[RAT U UKRAJINI] Rusija na severu Ukrajine otvorila novi front, još jedan uspešan ukrajinski raketni napad na Krim

17. maj 2024

[GLEDALI SMO I OCENJUJEMO] „Masters of the air“ – očekivano i veličanstveno!

16. maj 2024

Grčka u skorije vreme naručuje dodatne Rafale, na prodaju nudi 108 borbenih aviona

15. maj 2024

Novi premijer Vučević: „Opremanje novim višenamenskim borbenim avionima u zavisnosti od finansijskih mogućnosti“

15. maj 2024

Aero-klub Otočac restaurirao spoljni izgled svog C-47B nakon što je 47 godina bio izložen elementima

14. maj 2024

[REPORTAŽA] AIRVG 2024: Petokrake, premijera i oproštaj pred penziju

13. maj 2024

[RAT U UKRAJINI] Ukrajinci koriste besposadne čamce naoružane improvizovanim lanserima raketa vazduh-vazduh, raketne sisteme PVO Patriot Ukrajini želi da pošalje i Rumunija

10. maj 2024

[POSLEDNJA VEST] RV i PVO Vojske Srbije prvi put na aeromitingu RIAT, prvi put u inostranstvu sa novim vazduhoplovom

10. maj 2024

Srpsko RV i PVO javno prikazalo novi sistem za elektronsko ratovanje u okviru modernizacije aviona MiG-29SM+

7. maj 2024

Novi sistem raspoznavanja „svoj-tuđ“ prvi put uočen na avionima MiG-29SM+ srpskog RV i PVO

1. maj 2024

Tokom vežbe “Vihor 2024“ RV i PVO baziralo svoje letelice i na aerodromu Dubinje kod Sjenice

30. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Tajna isporuka američkih raketa ATACMS, teška situacija ukrajinskih snaga na frontu

27. apr 2024

Delegacija Nacionalne garde Ohaja sa RV i PVO Vojske Srbije ponovo o bezbednosti letenja

26. apr 2024

[POSLEDNJA VEST] Hrvatskoj isporučeno prvih 6 višenamenskih borbenih aviona Rafal

25. apr 2024

4. Vazduhoplovni samit jugoistočne Evrope – SEAS: Najveći regionalni skup vazduhoplovne industrije održan u Beogradu

25. apr 2024

[REPORTAŽA] Združena taktička vežba “Vihor 2024“: Izazovni meteo-uslovi, premijere i atraktivni nastupi avijacije

20. apr 2024

[RAT U UKRAJINI] Na Krimu najverovatnije pogođena još jedna ruska vazduhoplovna baza, hoće li Ukrajina napokon dobiti značajniju američku vojnu pomoć?

20. apr 2024

Argentina konačno rešila problem supersonične vojne avijacije, od Danske nabavljeni američki F-16

19. apr 2024

Iznad Kosova i Metohije danas leteo francuski izviđački avion King Air 350 ASLR

16. apr 2024

Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

16. apr 2024
[RAT U UKRAJINI] Tajna isporuka američkih raketa ATACMS, teška situacija ukrajinskih snaga na frontu
Ukrajinci su dobili rakete sistema ATACMS dometa 300 km kojima su već izvršili delimično uspešan napad na rusku vazduhoplovnu bazu Džankoj na Krimu.

[RAT U UKRAJINI] Tajna isporuka američkih raketa ATACMS, teška situacija ukrajinskih snaga na frontu

Rat u Ukrajini ušao je u 27. mesec trajanja.

Može se slobodno reći da se tokom ove nedelje za ukrajinske snage linija fronta u delu Donjecke oblasti jednostavno srušila. Ruske snage i dalje napadaju i dublje prodiru zapadno od Bahmuta, zapadno i severozapadno od Avdejevke i Donjecka, kao i u južnom delu Donjecke oblasti. Sporo napredovanje Rusa događa se u Zaporoškoj oblasti, oko Rabotina. S druge strane postoje izveštaji o manjem uspehu ukrajinskih snaga oko donjeckog grada Seversk.

Predsednik SAD Džozef Bajden najavio je 24. aprila da će njegova država početi da šalje vojnu opremu u Ukrajinu  samo nekoliko sati nakon potpisivanja zakona kojim će Ukrajini biti obezbeđena pomoć od preko 60 milijardi dolara. Bajden je istog dana potpisao zakon o dodatnim izdvajanjima za Ukrajinu nakon što je američki Senat usvojio zakon 23. aprila uveče, a Predstavnički dom usvojio 20. aprila.

Stanje na delu fronta u Donjeckoj oblasti / Grafika: ISW

Smatra se međutim da će se situacija na bojnom polju nastaviti da se pogoršava za ukrajinske snage sve dok one ne budu mogle da prime i koriste dovoljno vojne opreme, i to u velikom obimu. Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba je u intervjuu za britanski Guardian rekao da vojna pomoć Kijevu iz Vašingtona neće zaustaviti napredovanje ruskih snaga, budući da je Ruska Federacija ispred Zapada u proizvodnji naoružanja. Kuleba je dodao da zapad treba da poveća proizvodnju naoružanja, pošto je Rusija ispred njega.

Iz Pentagona je saopšteno da prva tranša američke vojne pomoći iz ovog zakona vredna milijardu dolara obuhvata rakete RIM-7 i AIM-9M za sisteme PVO, lake prenosne sisteme PVO Stinger, municiju za raketne sisteme zemlja-zemlja HIMARS, artiljerijske granate kalibra 105 i 155 mm, minobacačke granate kalibra 60 mm, borbena vozila pešadije Bredli, terenska vozila HMMVV, MRAP vozila, protivoklopne sisteme TOW, Javelin i AT-4, vođena vazduhoplovna ubojna sredstva, streljačku municiju kalibra do 12,7 mm, protivpešadijske mine Claymore, protivoklopne mine, inžinjerska eksplozivna sredstva, optoelektronsku opremu, raznu vojnu opremu, rezervne delove, sredstva za obuku i održavanje, transportna sredstva, aerodromsku opremu.

Ukrajinski vojnik lansira američki dron-kamikazu Switchblade 300.

Pomoć od milijardu dolara nije međutim jedina američka vojna pomoć koja je najavljena ove nedelje. Juče je iz američkog ministarstva odbrane objavljeno da će se preko programa USAI (Ukraine Security Assistance Initiative) obezbediti naoružanje i oprema u vrednosti od 6 milijardi dolara.

Kako se navodi, za potrebe Oružanih snaga Ukrajine naručiće se dodatne rakete za PVO sisteme Patriot i NASAMS, oprema za integraciju lansera, projektila i radara zapadne proizvodnje u ukrajinski sistem PVO, oprema i sistemi za borbu protiv bespilotnih letelica, municija za laserski vođene raketne sisteme, višenamenski radari, radari za kontrabaterijsku borbu, dodatne rakete za sisteme HIMARS, artiljerijske granate kalibra 155 mm i 152 mm, precizna vazduhoplovna municija neimenovanog tipa, dronovi-kamikaze Switchblade, izviđačke besposadne letelice RQ-20 Puma, vozila za vuču naoružanja i opreme, eksplozivna municija za čišćenje prepreka, komponente za podršku ukrajinskoj proizvodnji bespilotnih letelica, malokalibarsko oružje i municija, pomoćna oprema i podrška za obuku i održavanje.

Ujedinjeno Kraljevstvo objavilo je da Ukrajini šalje novu vojnu pomoć u vrednosti od 500 miliona funti. Na spisku je 400 transportnih sredstava od kojih 160 oklopnih vozila Husky, 162 MRAP vozila i 78 terenskih vozila, potom 60 jurišnih čamaca i glisera, 60 besposadnih letelica nepoznatog tipa, 1.600 raketa svih tipova i namena među kojima se nalaze i rakete za sisteme PVO, kao i krstareće rakete Storm Shadow. Takođe, pošiljka sadrži 4 miliona komada streljačke municije različitig kalibra.

U medijima su se pojavile informacije da se deo novog paketa odnosi i na vođene avio-bombe Paveway IV sa GPS i laserskim navođenjem mase 227 kg, maksimalnog dometa preko 30 km, u zavisnosti od visine, brzine i putanje leta. Ove bombe mogli bi koristiti avioni F-16 čiji bi prvi primerci trebalo da stignu u Ukrajinu na leto.

Satelitski snimak mesta raketnih udara po ruskoj vazduhoplovnoj bazi Džankoj.
Četiri uništena SLO raketnog sistema S-300 (ili 400) u vazduhoplovnoj bazi Džankoj na Krimu.

Objavljeni su satelitski snimci vazduhoplovne baze Džankoj koju su prošle nedelje Ukrajinci napali američkim raketnim sistemima ATACMS. Na snimcima od 19. aprila vidi se da u bazi nije bilo vazduhoplovne tehnike, samim tim nije bilo ni gubitaka, vide se minimalna oštećenja infrastrukture, a jedino što je potvrđeno je da su u južnom delu baze pogođena 4 samohodna lansirna oruđa (SLO) raketnog sistema PVO dugog dometa tipa S-300 (ili S-400).

Pisanja američkih medija da su SAD u martu ove godine Ukrajini u tajnosti poslale rakete sistema ATACMS dometa 300 km, potvrdio je glavni zamenik portparola Stejt Departmenta Vedant Patel. New York Times je prethodno pisao da je poslato više od 100 raketa zajedno sa velikom količinom kasetnih punjenja. Te rakete su navodno već korišćene za udare po dubini teritorija pod ruskom kontrolom, verovatno i već pomenutoj bazi Džankoj.

 
U petak 19. aprila u ruskom Stavropoljskom kraju srušio se srednji bombarder Tu-22M3 čiji pad su kamerom sa telefona zabeležili lokalni očevici. Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da se avion srušio usled tehničkoog kvara, dok Ukrajinci tvrde da je avion pogodila njihova protivvazduhoplovna odbrana. Treba ipak naglasiti da je avion pao na oko 500 km od linije fronta, što izaziva sumnje da je avion zaista pogođen nekim PVO sredstvom. Sva 4 člana posade su se katapultirala, ali su, kako je zvanično saopšteno, dvoje od njih poginuli.

Jedan od oborenih ili srušenih naoružanih balona kojima Ukrajinci napadaju rusku teritoriju.

Američki magazin Forbs je preneo informaciju da Ukrajina trenutno napada Rusiju novom vrstom dronova dugog dometa koji predstavljaju balone kojima se sa velike visine dejstvuje minobacačkim minama. Kako se navodi, ovi jednostavni, jeftini uređaji se kontrolišu sofisticiranom elektronikom zajedno sa satelitskim komunikacijama. Nedavni napredak u softveru i bolje razumevanje šablona vetra znače da se takvi baloni mogu usmeravati sa značajnom tačnošću na velike udaljenosti.

Stručnjaci primećuju da ukrajinski baloni imaju brojne ili iznenađujuće karakteristike. Ono što može izgledati kao trivijalno sredstvo za uznemiravanje moglo bi da bude genijalno, asimetrično oružje za jačanje ukrajinske sposobnosti za strateški udar. Ovog marta, Rusi su izvestili da obaraju ukrajinske balone, koji izgledaju veći i sofisticiraniji, a uz to su i naoružani, prenosi Forbs.

 

 
Od interesantnih video snimaka ratnih dešavanja u Ukrajini izdvojićemo i snimke uništenja i oštećenja ukrajinskih lovačkih aviona MiG-29 na aerodromu Dnjepropetrovsk, ali i uspešni ruski udari na pozcije ukrajinskih sistema PVO S-300 i radarske sisteme. Postoji pet snimaka, na prvom se vidi oštećenje tri ukrajinska MiG-a 29 kasetnom municijom, dok se na drugom vidi uništenje jednog aviona indirektnim pogotkom. Još dva snimka prikazuju pogodak položaja raketnih sistema S-300 dugog dometa ukrajinske PVO. Pretpostavlja se da su u napadima Rusi uglavnom koristili raketne sisteme Iskander.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Pe

Sve ce to Rusi poravnati.
Koja osoba sa makar malo pameti i rezona moze i pomisliti da sukob u Ukrajini se moze drugacije zavrsiti osim iskljucivom kapitilacijom Ukrajine pod uslovima koje ce Rusija diktirati.

Sve ostale pomoci u naoruzavanje Ukrajine ce samo dovesti do dodatnih 100.000 stradalih Ukrajinaca i razaranje Ukrajine.
Apsolutno nista vise od toga.

Odgovori
Ev

Петар

Не само то него на крају овог конфликта ће Русија имати несумљиво најувежбанију и опремљену конвенционалну војску за 21 век од свих на свету! Мислим да то још више брине опоненте. од војске која се распадала 1991 до 2024 су напарвили недобровољно ратну машинерију која ће Нато коштати стотине милјарде долоара, и задати Натоу после Авганистана још један жестоки пораз. Неће имати нико ко ће желети да им стане на црту!
Просто овај Рат ће се изучавати деценијама свуда и већ се изучава.

Re

Utežu Rusi svoju armiju posle dobijenih početnih šamarčina od Ukra,to je evidentno.Sad koriste momentum za brzo napredovanje dok su Ukri u nokdaunu dok im nepristigne oružje,ali će Zapad morati da šalje i ljudstvo u mašinu za meso.Tu čast će prvo imati njihovi „Saveznici“.ATACMS se pokazao kao izuzetno opasno oružje i to treba i nas da brine jer bi ga sigurno dostavili i Hrvatima.Tim pre moramo da razvijemo i unapredimo „Šumadiju“ radi protivteže.Biće veoma zanimljivo kada budu počeli Ukri tj.zapadni piloti F16, mada nešto otežu jer znaju da obaranjem im pada ugled kod kupaca.Rusi će ih posebno loviti a nesmeju da uzleću iz okolnih zemalja.Sve u svemu ide Zapad do poslednjeg Ukra,pa Poljaka i ostalih.

Odgovori
Fa

F-16 će na kraju služiti za air policing iznad Kijevskog pašaluka :(

Odgovori
Mi

Interesantne strategije se spremaju za koriscenje F-16 u Ukrajni. Od logistike rasporedjivanja prvih 8-16 aviona sirom cele zemlje, do nacina dejstvovanja bez izlaganja ruskim raketama.

Mi

I tajno povlačenje moćnih Abramsa iz borbe. Neočekivano „najbolji“ tenk na svijetu iznevjerio očekivanja.

Odgovori
Br

Zanimljivo da za sada nema tenkova, haubica, visecevnih lansera, niti novih pvo sistema, samo municija.

Odgovori
vl

Pa na osnovu toga se moze uvideti koliko je Ukrajincima dogorelo do noktiju kad nemaju ni municije.

Е

Сада је јасно да је главни услов за помоћ САД био доношење закона о мобилизацији. То је дил. Украјинци да обезбеде људство, а запад оружје и муницију.

Тиса је све топлија и све ужа.

Ако ЕУ проба да врати назад мушкарце који су побегли од режима Зеленског и клике, неки од њих ће у Србију.

Odgovori
vl

Pa Poljaci su vec i najavili takvu mogucnost.

Mi

M1 Abramsi se povlače iz Ukrajne za sada ( dok se ne pobede Rusi nekako pa mogu da udju na front kad je manje opasno :‐)
Tacno sam to predvideo da ce se desiti prosle godine, a ovde su mi se pro-NATO doticni smejali. Rekao sam da ce prvo Leopardi da idu, a poslednji ulaze americki i Engleski Abramsi/ Challenger tenkovi kad prodje najgore. Ne sme banda da se mesa sa ostalim gubitnicima i da pokazu efikasnost opreme u pravim ratnim uslovima zbog lose reklame. Dokaz koliko stvarno brinunda pomognu Ukrajincima.

Ako ih i mali ruski dronovi teraju sa fronta, onda mogubmisliti kakvu stetu im ruske protiv tenkovske rakete prave.

Malo me ovo podseca na povlačenje svemoćnih Apača 1999-te.

„Ukraine has withdrawn its U.S.-supplied M1 Abrams tanks from frontline operations — for the time being, at least. It’s said that the reason for the move is their vulnerability to drone attacks, although the reasoning is somewhat hazy. Most likely, the tanks have been pulled since they are considered especially valuable assets, and having more examples knocked out — or, worse still, captured — by Russia would be a significant propaganda and materiel loss for Kyiv.

Two U.S. military officials confirmed the move to the Associated Press, stating that Russian drone operations, in particular, mean that the Abrams cannot operate effectively without detection or coming under attack.,,

Odgovori
Mi

Ispravka: ne povlace ih iz Ukrajne, nego dalje od fronta.
Poenta ostaje za one koji jos uvek to ne veruju, a to je da Ameri i Englezi nisu humanitarci i nisu tamo da pomognu Ukrajncima.

Va

Onaj zadnji pogodjen kornetom ko vatromet pršteo ,znači izbacuju ih iz stroja čim ih vide,em su teški kolektivno zapadni tenkovi za te terene em Abrams ostavlja ogroman IC odraz ne treba ni termivizoja em logistika popravke komplikovanija !

Fa

Bitno je da se T-72 familija tenkova odlično pokazala u ovoj trodnevnoj specijalnoj operaciji.

Mi-24 nije više „leteći tenk“, tu je titulu preuzeo T-90 koliko je dobar.

Posle 100.000+ ruskih vojnika izbačenih iz stroja i hiljada komada uništenog ruskog oklopa zaključak je jasan – M1 Abrams sucks.

Mi

Mislim da si ili fulio i zakljucak i poentu komentara. Povlacenje Abramsa sa fronta, i ne koriscenje Čelendzera zbog intenziteta Lanceta i FPV dronova je sramno od UK i USA kao lidera NATO saveza i zapadne vojne masinerije. Gore i rdjaju isto kao i svi ostali, samo sto imaju manja mooda da se bore u pravom modernom ratu, i pomognu Ukrajincima.
Bredliji su malo jeftiniji pa su ih vise koristili te ih je vec preko 76 spucano. Verovatno vise.

Fa

Ni jedan moderan tenk nije neuništiv niti je pravljen da kao stand-alone oruđe samostalno i bez sadejstva sa avijacijom dobije rat.

Abramsi i Čelendžeri bez podrške iz vazduha su glineni golubovi, takva je sudbina tenkova još od WW2 i blickriga.

Tvoje epohalno otkriće je zapravo 80 godina staro pravilo.

Rusko srljanje u smrt nema veze sa moodima, kao ni ukrajinsko sklanjanje Abramsa sa prvih linija – ima više veze sa zdravim razumom (tj u ruskom slučaju, totalnim odsustvom istog).

Mi

@Falcon
Sve je to jasno ko dan samo opet masis poentu komentara na Abramse i Čelendzere. Nesto su Ameri i Britanci zaboravili da upute Ukrajince na zdrav razum kad sje rec o Leopardima i drugim tenkovima. Kad su Abramsi poceli da gore isto odma bezanija.. toliko o pomoći Ukrajincima. Biznis prvo pa tek onda pomoc.

Ex

@Falcon
100.000 ruskih naspram 500.000 ukrajinskih vojnika (толико им фали на фронту).

Va

Falcon T-72 je prvo starija generacija tenka od Abramsa ! I kada se pojavio T-72 možda i jeste bio najbolji tada uz T-64 ! Šta se tiče T-90 kao derivat t-72 jeste dobar tenk i sa njega baš kupole ne lete nešto i može se reći da je dobar jer im problem spremišta municije bolje zaštićen ! Sve te priče o super moći zapadnog oklopa pada u vodu i može izbaciti iz stroja sa lakoćom i na mestima gde nema vazdušne nadmoći ali ako ima bolji sistem da im se suprptstavi a ne da su loši zapadni tenkovi ! Jer ste sami naduvavali super moći zapadnog oružja sada menjate kontekst priče ! Kurdi su sa lakoćom uništavali Turske Leopard 2 starije verzije A4 sa starijim sistemima Fagot kojima isto beše letele kupole ,Abramsi su isto pazarili sa susretom sa solidnom ATGM sistemom na bliski istok gde su derivati ATGM jako ograničeni bili ! Sam Forbs je objavio da je Čelindzer 2 nepogodan za Ukrajinske terene nadji sam tekst ! I nakraju se sve svodi da ih ograničeno koriste i bžviše kriju u pozadini ! Apsurd one ofanzive je bio poslati ih u onoj ofanzivi olako ,sa smehom na Rusku odbrambenu liniju ! Isti takvu sada prave Ukrajinci na severu Ukrajine a vidim sada vare svi kaveze širom sveta na tenkove posle isto onoliko smeha na ruske tenkovske kaveze na svoje ! Pa tako sofisticirana Izraelska vojska uvela sofisticirane kaveze na Merkave pored sistema aktivne zaštite trofi !

Sh

Ovo je verovatno poslednja velika pomoć Ukrajini kojoj kako govore činjenice nema pomoći na žalost.Ameri su zaista odresili kesu,Englezi…osim ovih transpornih vozila…rakete za pogadjanje ciljeva u Rusiji,samo će još više razljutiti Ruse što je izgleda i glavna poenta ovog stravičnog rata.
Vođene avio-bombe Paveway IV sa GPS i laserskim navođenjem mase 227 kg, maksimalnog dometa preko 30 km…ovo neće ići na F16,previše blizu ruske Pvo.Možda na neki Su…ali to je već kamikaza.
Neko je napisao da je Dnjepar buduća granica,nadam se da je u pravu jer može biti i gore.
Mnogi su potcenili Ruse i precenili Nato.

Odgovori
Re

Bilo bi dobro da je ovo poslednja velika pomoć jer bi se u tom slučaju rat brzo završio ali ko je slušao izjave vodećih Zapadnih Jastrebova to nažalost neće biti slučaj.Svesni su da su stavili na kocku i opstanak Natoa a sa druge strane probudili su Medu koji ne zna da stane.Zadnji put su stali u Berlinu a pre toga u Parizu.Pri tom Meda bije jednom šapom pola Natoa,a šta bi bilo kada bi im se pridružili saveznici.Nemora čak ni Kina,dovoljan je Iran i Severna Koreja.Žao mi je izmanipulisanog Ukrajinskog naroda koji nam je blizak i da su pametni da skinu onog pajaca sa vlasti i pomire se sa Rusima.U tom slučaju bi im ostala Odesa i lep deo obale Crnog Mora,ovako ostaće neki provizorijum od države bez mora koji će biti beznačajan tipa Moldavije.Zapad svakako umire u samrtnom ropcu i moraće da se resetuje na nivo Varšavskog Ugovora tj.gvozdene zavese.Znači bez istočne Evrope,to je Putin i rekao.Mi samo treba da budemo strpljivi i da nezabadamo prst u oko ranjenoj zveri jer je tad najopasnija da nas ne povredi.Posle praznika nam dolazi i Si pa ako Francuzi odustanu od isporuke Rafala valja se okrenuti Kinezima.Rafal je Rafal ali su i dve eskadrile dve eskadrile.Inače nikako ne treba biti gadljiv na zapadnu tehnologiju ako nam prodaju vrhunsku opremu kao što su Talesovi radari.

Ze

Shalabajzer konvencionalni rat NATO -russia ne bi trajao duze od 3 mjeseca . Russia je jaka samo po Sputniku. Kada oni moraju traziti pomoc od ,,supersila,, kao N Korea ,Iran , Nikaragva, …..Gdje je Crnomorska Flota ,gdje zapovjednistvo iste,gdje su A50, gdje su SU 57 ,,supermocni,, avioni,Armata, ……………………….Napreduju samo na ,,zivome mesu,,mladih i polupismenih novaka ,za 1800$.

Gr

Gledam nešto snimke šta se sprema i dovlači za 9.maj, boga mi biće bogata parada. Sve gamechanger do gamechangera poređani.

Odgovori
Mi

Bolje da se Rusi manu paradi usred rata. U dometu su dronova i NATO raketa.
Protiv tih velikih parada sam i u miru, a sada samo izazivaju djavola. Kad ih pogode za vreme parade mozda i nauce lekciju da postoji pravo vreme za sve.

Sa obzirom na katastrofalno stanje ukrajinskih trupa na frontu, neki udar na onaj Putinov most dolazi ionako. Mislim da vec i racunaju na to da ce biti urusen, i imaju plan za posle u vidu neke mobilizacije da se rat okonca sto pre. Ali praviti paradu u Moskvi usred rata je po meni glupost i po!

Pe

@Grga Ukrajinci su jos leta 2022 napravili „paradu“ svih mogucih zarobljenih ruskih vozila u glavnoj ulici Kijeva.
Dve godine kasnije, Rusi kopiraju tu ideju, a okupiraju manje Ukrajine nego leta 2022…

St

Mislim da su davno rekli da je najveci snabdevac Ukrajinske vojske, ustvari Ruska vojska, sto zbog zarobljene tehnike, sto zbog ostavljene tehnike u toku „strateskog pregrupisanja snaga“

Vl

Stojko,

Najveci snabevac oruzijem Ukrajine je SSSR. Isto oruzije je na ove strane, tako da je to pomalo smesan zakljucak. Ipak, izlozba NATO thenike u Moskvi ce biti apsolutna senzacija i nesto sto se mora videti. 
A apsolutni svetski sampion u munjevitom “strateskom” bezanju je USA Army. Nezabelezena brzina bezanja iz Avganistana je pomutila slavu i dugo vremena neprikosnovenog bezanja iz Vijetnama! Ostavljanje talibanima oko 80 mlrd dolara vrednog oruzija je samo slag na tortu. Iste slike ostavljanja dotadasnjih “saveznika” da se kace na tockove aviona u Kabulu i Sajgonu su upozorenje svima ostalima kako prolazi ko suruje se belosvetskim policajcem. Na zalost, Ukrajincima to nista nije pomoglo, vec su se odlucili za samounistenje, iz samo njima znanih razloga.

Mi

Vladimir

Mogu sad izloziti i jedan neeksplodirani ATACMS. Drugi koji je eksplodirao neki dan je ubio 117 rusa sto je snimljeno dronom. Jezivo. Opet se vjezba u dometu Ukrajinaca…

Sv

@Mislav Oba atacms-a su sa kasetnog bg tako da ni drugi ne mogu da izloze.

IK

U principu svaki rat je težak kako za onoga koji brani svoju zemlju a i za agresora koji pokušava da osvoji tu zemlju,pa bi na osnovu“trodnevne“dvopipogodišnje vojne operacije svaki čovek koji ima i malo iskustva u ratu,primetio“koliko dobro ide“ putinovoj armiji iz doba sovjetskog saveza kada im Ukrajinska vojska izvodi udare po 1300 kilometara po dubini ruske teritorije a ATACMS,Storm Shadow, HIMARS,HAMMER i ostale zapadne rakete su i dalje neresiva enigma za putinovu vojsku.Sinoc jos jedan udar ukrajinske vojske u dubini ruske teritorije na aerodrom kod Smolenska gde su unisteni par SU-35 a sinoc dva udara po Krimu, još jedan po Đzankoj aerodromu i na zapadu Krima po ruskim PVO sistemima.Još koji dan i stiže municija i oprema ukrajinskoj vojsci na prvoj liniji pa ćemo opet gledati ruski masovni svemirski program sa letećim kupolama ruskih tenkova i oklopnih vozila.

Odgovori
Bo

Imate pravo da tako mislite. Sve što ste rekli smo već više puta čuli za ove dve i kusur godine, e sad kad stigne ovo, e sad kad stigne ono, e sad je prelomni trenutak, ovo oružje će preokrenuti tok rata… U redu je biti optimista, ali optimizam bi trebalo da se zasniva na realnim osnovama. No dobro, kao što sam već rekao, vaše je pravo da verujete u to što verujete. Čujemo, tj, pišemo se uskoro, da vidimo šta je sledeće što je odlučujuće. Nadam se da nećemo raspravljati o nuklearnom oružju.

Va

Pa jeste veliki javašluk bio na početku ,zbog procena da će Ukrajina da popusti brzo i bilo je pre dogovor ,ali Boris Dzonson je poništio ubrzo Istanbulski dogovor i rekao vodite rat a poslaćubinsnimak ako treba ,priču Ukrajinskog pregovarača tada ! Šta se tiče ostaloga Storm Shadow,Scalp su redovno obarani a neki su prebačeni u Rusiju skoro neoštećeni a verovatno su završili i u Kini ! ATACM i HIMARS je jedno isto ,samo se vidi koliko se prati mada i oni često pazare u Ukrajini zadnje vreme ! Nikakvi SU-35 nisu uništeni,već su drugu verziju priče izbacili a one satelitske snimke toliku se pogubili da pokažu nešto da je smešno više,neke gareži,pa gadjan magacin municije a ne avion ali stariji snimak bio tu SU-35 itd,itd ! Toliko se daje Ukrajini da su pojedine zemlje počele da se pitaju a šta je sa našim zalihama ! Ali ne ovde se piše nema NATO previše sa Ukrajinom ništa ! Gledaćeš paradu zapadne tehnike još malo u Moskvi ! Kada si kod leteće kupole reče ja kada zapadni oklop naidje na bolji ATGM a ne na minu ili bespilotnu će da se provede,pa se skoro proveo Abrams od Korneta sa veće daljine ,pustio se dve tri sekunde zatim vatromet ,doduše imao je kupolu ali ostalo katastrofa ! Još neefikasnost sankcija zapada su pokazale da ipak nije ceo svet zapad ! Sve se otvoreno radi preko drugih velikih zemalja koje trebaju Americi prvo ! Ista ona Amerika koja je prošle godine od Rusa uvezla retke sirovine u vrednosti od 1,2 milijarde dolara zvanično ! Sramota je šta uradiše Ukrajni da bi ovde lukovski neki,za svaki udar zapadnim oružjem po Rusiji ! Zato vidim zaustavili su inače Ruse da napreduju dalje ! Žali bože života sa obe strane !

Pe

Treba ipak reci da Ukrajina drzi dosta dugacak front, preko 1000 km, na najvecem delu ovog fronta Rusi nemaju uspeha.
Od jeseni do leta su Rusi napravili proboj od Avdejevke do Ocheretina ukupno 17km vazdusnom linijom (Malo vise nego Beograd-Aerodrom Nikola Tesla).
Ipak, to se dogodilo zbog pokusaja zaustavljanja americke pomoci, o cemu ce se tek pisati,i traziti uloga Rusije u podmicivanju americkih politicara
Tramp je na kraju podrzao pomoc Ukrajini.
Sad je najvaznije da Ukrajinci sacuvaju vojnike; kao sto su oslobodili Herson i Kupjansk, Harkov i Cernigov, Gostomeli – oslobodice i ovo ostalo, dok god imaju vojne sile i oruzja-a imace za 61 hiljadu miliona americkih dolara.
Da je Tu-22 „sam pao“ ne verujem, kao i za brod „Moskva“ i ostale ruske izmisljotine.

Odgovori
54

Војска Републике Српске је др-ала линију фронта дугу 1300 километара. А популација јој није чинила ни 3% украјинске популације.

St

Ukupna dužina međuentitetske linije je 1.150 km.

Međuentitetska linija uglavnom ide duž linije fronta na kraju rata u Bosni i Hercegovini uz neka velika prilagođavanja (najznačajnija u zapadnom delu zemlje, i u Sarajevu i oko njega), načinjena na Daytonskoj mirovnoj konferenciji.
Pri tome pricamo o znacajno vecoj kolicini vojske i tehnike nego u ratu u Bosni.

Mi

Pa kada se uzme u obzir ukrainska ofanziva koja je bila a neslavno propala uz sve Patriote, Abramse (sklonjene), Leoparde, Geparde, Nosoroge i 100 milijardi zvanicne pomoci, satelite i Ripere to sto je Rusija presla od Terazija do Nikole Tesle je uspeh zar ne …

Problem je sto u Ukraini vise zvanicno nema ljudskih prava, ovih 60 milijardi dolara ce uglavnom zavrsiti u USA a dati su kao kredit, cele njihove brigade beze sa polozaja a lov na ljude po selima i gradovima poprima vid ciste strave i uzasa – otmice, prebijanja i ubistva – to vise nije vojska …

A USA senatori vec izjavljuju kako ih za Ukraince nije briga vec samo rat sa Rusijom.

Dusane, Dusane …

54

+ преко 300 километара од села Ракани у општини Нови Град до села Вршани у општини Бијељина + 15-ак километара према Конвалима.
+ Нато из ваздуха
+ све могуће санкције, па чак и оне тадашње СРЈ

Повод мога коментара је фасцинираност Душана Петровића успјехом Украјине да држи линију дугу „чак“ 1.000 километара уз свестрану помоћ најразвијенијих свјетских земаља.

У том смислу је успјех Републике Српске из горе наведених разлога немјерљиво већи.

To

@Petrovic Dušan
Ruska vojska se zestoko obrukala u svim segmentima kao ni jedna vojska na svetu do sada.Voditi besmisleni rat sa bukvalno bratskom zemljom zbog politike jednog „prolupalog“KGB starca i njegovog ega je sah mat sa Rusiju.Ruska vojska je vise teritorije zauzela sa „pobunjenicima“koji su poslati iz Moskve u Donjeck i Lugansk,FSB operativci za destabilizaciju Ukrajine koji su prakticno sa policijom dveju pokrajina i TO,proglasili nezavisnost i tako izvrsili separaciju drzave Ukrajine uz pomoc Rusije i ruske vojske.Oni su tada zauzeli vecu teritoriju nego ruska vojska sa silnom opremom i ljudstvom u pokušaju“trodnevne specijalne operacije“koja se oduzila na dvopogodisnje brukanje ruske vojske i unistavanja ukrajinskih gradova i sela koji bivaju sravnjani do temelja jer ruska vojska ne ume da ratuje a tehnoloski je i zastarela sto dokazuje i cinjenica da ne kontrolisu nebo nad Ukrajinom,imaju ogromne ljudske zrtve i unistenu vojnu opremu,kontrolisu 19 posto Ukrajine i nemaju apsolutno nikakvog potencijala za dalje neko vece napredovanje,dok im Ukrajinska vojska unistava logisticke centre,aerodrome,flotu i ono sto je ostalo od nje, rafinerije nafte po Rusiji sto kosta ruske oligarhe veoma mnogo.Ukrajinci znaju zbog cega ratuju, jednostavno brane svoj kucni prag,dok ruski vojnik se u trenutku potencijalnog gubitka zivota zapita sta ce on na tudjoj zemlji i to bas na zemlji u kojoj ima rodjake i rodbinu,zemlja koja ih nije napala,te je moral ruskih vojnika slomljen…

Е

@ДуПе
Не знам где живиш, али лето није ни близу, тек је половина пролећа на северној полулопти.
Русо напредовали 17км углавном преко зиме, уништивши најјаче утврђење (Авдејевка) и мељу на 3-4 правца у исто време. Док су Украјинци за 5 месеци, углавном лета, са свим НАТО оклопом + свежих 60 хиљада НАТО тренираних војника, пробили тек прву линију одбране и то само на једном месту.
Паре су ту, и муниција ће да стигне, само се чекају нови украјински регрути.

Ова помоћ ће да омогући да Украјина не доживо колапс пре избора у САД.

Али не видим шта $61 милијарда може што $100 милијарди није могло.

Украјини остају само пропагандни циљеви јер је на линији фронта јако лоше. Напад на кримски мост неће донети победу, чак ни убедити Украјинце да ступе у војску.

Mi

@PD
Kazes ,,Treba ipak reci da Ukrajina drzi dosta dugacak front, preko 1000 km, na najvecem delu ovog fronta Rusi nemaju uspeha.“

Upravo je situacija suprotna, samo realnost je jedno a ocekivanje holivudskih manevera nesto drugo. Jedini holivudski manevar je povlacenje Abramsa sa fronta jer je mnogo opasno po njega, il je on mnogo fin :-).

Mi

Ex-Gastos
Po nato zvanicnicima preko 70,000 ukrajinskih vojnika je trenirano do polovine 2023.
Do kraja 2023 preko 100,000 po razlicitin NATO bazama.
https://kyivindependent.com/general-staff-over-100-000-ukrainian-soldiers-trained-in-partner-countries/
„Over 100,000 Ukrainian soldiers have received training in facilities of more than 30 partner countries in less than two years, Interfax-Ukraine reported on Nov. 21, citing Major General Oleksandr Kyrylenko, the deputy chief of the General Staff of Ukraine’s Armed Forces.“

Е

@Милош77

Чисто да ставим у перспективу, Британија има 75 хиљада редовних војника у пешадији.

НАТО оружје + НАТО подршка + НАТО обучени војници = НАТО de facto (што је и сâм Режников рекао.

Mi

Posle se neki kao PD pitaju kako to da Rusi lako ne pobedjuju u stilu Ramba ili Amera u prvom Irackom ratu. Kao da su Rusi bogata NATO koalicija i bore se protiv neke male izolovane drzave koju niko ne pomaze.

Mi

Gamechanger=gameloser, kada prevodiš sa engleskog na ruski.

Odgovori
Ni

Rusi napreduju, ali dosta sporo. Sigurno bi napredovali brže da mogu. Nesumljivo će rusi ostvariti zadate ciljeve u smislu zauzimanja Donbasa, Medjutim, po meni sanse da se to ostvari do kraja ove godine su minimalne. Slavljansk i Kramatorsk su ozbiljni zalogaji. Da im ameri nisu odobrili pomoć, možda bi bilo neke šanse da se to ostvari do kraja ove godine. Ovako, intezivan rat će da traje i 2025 godinu. Pitanje je šta će biti sa Harkovom, da li će se rusi usuditi na njega napadnu. Sve u svemu tragedija za dva pravoslavna naroda

Odgovori
Vl

Na veliku zalost nekih americka pomoc je tu i potrajace ovaj krvavi rat ili svo jos jako dugo i sa tragicnim posledicama po obe drzave.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor