BEG airport status
[REPORTAŽA] „SREM-2014“ – najveća srpsko-ruska vojna vežba do sada

[REPORTAŽA] „SREM-2014“ – najveća srpsko-ruska vojna vežba do sada

BEOGRAD – Na poligonu Tehničko opitnog centra u Nikincima 14. novembra pripadnici Vojske Srbije i Oružanih snaga Ruske Federacije izveli su taktičku vežbu s bojnim gađanjem ’’Srem-2014’’. Bila je to vežba u kojoj je bilo prisutno najveće angažovanje neke strane vojske na ovim prostorima u poslednjih nekoliko decenija. Pripreme za ovaj događaj započele su još u martu ove godine a uvežbavanje jedinica trajalo je od 7. do 13. novembra. Tango Six je bio tamo.

IMG_2263

Još 6. novembra na aerodrom Batajnica sletelo je čak šest teških transportnih aviona Il-76MD ruskih vazduhoplovnih snaga u kome je stiglo oko 250 pripadnika Vazdušno-desantne vojske (VDV) ruskih oružanih snaga, sa pratećom opremom i naoružanjem predviđenim za ovu vežbu. Među njima treba istaći devet oklopnih vozila BMD-2, jedan BTR-D, pomoćna vozila-kamione, nekoliko lakih terenskih vozila tzv. kvadova, motorni zmaj i bespilotne letelice. Ruski padobranci pripadnici su 106. vazdušno-desantne divizije iz grada Tula. Na samoj vežbi učestvovalo je ukupno 404 vojnika, 207 iz Rusije i 197 iz Srbije. Vojsku Srbije predstavljali su pre svega pripadnici Specijalne brigade i Petog bataljona Vojne policije Kopnene Vojske a učestvovali su i piloti 98. i 204. vazduhoplovne brigade V i PVO.

IMG_2357

IMG_2324

IMG_2421

IMG_2432

IMG_2437

IMG_2448

Cilj vežbe bio je pre svega uspostavljanje saradnje i razvijanje dobrih odnosa pripadnika dve vojske, kao i uvežbavanje i unapređenje operativnih sposobnosti rešavanja taktičkih i vatrenih zadataka tokom izvođenja vežbe u multinacionalnoj operaciji. Ta operacija obuhvata pre svega odgovor na kriznu situaciju putem preventivnog razmeštaja snaga na delu teritorije fiktivne države kao i upućivanje snaga u sastav jedinica Ujedinjenih nacija u kriznim područijima, u skladu sa poglavljem 7 Povelje Ujedinjenih nacija.

Vežba je započela desantiranjem 15 ruskih padobranaca iz prvog aviona Il-76 a njihov zadatak je bio zauzimanje i obezbeđenje tzv. desantne prostorije broj 1. Zanimljivo, kako je u tom trenutku oblačnost bila niska avion se nije video već su prisutni čuli samo zvuk motora a padobranci kao da su ‘’iskočili’’ iz oblaka. Nakon toga su iz tri aviona desantirana oklopna vozila a u istom naletu još dva aviona i 60 ruskih padobranaca koji su nakon prizemljenja i zaposedanja desantne prostorije započeli sa pripremama za dejstva.

IMG_2501

IMG_2508

IMG_2526

IMG_2566

Napomenućemo i to da je desant imao i lovačku zaštitu koju su činila dva aviona MiG-29 V i PVO a izviđanje baze terorista vršeno je i bespilotnim letelicama ’’Orbiter’’ naše vojske. Dok su se ruske snage pripremale za borbena dejstva iz transportnog aviona V i PVO An-26 iskočila su 22 pripadnika padobranske čete VS koji su se još pre prizemljenja podelile u dve grupe koje su zauzele desantnu prostoriju broj 2 i odmah započele izviđanje. Protivteroristička četa naših snaga iskrcana je iz dva helikoptera Mi-8T u lebdenju pomoću užadi nakon čega je usledio zadatak neutralisanja terorista i spasavanja talaca. U akciju je uključena i četa za podršku koja je upotrebila i dodatno naoružanje kao što je dalekometna snajperska puška M93 ’’Crna strela’’ kalibra 12,7 mm, protivoklopni sistem 9K111 ’’Fagot’’, ručni raketni bacači M80 ’’Zolja’’, automatski bacači granata ABG-30 kalibra 30 mm i minobacači M57 kalibra 60 mm. Po završetku akcije spasavanja talaca i uništenja terorista izvedena je sanitetska evakuacija oklopnim transporterom BOV-Sn i vozilima Pincgauer a odmah nakon toga je izvršena istraga i prikupljanje dokaza o delovanju terorista.

IMG_2779

IMG_2773-2

IMG_2822

IMG_2875

IMG_2858

Pre napada ruske vazdušno desantne jedinice (VDJ) i voda vojne policije VS na bazu terorista, po istoj su protivoklopnim raketama Maljutka dejstvovala dva laka borbena helikoptera GAMA iz 714. protivoklopne helikopterske eskadrile ’’Senke’’ sa aerodroma Lađevci. Veoma zanimljivo bila je i upotreba jednog transportnog helikoptera Mi-8T koji je izvršio gađanje iz četiri saćasta lansera UB-16-57 sa po 16 nevođenih raketnih zrna S-5 kalibra 57 mm. Sam napad VDJ i VP na bazu terorista započeo je delovanjem ruske jedinice gde je naročito bilo impresivno dejstvo oklopnih transportera BMD-2 vrlo efikasnim i preciznim topovima 2A42 kalibra 30 mm kao i protivoklopnim raketama 9M113 ‘’Konkurs’’. Njima su se ubrzo priključila i oklopna vozila BOV-VP M86 naše vojske koja su gađala ciljeve mitraljezima kalibra 7,62 mm a primetna je bila velika razlika u vatrenoj moći ruskog BMD-2 i domaćeg M86. U jednom trenutku tribina sa posmatračima je bila pokrivena dimom od eksplozije barutnog punjenja koje je simuliralo dejstvo terorista na vojne snage. Ruska strana upotrebila je i terenska vozila – kvadove, kao i jedan motorni zmaj. Pošto je baza terorista uništena sprovedena je sanitetska evakuacija i uviđaj lica mesta. Vežba je završena demonstrativnim skokom pripadnika 63. padobranskog bataljona VS iz helikoptera Mi-8T sa zastavama Rusije i Srbije.

IMG_2716

Vežbi je prisustvovao veliki broj stranih vojnih izaslanika a odmah nakon završetka vežbe velikom broju prisutnih novinara obratili su se ministar odbrane Srbije, Načelnik Generalštaba VS kao i komandant ruske Vazdušno-desantne vojske general-pukovnik Vladimir Šamanov. Oni su bili vrlo zadovoljni onime što su videli, kako samom vežbom tako i saradnjom i ostvarenim rezultatima razvijanja odnosa i poverenja dve vojske. Ruski general je tada saopštio i da je ministar odbrane Sergej Šojgu odlučio da se Vojsci Srbije pokloni deset savremenih padobrana D-10 i pozvao pripadnike Vojske Srbije u uzvratnu posetu.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

В

Мала исправка – десант није имао ловачку подршку.
На генералној проби МиГ-ови су уз помоћ официра за навођење вежбали пресретање Руских Ил-76, али завршног дана пар МиГ-29 је одрадио „осмице„ (извиђање терена) изнад полигона и потом се вратио ка Инђији (чекање за слетање) док се Ан-26 тек упућивао ка полигону Никинци..

Odgovori
vo

Neće biti baš tako, dva MIG 29 su bila u vazduhu kao obezbedjenje desanta ali ne baš iznad desantne prostorije. Ta dva miga su poslednji sleteli.

Ж

Да, видели смо МиГ-ове 29 пре почетка вежбе. Објективно и било је вероватно мало ризично да ловци круже око десанта а и време је било променљиво.

Odgovori
Mi

Znaš valjda da je to letenje za publiku a ne taktika.zaštite desanta. Kako da ih neko vidi ako se ne muvaju u vidnom polju posmatrača?

Bo

Sve u svemu, drago mi je da smo sa Rusima odradili ovako nesto!!!

Odgovori
po

Pošto očigledno niste ispratili sve… Na kraju vežbe je ruski general podelio odlikovanja pripadnicima srpske i ruske vojske, a naši padobranci su dobili ruske padobranske noževe, razmenjeni su pokloni… i tako dalje. Treba dodati i da je pripadnica 63. padobranskog bataljona koja je nosila rusku zastavu, dobila tu istu zastavu na poklon od ruske vojske.

Odgovori
Ж

Нисмо испратили све јер војска није дозволила новинарима постројавању војника и додели ордења. И свега што сте набројали.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Señor na: [POSAO] Wizz Air regrutuje u Beogradu: Otvoreni dan za pilote sa srpskim ICAO dozvolama

Za laike, koja je sustinska razlika izmedju ICAO i EASA dozvole? Da li jedna organizacija me priznaje dozvole druge?

29. Nov 2023.Pogledaj

Stojko na: Aerodrom „Nikola Tesla“ danas prešao broj od 7 miliona opsluženih putnika

Da nisu imali onu katastrofu sa gradjevinskim radovima, bilo bi 10 miliona.

29. Nov 2023.Pogledaj

car na: Slovenija potpisala ugovor o kupovini šest višenamenskih helikoptera AW139M

Nije. Hr će od 12 platiti defacto samo 6 i to vjerojatno manje po komadu od AW139M. Inače Hr policijski AW139 su bili po 12 milijuna € 2015-16.

28. Nov 2023.Pogledaj