Balkanska Bezbednosna Mreža: U Portugalu otvoren Međunarodni helikopterski centar za obuku čiji je jedan od osnivača i Srbija

29. nov 2023

Slovenija potpisala ugovor o kupovini šest višenamenskih helikoptera AW139M

28. nov 2023

[RAT U UKRAJINI] Dalje jačanje ukrajinske PVO, Rusi iznad Ukrajine masovnije koriste kasetne avio-bombe, vatreno krštenje MiG-a 35

27. nov 2023

Dva slovenačka vatrogasna aviona Air Tractor AT-802 pretvorena u amfibije Fire Boss

24. nov 2023

Nove informacije vezane za osavremenjavanje jurišnih aviona Orao: Serijska modernizacija, obuka pilota, oprema i naoružanje

23. nov 2023

[POSLEDNJA VEST] Na Batajnici prikazani helikopteri Mi-35P nabavljeni sa Kipra, kupljena 22 Talesova radara, najavljena kupovina još Erbasovih helikoptera

23. nov 2023

[ANALIZA] Kineski PVO sistem HQ-17 za Srbiju: Alternativa Panciru ili prilika za širu stratešku nabavku?

22. nov 2023

Potpisan ugovor za drugi transportni avion C-27J za Sloveniju

21. nov 2023

Hrvatska preuzela prvi jednosedi Rafal

21. nov 2023

[EKSKLUZIVNO ] Nenad Miloradović o aktivnostima srpske delegacije u Dubaiju: Prisutni komandanti RV i PVO eskadrila, nastavak razgovora o novom višenamenskom borbenom avionu

21. nov 2023

Srpska kompanija „Green Power Turbine Systems“ na sajmu u Dubaiju: Predstavljeni novi projekti „drona-samoubice“ i besposadnog kargo helikoptera

20. nov 2023

[POSLEDNJA VEST] Na Batajnicu sleteo Antonov 124, najveći vazduhoplov na svetu u serijskoj proizvodnji

19. nov 2023

RV i PVO Vojske Srbije dobilo prvog pilota koji je završio vojnostručno osposobljavanje za rezervne oficire roda avijacije

16. nov 2023

[EKSKLUZIVNO] Tango Six u najnovijem vojnom transporteru srpskog RV i PVO: Erbasov C295MW za nove sposobnosti 138. eskadrile

14. nov 2023

[POSLEDNJA VEST] Srbiji isporučen i drugi vojni transportni avion C295MW

14. nov 2023

[DUBAI AIR SHOW 2023] Tango Six u Dubaiju: Srbija i Republika Srpska prisutne, statika i dinamika nikad egzotičnije

14. nov 2023

[RAT U UKRAJINI] Ukrajinci uskoro u Rumuniji na obuci za F-16, Severna Koreja šalje Rusiji značajne količine municije i naoružanja

10. nov 2023

Slovenačkoj vojsci predstavljeni Erbasovi helikopteri uz pomoć H145M srpskog RV i PVO

10. nov 2023

Ujedinjenim Arapskim Emiratima isporučeni prvi kineski trenažni avioni L-15 Falcon

7. nov 2023

Otvorena izložba „Sto godina nacionalne vazduhoplone industrije“ u zgradi Komande RV i PVO

6. nov 2023
[RAT U UKRAJINI] Da li je ruska PVO počela ozbiljnije da deluje?
U prvom planu samohodno lansirno oruđe, iza njega nišanski radar raketnog sistema S-400 tokom vežbe ''Slovenski štit 2019'' održanoj u Srbiji pre 4 godine / Foto: Ministarstvo odbrane

[RAT U UKRAJINI] Da li je ruska PVO počela ozbiljnije da deluje?

Ni tokom protekle nedelje na ratištima u Ukrajini nije bilo skoro nikakvih promena. U rejonu grada Avdejevka, Donjecka oblast, ruske snage su ostvarile ne toliko veliko napredovanje, dok su Ukrajinci imali manje uspehe na zapadu Zaporoške oblasti, kao i u rejonu grada Bahmut, Donjecka oblast.

Određena uspešna, ali ograničena ofanzivna dejstva Rusi su imali blizu grada Kupjansk u Harkovskoj, kao i u Luganskoj oblasti. Ukrajinske snage ponovo preduzimaju intenzivnija ofanzivna dejstva u Hersonskoj oblasti gde na istočnoj obali reke Dnjepar i dalje drže pozicije u nekoliko rejona.

Stanje na frontu u Donjeckoj oblasti / Ilustracija: ISW

Ukrajinci se najverovatnije spremaju za ozbiljnije ruske napade koji bi mogli biti izvedeni tokom jeseni i zime a na šta je pre par dana ukazao ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski. Istovremeno, znamo da ukrajinska strana ne namerava da u istom periodu zaustavi svoju kontraofanzivu. U Ukrajini vlada zabrinutost zbog mogućnosti da Rusija ponovo pokrene masovne udare po ukrajinskoj energetskoj infrastrukturi.

Nova američka vojna pomoć Ukrajini vredna je 150 miliona dolara. Juče je objavljeno da se u tom paketu nalaze rakete AIM-9M za sistem PVO, potom ‘‘municija‘‘ za sisteme PVO NASAMS, laki prenosni raketni sistemi PVO kratkog dometa Stinger, municija za raketne artiljerijske sisteme HIMARS, artiljerijske granate kalibra 105 i 155 mm, protivoklopne rakete TOW, protivoklopni sistemi Javelin, dva miliona komada streljačke municije malog kalibra, oprema za noćne operacije.

Pre dva dana ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izneo je interesantnu i gotovo neverovatnu tvrdnju da su ruske snage dobile raketne sisteme PVO kojima su u prethodnih pet dana oborile čak 24 ukrajinska aviona. Ovde naravno najverovatnije nije reč o sasvim novim sistemima PVO već moguće o novim sposobnostima takvih sistema.

Obaranje tako velikog broja aviona za kratko vreme je međutim malo verovatno, nemamo gotovo nijedan verodostojni dokaz za takve tvrdnje. Jedini gubitak koji su Ukrajinci potvrdili je obaranje desantno-jurišnog helikoptera Mi-24 kod Časov Jara, Donjecka oblast, koji se dogodio 20. oktobra. Tom prilikom je bar jedan član posade poginuo.

Agencija TASS tvrdi da je sistem S-400 korišćen uspešno na krajnjem dometu, i to uz pomoć letećeg radarskog sistema A-50.

Ruska agencija TASS je samo par sati od Šojguovog saopštenja objavila da je ruska PVO prilikom pomenutih obaranja koristila raketne sisteme PVO S-400 dugog dometa i to u sadejstvu sa letećim radarskim sistemima A-50, što je navodno obezbedilo uspeh upotrebe raketnih sistema PVO protiv neprijateljskih aviona.

Od ranije je poznato da je takvo sadejstvo bilo moguće, ali su sada novi linkovi za prenos podataka omogućili da nišanski radar sistema S-400 od radara aviona A-50 mnogo brže dobije podatke o cilju koji bi omogućili da na krajnjem dometu sistema budu pogođeni ciljevi na malim visinama. Nije međutim poznato da li su ovom prilikom korišćene rakete 48N6 dometa 150-250 km ili 40N6 dometa do 400 km.

Pretpostavlja se da je moguće da su u pitanju rakete 40N6 jer se spominje krajnji domet sistema. U specifikacijama sistema se navodi da ovom raketom on može pogoditi cilj na daljini od 400 km, ali na visini od 9 km. TASS navodi tvrdnje svog neimenovanog izvora da su u ovoj situaciji ciljevi iznad Ukrajine pogađani na visinama od oko 1.000 m.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

K

Tvrdnje ruskog ministarstva obrane o uništenju protivničke vojne tehnike su vec dosta dugo vremena prilicno nekredibilne – koliko ono oni tvrde da su uništili HIMARS sustava do sada, sve ili više od svih koji su do sada stigli u Ukrajinu?

Odgovori

Licno sumnjam da su se poboljsali u znacajnijoj meri.

Mislim da su:
– logistika (gorivo, hrana + projektil i sve sto dodje pride)
– organizacija (sposobnost da uvezu sve resurse na nacin koji omogucava optimalnu upotrebu)
– obuka (LOL, mislim da bi nase posade „oprale“ protivnika za medalju sa istom opremom).
– odrzavanje
rak rane ruske armije.

Prosto nisam siguran koji redom bih ovo poredjao.

Iv

Ja procitah negde da je za te navodne gubitke Ukr od 24 aviona odgovorna nekakava iranska bespilotna letelica za vazduh vazduh raketama. Sad mozda je to, mozda S400 sa kako ovde vele novim radarom.
Moram da primetim da su Iranci pod sankcijama razvili jeftine sisteme i bili dalekovidi u smislu da ce bespilotne letelice dobiti na znacaju. Ne moze mi niko reci da Rusi ili recimo Francuzi nemaju bolju naucnu i tehnicku bazu od Irana. Da ne govorim i o retkim metalima i sirovinama kojih ima po Sibiru. Pa opet nisu dovoljno obratiki paznje na nove sisteme. To pokazuje nedostatak anidron sistema i dobrih bespilotnih kao sto je Bajraktar.
Problem je sto su Rusi rigidni, sto ne idu za novitetima, nego ono klasika, ne menjamo nista, dok nas nesto ne iznenadi.

Г

А тврдње украјинског министарства и Американаца о обарању руских су као кредибилне?

Ma

Kao i uvek maestralni i nedostižni majstor Živojin Banković! Svaka čast na analizama.
Da sve je dosta čudno, vrlo neobično i čudno zapravo, ima potvrda uništenja ukrajinskih aviona, ali ne i u vazduhu, tako je osvanula fotografija dejstva po aerodromu u Odesi (da li se aerodrom zove Školjnij ili tako nekako) na kojoj se vide uništenih 6 aviona  različitih tipova (Su 25, Su24 i mig 29), ali bez navođenja sredstva kojim je dejstvovano. Sa treće strane nezavisni izvori navode za sada nepotvrđenu tvrdnju da je to nastalo dejstvom najnovijim iranskim dronom  Karrar; zapravo špekuliše se o umepanosti Karrara u unoštavanju 24 ukrajinskih aviona za samo 5 dana. E sad otkud onda priča o dejstvima PVo sistemima, nije najjasnije, ispada da je t o klasičan „false flag“.

Odgovori
Pe

Pa jasno je da su to sve ciste izmisljotine, niko normalan ne bi ostavio na sred aerodroma toliko aviona posle 20 meseci rata.
Ili su makete, ili unisteno jos februara 2022.

Vl

Petrovic Dusan,
Nisu svi uništeni na aerodromu, tek nekoliko. Izgleda da je radio novi Lancet ili druga nova lutajuća municija sa većim doletima. Tvoja konstatacija za makete ne stoji jer makete ne gore onako kako je prikazano na snimku niti bi Ukrajinci onako žurno trčali da ih gase.
Što se tiče ostalih letilica, oborene su u vazduhu. Treba li napomenuti da su nedavno od Poljske Ukrajinci dobili 14 Mig-ova 29 a tu su i Slovački koje su ovi iz Nato-a uspeli da otmu pre sprovođenja rezultata izbora u toj državi. Dakle, Ukrajina je imala 26 ili 28 doniranih i modernizovanih Mig-ova 29 koji su uz to modifikovani da mogu da nose i američke antiradar rakete.
Oko toga sa čime su oboreni, lome se koplja. Neki pominju nove sposobnosti PVO ali vrlo kredibilni izvori navode i mogućnost da je korišćenja nova vazduh – vazduh raketa dometa 400 km. Uglavnom, Rusi nisu objavili čime su oboreni vazduhoplovi a nešto nisam primetio ni da su Ukrajinci zvanično demantovali ruske navode.
Nekako ispod radara svih (pa i gospodina Bankovića) prošla je priča o neobičnom događaju vezanom za otkaz američkog špijunskog drona iznad Crnog mora i njegovo automatsko vraćanje na polaznu tačku.

Ma

@ D.Petrović nisu izmišljotine, evo 3 dana kasnije klupko je počelo da se odmotava. Zabeleženo je desjstvo i uništavanje 6 ukrajinskih aviona na Aerodromu, po svemu sudeći su u pitanju avioni koji su služili za rezervne delove, a i uočava se pored dosta pomoćnih objekata, odnosno radionoca. Ti avioni viće neće služiti ni za rez.delove to je definitivno. Dejstvovano je najnovijim iranskim dronom Karrar to je potvrđeno. Drugo odgovor na Vaše zapažanje je da kada se vojska opusti, kad nema dejstva po objektu u kome se nalaze mesecima i kada vojska umisli da su nedoddirljivi, daleko u pozadini, a toga u današnjem ratu više nema, i tada kada se vojska opusti, a neprijatelj to uoči tada kreće dejstvo po tom objektu. Tako je i ovom prilikom bilo na aerodormu Školjniji, u Odeskoj oblasti. Dalje pristižu informacije o oborenim ukrajinskim avionima sa ruskim sistemima dalekog dometa (očigledna je veza sa gore navedenim maestralnim tekstom maestralnog g-dina Bankovića), ne precizira se tačan broj ali pristižu fotografije za sada o najmanje 5-6 oborenih ukrajinskih aviona različitih tipova. Imate na Telegramu Borbeni efektivi. SAda je mnogo manje vesti o dešavanjim u Ukrajini zbog dešavanja u IZraelu. Poslednja vest sa Telgrama koju su preneli da su turski mediji saopštili da su oružane snage Turske pripremile ekspedicioni bataljon mornaričke pešadije koji treba da uđe u pojas GAze. Pitanje je ako krene Izraleska ofanziva da li će da se umešaju Turska i Iran na strani Palestinaca. Opasno se kuva, opasno…..

Mi

Kao i uvek potrebno je vreme da Ruska armij (imperija) dobije željene sposobnosti tokom rata tako je bilo zadnjih 300 godina odmeravanja sa zapadom tako je i danas.Moćna je to i dobro organizovana super sila koja dodouše sa različitim previranjima stigne u potpunosti do cilja.S 400 uparen sa AVACSOM daje razarajuće rezultate postoje nagoveštaji da Rusi pripremaju da bespilotne sisteme pretvore u AVACSE koji bi 24sata operisali na bojnom polju, imali bi višestruko smanjenje troškova i daleko savršeniju efikasnost.

Odgovori
Pe

@Mile Ne znam zasto pisete „kao i uvek“.
Kad se to jos dogodilo u istoriji?
Ako mislite na Napoleona-Rusija je imala saveznike, Britaniju i Prusku, ako mislite na 2 sv.rat – posle katastrofe Crvene armije 1941, vec od oktobra 1941 krece ogroman potok zapadnog naoruzanja ka Rusiji, i kod Moskve uspevaju da zaustave Nemce.
Dalji tok rata je uslovljen dostavom zapadne pomoci, kao i bombardovanjem nemackih fabrika, i otvaranjem drugoh frontova protiv Nemaca (Afrika, Italija, Normandija).
Ovo danas nema sa tim nikakve veze.

Va

Petrović Dušan Uh Dušane pa opet se hvatate istorije, da ni negirali svaki Ruski dogadjaja !? Pa gospodine za vreme pohoda na Rusiju Napoleona sa sokro 700 000 ljudi Pruska je bila saveznik Napoleona jer je prethodno Napoleon potčinio ! Drugo pomoć uveliko je krenula sa zapada u Rusiju u WW2 1942 a ne 1941 ,1941 oktobra je potpisan sporazuma a protok je krenuo 1942 ! Kako bi zamišljate stave potpis i omega krene oružje !? Rusi nikada nisu negirali tu pomoc sa druge strane Amerika je em zaradila em nije morala da ratuje umesto Rusa koji su uništili 80% Nemačke armije na istoku sve ostalo je bila igra a Rusija ta koja je podnela žrtvu ! Afrički front Romel se igrao sa saveznicima do nestanka sirovina svako ko je malo čitao o tome zna šta se dešavalo i koliko su to bizarne vojne snage bila naspram istoka ! Da je Hitler slušao Romela bacili bi saveznike u Normandiji nazad u more taj dan ! Toliko su im uništili industriju da je Nemačka imala najveću proizvodnju 1944 oružja ! A Nemcima su najviše trebale sirovine i kad su došli do Moskve već su bili istrošeni a logistika razvučena ! Uostalom sami Amerikanci su pisali da je to minimalno šta su mogli da urade za Kinu i Rusiju jer su oni ti koji su podneli glavni teret koji bi pokušavate da minimizirate pišući gluposti i mislite da danas niko ne koristi internet ! Uglavnom glavni brendovi SSSR- a su ipak na kraju bili tenkovi T-34 ,KV-2 ,IS-2 aviona LA-7 ,YAK-9 a zapadno oružje i itekako dobrodošli da izdrže !

Г

@PeDu
Овакво спиновање ни Кристијана Аманпур не би могла да изведе.
Ја само чекам дан када ћемо од госн. Душана чути како се Совјети у ствари нису ни борили на Источном фронту већ да су то заправо били амерички војници у совјетској опреми који су ту дошли преко Аљаске,Сибира и Урала.

Ma

Još jedan jako bitan istorisjki podatak. U trenutku početka oepracije OVerlord odnosno DAN D, 06.juna 1944.godine, Nemci su u Francuskoj raspolagali sa svega 8 divziija, i jako malo avijacije, tim snagama je moglo da se pridruži još 5 divzija u Belgiji i holandiji, dakle ukupno cc 13 divizija. Jedina elitna nemačka jedinica koja se u tom trenutku rata našla tj zadesila u Francuskoj je SS das Reich divzija, Za to vreme 269 nemačkih divizija se borilo na Istočnom frontu protiv SSSR-a, dakle 90% svega što su Nemci imali se borilo na Istočnom frontu, disproporcija jasno pokazaju ko je podneo najveći teret rata. Krajnji rezultat će biti isti i u ovom nesrećnom ratu, samo je pitanje vremena tj trenutka.

Pe

@Markus1463 Pa navodite besmislice, rat ce se zavrsiti dugotrajnim mrcvarenjem oko rusko-ukrajinske granice, to su dve armije, otprilike istog nivoa.
A ovo za 2 sv rat naprosto nije tacno.
Poltronisanje najgorom ruskom zlocincu Vas i ostale ne cini istoricarima.Naivni ste, Rusiju videli niste, i mislite da ce Vas ceniti jer ste besplatno radili u njihovu korist.Nece, mislice
kako ste glupi i gledati da iskoriste sto vise.
Rusi jesu u mnogom nesposobni, ali glupi nisu.

Dj

>> Još jedan jako bitan istorisjki podatak. U trenutku početka oepracije OVerlord odnosno DAN D, 06.juna 1944.godine, Nemci su u Francuskoj raspolagali sa svega 8 divziija

Razni izvori na internetu, na engleskom i nemackom navode 55-60 divizija. Recimo 1944:

>> Wehrmacht hatte noch immer 54 Divisionen in Westeuropa, 27 in Italien und 156 an der Ostfront

Ti medjutim smanjujes brojno stanje na zapadnom frontu jedno 8 puta dok ovo na istocnom povecavas duplo da bi pojacao svoje nekakve „tvrdnje“. Jezivo.

Mi

@DuPe
Dvije armije istog nivoa kažete!?
Jedna od njih uradila 1 krug mobilizacije a druga 5 i ima duplo veći broj vojnika na ratištu i pomoć veću od godišnjeg ruskog vojnog budžeta a kratka je za 20% terotorije!? To je po vama slična snaga? Znači po vama Talibani su jači od NATO jer su se ovi povukli iz Afganistana!? Izgubili ste kompas totalno gospodine DuPe.

Va

Dušan Petrović Šta vam nije jasno gospodine Petroviću ? Da su Nemci izgubili 80% svih svojih snaga na istočnom frontu i kakvo je to poltronidanjr ? Pa požurila Bratija brže bolje u Normandiju da im Staljin me izbijr na Lamanš pa bolje oni preko Lamanša ! Ne damo ste vi videli Rusiju ,ups gospodine Dušanr trenutno mi tamo komšija i sin rade ,a rade već 9 godina širom Rusije ! Narod ko narod ,ništa ma je pogan od onih sa zapada ! Pogotovu vaše nepogrešive Amerike koji kada poruše i čitavu državu je kriva za država iako je udaljen 10000 km od njih ! Pozdrav !

Va

Djuka pa nije čovek puno pogrešio, Nemačka jeste izgubila 80% na istoku svoje armije od svih divizija ! Eto kada došlo do iskrcavanja u Normandiji ,rejon iskrcavanja je branilo samo 4 divizije od kojih 3 jako lošeg kvaliteta a jedna je bila elitna i to gle čuda,došla sa istoka ! Sa plus nekoliko divizija okolnih ! Ubrzo broj koji ste naveli se smanjio jer se prebacio na istoku gde nisu mogli da amortizuju napredovanje Sovjeta ! Pa je broj divizija koji je branio Italiji spao na deset od dvadeset nešto ! Sam Romel se začudio koliko su divizije na zapadu bilo raspuštene pri povratku iz Afrike i da ga Hitler poslušao ,dovukao bi bliže obali pre invazije oklopne divizije koje bi rezultovalo možda i bacanjem saveznika nazad u more ! Evo vam podatak da su Rusi u Staljingradu izgubili više ljudi od ukupnog gubitka Amerikanaca i Engleza u celom ratu ! U prevodu sve je bilo smejurija naspram istočnog fronta !

Ma

@ Djuka Dovoljno je poznavanje osnovnog nemačkog jezika da bi se prevelo i shvatilo da u rečenici koju ste naveli da je Wehrmacht imao 54 divizije u celoj Zapadnoj Evropi, dakle ne samo u Francuskoj kako ja navodim, i to bez navođenja datuma. Tu se ne navodi podatak o SS divizijama. Dok sam ja naveo tačan datum podatka, i to 06.jun 19444.godine, na taj dan je bilo to stanje koje sam naveo, posle toga su snage naravno pojačavane, ali nikada nisu ni priblićno dostigle snagu dovoljnu da se mere sa Savezničkim snagama. Drugo ja navodim podatke iz glave, meni ne treba da guglam kao većina vas po netu i da tražim, pročitao sam dosta knjiga i navodim iz glave podatke, podatke za koje znam da su provereni i tačni.
@ D. PEtrovic a Vi tačno znate šta će se desiti u budućnosti, čitali ste negde? U Trećem oku možda? Ja NE NAVIJAM ni za koga, samo iznosim pretpostavke na osnovu analiza i podataka kojima raspolažem. Jako bih voleo da NISAM u pravu ni za šta što sam ovde napisao, pazite ni za šta i da se ništa ne ostvari što pretpostavljam da će se ostvariti. Dakle da ne bude nesporazuma, žao mi je podjednako pogiunulih mladih Ukrajinanaca i Rusa, a za sudbinu Ukrajine kao zemlje me baš briga, jer ne želim da zbog podrške toj zemlji standard u celoj Evropi padne i da imamo zbog te zemlje ekomnomsku krizu, a to verujem da će se desiti u naredne 2-3 godine. a to tvrdim na osnovu ekonomskih parametara. Ne treba biti ekonomista da biste shvatili da ubacivanje novca u bunar bez dna, ne može da dovede ni do čega nego do same recesije. Živi bili pa videli ko je bio u pravu, a iskreno se nadam da ja nisam bio u pravu!

Re

Baš ga preteraše sa 24 aviona.Po Rusima su Ukrajinci do sada izgubili bar 2000 aviona i bar 5000 tenkova.Nezna se ko više laže.Zaglibili su se i jedni i drugi,gubitci su strašni.Pobediće Rusi naravno ali uz ogromnu cenu,dobro su se obrukali u dosta bitaka do sad.Gore protivnike nisu mogli da dobiju.Iz ovoga će Rusi izaći mnogo jači jel im je namenska u punom gasu,ko zna šta će tek proizvesti.Onaj S400 nikako nismo smeli da pustimo da se vrati,prosto je prelep.Dal je uključivao radar na toj vežbi,dokle li je video da mi je znati.Osećam da su se naši oficiri upiškili od sreće kad su ušli u kabinu.

Odgovori
Ma

Rusi su izgubili još prošle godine kad su odlučili da se povuku iz okoline Kijeva. Kažem izgubili jer im je cilj bio promena režima i stavljanje cele ukr pod njihovu kontrolu. Što je gotovo pa nemoguće. Ovaj rat će se završiti bez pobednika

Pe

@realni Zapravo je rusko Min.odbrane jula meseca objavilo o 471 unistenom avionu Ukrajine, te preko 9000 tenkova.
To se u Rusiji prica da umire svoju, unutrasnju rusku publiku, kao sto su nasi svaki dan „obarali“ po 2-3 NATO aviona i navodili cifre preko 100 u konacnom racunu. (Posle je ispalo da su ukupno oborili 2)

Ni

@Petrovic Dusan

Ovo bas i nije tacno da su oborena samo 2 aviona, pa samo moja jedinica je oborila malo vise od 2 aviona.
Protivnik je priznao obaranje ovih 2 aviona jer su oni pali na teritoriji Jugoslavije, gde je bilo materijalnih dokaza koje nisu mogli da sakriju ili opovrgnu.

Nazalost (ili na srecu, kako za koga) tacan broj oborenih letelica nikada necemo saznati (vojni deo Kumanskog sporazuma).

Bilo bi zanimljivo da redakcija objavi jedan clanak i o tome (naravno ako je dozvoljeno pisati o tim dogadjajima). Kao interesantan detalj mogu navesti bugarski radar, ko zna detalje o dogadjaju ovo mu je dovoljno.

Pozdrav i svako dobro!

Pe

@Nikola To, sto je SRJ dokazano oborila 2 aviona, i moguce ostetila jos nekoliko, nije pogrdno.
Sam ulazak u rat protiv 21 najjace drzave sveta ima samo jedan moguci ishod.
I da je VJ kakvim slicajem imala“Patriot“ pa oborila svih 700 aviona NATO, te zemlje imaju dovoljno novca i tehnologije da naprave jos 70000 aviona i sravne Srbiju sa zemljom.
To su i uradili 1941-1945 Nemackoj, a sad su daleko jaci, dok je Srbija neuporedivo slabija od Nemacke. Besmislen spor.

Dj

>> pa samo moja jedinica je oborila malo vise od 2 aviona.

Ali su svi popadali po nepristupacnim vrletima balkanskih planina te dokazi nikada nisu nadjen?

Cak i da ne pricas lovacke price, sta ste vi videli na radaru a sta je zaista bilo u vazduhu dve su potpuno razlicite stvari…

Ni

Svakako da nije pogrdno, mi smo branili zemlju onim sto smo imali, a to je tehnika iz 60ih i 70ih. Naravno da nismo mogli pobediti NATO pakt, niti je to i bio nas cilj. Zasto smo usli u rat protiv tog saveza je pitanje za politiku koja nas je dovela u tu situaciju.

Ako vec pricam o dogadjajima tog vremena, nas prvi cilj je bio zastititi zivote, zatim tehniku, a tek treci cilj je bio uraditi nesto, ako je to u mogucnosti.
Kao sto rekoh, ukupan broj oborenih letelica je veci od zvanicno priznatog, ali daleko manji od onoga sto bi mi zeleli da je. Mada, verovatno i bolje, jer bi posledice bile mnogo vece po nas i nasu zemlju. Pa setimo se samo Aleksinca, i zasto se on dogodio… Zato bih i voleo da redakcija napravi jedan clanak, ako je dozvoljeno pisati o tome, jer ima puno toga interesantnog za ispricati i cuti od drugih naravno.

A ono sto smo videli na radaru je zaista bilo zastrasujuce, pogotovo prvih 7 dana…

Vl

Rusi su poceli opet smehotresno da lazu svoju javnost. Oborili 24 aviona na casnu rec Sojgua i Konasenkova bez ijedne video potvrde Po njihovim izvestajima oborili su oko 600-tinjak ukrajinskih aviona i nekih 700 helikoptera,ispade Ukrajina pre pocetka rata imala jacu avijaciju od Ruske Federacije.

Odgovori
sa

Kako tebi nepismenoj budali da nacrtamo da su dobili svo dostupno vazduhoplovstvo i PVO Varsavskog pakta?

Pe

@samotako evo odlicnog clanka T6 sa pocetka ruske agresije na Ukrajinu, gde su tacno navedeni moguci avioni koje bi mogla dobiti Ukrajina od bivsih clanova Varsavskog pakta.
https://tangosix.rs/2022/01/03/evropska-unija-zeli-da-posalje-ukrajini-borbene-avione-koja-zemlja-bi-mogla-da-ih-donira-i-ima-li-to-uopste-smisla/

Da ne citate-sve zajedni nije ni 100 aviona

Mi

Slobodno ste mogli dodati u tekstu sumrak moćnog Leoparda od prije neki dan a za isto imate pregršt snimaka, za jedan dan 4 moćna Leoparda su uništena zahvaljujući tzv „narodnim“ dronovima Upir koji su počeli da se proizvode na inicijativu grupe ruskih blogera i koštaju svega oko 1000 dolara za komad a jako su se pokazali uspješni. Što se tiče Avdejevke tu niste u pravu da je pomak beznačajan jer su Rusi nakon dugog vremena uspjeli da zauzmu terikon kraj fabrike koksa na sjeverozapadu Avdejevke sa koje se vidi sad Avdejevka i kontrolišu se prilazni putevi. Stanje u Avdejevki se jako pogoršalo za ukrajinske snage i čak po riječima nekadašnjeg spikera predsjednka Ukrajine Avdejevka je najvjerovatnije izgubljena u narednom periodu za Ukrajince. Što se tiče famozne kontraofanzive tamo je potpuna pat pozicija sa tendencijom ruskog sporog napredovanja jer su Ukrajinci počeli da prebacuju brigade na Avdejevku u kojoj je kako sam već rekao situacija loša za Ukrajinu, 47 brigada je u punom sastavu prebačena sa orahovskog pravca na Avdejevku. Sve u svemu izgleda da su se Ukrajinci prilično izduvali u pokušaju kontraofanzive plus situacija na bliskom istoku im nikako ne ide na ruku. Na kraju ne mogu da ne podvučem još jednom to da je zapadno oružje ništa više nego samo dobro izreklamirano, koliko je samo „gejmčendžera“ predstavljano zadnjih godinu i nešto i na kraju mi ipak vidimo da to oružje jeste nadmoćno samo protiv bosonogih Talibana ili država izmučenih sankcijama i mnogostruko slabijih od terorističke organizacije hijena pod imenom NATO, Rusi su im održali lekciju kao i mnogo puta prije u istoriji.

Odgovori
So

Браво! Све гола истина. Вријеме не игра за њих, као што није за нас 90тих

mi

manje propagande, kakvi „gejmčendžeri“ , nego reci ti nama gdje su armate

Mi

Ukrajna nece videti Amatu! Pogledaj kako prolaze svi ostali tenkovi ukljucujuci Leoparde 2, Čelendzer, i kako su efikasni ovi americki M1 Abramsi i Bredliji. Cim izmile bar tri FPV drona i Lanceti ih nadju. O minama da ne govorimo. Vremena se menjaju!

Mi

@MikeV
Čekaju ozbiljnijeg protivnika, mačkice su slabe, za njih postoji dron od 1000 dolara.

Za

Armata će ići kada krene i ohotnik to je i navedeno još odavno… Ovako nebi bio iskorišćen pun potencijal tenka. Njegova glavna prednost je ta što mu ohotnik dodeljuje ciljeve

Ti

@Za5ljan
Njegov puni potencijal i prednost je sto se nalazi u nekom magacinu spreman za crveni trg,zato je i pravljen. Ohotnik mu dodeljuje ciljeve samo na RT,nigde vise.

Dj

>> Slobodno ste mogli dodati u tekstu sumrak moćnog Leoparda od prije neki dan

U kom smislu sumrak, sta se desilo? Vladimir Putin je iz Kremlja snagom svoje volje ucinio da se svi leopardi ispare u vazduh?

Dj

>> Cim izmile bar tri FPV drona

Nema dokaza da je FPV dron ikada postigao vise od mission kill-a protiv savremenog tenka. Ali imamo kombinovanje kadrova gde se vidi jedan tenk kojeg pogadja kvadkopter pa odmah potom potpuno drugi tenk kako gazi na minu. takodje imamo dron koji tenku aktivira dinmu zavesu pa se to predtavlja kao unistenje, ili lancet koji pogadja samohodnu haubicu koja se onda predstavlja kao leopard itd.

va

s400 mitovi idu dalje kakvih crnih 400km)))

Odgovori
Re

Još jedino srbi nasjedaju na rusku jeftinu propagandu

С

Нико није говорио о 24 летелице, него о 6 у 5 дана

Odgovori
С

За ова 24 оборена украјинска авиона има одлична анализа на FB групи Зорана Вукосављевића,иначе сарадника Т6, где је све фино објашњено а помињу се и појединачно авиони који су оборени и локације где су оборени.

Odgovori
Le

1999, Internet je bio prepun analiza gde, kada i čime smo destkovali NATO avijaciju, koliko B-2 je palo, koliko desetina F-16 i Tornada, koliko Apača na stajanci u Albaniji.

Mnogi, baš na ovom portalu, dan danas veruju u to.

Pa

Leo
Hajde kad si dosao da seiris, drago je valjda nekom da ti ne verujes u to. A veruj da nikog apsolutno ne zanima u sta verijes. Ali bas.

Dj

Cirka 10 Apaca u Albnaniji a tek na tuzlanskom aerodrumu, min. par eskadrila. Sirotom B-2 se brojno stanje nikada nije oporavilo od 1999.

Pa

Hvala Djuka na proverenim informajama iz prve ruke, kao do sada. Ucinak pomenutih borbenih vazduhoplova posle 99 idu i prilog tvojih cvrstih tvrdnji.

Mo

Još ruskih mitova i legendi.

Odgovori
Yo

Saopštenje ruskog ministarstva odbrane zasigurno nije namenjeno nama, običnim komentatorima koji raspolažu medijskim (dez)informacijama, već ozbiljnim igračima aktivno uključenim snabdevanje Ukrajine vojnom opremom – pa i avionima (i pilotima) F-16.
Otuda, to saopštenje sivurno nije neozbiljno niti dezinformativno – jer onda ne bi odvraćalo od vojne pomoći Ukrajini.
Rusi su, izvesno, oborili te avione na visinama ispod 1000 m – ili čvrsto veruju u to.
Pominje se sinergija dejstva modernizovanih aviona A-50 sa sistemom S-400 (koje omogućava da dejstvuju i bez uključivanja radara), ali i sa avionima SU-35S i MiG-31 BM – naoružanim raketama R-37M max dometa do 400 km.
Međutim, pominje se i probna upotreba novog i na testiranju aviona A-100, superiornijeg od A-50, prati do 300 ciljeva na daljini do 650 km – sa pomenutim S-400 i SU-35S i MiG-31 BM…
Na Zapadu znaju šta se tačno desilo, pa ćemo videti neku reakciju ili lagano povlačenje iz priče o snabdevanju Ukrajine avionima – zavisno od toga koliko je ovo rusko čišćenje neba bilo intenzivno i efikasno…

Odgovori
K

Jel to ozbiljno ministarstvo isto tako uvjereni misli da je u istilo sve HIMARS sustave u Ukrajini, neke od kojih i prije nego su stigli?

Ili je i to neka cetverodimenzionalna sahovska igra koju obicni smrtnici neobdareni beskonacnim intelektualnim kapacitetima duznosnika ruskog ministarstva jednostavno nisu u stanju dokuciti?

Mi

@Yoda
Ima istine to sto si napisao. Ionako niko nije demantovao sa druge strane. Necu da kazem da je Rusija oborila 25 aviona u jednom danu, ali je sasvim moguce da su u kratkom roku oborili dvadesetak vecih meta tipa krstarecih raketa, dronova helikoptera te Migova i Suhoja koji veoma nisko lete i izbegavaju zemaljske radare.

Zadnjih par dana su video dokumentovana i 4 unistena Leoparda u haosu kopnenih bitaka. Neznatno sa obzirom da je u zadnjih nedelju dana kolektivno unisteno preko 100 oklopnih vozila. Uzas.

Cudi me da Ukrajinci ne ispaljuju vise kasetnih ATACMS sad kad ih vec imaju.
Dusane Petrovic, kako to? Rusi napreduju u ofanzivi na Avdejevku a i HIMARS i ATACMS, pa Bajraktari, te Leopard, Chelendzeri i americki Abrams i Bradliji im ne pomazu?

Kineski DJI i uradi sam FPV dronovi i ruski Lanceti ispali najbolje oruzije protiv oklopa u 2023!

Mi

@Miloš
Ukrajincima više ništa ne može pomoći izuzev možda nuklearnog oružja. Namagarčio ih je „civilizovani’ zapadni svijet, iskoristio ih u pokušaju sloma Rusije i očigledno da im ne ide.Prvo su obećavali da če slomiti Ruse ekonomski pa su onda prešli na ozbiljno naoružavanje sa „nadmoćnom “ zapadnom tehnikom u raznim varijantama. Kao što vidimo sve je to šuplja priča, baš kao svaki komentar osvjedočenog natolisca DuPe-a i nekolicini njegovih istomišljenika koji izgledaju jako smiješno sa svojim prepotentnim i nadobudnim komentarima a ustvari su šuplji kao sitoi samo baljezgaju koještarije.

Si

Milose kako ne pomazu? 900 vojnika i 90 komada oklopa puklo u jednom danu na Avdiivki. Koliko dugo i kojom silom pritiscu na tom frontu Rusi a grada nisu jos omirisali? Rekao bi da zapadna tehnika dobro radi. Jedino sto mogu napraviti je cekati da ispucaju Ukrajinci sve sto imaju pa ako ostane ko ziv da udju u rusevine. Ko u Bahmutu. To im je sva taktika.

Mi

@Sivi
Smanji CNN doživljaje. Vidili smo tu zapadnu tehniku kako gori. Bahmut je oslobođen usred najmoćnije podrške i naoružavanja Ukrajine, takođe i Soledar i Lisičansk i Novodonjeck. Moćna ukrajinska armija se pokazala u kontraofanzivi…. Rusi sa duplo manje vojnika i bez velike podrške i dalje drže 20% Ukrajine, tako da pusti te svoje šupljake sa zapada jer te realnost demantuje.

Mi

Sivi
Kao sto rekoh, FPV Dronovi i Lanceti + mine = 90% unistenog oklopa na obe strane. Ta prica o 90 samo ruskih oklopnjaka i tenkova u jednom danu moze nekom Petrovic Dusanu i slicnima ovde da se proda. To su brojali neki youtuberi sa satelitskih snimaka i sve sto su nasli unisteno rusko i ukrajinsko staro i novo su sabrali i prave senzaciju. Tako se to iradi ko razume marketing. I Šojgu je oborio 24 miga 29 u jednom danu.

Ajmo realno. Rusi su pre nedelju dana krenuli zetoko u zaokruzivanje Avdejevke. Bilo je par losih manevara zahvaljujuci nekim komandirima zeljnih ordena koji su idiotski rizikovali tudje zivote i radili isto sto i Ukrajinci na pocetku kontra ofanzive u Junu. To ruske okope nisu unistili Abramsi, Leopardi i Bajraktari nego jeftini dronovi, i mine i verovatno Dzavelini. To se brzo zaustavilo. Ipak su Rusi tu napredovali i zauzeli polozaje koje su hteli utvrdili ih kako bi posle kratke pauze pre par dana krenuli u drugu fazu. Mnogo ljudi i oklopa je izgubljeno na obe strane. Zadnjih dana mnogo vise ukrajinskih tenkova od Ruskih. Izmedju ostalog bar 4 Leoparda, a ima i dosta drugih snimaka.

Fe

@Sivi

Na CNN-u će Ukrajina pobeđivati čak i ako je više uopšte ne bude bilo. Sećam se komentara neke “analitičarke” o tome kako “Rusi jednostavno nemaju snage da zauzmu Mariupolj” – sve to dok sam na Telegramu gledao kadrove masovne predaje Ukrajinaca. Već “odbranu Bahmuta” mesec dana posle njegovog pada i da ne pominjemo.

Dj

>> Zadnjih dana mnogo vise ukrajinskih tenkova od Ruskih. Izmedju ostalog bar 4 Leoparda

„Moglio se videti“ gde i kako? Ovde ne zabranjuju kada se stavi link tako da izvoli ti i par kolega.

Cekam snimke sa dornova koji pokazuju unistenje 4 tenka leopard 2 (zadnjih dana, ne zadnjih meseci ili godina) da ih zejedno analiziramo.

mr

Ukrajinci uletise da grlom u jagode..niti su u Natu..nisti su clanica EU.. naivno postavise svoja leđa na mjesto Europe.

Odgovori
Ti

Kakvo grlo,kakve jagode?
Kakav nato, kakva EU?
Kakva ledja?
Rusi ih napali,oni se branei imaju prava na samoodbranu. Sta ti nije jasno?

Pa

Jos uzaludnih omalovazaca bilo kojeg ruskog uspeha, ali i dlake za koje ste se zakacili sve su krace i sve ih je manje izgleda…

Odgovori
Dr

@ Pavle
U pravu ste. Dosta ima nerezonskih komentara što od raznoraznih analitičara na nekim TV stanicama,što po društvenim mrežama.
Na primer izvanredna Izraelska vojska ne sme da uđe u Gazu jer dole HAMAS ima tunele,a „raspala“ Ruska vojska se muči u Marijupolju i Bahmutu gde takođe ima tunela. Da li je moguće da je HAMAS izgradio bolje tunele od SSSR-a koji se spremao za nuklearni rat i da li je moguće da je HAMAS bolje naoružan i opremljen od Ukrajinske vojske?

Sh

@Dragan Branković:
Tuneli ispod Gaze se protežu kroz ceo grad, dok su tuneli u Mariupolju bili ispod dve fabrike, i to železare „Azovstalj“ (oni baš, baš veliki), koji nisu pali dok braniocima je ponestalo hrane, lekova i municije, mada su ih snabdevali helikopterima dokle god je to bilo moguće. Dakle, Azovstalj nije bio vojno zauzet, već su se branioci predali. Drugi set tunela se nalazio ispod Skupštine grada i reonske administracije (bivši Gorodispolkom i Raispolkom). U Bahmutu nije bilo nekih tunela, možda su nešto prokopavali pred sam napad, ali bilo je tunela u rudniku soli u Soledaru.
Što se Hamasa tiče, naravno da je bolje obučen i pripremljen za ratovanje u tunelima i od Ruske i Ukrajinske vojske. Izraelska vojska SME da uđe u Gazu i ući će, samo sada muku muče sa scenarijom – šta sa taocima i šta posle zauzimanja? Hamas se do sada pokazao kao izrazito žilava organizacija, i tu su tuneli najmanji problem. Problem je šta sa lokalnim stanovništvom i taocima, tj. kako izbeći civilne žrtve. Te brige Šojgua i Putina nisu mučile.

Г

@SheikhZayeb
За сад побијено 3500 деце. Доста фино избегавају жртве нема шта 👍

Ma

@ SheikhZayeb Sve, sve ali da su Hamasovi borci bolji od Ukrajinaca, stvarno teško. Kad su se pa to Arapi dobro borili i bili uspešni u ratu, možda pod Saladinom poslednji put?! Fanatizovani jesu i bore se, ne potcenjujem ih, ali diskutabilno je koliko imaju smisla za taktiku. U ovom napadu na Izrael, Palestincima su pomogli Iranci, a oni nisu Arapi da se odmah razumemo. Realno Ukrajinci su neuporedivo bolji borci i to su pokazali i dokazali od ogromne većine današnjih vojski i skidam im kapu za to. Izraelci su takođe vrsni borci, ali izgleda da ih je ženski deo boraca zbog glupih Tik Tok postova uzdrmao. A ovo što ste rekli za predaju u Azovstalju da nije vojno zauzimanje, da li zaista mislite da bi bilo drugačije da su se borili do posljednejg čoveka? Mučili bi se Rusi da ih isteraju sigurno narednih meseci, ali bez hrane, vode i municije ništa ne bi mogli da urade opkoljeni Ukrajinci. Mogli su da im puštaju vodu u tunele i da ih podave kao pacove, surovo ali vrlo moguće je to mogao da bude scenario. Ja se samo setim kada sam na vojnoj vežbi bio bez vode pa mi se sloši kad god se toga setim, Sunce upeklo, u tenku vrućinčina, sve smrdi, gola voda, a vode nigde. Nas trojica bismo u tim trenucima sve dali za jednu gajbu piva, ako me razumete. I sad dodajte kad nemate vodu, još da ste bez hrane, i lošu situaciju, pa čuješ preko veze nekog zadriglog generala koji te cima da što pre pomeriš jedinicu na novi položaj, pa nešto ti posle toga ponestaje volje za borbom….

mi

Rusi toliko lazu o Ukrajinskim „gubicima“ da ni oni sami sebi vise ne veruju,a pogotovo ne onom smesnom generalu potparolu koji ozbiljnim glasom čita ruske bajke….a ni Šojguu koji je jendostavno- nesposoban.
Kako se gubi rat? Tako što podceniš protivnika.
Rusi su školski primer toga.

Odgovori
Do

Iskreno rat iznurivanja je takav, Ukrajinci su zauvek izgubili zemlju a nije da nisu mogli da se dogovaraju, Rusi opet ginuli za svoje a sto je neki politicar olovkom olako dao…Ameri/UK iskrvarili Ruse a da u isto vreme ne moraju oni

Jedino ostaje da su Rusi kao i svaka imperija sposobni za asimetricno ratovanje i da im se otvaraju redom inficirani cirevi po svetu! Ono sto je jedino izvesno a Putin je rekao valjda prosle godine stari poredak je gotovo i nema vracanja na isti ato znaci za novi ce morati svi da se izbore …

Dr

Rusi su samo oko Avdivke su izgubili oko 250 tenkova i oklopnjaka u zadnjih 10 dana! Što to ne daju u vesti na ruskom TV-u?
A Ukraina nema možda sve ukupno 50 aviona od toga sigurno nisu izgubili 25 na jedan dan ili sedmicu.
Ruska propaganda je stvarno postala smjeh.
lp

Ad

Rusi očigledno pobeđuju u ovom ratu. Zapad će po starom dobrom običaju pustiti još jednog saveznika niz vodu. U konkretom slučaju Rusi su potcenili pomoć Zapada, ali su se prilagodili i sada je njihova pobeda samo pitanje vremena. Ruska vojska zna i da pretpi gubitke i da nastavi do pobede, za razliku od nekih izvikanih armija koje ustuknu čim im neko pokaže zube (Talibani u sandaletama i Hamas na velosipedima).

Odgovori
Mi

Kako ces se ti samo razocarati ako stvarno vjerujes u to…

Gr

Izvinite, prvo, kako mislite zapad ce pustiti niz vodu jos jednog saveznika? Ukrajina nike saveznik vec zrtveni kunic. Ona je bila prirodni saveznik Rusije. U nato-u nije. Drugo, koje su oni to saveznike pustili niz vodu? Da ne navodim desetine pimera gde nisu mozete li navesti vi jedan gde jesu? A ja evo mogu navesti par gde su nas bacuske najstrasnije pljunule kroz istoriju. Sanstefanski mir? Sankcije 90-tih? Guranje Srbije u bombardovanje indirektnim uticanjem preko nekog gl**** politicara da neovlasceno da naredbu o prekidu pregovora u Rambujeu? Kuliranje 99-te? I jos vise sitnica usput.
Rusi rat dobiti nece jer su u startu omanuli od primarnog cilja. To svi znaju i u to svi veruju osim zaludjenih rusofilcica koji nikada nisu bili u rusiji ali veruju da im je rusija majka sto im pomaze da zive u fantazijama i iluzijama jer su kukavice da prihvate realnost.

Г

@Грађанин
Јужни Вијетнам
Норијегу
Садама
Курде у Манбиџу
Авганистанце
You name it…

Vl

Mislav,
Jel si se beše ti kleo u ruke, noge i kuću da neće doći Mig-ovi, Panciri itd.? Čudi me da si još uvek „ceo“?

An

Hvala bogu pa ovde ima razumnih ljudi u komentarima, a ne primetih Cvorovice. Na onom najpoznatijem vojnom forumu u nas deluje da obitavaju veci rusi od rusa samih a na samu pomisao o objektivnom komentarisanju budi se armija sveze registrovanih korisnika koji obitavaju samo na toj temi kao da im je cilj da uticu na generalno misljenje. A potpomognuti urednickom ekipom koja primarno stiti obraz bacuski. Najzanimljivije je sto je dobar deo rih kornisnika radnicka klasa zamislite u NATO zemljama zapadne Evrope a rado bi gurnuli Srbiju u sukob.

Tango six kao glas razuma, otvoreno i objektivno o svemu. Svaka cast, zadovoljstvo je citati neostrascena misljenja i analize.

Odgovori
Vl

AntiCvorovic,
Ovde na T6 sam prisutan već puno godina. Osim Dušanovog i Beduinovog primetio sam samo gomilu novih naloga koji su pronato i antiruski nastrojeni. Posle početka SO niču kao pečurke posle kiše. Upravo te činjenice demantuju sve što tvrdiš. I tebe vidim samo kao još jednog u nizu. A i brate ofucali ste se i niste ni malo afirmativni u svojim tvrdnjama.
Valjda su nadležni za ulaganje u Nato imidž svesni da tu priču možeš prodati samo nekom ko je pre dva meseca prvi put registrovan na ovaj portal?
Ako pak nisu, ozbiljno ću posumnjati u njihovo mentalno zdravlje.

Dj

>> koji su pronato i antiruski nastrojeni.

Putinska propagandna baljezganja. Antiruski niko nije nastrojen, samo anti-ratno i protiv agresije! NATO sa ovim nema nista. Putin tu organizaciju pokusva uvuci u celu pricu i rat da bi opravdao sopstvene postupke i jahao na antizapadnom raspolozenju kod kuce. Rat je zapoceo autokratski vladar rusije koga podrzava vecina stanovnistva. Gradjani RF su stoga suodgovrni za rat i njihovo pristustvo u stranim zemljama je za mene licno nepozeljno. Navalni je znao sta ga ceka u putinovoj diktaturi pa se vratio kuci da se bori, nije izigravao apoliticnog idiota i pravio se decenijama da se nista ne desava…

Ja

Znate sta mene ovde najvise nervira zato sto neki paceri stvarno misle da su Rusi neka divlja horda koja apsolutno nezna da upravlja situacijom u ovom ratu.

Odgovori
Dj
Fc

Tek kada budu poceli da im upadaju dronovi devojkama I zenama bice im jasno.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor