BEG airport status
Vek postojanja jedinica za protivvazduhoplovna dejstva Tehnika 250. raketne brigade na Otvorenom danu na Batajnici / Foto: Živojin Banković

Vek postojanja jedinica za protivvazduhoplovna dejstva

U kasarni ‘’Banjica’’ juče je organizovana centralna proslava povodom 100 godina artiljerijsko-raketnih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva (ARJ za PVD). Domaćin svečanosti bila je 250. raketna brigada za PVD a pored taktičko-tehničkog zbora organizovan je i zanimljiv defile jedinica sa borbenom tehnikom kojom raspolažu naše ARJ za PVD.

Načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković je povodom ovog značajnog jubileja dodelio 250. raketnoj brigadi Zlatnu plaketu Vojske Srbije. Dan ranije u Kragujevcu je povodom ove godišnjice održana i svečana akademija uz bogat kulturno-umetnički program.

BAN_2715
Taktičko-tehnički zbor na kojem je između ostalog prikazan i modernizovani radar tipa P-12 / Foto: Ministarstvo odbrane

Za dan ARJ za PVD uzet je 30. septembar u znak sećanja i spomen na prvo obaranje neprijateljskog aviona od strane srpske vojske 1915. godine. Redov artiljerac Radoje Raka Ljutovac je tada modifikovanim topom zemaljske atiljerije iznad Kragujevca oborio austrougarski borbeni avion Rumpler a za ovaj podvig je odlikovan ordenom Karađorđeve zvezde sa mačevima i unapređen u čin kaplara. To je bilo prvo zvanično potvrđeno obaranje nekog vazduhoplova vatrom sa zemlje u svetu. Ljutovac je bio pripadnik Protivavionske baterije specijalne novoformirane jedinice u okviru dopunskog bataljona artiljerijskog puka ‘’Tanasko Rajić’’ koja je bila je stacionirana na Metinom brdu kod Kragujevca sa zadatkom odbrane grada, Vojno-tehničkog zavoda i drugih važnih objekata.

14255_BAN_2544
Raketni sistemi Strela-1M i Strela-10M u defileu jedinica ARJ za PVD / Foto: Ministarstvo odbrane

250. raketna brigada za PVD danas predstavlja združenu taktičku jedinicu koja se sastoji od 5 raketnih diviziona, 1. raketni divizion naoružan sistemima S-125M1T “Neva“ stacioniran u Zucama, 2. raketni divizion, takođe sa sistemom “Neva“ u Jakovu, 230. samohodni raketni divizion sa sistemom 2K12 “Kub-M“ u Nišu, 240. samohodni raketni divizion (Kub) u Novom Sadu i 310. samohodni raketni divizion (Kub) u Kragujevcu. Svi ovi divizioni poseduju i lake prenosive raketne sisteme Strela-2M/A.

Raketni sistemi Neva i Kub su delimično modernizovani, deo opreme je digitalizovan, uvedena je termovizija i veća automatizacija ali su nišanski radari i rakete ostali gotovo netaknuti. Ipak na ovogodišnjoj proslavi prikazan je modernizovani osmatrački radar P-12.

IMG_2198
Protivavionski top Bofors L70 kalibra 40 mm / Foto: Živojin Banković

Za odbranu aerodroma zadužen je 177. artiljerijsko raketni divizion 204. vazduhoplovne brigade na Batajnici i 98. artiljerijsko raketni divizion, 98. vazduhoplovne brigade na aerodromu Lađevci. Od naoružanja i opreme poseduju lake mobilne raketne sisteme 9K310 “Igla-1“ i protivavionske topove Bofors L70 kalibra 40 mm. Tu su i osmatrački radari Žirafa za otkrivanje i praćenje ciljeva na malim visinama. U rezervi se nalaze laki mobilni raketni sistemi Strela-1M.

Kopnena Vojska (KoV) poseduje svoje jedinice za zaštitu od napada iz vazduha. U sastavu artiljerijsko-raketnog diviziona (ARD) 1. brigade KoV-a nalazi se po jedna baterija raketnih sistema Strela-10M i Strele-2M/A kao i topova L70. ARD 2, 3. i 4. brigade KoV-a imaju istu organizaciju ali umesto Strele-10 koriste sisteme Strela-1M.

U poslednje vreme primećeno je i vraćanje u operativnu upotrebu protivavionskih topova M53/59 “Praga“ kalibra 30 mm ali se ipak smatra da će se oni koristiti za podršku pešadijskih jedinica.

Komentari

O

Све је то ок што је написано. Међутим ако пажљиво прочитате све те модернизације су козметичке.Овим системима домет је 25км и то само у задњу полусверу . Нигде у свету РЈ нису у систему ПВО ( у оваквом облику као код нас ) заступљене. У миру немају никакву улогу у ситему ПВО ( док се не изврши идентификација непознатог ваздухоплова нема обарања ).
Пишите мало о систему ПВО….

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Luka na: Hrvatska zbog Korona virusa odlaže nabavku borbenih aviona

Trebalo bi od Čeha uzek koji L159 ALCA (konzervirani) ili od Talijana M346 da imaju na čemu letit dok se ne kupi novi lovac.

05. Apr 2020.Pogledaj

Luka na: Hrvatska zbog Korona virusa odlaže nabavku borbenih aviona

mogli smo uzeti i mađarske,ali ruski avioni nisu opcija. Izbor je ili zapadni avion ili ništa.

05. Apr 2020.Pogledaj

Luka na: Hrvatska zbog Korona virusa odlaže nabavku borbenih aviona

@Beduin 73 i nije tako malo, pogotovo ljeti kad su prenapućeni turistima, ali helikopterska služba nije potrebna samo zbog otoka već i za mjesta udaljena od bolnica, kao i zbog nesreća na autoputovima, a da i ne govorim koliko bi HGSSu dobro došla mogućnost da na raspolaganju po potrebi imaju i pravi SAR helikopter.

05. Apr 2020.Pogledaj

Send this to a friend