BEG airport status
Video reportaža: Čime raspolaže Rusko-srpski humanitarni centar Resursi na raspolaganju jedino uz odobrenja Vlade RS/ Foto: Dina Đorđević

Video reportaža: Čime raspolaže Rusko-srpski humanitarni centar

Posle tri godine od osnivanja Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu, detaljne informacije o njegovom radu mahom su nepoznate široj javnosti, uprkos činjenici da bi u slučaju poplava, požara ili druge vanredne situacije pomoć za spasavanje mogla da stigne upravo odatle.

Reč je o kompleksu čija opremljenost pruža široke mogućnosti – od hitne humanitarne pomoći, gašenja požara, spasavanja ljudi, do obuke stručnjaka, testiranja i demonstracija savremenih sredstava i tehnologija.

U sastavu Centra nalaze se rusko-srpska direkcija za odlučivanje i rukovođenje operacijama (mešovit rusko – srpski kolektiv od 35 zaposlenih), avijacijska grupa, vatrogasno-spasilačke jedinice, odred humanitarnog razminiranja koji je do sada uklonio oko 13.000 različitih eksplozivnih naprava, magacin sa rezervama materijalno-tehničkih zaliha – šatorima, krevetima, ćebadima, mobilnim agregatima, pumpama, čamcima.

„Avijaciona grupa“

Za dopremanje humanitarne pomoći, spasilačkih timova, pretragu, gašenje požara zadužena je tzv. „avijaciona grupa“ koju čine avioni i helikopteri srpskog MUP-a i Ministarstva vanrednih situacija Rusije.

Ruski vazduhoplovi imali su značajnu ulogu tokom 2012. godine. Požari u okolini Pirota, Čačka, Čigote, Prokuplja i Užica gašeni su pomoću jedne ruske letelica Il-76, dve Amfibije Be-200 i jednog višenamenskog helikoptera KA 32.

Uprkos velikoj pomoći koja je u istom periodu pružena susedima prilikom gašenja požara u okolini Mostara, kao najveći doprinos ovog Centra do sada može se smatrati pomoć pružena tokom majskih poplava prošle godine.  

Humanitarni Centar (1)
Upotreba resursa Rusko-srpskog humanitarnog centra tokom prošlogodišnjih majskih poplava / Tango Six.rs

Malo je verovatno, međutim, da ćemo u skorije vreme videti ruske letelice na Niškom aerodromu. Trenutna strategija rada ovog Centra zasnovana je na sprečavanju nastanaka većih požara u šumama za koje bi bilo neophodno reagovati iz vazduha.

Prevencija velikih požara

U razgovoru za naš portal, direktor ovog Centra, Viktor Safjanov istakao je da se najviše sredstava trenutno ulaže u obuku stručnjaka za satelitski monitoring, odnosno ispravno tumačenje podataka na osnovu kojih je moguće predvideti razmere budućih požara.

– Mnogo je bolje sprečiti požare i sanirati ih na vreme. Ako do požara velikih razmera dođe, možemo da gledamo kao da do tada neko nije odradio svoj posao. U tom slučaju Centar raspolaže malom, srednjom i velikom avijacijom, a njihova upotreba zavisi od karaktera požara – objasnio je Safjanov.

ff17b7a9162a005e19059a8e741b987eff10c1f2e2225aded0ffb2a9a086d376
Vozilo na daljinsko upravljanje kao preventivno sredstvo / Foto: Dina Đorđević

Za prevenciju požara velikih razmera koristi se osnovna snaga Centra – vatrogasno-spasilačka jedinica. U njenom sastavu se, između ostalog, nalazi i robot za područja koji su teško dostupna čoveku.

eee84aa390b7740b3ebd33c17658202a94324e9bb18c09578cadcd90a852d3e7
Na carinskoj kontroli trenutno se nalaze još 4 vatrogasna vozila / Foto: Dina Đorđević

Trenutna strategija Centra podrazumeva i dodatne obuke za stručnjake – spasioce, vatrogasce i deminere sa državnih fakulteta iz Niša, Beograda i sa Kriminalističko-policijske akademije Srbije. Obuku je tokom prošle godine prošlo 40 specijalista.

Region

Odmah po osnivanju Rusko-srpskog humanitarnog centra 2009. godine, saopšteno je da će se njegovi resursi koristiti i za vanredne situacije u drugim balkanskim zemljama.

Centar je u protekle tri godine pomogao u gašenju požara u okolini Mostara, Banja Luci je tokom poplava donirano 38 tona humanitarne pomoći, a Sarajevu 40 tona. Sloveniji je nakon strujnog kolapsa zbog prošlogodišnjih ledenih kiša isporučeno četiri mobilna generatora pojedinačne snage 120 kW.

Prema rečima Viktora Safjanova, trenutno nema zahteva za pomoć iz regiona, uprkos požarima u pojedinim delovima susednih zemalja.

U slučaju da neka od balkanskih zemalja uputi poziv za pomoć, Centar bi mogao da reaguje jedino uz saglasnost Vlade Republike Srbije na osnovu bilateralnih sporazuma koje naša zemlja ima sa susedima, objašnjava Safjanov. Vladino odobrenje čeka se i za reagovanje na teritoriji naše zemlje. Zbog toga se, kako ističe Safjanov, o Centru ne može govoriti kao o ruskoj vojnoj bazi, iako su pojedini mediji pisali o tome.

Takođe, prema rečima zaposlenih u ovom Centru, njegov rad za sada je izvestan do 2017. godine. Posle toga, ugovor između ruske i srpske Vlade prestaje da bude na snazi.

Tango Six je imao priliku da obiđe Rusko-srpski humanitarni centar i snimi trenutna tehnička sredstva kojima on raspolaže:

 

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Dina Đorđević Novinarka, Zamenica glavnog i odgovornog urednika dina.djordjevic@tangosix.rs

Komentari

Pe

Ukratko dobto došla pomoć za one države koje nemjau ništa ili imaju malo specujalističke opreme za pomoć i spašavanje ili kao eventualna nadopuna za one koji imaju već svoju opremu u slučaju većih katastrofa neviđenih razmjera. Vidim ovaj mali robotizirani gusjeničar za gašenje požara, to je vjerojatno onaj jedan MVF-5 od nekoliko desetaka koliko su isporučili iz tvrtke Dok-Ing za Rusko Ministarstvo za izvanredna stanja. Proizveden je na bazi vozila robota MV-4 za razminiravanje.

Odgovori
12

Nisam siguran, ali mislim da je robot na slici Jelka-4 ili Jelka-10, mada je moguce da je ruski EMERCOM nabavio i novije robote DOK-INGa.

Pe

Ne znam. Evo vam link pa usporedite “makine“ i vidite sami o kojoj je riječ. Ja samo znam ŠTO i za KOGA su radile moje kolege.
http://dok-ing.hr/products/firefighting/mvf_5

fi

Ovo je MVF-5

Odgovori
12

U pravu ste, jsete MVF-5, ali verovatno starije generacije. DOK-INGov sajt pokazuje i „redizajniranu“ varijantu koja nije kao na slici.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

radovanovic na: Sloveniji isporučen prvi protivpožarni avion Air Tractor AT-802

Pa da tačno ali je Srbija ipak prodala Kanadere navodno nije bilo pogodnih jezera za zahvat vode jer su postojeća mala i dosta zaprljana što je po mišljenju mnogih obična glupost ali ajde da verujemo da je tako.

30. May 2023.Pogledaj

Mika na: Sloveniji isporučen prvi protivpožarni avion Air Tractor AT-802

Ako ste pročitali članak, u njemu piše da će se na dva dvosjeda montirati plovci. Također, osim malo mora, Slovenija ima dva velika jezera, Bled i Bohinj. Sa ovog zadnjeg su hrvatski kanaderi uzimali vodu na velikim požarima prošle godine. Znači, ne moraš nužno imat more da bi nabavljao kanadere.

30. May 2023.Pogledaj

Xerxes na: [RAT U UKRAJINI] Pad Bahmuta, Ukrajinci upali na teritoriju Rusije, ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo najverovatnije ove godine dobija prve borbene avione F-16

Ne postoji nikakav legendarni "ogromni gasovod" ka istoku. Svakako nista uporedivo sa gasovodnim kapacitetima prema EU. Dakle, neko te je slagao ili si ga sam izmislio. To je Putinova prica kojom hoce da kaze da njemu EU i njeno trziste nisu potrebni, kao ko vas *ebe, ako necete vi ima ko hoce. Stvarnost je medjutim…

30. May 2023.Pogledaj

radovanovic na: Sloveniji isporučen prvi protivpožarni avion Air Tractor AT-802

Ok naravno ali i Slovenija je uzela i kopnenu varijantu sa klasičnim stajnim trapom,mreža malih aerodroma je bila široko raširena kod nas jer je privredna avijacija zaprešivala useve privrednih kombinata i svako takvo letelište je uglavnom imalo hidrantsku mrežu za punjenje aviona vodom tako da to nije bio problem a inače jedan helikopter košta kao…

30. May 2023.Pogledaj

Xerxes na: Direktorat odobrio Vansiju korišćenje nove umetnute piste od 6. juna

To nije "crtez-projekt" nego stanradizovani Airport Chart publikovan od strane srpskog ANSP kao AIP amandment.

30. May 2023.Pogledaj