BEG airport status
Bajraktar se dobro prodaje ali da li svi kupci mogu dobiti željeni optoelektronski sistem? Za Bajraktar su do sada primećene tri opcije optoelektronskog sistema / Foto: Petar Vojinović

Bajraktar se dobro prodaje ali da li svi kupci mogu dobiti željeni optoelektronski sistem?

Kao što je Tango Six već preneo, Albanija je zvanično poslednja, a prema tvrdnji proizvođača, ujedno i 27. država koja je potpisala ugovor za turske izviđačko-borbene besposadne letelice TB2 Bajraktar.

Prema onome što znamo iz otvorenih javnih izvora, poslenja država kojoj su isporučene letelice ovog tipa je Mali, koji je krajem decembra dobio barem dva Bajraktara, što je procenjeno na osnovu video snimaka malijske državne televizije.

Kako prenose pojedini afrički mediji, na snimku se malijski TB2 vide u vazduhoplovnoj bazi Sevare u centralnom regionu Malija, a letelice su, zajedno sa komandnom stanicom prikazane ministru odbrane Malija Sadiju Kamariju.

Ono što se može uočiti je da malijske letelice nemaju optoelektronski sistem MX-15D kanadskog proizvođača L3Harris Wescam (podružnica američke kompanije L3Harris Technologies) već turski sistem Aselsan CATS.

Turski optoelektronski sistem na malijskim TB2 se objašnjava time da je 2021. godine kanadska vlada blokirala izvoz MX-15D Turskoj (prethodno je to suspendovano oktobra 2020. godine tokom rata u Nagodno-Karabahu).

Međutim, primećeno je bilo da, na primer, ukrajinski Bajraktari ipak imaju kanadski sistem što može značiti da Kanađani nisu potpuno zabranili njegovu integraciju na tursku letelicu i da pojedini kupci mogu izabrati i dobiti MX-15D. Ipak, turski CATS je primećen i kod Bajraktara koje je kupila Etiopija dok je kod letelica TB2 u Turkmenistanu primenjen evropski Hensoldt Argos II.

Prilog televizije ORTM1 o dolasku BPL Bajraktar u Mali:

 

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

St

I sta to kokretno znaci, kakve su karakteirstike jednog, drugog, treceg sistema?

Odgovori
Sr

@Stojko
U prevodu znaci da Kanada izdaje izvozne dozvole za svoj proizvod koji je ocigledno najbolji.

Ze

Razlika je ocigledno u dometu i rezoluciji ciljeva koji se napadaju,verovatno je sa kanadskim sistemom preciznost bolja i mislim da za nase bajraktare nece biti zabrane za kanadsku optiku

St

@Zeljko
Nesto sumnjam da ce biti tih nasih Bajraktara. Ucutase se svi a izbori daleko.

Sr

@Stojko
Svi nesto govore kako bi nam „zapad uskratio delove“, a niko ne pominje kako bi nas Turci napali bukvalno danas samo da mogu, o tehnickoj podrsci da ne govorimo.

Uopste saradjivati sa njima vojno je suicid. Grci su nasi saveznici, ne raspali Sultanat.

Mi

@Srbofil
Apsolutno se slazem za sultana i Grke.
Ipak ne bi bilo lose imati tri cetiri Bajraktara radi iskustva i jos blize bolje saradje sa Grcima. Nije to toliko skupo.

Br

@Srbofil
Ljudi joj ni ne znaju kako je stetan nas sporazum o spoljnoj trgovini sa njima. Od potpisivanja polrivenost uvoza izvozom je znacajno opala. To nam moze biti metod ucene ako Turci krenu da naoruzavaju Albance. Vratimo im carine i izgubice dobar deo od 800 miliona evra suficita koji imaju sa nama.

Br

@Srbofil, Milos 77

Svaku vojnu saradnju sa Turskom treba bez ikakve sumnje odmah stopirati. Pa oni su Kosovu i Metohiji, entitetu koji mi kao i preko 100 drzava UN-a ne priznajemo, prodali ili ugovorili zajedno sa USA, u kompletu sa policijom i vojskom, koju inace ne mogu imati po povelji UN-a, preko 350 laksih oklopnih vozila (M1117 Guardian, Otokar Cobra, Humvee, Kirpi, Vuran, Akrep), plus minobacaci i dronovi. Plus jos oko 300 novih vojnih dzipova i oko 500 kamiona, a stize i ostalo, po sredstva, pvo, a u najavi su i vodjene haubice 105mm… Ovde inace nisu uracunata specificna oklopna vozila policijskih snaga, kao i dilovi sa BiH. Kad na sve ovo dodamo KFOR i Albaniju, situacija je vise nego jasna.

Ni

@Srbofil

Imamo isto misljenje oko saradnje sa Turskom i Grckom, ali mislim da gresis da bi nas napali bukvalno danas da mogu. Turci imaju mnogo vecih problema sto kod kuce sto u drzavama u koje se petljaju. Ex-YU republike su im verovatno zadnja rupica na frulici. Obrati samo paznju kada ovi iz Federacije krenu da talasaju, odmah se sastaju Vucic i Erdogan i tenzije splasnu. Turcima ne odgovara, pogotovo ne sada, nikakav sukob na Balkanu. A i nisu se Turci kroz istoriju pretrgli pomazuci BiH muslimane i Albance, mnogo vise ih je pomagao zapad, arapske drzave, Iran.

А

@Srbofil

Србија има изузетно нормалне односе са Турском још од времена Ататурка, а неким, па преко наших комуниста (и њихових разних војних диктатура), па све до данас. Турска је нама партнер колико и остале балканске државе (па можда чак један и од бољих, јер нам је конкуренција таква каква је).

Идеја да би Турска данас напала Србију је тек неозбиљна, јер данас Туркса има једне од најбољих односа управо са Србијом, када гледамо шири регион.

На крају дана, Турци нам представљају одличан механизам притиска на запад око војних набавки, јер ако они уцењују или праве проблем око нечега, увек можемо да се окренемо и кажемо има неко други (Турска, Кина, Русија или неко четврти, нпр. Јужна Кореја) који ће продати.

@Brad

За то се треба обратити групи која је успела да договори један такав споразум.

@Branko

Маните се те приче и таквог става. Ако би ишли том логиком, пола западних држава би било ван конкуренције за војну сарадњу, јер су продали или донирали нешто ткз. Војсци Косова.

Једноставно, ако су Турци спремни да нам продају нешто (а да нам то треба) или још боље да сарађују на неки начин (нпр. лиценца итд.), таква одлука нама неће шкодити.

Br

@Aleksa

Nije polovina drzava donirala oruzje Kosovu i Metohiji, vec je 90% oruzja Turska i USA.

om

Srbofil@ tako je ,Turci vam nikad nisu bili saveznici,niti neće. Mene samo čudi kako vaša oficijelna politika stalno mantra o Turcima.
U slučaju rata Turci su spremni naoružati Albance i Bosance i to vrlo brzo i lako jer imaju pristup obali.

А

@Branko

Наоружање Косово су донирали гомиле држава. Или ћемо се држати онда приципа и рећи, нема куповине од свих тих држава, или уопште нећемо уводити такав глуп принцип, јер су једни дали њима мање, а други више.

Th

Koga briga. I to bi bilo dovoljno da se napadne nekoliko hiljada tzv. pobunjenika sa lakim pesadijskim oruzjem. Problem je samo Albanija sto se opasno naoruzava sa nekoliko Stingera i Javelina. Opasno. Mogli bi delomicno uzvratiti vatru.

Odgovori
Gl

Tako smo i UČK podcenjivali i smejali im se a vala i druge narode i narodnosti SFRJ … pa nismo sjajno prošli. Da ne kažm da smo dobili po *****

Ni

@Gliga

Zato nas je Nato napao, jer je teroristima iz uck tako dobro islo? Kako je krenulo, isace da nas je Nato napao da bi nas spasio od tih koje pominjes.
Sto se ostalog tice, za pocetak pogledaj kada se JNA povukla iz svih Ex-YU republika, a do kada je rat trajao i izmedju koga se vodio…

Pr

Ako RV Srbije ima samo 4 oklopna helikoptera Mi-35 (onih 4 plaćenih nikako da stignu zbog pretnje sankcijama, a ni najavljenih 11 polovnih sa Kipra isto nikako da se pojave kod nas!) onda čak i mali broj Stingera može da napravi popriličnu štetu, pa to ne bi valjalo potcenjivati. A što se tiče Bajraktara, njemu nije bitan samo optički sistem, već i oružje koje nosi – rakete MAM-L su ono što ga je učinilo opasnim oružjem (laserski vođena raketa dometa 15 km sposobna da uništi čak i dobro oklopljene ciljeve). Pitanje je i šta od naoružanja može koji kupac da dobije uz ove bespilotne letelice…

Pa

Profa
Pa da pazarimo par puta vise helikoptera nego sto ce ovi imati stingera? Da ekspertski smanjimo relativnu stetu?

Mi

Izgleda ako se proizvod koristi protiv NATO neprinatelja tojest Rusije onda sankcije nisu na snazi.
Po tome bi trebalo da znaci da sve NATO clanice ukljucujuci Albaniju mogu da kupe Bajraktar sa najboljom uvoznom opremom.

Kad smo vec kod Bajraktara, nesto ga nema u akciji vec dugo. A bilo ih je koliko u Ukrajni? 50-70. Zašto se ne koriste više ako nisu vecinom poobarani. Moja pretpostavka je da čuvaju taj mali broj preostalih za lepo vreme na prolece.

Odgovori

Upravo je sada najbolje vreme da ih koriste, ukoliko ih i dalje imaju.
Nema pokrica vegetacije.

U medjuvremenu je artiljerija postala glavno sredstvo uz upotrebu jeftinijih dronova. Zaista je impozantan broj granata koje su i jedni i drugi iskoristili.

Č

Letelica TB2 nije pravljena za intenzivnu borbenu upotrebu u zonama povećane gustine i aktivnosti neprijateljske PVO što sledstveno može uticati na smanjenu borbenu žilavost i preživljavanje iste spram visoke cene aparata.

Mi

Mislim da je ruski PVO odradio svoje jos letos sto se Bajaktara tice. Da im nisu poobarali 5060 komada sigurno bi ih i dalje koristili aktivno i hvalili bi se sa video snimcima svaki dan kao pre leta.

Malecki dronovi kategorije DJI su vec skroz drugi problem i sadasnji PVO sistemi ih jako tesko mogu videti i neutralisati. Snajperista ima vece sanse nego PVO.

Ni

@Gastritis

Ali ima PVO. A ima i onaj izvestaj po kome je UKR izgubila vecinu Bajraktara jos na pocetku sukoba.
Sad mahom rade komercijalni kvadovi. Bas sam danas gledao te snimke, sto starije sto novije, ovi kvadovi su odlicna stvar (jos termovizija da se nabaci), jeftini, moze ih se nastancati/nakupovati koliko zelis tako da mogu non-stop zvrndati u vazduhu. Tesko se otkrivaju, tako da protivnicka pesadija i oklop nikada ne zna da li su ‘snimljeni’. U sprezi sa artiljerijom ubitacna kombinacija.
Sto se artiljerije tice, ona je oduvek bila kraljica bojnog polja u ovakvim sukobima. Skoro sam citao ukrajinske izvestaje da je UKR vojska samo na Hersonskom pravcu dnevno ispaljivala do 6.000 zrna. I jedna i druga strana pretrpela je najvece gubitke upravo od artiljerije. Naleteo na podatak, ne znam da li je tacno a i tesko je sa preciznoscu utvrditi, da je od puscane municije stradalo (na obe strane) svega 3% vojnika u Ukrajini. Sve ostalo optada na artiljeriju (najvise), raznorazne rakete, avione, helikoptere, BPL itd.

Mi

@Nikola
Tako je. Jedini je problem sto su tim mali DJI dronovi kratkog dometa (do oko 10km) sto onemogucava izvidjanje i obelezavanje ciljeva van tog dometa. Svi su oni jako velika muka za sadasnji PVO. Leka skoro da nema osim protivelektronskog dejstvovanja koje nije prakticno i nemoze se non stop koristiti.

Zvanicno je objavljeno da je pocela serijska proizvodnja Ika-20M
Ne samo sto moze daponese 15x veci borbeni teret, nego i ima bar duplo veci domet

Jako mi je drago sto Srbija ima sopstvenu proizvodnju IKA dronova razlicitih velicina. Kad sam pre par godina rekao da ce srbija imati bar 5 razlicitih borbenih dronova do 2030 ovde su mi se smejali.

Be

Da li je iko od vas primetio, da u zadnjih par meseci nema snimaka dejstva Bajraktara iz Ukrajine???????

Na početku rata se moglo svaki dan naći snimak na YouTube, u zadnje vreme ih absolutno nema, ali zato su Kamikaze dronovi prevladali.

Odgovori
Mr

A zašto bi ih koristili i riskirali obaranje oko prve crte kada imaju male dronove, ultraprecizne HIMARS i Excalibur granate?

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Blejky na: [POSLEDNJA VEST] Hrvatskoj isporučeno prvih 6 višenamenskih borbenih aviona Rafal

Sine moj pilot Miga -29 samo u snovima može sanjati da će ikada doći u situaciju za blisku zračnu borbu sa Rafalom. Rafal ima mogučnosti da pronađe i indetificira i gađa drugi zrakoplov bez da koristi radar i to ako se nevaram na udaljenostima do čak 100km. Pilot Miga neće biti svjestan da je otkriven…

26. Apr 2024.Pogledaj

Živojin Banković na: [POSLEDNJA VEST] Hrvatskoj isporučeno prvih 6 višenamenskih borbenih aviona Rafal

Djuka Како мислите да ХРЗ са 12 авиона учествује у Baltic Air Policing? Два авиона увек у дежурној пари, један као могућа резерва за дежурну пару, два увек на неким прегледима, два двоседа за обуку. Остаје око 5 авиона, а не заборавите да је оперативност Рафала у француској војсци око 50-55 посто. Нису се џабе…

26. Apr 2024.Pogledaj

JF-17 na: [POSLEDNJA VEST] Hrvatskoj isporučeno prvih 6 višenamenskih borbenih aviona Rafal

Koja bliska borba u 21. vijeku, zemljače? Situacija je takva da dva hrvatska Rafala bez da ulaze u vazdusni prostor Srbije, negdje iz istočne Slavonije, obore cijelu eskadrilu migova 29 čim polete sa Batajnice. Kakva crna bliska borba pa to je kao pojava nestalo prije skoro 40 godina. Mislim da je zadnja bliska borba bila…

26. Apr 2024.Pogledaj

Nenad (Sr) na: [POSLEDNJA VEST] Hrvatskoj isporučeno prvih 6 višenamenskih borbenih aviona Rafal

Srbija ima malo zaokruzeniji sistem RV i PVO, to je prednost. Tu su i neke novije ruske rakete koje su u ravni sa francuskim. Inace je Rafal, kao sam avion, ipak bolji od Mig-29. Ne racuna se samo avion, vec ceo sistem PVO.

26. Apr 2024.Pogledaj

Srbofil na: [POSLEDNJA VEST] Hrvatskoj isporučeno prvih 6 višenamenskih borbenih aviona Rafal

@Milki Vučić je Bosanac, Toma je Srbijanac, a radari zaista nisu bitni.

26. Apr 2024.Pogledaj