[RAT U UKRAJINI] Rusi i dalje napreduju, PVO Ukrajine na izdisaju

13. apr 2024

Renoviranje manevarskih površina i održavanje piste na aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u toku

10. apr 2024

Višenamenski borbeni avion Rafal: Od nedostatka porudžbina do navale naručilaca

10. apr 2024

Vučić: Potpisivanje ugovora za Rafale u naredna dva meseca

9. apr 2024

Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope u Beogradu: Najava agende u civilnom delu dvodnevnog programa

9. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Intenziviranje ruskih ofanzivnih dejstava, Ukrajinci izveli napad besposadnim letelicama na do sada najudaljenije ciljeve unutar ruske teritorije

5. apr 2024

[POSLEDNJA VEST] Vučić 8. aprila sa Makronom o Rafalima, prvi put javno pomenuta potencijalna nabavka helikoptera H125M od Erbasa

4. apr 2024

Srpska ambasadorka u Parizu sa direktorom Dasoa, prva fotografija naoružanog hrvatskog Rafala

2. apr 2024

[POSLEDNJA VEST] Vučićev obilazak Batajnice: „Borimo se za nabavku Rafala, trebalo bi da kupimo Erbasove helikoptere H125M“

31. mar 2024

[POSLEDNJA VEST] Nepoznata letelica iznad Valjeva, dežurni MiG-ovi 29 poslati da je presretnu

30. mar 2024

[RAT U UKRAJINI] Ukrajinci objasnili kako i zašto obaraju ruske hipersonične rakete, neuspešan ukrajinski napad na rusku Crnomorsku flotu, iznad Ukrajine se odvija “dog fajt“ dronova

30. mar 2024

Severna Makedonija potpisala ugovor za nabavku 4 helikoptera AW149 i 4 AW169M od Leonarda za 249,9 miliona evra

29. mar 2024

Tango Six organizuje 4. po redu Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope, 22. i 23. aprila u Beogradu

28. mar 2024

Delegacija Mašinskog fakulteta posetila pogone kompanije Erbas u Nemačkoj: Stručnjaci iz Erbasa redovno će sarađivati sa kolegama u Beogradu

27. mar 2024

Hrvatska potpisala ugovor za nabavku dva nova vatrogasna aviona DHC-515 „Firefighter“

26. mar 2024

[RAT U UKRAJINI] Rusi od početka godine upotrebili na hiljade vođenih avio-bombi, na ratištu se pojavili FPV dronovi otporni na elektronsko ometanje, vojnu pomoć Ukrajini poslalo i Kosovo

22. mar 2024

U Hrvatskoj u maju aeromiting AirVG: Prilika da se prvi put javno vide hrvatski Rafali, poslednji put MiG-ovi 21

21. mar 2024

Rumunija nabavila južnokorejske PVO sisteme Chiron

20. mar 2024

AERO.bg: Bugarska najverovatnije kupuje Talesove vojne osmatračke radare

19. mar 2024

[RAT U UKRAJINI] Masovni ukrajinski napadi na Rusiju, pritisak ruskih snaga na ukrajinsku PVO, prva ovogodišnja vojna pomoć SAD Ukrajini

15. mar 2024
[RAT U UKRAJINI] Rusija koristi hipersonične rakete Cirkon, čeka se odluka Švedske o slanju borbenih aviona Gripen Ukrajini
Nemački kancelar tvrdi da Ukrajinci prilikom lansiranja krstarećih raketa imaju pomoć britanskih i francuskih vojnika / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

[RAT U UKRAJINI] Rusija koristi hipersonične rakete Cirkon, čeka se odluka Švedske o slanju borbenih aviona Gripen Ukrajini

U prvoj nedelji treće godine rata u Ukrajini, incijativa na frontu je i dalje na ruskoj strani. Nakon pada grada Avdejevka u Donjeckoj oblasti, Rusi su nastavili s napredovanjem zapadno od grada i isterali Ukrajince iz još nekoliko mesta. U Zaporoškoj oblasti ruske snage su ostvarile manje uspehe u rejonu naselja Robotine i Verbove, jedinim mestima gde su prošlog leta Ukrajinci imali prodore u neuspeloj kontraofanzivi.

Za uspehe u Donjeckoj oblasti sasvim sigurno je zaslužna i ruska avijacija.

Ukrajinski izvori navode je u periodu od 1. do 26. februara na ukrajinske pozicije širom fronta bačeno oko 1.200 inercijalno i satelitski vođenih avio-bombi, od toga najviše u rejonu Avdejevke. Pri tom se navodi da je 16. februara palo najviše u jednom danu, čak 151 bomba, od čega 94 oko Avdejevke. Po tome je februar rekordan mesec kada je reč o ovako upotrebljenim vazduhoplovnim ubojnim sredstvima.

Najviše borbi trenutno se vode u Donjeckoj oblasti / Grafika: ISW

Navodno, Rusi su platili visoku cenu prilikom upotrebe avijacije.

Ukrajinski zvaničnici navode da je njihova PVO u februaru oborila 13 ruskih aviona, od toga 10 taktičkih bombardera Su-34, dva višenamenska borbena aviona Su-35S i leteći radarski sistem A-50. Za sada međutim ne postoje verodostojni dokazi da je oboren i jedan Su-34, dok Rusi tvrde da su sami oborili dva Su-35S i A-50.

Rusija u borbenim dejstvima u Ukrajini koristi hipersonične rakete 3M22 Cirkon, što je juče u godišnjem obraćanju parlamentu potvrdio ruski predsednik Vladimir Putin. Ukrajinci su još ranije tvrdili da su Rusi prilikom napada na ciljeve oko Kijeva 7. februara koristili pomenuto oružje. Direktor kijevskog Naučno-istraživačkog instituta za forenzička ispitivanja Oleksandr Ruvin izjavio je da se to može dokazati analizirajući ostatke rakete koji su i prikazani javnosti. Oznake na delovima i fragmentima, komponente i delovi navodno odgovaraju opisu Cirkona.

Navodni ostaci ruske rakete 3M22 Cirkon

Prikazani su ostaci motora i upravljačkih mehanizama, kompletni podsklopovi su označeni odgovarajućom oznakom 3L22, 3B22, što ukazuje na opštu oznaku rakete 3M22. Pored toga, vijci na upravljačkim mehanizmima imaju oznake u obliku brojeva 26, što je karakteristika Cirkona. Kako se još navodi, ostale oznake na olupini rakete ukazuju na datum proizvodnje njenih sastavnih delova odnosno da su proizvdene u periodu 2023-2024 godine.

Kako je Cirkon pre svega namenjen za protivbrodsku borbu, do sada je bilo poznato da se lanseri ovih raketa nalaze samo na ruskim ratnim brodovima, odnosno za sada na fregatama projekta 22350 tipa Admiral Gorškov i višenamenskim podmornicama na nuklearni pogon projekta 885 Jasenj i 885M Jasenj-M. Međutim, pre nego što je počeo rat u Ukrajini, pojavile su se spekulacije da se radi i na o obalnoj varijanti, odnosno kopnenom mobilnom lanseru.

Različiti podaci govore da je brzina rakete 8-9 maha, da je domet do 1.000 km, visina leta do 28 km, kao i da je masa bojeve glave 300-400 kg.

Ukrajinski piloti i tehničari završili uvodnu obuku za Gripen / Foto: Uroš Mitrović, Tango Six

Priča o slanju švedskih višenamenskih borbenih aviona Gripen Ukrajini je i dalje aktuelna.

Postoje izveštaji da su ukrajinski piloti završili uvodnu obuku za ovaj tip aviona i da se čeka odluka švedskih političara da se avioni isporuče Kijevu. Prethodno je švedska vlada još u septembru prošle godine objavila da razmatra da se u oviru njene vojne pomoći Ukrajini nađu i borbeni avioni. Takođe, nešto ranije, u junu, Ukrajina je izrazila zainteresovanost za operativnu procenu Gripena sa čime se Švedska složila obezbedivši obuku kako pilotima tako i pripadnicima vazduhoplovnotehničke službe.

Nemački kancelar Olaf Šolc je pre četiri dana izjavio da Nemačka neće isporučiti Ukrajini krstareće rakete Taurus. Tom prilikom je, prema ocenama zapadnih stručnjaka, napravio mogući bezbednosni problem jer je otkrio važan obaveštajni podatak. Šolc je u izjavi naveo da bi slanje nemačkih raketa zahtevalo pomoć vojnika na terenu, pozivajući se na pristup Velike Britanije i Francuske sa sopstvenim sistemima. Pri tom se zna da su ove dve države ranije Ukrajini poslale krstareće rakete Storm Shadow i SCALP-EG.

Britanski list Telegraf preneo je da je poznato da UK pruža obaveštajne podatke o ruskim ciljevima ali da nije jasno koji nivo podrške se daje ukrajinskim snagama prilikom lansiranja raketa. Kako se navodi, vlada UK je sutradan nakon Šolcove izjave objavila da ima mali broj vojnika raspoređenih unutar Ukrajine, precizirajući samo da su neki bili uključeni u medicinsku obuku.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Mi

Kad se kupuje Storm Shadow raketa od proizvodjača zemlja kupac salje vojno osoblje na obuku,najmanje šest mjeseci.Nemoze se ovakva raketa samo iskrcati iz aviona i nakaciti na Su 24,valja je i programirati.Bez obuke Ukrajinci to nisu sami mogli uraditi,naravno da je tu moralo biti tehnicko osoblje proizvodjaca rakete,no eto Šolc se izlanuo pa sad to znaju i šire narodne mase.

Odgovori
Br

Nije isto kada je zemlja u ratu sa nuklearnom silom i kada nije.

Pe

Treba napraviti jednu ozbiljnu analizu,šta su sve Rusi bacili na Ukrajinu,od kindžala,kalibara,cirkona,iskandera, letećih fabovki,i kakav su rezultat dobili.Smem reći, da je sve to,rezultiralo slabim efektom,naspram bačenih efektiva.
Postavljam pitanje,šta bi se desilo da je Ukrajina, bacila trećinu toga na Ruse?

Odgovori
St

Najveci efekat koji je sve to imalo je da se polako stisavaju price o nenadmasnom Sovjetskom/Ruskom naoruzanju od kog nema zastite i koje obara azijskog tigrastog komarca na 240 kilometara udaljenosti.
I drugi efekat je to sto su se sad pojavile firm eod dvoje troje zaposlenih koje uzimaju ogromne pare preprodajom i reeksportom sto naoruzanja i municije Ukrajincima, sto elektronskih koponenenti Rusima.

YP

Pa je l’ znaš ti koliko ubojnih sredstva treba da se onako gradovi poravnaju sa zemljom?

Mi

@Stojko
A šta tek reći o „moćnom“ zapadnom oružju koje se pokazalo inferiorno u odnosu na rusko a košta u prosjeku 2 puta više i kupuju ga vazali koji to moraju!? Samo dobra reklama i ništa više, doduše dobro se pokazalo u agresijama na Irak, Libiju, Jugoslaviju, Avganistan, sigurno bi dobro bilo i protiv ostalih velesila ali eto protiv Rusa samo dobra reklama ostala.

Si

@Milers
A koje se to oruzje pokazalo inferiorno ruskom pandanu? Abrams ili Leopard losije rezultate imaju od T-90, Bradley od BMPa, Patriot od S-300, HIMARS od GRADa? Jedino sto sa 100% sigurnoscu mogu reci je da je AK-47 bolji od M-16 jer sam koristio obje dok sam bio u uniformi. M-16 ima problem sa dizajnom spremnika, zna metak zaglaviti kad ti najvise treba.
Sto se teze tehnike tice, ne vidim u Ruskom arsenalu nista (izuzev hipersonicnih raketa koje su vecinom u fazi razvoja na zapadu) sto mozes reci da je definitivno bolje od iste kategorije napravljene na zapadu. Cak bih se usudio reci suprotno.

Sl

Dok stignu Neće imati gde da lete.

Mi

@Sivi
Abams i Leopard su do sada pokazali samo kako gore u poljima i nikakve premoći u propaloj kontraofanzivi pokazali nisu, takođe Bradley kojih je do sada uništeno više od trećine isporučenih uništeno (podaci NI) i svo ostalo „čudo oružje“ nikakvu prednost nije donjelo Ukrajini uprkos brojčanoj nadmoći u ljudstvu. Tako da inferiorno i nikako drugačije ga nazvati ne možemo. To što su ga vama hvalili u botbi protiv nemoćnih je bila samo dobra reklama, prvi ozbiljan protivnik je sve pokazao.

Mi

Kinzalima i Cirkonima se ne zauzima teritorija, nego se potapaju brodovi i unistavaju dobro branjeni komandni centri, utvrdjenja, i grupacije onih francuskih legionara u Harkovu par puta vec. Bas ce ti efekat istih biti objasnjen na zapadnim vestima. Isto kao sto se Scalpovima i Storm Shadow ne uspeva nista na frontu u velikim letnjim kontra ofanzivama.
Jedina razlika je u dometu, brzini i sposobnosti da se odbranis od istih.

Mo

@Sivi Ukrajinci su izgubili 1 Leopard1A5, 17 Leopard2A4, 12 Leopard2A6, 6 Stridsvagn 122, 1 Challenger 2, 1 M1A1 Abrams, 5 CV9040C, 9 Marder 1A3 i 69 M2A2 Bradley. Rusi su istovremeno izgubili: 37 T-90A, 1 T-90AK, 6 T-90S, 64 T-90M, 1169 BMP-2, 29 BMP-2M i 353 BMP-3. Ovi podaci su sa oryxspioenkop i svi su dokumentovani fotografijama.

Mi

@Motorista
Ukrajinci su izgubili preko 20% teritorija države i to je suština usporedbe. Uz sveopštu mobilizaciju i ogromnu pomoć sa zapada u vojnoj tehnici i dalje to nisu vratili nego i dalje gube %. Pa čekajte, imaju više ljudi na frontu i „nadmočnu“ tehniku, pa kako to? Plus tome svemu Rusija je pod žestokim sankcijama i opet ništa, znači sa zapada imamo duplo ništa. Nije li vrijeme za sto pregovora ili će i dalje da se priča o zapadnoj moćnoj tehnici!?

Mo

@Milers Suština je da se Ukrajinci bore za svoju slobodu, a sloboda nema cenu.

Mi

Milers

Tih 20 % su uglavnom izgubili 2014.g. otad su Rusi slupali vojsku na beznačajne pomake u odnosu na gubitke.

Mo

Motorista Ukrajinci sve mamje koriste zapadne tenkove na frontu direktno ,inače svi Leopard2 su uništeni da nisu videli bojište skoro ,već na putu ka liniji fronta ili pored fronta ! Onaj Abraams je uništen klasičnim dronom i posle sa strane klasičnim bacačem, isto ko što se uništavaju svi drugi tenkovi ništa posebno ! A Čelindzeri su spali da ih kriju dalje i iz zaklona da ih koriste ko artiljeriju iz daljine ,znači dobio je ulogu ko prastari T-62 tenk ! Ukrajinci su ograničeni sa njima da ih bukvalni retko kada pomeraju posle debakla Leopard2 i čuvaju ih !

Pa

Kako se uzme…sadasnjim tempom rusi ostaju bez aviona za par dana, goriva i municije vec nemaju, mobilizacija stalno traje. Za to vreme franuski politicari najavljuju slanje novog. oruzja i vojske u Okrainu, i vojske koja koristi francusko oruzje…

Si

@Milers
Po tvojoj logici ako je Abrams i Leopard los onda je ruski oklop totalni srot jer daleko ih vise gnoji po poljima nego zapadnih. Na snimkama se moglo naci sta Bradley radi ruskim tenkovima ali isto ne mozemo naci da BMP radi Abramsu ili Leopardu. Mislim i da necemo. I o kakvoj nadmoci u ljudstvu pricas kad razgovaras o zemlji sa 140 miliona ljudi koja je napala zemlju sa 40 miliona? Broj vojnika na frontu sa Ruske strane ne pada ispod 250k ljudi unatoc svim gubicima jer se stalno dovlace nove trupe. Pa ne treba biti genije da se vide odnosi i u ljudstvu i artiljeriji i u oklopu. I unatoc tome svemu Rusija nije slomila Ukrajinu. Zasad. Razlog Milers sto se u Kijevu ne vije ruska trobojnica nakon pune 2 godine rata je iskljucivo zapadno oruzje u rukama Ukrajinaca.

Mi

@Sivi
Procentuslno gledano taj oklop sa zapada gori mnogo više od ruskog nego ga nema puno na frontu. Evo gledamo i Abramse koje uništava najjeftiniji dron Upir, moćno nema šta. Te vaše priče ostavite za bosonoge Talibane

St

„….poznato da UK pruža obaveštajne podatke o ruskim ciljevima…“

To je več više puta bilo obelodanjeno iz strane Rusa od napada na Krim, upravljanje i navigiranje morskih dronova itd.itd. Ono šta če biti interesantno za videti kde, kad i na kojem mestu če Englezi i drugima iz iste kuhinje da plate tu fakturu koja je več isprintana ali se čeka momenat izručenja, u to nema sumnje. Rusi dokazano šalju fakturu a Englezi dokazano uredno to plate brez prigovora.

Odgovori
Fa

Kako stvari stoje Ukrajincima bi najviše trebao F-14D sa Phoenix raketama…

Odgovori
Pa

…i par falcona pride, neki dugogodisnji kompleksi da se prevazidju.
Mada, kako sada stvari stoje, u svetlu svakodnevnih visestrukih obaranja ruskih kanti to im nece biti potrebno. Za nekim board game stolom….

Dj

Ukrajincima bi sada realno najviše trebalo par miliona granata i par baterija Patriot, Iris-T, itd…

Е

Украјинцима сада реално највише траба пола милиона војника.

Dj

Vojnika 500K bi se naslo ali bez adekvatne opreme i obuke bi prolazili kao rusko topovsko meso a to nikome civilizovanom nije u interesu.

Re

Ukrajini najviše treba da sednu za pregovarački sto i da spašavaju šta se spasti može.Ostaće bez biološkog materijala.

Sl

Pa Rusija je svo oruzije u ovom dvogodisnjem ratu u Ukrajini upotrebila,osim naravno nuklearnog i bioloskog ali rezultati u korist Rusije su objektivno zanemarljivi.Sama obaranja ruskih aviona od strane PVO Ukrajine govori koliko su Ukrajinci obuceniji i prilagodljivi svakom ratnom uslovu…Ruska taktika je sada svima poznata.Udri hipersonicnim raketama po civilnog infrastrukturi i mozda nekoj fabrici za koju sumnjaju da kao nesto proizvodi i to je to.Time namerno i sracunato prisiljavaju ukrajinske civile na iseljavanje iz naseljenih mesta a posebno onih koji su blize frontu.Vidimo na primerima Bakhmuta,Mariupolja,Avdivke,Mihajlovke,Novomihajlovke,Harkova,Ugledara,Khersona,Odese i dr.Inace,nikakvih bitnijih promena na liniji fronta nema.Kolicina i intenzitet ruske upotrebe svih oruzja nije dao ni priblizni rezultate u korist Rusije te sama opravdanost tog oruzja dolazi u veliko pitanje…Zamislimo suprotni scenario,da Ukrajina poseduje sve to sto ruska vojska poseduje i sto je upotrebila u Ukrajini…Sto se tice prisusva Britanskih i Francuskih vojnika na teritoriji Ukrajine,u principu to nije nista novo jer to ni Ukrajinci,Britanci ni Francuzi nisu poricali…Čak sta vise,javno su prikazivali strucno vojno osoblje iz navedenih zemalja i pisali o tome.Sto se tice Rusa,oni imaju pomoc Iranaca,Severno Korejanaca,Kineza,Sirijaca,Somalijaca,Huta,Cecena,Palestinaca,Sudana,Mongola i mnogih drugih…U principu, efekat ruskih operacija je slab u vojnom smislu dok u dekstrutivnom je preveliki ali bez rezultata.Sto se tice Ukrajinaca,znamo da su u velikoj oskudici artiljerijskih granata i razne municije pa su za ocekivati u taktickoj defanzivi sa povremenim kontranapadima kao na primer u Robotinu,Novopokrapivki,Pobijedi,Gorlivki,Sinkivki…Dolaskom F-16 i nadam se Gripena JAS 39 sa AIM-120D, Sparrow 9 I raznim HAARM antiradarskim raketama ocekujem da ce stvari na terenu da krenu veoma povoljno za Ukrajinsku vojsku.U principu,veoma statican rat koji podseca na Prvi svetski rat u vecini slucajeva i koji ce trajati nazalost jos mnogo dugo…

Odgovori
Ex

@Sloba
Јако ‘слаб’ учинак.
Украјина од повчачења Руса из Хершона тотално зависи од НАТО. Да није тако, наставили би са успешном офанзивом, а не би чекали до јуна 2023 да саставе нову војску са западном опремом, која је се спектакуларно зауставила на Суровикиновој линији.

Од својег ех-СССР наоружања је мало шта остало већ тада, а било га је машала. Украјина више нема војну индустрију да (по)прави нити пара да купини наоружање ни муницију. Кулеба каже да би Умрајина изгубила без помоћи запада.
Ах да, ‘појавила’ се и рупа од 450-500 хиљада војника коју треба попунити.

П.С. Не бих баш рекао да је рат статичан.

mr

Zamislimo da smo mi imali sve što je Nato imao 99te. Koliko bi nam trebalo da odbijemo napad. Ovakva logika je smešna i ne zaslužuje komentar. Kažeš Ruska taktika je poznata, udri po civilnim objektima. Nešto mi i to zvuči poznato. Rat u Ukrajni neće još dugo trajati, osim ako se Nato direktno ne umeša vojno, a to će onda biti rat sasvim drugih razmera. Kad se neke glave dovoljno ohlade, naći će se nekakvo rešenje. Ukrajinci nikada neće zvanično priznati otcepljenje dela teritorije, ali će nezvanično progutati ono što moraju, a i to zvuči poznato.

22

Sve što imaju (i nemaju) su probali, još samo Čečene nisu ispaljivali!

Odgovori
De

Ovo je samo početak isprobavanja raznih sistema, rat će trajati godinama bar desetak a za to vreme Ukrajina će biti veliki poligon mada ne isključujem da i teritorija Rusije bude češće na udaru svega i svačega. Lepo sam ja još početkom 90-tih napisao sestri rad iz ONOiDSZ da ćemo za našeg života biti svedoci preleta raketa zapad-istok i obrnuto. A onda mir tj kraj.

Odgovori
go

Mnogo ih veće ludilo uhvatilo oko AI, bilo da su u pitanju dronovi, bilo robotizovane stanice i naravno komandujuća AI, kao i AI za analizu bojišta i otkrivanje meta, nego oko raketa. Ali biće i tog gadjanja preko tudjih glava, jer krstareće i hipersonične rakete su jeftinije od bombardera, a i brzina im je primamljiva. Dok vežeš pertle ono stiglo. Tako da je moguće da krenu da si prave štetu i sapliću (gadjaju infratsrukturu i projekte u kritičnim fazama), jer im je na dugme, a biće i onog da im je i AI tako rekla da je to tamo nešto najbolja meta tad i tad. Oni koji imaju pristup ratištima dobiće prednost u odnosu na druge manje zemlje koje namaju tu mugućnost da se guraju na ovom ratištu sa svojim kompanijama koje rade na oružju i AI za nju. Ovi veliki su potpisali sporazume o učešću svojih kompanija u kako kažu razvoju oružja za Ukrajinu u samoj Ukrajini upravo iz tog razloga. Mašine za ubijanje i predvidjanje optimalnih mesta udara za sakaćenje protivnika jeste budućnost odnosno sredstvo kojim će se nastaviti evolucija rata.

Br

Kada bi sad pitali nekog „obicnog“ Ukrajinca da li bi pristao na skoro pa potpisan dogovor iz Istanbula od pre dve godine po kome bi Donjeck i Lugansk ostali u Ukrajini, kao autonomne regije, a Rusi bi dobili Krim i po kome bi Ukrajina ostala samo vojno neutralna, a mogla bi da se naoruzava kako hoce, dakle skoro isto sto i Minsk II, ili ovo danas, sta bi izabrali?

Odgovori
Pa

@Branko,
prema onome što je izašlo u javnost u vezi Istambulskih pregovora nije baš tako.
Rusi su navodo tražili vojno neutralnu Ukrajinu sa kontroliranih brojem snaga i oružja bez mogućnosti da se rasporeduju „zapadni“ vojni sustavi.
Pri tome nije bilo definirano koji bi bio status regija Donjeck i Luhansk.
Ne vjerujem da bi vlada bilo koje države potpisala to što je bilo na stolu.
P

Mi

To za Storm Shadow i Scalp je sad nekim kao novost. I Olaf Solc je to rekao jer se podrazumeva i odavno zna, samo je zaboravio da ninje za novinare i oficijalno.
Su-24 samo treba da poleti sa istom, i leti nisko do dometa rakete do cilja gde pritisne dugme, te pravi krug nazad da sto pre sleti. Raketa nastavlja da leti veoma nisko sto je muka za radare, a ima i odlicne sisteme za samozastitu. Veoma efikasna ispala protiv vecih stacioniranih meta.

Odgovori
bo

Vi kao da mislite da je rat video-igrica bacis jednu bombu pobijes pola neprijatelja.Bacili su par cirkona par ovih par onih bombi zar nije ocigledno ispitivanje tih sredstava,Kao drugo Rusija je ogromna sa mnogo strana moze biti napadnuta sta mislite ajde sad na Ukrajnu da bacimo sve sto imamo.Kao trece Ukrajna je na pocetku rata bila odlicno naoruzana plus sta je sve dobila a ne treba zanemariti mozda i najvaznije obavestajne ,satelitske i druge informacije koje non stop dobija.E to sve treba unistiti da se pobedi.Takodje mislite da bi Ukrajna imala toliko uspeha u potapanju brodova gadjanju u dubini Ruske teritorije i rada Ukrainske PVO da konstantno ne dobijaju kordinate,i ostale podatke (ako ne i osoblje PVO) posmatrajte svako potapanje ili gadjanje na rusku teritoriju prati pre toga spijuniranje bespilotnih letilica ili drugih sredstava za otkrivanje NATOa.Mozemo da pricamo sta god hocemo jadan narod gine kao i kod nas sto je ginuo kao i kod nas sto je unistavana civilna infrastruktura..Sto ne objasnite onda kako bespilotne letelice i rakete padaju i u Americkim bazama a napadaju ih ,,militanti,,koji su opremljeni sa lukom i strelom u odnosu na Ukrajnu i njene darodavce.

Odgovori
Th

Navodno Hrvatska nabavlja Storm Shadow / Skalp za svoje Rafale. Nekim cudom tu nema nikakve histerije kao za Meteore.

Mozda zbog najave Svedske da ce Gripena slati u Ukraijnu su Madjari nabavili dodatne avione. Tu bi moglo da dodje do nestasice delova i aviona za zamenu mogucih udesa. Za Ruse bi bilo najbolja vest kada bi Srbija se odlucila da i ona nabavi Gripene. Naravno bi Svedjani radije svoje avione prodale nega da ih poklone. To bi znacilo manje aviona za Ukrajince. Dobro za Ruse i lose za Madjare i Srbiju kada bi se odlucila za Gripen. Samo jos da Francusi svoje prve i najstarije primerke Rafala pocnu da salju. Aktualno to za Srbiju znaci da su Kinesi jedina opcija.

Verovatno po proceni HRZ njima ne trebaju Meteore protiv Srpskih Migova ni neka savremena PVO. Francuske rakete Scalp da unistu PVO polozaje su izgleda po njiman potreban izdatak.

Odgovori
om

Francuzi neće slati Rafale , to nije bila nikad opcija već Mirage.. Eto pak prilike da se Gripeni dokažu u ratnim uvjetima sa Storm.shed. i Meteorom. Šveđani su inače veliki kalkulanti i njima je dogorjelo i nisu bez veze navaljivali da uđu u NATO i radije će ustupiti Gripene nego trgovati. Srbija sumnjam da može išta dobiti od Šveđana. Ovo što je ustupljeno Orbanu to je cijena ulaznice za NATO. A ovo što će ustupiti Ukrajini to je cijena da rat ne pređe njihove granice. Srbija se ne uklapa u tu trgovinu. Pa nisu ludi valjda, Srbija podilazi Putinu i prkosi EU i točno treba Šveđanima da Srbima prodaju tehnologiju i tehniku a da je ovi u najmanju ruku drže u garaži kad može biti upotrijebljena protiv Putina. Šveđani daju sve svoje resurse protiv Putina prije no što bi oni morali i sami djelovati. Oni Gripeni C/D koji su bili u dijelovima sada se užurbano sastavljaju.

PS

Pitanje dugodometnih raketa VV poput Meteora su visoka politika, čak i prema saveznicima. Jednom Tajvanu Ameri nisu hteli da daju AIM 120 bukvalno godinama dok Kina nije pazarila od Rusije rakete velikog dometa (R77) oko 2002. Ima tu neka njihova „viša matematika“ oko toga.

Drugo, Francuska ako će nešto da da, ratosiljaće se starih Miraža a ne Rafala. Rafali su dobre udavače na tržištu za keš.

Ps

Tvrdnja za 1.razred osnovne škole,

Koliko vam piloti imaju nalet i na cemu?

Znate kako se postaje pilot lovac osposobljen za let u SMU i za obavljanje svih zadataka?

Ne , to se ne uci na simlutaorima.

Piloti RV RS su za vase amatere Top Gun u svakom pogledu.

I ne, Rafali tu nista ne mogu da poprave u Vasu korist, ko je bio pilot lovac sa preko 2000h naleta zna zasto….

Dzabe vam meteor, bez podrške Awacsa 29-ka sa nasim pilotima i R77 1/1 obara bilo koji rafal sa vašim pilotom ..to je ono sto vas vojni vrh mnogo boli..

om

Psihijatar@ Rafale ima radarski odraz jednog Bajraktara ,manji od 1m2 i ako djeluje sa određene udaljenosti taj odraz je još zanemariviji. Teoretski postoje šanse za uništavanje neprijateljske letjelice ili radarsko raketne infrastrukture sa velike udaljenosti pametnom raketom prije nego što ovi uopće primjete opasnost. Tu je još i Spectra self-protection koji djeluje u širokom elektromagnetskom spektru…. laser, infracrveni toplinski spektar…. Istina da za tako nešto treba obuka i mi smo to baš i započeli i nadam de da ćemo zajedničkim vježbama usavršavati. Postoje dvije razine školovanja naših pilota tamo što je bila naša želja a Francuzi su prihvatili. Jedni piloti vježbaju posao instruktora a drugi više rade na taktičkoj obuci uz naravno savladavanje tehnike korištenja zrakoplova. To nije moja izmišljotina , to je rečeno iz MORHa

Ps

Omnia
Ne znas osnove obuke, ne mozes da sednes u Su 35 tek tako i da mislis da ces sa irbisom tek tako kao na igrici da uocis cilj… slicno je i sa rafalom….medju pilotima postoje ogromne razlike u obuci i u USA i u Rusiji…pilot se postaje samo letenjem i složenom obukom.
U Fr ce da nauče osnove, sve ostalo ne znam kako ce, niti imate nekog iskusnog pilota niti bilo ko moze to da prenese mladjima, vi ne mozete da osvojite upotrebu Rafala ni do 50% sposobnosti prema mojim saznanjima, bice poletanja, sletanje, školski krugovi, po neki brisanjac i po neka NATO vezba gde ćete videti sta pravi piloti sa jakim masinama rade…vi jednostavno nemate osnovu, sve je isparilo do sada….kod nas je situacija mnogo bolja, nemerljivo po pitanju obuke i obucenosti.
Sta god naknadno da dodje u nase RV u velikoj smo prednosti i na tom segmentu se najviše radi.

Pa

@omni
ima radarski odraz lista papira, na kome pise sve to znanje koje se prosipa o necemu o cemu se pojma nema. ukratko. ali nabave su u toku pa cemo se igrati i braniti…nije nam prvi put

Pa

@Psihijatar,
pa kad su 29-tke tako mocni i superirni kako tvrdis, zašto VRS ide u nabavku novog borbenog lovca?
Demantira te vlastita struka u VRS ali lijepo je živjeti u iluziji.
Uzivaj

Ne

„Pajo12:12, 02. mar. 2024.
@Psihijatar,
pa kad su 29-tke tako mocni i superirni kako tvrdis, zašto VRS ide u nabavku novog borbenog lovca?
Demantira te vlastita struka u VRS ali lijepo je živjeti u iluziji.
Uzivaj“

Jer ce im isteci resurs za pet godina. To znaci da je sada vreme da se misli o novim avionima. Da je prilika kupili bi ruske. Posto nije bice drugi, ili ce se cekati na priliku za ruske. Licno sam za 24 novih Gripena za cenu za koju su neki uzeli 12 polovnih Rafala. Ili cak i 32 J10C koliko bi se dobilo od Kineza za iste novce.

Uostalom, izgleda da se niko ne seca da je Vucic nesto pricao pa zacutao.

Omnia, radilo se bas o polovnim Rafalima koje je Ukrajina trazila od Francuske. Ne o Mirazima. I to 6 komada. Odluka o tome nije doneta i izgleda da su to Francuzi zataskali.

Ma

@ Thomas RFQ za Gripene je poslat 2004/2005 godine koliko se sećam i Švede nikada nisu odgovorili. Tako da ne verujem da će im bilo kada više biti poslat jedan jedini RFQ, ali nikad ne treba reći nikad, vremena se menjaju, ljudi se menjaju. Srbija je neutralna u svakom pa i ovom trenutnom sukobu, a to što se nekima pričinjavaju razne stvari to je već vaša reakcija na čistu propagandu.
@ omniameamecumporto Šta će Hrvatskoj ili Srbiji savremeni lovac kad iste nemaju kapaciteta da koriste ni deo mogućnosti takvog lovca? Koliko je sat nalete za Rafal, koliko košta osnovni kit Spare PArts za njihovo održavanje samo? Drugo lovci poređani na stajanci, bez antidron mreža, ozbiljnih antidron sistema su lak plen za FVP dronove, lutajuću municiju i toga bi svi oficiri trebali biti svesni.
Da li je moguće da neko stvarno veruje da bi RF mogla da napadne bilo koju Evropsku zemlju, članicu NATO? Da li to stvarno neko misli? Za Gruziju i Ukrajinu je bilo vrlo očekivano, barem za nas koji pratimo geopolitiku i opremanje vojski, bilo je samo pitanje vremena. A napad na nekakvu Finsku ili Švedsku je u najmanju ruku rečeno smešan, jer Rusija nema kapaciteta da napada na više frontova i to ceo NATO, i to je sve deo čiste propagande, koja služi da se ljudi zastrašuju kako bi se opravdalo mogo toga. Rećićete pa pričalo se da neće napasti ni Ukrajinu ni Gruziju, pa su napali; jeste tako je, ali bilo je gomila signala i otvorenih pretnji koje su ukazivale na to da će sigurno napasti, al vi to gospodo ne znate da čitate i protumačite na adekvatan način. A i onaj crveni bandit monstrum Staljin je umro daleke 1953.godine i od tada su mnoge stvari drugačije.

YP

Borbeno neiskustvo i mali nalet pilota uz strogo ograničenu upotrebu aviona tokom redovne upotrebe, daju osrednjoj PVO velike mogućnosti.

Odgovori
Vl

Rusi koriste severnokorejske i iranske rakete i trazi kredit od Kine. Ovo u sta je Putin sa ostatkom FSB/KGB ekipe uvalio Rusiju ce se izucavati kako se jedna drzava moze zaglibiti u blato do grla zahvaljujuci svojoj nespopsobnoj vlasti i njenoj amaterski pravljenoj proceni.

Odgovori
ex

@Vlado

буџетски дефицит Русије u 2023 када води рат високог интезитета, је bio 1.9% БДП, много мање од било које западне земље.

Купују шта им треба, нико им не поклања.

Али, зашто би гледали чињенице кад има пропаганде.

Dj

Budzetski deficit zemalja kao sto sto su Iran, S.Koreja, Kina i na kraju Rusija potpuno je nemoguce odrediti, jer niko ne raspolaze pouzdanim informacijama. Kod njih niti ima zakona, niti budzeta, niti deficita. I SSSR je imao „minimalan deficit“ pa se samo odjednom raspao.

VJ

@Djuka Upravo tako.
Čim Rusiji treba Severna Koreja, nešto nije u redu. A, podaci su pouzdani kao obećanje pre dve godine da neće napasti Ukrajinu.

Ma

@ Vlado a zašto ne bi koristili rakete koje su mnogo jeftinije nego one koje sami proizvode, a završavaju im posao? Da li je bitno ko ih je pravio, bitan je odnos kvalitet/cena, ako je on povoljan, a recimo Severnokorejci imaju naštancane hiljde raketa i bombi, zašto ih ne bi kupili? U ratu kolosalnih razmera, kada ti treba na milione granata, a nemaš dovoljno vremena da ih napraviš, onda ih kupuješ gde stigneš. Pa evo Ameri kupuju preko raznoraznih preprodavaca granate 155mm za Ukrajinu, pa ne mogu da nabave dovoljan broj, barem tako tvrde Ukrajinci da nemaju dovoljno granata. Jednostavno niko nije pretpostavio da može doći do rata kolosalnih razmera i da će takva biti potrošnja, nego su svim mislili i tvrdili (pre svega liberali) da je vreme ratova prošlo, a kad sam ja upozoravao da nam vreme ratova tek dolazi tada su se pametnjakovići smejali. Ne treba čovek da bude prorok pa da vidi da će se ratovi u najskorijoj budučnosti voditi oko hrane i vode (resursa kojih nema dovoljno i koji se smanjuju), dovoljno je da se okrene oko sebe i zamisli…. Najiskrenije se nadam da nisam u pravu i da neće doći do velikog rata, jer to nikome ne treba. Samo da živimo u miru, jer ljudski život je prekratak i ne trebamo ga još dodatno skraćivati zbog gluposti i pohlepe za novcem!

Ma

Rat je idiotizam. Putinu i Rusiji nije to trebalo. Jeftinije i šmekerski bi bilo da je „kupio“ Ukrajince, a mogo je. Ne bi Ruska mladost izginula i ne bi napravio smrtne neprijatelje od Ukrajinaca. Da suyra osvoji čitavu Ukrajinu kaj će s njom i kak će je kontrolirat. Rusija ima zemlje. A zapadnjaci isto ko piz…, ili im daj sve kaj im treba i stani uz Ukrajinu do kraja, a ne ovako.

ex

Ако прецизно бачена ручна бомба од 250г неутралише једног војника, колико војника може да неутралише прецизно бачена бомба од 250кг (или она од 1500кг) ?

Odgovori
Ne

Gastos
Ako nekim cudom distribuiras istu kolicinu eksploziva kao kod rucne bombe po glavi vojnika, onda 1000. Al to bi bilo bas cudo.

Г

@Nenad

Конзервативно, нека прецизно бачена лебдећа бомба од 250кг онеспособи само 10 војника у просеку и, опет конзервативно, да су бацане само најмање лебдеће бомбе од 250кг, и да, опет конзервативно, узмемо само период 1-26 фебруар и број од 1200.
Дођемо до веоооома конзервативне цифре од 12.000 украјинских војника у фебруару, само од лебдећих бомби.
А где је ту још артиљерија?

Украјинци су гурали појачања у Авдејевку до самог момента бежаније.

Da

Bruka i sramota putinove armije koja je pala toliko nisko da je snabdevaju zemlje koje direktno podrzavaju terorizam kao npr.Iran,onda dugogodisnje diktature poput Severne Koreje i Kine gde i dan danas streljaju decu na sred ulice…Ccc…Uz svo rusko naoruzanje koje je upotrebljeno i oruzje pomenutih diktatorskih zemalja,putinova armija nista konkretno nije ucinila na terenu niti ce…

Odgovori
Cr

Ta Armija držii 22% Teritorije Ukrajine i napravili su proboj fronta zapadno od Avdijevke. Za ove 2 godine su 3 puta raskantili celokupnu kopnenu vojsku i RV i PVO Ukrajine, odnosno raskantali prvobitne Ukrajinske sisteme, zatim 2 puta iz donacija Istočno Evropskih saveznika, a onda i skladišta Zapadno Evropskih zemalja. Ceo taj Nato ne može da proizvede dovoljna granata koliko je potrebno Ukrajini, dok sa druge strane jedna dikatatorska Severna Koreja može da namiri Ruske potrebe za municijom, a pritom je ta Severnokorejska municija daleko jeftinija od Nato Municije. Da li to znači da je kapacitet jedne Severne Koreje za proizvodnju municije veći nego svih Nato zemalja ili to samo tako deluje? I pored sve pomoći neki bi rekli „celog Sveta“ u uznosu od najmanje 150 Milijardi USD, zatim pomoći u obaveštajnim informacijama, navođenju, praćenju i pomoći u instruktorima i dobrovoljcima kao i plaćenicima, Ukrajina nije mrdnula u svojoj kontraofanzivi već je uspela samo da izgubi preko 170.000 ljudi u toku te iste kontrafanzive, ako je to uspeh onda bravo za komentar. misliš li da Ameri gledaju od koga kupuju oružje koje je namenjeno Ukrajini? Trenutno jure na sve strane, evo čak uzimaju i poluispravne PVO sisteme od koje ono beše države, Ekvadora ili Kolumbije, sramota stvarno….

Ne

Kolege, Ukrajina sada takoreci „trosi“ svoju vec trecu armiju od pocetka sukoba. Nijedno cudesno oruzje, nijedna ofanziva niti osvetnicki udar, koliko god bio pravedan, nije im doneo bilo kakvu prednost. Takodje ni zeljno razmisljanje i propaganda o propasti Rusije, koja ide od pocetka sukoba, pa se jos nije desila. Ne treba biti ostrascen, vec pogledati redove velicina sukobljenih strana, pa je sve jasno. Pa i ishod.

I jos jednom, roba se kupuje za novac. Tu nema „zabranio, ne voli vas“ i slicno. Svedska ce sigurno pokusati da „uvali“ Gripene jer ce zauzvrat biti kompenzovana od NATO, i dokazace da „avion nije los“. To je dobar marketing i dobar posao.

Rafale nije wunderwaffe sa „clingon cloaking device“, kako neki pisu, vec avion kao i svaki drugi u svojoj klasi. Koju sad pravi cak i Indija. U necemu bolji, u necemu gori. Ne znam zasto kolege iz Hrvatske pisu o ratu Hrvatske i Srbije, kada dobro znamo da se to nece desiti, niti ima razloga. Cemu uopste poredjenja, kada znamo da sve u okolini, i u Evropi, mora da se odobri „od gore“. U politicke motive, tehniku, poredjenja redova velicina i stucnosti dve vojske ne vredi ni ulaziti. Pozdrav.

Odgovori
VJ

Činjenicu se sledeće.
U početku rata Ukrajina je bila postsovjetska zemlja, sa lošom ekonomijom i vojskom koja je samo na papiru bila moćna. Imali su i građanski rat, zamrznut i deo jedinica sa borbeim iskustvom. Započeli su modernizaciju vojske.
Rusija je bila druga vojna sila sveta, sa ogromnim resursima i rezervama. Daleko moćnija od Ukrajine. U toku im je bila opsežna modernizacija vojske, posebno avijacije. Većina je i dalje bilo SSSR (na obe strane). Ruski vojnici su tek 2008. godine dobili čarape, do tada su umotavali noge u krpe. Rat je pokazao prvo, totalnu nesposobnost ruske vojske, da pored strategijskog iznenađenja doživi bruku. I dalje su se ponašali kao da je 1968. i da će se neko uplašiti njihovih tenkova i ostale lako zapaljive gvožđurije. Ogromni gubici novije tehnike, kopnene, avijacije. Mornarica posebna sramota. Nikada nisu uspostavili prevlastu u vazduhu. Ukrajinci su pokazali sjajn moral i uspeli su da se obrane u startu. Pored ranijih iskustava iz Jermenije, Rusi nisu naučili baš ništa. Dronovi su ih masakrirali. Posle nabavjlaju iranske !? dronove, koji su kopije starog izraelskog Harpuna iz 1989. Posle su Rusi na brzinu razvili dosta toga. Posle dobijanja po nosu Rusi su prestali da nepotrebno izlažu svoje jedinice. Dobijanjem zapadnog dalekometnog naoružanja pokazao se koliko su ruski PVO sistemi šuplji. Uopšte vojska im je šuplja, setite se napada i diverzije na strategijske bombardere, koji stoje na slabo čuvanom aerodromu, gađanja sedišta crnomorske flote, uništavanja Moskve, p Klio podmornice… Pomoć zapada Ukrajini je bila simbolična, posebno u kopnenoj tehnici. Pored toga, zapadna, kopnena tehnika je prošla isto kao i ruska kada je izložena dejstvu protivoklopnih sistema i dronova. Ispostavlja se da Kornet i Javelin rade isto. Frontalno napadanje od strane Ukrajine je bila potpuna glupost “ da se stimuliču donatori“. Ukrajina nema snage da frontalno pobedi Rusiju. Za sada se Ukrajinci brane dobro i Rusi troše ozbiljno mnogo resursa i ljudstva za simbolične ciljeve. Govorim od kada je počela ozbiljnija odbrana. Da su se branili prvi dan i čekali ih pitanje je šta bi Rusi zauzeli. Poenta je kome će pre dosaditi gubici da zbaci vlast, tako mislim da će se rat završiti. Moj utisak je da su ruski avioni, PVO, sredstva za protivelektronsku borbu pokazali da nisu nizašta. Ruska mornarica je sramota. Kinžal je Iskander bačen sa 20 km iz MiGa 31 koji ide 2 maha. Cirkon je mnogo ozbiljnija priča. Ali, to je kao Me 262 ili V2 napredno,bez konkurencije ali neće prevagniti. Zapadna kopnena tehnika nije ništa posebno i u modernom ratu tu je najbitnija dužina klupe, što se kaže u košarci. Ono što je mene fasciniralo je Himars, on je u suštini jeftiniji od Smerča. Jer Himars sa 4 rakete ruši most tipa, kao preko Dunava, a baterija Smerča ili Uragana će ispaliti desetine raketa (skuplje od 4 ove) i pitanje je šta će pogoditi i sa kojim efektom. Dakle gde se pre pobuni narod sit da gine ili šalje decu u rat, to će se pre ova masovna pogibija završiti.

Odgovori
Gr

Analiza manje više ok. Oko rezultata PVOa, bar onog na frontu se ne slažem. A dve stvari nisu tačne.
Kinžal ide između 4 i 10 maha.
Himars jeste precizan ali daleko da može da sruši most kako kažete, jer ima malo punjenje. Dokaz je Antonovski most koji je bio izrešetan kao švajcarski sir, ali se ni metar nije pomerio i popravljan je svaki put, već su ga Rusi u povlačenju sami srušili.

VJ

Tako je Kinžal ide tom brzinom, ali je početna brzina oko 2 maha, posle ga gravitacija ubrzava do te brzine. Možda nisam jasno napisao. Ruski know-how je kako je projektil na toj brzini ostao sa stabilnom trajektorijom i posebno mogućnosti navođenja. To nije lako zbog enormnog otpora vazduha. Nije sporno da su u tome Rusi uvek bili dobri. Zato sam i napisao da je Cirkon nešto drugo jer ga ispaljuje brod i nema veliku početnu brzinu i pomoć gravitacije.
A, Himars itekako može da sruši most. Pominjete Antonovski most, upravo sam na to i mislio. Sa tom preciznošću su mogli gađati i stub. Tim gađanjem je most bio onesposobljen za prelazak teške tehnike, a ljudi, civilna vozila su mogli preko. TIme je limitirano i dovođenje pojačanja i snabdevanje. Most je kasnije miniran, od strane Rusa, ali je ruska tehnika ostala na desnoj obali Dnjepra, a vojsci je ostavljeno da može da beži. Većina ruskih vojnika je pobegla preko tog mosta, jer se ono ne može nazvati povlačenjem ili odstupanjem. Da su kompletno srušili most napravili bi očajnike koji bi se borili do smrti.Sećam se fotki ostavljene tehnike u potpuno ispravnom stanju. Sistemi kao Smerč ili Uragan to ne mogu ni u teoriji, a godinama sam slušao bajke o njima i mislio da je to najbolje na svetu.
O rezultatima ruskog PVO i protivraketne odbrane možemo diskutovati, ali ja cenim po tome šta taj, toliko izvikani, PVO nije uspeo da zaštiti. Strategijske bombardere, ključnu infrastrukturu, strateške komandne centre, luke, pa i sam S 400 je dokumentovano pogađan. Jasno je da Rusi potpuno suludo izlažu najvrednije komade vojne opreme i da PVO nije svemoguć (tu mislim na skorašnje IL 76 i A 10). Ali slušali smo zaista ruske bajke o njihovim mogućnostima. Da je njihov PVO bez premca. Pokazalo se na jermenskom primeru, a napad na Ukrajinu je razotkrio ogromne slabosti. I o avionima je bilo bajki i bajki, ispostavi se da je MiG 31 i dalje najopasniji, mada sam malo subjektivan po pitanju ovog aviona.

om

Europa se probudila, Ukrajini slijedi milijun granata do proljeća. Ruska vrhuška vrišti i priziva nuklearni odgovor. To govori da je Putin nervozan. Ovaj rat neće brzo završiti, je Putin želi uništiti Ukrajinu. Predviđam stoga nemire u Rusiji kad jednom kočnice popuste.
Hrvatski biznismen Zubak ulaže i revitalizira namjensku u Vitezu u BiH i pokreće masovnu proizvodnju granata i haubica za potrebe Hrvatske i šireg tržišta. Mi smo tu tanki a Vitez ima kapacitete.

Odgovori
Ne

Omnia

Princip iz Viteza je rasturen odavno. Takodje i fabrika iz Novog Travnika, a na koju verovatno mislis. Sada tamo jako lepo uspevaju trzni centri.

Nemiri u Rusiji su iz iste antologije bajki kao i „ekonomsko unistenje usled sankcija“. Najbolje sto Ukrajina mozda moze da izvuce je samostalna Ukrajina u kijevskoj oblasti. Pod uslovom da vise nema stranih vojski na tlu. Obala je ruska, dosta toga ide Poljskoj, a neke delove dobijaju i Rumunija i Madjarska. A i bolje tako, bar nece narod ginuti.

Pe

Ukrajinci su naveli i da navedene karakteristike Cirkon raketa uopste nisu tacne, sto je tipicno za Ruse, vec su znatno skromnije.
Ovo napredovanje Rusa je i dalje ispod nivoa proleca 2022, koje se zavrsilo porazom Rusa i begom iz bilo kojeg veceg ukrajinskog mesta, izuzev Marijupolja.
Ono sto cekamo je resenje u Americi gde,zbog komplikovanog sistema izbora u Americi, se ne broje glasovi pojedinih biraca, vec glasovi za predstavnike gradjana u pojedinim drzavama.
Ukrajina vec treci mesec ne dobija nikakvu vojnu pomoc od Amerike, no za sad bez vece stete.
Moja procena je da ce pomoci Ukrajini ko god dobio izbore, jer je to u interesu Amerike

Odgovori
Mi

Da, da, opet nešto čekamo, te barjaktare, te leoparde evo i abramse smo dočekali i vidjeli kako se ruše mitovi o zapadnom oružju…. Nada umire posljednja a teritorija Ukrajine sve manja. Propast zapadnog oružja i obavještajnih službi na djelu.

Mi

,,Ukrajinci su naveli i da navedene karakteristike Cirkon raketa uopste nisu tacne“
Pucam od smeha na ovaj komentar. Ja sam mislio da ce da ga hvale.
Ukrajna se povlaci jer ceka pomoc iz USA? Znaci odavno bi kapitiulirali da nije zaadne pomoci. Ato sto ti mislis da ce 60 milijardi iz USA da nesto promeni da bude drugacije nego 100 milijardi u 2023 je posebno logicno.

Odgovori
Е

@Милош1977

Украјина је на западним апаратима за одржавање у животу још од јесени 2022, након ‘успешне’ офанзиве коју спомиње ПеДу.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor