BEG airport status
Jutarnji list: U toku pripreme za slanje hrvatskih helikoptera Mi-8 Ukrajini Jutarnji list navodi da se Ukrajini šalje 12 Mi-8MTV-1 i dva Mi-8T / Foto: Živojin Banković, Tango Six

Jutarnji list: U toku pripreme za slanje hrvatskih helikoptera Mi-8 Ukrajini

Nakon samo par meseci pauze, mediji u Hrvatskoj ponovo pišu o tome da će Ukrajina dobiti helikoptere iz sastava hrvatskog ratnog vazduhoplovstva (HRZ). Jutarnji list je prekjuče objavio da su započete pripreme za slanje 14 hrvatskih Mi-8 (12 Mi-8MTV-1 i dva Mi-8T) čija će isporuka krenuti za deset dana. Kako se još navodi, pripreme helikoptera se obavljaju u Zrakoplovno-tehničkom centru u Velikoj Gorici. Sa letelica se, kako piše Jutarnji, skidaju hrvatske oznake, doliva se ulje i po potrebi se menja istrošeni materijal.

Prema informacijama hrvatskog medija, helikopteri će prvo biti prebačeni u Poljsku, sedam letelica, za koje se pretpostavlja da imaju manje resursa, će u delimično rastavljenom stanju biti transportovano kopnenim putem, dok će posade sedam helikoptera s većim resursima izvršiti prelet. Jutarnji podseća i da će nakon donacije helikoptera Mi-8 Ukrajini, HRZ raspolagati sa 10 transportnih helikoptera Mi-171Š i 4 Black Hawk.

Prve spekulacije o slanju hrvatskih helikoptera Ukrajini pojavile su se još u proleće prošle godine, da bi ovu donaciju u novembru potvrdio hrvatski premijer Andrej Plenković. Za pomenutih 14 Mi-8 se zna da resursi počinju da im ističu ove godine i da je bilo planirano da budu povučeni iz naoružanja 2027. godine. Njihova zamena biće 12 Black Hawk, već su isporučena prva dva koji su bili američka donacija, kao i prva dva kupljena primerka. Postoje i pretpostavke da bi Hrvatska umesto doniranih sovjetskih helikoptera, mogla dobiti donaciju dodatnih UH-60 (po istom principu kako je Češka umesto sovjetskih dobila američke helikoptere), a treba pomenuti i da je plan nekih prethodnih hrvatskih vlasti bio i prodaja starih Mi-8.

Helikoptere iz familije Mi-8 su do sada Ukrajini uputile ili planiraju da pošalju Letonija (4 Mi-8MTV-1), Litvanija (dva Mi-8MTV-1), SAD (20 bivših avganistanskih Mi-17V-5), Slovačka (4 Mi-17). Kako se evropske države polako oslobađaju sovjetske vazduhoplovne tehnike, nije nemoguće da u skorijoj budućnosti svoje helikoptere ovog tipa pošalju i Češka i Poljska. Češka je već poslala bar 4 desantno-jurišna helikoptera Mi-35 (Mi-24V), realno je da ih pošalje još, a kao zamenu će od SAD, preko programa Excess Defense Articles, dobiti 8 polovnih helikoptera iz sastava američkog Mornaričkog Korpusa (USMC). Reč je o dva višenamenska helikoptera UH-1Y i šest borbenih AH-1Z, upravo dva tipa helikoptera koje je Češka prethodno kupila (8 UH-1Y i 4 AH-1Z).

Vlada Hrvatske za sada ne objavljuje detalje vojne pomoći koja se šalje Ukrajini, zvanično se ipak zna da su do sada bile bar 4 pošiljke, da su one, između ostalog sadržale streljačko naoružanje dovoljno za opremanje 4 pešadijske brigade, najverovatnbije oko ili nešto preko 15 starih sovjetskih topova M-46 kalibra 130 mm čije postojanje na ratištima u Ukrajini je potvrđeno fotografijama i video snimcima.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

ma

Dodatni poticaj je šta je zadnji remont relativno novih mi171sh koji su radili Rusi je ispao teški fijasko i dignute se kaznene prijave zbog toga. Dobra pouka za nikad više kupovati rusku opremu.

Odgovori
Mi

Bilo je prigovora na obavljen remont tih helikoptera u Ukrajini prije pet- šest godina.
Sad će se sami Ukrajinci morati nositi s tako obavljenim poslom. 😅

Odgovori
ma

Ne baš, taj remont 8-ica nije bio posebno problematičan (koliko već na tako starim helikopterima može sve biti super).

Fijasko je bio Ruski remont daleko novijih MI-171Sh, nakon kojeg je skoro pola helikoptera ostalo u ne-letnom stanju. Ruski helikopteri su prilikom tog remonta muljali i stavljali neispravne ili poluispravne dijelove, npr neispravne pumpe za ulje.
Nakon tog remonta Ruskih helikoptera su dignute kaznene prijave.

Pr

Max,

iz ove perspektive, dobar potez Rusa. :D

ma

Da, majstorski strateški potez – osigurali su da još jedna zemlja više nikad ne nabavlja njihovu opremu i usluge, a dobili su da Hrvatska par mjeseci ima prizemljen transportni helikopter – koji vrhunski uspjeh šahovske strategije.
Sami Mi171Sh su se pokazali dobrima, ali bilokakva logistika oko rezervnih dijelova ili opreme je klasičan ruski logistički i koruptivni košmar (a sve prije ovog rata). Dođu mehaničari odraditi posao i njihovi šefovi im nemaju za poslati dijelove jer je netko pokrao/nije nabavio/nije planirao. Na kraju ni ne dobiju pare za odrađeni posao jer ga nisu završili a država više ne želi imati posla sa „Ruskim helikopterima“.

Ac

Max da budemo iskreni,vi ste vec resili da ruske helikoptere zamenite helikopterima sa zapada.Kako god da su odradili remont vi bi ste ih menjali.S obzirom da su Rusi slicni po mentalitetu nama balkancima,nebi me cudilo da su tako namerno i radili.

Ni

@max

Zemlje clanice Nato-a (izuzev Turske) svakako ne kupuju od Rusije. Ostale drzave koje nisu u Nato, njima se preti sankcijama. Tako da nisam bas siguran da od Rusije nece kupovati, pogotovo posle sukoba kada ce Rusi imati mnogo toga vise da ponude (dokazano u ratnim uslovima) nego pre rata.

ma

@Aca nije baš tako, tada nije bilo rata ni u naznakama niti je bila planirana nikakva zamjena za Mi171Sh i bili su perspektivni. I Ruski helikopteri su tada mogli računati da će nakon uspješnog remonta sigurno raditi još u Hrvatskoj (da se nisu tako osramotili).

D

Nikola

A ko ce prodati te oruzje kada je rusija pod embargom? Kako ce proizvoditi kada nemaju zapadne djelove?
A kako ovaj rat ide rusko oruzje pokazao da rusko oruzje je smijesno.Rusi ovaj rat strateski izgubili. Ruski PVO smijurija. Ruske tenkove poptut T-90 tenkisti postali kosmonauti kao i sa T-72

Ni

@D

Pod kakvim embargom, mislis sankcijama? Pa i pre sankcija Rusija nije prodavala naoruzanje drzavama koje joj sada uvode 100-i paket kojekakvih sankcija. Sto se proizvodnje tice, stancaju Rusi punom parom i bez tih delova sa zapada. Ta prica kako nece moci da prave nista podseca me na onu pricu (ponovljenu vise puta) kako su Rusi ostali bez municije, pa samo sto nisu, kako su bankrotirali, pa samo sto nisu bankrotirali itd.
Sto se samog rata tice, znas kako ovo sto gledas u Ukrajini je rat koji tesko da moze da se poredi sa bilo kojim ratom od kraja drugog sv. rata. I veruj mi Ukrajincima je do svega samo ne do smeha. Nije ovo sukob protiv tamo nekih papucara sa kalasnjikovima u rukama, protiv kojih neki drugi obicno ratuju pa na kraju i odatle pobegnu. U Ukrajini se masovno gine, gubi se tehnika ali to je rat, a ne lupanje papucara i sandalara po Bliskom Istoku.

Nj

Kada bi dobili i samo 2 blackhawka za ovo, odlicno… jos se 6 novih kupi i rijesimo se ruske tehnike… ionak produzenja resursa i remonti ruskih helikoptera nece biti jako dugo dostupni zbog sankcija.

Odgovori
Th

@Njofra
Te helikoptere ne vrede nista. Kamoli jedan novi Black Hawk.
Jedino su mogli po Hrvatskoj leteti do izteka resursa. Ovako
imaju korist u Ukrajni vise u humanitarnoj svrhi nego borbenoj.
Preostalih 10 Mi-171 sto pre zamenit sa 10 Black Hawka. Od tih
da 2 budu u konfiguraciji za borbene zadace. Tako da 12 obicna
budu u kopnenim snagaman i 2 u HSSu.

Th

@Thomas
Mala greska. Nije HSS nego ZSS. Ona prva dva su bila za specijalce.
Njima trebaju bolje opremljeni i jace naoruzani. Treba ih zamjenit.

Ni

@Thomas

“Preostalih 10 Mi-171 sto pre zamenit sa 10 Black Hawka“

I time ne dobijate nista, cak naprotiv slabite transportne kapacitete jer tih 10 Mil-ova preveze vise ljudstva nego 20 Blek Houk.

Druga stvar Blek Houk nije srednji transportni helikopter kao Mi-17, vec visenamenski helikopter koji kod Amerikanaca ima srednje mesto u tkz. konceptu vazdusnog napada. Hrvatska nema koncept upotrebe u ‘air assault’ operacijama, zbog cega je Blek Houk i konstruisan.
Pa onda pitanje da li Hr moze uvesti u upotrebu Blek Houk, ima li dovoljno pilota, troskovi skolovanja i obuke letackog i zemaljskog osoblja, operativni troskovi itd. itd.

Br

2 Blackhawka oko 120 miliona, ovih cetrnaest ne vrede ni 20 miliona…

ma

@Thomas naravno da nitko ne ocekuje novi UH60. Ali vjerojatno će biti tipa donacija par komada rabljenih uz plaćanje remonta.
A budući da će Hrvatska ionako morati naručiti i par novih – vjerojatno će opet biti neki kombinirani paket kao zadnji put 2 nova + 2 donacija kao što je bilo zadnji put.
Što je onda 8kom UH60 uz postoječih 10kom Mi-171Sh. I više nego dovoljno za transportnu komponentu, pogotovo jer već stižu i novi Subaru 412EPX za zaštitu/spašavanje pa se HRZ više time neće trebati baviti.

Mi

Branko, dva BH ne kostaju 120 miliona. Hrvatska je nabavila dva po slicnoj cijeni ali tu je uracunata i obuka i rezervni motori i dijelovi za sve one koji slijede nakon ta dva.

Mi

Max

I ta dva donirana su novi.

Br

@Mislav

Uracunaj i inflaciju i dodatni skok zbog velike trenutne potraznje… To sto si naveo je bilo pre 3 godine.

Be

Gledaj Nikola.
Hrvatska je drzava s izrazito razvijenom prometnom, posebno cestovnom, infrastrukturom.

Za HR potrebe, prebacivanje veceg broja ljudi, ili tereta, s jednog mjesta na drugo helikopterima i nema bas nekog smisla jer je gotovo sve dostupno cestom.

Zisku?

Be

Apsolutno podrzavam ovaj potez HR vlade.

Odgovori
ca

Vjerojatno ne ide svih 14. Zanimljivo neki od ovih su zapeli 2014. u Sevastopolu prilikom remonta usred krimske „krize“. Pušteni u Hr na intervenciju Lavrova.

Odgovori
om

Ide svih četrnaest. Sedam ih preletava do Poljske, a sedam ih šaljemo željeznicom.

Si

Све у свему логичан потез .Неби чудило да оду и ми 17 за Украјину у неком будућем периоду ….

Odgovori
Mu

Neki od ovih helikoptera na slikama su se srušili na Šolti u 80-tima.

Odgovori
Da

Ti helikopteri su kupljeni polovni 90′
Kakva Šolta 80′ ?

K

Jedini imalo logicni potez. Ono sto bi zaista bilo za pohvalu, jer bi bila prilicna zrtva za OSRH, bi bila donacija M-84A4, ali ne vidim hrabrosti za to. A trebalo bi prethodno i zamjenu dogovoriti, kao i modernizaciju samih vozila.

M-80A ne znam bi li Ukrajinci uopce i primili, ali ako bi trebalo bi im i to dati. Kao i Gvozdike i ostatak 130mm topova iz skladista. Svi ti sustavi su zastarijeli, suvisni i zamjene su im vec ili u sluzbi, ili u planu.

Odgovori
N.

Pa primili su Slovenačke M-80A, u jednom trenutku bilo ih je i na snimcima iz Ukrajine. Čak su i Rusi dali jedan snimak na kojoj se videla jedna napuštena među ostalom oštećenom i uništenom tehnikom posle neke borbe. Ne znam da li ih Ukrajinci još koriste, ali Slovenci su im poslali svoje.

St

Slovenci im isporucise M80.

Ne

35x komada M80A su poslali iz Slovenije. Isto tako se razmišljalo (ne znam dokle se stiglo s tim) da se pošalje i M84A4 u SLO update verziji Sniper.

Sa

Mislim da su Slovenci vec donirali svoje M-80A tako mislim da bi verovatno prihvatili.

K

Bas s obzirom na to da su dobili slovenske M-80A i imali ih prilike koristiti, ne znam bi li bas odusevljeno docekali jos njih. Sve ovisi koliko im je ocajna situacija sa tim tipom vozila, a to ne znamo.

Bo

Dobar potez Hrvatske. Otarasiće se tih starih sovjetskih helikoptera koji su korak do otpada.
Još ako dobiju nešto za uzvrat, odlično.
Što se Ukrajine tiče, dobijaju helikoptere za jednokratnu upotrebu.
Neke Nato zemlje daju konkretnu pomoć a neke čiste garaže, podrume i tavane i to smatraju da je pomoć.

Odgovori
Le

Jeste pomoć jer u Ukrajini ima i tehničara i delova, a i obučenog osoblja za upotrebu. I ja bih voleo videti AH-64 i F-16 kod Ukrajinaca, ali logistika ima svoje zahteve i u ovom trenutku je nužno dati sve što se odmah može upotrebiti, a ne za godinu-dve.

Mi

Imanu resurse do 2027. tako da je pomoc konkretna pogotovo ako si u ratu kao Ukrajina. Uostalom oni imaju i resurse da ih odrzavaju.

Si

Pa uzimajuci u obzir sve gore pomenuto i to kada im isticu resurs, tesko da ce docekati istek istih :D Bice to lep „leverage“ kasnije kada bude trebalo podsetiti Ukrajinu na to ko joj je i kako pomogao, samo ne znam cime je to Ukrajina bogata i na koji nacin ce se oduziti svima koji su tako zdusno slali pomoc?

Mi

Docekace, Rusi su se pokazali kao totalnibdiletanti i nesposobni. Citav ovaj rat im je jedan korak napred nazad tri. Uskoro im slijedi opet nazad!

Mi

U svakom slučaju Hrvatska se oslobađa ne NATO naoružanja tj Ruskog….pametan potez. Tako ostavlja prostor za nabavku nove opreme po Nato standardima a Ukrajini vruć krompir i oprema i tehnika za koju im ne treba dobuka….Mada mislim da im ta pomoc- čitaj kupovina ,, neće baš dugo trajati….Ukrajina se zadužila već za narednih 5 generacija….Ali ovce su za šišanje. Zar ne …

Odgovori
fe

Bravo Hrvatska!
Jedino bi promijenio pristup cijelom ratu: umjesto oznaka tajnosti, oglašavao bih ove donacije svim kanalima. Dobar marketing bi nam donio puno veći ugled u javnosti, kako domaćoj, tako i u EU i u NATO.

Odgovori
Bl

Hrvatski GSS neće koristiti UH60, već je u Subaru Bell 412EPX.
Inaće Ukrajini je isporučen prvi UH60. Zanimljivo, znači obuka je počela davno prije nego je bilo govora o isporuci ovakve opreme. Leopardi neče doći u Ukrajinu, tek za 4 mjeseca… Evo ih prvih sa obučenom posadom.

Odgovori
To

Ja bi radije 4-5 chinook c47

Odgovori
Iv

Te smo mogli dobit i besplatno, ali su za nas bili preveliki …

Mi

Jako pametno. Svu rusku / jugo tehniku zamjeniti. Što prije isto treba napraviti i sa tenkovima te uzeti Francuske Leclerc ili Njemačke Leoparde.

Odgovori
Ni

Pitaj Bugare, Rumune pa i Poljake zasto ne zamene sovjetsku tehniku zapadnom, a poprilicno je koriste.
Nije to auto, pa iz jednog sednes u drugi i vozi Misko. Sve to iziskuje i vreme i novac. Najbolji primer za to je Bugarska, skoro dve decenije su u Nato-u a jos uvek im okosnicu oruzanih snaga cini tehnika sovjetskog porekla.

Mi

Hrvatsko prebacivanje sa M84 na Leclerc bi bilo jako brzo, pošto imaju indentičan broj posade ( 3 ), autoloader, itd. Mjesec dana.

Ni

Za mesec dana, na zapadu, nije moguce obuciti ni vozaca za tegljac tenkova kamoli tenkovsku posadu. Osnovna obuka traje 10 pa i vise sedmica, napredna individualna obuka jos duze. Pa onda teorija koja takodje traje. To je za zapadnjake koji imaju iskustva sa zapadnom tehnikom. Prelazak sa istocne na zapadnu tehniku zahteva jos duze vreme jer se uci sve od nule.

Mi

Hrvatska je NATO država. Godinama radi i trenira na „zapadnim“ sistemima sa svojim saveznicima. Mjesec dana bi trajala obuka na Lecrecu. Ako i toliko…

Ni

Kakve veze ima clanstvo u Nato sa obukom tenkovskih posada i prelaskom sa istocne na zapadnu tehniku. Iznad sam ti napisao koliko u proseku traje osnovna i individualna obuka, plus teorija, za pripadnike francuske vojske za obuku na tim tenkovima. Mora da vi hrvati imate neke super moci pa bi vasim tenkistima trebalo manje vremena da se obuce za Leclerc nego sto treba ljudima cija drzava proizvodi Leclerc.

Mi

Lijepo ti piše da Hrvatski vojnici godinama treniraju sa saveznicma na „zapadnim“ sistemima.

re

Donirati skoro istrosene helikoptere Ukraini je odlican potez u vise smerova.Glavno pitanje je kada stize zamjena i koliko ce ovo u nekom periodu smanjiti borbenu gotovost HV.Ako ostalih 8 helikoptera koji treba da zamjene sve ove nisu naruceni onda je ovo jako velika neozbiljnost HV. Bez obzira da li idu u Ukrainu ili ne znalo se da su oni vec odavno za zamenu ,a nisam siguran da se na vreme reagovalo sa nabavkom novih (sem ovih 4 koji nisu dovoljni sigurno ).

Odgovori
Ma

Meni je dovoljno da pogledam snimke sa Istočnog ratišta da se naježim. Bojište oko ARtjamovska/Bahmuta trenutno izgleda kao površina Meseca, sve je razrovano od granata. Tamo nema ni trave ni životinja, uopšte ne izgleda kao da je u pitanju pejzaž u Evropi. Ovaj rat me sve više podseća na Mad Max 2, sukob do iznemoglosti. A sa druge strane imamo navijače koji navijaju da se što više oružja šalje i da se ljudi što više ubijaju do nekakve konačne pobede. Šta je uopšte cilj EU u ovom ratu, to je pravo pitanje- odbrana Ukrajine ili pobeda nad Ruskom federacijom. PoBogu ljudi pa rat nije isto što i CALL of Duty, u ovakvom ratu ni ne vidiš protivnika, ni ne vidiš odakle i kada ti dolazi granata/raketa. Ali uvek je lako kada ne ginu tvoji ljudi, tvoji zemljaci nego neki drugi, zar ne? Pitam se da lio+ biste svi bili tako ostrašćeni da vaši zemljaci ginu u tom nesrečnom ratu.

Odgovori
om

Markus… koji je cilj Europljana u ovom ratu. Mislim da je cilj zaustaviti Rusiju, jer ako je se ne zaustavi pitanje je gdje će ona stati. Mislim na Ukrajinu koju bi mogla eliminirati skroz na skroz ili šire Moldaviju pa i baltičke države . U takvom naletu i osokoljeni možda bi pronašli još neke naciste zapadnije…vrag si ga zna. Na žalost Ukrajina i njezin narod plaćaju nevjerojatnu cijenu ljudske gluposti.

ku

Kamo sreće da još daju Ukrajincima i An-32 umjesto da trunu na Plesu.

Odgovori
K

Tko zna u kakvom su oni stanju nakon sad vec desetljeca truljenja na kiši i vjetru. To što se radilo, odnosno nije radilo, sa inventarom HRZ je skoro kriminalno, kolike količine opreme i koji broj letjelica je propao zbog nemara, poput Antonova ili mi-24 (koji polu-rastavljeni trunu na otvorenom na Plesu i u remontom zavodu).

Ma

Realno slaba vajda odnosno korist od helikoptera kojima ističu resursi sledeće godine. Mnogo više će im značiti donacija bivših avganistanskih Mi 17 V 5, obzirom da su to nove mašine.

Odgovori
ma

Slaba vajda od mi8? Pa to je radni konj kojeg već koriste, znaju ih održavati i koristiti.
A to što helikopterima kroz 1-4 godine ističe vremenski resurs u ratu zaista nitko ne gleda. I bez remonta ih mogu dekretom prebaciti na „održavanje po stanju“ (kako lete srpske 29ke).

Ic

Pametan potez Hrvatske.Zameniti ruske krseve i za uzvrat dobiti napredne helikoptere UH-60 Black Hawk.Isto uraditi sa MI-24 i MI-35,tkzv.letecim kantama koje ne mozes da promasis koliko su glomazni i poseduju slabu manervabilnost,zaostalost u naoruzanju i elektronici.Traziti AH-64 umesto njih obzirom da su bolji po svim parametrima.To treba i Srbija uraditi.Otarasiti se ruskih kanti od helikoptera jer je jednostavno ne postoji ni mogucnost remontovanja,odrzavanja i nadogradnje istih.Srbija je napravila veliki zaokret ka Zapadu sto je normalno i sto podrzavam.Zato treba nabavljati po mom misljenju Super Puma i dalje,H-145, UH-60 Black Hawck, Eurocopter Tiger kao jurisni helikopter srpskih snaga za podrsku kopnenih snaga.Ujedno,heliopter Tiger je jedini Stealth helikopter.Sykorski je bio Rus koji je pobegao iz Rusije jer vise nije mogao da zivi u diktaturi i takvom nakaradnom sistemu…

Odgovori
Bo

Nista od Amerikanaca neces dobiti dzabe. Bice kao i do sada: Doniram ti dva a ti platis dva kao 6 novih.

sp

uz ovu količinu pzo-a jedne i druge strane biče im korisni koliko i glanc novi helikopteri , sve se svodi samo na količinu

Odgovori
19

Ukrajincima i nije bitno koliki je preostali resurs bilo kakve tehnike,narocito vazduhoplovne. A s obzirom kojom brzinom ih gube,nekoliko sati naleta i gotovo.
A Hrvati ubiru poene kod Amera,to mu dodje kao nesto „staro za novo“.

Odgovori
VS

Ma sjajno su prosli ,dace 14 helikoptera i dobice dva polovna UH-60,koje ce da plate kao 6 novih ?!

Ro

Dat će helikoptere koji bi inače završili na otpadu kroz godinu ili dvije, nema ih tko servisirati sada niti za 20 godina. Ne, Ruse ne moraš spominjati jer s njima dobar dio EU neće imati nikakve odnose barem sljedećih 10 godina. Ameri će proći najbolje jer štampaju dolare i prodaju nam nešto od svoje municije i/ili opreme, a sve to na najgori način financiraju Ukrajinci.

Th

@BOBAN / VS S4
Jel vi znate koliko kosta novi i sta su Hrvati platili ?

Kolektivna obrana kosta. Black Hawk je jako skup. Hrvatska ih
je dobila po ceni sta americka vojska placa. Ta dva donirana su bez motora. Od amera mozes kupit npr. F-16. Mora u ugovoru pisat i da si motor, radar itd. kupio.

Kroz tu donaciju su ih de facto prisilili da uzmu dodatne UH-60. Puno bolje da su uzeli UH-72 Lakota. Uvest jeden tip helikoptera u sve sluzbe civilne i vojne bi olaksao logistiku i obuku.

Be

Majke ti mile, sta sve necu procitati…….

Dakle, helici stigli bez motora pa poletjeli sljedeci dan……po duhu svetom

e svasta

Th

@Beduin
Motori za donirane su placeni. Srigli sa njiman. De pise da su stigli
bez njih.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Feline na: [RAT U UKRAJINI] NATO najavljuje značajno pojačanje ukrajinske PVO, prvi borbeni avioni F-16 uskoro iznad Ukrajine, nema mesta za švedske borbene avione

@Ivkos “5 Atacams raketa napravi vecu stetu nego 2 miliona granata 122mm koje uzoru par hiljada hektarsa i metodom slucajnog pogotka nesto zakace.” Kako ovo nazvati nego tehno-fetiš? Možda kargo-kult?

14. Jul 2024.Pogledaj

Djuka na: [RAT U UKRAJINI] NATO najavljuje značajno pojačanje ukrajinske PVO, prvi borbeni avioni F-16 uskoro iznad Ukrajine, nema mesta za švedske borbene avione

Ok, hvaala. I kako je to sve sto si naveo "tajna", odnosno "ne obajvljuje se" ako je na internetu? Patriota sto se tice jasno je da Ukrajina za sada ima 4 baterije + nesto ekstra lansera kao nemacka kompenzacija za izgubljene. Realno ti prica ne drzi vodu, nije to ni blizu dovoljno PVO-a za svrishodnu…

14. Jul 2024.Pogledaj

Nenad N. na: [RAT U UKRAJINI] NATO najavljuje značajno pojačanje ukrajinske PVO, prvi borbeni avioni F-16 uskoro iznad Ukrajine, nema mesta za švedske borbene avione

@Krunoslav Odlicno receno. Svedjani izgleda jos uvek veruju u "ravnopravnost partnera". Gripen je inace, mozda i bolji kao visenamenski od Rafala, ali gazde su gazde. @Dusan Gripeni E i F koriste General Electric cisto americke motore, za razliku pd verzija C i D. To ih i cini verovatno an par sa Rafalima.

14. Jul 2024.Pogledaj

Thomas na: [RAT U UKRAJINI] NATO najavljuje značajno pojačanje ukrajinske PVO, prvi borbeni avioni F-16 uskoro iznad Ukrajine, nema mesta za švedske borbene avione

@Shalabalzer Slovenija je donirala BVP M-80. Za Sloveniju i Hrvatsku bi bilo bolje da su svoje tenkove iz obitelj T-72 zamjenili sa Leopard-2. Da se jednom rijese tog smeca iz doba te uklete Yugoslavije. Bar su se rijesili vas. Ukrajina dobiva donirano. Rusija mora placat. Taj rat je sulud. Nepotreban. Ovako samo slabi Rusiju i…

13. Jul 2024.Pogledaj

Vaste na: [RAT U UKRAJINI] NATO najavljuje značajno pojačanje ukrajinske PVO, prvi borbeni avioni F-16 uskoro iznad Ukrajine, nema mesta za švedske borbene avione

Petrović Dušan Istina da je preko 25 zemalja tuklo moćnu SRJ koja je imala gomilom saveznika ustvari 0 i uspela je nadjačati ! Stvarno sam fasciniran ovom cifrom uspeha koja bi me bila sramota da iznosim pod kojim okolnostima ,ali se pokazalo da je F-117 jako stelt ,pogotovu protiv sistema PVO iz 1960 godine !…

13. Jul 2024.Pogledaj