BEG airport status
Bosna i Hercegovina formira protivpožarnu eskadrilu u Mostaru: Potvrđena nabavka aviona i helikoptera, izdvojeno 15,3 miliona evra Iako nigde u zaključku Vlade BiH nije naveden tip, najprodavanija specijalizovana amfibija na tržištu je Fire Boss / Foto: Dragan Trifunović, Tango Six

Bosna i Hercegovina formira protivpožarnu eskadrilu u Mostaru: Potvrđena nabavka aviona i helikoptera, izdvojeno 15,3 miliona evra

Kako je saopštila Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, usvojen je zaključak kojim je prihvaćen elaborat (dugog naziva) „..o nabavci letelica za zaštitu i spašavanje, neophodnim uslovima za logističku podršku, organizaciju, finansiranje i druga pitanja od značaja za uspostavljanje, funkcionisanje i upotrebu zračnih snaga za gašenje požara i druge zadatke zaštite i spašavanja“. Tango Six je početkom oktobra prošle godine ekskluzivno objavio da će BiH, najverovatnije, kupiti AT-802A Fire Boss (jedan jednosed i jedan dvosed), kao i dva Bel helikoptera – jedan 412 i jedan 505.

Kako Tango Six saznaje, novi avioni će najverovatnije biti bazirani u Mostaru.

Oktobra prošle godine najavljena je izrada pomenutog elaborata koji je sada završen i zvanično prihvaćen kao državni okvir planiranja i razvoja kapaciteta Bosne i Hercegovine za gašenje požara i podršku misijama civilne zaštite iz vazduha.

Ono što je novo je da će Bosna i Hercegovina i u ovoj godini, u slučaju potrebe za gašenjem požara, iznajmljivati letelice (ne kaže se koje) ili prihvatati inostranu pomoć dok se novi pravni subjekt koji će kupiti nove letelice ne formira. Navodi se da je plan da to sada budu tri protivpožarna aviona amfibije (jedan dvosed i dva jednoseda) što svakako odgovara tipu Fire Boss koji proizvodi američka kompanija Air Tractor. Druga faza nabavke, navodi se u saopštenju Vlade BiH, biće rezervisana za helikoptere i sada se pominje plan da to budu tri letelice, što će, kako se naglašava, zavisiti od budžeta Federacije.

Da će ovoga puta planovi najverovatnije biti realizovani, nasuprot dešavanjima 2017. godine, potvrdio je u izjavi za Politički.ba član ekspertske grupa koja je radila na elaboratu Borislav Balaban. On je kazao da je za prvu fazu, nabavku tri aviona, već izdvojeno 15,3 miliona evra.

Severna Makedonija, Hrvatska i Crna Gora već računaju na Air Tractore kao odabranu letelicu za gašenje požara iz vazduha / Foto: Air Tractor Europe

– Glavni cilj Elaborata je formiranje funkcionalnih zračnih snaga – jedinice u Federaciji BiH koja će biti optimalno kapacitirana kako s ljudskim tako i s materijalnim resursima. Uspostava ove zračne snage – jedinice neophodna je zbog učestalih i vrlo opsežnih požara na području Fedracije BiH. U dokumentu je, između ostalog, prikazana opravdanost uspostave zračnih snaga – jedinice, te su njime preispitane požarišne zone i pretpostavke njihovog gašenja, kao i hidrološke odlike terena u FBiH s prikazom lokacija vodocrpilišta. Također, prikazani su mogući modeli organizacije zračnih snaga – jedinice i izbor letjelica za gašenje požara otvorenih prostora.

Istaknuto je da je promptno potrebno pokrenuti aktivnosti na uspostavi zračnih snaga – jedinice i nabavke letjelica, koja se treba realizovati u dvije faze. U prvoj fazi treba nabaviti samo protiv požarne – PP avione (dva jednosjeda i jedan dvosjed – amfibijska varijanta), a u drugoj fazi helikoptere. Bilo bi optimalno da se nabave tri helikoptera, ali broj i dinamika nabavke, kao i vrijeme realizacije, zavisit će od budžeta Fedracije BiH. Također, navedeno je da zračne snage – jedinica za gašenje požara otvorenog prostora i druge zadatke zaštite i spašavanja treba biti organizovana kao neovisni pravni subjekt pri Vladi Federacije BiH, ali da postupa po zahtjevima i procedurama nadležnih organa. – stoji u saopštenju Vlade BiH.

Interesantno je da je u sižeu elaborata izdvojena i rečenica da „jedinice za gašenje požara otvorenog prostora i druge zadatke zaštite i spašavanja predstavlja trajni trošak Federacije BiH, ali s obzirom da služi u svrhu spašavanja ljudskih života, materijalnih dobara i okoliša, nema cijenu“.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

Ro

Nijedan komentar? Pa ovo je jedina pismena nabavka pored svih kupovina eskadrila rafala, migova, suhoja itd. Za razliku od tih preskupih aviona koji će služiti i Hrvatskoj i Srbiji za slikanje pred izbore, stajanku u hangarima, eventualno za air-policing, ovo stvarno može da bude na korist građanima BiH. Bravo!

Odgovori
pe

@roke Potpuno se slazem sa Vama, bravo BiH

V-

Ne znam da li si upoznat, no Hrvatska je poprilicno dobro opremljena za PP borbu iz zraka vec godinama….

Zu

Hrvatska ima sasvim dovoljan broj AirTractor-a, Canadair-a i helikoptera za svoje potrebe, a dosad je uskakala svima od Portugala do Izraela. Region ima neke druge prioritete.

Ro

Ne znam toliko za hrvatske pp kapacitete, iskreno ali znam da se ova histerija oko aviona i nabavke naoružanja teško podnosi za razliku od ovakve stvari koja predstavlja realnu potrebu. Pozdrav

Ne

Bice bazirani u Mostaru i sluzice za potrebe Federacije BiH…
Tj, uzece porez/pare it cele BiH a sve pare ulozice u Federaciju. I sta tu da se diskutuje?

Le

Hrvatska ima Airtractore vec odavno, a usvojila je i obuku i servis na istima. Prosle godine i svedjani su servisirali svoje zrakoplove u Hrvatskoj. Ako to nije pismena nabavka onda vama svaka cast sto ste tako pismeni.

Ro

Znači merimo dužinu i protivpožarnim avionima? Lepo… jadna Hrvatska, večito ugrožena… slažem se, svaka dalja diskusija je suvišna.

Le

Niko nije rekao da je neko ugrozen ali dosta te zamjene teza i polulazi. Bosna i jedina pismena nabavka.. pa to je gotovo oksimoron. Nisu jos ni nabavljeni tek sacekaj kako ce to pismeno izgledati i koliko ce se pokrasti. Pa Bosna nije u stanju respiratore pismeno nabaviti, a kamo li nesto slozenije poput zrakoplova. Dakle psst prije se drugi krenu unizavat kako nepismeno nabavljaju, a bez ikakvog osnova.

Zo

@Roke O čemu ti govoriš ? Hrvatska ima najveću i najbolju eskadrilu PP aviona na Balkanu. Skoro svake godine gasi u Bosni, Sloveniji, Crnoj Gori, Albaniji, Makedoniji, Italiji, Grčkoj, Španjolskoj, Izraelu, itd, itd. Iako bi ja osobno uzeo još 6 CL-415. Piloti koji lete kanadere su vojni piloti, gdje sa time avionima rade manevre koja ni sa „borbenim lovcima“ ne rade. Srbija je nažalost u velikom problemu. Imaju malo pilota, koji imaju mizerno mali broj sati leta na MIG29, čak manje od Hrvatske. Na Rafalima će nažalost letjeti još manje nego sada na MIG29. Sa dolaskom Rafala, broj pilota će i dalje biti mali, a broj iskusnih pilota, još manji, gdje ljudi odlaze u privatnike i dobivaju šest puta veću plaću da lete na civilinim avionima. Dok Rafali dođu, mnogi sadašnji piloti će otići u mirovinu, gdje se postavlja pitanje da li će uopće imati dovoljno pilota, pošto već sada nema.

А

@Zoki

Одакле извор да српски пилоти на МиГ-29 имају мањи налет од хрватских? Ајде мало озбиљности. Српски пилоти набијају солидан налет последњих година, за разлику од сушне две претходне деценије.

V-

Aleksa, zato jer u HR prate koliko lete.

Vidimo ih cim na rulnicu izadju…..

A kako vidimo cijelu Srbiju, a i dalje, kao na dlanu, itekako dobro znamo kumulativ sati.

Tako da, nije tesko za zbrojoti koliko sati naprave.

Vl

Bravo i treba ovo komentarisati a ne, kao sto gore rece, Rafale i L39. Ovo je prakticno i svake godine potrebno. Jos kad bi se flote usinhronizovale / objedinile i bile operativno povezane tako da mogu da funkcionisu kao iedna, gde bi im bio kraj? Mozda jedna komanda, zajednicka platforma i slicno. Jos i da se dogovore, ih…

Odgovori
Al

Zašto bi Hrvatska se povezivala s bilo kim ?Hrvatska godina održava pp flotu veću nek sve zemlje bivše Jugoslavije i ima jedne od najboljih pp pilota na svijetu, ja ne vidim nikakvu korist za RH osim da bi piloti više gasili tuđe nego naše požare

Zu

Hrvatska je dosad gasila požare po Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori, sve za džabe. Imate ruski centar u Nišu, čemu kuknjava?

V-

Vlada, takav uvezani sustav za krizne situacije na razini EU vec postoji, i HR jest dio toga sustava.

Taj uvezani sustav nije samo ogranicen na pruzanje pomoci iskljucivo zemljama EU, ako postoji visak resursa u datom trenutku, on se salje zemljama koje pomoc trebaju.

BiH nikad nije imala problema za dobiti pomoc HR PP snaga.

Naravno, ukoliko je bilo slobodnih kapaciteta.

Sto se tice samog hardweara kojeg su odabrali,mudar izbor.
Uvijek se na HR mogu nasloniti glede obuke i odrzavanja.

Vl

Naravno, ako Hrvatska ima mogucnost da to vodi to ima smisla, ionako je imala vecinu flote i naleta. Samo mi se cini da bi to moglo da bude bolje sinhronizovano ali ako kazete da jeste i da nmea veze sa vojnim savezima nego sa pmooci susedu u nevolji onda je to dobro.

Re

Jad i bijeda. Ne znam sta da kazem. Drzava nije u stanju da kupi sta nam treba? Ko posljednji izadje nek ugasi svijetlo. Meni ne pada na pamet da zivim u takvim uslovima.

Odgovori
V-

Tesko da ce se ovo realizirati.
Tano se ne mogu dogovoriti koje je doba dana

Odgovori
Ro

Nažalost. Voleo bih da mislim suprotno kao i da ovo nije samo još jedno pranje para…

Le

Realizirat ce se. Nabavlja FBiH, dakle Hrvati i Bosnjaci. Smjestit ce u Mostar air tractore, helikoptere vjerovatno u Sarajevo. I jednima i drugima odgovara nabavka radi glasaca pogotovo sto ce ih ovako teritorijalno raspodijeliti.
Kada dodje do izdvajanja za odrzavanje, e tu cemo vidjeti koliko je pismena nabavka bila.

Kr

Svakako potrebna i hvale vrijedna nabavka, no trebati će puno više novaca od spomenutih sredstva da se planirano i ostvari. Primjera radi RH trenutno nabavlja dva helikoptera za potrebe civilne zaštite, na najtečaj se javio i Bell sa 412… ukupna cijena za dva stroja sa obukom, traženom opremom, te dijelovima za dvije godine korištenja ili 1000 sati naleta je 33.3 milijona eura

Odgovori
le

Taman na vrijeme :-(

Nek uzmu od Crne Gore, njihovi su izvan pogona…
Vrlo lijepo je sve ovo ali bojim se da se neće provesti u djelo

Odgovori
pp

Ovo je pravi korak u pravom smjeru.
Pritisak javnosti je učinio svoje a i klimatske promjene.
Nemoć koju su iskazivale PP snage u Federaciji BiH zadnjih godina bile su upravo frustrirajuće za javnost a i PP snage. Komplicirani sustav angažiranja OS BiH i njihovih letjelica samo su pojačavali tu frustraciju.
Iz ovih razloga vlasti u Federaciji su ovo prelomili u dobrom smjeru.
Prije je to bilo nemoguće izvesti jer Bošnjaci u Federaciji nisu bili skloni uložiti u ove letjelice a županije u Hercegovini nisu imali zakonske ovlasti samostalno ih nabaviti.
Iz gore narečenih razloga sad će biti jer će AT 802 u Mostar a helići u Sarajevo. I sve dihta.
PP zračne snage u CG, Makedoniji, Sloveniji i BiH se niti u jednom segmentu ne mogu mjeriti sa onima u Hrvatskoj-niti brojnošću letjelica, pilota, tehničara, bazaom,školovanjem, održavanjem, taktikom uporabe, međunarodnim iskustvom i središtem za koordinaciju PP snaga.
Koliko je samo Hrvatska pomagala susjedima i drugim europskim državama ne treba naglašavati.
Kada je 2002. hrvatski Cl 415 ev.br 666 pokupio žice dalekovoda u Crnoj Gori gaseći tamo požar uz ogromnu Božju pomoć avion i piloti nisu izgubljeni ali su u bazu Zemunik donijeli žice dalekovoda i 1,3 milijuna $ štete. Te se slike prezentiraju mnogim stranim delegacijama kad posjete bazu u Zemuniku.
Pilot koji je tada bio kapetan umro je u kabini kanadera nakon puno godina, kad je nakon remonta CL 415 u Velikoj Gorici u probnom letu iskušavao isti, upravo u trenutku kad je prizemljio avion. Bio je ex. pilot Miga 21

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Feline na: Nije nam promaklo: Srpski H145M primećen sa optoelektronskim sistemom MX-15

@ Stojko A čime se to dejstvuje po pešadiji kad zbog opasnosti MANPADS nije pametno da se koristi automatski top?

02. Feb 2023.Pogledaj

omniameamecumporto na: Hrvatska poslala pilote na obuku za borbene avione Rafal

Kod nas je veći javašluk nego kod vas vi barem imate Vučića koji nešto gura, iako nisam njegov fan i ne slažem se sa njegovom politikom. Mi smo trebali na vrijeme odrediti i među prvima se pretplatiti za F16 Block 70/72. Rafale je skup sistem i ako ga ne mislimo inplementirati u cijelom njegovom spektru…

02. Feb 2023.Pogledaj

SheikhZayeb na: Američki pilot koji je dokrajčio Leteće Zvezde opisuje kako su po ciljevima u Jugoslaviji dejstvovale posade aviona F-15E i objašnjava kako je došlo do uništenja putničkog voza u Grdeličkoj klisuri

@Dax: Rusi su pokušavali i još uvek pokušavaju da sruše mostove preko Dnjepra, i ne samo preko Dnjepra. Međutim, zbog jako loše razvijenosti drumske infrastrukture u SSSR-u, većina važnih mostova prolaze kroz velike gradove, kao što su Kijev ili Dnjipro (Dnjepropetrovsk), koji su najbolje branjeni. Što su mogli da pogode, pogodili su, recimo 2. maja…

02. Feb 2023.Pogledaj

Srbofil na: Hrvatska poslala pilote na obuku za borbene avione Rafal

@Realni UAE, visedecenijski korisnik americke opreme i jedan od najvaznijih klijenata Lokida su odbijeni za F-35. Izracunajte sami gde se u tu pricu uklapa Srbija. Ali najverovatnije bi dobili odobrenje za F-16 ili F/A-18. Mada sa nasim budzetom, FA-50 bi mozda bio najrealniji izbor ili ako bi SAAB promenio misljenje pa da nam uvale onih…

02. Feb 2023.Pogledaj

Iceman na: Hrvatska poslala pilote na obuku za borbene avione Rafal

Tako to rade ozbiljne drzave.Bravo za komsije i u miru da ih koristite!Mi cemo izgleda nabaviti neke avione tamo 2040.godine ako se nastavi ovim tempom tj.obzirom da vlada velika neozbiljnost u drzavnom vrhu Srbije umesto da se iskoriste uzlazni odnosi sa SAD i kupi od njih neki F-18 Super Hornet Block 3 ili F-16 Block…

02. Feb 2023.Pogledaj