BEG airport status
Peru kupuje nove Spartane

Peru kupuje nove Spartane

BEOGRAD – Ratno vazduhoplovstvo Perua je poslednjeg dana 2014. godine postpisalo ugovor o nabavci dva taktička transportera C-27J Spartan sa italijanskom frimom Alennia Aermacchi, delom Finnmeccanica grupe. Vrednost ugovora koji pored isporuke aviona obuhvata i logističku i tehničku podršku iznosi 100 miliona evra.

 
 
Alenia Aermacchi C-27J for the FAP
 
 
Ugovor vredan 100 miliona evra, koji je Ratno vazduhoplovstvo Perua potpisalo 31. decembra 2014. sa kompanijom Alennia Aermacchi o nabavci 2 trasportera C-27J Spartan, ne predstavlja prvu nabavku ove vrste za Peruansku vojsku. Naime, u decembru 2013. godine, Peru je je poručio prva dva Spartana koji će biti isporučeni početkom ove godine, navodi se u saopštenju italijanske kompanije.

Nedavnim ugovorom sa kraja prošle godine, koji pored aviona obuhvata tehničku i logističku podršku, broj poručenih Spratana za RV Perua je porastao na 4. Poslednja dva C-27J stižu u Peru najkasnije do 2017. godine.

Prema izjavama iz Peruanske vojske koje prenosi Allenia Aermacchi, transporter C-27J Spartan je izabaran zahvaljujući svojim mogućnostima da funkcioniše sigurno, ekonomski efikasno i uz relativno male troškove u svim operativnim uslovima i sredinama karakterističnim za Peru. Posebno se ističe njegova sposobnost da sleće na veliki broj aerodroma, uključujući i nepripremljene piste na velikim visanama u Andima.
 
 
C-27J in Peru_credit Danny Moeri (1)
 
 
Pored Perua, Spartan u sastavu svog RV imaju i Italija, Grčka, Bugarska, Litvanija, Rumunija, Maroko, Slovačka, SAD, Meksiko i Australija. Od 2003. godine kada je potpisan prvi ugovor sa Grčkom, do danas, poručeno je 80 primeraka ovog aviona, a poslednja je to učinila Slovačka u oktobru prošle godine o čemu je bilo reči na našem portalu.

U toku je dalji razvoj ovog aviona, a 2016. italijanske vazduhoplovne snage konvertovaće 3 svoja aviona C-27J u varijantu MC-27 ’’Praetorian’’ koji predstavlja privatni projekat firmi Alenia i američke kompanije ATK. MC-27J je višenamenski avion za komandovanje i kontrolu i predstavlja leteću topovnjaču naoružanu preciznim projektilima a opciono i topom. Moći će da izvršava i zadatke osmatračkih, izviđačkih i obaveštajnih misija.
 
 

  Komentari

  Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

  Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

  Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

  Ostavite odgovor

  Najnoviji komentari

  Igor na: Generalni Direktor Dassault Aviation za RTL o Rafalima koje je nabavila Hrvatska: u pitanju su avioni kakve ima i RV Francuske, moći će da se koriste bar 30 godina

  Grčka ima 3,5x veći BDP, 2,5x više stanovnika i 1,5x veću površinu od Hrvatske. Ima aktivno više od 250 borbenih aviona i još naručuju (znači više od 20x aviona od HR). Nigdje nisam pročitao komentar da je nova narudžba Rafala za Grčku ovekill dok eto Hrvatska neće moći ni gorivo natočiti u svojih 12 aviona.…

  03. Dec 2021.Pogledaj

  Edo na: [POSLEDNJA VEST] Ujedinjeni Arapski Emirati potpisali ugovor za nabavku 80 aviona Rafal za verovatno ne manje od 15 milijardi dolara

  pa imaju trenutno 60 komada miraga 2000 pa je ovo vjerojatno zamjena za njih. A imaju i 80 komada f-16 Block 60

  03. Dec 2021.Pogledaj

  Miloš77 na: [POSLEDNJA VEST] Ujedinjeni Arapski Emirati potpisali ugovor za nabavku 80 aviona Rafal za verovatno ne manje od 15 milijardi dolara

  Fino isplanirano. Modernizuju Miraże 2000 dok se prave Rafali F4 od kojih prvi komadi neće stići pre 2025-te a inicijalna borbena sposobnost tek par godina kasnije. Tada počinju da izbacuju najstarije Miraže 2000 i F-16 iz upotrebe zamenjujući ih sa F4, i pazare još pedesetak novih aviona verovatno drugog proizvođača.

  03. Dec 2021.Pogledaj

  Send this to a friend