[RAT U UKRAJINI] Rusija na severu Ukrajine otvorila novi front, još jedan uspešan ukrajinski raketni napad na Krim

17. maj 2024

[GLEDALI SMO I OCENJUJEMO] „Masters of the air“ – očekivano i veličanstveno!

16. maj 2024

Grčka u skorije vreme naručuje dodatne Rafale, na prodaju nudi 108 borbenih aviona

15. maj 2024

Novi premijer Vučević: „Opremanje novim višenamenskim borbenim avionima u zavisnosti od finansijskih mogućnosti“

15. maj 2024

Aero-klub Otočac restaurirao spoljni izgled svog C-47B nakon što je 47 godina bio izložen elementima

14. maj 2024

[REPORTAŽA] AIRVG 2024: Petokrake, premijera i oproštaj pred penziju

13. maj 2024

[RAT U UKRAJINI] Ukrajinci koriste besposadne čamce naoružane improvizovanim lanserima raketa vazduh-vazduh, raketne sisteme PVO Patriot Ukrajini želi da pošalje i Rumunija

10. maj 2024

[POSLEDNJA VEST] RV i PVO Vojske Srbije prvi put na aeromitingu RIAT, prvi put u inostranstvu sa novim vazduhoplovom

10. maj 2024

Srpsko RV i PVO javno prikazalo novi sistem za elektronsko ratovanje u okviru modernizacije aviona MiG-29SM+

7. maj 2024

Novi sistem raspoznavanja „svoj-tuđ“ prvi put uočen na avionima MiG-29SM+ srpskog RV i PVO

1. maj 2024

Tokom vežbe “Vihor 2024“ RV i PVO baziralo svoje letelice i na aerodromu Dubinje kod Sjenice

30. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Tajna isporuka američkih raketa ATACMS, teška situacija ukrajinskih snaga na frontu

27. apr 2024

Delegacija Nacionalne garde Ohaja sa RV i PVO Vojske Srbije ponovo o bezbednosti letenja

26. apr 2024

[POSLEDNJA VEST] Hrvatskoj isporučeno prvih 6 višenamenskih borbenih aviona Rafal

25. apr 2024

4. Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope – SEAS: Najveći regionalni skup vazduhoplovne industrije održan u Beogradu

25. apr 2024

[REPORTAŽA] Združena taktička vežba “Vihor 2024“: Izazovni meteo-uslovi, premijere i atraktivni nastupi avijacije

20. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Na Krimu najverovatnije pogođena još jedna ruska vazduhoplovna baza, hoće li Ukrajina napokon dobiti značajniju američku vojnu pomoć?

20. apr 2024

Argentina konačno rešila problem supersonične vojne avijacije, od Danske nabavljeni američki F-16

19. apr 2024

Iznad Kosova i Metohije danas leteo francuski izviđački avion King Air 350 ASLR

16. apr 2024

Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

16. apr 2024
Vojni budžet Poljske u sledećoj godini raste 68% : Planira se nabavka 96 borbenih helikoptera AH-64E Apache Guardian
Poljska bi nabavkom 96 Apača postala, nakon SAD, najveći svetski korisnik ovog tipa borbenog helikoptera / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

Vojni budžet Poljske u sledećoj godini raste 68% : Planira se nabavka 96 borbenih helikoptera AH-64E Apache Guardian

Na petom sastanku Kontakt grupe o ukrajinskoj odbrani održanom 8. septembra u Ramštajnu, Nemačka, zamenik premijera i poljski ministar odbrane Mariuš Blaščak je prilikom susreta sa ministrom odbrane SAD Lojdom Ostinom otkrio da Poljska namerava da nabavi američke borbene helikoptere AH-64 Apač.

Blaščak je izjavio da je poljsko Ministarstvo nacionalne odbrane već poslalo vladi SAD Pismo o zahtevu za kupovinu 96 AH-64E koja bi bila realizovana po liniji FMS (Foreign Military Sales). Iako nije saopšteno kolika je potencijalna vrednost ovog posla, niti rokovi isporuke, procenjuje se da bi paket sa 96 AH-64E mogao da košta oko 12,5 milijardi dolara.

Inflacija Apača

Zahtev za kupovinu čak 96 helikoptera AH-64E dolazi neočekivano jer je Ministarstvo nacionalne odbrane Poljske još 2016. godine pokrenulo program nabavke novog borbenog helikoptera pod nazivom Kruk, prema kome je na tenderu trebalo da se nabave samo 32 letelice koje bi zamenile flotu sovjetskih desantno-jurišnih helikoptera Mi-24. Program nabavke se međutim odužio, a smatra se da je Apač, u konkurenciji AH-1Z i AW249 (prototip poleteo tek 19. avgusta ove godine), bio izraziti favorit i da se unapred znalo da će biti izabran.

Prema dostupnim informacijama iz različitih izvora, poljska armijska avijacija trenutno poseduje 28 sovjetskih desantno-jurišnih helikoptera Mi-24, od kojih 15 Mi-24D i 13 Mi-24V (brojno stanje se odnosi na aktivne letelice). Nalaze se u sastavu 1. armijske vazduhoplovne brigade, koja u svom sastavu ima 49. vazduhoplovnu bazu Prušć Gdanjski i 56. vazduhoplovnu bazu Inovroclav.

Kombinacijom Apača i Abramsa Poljska dobija borbene grupe slične onima u američkoj Armiji / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

Poljski ministar odbrane izjavio je da bi prvi primerci helikoptera Apač ušli u sastav novoformirane 18. mehanizovane divizije koja će, kako je rekao biti opremljena i američkim tenkovima Abrams. Stoga bi se u 18. mehanizovanoj diviziji sasvim sigurno formirala i helikopterska brigada, što bi formacijski ličilo na zapadne jedinice slične namene, poput američke ‘‘teške“ divizije.

Sveobuhvatna modernizacija oružanih snaga

Podsetimo, aprila ove godine Poljska je sa SAD potpisala ugovor za 250 tenkova M1A2 Abrams SEPv3 u paketu vrednom 4,75 milijardi dolara. Potom je sredinom jula ministar Blaščak objavio da će njegova zemlja od SAD kupiti i 116 polovnih tenkova M1A1 Abrams koje je 2020. godine iz naoružanja povukao Marinski korpus SAD. Osim američkih tenkova, potpisani su ugovori za nabavku 180 južnokorejskih tenkova K2 Black Panther za 3,37 milijardi dolara, a od 2026. godine bi u Poljskoj trebala početi i licencna proizvodnja čak 820 tenkova istog tipa u verziji K2PL.

Kako smo javili početakom avgusta, iz Južne Koreje su naručeni i laki višenamenski borbeni avioni FA-50. Isporuka prvih 12 od 48 kupljenih FA-50PL kreće sledeće godine. Ugovori su zaključeni i za 212 samohodnih haubica K9A1 kalibra 155 mm u paketu vrednom 2,4 milijardi dolara, stim što bi Poljska 2026. godine takođe započela licencnu proizvodnju varijante K9A2, a konačan broj ovih oruđa u poljskoj vojsci bi mogao dostići 672. U skorijoj budućnosti nije nemoguće da Poljska iz Južne Koreje nabavi i borbena vozila pešadije AS21 Redback (spominju se potrebe za 1000-1400 vozila), kao i samohodne višecevne lansere raketa K239 Chunmoo koji bi možda mogli biti nabavljeni umesto od SAD zatraženih sistema M142 HIMARS (poslat je upit za čak 500 lansera).

Poljska će biti korisnik i izviđačko borbenih letelica MQ-9B, ovde prikazanog u verziji SeaGuardian / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

Obiman proces modernizacije vojske obuhvata, između ostalog i već ugovorena 32 višenamenska borbena aviona F-35A, 32 višenamenska helikoptera AW149, 24 turske izviđačko-borbene bespilotne letelice Bajraktar TB2, bar 4 američke izviđačko-borbene bespilotne letelice MQ-9B Reaper, 5 američkih polovnih transportnih aviona C-130H Hercules, 8 baterija raketnih sistema PVO srednjeg i velikog dometa Patriot. Ugovorena je jedna od 24 planirane baterije sistema PVO CAMM, zatim su tu samohodni protivoklopni sistemi Ottokat Brzoza (sa raketama Brimstone), pontonski mostovi PFM-NG, fregate Arrowhead 140 i Mečnik, modernizacija 142 tenka Leopard 2A4 na nivo Leopard 2PL.

Vojni budžet Poljske porašće u 2023. godini za čak 68 procenata, u ovoj godini za odbranu bi trebalo biti izdvojeno 12,43 milijarde dolara, dok će u sledećoj taj iznos biti 20,73 milijarde dolara (što je oko 3,3 posto BDP), dok će ukupni vojni rashodi biti između 27 i 29 milijardi dolara (4,3 – 4,6 posto BDP).

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Kr

Impresivno. Moram priznati da im i malo zavidim iz perspektive življenja u „maloj zemlji za velik odmor“. Dok su kod nas osobni interesi iznad nacionalnih, u Poljskoj je upravo suprotno. Onako kako bi i trebalo biti. Poljaci vole svoju državu, s mi volimo svoju guzicu više. Od početka ulaza u EU povukli su najviše iz EU fondova. Mi pak mijenjamo uvjete natječaja u tijeku, prodajemo nacionalne interese za popunjeni kuvertu, sami sebe guramo u natrag i sve to pod budnim okom visoke politike koja nas uvjerava da nam nikad nije bilo bolje. Vrijeđanje inteligencije iz dana u dan.

Odgovori
TT

Takva sudbina ceka sve manje zemlje, manje zemlje niko nista nece pitati niti ce interese istih uzimati u obzir.
Zato je raspad velike Juznoslovenske drzave zajednicka tragedija ali ljudima to ni danas izgleda nije jasno..

Kr

Ne bih se složio. Postoji puno primjera malih zemalja koje su gospodarski uspješne iz čega onda proizlazi i jaka vojska i sve što čini jednu državu državom. Pa nije nama nitko drugi kriv. Imamo slobodu imamo sve geografske i geopolitičke preduvjete. I nije da mi i ne znamo nego ne želimo jer su osobni interesi iznad nacionalnih. I to je to. Zašto su zemljišne knjige ne sređene? Zaista misliš da nemamo dovoljno stručnjak? Pa ne želi se,jer je bolje ovako da se manipulira i reketari. Sudstvo? Ista stvar.

19

Poljska i Mađarska su primjer kvalitetne odbrambene politike,bar u pogledu kvalitetnog opremanja svojih armija.

Odgovori
Pr

Ali Mađarska barem ima osećaj za meru – ova Poljska megalomanija može da se završi katastrofalno po njih. U godinama ekonomske krize u Evropi kako tačno misle da zarade taj novac? Taj novac ne štampa Poljska, već pre svega zemlja koja će im prodavati oružje – SAD. Koliko poljoprivrednih proizvoda, koliko tehničkih stvari, koliko usluga misle da mogu da prodaju da zarade tolike milijarde za tu nenormalnu količinu oružja (poredeći sa ostalim zemljama Evrope)? Paranoidna šizofrenija…

TT

Profa Fini

Ma dajte, bezbednost nema cenu, Poljska je drzava sa tragicnom istorijom invazija i agresija, ona ne sme da bude slaba pogotovo ako uzmemo u vid da je ona gotovo iskljucivo ravnicarska zemlja.
I ovo je malo, kako joj ekonomija bude rasla, a raste odlicno vec decenijama vojska ce biti samo jos snaznija.

Ed

@Profa

I ja čitavo vrijeme mislim ima li netko u Poljskoj tko razmišlja koliko košta imati 1000 tenkova, 500 HIMARSa, ne znam koliko haubica, 98 Apachea …

USA ima oko 340 milijuna stanovnika, ali nema ni blizu ovim brojkama ako se stanovništvo USA/PL uzme kao kriterij, a po BDP-u da ni ne govorimo. Ne vidim kako to može završiti kao sretna priča za Poljake.

Zo

Profa Fini

Mađarska ima osjećaj za mjeru ?

https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/orban-trosi-milijarde-eura-na-naoruzavanje-madarske-evo-sto-je-narucio-u-zadnje-dvije-godine-15019354

Poljska barem ima obrambenu doktrinu , a Mađarska ?…

Tko im prijeti ? NATO ? Rusija ? Ili idu u šoping u susjedstvo sa Leopardima ?

qu

@Profa Fini

Kakva megalomanija ?!!? Poljska na granici ima raspalu Rusku tvorevinu sa ludakom od diktatora koji je napao zemlju pored. U proslosti su nekoliko puta napadani bas od Rusije. Naravno da ce upravo sad da se naoruzaju do zuba.

Zo

Tesko da to sve finansira poljska.To ne mogu ni jace zemlje.Nije poljska toliko bogata.Tu je drugo nesto u igri.
Druga Ukrajina za zapad.

op

Videli Poljaci da Rusi mogu rat da dobiju samo nuklearnim oružjem pa se pripremaju na vreme… Pravi se neprobojni zid ka Rusiji i Belorusiji, ruske oklopne jedinice će biti zaustavljene pre nego što uđu u kontakt sa NATO tenkovima. Uvideli su slabosti ruskih tenkova i zaključili da apači i dronovi mogu da obave posao.

Odgovori
ne

MIslim da rusi ni nuklearnim oružjem ne mogu dobiti rata. Dok lansiraju jednu nuklearnu raketu na njih bi poletelo na desetine iz ostalih Nato članica. Mistifikacija ruske vojske je uzrokovala tome da smo svi mislili da su mnogo jači.

Iv

Te teorije da ce Rusija da napadne Poljsku je samo koriscenje Rusofobije Poljaka od vojne industrije da im uzmu sto vide para za nauruzanje. Jos niko nije video i dokazao da Rusija ima bilo kakvih interesa da zapocinje rat sa Poljskom. Da ne pominjem da bi svaki napad na Poljsku bio i napad na NATO ( clan 5 ) . Takvo usiljeno nauruzavanje i toliko dizanje vojnog budzeta Poljske je da su ispali glupi i veruju u prive da ce ih Rusija napasti . Ljudi ratovi se vode iz interesa i ne iz nekih glupih razloga .

Ig

Ivan, Bacvra

do prije godinu dana u EU Poljake nije slušao ni doživljavao nitko.
Sad ih se i doživljava i sluša. Jer se pokazalo da su vodili pametnu politiku dok su ostali bili ovce.
Tako da, ne brini za njih, znaju šta rade i zašto rade.

Ni

@nemaju moći
Jedino si zaboravio da Rusija ima više nuklearnih bojevih glava nego celi NATO pakt zajedno.

TT

@nemaju moći

Mislim da ne razumete kako strateske snage funkcionisu, niti se one lanisraju jedna po jedna, niti mogu biti unistene posto je dobar deo na podmornicama, a onaj ko bi lansirao nuklearno oruzje na zemlju sa najvise istog bi istog momenta potpisao svojoj naciji smrtnu presudu.

Strateske snage SAD i Rusije mogu da uniste pola planete, a ne da dobiju rat protiv nenukleranih zemalja, malo smanjite sa preterivanjem zato sto je saka placenika u Ukrajini izgubila 20 sela.

Mi

nemaju moći
Rusija ima 10 puta vise nuklearnog oruzja nego NATO u Evropi, kako i zasto bi tacno oni lansirali jednu, a ovi deset nije mi jasno, kako vi uopste zamisljete nuklearni rat?

To nije nikakva mistifikacija nego stvarnost, Rusko nuklearno oruzje podlaze kontrolama iz SAD i obratno, svi znaju o cemu se tu radi, tu nema nikakve fantazije inace Rusije vec odavno ne bi ni bilo.

Ja

Kako ne shvatate da se poljaci naoruzavaju ne zbog rusa vec zbog nemaca

qu

@Mile

Videli smo na sta lici Ruska vojska tako da je jasno i u kom stanju im je nuklearno oruzje. Verovatno predstavlja vecu opasnost za Rusiju da eksplodira u silosima nego nekog da pogode sa tim.

sm

Potencijalna alternativna budućnost : Ratuju dve Nemačke (Istočna i Zapadna) i Poljska poklanja Istočnoj Nemačkoj 96 helihoptera Apač da bi se borili protiv okupatora i da bibnabavila nove Sovjetske helihoptere .

Odgovori
Ci

Sve ok, ali čemu 17 tipova tenkova…

Odgovori
А

@Ciro86ue

Леопард тенкови су оригинално добијени половни и дали су могућност Војски Пољске да има неколико јединица које би могле да врше различите операције у кооперацији са немачки.

Абрамс је привремено решење, јер Американци могу да их испоруче у релативно кратком року, чиме би се омогућила бар делимична замена старе тенковске флоте.

Ал и Леопард и Абрамс су из перспективе КоВ-а Пољске не одговарајућа решења на дуже стазе. Колико сам разумео из јавнодоступних извора, један од главних фактора је тотална сепарација посаде и муниције, како би се значајно смањиле шансе катастрофалне експлозије и значајних губитака посада. Ту долази К-2, као тенк који нуди такве способности и у основи представа тенк око којег ће се развијати будуће оклопне јединице Пољске. Проблем је, што као и практично сваки војни програм у Пољског, доста се касни и одуговлачи, те К-2 није одмах доступно решење.

Te

„Yes, Poland is arming themselves, apart of the Apaches, they are aiming the Arrow 3 also. And not only them.
Now, the US is not expected to oppose the sale of the Arrow 3 system to Germany, and it could be that this will prove an opening to future defense deals in Europe, which the US sees as its main ally in contending with Russia. Other countries in Europe’s north-east, chiefly the Baltic countries, are expected to buy only the Arrow 3 interceptor missile batteries, which will be connected to the radar system that will be stationed in Germany. At least four countries are in line, among them Poland and Romania. The Israeli system will thus become part of Europe’s line of defense against Russia.“

https://en.globes.co.il/en/article-Germany-1001424396

Odgovori
Sr

@Tedy
Domestically fielded missile defensive systems are always a good thing.

I wish Serbian RViPVO would get FA-50s like Poland to replace the J-22 and G-4 together and augment the air defense role of the current single fighter squadron.

Te

Serbofile,
Years ago, on this site, when I said it would be better for you to get the F/A 50, everyone said I’m crazy.

Te

Srbofil,
As for our much criticised F-16 aquisition, I don’t think it’s such a bad one after all. We are preparing pilots in the US and recently in Israel also.
Apart for the 18 Bayraktars an agreement for 21 Watchkeeper X is been reached.

https://m.defenseromania.ro/romania-va-pregati-piloti-de-f-16-si-in-israel-demersuri-pentru-a-tine-pasul-cu-ritmul-alert-in-care-vor-veni-cele-32-de-avioane_618173.html

Sr

@Tedy
You are crazy, until you’re right.

Te

Srbofil,
Military aquisitions is not an easy job. You have to see the geopolitic trends first. And see it right. It is not easy to buy military harware…

Te

The main difference between Poland and Ro is they are full flat and we are bumpy.
We have our mountains and this is to be seen in military aquisitions.

Sr

@Tedy
The main difference is always spending power. The other major difference is that your western neighbor is your best friend, while Poland has big trust issues with their western neighbor.

And then we get to technical needs, terrain etc.

Mi

How do geopolitical trends make FA-50 a good choice for Serbia? American engine, weapons, approvals. Its like getting Gripen, but smaller and all the way from Korea. We might as well join NATO and get F-35 then,.. and be done with it.

Te

Milos77
F35 for what? To make pictures with them?! You have to fly.

Te

Take pictures with them. Sometimes my Ro backgrownds are messing with my language… Sorry mate.
Nice plane btw…

Te

Milos77
I’ve said you need a plane for flying, not for taking pictures with. F35 is for taking pictures if you have a small budget.

Te

If you’re on budget, you don’t need the F35.

Te

Srbofil,
Yes. We are good friends with you for centuries. That’s a fact.

Sr

@Milos77 @Tedy
Why is it a good choice? Access to training, procedures and education of USAF through LM and access to Koreas industrial base while being proven in use. In an over alarmed NATO surrounding Serbia, FA-50 would be a good start. G-4 and J-22 are outdated, old, unreliable and getting harder to keep serviceable.

Mi

@Tedy
I think you missed my point, and I should not have even mentioned F-35.
The point is that there was, and still is a good reason for Serbia not to by FA-50. Today is no different than few years ago. We are not allies with NATO and America. They would take our money and limit the weapons systems sale and support according to our political relationship which again is nothing like the one Romania and Poland have with USA. Thats why we should not be buying American AF-50, Gripen, etc.

Te

Milos77,
Your arguments are based on a confrontational perspective. Do you think a chinese fifth gen would help you much?
You would have limited weaponry, but get acces to procedures, develope a different mentality and would get you closer to the west as a whole.

Sr

@Milos77
Situacije vise nije ista. Ja ne znam kako vama nije jasna cinjenica: Srbija(dakle govorimo na drzavnom nivou) da bi kupila bilo sta, mora da zaradi pare prvenstveno od EU. Da bi uvezla bilo sta znacajno, to mora proci kroz EU. Mi ne bi nafte imali da ona 1. Ne dobije dozvolu za transport kroz EU 2. ne prodje kroz teritoriju EU! 3. ne prodje kroz platni promet pod kontrolom Amerike. Uopste ne moramo da idemo dalje.

Ni jedna drzava ukljucujuci Francusku ili Kinu nece rizikovati zatezanje odnosa sa SAD zbog Srbije niti ce EU(citaj Nemacka) ici mimo zvanicne politike SAD. To zaboravite! I jako je vazno da zaboravite.

Nije Vucic blesav, postoji razlog zasto se pikiraju Rafali, a ne kineski stelt avioni, postoji razlog zasto je MO pominjalo Boeing. Hteli/ne hteli, mi NATO ugroziti necemo i ne mozemo. Da vam najplasticnije objasnim, to bi bilo kao da npr. Kovin proglasi rat celoj Srbiji, e tolike su razmere, polozaj, stepen zavisnosti itd.

Nista ne vredi avion ruske, kineske, pakistanske, marsovke proizvodnje ako nama odrzavanje te tehnike moze da ugasi jedan potpis na papiru americke ili EU administracije, ne samo odrzavanje aviona, nego cele j**ene privrede. Do pre neku godinu je mozda i moglo, vise ne.

Mi

@Srbofil
Istim tim potpisom iz isih nekih razloga mogu da nam ugase odrzavanje Gripena, FA-50 i svih ostalih americkih proizvoda. To je cinjenica jos od devedesetih a ne samo od pre neku godinu. O tome govorim.
Ne govorim ja o pazaru koji bi nam dao sposobnost da ugrozimo NATO avijaciju naravno, nego o pazaru koji bi bio nesto malo bolje i vise fer nego ono kad ti za milijardu dolara daju pola eskadrile nenaoruzanh aviona jer nemamo odnose dovoljno dobre da dobijemo dozvolu za Aim-120 u narednih 25 godina recimo. (osim ako se ne prikljucimo NATO paktu)

Slazem se za Francuske avione svakako i to sam i ranije govorio. To je vec drugacija stvar. Sto se ineskih tice nemam snage sad o tome da polemisem, ali bih se slozio da trenutno ne bi dizao prasinu i izazivao djavola na tom polju. Vreme ce pokazati kako ce se i da li ce se normalizovati odnosi zapada sa Kinom. Ja verujem da idemo ili u treci svetski rat, ili u svetliju stabilniju buducnost gde Kina i Zapad popravljaju odnose.

Napisao sam vam vec moje misljenje (u temi o 11 Mi-35) zasto se Srbija naoruzava i u kakvim situacijama mozemo da koristimo to naoruzanje uspesno i bez kazne od strane NATO.

@Tedy
Getting closer to the West by starting to buy American military hardware we both agree would be limited in capability and expensive. What is the point? …getting closer with pentagon…eventually getting more and more of the same. Like I said, in that case we might as well cut to the chase, join NATO now and not later. At least we would get fully capable versions of the hardware without worry about limited support and weapons because we aren’t agreeing on all american foreign policy and actions.

Mi

@Tedy
For that reason I would not buy any hardware that requires Pentagon approval for Serbia, but instead deal with manufacturers that are more independent such as France and China, Israel. I agree that today maybe not the best time to buy Chinese aircraft, but I am optimistic that West will improve relationship with China in the long run. Then yes, why not.
Pentagon hardware only if we join NATO, and that is not gonna happen soon, or maybe ever. Serbia needs new planes by the end of this decade the latest.

Dr

Ovakve stvari samo pospešuju trku u naoružanju između Rusije,NATO a pratiće ih i neke druge zemlje koje sebi tako nešto mogu da priušte. Mislim da se, nažalost, približavamo velikom ratu.

Odgovori
Te

I doubt Russia has the means or the will for a war with NATO.

Iv

Nekako mi deluje da je ovo istovremeno i proces dopune i modernizacije ukrajinske vojske. Čvrst bedem ispred Rusije. Mogućnost prebacivanje stare ili nove tehnike po potrebi. Od ruskih Slovena Evropu će,, braniti,, ostali,, Sloveni. Tužno i skupo. Zamislite da su sve ove desetine i stotine US dolara investiran u ekonomije slovenskih zemalja. Ukrajina bi bila druga Nemačka

Bu

>> Od ruskih Slovena Evropu će,, braniti,, ostali,, Sloveni.

Or ruskih Cecena mislis?

Al

Ako SAD prodaju i naoružavaju Poljsku sa spektrom naoružanja iz svih rodova vojske to samo govori da je Poljska postaje novo Američko uporište. Prema Rusiji se pravi bedem jel od svih evropskih država jedino se Poljska pokazala kao ratoborna država što Amerikancima očigledno odgovara. Čitam tekst i vidim silne pare koje Poljska namerava da izdvoji ali i spremnost Zapada da to i isporuči. Druge države koje su takođe aplicirale i rešile da kupe Američko naoružanje stavljene su na čekanje jel je prioritet ne Ukrajina nego Poljska. Ovo govori da u koliko Ukrajina izgubi borbu Poljska se odmah uključuje. Znači da ovaj sukob ima da traje dosta dugo. Pozdrav.

Odgovori
Te

Poland and Ro have proven to be two uf US laverage points in Ukraine, as the US have expected to be. See where the Aegis Ashore are located and that means something about the stronghold concept.
https://www.reuters.com/world/harriss-trip-poland-romania-will-focus-next-steps-against-russia-2022-03-09/

Yo

Čak kolaju glasine da većina vojne opreme poslate Ukrajini već sada završava u Poljskoj…
Nebitno.
Drago mi je što su Poljaci prosperitetna nacija, što brinu o svojoj bezbednosti u sendviču između dve nekadašnje/sadašnje sile sa impresivnom imperijalnom tradicijom, ali se plašim da se ne zalete i krenu u neku avanturističku ofanzivu koja bi im gotovo izvesno okončala državnost…
Sviđa mi se to što su sklopili lepe aranžmane sa Juž. Korejom – još kada bi naši nešto slično i sa npr. Japancima pored već prisutnih Kineza i najavljEni Rafala…

Bu

>> u sendviču između dve nekadašnje/sadašnje sile

Kakav sendvic, o cemu ti bulaznis?

>> ali se plašim da se ne zalete i krenu u neku avanturističku ofanzivu koja bi im gotovo izvesno okončala državnost…

A ko bi im okoncao drzavnost, propala Rusija? pa ne znam jel pratis dnevnik, ne mogu prici Dnjepru a do Poljske ima ihaha da se vozi…

Yo

@ Burrito

Napraviću izuzetak i polemisati sa botom – ta sila koja „ne može da izađe na Dnjepar“ – napunila je bolnice ukrajinskim vojnicima ne samo u Ukrajini, već i u Poljskoj, Nemačkoj pa priča se i u Skandinaviji…
Izaćiće i na ukrajinsko-poljsku granicu kada „denacifikuje“ sve koji joj se suprotstave oružjem dobijenim sa Zapada – za šta nije ni pokušala da npr. Iz Belorusije izađe na pomenutu granicu i spreči dotur.
Ta granica joj očigledno treba otvorena iz nekih razloga – pri čemu naglašavaju da još ništa ozbiljno nisu ni započeli…
Sa druge strane, „demokrate“ iz Kijeva su „evakuisale“ 20 000 ljudi u nepoznatom pravcu iz harkovske oblasti nakon njenog ponovnog stavljanja pod svoju kontrolu…
Po svemu sudeći, Ukrajina će se sve češće upoređivati sa npr. Sirijom, a ne sa operacijama iz 2. sv. rata na tom prostoru…
Ukrajina služi da se EU baci na kolena i u tome Rusija ima bar prećutnu podršku i iz samog Vašingtona…

Bu

>> Napraviću izuzetak i polemisati sa botom

Nemoj vise praviti izuzetke molim te. To sto ti pises degutantno je i od pocetka do kraja citirana ruska propaganda koju svi vec znamo napamet.

ev

Тако је, битно у листи горе је да око 70 посто пара иде америма!
Амери праве своје играче у ЕУ, преко Натоа јер немцима и французима не верују да им не направе конкуренцију.

Ze

Tenkovi abrams su preteski za poljske puteve i zemlju,brzo ce da zaglibe na tako blatnjavoj zemlji i onda postaju lak plen

Odgovori
iv

Poljska je velika i dosta bogata drzava, nesto jesu povukli iz EU al vecina je zaradjena radom. Vrlo su vredni i profesionalni. Nazalost sadasnja populisticka vlada koja je u svom drugom mandatu je stopirala na pocetku svoje vladavine neke znacajne odbrambene projekte i puno vremena je izgubljeno. (na primer kupovina super puma sa transferom nekih vaznih tehnologija, napredna raketna goriva i sl) Sad su se trgli ali cini mi se da danas imate brdo para ne mozete naduvati vojsku za godinu dana. Takodje mogu da se usudim i da kazem da dosta poznajem mentalitet Poljaka i da u nekom teoretskom ratu protiv Rusije morala ne bi falilo.

Odgovori
lo

ne razumem poljake cemu toliko para izdvajaju misleci da ce rusi s evropom ratovati konvencionalno pored onolikog nuklearnog arsenala. brze bolje i jednostavnije. pitanje je sta ce zimus da se radi nece se tenkovi i apaci kao ni rakete jesti ili se na iste grejati moze.
A kad stane industrija i sve ostalo nece se imati cime to naoruzanje ni placati. A i iskreno sto bi rus i ratovao s evropom nema potrebe imaju oni od koga sta kupiti i prodati drugome robu

Odgovori
Mi

Verovatno se ne boje samo Rusa. Ekstra jaka vojska je temelj za druge politike, i ozbiljan „zid“ i effekat odvracanja potencijalnim neprijateljskim politikama.
Nekim neprijateljima je cak i dobro ako ne pobede brzo nego odugovlace i koriste rat da dobiju druge stvari pa se povuku. Ako imas jako jaku vojsku onda se ni ne pomislja na takve stvari.

Ra

Ako im nuklearni arsenal radi isto kao i pvo, avijacija i artiljerija, i ako i oni dobijaju kineski alat iz donacija kao vazdusno-kosmicke snage onda bolje da se ne brukaju ;)

Ra

@razocarani

Ako sa takvim neispravnim sredstvima, retardiranim komandantima, nemotivisanom vojskom osvojise i kontrolisu cetvrtinu najvece Evropske drzave koju podrzava cela evropa plus Amerika, sta bi li im onda bilo da im je tehnika radila?

Ukrajina zauzela neka sela, Ruska armija na izdisaju evo vec 6 meseca, cica Putin lud, stize mu puc, jedna ista prica u krug, a naravno sve nepotvrdjeno na terenu i nista se realno ne menja.

Ove tvoje najurise bosonogi Talibani sa pikapima i kalasnjikovima posle 20 godina uspesnog ratovanja i pobedjivanja na terenu uz koriscenje najmodernijeg zapadnjackog naoruzanja i sta bi? Nikom nista, Afganostan niko vise i ne spominje, heroin se izvozi na tone i svima fino.

Sad ce Amerika da napravi jos neki aranzman za oruzje, Evropa da oslabi i izmrzne zimus kako bi postala jos veci rob, Rusi da zarade na gasu, okrenu se Kini i dobiju jos dve de fakto drzavice i to je to. Ukrajina ostade razrusena ali vam Zelenski zato izaso u Vog.

Bu

>> Ako im nuklearni arsenal radi isto kao i pvo, avijacija i artiljerija

Pa sto bi im nuklearni aesenal bio super a sve ostalo se raspada? Problem je samo sto od tih par stotina raznih raketa i ako dobar deo zakaze i eksplodira u silosu, promasi, padne na Moskvu itd., a sto bi se izvesno desavalo, onih preostalih 100 komada ucinice razne vrste stete na raznim stranama sveta…

Sr

@Razocarani rusofil @Burrito Baby
Ocigledno strateske snage pod direktnom komandom drzavnog vrha su bolje finanisrane, opremljene i bolje obavestene sto svedoci spremnost strategijske avijacije. Ne bih sumnjao u nukearlni arsenal ni jedne drzave jer tu nema prostora za manipulacije.

ev

Пољска има и други проблем, велики део наоружаља је совјетског порекла и морају јако брзо то да замене.
Велики победници су Амери, имају јаког савезника у ЕУ, кој је огромне паре послао у Америку за наоружање, за сведећих неколико деценија то детерминише и пут Пољске и Натоа и ЕУ рекло бих се.

Te
Te

Being red is a great honor, because is a confirmation of quality. Challanging the US troops is not an easy task. And those are regular troops, not special forces.

Ed

Yeah, nice „challenging“ them in war games. We’ve „challenged“ them in 1999. on Albanian border. Even brought couple of them to Belgrade for a „chat and makeup“… ;)) Greetings to our Romanian brothers and sisters, I’m very and really happy for progress of your country and your society in general. Best wishes for the future.

Te

The 81st Mechanised Brigade, 812th Infantry Battalion.

Te

Carpathian Hawks.

Fe

Oni 96 AH-64, a mi NITI jedan primerak te kategorije! Šta reći?

Odgovori
Zi

A sta ce nam Apac? Ne mozes sa njim izvrsiti desant, ne mozes prevesti ni jednog vojnika, ranjenika, poneti neko oruzje. A oklopljen je kao i nasi MI35. A nije imun ni na strele, igle, a mozes ga bez problema oboriti i Bofors.

Mi

@Feline
Nama ne trebaju preskupi tenk killer helikopteri. Helikopteri generalno postaju laka meta za nobve generacije lakog PVO a i oduvek su bili preglasni i lako uočljivi za pešadiju. Dobre taktike pobedjuju, a u losim nijedna skupa napredna tehnika nece preziveti ako moze bazuka da je obori s’ ledja.

Srbija ce imati 15 Mi-35 uskorio jer nasoj vojsci treba vertikalni borbeni oklopna „lift“ eskadrila isto koliko nam trebaju i Nore recimo.

Sa dobrom taktikom i iskustvom, te poukama iz gresaka u ratovima zadnjih 10 godina, te uz dobre taktike naoruzanih dronova kojih cemo imati sve vise, ti Mi-35 mogu odlicno da sluze svoje jurisno desantne zadatke.

Zo

@Feline

Oni 96 AH-64, a mi NITI jedan primerak te kategorije! Šta reći?

Pa raspala se bivša država. Ona vam je i kupila to što imate u zraku i većinu onog na kopnu.

Nego , zar niste vi regionalni ekonomski tigar ?
Nije li AV kupio 4 Mi-35 + onih 11 sa Cipra

Nije ni to loše . Kad imaš para kupi. Makar 2 po 2 :)

Iv

AH-64 je kao i sve zapadno oruzje modernije duplo od istocne tehnike.
Topom od apache se navodi uz pomoc oka pilota.
Dovoljno je vidjeti sto ukrajinci rade s 10 ak hirmasa rusima i to bez raketa dometa 150 i 300km. A rusi koriste sve sto imaju od raketa.

Zi

Abrams, najtezi tenk koji postoji. Poljski putevi, mostovi ne mogu izdrati njegovu teainu. A sto se Apacha tice, lako oboriv helikopter, kao i svaki drugi. Na desetine ih je oboreno samo u Avganistanu.

Odgovori
Mi

Tko kaze da ne mogu izdrzati tezinu. Mislim da su to samo naklapanja bez osnove. Tako su pricali za puteve i pogotovo mostove u Hrvatskoj. Amerikanci su od svih clanica NATO u Europi zatrazili procjenu gabarita i nosivosti tunela, mostova, vijadukta i puteva. Ispostavilo se da velika vecina ove infrastrukture u Hrvatskoj bez problema moze podnijeti kolonu tenkova poput njemackog Leopard 2 koji je tezak 60 tona. Hrvatske PZH2000 imaju tezinu 57 tona i na labudicama premasuju 60 tona redovno se prebacuju putevima i mostovima po Hrvatskoj. Sumnjam da je u Poljskoj drugacije, pogotovo je nevjerovatno da oni ne razmisljaju sami i tome.

Ze

Za Mislava odgovor,koji to kamion moze nosit 57 tona na tockovima,to moze samo po šinama prugom

Br

@Mislav

Hrvatske haubice se ne prebacuju redovno putevima i mostovima, vec skoro da ne izlaze iz skladista, zbog preskupog odrzavanja i jos skuplje municije.

@Zeljko

Kamion ne moze nositi 57 tona na svojoj sasiji, u pitanju je vucni voz, prikolica koju vuce tegljac. Nas FAP 2026 star skoro 50 godina ima nosivost od 30 tona, neki noviji sigurno mogu poneti i dosta vise.

Al

@ivan
Vredni i bogati. Amerikanizovani do kraja. Ujutro kad ustanu, pravac McDonalds na kafu i doručak. Oko 500 restorana samo ovog brenda ima u toj zemlji. Beže od svega što ih podseća na ruse i socijalizam. Nema ko da im radi. Isto kao i kod nas. Zapošljavaju afrikance. Milion Poljaka je izašlo iz zemlje odmah po ulasku u EU. Prva destinacija Irska (većoj većini) a onda i dalje. I ponovo prave grešku sa Rusima. Ruše spomenike i zatiru sve socijalističko i sve što podseća na to vreme. Džaba im sve. Postali su udarna pesnica amerima u Evropi (poslali su čak i nama ekipu da špijuniraju naše fabrike). Kupuju, ne pitaju šta košta. A koliko ih iskreno ima spremnih za rat? Isto kao i nas…
Jesu umlaćeni u II ratu, ne uče na svojim greškama i mnogo su drčni ali neće im pomoći sva ta sila oružja ako krene zlo. Prvi su na udaru.

Odgovori
Mi

Rusija je istorijski neprijatelj Poljske, potpuno je normalno da je Poljska dozivljava kao pretnju, a komunisticki rezim kao okupatorski, sto je u sustini i bio.
Ovo naoruzavanje upravo znaci da su naucili na svojim greskama, snaga je sigurnost, a slabost provokacija.
Snaznu drzavu kakva ce biti Poljska posle ovih kupovina nece niko moci da napadne vojno i porazi.
To je odgovorna i ozbiljna politika.

Br

Ne zaboravi da je i Nemacka istorijski neprijatelj Poljske i to mnogo, mnogo pre Hitlera.

du

Ako se ovo ostvari postace najjaca sila u evropi, to je definitivno..Ne mislim da je ludost ulagati u odbranu, a s obzirom da je sve ovo samo 3-4% njihovog BDP-a mislim da je izvodljivo..Kakvu su istoriju imali, vidi se da su nesto naucili i da ne zele da im se ponovi

Odgovori
VR

Ljudi koji maštaju o nuklearnom ratu treba da, pod hitno, odu kod psihijatra…

Odgovori
Br

Difens Post je objavio da je cena za 48 FA-50 cak 13.7 milijardi, sto znaci da je cena po avionu 285 miliona, ako je to uopste moguce za mali jednomotorni avion!?

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor