BEG airport status
Šta bi sve mogli da kupimo za najavljeni ruski kredit?

Šta bi sve mogli da kupimo za najavljeni ruski kredit?

BEOGRAD – Nedavno smo javili da je ponovo, nakon godinu dana pauze, aktuelizovana priča o nabavkama nove tehnike za Vazduhoplovstvo i Protivvazduhoplovnu odbranu Vojske Srbije. Ministar Odbrane Bratislav Gašić se 23. maja u Moskvi sastao sa ruskim ministrom odbrane Sergejom Šojguom i tom prilikom u izjavi za Tanjug rekao da robni kredit za nabavku naoružanja iznosi milijardu i 429 miliona dolara. Analiziramo šta je sve moguće nabaviti za te pare.

 
Foto:  Dimitrije Ostojic
 
 
Ministar je na novinarsko pitanje da li je tu uključeno i šest borbenih aviona MiG-35 potvrdno odgovorio i dodao da se u tom kreditu nalaze i sredstva za sve ono što je dogovoreno dok je današnji premijer Aleksandar Vučić bio ministar odbrane. Ta informacija u ovom izuzetno teškom ekonomskom stanju države zvuči vrlo nerealno ali je ipak najavljeno da bi se ugovor mogao potpisati u junu ili na jesen dok neke poslednje informacije govore da bi se to moglo desiti u avgustu.
 

Avioni

 
V i PVO, posebno avijacija, od svih drugih rodova tehnički i materijalno kvalitativno najviše zaostaje za savremenim oružanim snagama sveta. U ovaj vid je u proteklih 20 i više godina vrlo malo ulagano i danas se V i PVO nalazi u vrlo teškom stanju, pre svega što se tiče lovačke avijacije. Poslednji lovački avion nabavljeni su aprila 1988. i to iz partije od 16 lovaca MiG-29 od kojih se danas četiri aviona, koja su proizvedeni 1987., nalazi na aerodromu Batajnica u sastavu 101. lovačke avijacijske eskadrile ‘’Vitezovi’’, 204. vazduhoplovne brigade. Tokom protekle godine spominjala se nabavka šest višenamenskih borbenih aviona MiG-35 ruske proizvodnje. Reč je o avionima MiG-29M/M2 sa novom oznakom a o ovom avionu smo više puta već pisali.
 
mig_35-1440x900
 
 
Prošle godine rusko Ministarstvo odbrane nije naručilo ovaj avion, zvanično zbog ekonomske krize ali se smatra da avion u današnjoj konfiguraciji nije zadovoljio zahteve vojnog vazduhoplovstva. Narudžbina je odložena za 2016. godinu a smatra se da je plan ruskih vazduhoplovnih snaga da do 2020. naruči čak 100 ovih aviona. U međuvremenu je saopšteno da su četiri aviona za Siriju završena i da će do 2018. Siriji biti isporučeno 12 ugovorenih aviona. Oko cene aviona bilo je mnogo nagađanja te su iznošene proizvoljne cifre gde nije bilo definisano šta se može kupiti za datu cenu. Neke poslednje procene su da bi avion bez obuke, delova, održavanja i naoružanja mogao da košta oko 50 miliona dolara, a sa svim navedenim i do 70 miliona. Ta cena bi se odnosila na napredniji MiG-35S dok bi cena za postojeći MiG-35 (MiG-29M/M2) bila negde oko 35-50 miliona. Naravno sve to zavisi od aranžmana, od količine delova, dužine trajanja održavanja, količine i vrste naoružanja i odnosa između država.

Nije još uvek jasno koliko bi Srbija nabavila aviona, samo šest kako je prvo bilo najavljivano ili kompletnu eskadrilu od 12 letelica. Što se tiče roka isporuke pretpostavlja se da bi od dana potpisivanja ugovora do pristizanja prvih aviona proteklo najmanje dve do tri godine. Novi avioni zamenili bi celokupnu borbenu avijaciju koja se sastoji od flote lovačkih aviona MiG-21 i 29, i jurišnika Orao.
 

Helikopteri

 
46405

U poplavama koje su pogodile našu zemlju polovinom maja videli smo koliki je značaj vojnih transportnih helikoptera. Posade helikoptera prevezle su na stotine ljudi i na desetine tona pomoći. U njima je bilo angažovana skoro cela transportna helikopterska flota, letelo je ukupno 5 od 6 helikoptera Mi-8T i jedan od dva Mi-17 (izvozni Mi-8MT) sa kojima raspolaže V i PVO. Koliko je loše stanje govori i to da najmlađi Mi-8T ima 33 godine a Mi-17 23. Samo jedan helikopter ima dizalicu, to je Mi-17 ali taj primerak u vreme poplava nije bio aktivan. Još od 2008. se govori o nabavci novih helikoptera a još pre toga je helikopter Mi-17 izabran kao opcija sa najboljim odnosom cena-efikasnost. Najavljivana je nabavka dva do četiri helikoptera a tadašnja jedinična cena helikoptera je iznosila 4-10 miliona dolara u zavisnosti od vojne varijante. Danas međutim usled velike potražnje cena helikoptera se kreće u rasponu od 15 do 20 miliona dolara a u ponudi je nekoliko osnovnih varijanti helikoptera kao što su Mi-17V-1, V-5 iz fabrike Kazanj, zatim Mi-171, Mi-171E, Mi-171Š iz Ulan Udea. Još pre nekoliko godina definisano je da je minimalno potrebna jedna eskadrila sa 10 do 12 helikoptera.
 

Raketni PVO sistemi

 
Uz modernizaciju avijacije spominje se i nabavka savremenih raketnih sistema protivvazduhoplovne odbrane. Poslednje nabavke ove tehnike desile su se još pre više od 30 godina. Srbija trenutno raspolaže sa srednjim mobilnim raketnim sistemima 2K12 ‘’Kub-M’’ a tu su i raketni sistemi S-125M1T ‘’Neva’’. Oba sistema su podvrgnuta delimičnoj modernizaciji koja se ogledala pre svega u poboljšanju rada u uslovima jakog elektronskog ometanja. U 250. raketnoj brigadi za protivvazduhoplovna dejstva (PVD) nalazi se 5 raketnih diviziona za PVD i to 230. divizion (Niš), 240. divizion (Novi Sad) i 310. divizion (Kragujevac) sa sistemima Kub, 1. divizion (Jakovo/Batajnica) i 2. divizion (Zuce) sa sistemima Neva. Idealni sistemi za njihovu zamenu bili bi Buk (za zamenu Kuba) i sistem S-350E ‘’Vitjaz’’ (za zamenu Neve). Raketni sistem 9K37 Buk razvijen još sedamdesetih godina upravo kao zamena za sistem Kub, vremenom je doživeo niz modifikacija pa su tako danas aktuelne varijante 9K317 Buk M2 uveden u naoružanje 2008. godine i 9K317M Buk M3 čiji je razvoj u toku. Za izvoz je predviđena varijanta 9K317ЭK Buk-M2ЭK nešto slabijih karakteristika od sistema Buk-M2 sa dometom od 45 km po daljini i 25 km po visini. Cena ovog sistema se kreće od 60-75 miliona dolara po divizionu. Naravno, posebno bi se kupovali dodatni kompleti raketa i ostale logistike.
 
Russian Almaz-Antey Unveils S-350E Vityaz Air Defense System (3)
 
 
Sistem S-350E nazvan ‘’Vitjaz’’ predstavljen je prvi put prošle godine na međunarodnoj vazduhoplovnoj izložbi MAKS-2013. Razvoj sistema započeo je 2007. kao dalja modifikacija južnokorejskog sistema KM-SAM u čijem razvoju je učestvovao ruski koncern Almaz-Antej. Serijska proizvodnja najavljena je za 2015. a iako se radi o sistemu srednjeg dometa, pominju ga kao naslednika čuvenog sistema velikog dometa S-300. Pretpostavka je da bi S-350 menjao starije varijante sistema S-300PS koje imaju manji domet od aktuelnih novijih varijanti. Takođe sistem bi mogao da zameni i sisteme Buk starijih generacija. Za sada nema podataka o ceni po kojoj će se Vitjaz prodavati a prvi izvozni ugovori bi mogli biti potpisani nakon 2015.

Svakako najinteresantniji raketni sistem, ujedno i najmoćniji od onih koji bi se mogli nabaviti, je sistem velikog dometa tipa S-300 i njegova aktuelna izvozna verzija S-300PMU-2 nazvana ‘’Favorit’’. Ova varijanta razvijena je između 1995. i 1997. godine poseduje rakete dometa 40, 120, 150 i 200 km na visinama do 27 km. Kompleks tj. jedan divizion se sastoji od komandnog mesta, osmatračkog vozila, radarske i kontrolne kabine, dva akvizicijska radara, do 12 lansera raketa, agregata, samohodnih utovarivača raketa, kranova, sistema za vezu. Opciono tu su dodatni radari, nosači antena radara, mobilni kranovi, kamioni sa gorivom i vozilo za smeštaj posada. Za jedan divizion ovog sistema danas treba izdvojiti do 200 miliona dolara.

Još jedan sistem PVO koji bi nama bio interesantan je artiljerijsko-raketni sistem Pancir-S1. Ovaj sistem bi bio idealan za zamenu sistema Strela-1 koji se koristi za odbranu aerodroma a služio bi i za zaštitu raketnih sistema Buk ili S-300 pre svega protiv niskoletećih ciljeva za šta je i namenjen. U Panciru je integrisano artiljerijsko naoružanje koje čini dva topa 2A38 kalibra 30 mm sa 1400 granata, efikasnog dometa do 4 km, brzine paljbe do 5000 granata u minuti, i 12 radikomandno vođenih raketa dometa 15 km po visini i 20 km po daljini. Poseduje svoj osmatrački radar dometa do 36 km i dva nišanska radara a tu je i elektrooptički sistem za upravljanje vatrom. Cena za jedan kompleks tj. jedno vozilo Pancira je oko 15-16 miliona dolara.
 

Radari

 
Modernizacija V i PVO ne bi bila kompletna bez nabavke modernih radara. U 126. brigadi VOJIN (Vazdušno osmatranje javljanje i navođenje) nalaze se britanski radarski sistemi S-600 iz sedamdesetih godina, ruski radari P-12 tehnologije šezdesetih godina a najsavremenija su dva američka AN/TPS-70 koji su nabavljeni sredinom osamdesetih godina 20. veka. Rusija na tržištu nudi veliki broj tipova radara, različitih dometa, talasnih dužina i konfiguracija.

Od modernih ruskih radara na tržištu se mogu naći radari Protivnik-GE, Gama S1E, Nebo-M, Nebo-SVU, Lira/Mars itd. Neke okvirne cene radara se kreću od 5-30 miliona dolara po jednom radaru a sve u zavisnosti od primene tehnologije, talasnih dužina i ostalih taktičko-tehničkih karakteristika.
 

Sve i da nam poklone…

 
I dalje je mnogo nedoumica i mnogo pitanja koja bi se mogla postaviti u vezi najavljenog robnog kredita. Na primer, da li bi se nabavljalo baš sve novo ili bi se možda uzimalo nešto i polovno, iz jedinica ruske vojske? Kakve bi bile cene, tržišne ili fabričke? Znamo da to primarno zavisi od toga kakav je odnos između prodavca i kupca – dakle od političkih, ekonomskih i vojnih veza.

Da li je Vojska Srbije odnosno V i PVO u svakom smislu sposobno da u nekom razumnom roku primi i usvoji u naoružanje svu ovu tehniku? Ima li dovoljno kvalitetnog kadra koji bi se isto tako kvalitetno obučio za upotrebu svih navedenih sistema? Kakva bi bila logistika i održavanje ako znamo u kakvoj se trenutnoj situaciji nalazi V i PVO?

Jedno je sigurno, odnos države prema vojsci se mora promeniti, ukoliko država želi da ima savremene i ozbiljne oružane snage. U protivnom, sve novo što se bude i ako se bude nabavilo moglo bi za nekoliko godina biti neoperativno i neupotrebljivo.
 
 

Komentari

m

A vi zaboravljate da nam MMF kroji sudbinu?Ako oni dozvole da nabavimo novu opremu za vojsku onda mozda i uzmemo nesto…A gledajuci svu ovu situaciju oko Ukrajine pa jos i ove price da ce se stopirati izgradnja Juznog toka,tesko da ce nesto biti od svega toga.Rusima ima da stave neki embargo na izvoz naoruzanja i gotova prica.Mene iskreno cudi da nam jos uvek nude taj kredit,posto smo se do sada pokazali vrlo neozbiljno po tom pitanju

Odgovori
V

SARADNJU SA MMF OM PREKINULA JE JOS VLADA DS 2012. GOD ZBOG POTROŠNJE VAN DOGOVORENE I NIŠTA SE NIJE POSEBNO DESILO

P

Znate sta,dajte vi meni polovinu od ovih novcanih sredstava,a ja cu okupiti grupu od 50 ne zaposlenih inzinjera i doktora nauka (sa zavoda za zaposljavanje ) i u roku od 2 godine ,na LIVADI (a ne u proizvodnoj hali) cemo napraviti ISTO,A VRLO VEROVATNO I BOLJE,od ovog sto je ovde navedeno. Imam znanje,planove,strucne zamisli,osposobljen sam za rukovodjenje…NEK DRZAVA ULOZI U MENE PARE(moze i na rate) VRATICE JOJ SE PUTA HILJADU. E,tako prenesite ministru vojnom. Hvala!

Odgovori
D

Vuče, cenim optimizam i patriotske namere, ali ovo što se nudi u ponudi su krajnji proizvodi zaposlenih u odbrambenoj industriji RF koja zapošljava 2,5 do 3 miliona ljudi. Oni prave oko 13 – 15 milijardi dolara.

Sa 50 zaposlenih "na livadi" i polovinom sume iz kredita da se dobiju bolji proizvodi je u najmanju ruku neozbiljno.
O znanju, planovima, stručnim zamislima i osposobljenosti bi bilo dobro da obavestite neku mamutsku korporaciju koja se bavi proizvodnjom naoružanja i opreme, kako bi unovčili taj kapacitet. Uz ovakve izjave i tvrdnje ne bi bilo loše i da se potpišete imenom i prezimenom da saznamo i mi o kome se radi. Ne bi bilo u redu da imamo takav kapital, a da to ne znamo.

g

Mislite, poljoprivredni kombinat, farmu ili nešto slično?

1

Samo jednu stvar ne možemo da dobijemo za ruski kredit, a to je pametne političare.

Sve ostalo što je gosn. Banković naveo u tekstu je moguće nabaviti, samo je problem održavati.

Odgovori
O

Zanimljiv tekst, sa dosta analitickih podataka. Ne bih se osvrtao na prva dva dela koja su vezana za avione i raketne sisteme vec za ovaj deo vezan za radare. Prvo, izneti su dosta netacni podaci o radarima koji se trenutno koriste u 126.brVOJIN. P-12 skoro citavu deceniju nije u upotrebi u VOJINU, a broj primeraka radara AN/TPS-70 je nesto veci od navedenog. Elem, i u samoj analizi sta bi to mogli da kupimo od Rusa su navedeni svi radari oji se nude osim onog koji se najozbiljnije razmatra i za koji su vec uradjene ozbiljne studije i varijante upotrebe u nasoj Vojsci ukoliko bi se drzava odlucila za ovu kupovinu. A koji je to, nazalost, sada ne mogu ali bice prilike da i o tome diskutojemo.

Odgovori
V

Bez namere da dovodim u sumnju tvrdnje oficira VOJ-a samo bi hteo nesto da pitam… Ja sam vojsku sluzio pre manje od decenije i P-12 je itekako bio u upotrebi. Konkretno, kao zamena za S-605 u Somboru. Gledao ga svojim ocima.
Drugo, ako ima vise 70-ica, gde su? Jedna je u Banovcima, druga u Nisu. Gde je treca (cetvrta, peta…).
Unapred hvala na odgovoru!

p.s. Necu imati nista protiv ako nam bar nagovestite koji je radar koji se razmatra. Moze i u neodredjenim naznakama.

O

Treci TPS 70 je na remontu a predvidjen je za Kacarevo. Mozda ni ja nisam bio bas precizan, P-12 je 2006 god iskljucen iz sistema VOJIN, sada ih ima samo kod raketasa.

Ж

Прво хвала за информације. Друго имали смо такву информацију да у ВОЈИН има радара П-12 у резерви. А нисмо имали инфо који радари се разматрају што се тиче набавке.

Odgovori
v

Gamma DE

J

Otprilike jednom godišnje u javnost se puštaju informacije "iz pouzdanih izvora" kako slede veće nabavke za V (sad već bez R :) ) i PVO .Koliko me sećanje služi, od svega toga nije bilo ništa ako se izuzme par remonta sumnjivog kvaliteta, posle kojih su avioni padali pod nerazjašnjenim okolnostima . Međutim , uvek je to prilika da se narod malo obraduje i naloži, da se prave kombinacije o tome šta bi trebalo kupiti, pa čak i da se poneki ljudi posvađaju.
Surova realnost je da bi u trenutnoj situaciji puna kapa za nas bila nabavka nekoliko polovnih Mi-8, plus eventualni remont postojećih. Ako bi nekako u to uglavili produženje resursa pojedinih Mig-21, eto nama radosti bez prestanka – mada u ovo poslednje sumnjam zbog političkih a ne ekonomskih ili tehničkih razloga.

Odgovori
s

Kakva je država,dobro govoriš!- Da se remontuju 8 MIG-21 i kupe 12 novih helikoptera Mi-17 remontuju orlovi i galebovi i . kakvi radari i raketni sistemi a tek novi MIG-ovi 35!!! i da se kupe,nema se para za odrzavanje,milioni bi odlazili na remont i odrzavanje samo za 6 Mig-ova 35 a da ne govorim o svim sistemima o kojima se govori… Na nebu treba da bude nesto i to je činjenica,ali rata više nece biti,nema se više sa kim a i dosta je bilo i zato nema potrebe da stavljamo sebi kamen oko vrata i da se ponovo bacamo u bunar i ovako imamo 25miliardi€ duga…

d

ja bih da se uzme 12 migova 35, 8 lovaca suhoj su 27 (izvozna varijanta) i recimo 6 lovaca presretača mig 3. naravno sve oko ako bi moglo za taj iznos

Odgovori
V

Ja sam za to da se za te pare uzmu Rijana, Bejonse, Natalija Vodianova, Uma Turman, Ceril Col i jos jedno dve eskadrile dobrih riba. Pa onda da se ugovorom obavezu da uplacuju deo prihoda u budzet Srbije.
Garant nas niko ne bi napao, mnogi bi nas branili za dzabe, a za par godina bi imali para da pitamo posto je USAF i da ga kupimo djuture.
Puste zelje, pusti snovi. A onda je zazvonio sat.

g

Gledajuci sa istorijske perspektive, sva tri velika konflikta u kojima je Srbija ucestvovala, problemi sa tehnikom, su nastajali upravo zato jer se Srbija oslanjala na "nabavke" a ne na domacu pamet i proizvodnju. Ako se zeli suverenitet i nezavisnost, nista od gore navedenog ne treba Srbiji.

Odgovori
g

Sta nam govore ti veliki konflikti?
U globalu, kada se stvari sagledaju, vidi se da je Srbija u tim situacijama uvek bila napadnuta od nekakve vrste koalicije ili saveza, pa bio on Austro Ugarsko carstvo, potpomognuto " bracom" a kasnije Nemackom i Bugarskom, kasnije Vermaht sa saveznicima i opet "bracom"i konacno 99 godine, opet savez slican po svemu sa ova predhodna dva. U sva tri slucaja, Srbija je ostajala izolovana bilo milom ili silom, znaci, ako je imala saveznika on nije mogao da joj doturi pomoc ili bez saveznika kada nije imala nacina da nadoknadi gubitke. U sva tri slucaja, posledice politike "nabavljanja" imale su za posledicu, katastrofu. U Prvom Svetskom ratu, Srbija je izgubila 26% svoje populacije, 60% muske, u Drugom Svetskom ratu, Srbi kao narod su doziveli genocid i u raspadu SFRJ i Nato bombardovanju, Srbi iz Hrvatske su proterani dok je sama Srbija ostala bez 70% mineralnih resursa i energenata, i izgubila pra-teritoriju. Da stvari budu gore, ne samo sto su ti resursi izgubljeni, oni se sada nalaze u rukama neprijatelja. Ako je u prvom svetskom ratu, artiljerija bila ta koja je odlucivala na bojistu kao i automatsko oruzije, Srbija nije imala oba u dovoljnom broju da spreci poraz. U drugom svetskom ratu i 1999 godine, broj aviona koji su napadali Srbiju je preko hiljadu.
Stoga price o tome kako nama treba 12 ili 24 ovoga ili onoga su besmislene, vec sam misljenja da ono sto nama treba se meri u hiljadama ili bar teskim stotinama (500+). I to nesto moramo sami da napravimo kako bi smo osigurali obnovu gubitaka a ne da se to "dobavlja"i "nabavlja"kroz tendere (sa ugradjivanjem).

Odgovori
g

I samo da dodam, svakome kome su moji komenari smesni i ko polazi od postojece paradigme, tipa "daj budi ozbiljan, ne mozemo mi to" "mi smo mala zemlja" treba da zna je sve sto se desilo i sto ce se desiti, se desava upravo zbog lose startne pozicije u razmisljanju. Rezultati su stoga, sasvim ocigledni.

Odgovori
V

Tvoji komentari nisu smesni. Jedino sto je na granici smesnog je tvoja tvrdnja da sam stvorimo ili napravimo 500+ bilo cega vrednog cime bi se suprotstavil eventualnim agresorima.
Srbija niti ima takticku, niti strategijsku poziciju za bilo kakav ozbiljan sukob. To se videlo u svim dosadasnjim sukobima. U jedinom ratu u kome smo se koliko toliko ravnopravno nosili sa neprijateljem, izgubili smo cetvrtinu stanovnistva, pri tom polovinu muskog radno sposobnog.
Da izgubimo jos jednom toliko i kraj. Zadnji koji ostane neka ugasi svetlo.
Umesto bajki o ratovanju, moramo jednom i za svagda da uspostavimo poltiku slicno kao u Finskoj ili Svajcarskoj. To ce nam biti efikasnija odbrana od neprijatelja, nego bila sta drugo.
Pri tom paralelno imati sposobnu profesionalnu vojsku, bas kao Svajcarska ili Finska. Malu, ali dobro opremljenu, profesionalnu da moze da prihvati prvi udar, par dana, dok sposobni politicari (koje inace nemamo), odrade politicku pomoc i sprece dalji sukob. Naravno i vratiti ideju naoruzanog naroda, bas kao u Svajcarskoj ili Finskoj.

Odgovori
g

Takticka i/ili strategijska pozicija se ne dobija, vec se stvara. Mi nismo ni Svajcarska ni Finska, vec Srbija i stoga, osim ako se ne smisli nacin da se cela Srbija (sa sve zemljom, fizicki) premesti medj Alpe ili u polarni krug, ne postoji sansa da Srbija ikad bude Finska ili Svajcarska.

Geostrateski polozaj Srbije ne dozvoljava malu vojsku, pa makar ona bila i super sposobna. Naravno da je smesna, ako mislis da treba da budemo Svajcarska ili Finska. Ja ne mislim tako, mislim da smo Srbija i da nam je od kljucne vaznosti da napravimo 500+ necega sto ce nam omoguciti da, ne samo postojimo, vec i zivimo.

V

Nisam napisao da treba da budemo Svajcarska ili Finska, vec da budemo kao Svajcarska ili Finska.
Ocigledno se ne razumemo. No i to je ljudska osobina.
Srbija nema sirovine. Nema tehnologiju. Nema pare. A znanje je u poslednje vreme na niskom nivou. Znaci strategijski smo u cabru.
Takticki nam je pozicija veoma nezahvalna. Ravan teren gde god se okrenes. Tamo gde i ima neke orografine, slaba vajda. Danasnja vojna tehnologija ima odgovore za to. Pokazalo se 1999.
Velika vojska predstavlja veliki lako unistiv cilj. Nemamo manevarsku dubinu u drzavi da bi mogli da sacuvamo veliku vojsku. Pokazalo se i 1914 i 1941 i 1999.
Niti jedan vojni plan na prostoru Srbije nije predvidjao duzi otpor od 48 sati i svaki se pokazao tacan. Jedini put kada smo uspeli da izbegnemo invaziju i zrtve bilo 1948, a i tada iskljucivo politickim sredstvima.
Pocnimo da ucimo iz istorije, a visoke parole, ostavimo za kafanu i lumperaje.

Odgovori
g

Ali ne mozes da budes kao Svajcarska ili Finska, jer je tvoj geostrateski polozaj takav da moras da budes kao Srbija, prosto zato jer si Srbija.
Srbija nema sirovine?Odakle ti to? Dzeva oko nikla? Nikl se koristi za legiranje lopatice turbina. Evo i litijuma i on se koristi za legiranje aluminijuma. Eto ti grafita u Bujanovcu za ugljenicna vlakna, eto ti tugnenstena kod Krive Feje. Ono sto fali jeste gvozdje i titanijum, mada za gvozdje bas nisam siguran, mislim da i njega ima, ne za super giga mega produkciju ali vise no dovoljno za 500+ "necega". Tehnologija se stvara, stvara se sa znanjem i voljom. I to je ono cega fali, fali volje,fali zelje i konacno-fali ljubavi i vere u sebe.
Mnogo je lakse prodati koncesije za rude, ziveti od rente na dedinju, zaposliti ljude za 200 e gde ce svi pocrkati od bolesti posle 10 godina, voziti se u bmw i setati manekenke u skupim kolima.
Ni jedan plan nije predvidjao duzi otpor od 48 sati? Pa bas zato se i pokazao kao tacan.

Nije nista od toga tacno Vlado. Ljudi ne vole Srbiju i to je razlog zasto nema nicega. Ne vole je i ne veruju u nju.

V

Tvoj problem je ako mislis da ljudi ne vole Srbiju.

Ja znam da gresis.

A znam da gresis zato sto osim sebe, licno znam jos stotine ljudi koji vole Srbiju. I nikada mi ne pada na pamet da neko koje rodjen u Srbiji, moze da je ne voli.

J

Srbija zaista nema ni ekonomsku, ni tehnološku, pa da budemo realni ni ljudsku osnovu da bi mogla da poseduje i održava flotu od 500 modernih aviona . Jedino što bi moglo da bude nekakav deterent je oružje za masovno uništenje, ali njegova nabavka bi nas skupo koštala (i finansijski i diplomatski) .
Ono što bi Srbija mogla da ima jeste vojska u švajcarskom stilu, koja bi mogla da pruža bolan asimetrični otpor eventualnom agresoru . Poželjna bi bila i određena tehnička komponenta (RV i PVO, OMJ ) ali da se ne zavaravamo, napad saveza kakav je bio onaj 1999. mi ne možemo da sprečimo taktikom avion na avion, tenk na tenk . Za to je potrebna politička veština, da se u takvoj situaciji ne nađamo . Naša avijacija bi trebala da bude dovoljno jaka da može da uspešno deluje u eventualnim lokalnim sukobima, a sve više od toga su pusti snovi.

Odgovori
g

Jedno od osnovnih nepisanih pravila diplomatije, jeste da se sa slabim ne pregovara, vec se od njega zahteva, Jovice.
Poenta pregovaranja, jeste da se izbegnu nezeljene posledice a ako ti nisi u mogucnosti da napravis nezeljene posledice, pregovaranje nema svrhu i tu politike nema, nego samo saginjanje. Te 1999 godine Amerikanci nisu hteli mir, hteli su rat, zato je i donet aneks B. Godine 1941 Hitler je iz ciste sujete, bombardovao Jugoslaviju. Dakle napadaju nas i satiru, nekada iz racionalnih ali i iracionalnih razloga. Zato ti treba 500+ necega, da bi sprecio ludake da te klepe kad im se cefne.

Jak covek, moze da odluci hoce li ili nece da se bije. On moze da pregovara dok slabic ima samo jedan pravac-misija rupa.

Bas kao danas,nema politike i nema pregovora ima samo ispunjavanja zelja.

J

Pa sad, da se ne lažemo, 1941. smo sami izazvali nesreću poništavanjem Trojnog pakta u trenutku dok je Nemačka bila najjača sila na kontinentu . Što se tiče 1999. , ostaje pitanje da li se i to moglo nekako izbeći . To će istorija tek pokazati.

Elem, da ne ulazimo u razloga napada, ostaje činjenica da se nismo mogli odbraniti, jer je potpuno nerealno da razjedinjena Kraljevina Jugoslavija vojno parira Trećem Rajhu kad to nije mogla Francuska ili Velika Britanija, a bogami 1941. ni SSSR. Još je manje realno da se osiromašena SRJ ravnopravno suprotstavi SAD i NATO saveznicima.

Nažalost, mali smo narod , demografski ostareo . BDP cele države je manji od profita nekih svetskih kompanija . Što je najgore, obrazovani ljudi nam masovno idu u inostranstvo . U takvoj situaciji priča da ćemo mi imati 500 nečega ( čega ? ) je bajka za malu decu . Ono što mi možemo da imamo je ono što sam napisao, i daj Bože da se i do toga dođe.

V

U ovom vremenskom periodu (narednih 10-15 godina), Srbija jedino moze da radi na poltickim resenjima koja ce eventualno pomoci u ocuvanju mira i teritorijalnog integriteta. Nista drugo.
Ovo vazi za sve ostale male drzave u svetu i okolini.
Kada se veliki svadjaju, mali naj*bu. Za ovo ima trenutnih primera onoliko u svetu.
Jedino sto mozemo da postignemo, a i to uz teske i dugotrajne muke, jeste mala, dobro opremljena i motivisana profesionalna vojska, sa dodatnim konceptom naoruzanog naroda.
Ili to. Ili svako tubu vazelina, pa napred kroz analne otvore velikih.

g

Nisi me skapirao. Ja ne zelim da ratujem, vec da branim. Nazalost, moja procena je, da Srbija nikada nece biti primljena u Eu, vec da je ostavljena kao kompenzacija za "balkanide", tj nase neprijatelje, poput sakate zivotinje koja je zakljucana i njena namena je da svojim telom (i zivotom) nahrani druge "pripitomljene" oko sebe.
Cela sustina jeste da se Balkan pacifizuje tako sto ce se od Srbije oduzimati kako kome bude trebalo i koliko bude trebalo.

V

Uz najbolju nameru ne mogu da skapiram.
Evo prvog primera koji se ne da skapirati:
Osnova pojma rat je da neko nekoga napada, a da se pri tom napadnuti brani.
Kako onda da skapiram tvoju tvrdnju da ne zelis da ratujes, vec da se branis?
Konfuzno i neprimereno temi. Poslusaj Jovicu. Dobre savete ti je predlozio.

g

To znaci da je moja vizija odbrane, aktivno-defanzivna, sto znaci da ona kada je napadnuta, ne sedi i ceka da joj neprijatelj dodje, vec ide njemu u susret i bori se van svog prostora (prenosenje dejstava). Heh, hvala na stalezu ali ja ima "ratni staz" od 1999 tako da, uglavnom, znam o cemu pricam.
Svako dobro.

V

Mozda imas ratni staz, ali nemas viziju odbrane. Kakvo crno prenosenje dejstava? O cemu li ti pises?
Cist gubitak vremena.

g

Nisam rekao da to "nesto" mora da bude avion. Moze da bude radarski vodjen top od 100 mm, moze da bude raketa a moze da bude i nesto trece. Al dobro,jasno mi je.

Odgovori
V

U modernom ratu, vreme prezivljavanja jednog borbenog aviona se meri minutama. To smo videli 1999.
Ko odluci da te napadne, doci pet, deset puta jaci i tu je kraj. Pogledati iskustvo Srbije u Prvom, Drugom i NATO ratu.
Rakete, topovi i ostalo traze manevarski prostor da bi bili sacuvani i mogli da deluju. Bez toga i njihov borbeni zivot se meri minutama. Opet pogledati iskustva iz predjasnih sukoba zadnjih par decenija.
Sve u svemu, odupiranje SRJ tokom NATO agresije je trajalo onako dugo, samo zato sto nije postojala kopnena komponenta agresije na sirem frontu. U protivnom, sve bi bilo gotovo u prvih nedelju dana.

N

da se prikljucim ovom famoznom skupu i komentarima kako citam vlda bi malu vojsku odbrambenog karaktera a gospodin bi 500+ i cela poenta je u konfiguraciji terena koji nam ne dozvoljava kao da imamo manevarski prostor za sklanjanje i cuvanje svih tih 500+ kako sam razumeo pa bih sada pitao vladu pa kako sacuvasmo onu gomilu gvozdja od tenkova i opreme sa kosova posle nato agresije koliko se secam to je bila kolona od par kilometara koje cega toliko o konfiguraciji zar s300 kupise grcki kiprani pa sto bi bacali pare ako su geografski ne pokriveni za manevar a za tih500+ da jesam ali iz domace pameti ako je uopste ima

g

Zbog duzine, delim ovo u vise delova.
Deo I
1941 nismo sami izazvali nesrecu, vec je to uradjeno po nalogu Forin Ofisa jer se smatralo da su nam Englezi saveznici. Ideja da su nam Englezi saveznici, potice pak iz lazne slike koja je stvorena u I svetskom ratu, kada su nam "pomogli" posle Albanije. Istina pak je sasvim drugacija, jer oni nama nisu pomogli vec su bili prisiljeni na to zbog pretnje da ce Rusija sklopiti separatni mir sa Nemackom. Da se to nije desilo, Engleski plan je bio da se interesi Austrije i Nemacke, kompenzuju preko nas, tj da je sasvim Ok da nas porobe i istrebe. Zato su i sprecili tuzbu Srbije protiv Bugarske, za Duboku dolinu u Hagu nakon rata. Obe strane, i rojalisti i komunisti su bili izdani od strane svojih saveznika, rojalisti od Engleza a komunisti od SSSR-a i ostavljeni da ih Nacisti i orna "braca" rascerece.
Fundamentalni problem pak, ostaje u samom jezgru srpske elite i nacinu na koji je ona formirana. Istorija Srbije, uglavnom se bavi slavnim bitkama, velikim pobedama i porazima, dok je ekonomska strana price veoma malo zanima. E bas tu lezi kljuc. Ako se pogleda proces naseg oslobadjanja, od 1804, sve te puskice i dzebana, nije pala sa neba, vec je ista kupljena. Postavlja se pitanje, ko ju je kupio i od koga je kupio. Finansijska istorija Srbije, novac koji je dosao u nju i bio koriscen kao finansijska podloga za ustanke i ratove, je dolazio pre svega od Cincara i Grka (heterista). Oba ova naroda, poseduju izraziti "trgovacki" mentalitet te tako se on, kao filozofija, ustolicio u eliti u Srbiji. Tu moze da se doda i trgovina sa gicama i Obrenovici sa sve monopolima. Kasnije, kako se Srbija konstituisala, svi ti trgovci da bi opstali, morali su stvoriti sistem u kome se dobro "valja" te je tako vec u drugoj polovini 19 veka, neki od ministara izjavio kako je najbolje resenje za ekonomiju Srbije, da ona bude ustrojena po usluzno-trgovackom modelu. Tako, dok u ostatku Evrope cveta industrijska revolucija, ne vise od 50-ak trgovaca u Srbiji, da bi odrzali svoje bogatstvo, podredjuju celu zemlju svojim ciljevima a to je dobro "valjanje". Upravo ovo je razlog zasto je glavni grad postao Beograd, na obali reka, gde se dobro "valja". Umesto da se teziste pomera ka jugu, kako se Srbija oslobadjala, njeno teziste ostaje na severu, dobro utovljeno masnim "semicama" i pogledima na reku, gde su dobra setalista, moze da se brcka i da se vozi ladja. A to sto je grad u dometu artiljerije i nizeg kalibra, nema veze o tome se ne razmislja. Bitno je da ima stila i da bude "fashion" ki Pariz, jer to je "prestonica". I posto je "valjanje" sustina, a ne proizvodnja, i posto je teziste na Beogradu a ne na Srbiji, jug zemlje se zapusta i na kraju prepusta orgijanju konkurenata. Koji konacno ispunjavaju svoje ciljeve na kraju 20 veka.
Kako znacaj "dgra" raste, kako u njemu svako ko dodje postaje snobina, znacaj stila i "fashion"-a raste, dok sustina opada i konacno nestaje. U svojoj neutoljivoj zelji da se bude "ki Pariz, London,Amsterdam" da se bude "nesto drugo" do ono sto se jeste a to je "gedza opancar", Srpska snobovska klasta (mesavina kaste i klase) razvija averziju prema populaciji i pocinje da vileni u svom zamisljenom pseudo svetu potemkinovih sela, da se bavi "vizijama" u gradu na obali dveju reka. Ovo se najbolje vidi po pezorativnom nazivu za seljaka, "seljacina" koji oznacava zadrtog,neobrazovanog i ne civilizovanog coveka. Ne urbanizovanog, ne gradskog. Ne "fashion" nego realnog. Stalno bezeci od realnosti i stvarajuci svoj privid realnosti, elita Srbije namece svoju izopacenu realnost ostatku Srbije i vodi je u bolje (malo) sutra-Jugoslaviju.

Odgovori
g

Deo II
Negirajuci zlocine iz prvog i drugog svetskog rata, elita Srbije stvara bazu u razmisljanju da eto, Srbija je mala i ne moze bez ostalih i da ona uvek mora teziti da samo u dobrim odnosima sa drugima prosperira. A to sto drugi to ne zele, vec naprotiv apsolutno su za to da se Srbija sahrani, to nema veze.

Posebno mesto u stvaranju ovog "matriksa" zauzima intelektualan elita, tj "strucnjaci". Iz licnog iskustva, mogu da kazem da ako zelite da napravite nesto novo, apsolutno je uslov da to ne radite sa "vrhunskim strucnjacima" i po moguctvu sto dalje od Beograda. Ti "strucnjaci" imaju sujetu veliku kao suncev sistem, ali ne zato sto stvarno znaju nesto, vec zato sto je ceo obrazovni sistem u Srbiji napravljen tako, ne da proizvodi nove strucnjake i da radi razvoj, vec da obezbedi postojecim siguran izvor plate. Tj da se lapce budzet.
Umesto da budu ponosni sto su naucili studenta i sto su stvorili nesto bolje od sebe, ti ljudi u njemu vide pretnju po sopstvnu guzu i teze da ga eliminisu, i stoga oni ne zele sistem u kome bi se stvorila potreba za takvim radnim mestima, ne zele nove univerzitete gde bi ti studenti radili, jer to automatski znaci da oni nece moci da tezgare i uzimaju petostruke plate. A toliko su mnogo ulozili u sebe i to mora se ceni,bre. I onda imamo ljude koji su zadnje novo saznanje stekli 60ih godina, ne zele da uce nista novo, jer su robovi forme, dakle posto sam zavrsio faks i zaposlio se, ne moram nista novo da ucim i posto tehnologija napreduje, oni postaju svesni svog zaostatka i trude se iz petnih zila da odrze sistem u kome nova saznanja se ne primenjuju samo zato da se ne bi videlo da oni zapravo znaju vrlo malo. A to znaci otkaz, pet godina do penzije. Katastrofa. Zato necemo u razvoj novoga, jer bi se onda videlo da mi to ne znamo da uradimo, jer smo zadnji put otvorili knjigu 1963 godine, a od 1963 do danas smo uglavnom klopali jagnjice i letovali u vikendicama, koje smo izgradili na konto budzeta. Tu i tamo smo prepisali, iskopirali nesto sa strane, uz minimalni rad, cisto da se eto vidi kako mi nesto radimo (zato svaki dizajn neceg "novog" izgleda kao tanderdzet sa rezervoarima na krajevima krila-kobazz je primer) ili pak nase znanje se svodi da bubanje uputstava za upotrebu od opreme koju smo "strucno" "nabavili". Tako smo stvorili bulumentu vrhunskih strucnjaka u nasim glavama a u stvari smo stvorili bulmentu strucnih OPERATERA tj korisnika. Trutova, koji nisu u stanju da razmisljaju kreativno i kriticki, vec samo da besprekono slede poznati put.
A taj put je doveo tacno dovde gde smo sada…

Odgovori
J

Poštovani gospodine t , ušli ste u neke istorijsko-sociološke rasprave koje svakako mogu biti zanimljive ali im ovde nije mesto.

Ovo je portal koji se bavi vazduhoplovstvom, i u širem smislu tehnikom . A problem ovog društva je baš to što imamo vrlo malo tehnički pismenih ljudi, i uopšte onih koji svoje mišljenje zasnivaju na matematici . Ja shvatam da je ljudima kao vi lako da pričaju o 500+ "nečega" , zato što vam je znanje o modernoj ratnoj tehnici vrlo nisko . Ali nažalost, na taj način se ne vodi ni automehaničarska radionica, a kamoli ozbiljna vojna sila .

Ja vam preporučujem da umesto što se bavite istorijom krenete malo na fiziku i druge prirodne nauke. To jeste teže, ali je ovoj zemlji daleko potrebnije . Svako dobro .

Odgovori
g

Svaki projekat, pre nego sto dodje do tehnicke faze, mora imati svrhu zbog cega se radi. Mozemo pricati o broju motora,radijusu,nosivosti,avionici ili ici u sitna crevca oko letnih karakteristika, specificnom opterecenju krila,aerodinamickoj finesi, odnosu potisak/masa, baviti se diferencijalnim i parcijalnim jednacinama itd, ali nista to ne vredi ako taj avion nema svrhu ugradjenu u svoje postojanje. Zato je super bitno da se zna cemu sluzi to sto se projektuje.
Ali znam koliko prirodnjake nerviraju drustvenjaci i obratno.Licno mislim da je taj animozitet stetan, jer jedni bez drugih ne mogu i da bi bilo pametnije da nauce da rade zajedno umesto da teraju mak na konac u svojim shvatanjima sveta.

Stoga evo prakticnog socijalno-istorijsko-tehnickog problema:

Kako stvoriti efikasan sistem odbrane drzave Srbije, ako se zna da:

1.Srbiju su napadali i neprijatelji iz oba svetska rata, ali i saveznici.
2.Samo u prvom Svetskom ratu, Carska Rusija se zalozila za pomoc Srbiji dok je u drugom (na pocetku) ta pomoc izostala kao i 1999 godine.
3.Cilj svakog napada na Srbiju, pored prakticnog razloga (grabez resursa, tj pljacka) ima i iracionalnu komponentu (mrznja) koja kao posledicu ima teznju za fizickim unistenjem Srba kao naroda (genocid).

g

Evo ja cu odgovoriti prvo.
1.Ako su ti neprijatelji svi, to znaci da ne mozes "nabavljati" tehniku od njih. Ako ti je Rusija jednom pomogla a dva puta nije, ne mozes "nabavljati" tehniku od njih jer ti je vise odmogla nego sto ti je pomogla.
2.Ako Ruska borbena sredstva, u svojoj tehnologiji upotrebe, imaju u sebi ugradjen mali resurs, jer Rusija poseduje resurse da gubitke veoma brzo nadoknadi, Srbija kao zemlja koja to nije u stanju, ne moze se oslanjati na Rusku tehniku jer nema logisticku potporu da je podrzi. Zato ne "nabavljas" nista od Rusije,ne zato sto je Rusko lose, vec zato sto nije za tebe.
3.Ako Srbija ima malu takticku dubinu, borbena dejstva ne vrsis nad njom, vec moras posedovati sposobnost da projektujes silu i da odbranu vrsis na teritoriji protivnika. Koliki je taj radijus? Dva dometa najsavremenijeg sredstva vazduh zemlja u funkciji brzine sredstva koji ga nosi. Ako F-16 nosi rakete maverik dometa 25 km pri brzini od 0.86 M, izracunas koliko njemu treba da doleti do zone gde moze da ih lansira, po mojoj metodi sacometrije to znaci da se presretanje vrsi na 100 km minimalno.
Za raketni sistem, to znaci da on mora da bude udaljen od granice Srbije tako da je van dometa HARM raketa a opet da bude u stanju da obori avion na 100 km od granice. Ako je domet HARM rakete 150 km, domet tvog raketnog sistema PVO mora da bude 250 km.Sto znaci da cilj mora biti primecen i pracen vec sa 500 km.

g

Za ovakav scenari imaš balističke i krstareće rakete kojima napadaš PSS i industrijske zone države iz koje doleću borbeni avioni. I narvno, političari i generali koji imaju dovoljno hrabrosti da izdaju naređenje.

g

4.Ako su ti aerodromi ugrozeni zbog male dubine, potrebni su ti avioni sa vertikalnim poletanjem i sletanjem, rastresito bazirani, sa radijusom dejstva od minimum 250 km ako hoces da se boris na sopstvenoj teritoriji. Ako se zna da avion sa vertikalnim poletanjem i sletanjem, trosi veliku kolicinu goriva pri samom poletanju i sletanju, dodas mu rezervoare koji sluze samo za to, koje on odbacuje cim predje u horizontalni let i na taj nacin mu povecas radijus.
5.Dakle, da zaokruzim. Lovacki avion koji treba Srbiji ne postoji u realnosti. On mora da bude avion sa vertikalnim poletanjem i sletanjem, mora da ima takticki radijus od 250 km, mora da bude agilan, mora da poseduje radar koji ciljeve otkriva na daljini od 300 km i da ima rakete dometa 150 km, da bude jeftin, da bude stelt, da ga ima mnogo (500+) i mora biti 100% izgradjen u Srbiji, od materijala koje ima Srbija i da gorivo bude neka vrsta bio-kerozina koji se proizvodi u Srbiji.

A sad nastaviti sa smejanjem.

g

-Šveđani nisu razvijali i nemaju avion sa vertikalnim poletanjem/sletanjem nego avion koji poleće sa djelova autoputa ili ceste.
– Pokušajte vaše stavove prenjeti "masama", javite kad uspjete.
– 500+ ili 50+ , ekonomski neostvarivo.
– Za te novce bolje je imati petro visokoobrazovane zaposlene djece.

V

Procitavsi i prvi i drugi deo, osim lamenta nad tuznom nam sudbinom nista konkretno ne procitah. Niti je mesto ovde o tom pisati,, niti ima veze sa temom.
I dalje stoji cinjenica da Srbija nema geografsku dubinu potrebnu za strategiju rata, niti manevarski prostor za takticko vodjenje rata. Niti se prostor stvara, niti su ratni planovi bili pogresni. Pisali su ih u to vreme najveci umovi srpskog naroda. I svaki put su prosli proveru sa najvisim ocenama.
Moj savet ti je, procitaj malo o ovoj temi, pa se da divaniti. Ovako smo na nivou jeftine kafancine.

Odgovori
G

Ti zapeo za dubinu ko pijan za plot. Pa gde je sacuvans tehnika 99 god. Preko 1000 oklopnih sredstava i jos nesto kazes da kopneno nisu isli a sta ke bilo na Kosovu i Metohiji? Po sirem frontu cime bi se branio ako nemas tehniku? Tehnika je i te kako potrebna i dobro avioni i radari,tenkovi tj jaka i brojna odbrambena oruzija sa dobro taktikom odvracaju psiholoski neprijatelja. A ako bagra napada sa svi strana kao 99 udri po svim objektima van teritorije odakle bagra izlazi.

g

Argument kako Srbija nema resursa da proizvede avion, nije tacan, jer je avione pravila i jos uvek, recimo, pravi (SILA). Argument kako Srbija nema znanja da napravi avion, opet ne stoji, jer zemlja koja nema znanja, nema odliv mozgova, te tako ne moze da izveze ono sto nema. Argument kako Srbija nema para da finansira takav projekat ne stoji, jer Srbija placa stranicma da zaposljavaju radnike.

Problem je paradigma o kojoj je moj mali socioloski esej pricao, Srbija nece da pravi avione, jer bi to stvorilo industrijsku bazu i proizvodnju, u kojoj trgovacki mentalitet ne bi mogao da uspeva. A sa njim i demagogija i beskrajno blebetanje i bavljenje vizijama. Tako da da, Jovice, i ja sam za precizno, egzaktno, dokucivo, realno.
Ziveli masinci !

Odgovori
V

Ti imas veoma buran unutrasnji zivot i previse si dokon. Idealna tema za kafanu. Ovde je cisto gubljenje vremena.
Sta bi bilo, kad bi bilo.

J

Gospodine t, moram da vam kažem da nažalost počinjete da bivate smešni svakom ko se imalo razume u avijaciju . Uzeti za primer SILU kao ultra-laku letelicu (za koju se motor uvozi i pravi se u malim serijama) pa iz toga izvući zaključak da možemo da proizvedemo dovoljan broj modernih aviona kojima ćemo se suprotstaviti NATO je nonsens svoje vrste .
Za nas bi ogroman uspeh ( i naučna fantastika u ovo trenutku) bio kad bi mogli nekako skupimo dovoljno stručnih ljudi i industrijskih akapciteta da možemo da proizvedemo nov G-4 (od nule) a vi pričate o nekim lovcima četvrte i pete generacije .

g

Цела поента мог писања, лежи у томе да ауто-шовинистички, само-поништавајући,дефитистички став, по коме ми нисмо у стању да направимо било шта сложеније од чачкалице, неће донети добра па чак и да купимо ескадриле било чега од било кога. Рећи како ето, ми немамо довољно стручних људи да направе авион те га зато и не правимо, јесте пример таквог дефитистичког става. Стручни људи се не саде у земљу па онда се "роде" ко пшеница, нити се телепортују из друге димензије, већ се стварају. Ако нема стручних људи решење је просто-одшколујте их. Не говорим ја о НАТО, говорим у глобалу. Рецимо питање на које би заиста волео да добијем одговор:
1. Ако радар постоји као средство од 30их година прошлог века, зашто нико у Србији није успео да га направи до 2014 године. Имам осећај да је мој мачак почео да изучава радаре, од 1930 до 2014 би успео да га направи. Шта се у опште учи у високо образовним институцијама и какви су то нашо "врхунски" стручњаци. Шта заправо раде ти људи?

V

Nije napravljen radar, ne zato sto se nije moglo, vec zato sto nije bilo isplativo. Za manje para se mogao kupiti bolji proizvod na trzistu. U bio je kupljen.
Do sada cela tvoja poenta pisanja je tuzni lament nad tuznom sudbinom. Uspeo si da pocnes od obicne obrane, a zavrsio si sa aktivnom odbranom putem prenosenja odbrambenih aktivnosti na tudju teritoriju. Od kada se delovanje vojnom silom na tudjoj teritoriji zove odbrana??????!!!!
Po tebi nama bi trebale bar dve suprotne vojne doktrine, duplo vise stanovnika nego sto ih imamo i teritorija kao dve Rusije.
Izgleda da je onih 500+ bilo cega nedovoljno za tvoje ideje, zelje i planove.
Nastupas kao patriota i zabrinuti Srbin, a sam se otkrivas kao militantni sovinista. Napasti drugog radi odbrane je najgori oblik sovinizma. Hitler je bio veliki pobornik te ideje. Pogledaj u knjigama kako je on zavrsio.

g

И? Који је крајњи резултат такве филозофије? Јел исплативо оно што се десило 90их? Јел исплативо то што је Хрватска успела да оствари свој 1000 годишњи сан и протера Србе плус да за то оптужи саме Србе и још да оптужи Србију за геноцид? Јел исплатива Босна? Јел исплативо Косово? Јел је исплативији осиромашени уранијум који ће да трује вековима?
Јел је исплативо то што је углед војске сведен на 0? Јел исплативо то што је углед инжењера сведен на 0? Што је створено друштво у коме мега мића и његови трендисти имају већи углед од авио инжењера, физичара или математичара?
Ако околне земље дозволе да се њихов ваздушни простор користи за напад на Србију а да при томе остану неутралне према Србији, те земље су опет непријатељски настројене према Србији и нису пријатељи већ непријатељи те стога су легитимне мете и легитимна зона за одбрану Србије.

g

Srbija i novonastale države ne proizvode radare niti za ribarske čamce, …!

J

Odakle vam ideja da niko u Srbiji nije uspeo da napravi radar ? Poslednje dostignuće u toj oblasti je modernizacija P-12. Problem je u tome što je to ipak u osnovi tehnologija iz 60-ih tako da je tržište za nju malo, a naša država nema para da sama finansira proizvodnju.

Što se tiče školovanja ljudi, to jeste dugoročno isplativo, samo gospodine t, teško da ćete privući omladinu da se školuje za inžinjere (vrlo teška stvar) kad svaki advokat ili menadžer zarađuje više od njih . A i oni koji se odškoluju jednostavno odu u inostranstvo. To je tema koju bi vi trebalo mnogo bolje da poznajete od mene, pošto se bavite društvenim naukama .

Da se vratimo na temu, trenutno Srbija nema ni sredstva, ni tehnologiju, ni ljude s kojima bi mogla da proizvodi vrhunske borbene sisteme . Ono što je moguće je lagano vraćanje ove grane na nivo koji je imala u SFRJ (a to je neki svetski srednji sloj) pa tek onda razmišljati šta dalje .

Ж

А ти би да направиш 500 авиона попут Силе и да то замени ескадрилу савремених борбених авиона?

Odgovori
g

Jok, nego ću da kupim 2 Su-35 kojima kad pukne guma, moram da vrsim rebalans budžeta za celu zemlju i to na godisnjem nivou, da bi im kupio nove gume. Ne baš ali ne i daleko.

V

Dzaba pisanija. Prvo nahraniti ljude, pa im omoguciti redovne prihode, pa onda mozemo da divanimo o sta bi bilo kad bi bilo.
Trenutno u Srbiji tek svaki peti radnik prima platu redovno. A ovamo kupujemo avione, kamione, milione. Dokon pop i jarice krsti.
Manite se corava posla gospodine t.

Odgovori
g

Kako ces da hranis i placas les?

V

Sad si postao i morbidan. Zapeo si kao mutav na telefon. Nemas argumente i na svaki iole strucniji odgovor ostajes nem. Kazem ti ja, dzaba pisanija. Cisto gubljenje vremena

V

Vidim da su komentari daleko odmakli od teme i teksta pa necu ni da pokusavam sve da citam detaljno.
Duzan sam da kazem da je bivsa SFRJ pokusala da proizvede radar. Zvao se Fruska Gora. Nije se bas pokazao najbolje, ali ga je bilo u par primeraka. I taj pokusaj je bio vise politicke prirode, da se dokaze da smo mocna zemlja i vojna sila i da mozemo samo da napravimo radar. U startu je bio osudjen na propast. Napraviti radar nije isto stoi napraviti televizor. Svaki deo koji se ugradjuje u radar je jedinstven i ne moze se uzeti sa slobodnog trzista vec se namenski pravi za to sredstvo. Da bi takva proizvodnja uspela, mora se ili dobro subvencionisati od strane drzave ili dobro naplatiti kroz izvos, naravno ako je kvalitetan proizvod. Koliko god bila mocna Juga, ona ovo nije mogla sprovesti.
Ja znam da ce sesada ovde mnogi javiti da opovrgnu moje misljenje, vecina od njihverovatno nikada nije ni usla u kabinu radara. Zbog toga cu se potruditi da u nekim narednim danima, shodno vremenu, napisem neki tekst u kojem cu izneti detalje kada se radi o danasnjim radarima u svetu.
Ono sto se ovde jos pominjalo to je izbor aviona za nasu zemlju, pa i raketnih sistema i radara. I opet se vidi da vecina onih koji diskutuju, nisu veliki poznavaoci ove tematike. Kada se ovakvi proizvodi kupuju, ne uzima se kao tezisno u odlucivanju ono sto je ovde navodjeno, vec neke sasvim druge stavke. Ja uvek prvo gledam koliki je MTTF, vremenski i eksplatacioni resurs, koliko kosta generalni remnot, sta on podrazumeva, ko mora da ga izvede, kako se nabavljaju rezervni delovi, kako se menjaju isti i td… Kada ni ste malo na ovaj nacin razmisljali dosli bi ste do drugacijih zakljucaka. Naravno, ove podatke je malo teze naci na netu…

Odgovori
V

VOJIN,
kolicina znanja prisutnog u vecini diskutanata ovde upravno je proporcionalna godinama zivota.
Da prevedem za manje ucene:
Mala kolicina znanja podrazumeva mali broj godina zivota.
Ima i obrnutih primera, ali su u manjini.

g

http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D
Nešto o radarima za laike (poput mene).
Da se kladimo da većina neće niti pročitati tekst.

d

srbiji je modernizacija vojske neophodna,nema tu razmisljanja da li bi trebalo to da se uradi ili ne. to se mora uraditi zbog bezbednosti naseg naroda,pa makar se te velike sile EU ljutile da ih ne ugrozi pvo sistemi koji sluze za odbran, a ne za napad. plase se svojih borbenih aviona,ne bi mogli ponovo na isti nacin da bombarduju srbiju kao 1999.god. to njima smeta!!! srbija mora da bude kao sto su nam preci bili hrabri ratnici dostojni i dosledni svom srpskom narodu!!! hvala puno,narode srpski podrzite modernizaciju,ovo je trusno podrucje

Odgovori
v

Generalno posvetio sam ovom sajtu ok sat vremene, sve se svodi na zamerke i kudjenje Mig ova i ruske tehnike, dok se zapadna tehnika velica.Moram da kazem da subjektivna misljenja bez ikakvih dokaza tehnickih pisanih sa raznih kontrola i testova ne zasluzuju ovoliki publicitet.Tim pre sto mislim da ove citaoce vise intrigiraju naslovi i same teme koje su popularne, nego objektivnost i strucnost pisanja.Rusija je dokazala da poseduje kvalitet sada u Siriji, a i to sto ne smeju da ih napadnu znaci da je to sve dovoljno kvalitetno, samo nek nabavimo mi ovu tehniku pa da vidimo posle sta ce se dogadjati.

Odgovori
B

Šta sa Buk M1 sistemima iz Belorusije oni su to trebali to da doniraju a mi ne moramo odmah da ih modernizujemo, može remont polako da se počne a modernizacija možda 12-18meseci kasnije ali onda ga bar imamo.
I zanima me koji pancir kupujemo S1 ili S2 možda kombinacija I jedan i drugi.
Kad Pancir SM dođe on će biti super ali nama treba ta donacija Buk sistema.
A Neva ne razumem žašto ga nisu napravili da bude mobilni pošto je to najveća mana i ugradili IFF sistem.
Nešto sam čitao da će možda Verba da kupe to je najmodernija verzija strele ali mi moramo kredit da uzmemo od 500miliona dolara i da kupimo nešto za elektronsko ratovanje kao Katuska 2 koji blokira sve to je važno u modernim ratovima.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

mateus na: [POSLEDNJA VEST] Nova isporuka medicinske pomoći: Ruski An-124 sleće u Beograd

Hvala nasoj braci rusima! Veliko hvala i nasim prijateljima kinezima! An124 je izvanredan i sjajan transportni avion.

27. Mar 2020.Pogledaj

Dragan Dubonjac na: Avia Prime: Jat Tehnika posluje redovno uprkos krizi

@Alf mislim da grešite , ovo nije "Par Aviona" za ovih zadnjih pola godine "Air Serbia" je leasovala još dva A 319 i jedan CRJ600 kao i jedan ATR ! A vi , cenjeni Gospodine piśete o nekakvom jeftinijem prevozu , kada čujem kakva je navala na Respiratore kako se ne poštuje kupac mogu da…

27. Mar 2020.Pogledaj

AL-41F1 na: [POSLEDNJA VEST] Nova isporuka medicinske pomoći: Ruski An-124 sleće u Beograd

Rusija nije u problemu kao Italija ili Srbija zbog pravovremenog reagovanja vlasti. Italijanska stampa nek ne lupeta, do guse zaglavinjalii zbog svoje gluposti, sve im znaci.

27. Mar 2020.Pogledaj

Paqe na: [POSLEDNJA VEST] Er Srbija danas prevozi američke državljane iz Beograda do Los Anđelesa

@maxy Pa vlasnik malo vise od pola AS je Republika Srbija te makar taj procenat novca je placanje samom sebi.

27. Mar 2020.Pogledaj

Send this to a friend