Grčka finalizovala nabavku borbenih aviona F-35A: Procena da će 20 aviona platiti oko 3,5 milijarde dolara

26. jul 2024

Poslovni izveštaj Dasoa za prvu polovinu tekuće godine: Ako Srbija uskoro potpiše ugovor o nabavci sve će biti samo komplikovanije

25. jul 2024

Holandija i Austrija u Londonu potvrdile svoje narudžbine brazilskog transportnog aviona C-390 Milenijum

24. jul 2024

Obišli smo drugi evropski koncept borbenog aviona 6. generacije: U Londonu predstavljen ažurirani projekat, sada pod nazivom GCAP

24. jul 2024

[POSLEDNJA VEST] Srbiji nastavljene isporuke lakih višenamenskih helikoptera H145M: „Pegazi“ dobijaju svoj treći Erbas

23. jul 2024

Srpska premijera na RIAT-u: „Rode“ u centru najvećeg vojnog aero-mitinga na planeti

22. jul 2024

Emanuel Makron najavio posetu Srbiji i finalizaciju vojnih ugovora odgovarajući na pitanje o Rafalima

19. jul 2024

Slovenija planira da nabavi francuske sisteme PVO Mistral

16. jul 2024

[RAT U UKRAJINI] NATO najavljuje značajno pojačanje ukrajinske PVO, prvi borbeni avioni F-16 uskoro iznad Ukrajine, nema mesta za švedske borbene avione

12. jul 2024

Mađarska sertifikovala transportni avion KC-390, njihova vojna flota Erbasovih helikoptera naletela 15 hiljada sati

10. jul 2024

[NAJAVA] Aeromiting CIAV 2024: Još jedna prilika da se vidi hrvatski Rafal, ali i privatni Galeb G-2, MiG-15, B-25 „Mitchell“

9. jul 2024

[RAT U UKRAJINI] Rusi otvaraju novi front, pojačavaju udare po ukrajinskim vazduhoplovnim bazama, Ukrajinci dobijaju prve F-16 ovog meseca

6. jul 2024

Slovenija nabavlja nove osmatračke radare za sisteme PVO, u Crnoj Gori izvršena primopredaja slovenačkih besposadnih letelica

5. jul 2024

[REPORTAŽA] „Vatreni udar 2024“: Premijera SM kamikaza dronova i novog izraelskog 4D radara

5. jul 2024

Kako je ofarban Orao 001 u Muzeju vazduhoplovstva

4. jul 2024

Nove fotografije i detalji o dronu-kamikazi SM2 kompanije Edž: Srbija i Maroko među prvim mušterijama

3. jul 2024

[POSLEDNJA VEST] RV i PVO Vojske Srbije sada raspolaže i sa mobilnom verzijom Talesovog osmatračkog radara GM400 Alfa

3. jul 2024

[POSLEDNJA VEST] Ministarstvo odbrane Srbije danas predstavilo do sada nepoznat bespilotni vazduhoplovni sistem

2. jul 2024

[FOTO-REPORTAŽA] Memorijalna izložba “Vojni objektiv Nela Mirkovića“

2. jul 2024

[POSLEDNJA VEST] Poleteo prvi bivši kiparski Mi-35P namenjen RV i PVO Vojske Srbije

1. jul 2024
[RAT U UKRAJINI] Ukrajincima stiže prva pomoć u borbenim avionima, Rusi iznad Crnog mora oborili američku izviđačku besposadnu letelicu
Obaranje gorivom / Foto: Isečak iz video snimka američkog ministarstva odbrane

[RAT U UKRAJINI] Ukrajincima stiže prva pomoć u borbenim avionima, Rusi iznad Crnog mora oborili američku izviđačku besposadnu letelicu

U toku ove nedelje rusko-ukrajinskog rata intenzitet borbenih dejstava je, osim oko Bahmuta i Avdejevke u Donjeckoj oblasti, u odnosu na prethodni period značajnije opao. Izveštaji sa terena govore da na nekim delovima fronta nijedna strana nije preduzimala bilo kakve ofanzivne akcije, a grad Bahmut, u kome ruske snage i dalje sporo napreduju je i dalje poprište najžešćih borbi.

Uvek aktuelne i tesno povezane teme rata u Ukrajini su isporuke naoružanja i vojne opreme ukrajinskim oružanim snagama i mogućnost da tokom proleća i leta ove godine Ukrajinci pokušaju da izvedu ozbilnija ofanzivna dejstva kojim bi potisnuli ruske snage iz velikih delova svoje teritorije. Tu se pre svega misli na Zaporošku i Hersonsku oblast, a smatra se da će ovakav scenario biti moguć tek nakon što ukrajinske snage dobiju dovoljno tehnike i municije. Naravno, za sve to treba imati obučeno i motivisano ljudstvo, u evropskim državama je u toku obuka na desetine hiljada ukrajinskih vojnika.

Ukrajinske posade na obuci u UK za tenkove Čelendžer 2. Na fotografiji je trenažna verzija pomenutog britanskog tenka / Fofo: Ministarstvo odbrane UK

Najveća pojačanja Ukrajincima će stići što se tiče oklopa, prvenstveno tenkova, a potom i borbenih vozila pešadije i oklopnih transportera. Prvi tenkovi Leopard 2 su već stigli, a tokom ove godine bi ukupno moglo biti isporučeno oko 70 komada. Od modernijih tipova uskoro se može očekivati prvi Čelendžer 2, obećano je 14, ali postoji mogućnost da se to poveća na 24. Američki Abramsi (SAD će poslati 31 tenk) će možda biti isporučeni tek početkom sledeće godine.

Poljaci treba da počnu sa isporukom 60 tenkova PT-91 (poljska modernizovana varijanta sovjetskog T-72), u toku je isporuka 90 tenkova T-72EA (u Češkoj modernizovani marokanski tenkovi T-72B). Od starijih tipova tenkova Ukrajincima će za koji mesec početi stizati Leopardi 1A5, zapadne zemlje obećale su preko 100 primeraka, dok će Francuzi poslati 40 lakih tenkova točkaša AMX-10RC(R) (prva vozila su ovih dana već stigla). Kod borbenih vozila pešadije najznačajnija je isporuka 109 američkih M2A2 ODS Bradley, više od 50 švedskih CV90 i 40 nemačkih Mardera. Značajne će biti i isporuke oklopnih transpotera (OT), očekuje se 90 američkih Strajkera, 250 M1117, kao i 100 britanskih OT među kojima će se naći i Buldozi.

Sa artiljerijom Ukrajinci nešto bolje stoje, ali nedostaje municije – skladišta se brzo prazne. Tempo proizvodnje kod savezničkih zemalja je spor i ne odgovara potrebama ovog rata. Međutim i tu se očekuju solidni brojevi oruđa, pre svega samohodne haubice, još 19 francuskih Cezara, još 18 američkih M109, 18 nemačkih RCH-155, 30 britanskih AS-90 kao i 8 savremenih švedskih haubica Arčer.

Navodni položaj lansera raketnog sistema PVO NASAMS kod Kijeva

Raketne jedinice protivvazduhoplovne odbrane tek treba da budu pojačane sa dve ojačane baterije raketnog sistema dugog dometa tipa Patriot, baterijom raketnog sistema srednjeg do velikog dometa SAMP/T, još jednom baterijom plus još dve vatrene jedinice raketnog sistema malog do srednjeg dometa NASAMS, dok se za integraciju na sovjetske raketne sisteme Buk očekuju američke rakete RIM-7 Sparrow.

Što se tiče borbenih aviona, poljski predsednik Andžej Duda izjavio je juče da će prva 4 poljska MiG-a 29 stići u Ukrajinu tokom narednih dana. Slovačka je tek juče ipak donela odluku da svoju flotu istog tipa aviona donira Ukrajini, biće poslato 10 MiG-29AS i UBS kao i tri MiG-29 za rezervne delove. Uz to šalju se i dva raketna sistema PVO 2K12 Kub. Istovremeno, pojedini zapadni mediji, pa i specijalizovani časopis Air Forces Monthly, navode da se ukrajinski piloti nalaze u američkoj vazduhoplovnoj bazi Tucson gde prolaze obuku na simulatoru za borbeni avion F-16.

Događaj nedelje je svakako presretanje i obaranje američke izviđačke besposadne letelice MQ-9 Reaper iznad Crnog mora koje su 14. marta izvršili piloti ruskih lovaca Su-27. Američko ministarstvo odbrane je juče objavilo video snimak sa optoelektronskog sistema Ripera na kome se vidi da su ruski piloti na američku letelicu ispuštali gorivo, a da je prilikom jednog od preleta lovca iznad BPL došlo do oštećenja dva kraka elise MQ-9, što je sasvim sigurno uzrokovalo da se letelica sruši u more.

Ono što se vidi na snimku se slaže sa saopštenjem američke Komande za Evropu i Afriku koje je objavljeno istog dana kada se incident dogodio. U tom saopštenju je bilo navedeno da je jedan od ruskih aviona Su-27 udario u propeler letelice MQ-9 što je primoralo da je operatori spuste u međunarodne vode. Rusko ministarstvo odbrane je bilo demantovalo da je došlo do sudara njihovog lovca sa američkom BPL, ali se na osnovu Pentagonovog video materijala može pretpostaviti da se to ipak dogodilo. Ono čime se sada spekuliše je da li je ruski pilot namerno hteo da ošteti i obori letelicu ili je došlo do greške prilikom letenja.

Isečci iz video snimka američkog ministarstva odbrane koji dokazuju da je došplo do oštećenja krakova elise besposadne letelice MQ-9.

Ministri odbrane SAD i Rusije imali su sutradan, na inicijativu američke strane, telefonski razgovor, ali retorika Amerikanaca i Rusa nakon tog kontakta nimalo nije zvučala smirenije. Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je izjavio da su incident izazvale akcije SAD kojima se nepoštuje zona ograničenja letova koju je proglasila Ruska Federacija, a koja je uspostavljena u vezi sa ‘‘specijalnom vojnom operacijom‘‘, kao i da su to pojačane izviđačke aktivnosti usmerene protiv interesa Ruske Federacije.

Komanda RV SAD za Evropu i Afriku saopštila je da je besposadna letelica MQ-9 presretnuta na daljini od 64-80 km od Krima, da je oštećena na 80-96 km od Krima i da se srušila na 120-136 km od ovog poluostrva. Ruski nezvanični izvori tvrde da se incident dogodio na samo 60 km od Sevastopolja, neki svetski mediji navode da se incident dogodio na svega 30-40 km od obale Krima, odnosno u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Rusije. Najnovije informacije ruskih medija govore o tome da je ruska vojska pronašla ostatke letelice na dubini od oko 900 m.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Pe

Ovo jesamo dokaz,da rusi nemaju nikakve elektronske sisteme ometanja,a o kojima su ranije ispredane bajke.
Jednostavno su primenili, najprimitivniji sistem ometanja,polivanje,pa pravac u elisu.
Zamislite koliko puta je letela ovakva letilica,imali su je na tacni,da isprobaju sve sto imaju,ako uopste imaju od elektronskog ometanja.
Verovatno su pokusavali, i nista,zato i gledamo ovaj očajnički ,blamirajući potez.
Isto se to desilo i sa Peresvotom,jednom ga ukljucili,i posle tajac,jedno veliko nista.NATO sateliti su i dalje svi operativni.
Šojgu se setio pre dva dana ,da udvostruče proizvodnju preciznog naouražanja,ja se samo pitam ,ko je ovde normalan,da ne kažem suprotno.

Odgovori
YP

Pošto imate informacije iz prve ruke, pišite češće…

Mu

Šojgu, misliš na onog Šojgua što je bio prevodioc maršalu Yazovu što ga ja „greškom“ oborila sirijska PVO s S-200 još u osamdesetima.

Mu

Zasluge za to idu izraelskom pilotu koji se zaklonio iza transportnog aviona. Sve čisto to je on napravio drugome. He-he.

Mi

@Pero Da, dobro uočeno. Rusija „svjetska sila“ samo na papiru. Isto ti je i sa Srbijom. Jaki samo na papiru i „global firepower“, a realnost je uvijek drugačija.

Vl

Najgore od svega po Ruse je sto nemaju svoj pandan MQ-9 vec kupuju dronove od jednog Irana, Amerika, Izrael, Turska i Kina su svetlosnim godinama ispred po tom parametru. Plus americkog drona vadi brod Komuna star 108 godina, sta reci o ruskoj tehnici.

Mi

A kakve informacije su vise potrebne kad sve vidimo svojim ocima. Sve ono sto su Rusi rekli o ovom dogadjaju jos jednom se pokazalo kao laz i smijanje citavom svijetu. Isto kao i vojne vjezbe prije agresije na Ukrajinu kad su danima tvrdili da nemaju namjeru napasti drugu suverenu drzavu. Istu onu ciju su opstojnost garantirali svojim potpisom kad se Ukrajina odrekla svog dijela nuklearnog nasljedja SSSR-a. Rusima se ne moze nista vjerovati! Znaju to bivse clanice Varsavskog pakta, zna to citav normalan svijet ali eto opet imamo neke koji im slijepo vjeruju.

Gr

Iznenadjuje da nema konkretne americke raeakcije na ocigledan napad na njihovu letelicu 200 kilometara od ruskih teritorijalnih voda. U cemu je razlika izmedju ovoga i gadjanja drona iz topa? Ako je ovo danas proslo iznad Crnog mora, proci ce sutra i iznad Juznokineskog…

Mu

I Yazov je bio u tom avionu, zbog toga je dobio čin maršala, posmrtno. Inače ovo s prevoditeljima je uzelo maha, prvo C-3PO, pa oni „Special one“ i sad ovi vožd Ewoksa.

St

Ruski PVO sistemi i sistemi za elektronsku borbu, ruska avijacija i helikopterske jedinice, ruske oklopno-mehanizovane jedinice iz srbskih junackih guslarskih pesama odose pravo u nistavilo, posto nista nisu pokazali. Jedino im je artiljerija na nivou one djedove iz 1944. 2023. godike dron obaraju polivanjem kerozinom i slucajnim taranom a rovove zasipaju granatama iz kineskih stap i kanap dronova, kao Dalibor iz Partizanske eskadrile.

Gr

„sistemi za elektronsku borbu“ su im se najbolje pokazali upravo oni od DJI-a – za identifikaciju i neutralizaciju dronova sopstvene proizvodnje…

Mi

Danas NIKO nema sisteme za ometanje tahvih dronova na tim daljinama. Da ima mnogo stosta bi bilo drugacije. Sve je bilo laz i prevara.

М

@mislav русима се не може вјеровати, а рецимо да ли да вјерујемо другој страни, 8година преговора и споразума за које су унапред знали да их неће поштовати

Ma

@ Mislav Važno je da se veruje onima koji su tvrdili godinama da Irak i Sirija imaju hemijsko oružje, al to se zaboravilo naravno. I još mnogo toga ima da se doda ovome i napravi čitav jedan spisak, al to se ne vidi i niko se toga ne seća.

Be

Svi ovi letovi se uredno mogu pratiti na FR24 i nema price, kako su rusi naveli, da je transponder bio iskljucen.

Odgovori
Vl

Mislim da su dimenzije elise znacajno unutar gabarita vertikalaca na Riperu. Da je doslo do kontakta dve letelice, BPL bi pre dozivela ostecenja stabilizatora a ne krakova elise i verovatno bi doslo do nekontrolisanog pada. I sa Suhojem je pitanje sta bi se dogodilo, niti su to male brzine, niti su oba zmaja od kartona. Da li je moguce da ostecenje elise moze biti od kontakta sa prosutom gorivnom masom na toj blizini i pri tim brzinama?

Jo

Vladimir,

Naravno da je nemoguce ostetiti elisu a da se ne osteti bar jedan stabilizator. Bice da je upravo do ostecenja doslo prilikom kontakta sa ispustenim gorivom.

А

То није истина. Гасе транспондер.
Ако имате доказ… покажите.

Ma

Potpuno se slažem sa vama…
Zvuči neverovatno ljudima koji u Rusiji vide naučnu fantastiku.
U praksi je da dobro zaostaju u svim segmentima ratne tehnike.
Inače ovaj bezposadni objekat je slučajno otkriven vizuelno.

Mi

Beduin:
Ako je transponder bio ON, (uredno) neka nam pokazu FR24 rutu leta. Odavno bi je pokazao neko, tako da..

Vladimir:
Apsolutno. Nema sanse da je avion pipnuo propeler. Udar mase goriva je definitivno uzrok savijanja krilca.

Fe

@ Pera pisar iz administrativnog

Neko objašnjenje za zaboravljenu činjenicu da su i Saudijska Arabija i UAE (ne baš previše uspešno) koristili sisteme PVO protiv dronova kojima su ih Huti jedno vreme non-stop napadali? Zašto su “bacali” onolike pare na sisteme PVO/PRO čija jedna raketa presretač košta kao 10-50 dronova kojima su ih napadali Huti?

Zašto nisu prosto kupili neki zapadni sistem EW i rešili problem sa iranskim dronovima i krstarećim raketama u rukama Huta? Racionalno objašnjenje molim.

Mi

@Feline
Nećeš dobiti racionalno objašnjenje jer ga nemaju.

Le

Još jednom se pokazalo kako zli, kolektivni Zapad samo laže i širi propagandu! Ups, ček’ malo? Yapravo su rekli istinu ODMAH i ništa nisu skrivali niti izmišljali? Opet!? Ma, jednog dana će nešto masno da slažu i izmisle, tipa, nije rat protiv države koju želimo da izbrišemo iz postojanja već specijalna operacija :D

Odgovori
YP

Pa valjda smo mi sa ovih prostora do sada trebali naučiti da svi lažu. Neki manje, neki više. Setimo se napada na Irak i „male“ laži o hemijskom naoružanju. Ta laž u suštini nije ništa manja, a ni veća od laži zvane „specijalna vojna operacija“.

Laže se od kako je sveta i veka.

Si

Irak ima oružje za masovno uništenje?

De

E sad zamisli ruski dron blizu američke obale pa se zapitaj kakva bi onda NATO saopštenja bila. Šta će američki dron u Crnom moru? Ima li Amerika granicu na Crnom moru? To se nikad nisi zapitao jel da? O kineskom balonu su se ispredale najstrašnije priče kao da je doleteo strateški nuklearni bombarder i oboren je raketom. Rusi ovo nisu gađali!

iv

Ruskoj drzavi je u krvi da laze i precutkuje istinu. Kako ovoj tako iza vreme komunizma i bice sve dok bude neka vrsta totalitarizma . Naravno radile bi to i demokratske drzave ali cesto postoji pritisak javnosti ,politicka opozicija, nezavisno novinarstvo i sudstvo pa onda cesto istina ispliva vrlo brzo. Nekad bogami ima i konsekvenci za laganje. U Rusiji to su samo dvorske igre .
Ima te price o proletnjoj ukrajinskoj ofanzivi, meni se cini da se zaista nesto valja iza brda .
Zasto sad vec ide obuka na Ambramsima ako moraju cekati jos godinu dana?

Iv

Rusi nemaju modernu tehniku i osim PVO koja jeste najbolja na svetu, sve ostalo je tropa i SSSR iz 80 desetih . Novac je zavrsio u luksuznim letovalistima i to je izaslo na videlo. Ali dobri, oni su uvek nekako bili aljkavi i u svakom ratu su podneli velike zrtve zbog toga, ali su na kraju pobedili. I to su cinjenice.
@iv Nezavisno novinarstvo ? Mora da se salis .Svuda imas stege i neku vrstu totalitarizma samo je to uvijeno u hiljade nekih pravila, mnogo lepse ukraseno i nije sirovo i direktno kao na istoku. Primer YT, TikTok itd.

Mi

Dejan

Klasicna zamjena teza. Kineski balon je letio iznad americkog kopna i nije oboren u medjunarodnom zracnom prostoru. Americki dron je letio iznad medjunarodnih voda gdje svako ima pravo da leti. Kineski nije obaran dok nije povrijedio zracni prostor, a ibtad subse danima mislili da li da ga obore ili ne. Tako da znamonsta bi bilo insa ruskim dronom. Sve dok ne ulazi u americki zracni prostor i leti medjunarodnim koridorima ne bi ga dirali.

Ni

@iv
Demokratske države postoje ali uglavnom nisu članice NATO pakta.

Le

@YPT tačno. Invazija koalicije jeste bila zbog POGREŠNIH a ne lažnih informacija koje su USA i saveznici imali. Svakako, to nije bila invazija s namerom da se Irak uništi i potom pripoji nekoj susednoj državi. Ti isti koji su pokrenuli invaziju na osnovu pogrešnih podataka ciljali su samo režim i režimske snage, a najviše zbog borbe protiv terorista, koji jesu imali podršku Iraka. Kad su shvatili da OMU/WMD nema, desilo se nešto neverovatno! Javno su sve to prodiskutovali i javno prihvatili. Ali to ne znaci da Sadamov režim nije trebalo skloniti. On je spram Slobe bio i dobar. Ratovao je protiv samo dve države, i samo jednom probao genocid protiv svog stanovnistva Kurdskog porekla. Sloba je ratovao s tri države, hteo da eliminiše Albance iz Kosova i došao do rata s NATO.

Sve to po strani, ovde je evidentno da Rusi lete kao nespašeni. Izbaci pola tone goriva, zaleće se u dron koji ima 20 metara raspon krila… a razlika u brzini jeziva!? To ni jedan normalan sistem ne bi dozvolio svom pilotu ili pilotkinji.

Gr

>> E sad zamisli ruski dron blizu američke obale

Ovaj dron je bio blizi turskoj obali nego ruskoj a svakako u medjunarodnom vazd. prostoru, takodje da li je imao ukljucen transponder ili nije, irelevantno je!

Ed

Dejane, balon je bio u zracno prostoru SAD-a , a Reaper nije bio u zračnom prostoru RF-a

Pa

Sreca je da se vidi kraj bratoubilackog rata. Slucajnim stagod eto razloga manje za bivstvovanje hvala bogu.

Ic

@Miloš77
Pa Sputnik i ostali ruski portali su pisali o tome sta se sada pravis lud?!Hoces da pronadjem clanke?Lako i ti mozes naci.Cvrc,malo ste se zeznuli,opet lete americke bespilotne letelice u tom delu mozes da proveris,danas su bila dva leta verovatno sa AIM-260 raketama za dobrodoslicu bacuskama sa 300 kilometara daljine.Bas u tom delu gde su polili i zakacili bespilotnu letelicu nego nema nesto ruskih „junaka“da se pojave sa svojim „vanzemaljskim“ SU-27 koji se obaraju Iglom ili Stingerom.Kakvu je gresku napravila Ukrajina sto je predala nuklearno oruzje za garant nezavisnosti svoje zemlje sada vidimo a vidimo to da Rusija kada ne bi imala nuklearno oruzje Amerikanci bi ih pregazili kao plitak potok sa 30 posto svoje snage…

Jo

Za cenjene eksperte:

Sta ono bese Kubanska kriza 60-ih, i zasto je do nje doslo?

Mi

@Icemen
To su tračevi. i preuvelicavanja na koje ja ne obarcam pazjnu. Sputnik je tracarski news outlet.
Evo lepo pise na Aviationist news stranici: — neimenovan izvor izjavljuje za Sputnik!
„Su-24 actually shut down all equipment on the new USS Donald Cook American destroyer with anti-missile system elements,” an unnamed source said to Sputnik News.“

De

@Edo
Vi sigurno znate da Reaper nije bio u vazdušnom prostoru RF ili u ekonomskoj zoni RF? Zašto je Reaper leteo sa isključenim transpoderom? Podigli rusi lovce tek onako?

Va

Za tvoju informaciju pola tih letelica nema ukljucen transpoder pa nazalost neces ih ni videti na fr24 posebno vojne namene ! Pola njih pogasi na rutama i to sam se uverio da ih pale i gase !

Odgovori
Ic

@Miloš77
Ne mozes da obaras tudju bespilotnu letelicu u medjunarodnim vodama ocigledno ne kapiras.Navukli su ih Amerikanci na tanak led time sto su Rusi sami sebe ponizili pokazavsi da nemaju cime obarati tu vrstu bespilotne letelice i plus na koji nacin su to izveli,rizicno po pilota ruskog aviona,potencijalnog kamikazu je glumio pilot jer je mogao i on da zavrsi na dnu mora,i najbitnije od svega,dali su Amerikancima povod za rusenje ruskih aviona i letelica bilo gde,sto ce se i desiti zivi bili pa videli,dok ce Kremlj kmecati po celom svetu kao sa Turskom kada su im pokazali da ne mogu da se igraju sa turskim vazdusnim prostorom i poslali ruski SU-25 u delove.Drugo je kada je SSSR oborio U-2 nad teritorijom SSSR-a,to je sasvim druga prica,tada su im se Amerikanci zvanicno izvinili.Ovim su dali legitimitet americkim snagama da dejstvuju po svim ruskim letecim aparatima.Sad vam je jasno koliko je ruska propaganda providna,kao kada su izmislili pricu da su „onesposobili“americki razarac Donald Kuk u Crnom moru a rusofili po Srbiji i Balkanu odmah kao mala deca poverovali u bajku.Neka sada iskljuce ukrajinsku vojsku tim cudesnim oruzjem da ne moraju masovno da ginu i da ih vracaju u Rusiju u limenim sanducima ako mogu…

Mi

Nisu oni izmislili da su onesposobili americki razarac nego neko ko siri slicne lazi i li preuvelicanja kao vi sada. Plus taj prelet je bio na nekoliko desetina metara od broda tako da je manja disrupcija i ometanje sasvim realno ali onemaogcavanje celog broda kako se laz prosirila nema sanse.

Itekako se moze obarati ponarucito bespilotna letelica u blizini ratne zone. Ponaruciti legitimna meta koja je deo ratnih operacija. Tvrdim da je dobro sta se desilo i da ce malo da se udalje posle ovoga na za sve nas sigurnije distance. Imamo svi srecu da nije nesto drugo oboreno u ovom ludom ratu.

Vl

Ne znam sta su Rusi tacno ovim postigli dugorocno. Amerikanci lete i dalje, a vec ce se osvetiti preko Himarsa i JDAM-a pogadjajuci neki ruski stab. Izveli su maltene celu crnomorsku flotu da traze ostatke drona, kao da ce ga moci kopirati na istom nivou kvaliteta kao Amerika sve i da ga nadju.

Odgovori
Ma

Nisu se dodirnuli samo je ruski avion dodao gas i sapalio ga gasovima,proizveo vrtlozno kretanje vazduha koje moze da iskrivi sinu a ne elisu.Rusi nece da kopiraju dron ali tu su kinezi i indici oni sta vide naprave jos bolje,mozda i turci njima je najblize.

Br

JDAM treba da se ispali iz nekog aviona koji podrzava koriscenje takvih projektila. Integracija se tek radi na Migu 29 ali za to ce trebati puno vremena, dok je sam avion jako los izbor, Rusi ih ruse kao iz sale.

Va

A ja ne znam sta si hteo reci ? Himaras je davno dat a i JDAM jaka stvar,samo jos da spomenete super HARM ! Pa recimo da nesto znaju jedni i drugi sto mi ne znamo i sto se ne obljavljuje ! Prvo oborili su ga tako da ga sto manje ostete u prevodu ima i podataka unutra letelice , dok Ameri tvrde da su uspeli da skinu podatke sa letelice pre pada ! Drugo nista novo,Iran im srusio 2011 najmoderniju stelt bespilotnu a kasnije i Global Hawk bez problema ! Da sigurno ih trazi cela Crnomorska Flota,letelica je vec detektovana gde je dok Ameri salju Global Hawk da nadgledaju izdaljine dali ce je izvuci ! Letelica ocigledno poseduje informacije u sebi cim toliko intersuje i Amere kamo tece ooeracija izvlacenja !

De

Ako mene pitate ovo neobicno podseca na pricu o kineskom balonu. U oba slucaja u americi se desava nesto lose i trebao im spin da cnn ima o necemu drugom da prica. U slucaju kineskog balona to je velika ekoloska nesreca a slucaju drona radi se o prikrivanju price o finansijama. Ja u poslednjih 12 meseci izvodim zakljucak da je cilj SVO „postavljanje evrope na pravo mesto“ od strane Kine, USA i Rusa.

Vl

@ Mali budo

Porazno je po Rusiju da daje ostatke drona Kini, Indiji ili nekoj cetvrtoj zemlji. SSSR bi proucivsi taj dron napravio dostojni ekvivalent, ali jasno da danasnja Rusija nema ni ekonomske ni druge resurse za takvo nesto. Zemlja unistena korupcijom i tajkunizacijom od vrha do dna.

Mi

Rusi su trebali odavno oboriti te RQ-4 i 9 sa obzirom na drskost i distancu od vojnih baza. RQ-9 je bila legitimna meta i nisu uopšte trebali trositi gorivo na obletanje.

Prave ameri dramu sada naravno. Non stop lete blizu vojnim mozd i naoruzanim ddonivim i špijuniraju tojest direktno vrse obavestavanje i navodjenje ukrajinske vojske na ciljeve, a onda pricau o stvaranju opasne situacije i agresivnim manevru Suhoja. Izazivaju djavola. Decenijama su slično radili u hladnom ratu sa U-2 recimo pa su im oborili pilote iznad Kine, Rusije i Kube. Sada bar ne rizikuju pilote, ali naravno nikad nisu krivi za takve provokacije.

Odgovori
Pe

@Milos77 Sta mislite zasto Rusi nisu obarali americke letelice?Pa i ovaj nisu smeli direktno raketom?
To ima veze sa cinjenicom da Rusija ima vojne snage koje su na nivou ukrajinske vojske, a Amerika je jedina vojna supersila.
Ima srpska narodna izreka „ne igraj sa rogatim“ …

Gr

Kako mozes napisaati ovako nesto? Da li si video gde je letelica oborena? Gde cemo zavrsiti ako sada krene obaranje svega sto se nekome ne dopada iznad mora i okeana u medjunaordnom vazd. prostoru???

Opet se jasno vidi koliko ste nerazumni, vi podrzavaoci Putinistana…

Mi

Da ne preterujemo sada, za razliku od ukrajinskih vojnih snaga Rusi imju rakete koje mogu da pogode sta god hoce i na kojoj distanci hoce. To da ne smeju ili nece da od loseg prave gore je po meni greska u slucaju dronova. Idealna prilika da se dokaze odlucnost bez rizika eskalacije. Niko nece zpoceti rat oko oborenog drona ako nisu zapocinjali rat oko oborenih U-2 i poginulih U.S pilota.

Mi

Great sturgeon.
DA li mislis da bi U.S Afirforce dvaput razmisljao da na nekoliko desetina kilometara leti Iranski ili ruski borbeni/spijunski dron koji direktno izvrsava prikupljanje informacija o americkim metama i pomeranjima i deli ih sa Hutima ili Rusima kojima su dali HIMARSki i ostalo da gadjaju te mete? Probudite se. Nema pilota u RQ-9. 101% legitimna meta usred rata. Da podsetim da je imao iskljucen transponder i da nije pobegao odmah nego je to sve trajalo 40min dok ovima nike puklo.

Vl

Rusija nije SSSR, to je ogromna razlika. Rusija nema tu vojnu moc, nema uticaj ni u dobrom delu bivseg SSSR-a, kamoli ostatka sveta. Pogledati clanove ODKB-a i sve ce biti jasnije.

Mi

Great Sturgeon
Pod utiskom sam da je MQ-9 leteo isto kao sto i veci RQ-4 redovno lete i do 90-100km od obale Krima i tako satima skoro 24/7. Njih niko ne dira jer imaju transpondere ON mada je to po meni preblizu ruskih vojnih baza na Krimu sa obzirom na situaciju. Sa obzirom da su odlucili da napadnu ovaj ovaj MQ-9 pretpostavljam da je leteo jos blize, plus imao je transpondere OFF. To gde je pao u vodu mi ne govori nista o tome ge je leteo pre toga i kako se ponasao.

Da se Rusi svojim vojnim borbenim bespilotnim (ili spijunskim) tako ponasaju pred pragom vojne baze Amerike (pa cak i u miru) takodje bih poslao par hitaca upozorenja pa ako ne prestane ili se bar ne odalji onda bih podrzao da ga USAF obori. Tako bi i ameri i Izraelci uradili odavno.

Gr

@Miloš77

>> DA li mislis da bi U.S Afirforce dvaput razmisljao

Pises neistine. Letelica je bila bliza Turskoj nego Rusiji. Ako oko tog ne mozemo da se saglasimo dalja diskusija nema smisla. Ako bi RF poslala dron pred Njujork izvan americkih teritorijalnih voda i on bio oboren od strane USAF-a, ja bi reagovao osudom na isti nacin!

U principu zavisi od USA da li zele da eskaliraju ili im je to ok.

Ž

Great sturgeon

Дакле Ви тврдите да се на видео снимку види копно које припада Турској?

Mi

Great Sturgeon
Slazem se da ne mozemo da nastavimo raspravu ako se toliko razlikuje nase misljenje o blizini leta MQ-9 ruskim vojnim bazama.
U proslom komentaru sam naveo zasto sam siguran da je leteo i blize od 90km. Skoro svaki dan mozete sami videti dokaze za to na Flight radar.
Iz istog razloga sam siguran da rusi ne lazu da je transponder bio OFF za razliku od Beduinovog uverenja u suprotno za koji da je tacno bi lako imao dokaz u rukama svakog amatera.

Nece sigurno biti eskalacije na oko toga. Uveren sam da je ovo dramsko pozoriste holivuda za mase. Pricamo o bespilotnom dronu a ne o oborenom eF-u

mi

@Miloš da li je srušen u međunarodnim vodama ? A šta bi bilo da je navigator podigao dron u visinu i zakucao u suhoja ? Ili druga situacija kad rusi isključe transponder na svojim avionima upadnu u zračni prostor druge države, i oni im skinu avion, pa poslije sorry nismo znali , mislili smo da je UFO

om

Miloš77…Rusi imaju rakete da pogode što god hoće i gde god hoće…. Rusi imaju rakete i to je jedino što im je respektabilno jer godinama razvijaju raketne motore i to je uglavnom sva njihova nauka.
Ne proizvode i ne prodaju ama baš ništa. Čovjek sam u godinama i ne sjećam se ičega ruskog u domaćinstvu, o da ipak, Smena i Zenit foto aparati. Najveća zemlja po površini na svijetu pa da ne proizvodi ništa bitno ne razvija ništa već samo prodaje Bogom danu energiju i trpa tajkunima u džepove. Zaostali su skroz na skroz i zaostajat će još više a Kinezi će ih još dodatno poniziti i unazaditi.
Dakle te vaše dalekometne rakete nisu nigdje dokazale svoju preciznost, osim u ruskim propagandnim pamfletima.
Lako je nakačiti glavu na trup ali trebaš isporučiti raketu na cilj. Tko garantira da taj opasni teret neće eksplodirati na neuspjelom startovanju i da će biti isporučen tamo u neki dimnjak u Londonu.
Sve te rakete i njihova moć samo su priče za zastrašivanje i ohrabrivanje samoga sebe.
Bez jake naučne i tehnološke baze potkrepljenje najmodernijim tehničkim dostignućima nije moguće izvesti tako nešto. Čak su i Koreanci vjerujem efikasniji od Rusa, iako je sve to vjerojatno ista priča režimskih država. Dakle da završim ovaj agresorski rat samo je osramotio Rusiju i pokazao je svu njenu nemoć. Razumijem ja trenutni politički trenutak za Srbiju, ali ipak toliko patoloških rusofila u jednoj zemlji ipak je malo previše, pa vi ste u Europi ljudi, a Rusi upravo vrše neviđenu agresiju koji mnogi u Srbiji podržavaju vizavi onoga što se dogodilo Srbiji i vizavi očekivanja od Rusije u budućnosti .
Ali sigurno je jedno da opjevanu avioniku i tehniku iz Rusije više nećete moći nabavljati. Zašto, zato što ste u Europi da ste tamo negdje na istoku bilo bi nebitno ali ovdje je to bitno, to je geopolitika

Mi

Obaranje MQ-9 je postiglo pozitivan efekat za rusku stranu i sada Amerika zvanicno (mada krišom) priznaje da su bili provokatori.

CNN:
Sjedinjene Američke Države lete nadzornim dronovima južnije iznad Crnog mora nakon što se prošle nedelje ruski avion sudario sa američkim dronom, izjavila su dva američka zvaničnika.

.. Jedan od zvaničnika rekao je da su rute deo napora da se „izbegne previše provokacija“, pošto Bajdenova administracija i dalje pazi da izbegne incident koji bi potencijalno mogao da eskalira u direktan sukob između američkih i ruskih snaga.

https://www.cnn.com/2023/03/21/politics/us-drones-black-sea-south/index.html

@omniameamecumporto
Rusija plus Kina nije za podcenjivanje, zivi bili pa videli. Ni Amerika sama bez Azije i Evrope ne bi bila to sto jeste.

Be

I još ih Ameri snime. Strašno koja bruka Rusije u svijetu nakon što su opet lagali.

Odgovori
Pa

Slucajnim komentatorima, jasno da sunjanje oko granica a u toku vojne operacije, nazovite je kako hocete, uz otvoteno podrzavanje suprotne strane, nije prijateljski potez. Na najmanji kiks ili skrivanje puno pravo da ga obori, a nisu u situaciji kao mi 99 kada su radili sta su hteli.

Mi

Zašto, snimak je prilično impresivan. Dokaz da mogu da ga obere i bez ispaljenog metka ili rakete.

mi

@Miloš77 po čemu impresivan, to da je morao ići dva puta poprašivat, kad se toliko hvale trebalo je to iz prve kad su tako iskusni

Br

@Beduin

I Ameri za oruzje za masivno unistenje u Iraku, pa lagali da uvode demokratiju u Libiji, pa lagali da uvode demokratiju u Avganistan… Pa i Izrael, da se brani, dok se konstantno sire… Kako zapamtiste samo ove ruske?

Pe

Amerika je pruzila priliku Rusiji da objasne incident, da se izvine, itd
Rusi su resili da lazu, sto je bilo predvidivo.
Putinova vlast od samog pocetka ukrajinskje krize laze ( „zeleni ljudi“ na Krimu 2014, „Rusija nece napasti na Ukrajinu“ i td).
Kao rezultat, Amerika ima podrsku svoje javnosti za dalju podrsku Ukrajini pa i za udar po ruskim avionima, koji su lak plen za savremen zapadne lovce.

Odgovori
Mi

Za šta tačno da se izvinu? Za obaranje borbene spijunske letelice koja nije imala transponder, koja nije htela da se udlji, i koja je prikupljala i prenosila informacije Ukrajinskoj vojsci koja odnekud ima HIMARS rakete? Mora da se šalite :-)

Pa

Dron u humanitarnoj misiji naravno. Rece jedan darko da je Majdan ruska montaza, da tamo nihe bilo mrtvih, da nije bilo zrtava usled dugogodisnjeg granatiranja ruskih pokrajina. Ovaj mu je ipak samo djak….tako da slobodno se salite.

Ti

@Miloš77
Na primer za razaranje Ukrajine i ubistva 100 000 njenih gradjana.
Dovoljan razlog za izvinjenje?

Mi

TigerLand
PD i ja govorimo o izvinjavanju za obaranje spijunskog bespilotnog drona sto je smejurija sa obzirom da nije bilo slučajno :-)
Za razaranje i mrtve se slazem. Duga bi bila kolona predsednika koji bi trebali da se izvinu za isto i sa Istoka i sa Zapada.

Dr

Rusi treba da se izvine za dron
koji je špijunirao Ruske položaje za vreme rata i verovatno slao podatke Ukrajini koji su direktno doprinosili uništavanju Ruske tehnike i žive sile!
Koliko je to Američkih vojnika izginulo od Ruskog gasa pa su Amerikanci morali da probuše Severni tok?
Jesu li se izvinuli? Koliko se sećam da su ti isti Amerikanci zabranili da iznad Bosne preleti avion koji je trebao da spasi Banjalučke bebe? Sve su umrle! Jesu li se izvinuli?
U jednom od komentara ( koji nije vaš) piše kako Rusi nemaju čime da obore ovaj dron? Pa da je pilot hteo oborio bi ga sa nekoliko hitaca iz avionskog topa. Ovde čovek svašta može da pročita!

М

Некако ти заборави поменути маскиране војне савјетнике који су обучавани баш на криму како да користе опрему за навођење америчких јдам бомби,ито доста орије тих зелених људи, питам онако безвезе, да је ситуација супротна, например да руси наоружавају мексико који је у рату са сад и да шпијунирају у име мексика, јели мислиш да амери неби све пообарали изнад ратне зоне, и сателите и дронове, сви знамо како је завршила криза са ракетама у прошлом вијеку, а ови су са деуге стране доћерали све што имају у пољску румунију, а и у туеску док се нису били разишли, чак и нуклеарке, не зљборави да турска граничи са русијом, сад питање није ли мало наивно бранити искрени запад, јер неможе ме Бог убиједити да је 11арапа прошло све контроле аеродромске и набило се у зграде, успут речено велика већинаих је била саудијске позадине, али на основу њих нападоше афганистан, непостојеће оружје за масовно уништење је пресудило ираку, а рачак је био повод да нас нападну, ја сам очекивао напад на русију после буче али јбга русија није србија(како је фино испало побити све колаборанте руског окупатора и приказати их жртвама тог истог окупатора сами су снимили па посклањали снимке како сбу љепљивом траком по повратку у бучу веже ухапшене сараднике окуоатора, после, гле случајности ти исти побијени од руса којих у бучи није било 3дана пре смрти тих истих људи) нажалост руси су се својим понашањем у стилу америке попишали на међународно право нападнувши суверену земљу,дефинитивно ће требати ревизија свега до сада договореног у међународним институцијама

Ni

Ima li nekih informacija šta od tehnike Rusi dopremaju na ratište. Bila je informacija o prisutnih 1800 tenkova, da li su dostavili možda još nešto na taj prostor od tenkova.
Što se tiče slučajnog obaranja američkog drona, pa greške se dešavaju. Setite se kako su Amerikanci „greškom“ pogodili kinesku ambasadu u Beogradu.

Odgovori
Le

Dopremaju vozila iz 50ih. Na neke su nakalemili AA brodske topove iz 40ih. Ujedno, na sve strane seju sisteme za autonomno izviđanje terena i mobilne sisteme protiv UAV

Mi

Pitam se da li bi Ruski borbeni/spijunski dron smeo da leti na nekolio desetina kilometara od ratne zone U.S.A i pomaze drugoj strani. Koliko dugo bi to trajalo? Rusi do sada baš štede ove RQ-9 i RQ4 sto lete non stop i imaju direktnu ulogu u sukobu.

Odgovori
Pe

@Milos77 Stara Latinska izreka glasi „Quod licet lovi, non licet bovi“, ili u prevodu „Što priliči Jupiteru, ne priliči volu!“
Rusija je pokazala tokom 2022 i 2023 pravo stanje svoje vojske i nivo tehnologija.Nije bilo dovoljno da pobede i vojsku Ukrajine…

Gr

>> Pitam se da li bi Ruski borbeni/spijunski dron smeo da leti na nekolio desetina kilometara od ratne zone U.S.A

Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj leti. Da li bi smeo ne znam ali bi imao svako pravo po medjunarodnim pravilima! Doduse Putinistan je teroristicka parija drzava koja se ne drzi nikakvih normi ponasanja…

Pa

Vas dvojica mozete gde hocete, ne morate ispod stola jedan drugom….

Br

Migovi 29, verovatno polu-ispravni pomocice ce Ukrajini isto kao i 50-60 Leoparda 2, mahom 2a4, kao i najavljeni Leopardi 1 za sledecu godinu, ili kao 6 lansera starije verzije Patriota, sto je nepotpuna jedna baterija, koji su najavljeni… Nakon Himars, Paladina, Cezara i M777, ove najnovije isporuke u simbolicnim brojevima, nece dovesti do bitne promene odnosa snage, ali ce dovesti do povecanja profita americke vojne industrije.

Odgovori
Pe

@Branko Navodite „50 tenkova“ a zvanicno je ministar odbrane Amerike juce izjavio da ce Ukrajina samo Leopard 2 dobiti 150 komade+ Abrams + Leopard 1 ne zna se koliko.
Naravno da nece u sred rata da navedu tacan broj tenkova, datum i mesto gde ce ih dati Ukrajini.
Bice toga mnogo mnogo vise, i necemo znati do kraja rata koliko.

Mi

@Dusan – to sto je izjavljeno o nebrojeno mnogo tenkova je cista propaganda – Abramse tek 2024 godine Ameri daju a gih 20-30 kom Leoparda i Celendzera sto dobiju nece nista promeniti.

Pa Poljska je dala na stotine tenkova ali glavno pitanje je gde nestadose UKR tenkovi kojih je bilo na hiljade pa su im sada neophodni novi za prolecnu ofanzivu? I to sad i odmah … koliko jos hiljada svih tipova oklopne tehnike je uslo u UKR do sada PORED one koju su UKR imali … i ne vredi.

YP

@Petrovic Dusan

Od tih 150+ komada, 75+ komada će poslužiti kao donori rezervnih delova.

Br

@Dusan

Mogu da se kladim da do kraja leta, pa i godine nece stici 150 Leoparda 2, mozda polovina, ali periodicno. Abramsi su odlozeni za narednu godinu, a Leopardi 1, njih 150 ce polako stizati tokom ove i naredne godine, skoro da nema ispravnih, a ni mnogo tehnicara i delova za njih… Plus Leopard 1 ima oklop kao BVP i top od 105mm. Razvijan je ’50-ih godina, usao u upotrebu ’65… Aktiviraju se penzioneri za obuku… Pusti Leopard 1.

Ali ja ne znam sta ce im zapadni tenkovi ili bilo sta kad su unistili 3532 tenka, 6853 oklopnih vozila, 2568 haubica, 507 visecevna lnsera, po 300 aviona i helikoptera, 280 sistema PVO i cak 2159 ruskh BPL (!?). Ja bih po brojkam rekao da su oni pobedili, ili su jako blizu, cemu ovolika kuknjava… Uz to Rusija je ostala bez municije, izvoz propao, rublja pala, dok se banke zatvaraju i milioni protestuju na ulicama. Zar ne?

Ic

Ovo ljigavo obaranje americke bespilotne letelice se nece zavrsiti tek tako to svi znamo.Ruska propaganda je jeftina i prozirna.Dokaz da nemaju oni nista od elektronskih sredstava da obaraju takve letelice je ovaj rizik ruskog pilota sa SU-27 koji je mogao ostetiti svoj avion ili eventualno izgubiti zivot.Ocajnicki potez definitivno.Posle toga brze bolje da pokusaju da pronadju americku letelicu ne bi li se dokopali neke savremenije tehnologije.Ocaj od vojske i same drzave.Propaganda takodje.Isto tako kada su pustili da im se podave mornari u podmornici „Kursk“,koja je je jelte do tada ruskoj propagandi bila bez premca u svetu,potonula jer je namerno po ruskoj propagandi americka podmornica udarila rusku te je ova potonula.Nisu imali tehnologiju da izvuku prezivele mornare iz podmornice,Britanci,Norvezani, Amerikanci, bukvalno svi su ih molili da posalju svoje spasilacke podmornice da spasu te ljude ali ruski politicari su to dozvolili tek kada su mornari pomrli u podmornici „Kursk“.Dokaz da ih za ljudski zivot bas briga.U Bahmutu isto stanje, Rusija ga ne moze osvojiti i nece, uzalud salju ljude u smrt,ruska ofanziva je izgubila zamah i to je to,nema pomaka.Na severnoj strani Bahmuta Ukrajinska vojska cak ima uspeha zauzimajuci uzvisenja.Ruska armija tj.ostaci Sovjetske armije su se zaglavili u blatu Ukrajine i inata Ukrajinskoj naroda te ne moze dalje.Sto se tice bespilotne letelice, mislim da cemo gledati reprizu turskog obaranja ruskog SU-25 aviona ali sada samo od strane Amerikanaca gde ce se posle Ruski politicari zaliti celom svetu kako im je neko oborio avion iznad medjunarodnog tla ili vode,kako god…

Odgovori
Mi

Zašto ljigavo ako je oborio bespilotnog špijuna? Pa to je normalno. Ameri bi odavno skinuli ruski dron da je tako nesto radio. Moze se samo reci da su spori i previse pasivni jer vise od godinu dana to rade. Srecom nije bilo pilota unutra. Mogao ga je oboriti i jednim rafalom ili VV raketom, ali nisu hteli da daju jos vise razloga za dramatizaciju nekima.

Iv

Zavisi kako ko gleda stvari.Ameri digli F22 čiji sat leta košta boga oca i gadjali običan balon raketom koja košta boga oca.Rusi digli su 27 poprskali malo kerozina i oboili dron maltene za dz.Rusi bi trebali da postave zabranu leta po svaku cenu.Za pet godina ćemo svi čitatit komentare pa ćemo znati ko je bio u pravu.

Gr

>> Za pet godina ćemo svi čitatit komentare pa ćemo znati ko je bio u pravu.

Vasi komentari stare jako, jako loshe. Dovoljno je pogledati sta ste pisali pre godinu dana!

Va

Ako su mogli Iranci da im hakuju i prizemlje najmoderniju stelt bespilotnu letelicu 2011 godine i da im kasnije obore preskup Globak Hawk sto nebi Rusi neostecenu skrenuli nadole ako mogu do informacija,gde,sta ,odakle,sta snima da vide ! Ameri su se vec izjasnili da su uspeli da poskidaju podatke sa nje daljinski ! Znaju i Ameri sto je oborena i sta rade sa njome kod granice mesecima ! I da Turci su oborilo SU-24 a ne SU-25 i Bahmut je vise od pola grada palo nalaze se u sam centar sada je pitanje dana ! Ukrajinci se uveliko ukopavaju zapadno od Bahmuta !

Ma

@ Iceman A šta bi sa ljigavim pričama druge strane o hemijskom oružju u IRaku i Siriji? Zataškalo se i zaboravilo ili? A to je bio izgovor za napad na dve suverene države.

Dr

Posto smo videli Tor na moskovskoj zgradi, mogli su lepo Krasuhu ili Repelent da natovare u Iljusina i da ispuste na ovaj dron, a ne da se sramote sa Suhojima.
Da vidimo mi te sisteme na delu.

Odgovori
Fe

@Dragojlo

Redovno mogu da se vide i lanseri Stingera na Beloj Kući. Inače, zanimljivo da Zapad ne pošalje neki super EW sistem koji bi jednom za svagda rešio pitanje bar onim Šahido-Geranima, kad im već rakete od pola miliona ništa ne mogu.

Mi

Upravo odgledao na Telegramu snimak OSU o 4 krstarece rakete koje pogadjaju jedan objekat – pucaju iz njih streljackim naoruzanjem …

Gde je taj PVO?

Odgovori
Pe

Pa i nije bio cilj da se kriju. Ovo je organizovao GRU i dron je obiren jer su-27 podvukao ispod njega i dodirnuo mu tru ili propeler vertikalcem. Gorivp je ispusteno da prekine komunikaciju drona. Zato je prekid na snimku. Ovo je bila akcija da se ovuce crvena linija!

Odgovori
Fe

Zanimljiv osvrt na rat u Ukrajini iz perspektive (mogućnosti korišćenja) avijacije u situaciji kad protivnik raspolaže integrisanom PVO, a ne samo Kubovima iz šezdesetih:
(Business Insider, Christopher Woody) – odavde je veoma jasno zbog čega Amerika preti sankcijama svakom ko pokuša da kupi ozbiljniji PVO sistem.

“ Fighter jets are ‘worthless’ over Ukraine, and it’s a sign of what US pilots and troops may face in future battles

After a year of fighting, neither the Russian nor Ukrainian air forces have been able to take control of the skies over Ukraine. That has severely limited the role of their fighter jets, and it’s a preview of what US troops could face in the future, US Air Force officials say.

While Russian and Ukrainian aircraft are still active, each side’s air-defense weapons — such as major Soviet-era anti-aircraft systems like the S-300 or newer shoulder-fired missiles like the US-made Stinger — have forced the other to make tactical adaptations, such as launching rocket attacks from longer ranges rather than sending aircraft to provide close air support over the front lines.

The lack of close air support for Russian and Ukrainian troops and the thicket of air-defense weaponry preventing it is a departure from what US troops have faced in recent wars, according to Gen. Charles Brown, the US Air Force chief of staff.

„We cannot predict the future of what kind of environment we’re going to fight in, for one, but I fully expect it’ll be much more contested,“ Brown said at the symposium on March 7. „The amount of close air support we will do will probably be less than we’ve done in the past, typically in the Middle East, because that environment was that we didn’t have an air threat or a surface-to-air threat.“

Asked about Hecker’s comments, Brown said that it was „spot on“ to say that „in a contested environment it’s going to be tough to execute the close air support.“

„Close air support in a contested environment, that’s not what we do, no matter who you are,“ Brown added.“

Odgovori
Mi

Nekima to ne vredi crtati jer su americki efovi dokazani nad pustinjom ili malom teritirijom Srbije. Danas su jos bolji pa ne bi bilo obaranja. Malo sutra. Pitajte Izraelce za mišlje je kako se i odakle gadjaju stacionirani zemaljski ciljevi. O onim pokretnim sto se kriju po šumarcima da ne govorim. Sa druge strane
Close air support je totalno neutranllisan gde postoji veliki „contested airspace“ koji stalno dobija nove PVO. Ukrajna ima 2000 milja dugu granicubsa NATO.

Yo

Upitne su ove konstatacije…
Doduše, USA nikad ne bi krenule na jaču pvo, a naročito ne na onakvu kakvu je imala Ukrajina do ruskog napada.
Pa i tu se može posmatrati po fazama.
U početnoj, ofanzivnoj ruskoj fazi koju je pratila i značajna vazdušna podrška (što možda i objašnjava tadašnji brzi ruski napredak) – pvo je doživela potpuni debakl i od tada deluje u zasedi uprkos svemu sa čime je raspolagala.
PVO je do te mere urnisana da je zahtevana i zapadna za dopunu, a krajnje je upitno da li je bolja od one koju je Ukrajina imala iako je isporučena zapadna znatno novija.
Rusi sada bombarduju raketama i dronovima, ali ako reše da opet pokrenu ofanzivu – gotovo izvesno je to da će opet u akcije krenuti i veći broj aviona i helikoptera…
Uglavnom u niskom letu su eliminisali krem ukrajinske pvo – pa čak je bilo i duela 1 na 1 – pri čemu su im u tim okolnostima najveću pretnju predstavljale pvo rakete ispaljivanje sa ramena…
Ako se na tom nisko-nisko režimu leta napravi nepremostiva prepreka za avijaciju i sl., deluje da samo onda i dalekometnija pvo ima smisla – inače je meta ili je ugašena i čeka info sa Avaksa i NATO da se uključi na kratko i deluje.
Tako bar meni, laički deluje i za ti „manpadovi“ ili kako se već zovu – izgleda da nisu dovoljni.
Mora to drugačije i mnogo sistematičnije i zbog dronova i sl…
Avioni u niskom, brišućem letu prozuje „kroz uši“ za par sekundi – ne stigne vojnik ni da uzme u ruke Stinger ili sl. – avion ode van dometa.
Zato pretežno helikopteri stradaju – pri čemu su neki obarani i protivoklopnim raketama poput Maljutki – jer su nisko i sporije se kreću, a ako stanu…

Mi

@Yoda
Mnogo je sada teze, pa skoro i nemoguce raditi blisku podrsku trupama iz vazduha, i to je promenilo ceo nacin ratovanja koliko god da je vojska velika i brojcana. Mnogi tu realnost ne zele da prihvate. Bili ti avioni F-16V ili najnovija verzija A-10, ili Su-25, 24, 34. Nove generacije Stingera i Javelina, plus ozbiljno sposobni trupni PVO tipa Buk u velikim brojevima jednostavno nanose visokoprocentnu stetu avionima.

Ono sto jedan vojnik sam moze danas da nosi i ispali je dovoljno da unisti bilo koji moderan tenk ili avion na daljini od nekoliko kilometara. Uz to mini dronovi kljucaju, a mine su postavljene svuda. Pa sad ti ratuj kao u video igrici ili na Srednjem Istoku.

Desetine najboljih americkih aviona bi na tolikoj teritoriji u takvom ratu do sada bilo oboreno, a sa Apacima ne bi smeli ni da polete. Rusi su izgubili 70 aviona a pola nisu morali. Nije to toliko drugacije po meni od onoga sto bi se Britancima, ili Amerima desilo na takvom ratistu da rade „close air support“ godinu dana.

Ti

Videcemo u narednih par dana da li Rusi imaju hrabrosti da i dalje obaraju letelice.Ameri ce i dalje da lete istim rutama.Po komentarima se moze procitati kako od sada Rusi obaraju sve spijunske letelice.Iskreno mislim da nemaju hrabrosti za to.

Odgovori
Pe

Juče je leteo FORTE 10 ali daleko bliže turskoj obali, što je bilo vidljivo na FR24, dok su pre obaranja Repera leteli puno bliže Krimskoj obali, I puno puta je bilo prekida u praćenju, što bi moglo značiti da im je bio isključen transponder. Juče su ceo dan i do jutros leteli na trećini Crnog mora koja je uz Tursku obalu i na području Rumunije uz Moldavsku granicu, dok su u zadnjih pola godine, možda i duže leteli područjem od polovine do trećine područja Crnog mora bližeg Krimu i prema Sočiju, a jako retko područjem Rumunije.

Gr

@Pero

Znaci ruska akcija sa dronom donela je rezultate, ameri se povukli?

Mi

Ameri nastavljaju letove sa vecim RQ-4 ali blize turskoj obali za trazliku od kako je bilo zadnjih 15 meseci. Daleko bliže.

Da

Dobro nakvasiti gorivom i onda baciti šibicu. Nova taktika obaranja velikih dronova.
Gde je bila lovačka avijacija da zaštiti dron?

Ma

@ Tigerland Hrabrost nema ništa sa tim, već isključivo sve zavisi od politike. Koliko politika dozvoli toliko će se zatezati odnosi na potencijalnim proitvnikom i to je to. Kad bi na pojedincima bilo, tačnije kad bi odluke počivale na pojedinim generalima kako u Ruskom tako i u Američkom štabu, odavno bi se zaratilo, odnosno bili bismo usred Trećeg sv.rata, na svu sreću generali se pitaju koliko im se dozvoli da se pitaju.

Al

Za razliku od načitanih komentatora ja nemam 100% tačnu informaciju o tačnom položaju drona, da li je transponder bio uključen ili ne, svrhu preleta.. tako da neću komentarisati opravdanost akcije. Meni je fascinantna uvežbanost pilota da pri ovo brzini susreta, na ovim brzinama leta i uz sve druge spoljašnje faktore odradi ovaj manevar sa ovolikom preciznošću. Nije da je baš imao prilike ovo da uvežbava, pretpostavljam…

Odgovori
Gr

>> Meni je fascinantna uvežbanost pilota

Vecina analiza polazi od greske pilota i slucajnoj koliziji. Ti ako imas izvore koji tvrde da je namera bila rusenje drona navedi ih da i „načitani komentatori“ mogu da dočitaju.

Al

Nemam izvore, tj. imam, „relevantne“ isto koliko su i tvoji, ali mi liči na nameran manevar. Vrlo dobro piloti znaju šta mogu da urade gasovi na potisniku i vrtložne struje aerodinamičkih površina na malim odstojanjima letelici ovog tipa koje su X puta lakše od njih i predviđene za manje-više miran pravolinijski let bez naglog manevrisanja, sa malim sposobnostima g-preopterećenja i bez letenja na velikim napadnim uglovima. Priče da ga je „čuknuo“ su za malu decu. Oduvao ga je, prosto. Bez obzira na moje mišljenje o ovom ratu-elegantno.

Gr

Cccc, ja sam citao/slusao sta piloti kazu o tome, preporucio bi i tebi da se ne provaljujes ovde i coveku koji se umalo ubio atestiras „fascinantnu uvežbanost“.

Va

Great strugeon Pa malo su posipali gorivo po dronu …….dron im treba sto manje ostecen zbog podataka ako ima u njemu da se izvuce sto vise ! Malo je izgleda pre toga leteo gde netreba pa gasio yranspoder sa vremenom na breme …..A ti navedi da nije tako ,verovatno ga posipao gorivom iz dosade !

Mi

Vaste, podaci su daljinski obrisani prije nego je dron kontrolirano spusten u more. I da ga nadju za sto ne vjerujem da su sposobni nikakve koristi od njega.

Mi

Great sturgeon
Uzmite u obzir cinjenice ovog slucaja a ne zakljucke mainstream medija. Naravno da ce ti zakljucci bitu u korist fine amerike. Previse ima cinjenica i sasvim dovoljno da se shvati sta sei gde desilo u vazduhu. Srecom nila je bespilotna letelica i Rusi su pravilno uradili sto ni metak nisu ispucali a ipak su oborili spijuna koji se previse priblizio. Ameri i Izrael bi ga spucali daleko odlucnije i brze u istoj situaciji.

Gr

@Miloš77

USA sada tamo lete Global Hawk (Forte-10), ‘oce li sada i tu letelicu obarati izbacivalnjem goriva?

Be

Yok,
sad je tamo talijanski G550 call sign IAM1496

Mi

Lete Global Hawk RQ-4 tamo stalno jos od pre pocetka rata. Skoro svaki dan. Samo sada lete blize Turskoj granici.
Iran je oborio Global Hawk jer je dosao preblizu. Malo darme za medije i kraj price.

mi

Popisase se Rusi na americki dron,eto sta se desilo…

Odgovori
Be

Dronovi su potrosna roba.

No, ovo rusko piljenje nema smisla.

Izjava je morala biti jasna, glasna i nedvismislena tipa neidentificirana letjelica je predstavljala sigurnosnu prijetnju.
Prijetnja bez opasnosti po civilne zrtve uklonjena.
Kraj price…

Sve ostalo je izmotavanje.

Odgovori
52

Beduin
Dronovi su potrosna roba.
Гас је потрошна роба
No, ovo rusko piljenje nema smisla.
Но, ово америчко, норвешко, енглеско… пиљење(?) нема смисла
Izjava je morala biti jasna, glasna i nedvismislena tipa neidentificirana letjelica je predstavljala sigurnosnu prijetnju.
Изјава је морала бити јасна, гласна и недвосмислена типа гас кроз цевку је представљао сигурносну претњу. Експлодира у згради, кући и изгину људи, сјебе се зграда, кућа…
Prijetnja bez opasnosti po civilne zrtve uklonjena.
Претња по опасност за зграду, кућу, људе уклоњена.
Kraj price…
Крај приче…
Sve ostalo je izmotavanje.
Све остало је измотавање

iv

Rusi stalno provlace tezu da je ovo borba Rusije protiv NATO. Trenutacni skor je 0 poginulih nato , 200.000 rusa.

Odgovori
Be

Zasto stavljas znak jednakosti izmedju putlera i klike mente ruskog naroda/drzave?

Ovo je borba jednog malog poremecenog diktatora prptiv slobodne volje gradjana druge drzave.

Iv

Pa ako cemo biti realni, sta bi Natp rekao 99 te da je nama Rusija isporucila recimo S300 u sred rata i npr Smerc? Samo molim realno daglefavanje situacije. Nidu u direktnom ratu, ali poluindirektno bih rekao.

Mi

Ne bi nista rekao samo bi skrkao te S300.
Time bi bilo sve receno..

Mi

Sta se Rusi bune. Oni su pomagali S.Koreju i Vijetnam kad su Amerikanci ratovali. Znaju kako to ide i ovo su mogli ocekivati. Zasto se sad prave iznenadjeni?

iv

Ivkos , rezultat bi bio isti samo bi se agonija malo produzila.

Va

Mislav Pa nebune ,bune se Ameri sto im oboren dron kako ti ono kazes,prizemlji Nastavice da obaraju dronove u Crno More Rusi i to je to pa neka pomazu i dalje ! I da sta Amerika radi 10 hiljada kilometara od kuce za razliku od Rusije kojima je sve u komsiluku ?! Posle Kubanske krize, zna se kako je Amerika reagovala ispred praga kuce ,pretila je nekim nuklearkama bese ….ko sto sada osudjujete Ruse za to !

Iv

@iv
To i ja kazem. Tako ce biti i sa Ukr. Agonija ce duze trajati, ali se odbraniti nece, kao ni mi sto nismo mogli. Mogu oni njima da nadoknade deo tehbike, ali ljudstvo ne mogu. Zasto Rusi ne idu napred? Ne moraju, Ukr dolaze ka Bahmutu sami, a rus artiljerija prozdire sve pred sobom.Kad prozdere sve lako ce napred. Top glup potez Ukr, zao mi jadnih ljudi, jer su to necija deca, ocevi, prijatelji. Tuzan rat koji ce zaviti mnogo porodica u crno.

iv

Ivkos, ja ne bi bio bas toliko siguran u to. Tesko da se te dve situacije mogu uporediti. Srbija je bila musica za NATO dok je Ukrajina ipak dosad pogazala kao realna vojna sila za Ruse .Meni ovo vise lici na vijetnamski rat sa tim da su americku ulogu preuzeli Rusi i da su sad vec njihovi gubitci 4 puta veci od americkih. Takodje dok se za kosovo zaista moze reci daje kolevka srpske drzave i kultureJ Krim je ruski ratni plen,produkat imperijalnog osvajanja, gde je vecina autohtonog stanovnistva u zadnjih sto godina proterano i ocisceno.Ja ipak necu da ulazim u procene kako ce se sve ovo zavrsiti, mislim dato u ovmom momentu tesko da iko moze da predvidi,verovatno ce do leta sve biti jasnije . Ja ako kazem Jda ce Ukrajina da pobedi imam isto 50% sanse da pogodim ako sto ti kazes Rusija.a definitivno navijam za Ukrajinu, od 2014 su izlozeni neprekidnom maltretiranju , bombardovanju i otimanju teritorije od staljinistickog putinovog rezima ali zalimi ruse koji ginu za bukvalno nista, a sa ovim ratom su se vratili u diktaturu koju su imali za vreme komunizma.

iv

iv
ja navijam da se rat zavrsi, i ne navijam ni za jednu stranu,ali realno sagledavam. jer obe strane podizu ulog i iz dana u dan smo blizi svetskom sukobu. Kao sto vidimo Kina je uz Rusiju, jer nema kuda i nju okruzuju, blokada na cipove itd itd. Znaci raste napetost. Ovo sa medjunarodnim sudom je jos vece ludilo, jer ce putko ako se oseti ugrozenim, a hoce i postace jos paranoicniji, povuci sve nas sa sobom u ambis. Ukrajina ostaje bez ljudstva, jer Rusi su promenili taktiku, ne idu napred, cekaju da ovi dodju njima,a artiljerija jede sve na otvorenom. Dzabe tenkovi, avioni kad nema ko da vozi. Cini mi se da obe strane igraju na to ciji ce rezim ore da padne. Zapad ceka da se Rusi dignu i zbace Vlajka, a Ŕusi se nadaju da ce ukrajinski vlajko da bezi jer ce ga narod zbaciti zbog jezivih gubitaka. nece se ovde linija fronta bitnije pomerati.

Fe

@ iv

Što se tiče broja poginulih Rusa, Mediazona (Pussy Riot) i BBC na ruskom na zona.media navode:

According to BBC News Russian and the Mediazona news website, out of 17,375 Russian soldiers and contractors whose deaths they had documented by 16 March 2023, 10.6 percent (1,849) were officers, while 12 percent (2,077) were Motorized Rifle Troops and 9.3 percent (1,619) were members of the Russian Airborne Forces (VDV). In addition, 9.1 percent (1,583) of Russian soldiers whose deaths had been confirmed were people who were mobilized, while 12 percent (2,092) were convicts.[78]

Što se tiče Ukrajine, još pre 5-6 meseci se fon der Lajen izlanula da su do tada imali više od 100,000 poginulih, posle toga su krenule stravično krvave borbe za Soledar pa Bahmut, što može lako da znači da ih sada možda ima baš onoliko koliko navodiš da ima poginulih Rusa.

Inače, evo šta neki upućeniji od svakog od nas ovde konstatuju o tim silnim ruskim gubicima:

With respect to Russian military losses, Ukrainian estimates tended to be high, while Russian estimates of their own losses tended to be low. Combat deaths can be inferred from a variety of sources, including satellite imagery and video image of military actions.[101] According to a researcher at the Department of Peace and Conflict Research at Uppsala University in Sweden, regarding Russian military losses, Ukraine’s government was engaged in a misinformation campaign aimed to boost morale and Western media were generally happy to accept its claims, while Russia was „probably“ downplaying its own casualties. Ukraine also tended to be quieter about its own military fatalities.[102]

Hint: Ukraine’s government was engaged in a misinformation campaign aimed to boost morale and Western media were generally happy to accept its claims.

Ma

@Feline to se poklapa sa tvrdnjama nezavisnih turskih izvora koji navode da je odnos gubitaka 7:1 u ljudstvu, dok je u tehnici odnos gubitaka između 8:1 i 9:1, dakle na 1 poginulog Rusa gine 7 Ukrajinaca. U svakom slučaju stravični gubici, ovo je sigurno najgori rat od 2.sv rata pa naovamo, po gubicima vojnog osoblja. Krvati je bio Vijetnamski rat sa većim gubicima civila odnosno sa većim civilnim žrtavama.

ma

Poenta ovog „incidenta“ sa dronom je što ne moze niko da kaze da je oboren, jer niti je posada ruskog Su 27 dejstvovala topovima niti su koristili rakete, pravno gledano nije doslo do obaranja ali do incidenta jeste. Nesto slicno smo nedavno videli kada je došlo do incidenta izmedju kineskih i indijskih vojnika na granicnoj linici, ni jedni ni drugi nisu koristili ni vatreno ni hladno oruzje nego su se tukli motkama, dakle pravno gledano niko nikoga nije napao. Isto i kod ovog incidenta pravno gledano dron nije napadnut bez obzira na snimak, ne postoji u teoriji napad gorivom, samo dejstvo topovima i raketama, dakle pravno gledano do napada nije došlo i to je to. Mozes da negoduješ da se zališ ali ne mozees da tvrdiš da si napadnut u tome je caka, a svi to kao da previdjate.

Odgovori
Mi

Ovde se stalno prenebregava CINJENICA da su Rusi u MEDJUNARODNIM VODAMA OBORILI USA dron – pa na bilo koji nacin …

I sta se desilo – saopstenje o „ekoloski“ neprihvatljivom dogadjaju a sutra dronovi lete uz tursku obalu …

I?

Odgovori
Br

Amerikanci prv put upotrebili najskuplji i najbollji avion F-22 da bi oborili mali kineski balon i to tek kad je preleteo celu zemlju i jedan decji balon. Rusi Suhojima ispustanjem goriva obaraju dronove od 60 miiona… Zelenski vec dve godine trazi da ide na dodelu oskara ali mu ne daju. Predstavnica Zelenih (ekologija) kaze da je Nemacka u ratu sa Rusijom pa je demantuje 550 zvanicnika za dva dana, a zaduzena je za spoljnu politiku… Zabranjuju se klasicni pisci, pica, jela, rase pasa i macaka, kompozitori, cak se spaljuju i knjige, ruse se spomenici, menjaju se tekstovi pesama, polako se zabranjuju cak i Sekspir, Sofokle, Haksli, Orvel, izgleda da nivi Dzejms bond mora da bude zena… Uz sve to dva bratska naroda vode rovovski I. sv. rat vec godinu dana, a 21. vek. Dok zvanicnici kazu da je bolja eskalacija trenutno, nego pregovori, ili da nije bilo ni planirano postovanje medjunarodnog dogovora, ili da nije vazno sta narod misli i milion drugih neverovatnih stvari sa svih strana, uz nenormalno bogacenje odabranih, isto na svim stranama i tako je jos od suludih mera kompletnog zatvaranja, pa na ovamo…

Kao da zivimo u niskobudzetnom, a odlicno reziranom trileru. They live. Mozda na kraju stvarno dobije oskara.

Tenkovi i avioni su ovde u drugom planu i nisu previse bitni (osim da se sto vise unisti svega na obadve strane, a gde se ne ratuje da se isprazne magacini). Scenario je vec napisan do kraja, jedino sto je film izgleda dugometrazni… Kasting za uloge traje jos od 2014.

Odgovori
Mi

Moze li se balon srusiti ispustanjem goriva?
Srusili ga kad je preletio cijelu zemlju?? To bi kao trebalo da se protumaci kako ga nisu mogli srusiti. Niti je preletio cijelu zemlju niti su ga zeljeli srusiti ranije. Danima su raspravljali hoce li ga srusiti ili ne.
Citava analiza je prepuna populistickih zakljucaka.
Jos da smo culi u analizi o slobodi medija u Rusiji, hapsenju novinara koji agresiju na Ukrajinu nazovubratom, a ne specijalnom vojnom operacijom, ubojstvima oporbenih politicara, mijenjanju ustava kako bi Putin ostao dozivotno na vlasti. Pre dug bi bio post svega sto bi se dalo napisati…

Br

@Mislav

Kakvi populisticki zakljucci? Pa da li je normalno da se sve ovo desava 2023 godine? Umesto da letimo na Mars, jer smo cak 60 godina ranije sleteli na mesec, spaljuju se knjige, ruse se gasovodi ekoloskog goriva i vode se bratoubilacki ratovi… Pa nemoguce je da su za sve 100% krivi Rusi koji su saka jada i bede, sa minornim uticajem na geopolitiku, dok sa druge strane imamo drzave koje svoju kolonijalnu politiku vode vec vise od 300 godina… Pa valjda je barem malo krivica i na drugoj strani?

Br

Da rezimirmo, u ovom paketu, narocito ako vecina uspe da stigne barem do sredine ili eventualno kraja proleca, Urajina dobija, bez Abramsa, a sa francuskim tenkicima i nesto od Leoparda 1, ukupno oko 350 tenkova (nazalost u 7-8 tipova i verzija), tu su i oko 200 borbenih vozila pesadije na gusenicama, pa oko 450 oklopnih transportera i jos par stotina Hamvija i slicnih lakih olopnih vozila i mrap-a. Tu su i izgleda ipak 2 baterije Patriot, dva dviziona KUB, dodatni SAMP i Nasams pvo sistemi, kao i oko dvadesetak Migova. Uz to cak 17 zemalja prikuplja municiju za Ukr, stize i cak 100 modernih samohodnih haubica, a vec je isporuceno oko 80 Himarsa i par stotina haubica i oko hiljadu raznih oklopnih vozila i tenkova. Zapani analiticari kazu da je ovo poslednja sansa Ukrajine za ozbiljniju ofanzivu, jer ako sa ovoliko oruzja nista znacajno ne urade, nece nikada. Bez ove poslednje transe u Ukr je vec upumpano oko 120 milijardi za godinu dana, neki tvrde i vise, sada idemo do 200 milijardi, dok je ruski vojni budzet oko 60 milijrdi za onoliku teritoriju… Plus su u Americi sledece godine izbori, a niko ne zeli rupu bez dna, dok svi zele zemlju koja pocinje da vraca ogromne kredite uzete u najnepovoljnijem periodu sa velikim kamatama i koju ce obnavljati zapadne kompanije. Na koji ishod bi ste se vi kladili? Zamislite Amerika totalno porazi Rusiju i vise nema neprijatelja… Sta bi se desilo sa onolikom americkom vojnom industrijom u ovim kriznim vremenima? Svakome ko nije ideoloski ostrascen ishod ovog sukoba je jasan. Vojne vezbe zajedno izvode JAR, Indija i Kina, pa onda Kina pomirila Arabiju i Iran i stali na stranu Rusije, Turska neposlusna… Od napada na Libiju ilegalni imigranti opsedaju EU… Misija je zavrsena. Amerika i GB su na brzinu stvorili neprijatelje za narednih par decenija i vojna industrija ce i dalje cvetati, dok ce srednja klasa i dalje padati. NATO nije protiv Putina, jedni bez drugog ne mogu postojati. Jedni plase svoje da ce ih Rusi osvojiti, iako ocigledno nemaju snage ni iskustva za takvu akciju, dok drugi pokazuju kako to izgleda kad zapad drugima uvodi demokratiju. Savrsen spoj.

Odgovori
Zi

su-27 ga OBORIO FORSAŽOM. Mislim da su-27 ne moze da izbacuje gorivo.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor