[RAT U UKRAJINI] NATO najavljuje značajno pojačanje ukrajinske PVO, prvi borbeni avioni F-16 uskoro iznad Ukrajine, nema mesta za švedske borbene avione

12. jul 2024

Mađarska sertifikovala transportni avion KC-390, njihova vojna flota Erbasovih helikoptera naletela 15 hiljada sati

10. jul 2024

[NAJAVA] Aeromiting CIAV 2024: Još jedna prilika da se vidi hrvatski Rafal, ali i privatni Galeb G-2, MiG-15, B-25 „Mitchell“

9. jul 2024

[RAT U UKRAJINI] Rusi otvaraju novi front, pojačavaju udare po ukrajinskim vazduhoplovnim bazama, Ukrajinci dobijaju prve F-16 ovog meseca

6. jul 2024

Slovenija nabavlja nove osmatračke radare za sisteme PVO, u Crnoj Gori izvršena primopredaja slovenačkih besposadnih letelica

5. jul 2024

[REPORTAŽA] „Vatreni udar 2024“: Premijera SM kamikaza dronova i novog izraelskog 4D radara

5. jul 2024

Kako je ofarban Orao 001 u Muzeju vazduhoplovstva

4. jul 2024

Nove fotografije i detalji o dronu-kamikazi SM2 kompanije Edž: Srbija i Maroko među prvim mušterijama

3. jul 2024

[POSLEDNJA VEST] RV i PVO Vojske Srbije sada raspolaže i sa mobilnom verzijom Talesovog osmatračkog radara GM400 Alfa

3. jul 2024

[POSLEDNJA VEST] Ministarstvo odbrane Srbije danas predstavilo do sada nepoznat bespilotni vazduhoplovni sistem

2. jul 2024

[FOTO-REPORTAŽA] Memorijalna izložba “Vojni objektiv Nela Mirkovića“

2. jul 2024

[POSLEDNJA VEST] Poleteo prvi bivši kiparski Mi-35P namenjen RV i PVO Vojske Srbije

1. jul 2024

Erbasova taktička borbena bespilotna letelica SIRTAP dostigla CDR fazu projekta

1. jul 2024

[ANALIZA] Novi detalji o sposobnostima kineskog raketnog PVO sistema kratkog dometa HQ-17A(E)

28. jun 2024

[RAT U UKRAJINI] Na Krimu pogođen ruski komunikacioni centar, Rusi tvrde da je iznad Crnog mora posada MiG-a 31 “oterala“ američku besposadnu letelicu RQ-4 Global Hawk

28. jun 2024

[EKSKLUZIVNO] Prva fotografija kineskog PVO sistema HQ-17AE Vojske Srbije

27. jun 2024

[ANALIZA] Sve o grčkim Miražima koji bi mogli da budu prethodnica Rafalima u RV i PVO Vojske Srbije

26. jun 2024

Vučić pričao sa F-22 pilotom, zatim se telefonom čuo sa Makronom

21. jun 2024

[RAT U UKRAJINI] Poteškoće u obuci ukrajinskih pilota na borbenim avionima F-16

21. jun 2024

Balkanska Bezbednosna Mreža: Grčki mediji prenose da se Srbija navodno interesuje za grčke Miraže 2000

21. jun 2024
[RAT U UKRAJINI] Vagner u pobuni za samo jedan dan neočekivano naneo teške gubitke Vazdušno-kosmičkim snagama Rusije, američka vojna pomoć Ukrajini zvanično od početka rata iznosi preko 40 milijardi dolara
Ostaci oborenog ruskog letećeg komandnog mesta Il-22M-11 registracije RF-75917 u kome je poginulo 8 članova posade.

[RAT U UKRAJINI] Vagner u pobuni za samo jedan dan neočekivano naneo teške gubitke Vazdušno-kosmičkim snagama Rusije, američka vojna pomoć Ukrajini zvanično od početka rata iznosi preko 40 milijardi dolara

Početak 17. meseca rata u Ukrajini nisu obeležili izveštaji sa fronta, već takozvani ‘‘marš za pravdu‘‘, kako je svoj pohod u samoj Rusiji nazvao Jevgenij Prigožin, šef paravojne organizacije Vagner. Vagnerovci su upali u Rusiju, zauzeli komandu Južnog vojnog okruga u Rostovu na Donu, i stavili pod punu kontrolu vazduhoplovnu bazu Miljerovo, kao i aerodrom Rostov na Donu.

Glavni Prigožinov zahtev je bio da se sastane sa ruskim ministrom odbrane Sergejom Šojguom i načelnikom generalštaba ruske vojske generalom Valerijem Gerasimovim što je, naravno, iz Kremlja ignorisano. Prigožin je pri tom izjavio da je ova akcija pokrenuta zbog bojazni i obaveštajnih informacija da će Vagner biti ugašen, kako pravno tako i fizički. Prethodno je navodno ruska vojska raketama napala jedno od Vagnerovih pozicija koja su se nalazila u pozadini.

Maršruta kretanja Vagnerovaca po Rusiji 23. i 24. juna, navodnso us stigli na 200 km od Moskve

Vagnerovci ne samo da su se stacionirali u Rostovskoj oblasti, već su krenuli i na Moskvu, ali su se ipak zaustavili na, kako se zvanično navodi, samo oko 200 km od ruske prestonice. Tome su, navodno, zaslužni pregovori u kojima je glavni posrednik bio predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko koji je dozvolio da na teritoriju njegove države, nakon ovih akcija, budu smeštene snage Vagnera, samim tim da u Belorusiju dođe i Prigožin.

Plaćeničke snage Vagnera su gotovo neometano, bez otpora, krstarili glavnim putevima. Iako je Prigožin nakon završetka, može se slobodno reći pobune, izjavio da njegove akcije nisu bile krvave, oružane formacije pod njegovom komandom napravile su izuzetnu štetu i naneli žrtve ruskoj vojsci, konkretno Vazdušno-kosmičkim snagama (VKS). Za samo jedan dan, Vagnerovci su pogodili 6 helikoptera i jedan avion, a pri tom je poginulo bar 13 članova posade dok je veći broj njih povređen.

Prvobitno su ruski mediji preneli su da su pogođena tri helikoptera Mi-8, jedan Mi-35, jedan Mi-28 i jedan Ka-52, kao i avion An-26. Kako je vreme prolazilo, neki od ruskih Telegram kanala su otkrili da su tri Mi-8 svi bili u varijanti za elektornsko ratovanje Mi-8MTPR-1.

Takođe je na osnovu objavljenog video snimka bilo jasnije da nije oboren transporter An-26, već da je u pitanju četvoromotorni avion. Iako je prvo navedeno da se radilo o Il-18, ubrzo se saznalo da je u pitanju leteće komandno mesto Il-22M-11. Treba napomenuti da su VKS u svom inventaru, prema do sada dostupnim informacijama, imale samo 18 helikoptera Mi-8MTPR-1, kao i 12 aviona Il-22M-11.

Ostaci borbenog helikoptera Ka-52 koga su oborili Vagnerovci, najverovatnije sistemom PVO Pancir.

Narednih dana je takođe nezvanično objavljeno da je u avionu Il-22 koji je oboren blizu grada Voronjež, poginulo svih 8 članova posade, oba člana posade su poginula u borbenom helikopteru Ka-52 kao i tri člana posade u jednom Mi-8MTPR-1. Dobro naoružani Vagnerovci su nezvanično jedan Mi-8MTPR-1, kao i avion Il-22M-11 oborili artiljerijsko-raketnim sistemom Pancir.

Prigožin je dva dana nakon obaranja aviona i helikoptera izjavio da žali što su morali da dejstvuju na letelice, ali je to objasnio time što su ih posade istih, kako tvrdi, napale. To, naravno, može odgovarati istini samo u slučaju dvа od sedam oborenih vazduhoplova jer su realno borbeno dejstvo po Vagnerovcima mogli da izvedu samo borbeni helikopteri Mi-35 i Ka-52. Pri tom je Prigožin priznao da je avion Il-22 oboren „greškom jednog od ‘‘budala‘‘ iz Vagnerovih kolona“.

Ruski Mi-8MTPR-1 koji je nakon prinudnog sletanja izgoreo na zemlji.

Dodatne informacije, takođe iz nezvaničnih izvora, govore da je jedan Mi-8MTPR-1 oboren iznad Luganske oblasti, dakle iznad Ukrajine, da je u njemu poginulo tri člana posade dok se jedan spasao padobranom. Drugi helikopter istog tipa je nakon pogađanja imao prinudno sletanje, posada je napustila letelicu koja je izgorela na zemlji.

Borbeni Ka-52 je nakon pogađanja pao u rejonu mesta Talovaja, Voronješka oblast, a juče je i objavljen navodni snimak ovog događaja. Treći Mi-8MTPR-1 je samo oštećen nakon čega je imao prinudno sletanje bez ljudskih žrtava, a isti je slučaj bio i sa oštećenim borbenim helikopterom Mi-28.

Iz objavljenih video snimaka moglo se videti da Vagnerovci, osim lakih prenosnih raketnih sistema kratkog dometa, poseduju i mobilne sisteme PVO Strela-10 i Pancir takođe kratkog dometa. Zabeležena su i dva povezana snimka pokušaja obaranja borbenog helikoptera Ka-52 Strelom-10 iznad Rostova na Donu, najverovatnije da je usled delovanja sistema samozaštite Vitebsk, raketa promašila, ali je vrlo verovatno napravila štetu na zemlji jer je pala na skladište nafte, nakon čega je usledila velika eksplozija.

Ukrajinske snage su od 4. juna do danas imale velike gubitke u ljudstvu i tehnici, pre svega u Zaporoškoj oblasti.

Kontraofanziva

Za to vreme na frontu ukrajinske snage i dalje izvode ofanzivna dejstva (pre svega u Zaporoškoj oblasti) koja traju još od 4. juna, ali od tada i dalje nema većih proboja ruske odbrane. Na osnovu objavljenih zvaničnih i nezvaničnih fotografija i video snimaka, može se zaključiti da su Ukrajinci imali velikih gubitaka u ljudstvu i tehnici. Iako borbena dejstva nisu bila baš malog intenziteta, ukrajinski vojni i politički zvaničnici i dalje negiraju da je ofanziva počela u svom punom obimu, kao i da tek slede veće akcije.

Istovremeno, zapadni mediji prenose da postoji napredak u proceu budućeg orpemanja ratnog vazduhoplovstva Ukrajine američki višenamenskim borbenim avionima F-16. Najnoviju vest koju je preneo amerirčki Assosiated Press je da je Danska započela obuku ukrajinskih pilota na ovo tipu aviona. Ujedno su danski zvaničnici objavili da će dansko ratno vazduhoplovstvo, zbog potreba Ukrajine, F-16 iz naoružanja povući dve godine ranije, 2025. umesto ranije planirane 2027. godine.

Zapadni izvori navode da je u dosadašnjim borbama ukrajinska vojska izgibula bar 17 američkih borbenih vozila pešadije Bredli.

U 41. paketu američke vojne pomoći, vrednom 500 miliona dolara (ukupno je do sada od početka rata uknjiženo 40,5 milijardi dolara), nalaze se dodatne rakete sistema PVO Patriot, dodatna količina protivradarskih raketa AGM-88 HARM, zatim nove količine lakih prenosnih raketnih sistema PVO Stinger, protivoklopnih sistema RPG-7, Carl Gustav, AT-4, Javelin i TOW, raketa GMLRS za sisteme zemlja-zemlja HIMARS.

Tu je zatim 30 borbenih vozila pešadije Bredli, 25 oklopnih transportera Strajker, artiljerijske granate kalibra 105 i 155 mm, precizna vazduhoplovna ubojna sredstva (verovatno JDAM), optoelektronska i termovizijska oprema, 22 miliona komada municije za streljačko naoružanje , oprema za dijagnostiku ranije dostavljene opreme, razni rezervni delovi, generatori i druga oprema za upotrebu u poljskim uslovima.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Vl

Putinova Rusija je takav trulež i razvalina od države da je to prosto neverovatno…ono, znali smo da je trulo i korumpirano ali da je ovoliko trulo to verovatno ni CIA/Pentagon i ekipa nisu mogli da veruju :-)

Odgovori
Mi

Svakako muzicare rasformiti,kuvara poslati na dugu robiju.Sta je od ljudstva iskoristivo rasturiti na male grupice,resto u Sibir.

PS

I Trampova Amerika i Džonsonova Britanija i Makronova Francuska… Države su živi organizmi, uvek ima iskakanja.

Vl

@PSA

u kojoj to nuklearnoj sili ovakav raspad sistema i blamaža mogu da se dese? US? UK?Francuska? Kina? Indija?
Domaći rusofili bolje da razmisle šta će i kako će kad Putinova Rusija počne da puca po šavovima, jer taj dan nije daleko.

Vl

Ovo je moguce samo u Rusiji, Africi i pojedinim zemljama Azije i Juzne Amerike. Cak ni kod nas se paravojska ne bi mogla zaputiti na Beograd da obara vlast.

Mi

Dovoljno ti govori da je ruskinja na televiziji vidjela ubojicu svoje kcerke s kojim je bila u vezi. Lik je potpisao da ide na ratiste i oslobodjen se seta po Ukrajini naoruzan do zuba. Zena pita kako da sad vjerujem u drzavu kad taj lik moze doci i pobiti jojnsvu porodicu jer su na sudu svjedocili protiv njega. Eto kakva je drzava Rusija. Stavite se u polozaj zene.

dr

Vlado, ne znam koliko godina imaš ali bih te podsetio da je JSO ne tako davno „regulisao saobraćaj“ u Beogradu.

Vl

@ drEvil

U Rusiji nuklearnoj sili i najvecoj zemlji na svetu Vagnerovci presli preko 700 km do glavnog grada u jednom danu i ne samo da su marsirali nego su i poobarali jedne od najvrednijih igracki VKS RF i pobili oko 20 pilota i osoblja. Tako da JSO regulisanje saobracaja u Beogradu nesto malo nakon 5 oktobra dodje kao kamilica u poredjenju sa tim.

Pe

@drEvil Tacno ste primetili, postoji slicnost izmedju pobune JSO i Vagnera, mada su nasi ipak bili ipak mnogo skromnija jedinica od Wagnera koji ima T-90s tenkove i Pancir C1 a i svoju avijaciju i citavo carstvo i Africi i Siriji.
I JSO i Wagner su formirani rade prljave poslove u ime drzave, a finansirani direktno iz drzavnih para.
I jedni i drugi su „ugrizli“ gazdu.Na kraju je upravo JSO i izdao Milosevica 5 oktobra u dogovoru sa DOS-om

Aq

PSA

Uvijek se kladim na sustav vs lider

Fe

@Vlada

Komentar na to da Ukrajina uprkos epskim gubicima u tehnici i ljudstvu nije mrdnula sa početnih linija?

Da komentar nije izraz ličnih želja moralo bi da se oseti na bojnom polju, a tamo ništa, tj ama baš ništa osim rastuće gomile izuvijanog krša od donacija sa oklopima upotrebljivim kao i oni što imaju čuda YU tehnike M80A i M84.

Du

Ne bih se slozio s Vama. Zakljucak da je „sve trulo u drzavi …“ nije moguce izvesti ni sa mnogo vise informacija nego sto mi svi imamo, zato necu ulaziti u raspravu na tu temu. Primeticu (i dozvoljavam da gresim) da smo poslednjih dana imali dve bombasticne i dramatizujuce vesti na svetskom nivou. Jedna jeste pobuna Vagnera, a druga je unistenje podmornice kod Titanika. Ako sagledamo posledice tih dogadjaja moze se primetiti da su se oba razvila izuzetno povoljni za njihove aktere (osim kolateralne stete)
Rusiji, koja je izuzetno ranjiva na teroristicke napade, razna miniranja, ubistva na njenoj teritoriji, je pobuna omogucila da
– uvede vanredno stanje i omoguci potpunu kontrolu svih komunikacija i nadzor sumnjivih osoba,
– postavi vojsku i kontrolne punktove ispred gradova bez da narod pomisli da to znaci da ce izgubiti rat,
– deo iskusnih i prekaljenih boraca Vagnera udje u sastav redovne vojske,
– deo Vagnerovaca (sa Prigozinom) prebaci u Belorusiju gde su direktna pretnja za Kijev, mogu reagovati u slucaju pokusaja rusenja trenutnog sistema i cuvati nuklearna postrojenja, bez da svetska javnost to shvati kao dokaz da zeli porobiti Ukrajinu i napasti evropu.
A sad podmornica.
Olupina Titanika se nalazi blizu podvodnih optickih kablova koji su osnovna komunikacija izmedju Amerike i Evrope.
Zbog podmornice je NATO angazovao ogromne snage za pretrazivanje podmorja i uspeli su da
– pretraze hiljade i hiljade kvadratnih kilometara (to je izjava na CNN u) morskog dna,
– da spuste podvodne dronove koji ce ostati na dnu, bilo kao dodatni senzori, ili kao potencijalna pretnja eventualnom napadacu (iskustvo sa severnog toka)
Podseticu Vas da je navodna olupina podmornice pronadjena 500 metara od olupine Titanika.
Moj zakljucak bi bio,
Ne treba stvari uzimati zdravo za gotovo, puno je veci deo te „sante leda“ ispod povrsine (iskustvo sa Titanika). I moje iskreno saucesce porodicama svih zrtava koje su morale biti zrtvovane zarad verodostojnosti.

Br

Osim što je JSO „regulirala saobraćaj“ po glavnom gradu, šamarala je generale i visoke oficire regularne vojske, njezini pripadnici su ubili i premijera snajperom. Toliko o tome da ne bi moglo da se desi.
Usput, financirani su od države i pljačkali (Đeletovci, npr.) na isti način kao wagner.

Pe

@Brutalno istinito Podrzavam, mada ima razlike u formatu jedinice, kao i u formatu SRJ i Rusije, isti su simptomi: paravojna jedinica koja u ime drzave vrsi zlocine na tudjoj teritoriji (Arkanovi Tigrovi i JSO) navodno „dobrovoljna“ a u realnosti placa je rezim drzave, kod nas Milosevic JUL, u Rusiji grupica bivsih KGB sluzbenika.
Inace, sad je u Rusiji zapocela PR kampanja protiv Vagnera, i Prigozin je ugasio sve strukture (snabdevanje vojske hranom, kao i skola po Rusiji, te nekoliko novinskih agencija).

Du

Nedavno je bio pokušaj državnog udara u Turskoj, mnogo ozbiljniji od ovoga. Pre par godina demonstranti upali u Kongres u SAD. Niko se tome nije nadao. U Parizu gori deset puta više nego što je kod nas gorelo ikada. Države su usled kriza postale nestabilne.

Xe

VKS ponovo demostrirao svoju pateticnosi i tehnicku zaostalost. NIje cudo da se Ukrajina sa PVO sistemima iz 90tih + par zap. baterija tako dobro drzi.

Ko ce da odgovara za poginule pilote? Rusofilski komentatori veruju da cine uslugu svojoj centrali relativizirajuci ova dogadjanja, ali upravo je suprotno. RF moze opstati sila i napredovati samo ako se resi anahrone imperijalne price iz 19. veka i ljudi kao Prigozin, Kadirov i Putin na vlasti. Ako su UK, Francuska, Japan, Spanija, Portugal i turci mogli izgubiti svoja imperijalna carstva tako ce moci i Rusija.

Ni

@Petrovic Dusan

Kako su zavrsili Giska, Beli i drugi koji su osnivali/finansirali paravojne formacije? Poginuse/ubise ih pod sumnjivim okolnostima, a skoro svi bili anti-Milosevicevski nastrojeni.
Za svaku vlast paravojne formacije predstavljaju pretnju i zato se vlast vodi logikom: Bolje da oni ratuju i ginu tamo negde, nego da pucaju u drzavi ili da ne daj Boze krenu na nas (vlast). Dakle Milosevic ne da nije podrzavao paravojne formacije nego se plasio da se isti ne okrenu protiv njega i zato nije ni pokusao da spreci formiranje paravojnih formacija i njihov odlazak na ratista, cak mislim da mu je bilo drago da se sto manje njih zivih vrati u Srbiju.
Ljudi nisu svesni sta je u stanju da napravi 200 obucenih i naoruzanih ljudi, kamoli vise, pa s toga nisu svesni da ni jedna vlast ni u jednoj drzavi sveta ne voli da ima naoruzane formacije koje nisu pod kontrolom vojske tj. drzave.

Vl

Vagner je naneo takve gubitke VKS RF da Ukrajina i Nato trljaju ruke i zavide na uspesnosti. Svedocili smo scenama maltene iz Sudana koje gledamo posljednjih meseci, nadrealno za zemlju koja pretenduje da je sila u svetskim okvirima. Rusja je definitivno na putu propasti koji se ne moze zaustaviti bez dolaska neke nove razborite ekipe koja ce izvuci zemlju iz sumanotog i nepotrebnog krvoprolica u Ukrajini. To je jedini spas i nada.

Odgovori
Fe

@Vlado

Sva ideologija, predrasude i steteotipi ovog sveta ne mogu da promene stvarnost ni za mrvicu. Gde su ti ukrajinski uspesi zbog kojih treba trljati ruke? Gde rezultati? Gde su ti silni proboji?

Vl

Gde ces veceg uspeha od toga da u skoro 17 meseci rata Rusi nisu okupirali ni celi Donbas, da su epski nalupani kod Kijeva i Harkiva i da su utekli iz Hersona kojeg su proglasili delom RF. Zatim ukrajinska armija ne da nije unistena kako ste tvrdili jos od februara 2022 nego je nikad bolje opremljena, obucena i u novoj kontraofanzivi. Tako da me vise zanima takstativno gde su ti ruski uspesi zbog kojih treba trljati ruke?

Ic

@Feline
Bahmut je pao u ukrajinsko okruzenje,tj.glavno rusko stratesko mesto kod Bahmuta Makivka je oslobodjena od strane ukrajinske vojske te je ceo bahmutski region pod ukrajinskom kontrolom.Na levu stranu Dnjepra Ukrajinci su napravili cvrst mostobran kod Antinovskog mosta i napreduju prema Oleskom.U regionu Zaparozja Ukrajina je oslobodila 200 kvadratnih kilometara teritorije te se priblizili na 40 km od Melitopolja.Ukrajinske snage napreduju polako i sigurno stedeci ljudstvo.17 Bredlija je smesna sifra,ti Bredliji su sacuvali zivote ukrajinskim vojnicima dok bi poginuli u ruskim krsevima od tenkova i oklopnih vozila.Dakle, Rusi se povlace na svakoj liniji fronta dok Ukrajinci napreduju a jos ofanziva nije pocela jer 12 brigada i dalje stoje u pozadini.Za to vreme se raketama nanose takticki udari u ruskoj dubini teritorije i okupirane teritorije od strane Rusa.Uskoro ces svedociti ruskoj bezaniji…

М

Добро погледајте шта се дешава у Русији услед рата са Украјином и то помножите са два или три да пута горим ситуацијама, па ће вам бити јасно да то неминовно чека и нас.

Odgovori
Sl

Na snimku se vidi dejstvo rakete i promasaj, ali se isto tako vidi da ta raketa nema veze sa eksplozijom naftnog skladista. Tekst u videu kaze da je nakon promasaja, helikopter gadjao skladiste nafte kako bi sprecio wagnerovce da ga se domognu

Odgovori
Ž

Slobodan

Сумњам да би посада Камова гађала складиште нафте.

А погођен је само један резервоар.

Плус су Вагнеровци испалили још једну ракету која је такође промашила.

Sl

Pa to ne znam sta bi i da li bi, samo sam preveo tekst iz videa.

Mo

Po svvemu sudeci mislim da ovo sve ide na dusu Šojguu i Gerasimovu, da Putin nije o svemu najbolje obavestavan. Prigozin i Vagnerovci su izneli najveci teret u najtezim ratistima. Steta sto ga vise nece biti na frontu.

Odgovori
Le

Pa, da, tako i kod nas… „Samo kad bi Predsednik znao šta ovi oko njega rade“… A, sve ih je lično birao i postavio i niko ne sme da mrdne prstom bez njegovog znanja i dozvole.

Fa

Vesti sa ratišta – Rusi ušli u Moskvu.

Taman pomislim da crveni kepec ne može gore voditi ovaj rat, kad ono neko novo iznenađenje. Rusija jeste druga najjača vojna sila, ali u Ukrajini. Kakav odron od armije.

A koliko vidim i Ukrajincima bolje ide „vojnik u odbrani“ nego „vojnik u napadu“. Kontra bez F-16, pa još Tigrovima u koloni po jedan i to u sred bela dana. Od oklopnih donacija ostali samo dugmići.

Možda su ih pritisli „investitori“ da pokažu neke rezultate na bojištu i time opravdaju ogromnu materijalno-finansijsku pomoć. Ishitreno i amaterski čini se, pitam se samo šta li su vežbali na Zapadu kada i dalje jurišaju kao Varšavski pakt?

Sada se kao pravdaju da „ovo nije full scale kontraofanziva i da pravo tek dolazi“. Pih…

Odgovori
Le

Ogromna prostranstva su minirana. Tenkovi ne lete, moraju se kretati nekako. Tenkovima je namena da budu potrošna roba. Poenta je da su posade mahom preživele, negde i neozleđene.

Th

@Falcon
LEOPARD i nema neki dobar oklop. Njegova prednost je prezisnost da
protivnike sa velike udaljenost unistava. Kao da ga Ukrainci namerno
sabotiraju. Sada ne mogu racunat da dobiju LYNX i PANTHER. To ce
biti buducnost oklopnih jedinica Nemacke Vojske. Bolje je bilo da je se
Slovenija i Hrvatska resila Yugoslovenskih M-84 i dobila kao zamenu
bas te LEOPRDE. Isto vredi za M-80.

Pe

@Falcon
2021 Armija RF 2 najjaca vojska u svetu
2022 Armija RF 2 najjaca vojska u Ukrajini 2023 Armija RF 2 najjaca vojska u Rusiji

Mi

Ka dodju F-16 i ERA oklop sve sve ce se promeniti, naravno.

Hmm, pitam se zasto mesec dana gube toliko ljudi i oklopa ako su to iskusni NATO isntruktori i stratezi trebali da znaju i sprece. Lako je poslati tudje ljude u boj da opipaju teren i testiraju opremu malo po.malo, jelte.
Po nekima ovde su uz svu tu novu opremu vrednu bar 80 milijardi dolara, trening, i na osnovu proslogodisnje ukrainske ofanzive Ukrajinci trebali za ovih mesec dana da uveliko nateraju Ruse u veliku bežaniju, pa i povrate Krim.
Po koju cenu ljudi? Lako je sedeti i navijati dok se tona para pravi u vojnoj industriji. Samo da ninslucajno ne sednu da pregovaraju il ne daj bize da dodje do dogovora o primirju.

Fa

@ Leopold

Tenkovi treba da budu samo jedna komponenta u okviru dobro uigrane i po NATO standardima opremljene vojske. Bez podrške iz vazduha sve trupe na zemlji su potrošna roba.

To je upravo taktika Rusije – da ginu do besvesti sve dok njihov neprijatelj ne ostane bez municije i/ili ljudi. Ukrajina takvu kamikaza-taktiku jednostavno ne može da priušti.

@ Thomas

Putin i Crvena Armija su mentalno i po taktici/opremi u 1943, dakle bore se protiv nacističkih Tigrova kod Kurska :)

Rado bih video Leoparde 2 kod nas umesto očajnog JNA oklopa. Nadam se da će posle bacanja u đubre beskorisnih Migova 29 doći na red i modernizacija OMJ.

@ Petrovic Dusan

Hahaha baš tako. Extra komentar :)

Mi

@Falcon

Kazete: ,,Tenkovi treba da budu samo jedna komponenta u okviru dobro uigrane i po NATO standardima opremljene vojske. Bez podrške iz vazduha sve trupe na zemlji su potrošna roba.

To je upravo taktika Rusije – da ginu do besvesti sve dok njihov neprijatelj ne ostane bez municije i/ili ljudi. Ukrajina takvu kamikaza-taktiku jednostavno ne može da priušti.


Ne, to je izgleda taktika onoga ko je pritiskao Ukrajnu u ovu kontra ofanzivu, i u bithu za Bahmut! I sami kazete da je svaki oklop i trupe samo potrosna roba bez podrske iz vazduha. Pa gde su to Bajraktari da kokaju odozgo nesposobne ruske samoubice sada kada moraju da brane i zapadnu tehniku i ulozen trening.

Upravo su Rusi ti koji koriste podrsku iz vazduha zadnjih mesec dana ( i vise) i to dosta uspesno. Helikopteri kokaju oklop sa velikih daljina (8km) ne izlagajuci se neprijateljskoj vatri ( US Army style ). U isto vreme avijacija bombarduje jedrecim bombama i raketama front liniju kad se pronadje grupacija u prodoru. O Lancetima i da i ne govorim. Zadnjih mesec dana je slika suprotna od one koju vi opisujete u zadnjem komentaru.

Cekati da F-16 promeni stanje na ovakvom frontu je ludost! Bolje da su im poslali Reapere ili nesto jos bolje bespilotno.

Zapadni dronovi tipa Bajraktar (ili americki mocniji eqvivalenti) ne mogu da se pokazu protiv Ruske odbrane na ovakvom frontu (2023) je nesto sto bi mene jako brinulo da sam pilot F-16 koji lovi oklop!

Ni

@Falcon
To je zapravo taktika Ukrajine da koristi zivo topovsko meso oslanjajuci se na brojcanu nadmoc u zivoj sili. Rusi ovaj rat vode maksimalno oprezno i dosta fleksibilno, sa minimalnim zrtvama sto nikad pre nije bio slucaj sa njima. Sve greške su posledica nesposobnosti ruskog političkog vrha sa Putinom na čelu, vojska radi savršen posao.

Pe

@Miloš77 A nije cudno sto je Rusija izgubila onoliko oklopnih jedinica od 2022?
Pokazalo se da Bredli ima vise sanse da sacuva zivote vojnika nego bilo koje sovjetsko-rusko vozilo, sto i jeste svrha oklopnih jedinica.Isto i sa Leopardima

Ni

@PetrovicDusan
Kad Kornet ili Vihr sa helikoptera pogode M2 Bradley vrlo je verovatno da neces preziveti jer mu je oklop tanji od T-34, neko mozda i prezivi ali ne bez ranjavanja i posledica. Kod Leoparda je svakako stopa prezivljenja daleko veca i posada će sigurno preziveti unistenje tenka ali samo pod uslovom d aje pogođena kupola a ne donji deo tenka, pogodak u levu stranu Leoparda 2 će aktivirati municiju i kupopa leti u vazduh kao kod T-72 Junky.

Mi

@Petrovic Dusan
Jeste apsolutno čudo i glupost što su toliki oklop i ljude u nima Rusi dozvolili da izgube u 2022. Katastrofa od promasene strategije i spore adaptacije na promenu situacije prvih 6 meseci bar do one mobilizacije. To nije sporno. Samo komentarisem na Falconov komentar. Ipak ukrajinskom vojskom komanduju i naoruzavaju ih NATO pametnjakovići iz daleka sa kauča.

Mi

@Falcon

Rekli ste:
,, Rado bih video Leoparde 2 kod nas umesto očajnog JNA oklopa.“

Zašto Leopard 2? Nemački moderni oklopnjaci su izgleda bas nista posebno u praksi. Najskuplji a nesposobni za realnost na frontu, pa i na vojnim vezbama.

Njihovo najmodernije oklopno vozilo Puma se očajno pokazala nedavno na vojnoj vezbi gde se 18 (od 18, dakle svi) komada pokvarilo na razlicite nacine. Tu vest niste mogli propustiti jer su je svi Zapadni news kanali preneli.
https://www.rts.rs/vesti/svet/5060236/puma-vozilo-pesadija-zakazala.html

Vise od 8 Leoparda-2 je do sada unisteno ili onesposobljeno u mesec dana ove spore ofanzive. Rusi kazu cak 16 dok se dokaza ima za bar 8. Dakle unisteno od one trule ruske vojne opreme. Sta ce nama onda ako je to „djubre“ izbacuje iz borbe?

Francuski AMX-10 se jako slabo pokazao , do te mere da se Ukrajinci zale na njega.

Videcemo sta ce Ukrajinski novi zPadni oklopi napraviti ovog leta. Ako ih zaustavi ta ruska po vama nesposobna armija naoruzana djubretom dizajniranim u Sovjetskom Savezu (kao zadnjih mesec dana) onda ne razumem sta hocete da kazete.

Ma

Putler je na kraju zajedno sa oligarsima koje je stvorio najvece zlo za same ruse. Uspio je preko noci prosiriti NATO savez. Unistio privredu rusije. Ogroman broj mladih skolovanih ljudi je napustio rusiju. Obezvrijedio rubalj u kratkom roku za 20%.
Rasprodao zlatne rezerve u bescijenje za polovinu a da ne govorimo o poginulim rusima u Ukrajini koja je postala zbog njega najnaoruzanija drzava u europi. I kaze jos da su sve ciljeve ispunili.
Jednostavno je rusiju razvalio sa ovim bezobzirnim napadom na suverenu drzavu. Slijedi raspad sistema i to je samo pitanje vremena.
Rusija se nece poslije njega oporaviti za iducih 100 godina.
Jednostavno zlocinac i protiv svog naroda. Obavezno poslati djubre u sibir na robiju dok ne krepa…

Odgovori
Ni

Ukrajina se tek nece nikad oporaviti jer je za 30 godina izgubila polovinu stanovnistva, a nakon rata ce imati razrusenu zemlju i pola miliona vojnih invalida, naravno pod uslovom da Ukrajina opstane nakon rata.

Vl

Ukrajina nije bitna za medjunariodne globalne odnose. Rusija se nece nikada oproraviti od ovog fijaska i zaostajace bar troduplo za Amerikom, EU i Kinom. Ako je melem na ranu to sto ce nastradati mala Ukrajina onda je to slaba uteha za sav ruski polom.

mi

Rusija se raspada kao i 1917.god. Vojska gubi rat,rezim puca po svim savovima,veliki broj ljudi pobegao iz zemlje. Ovaj jednodnevni gradjanski rat je samo pokazatelj koliko je Rusija zaostala zemlja sa oligarsima koji imaju svoje licne armije za licne interese. Ne da nema sanse da Rusija pobedio,vec ce im biti sama pobeda ako ta zemlja ostane u celini ,ako se ne rasapadne nakon sto izgubi rat.

Odgovori
Zo

Mi smo se već raspali kao Jugosloveni, a sad ćemo kao Srbija.Ne vidim prema tome nikakav povod za ismevanje nesrećne Rusije, jer smo mi sledeći na redu i možemo i cipele da im vodamo, kao što smo Turcima vodali, ali proći ćemo kao i sa Turcima i sečom knezova, ako ne budemo kao Obrenović imali petlju da bacimo sve na kocku, jer izlaza nema.Narode ne boj se dobro biti neće.

Pe

Dodao bih da je kljucna licnost Gubernator Tulske oblasti, Djumin.Bivsi specijalac, vodio je osvajanje Krima 2014 i dugogodisnji je prijatelj Prigozina.On je i vodio pregovore i nije pustio Vagnerovce u Tuljsku oblast koja je izmedju Voronjeza i Moskvr.
Vodja Rosgvardije, Zolotov, takodje je izjavio da su bili spremni na sukob ali tek u Moskvi.Rosgvardija je kao unutrasnja vojska.
Lukasanka su uveli u pricu samo na kraju, da formalno pravno opravda zasto Vagner nije potpisao obavezni ugovor sa ministarstvom do 1 jula (vodi se u Belorusiji).

Odgovori
ev

Како је пригожин са панцирима на тенконсцима ишао ка москви, како се потом , од једанпут као предомислио и отишао код Лукашенка кој тотално зависи од Путина? Шта се ту стварно догодило, и да ли је у питању маскирана Руска операција у којој је Пригожин одиграо игру у корист Руса а не против њих ….. Не знам , али као плаузибилни државни удар против Путина ово не изгледа.Снимци сви нешто показују као али су тотално отворени за интерпретацију…. Да ли је истина да је Пригожин узео паре од запада па се онда као предомислио….. У овом Информационом рату не искључујем више ништа.

Odgovori
Mo

Lepo ako je to neki dovovor izmedju Putina i Prigosina onda su ta dva zlocinca namerno zrtvovali mlade Ruske Pilote,samo da ostvare neke svoje bolesne planove,podlije emoze biti.

Pe

Ovo nije vezano za zapad, jer Prigozin je od 1990-ih blizak sa vlastima Rusije, i covek od poverenja Putina.Iako je vojni sef Vagnera Utkin,a ne Prigozin, koji nema vojnu skolu
To je bio sukob dve tvrde struje unutar Rusije, Prigozin je za radikalniji napad na Ukrajinu, sveopstu mobilizaciju i smenu korumpiranih generala, o cemu je i govorio.
Samo, dogodilo se da su svi pobegli pred Vagnerom, i Putin i vlada, a narod ih radosno primio.Prakticno je Kremlj napusten, i ne zna se da li su moglu uci u prazan Kremlj
To je problem za Putina, jer se pokazalo da nece niko da gine za njega, osim ovim pilota.

Yo

Pa mnogo je nelogičnosti – u Rusiji se za mnogo manje ispada kroz prozor – a kod Vagnera svi abolirani, dođu na 200 km do Moskve susrećući se usput samo sa komunalnim mašinama i otpadom – a onda iznenada – rikverc…
Takođe je malo verovatno da npr. Ameri znaju za puč 2 nedelje pre nego se desi, a da Rusi budu iznenađeni – iako oficirski vojni kor Vagnera čine bivši profi oficiri ruske vojske…
Pominje se oko 6.5 mlrd $/€ inkasiranih Vagneru iz fondova za Ukrajinu – ali to verovatno nikada nećemo zvanično saznati – naročito ako se stvarno desilo.
Suviše olako mi sa prostora mini-država ocenjujemo (ne)sposobnosti moćnih zemalja koje sigurno nisu slučajno postale to što jesu.
Jedno je kritikovati, ali potcenjivati ih nimalo nije pametno – niti zdravo…

Pe

@Yoda Sve je logicno- u momentu kad je Vagner bio na 200km od Moskve, a narod Rusije grlio vojnike Vagnera u Rostovu, sto smo videli na TV, niko nije hteo da gine za Putina i njegove bliske saradnike.
Putin je morao da pristane na dogovor, da je mogao-uhapsio bi ih, ocigledno nije.
U Rusiji danas hapse za lajkove na socijalnim mrezama, a ne za rusenje aviona i helikoptera i upad tenkovima i zauzimanje gradova.

Yo

Ajde Dule da se uozbiljimo.
Koliki je to narod u Rostovu na Donu pozdravljao Vagnera?
Pa max 100-tinak, a bilo je i onih koji su izražavali nezadovoljstvo…
Ako malo povadimo glave iz propagande – nikome, ali bukvalno nikome nije u interesu previranje u najvećoj svetskoj nuklearnoj supersili – i u tome bi Putin dobio svu potrebnu podršku ovog sveta – a naročito protiv onih koji stoje iza Ukrajine.
Ako se u tome ne vidi sva bezidejnost zapadnog nastupa protiv Rusije – onda bolje da pričamo viceve…
Samo mirna smena Putina nekim ruskim Zelenskim (a takvog nema) je Zapadu prihvatljiva kako bi se održala kontrola nad nuklearnim arsenalom i kako bi se u potencijalnom haosu izbeglo lansiranje od nekog extrema ili isporuka nuklearnog oružja npr. Iranu.
Ukrajina je žrtvovana – i to je nepobitna činjenica. Protiv Čečena su vođena 2 teška rata sa ogromnim razaranjima – i gde su sada?

Xe

Vagner je pozdravljalo 100x vise ljudi od jednog bicikliste snimljenog sa 5 uglova koji njima na ulici prodaje pricu sa TV. Dobro je prosao, Vagner ne bi zaustavili do rubljovke, to je par desetina hiljada ljudi koji su preziveli front – sto je bilo slabo, to je izginulo. Njima na crtu ne mogu izaci vojnici bez ratnog iskustva a tek nekakava nacionalna garda – to su fakticvki civili, vecina nije fizicki sposobna prehodati vise od 100 metara.

Vl

Ako je sve ovo zapravo bio dogovor Putin-Prigozin da ne znam kako zeznu Ukrajince i Zapad obaranjem sopstvenih letelica sto je rezultovalo smrcu dvocifrenog broja ruskih pilota i osoblja onda je to najzlocinackiji, najpodmukliji i najbesmisleniji plan u celoj istoriji covecanstva prevashodno prema svom narodu.

Vl

Na slici se vidi da je ovo avion sa reg. oznakom RF-75917 a ne RF-95917 kao što stoji ispod slike a ovde se radi o dvomotornom avionu a ne o četvoromotornom avionu kakav je Il-22M kako je bilo javljeno, ovo su čak i pro-NATOvski analitičar priznali. Snimak koji su Ukrajinci delili jasno prikazuje da se radi o dvomotornom avionu što AN-26 i jeste.

Odgovori
Th

@Vlajko
Imas dobro oko. Odkuda bi i Ukrainci mogli imat sliku aviona koji su
Wagnerovci duboko u od Rusa kontroliranom podrucju oborili ?
Twitter je jedna mogucnost. Verovatno su i prije Wagnerovci oborili
druge Ruske letelice tik iza fronte koji su pripisane Ukrajinciman.
Nebi me cudilo da su zato Rusi pojedine polozaje Wagnerovaca
za odmazdu napali.
Lista od Wagnera oborenih letelica je verovatno puno duza.

ku

Iz videa se jasno vidi da se radi o četveromotorcu. Naravi ne može se potvrditi da se radi o olupini sa slike. Pretraga po registraciji vidljivoj na trupu olupine jasno pokazuje da se radi o Il-22M:

https://www.airplane-pictures.net/photo/852835/ra-75917-russia-air-force-ilyushin-il-22/

Autor je vjetojatno napravio lapsus u opisu slike i to je to.

Zi

Tako je, greška u kucanju.

Lj

Slike ne govore ništa…Setimo se samo da je mesec dana pre ovog „puča“ bila vrlo zajebana situacija u Brjanskoj oblasti gde su VKS Rusije u sat vremena izgubili 4 letilice,2 helikoptera i 2 aviona plus još nešto što su znanično prećutali ,možda i taj komandni avion..Piše se po medijima da su ukri uspli da tajno približe svoje PVO i napravili zasedu ruskikjm letelicama…Ovaj „slučaj“ sa Vagnerom je idealan da se „opere“ pomenuti dogadjaj…Uostalom ako su Ameri u false-flag operaciji srušili blizankinje i ubili 5-6 hiljada ljudi ,što bi i Rusi bili drugačiji..

Xe

>> Uostalom ako su Ameri u false-flag operaciji srušili blizankinje i ubili 5-6 hiljada ljudi ,što bi i Rusi bili drugačiji..

Bolestan komentar.

47

Perestrojka !!??

I sljep vidi da su se Rusi od starta u nekim stvarima preračunali ali kakva je računica zapada tek će se vidjeti .
Vagner pokazao da su u pravu kada kritikuju vojni vrh ali je pikazao i NATO posmatračima kako može izgledati kda oni aktiviraju svoje avione i helikoptere tako da . . .
Kroz mjesec dva vidjeće e dali je ovo dobra predstava , loš puč ili zlatna prilika za čistku u Ruskom vojno političkom establišmentu . Kako god ovo je za zapad poklon sa neba ili otkud već i prilika da uvjere Ukrajince da žrtvuju još koju glavu u nadi da će dodatno uzdrmati temelje Rusima .
Sve u svemu idemo dalje i po svemu sudeći ovo neće biti gotovo 4-5 godina . . .

Odgovori
Si

Пошто не иде офанзива ни близу како треба ајде да пребацимо медиску пажњу на Вагнер и ,,револуцију у Москви“ .,..

Odgovori
Vl

Maskirovka, ofanziva ne ide dobro Ukrajincima i Putin iz dosade iscenirao vojni puc sa Prigozinom gde su nastradale ruske letelice i jos dragoceniji ljudski zivoti. Barem tako idu smehotresna opravdanja ove epske ruske bruke u rangu onih po Africi.

Pe

@Sima A kako to „treba“ da ide ofanziva?
Na primer, Americko-britanski napad 1944 D-day, gde su imali potpuno nadmoc u vazduhu, isao je jako slabo.Nemci su imali ukopane pozicije.Tek posle 3 meseca su saveznici uspeli da potisnu Nemce iz Normandije, a dosli su do Berlina tek za 11 meseci i sa velikim gubitcima i u ljudima i tehnici.
Ukrajina nema prevlast i vazduhu i Rusi su godinu dana svim mogucim masinama kopali rovove i betonirali.
Kontraofanziva zapravo ide odlicno, kad se sve uzme u obzir.

Pa

Sad bar znamo ko je jos kopao.
Isla bi jos bolje da nema pticurina.
Pa ovo je fijasko epskih razmera, a i unapred su znali da si im sanse minimalne. Spinovi sve losiji..

go

Pa kada se igraš sa formom plaćenika iz 15 veka, kao tehnologijom stvranja sile, a koje su ratovale za Italijanske državice, onda imaš i problem vladara tih državica. Plaćenik postane toliko moćan da odluči da preuzme vlast, ili barem da traži još, pri čemu krene i da šuruje i sa neprijateljem. Makijaveli je svoju inspiraciju za princa i dobio kao delegat kod onih vladara koji su imali spremna rešenja za probleme plaćenika. Brodžija ih na primer nije ni plaćao, pozove ih na večeru sa svojim specijanim začinima (bio je majstor trovač, mada je znao i lično da reže grkljane kapetanima plaćenika, to jest stradiotima, i to čim mu kao gosti kroče na posed). Rusi nisu mnogo naučili iz istorije. Mada ni zapad nije bolji, on je isto primenio srednjevekovni koncept plaćenika (a i zapad kao ideja jeste iz srednjeg veka tako da ne ptreba da čudi) na NATO, formulišući ga kao plaćenika za G6 nakon hladnog rata. Samo ovaj plaćenik je uspeo da preuzme upravljanje. Tako da su u suštini svi ratovi koje imamo od hladnog rata na ovamo u stvari i jesu problem plaćenika. Dakle demokratija je nekakav srednjivekovni bućkuriš sa primesama tehnorenesanse. Stoga ovo za bežanjem vagnera u susednu državu, nije gotovo. Jer je neprijatelj video reakciju, sada zna ko je reagovao i ko je bio ključan za gašenje požara. Sada mogu da se fokusiraju na te tačke i da omoguće vaskrsnuće vagnera kao političkog faktora. I to bi moglo da im uspe ako Putin ostane fokusiran na ideju da se bavi denacifikacijom. Ali to je klasična ruska boljka, upada im Hitler, a oni o Napoleonu, upadaju im evandjelistički doktrinisti moći, a oni o nacistima,… dosadno, stvarno dosadno.

Odgovori
Dr

Vitebsk izgleda stvarno dobar sistem. Mada se vidi na snimku da se bacaju i IC mamci . S obzirom da je od početka rata bilo snimaka gde rakete obaraju helikopter zanima me da li su te letelice imale takvu vrstu zaštite? I

Odgovori
Iv

@Duleduka
I ja se slazem sa vama. Poznata mi je ruska istorija, pogotovu 1917. i meni je to u prvi maah bila asocijacija. Rat, elita napusta zemlju, izmedju ostalog stizu opet za Bg, pobuna. Prosto previse paralela. Medjutim, sta je meni zapalo za oko. Kolona koja se navodno krece pod punim gasom magistralnim putem. Cilj ni manje ni vise Moskva. Najpre, da bi nesto tako uradio, moras biti potpuno lud. Moskva je desetomilionski grad. Na koju god kartu da igras, ne deluje logicno Sa tom tehnikom ne mogu ni policijske snage da pobede. Jer nisu oni mogli tenkovima na Moskvu. Niti su ocito poslali sve svoje snage. Ako Vagner kazu ima lupam 25 k ljudi. Nisu svi krenuli ka moskvi. Drugo, ja se pitam, ako je zaista pobuna bila i ako je zaista regularna vojdka napala pobunjenike sa helikopterima. Zasto bi brate mili slali nekakve MI helikoptere za elektrosnku borbu i nekakav Iljusin sa komandnim kadrom da nadgleda autoput kojim se krece pobunjenicka vojska? Pa nije to izlet pa kao da bacim pogled iz vazduha sta se desava. Ako ces da ih nagledas posaljes dronove, pa snimaj u real time. Ja , totalni laik, bi poslao tipa par suhoja, ako cu vec da ih gadjam i napadam. Pa bar imaju avuona. A ne nekakve helikoptere sa komadantima, pa kao ajde da se provozamo, mozda se uplase pa vrate.
Cudno je sve svakako.
A sto se podmornice tice. Meni je ta cela prica jos cudnija. Kao bogati milijarderi tek tako sedaju u neku random podmornicu, za koju tvrde da nije sigurna, bez da se moze pomoc pruziti u slucaju necega. Jos se upravlja sa povrsine podmornica, gde si realno prepusten drugima. I kao ne mogu posle da je nadju i pored sve tehnike. Ma kako da ne. Ko zna sta je pozadina svega.

Odgovori
Va

Zemlja trećeg sveta ništa cudno

Odgovori
Op

Sta se ocekivali tacno od Rusije? Da ce sve direktno glatko da prodje? Da ce povaljat Ukrajinu casom?

Ta zemlja se nedavno bila raspala, geografski i ekonomski. Pa su pored svih muka i teskoca i dalje uspjeli da se izvucu iz blata, ekonomski i tehnoloski… Napravsi visokotehnoloske pandame zapadnih podmornica, lovaca, bombardera i PVO i PED sistema.

Nesto nisam siguran da bi se zapadno Evropljani i Amerikanci u manje od 20 godina izvukli iz tog blata bez icije pomoci.

Ko je vodio zapadnog covjeka skoro 20 godina u orbitu? Rusi.
Kome je bila potrebna Ruska saradnja da bi se kreirala MSS?

Rusi razvijaju i proizvode sa 10x manjim odbrambenim budzetom. I to sa daleko manje stanovništva i naucnika nego US i EU zajedno. Gledajte zapad čiji je budžet neprevazidjen na ovoj kugli i njihove rezultate:
– SRJ, trebalo 78 dana, procijenili 3. Nisu se spustili na zemlji, boljelo bi.
Svaki prozor i vrata kuće su recimo bili otvoreni, dobijali vojni intel od bivsih republika pa opet nista.
– Irak: rezultat jedno veliko sr*anje od države.
– Libija: Englezi počeli bacati nesto Tomahawka na Libiju i zatim ubrzo batalili, jer im lager nije tako fantastičan.
– Vietnam: Bacali napalm, kasetne, itd.
– Korea: Nerijesen problem.

A odje pola svijeta pomaze Ukrajini, i onda opet ono kao „Rusija raspad, zemlja trećeg svijeta“, itd. Jos malo, pa će upravo biti zapadna Evropa treci svijet, pogledajmo Francusku.

Odgovori
Vl

Ruska prica je do 24.02.2022 bila ta da je Ukrajina vestacka drzava koja prvo nije trebala da prezivi zimu 2014 pa onda 2022 i da ce pasti kao kula od karara kada zakoraci ruski vojnik na njeno tlo. Sada vam je uspeh sto se po navodima uvek postenog i karakternog Konasenkova i Sojgua Rusija nakon 16 meseci uspesno brani od cetvrte ukrajinske ofanzive gde su u tri dosad zavrsene Rusi potuceni do nogu. Kakav pad standarda.

Op

Svako ima (propagandne) price, pa tako i Rusija. Dje su Sadamovi WMD’s? :D

Jesi vidio kakvu pomoc poslase Mejrikanci Talibancima?

Izgubise rat od 20+ godina koji vodise sa njihovim saveznicima, protiv par plemena cije najmodernije oruzje bijah par slabih Kineskih AK-47 kopija. Za plakanje. Cak su Sovjeti bolje ostavili Afghanistan iza sebe. :D

Aq

@ OpFor777

Ta ti prica ne drzi vodu.

Raspadom SSSRa, tzv mrski kolektivni zapad je utukao ozbiljna sredstva kako bi Rusija opstala.

Tako da ti ta prica bez icije pomoci ne drzi vodu.

Pe

@OpFor777 Pre svega, Amerika je pobedila u kosmockoj utrci jos 1969, i jedina 13 puta poslala coveka na Mesec.Dakle, nikakva „premoc“ Rusije u kosmosu nije postojala posle 1960-ih.
Razlog zbog kojeg su Rusi zajedno sa drugim narodima ucestvovali u stvaranju MKS je ogromna cena projekta, koji nije komercijalan,a Rusija jeste nasledila od SSSR veliku tradiciju osvajanja kosmosa.
Razlog zbog kojeg su Rusi vozili americke astronaute u svemir je izrada potpuno novih letelica u Americi, koje vec sad rade i prevazilaze sovjetske Sojuz po broju clanova posade i korisnog tereta.
Rusi su za novac vozili americke astronaute starim Sojuz-ima, a sami nisu smislili nista novo.
A rat 1999 nije trajao 3 dana srecom po Srbiju, jer su Amerikanci realno mogli da zavrse rat i za 2-3 dana strateskim bombardovanjem sa 20000m, samo ovde ne bi ostalo bas nista.

Pa

Ako je ikom jasan cilj kosmicke trke, konacno imamo definiciju: poslati coveka na mesec! Ne zato jer je lako, vec zato jer je tesko, tako je? Cuj, vozili amere u kosmos starim raketama jer ameri nisu imali bolje..ko je ikad ikog sa 20000, snimao mozda…itd, mnogo akusticno postaje Dusane…

Xe

>> vozili amere u kosmos starim raketama

Ne razumete vi problematiku oko kosmosa, tada je vladala potpuno drugacija klima u RF, zapad se nije smatrao neprijateljskim a ruski svemirski program bio je na ivici egzistencie. Spasila ga je kolaboracija sa USA na razlicitim projektima, oko ISS, RD-180 za ULA, ELS sa evropljanima Sea Launch itd. Kasnije ga je ruinirao Rogozin, SpaceX i na kraju Putin. Ali to je druga prica. Kakogod, doslo se logicno na ideju da je sasvim ok da USA kupuju mesta na letovima do ISS u periodu od penzionisanja Space Shuttle-a 2011 do uvodjenja novog sistema. Zasto ti to vidis kao nkakvu tehnolosku slabost amerike nemam pojma. Pre ce biti da se radilo o velikodusnosti. Cene su na pocetku bile veoma konkurentne, Rusi su na taj nacin dolazili do preko potrebnih deviza. Sve sto je u zadnjih 25 godina uradjeno na modernizaciji sojuza desilo se zahvaljuci letovima americkih astronauta!

Pa

Nije s.shuttle penzionisan naravno, sve sto je moglo da poleti je eksplodiralo. Da je Buran nastavljen dokazano bi bio mnogo uspesniji projekat no gutac budzeta s pocetka. Cuj, ti nekom kazes da ne razime…ma molim te. Americki astronauti, novi sistemi, koji ono behu? Sa raketama iz vremena SSSR? Slabo zvuci, nije stereo jos uvek pd grmi…

Op

Ma jes vala, ispada da je zapad više puta spasavao Rusiju i da su joj tako dobro opredijeljeni bili. Sta sve neces pročitati odje.

RD-180 su Amerikanci kupili jer nisu imali domaći ekvivalent tog raketnog motora. Isto tako je bila potrebna Ruska saradnja da bi se stvorila MKS (ISS), jer su Rusi imali dragocijena iskustva sa MIR-om i svim Saljutima koje su slali u svemiru.

Rusija se potcjenjuje. Svi na zapadu su mislili da Rusi nisu u stanju da izgrade novi kosmodrom pa je ipak svanuo. Na početak Sirijskog rata, mnogi sa zapada su bili iznenađeni paljbama Kalibera sa Kaspijskog mora, njegove ubojitosti i preciznosti.

A sta tiče bonmbardovanja sa 20km visine, ako to vazi za Amerikance, što ne bi za Ruse u ovom ratu? Naravno da ni jedni ni drugi nisu u stanju da ovo uopšte izvedu.

SpaceX je privatna firma i ne moze da se uporedi sa RosKosmos. A vidimo kako NASI / ULA-u i Boeingu ide dobro sa SLS i StarLiner… Prosipaju pare poresnih obveznika na veliko al nema veze, nastampat ce jos par miljardi tog wc papira. Zbilja SLS se sastaje od nekih „provjerenih“ komponenata Space Shuttle-a, pa opet mnogih teskoca. Zbog tih komponenata možemo u nekom smislu da tvrdimo da SLS nije nista novo, već neka vrsta nadogradnje.

Xe

>> SpaceX je privatna firma i ne moze da se uporedi sa RosKosmos.

Vidim sovjetske priopagandne legende se i dalje dobro drze. SpaceX je americka privatna firma koja celu rusku zardjalu svemirsku industriju moze da kupi za male pare i proda na otpad u staro gvozdje.

Aq

zato jer je moskwich najbolji auto!

Jo

Sve što je napisano i što je iskomentarisano slobodna je interpretacija autora.
Tango six-u ništa ne uzimam za ozbiljno i tačno jer su osvedočeni rusofobi i rusomrzci.
I pored toga trea ih gledati i čitati.

Odgovori
Fa

@ Miloš77

Da budem iskren, ni meni nije bila jasna ukrajinska taktika oko Bakhmuta a ni rezon ove kontraofanzive bez podrške avijacije.

Ni F-16, ni Leopard 2, ni HIMARS niti bilo koji dron nisu „Wunderwaffe“ koje samo po sebi može da donese prevlast na bojištu i potisne ovoliku silu nazad u Mordor. Oni treba da deluju u sadejstvu sa svim rodovima vojske, zajedno i koordinisano i taktički promišljeno.

Opremiti i obučiti RV nije isto kao i obučiti posadu haubice M777 ili Leoparda. Ali pokrenuti ovoliku kontraofanzivu sa simboličnom podrškom iz vazduha je čisto potcenjivanje RuA i ravno je samoubistvu.

Bez obzira kolika je svinjarija od vojske, RuA može zadati bolne udarce (što se i dešava a najviše zbog prevlasti u vazduhu, barem nad aktuelnim ratištima).

F-16 je ozbiljan ofanzivni avion – „malo“ bolje naoružan i „malo“ otporniji na ometanje od Bajraktara. Koliko god napredni bili, dronovi i dalje ne mogu da zamene boreni avion sa pilotom (osim u SF filmovima) – to vam je valjda jasno?

Dronovi za CAS/SEAD/DEAD misije? Nisam baš siguran da se mogu 100% porediti sa 16-icom (ili Hornetom).

Zbog svega navedenog mislim da Falcon definitivno može biti „game changer“ na bojištu ali opet – samo uz ozbiljnu podršku i koordinaciju sa svim drugim rodovima vojske.

A dogovori i pregovori sa stokom koja puca u svoje ljude koji se povlače pred Ukrajincima, definitivno ne dolaze u obzir, to je valjda svima jasno…

Odgovori
Mi

@Falcon
Slazem se za prednosti F-16 nad dronovima, naravnk, ali kako kazes i sam, samo u punom sklopu i sadejstvu sa ostalim granama. Ne simbolicki 5-10 ili 16 komada doniranih F-16 za koje nece postojati ni siguran aerodrom da polete i posle slete ako prezive misiju i ruski PVO.

Dro ovi imaju slabije mogucnosti, ali barem ne zrtvuju pilota, kostaju 10x maanje, a obuka 10x kraće. Americki borbeni dronovi sa Hellfire i Aim-9 raketama bi po meni bili veci problem za Ka-52 i ruski oklop u ovoj ofanzivi, nego da su uspeli da ubace u igru nekoliko F-16. Bilo bi oborenih, ali isto mislim i za F-16.

Front je ogroman a najveca potreba na frontu je eliminacija neprijateljskog oklopa sto se radi jedan po jedan komad. Dodaj na to cinjenicu da se u ovojnofanzivi Rusi krisom brane dok Ukrajinci moraju d izlaze na otvoreno i izlazu se pri osvajanju terena. Dakle za ukrajinsku ofanzivu ne znam kako F-16 moze da promeni ista. Mirace da bude na 50-60km od neprijateljske linije da bi radio svoj posao koliko toliko teoretski efikasno sto senzorima za ciljanje tenkova, sto za ispaljivanje VV raketa. Mali broj takvih aviona ce samo dati Rusima jos zapadnih skupih trofeja, a ukrajinski piloti (ako budu ukrajinski) ce iskakati ako uspeju jer F-16 nije nevidljiv, i nije Growler niti Prowler koji radi zajedno sa AWACS, etc..
Pomoci ce mLo.ali.mislim da ce fokus ruske VKS na njih biti prevelik da se isplati. Bice onda kao i sa Leopardima i Bradlijima.. pa sta ste ocekivali kad nisu F-35 i nemaju gde da slete na sigurno.
Sto se tice pucanja u svoje vojnike pri povlacenju, toga je bilo u svakom ratu, sto ne znaci da je ikakvo pravilo. Neko je postavi link i komentarisalo se upravo da su to ukrajinci radili ovegodine u Bahmutu. Nisam proveravao, niti me interesuje koje bolesnici su to radili.

Pe

@Falcon Problem je i nedostatak ATACMS raketa, videli smo koliko je Storm-shadow efikasan, ali ih je malo i ispaljuje se samo sa SU-24 s pomocu kontejnera sa Tornada.
Ima snimak kako PancirC1 3-4 puta pokusava uzaludno da srusi Storm-shadow i vidi se kako raketa pada bas na to mesto!
Administracija Bajdena je jos uvek u strahu od Putina i ruskih blefova nuklearnim oruzjem, cak i onih 30 Abramsa im nisu dali, odugovlace sa F-16, ne daju ATACMS ni kasetnu municiju, koja bi bila nocna mora za Ruse u rovovima.
Moja procena je da ce dati na kraju,samo ce do tad biti puno vise zrtava

Mi

Pogledao sam tajnsnimak navodnog Pancira kako promasuje Storm Shadow, i nista mi nije jasno sta se desava.

Zasto bi Rusi pokazali taj video ako je toliko neuspesan?
Zasto bi Storm Shadow gadjao tako malu metu u desnom delu snimka nansamom kraju. Mozda je i oklopno vozilo?
Donja trecina videa je skroz izmuljana editovanjem namerno da se ne vidi sta se desava. Razumeo bihbda su ga Ukrajinci snimali.
Ako imate needitovan video, podelite da vidimo. https://www.thedrive.com/the-war-zone/ukraine-situation-report-russian-sams-cant-stop-this-storm-shadow

Yo

U bre Falcone, da ga možda malo više ne pretera sa ocenama i procenama – makar iz razloga što ti je nejasna taktika Ukrajinaca u Bahmutu i rezon aktuelne (kontra)ofanzive bez avijacije – pa i bez dovoljno efikasnog pvo-a, deminerskih vozila i štošta…
Rusi ne pucaju u svoje vojnike koji se povlače – štaviše – povlačenje im je sastavni deo taktike tzv. aktivne odbrane u kojoj navuku pa tuku – a onda povrate te isturene položaje u kontri…
Sa druge strane, Ukrajinci imaju problem da nateraju vojnike u još neki bezuspešan napad – pa im oficiri bace bombu u sklonište u rovu…
Taj slučaj su sami dokumentovali i objavili…
Naravno da svi ovde baratamo sa informacijama koje se skoro nikako ne mogu oceniti nepobitnim činjenicama već više pretpostavkama – i to bi valjalo da svi uzimamo u obzir pri polemikama.
Danas je, napokon, neko iz ukrajinskog establišmenta – pa makar bio i bivši savetnik Arestovič – optužio Zapad za neuspeh i sporost ofanzive jer im daje podršku taman toliko da nastave da ginu…
Možda ti to pomogne da razumeš šta se dešavalo u i oko Bahmuta i sada u ofanzivi…

Ni

@PetrovidDucan
A kad Putin konacno bude smenjen, ko će tad da spreči sposobne i patriotski nastrojene ruske oficire poput Surovikina da sruše mostove na Dnjepru i da bace atomsku bombu na zapadnu Ukrajinu? Putin je posao u rat i vezao Rusiji jednu ruku iza ledja i za to mora da ode s vlasti.

Br

@Petrovic Dusan

Panscir s1 nije uspeo da srusi taj storm shadow, zvanicno jer ga je radar uocio jako kasno, ali su drugi panciri u boljoj konfiguraciji, dodatni nisanski i osmatracki radari, obarali storm shadow… Te rakete su inace mnogo lakse za pogoditi mego npr. himars, prvo su mnogo vece, a i cim poleti neki Su-24, zna se da stize raketa, dok se nikad ne zna kad ce himars da opali… Dok znamo da su Rusi savladali uglavnom i himarse, nakon prva dva meseca…

Vl

Vidimo kako Rusi obaraju Storm Shadow i kako su savladali Himars, svaki dan gore ruska skladista i komandna mesta. Inace Amerika dozira ovaj rat koliko joj odgovara sve u svrhu cedjenja Rusa i da rat sto duze potraje posto joj je ovo nevidjen zicer. Da su Ukrajincima dali ATACMS, stotine Abramsa, F-16, Apace i dronove davno bi Ukrajinci probili ruske linije. Ovako ce kljucati linije dok konacno ne puknu sto ce nazalost kostati Ukrajinu dosta ljudskih zrtava. Medjutim ocito su spremni i motivisani na sve braneci svoju drzavu i rezultat ce biti kao i dosadasnje tri uspesno odradjene ofanzive.

Op

@Vlado: To sto ne vidimo da Ukrajinska komandna mjesta i skladišta gore, ne znači da ih nema. Prekrivanje gubitaka je dio propagande.

Da je vjerovati Ukrajincima, PVO ucinak im je 10/10, a opet nakon svake takve izjave procure snimci ili vijesti da nesto gori ili da je neko stradao.

Nije Rusko oruzje „wunderwaffen“, al nije ni zapadno. Već 20+ godina (od kada su ponovo pocele parade na Crvenim Trgom) cujemo zapadne stručnjake, analitičare i vojna osoblja kako pričaju da je „sve sto vidimo staro“, „prevaziđeno“, „nista novo pokazano“ i da „ne trebamo da se bojimo“.

A u međuvremenu je bilo velikih prijtnjih Iranu zbog muguce kupovine S-300, pa S-400, SRJ i Srbija isto nisu smjele da se usude kupiti S-300. Isto tako međuvremenu Barjaktari gotovo nikakav doprinos više nemaju u Ukrajini, na kriticna podrucja se ometaju GPS i Galileo (i samim tim HIMARS), raznorazni pogononi sirom Rusije rade u smjene po 12 sati i proizvode ono sto država trenutno trazi, i to jos nije ratna proizvodnja, itd.

ATACMS nece dobiti, jer Rusi dobro ometaju pa je efikasnost iste za blamažu. Abramsa jos nema na bojnom polju jer ce završiti kao svaki drugi tenk, eto vidimo to sa Leopardom.

Neko zapadno oruzje jednostavno zivi od mita koje je oko tog oruzja izgrađeno. Rat u Ukrajini ce to da potvrdi a zapad će kao obicajno za sve naći neko opravdanje.

Vl

Zapadno oruzje je„wunderwaffen“ u smislu preciznosti koju garantuje elektronika kao sto je slucaj Himarsa, Exalibura i Jdama i pre svega brojnost naoruzanja gde se niko ne moze takmiciti sa Amerikom u proizvodnji istog jos od drugog svetskog rata.

Pa

Falcon je definitivno game changer. Jos sve awacse, sva jata harmova, sve moguce mamce i mere aktivne zastite. Kako si zamislilo?
Vezano za poslednju recenicu, u njoj se vidi sav licni jed i jad nemogucnoscu da se ikad sedne za konande istog, a iz konentara u komentar ta frustracija raste li raste.

Odgovori
Ni

Treba razdvojiti Vagnerov ratni put sa ovim sto se izdesavalo. Ovo je pobuna, izdaja, nazovite to kako hocete i to u trenutku dok je RF u ratu. Pucati na svoje letelice, ubijati svoje ljude, za takve stvari se ide pred streljacki vod.
Svima je jasno da se paravojne formacije ne mogu osnovati tek tako bez blagoslova drzave pa tako i u Rusiji sa Vagnerom. Da li iza Vagnera stoje pojedini mocnici iz vlasti, vojske ili obavestajnih sluzbi mozemo samo da nagadjamo. Ali ocigledno je da je po sredi unutrasnje trvenje izmedju ‘meke i tvrde struje’ u Rusiji. Na jednoj strani Putin, Sojgu i Gerasimov koji bi da nastave da ratuju kao do sada, a druga tvrda struja ocigledno bi da se sve to ‘malo’ ubrza.

Odgovori
Br

Posle mesec dana vidimo da i pored katastrofalne organizacije ruske vojske (koja se ipak malo popravila) i velikih gubitaka u pocetku, nema prave ofanzive bez barem 200 aviona, 100 borbenih helikoptera, 1000 tenkova, 1000 teskih oklopnjaka i 1000 haubica, pvo duz celog fronta i pola miliona ljudi… Lepo je rekao onaj ukrajinski zvanicnik da je za potpunu pobedu i povratak Krima potrebno 10 puta vise od ovoga sta su dobili. Za mesec dana na vise pozicija ukupno je osvojeno 10*15km, svi se ubise uveravajuci nas da je to normalno, ali…

Odgovori
Te

Milos77,
It’s more a new Top Gun school for the F-16 pilots. It will produce some very best F-16 pilots. Mostly Ro.

Te

With the Aerostar maintanance and upgrade capability, ultra modern software and weaponry, with programs as the 3Amigos and advanced training, the significant number of F-16s will provide a capability that would be a significant one until the F-35 will arrive. At an affordable cost.

Te

With all the honestity available, this is a school case of building a relevant capability from scratch, with few money and a lot of brain involved. Vectors, software, knowledge, maintainance, defelopment, connexions.
It is far easier to buy a squadron of Block 70/72 and wait for it to happen. It is way harder to built an even larger deterrence capability with only few bucks. Those people behind it are extremelly smart. And true patriots.

Ma

@Branko nije ni toliko osvojeno, osvojena su neka sela u tzv sivoj zoni tj na ničijoj zemlji, UKrajinci nisu ni prišli prvoj ruskoj liniji. Prosto je čudno da su se onako nonšalatno ponašali u napadu sa zapadnim oklopom, kao da su Leopardi i Bredliji od kriptonita, a ne od obične gvožđurije sa nešto dodatog aktivno reaktivnog oklopa. Svaki oklop se da uništiti samo je pitanje sa čime, sa koje razdaljine i pod kojim uglom treba pogoditi proitvnički oklop, da bi isti bio uništen. Greota za onolike ljude koje su izgubili u tim napadima….

Te
Mi

Vidim da se planira Drakeni vs. VKS Rusije u bliskoj budućnosti. Bomje to nego WW3.

Ma

Ovo sve žestoko smrdi na nameštaljku. Mnogo naivno, kreneš u pobunu, marširaš, pri tome niko ne puca na tebe, tj tvoju kolonu, a usput su ti bvp, ot i tenkovi ni manje ni više nego na kamionima, dakle potpuno neupotrebljivi za odbranu i borbu, i na kraju odustaneš od nazovi pobune. Nema odsutajanje od pobune ideš do kraja ili te pojede mrak, tako je os početka Sveta i veka. Sve je delovalo u ovoj pobuni neverovatno stvarno, sve dok nije isplivao jedan snimak na Telegramu, gde se vidi loša gluma pukovnika Rf i oficira Vagnera, i onda se dolazi do jednog jedinog zaključka da je sve to samo vešta obmana tj maskirovka! U koju svrhu i sa kojim vciljem možemo samo da nagađamo i pretpostavljamo…

Odgovori
Pe

Novo u vezi puča Vagnera: sad Putin tvrdi da se u junu sreo sa Prigožinom i 35 komandanata Vagnera, posle puča.
Veliki strah vlasti 25 juna, kad su svi pobegli iz Moskve, tera Putina da izmislja nove i nove PR povode da se opravda-prvo javno zahvali Rosgvardiji, da umesa Lukasenka, sad kao sreo se sa Prigozinom..
Za to vreme se Prigozin slobodno krece po Rusiji i vratili su mu novac, i drzi i dalje stotine milijardi u Africi.Pitanje je kako ce se to zavrsiti.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor