Emanuel Makron najavio posetu Srbiji i finalizaciju vojnih ugovora odgovarajući na pitanje o Rafalima

19. jul 2024

Slovenija planira da nabavi francuske sisteme PVO Mistral

16. jul 2024

[RAT U UKRAJINI] NATO najavljuje značajno pojačanje ukrajinske PVO, prvi borbeni avioni F-16 uskoro iznad Ukrajine, nema mesta za švedske borbene avione

12. jul 2024

Mađarska sertifikovala transportni avion KC-390, njihova vojna flota Erbasovih helikoptera naletela 15 hiljada sati

10. jul 2024

[NAJAVA] Aeromiting CIAV 2024: Još jedna prilika da se vidi hrvatski Rafal, ali i privatni Galeb G-2, MiG-15, B-25 „Mitchell“

9. jul 2024

[RAT U UKRAJINI] Rusi otvaraju novi front, pojačavaju udare po ukrajinskim vazduhoplovnim bazama, Ukrajinci dobijaju prve F-16 ovog meseca

6. jul 2024

Slovenija nabavlja nove osmatračke radare za sisteme PVO, u Crnoj Gori izvršena primopredaja slovenačkih besposadnih letelica

5. jul 2024

[REPORTAŽA] „Vatreni udar 2024“: Premijera SM kamikaza dronova i novog izraelskog 4D radara

5. jul 2024

Kako je ofarban Orao 001 u Muzeju vazduhoplovstva

4. jul 2024

Nove fotografije i detalji o dronu-kamikazi SM2 kompanije Edž: Srbija i Maroko među prvim mušterijama

3. jul 2024

[POSLEDNJA VEST] RV i PVO Vojske Srbije sada raspolaže i sa mobilnom verzijom Talesovog osmatračkog radara GM400 Alfa

3. jul 2024

[POSLEDNJA VEST] Ministarstvo odbrane Srbije danas predstavilo do sada nepoznat bespilotni vazduhoplovni sistem

2. jul 2024

[FOTO-REPORTAŽA] Memorijalna izložba “Vojni objektiv Nela Mirkovića“

2. jul 2024

[POSLEDNJA VEST] Poleteo prvi bivši kiparski Mi-35P namenjen RV i PVO Vojske Srbije

1. jul 2024

Erbasova taktička borbena bespilotna letelica SIRTAP dostigla CDR fazu projekta

1. jul 2024

[ANALIZA] Novi detalji o sposobnostima kineskog raketnog PVO sistema kratkog dometa HQ-17A(E)

28. jun 2024

[RAT U UKRAJINI] Na Krimu pogođen ruski komunikacioni centar, Rusi tvrde da je iznad Crnog mora posada MiG-a 31 “oterala“ američku besposadnu letelicu RQ-4 Global Hawk

28. jun 2024

[EKSKLUZIVNO] Prva fotografija kineskog PVO sistema HQ-17AE Vojske Srbije

27. jun 2024

[ANALIZA] Sve o grčkim Miražima koji bi mogli da budu prethodnica Rafalima u RV i PVO Vojske Srbije

26. jun 2024

Vučić pričao sa F-22 pilotom, zatim se telefonom čuo sa Makronom

21. jun 2024
[FOTO-REPORTAŽA] Memorijalna izložba “Vojni objektiv Nela Mirkovića“
Stajanka aviona MiG-21M i US 230. lovačko-bombarderske eskadrile na aerodromu Ponikve / Foto: Nele Mirković

[FOTO-REPORTAŽA] Memorijalna izložba “Vojni objektiv Nela Mirkovića“

U velikoj sali Gradskog kulturnog centra Užica prošle nedelje otvorena je memorijalna izložba ‘‘Vojni objektiv Nela Mirkovića‘‘ koja će trajati do 9. jula. Izložbu je uz pomoć prijatelja i kolega organizovala porodica Mirković, a u znak sećanja na život i rad Neđeljka Nela Mirkovića koji je posle duge i teške bolesti preminuo pre 5 godina.

Neđeljko Nele Mirković rođen je u Užicu 28. maja 1972. godine, najveći deo svog života proveo je u selu Stapari, jedno vreme živeo je u Užicu. Osnovnu školu završio je 1987, u Staparima, dok je 1991. diplomirao u srednjoj Ekonomskoj školi u Užicu, na smeru trgovinski tehničar.

Organizatori su se potrudili da izaberu najzanimljivije i najbolje radove Nela Mirkovića / Foto: Stefan Danilović
Na izložbi se može videti samo delić iz veoma bogate arhive fotografija nastalih u periodu 1994 – 2004. / Foto: Stefan Danilović

Na odsluženje vojnog roka upućen je 28. juna 1991. godine u beogradsku Gardijsku motorizovanu brigadu, a nakon završene pešadijske obuke koja je trajala tri meseca, kao vojnik ove jedinice poslat je na ratište u Vukovar gde je proveo vreme do prestanka ratnih dejstava.

Radni odnos kao vojnik po ugovoru zasniva 1. februara 1994. godine, i to u foto-sekciji u vazduhoplovnoj bazi Ponikve. Na ovom aerodromu Nele će ostati do rasformiranja baze 9. marta 1998. godine. Tokom službovanja na Ponikvama zabeležio je svakodnevni život i rad pripadnika matične 230. lovačke avijacijske eskadrile (prethodno je to bila 124. lovačka avijacijska eskadrila sa aerodroma Željava kod Bihaća).

Fotografije Nela Mirkovića objavljivane su i u časopisu “Novi Glasnik“, neke od njih bile su i na naslovnim stranama / Foto: Stefan Danilović
Ruski borbeni avion Su-30 na aeromitingu “Batajnica 97“ / Foto: Nele Mirković

Nakon rasformiranja vazduhoplovne baze Ponikve, 10. marta 1998. prelazi u informativnu službu Užičkog koprusa gde je bio pripadnik 37. izviđačko-diverzantskе čete koja je 1998. prerasla u 37. bataljon za specijalna dejstva. Njegov rad u vojsci prestao je 10. marta 2004. godine.

Neletove fotografije koje je napravio na terenu objavljivane su i korišćene u reportažama vojnih listova ‘‘Vojska‘‘ i ‘‘Novi Glasnik‘‘, neke od njih su se našle i na naslovnim stranama. Osim svakodnevnice, zabeležio je i aktivnosti na vojnim vežbama pripadnika Užičkog korpusa kao i jedinica RV i PVO stacioniranih na aerodromima Ponikve i Golubovci. Takođe je fotografisao i međunarodni aeromiting ‘‘Batajnica 97‘‘.

Pripadnici 37. bataljona za specijalna dejstva na vežbi održanoj na jezeru Vrutci 2000. godine / Foto: Nele Mirković
Obuka specijalnih jedinica u zimskim uslovima, okolina Žabljaka 2001. godina / Foto: Nele Mirković

Fotografijom je počeo da se bavi još u osnovnoj školi gde je bio član foto-sekcije. Osim vojnom, bavio se i umetičkom fotografijom, njegovi radovi su izlagani na izložbama u Staparima, Užicu, Čačku, Kraljevu, Požezi, Raškoj, Novom Pazaru, Podgorici, Danilovgradu, Berlinu, Basano del Grapi.

Na Ponikvama i u Užicu je učestvovao u organizovanju raznih priredbi, manifestacija, i kulturnih dešavanja poput vojnih zakletvi, svečanosti povodom državnih praznika i Dana vojske, kao mnogih drugih sličnih događaja.

Detalj sa velike vojne vežbe održane u periodu jul-septembar 1998. u rejonu Radoinjskog jezera / Foto: Nele Mirković
Podgorički Super Galebovi često su se tokom 90-tih mogli videti na Ponikvama / Foto: Nele Mirković

U informativnoj službi Užičkog korpusa je tokom 1998. svakodnevno bio angažovan da putem vidеo i foto zapisa pravovremeno informiše o stanju na terenu, a 1999. godine su njegovi dopisi bili vezani i za izveštavanje o dejstvima avijacije NATO.

Pored veoma bogate zaostavštine fotografija i video snimaka, posebno možemo istaći izuzetno retke i interesantne fotografije vojnih vazduhoplova na aerodromu Ponikve nastale sredinom 90-tih godina. Iako je u proteklih 20 godina deo ovih fotografija objavljivan na internetu, široj javnosti nije bio poznat njihov autor.

Jurišni avioni Orao 242. lovačko-bombarderske eskadrile “Orlovi“ na vežbi “Ponikve 96“ / Foto: Nele Mirković

Na fotografijama su tako zabeleženi lovci-presretači MiG-21 230. lbae, 98. avijacijske brigade, potom školsko-borbeni avioni G-4 Super Galeb i jurišni avioni Orao iz lovačko-bombarderskih eskadrila podgoričke 172. avijacijske brigade.

Aktivnosti vojske su fotografisane i snimljene na raznim predivnim lokacijama, između ostalog oko Radoinjskog jezera, potom jezera Vrutci, u rejonima reke Đetinje, okoline grada Žabljaka, raznim vojnim poligonima poput Peštera i Pasuljanskih livada.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Pe

Jako bogata i zanimljiva zaostavstina. Sto se kaze, trag u vremenu.

Odgovori
BS

„Detalj sa velike vojne vežbe održane u periodu jul-septembar 1998. u rejonu Radoinjskog jezera”. U prvom planu su Radenko i Slavenko Doskovic, trecem sa desnog u levo ne mogu da se setim imena, ali se secam da je bas dobar covek u pitanju. Svi su bivsi pripadnici 37. bataljona za specijalna dejstva iz Uzica. Svima sam kao vojnik bio zamenik dezurnog u bataljonu, dobra je to ekipa bila, bas dobra. Bila je to jedinica sa bas spremnim i ozbiljnim ljudima, ali nazalost te jedinice vise nema.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor