BEG airport status
[RAT U UKRAJINI] Pripreme za veliki okršaj na jugu Ukrajine, dosadašnja američka vojna pomoć dovoljna za opremanje veće armije, prvi zvanični podaci o dejstvima ruskih VKS Kadar iz video snimka sa ruskog drona-kamikaze Lancet-3 pre nego što će pogoditi osmatrački radar P-18.

[RAT U UKRAJINI] Pripreme za veliki okršaj na jugu Ukrajine, dosadašnja američka vojna pomoć dovoljna za opremanje veće armije, prvi zvanični podaci o dejstvima ruskih VKS

Na izmaku osmog meseca rata u Ukrajini, obe strane u sukobu najavljuju da će u bližoj budućnosti doći do velikih borbi na frontu, pre svega u Hersonskoj oblasti odakle Rusi već evakuišu veliki broj civila. Ruska strana tvrdi da su Ukrajinci na tom delu fronta koncentrisali velike snage, da će predstojeći napad biti ogromnih razmera, ali da su se dosadašnji manji pokušaji proboja ruske odbrane uglavnom završavali neuspehom.

U Harkovskoj oblasti obe strane napadaju, Ukrajinci navode da su osujetile sve pokušaje ofanzivnih dejstava ruskih snaga. Istovremeno su nastavljeni udari na ukrajinsku energetsku infrastrukturu koji se izvode krstarećim raketama i dronovima-kamikazama. Ukrajinski zvaničnici navode da je od 10. oktobra do sada oštećeno oko 40 procenata važnih energetskih objekata.

Navodni ostaci rakete sistema PVO Iris-T SLM ukrajinske protivvazduhoplovne odbrane.

Interesantno je da je, navodno, ukrajinska PVO najverovatnije tom prilikom koristila najnovji sistem PVO u svom naoružanju – Iris-T SLM.

Tango Six je ranije posebno analizirao većinu mogućih zapadnih PVO sistema koji će biti raspoloživi Ukrajini, među njima i Iris-T.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je do sredine oktobra u Rusiji mobilisano 222 hiljade ljudi i da je njih 16 hiljada već upućeno u Ukrajinu (mobilizacija inače traje do 31. oktobra).

Najnovija procena koliko je Rusiji ostalo balističkih raketa malog dometa i krstarećih raketa

Ukrajina i SAD ponovo procenjuju ruski arsenal balističkih i krstarećih raketa, ono što je sada interesantno je da Ukrajinci navode da je Rusija do sada potrošila 30 posto svojih zaliha, a sa druge strane imamo procenu Pentagona da je Rusiji ustvari ostalo samo 30 procenata ovih raketa. Tako Ukrajinci procenjuju da su Rusi do sada iskoristili 124 od 900 balističkih raketa Iskander, 272 od 500 raketa Kalibr i 213 od 444 vazduhoplovnih krstarećih raketa H-101 i H-555 (ukupno dakle 609 od 1844). Međutim, ako bi se sagledale dosadašnje zapadne i ukrajinske procene ruskog arsenala balističkih i krstarećih raketa, mogli bismo videti da je više puta objavljeno kako je Rusija već ostala bez ovog naoružanja, što se ispostavilo da nije tačno.

Najnovija vojna pomoć SAD Ukrajini vredi 725 miliona dolara. Ministarstvo odbrane SAD objavilo je 14. oktobra najnoviju listu američke vojne pomoći koja, samo od početka rata iznosi 17,6 milijardi dolara (na listi se navode i sredstva koja tek treba da budu isporučena). Evropska unija donela je odluku o dodatnoj vojnoj pomoći koja vredi 500 miliona evra, a uz to je pokrenuta misija obuke 15.000 ukrajinskih vojnika što je, kako se navodi, samo početak.

Protivradarske rakete AGM-88 HARM integrisane su na ukrajinske lovačke avione MiG-29 i Su-27.

Od onoga što se na listi vojne pomoći SAD navodi, treba istaći: 1.400 lakih prenosivih sistema PVO malog dometa Stinger, 8.500 protivoklopnih sistema Javelin, 37.000 drugih protivoklopnih sredstava, preko 700 bespilotnih sistema Switchblade, 700 bespilotnih sistema Phoneix Ghost, 142 haubice M777 sa 903 hiljade granata, 3.000 preciznih artiljerijskih granata 155 mm, 7.000 RAAM (Remote Anti-Armor Mine) granata kalibra 155 mm, 36 haubica kalibra 105 mm sa 180 hiljada granata, 276 vozila za vuču artiljerijskih oruđa, 22 vozila za izvlačenje teške tehnike, 38 samohodnih višecevnih lansera raketa sa municijom, 1.500 raketa TOW, 8 baterija sistema PVO NASAMS, 20 helikoptera Mi-17, 200 oklopnih transportera M113, 440 MRAP vozila MaxxPro, 100 sanitetskih oklopnih vozila, 50 kontrabaterijskih radara, 4 radara za otkrivanje neprijateljske minobacačke pozicije, 20 višenamenskih radara, 10 radara za osmatranje vazdušnog prostora, dva radara za otkrivanje bespilotnih letelica, dva sistema (moguće baterije) protivbrodskog sistema Harpun, protivradarske rakete HARM,  sisteme za protivelektronska dejstva, pružanje usluge komercijalnih satelita, na hiljade sistema za komunikaciju, osmatranje (NVG, termovizija, optika), laserskih daljinomera.

Novi komandant ruskih snaga u Ukrajini general armije Sergej Surovikin je u kratkom intervjuu koji je objavljen 18. oktobra izneo neke interesantne informacije u vezi rata, od kojih se neke konrektno odnose na dejstva Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije. On je naveo da su posade operativno-taktičke, armijske i avijacije dalekog dometa do sada izvele više od 34.000 letova i da je pri tom iskorišćeno više od 7.000 vođenih vazduhoplovnih ubojnih sredstava. Izneo je i podatak koji se odnosi i na bespilotne letelice koje su izvele više od 8.000 letova, a izviđačko-borbene letelice su uništile preko 600 ciljeva.

Raketa vazduh-vazduh velikog dometa tipa R-37M je sada primećena i da je u naoružanju borbenih aviona Su-35S. Do sada se znalo da ih koriste samo lovci-presretači MiG-31BM.

Surovikin je narаvno nahvalio rusko naoružanje, rekao je da su se najnovije hipersonične vazduhoplovne rakete Kinžal dobro pokazale i da nijedan od neprijateljskih sistema PVO nije ‘‘strašan‘‘ za ovu raketu. Spomenuo je strateške krstareće rakete koje se lansiraju iz vazduha, za njih je naveo da su takođe pokazale veliku preciznost. Ruski general je, što se tiče kvaliteta borbene upotrebe, posebno izdvojio višenamenski borbeni avion pete generacije Su-57 za koga je naveo da zbog toga što ima integrisan širok spektar naporužanja u svakom naletu može izvršiti višestruke zadatke gađanja vazdušnih i zemaljskih ciljeva. Navode nekih svetskih medija da je Su-57 iznad Ukrajine postigao i prvu vazdušnu pobedu (navodi se konrektno obaranje Su-27 raketom R-37M) niko zvanično nije potvrdio. Takve tvrdnje su i dalje neosnovane i teško ih je dokazati. Isto je i sa tvrdnjom da je sistemom S-300V4 ruske vojske na daljini od 217 km pogođen i oboren ukrajinski borbeni avion.

 

 
Kao što je već poznato, ruske snage u Ukrajini koriste iranske, ali i domaće dronove-kamikaze (iako su iranske samo uslovno tako nazvane). Kako je prekjuče saopštio portparol vazduhopovnih snaga Ukrajine pukovnik Jurij Ignat, od početka upotrebe iznad Ukrajine oborena su čak 223 drona Shahed-136, ali i 4 izviđačko-borbene bespilotne letelice Mohajder-6, od kojih su neki prizemljeni sredstvima za protvielektronsku borbu. U poslednjih nekoliko dana objavljeno je više snimaka uspešnog dejstva ruskih dronova-kamikaza Lancet (prema izgledu i efektu dejstva najverovatnije se radi o letelici Lancet-3).

 
Objavljeni su snimci pogodaka različitih ciljeva, od pozicija pešadije, skladišta municije, terenskih vozila, kamiona Ural-4320, haubice MSTA-B, tenka T-64, preko osmatračkih radara P-18 i 36D6, do samohodnih lansirnih oruđa sistema PVO S-300PT i S-300PS. Osim toga na jednom od snimaka se vidi kako Lancet pogađa i, najverovatnije model (neki izvori navode da je od drveta) samohodnog lansirnog oruđa raketnog sistema PVO Buk. Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane Rusije, koordinate ciljeva dronovima-kamikazama predaju izviđačke bespilotne letelice koje i snimaju njihovo dejstvo.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

iv

Srbija nema bas puno koristi od Rusije, uglavnom je trgovina isla mi smo njima poklonili nis a on nama uzeli termalne izvore a rudnu rentu nek placaju zapadnjaci.Ako amerika hoce da placa srpsko oruzje za ukrajinu sve bi im prodao. Da vidimo koliko su te haubice zaista dobre u ratu. Eno onih raketa, pauk nova i ko zna sta pravo vreme da se dokazu . Nadam se samo da imaju pameti i da municiju vec odavno prodaju.

Odgovori
PS

To je propaganda, kao i za Kineze. Poklonili smo mi bili i čeličanu Amerima, kao i neke druge firme zapadnjacima pa se nije dizala kuka i motika. A i termalni izvori nisu prodati. Jer ne može voda da se proda.

iv

apatinska pivara 2.3 milijarde nis 400 miliona. svugde gde je nis umesto nafte nasao termalnu vodu a samo su oni dovoljno duboko kopali je njihovo. rudna renta je presmesna u africi vise naplacuju.

Va

Ja druze koliko znam nijedna skoro privatizacije nije uradjena kako treba ne samo NIS koja je odradjena 2008 godine !

Br

@PSA

Voda kod nas ne moze da se proda, ali moze da se iznajmi na 99god. Sto je slucaj kod nas sa skoro svim izvoristima mineralne vode.

iv

Par filmoca kako Alas na 20km unistava pancir il tor vredelo bi vise nego ikakvi reklamni materijal. Isao bi ko bombone. Nacrtas neke ukrajinske oznake na njega i kazes nije to srpski nego ukrajinska kopija. Ako rusi tako lazu za ukrajinske dronove sto ne bi poverovali i za 9vo. samo bezocno lagat, taj jezik oni razumeju.

Su

@Ivan
Nerazumem tvoj predlog,sta ce to nama i sta nas se ticu tudji ratovi. Kao da Ameri nemaju svoje rakete i haubice da daju Ukraijini pa samo cekaku nas. A mi da gledamo svoja posla i svoje probleme da resavamo.

Bo

Samo za poslednjih godinu dana Srbija je zahvaljujući povlašćenoj ceni po kojoj kupuje ruski gas uštedela oko tri milijarde evra, a na povlašćenoj ceni ruske nafte još milijardu. Toliko o propagandnoj floskuli o „poklonjenom NIS-u“.

iv

bojane posto imam auto i koristim gorivo a bogami idem i u inostranstvo znam da u Srbiji gorivo nije jeftinije. Ako mi kazes da to srbija ubire visoki porez da bi bilo za bolnice skole i penzije, ja cu da se bacim kroz prozor. Ovo je momenat za srpsku industriju oruzija da ode u visu ligu i mozda da se oslobodi nekog djubreta. oruzije ce se u buducnosti prodavati ko bomboncici.A Rusi nek brinu svoju brigu, sledeci put kad ih diktator salje u klanicu nek se pobune necemo valjda mi da ih spasavamo.

Bu

>> Srbija je zahvaljujući povlašćenoj ceni po kojoj kupuje ruski gas uštedela oko tri milijarde evra

Kakva izvrnuta slika sveta. Koliko je NIS kostao i sta je sve s njim prodato poznato je. Ne moze se cena jedne firme obracunavati u ceni nafte postignutoj usmenim obecanjima i dobroj volji diktatora. Danas Rusija Srbiju bukvalno potkupljuje naftom, dakle to je 100% politicka prica i dobro je da je zaustavljena. Nece EU trpeti Ruse da traze boraniju na evropskim granicama i buse tamo gde mogu potkupljujuci „jeftinom“ naftom. Plenkovic sve objasnio, ko je slusao tu nema vise sta da se kaze.

Ze

Bojan Stanković koliko su onda ustedjele milijardi $ Indija i Kina a nisu ,, dale,,nista Rusiji?Kupile su barem 10X vise nafte po 30% diskount.

op

Ruska komanda je konačno shvatila da rat ne može da dobije bez dobro odrađene izolacije bojišta i upotrebe velikog broja različitih dronova. Gađanjem ciljeva širom Ukrajine su razredili i razmestili ukrajinski PVO čime se daju veće mogućnosti avijaciji za podršku trupa bliže bojištu. Sprečavanjem snabdevanja trupa i njihove rotacije olakšava se situacija na samom bojištu. Kako se vodi moderan rat pokazao je Azerbejdžan pre 2 godine. Neki napredak se može očekivati tek uvođenjem novih trupa nakon mobilizacije koja je još u toku.

Odgovori
Vl

@ Opet ja
Samo bih dodao da se to shvata pre početka operacije i uključuje u strategijsko – taktičko planiranje, a ne osam meseci nakon početka ratnih operacija.
Imajući u vidu da se Hersonska oblast evakuiše, mislim da se tu sprema okršaj tipa Kurske bitke ili eventualno ponavljanje zauzimanja Alepa, koje je Surovikin već primenio.
Dakle, možemo očekivati pokrete velikih jedinica, masovno korišćenje avijacije, i ko zna šta već

om

Ukrajinci su dobili i obučeni su za različite PVO. Zar misliš da Ukrajinci ne mogu udariti tim istim dronovina po Ruskim gradovima prave ih na veliko.
Ovaj Surovikin nije nikakav general a da i jeste nije dosta jedan čovjek kad je ova garnitura ispod nesposobna. Ukrajinci imaju širok časnički kadar obučen od NATO i strateški bolje osmišljavaju situacije . Ponovo kažem ovo sa dronovina može se vratiti Rusiji mogli bi i oni popiti mrak a Putin će naravno odmah bombom prijetiti.
Svaka čast rusofilima , neka njima njihova armija meni su ovi drugi nekako učinkovitiji.

Bu

Koliko vas veruje da ovaj Surovikin govori istinu? mislim on je vojni komandant u drzavi kojom diktatorski vlada jedan covek vec 22 godine, koja je godinu dana lagala da nece napasti Ukrajinu, lagala da nece ici u rat i mobilisati stanovnistvo, sankcionise zakonom one koji spomenu rat, redovno preti atomskom odmazdom po zapadnim gradovima itd. Na ruskim medijima svakodnevno gostuju rezimski „analiticari“ koji izmedju ostalog iznose kako se gradjani EU ne kupaju, da u Danskoj postoje zooloski vrtovi za pedofile i tako dalje.

Odgovori
Gr

Pa zato svi jure u Europu, jer ne valja i raspada se. Čudno jel? Celi Balkan u Europu, veoma malo u Rusiji. Jer ova „nevaljana“ Europa je najveći investitor u Srbiji i nekad najvecji partner Rusije. Vise puta nego Rusija. Jer pare su kod cice Sema ili EU. Al ipak ne valja al uzima se pare. Onda ne znam sta reci.
Balkanska folklora ide dalje
Kad jednom Ukrajinci dobiju neke zapadne aviona, to ce bit game changer. Natu nece ponestat para i robe, Rujama vec nestaje. Rubalj se umetno drzi, ali tako nece dugo, zato im se i toliko zuri, jer su mislili da ce u 3dana, pa uskacu Kinezi ak zatreba, no….nema nista. Ukrajinci se vec obucavaju za f 16, sto znaci i za Grippen. Svedska moze brzo da ih dostavi u C/D varianti, a f16 neka bi bili block 50, plus mnogo HARM raketa….. Kina i Rusija su geopoliticki gledano, suprotniki. Jedino sto jih drzi zajedno, je USA i EU. Da mogu da imaju nekog satana iz Zapada i da naravno ljudi poveruju. Totalni brain wash. Ako Rusija padne, Kina ce da ili silom, ili parama kupit onaj deo, koji je bio nekoc od njih. Znaci Vladivostok, plus okruzenje. U Sibiru Kinezi vec kupuju zemlju ko ludi. Tamo rade i Severni Koreanci…..
Ja zivim u EU i nista ne fali, radiatori rade, jeste poskupila struja 15%, sto nije malo al ipak. I nafta drzi cenu, nije mnogo visa. Snizili su trosarine i voila. Plate rastu sa inflacijom, mogu i koji euro ustedeti…. Tako da ona Ruska propaganda……ovo bi bolje napravila deca od 12 godina. To moze da veruje samo neki, koji nije prestupio prag sela i totalno neskolovan covek. Bas amatersko i sa cheap sloganima…..boze moj

om

Sve mi miriše da Rusi nisu sposobni da izdrže ovaj udar Ukrajine što govori ova evakuacija stanovništva. Putin je ponižen i ima vodu u ušima što ga može navesti na psihopatsku reakciju od koje bi i sam imao veliku štetu. Naime može dići branu koju je navodno minirao i potopiti jug ili pak baciti taktičku. Mislim da će jedno sigurno napraviti kad mu krene krivo. Njegova vojska će se povući brzo jer joj narod neće smetati na tajni signal, a Apokalipsa će zbrisati Ukrajince.
Putin je zlotvor koji je donio sramotu ruskom imenu i ići će do kraja ako ga netko od bližnjih ne zaustavi ali čini mi se da je okružen fanaticima, no sve je u rukama Gospoda jer u pitanju je opstojnost ljudskog roda. Kako će zapad reagirati…bojim se da je i ti sve moguće.

Odgovori
om

Meni nije jasno zašto bi Rusiji bio problem vojnički konvencionalno pobijediti jednu Ukrajinu makar ju NATO svestrano i pomagao, pa Rusija je ipak druga sila svijeta koja eto ima priliku da to i dokaže jer se kao bore za pravednu stvar i za slobodu ruskog naroda.

Bu

Povlacenje iz Hersona se moze veoma lako predstaviti kao neka vrsta kompromisa, povlacenje na buducu juznu granicu Dnjepar, i ako je Rusija anektirala 4 oblasti namerno je naglaseno da ce nekakve buduce tacne granice da se jos odredjuju. Dakle mislim da nema potrebe za nuklearkama. Destrukcija brane na Dnjepru dovela bi pak u pitanje celu akomulaciju i hladjenje 6 blokova nuklearne elektrane Zaporozje, to bi bilo uporedivo sa upotrebom taktickih nuklearnih bombi, u stvari kontaminacija izazvana eventualnim havarijama reaktora usled poremecenog hladjenja bi bila mnogo veca, bar kao Fokusima. Racionalan covek to nukada ne bi uradio ali fanaticno rukovodstvo RF koje veruje da je od boga dobilo misiju i da su oni kao narod predestinirani za nekakvo mucenistvo moze zaista svasta uraditi…

Ur

Više mi se povraća kad čujem da planeta ne sme da dozvoli da Putin bude ponižen.
Kao da je planetu briga da li je jedan čovek ponižen ili nije, uostalom to je odgovornost svakog od nas – svi mi u životu pazimo da ne budemo poniženi niko ne brine o nama…

Ze

omniameamecumporto
,,Meni nije jasno zašto bi Rusiji bio problem vojnički konvencionalno pobijediti jednu Ukrajinu ……,,,Prosli tjedan dva moderna ,top ,aviona zavrsila u stambenim zgradam.Mislim SU 34 i SU 30.Mislis li gospn da je to slucajnost ili ukrainska diverzija u Irkutsku?Ma ne ,kosmicko vazdusne snage imaju velikih problema sa odrzavanjem i opcenito visoko softiciranom tehnikom.Jedna Russia treba pomoc Irana?Sve govori nivou na kojemu je ruska vojska.

om

Još nešto želim da kažem istina je da su Ameri bacili prvu bombu i ne ide im na čast ali to je bila dječja igračka lokalnog karaktera i nije postojala mogućnost eskalacije sem kolateralne štete u nedužnim životima, ali daljnji rat odnio bi neke druge živote možda i više. Dok je ovo nešto drugo, u pitanju je milijardu puta veća snaga bombi i dogodilo bi se totalno uništenje planete jer ispucali bi svi sve. Dakle po meni najveća je odgovornost na ruskom narodu koji bi ujedno i sprao ljagu sa ruskog imena.
Milijuni Rusa trebali bi izići na ulice gradova i početi mirni prosvjed koji bi trebao prerasti u aktivni prema potrebi.
Milicija i vojska počeli bi obračun sa narodom i to bio pomak.
Odbili bi poslušnost mnogi a oni tvrdokorni njemu najvjerniji ostali bi izolirani jer milijune ne možeš obuzdati . To bi bio signal da njegovi bliski suradnici eliminiraju Putina. Jer sudbina svijeta u rukama je psihopata.

Odgovori
Bu

Bombe su bacene pre 80 godina, taj dogadjaj pripada istoriji i ne moze se ni na koji nacin koristiti kao izgovor za upotrebu istog na evropskom tlu godine 2022. Svaka diskusija na tu temu je za mene rusko propagandisticko zamucivanje vode, potrebno je odlucno odbiti diskusije tog tipa i skoncentrisati se na sustinu i sadasnjost!

Mi

Samo se nadam da ne bude nekih namestaljki i neoficijalne upotrebe oruzija za masovno unistenje. Ne bi bilo ni prvi ni poslednji put.
Inace nema nikakvog smisla koristiti takvo oruzije na tom terenu, i slazem se da treba ignorisati takve izjave za paljenje naroda putem „Breaking News semafora“.

Pe

@omniameamecumporto Vi ne znate Rusiju.Da ljudi izadju-pokosili bi ih iz mitraljeza, tako da Tjenanmen bude decija igra.Nema od toga nista.
I kad izgubi Ukrajinu-Putinu i njegovom klanu i dalje preostaje kontrola nad najvecom drzavom na svetu, beskonacnih bogatstava.
Ne treba njemu nuklearni rat sa Amerikom.
A pitanje je da li radi vecina ruskog nuklearnog oruzja, jer elementi neophodni za reakciju zahtevaju stalno obnavljanje, sto kosta milijarde dolara.

Br

@omni

„istina je da su Ameri bacili prvu bombu i ne ide im na čast ali to je bila dječja igračka lokalnog karaktera i nije postojala mogućnost eskalacije sem kolateralne štete u nedužnim životima“

Bez komentara.

Osim jednog, bacili su i drugu bombu, a obadve su bacene kada je rat, kao i Japan bio gotov. Cista demonstracija sile.

Yo

@Branko
Prioritetni cilj baš i nije bio demonstracija sile – to su mogli i na neku vojnu konglomeraciju ili sl. – već experiment.
Hteli su da se uvere u maximalni devastirajući efekat novog oružja – pa su izabrali gradove…
Nisu atomke čak ni primorale Japan na kapitulaciju – već ulazak SSSR-a u rat – po samim Japancima…
Da ne ulazimo dalje u nešto što je predmet psihijatrijskog izučavanja…

Bo

Ukrajini nece pomoci ni svo zapadno oruzje. Oni su na pocetku imali mnogo vise, nego sto su do sada dobili i sto ce dobiti.

Odgovori
Pe

@Boban Interesantno kako ste to zakljucili?Pa Ukrajina sad ima tesko naoruzanje i PVO koje nisu imali do 2021.
Ukrajina je prvo zaustavila ruski napad, zatim u kontranapadu preuzela nazad svoje zemlje nanoseci vise teskih vojnih poraza Rusiji.
U ovom momentu-Rusi otstupaju na celom frontu, dok je Rusija i bez vojnika i bez naoruzanja-zato kupuju od Irana i mobilisu ljude..
Svakako je pobedi Ukrajine u kampanji 2022 doprinelo zapadno naoruzanje, kao i srpskoj vojsci 1916-1918. francusko oruzje.

Bo

Petrovic Dusan
PVO koje nije imala? Pa samo S300 su imali vise od 100 baterija! A sta su sada dobili? 4 lansera malog dometa?
Tesko naoruzanje? A sta je sa VBRovima koje su imali na stotine? Sta je sa raketama Tocka? Jel to nije tesko naoruzanje.
A o ostalim poput tenkova, aviona i ostaog, koje su imali, zapad im nije dao, niti ce dati deseti deo onoga sto su imali.
Na osnovu cega si ti zakljucio da sada imaju vise?

Pe

@Boban
Predlazem da pazljivo procitate clanke tangosix od februara, novinari na ovom portalu su mnogo bolje od mene opisali promene na ratistu.
Ukratko-Ukrajina je tek od maja pocela da dobija kljucno tesko naoruzanje 155mm, a tek posle 25 juna i pada Severodonjecka i Lisicanska HIMARS.
Od tad je preokrenuta situacija, Rusi od leta beze, a Ukrajinci oslobadjaju svoju zemlju.Evo sad ce Herson osloboditi, pa se ide dalje, na Sevastopolj, Donjeck i Lugansk.
Rusija tu ne moze nista, mogu da odlazu poraz, terorisu gradjane Ukrajine-ali je rat izgubljen.

om

Buritto, slažem se ali taj čovjek hoda sa nuklearnim koferom uokolo i ima problema sa svojim uništenim egom. Postoje ljudi koji ne podnose niti najmanji poraz niti poniženje i koji su zbog krive riječi u birtiji skloni otići po kalašnjikov,vratiti se i sve poubijati. Putin je doživio veliki poraz i poniženje i ima na žalost sudbinu svijeta u svojim rukama.
Nema pravo igrati se, ako je vojnik neka vojnički skrši protivnika na terenu i neka ga prisili na ponižavajuće pregovore, znači neka počinje dobivati bitke i ratovati kao veliki vojskovođa, časno pa makar to bilo i osvajački u tuđoj zemlji, ali ne može niti zna, niti ima kapacitet.

Odgovori
Bu

Sta mi tu mozemo osim nastaviti naoruzavati Ukrajinu, obezbediti im da se ne brinu za drzavne finansije, dakle da mogu isplatiti penzije i plate javnom sektoru, obezbediti lecenje ranjenicima u evropskim bolnicama, organizovati obuku vojske, nastaviti slati obavestajne podatke itd.

Takodje mora se postati otporan na ruske dezinformacije i hibridno ratovanje. Na primer, ovih dana jedan od najpopularnijih srpskih portala objavljuje analizu francuskog vojnog „analiticara“ koji tvrdi kako je buduci zajednicki evropski PVO kisobran neefikasan i bezvredan protiv ruskih nemam pojma kindzala i ostalih fantasticnih oruzija itd. 15 minuta pretrage na internetu daju pravu sliku, intervju je prenet sa RIA novosti, osoba je bivsi francuski veteran sa ruskim drzavljanstvom koji ima security firmu u Rusiji, dakle ruski propagandista, koji preko ruskog medija daje kvazi validnu analizu a onda je preuzima srpski mediji. Za mene su svi oni deo ruskog propagandnog aparata, u ratu su protiv nas i treba ih polupati bez razlike i milosti, kiberneticki i kineticki!

Mi

Ok Burrito, razumljivo je sto se toliko fokusiras na rusku propagandu, Ipak se ne sme ignorisati zapadna veoma intenzivna propagandna masina koja je za dve klase veca i verovatno najmocnije oruzije na svetu trenutno. Zbog nje rade sta hoce i gde hoce i naplacuju koliko hoce. Ruske lazi im nisu ni do kolena kad o propagandi i dnevnom blokiranje informacija, u Americi recimo, rec. Zivim u Njujorko vec 30 godina i svaki dan umesto vesti slusam misljenja voditelja dnevnika. Toliko je ta masina evoluirala uz mocne centre za sirenje retorike (CNN, FOX, BBC, NBC, ABC, etc) i Holivuda da neutralan posmatrac vise ne zna sta je stvarnost i istina a sta san i retorika nekog ko povlaci konce. Toliko pricaju na 24/7 vestima a ustvari jako jako malo informisu narod. Sve vesti voditelji citaju uz njihovo misljenje o istom gde pocnes i ti da mislis u istom stilu kao da je dnevni forum istih analiticara a ne izvestaj dnevnih vesti.

Bu

>> Ipak se ne sme ignorisati zapadna veoma intenzivna propagandna masina

Toboznja masina ne postoji, to su izmisljeni navodi, ja se svakodnevno informisem na engleskom i nemackom sa originalnih izvora. Ja placam pretplate da bi citao vesti. Citam i srpske medije i indirektno pratim francuske izvore ali na engleskom. Pratio sam takodje izvestavanja indijskih medija.

Osrednji (u smislu kvaliteta) nemacki online mediji nece nikad objaviti analizu nepoznate osobe koja ima biznis sa stranom u sukobu i drzavljanstvo a pri tome se to sve ne spomene. Nikada. Ljudi koji daju misljenja su obicno 4-5 generala u penziji + ljudi sa fakulteta koji se bave vojnim i geopolitickim pitanjima. Mogu da ti navedem imena ali cenim da ti to ne bi nista znacilo. U Nemackim medijima nikada neces procitati prizemne uvrede na racun Rusije i njenog stanovnistva, nikda se ne preti nekakvim odmazdama po gradovima atomskim bombama, ne pustaju se ekstremisti koji imaju privatne vojske da divljaju u javnom prostoru i tako dalje.

Yo

@Miloš77

Ali najluđe, bar ovde, je komentarisanje novinskih naslova u jutarnjim programima sa raznoraznim likovima po zanimanju „ljudi od ugleda“, pri čemu su štampani mediji, odavno pregaženi elektronskim, a sa svojim naručenim temama poodavno na pijačnom nivou propagande…

Mi

@Burrito Baby

Znaci Americka propagandna masina isto ne postoji, nego je izmisljenja? Isto kao sto tvrdite da azovski paravojni odredi (sada spojeni u oficijalnu drzavnu vojsku Ukrajne) nemaju zestoke nacisticke korene, oznake, i ideologiju koju su cak i Englezi i Ameri i UN identifikovali i osudili pre samo nekoliko godina uz stotine minuta video dokaza snimljenih u zadnjih 10 godina)
Mozete vi placati izvore vasih vesti, i dobro je sto citate razlicite izvore, ali ocigledno da verujete samo onome sto vam se svidja a driugoj polovini istine uporno okrecete ledja.

Verujte tih penzionisanih generala (veoma poznatih) sam se nagledao ovde u americi i preko glave. Najvece su zvezde ti matorci na CNN i FOX koja su inace dva suparnicka NEWS kanala. NIsta gore kad matori penzioneri pocnu strasno da uzimaju strane u ratu u kojem njihovo dupe i glave njihovih vojnika nisu na liniji vatre nego tudji (u ovom slucaju ukrajiski) Katastrofa od izlaganja punih prostih tehnickih gresaka, ali vecini masa oni izgedaju puni kredibiliteta jer su bivsi neko i nesto. Kao sto rekoh, masina funkcijonise na masama veoma efikasno.
I ja citam mnogo razlicitih izvora, najmanje ruskih ( 0 maltene) ali ne ignorisem tako olako neke istine kao vi.

Ur

Ukrajina ce osloboditi Herson samo je pitanje cene rusi gube ovaj rat samo se nadam da predostojeca igra prestola u moskvi prodje sa sto manje stete po ostatak sveta

Odgovori
Bu

Ja u medjuvremenu smatram da igre prestola nece biti, Putin ce ostati na vlasti, sukob ce trajati vise godina a „granica“ ce se ustaliti na Dnjepru koji je velika prirodna prepreka. Teror dronivoma, raketa ma itd ce se nastaviti. Mi ne mozemo realno oceniti sta bi moglo da se desava bez da udjemo u glave vojnih analiticara u USA jer oni su jedini u mogucnosti da pokrenu eskalaciju koja bi mogla zaustaviti rat. vojnim slomom ruske agresorse vojske. Mislim da je njihova odluka da se Rusija prosto umara kod ne odustane a ne da ih se pobedjuje upravo zbog toga da bi se nekako sacuvao obraz Rusima. Nije prvi put da se Rusiji pokusava pragmaticno pomoci. Setimo se propasti sovjeta kada je amerika donacijama odrzavala njihov nuklearni vojni i civilni program u zivotu da se ne bi raspao i izazvao globalne ekoloske/zdravstvene probleme. Napomenimo da je cernobilski sarkofag placen 2.1 milijarde dolara od strane zapada, a ne recimo od Rusa (prepunih dolara od gasa i nafte) i ako su oni 100% odgovorni za incident i saniranje posledica!

Mi

Americka strategija upravo i jeste UVEK bila da se Rusija umara i cedi. Tonide u nazad bar 100 godina.
Kakve bi koristi NATO pakt imao kada bi se Rusija pobedila ili da nestane sa lic zemlje. (Ili da se pridruzi natu) Nikakve!
NATO ne bi imao svrhu u Evropi. Morao bi se naci novi neprijatelj pod hitno, ali vecina clanica nata ne bi htela da trosi tolke pare na ouzije z neke tamo sporove sa druge strane globusa.
Dakle l, da, apsolutno slaba ali opasna Rusija kao pretnj jeste izvor zivota i paravza NATO savez i americku vojnu industriju.

Pe

Od pocetka rata je Rusko ministarstvo odbrane saopstavalo „zvanicne informacije“preko Konasenkova.
Sad se sa sigurnoscu moze tvrditi da je veliki deo bila cista laz.
Zasto bi sad ovaj Surovikin odjednom govorio istinu?
Geografska karta ne laze: Rusi sve vise gube teren i morace da predaju Herson.A onda i ostale okupirane teritorije- Rusija je rat izgubila, i ne postoji nijedan nacin da se izvuku iz ovoga bez katastrofe za Rusiju.
A price o „Kinzalima“koji nisu imali nikakvog uticaja na rat, te „Su-57“ kojih ima na prste jedne ruke su cist PR bez pokrica.

Odgovori
Mi

Takonti je to kad ne razumes zsstabsluze Kinzali. Nisunispaljeninda tebe impresioniraju nitinda pobede ukrajinsku armiju negonda se dokaze da su 1. Uvedeni u upotrebu, 2. Da pogadjaju mete po volji, 3. Ne mogubda se zaustave.
Zna se za koga je ta demonstracija bila, i za koje mete je Kinzal namenjen. Al vama ni crtanje ne bi pojasnilo.

Pe

@Milos77 Od 14 podmornica US Navy svaka ima 20 raketa sa 12 MIRV nezavisnih bojevih nuklearnih bombi (240 ukupno pa 14 tih podmornica sto je preko 3360 bojevih glava).
Od toga neke imaju PVO mamce ali i atomske bombe od 150kt- deset puta jace od bombe bacene na Hirosimu i Nagasaki (15-20kt)
Pored ovih bombi, Amerika ima Minuteman rakete u zasticenim sahtama, pa gravitacione bombe rasporedjene po aviobazama i po NATO bazama.
I sta tu moze Rusija sa „Kinzalom“?Svaki pokusaj napada na Ameriku bice detektovan i Rusi ce dobiti po nosu.
Dakle to hipersonicno oruzje nije upotrebljivo protiv Amerike ili NATO jer ne moze preokrenuti situaciju, i izazvace udar po Rusiji.
A protiv Ukrajine-Rusi od marta gadjaju skladista oruzja „Kinzalima“-dok svakodnevno u Poljsku slece 15-30 aviona prepunih oruzja.
Mada naprave stetu,to se nadoknadi.
U isto vreme-komandni centri Ukrajine si netaknuti jer je SSSR u Ukrajini pravio podzemne bunkere otporen i na direktni nuklearno udar.
Sve u svemu- „Kinzal“ je tokom razvoja odvukao novac i vreme, pokazao se beskoristan u ratu, a Rusima fali osnovna oprema i klasicno naoruzanje…

Mi

Kao sto rekoh, ne razumes šta su, niti svrhu Kinžal raketa.
Kako je beskoristan u ratu u Ukrajni ako je pogodio cilj? Jesi to ti zamislio da je Kinzal trebalo da unisti svu ukrajinsku kopnenu vojsku do sada? Ili da obara niskoletece Su-25 i dronove, i himarse koje im zapad poklanja?
Amerikanci sada trose ogromne pare da naprave isto oruzije (air launched balistic hypersonic), a potom toga jos efikasnije hipersonicne rakete (tipa ruski Zirkon), a ti i dalje pricas gluposti kako je to bacanje para i beskorisno oruzije?

Ti mislis da samo amerikanci imaju nuklearne podmornice?
Kad smo vec kod njih, hoces da kazes da je i Zirkon raketa beskorisna i bacanje para jer nije pobedila rat u Ukrajni jos? Ili nisi svestan da ista postoji?
I nju su koristili uspesno, a to znaci da su u ratu demonstrirali da je Zirkon uveden u naoruzanje i da leti 10 puta brze od Tomahavka i JASSMS i da pogadja cilj!
A znamo vrlo dobro koliko godina/decenija uzme da se razvije novi PVO sistemi. Uzmi za primer spor razvoj danasnjih americkih PVO sistema Aegis, THAAD, etc.

Prati malo bar na sta ameri trose pare kad je rec o hipersonicnim raketama, pa onda vidi sta Rusi vec koriste demonstrativno da pogadjaju tamo neke barake sa municijom i fabrike tenkova u Ukrajni.
Sigurno nece trositi takvo skupoceno oruzije stalno na takve mete kad se one efikasno pogadaju i sa starim sistemima.
Demonstracija sile Dusane, za one koji treba da vide.

Br

Dakle, samo USA je poslala 17 milijardi za poslednjih 6-7 meseci, sa ostalim clanicama NATO to je verovatno barem 25 milijardi, plus sto znamo da NATO Ukrajinu vec 8 godina priprema i snabdeva naoruzanjem za ovaj sukob. Najmoderniji osmatracki i baterijski radari, vodjeni projektili, protiv radarske rakete, precizne haubice, najmoderniji protiv oklopni sistemi, razna hi-tech oprema, hiljade i hiljade raznih dronova, pa obavestajni podaci sa satelita, saveti NATO oficira, ogroman broj bivsih NATO vojnika sa iskustvom u dobrovoljcima… Ukupno imaju barem milion vojnika, dok je Rusija na njih krenula sa 150-200.000 vojnika, umesto sa 3 miliona, koliko je potrebno za napad, a opet i Ukrajina i sva zapadna pomoc ne mogu da urade nista da povrate izgubljenu teritoriju (vec mesecima slusamo o kontraofanzivi, pravoj kontraofanzivi) i nista, tu i tamo palo po neko selo i jedan manji grad.

Da ne pricamo da je ukupan vojni budzet clanica NATO znacajno preko 1000 milijardi, dok je ruski oko 60 milijardi, da Rusi nemaju ni jednu jedinu fabriku ozbiljnih cipova i opet nista. Pa ovolike sankcije, zaplenjno zlato i devizne rezerve, a opet, Rublja nikad jaca, prihodi rusije nikada veci, kao i devizne rezerve… Od globalne izolacije Rusije nema nista, tek 20-ak zemalja je uvelo potpune sankcije, vise od pola Evrope i dalje kupuje od Rusije preko posrednika po 4 puta visim cenama, dok su izgubili tradicionalne savetnike sa bliskog istoka (koje su pre toga naoruzali do zuba).

Ne, ovde nesto opasno ne stima. Ili Rusija i pored stare tehnike i loseg komandovanja ipak nije bas toliko slaba, ili NATO oruzje i pored ogromne cene i karakteristika (na papiru), ipak ne vredi toliko u ovakvom sukobu.

Treba spomenuti da je ovaj rat ozbiljno uzdrmao vec poljuljani medjunarodni monetarni sistem zasnovan na petro dolaru. Evropsko zlato se nalazi u centralnoj engleskoj banci i u rezervama FED-a, ali se do njega ne moze doci. Spigl je u vise navrata pisao kako je Nemacka nakon 5 godina cekanja uspela da povrati deo svog zlata iz Londona, ali je ispalo da to nije to isto zlato, a sa tim zlatom nije smelo da se trguje, dok od Amerike jos uvek nisu dobili nista jos uvek, iako su vise puta trazili… Sta ce se desiti kada i ostale zemlje EU zatraze svoje zlato, sto je normalno u teskoj recesiji koja se sprema. Zaplenjeno je zlato iz Libije, zaplenjeno je zlato Venecuele, sada i rusko zlato… Ko ce nakon svega ovoga imati poverenja u medjunarodne finansijske institucije koje su uglavnom pod posrednom kontrolom USA i GB?

Koreni ovog rata su mnogo, mnogo dublji, od jednog imperijaliste koji je tek tako resio da napadne suverenu susednu zemlju. U toku je prestrojavanje… Najvece nakon II.sv rata.

Takodje, tokom pandemije voda je izasla na berzu, nakon decenija bezuspesnih pokusaja. Covek koji je predvideo slom trzista nekretnina 2008, od tada kupuje samo vodu. Drugi poznati milijarderi kupuju obradivu zemlju, a o zlatu smo vec pricali.

Da bi se ovaj rat stvarno razumeo treba staviti u jednacinu zlato, hranu, vodu, jeftinu energiju i neregulisano finansijsko trziste. Nije sve u bombama i dronovima.

Odgovori
Ve

Napokon normalan komentar. Samo izuzetno navijacki nastrojen covek moze tvrditi da ce Rusija izgubiti ovaj rat. Prosto- ne sme da ga izgubi. Ni po koju cenu.

Si

Nisu bili u stanju logistikom pokriti 150k vojnika a ti bi da salju 3 miliona??? Pa zamisli na sta bi to tek licilo. Sad Ukrajina mozda i broji neku ozbiljniju cifru ljudi ali u pocetku nisi bili ni blizu. Imali su Rusi element iznenadjenja, dosli do predgradja Kijeva, uzeli Gostomel imali sve na dlanu i onda im zapne kolona od 60km ljudi i tehnike jer nemaju goriva i hrane, pucaju im stare i lose gume na kamionima i BVPima…. 7 dana stoje i ne maknu se. Ukrajina nema sisteme da ih poklopi onako gole i nepokretne. Vec tada je bilo jasno da ce Rusi izgubiti. Zamisli da je tada bilo 6 HIMARSa sa kasetnim punjenima. Kakav masakr bi to bio. Rusija je jos i dobro prosla. Odlicno. Btw i sada Ukrajina raspolaze sa manjim procentom NATO tehnike, ne daju im nista dugog dometa jer bi ovi spalili Moskvu bez da trepnu. Nema zapadnih aviona, nema Tomahawka, nema Patriota nema ni oklopa jos. Od ozbiljnije tehnike samo HIMARS i Excaliburi i HARM. Javeline i Stingere ne racunam kao ozbiljnu vrhunsku tehniku. Ne zele Ameri totalni rat. Dali su im tacno ono sto im treba da zaustave Ruse i da ih pomalo krenu potiskivati natrag. U punom konvencionalnom sukobu Ameri sami bi se prosetali kroz Rusiju, ne treba im ostatak NATOa. Sad je i Rusima to jasno.

Pe

@Branko To sto ste napisali nista nije tako;
sankcije na gas i naftu tek pocinju od 2023.
Ruska ekonomija nece izdrzati dugo,dok je ruska vojska porazena na frontu i povlaci se svakim danom,i potpuno je jasno da su izgubili rat i doveli Rusiju do propasti.
Cak i posle povlacenja iz okupiranih delova Ukrajine niko nece ukinuti sankcije Rusiji, to mora da bude svima jasno.
Rusi ocajno beze iz Rusije jer je propast njihove zemlje sigurna, pun Beograd Rusa.

Bu

>> Pa ovolike sankcije, zaplenjno zlato i devizne rezerve, a opet, Rublja nikad jaca

Rublja je danas jaka koliko je bila u SSSR, kurs bio 1:1 ali niko nije trgovao s njom. Pokusaj danas negde u Rusiji kao obican gradjanin kupiti 10K dolara za rublje koje imas u steku pa ces da vidis.

Yo

Navodno se zbog specifičnosti ruske vojne industrije – koja nije privatizovana i praktično je svojevrstan vid državnih organa – dobija iskrivljena slika ruskog vojnog budžeta jer se za uložen 1 dolar dobija roba u vrednosti za 6 – što u realnosti znatno menja situaciju na tabeli…
Slično je i za BDP kada se koriguje koeficijentom kupovne moći – sa takvom (realnom a ne nominalnom računicom) je ruska ekonomija druga u Evropi (malo iza Nemačke) i šesta u svetu.
Pri svemu tome je Rusija u vrhu svetskih izvoznika raznoraznih strateških proizvoda za kojima je prisutna i tzv. neelastična tražnja – pa se onda realnije sagledaju ruske izjave u stilu „ništa ozbiljno još nismo ni počeli“ ili „ne žuri nam se“ – uz istovremeno uzdrmavanje svetskog tržišta…

Bu

>> poljuljani medjunarodni monetarni sistem zasnovan na petro dolaru. Evropsko zlato se nalazi u centralnoj engleskoj banci i u rezervama FED-a, ali se do njega ne moze doci.

Likovi kao ti vec decenijama najavljuju propast medjunarodnog monetarnog sistema pa nikada nista od toga do sada. Moderna monetarna politika se ne oslanja na zlatne rezerve. TRo je prica iz 19. veka.

>> Spigl je u vise navrata pisao kako je Nemacka nakon 5 godina cekanja

Daj mi link da procitam, ja sam pretplacen na Der Spiegel i citam ga vec 15 godina.

>> U punom konvencionalnom sukobu Ameri sami bi se prosetali kroz Rusiju,

Prosli bi kroz Rusiju kao vruc noz kroz puter. Izmedju ostalog i zato sto ja verujem da vecina stanovnistva ne bi imala zelju da ih nesto zaustavlja.

Pe

@Yoda
Rusija nije druga ekonomija u Evropi, ja sam tamo ziveo, i garantujem da velika vecina ljudi grca od posla i rade dugacko radni vreme na dva ili vise posla da jedva sastave kraj sa krajom.
To nije tako u „drugoj ekonomiji sveta“, a neuporedivo je bolje i u Francuskoj koja je svega 8 ekonomija sveta.
Po podatcima za 2022:
minimalac u Francuskoj (SMIC) je 1680evra a srednja plata 2340€.
U Rusiji je minimalac 250€, a srednja plata 700€.
Srednja penzija u Francuskoj je 1500€
Srednja penzija u Rusiji je 100e.
A cene proizvoda u Rusiji su skoro kao u Francuskoj, dok je uvozna tehnika cak skuplja nego na zapadu.
Ovo se odlicno uklapa u dogadjaje kojima smo bili svedoci u 2022-a to je katastrofa ruske vojske u napadu na Ukrajinu.
A zamislite kako je u poredjenju sa prvom ekonomijom sveta, Amerikom…

Yo

@Petrovic Dusan

To što ste napisali je stvar raspodele, a ne količine love i proizvoda…
To jeste razlog za egzodus školovanih na Zapad iz tzv. trećeg sveta, ali ne i za konkretne stvari/proizvode.
Dolar/evro (u rubljama) više vredi u Rusiji nego u USA i EU, pa kada se taj parametar uračuna u Džidipi, pa na to zaračuna i zaduženost države i njenih stanovnika/firmi i sl. – dobiju se zapanjujući rezultati.
Rusija „ne trpi“ na račun svojih stanovnika (za razliku od nekih drugih država), ali je i ona poprilično popravila/povećala primanja svih kategorija svojih stanovnika unazad par decenija – to je čak bila jedna od ključnih stavki ekonomske politike…
Problem na Istoku je taj što njihovi kintaši vole da čuvaju lovu u zapadnim bankama jer u njih imaju poverenja – kad ono – prođoše kao zlatne rezerve i mnogih savezničkih NATO država…

Br

@Burito

„Likovi kao ti vec decenijama najavljuju propast medjunarodnog monetarnog sistema pa nikada nista od toga do sada.“

Negde od pocetka sedamdesetih u bankarskim krugovima krenulo se sa ukidanjem ekonomskih regulativa koje su sprecavale nekonkurentno mesetarenje i stvaranje „skrivenih“ monopola, a kulminiralo je u promenama o trgivini na berzama krajem osamdesetih, upravo zato od ’70-ih krecu ekonopmske krize na svakih 8-10 godina. Da li si se nekada zapitao zasto se danas u razvijenijim zemljama zivi mnogo teze nego ’80-ih godina i pored nikada veceg tehnoloskog napretka? Zasto je danas mladim ljudima skoro pa nemoguce da dodju do vlastite nekretnine? Ili zasto je nekada mogao da radi jedan clan domacinstva i da otplati kucu za 20 godina, dok danas rade dva clana domacinstva i ne mogu otplatiti kucu ni za 40 godina? U Americi je vec nekoliko decenija bilo kakvo ozbiljnije obrazovanje rezervisano samo za bogate… Zar stvari ne bi trebale da napreduju kada postoji globalni „razvoj“?
Urusavanje medjunarodnog finansijskog sistema ne predstavlja neki apokalipticni scenario, nece biti pobesanelog Maksa, urusavanje predstavlja ubrzani nestanak srednje klase i ubrzano raslojavanje drustva i stvaranje nove vlastele. To se desava vec par decenija, a sada je doslo do naglog ubrzanja.
Medjunarodni finansijski sistem je vec srusen.

Br

@Burito

Nekolicina najbogatijih je za samo par godina otisla sa negde oko 100 milijardi, na po oko 200 milijardi. Forbes je pisao (da ne saljem sada i taj link, ima gugl) da je 100 najbogatijih za samo prvih 9 meseci u 2020. godini postalo bogatije za vise od 2000 milijardi. Najveci deo tog novca je, naravno preuzet od srednje klase. Sada, za samo nekoliko meseci, sva stednja je skoro pa prepolovljena, odnosno, obezvredjena inflacijom… Sta je ovo, ako nije urusen medjunarodni monetarni sistem?

Fe

@Uros

Ukrajina neće ni prići Hersonu – sam Zalužni tvrdi da Rusi spremaju veliki napad na Odesu, Nikolajev, Zaporožje i Dnjepropetrovsk, a još i ozbiljan upad iz Belorusije ka Lavovu i kompletnu izolaciju Ukrajine od Poljske. Jedino što sad rade je da pokušavaju da to nekako odlože.

Odgovori
Gr

Sa takvom obukom in naurozanjem, bit ce glineni golub ovi. 100 posto.
Ukrajinci ni ne moraju nuzno u Herson, mogu ga obic i stavit opsadu. Putova za obskrbljivanje prakticki nema vise i Rusi ce bit u istoj poziciji kao Ukrajinci u Mariupolju. Gde je samo pitanje kad, ne ako.
Ali koliko znam Rusi beze i evakuisu sta mogu. Onih 9k vojnika u Belorusiji, ne mogu nista. Ni oni novi nece promeniti ama nista, osim da kupe vreme za Putina. Premali broj, prekasno,nedostatak opreme, pogotovo osnovne, logistika ne postoji, moral je katastrofa….tako se rat ne dobija. Neko kupuje vreme, a to nisu Ukrajinci. A ni to vreme nece promenit nista osim mnogo vise zrtava na obe strane.

pa

Cinjenica je da Rusi ratuju sa NATO paktom u Ukrajini ali ono sto su pokazali u delu obavestajne pripreme, obucenosti, taktike, logistike i kvaliteta tehnike je na jako niskom nivou.
Nemogucnost zakljucavanja vazdusnog prostora, neefikasna artiljerija i jako slaba upotreba satelitskih i informacija sa bespilotnih letelica, diskutabilna raspolozivost oruzja i municije s obzirom na njihovu neracionalnu potrosnju i slaba komandna linija i koordinacija.

Odgovori
ma

Ne, Rusi ne ratuju sa NATO paktom. Možda gube rat ali kako kaže vic NATO još nije ni stigao. Vjerujte znali bi da NATO ratuje.
Dapače, zemlje koje dostavljaju pomoć Ukrajini su pazile da ne šalju previše ofanzivnog oružja i uglavnom su slale zastarjelo oružje.
Svo oružje dostavljeno je po UN povelji o pomoći zemljama koje su napadnute da se obrane od agresora i nema direktne veze sa NATO paktom već zemlje same odlučuju o tome.

Re

Rusi su vec izgubili Herson a i ovaj njihov podmukli rat.Sada pokusavaju zadrzati ostatak okupiranih teritorija,jer niti imaju kapacitet pobediti Ukrajinu niti vise izvoditi ofanzivna dejstva sto se vidi i na terenu.Jednostavno,ne mozes biti i nazivati sebe vojnom silom a kupujes dronove i rakete od teroristickih drzava tipa Iran i Severne Koreje.Smesno.Ceo svet im se smeje i prezire a naravno i ja.Mislim da Srbija treba da pomogne svojim naoruzanjem Ukrajinu a da za uzvrat od SAD dobijemo neko moderno oruzje tipa tenkova Abrams A3,bar flotu ili dve aviona tipa F-16 Viper,HIMARS sisteme,helikoptere tipa Apache, Black Hawk,Bell… Nesto od PVO sistema po mogustvu Patriot 3…

Odgovori
Al

Ceo svet, mislis zapad?
Samo 44 zemlje od 198 su im uveli sankcije. Ako ti to nije jasno onda si mnogo ostrascen.

Pe

@Aleksandar I
Da ali 44 najvaznije i najjace zemlje sveta.Da li je Srbija uvela sankcije Rusiji ili Nikaragva ne menja nista.Ali kad uvede Amerika kao najjaca ekonomska sila sveta-onda se oseti, pa cak fanatici u Iranu su odustali od atomske bombe samo da im skinu sankcije.

Zo

Vaste22:15, 21. okt. 2022.
Starudiju da bi ti dali F-16 Viper i slicno…..Dalje nema komentara na ovaj veoma ozbiljno atruni komentar ……..

:)

Realan
Mislim da Srbija treba da pomogne svojim naoruzanjem Ukrajinu a da za uzvrat od SAD dobijemo neko moderno oruzje tipa tenkova Abrams A3,bar flotu ili dve aviona tipa F-16 Viper,HIMARS sisteme,helikoptere tipa Apache, Black Hawk,Bell… Nesto od PVO sistema po mogustvu Patriot 3…

Da…..
I preko reda u EU i NATO :)

„američke vojne pomoći koja, samo od početka rata iznosi 17,6 milijardi dolara“

Da li je bila neka analiza povodom vojne i finansijske pomoći Ukrajini? Da li su u pitanju krediti ili donacije?

Pozdrav

Odgovori
Re

Sva privatizacija je kriminalna tako da nije problem, kada Srbija bude država sve će se to poništiti i robijati, zato gledaju svi pa i ovi naši da nas zatru. Samo je Milo shvatio ako hoćeš da živiš moraš imati državu, ali je taj ugovor potpisao s njim pa mora propasti.

Va

Starudiju da bi ti dali F-16 Viper i slicno…..Dalje nema komentara na ovaj veoma ozbiljno atruni komentar ……..

Odgovori
Gr

Jao boze….sa profesionalcima nije islo, a sa ovim gusterima hoce? Neki nemaju ni trening, obuku, nista. Baceni u rat bez krica, bez potpore bilokakve, nije ni Rujama lako. Kakav to covek uradi svom mladom zemljaku? Umesto da rade, da provode vreme sa familijom, oni ginu za Putina jer moraju. Samo kad se setim jednog momka, koji nije ni pusku mogao da stavi na rame, a kako ce ovaj tek da puca?
Nemaju neprobojne, moraju starci da im kupe, nemaju cak ni gaze, ni tampone, cizme vec raspale, zarđani kalasi, ako to nije sramota onda ne znam……i to 2 armija sveta? To je 2 armija u Ukrajini.

Odgovori
Bu

Nistu to ni gusteri nego neki dignut matorci, mislim ovi prilozi sto su objavljivali, ljudi se ne znaju postrojiti, ozbiljan odrastao musakrac mobiisan u rat (u ratu se gine) bi valjda trebao u stroju stajati disciplinovano i znati kontrolisati pusku na ramenu i u rukama sto ovi na snimcima uopste ne mogu. Bukvalno gledas kome ce puska pasti na nogu ili ko ce zakaciti koga. Odredjene takticke radnje i kondicija ne mogu se obicnom coveku od 40+ tek tako za par meseci uterati na obuci. Mi smo u VRS pre 30 godina izgledali profesionalnije od ovoga.

om

Ključ svakog ratnog uspjeha je moral, opremljenost i obučenost vojnika što bi stavio pod broj jedan.
Broj dva bilo bi tehnološka i tehnička opremljenost vojske i logistički potencijal.
I na kraju broj tri visoka obučenost časničkog kadra na svim nivoima u sprovođenju efikasnih taktičkih zamisli.
Budimo sada realni pa si priznajmo što Rusi od toga imaju.

Odgovori
Va

Imaju teritoriju koja im treba imaju 250 000 ljudi koji tek treba da stignu kroz par nedelja ,imaju stabilisan front i Ukrjinsku armiju koja zuri na Herson pre zime ! Tehnika nemanjka,odakle sada more dronova i to domace prozivodnje pored Iranskih ?! Odakle precizna municija a rekli da ce im nestati pre 4 meseca jos ?! Sto najgore Rusi ce izgleda poceti koristiti stratesku avijaciju na frontu ,barem smo mi Srbi osetili sta je to na Albanskoj granici od B-52 i tepih bombardovanje u par navrata samo! Svi pisete o ovom ratu ko da Ukrjina nema gubitaka,da Ukrjina nema regruta na obuci ,da Ukrjina je tako stabilna zemlja da nema sta da brinu u prevodu ko da je igra a o strahotama niko nepise ! Sto NATO nevezba malo po severnoj Americi nego sve po Evropi !? Zabraniti Ruskim macakama izlozbe ili Cajkovskog kompozitora sto je Rus je samo pokaz vrha cinizma masinerije zapadne ! Amerika je dobila sta je htela,odvojenu Rusiju od Nemacke ekonomije a kristalise se istocni blok Rusija-Iran-Turska-Kina zadnje vreme i Saudijska Arabija polako klizi van Amerike a Izrel mudro cuti ,nece da salje oruzije u Ukrjinu ! Ovaj rat je mnogo vise od raketa i tenkova i aviona prva Nemacka bi se distancirala da sme od Amerike od svega ovoga cija privreda trpi ,nece pripasti vec ce namestiti zaostatak naspram drugih svetskih ekonomija !

Sr

@Vaste
Jesi to saznao na generalnoj sednici lokalnog bifea ili na zasedanju centralnog komiteta pijenja ispred prodavnice?

Vi sve znate, ko gde ratuje, sta ko sprema, kome je sta vojni i politicki cilj, sta Nemacka sme ili ne sme kao da se cujete sa Putinom i Bajdenom svaki dan.

Izadje u medije nedavno penzionisani NACELNIK GENERALSTABA VOJSKE SRBIJE i kaze „ne znamo sta ce biti, ne treba praviti predikcije“, a nekolicina vas ovde uporno prosipa sta ce biti i kako ce biti, znate bolje od njega kome je to zivoti poziv i imao je pristup podacima vise obavestajnih sluzbi….zanimljivo.

Pe

@Vaste Kako to“stabilisan front“ kad Rusi gube mesto za mestom, i povlace se po celoj Ukrajini?
A to, da mobilisani ljudi koji nisu imali obuku posle sluzenja vojnog roka pre mnogo godina, mogu da uspeju tamo gde su razbijene elitne ruske profesionalne divizije-to je nerealno.
Jedino mogu svojom pogibijom od najsavremenijeg zapadnog oruzja u rukama vrlo dobro obucene ukrajinske vojske da pomalo uspore oslobadjanje Ukrajine.
Sad Ukrajina oslobadja Herson, na prolece Sevastopolj i Donjeck i Luganks od Rusa-a mozda i pre.

An

Sve to sto si nabrojao i mnogo vise od toga.

Be

Vaste,
A ti stvarno mislis da je ovo rat za teritoriju?

Gr

Vaste
Izvinite, ali ovo sto pisete, nema nikakvu vezu sa realnoscom.
Rusi su upotrebili vec sve, sto se smatra konvencionalnim. Tako da tu nekog cuda nece bit. Ako vidis da ubacuju T62 koji braja 50 godina i vise, da kupujes drone iz Irana, koji tehnoliski zaostaje barem 40 godina, barem, da nemas ni gazu, cipele, pancire,…..a kao cudesna oruzja imaju? Sutra malo
Nemacka nikada ne bi odabrala Ruse, pre Amerike, nikad. Jer sa Amerima oni prosperisu, sa Rusima znaju kako je (Istocna Nemacka). Zbog ove „ljubavi“ prema Rusima, je pao Berlinski zid i naravno SSSR.
Sve Nato baze u Europi su sa saglasnoscu zemlje koja daje teritorij. Cak i Nemacka. Latvija, Litva, Estonija, cak i Finska i Poljska ZELE da je tamo baza. Cak zele i sami da plate za infrasrukturu. Gde Vi ovde vidite bilo koga da je neko prekinuo neku vezu između Nemacke i Rusije? Nije bila to USA, nego Rusija sama. Time sto je prvo podrzavala separatiste u Donbasu, i kasnije kad je napala Ukrajinu. Zasto? Jer je Rusija sama priznala granice Ukrajine u 90ih, za yzvrat da se odreku nuklearnom naouruzanju. Pa vidis Rusi postuju to ko pribijeno *sarcasm on* Najvise plina i nafte sada dolazi iz Afrike. Alzir, Nigerija, Maroko,….nema problema, ako imas lovu, mozes kupiti gde god.

Bu

>> Rusi su upotrebili vec sve

Pa skoro sve, vidimo po ovim iranskim krstarecim raketama za siromasne da imaju jos keceva u rukavima. Salu na stranu Rusija moze prosto svojom masom Ukrajinu uvuci u rat koji se svodi na iscrpljivanje do kraja raspolozivih resursa i ako zapad ne bude hteo ici dovoljno daleko situacija moze ponovo da se pogorsa, Sreca je da imamo USA i UK u ovoj prici, sa Francuskom i Nemackom bi do sada putinovi ruski fasisti mozda i bili negde u Poljskoj ili pred Berlinom. E sad, ako bi usli u Belrin to bu videli toliko zapadne dekadencije i razvrata da bi se verovatno uplasili i pobegli natrag na selo iz koga ih je Vladimir izvukao i poslao u denacifikaciju.

Va

Srbofil Ne, ucim od vas kako to ide ! Posto vidim znate sta su ciljevi Rusa sada meni prebacujes nesto ima li gore spinovanje ?! Za tvoju informaciju ne pijem ! Kao drugo trudim se da dajem na temu nesto a ne pisanja u prazno ulazeci u konflikt sa nekim van teme ! I cenjeni general Delic je tvrdio da je T-55 bolji tenk od modernih pa dali je to tako ?!Da je rekao suprotno pljuvao bi ga ! Podsecate me na slucaj Ion Musk kada je rekao da Ukrjina tesko moze dobiti rat pa svi na njega pljuvacina na zapadu ! Sta sam pogresno napisao? Neke stvari se pobijaju diskusijom a ne opet pisanjem van teme jer ti se nesvidja sta drugi pise ! Front ne mrda od uspeha Izjuma i Limana uopste ako laze prozapadni Live Map lazem i ja ! Mobilisani nisu na frontu jos zbog obuke osim dobrovoljaca ! Da od 1945 je Amerika ima stalno na hiljade vojnika u Nemacku da bi sada taj broj opet porastao naglo jos kazes da Nemacka ne zavisi od Americke politike i da su ograniceni u svojim koracima je javno koliko se secam raznim potpisima od 1945 ! Da Izrael nece slati oruzije Ukrjini ! !? I sta je najvaznije nisam pisao za razliku od vecine vas, kakav ce biti konacan ishod vec trenutno stanje i informacije koje se nalaze sirom raznih portala !A kakav ce ishod bito nisam izvini pisao ko ato vi pisete ! To su ogromne razlike !

Odgovori
Va

Grisha Da,citao sam sve to i gledao i onda izbace snimke kako prebiraju po opremi Ruskoj i selektivnim snimcima dobijete ono sto zelite da vidite ali ostalo nezelite da vidite poput cene Ukrjinske ofanzive po njih ! Nemacka nije ni odabrala Ruse vec njihove sirovine jeftine za njih i povoljne za njihovu industriju a nije odabrala ni Ameriku vec Amerika njih od 1945 godine ,EU je namestena da stvori jaku Evropsku valuti sa celom Nemacke ,sta mislite zasto je Britanija izasla iz EU ? Jedinstvo Evrope moze da stvori jaku valutu ali kako stvari stoje Dolar jaca nad Evrom ! Sve to iz Alzira i Afrike je daleko od potrebe Evrope za stabilnu industriju ,koliko mi poznato Nemacka je ulagala milione u severni tok a ne u Africke tokove koji su ograniceni do Francuske jos taj Alzir je naklonjen Rusima vise i ne bas naklonjen bivsim kolonizatorima ! 1990 je NATO dao rec o nesirenju,uostalom NATO je izgubio ulogu nestankom Varsavskog pakta ali ne samo da postoji vec se sirio kada nije imao od nikoga opasnost ! A sklanjanjem nuklearnog arsenala u Rusiji je insistirala bas Amerika,zbog nemogucnosti njegovog odrzavanja od strane Ukrjine i straha da nedodje neko do toga ko netreba ! Jer Ukrjina nije bila u stanju da odrzi tada ni malu flotu strateskih bombardera TU-160 a ne da odrzava nuklearni arsenal ! Separatisti su stvoreni 2014 nasilnim menjanjem rezima u Kijevu onda krece scenari u Odesi pa do sepracije Ruske vecine na istoku ,nemoj da se pravimo da je sve to nebitno vec samo da je kriva jedna strana ! I da sigurno su Nemci digli severni tok u vazduh posle ulozenih miliona u njega ! Zanimljive teze posebno jos kada su Poljaci cestitali Americi na tom potezu !

Odgovori
om

NATO je izgubio ulogu nestankom Varšavskog pakta.
Baš naprotiv, bahati Putin vratio bi se i uzeo sve natrag i pošao bi i dalje na Balkan, ono što nije Staljinu uspjelo. Jedino bi vama to odgovaralo jer svi ostali koji više nikad ne bi tamo su glupi.
Ali ništa došlo bi i vama brzo u glavu da je bolje imati lošeg susjeda nego lošeg brata, manje štete i stresova.

Va

Ne samo da je izgubio smisao vec izgubio za ono zasta je stvoren a to je Varsavski pakt ! A od 1990 do 2000 je bahati Putin pretio inace svo vreme i kada ga nije bilo !? Stvarno zanimljivo ! Pa cak ni 2000-2008 nije bilo indicije niti naznaka nekakve Rusije ! Posle razdrndavanja Libije dosla na red Sirija gde se Rusija umesala od onda krece sve ostalo,jer jedina baza izlaza na Mediteran Rusa je u Siriji ! Lepse je videti kako se rasturaju pojedine drzave od strane Amerike i NATO-a nego da neko brani svoje stanovnistvo nuz samu granicu ! Koji, vama ,nama koji Rusi na Balkan ? O cemu druze ti pricas uopste !? Netrebaju mi ni Rusi ni NATO ! A to je druga stvar sto moras da budes sa onim koji te pritiska ! Cuj bahati Putin ,sa neke strane KGB-ovac se zaigrao sa druge spisak bahatosti druge strane je toliko dugacak zadnjih 50 godina da treba vremena za pisanje !

Gr

Vaste
Imate i pravo, ne kazem. Za svaki tango su potrebna dva.Moze svako da vidi sta zeli, ali poznavajuci historiju, kod Rusa je vojska uvek bila slabo naoruzana i bez ikakve logistike. Pustimo razdoblje izmedju 45 do recimo tamo 80ih. Ostalo je samo tuga. Tako da ja licno verujem, da je tome tako. I Ruski mediji su objavili ove snimke o naoruzanju, pancirkama, tamponima, gazama, i snimljeno iz Ruske kasarne, tako da….. U Rusiji zivot ne vredi nista, nikad nije i nikad nece.
Ali samo jedno pitanje, Sta toliko ugrozava Ruse, da jim je NATO na granicama?
Dali bi neko napao Ruse? Nuklearnu silu?EU? Ni slucajno, USA vise brine Kina, UK ima mnogo problema unutar zajednice UK…. To bi napravila samo totalna bud….a
Oni su otisli, ne zbog Evra, nego migranata i to Europskih iz unije. Poljaci, Bugari, Rumuni,….i kad je bilo treba da se nesto poduzme u vezi sa migrantima iz BI, za koje su oni odgovorni. Jer na BI puca iskljucivo zbog mesetarenja Francuza i Britanaca, koji su tamo vukli kolonialisticke granice, a ne prirodne. I ona Poncij Pilat, ja si perem ruke, vi resavajte….tako je to bilo.

Va

Grisha Ok ajde imas prava sa neke strane ,ali opet na stato,sta lredstavlja NATO organizacija konkretno koja je stvorena odgovor na istorisjki vec Varsavski pakt ?! Dali verujes da je jedna GB stvarno se povukla zbog migranata i da u sklopu EU nisu mogli da stave na to poseban zakon unutar unije sta se tice njih !?

Odgovori
Si

Vaste gresis u nekim segmentima. NATO je osnovan 1949 kao savez zapadnih sila da se zaustavi bilo koja drzava koja bi pokusala ono sto su pokusali Nacisti. Varsavski pakt je nastao 1955 kao odgovor na NATO. Dakle NATO je postojao prije Varsavskog, imao smisao i bez Varsavskog a tokom zivota Varsavskog smisao NATOa se samo produbio i ucvrstio. Padom Varsavskog NATO se samo vratio na postavke od prije 55te. 2022 mu se opet produbljuje i ojacava smisao… i ide ciklus ispocetka.

Ra

Ne može se biti druga vojna sila sveta, sa šurnjaestom ekonomijom. Poraz u Avganistanu je slomio kičmu SSSR-a, a ovaj debakl u Ukrajini će rasturiti Rusku Federaciju.
SAD mogu sebi da dozvole jedan Vijetnam ili Avganistan svakih nekoliko decenija, jer njihova ekonomija to i ne oseti (čak možda i profitira). Rusija ne može.
Rusija je izgubila ovaj rat 24.02.2022. a ostaje samo da se vidi koliko će trajati i koji će biti konačni bilans.

Odgovori
Va

Sivi Totalno si upravu pisao sam napamet i godine ponekad pobrkam ! Sa druge strane NATO je stvoren ipak zbog SSSR- a sto donekle opet gubi ulogu raspadom SSSR-a ! Sve ostalo subizgovori i preispitivanje !

Odgovori
Si

Vaste nisam siguran da je vec 49te SSSR bio opasan po zapad. Iako je Patton vec 45te zagovarao da se odmah preventivno udari Ruse i izbaci iz Evrope Pentagon nije dozvolio nista slicno. Dapace Pattona su smenili radi toga. SSSR je dobio neprijateljsku percepciju zapada tek u Koreji kad se otvoreno stavio na stranu Severa. Kina direktnim uplitanjem a SSSR indirektnim, slanjem oruzja i logistike. Kulminacija je bila 55ta stvaranjem Varsavskog pakta i tada je NATO za primarni zadatak dobio zaustavljanje sirenja komunizma diljem planete. To se nastavilo i kroz Vijetnam i kroz americke expedicije u Latinskoj Americi. Sovjetski Afganistan takodjer. Stalno su Rusi i Ameri ratovali preko necijih ledja.
Ruku na srce, ovako ja osobno povezujem fakte kad pogledas sve unatrag sa neke distance. Ne znaci nuzno da mi je logika ispravna.

Be

Dijeco, da se ne lazemo puno, CCCP niked nije bio stvarna prijetnja tsz zapadu.

Na vrhuncu svoje moci, nuklearni arsenal CCCPa je bio 3 puta manji nego zapadno.

Odgovori
Ze

JL
,,Potpuno je drugačije boriti se za opstanak ili se boriti za plaću, pojašnjava Mccausland. Ukrajinci se bore za opstanak, Rusi se bore za mizernu plaću, upražnjavajući imperijalističke ambicije svog vrhovnog zapovjednika.

Rat u Ukrajini već je iznjedrio kontrast u stilovima vodstva Vladimira Putina i Volodimira Zelenskog.

Putin je obično u odijelu, sjedi sam na čelu apsurdno dugog konferencijskog stola, u velikoj, sterilnoj sobi, s generalom ili birokratom koji se šćućurio na drugom kraju. Naslov fotografije komotno bi mogao glasiti: „Paranoični diktator na djelu.“

Usporedite te fotografije s onima Zelenskog. „Samo pogledajte njihove fotografije i upitajte se za koga biste željeli raditi“, kaže McCausland. „Vojske gube volju za borbom kada izgube vjeru u svoje vođe.“Lijepo je to rekao John Kerry, vijetnamski ratni veteran i senator koji se kandidirao i za američkog predsjednika 2004. godine:

„Kako od čovjeka tražiti da bude posljednji koji će umrijeti zbog pogreške?“

To je pitanje koje bi ove zime moglo mučiti ruske vojnike u Ukrajini. Ako im Putin ne da odgovor koji njihovu muku čini vrijednom truda, masovna migracija iz Rusije mogla bi se proširiti i na bojno polje.,,

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Señor na: [POSAO] Wizz Air regrutuje u Beogradu: Otvoreni dan za pilote sa srpskim ICAO dozvolama

Za laike, koja je sustinska razlika izmedju ICAO i EASA dozvole? Da li jedna organizacija me priznaje dozvole druge?

29. Nov 2023.Pogledaj

Stojko na: Aerodrom „Nikola Tesla“ danas prešao broj od 7 miliona opsluženih putnika

Da nisu imali onu katastrofu sa gradjevinskim radovima, bilo bi 10 miliona.

29. Nov 2023.Pogledaj

car na: Slovenija potpisala ugovor o kupovini šest višenamenskih helikoptera AW139M

Nije. Hr će od 12 platiti defacto samo 6 i to vjerojatno manje po komadu od AW139M. Inače Hr policijski AW139 su bili po 12 milijuna € 2015-16.

28. Nov 2023.Pogledaj