[RAT U UKRAJINI] Ukrajinci očekuju veliku rusku ofanzivu, isporuke borbenih aviona i dalje upitne

3. feb 2023

Hrvatska poslala pilote na obuku za borbene avione Rafal

2. feb 2023

Bugarska remontuje i modernizuje školsko-borbene avione L-39 Albatros

1. feb 2023

Nije nam promaklo: Srpski H145M primećen sa optoelektronskim sistemom MX-15

31. jan 2023

[NAJAVA] Javna odbrana završnih projekata iz predmeta Projektovanje letelica na Mašinskom fakultetu

30. jan 2023

Američki pilot koji je dokrajčio Leteće Zvezde opisuje kako su po ciljevima u Jugoslaviji dejstvovale posade aviona F-15E i objašnjava kako je došlo do uništenja putničkog voza u Grdeličkoj klisuri

30. jan 2023

[RAT U UKRAJINI] Dok je sva pažnja usmerena na donacije tenkova Ukrajini, da li se u tajnosti sprema paket pomoći koji će sadržati i borbene avione?

27. jan 2023

Erbas najavio globalno zapošljavanje 13.000 novih ljudi, prednost diplomcima iz tehničkih oblasti, otvoreno za prijave iz Srbije

27. jan 2023

Rosoboroneksport u 2022. godini započeo sa promocijom 15 novih vojnih proizvoda ruske proizvodnje

24. jan 2023

[RAT U UKRAJINI] Rusi postavljaju sisteme PVO na zgrade u Moskvi, Ukrajina možda dobija planirajuće bombe dometa 150 km

20. jan 2023

Nenad Miloradović za “Politiku“: “Pegaz“ već u naoružanju, završena prva faza modernizacije “Orla“, u toku nabavka kiparskih Mi-35

20. jan 2023

Bajraktar se dobro prodaje ali da li svi kupci mogu dobiti željeni optoelektronski sistem?

18. jan 2023

Albanija kupuje raketne sisteme PVO Stinger i protivoklopne raketne sisteme Javelin

17. jan 2023

Bugarska intenzivno radi na spašavanju operativnosti svoje lovačke avijacije

16. jan 2023

[RAT U UKRAJINI] Rusi napreduju u Donbasu, Ukrajina dobija sve savremenije i raznovrsnije naoružanje

13. jan 2023

Analiziramo godišnji izveštaj kompanije Daso; Značajno povećanje broja naručenih borbenih aviona Rafal

12. jan 2023

Kanada kupuje 88 F-35 za oko 14 milijardi dolara

11. jan 2023

Poređenja čitanosti sajtova sa vazduhoplovnom tematikom na prostoru bivše Jugoslavije: Tango Six ubedljivo najčitaniji

9. jan 2023

[RAT U UKRAJINI] Rusija i dalje sposobna za masovne raketne udare, Ukrajinci ponovo napali aerodrom Engels, spekulacije o daljem toku rata

30. dec 2022

[ANALIZA] Karakteristike raketnog sistema PVO Patriot, koliko može pomoći Ukrajini, i kakav je u poređenju sa S-300

29. dec 2022
[NOVA KNJIGA] “Ešalon“: Sve o sovjetskim i ruskim radarskim sredstvima, komandno informacionim sistemima i sistemima automatizacije
Za sada jedinstvena knjiga na našem tržištu / Foto: Zoran Vukosavljević

[NOVA KNJIGA] “Ešalon“: Sve o sovjetskim i ruskim radarskim sredstvima, komandno informacionim sistemima i sistemima automatizacije

Razvoj vojnih vazduhoplovnih snaga odnosno vojne avijacije, tesno je povezan sa razvojem protivvazduhoplovne odbrane (PVO) koju, pored lovačke avijacije (LA) čine i artiljerijsko-raketne jedinice PVO (ARJ), vazdušno osmatranje javljanje i navođenje (VOJiN) kao i jedinice za vezu. Široj javnosti svakako je najprivlačnija i najinteresantnija lovačka avijacija, a ista je situacija i sa literaturom, o borbenim avionima i istoriji njihovog razvoja napisano je sasvim sigurno najviše knjiga i enciklopedija, dok je o ostalim elementima jedne integrisane PVO koje smo naveli, posvećeno mnogo manje pažnje.

Ipak, postoje i entuzijasti koji pomno prate i kojima su više zanimljiva ostala sredstva PVO kao što su artiljerijski, raketni i hibridni sistemi PVO, radarski sistemi za osmatranje i navođenje, komandno informacioni sistemi i sistemi automatizacije. U Srbiji je jedan od njih svakako redovni kolumnista Tango Six portala Zoran Vukosavljević koji je ljubitelje vojne tehnike do sada već obradovao knjigom o raketnom sistemu PVO 2K12 Kub čiji je koautor. Pre tri nedelje izdata je nova knjiga pod nazivom ‘‘Ešalon‘‘ u čijem pisanju je, pored Zorana Vukosavljevića učestvovao još jedan vrsni poznavalac sistema PVO – Branislav Kojadinović.

Sadržaj knige “Ešalon“ / Foto: Zoran Vukosavljević

Knjiga je, može se slobodno reći, kod nas, pa čak i šire, jedinstvena, jer se bavi istorijom razvoja sovjetskih i ruskih radarskih, komandno informacionih sistema i sistema automatizacije. Moramo još jednom napomenuti da je Zoran Vukosavljević bivši pripadnik artiljerijsko-raketnih jedinica PVO Vojske Jugoslavije, učesnik borbenih dejstava tokom NATO agresije, a služio je naravno na sovjetskim raketnim i radarskim sistemima od kojih se neki i danas nalaze u naoružanju naše vojske. Njegovo poznavanje i proučavanje sistema PVO prevazilazi granice entuzijazma, a jedna od kruna njegovih istraživanja jeste i knjiga koja je pred nama.

Tablice i dijagrami su jasni i prosečnom poznavaocu vojne tehnike / Foto: Zoran Vukosavljević

Iako ‘‘Ešalon‘‘ na prvi pogled deluje skromno, sa relativno malim brojem strana (nešto preko 200), kada se pročita sadržaj i sagleda literatura koja je korišćena, može se naslutiti da je reč o ozbiljnom štivu. Verujemo da ni crno-bele fotografije koje su korišćene prilikom opisa određenih sistema, mnogima neće pokvariti utisak o ovom delu (mora se naglasiti da su finansijska sredstva bila veoma ograničena). Osim fotografija, za objašnjenja i pojašnjenja obrađenog materijala, korišćene su i tablice kao i dijagrami koji i prosečnom čitaocu dodatno mogu jednostavno i jasno da približe ono o čemu se piše.

Knjiga ima 58 crno-belih fotografija / Foto: Zoran Vukosavljević

U knjizi je opisan razvoj sovjetskih i ruskih akvizicionih i osmatračkih radara, kako onih za sistem VOJiN i teritorijalnu PVO, tako i za PVO Kopnene vojske, zatim razvoj specijalnih i civilnih osmatračkih radara, potom je razjašnjena pelengaciona lokacija, predstavljeni su radari za merenje visine, a poslednjih nešto više od 60 strana je posvećeno sredstvima automatizacije PVO. Literaturu čine relevantne knjige i enciklopedije koje se bave ovom temom i koje su objavljene u proteklih 20-30 godina, potom materijal ruskog ministarstva odbrane kao i internet sajtovi čija je specijalnost tehnika PVO.

Nekoliko glavnih podataka o knjizi:

Knjiga je izdata od strane izdavača „Scero Print“ iz Niša, tekuće 2022. godine. Knjiga je u mekom povezu, formata B5 (24 x 17 cm), sa šivenim koricama. Pisana je ćirilicom na ukupno 212 stranica i bogato ilustrovana, sa 58 crno-belih fotografija veoma dobrog kvaliteta i 13 dijagrama i skica u ful koloru.

Knjiga se, za sada, distribuira direktno preko autora knjige – zoran_vukosavljevic@yahoo.com. Cena knjige je 1300,00 dinara + PTT troškovi (Brza pošta). Plaćanje knjige pouzećem ili na račun autora.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

С

Посебно је мало текстова о кључном елементу ПВО ВОЈИН за контролу ваздушног простора Р. Србије

Odgovori
Fe

Česritam! Podržavam svaku aktivnost u pravcu podizanja obrazovnog nivoa naroda. Nadajmo se da će pomoći da se ne raspreda o mitovima nego o stvarnim potrebama.

Odgovori
Fe

Čestitam još jednom i želim našem Zoranu Vukosavljeviću da nas sve obraduje još jednom monografijom o budućem srpskom integrisanom sistemu PVO, sa FK-3, Pancirima i Pasarsom, i što da ne, i HQ-9 ili S-500.

Zo

Hvala svim čitaocima i pratiocima Tango Six portala na komentarima, ali i na kontaktima za nabavku knjige, kojima smo prijatno, pozitivno naravno, iznenađeni.
Želeo bih samo kratko da naglasim da sam veoma ponosan na knjigu Ešalon“.
Knjiga o Kubu (moja prva koautorska knjiga) je nekako bila moje „čedo“, jer sam se školovao i radio na tom raketnom sistemu PVO, koga sam voleo i volim i danas i bila mi je želja da svim čitaocima i zainteresovanima, prikažem više detalja o tom fascinantnom raketnom sistemu (iz koga je danas iznikla čitava familija novih sistema Buk), ali i da skrenem pažnju i na sve ono što su pripadnici jedinica Kub, po meni pomalo neopravdano skrajnuti, sve činili kako bi pokušali da odbrane naše nebo te 1999-te godine (ali i na ono što su kolege činile nešto ranije u ratovima u Hrvatskoj i BiH).

Sa druge strane, knjiga „Ešalon“ je nešto šire od toga. „Ešalon“ je, usuđujem se reći, mini-enciklopedija sovjetskih i ruskih radarskih sistema PVO i VOJiN, kao i pelengacionih sistema i sistema komandovanja i automatizacije.
To je sublimacija svega onoga što čini jedan sistem PVO kompletnim, tačnim, preciznim i pouzdanim.
Nedostatak finansija nas je onemogućio, bar za sada, da knjiga „Ešalon“ bude još obimnija i kompletnija, ali zaista smatram da smo Branislav i ja uspeli da u ovih 200-tinjak stranica zaista „spakujemo“ sve ono što je zanimljivo i što je potrebno znati i pomenuti.

Stvarno smo uložili svo raspoloživo znanje, mnogo vremena i truda i sada vam svima sa ponosom nudimo naš proizvod.

Vaša ocena je, u stvari, najmerodavnija!

Pozivam vas sve da, ukoliko ste zainteresovani i volite ovu materiju, gledate da nabavite ovu knjigu i da slobodno date svoj komentar i ocenu…..

Odgovori
Al

Poslao sam Vam mail, sa objašnjenjem kako da je postavite na Amazon i zašto

VR

Čestitke autorima, posebno Zoranu Vukosavljeviću. Šteta što nije moglo da se obezbedi da fotke budu u boji. Nadam se da će drugo izdanje moći, kada se ovo rasproda. Što se mene tiče, verujem da je knjiga napisana objektvno i na ovom portalu iz Zoranovih stručnih članaka, koje traže znanje da se potpuno isprate, sam naučio dosta. I o mogućnostima i razbio zablude o SSSR/RUS PVO sistemima. Pogotovo analiza sukoba Jermenije i Azerbejdžana.
Želim Vam puno uspeha u daljem radu.

Odgovori
Br

Svaka cast prvenstveno tebi Zorane, a onda i mom imenjaku. Nadam se da će i ostali stručnjaci koji su školovani i radili na drugim sistemima učiniti napor i obraditi te sisteme radi podsećanja na iste. Sve najbolje.

te

Zaista vam svaka cast na ovome i definitivno ce biti nesto sto narucujem. Hvala vam na trudu.

Odgovori
Sr

G. Zoranu sve cestitke na novoj knjizi. Uvek se obradujem vasim tekstovima sa velikim interesovanjem ih citam. Sve najbolje u daljem radu i zivotu.

Odgovori
Da

Ćirilica je, izvinite, limitirajući faktor za prodaju na ex-yu tržištu, a siguran sam, da postoji interesovanje.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor