[RAT U UKRAJINI] Tajna isporuka američkih raketa ATACMS, teška situacija ukrajinskih snaga na frontu

27. apr 2024

Delegacija Nacionalne garde Ohaja sa RV i PVO Vojske Srbije ponovo o bezbednosti letenja

26. apr 2024

[POSLEDNJA VEST] Hrvatskoj isporučeno prvih 6 višenamenskih borbenih aviona Rafal

25. apr 2024

4. Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope – SEAS: Najveći regionalni skup vazduhoplovne industrije održan u Beogradu

25. apr 2024

[REPORTAŽA] Združena taktička vežba “Vihor 2024“: Izazovni meteo-uslovi, premijere i atraktivni nastupi avijacije

20. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Na Krimu najverovatnije pogođena još jedna ruska vazduhoplovna baza, hoće li Ukrajina napokon dobiti značajniju američku vojnu pomoć?

20. apr 2024

Argentina konačno rešila problem supersonične vojne avijacije, od Danske nabavljeni američki F-16

19. apr 2024

Iznad Kosova i Metohije danas leteo francuski izviđački avion King Air 350 ASLR

16. apr 2024

Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

16. apr 2024

Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope u Beogradu: Najava drugog dana konferencije

15. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Rusi i dalje napreduju, PVO Ukrajine na izdisaju

13. apr 2024

Renoviranje manevarskih površina i održavanje piste na aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u toku

10. apr 2024

Višenamenski borbeni avion Rafal: Od nedostatka porudžbina do navale naručilaca

10. apr 2024

Vučić: Potpisivanje ugovora za Rafale u naredna dva meseca

9. apr 2024

Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope u Beogradu: Najava agende u civilnom delu dvodnevnog programa

9. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Intenziviranje ruskih ofanzivnih dejstava, Ukrajinci izveli napad besposadnim letelicama na do sada najudaljenije ciljeve unutar ruske teritorije

5. apr 2024

[POSLEDNJA VEST] Vučić 8. aprila sa Makronom o Rafalima, prvi put javno pomenuta potencijalna nabavka helikoptera H125M od Erbasa

4. apr 2024

Srpska ambasadorka u Parizu sa direktorom Dasoa, prva fotografija naoružanog hrvatskog Rafala

2. apr 2024

[POSLEDNJA VEST] Vučićev obilazak Batajnice: „Borimo se za nabavku Rafala, trebalo bi da kupimo Erbasove helikoptere H125M“

31. mar 2024

[POSLEDNJA VEST] Nepoznata letelica iznad Valjeva, dežurni MiG-ovi 29 poslati da je presretnu

30. mar 2024
[RAT U UKRAJINI] Masovni ukrajinski napadi na Rusiju, pritisak ruskih snaga na ukrajinsku PVO, prva ovogodišnja vojna pomoć SAD Ukrajini
Rusi su ove nedelje prvi put pokazali da su uništili elemente američkog sistema PVO Patriot. U pitanju su dva lansera M901.

[RAT U UKRAJINI] Masovni ukrajinski napadi na Rusiju, pritisak ruskih snaga na ukrajinsku PVO, prva ovogodišnja vojna pomoć SAD Ukrajini

Proteklu nedelju ratnih dešavanja u Ukrajini obeležili su pre svega ukrajinski napadi na teritoriju Ruske Federacije, kako dronovima-kamikazama tako i izviđačko-diverzantskim grupama. Na samom frontu Rusi i dalje preduzimaju ofanzivna dejstva, i na nekim pravcima su ostvarili manje prodore. Osim toga, ruska vojska je, barem prema dostupnom medijskom materijalu, preduzela ozbiljnije operacije protiv ukrajinske protivvazduhoplovne odbrane.

Već nekoliko dana ukrajinske snage, odnosno proukrajinske formacije Ruski dobrovoljački korpus, Legija slobode Rusije (LSR) i Sibirski bataljon izvode upade na prigranična područija ruske belgorodske, kurske i brjanske oblasti. Ovakve akcije su, prema ruskim zvaničnim izvorima, za sada najverovatnije neuspešne, a o tome svedoče mnogi video snimci i fotografije velikih ukrajinskih gubitaka u ljudstvu i tehnici.

Ruski prodori i dalje se najviše registruju u Donjeckoj oblasti / Foto: ISW

U noći između 12. i 13. marta Ukrajinci su izveli velike udare dronovima na energetsku i vojnu infrastrukturu u Rusiji. Napadnute su rafinerije nafte u rejonima gradova Rjazanj, Nižnji Novgorod, S. Peterburg, Novošahtinsk kao i na vojne aerodrome Buturlinovka i Baltimor u Voronješkoj oblasti. Za sada postoje dokazi da su pogođene rafinerije u Rjazanju i Novošahtinsku. Udari dronovima su registrovani skoro svakodnevno u ruskim oblastima na severnoj ukrajinskoj granici.

Situacija na aerodromu Taganrog nakon ukrajinskog napada
Satelitski snimci aerodroma Taganrog u vremenskom periosu pre početka rata

Dronovima-kamikazama je 9. marta nadanuta i jedna od dve vazduhoplovne baze u gradu Taganrog, u ruskoj Rostovskoj oblasti. Satelitski snimci pokazuju tri pogotka u hangare i jedan na stajanku. Interesantno da je stajanka pogođena na mestu gde je u nekom ranijem vremenskom periodu bio parkiran leteći radarski sistem A-50, što se takođe može videti na jednom od ranijih satelitkih snimaka.

Na ovom aerodromu se inače nalazi 325. avijacijski remontni zavod čija je osnovna delatnost remont aviona L410, An-72, Be-200, An-12, ali se mogu raditi i remonti agregata i podsklopova sa aviona Su-24, Su-25, An-24/26, Tu-134, Tu-154, Tu-142, Il-76, kao i helikoptera Mi-8 i Mi-24.

 
U ovoj nedelji smo najverovatnije videli i prvi dokaz uništenja američkog sistema PVO velikog dometa Patriot ukrajinske PVO. Rusko ministarstvo odbrane je u opisu svog video materijala prvo navelo da je u pitanju uništenje sistema S-300, u rejonu Pokrovska, Donjecka oblast. Takođe je navedeno da je sistem uništen sistemom zemlja-zemlja Iskander.

Naknadnom analizom dejstva, odnosno snimaka sa senzora besposadne letelice, utvrđeno je da se radi o lanserima Patriota koji su očigledno nisu bili na položaju spremni za dejstvo, već su u trenutku pogotka bili u marševskom položaju. Američki magazin Forbs piše da je posluga sistema najverovatnije poginula.

Poslednjih nedelja Rusi su objavili veći broj medijskog materijala o uspešnim napadima na ukrajinsku PVO. Osim za dva lansera M901 sistema Patriot, imamo video snimke pogodaka tri osmatračka radara P-18, jednog ST-68U, jednog AN/MPQ-64F1, dva nišanska radara 5N63, tri samohodna lansirna oruđa sistema S-300PS, lansera raketa sistema NASAMS, dva samohodna lansirna oruđa sistema Buk-M1.

 
Na društvenim mrežama je 8. marta postavljen video snimak pogotka i obaranja, kako se ispostavilo ukrajinskog lovca MiG-29. Ministarstvo odbrane Rusije (MORF) je u svom izveštaju od 9. marta navelo da je ovaj avion sistemima PVO oboren u rejonu mesta Krasnoarmejsk, Donjecke oblasti. Ukrajinski izvori naveli su da je tom prilikom poginuo major Andrej Tkačenko, pozivni ‘‘Tkač‘‘.

Postoje dve osnovne pretpostavke i tvrdnje kako je avion oboren, prva je da je bio žrtva ukrajinske PVO, a druga da su ga oborili ruski lovci. Za drugu verziju se pominju rakete vazduh-vazduh R-77 i R-37M koje mogu da nose ruski borbeni avioni MiG-31BM i Su-35S. Na snimku se može uočiti da je prilikom pogotka došlo do ogromne eksplozije, što može značiti da je avion uništen raketom velikih gabarita, samim tim i velike bojeve glave.

 
MORF objavilo je prekjuče video snimke uništenja ukrajinskih helikoptera Mi-8 i 17 na zemlji. Na prvom od dva snimka se vide tri ukrajinske letelice i eksplozija kasetne municije iznad njih. Drugi snimak pokazuje da su kasnije, na privremenom isturenom mestu sletanja ostale dve letelice koje su zatim uništene direktnim pogotkom raketa.

Najverovatnije da su u prvom napadu helikopteri bili oštećeni, ali da je jedan ipak mogao da poleti. Događaj se odigrao 12. marta u rejonu mesta Novopavlovka, Dnjepropetrovska oblast. Ukrajinski nezvanični mediji su tog dana objavili da su poginula dva člana posade iz 12. samostalne armijske avijacijske brigade. Uočeno je da je jedan uništeni helikopter bio bivši avganistanski Mi-17V-5, a pretpostavlja se da su letelice pogođene protivbrodskim raketama H-35 koje Rusi koriste i kao rakete vazduh-zemlja.

Rusija u Ukrajini koristi novu planirajuću navođenu bombu za koju se smatra da može biti upotrebljavana kako sa borbenog aviona, tako i sa zemaljskog lansera raketne artiljerije. Na jednoj ovakvoj bombi čije ostatke su pronašli ukrajinski vojnici, može se videti naziv UMPB (УМПБ – Универсальны Межвидовы Планирующи Боеприпас). Ukrajinci smatraju da je novo sredstvo bazirano na avio-bombi FAB-250 ili KAB-250 i da ima oznaku D-30SN. Takođe se navodi da je moguće da je to pandan američkom sistemu GLSDB kojeg poseduje ukrajinska vojska.

U novom paketu pomoći Sjedinjenih Američkih Država vrednom 300 miliona američkih dolara nalaze se laki prenosivi raketni sistemi PVO Stinger, vođene rakete GMLRS za sisteme HIMARS, artiljerijske granate kalibra 105 i 155 mm, protivoklopni bacači granata AT4, streljačka municija, inženjerska sredstva, razni rezervni delovi i oprema.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Iv

Opšte rasulo i veliko stradanje kome se ne nadzire kraj

Odgovori
Bo

Protiv Rusije pobede nema. Ide sporo ali temeljno.

Odgovori
Vl

Belgorod se jos drzi, to je najpozitivnija vest za Ruse u ova nepuna 25 meseca svo.

Odgovori
Mi

Još bih dodao 20% Ukrajine u teritorije koje se „drže“ sa tendencijom procentualnog rasta.

Mi

Ja bih dodao da tih 20% drze od 2014. Od tada su slupali svoju vojsku sa tendecijom daljeg lupanja.

St

Nikad kraj…

Odgovori
Fe

@Stojan

Ne sećam se takvih komentara iz vremena ratova i Iraku i Afganistanu.

Dj

„Ratovi“ u Iraku i avganistanu nisu nista za Ukrajinu, u Iraku je rat trajao par nedelja u Avganistanu nije ni bilo klasicnog rata. Ruska agresija na Ukrajinu traje preko dve godine, odvija se na frontu duzine preko 1000 km koji se jedva pomera, sa svakodnevnim napadima na infrastrukturu u dubinu teritorija obe drzave, sa pomorskim operacijama itd.

Promaklo mi je da je u Avganistanu postojao front na kome se ratovalo 2 godine i da je svakodnevno ginulo par stotina vojnika.

Mi

Taj Iskander-M je jezivo precizan za toliku grdosiju od rakete. I posle opet neki kazu da su sve to ruski papirni znmajevi.

Odgovori
Dj

Jezivo precizan? Smanji dozivljaj, promasio je za nekih 50m.

Fa

Well, da ruski hardware (i taktika) nije papirni zmaj „specijalna operacija“ bi trajala 5 a ne 750 dana…

Dj

Izvinjavam se, pogresio sam, mislio sam na slucaj unistenja HIMARS-a, gde se jasno vidi da raketa prebacuje, ali je detonacija tolikog intenziteta da je prosto sve oduvala.

>> da ruski hardware (i taktika) nije papirni zmaj

U medjuvremenu je poznato da se u toj raketi nalazi zapadna elektronika. Zaista je interesantno da se i dalje insistira ne nekakvoj ruskoj tehnoloskoj superiornosti, a kljucne komponente svakog sistema koji sljaka su neruskog porekla.

С

Falkon тако се и НАТО викенд бомбардовање СРЈ продужило на три месеца. Well,то су биле само тричавих 19 најбогатијих чланица НАТО против никад јаче СРЈ…

Fa

@ Slobodan321

Kao prvo, NATO nije planirao da za vikend reši situaciju sa SRJ nego su rekli da će nas tući dokle god ne prihvatimo njihove uslove „rešenja“ konflikta na Kosovu.

Kao drugo, naša vojska (posebno PVO) se veoma dobro taktički prilagodila situaciji. Nema to previše veze sa kvalitetom SSSR opreme koju smo tada imali nego sa mozgom i taktikom.

Nastavili smo da se borimo protiv OVK, zapravo još žešće nego pre bombardovanja, uz relativno male gubitke u ljudstvu i tehnici. Nešto što RuA nikada nije uspela u Ukrajini – gube nenormalne količine ljudi i tehnike na svakom koraku.

A ni Ukrajinici u ulozi branioca se nisu previše proslavili u čuvanju života svojih vojnika, previše često im se dešava da ginu kao muve bez nekog preteranog razloga.

Tvoje poredjenje agresije na SRJ i rata u Ukrajini nema veze sa životom al dobro sada…

Dj

>> Kao prvo, NATO nije planirao da za vikend reši situaciju sa SRJ nego su rekli da će nas tući dokle god ne prihvatimo

Da je RF u Ukrajini posle 90 ili 190 dana postigla slicno, danas se niko ne bi bavio tom temom.

Ma

Prvo kako si izmerio 50m…a drugo za raketu sa tolikom bojevom glavom i na toj daljini i da je promašio stvarno 50-60m to je kao snajperom u 10-ku crno. I 100m promašaj je pogodak 100%
Treće poenta kod te rakete je što nema odbrane od nje, menja kurs baš u trenutku kad mora da je gađa protivnik. I raketa koja ide u presretanje odlazi u prazno.

Sv

@Djuka Maksimalni domet 500 km CEP manji od 50 metara itekako jezivo precizno.

Dj

Ocenjivati CEP na osnovu jednog video snimka sa interneteta je itekako jezivo neozbiljno.

Sv

@Djuka CEP je 30 metara sto je manje nego 50 metara.Ovaj podatak nema veze sa video klipom.Jedino sto je jezivo ovde su tvoje pretpostavke i mjerenje promasaja (kakav crni promasaj?) na osnovu video klipa.

Dj

Jeziva je vasa potreba da velicate nekakve rakete, a sve na bazi jednog jedinog snimka. Rat traje vec 25 meseci i do sada smo videli samo 1 real time video pogadjanja. Sta nam to govori o preciznosti? Meni govori da do sada, za dve godine, nije bilo ni jednog uspesnog dejstva po dojavi (prosledjivanju koordinata) sa izvidjackog drona.

I maksimalni domet ovde ne igra nikavu ulogu sto se preciznsoti tice. Nebitno je da li je domat 100 ili 2000 km kada se koristi kombinovano INS/GPS navodjenje!

Sv

@Djuka Izjava da ja velicam rakete nije argument.Ponavljam po drugi put nista ne baziram na snimku unistenja kolone lansera patriota.Ja znam ovako napamet iz glave 4 snimka pogadjanja koja je snimao dron jer kako drugacije da snimi nece valjda da pjeske idu sa tv kamerama?Prvi snimak je pogadjanje litvanskog trznog centra sa pocetka rata koji je sakrivao raketa 122 mm za ukrajinske grad-ove.Drugi snimak znam za pogadjanje elemenata baterije S-300V ukrajinskog.Treci snimak je pogadjanje utvrdjenog mjesta pod mostom kad su ukrajinci presli obalu.Cetvri snimak je ovaj gore objavljen u clanku tj. pogadjanje kolone sa 2 lansera patriot sistema.Uparvu si za preciznost u nacelu je to to ako raketa nema u terminalnoj fazi vlastitu glavu za navodjenje.

St

Pitanje: da li Ruska Federacija poseduje satelite koji u pravom vremenu mogu pronaći neprijateljsku tehniku? Paradoksalno mi je da jedna svemirska sila ne koristi svoj potencijal/resurs koji bi intenzivnijom upotrebom mogao da dosta utiče na obaveštajnu situaciju u njihovu korist. Još čudnije mi je da je u pitanju tehnologija i proizvodnja koja je ovladana pre više od pola veka, sa dodatkom modernijih senzora i optike. Front u Ukrajini jeste veliki, ali izolovani i predvidivi ciljevi poput pruga, aerodroma, postrojenja i poligona gde se gomila i dotura tehnika i ljudstvo su apsolutno nešto što bi moglo biti eksploatisano ukoliko bi se dejstvovalo u pravom momentu, pod uslovom da su ti ciljevi pod konstantnom prismotrom odozgo.

Odgovori
om

Šta je Rusima ovo trebalo. Kao bore se protiv NATO na granicama a u stvari oživljavaju Petrovo carstvo. Bolesni mali psihopat sa KGB mozgom i onaj Medvedev još manji čovječuljak koji prijeti nuklearnim udarom. Pa ako ste stvarno vojna supersila i ako se borite za pravicu riješite tu Ukrajinu ma ko joj pomagao. Ima vas četiri puta više super sila ste.
Ali ne, ne možete jer onog tamo hoćete zatrti do korijena i on se brani iz inata.
I šta ste dobili i kako se sada izvući.
NATO nikad jači pritisnuo vas sa sjevera. Ove nove članice tehnološke su i male vojne sile kojima je itekako stalo da ne paradiraju u NATO već da ga ozbiljno ojačaju glede sami sebe.
I šta sad , plašite nas nuklearnim armagedonom. Vi ste ocvali ljudi i još k tome psihopati sa kojekakvim fikcijama u glavi i vama se ionako više ne živi. Pa neka vas slave istomišljenici vaše bombe valjda neće na njih. Novi svijet u perspektivi. Izbori u Rusiji sa četri protukandidata, četiri provjerena politička mrtvaca. Živjela demokracija koju donosi Rusija.

Odgovori
Dj

Niko se ne izvlaci iz Ukrajine, vec nasuprot ide se izgleda do Poljske granice.
A sta tek reci za zapadne psihopate koje ozivljavaju britansku imperiju? Kompleksi nekad velike nacije, a sada impotentni, nebitni, mali narod sa velikom istorijom i malom buducnosti

Va

Pa uče od najboljih,prvo plašenje sveta je bilo 1945 godine kada je rat bio gotov ! Samo mi nemoj reći da bi sačuvali živote svojih vojnika prilikom invazije na Japan ,pri tome bacaju nešto što ni sami ne znaju šta će da bude osim testova u pustinji ! Pa drugo plašenje je ovaj,Kuba ? Kada su im dopremili projektile na Kubi pretio neko nuklearnim ratom isto na sva vrata, famozna Kubanska kriza ? Vidiš kako se ljudi ne razlikuju u suštini kada su u sličnim situacijama i kada im pred vratima neko predstavlja potencijalnu opasnost ! Rat je veliki biznis da bi se tek tako stalo sa prepuštanje Ukrajine nekakvoj Rusiji paninistočni deo ! Oružje teče,ratna industrija teče prodaja saveznicima oružije biznis teče ! Recept od WW1,WW2 ;

Ma

@ omniameamecumporto  Evo ukratko pojednostavljenim jezikom da  se pojasne neke stvari, ako dozvoliš. Cela ova zezancija je u tome što se Rusija bori da dobije veći deo kolača na Svetskoj sceni, a Ameri i Englezi im to ne dozvoljavaju. Moćnici u tim državam ne žele da se odreknu svojih pozicija, novca i svega što to nosi. Zbog toga dolazimo svi mi u sitauciju da, bez naše volje,  uđemo u Globalni sukob sa nesagledivim posledicama. Iskreno mene baš briga za te moćnike, njihove sisteme i pozicije, gledam da svi mi obični ljudi što bolje i duže živimo, jer je život previše kratak da bismo ga uludo protraćili, i dodatno skraćivali  glupim sukobima i ratovima oko raznoraznih resursa. Posebno ne želim da oblačim ponovo uniformu i da dođem u poziciju da pucam na ljude iz drugih zemalja sa kojima se družim i sa kojima sam proveo mnogo lepih momenata u prošlosti. Samo da rata ne bude! 

Li

Ti „diverzantski“ upadi na dva tri granična sela u Rusiji ( verovatno uz asistenciju SASa ili Legije stranaca) su propali do danas šta se da videti iz potvrđenih sniimaka i uz desetke uništenih BVPa i poginulih napadača pre svega. Osim valjda nekakvog uznemiravanja za vreme izbora u Rusiji,bez ikakva smisla.

Odgovori
go

Glavna svrha ili smisao je da pošalju poruku da je Ukrajina spremna ili čak i da može da učini sve što treba da preživi. Ukrajina u naredne dve godine ne može da odgovori na bilo koji izazov (pa i redovne zadatke države) bez znatnog uvećanja vojne i finansijske pomoći, to kao prvo, i kao drugo, ako ne prenesu borbe na teritoriju RF. Bez svega toga ni nade za Ukrajinu nema. Ovim napadima stvaraju „indicije“ da do toga eto već dolazi, da su blizu i da odlučan udarac neprijatelju samo što nije pao. Sa druge strane imamo Rusiju čija se strategija od „Ukrajina ne ide nikuda“ razvila preko „Ukrajina ne ide nikuda osim dole“ u „Ukrajina ne ide nikuda osim dole, pa makar to bio i grob“, do toga da sada imamo „Ukrajina ne ide nikuda, pa makar je u grob živu zatrpali“. Ništa se tu ne dešava od majdana samo se pomera kazaljka stepena sukobljavanja. Ukrajina je nebitna, važan je sukob. Sada, ili će stati, ili će rasti ka trećem svetskom ratu.

Ma

Sve sto je Ukrajina postigla ovim upadima je da ce sada izgubiti i taj pogranicni pojas u sirini od 40-50 km. Da nisu cackali, verovatno bi to zadrzali u nekim buducim pregovorima. Mogu ga sacuvati jedino ako ti buduci pregovori o prekidu rata krenu sto pre, tj. pre nego sto ga izgube.

Ma

„Diverzanti“ tj Strani plaćenici su počeli da se slikaju i prave snimke, dok se stanovništvo nije izvuklo na sigurno, onda je usledilo momentalno rusko poklapanje artiljerijom, a onaj baraž iskreno ne znam ko je mogao da preživi…. na desetine uništenih tenkova i btr je prikazano na raznim kanalima, izdavaja se poljski tenk PT 91 ili kako mu već beše oznaka. Osim određenog propagandnog i psihološkog efekta ne kapiram koja je poenta tih napada,razumem pokušaj, ali takvi napadi moraju da budu praćeni avijacijom i prethodnom artiljerskom pripremom, ovako su takvi vojnici iliti diverznati samo glieni golubovi, ništa drugo…. uzalud izgubljeni životi i tehnika. Samo da rat prestane.

Va

Koji patriot tu se uopste nvidi ama bas ništa

Odgovori
Dr

Zar je moguće da taj ‘ Patriot “ prilikom premeštanja ne štite nekom trupnom PVO? Pa to je par stotina miliona dolara,plus životi na desetine vrhunski obučenih ljudi!

Odgovori
mi

A baš je trupna PVO poznata da redovno obara Iskander.

Ma

Druže Iskander ne može oboriti ni Patriot… Kakva trupna PVO

Sl

Napokon posle „trodnevne SVO“koja traje vec 25 meseci da vidimo unistena dva lansera ukrajinskog PVO sistema „Patriot“ i nekoliko helikoptera koji su bili na zemlji i unisteni tokom punjenja gorivom…Ono sto su tvrdili Rusi da su u Kijevu navodno unistili ceo kompletan sistem“Patriot“koji je presreo „Kinzal“raketu,nikako da se dokumentuje ili dokaze nekako jer naravno da pripada ruskoj masti i dezinformacijama.Inace,nemamo nikakvih dokaza niti slika o „uništenom NASAMS PVO sistema i S-300″… Verovatno je Konasenko popio malo vise pa se jos vise zaneo u svojim izmisljenim informacijama…Imamo dokaze i to gomilu o 42-dvoje poginulih ukrajinskih civila u Odesi i preko 80 ranjenih gde su medju poginulima i deca ukrajinska.Meta ruskih raketa su bili stambeni komleksi u Odesi.Takodje u Krivom Rihu su gadjali stambene zgrade i ubivsi bebu starosti 8 meseci sa majkom…Toliko o ruskim uspesima…Ali zato imamo puno dokaza o unistavanju ruskih najvecih rafinerija nafte blizu Sankt Peterburga,Kurska,Niznji Novgorod,Tuli,Sociju…Gde bese ta „ruska galakticka PVO sto unistava i meteorite van zemljine orbite“…Imamo dokaze o zauzimanju mesta Tetkino u Rusiji i gradica Kozace u rusiji gde je izvrsen helikopterski desant ruskih vojnika koji ratuju protiv putinovog rezima.U Belgorodu i Kursku se ne ide vise u skolama i drugim obrazovnim ustanovama jer se oba grada tresu i od jutros od ukrajinskih napada bespilotnim letelicama.Inace,pogodjen je pogon gde se sastavljaju iranski dronovi „Sahed“,takodje dokumentovano.Sve u svemu,ovi ruski tkzv.da kazemo neki uspesi unistavanja dva lansera „Patriot“sistema i nekoliko ukrajinskih helikoptera,ne menja nista na celoj liniji fronta…Rusi su i dalje zaglavljeni na 3 kilometara zapadno od Avdivke na liniji Severne,Tonenka,Orlivka i Stepove,dok Ukrajinci imaju neki mali proboj od par kilometara ka strateskom gradu Kremini.Iz pouzdanih informacija se nazire dolazak francuskih trupa u Ukrajini i ucesce u borbi protiv putinovog rezima zvanicno kao sto je Makron izjavio…U principu, najbolje je za Ruske vojnike da pocnu da skupljaju pinkle iz Ukrajine jer vise niko nece da tolerise putinove pokusaje destabilizacije Evrope.Svemu dodje kraj pa ce i njemu i njegovoj imperijalistickoj politici…

Odgovori
Е

Да ли је случајност што је пуно ових погодака од стране РФ постигнуто након лансирања 18 сателита крајем фебруара?

Odgovori
Fa

Deficitarni su sa pilotima ali ih Ukrajinci ipak šalju u akcije u nadzvučnom traktoru-29?!

Ta hrpa pleha i skazaljki ne može da uradi ama ništa kako treba i to od 1983 ali to ne sprečava Ukrajince da majora Tkača pošalju u sigurnu smrt – i to bez da je uspeo da nanese Rusima bilo kakvu ozbiljniju štetu :(

Why PS ZSU, why?!

Odgovori
Sl

@Falcon
Moguce da je bila neka samoinicijativna akcija koja je odobrena od strane GS Ukrajinske vojske…Lepo si rekao,traktor i nista vise, najgori avion ikada napravljen na svetu zajedno sa SUHOJ familijom…Pilota ima koliko hoces po Ukrajini,nego kada stignu F-16 Block 52 u Ukrajinu bice tuznih dana za nase obozavaoce lika i dela Staljina i Putina,puno kuknjave i prozivanja NATO pakta…

Pe

To je zato da tebi a i ostatku sveta pokazu da je Mig-29 stvarno kanta.

Dj

>> ne može da uradi ama ništa kako treba

Docim si u pravu ali se koristi kao platforma za lansiranje recimo JDAM(-ER).

Fa

@ Djuka

Slažem se. Samo što sam bio ubeđen da će te modifikovane 29-ke ZSU koristiti kao „last resort“ u slučaju da su pred totalnom kapitulacijom i da više nemaju šta da izgube a ne za ofanzivne zadatke u Donjeckoj oblasti.

Supersonični odžak jednostavno nije pravljen za to i nije dorastao ovako komplikovanom bojištu.
Ali zato Falcon jeste…

Ma

To mogu samo Rusi, unište Patriot, a prijave da je u pitanju S300. Brujale su ruske mreže o uništenju S 300, kad onda neko lepo primetio vozilo i prepoznao Patriot. Verovatno nisu ni računali da bi baterija Patriot sistema prišla na 30-40 km od linije fornta. Po svemu sudeći Rusi su slučajno uništili/sravnili ekipu koja im je srušila A 50 Avaks. Dosta vremena su bile špekulacije šta je moglo da sruši A 50, a posle ovoga nema sumnje da je ipak Patriot oborio A50. Ukrajina se donekle opravdano, opustila po pitanju šta se sme dovući blizu linije fornta, ali vrlo je očigeldno da us Rusi promenili taktiku. Obratite pažnju šta su Rusi počeli da ugrađuju na ŠAhed dronove, skarabudženo ali vrlo efektivno gotovo genijalo rešenje, bukvalno sam šokiran kako se toga neko setio. Na osnovu ovog snimka uništenja helikoptera, se vidi da su isti zasuti vatrom iz VBR-a sa kasetnom municijom, a tek onda uništeni preciznim oružjem koje nije identifikovano za sada, ali se na snimku jasno vidi kako stradaju jedan po jedan oštećeni helikopter. Treba napomenuti da je u početku bilo sumnji da je u pitanju kompjuterska simulacija, ali je u toku dana 12.helikopterska brigada RV Ukrajine objavila smrt svoja dva pilota, upravo kako je naveo nenadmašni g-din Banković. Ono što je zaključak iz ovog događaja i ključ svega je da su po svemu sudeći Rusi znatno skratili lanac komandovanja, i u tome se krije razlog ovih uspeha i pobeda. Džaba im i Iskanderi i Kinžali, jer ako ne pucaš odmah kad imaš priliku, pitanje je da li ćeš i kad ponovo dobiti takvu priliku. Ako čekaš na biroktraiju odoše oni helikopteri, ipak helikopter vrlo brzo uzleti.

Odgovori
mi

@Markus1463 Malo da dotegnemo ove tvoje konstatacije i zaključke.
Nisu se ukri opustili, znaju oni vrlo dobro šta rade, posle godinu dana ratne upotrebe Patriota više se ne može govoriti o nedovoljnoj obučenosti.
Ukrajinci su primorani da primiču PVO sredstva srednjeg dometa bliže linij fronta jer su ih rusi masakrirali sa UMPK/UMPB modulima.Značajno su produžili domet a dobili i na preciznosti.O tome najslikovitije govori broj vazdušnih udara i sredstava bačenih tokom februara i marta ove godine.
Dakle ako neće 4x FAB500 u paketima, a neće, mora PVO napred.

Usko grlo u preraspodeli informacija su zapravo bila čvorišta komunikacije i razmene informacija ka podređenim komandnim mestima, koja je inače kod rusa istorijski sporija od zapada, a to se posebno odnosi na PVO, gde je i dolazilo do apsurdnih situacija da podređeni sistem koji je noviji (S400 npr) bude u tom smislu sposobniji od nardeđenog komandnog mesta (tipa Poljana D).

Moja pretpostavka je da zapravo niko ne telefonira iz rova nekom tamo moržu u Moskvi i traži dozvolu za udar već je unapređenje bilo više tehničko-operativne prirode.Puca se odmah kada se ima prilika, a prilika se ima kada se dobije pravoremena i kvalitetna informacija.

ex

Чак и Украјинци у западним медијима говоре о новим стратегијама и скраћивању интервала на неколико минута од момента кад спазе мету до погодка.

https://www.newsweek.com/ukraine-russia-strikes-helicopters-abrams-bradleys-1879148

Dj

Gde se delje, tu padaju opiljci. Patriot lansera samo Nemacka ima nekih 120 komada, a i rakete se proizvode u Nemackoj (COMLOG):

The $5.5 billion contract has been awarded to COMLOG, a joint venture between the US company Raytheon and German company MBDA, located in Schrobenhausen, Germany. The large volume of the order will support the set up of a production facility for Patriot missiles in Germany.

Ma

Pitanje je jednostavno
Da li bi radije da ste uz istok ili zapad. Nisu idealni ni jedni ni drugi.
Ukrajina he probala sa rusima i sad se bori i rukama i nogama protiv toga. Poljska, Češka, Rumunji. Finci…, svi probali i rađe će izginut nego dat Rusima da ih zajašu. Svi Vi Rusofili razmislite o tome.

Odgovori
Dj

Istok kao opcija u stvari ne postoji, to je izmisljotina ruskih elita (mislim da je putin okupio nekakve „akademike“ + par izoterika i sl. da mu naprave teorijsku podlogu). Oni postuliraju da planeti mogu i trebaju ponuditi nekakav alternativni civilizacijski model. U stvari je taj prosto prazna ljustura, iza koje se kriju obicne imperijalne ambicije 19. veka i nevidjena narcisoidnost.

Ma

Probali su da istina, ali pre 40-50-100 godina, ne u poslednjih 20 godina. Mada problem je što niko ne pita stanovništvo šta želi, već to odlučuju zatvorene elite u svim zemljama… Prava Demokratija je odavno umrla i na Zapadu. A što se tiče svrstavanja – Ni na Istok ni na Zapad, nego Neutralno samo, dosta je bilo ratovanja, red bi bio da neki rat zaobiđe nas Srbe!

Dj

>> Prava Demokratija je odavno umrla i na Zapadu.

Zjev, stara floskula jos iz 90tih, na zap. umrla demokratija itd. Kako ti to mozes da znas? Jesi ziveo tamo ili glasao na lokalnim izborima u nekoj zap. zemlji ili za EU parlament?

Ja sam glasao vise puta, niki mi nije naoruzan gledao preko ramena sta zaokruzujem, niti je ko dovozen da glasa na laznom mestu boravka, takodje nisam morao mesecima po medijima gledati jedno te isto lice kako se hvali zidanjem fabrika i probijanjem puteva itd. Imao sam mogucnost da biram izmedju 5-6 partija, posle izbora 3 obicno formiraju vladu. Tako je na zapadu, kako je kod tebe?

Ex

Западни приступ „или си с нама или против нас“ је проблем. Тај модел више нигде не пали, осим на периферији ЕУ.
О томе шта су Украјинци желели 2014. већ знамо. Сећамо се договора ЕУ и Јануковича о новим изборима. Да је народ стварно хтео ‘запад’ , западна опција би победила на изборима без проблема.
Али Викторија „F the EU“ Нуланд није желела демократију.

Mi

Djuka
Isto se moze reci i za Zapad. Ali prvo treba da se odlucis da li govoris o politici, o kulturi i tradiciji, ili o nivou tehnoloskom razvoju. Ovako kad pises zvuci da jednostavno prezires sve sa Istoka tek onako jer ti se ne svidjaju. Istok nije samo Severna Koreja, Putin ili neki papucari u Indiji i na Filipinima. Cak i u politici recimo U Rusiji imas Putina kao jedini izbor. U Americi imas Bajdeni I trampa kao jedini izbor, i veruj mi tu glasaci nemaju nikakav izbor. Sve je bukvalno uplaceno pre preliminarnih izbora, a kamoli glavnih kad ostanu samo dva matorca ponovo kao najbolji kandidati za vodju namocnije i po nekima najnaprednije zemlje na svetu.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor