale, ubijali novinare, zabranjivali ruski jezik i slično.

Ako Rusi ostanu za deset godina će biti obrnuta priča, osim možda na krajnjem Zapadu Ukrajine.

Ni

@Samo za Rusofile
Pa ja za života što sam sreo jednog Ukrajinca baš taj je bio nacista, govorio mi neke bljuvotine o Jevrejima, priviđali mu se svuda, tvrdio mi nešto kako su Putin i Erdogan Jevreji.

Ve

@Samo za rusofile-Zasto to pitanje ne postavis gradjanims EU i SAD koji su podrzavali bombardovanje SRH,Libije,Iraka i ostajali nijemi na civilne zrtve a sada im je odjednom toliko stalo do ukrajinskih zrtava?Ubijeni civili u SRJ 1999 su za NATO bili kolateralna steta i nista vise a ti ih podrzavas i spocitavas rusofilima neprincipijelnost.Zasto bi mi bili obavezni da se rukovodimo principima koji voljom mocnika iz NATO nijesu vazili za nas Srbe?Ko sena Zapadu brinuo zbog srpskih izbjeglica iz Hrvatske 95′?Niko a i zasto bi kad su oni organizovali i rukovodili operacijom njihivig etnickig ciscenja sa prostora Hrvatske.Tebi je bolje da se zapitas da li si ti licno srbofil ili srbofob,pusti rusofile,imas ti vecih problema u svojoj glavi.

Sa

@Vesko
Zato što
1) živim u Srbiji
2) je lecemerno da kukam o NATO agresiji a padam u trans nad Ruskom agresijom
3)je licemerno da plačeš nad otetim Kosovom a pozdravljaš otimanje Krima,Donbasa…
4)zato što nas nije Ukrajina bombardovala a uporno balavite o zapadu
5)zato sto vi nijeste i jeba ga ti imate svoje rezervne drzave a pišete u ime Srbije.

Ve

1.Krim je u sastavu Rusije bio do 1954 kada ga je Hruscov dekretom poklonio Ukrajini.Kosovo nikada nije bilo albansko.Izmedju ta dva pitanja nema slicnosti.
2.Licemjerno je da podrzavas one koji su te bombardovali i koji prema civilnim zrtvama tvog naroda nijesu pokazali nikakvo sazaljenje
3.Novovjekovnu Srbiju su stvorili doseljenici iz CG,Hercegovine gdje je zivjelo srpsko stanovnistvo.Obje dinastije moderne Srbije su porijeklom iz Crne Gore,najveci broj stanovnika danasnje Srbije je porijeklom iz Dinarskih krajeva prije svih CG i Hercegovine.Meni je Srbija moja kuca iako u njoj ne zivim jer u toj zemlji zivi moj narod,ako ti iz nekog razloga u Crnoj Gori ne vidis svoju kucu zao mi je,ali samo da znas da su CG i Srbija danas dvije odvojene drzave samo zato sto je to bio interes i cilj Zapada.

An

Nema tu pravih informacija. Cudo kako nisi jos objavili da su i Su-75 „ulovili“…

Odgovori
Sh

@Anka. Zato što Su-57 praktično i ne postoji i nije još uvek operativan, iako je zvanično nekih 10 komada uvedeno u sastav VKS.

Dr

Dušan Petrović
Video sam SU 30 na aeromitingu u Batajnici 1997-e. Stvarno ogroman avion

Odgovori
Bo

Mislim da je 1997 bio SU 27

Ra

Valjda je sad svima konačno jasno da Srbija u budućnosti treba da se opredeli za zapadno naoružanje, naročito za avione i helikoptere i ako su oni skuplji. Nekako se njihovo oružje uvek bolje pokaže, od ovog ruskog. Bar sam ja takav utisak stekao. P.S. Mislim da je ova priča sa kupovinom erbasovih helikoptera i transportnih aviona, korak u pravom smeru.

Odgovori

Pogotovo se dobro pokazalo u Vijetnamu gde su izgubili samo desetak hiljada letelica protiv višestruko slabijeg protivnika.

A tek kako su dobri F22 i F35 koji više stoje u kvaru nego što lete, pa štancuju nove F15 i govore da im treba novi tip aviona kao što je f16 samo moderniji a ne f35.

ma

Sve je ovde Rusko. I avioni Ukrajine su ruske proizvodnje kao i Buk i S300, koji su se vidim pokazali cak i protiv VKS Rusije.

Ra

Boža M Poređenje zaista nije adekvatno. Vijetnamski rat se završio pre skoro 50 godina. Trenutno najbolji avion u serijskoj proizvodnji na svetu je F22. to ne kažem ja, već najveći svetski stručnjaci u toj oblasti. Zamisli samo kad su Rusi ovoliko letelica izgubili u ovih par dana, zamisli samo šta će sve izgubiti ako rat potraje. Ako bude trajao kao onaj u Vijetnamu, ne dao bog. Rusi ima da ostanu bez kompletnog vazduhoplovstva.

Pr

Stancaju nove f-15 jer vide da su i oni overkill za ovakvu rusku avijaciju, a kamoli f-15 i f-35. ne izvlacis ferarija da bi se utrkivao s fićom ako je i golf vise nego dovoljan

Ve

F22 se odavno ne proizvodi.

Me

@madpal
Malo je šta tu Rusko, tigrovi, k52. Ostalo je sve сделано в СССР.

Bo

Ranko, što se tiče budućeg naoružanja Srbije, situacija je uvek složena. Ima advokata i za zapadno i za ne-zapadno oružje, ali niko među njima ne gleda široku sliku, već misli da je kupovina naoružanja kao kad kupuješ vozilo.

U jednoj ranijoj vesti sam rekao da po pitanju nabavke naoružanja iz drugih zemalja imamo Gordijev čvor. Rusko nedostupno, kinesko može da bude pod znakom pitanja, a zapadno (bez obzira na procenat zapadnih komponenti) relativno lako može biti blokirano. A nikako taj čvor da se preseče…

@ Ranko

F22 se ne proizvodi više.

Previše složeno održavanje. Za jedan sat leta 10-20 sati održavanja. Potpuno besmisleno za pravi rat.

@Proton
Ne znam kakva je to ruska avijacija kad ima manje gubitke nego saveznička koalicija protiv Iraka 1991, iako ratuje protiv daleko opasnijeg PVO od iračkog i na većoj teritoriji.

Pri tome NATO predaje obaveštajne podatke ukrajinskoj vojsci.

F35 je promašaj na razne načine, ali američko vazduhoplovstvo ima veće probleme, a to je politička korektnost. Puštaju ljude slabijih sposobnosti da bi ispunili manjinske kvote. Ne objavljuju ime pilota koji je slupao f35, priča se da je žena, a već je jedna žena slupala f14 i poginula jer su joj progledali kroz prste na obuci.

Američka vojska kadrovski sve više liči na JNA. Pogledajte debakl u Avganistanu, pa onda ocenite rusku intervenciju.

Ah

@Boza M
Jok,eno rasprodaja su-34 za delove u Ukrajini.Ugradili im buvljacki GPS pa imaju neku gresku…

to

Mnogo velika Urajinska teritorija. Zao mi civila. Prlja rat, slabo se šta objavljuje.
Što se avijacije tiče naročito ruske, katastrofa. Avioni treba da se čuvaju više da budu na papiru nego u praksi. Definitivno treba ulagati u dronove koji imaju visoku softversku zaštitu i rakete preciznog dejstva na daljinu. Ko ima priliku da ima satelitsko navodjenje taj je u prednosti. Ovde su Rusi isturili starudiju naročito onu iz osamdesetih i ranije. Nagomilovalo se to decenijama po magacinima.
A što se nas tiče izgleda da smo namerno ostavljeni da budemo posrednici u budućoj trgovini izmedju zapada i Rusije.

Odgovori
Du

Ako rusi nisu u stanju da vojno slome ukrajinu pitam se šta bi bilo da dođe do rata sa NATO u nekom konvencionalnom ratu verovatno nemaju šanse

Slavke

Rusi ne kontrolišu celo područje kuda su prošli, bukvalno samo uz glavne prometnice.
Ima podataka i snimke sa društvenih mreža to potvrđuju da su Rusima iza leđa ostale cele ukrajinske jedinice sa svojim izmeštenim inventarom od municije do hrane, koje sada uništavaju rusku logistiku i prave zasede manjim ruskim kolonama koje su izašle van područja glavnih puteva.

Rusi su brzom početnim prodorom da relativno malo vojske za obezbeđivanje terena sebi učinili medveđu uslugu zbog koje sada ispaštaju i trpe velike gubitke.

Odgovori
Ni

Izgleda da Rusi imaju naređenja da ostavljaju tehniku ako se nađu u opasnosti i da se ne gine uzalud, do sad dosta videa potpuno ispravnih PVO sistema, kamiona ili tenkova ostavljenih pored puta. Posle dođu Ukrajinci iz šume i slikaju se ili spale vozila za propagandu

Odgovori
Ja

@Nikola
Ma ovo je u stvari isporuka velike količine oružja Ukrajini sa idejom da posle kad Zelenski pređe na rusku stranu, zajedno napadnu Poljsku, pa da se Ameri ne dosete.

Ti

Dakle, ruska vojska ako se na nju zapuca bezi i ostavlja sve. to su naredjenja? svasta

Da

Nikola u tome slučaju se tehnika uništi,a ne ostavlja neprijatelju.

Ve

U sustini tehnika se cuva pravilnom taktikom i strategijom njene upotrebe.Kako se ne koristi:kao sto je koristena od strane JNA u Vukovaru 1991i od strane Rusa u Prvom cecenskom ratu.Rusi su mogli da nauce na sopstvenim greskama ali mi se cini da su oni bas podcjenili Ukrajince.Onaj helikopterski desant je bio glupost i prosto ne mogu da vjerujem kako im Ukrajinci nisu polupali makar 20-tak helikoptera.

ma

Da su Rusi izgubili i 15 aviona, sto mislim da je preterana brojka, za unisten 137 sistema S300, buk, s-125, odnosno 90% od pomenutih, to je po meni izvanredan ucinak uz minimalne gubitke aviona. Iako su ti pvo sistemi stari vidimo da mogu pogoditi i najbolje od ruskih letelica.

Odgovori
Th

Imas pravo. S-300 i Panzir ne vrede nista. Treba vodit rat kao na primer Talibani. Tenkovi i cela druga teska vojna tehnika su samo za statistiku. Unisteno je toliko i toliko vojne tehnike. Samo brojke.
Imas formacijske jedinice da prime udarac prvog napada. Nakon
toga sledi tek prava borba. Gerilska.

do

Thomas

Tenkovi i avioni za male zemlje poput exYU su manje vise samo da presrecu teroriste u putnickim avionima… tenkovi isto nisu daleko od toga… vidimo sta im Ukrajinci rade sa Javelinima na onoj ravnici… kako bi bilo tek po nekim Balkanskim planinama..

Uostalom pogledaj nase vezbe … pa i mi isto jurisamo sa Orlovima i Supergalebovima sa bombama i nevodjenim zrnima… Cak se i Migovi koristili slicno…
Kosovu bi zaista bili dovoljni isto Javelini i Stingeri za potpuno isti efekat…
Od svih PVO sistema protiv dronova mislim da je ipak Izraelska gvozdena kupola zakon… onaj snimak protiv salve raketa je vise nego fascinantan

La

Pitanje je ko je šta tu i koga oborio izgleda da obe strane greškom ruše svoje avione i helikoptere.
Ukrajinci su izgleda sa svojim S300 genijalno uspeli da u Rumuniji obore rumunski MIG -21 i spasilački MI-8.
Luda kuća evo linka https://avia-pro.net/news/ukrainskiy-zrk-s-300-po-oshibke-sbil-rumynskiy-istrebitel

Odgovori

Napad Ukrajine na članicu NATO, ccccc.

Mislim da će Ukrajincima biti dozvoljeno da greškom obaraju NATO avione. Sad su mezimci.

Pe

Strasan snimak bombardovanja grada Zhitomira nevodjenim bombama (Su-30 ili Su-34).
Za ovo ce Rusija odgovarati u sudu za rat’e zlocine
https://t.me/UkrainaOnlline/21745

Odgovori
Iv

Kad tad ce ih stici ruka pravde,zlocinci skupa sa svojim predsjednikom.

Fe

Ni Ukrajinska Uprava za Moral, EPP i hrabrenje Ukrajinaca da trpe još batina nije tako optimistična kao neki odavde. Sve što se predstavlja kao Su-30 su dotučeni ostaci Ukrajinske flote Su-27 koji su se oprobavali sa Su-35S.
Jedino što sada može da se zaključi je da laki lovci (“dobro a jeftino”) tj MiG-29, a i uzdanica Francuskog vazduhoplovstva ništa bolja nije, nisu baš mnogo upotrebljivi protiv teških air-superiority fightera. Dakle, to imati na umu kad se kupuje prava lovačka avijacija.

To da jurišna avijacija i dronovi preferiraju lepo vreme bez PVO, i da se helikopter 100 puta provuče leteći nisko pa dolija 101-vi put, to je već bilo poznato od ranije…

Oni koji misle da operacija predugo traje bi mogli da uzmu u obzir dve stvari: To da je NATO ratovao sa Srpskom PVO veoma dugo, pa tek kasnije prešao na intenzivne napade avijacijom na jedinice VJ , a da je uspeh postigao ratujući sa elektroprivredom i time izazivajući potpuni zastoj privrede. VJ je imala daleko manje gubitaka tada nego Ukrajinci do sada. Drugo, U.S of A je ‘99-te i u Pustinjskoj Oluji izvodila intervencije sa ograničenim ciljem, a RF ima radikalan cilj, i iz mnogo razloga žuri da završi ofanzivu što pre, bez obzira na sve. Takođe, Irak je pre Drugog Iračkog Rata i potpunog sloma bio iscrpljivan potpunom blokadom i stalnim vazdušnim napadima preko 10 godina, a da se pre toga nije oporavio ni od gubitaka u Iračko-Iranskom Ratu, niti od Pustinjske Oluje.
Ukrajina je već sad vojnički poražena, a do kraja nedelje će nastupiti i pravi slom, na to spremnost na “urbani otpor” ne može da utiče – nade za kontraofanzivu nema, da Ruse nekako isteraju pre nego što im unište kompletne kapacitete vojne industrije i svo ozbiljno naoružanje nema, niti nade da se ovo završi bez Ukrajinskih ustupaka i dalekosežnog (vojnog, a ako se nastavi i ekonomskog) slabljenja Ukrajine nema – dakle poraz je tu, već sada. To što će Rusi nekad i da se povuku (bar iz Ukrainofonih delova) ne znači nikakav uspeh – nema ulaska u Ukrajine u NATO, i svima je jasno da bez nuklearnog rata nema ni da ga bude. Da niko neće hteti da im proda ni avione, ni išta od ozbiljnog naoružanja, i to za duže vreme je jasno – niko ne želi nove i nove krize, i sa naftnim i gasnim šokovima, i sa velikim potencijalom za progresiju u opšti nuklearni rat, tako da se sada borba vodi oko Komičarove fotelje… Za njega je i najveći mogući i jedini pravi uspeh to da bude donešena odluka da se on potvrđuje za Vrhovnog Komičara u Kijevu.
Bilo je potpuno predvidivo šta sve može da se desi zbog neprekidnih napada na Donbas i pretnji Rusiji, samo šta da radi Zelenski kad zavisi od glasova nacionalista i spremnosti desničara da ratuju, jer bez tog njihovog ratovanja glasova nacionalista nema, a fotelja mu se skroz naskroz rasklimatala?

Dosadašnji gubici teritorije bi brzo doveli do potpunog kolapsa Ukrajinske privrede i problema u snabdevanju stanovništva ako bi stvar potrajala. Bez humanitarne pomoći i Ruske dobre volje i da Zapadnu pomoć u hrani i lekovima propuste i da šalju svoju bi već nastali užasi ali Zelenski nastavlja jer mu se ne gubi fotelja. Treba samo zamisliti poziciju Ukrajinaca da se rat vodi onako bezobzirno kao npr u Jemenu pa bi onda mnoge stvari postanu jasnije…

Percepcija stvarnosti koja nastaje na osnovu slike iz medija zavisi prvenstveno i isključivo od toga šta taj medij želi da prikaže. Nije badava Zapad uveo cenzuru…

Odgovori
Ig

Ko će kupovat pravu lovačku avijaciju i od koga ?

Pe

@Feline a evo i clanka o proceni ucinka ruske avijacije od pocetka rata

https://www.thedrive.com/the-war-zone/44634/after-an-abysmal-start-heres-how-russias-application-of-airpower-in-ukraine-could-evolve

Nego, treba i njima da predate Vasu analizu, ne znaju te detalje koje iznosite

Sh

Kako onda objašnjavate gubitke i nepravilnu upotrebu tih istih teških „air superiority“ lovaca VKS RF? Kako objašnjavaš činjenicu da je bord – kompjuteru potrebno 30 minuta da se pokrene i startuje? Zašto su Alžirci otkazali kupovinu novih Suhoja? Vaša percepcija stvarnosti se zaniva na čemu? Vizuelnim dokazima? Analizama? Gde je zabranjeno korišćenje SVIH društvenih mreža?
Hvala Vam na odgovorima!

Ja

Da li bi pristao da ukoliko se Ukr ne preda ajd recimo do srede, a ne do nedelje, da ti dam jos 3 dodatna dana; ako se to ne desi, da prestanes da nas gnjavis ovde sa tvojim besmislenim komentarima?

AL

GP: Украјински извори свој оборени авион представљају као руски

Неколико украјинских канала шири снимке олупине оборене летелице, која је наводно припадала Ваздушно-космичким снагама Русије.

Како се испоставило, на мрежи су објављене фотографије олупине ловца Су-27 831. бригаде тактичке авијације украјинског ратног ваздухопловства, обореног сопственом ПВО изнад Кијева 25. фебруара.

https://t.me/anna_news/24038

Odgovori
Fe

@ ALEKSANDAR I
Ono što je poražavajuće za Ukrajince je problem da taj avion izgleda nije oboren “prijateljskom vatrom” nego raketom sistema S-400 ispaljenom iz Belorusije, sa daljine od 150 km.
Inače, ne predstavljaju samo svoje srušene Su-27 kao Ruske Su-30, nego i masu svojih uništenih T-64 kao Ruske tenkove koje su uništeni čarobnim Javelinom. Javelin nije mačji kašalj, ali je primetno da se previše uzdaju u čudesna oružja koja će promeniti tok rata – kao Gebelsova propaganda s kraja 1944/početka 1945…
To mediji u sus(j)edstvu prenose kao istinu, i otuda ovolika euforija kod nekih… Beć sada je zaposednuto 25% UKR teritorije – u regularnim ratovima se umanje bezizlaznim situacijama položi oružje, ali Komičar se još nada…

Jo

„Cudno“ je kada SSSR PVO sistem iz `80 – tih obori avion takodje iz `80 – tih ili ranih `90 – tih ili 2.000 – ditih , a nije „cudno“ kada PVO sistem iz `60 – tih obori avion 5 generacije i to pre vise od 20 godina ?
Ne zaboravimo da Ukrajinci imaju satelitske podatke u „realnom vremenu“ i nije iskljuceno i da je i kod njih neki „nato savetnik u generalstabu ,plus 40 alibabinih penzionera“ …!

Odgovori
Fe

Evo stanja Ukrajinske PVO – uništeni TEL sistema S-300 o tome govori vše nego išta drugo.

https://mobile.twitter.com/noviput/status/1501188541329682439

Odgovori
Mi

Dok ne dobijemo zvanicne podatke koliko su i sta su rusi izgubili,ostaje kao i za vreme bombardovanja NATO na Jugoslaviju a to je vise desetina aviona i nekoliko B-2 i 3 ili 4 f-117 itd.
Da je sve kako pisu strani mediji oslanjajuci se samo na ukrajinske izvore onda ne vidim sto pristaje Zelenskyj pristaje trazi jos naoruzanja i avione kada je unistio toliku rusku vojnu tehniku i trazi pregovore i zadnja vest da pristaje skoro na sve. Ti kada pobedjujes ne pregovaras pogotovo ako je sa druge strane samo vojska bez civila. Zivi bili pa videli/saznali.

Odgovori
PV

Miki,
NATO je tokom bombardovanja
SR Jugoslavije, izgubio dva aviona:
jedan F117 i jedan F16.
Pozdrav.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Miloš77 na: Nabavka borbenih aviona za Srbiju: Nemamo izbora da Rafale platimo skuplje i od Katara?

@Sloba https://www.saab.com/markets/india/gripen-for-india/gripen-for-india/what-metor-capability-means-for-india Ovaj link sam postavio i zbog Gripena ne veano za vasu diskusiju :-)

20. May 2024.Pogledaj

Mislav na: Nabavka borbenih aviona za Srbiju: Nemamo izbora da Rafale platimo skuplje i od Katara?

Avioni kupljeni za 999 miliona Eura sto je taman koliko je Hrvatska dobila viseod ocekivanog iz EU fondova. Hvala Francuzima sto su izlobirali ta sredstva. Ekonomija stoji nikad bolje. Uglavnom nismo se doveli u opasnost da je zrakoplovstvo u opasnosti gasenja i da kao neki gledamo kako ce se odvijati svjetska politika od koje nam…

20. May 2024.Pogledaj

Petrovic Dusan na: Nabavka borbenih aviona za Srbiju: Nemamo izbora da Rafale platimo skuplje i od Katara?

@Yogi Pa nije to bas tako, i sta ce uopste Srbiju rakete SCALP, u nasem geografskom podrucju nema ciljeva koje bi Srbije time gadjala.Da gadjamo NATO teritoriju?A ko je jos u komsiluku a da nije NATO?

20. May 2024.Pogledaj

Petrovic Dusan na: Nabavka borbenih aviona za Srbiju: Nemamo izbora da Rafale platimo skuplje i od Katara?

@Vlad Zapravo, u sklopu ruskog sistema totalne korupcije, nekoliko projekata je sluzilo sa odvlacenja novca od basnoslovne zarade od prodaje nafte, to su pre svega Su-57, MiG-35, Armata, Kurganec i druga egzoticna oruzja. Neka kao "Kindzal" i "Cirkon" i "Posejdon" su napravljena, ali sa mnogo slabijim karakteristikama nego planirano, a drugi jos "u izradi". Zamrsena…

20. May 2024.Pogledaj