BEG airport status
Video reportaža: Čime raspolaže Rusko-srpski humanitarni centar Resursi na raspolaganju jedino uz odobrenja Vlade RS/ Foto: Dina Đorđević

Video reportaža: Čime raspolaže Rusko-srpski humanitarni centar

Posle tri godine od osnivanja Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu, detaljne informacije o njegovom radu mahom su nepoznate široj javnosti, uprkos činjenici da bi u slučaju poplava, požara ili druge vanredne situacije pomoć za spasavanje mogla da stigne upravo odatle.

Reč je o kompleksu čija opremljenost pruža široke mogućnosti – od hitne humanitarne pomoći, gašenja požara, spasavanja ljudi, do obuke stručnjaka, testiranja i demonstracija savremenih sredstava i tehnologija.

U sastavu Centra nalaze se rusko-srpska direkcija za odlučivanje i rukovođenje operacijama (mešovit rusko – srpski kolektiv od 35 zaposlenih), avijacijska grupa, vatrogasno-spasilačke jedinice, odred humanitarnog razminiranja koji je do sada uklonio oko 13.000 različitih eksplozivnih naprava, magacin sa rezervama materijalno-tehničkih zaliha – šatorima, krevetima, ćebadima, mobilnim agregatima, pumpama, čamcima.

„Avijaciona grupa“

Za dopremanje humanitarne pomoći, spasilačkih timova, pretragu, gašenje požara zadužena je tzv. „avijaciona grupa“ koju čine avioni i helikopteri srpskog MUP-a i Ministarstva vanrednih situacija Rusije.

Ruski vazduhoplovi imali su značajnu ulogu tokom 2012. godine. Požari u okolini Pirota, Čačka, Čigote, Prokuplja i Užica gašeni su pomoću jedne ruske letelica Il-76, dve Amfibije Be-200 i jednog višenamenskog helikoptera KA 32.

Uprkos velikoj pomoći koja je u istom periodu pružena susedima prilikom gašenja požara u okolini Mostara, kao najveći doprinos ovog Centra do sada može se smatrati pomoć pružena tokom majskih poplava prošle godine.  

Humanitarni Centar (1)
Upotreba resursa Rusko-srpskog humanitarnog centra tokom prošlogodišnjih majskih poplava / Tango Six.rs

Malo je verovatno, međutim, da ćemo u skorije vreme videti ruske letelice na Niškom aerodromu. Trenutna strategija rada ovog Centra zasnovana je na sprečavanju nastanaka većih požara u šumama za koje bi bilo neophodno reagovati iz vazduha.

Prevencija velikih požara

U razgovoru za naš portal, direktor ovog Centra, Viktor Safjanov istakao je da se najviše sredstava trenutno ulaže u obuku stručnjaka za satelitski monitoring, odnosno ispravno tumačenje podataka na osnovu kojih je moguće predvideti razmere budućih požara.

– Mnogo je bolje sprečiti požare i sanirati ih na vreme. Ako do požara velikih razmera dođe, možemo da gledamo kao da do tada neko nije odradio svoj posao. U tom slučaju Centar raspolaže malom, srednjom i velikom avijacijom, a njihova upotreba zavisi od karaktera požara – objasnio je Safjanov.

ff17b7a9162a005e19059a8e741b987eff10c1f2e2225aded0ffb2a9a086d376
Vozilo na daljinsko upravljanje kao preventivno sredstvo / Foto: Dina Đorđević

Za prevenciju požara velikih razmera koristi se osnovna snaga Centra – vatrogasno-spasilačka jedinica. U njenom sastavu se, između ostalog, nalazi i robot za područja koji su teško dostupna čoveku.

eee84aa390b7740b3ebd33c17658202a94324e9bb18c09578cadcd90a852d3e7
Na carinskoj kontroli trenutno se nalaze još 4 vatrogasna vozila / Foto: Dina Đorđević

Trenutna strategija Centra podrazumeva i dodatne obuke za stručnjake – spasioce, vatrogasce i deminere sa državnih fakulteta iz Niša, Beograda i sa Kriminalističko-policijske akademije Srbije. Obuku je tokom prošle godine prošlo 40 specijalista.

Region

Odmah po osnivanju Rusko-srpskog humanitarnog centra 2009. godine, saopšteno je da će se njegovi resursi koristiti i za vanredne situacije u drugim balkanskim zemljama.

Centar je u protekle tri godine pomogao u gašenju požara u okolini Mostara, Banja Luci je tokom poplava donirano 38 tona humanitarne pomoći, a Sarajevu 40 tona. Sloveniji je nakon strujnog kolapsa zbog prošlogodišnjih ledenih kiša isporučeno četiri mobilna generatora pojedinačne snage 120 kW.

Prema rečima Viktora Safjanova, trenutno nema zahteva za pomoć iz regiona, uprkos požarima u pojedinim delovima susednih zemalja.

U slučaju da neka od balkanskih zemalja uputi poziv za pomoć, Centar bi mogao da reaguje jedino uz saglasnost Vlade Republike Srbije na osnovu bilateralnih sporazuma koje naša zemlja ima sa susedima, objašnjava Safjanov. Vladino odobrenje čeka se i za reagovanje na teritoriji naše zemlje. Zbog toga se, kako ističe Safjanov, o Centru ne može govoriti kao o ruskoj vojnoj bazi, iako su pojedini mediji pisali o tome.

Takođe, prema rečima zaposlenih u ovom Centru, njegov rad za sada je izvestan do 2017. godine. Posle toga, ugovor između ruske i srpske Vlade prestaje da bude na snazi.

Tango Six je imao priliku da obiđe Rusko-srpski humanitarni centar i snimi trenutna tehnička sredstva kojima on raspolaže:

 

Autor:

Dina Đorđević Novinarka, Zamenica glavnog i odgovornog urednika dina.djordjevic@tangosix.rs

Komentari

P

Ukratko dobto došla pomoć za one države koje nemjau ništa ili imaju malo specujalističke opreme za pomoć i spašavanje ili kao eventualna nadopuna za one koji imaju već svoju opremu u slučaju većih katastrofa neviđenih razmjera. Vidim ovaj mali robotizirani gusjeničar za gašenje požara, to je vjerojatno onaj jedan MVF-5 od nekoliko desetaka koliko su isporučili iz tvrtke Dok-Ing za Rusko Ministarstvo za izvanredna stanja. Proizveden je na bazi vozila robota MV-4 za razminiravanje.

Odgovori
1

Nisam siguran, ali mislim da je robot na slici Jelka-4 ili Jelka-10, mada je moguce da je ruski EMERCOM nabavio i novije robote DOK-INGa.

P

Ne znam. Evo vam link pa usporedite “makine“ i vidite sami o kojoj je riječ. Ja samo znam ŠTO i za KOGA su radile moje kolege.
http://dok-ing.hr/products/firefighting/mvf_5

f

Ovo je MVF-5

Odgovori
1

U pravu ste, jsete MVF-5, ali verovatno starije generacije. DOK-INGov sajt pokazuje i „redizajniranu“ varijantu koja nije kao na slici.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Milos S na: Indirektna najava promene načina obuke državnih pilota helikoptera: Ružić predložio Vulinu obuku pilota Helikopterske jedinice u Vazduhoplovnoj akademiji?

@Meda Draz ja sam bio sportski padobranac u aeroklubu iz Kikinde. Nekada je sve to finansirala vojska. Sada finansiraš sam ili nadjes sponzora 😀mada neznam kako to izgleda i zašto bi te neko tu uopšte finansirao. Što se tiče skokova ako imaš dozvolu možeš da prodješ za oko 30 tak eura po skoku . Ako…

26. Jan 2022.Pogledaj

Mile na: Kosovske bezbednosne snage dobijaju američke bespilotne letelice RQ-20 Puma

Ozbiljno dobri lako prenosivi dronovi sa fenomenalnim karakteristikama , očigledno ih neko dobro savetuje kako da se nauružavaju .Ista firma pravi i dronove kamikaze u slučaju takvih nabavki što nije isključeno ovo može da bude ozbiljan problem za našu vojsku.Danas neki kosovski ministar je demantovao nabavku 40 dronova već 4 , da li se neko…

26. Jan 2022.Pogledaj

Slavko na: Indirektna najava promene načina obuke državnih pilota helikoptera: Ružić predložio Vulinu obuku pilota Helikopterske jedinice u Vazduhoplovnoj akademiji?

Meda Draz, za padobranstvo znam, prvi skok između 130 -150 evra, svaki naredni oko 50. Potrebno je 5 do 7 skokova sa prinudnim otvaranjem, nakon toga prelaziš na samostalno otvaranje padobrana uz povečanje visine (sa tim nešto raste i cena skoka). Nakon upisanih 50 skokova stičeš uslova za polaganje - Sportki padobranac A nivo. Dakle…

26. Jan 2022.Pogledaj

Feline na: Kosovske bezbednosne snage dobijaju američke bespilotne letelice RQ-20 Puma

@Ivkos Samo 4 minijaturna drona (40 dronova se prividelo nekom novinaru), i već trka u naoružanju? I veruješ da će U.S of A ikome iz ex-YU da proda/pokloni išta od ozbiljne opreme?! Komentara bez… Znaju oni da bi BAŠ sve upotrebljivo završilo u Turskoj…

26. Jan 2022.Pogledaj

Zulum na: Američki Zastava Film izgubio strpljenje čekajući Toma Kruza: Top Gan (realna verzija)

Ne zaboravi Top Gun Anthem by Harold Faltermeyer. Film vjerovatno neće ispuniti očekivanja. tko želi gledati 60 godišnjake kako igraju odbojku na pijesku.

26. Jan 2022.Pogledaj

Send this to a friend