Kako je ofarban Orao 001 u Muzeju vazduhoplovstva

4. jul 2024

Nove fotografije i detalji o dronu-kamikazi SM2 kompanije Edž: Srbija i Maroko među prvim mušterijama

3. jul 2024

[POSLEDNJA VEST] RV i PVO Vojske Srbije sada raspolaže i sa mobilnom verzijom Talesovog osmatračkog radara GM400 Alfa

3. jul 2024

[POSLEDNJA VEST] Ministarstvo odbrane Srbije danas predstavilo do sada nepoznat bespilotni vazduhoplovni sistem

2. jul 2024

[FOTO-REPORTAŽA] Memorijalna izložba “Vojni objektiv Nela Mirkovića“

2. jul 2024

[POSLEDNJA VEST] Poleteo prvi bivši kiparski Mi-35P namenjen RV i PVO Vojske Srbije

1. jul 2024

Erbasova taktička borbena bespilotna letelica SIRTAP dostigla CDR fazu projekta

1. jul 2024

[ANALIZA] Novi detalji o sposobnostima kineskog raketnog PVO sistema kratkog dometa HQ-17A(E)

28. jun 2024

[RAT U UKRAJINI] Na Krimu pogođen ruski komunikacioni centar, Rusi tvrde da je iznad Crnog mora posada MiG-a 31 “oterala“ američku besposadnu letelicu RQ-4 Global Hawk

28. jun 2024

[EKSKLUZIVNO] Prva fotografija kineskog PVO sistema HQ-17AE Vojske Srbije

27. jun 2024

[ANALIZA] Sve o grčkim Miražima koji bi mogli da budu prethodnica Rafalima u RV i PVO Vojske Srbije

26. jun 2024

Vučić pričao sa F-22 pilotom, zatim se telefonom čuo sa Makronom

21. jun 2024

[RAT U UKRAJINI] Poteškoće u obuci ukrajinskih pilota na borbenim avionima F-16

21. jun 2024

Balkanska Bezbednosna Mreža: Grčki mediji prenose da se Srbija navodno interesuje za grčke Miraže 2000

21. jun 2024

[VIDEO] Pratnja do sletanja u Niš: MiG-ovi 29 srpskog RV i PVO snimljeni iz američkog KC-135 Stratotankera

20. jun 2024

Mađarska nastavlja da modernizuje svoju PVO: Prikazan prvi mobilni 3D AESA radarski sistem EL/M-2084, planiraju drugu eskadrilu borbenih aviona Gripen

20. jun 2024

[Eurosatori 2024] Kompanija Jugoimport-SDPR prikazala najaktuelnije proizvode srpske odbrambene industrije

19. jun 2024

[ANALIZA] Kosovo prikazalo besposadne letelice Bajraktar, Đakovica ipak glavna avio-baza, nastavlja se obuka za pilote helikoptera u Albaniji

18. jun 2024

[Konferencija ASDA 2024] Komandant HRZ: „Da smo ugovor za Rafale potpisali samo 4 meseca kasnije, zbog rata u Ukrajini, platili bi znatno više

14. jun 2024

[RAT U UKRAJINI] Ruska PVO na Krimu meta stalnih ukrajinskih napada, Pogođeni borbeni avioni Su-57, Francuska Ukrajini šalje borbene avione Mirage-2000

14. jun 2024
Erbasova taktička borbena bespilotna letelica SIRTAP dostigla CDR fazu projekta
Erbas trenutno zvanično komunicira da je SIRTAP ISR platforma ali je poznato da će njeno naoružavanje doći u narednoj fazi, moguće i uz učešće Srbije / Ilustracija: Airbus Defence

Erbasova taktička borbena bespilotna letelica SIRTAP dostigla CDR fazu projekta

Erbasova borbena besposadna letelica SIRTAP dostigla je CDR (Critical Design Review) fazu u projektu, saopštio je Erbas.

– Dostizanje CDR faze je ključni trenutak u razvoju najnovijeg Erbasovog projekta koji potvrdjuje da su dizajn, predloženi metodi proizvodnje kao i celokupan program letelice spremni za početak proizvodnog procesa i da su u skladu sa zahtevima kupaca.

Ocenjeno je usklađivanje između proizvodnih kapaciteta i principa dizajna, osigurana je zrelost različitih sistema, podsistema i opreme, kao i predstojeće aktivnosti validacije i verifikacije do konačne sertifikacije sistema krajem 2026. godine.

Ova značajna faza u programu odobrena je od strane španskog Ministarstva odbrane, prvog kupca letelice SIRTAP, koje je u novembru 2023. godine naručilo devet sistema, od kojih svaki uključuje tri bespilotne letelice i jednu zemaljsku kontrolnu stanicu.

Proizvodnja komponenti prvog prototipa SIRTAP-a započela je sa učešćem značajnog broja španskih dobavljača, kao i drugih dobavljača iz različitih zemalja širom sveta. Prvi let prototipa očekuje se 2025. godine, što će otvoriti put za prvu isporuku u prvoj polovini 2027. godine.

Namera Evropljana je da se, kada su u pitanju ovakve letelice, oslobode ili minimiziraju zavisnost od Izraela i SAD / Ilustracija: Airbus Defence

SIRTAP će unaprediti taktičke sposobnosti španske vojske i vazduhoplovstva za napredne misije nadzora, prikupljanja obaveštajnih podataka i izviđanja, kako na kopnu tako i na moru. – navodi se u saopštenju Erbasa.

Tango Six je bio prvi domaći medij koji je u julu prošle godine izvestio o eventualnoj industrijskoj saradnji Srbije i kompanije Erbas koja bi se odvijala u dva pravca, jedan u pravcu zajedničkog naoružavanja lakog višenamenskog helikoptera H125M, a drugi u projektu besposadne letelice SiRTAP. Takođe smo analizirali kako bi Srbija mogla da učesvuje u razvoju pomenutih letelica, sa posebnim osvrtom na integraciju domaćih vazduhoplovnih ubojnih sredstava.

Istovremeno, Tango Six je pratio vesti o prvim koracima u razvoju besposadne letelice SIRTAP, krajem jula prošle godine špansko Veće ministara dalo je odobrenje Ministarstvu odbrane da nastavi sa razvojem letelice i ugovor dodeli upravo kompaniji „Airbus Defense & Space“. Ugovor koji osim razvoja, podrazumeva i nabavku sistema, potpisan je krajem prošlog novembra, čime je faktički pokrenut program za koji je interesovanje pokazala i Srbija. 

Španija nabavlja devet sistema, svaki čine tri besposadne letelice i jedna zemaljska kontrolna stanica, a biće isporučena i dva simulatora. Iz Erbasa očekuju uspeh na međunarodnom tržištu jer letelica, između ostalog, sadrži komponente koje ne podležu Propisima o međunarodnom prometu naoružanja (ITAR).

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

St

Sad jedno pitanje za poznavaoce tematike. U cemu je poenta nabavljanja necega sto je u startu vec prevazidjeno?

Odgovori
Su

Na osnovu cega zakljucujes da je prevazidjeno?

St

@Sunny Boy
Na osnovu toga sto Reaper leti vec 20 godina a Bajraktar Tb2 vise od 10. A po ovome sto najavkjuju, Airbus ce napraviti manje vise to isto , ali za 3 godine.

go

Razvoj nikada ne prestaje. A nabavka je stvar potreba i vizije (svaka domaća nabavka nudi i mogućnost dalje prodaje, to jest izvoz, kao i nalaženje partnera). To što su SAD počele prve, nije razlog da ih niko ne stigne. Sposobnost korišćenja onoga što si samo kupio i onoga što si sam razvijao i proizvodiš je nebo i zemlja, posebno kod složenih sistema. Raste tvoja spsobnost i kao korisnika i kao kupca da stvari uradiš kako treba. Dakle poenta je u sposobnostima i da te uvek zezne ono što ne poznaješ dovoljno. Nije lako naoružati ni avion, a još je teže bespilotnu letelicu. Puno zemalja je pravilo svoja rešenja borbenih aviona, koji su i leteli, ali samo šaka njih je uspevala da ih naoruža. Isto je i sa bespilotnim letelicama, ako ne i teže.

Mi

To je kao kad bi se pitali zasto je Airbus odluco da pravi svoje vojne transportne avione? Zmaj se uvek moze bolje i jeftinije napraviti, sa boljim performansama. Taj zmaj onda moze da nosi najnovije elektronske uredjaje i naoruzanje. Ali bez zmaja nema letenja.

Av

Preciznije, Reaper leti vec 30 godina, a Global Hawk oko 20. Medjutim, to su platforme, kao sto je i Sirtap. Platforme se nadogradjuju, ostaje ista samo namena. Verujem da ce Sirtap biti daleko napredniji u trenutku usvajanja, nego sto je Reaper ili, naprimer Bajraktar.

Sr

@Miloš77
Ne nužno, zavisi kako je definisan razvoj i ponajviše proceduralni okviri serfitikacije i usvajanja.

Najveće usko grlo tih „sazrelih“ sistema i pristupa je što nisu modularni i procesi bilo kakve modifikacije i ponovne sertifikacije su spori. Primera radi, ako se protivnik pronađe način da ih uspešno ometa, ne možete tek tako mofikovati komunikacioni modul i produžiti životni vek letelice kao što to rade trenutno zaraćene strane u Ukrajini.

U koliko SIRTAP promeni taj pristup, može postati vrlo fleksibilna i potencijalno opasna letelica, ali ne zavisi samo od njih, potrebne su promene i u regulatornim telima, telima za sertifikaciju vojnih sistema, procedurama nabavke itd. Ceo evropski sistem(a i američki) je spor i totalno neefikasan, a to im je nekada bila glavna prednost.

Av

Saradnja na ovom projektu i sa Erbasom bi bila sjajna za Srbiju. I politicki i tehnoloski. Nazalost nece se desiti zbog „manjkavosti“ kojih trenutno imamo u „drzavi“. (koje nisu cak ni politicke nego druge vrste, a sto nije tema za T6, pre za neki „verovali ili ne“ portal)

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor