Kako je ofarban Orao 001 u Muzeju vazduhoplovstva

4. jul 2024

Nove fotografije i detalji o dronu-kamikazi SM2 kompanije Edž: Srbija i Maroko među prvim mušterijama

3. jul 2024

[POSLEDNJA VEST] RV i PVO Vojske Srbije sada raspolaže i sa mobilnom verzijom Talesovog osmatračkog radara GM400 Alfa

3. jul 2024

[POSLEDNJA VEST] Ministarstvo odbrane Srbije danas predstavilo do sada nepoznat bespilotni vazduhoplovni sistem

2. jul 2024

[FOTO-REPORTAŽA] Memorijalna izložba “Vojni objektiv Nela Mirkovića“

2. jul 2024

[POSLEDNJA VEST] Poleteo prvi bivši kiparski Mi-35P namenjen RV i PVO Vojske Srbije

1. jul 2024

Erbasova taktička borbena bespilotna letelica SIRTAP dostigla CDR fazu projekta

1. jul 2024

[ANALIZA] Novi detalji o sposobnostima kineskog raketnog PVO sistema kratkog dometa HQ-17A(E)

28. jun 2024

[RAT U UKRAJINI] Na Krimu pogođen ruski komunikacioni centar, Rusi tvrde da je iznad Crnog mora posada MiG-a 31 “oterala“ američku besposadnu letelicu RQ-4 Global Hawk

28. jun 2024

[EKSKLUZIVNO] Prva fotografija kineskog PVO sistema HQ-17AE Vojske Srbije

27. jun 2024

[ANALIZA] Sve o grčkim Miražima koji bi mogli da budu prethodnica Rafalima u RV i PVO Vojske Srbije

26. jun 2024

Vučić pričao sa F-22 pilotom, zatim se telefonom čuo sa Makronom

21. jun 2024

[RAT U UKRAJINI] Poteškoće u obuci ukrajinskih pilota na borbenim avionima F-16

21. jun 2024

Balkanska Bezbednosna Mreža: Grčki mediji prenose da se Srbija navodno interesuje za grčke Miraže 2000

21. jun 2024

[VIDEO] Pratnja do sletanja u Niš: MiG-ovi 29 srpskog RV i PVO snimljeni iz američkog KC-135 Stratotankera

20. jun 2024

Mađarska nastavlja da modernizuje svoju PVO: Prikazan prvi mobilni 3D AESA radarski sistem EL/M-2084, planiraju drugu eskadrilu borbenih aviona Gripen

20. jun 2024

[Eurosatori 2024] Kompanija Jugoimport-SDPR prikazala najaktuelnije proizvode srpske odbrambene industrije

19. jun 2024

[ANALIZA] Kosovo prikazalo besposadne letelice Bajraktar, Đakovica ipak glavna avio-baza, nastavlja se obuka za pilote helikoptera u Albaniji

18. jun 2024

[Konferencija ASDA 2024] Komandant HRZ: „Da smo ugovor za Rafale potpisali samo 4 meseca kasnije, zbog rata u Ukrajini, platili bi znatno više

14. jun 2024

[RAT U UKRAJINI] Ruska PVO na Krimu meta stalnih ukrajinskih napada, Pogođeni borbeni avioni Su-57, Francuska Ukrajini šalje borbene avione Mirage-2000

14. jun 2024
[POSLEDNJA VEST] Ministarstvo odbrane Srbije danas predstavilo do sada nepoznat bespilotni vazduhoplovni sistem
Premijera novog vazduhoplovnog ubojnog sredstva na opitovanju na poligonu "Pasuljanske livade" / Foto: Ministarstvo odbrane

[POSLEDNJA VEST] Ministarstvo odbrane Srbije danas predstavilo do sada nepoznat bespilotni vazduhoplovni sistem

Ministarstvo odbrane Srbije predstavilo je danas do sada nepoznat borbeni vazduhoplovni sistem tokom „opitne“ združene taktičke vežbe „Vatreni udar 2024“.

Iako se u vesti sa vežbe koja je objavljena na sajtu ministarstva, osim objavljene fotografije, letelica ne pominje, Tango Six saznaje da se radi o „loitering munition“/“dronu-kamikazi“ naziva SM2, kompanije EDGE iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Kako Tango Six saznaje, Ministarstvo odbrane trenutno testira dve verzije ove letelice, manju SM1 i veću SM2. Na sajtu kompanije EDGE trenutno je moguće pronaći samo opis koncepta letelice SM2 koja može nositi koristan teret ili bojevu glavu od 10 ili 23 kilograma.

SM2 kompanije EDGE

Letelica je opitovana na vežbi koja za cilj ima, kako navodi Ministarstvo odbrane, i da ispita novu vazduhoplovnu municiju:

– Opšti cilj vežbe je unapređenje sposobnosti prikupljanja i distribucije obaveštajnih podataka i efikasnosti vatrene podrške na savremenom bojištu, te provera funkcionalnosti organizacije i jedinica Vojske Srbije.

Na vežbi učestvuju jedinice Kopnene vojske i Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, snage za specijalna dejstva i protivelektronsku borbu, kao i stručnjaci iz Vojnotehničkog instituta. Angažovano je oko 1500 pripadnika Vojske Srbije i više od 300 borbenih sredstava, uključujući i ona koja se nalaze u procesu modernizacije, razvoja i ispitivanja za potrebe Vojske Srbije.

Na osnovu rezultata i zapažanja sa dvonedeljne vežbe biće utvrđena doktrinarna ograničenja i potrebe za razvojem novih taktičkih načela, proveriće se mogućnosti za zaštitu i odbranu od napada iz vazdušnog prostora i jednovremeno angažovanje različitih bespilotnih vazduhoplova i identifikovati potrebe za razvojem novih softverskih i hardverskih rešenja. – stoji u saopštenju ministarstva.

Kako je Tango Six izvestio još u februaru prošle godine, Srbija je objavila kupovinu, tada neidentifikovanih, „dronova samoubica“ od Ujedinjenih Arapskih Emirata. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tada izjavio:

– U narednih 48 sati potpisaćemo prvi ugovor sa Emiratima o kupovini njihovih dronova i oni će veoma brzo biti u Srbiji. Dronovi samoubice. U narednih pet do šest meseci prve srpske dronove samoubice ćemo imati i u Vojsci Srbije. –

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Pe

Opaaa Bato

Odgovori
Sk

Znaci glasine da ćemo imati do 10 000 dronova su istinite

Odgovori
Iv

Tako je, samo neka stiže

Li

Opet neka egzoticna chunga lunga solucija koja je jos u prototpinoj fazi.

Go

Ne brini se ti za srpsku vojsku i njenu egzotiku, niti TKO nama preti, vojska Srbije se ozbiljno i preozbiljno naoružava svime što je u ovom trenutku moguće kupiti i da dodje što pre.

Mi

Sa 20 kg eksploziva to je na nivou Sahida po strukturi pogona ovo su dalekometne letelice sa više stotina kilometara dometa.Očigledno da se sa doktrine odbrane kreće ka doktrini preventivnog napada kako bi se neprijatelj odvratio .Dobro je što se prepoznalo da su dronovi i dalekometna artiljerija okosnica naše buduće savremene vojske.

Odgovori
М

Превентивни напад? Овиме ?! Не…
За такве ствари се користе системи које смо требали а нисмо смели набавити, SY-400/M-20 са ракетама бп-12а (дф-12а). У домету би била свака авио база, базе копненихбснага, свака престоница, сваки индустријски погон војне индустрије…

Li

A koga cemo to „odvratiti“ sa tom egzotikom ? NATO? I tko nam to preti nekim napadom iz cista mira ili sam ja nesta propustio zadnjih 30-35 godina?

PS

@Ling Li
Nikad nije iz čista mira a pretnji ima koliko hoćeš. Neutralna država ih ima uvek i pravi vojsku spram komšija. Ko to hoće da napadne npr. Švajcarsku? A ona ima jednu od najmoćnijih vojski na kontinentu, sa vojnim rokom koji nikad nije ukidala. Il što bi rekao Bizmark, vojska se ne pravi prema namerama komšija već prema njihovim sposobnostima.
A namere, eto pre neki mesec neki ministar bugarske vlade pričao kako Dimitrovgrad sa okolinom nije srpski i tako dalje i tako bliže. Kad se takvi likovi namnože ako si slab oni to uzmu pre nego što diplomatija odreaguje. „Fait accompli“ je moćniji od ugovornog prava. Uvek se nadje ko će da zažmuri. Kosovo pravi vojsku koja je potpuno nelegalna ne samo po međunarodnim ugovorima i odlukama već i po sopstvenom Ustavu!?
Ako misliš NATO, ljubičice, demokratija, tralala… Pogledaj svet u haosu u kojem besni preko 50 sukoba trenutno od kojih možeš da nabrojiš koliko? I gde potpisani papir ne vredi ni za WC…

Bo

Nema to veze s preventivnim napadom vec da se bude u trendu I sa ostatkom 🌍 drzimo korak .
Mi smo mala zemlja za bilo kakav solo korak ili bolje receno avanturu.

Pr

Sad još da Zastava ubrza razvoj raznih sačmara za odbranu od FPV dronova i getling mitraljeza za odbranu od ovih većih i da se hitno uvedu u jedinice.

Odgovori
Sr

@Profa Fini
Jedine dobre zastavine puške sa neolučenim cevima su one proizvedene u FNu pre 60 godina.

Av

Znajuci MO Srbije i kako nadlezni shvataju vojsku i drzavu, verovatno je nabavljeno cela dva komada. Za slikanje i sirenje fame. Zao mi je, ali tako je kako je.

Odgovori
St

Za slikanje je dovoljan i jedan, drugi je nepotrebni trosak.

PS

А за опитовање/тестирање (пошто се о њему ради) треба наручити 1000 комада? Па их све спуцати на полигону јер деца воле ватромет?

Bo

Stoijko
Ni jedan tvoj komentar nije pozitivan. Ti pre podne mrzis sebe, a posle podne ceo svet. Tebi ni 100 000 komada da se ima ne bi bilo dovoljno. Uvek bi bio nezadovoljan!

za

Bravo za Tango. A vama momci odgovor. Do juče ste bili sigurni da nema ni jedan. Danas „znate “ da ima jedan. A sutra? Ko zna možda su spakovali još koji da bi smanjili troškove brze pošte.

Gr

@Boban
Tad bi rekao da ne valjaju ništa i da smo pukli bezveze pare na njih.

Mi

Ovakve letelice ce izgleda dugo predstavljatui problem za PVO. Iako su Bajraktari počišceni sa ratista u Ukrajni cim je PVO stupio u akciju i prestao da se vozika tek tako, mislim da ce kamikaze tipa Lancet i vece kao ove jos dugo dominirati i kokati sve na sta nalete, ukljucujuci i PVO.
Lancet je daleko manji sa 1-3kg bojevom glavom i zabelezio je 2000 pogodak na ratistu u 2 godine. Nek je i pola tih pogodaka ista meta iz drugog ugla, opet je neverovatan uspeh. Jos gori su mali FPV dronovi koji su jednostavno nevidljivi i nedodirljivi za danasnje PVO u upotrebi.
Sa bojevom glavom od 10-20kg i daleko vecim dometom, kamikaze kao ove SM2 sto je Srbija nabavila mogu da se provuku, snime i uniste ciljeve na daleko vecim distancama ili posle dosta vremena trazenja svog cilja. Jos jedna odlicna nabavka!

Odgovori
Ga

Neverovatno koliko neki ne vole svoju zemlju , naravno da sve nij savrseno , ali je mnogo bolje . Zivela Srbija.

Odgovori
Jo

Odlično, još ako ima mogućnost vraćanja (za slučaj da cilj nije nađen ili je samo izviđano)… Ovakve stvari dolaze do izražaja kada se napada objekat u dubini koji može da menja položaj.

Odgovori
Bu

Kada sam prosle godine napisao, da masine i oprema postoje i da se proizvodnja dronova zasniva na domacim komponentama i lako dostupnim, i da ce godisnja produkcija u Srbiji biti u stanju da istanca na desetinu hiljada dronova, naisao je komentar na podsmeh nekih ,skromnih i dobrih ljudi, koji su svoju nevericu iskazivali na jedan pristojan nacin i sa duhovitim upadicama, a neki supljiglavci posebno iz Hrvacke onako zadrto ,nesigurni dali je informacija tacna, bljuvali vatru od komentara. Cinjenica je da ih sada imamo toliko da smo u stanju da odbranimo zemlju i od najvecih sila.

Odgovori
Re

Sve će se to potrošiti, hvala Bogu pa još nije trebalo, a trebati će nažalost! Ministaratvo odbrane bi trebalo otvoriti sajt na koji bi se prijavljivale ideje za modifikacije u naoružanju, a koje bi bile novčano nagrađivane! Mislim da bi to bio pravi bum u vojnoj industriji!!! Ništa ne košta pokušati, ali posebno zaštititi sajt od špijunaže!!! Naravno otvoriti konkurs za inovativne ideje među pripadnicima vojske i to obilato platiti. Svakako za sada koliko god bila reklama o boljitku samo činjenica da svako ko hoće da kupi stan, mora još jedan takav dati za kamatu! U svim normalnim državama to bi bila revolucija, ali Srbija majka za sve. Zato pomozi Srbijo svakom oa i sama sebi!!!

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs