[ANALIZA] Najnoviji iranski raketni napad na Izrael: Problemi sa kojima se suočava savremena protivraketna odbrana

4. okt 2024

Komandant helikopterske flote bugarskog ratnog vazduhoplovstva: Nedostaju nam osoblje i operativni helikopteri

3. okt 2024

[ANALIZA] Detaljnije o Rafalu F4.1, verziji aviona koju će nabaviti RV i PVO Vojske Srbije

2. okt 2024

Bugarski predsednik poziva na nabavku dodatnih transportera C-27J Spartan i protivpožarnih Air Tractor AT-802 „Fire Boss“

26. sep 2024

Hrvatska i Francuska planiraju osnivanje centra za obuku pilota borbenih aviona u Puli, Srbija Rafale dočekuje sa zastarelim avionima za obuku

25. sep 2024

Aero-miting Vršac 2024: Šarenilo i optimizam srpskog vazduhoplovstva

24. sep 2024

Miloš Vučević detaljnije o razlozima zbog kojih je Srbija izabrala Rafale a ne ruske, američke i kineske avione

24. sep 2024

[REPORTAŽA] “Zastava 2024“: Skromnije letenje RV i PVO, ponovno preterivanje u broju izložene vojne tehnike

23. sep 2024

[REPORTAŽA] Najzanimljivije premijere sa prikaza “Zastava 2024“: Helikopteri Mi-35P, francuski i kineski osmatrački radari, nova sredstva za raketne sisteme FK-3 i HQ-17, emiratski dronovi kamikaze, artiljerija i oklop

21. sep 2024

[POSLEDNJA VEST] Zvanična potvrda: Srbija će kupiti Rafal F4.1

20. sep 2024

Aero-miting Vršac: Prijava za spotere i detalji letačkog programa

19. sep 2024

[REPORTAŽA] Airpower 2024, aeromiting koji ove godine nije oduševio

19. sep 2024

[ANALIZA] Ima li smisla integrisati rusko naoružanje na srpske Rafale i hoće li ovi avioni zaista biti degradirani u odnosu na sadašnje MiG-ove?

18. sep 2024

Rumuniji odobrena nabavka američkih borbenih aviona F-35

17. sep 2024

[ANALIZA] Rafal dezinformacija: Šta smo sve našli ispod gomile gluposti napisanih o nabavci francuskih borbenih aviona

16. sep 2024

Poljska uskoro povlači Su-22 iz upotrebe, polednji remont aviona tog tipa završen krajem avgusta

12. sep 2024

„Dnevni avaz“: Bosna i Hercegovina nabavlja turske besposadne letelice Bajraktar

12. sep 2024

[ANALIZA] Da li je borbeni avion F-16 ratnog vazduhoplovstva Ukrajine oboren raketnim sistemom Patriot?

11. sep 2024

[POMERENO ZA 20. SEPTEMBAR] Na batajničkom aerodromu u toku pripreme za vojni prikaz sposobnosti “Zastava 2024“

10. sep 2024

Mađarskoj isporučen prvi transportni avion C-390 Millennium

10. sep 2024
[RAT U UKRAJINI] Rusi otvaraju novi front, pojačavaju udare po ukrajinskim vazduhoplovnim bazama, Ukrajinci dobijaju prve F-16 ovog meseca
Iz Pentagona je saopšteno da je nekoliko ukrajinskih pilota u SAD završilo obuku za borbene avione F-16, i da će oni biti poslati u Evropu na dalju obuku

[RAT U UKRAJINI] Rusi otvaraju novi front, pojačavaju udare po ukrajinskim vazduhoplovnim bazama, Ukrajinci dobijaju prve F-16 ovog meseca

Najžešće borbe na frontovima u Ukrajini vodile su se ove nedelje u Harkovskoj i Donjeckoj oblasti. Izveštaji obe strane navode da su ruske snage otvorile novi front na severu Harkovske oblasti i to zapadno od trenutno aktuelnih frontova u istoj oblasti. Tom prilikom su Rusi navodno zauzeli prigranično naseljeno mesto Sotnickij-Kozačok.

Situacija u harkovskom gradiću Vovčansk je promenljiva, delovi grada prelaze naizmenično u posed jedne i druge strane. U Donjeckoj oblasti ruske snage i dalje sporo, ali sigurno napreduju zapadno i severo-zapadno od Avdejevke, u rejonu mesta Toreck kao i u istočnom delu Časov Jara.

Isečak iz video snimka sa ruske besposadne letelice koji pokazuje neke od rezultata dejstva na bazu Mirgorod. Na levoj strani se vidi uništeni Su-27, na desnoj se može uočiti da su na stajanci ucrtane siluete aviona istog tipa

Ruska vojska je tokom ove nedelje izvršila raketne napade na ukrajinske vazduhoplovne baze u Poltavskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti. Na aerodromu Mirgorod 1. jula je raketama sistema zemlja-zemlja Iskander pogođeno nekoliko ukrajinskih borbenih aviona. Ovaj aerodrom nalazi se na oko 150 km od najbliže rusko-urkajinske granice, a inače je mirnodopska baza 831. brigade taktičke avijacije naoružane lovcima Su-27.

Na objavljenom video materijalu koji je snimljen putem izviđačke besposadne letelice vidi se dejstvo kasetnog punjenja, kao i eksplozija jednog aviona. Ruski nezvanični izvori govore o četiri uništene i dva oštećene letelice, uz pogibiju 25 vojnika, rusko ministarstvo odbrane navelo je pet uništenih i dva oštećena Su-27.

Ukrajinska strana potvrdila je da je baza napadnuta i da je bilo gubitaka, ali manjih od onih koje Rusi navode. Vrlo je verovatno da je većina pogođenih aviona bilo odavno neaktivno. Na satelitskom snimku Mirgoroda sa servisa Google Earth od 17. marta 2022. može se videti 15 aviona koji su tamo bili parkirani što znači da usled neoperativnosti nisu mogli biti premešteni na druge lokacije.

Samo dan kasnije, raketom sa kasetnim punjenjem sistema Iskander napadnuta je i vazduhoplovna baza Poltava na kome je inače bazirana ukrajinska 18. samostalna brigada armijske avijacije. Video, koji je takođe načinjen senzorom besposadne letelice, pokazuje da je izvršeno dejstvo na desantno-jurišni helikopter Mi-24 koji je vrlo moguće pretrpeo određena oštećenja.

Već sutradan su Rusi dejstvovali i po aerodromu Doljginjcevo u Dnjepropetrovskoj oblasti. Ovoga puta je, ponovo Iskanderom, pogođen avion MiG-29 koji se nalazio u improvizovanom hangaru, a za koga je izviđanjem besposadne letelice prethodno utvrđeno da je napunjen gorivom. Na snimsku se vidi i Su-25 za koji se procenjuje da je postavljen kao mamac, tj da to nije bio operativan avion, i samim tim nije ni gađan.

Iz Pentagona je saopšteno da je nekoliko ukrajinskih pilota u SAD završilo obuku za borbene avione F-16, i da će oni biti poslati u Evropu na dalju obuku. Član komiteta Vrhovne rade za nacionalnu sigurnost Vadim Ivčenko izjavio je da će prvi F-16 stiči u Ukrajinu u ovom mesecu. On je zatim dodao da će oni u početku biti korišćeni za zaštitu od ruskih raketa, kao i da neće biti korišćeni za udare po ciljevima u Rusiji.

Interesantna izjava stiže iz SAD, pomoćnik američkog državnog sekretara za pitanja Evrope Džejms O‘Brajan izjavio je da će ukoliko Rusija proširi liniju fronta, SAD odobriti Ukrajini nanošenje udara američkim naoružanjem po dubini ruske teritorije.

Lanser raketnog sistema MIM-23 Hawk PVO Ukrajine

SAD su najavile novu vojnu pomoć koja je vredna 2,3 milijarde dolara, od kojih se 2,15 milijadi odnosi na rakete zemlja-vazduh za sisteme PVO NASAMS i Patriot. Preostalih 150 miliona dolara je vredno naoružanje iz rezervi američke vojske, tu su rakete zemlja-vazduh za sistem PVO MIM-23 Hawk, rakete za sisteme zemlje-zemlja HIMARS, artiljerijska municija kalibra 105 i 155 mm, minobacačke granate kalibra 81 mm, protivoklopni sistem AT-4, Javelin i TOW, streljačka municija različitog kalibra, transportna vozila, tegljači, taktički vazduhoplovni navigacioni sistemi i pomoćna operema za avione, razni rezervni delovi i oprema.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Si

Jos da i daju opremu za udar po dubini pa bi se citatelj i zabrinuo. 300km sa atacms ne upada bas u kategoriju „dubina teritorije“ kad pricamo o zemlji velicine Rusije.
Ali i bez toga sluti da ide iz loseg u gore. Nema kraja na vidiku slijedecih 5 godina.

Odgovori
vu

Ja se stvarno ne razumem u naoružanje.
Ali kako je moguće da je nakon dve i po godine avio pista na 150 km od granice i dalje u upotrebi? Zar odavno nije trebala da bude preorana bombama?
Hvala

Odgovori
Pe

@vuk pa jeste, jos 2022 je Ministarstvo Odbrane preko zvanicnog spikera Konasenkova objavilo da su svi avioni Ukrajinskog RV unisteni kao i svi aerodromi.
A 2023 su potvrdili unistenje 435 ukrajinskih lovaca.
To, sto vidite da Ukrajina ima aerodroma i lovce leta 2024, Rusi zele da verujemo da nije istina.

Dj

Rwealno i mene iznenadjuje da vidimo potpuno normalan ukrajinski aerodrum sa 10+ aviona, infrastrukturom itd. posle 2 godine rata. Ja sam mislio da su prinudjeni koristiti neku partizansku taktiku, ono kao u skandinaviji, letelica sleti negde na autoputu, iz sume iskoci cisterna i kamion sa oruzijem itd. Svakako bi im bolje bilo da rade tako.

St

To su novi Ukrajinski aerodromi, montazni Ai lako se premestaju. A nikako nisu oni iz Sovjetskog perioda za koje Rusi znaju lokacije, raspored objekata , broj i duzinu piste i koje su do sad mogli da pretvore u njivu.

Mi

Kao sto mozete da procitate u tekstu gore, mnogi aerodromi nisu bili u upotrebi pre rata i ima puno aviona koji nisu u letnom stanju te se postave kao mamci. Tu su i makete kao ta Su-25 koji je ipak prepoznat i zaobidjen dok su pronasli onaj pod krovom i njega gadjali.
Ukrajni je i pored 40+ doniranih aviona ostalo jako malo. Popunjeni su sa MiG-29 i Su-25 donacijama malo, ali se sve to jako cuva i sakriva, i jako ograniceno koristi.
Preoravati aerodrome krstarecim raketama nije efikasno, i lako se popravi, a u Ukrajni pomocnih pista i puteva, pa i napustenih baza sa istim ima bezbroj. Nije to Srbija sa 3 aerodroma i 6 pista.

Br

@Dusan

Celokupni zapad je tvrdio da Rusija ostaje bez municije za par meseci, da svi dezertiraju, da je Putin na samrti, da ce ih sankcije unistiti i da nikada vise nece napraviti ni jedno moderno oruzje i da ce se ceo svet okrenuti protiv njih i da nece moci da trguju, ali nije se desilo… Evropi, gas i retki minerali za proizvodnju oruzja, Ameri uvoze Uranijum i naftu, sko bez prekida za ove tri godine. Samo sto je sada za gradjane sve skuplje zbog posrednika.

ma

@Branko nikakav „celokupni zapad“ nije tvrdio da Rusija ostaje bez municije za par meseci, pa ni ovo drugo.
Dapače svi su pisali kakve rezerve ima Rusija ne samo oružja nego financijske i sve. Vi od 1000 članaka birate onih 10 koji vam odgovaraju i sad to prenosite, a na internetu bar nije teško pronaći informaciju koja podupire tezu – koliko god suluda bila. I onda ruska propaganda stalno prenosi tih par ekstremističkih portala a ignorira 99% drugih.
A koliko dugo će Rusija izdržati ovim tempom ovisi isključivo o Kini i Xiju. Dok god Kini odgovara ovaka rat takav će i biti, Xi trenutno odlučuje o svemu. Jednako kao što s druge strane odlučuju ameri. Rusija i Ukrajina (pa i EU) nisu u ovom ratu presudni igrači koji ga mogu okončat.

Mi

Meni je sokantnije kako tek posle dve godine imamo redovnije snimke ruskih izvidjackih dronova kako pronalaze i preciznim udarima Iskandera ili Krasnopolja pogadjaju do sada deuhvatljive mete poput mobilnih HIMARS i PVO sistema dublje iza fronta. Reci da nisu imali tu „tehnologiju“ do nedavno nema smisla. Mislim da je do taktika i komande. Drugim recima eliminisu birokratiju, i uvezuju postojece sisteme i aparatere da rade direktno jedni sa drugima. Old school se salje u penziju (ili zatvor).

Cinjenica da je Ukrajncima od nekoliko stotina borbenih aviona ukljucjuci i donacije ostal desetak ima logike ako se koriste gerilskim taktikama po ogromnoj teritoriji.

Du

Jedva cekam da se pojave F16. Pa da vidimo taj mit zapadnih aviona protiv SU 27, 30 i 35!

Odgovori
Ra

F16 koji dobija Ukrajina nema nikakve šanse ni protiv su27, a o su30 i 35 da i ne pricamo. Oni će f16 da koriste za brze napade i beg, neće tu biti fajta između aviona jer je f16 inferioran i oni to odlično znaju.

Mi

Ne brini, nece se znati mnogo o njima koliko bi mi voleli da cujemo. Pravi se jako specifican plan koriscenja i ocuvanja istih u ovom ludom ratu. Za primer, moja davna pretpostavka da nece poletati i sletati isklucivo sa ukrajinskih pista i puteva nego da ce se u bar 50% slucajeva koristiti NATO baze je samo jedna jako uproscena verzija dogadja. A o tome koji je oboren ili unisten gde necemo mnogo znati jer ce dokazi biti oskudni kao i obaranje sa PVO raketama velikog dometa na velikim distancama od ispaljivanja. Ostalo ce biti propaganda i lpreuvelicavanje i jedne i druge strane, i di pokoji slucajan snimak sa mobilnog telefona.
Ali znacajne promene situacije za Ukrajince nece biti.

Si

Nema nekih mitova. Prosli ratovi su pokazali zapadne masine boljima. Doduse jos se perjanice poput F-15 ili F-22 nisu susrele sa Su-35 i Su-57. Iskreno mislim da se to i nece dogoditi. Cak ne vjerujem da ce i F-16 ici u v-v borbu, prije da ce ga koristiti u v-z misijama.

Dj

>> Ukrajina nema nikakve šanse ni protiv su27

Su-27 vazdusnogalakticke kosmicke snage koliko je meni poznato tamo ne lete

>> prije da ce ga koristiti u v-z misijama

Naravno ali nije iskljuceno da ce, ako se ukaze prilika, lansirati neki AIM-120

f-16 ima uz sve nedostatke lakog lovca bolju avioniku, bolji RWR, Link-16 i IFF koji radi zajedno sa ukrajinskom PVO, za razliku od ruskog PVO koji masakrira sopstvene letelice…

Ne

@Sivi
Pa pokazale se masine boljim, hajde da analiziramo gde to Izrael rasturio arape mislim da je komentar potpuno nepotreban zasto. Nas su bombardovali maltene nijedan mig29 nije bio ispravan dok je na pocetku agresije bilo 350 aviona na tih 14 + awaksi itd itd. Pogledaj malo vijetnam kad se neko bori ko uci iz svojih gresaka pa USA izgubi preko 1000 aviona. Problem sa sovjetskom tehnikom je sto su uvek izvozili inferiorne masine i zemljama treceg sveta davali iste koji em nisu imali obuku em to jednostavno nije za njih i naravno kad USA napada to je 50:1 u njihovu korist. Ovo je rat u kome ce se videti koliko je taj f16 zaista „dobar“ kad popusi raketu sa 150km, svi ce da piste pa oboren od strane aviona koji je za celu generaciju napredniji samo se ne sete da to isto kazu kad taj isti f16c obori mig-29 koji je na nivou 1984-te godine slabo odrzavan i nije upgrejdovan.

Pe

@Miloš77 A na osnovu cega mislite da „znacajne promene za Ukrajince nece biti“?
Rusija nije uspela da ostvari niti jednu vazniju promenu na terenu od bekstva iz Kijeva i Harkova i Hersona 2022 i okupacije Marijupolja.
Cak u momentu kad su Ukrajinci ostali bez municije, jedva su okupirali Avdijevku i nesto malo oko toga, sto nije ni pola Donjecke oblasti do danas…
Sve znacajne promene u ovom ratu bile su u korist Ukrajinaca, posebno fascinantna kontrola vazduha i Crnog Mora

Mi

Dusane, nijedna promena na frontu u korist Ukrajine se nije desila od kad su se Rusi svojevoljno strateski povukli u 2022 jer su usli sa premalo lnudi pa je trebala mobilizcija za ovoliki rat. Ako mislis da su ih Ukrajinci isterali jer su tako sposobni i dobri onda objasni kako u 2023 i 2024 uz svu NATO pomic ne mogu ni da zadrze Rusko sporo napredovanje, a kamoli da pomere Ruse u nazad. Sa desetak F-16 koji ce se gerilski koristiti se ne pomera linija fronta.

Si

Kojih to 1000 aviona Nenade? Odakle lupetate te cifre? U vijetnamu sve skupa unisteno 270 aviona na obje strane.
A Rusija je slala i top modele svojih aviona ako su s njima isli i ruski piloti i instruktori, pa su i oni obarani. Zadnji veliki sukob sa vecom upotrebom aviona je bila Pustinjska oluja 90tih. Znamo svi kako je tu prosao Irak. Ono sto nije polupano u borbama izvlacilo se u Iran. Oborene Migove 29 99te ne racunam uopce jer te masine nisu nikad trebale izaci van hangara a ne da bez radara i radio stanica idu u sigurnu smrt. I daj mi navedi bar jedan sukob u kojemu je strana opremljena sovjetskim avionima odnijela prevlast nad zapadnim. Bar jedan jedini navedi. Cak i da je 1-0 zavrsilo!

Ni

Verovatno će doneti prevagu na Ukrajinskoj strani, kao i kad je došlo do isporuke tenkova Abrams. Ta zapadna vojna pomoć pomaže Ukrajini da održi inicijativu na frontu.

Sv

@Sivi Nece ipak da bude murika je izgubila u viJetnamu 3744 aviona svih vrsta.

Pe

@Miloš77 u istoriji se nazivi bitaka opredeljuju geografskim toponimom (Bitka za Staljingrad kod Staljingrada, Kosovska bitka na Kosovu).
Rusi su 2022 poceli rat desantom na aerodrom Gostomelj, koji su ruski specijalci drzali 2-3 dana, i to je bio potpuni vojni neuspeh, lolone od po 80 km ruskih vozila koje su bile nadimak Kijeva su desetkovane. O tome postoji milion snimaka kako video tako i fotografija.Rezultat: pobeda Ukrajine, beg ruske vojske iz Kijeva, Sumi, Cernigova.
Ovo se zove „Bitka za Kijev“.
Isto se ponovilo leta 2022 u Harkovskoj oblasti, te Hersonu 2022 te u Crnom moru.
Nedavno je Rusija pocela ofanzivu na Harkov-koja je zaustavljena , a Rusi su isterani iz jedinog veceg mesta koje su zauzeli-Vovcanska.
A cinizam ruske propagadna koji poraze naziva „odrecnim napredovanjem“ i „namernim povlacenjem“ vredja inteligenciju.
To je kao reci da se srpska vojska namerno povukla na Krf da zbuni nemacku vojsku.

Si

Svarog govorim o v-v borbama. Jer to sto je pvo oborila C-47 Dakotu nije nekakav relevantan podatak koji nam govori o kvaliteti borbenih aviona ili raketa bilo koje strane. Niti to sto je minobacacki napad slupao UH-1 na tlu. A zanima me i koliko je od tih 3700 ostavljeno nakon povlacenja i pisano u gubitke ili obaranja. U direktnim sukobima sovjetskih i americkih borbenih aviona oboreno je svega 270 aviona.

Ne

Idemo hronoloski: Dzavelin, pametne granate, M777, Cezar, nemacke haubice, Abrams, Leopard, Leklerk, Bredli, Patriot, Atacms, Nasams. Sve „game changeri“ koji ce da „preokrenu“ situaciju.

Posledica je da su mozda usporili Ruse, ali uz unistenu infrastrukturu, oko 700.000 mrtvih, milione pobeglih, drzavu koja je na aparatima. Rusiju kao 4. ekonomsku silu, drugu vojnu. Prekomponovanje svetskog poretka, pad petrodolara, izbacivanje Zapada iz Afrike i juzne Amerike (sve po zapadnim izvorima).

Tesko da F16 tu moze nesto da promeni.

Mi

@Petrovic Dusan
Govorili mo o F-16 a ti ode o istorijskim nadimcima bitaka. Nema svrhe prepirati se oko toga sta je po kome bila bitka a sta stratesko pomeranje kad rat jos traje usled propalih planova sa obe strane. Cinjenica je da Ukrajinci od pocetka 2023 tojest od kad su Rusi shvatili da ovi rade suprotno od bezanja iz Kijeva, nisu postigli nikakav teritorijalni napredak i oslobodili ni pedalj teritorije, a pomoc i trening stigao u vecim kolicinama nego sto se iko mogao nadati. Sta vise konstantno je gube.

Kazes „Sve znacajne promene u ovom ratu bile su u korist Ukrajinaca, posebno fascinantna kontrola vazduha i Crnog Mora“ To je tvoje pravo da gledas tvari zi takvog „optimistickog“ ugla. Tako ga gledaju i mnogi zapadni i ukrajinski politicari koji do sada neuspesno prodaju nerealno nadu Ukrajincima kako ce donacije super tenkova i raketa zaustaviti Rusiju i cak ih izbaciti napolje van granica iz 2014. Po meni je ta prica naivna, i sklepana od strane ratnih profitera Amerike i Engleske, i nerealna. Od tada nikakvo NATO oruzije nije pomerilo liniju fronta u korist Ukrajne. Suprotno se desava non stop.

Kakva ukrajinska fascinantna kontrola neba i crnog mora? DA li pratite ovaj rat ili bar citate T6. Niko nema niti moze da ima potpunu kontrolu nicega usred rata sa toliko oruzija koje non stop stize!! Kako vam to nije do sada postalo jasno kao dan.

Ajmo realno, To sto ih NATO donacijama drzi na aparatima sa konstantnim sitnim dotokom PVO nema veze sa vezom od kontrole svog neba nego ogranicavanje rusku kontrolu istog, ali samo donekle kao sto je cesti prelet aviona. A gde je sve ostalo?
Kakva crna kontrola Crnog mora. Dron kamikazama se ne kontrolise Crno more. Gde su Ukrajinski ratni brodovi, patrolni camci? Da ih imaju ne bi ih imali jer bi ih Rusi otopili instantno. Lako je gerilski gadjati tudje velike mete kad imas najbolju tehnologiju i sve pare za to. Ali to nije nikakva kontrola.

Sv

@Sivi Sto ne kazes odmah da mislis na avion protiv aviona.

Pe

@Miloš77 valjde ne sporote da se u februaru martu 2022 dogodio oruzani sukob izmedju armija Rusije i Ukrajine predgradju Kijeva, i da je rezultat ovog sukoba povlacenje napadaca, Rusije.
Kako Vi to tumacite, zavisi od licnih osobina, obavestenosti, procene i td.

Mi

@Petrovic Dusan
Da se to desilo onako kako vi opisujete, ta mocna ukrajinska vojska bi onda trebalo da je odavno izbacila Ruse uz pomoc stotine milijardi NATO naoruzanja, navodjenja i obuke. Nesto se skroz drugacije desilo tada , i suprotno desava na frontu danas. Malo realnosti nije na odmet. Svaka cast Ukrajincima na borbi svoje domovine, ali bez obecanja i pomoci Amerike odavno bi bili demilitarizovani i pregazeni kao vojska.

Ne

Dusan,

Rusi su se iz predgradja Kijeva povukli posle pregovora u Istanbulu. Dogovor je bio i da se i Ukrajinci povuku iz Donbasa. Svi se slozili. Medjutim, doleti preko noci Boris Dzonson, Ukrajinci navrat nanos poniste sporazum, glavni pregovarac Ukrajine bude ubijen u svojoj kuci preko noci i dobiju pravi veliki rat.

Ako cemo po dostupnim podacima a ne licnim tumacenjima.

Fa

@ Miloš77

Ukrajinci dobili stotine milijardi dolara vojne pomoci pa Ukrajinci dobili stotine milijardi… – pa nisu Rusi napali Ukrajinu sa 150€ i štapićima za uši.

Rusija/SSSR se inače od 1945 sprema za sukob za Zapadom, pa ih opet „iznenadio sneg u Januaru“ kada su navalili na Kijev.

Razlika u kvailtetu NATO i ruske opreme i obuke je očigledna, jedini pozitivan izuzetak je ruski PVO.

Lepo sam govorio da od Rusa treba kupovati samo PVO (i eventualno Mi-17), sve ostalo na Zapadu.

Mi

Falcon,
Niko ovde ne spori da je Ruse „iznenadio sneg u januaru“ ale se ne slazemo na koji nacin. Neki ovde tvrde da je doslo do velike borbe „bitke“ za Kijev, a drugi da nije. Ja samo ponavljam jednu stvar: Ili nije bilo velike bitke nego su Rusi greskom usli i izasli iz predgradja Kijeva brojcano i logisticki nespremni za pravu u bitku, ili je stvarno bila velika bitka, (koju sam ja propustio) i posle koje se Ukrajinci bore mnogo losije uz svu NATO kako kazes kvalitetnu opremu i obuku koja im ne pomaze ni da zadrze line a kamoli povrate teritorije od kada je pomoc pocela ozbiljno da stize.

Dj

>> jedini pozitivan izuzetak je ruski PVO.

Ne znam u kom smislu je pozitivan kad satra VKS-u letelice, kakav je to PVO kad ti rusi sopstvene avione, sadejstvo se koordinira telefonom itd.

Fa

@Djuka

U odnosu na druge vidove/rodove ruske (ali i ukrajinske) vojske kao i u poredjenju sa ostalom tehnikom „made in Russia“, deluje mi da je PVO hardware prilično opravdao reputaciju koju je imao pre rata. Naravno da ima puno prostora za unapredjenje i modernizaciju, daleko su od savršenih sistema. Susret sa F-16 će biti pravi test, videćemo kako će se tu pokazati.

Navedeno se nikako ne moze reći za ruske avione, oklop, brodove i većinu drugih sredstava – kakav schrott. Ruska taktika je poseban nivo faila, to više nije ni vredno pomena.

A „friendly fire“ je neizbezan i pored sve tehnologije, dešavao se i koalicionim snagama od Pustinjske oluje do povlačenja iz Afganistana.

Meni najupečatljiviji primer je bio kada su 1994 američki F-15 u Iraku oborili dva Black Hawka i pri tom ubili oko 30 vojnika. To ne znači da su Eagle i UH-60 loše letelice.

Dj

@Falcon

>> najupečatljiviji primer je bio kada su 1994 američki F-15 u Iraku oborili dva Black Hawka

To se desilo pre 30 godina da si ti meni ziv i zdrav.

Br

@Djuka

Cistali ste verovatno da Izrael odustaje od Patriota u sre rata i to najnovijih vezija jer njime stalno skidaju svoje ciljeve… Desava se i najboljima i to sa najboljom zapadnom opremom. Nije cudno da tako nesto vidimo ponekad i kod Rusa.

Dj

>> Cistali ste verovatno da Izrael odustaje od Patriota

Ne postoji takva informacija pa je nisam mogao procitati! Ono sto sam svakako procitao je da recimo Nemacka kupuje za 2.4 milijarde dolara 8 baterija Patriota, da nadomesti 4 koje je do sada poslala Ukrajini i da pojaca sopstveni PVO u okvirima European Sky Shield Initiative (ESSI). takodje Rheinmetall se sprama da proizvodi Patriot efektore zajedno sa Rytheon-om – u Nemackoj! Postoji dosta indicija da Patriot i Iris-T funkcionisu odlicno, prosiruju se proizvodni kapaciteti i narucuju se velike kolicine. To sto sam naipsao je sve provereno a ti nastavi prosipati kpropagandu po volji, vidim zeleteo si se ne stajes. Kerovi laju, karavani prolaze.

Mi

Zar nije Patriot spucao i F-18 u Iraku usled cega je i pilot poginuo. Daleko smo od tehnologije koja ce skroz spreciti takve greske, kao i kolateralnu stetu na zemlji, na zalost.

Pe

@Falcon Kad pisete o Rusima i taktici, koja je svakako na svim planovima zakazala u napadu na Ukrajinu, to ne znaci da su Rusi neprofesionalni idioti.
U autoritativnoj drzavi vlasti nikad ne puste profesionalce da vode posao, vec politicki pouzdane.Posebno kad je u pitanju vojska, jer se dabome, vlasti boje da ih mogu pohapsiti.
Setimo se jednog Meinsteina i Guderiana, Romela i Modela, koji su morali da slusaju Hitlera.
Ceo plan napada na Ukrajinu je potekao iz ruskih struktura bezbednosti, a ne vojske.Umesto objave rata „specijalna operacija“, sa besmislenim i lose pripremljenim desantom na Kiev.
Leonid Ivasev, poznati ruski general i drzavnik, mesec dana pre rata trazio je da Putin podnese ostavku u ime vojnih veterana, jer dovodi Rusiju do rizika nestajanja kao drzave pripremom za rat.
Morate razumeti da su januara 2020 u Rusiji objavili „popravke Ustava“ izglasane leta 2020,koje daju Putinu pravo na jos 12 godina vlasti.Bilo koja zvanicna mogucnost kritike ili otpora vlasti je sprecena a posle pocetka agresije na Ukrajinu i uveden zakon o „diskriminaciji armije“ za bilo sta sa kaznama zatvore od 8-15g.
Sad trenutno prave novi zakon da za kritiku bilo cega gradjanin Rusije ne moze da podigne vise od 10000 rubalja sa racuna (100$).
To i objasnjava zaista frapantne neuspehe ruske armije, koja je inace imala sve moguce prednosti nad Ukrajinom jos od 2014, i po svakoj logici bi trebalo da su pobedili.

Ae

Pa rusi im ciste aerodrome za prijem novih aviona.

Odgovori
Ne

U prevodu: rasturise ih Rusi, al ajde da se pravimo da nisu jer eto nisu kao Amerikanci uz „shock & awe“, nego polako.

Odgovori
Ho

Rasturajunih vec 3 god al nikako da rasture.

Pe

@Hotas Pa kako da Rusi rasture Ukrajinu kad Srbija Ukrajini salje najbolju municiju koja se proizvodi u Evropi, i jos i zaradismo!

Ne

Hotas

Kao sto rekoh, nije bilo fles i benga u tri dana, nego se gricka polako. To ljude navikle na NATO totalno unistavanje zbunjuje. Predlazem da se osvrnete na ciljeve Rusije i poredite sta se postiglo.

Pa

Hotas na raptoru
…rece mis iz prasine ispod slona

Pe

@Nenad N Rusija je do 2022 okupirala 9% Ukrajine. Sad okupira 18-19%.
Ciljevi Rusije:
1/demilitarizacija Ukrajine
2/sprecavanje sirenja NATO
3/uspostavljanje boljeg odnosa ka Rusima u Ukrajini
Rezultati:
1/ Ukrajina nikad u istoriji nije imala vise naoruzanja
2/NATO primio Svedsku i Finsku, obe zemlje imaju direktnu granicu sa Rusijom i jaku i vojsku i ekonomiju
3/ Rusi najomrazeniji u Ukrajini u istoriji
Da ne pominjem teske gubitke Rusije kako u ljudima tako i u opremi, jedina nada da ce primirjem sacuvati koridor u Krim i Krim, sto zavisi samo od Amerike.

Ne

Dusane,

pricamo o ovom vremenu, ne 1956. ili Krimskom ratu :)

A da budemo malo i realni, a ne samo da opsesivno mrzimo Rusiju? Ukrajina nikad naoruzanija, i nikad unistenija i mrtvija. Svedska i Finska su de fakto oduvek u NATO-u. Pritom nevazne. Rusija, po zapadnim agencijama 4. ekonomska sila u svetu, druga po vojnoj moci. Protiv Zapada upotrebili njihovu taktiku, iscrpljivanje. I uspeva. Znaci ni rusofili, ni opsesivni mrzitelji Rusije, nego malo realizma.

A F16 ce da prodje kao i svaki „game changer“ do sada. A bilo ih je vec podosta.

Mi

Jedini game changeri su HIMARS i ATACMS i situaciona svest+ navodjenje istih iz NATO satelita kad je rec o pomoci od NATO naoruzanja.
Pola Abramsa je unisteno a jedva da smeju da izmile sa njima. 100 Bradlija je unisteno. Niko vise ni ne spominje donacije istih u vecim brojevima nego su se uhvatili F-16 i dodatnih PVO raketa. Sa par desetina F-16 i Patriot/NASMS se ne povraca izgubljena teritorija.

Jedini ozbiljan game changer na kolosalnom frontu od 1200km su dronovi u ovom ratu. Proporcije samog rata ocigledno jos uvek posle vise godina nekima nisu razumljive.

Pe

@Nenad N. Ne razumem zasto „1956“i cemu takav stav.

1/ Ukrajina je do 2022 jedva dobila Javeline i imala sovjetsko naoruzanje.
Od 2022 Ukrajina je dobila:
Panzerhaubize 2000
Paladin 109
Cesar
Abrams, Challenger, Leopard 2, Bradley
Himars, Atacms,
Patriot, NASAMS, Iris T
Uskoro F-16 i Mirage 2000-5

Da li je ovo „manje“ ili „vise“ u odnosu na pre rata?

2/NATO je primio dve drzave koje imaju preko 2000km granice sa Rusijom.
Da li je to „sirenje“ ili „sprecavanje sirenja NATO“?
Da li je dobro za Rusiju da su Finska i Svedska u NATO ili nije dobro?

3/ Rusi su postali omrazeni u Ukrajini cak u istocnoj delu-Harkov, Herson, gde je Ruski maternji jezik.
Da li je to „bolji“ ili „losiji“ odnos ka Rusiji u Ukrajini?

Svaka od ovih tacaka pokazuje da je vojni napad na Ukrajinu doveo Rusiju do suprotnih rezultata, koji nisu dobri za Rusiju.
Vojno za 870 dana Rusija nije okupirala ni Donjecku oblast, a kamolo pobedila Ukrajinu, uz to je Rusija pala pod najteze sankcije u istoriji.
Iskreno ne vidim da je bilo sta od ovoga „dobro“ za Rusiju.
O mrtvim i nestalim ruskim vojnicima ne pisem, nemamo informaciju o tacnom broju.
Ali sudeci po minimalnom uspehu ruske armije, verovatno je da su brojevi veliki, Prigozin je priznao 20000 samo za Bahmut….

Ne

Milos77

Slazem se za dronove. Promenili su tehnologiiju rata, ne samo ovog, vec i u buducnosti. Analogija prvom svetskom ratu, koji je poceo sa konjima a zavrsio se sa avionima.

Dusan

Previse posmatras ideoloski i na taktickom nivou. A ni jedno ni drugo ne igra ulogu.

Ho

@ Nenad N sto se postiglo, izgubili 500 000 ljudi, okupirali 20% Ukraine, nisu htjeli nato na granicama, dobili Švede i Norvežane u Natou, plin nemaju kome da izvoze, postali vazali čin čin ping ponga. stvarno impresivno

Ne

Hotas

Fince, Norveska je u NATO od pocetka. Pritom Svedska i Finska nevazna. Gas se izvozi u Kinu i Indiju. Postali 4. ekonomska sila, po UN, IMF i World Bank. Sve veci postotak prometa van dolara i SWIFT-a, Saudijska Arabija i OPEC odbacili dolar kao iskljucivo sredstvo placanja i time ubili petrodolar, i samim time Zapad. Bas sinoc Amerikanci svoju bazu u Nigeru napustili i prepustili Wagneru. Istina nisu razrusili Kijev u spektakularnom bombardovanju, ali nema ni potrebe.

Br

Dusan P.

Ukrajini prodajemo art. granate: 105mm, 122mm, 152mm i 155mm, ne znam da li jos jedna zemlja proizvodi svu municiju, zatim minobacake granate 80 i 120mm, kao i granate za podvesne i prenosne bacace grnata od 30 i 40mm. Tu je i minicija za kalasnjikov, za mitraljeze i za teske mitraljeze. A tu su i razni opticki nisani, slabija termovizija i zastitna oprema, a tu su naravno i rakete za Grad.

Zbog toga su nam od kada je ovo pocelo dali da uvezeno 2 Ka-32, Repelent (mozda i jedan Patrol), 3 FK-3, 2 HQ-17AE, 3 CH-95, Kornete, uz put su nam prodali i 112 Hamera, 66 BTR-80A, 10 H145M, 2 H-215M, Mistrale, 3 tipa francuskih radara, prodali su nam IFF, a od Izraela smo nabavili i vrlo dobre 4d radare sa eccm, pa sad pored nasih par stotina, stije jos stranih kamikaza velikkog doleta i to nekoliko modela.

Ne treba da se pravimo blesavi, sve ovo su nam dozvolili, jer smo poslusni (onima koji gledaju TV to ne izgleda tako, ali jesmo). Nase sankcije Rusiji nista ne bi znacile, niti smo u EU, a odgovara im da postoji jedan stakni let iz Evrope u Rusiju, iako ne priznaju…

Nije tu toliko bitna maksimalna zarada, bitno je da zbog tih izvoza mozemo da uvozimo, inace nista ne bi uslo od 2.2022.

Br

Branko – Nastavak

A proizvodimo i raznu municiju za tenkove 125 i 105mm, artiljrijske 130mm, a takodje proizvodim i eksplozive, detonatore, protivtenovske mine, abicne i antimagnetske i sisteme za njihovo daljinsko aktiviranje.

Pe

@Branko prvi put se slazem sa Vama, zaista, dobro je procenjeno:
Sankcije Rusiji od strane Srbije ne bi uticale ma Rusiju, dok produkcija municije u Srbiji za Ukrajinu ima uticaj na Rusiju.
Prodaja municije Zapadu je svakako uticala na pozitivan stav ka vlastima Srbije, uprkos problemu Kosova, dok je „za narod“ dozvoljeno crtanje slova „Z“ i proruska propaganda u Srbiji.
A i nije poklonjena,vec prodata.Pravi Balkanski stosevi.

mi

F16 se u rukama i amerikanaca i izraelaca pokazao kao ubojito oruzje ruskih aviona sirom bliskog istoka od 1980. do dana danasnjeg.
F16 ce biti koriscen vrlo efikasno,nista ne brinite proruski eksperti.

Odgovori
Ap

Pokazao se dobro i u Bosni i Srbiji. Izrael dobija sve sto dobije i americko ratno vazduhoplovstvo, sa druge strane Arapi su imali samo klot varijante aviona. Takodje jako bitan segment je obuka pilota…tako da Mile nastavi ti Lajkovackom prugom

Sv

Ono ponizenje sto je dozivio David Goldfein i njegova sead grupa ja ne bih ni za imanje.

Pe

@Svarog Kad pricate o gubitcima u vazduhu, osnovno je da znate broj letova izvedenih.
Na primer, ako je NATO izveo 10 letova iznad SRJ, i izgubio jedan F-16, to je 10 procenata gubitaka.Na svakih 10 letova jedan pogodjen.

Treba nam broj letova aviona tipa F-16, u verziji za SEAD dejstva,da bi dosli do tacnog procenta uspeha.

F-16 su koristile razne zemlje u NATO, taj broj ne znam, i ne mogu da dodjem do statistike.

Ali svakako nije ispod vise hiljada letova, od cega je oboren jedan jedini ikad.
1 aviona u 1000 letova je 0,1 procenta
1 aviona od 5000 letova je 0,02
1 avion u 10000 je 0,01

NATO je izveo nad SRJ 38500 letova svih letelica u toj operaciji.
Ako se uzme i obzir ekonomska moc clanica NATO te broj stanovnika tih zemalja, gubitak 2 aviona (i ostecenje nekoliko) je izuzetno prihvatljivo.

Si

Jeli i oprezno udaraju termobaricnim raketama po svojim trupama u Casiv Jaru? Jeli oprezno to sto su u osvajanju jednog kvarta izgubili 10 000 ljudi? Ruse mozemo svakakvim imenima i epitetima nazivati ali oprez nikako nije jedan od njih. Idu sporo jer Blitzkrieg u prvih 30 dana nije prosao.
A mozes i Dekija Berica pitati kako prolaze „dobrovoljci“ u Ruskoj armiji. Mislim da je napravio i video o tome na youtoubeu pa su mu Rusi zapalili kucu molotovljevim koktelima nakon toga.

Odgovori
Mi

Ono što možemo da zaključimo da su Ukrainci rascopani zadnjih 7 dana sa svom zapadnom opremom i svim mogućim izvidjanjima zapada.Može da priča ko šta hoće Rusi su uporni kao kice i pitanje je vremena kad će da popucaju ukrainske linije.Nema sumnje da je danas ruska armija najača na svetu jer je u potpunosti isprobala svoje mogućnosti u modernom ratovanju.

Odgovori
Yo

Pri čemu je Ukrajina od drugorazrednog vojnog značaja za Rusiju imajući u vidu da je reaktivirala vojnoindustrijski komplex iz sovjetskog vremena pa godišnje modernizuje i proizvede možda i više raznog oklopa nego što je angažovala ,u Ukrajini, da će rejting NATO-a među samim Ukrajincima znatno pasti nakon što otkucaju karticu i za F-16 – a onda je svašta moguće…
Ok, Rusi su za 2 i po godine zauzeli mesta tipa Pripizdinsk i Vukojebinsk, ali ako/kada padne Časov Jar – po zapadnim stručnjacima Putinov mirovni predlog/ultimatum postaje slamka spasa i za samu Ukrajinu i njen opstanak uipšte…

Mi

Nije najjaca ali je daleko jaca nego pre 2022, i postaje sve bolja, i bolje opremljena. Najiskuskusnija svakako da, i na zalost tek ce da se okali narednih godina jer Zapad ne zeli kompromisno resenje.

Dj

Najjaca armija na svetu izvodi samoubilacke napade sa golf carts, svaki dan imamo snimke masakra. posle dve godine nije u stanju uspostaviti vazdusnu prevlast nad ukrajinskom avijacijom koja postoji u tragovima. Potpuno je izgubila operativne sposobnosti u Crnomorskom bazenu itd.

Zaist amoras biti dete od 16 godina zadojeno propagandom pa pisati takve komentare.

Br

@Djuka

Naravno da nije najjaca armija na svetu, ali je zbog 6500 bojevih glava uz 4 tipa strateskih bombardera i nuklearnih podmornica, svako nepobediva.

Kao sto sam napisao ranije, Ukrajina je imala ogroman broj 3 tipa S-300 lansera a medju njima i odlicni S-300v, koji su delom unisteni, ali se nikad ne unisti ceo divizion, tako da se oni stalno popravljaju i kanibalizuju, tako da ih ima jos u funkciji,a tu su i vrlo dobri BUK-M1 i TOR, takodje su dobili oko 5 baterija Patriot, 2 SAMP/T, nekoliko IRIS, petnaestak NASAMS, Crotale, Avenger, Stormer, Gepard, SkyGuardian, sve to uz odlicne radare, uz radare postavljenih uz granice susednih zemalja, pa su na OSE i Kubove stavili zapadne brodske z-v rakete, pa je tu i Awacs i MQ dronovi, i NATO komanda i obavestajni podaci i na kraju bezboj vrhunskih vojnih satelita. Plus donacije aviona, ako racunamo Mig 29, Su-25 i Su-24, ukupno je isporuceno bar 150 letelica, a i sama Ukrajina je imala par stotina aviona i bukvalno 50 aerodroma…
Da je samo Ukrajjina u pitanju njihov PVO bi nestao u prvoj godini, ali su donacije ogromne, a sateliti i izvidjanja vrede jos vise, A stoji i to da su Rusi sada znacajno usavrsili gadjanje van domasaja i sa zemlje i iz vazduha, tako da je obaranje ruskih aviona sve redje i imaju sve manje potrebe za direktnim preletima.
Ali da, cini se da su Rusi tu mogli bolje, ali to je prvenstveno zbog zapadnih tehnickih podataka koje dostavljaju Ukrajini i zbog relativno guste mreze sada mahom zapadnih pvo koja jos uvek postoji, Ukrajina sa tim nema mnogo, niti su njihovi, niti su oni operateri kod slozenijih sistema.

Fa

@ Djuka

Meni su najbolji komentari tipa – sledeći su Finska, Švedska, Gruzija, Moldavija… Gvatemala, Venecuela, Afrika oko Ekvatora…:)

Spremaju se svi za WWI reboot i dolazak Rusa, kopanje rovova i tranšeja uveliko u toku…

Izgubiše pola miliona vojnika u susednom dvorištu ali će zato da rasteraju „zapadne kolonijaliste“ iz ostatka sveta… da se zna ko je najiskusniji i najprekaljeniji u gubljenju 2.000 vojnika i 50 vozila dnevno…

Mi

Potencijal koji Rusija ima kao vojna sila na bilo kom nivou ponarucito sa Kinom je veoma poznat Zapadu i poznat ako se samo sredi i malo ocisti od matorih oldschool prdonja. Korupcija je prozdrala rusku vojsku do neverovatne mere. To su rakovi ostali iz kolapsa takodje trulog Sovjetskog Saveza.
Ja sam licno verovao da Rusija u 2022 nema nikakvu sposobnost kao vojno ekonomska sila da stupi u duzi rat sa zemljom kao sto je U.S.-Irak, ili sta ja znam Pakistan, lupam sad. Medjutim, udarili su na daleko jaceg, brojnijeg, veceg protivnika koji ima iza ledja (fizicki) bukvalno ceo NATO pakt, plus ekonomski sve njihove partnere globalno. Da mi je neko rekao da ce Rusija moci da prezivi takav full scale kopneni rat na duze od 6-12 meseci rekao bi da je to ludost i izgubljen slucaj. Medjutim ocigledno je da se neke stvari korektuju i adaptiraju sto u vojsci, sto u ekonomiji i to relativno brzo pod velikim svetskim pritiskom. Usput se i brane od svakakvih NATO raketa i dronova od vojnih baza, preko industrijskih postrojenja, do crvenog trga u Moskvi.

Falcon
Da je taj podatak o 2000 poginulih i 50 komada oklopa na dan i 30% tacan i u najgorem danu po Ruse, ne bi bilo Rusa u Ukrajni, a kamoli u napadu vec 8 meseci od kolapsa ukrajinske velike ofanzive. Te price o ruskim zombi naletima su vec prevazidjene i cuju se samo jos ponekad na BBC kad ukrajincima bas ide lose pa da se objasni kako i zasto.
Da se Rusika vojska nije na silu promenila i adaptirala sto taktikama sto novim naoruzanjem od 2022 ne bi ih bilo u Ukrajni danas.
Ukrajince kao komsije Russije samo kompromisni sporazum i ulazak u NATO moze spasiti od daljeg gubitka teritorije.

Mi

Da se stvori uslov za letenje F-16 u Ukrajni blizu fronta (pa i 50-100km od linije fronta) Patrioti moraju da se rasporede na istoj distanci. Tako Patriot moze da pokriva F-16 i drzi Suhoje na istoj distanci dok F-16 bombarduje ciljeve na frontu. Zbog toga Rusi ove godine intenzivno rade na pronalazenju i pogadjanju svih radara i PVO sistema koji se dovlaci blize frontu. Ima dosta svezih snimaka zadnjih nedelja. Ukrajinci takodje isto rade veoma uspesno u zadnje vreme zahvaljujuci ruskoj nepaznji sto se sakrivanja tice i NATO satelitima. Ruski avioni ce imati posla oko toga dosta, i bice obaranja na obe strane kao i do sada.

Rusija takodje ima novih raketa da testira pored dalekometnih R-37M. Vec vise godina se testira Izdelie 180 (njihova verzija Meteora) koju ce verovatno Su-57 dobiti prvi da isprobaju u ratu. https://tangosix.rs/2020/09/10/ruski-borbeni-avioni-su-35s-i-su-57-dobijaju-nove-rakete-vazduh-vazduh/

Takodje je tu i nova americka adaptacija PVO rakete SM-6 koju sad zovu Aim-174 i koju testiraju F-18 Superhorneti, ali sumnjam da ce biti kacena pod krila F-16 u bliskoj buducnosti. Mada sve je moguce. Mozemo samo da se nadamo da se rat nece prosiriti van granica Ukrajne.

Odgovori
Fi

https://www.oryxspioenkop.com/2022/02/attack-on-europe-documenting-equipment.html?m=1 Ovo su dokumentovani ruski gubitci tokom neuspele invazije i agresije na suverenu drzavu Ukrajinu,kao sto pokazuje „Oryx“najpouzdaniji i najstariji sajt koji vodi statistiku o svim svetskim sukobima.Ako ovde neko vidi da Rusija posle dve ipo godine i preko svojih 550 000 trajno izbacenih vojnika iz stroja“uspesno vodi“rat,taj je zalutao u vremenu i prostoru.Ja ne mogu da verujem da posle dvoipogodisnje blamaze ruske vojske cija vojna oprema datira iz vremena Sovjetskog saveza,koji prave dilove i kupuju naoruzanje i municiju od Severne Koreje,Irana koji seje terorizam po svetu vec 60 godina i kamenuje zene do smrti u 21.veku, i dalje moze da pomisli da ovakva putinova vojska moze da pobedi Ukrajinu…Pa to je vic postao ali globalni vic!Onaj ko se razume i koji je ucestvovao u ratnim operacijama vidi da su ovo makete ukrajinskih aviona na aerdromima koji nisu ni branjeni.Pa posle onog navodnog udara kasetnim punjenjem po ukrajinskom SU-27 taj avion bi explodirao a plamen bi bio 20 metara minimum oko unistenog aviona i to bi gorelo satima jer tecni vodonik je strasno zapaljivo gorivo!Ne lozite se ljudi na rusku propagandu,dok im Ukrajina unistava rafinerije nafte po Rusiji i aerodrome ta putinova vojska jedva drzi 19 posto teritorije Ukrajine.Jedino u arsenalu sto imaju Ukrajinci je taj ATACMS i HIMARS sistemi iz osamdesetih godina proslog veka sa maximalnim dometom od 300 kilometara i to je neresiva enigma za ceo ruski vojni establisment koji se skolovao u posrnulom Sovjetskom savezu sto dokazuju i ocajne akcije ruskih jedinica sa tenkovima iz pedesetih godina proslog veka.Dovoljno su pet zemaljskih lansera krstarecih raketa“Tomahawk“dometa do 1500 kilometara sto znaci Block 1,donirati Ukrajini pa bi videli totalni slom rusko-sovjetske-paravojne organizacije…

Odgovori
Dj

Cela prica ovde za vikend o rusima koji sticu iskustva po ukrajini i goje se pod sankcijama (4. ekonomska sila covece) neodoljovo podseca na 90te i slicne bajke koje su se nama pricale za laku noc. I tada mase nisu verovale sopstvenim ocima, i dan danas isti, stariji 30 godina, tvrde kako se 90tih dobro zivelo itd. Dakle, sta te iznenadjuje, ne treba podcenjivati moc propagande i sopstvenih uverenja.

Onaj ko uporno, dobrovoljno srlja u propast treba dobiti svu pomoc potrebnu da tamo zavrsi sto pre!

Fi

@Djuka
Sasvim si u pravu!Ljudi i dalje zive u nekoj propagandi koja je ravna bajkama.Same cifre o unistenoj opremi obeju zaracenih strana govori sve ali nekom su draze bajke za laku noc deco…

Jo

Bitno je da vas dvojica ne zivite u bajci zapadne propagande. Rusi su izmislili propagandu. Tako su kuce od cokolade, „game changer-i“ su abramsi, himarsi, sad ce i F-16, Rusa izginulo pola miliona, a Ukrajinaca 30 hiljada. Dogodine na Krimu…

Mi

Ukrajinska originalna PVO i vojska su odavno onesposobljeni (ili bar svedeni na <5%, i sve trenutno je na NATO aparatima zahvaljujuci donacijama.

Evo ko je zainteresovan koliko je SAMO Amerika poslala Ukrajni od naoruzanja pa to dodajte na ono sto je vec imala. https://media.defense.gov/2024/Jul/03/2003497646/-1/-1/1/UKRAINE-FACT-SHEET-3-JULY.PDF

Samo neki primeri sa oficijalne liste sto se kopnenih sistema tice:

• More than 10,000 Javelin anti-armor systems;
• More than 90,000 other anti-armor systems and munitions;
• More than 9,000 Tube-Launched, Optically-Tracked, Wire-Guided (TOW) missiles;
• 31 Abrams tanks;
• 45 T-72B tanks;
• More than 300 Bradley Infantry Fighting Vehicles;
• Four Bradley Fire Support Team vehicles;
• 189 Stryker Armored Personnel Carriers;
• More than 600 M113 Armored Personnel Carriers;
• 250 M1117 Armored Security Vehicles;
• More than 40 High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS) and ammunition;
• Ground-Launched Small Diameter Bomb launchers and guided rockets;
• More than 200 155mm Howitzers and more than 3,000,000 155mm artillery rounds;
• 72 105mm Howitzers and more than 800,000 105mm artillery rounds;
• More than 1,000 Mine Resistant Ambush Protected (MRAP) Vehicles;
• More than 3,000 High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicles (HMMWVs);
• More than 200 light tactical vehicles;
• 300 armored medical treatment vehicles;
• 80 trucks and more than 200 trailers to transport heavy equipment;
• More than 1,000 tactical vehicles to tow and haul equipment;

Dr

Ne bi me iznenadilo da recimo Huti dobiju nešto brzo i dalekometno što bi moglo da promeni odnos snaga u Crvenom moru…

Odgovori
Dj

Rusija je preko Irana narucila hamasovu invaziju na Izrael, a potom su aktivirani i Huti kao deo globalnog rata protiv zapadnog sistema. Hisbolah da se pripremi za ulaztak u igru po potrebi. Izrael se pravi lud, jer im se ukazala dobra prilika, dat razlog, da izvedu etnicko ciscenja i rese se 2 miliona Arapa iz Gaze. Huti su dakle od Irana dobili sve, jedino da im se daju atomske bombe pa da ih krenu bacati na tankere po Crvenom moru.

DM

Nisam do sada komentarisao na ovom sajtu, ali ću probati da moju analizu stanja, iako nemam vojno obrazovanje.

1. Rusija je 2022. godine napravila veliki broj strateških grešaka, te osim početnih uspeha, istina velikih, nije napravila ništa značajno. U drugoj polovini godine se suočila sa porazima Harkov, Herson i povlačenje sa severa Ukrajine.
2. Od kraja 2022. godine do danas Ukrajina nije ostvarila ni jedan cilj, makar i taktički. Počev od tada je u konstantnoj defanzivi.
3. Od početka 2024. godine Rusija ostvaruje veliki broj taktičkih pobeda, koje u konačnici, ako se ništa ne promeni mogu dovesti do kraja godine do strateške pobede u Donjecku. U nastavku je lista osvojenih mesta u 2024. godini, na osnovu ukrajinskih izvora. U pitanju je više desetina manjih mesta. https://x.com/AMK_Mapping_/status/1809479530580701674
4. Ne mislim da trenutno postoji oružije koje može radikalno promeniti tok rata. Nisam siguran ni šta bi zapadne zemlje mogle da isporuče Ukrajini od naoružanja što do sada nisu.

Odgovori
Si

To su ciste cinjenice. Jedino pod 4. se mozda ne bi skroz slozio. Ima dosta zapadnog oruzja koje niju u Ukrajini. Tomahawk, Taurus, Harpoon, a najveci problem je u biti nedostatak zapadne avijacije koja moze parirati Ruskoj. Vidim da se Super Horneti naoruzali sa AIM-174B (procurile fotke sa RIMPACa) ne znam moze li se i F-16. To bi vec bilo vrlo ozbiljno. Kopnena verzija SM-6 deklarira domet 370km, lansirana sa lovca bi imala i nesto veci. Ali Ameri ne davaju vani nikakve detalje, ne zna se cak ni jeli krenula proizvodnja…

PS

@Sivi
Harpun je odavno isporučen, Taurusa ima premalo da bi napravio bilo kakvu razliku, uostalom u rangu je Scalpa/Storm Shadow-a, dakle ništa novo, jedino Tomahavka nema niti će ga biti. AIM 174b F-16 ne nosi niti će ikad nositi, kao što neće nositi ni AIM-260 ni gomilu drugih naprednih raketa (za razliku od F-15 iliF-18SH). Barem ne po sadašnjim planovima.

Dj

>> U pitanju je više desetina manjih mesta.

Pitanju je vise desetina zaselaka, krenes redom po listi, trazis na Google Maps, obicno budu da se vide dva reda kuca, put, raskrsnica, svuda okolo polja. Da Trump nije Ukrajini uveo sankcije po putinovom nalogu niste se od toga ne bi desilo…

Mi

Djuka, pa evo dodatnih 50+ milijardi ukljucujuci i F-16 stize pa nema mnogo izgleda da ce Ukrajna uspeti da formira ikakvu uspesniju kontra ofanzivu od one prosle godine. Usput Rusi i dalje gaze napred. Sto pre se to shvati manje ce milijadi otici ratnim profiterima u dzep, i manje ce hiljada ljudi izginuti u Ukrajni.
Samo ulazak Ukrajne u NATO danas moze spreciti citav kolaps te nacije, a to zahteva kompromisno resenje.

Br

@Ddjuka

Nije bitno kkoliko je selo vec pozicija i broj vojnika u i oko njega. Npr. Robotine, najveci uspeh ukrajinske kontraofanzive imao je 810 stanovnika, ali i mnogo mnogo vojske, Bahmut samo 20.000 ali u okruzenju zajedno oko 150.000 ruskih i ukrajinskih vojnika… To o cemu vi pricate je potpuno nebitno. To su strateske tacke, nije bitan broj stanovnika.

ma

Sudeći po komentarima mnogih zapadnih komentatora o ruskom napadu na ukrajinski aerodrom Mirgorod u kojima su krajnje ogorčeni i rezignirani navodno lošem ukrajoinskom komandovanjem, vrlo lako se da zaključiti da je više Su 27 pogođeno i trajno onesposobljeno jer jedino Ukrajina ima mogućnosti da popravlja Su 27, niko drugi, a u ratnim uslovima to će svakako biti vrlo teško. Nikako ne bih krivio Ukrajinsku komandu, jer su do sada učinili nadljudske napore da sačuvaju flotu aviona Su 27, koji je svako bio prvi avion na meti ruskih napada. Ako je Ukrajincima onesposobljeno svih 6 Su 27 kako se navodi, to je onda gotovo 1/2 preostale operativne flote istih aviona. O istom događaju je najrealnija izjava Jurija Ignjata gde čovek lepo kaže da je rat i da su gubici neminovni, jednostavno su ih Rusi iznenadili i naneli im gubitke, uostalom na osnovu snimaka se da primetiti da su Rusi dosta skratili lanac komandovanja i da su sve uspešniji i uspešniji u korišćenju Iskandera. Pre neki dan su uspeli Iskanderom da pogode 3 Himarsa, u rejonu naselja Klapaja u oblasti Herson (bili su realno preblizu fronta) i to dok su se isključivali sa autoputa, dakle uhvatili su ih u vožnji, al i to se dešava rat je, a protivnik neprestano razvija kontramere na tvoje mere i tako u nedogled. Bodu oči izjave Ukrajinskih zvaničnika o broju oborenih krstareih raketa, dronova, navodno su toliko uspešni da ih se gotovo 100% obori, a onda posle svakog ruskog napada osvanu snimci uništenja, tako da sve to izaziva veliku sumnju u verodostojnost istih navoda.

Odgovori
Pe

@markus146 Glavno je da geografska karta ruske agresije na Ukrajinu (i posle 900 dana minimalan uspeh, ni 18% Ukrajine ne mogu okupirati) na Vas ne proizvodi utisak i verujete kako Rusima odlicno ide i imaju odlicne tehnologije.

Br

@Dusan

Sami protiv 50 najrazvijenih zemalja, pod najvecim sankcijama i sa starijim oruzjem, i bez stalnih masivnih mobilizacija, ucinili su vise nego sto je bilo ko ocekivao, nije lako uzeti Ukrajini 18% kada je dobila 400 milijarde i desetogodisnju obuku i ukopavanje.
Sada je bar svima jasno da Rusija nece izgubiti. Primecuje se i lagano spustanje lopte. Sada nema mnogo opcija, ili ce Rusija pobediti, ili ce nastati haos, posto glavni plan zapada o raspadu Rusije i smene Putina nije uspeo, sada samo razvlace da se zaboravi da ni oni nisu dobro procenili situaciju. Rusija je dobila jos dve NATO drzave, ali je EU izgubila jeftinu energiju, u blagoj je recesiji, dok cvetaju ultradesnicarske stranke, a ilegalnih migranata nikada vise.
Jedini pravi dugorocni gubitnik u ovoj americkoj je EU. Ako nista drugo, nece im skoro pasti na pamet da se udruze sa Rusijom i postanu prava Super sila… Veciti strah Britanaca je jos jednom uspesno zaustavljen.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor