[RAT U UKRAJINI] Ukrajinci očekuju veliku rusku ofanzivu, isporuke borbenih aviona i dalje upitne

3. feb 2023

Hrvatska poslala pilote na obuku za borbene avione Rafal

2. feb 2023

Bugarska remontuje i modernizuje školsko-borbene avione L-39 Albatros

1. feb 2023

Nije nam promaklo: Srpski H145M primećen sa optoelektronskim sistemom MX-15

31. jan 2023

[NAJAVA] Javna odbrana završnih projekata iz predmeta Projektovanje letelica na Mašinskom fakultetu

30. jan 2023

Američki pilot koji je dokrajčio Leteće Zvezde opisuje kako su po ciljevima u Jugoslaviji dejstvovale posade aviona F-15E i objašnjava kako je došlo do uništenja putničkog voza u Grdeličkoj klisuri

30. jan 2023

[RAT U UKRAJINI] Dok je sva pažnja usmerena na donacije tenkova Ukrajini, da li se u tajnosti sprema paket pomoći koji će sadržati i borbene avione?

27. jan 2023

Erbas najavio globalno zapošljavanje 13.000 novih ljudi, prednost diplomcima iz tehničkih oblasti, otvoreno za prijave iz Srbije

27. jan 2023

Rosoboroneksport u 2022. godini započeo sa promocijom 15 novih vojnih proizvoda ruske proizvodnje

24. jan 2023

[RAT U UKRAJINI] Rusi postavljaju sisteme PVO na zgrade u Moskvi, Ukrajina možda dobija planirajuće bombe dometa 150 km

20. jan 2023

Nenad Miloradović za “Politiku“: “Pegaz“ već u naoružanju, završena prva faza modernizacije “Orla“, u toku nabavka kiparskih Mi-35

20. jan 2023

Bajraktar se dobro prodaje ali da li svi kupci mogu dobiti željeni optoelektronski sistem?

18. jan 2023

Albanija kupuje raketne sisteme PVO Stinger i protivoklopne raketne sisteme Javelin

17. jan 2023

Bugarska intenzivno radi na spašavanju operativnosti svoje lovačke avijacije

16. jan 2023

[RAT U UKRAJINI] Rusi napreduju u Donbasu, Ukrajina dobija sve savremenije i raznovrsnije naoružanje

13. jan 2023

Analiziramo godišnji izveštaj kompanije Daso; Značajno povećanje broja naručenih borbenih aviona Rafal

12. jan 2023

Kanada kupuje 88 F-35 za oko 14 milijardi dolara

11. jan 2023

Poređenja čitanosti sajtova sa vazduhoplovnom tematikom na prostoru bivše Jugoslavije: Tango Six ubedljivo najčitaniji

9. jan 2023

[RAT U UKRAJINI] Rusija i dalje sposobna za masovne raketne udare, Ukrajinci ponovo napali aerodrom Engels, spekulacije o daljem toku rata

30. dec 2022

[ANALIZA] Karakteristike raketnog sistema PVO Patriot, koliko može pomoći Ukrajini, i kakav je u poređenju sa S-300

29. dec 2022
Da li Ruska vojska zaista može gađati ciljeve na zemlji raketama sistema PVO S-300?
S-300PT ukrajinske vojske

Da li Ruska vojska zaista može gađati ciljeve na zemlji raketama sistema PVO S-300?

Ukrajina tvrdi da Rusija sada koristi svoje rakete zemlja-vazduh S-300 dugog dometa za napad na kopnene ciljeve u Ukrajini. Tvrdnja guvernera Nikolajevske oblasti, na jugu Ukrajine, sugeriše da bi nedostatak naoružanja Rusije za napad na kopnene ciljeve mogao biti gori nego što se mislilo. Poseduje li S-300 malo poznatu sposobnost dejstva zemlja-zemlja?

Koristeći Telegram, Vitalij Kim, guverner Nikolajevske oblasti, izneo je tvrdnju o S-300, ne precizirajući koje verzije se koriste. Rusija koristi i seriju S-300P na šasiji sa točkovima 8×8 i S-300V koji koristi šasiju sa gusenicama i koji nudi poboljšanu sposobnost uništenja balističkih projektila. Rusija i Ukrajina koristile su i S300P i S-300V serije u dosadašnjem toku sukoba. Ovi sistemi koriste više vrsta raketa.

Kim kaže da je iz sistema S-300 ispaljeno 12 projektila u funkciji napada za ciljeve na zemlji, gađajući Nikolajevsku oblast, ali takođe napominje da, uprkos tome što su rakete naknadno opremljene GPS navođenjem, one ostaju neprecizne.

Da li raketni sistemi PVO uopšte imaju mogućnost dejstva za ciljeve na zemlji? Pa, kako koji. Najviše zavisi od sistema i metoda vođenja rakete.

Kod raketnih sistema PVO Dvina, Volhov i Neva maksimalne efikasne daljine iznose:

Dvina – do 18 km
Volhov – do 25 (30 km)
Neva – do 17 km

Kod Dvine i Volhova, uz sličnosti i kod Neve, preklopnikom se okrene režim gađanja u položaj Zemlja. Zatim se prekidač metode vođenja K prebaci u položaj polupreticanje sa konstantnim uglom elevacije. Ako su ispunjeni uslovi za lansiranje, može se izvršiti lansiranje rakete.

Konstantan ugao elevacije se uvodi da bi raketa letela višim uglovima iznad zemlje, te da bi nesmetano mogla primati radio-komande, bez smetnji refleksija od Zemlje. Onda bi se, odozgo, obrušila na cilj.

Konstantan ugao elevacije se posmatra na pokazivaču ugla elevacije (Dvina/Volhov):

Kada je raketa udaljena od linije centra snopa za 10 km i više, automatski se dodaje ugao elevacije u odnosu na liniju centra snopa od 1,2 stepena. Kako je raketa sve bliže liniji centra snopa tako se i konstantan ugao elevacije smanjuje, pa je na 5 km već 0,6 stepeni i smanjuje se da bi neposredno pre susreta sa ciljem na zemlji bila naravno 0.

Kod sistema Neva je slično. Ovaj sistem je takođe sposoban da dejstvuje protiv ciljeva na zemlji (i vodi), na daljinama do 17 km. Ova efikasna daljina dejstva postiže se letom rakete trajektorijom sličnoj balističkoj. Razorna moć gelera koji lete brzinom većom od brzine zvuka iznosi do 80 metara u prečniku.

I kod sistema Neva, preklopnik se prebaci u položaj Zemlja, a metoda navođenja je veoma slična metodi sa polupreticanjem, uz poseban, već opisani profil leta rakete.

Obzirom da je naša vojska imala ove raketne sisteme u svojoj upotrebi (Neva se naravno, koristi i dalje), imamo i više podataka o tome, mada se o ovoj tematici ne piše previše, jer se gađanje ciljeva na zemlji ovim raketnim sistemima PVO, iako smo imali primere toga u Ex-Yu ratovima, ne praktikuje usled nedovoljne preciznosti.

Treba napomenuti i da raketni sistem PVO Osa, takođe ima mogućnost dejstva na ciljeve na zemlji, korišćenjem metode vođenja “fi”, idealne za dejstvo na lebdeće helikoptere i veoma niskoleteće ciljeve ali uz uslov da se cilj prati u optičkom kanalu.

Raketni sistem PVO Kub-M nema mogućnosti dejstva na ciljeve na zemlji zbog drugačijeg sistema vođenja rakete – poluaktivno radarsko samonavođenje, ali i određenih ograničenja glave za samonavođenje u raketi i načina aktiviranja blizinskog upaljača uslovljenog radarskim osvetljavanjem cilja. Čak ni prve verzije sistema Buk nisu navodile ovu mogućnost.

Međutim, već kod narednih unapređenja (Buk-M1-2), ovakva mogućnost je uvedena i postoje režimi gađanja ciljeva na zemlji ali se čak i tada navode, kao potencijalne mete, veći ciljevi poput većih komandnih mesta, aviona na stajanci, položaji lansera raketa i brodova veličine razarača.

Gađanje ciljeva na zemlji raketnim sistemima PVO nije dakle praksa i vrši samo kada zaista situacija to traži i nema drugog izbora.

Ali šta je sa sistemima S-300?

Ovde prvo treba reći da se u pisanjima ukrajinskih medija, pre svega govori o raketnim sistemima iz porodice S-300P, koje Rusija, navodno, koristi za gađanje ciljeva na zemlji. Sasvim je lako razumeti logiku ukrajinskih vlasti da se ovakve vesti, tačne ili ne, potenciraju. S jedne strane, svakako je korisno za ukrajinsku stranu optužiti Rusiju kako dejstvuje po ciljevima veoma blizu ili čak unutar velikih gradskih naselja raketama koje ipak nemaju dovoljnu preciznost za hirurški precizne udare, tako prikazujući Rusku vojsku kao bezobzirnu prema civilima a sa druge strane i tvrdeći da Ruska vojska to čini zato što nema dovoljno visoko-preciznih i krstarećih raketa na stanju, tako podižući moral sopstvenim oružanim snagama.

O mogućnostima dejstva sistema S-300P po ciljevima na zemlji se ne zna mnogo. Sposobnost S-300 da gađa mete na zemlji jedva da je prijavljena u zapadnim izvorima iako članak koji je 2011. godine objavio sajt Belarusian Naviny News daje neke detalje.

Prema ovom izveštaju, beloruska vojska je tokom vežbe iste godine testirala svoje sisteme protivvazduhoplovne odbrane S-300PS protiv „važnih kopnenih ciljeva na teritoriji potencijalnog neprijatelja“. Beloruski zvaničnici su tvrdili da je ovo prvi put da je zemlja eksperimentisala sa ovom sposobnošću koja omogućava „prilagođenom S-300PS da uništi kopnene ciljeve desetinama kilometara od vatrenih položaja“.

S-300PS

Ovde ipak treba naglasiti nekoliko važnih informacija. Raketni sistemi iz porodice S-300P (S-300PS, PM -Volhov-6M i PM-Favorit) koriste poseban sistem navođenja raketa koji se sastoji od početnog inercijalnog navođenja, sa prelaskom na praćenje kroz raketu („track via missile“) kombinovano sa sekvencijalnim poluaktivnim radarskim samonavođenjem u samoj završnici. Na zapadu se ovakav model “vođenja kroz projektil” označava kao “seeker aided ground guidance – SAGG” ili u slobodnom prevodu: komandno navođenje sa zemlje pomognuto tragačem u raketi.

Korišćenje ovih raketnih sistema PVO za precizno gađanje ciljeva na zemlji tražilo bi značajne modifikacije u sistemu navođenja jer je sistem ograničen mogućnostima radara za navođenje raketa da može zahvatiti, pratiti i osvetljavati cilj na zemlji ali i mogućnošću glave za samonavođenje u raketi da takav signal može primiti, prepoznati i proslediti nazad u komandnu stanicu uz sve refleksije i šumove od Zemlje. Efikasno dejstvo bi se moglo ostvariti na neku veliku zgradu, objekat na nekom brdu, planini ili pak na nekakav visoki toranj za komunikaciju i vezu. Verovatno bi bilo moguće i preciznije dejstvovati na površinske brodove.

Efikasne daljine bi zavisile od toga da li postoji nekakva prirodna smetnja između cilja i radara, reljef terena, talasi na moru ali i zakrivljenost Zemlje. Umesto toga, ono što je verovatnije jeste da bi se za cilj mogla ručno uvesti daljina uz odabranu obrušavajuću trajektoriju leta (kao za helikoptere). Ali preciznost ovako lansirane rakete bi, osim na velike ciljeve, bila veoma upitna.

Tvrdnje ukrajinskih vlasti da su rakete modifikovane ugradnjom bloka GPS za navođenje, nisu potkrepljene niti jednim dokazom, mada bi ovakvo rešenje, makar u teoriji, moglo biti izvodljivo uz određeno vreme za testiranje.

Poslednjih par nedelja, svedoci smo aktivnih mera protivvazduhoplovne odbrane Ukrajinske vojske u više reona, poput Odese, Nikolaeva, Dnjepropetrovska i Harkova u kome se jedinice PVO naoružane sa S-300PT i PS očajnički pokušavale da presretnu krstareće i druge krilate rakete lansirane sa aviona, brodova i sa kopna od strane ruske vojske. Iako ne sumnjam da je sigurno bilo uspešnih presretanja, svedoci smo snimaka postavljenih od samih ukrajinaca na društvenim mrežama, na kojima smo videli više promašaja tih raketa. Neke od tih raketa su se aktivirale ali nedovoljno blizu (bolje reći previše rano) da bi bile efikasne, neke su otišle na samolikvidaciju dok se za neke ne zna gde su završile nakon prestanka rada raketnog motora (cca 10-11 sekundi).

Ono što je više nego verovatno jeste da su neke od tih raketa (a videli smo i na samom početku rata udar ukrajinske rakete iz sistema Buk-M1 u zgradu u Kijevu) pale na naseljena mesta i možda prouzrokovale određenu materijalnu štetu i potencijalne žrtve.

U svojim naporima da pokažu kako Rusi zaista koriste rakete S-300 u napadima na kopnene ciljeve nedavno su ukrajinski mediji prikazali “dokaz” u vidu ostatka fragmentisane bojeve glave u reonu Harkova. Ipak, na ostacima fragmenata se jasno vidi oznaka “5Zh93”, a ta oznaka pripada raketi 5V55K, koju koristi prva verzija raketnog sistema S-300PT, koju Rusija više ne koristi a Ukrajina koristi više nego aktivno. Rusija sve manje koristi i sledeću verziju, prvu mobilnu, S-300PS i čak je i poklanja saveznicima. Tako je nedavno poklonila Kazahstanu čak 5 diviziona S-300PS a svoje preostale divizione bazira na istoku zemlje ili u svojim udaljenim bazama, poput one u Tadžikistanu.

Nije mi cilj da ovim tekstom ocenjujem da li Rusija ima dovoljno visoko-preciznih raketa ili ne, već da probam da analiziram, na osnovu dostupnih podataka, da li namerno koristi rakete iz porodice S-300P za gađanje ciljeva na zemlji?

Osim tvrdnji ukrajinske strane o ruskoj “modifikaciji” vođenja raketa sa GPS blokom, o tome da Rusija više nema dovoljno krstarećih i drugih krilatih raketa ili pak neke “logike” koja se širi društvenim mrežama kako Rusija ima “mnogo zastarelih raketa 5V55” sistema S-300P za koje “ne zna šta će s njima, pa što ih ne bi iskoristila prema ukrajinskim selima i gradovima“, nemamo nikakve opipljive dokaze da Rusija zaista namerno koristi te rakete za PVO da bi dejstvovala na ciljeve na zemlji.

Moguće je da i neke ruske rakete PVO promaše svoje ciljeve u vazduhu i da onda fragmentno padnu i na naseljena mesta. Čak ni takvih snimaka ni slika nemamo mnogo (ako uopšte). Ali, barem za sada, ja ne vidim dokaze da postoji namera da se ciljevi na zemlji gađaju raketama PVO.

Zoran Vukosavljević, bivši pripadnik raketnih jedinica PVO Vojske Jugoslavije, učesnik borbenih dejstava tokom NATO agresije i vrsan poznavalac PVO tematike ekskluzivni je Tango Six kolumnista.

Zoran je koautor nove knjige „Ešalon – Istorija razvoja sovjetskih i ruskih radara, komandno-informacionih sistema i sistema automatizacije“ i administrator grupe o PVO tehnici na Fejsbuku.

Predstavljanje nove Zoranove knjige i način na koji je možete naručiti pročitajte ovde – https://tangosix.rs/2022/19/07/nova-knjiga-esalon-sve-o-sovjetskim-i-ruskim-radarskim-sredstvima-komandno-informacionim-sistemima-i-sistemima-automatizacije/

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Zi

Propaganda sa Ukrajinske strane i nista vise.

Odgovori
om

Propaganda ili ne ,izgleda da Rusima nedostaje preciznih projektila zemlja-zemlja.
Nisu oni tehnološka vojska i preciznost i efikasnost njihovog raketnog naoružanja po meni je vrlo upitna. Ameri ti isporuče projektil kroz dimnjak a ovi ruše kompletne gradove i ne mogu promašiti. Ukrajinci rokaju rupu do rupe na jednom traku na mostu pa se ti pitaj onda koja je to preciznost.

Gl

@omniameamecumporto

Nisam baš siguran da nemaju precizne rakete a ni da im ponestaje. Rusi su ušli u ovaj konflikt spremni.
Što se preciznosti tiče imaš izveštaje o Izdeliye 305E koja uleće kroz prozor https://en.topwar.ru/199551-popadaniem-bukvalno-v-okno-kazarmy-vsu-rossijskaja-raketa-izdelie-305je-podtverdila-tochnost-i-universalnost.html
A što se mosta tiče uopšte nisu gađali samo jednu traku nego se vidi dejstvo nekog MRLS i nasumično popadale rakete po mostu, izbušen ali operativan za trupe.
Malo informacija se dobija sa Ruske strane dok se sa ove propaganda forsira kako su neuspesni, ocajno oruzje, ginu ko zecevi, Ukrajinci samo sto nisu povratili sve teritorije itd
U realnosti Ukrajinci jedino što rade jeste da se povlače i služe kao operatori naoružanja koje zapad želi da testira na Rusima i posmatra odgovor.
Dugo će ovo trajati ja mislim …

Yr

Rusi su do sada ispalili preko 3000 krstarećih raketa. Koja je to zapadna armija ikada uradila? Imaju oni problema sa preciznim navođenim oružjem pre svega u domenu avio-bombi i dronova, ali su im krstareće rakete za respekt i kvalitativno i kvantitativno. Ljudi zaboravljaju da je Ukrajina druga najveća država Evrope po površini. Ogroman je to prostor da bi se pokrio efikasno po dubini vođenim oružjem.

An

@Omni
O preciznosti amera možeš pitati građane Leskovca i Aleksinca,i ostalih gradova u Srbiji,koji su bili sravnjeni sa zemljom.

Ma

@omniameamecumporto u ovom ratu pa i u mnogim drugim precizno naoružanje nije od prevelikog značaja, zašto videćete uskoro. Precizna oružja su bitna kad želite da minimizirate uništenja, kad je velika površina koju treba poklopiti artiljerijom onda precizna municija nije bitna, a površina svega u Ukrajini je velika, tako da i obična municija „završava posao“.

Du

@omniameamecumporto
Mislim da ste zaboravili rušenje radio i tv tornja u centru Kieva u po bela dana, uz prethodnu najavu da će u dato vreme biti gadjan, i srušen je bez ostupanja, dakle ipak Rusi imaju veoma veliku tehnološku svest, čak je i jedan Američki penzionisani general izjavio da čak ni Amerikanci nisu najavljivali ciljeve, i time odao počast uspehu tog raketnog napada. Takodje npr Kalibr NK ne zaostaju uopšte za Tomahawk krstarećim raketama, čak imaju i veći domet.

Ni

@omniamecumporto
Kalibar je daleko preciznije oruđe i moćnije od Tomahawka. PVO VJ je obarala Tomahawke svakodnevno dok daleko moćnija Ukrajina ne može praktično ništa protiv Kalibra.

Pe

@ Dušan Pavlović

Nikakav TV toranju u centru Kijeva nije srušen.

Rusi su najavili da će gađati vojne instalacije ukrajinske službe državne sigurnosti i 72. jedinice za specijalne psihološko propagandne operacijekoji se nalaze u Kijevu.

Taj dan nijedan od njihovih objekata u Kijevu nisu uopće pogodili.

Pogodili taj javni TV i radio toranj i memorijalni park žrtava holokausta prilikom čega je poginulo 5 civila prolaznika i nekolicina je bila ranjenih.

Fe

@ PeroZ

TV toranj Pero, nije bilo nikakvog TV programa nekoliko dana posle toga, nikakvih prolaznika nije bilo, svi su tada bili ili van Kijeva ili po podrumima. To što može da se pročita na Jutarnjem i Večernjem ne mora da bude baš tačno.

Ix

>> možeš pitati građane Leskovca i Aleksinca,i ostalih gradova u Srbiji,koji su bili sravnjeni sa zemljom.

Jel ima neko iz Leskovca i Aleksinca da potvrdi da mu je grad pre 23 godine bio sravnjen sa zemljom?

Br

@Ixylon
Ja mogu da potvrdim za Surdilicu. Cela jedna ulica je uništena,izbrisana. Samo u jednom od podruma je stradala cela porodica, tri generacije . Pronalazili su otkinute delove tela 100m dalje od mesta eksplozije. Dobar prijatelj je završio na psihijatri pošto je skidao obezglavljena tela, trupove bez udova , iznutrice, ruke, prste… sa borova kada su „precizno“ pogodili Sanatorijum (Specijalnu bolnicu za plućne bolesti) . Nesrećnici, izbeglice iz Srpske krajine koju su tu bili smešteni…Nije bilo objekta u celom gradu koji nije pretrpeo veću ili manju štetu. Da nastavim ili je ovo dovoljno?

П

Прецизност НАТО технике је документована на овом сајту:

https://bombardovanjesrbije99.rs

Колеге и ја имамо метеријала за Ниш и још неке градове па се надам да ће и то бити постављено.

Ix

Gde su izvori za te tvrdnje? Da je bilo civilnih zrtava video sam i sam ali čovek govori o gradovima sravnjenim sa zemljom. Budite ljudi a ne antizapadni propagandisti i odgovorite mi koji je to srpski grad „sravnjen sa zemljom“ te 1999.? Hvala

Mr

Republika Srpska.. Selo Gornja Radnja.. sept. 1995.. 2 poginulih od americkih prdciznih raketa.. 3 kuce srusene.. vise objekta unisteno itd itd..

Bu

Iskander je jako „neprecizna“ balistička raketa, kud na to sve, Rusi je „nemaju“ u dovoljnim količinama pa gađaju ukronaciste katapultima sa kamenjem.???

Odgovori
Ix

CEP 30-100 metara, prilicno neprecizno.

Sv

@Ixylon Iskander je toliko neprecizan da je pogodio tacno par metara ispred ulaza trgovackog centra retroville u kijevu…….

Me

@Svarog
Znači nije uspio pogoditi manji cilj poput trgovačkog centra?

Il

„Ipak, na ostacima fragmenata se jasno vidi oznaka “5Zh93”, a ta oznaka pripada raketi 5V55K, koju koristi prva verzija raketnog sistema S-300PT, koju Rusija više ne koristi a Ukrajina koristi više nego aktivno.“

Ako Rusija i nije vise koristila 5V55K to ne mora znaciti da ih nemaju na lageru i da ih ne ispucavaju na Ukrajinu. Nije bas argument. Autor ovoga clanka je na pocetku sukoba tvrdio da Rusija vise ne koristi Strela-10 sistem. Svatko pusa sa onim cime moze ocito….

Odgovori
Zo

Nemaju iz čega da ispucavaju te rakete, jer su to radio-komandno navođene rakete, a Rusija više ne koristi S-300PT.
Takođe, autor ovog članka nikada nije tvrdio da Rusija više ne koristi Strelu-10. Ne samo da koristi, nego ih i modernizuje. Zamena sa Pticelovom (Sosna), tek treba da počne.

Zo

@Ilija

Autor ovog članka svakako nije tvrdio da Rusija više ne koristi Strelu-10. Štaviše, čak sam pisao da ih dodatnu modernizuju, jer se čeka na razvoj Pticelova (Sosne).
A što se tiče rakete 5V55K, ona je radio-komandno navođena i lansira se i navodi sa sistema S-300PT (najranija, stacionarna verzija), koju Rusije više ne koristi (mada ih ima u rezervi), a pogotovo te sisteme nije „dovlačila“ na prostor Ukrajine.

Me

@Zoran Vukosavljević
Zar SOSNA nije već u upotrebi?

Fe

Propaganda ukrajinske strane i potpuno filtriranje izveštaja sa bojnog polja – ovde se slabo zna šta Kalibri rade po Nikolajevu, ukrajinska PVO non stop gađa niskoleteće ciljeve, i mnogo raketa pogodi koju zgradu i sl, a onda optuže drugu stranu.

Previše je demorališuće samo videti posledice udaraca Kalibara, pa još preko toga i šta je tvoja PVO uradila sa stambenim kvartovima.

Odgovori
St

Meni je ovo zanimljivo „Rusija sve manje koristi i sledeću verziju, prvu mobilnu, S-300PS i čak je i poklanja saveznicima.“
Mi izgleda nikad nismo bili dovoljno saveznicki nastrojeni da ovako nesto dobijemo ili „dobijemo“ kao Migove i T-72, ili se samo nije razmisljalo na u stranu? Kupimo Pancir dobijemo koji stari S300PS? Ne zvuci kao realan scenario, pre napada na Ukrajinu?

Odgovori
Ix

Rusija u stvari nema saveznika, ima samo par tih satelitskih drzava koje ne zele da rizikuju da prodju ovako kao Ukrajina pa moraju s njima. Znaci da bi ti poklonili taj S-300 moraju te prvo slomiti.

Zo

@Stojko

Ne bih se upuštao u odgovor na prvo pitanje, ali svakako sam pisao pre rata (na nekim forumima), kada se već „šuškalo“ da Slovačka hoće da se „reši“ svojih S-300PMU (izvozna oznaka za S-300PS), ali i da Grčka hoće da se reši savremenijih S-300PMU-1 (ruski: S-300 PM-Volhov-6M), da bi možda mogli da razgovaramo sa tim zemljama i, uz eventualnu dozvolu Rusije (ako je potrebna), nabavimo te sisteme ili nešto od njih.
Naravno, ja bih „pikirao“ na one Grčke, mada su oni još „u igri“. I Grčka i dalje razmišlja šta sa njima, mada je moguće da je sada zbog ovih dešavanja u Ukrajini, ali i zaoštravanja sa Turskom, barem privremeno „povukla ručnu“ po tom pitanju….

St

@Zoran Vukosavljević
Sad je najverovatnije kasno i za slovacke i za grcke S-300, mozemo da pretpostavimo da ce nekako zavrsiti u Ukrajini. I dalje sam odusevljen (ne)voljom nasih nadleznih, iz ministarstava i SDPR-a da urade bilo sta u bilo kom smeru, sem prodaje municije Angoli, Dzibutiju i slicnim drzavama. Nije mi jasno kako se do sad niko iz te firme nije setio da recimo pokrene prodaju maceta Boko haramu, tu su pare, kakve sofisticirane tehnologije.

Dj

Oni bi da biraju Jos sa cim da ih gadjaju.

Odgovori
Su

A imaju ih na desetine hiljada a koriste ih od 70 a od zastite brodova do zastite vojnih ciljeva ,a samo fregata Moskva a sad podmornica na kojoj se nalaze 64 komada 8 × 8 ПУ ЗРК С-300Фi …….
A logicno da imaju tog smeca pa logicnije je da improviziju a vjerovatno znaju da ugrade gps a ovo je sesti mjesec rata pa je nesto logicno

Odgovori
en

Deluje mi zaista smesno da Rusi koriste S 300 PS ili neku drugu izvedbu prilagodjenu dejstvu zemlja-zemlja, pored toliko artiljerijskih i raketnih sistema bukvalno svih mogucih dometa, pravljenih u tu svrhu.

Dr

Zoran Vukosavljević
Ako te prve verzije S -300 gađaju avione naprimer do200 ili 300 km daljine,koliki im je onda krajnji domet ako lete balističkom putanjom? Naime uveliko se hvali HIMARS koji sa ovim raketama u Ukrajini nema veći domet od 80 km.,ako sam dobro razumeo.
Unapred hvala i pozdrav.

Odgovori
Dj

Jel imaju rusi na lageru Tocka U? I koje kolicine Jel se koriste od ruske strane? Zasad samo koristili Inskandere. Ako pricamo o zemlja zemlja raketama. Tocka je precizna raketa.Sta je sa raketama Elbrus jel su potpuno povucene i unistene i koje kolicine su posedovali? Ona nije precizna pa je zato raketa terora po civilima.

Mi

Rusi su sravnili sa zemljom sve ukrajinske gradove i to nastavljaju da cine bez pardona.Da li to rade sa S-300 sistemima ili krstarecim raketama totalno je nebitno jer su mnogo ukrajinskih civila pobili i to cine i dalje.Kao sto se NATO pokusavao vaditi iz situacija 1999.da je greska gadjanje pijace u Nisu, zgrada u Aleksincu,voz u Grdelici, stambeni objekti u Surdulici,tako sada Rusija svesno i planski ubija ukrajinske civile,zene i decu,s’tim sto je NATO imao ogranicenu operaciju nad SRJ dok Rusija bukvalno rusi jednu suverenu drzavu ali bukvalno.Naravno,oni poklanjaju sisteme iz porodice S-300,pa sto ne poklonise nama 1998.godine nesto od toga da smo mogli koliko toliko da se zastitimo?!Posle kada mi neko kaze Rusi su nasa braca, dobijem nagon za dijarejom… Zaboravio sam da su americki dolari sladji Rusima od srpskih dinara…

Odgovori
Yo

Niš je dvaput namerno zasipan kasetnim bombama.
U prvom navratu se mete bile pijaca i bolnica – i bilo je dosta poginulih, a u drugom najnaseljenije stambene oblasti sa soliterima i sl.
U drugom slučaju mislim da nije bilo neposrednih žrtava – ali ih je bilo godinama kasnije od neotkrivenih po baštama i tavanima…
Nema ovde žaljenja za tužne sudbine NATO država ili onih koje streme u NATO, ali ima sažaljenja prema narodnim nevoljama – što baš i nije bio slučaj kada smo mi bili u pitanju…
Jedini koji imaju koristi od priča o nepreciznosti i nesposobnosti ruske vojske su – Rusi…

an

@Yoda

Ukrajinske pijace se svakodnevno namerno zasipaju raznim govnima.
Svako ko ima iole mozga i sposobnosti za kriticko i pametno razmisljanje konta da mu se drzava mora skloniti u NATO sto pre.

Fe

@ Ixylon

U Aleksincu je u “bombardovanju kasarne” (kojoj nije bilo ništa) uništeno pola grada, bombardovan je i Dom Zdravlja, a to što ti NE ŽELIŠ da znaš za to je druga stvar.

Ukupno je poginulo 18 civila, a ranjeno oko 80, uz 700 uništenih i oštećenih kuća, preduzeća i urušen Dom Zdravlja.

U “preciznom bombardovanju” je poginulo tačno 3 (tri) puta više civila iz Aleksinca nego vojnika i starešina iz samog grada u borbama na Kosovu – 6 (šest) pripadnika VJ iz Aleksinca je poginulo u borbama, naspram 18 (osamnaest) civila u bombardovanju.
Toliko o “preciznosti” i “pinpoint surgical strikes” – samo tri puta preciznije nego na ratištu.

Odgovori
Al

Pozdrav iz Prokuplja.

Bio neki besmisleni železnički most u selu Podina (preko Toplice, prema Nišu).

Na stranu to što je pruga već bila presečena i most nije imao nikakvu svrhu.

Više puta su ga gadjali, promašivali, na kraju ga pogodili.

2011. su izvadili jednu neeksplodiranu bombu iz Toplice od 250 kg.

Nije to 1999. bilo nešto čudesno

Ma

Dodje na isto kao kada bi neko pitao da li moze traktor da se trka sa F1 bolidima? Naravno da moze ali nema svrhe jer mu to nije namena i niti ce imati uspeha.

Odgovori
Mi

Svi koji tvrde da su NATO i Rusi neprecizni,samo potvrdjuju da nemaju pojma o tematici.Isto kao sto je NATO svesno pogadjao civilne objekte 1999.god.i ubijao civile, tako to svesno i Rusija radi u Ukrajini samo u vecem obimu i vise civila ubija i ubila je do sada…

Odgovori
Le

Fazon je upravo da pre četvrt veka NATO NIJE namerno gađao ništa od civilne infrastrukture, pa još s NAMEROM da pobije civile. Sve su radili da izbegnu civilne zrtve, a tehnologija od pre četvrt veka je postigla mnogo manje civilnih žrtava i pogrešnih meta nego ruska danas. Ili, sasvim slucajno, Ruše i ne interesuju civilne zrtve? I, da, koriste S-300 u z-z ulozi, kao sredstvo terora, jer u smislu materijalne štete na zemaljske ciljeve, nema tu neke vajde, sruše potkrovlje zgrade ili je zapale ako pogode usred srede solitera

Mi

Neosporno je da Rusima nedostaje preciznih raketa. To nitko ne osprava, pošto se može vidjeti. Ali da li koriste PZO sistem za udare na zemlji ? Moguće, tko to zna.

Odgovori
lo

nije ovde samo pitanje da li sistem moze vec i koliko je isplativo gadjati cilj raketom koja kosta oko 500000 dolara, da li na zamlji ima cilj koji je za taj sistem isplatljiviji od onoga u vazduhu.
Ali opet nuzda zakon menja , pa tako i u svakom ratu svesni smo da se koristi sve sto se moze da se neprijatelj unisti.
Pitanje je naravno i propagande kao i za smerc sisteme gde se pogonski deo odvoji i vidimo mnogo slika tih sistema zabodeno ili u zemlju beton kamion auto zgradu i to se pretstavlja kao da je tu udarila bojeva glava sto nije tacno. isto je i sa del;ovima drugih raketa pa i sa S-300 sve je to normalno u miru, a ne u ratu samo je pitanje dokle ce

Odgovori
St

Što bi ruska armija sada uopšte masovno koristila precizno naoružanje za svaki cilj? Magacini puni još od ere SZ valjda treba prvo toga da se reše, ako baš zatreba ispale i ono šta treba.

Imam jedno pitanje a to je kde je zort ruskoj armiji pa da treba rat da završi za mesec dana?
Pokušavali su na početku na drp nije uspelo, sada rade poso kojeg najbolje znaju, frontalni udar, nasipavanje svakojakim artiljeriskim granatama, projektilima i raketama i onda mic po mic.

Pošto je zapad imo za cilj da iscrpljuje Rusiju i rusku vojsku, stanje na terenu i u globalu je takvo da je krenuo zapad da se iscrpljuje konkretno Amerika, nemislite valjda da Ukrajina ima pare da finansira svoj preostali javni sektor i vojsku, kde joj ekonomija ni ne postoji više.
Prema tome molim lepo, dal neko koristi precizno oružje ili ne nije ni bitno dokle god ima rezultat na terenu sa ljudstvom kojeg je namenila ruska armija za tu operaciju.

A ako bude baš gusto i uključi se fizično na terenu i nato fašisti onda zna se kako ide 800 hiljada vojnika šta redovni sastav šta sastav iz mobilizacije, očiščeni teren dopunjava rezerva, industrija prelazi na ratni režim, ravnanje ispred sebe sve dok ne liči na izgorelu zemlju i teraju do tamo kde si odrede i nebitno koliko če jim za to trebati vremena. Za sada ništa od toga još nije. Vrši se operacija se ne više od 150k ljudi. Ono šta se do sad primetilo ruska armija ima slobodan vikend, akcije počinju ponedeljkom, a petkom bogami pred vikendom razbijaju prve linije i omekšavaju jih.

Odgovori
Fe

Tornado-S rešeta u najveće, a Ukrajinci teše narod da su Rusi spali na S-300, pa će zalihe “uskoro nestati”.

Plus po koja ukrajinska 5V55K promaši Kalibre, pa se ne samouništi, a onda zaluta u neku zgradu, nečiji krov i sl.

Bitno su jeftinije GSN navođene rakete za Smerč, i mnogo se lakše proizvode.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor