BEG airport status
LYBE 2214:00 Z 250°05KT CAVOK 06/M02 Q1028 NOSIG=
Analiza reda letenja regije 4. dio: Adria i Montenegro "Adria u svojim Europskim valovima u načelu frekvencije dijeli na jutarnje i večernje, kao što to radi i Air Serbia, no kako u dobrom dijelu linija količina frekvencija jest skromna tako je i broj potencijalnih konekcija još skromniji".

Analiza reda letenja regije 4. dio: Adria i Montenegro

Za razliku od Air Serbie i Croatie, dvije preostale kompanije imaju daleko manje letova, pa je i sustav bitno jednostavniji.

Adria

Adria ima tri stvarna vala tijekom dana od kojih su prvi i treći prema Europi, dok je drugi feeding val.

Tek par letova postoji u 4. valu, koji je nekada imao gotovo isti broj letova kao i 2. val i bio istinski feeding val. Danas u 2. valu Adria pokriva sve feeding letove, a tek višak letova nakon svakodnevnih letova u 2. valu leti se u 4. valu. Izuzetak je jedino Tel Aviv koji ima oba svoja leta u 4. valu, no isti nije feeding linija. Sveukupno u 4. valu Adria ima tek 14 tjednih letova (Priština 6 od 13 tjednih letova, Skopje 3 od 10 letova, Tel Aviv oba leta, te Tirana 3 od 10 tjednih letova).

tabela-1

Tablica pokazuje da je konektiranost relativno dobra, daleko bolja od Croatie, no ne tako dobra kao kod Air Serbie.

Adria u svojim Europskim valovima (1. i 3.) u načelu frekvencije dijeli na jutarnje i večernje, kao što to radi i Air Serbia, no kako u dobrom dijelu linija količina frekvencija jest skromna tako je i broj potencijalnih konekcija još skromniji, te svakako nedostatan.

tabla-2

U valove se ne mogu uklopiti London, Manchester i Moskva.

Jednako tako je vidljivo da Adria ima daleko manje feeding letova nego dok je bila u vrhuncu prisutnosti u regiji:

tabla3

Dakle, broj feeding linija se gotovo prepolovio spram 2009. godine, pri čemu su te godine 2. i 4. val bili gotovo jednako veliki, a danas je 2. val dva i pola puta veći od 4. vala.

Od pogrešaka u redu letenja Amsterdam i Beč se prilagođavaju valovima KLM-a i Austriana, ali zbog toga su vrlo odmaknuti od konekcija u Ljubljani, te putnik mora čekati preko 3 sata na konekciju. Pomicanje leta za Beč od samo pola sata kasnije bi još uvijek pokrivalo konekcije u Beču, ali bi i smanjilo vrijeme transfera u Ljubljani.

Manchester se može uklopiti u jutarnji val i nije mi jasno pomicanje leta subotom u 2. val uz polazak prije 2. vala. I Gatwick bi se mogao uklopiti u 1. val, a na Gatwicku je moguće nabaviti slotove i u to vrijeme (za razliku od Heathrowa).

Obzirom da Sarajevo savršeno pristaje u 2. feeding val, nikako mi nije jasno zašto dva od četiri leta kreću dva sata prije početka 2. vala i istime dolaze puno prerano uz predugo vrijeme konekcije. Iskreno ne mogu dokučiti razlog tako čega, poglavito što linija ima tek vrlo skromnu frekvenciju od 4 tjedna leta.

Moskva se u svim frekvencijama ne uklapa ni u jedan val i očito je da je prilagođena valovima Aeroflota koji je code-share partner na liniji. Da je prioritet bila konektiranost Adrije obzirom na 6 tjednih letova mogla se razdijeliti u 3 jutarnja leta sa kasnijim dolaskom i 3 popodnevna sa ranijim polaskom. No, kako je ova konektiranost loša, poglavito obzirom na malen broj letova u 4. valu svakako je bolja opcija da Adria ovdje feeda Aeroflot čak i pod cijenu vrlo loše konektiranosti na vlastite feeding linije.

Linije za Prag i Berlin su se mogle bolje centrirati u val kako bi smanjile vremena konekcija u odlasku, te povećali vrijeme konekcije u dolasku koje je sada nepotrebno blizu i ostavlja mogućnost kašnjenja konekcija u slučaju poremećaja u prometu. Ostavljam rezervu da ovakav polazak ima veze sa možebitnim konekcijama u tim aerodromima.

No najveća pogreška su linije za Munchen i Paris koje kreću 20 minuta prije 1. vala, i time gube konektiranost na dobrom dijelu feeding letova, što je potpuno nepotrebno. Ili su obije linije trebale biti pomaknute nešto kasnije (i time izgubiti nešto konekcija u ovim hubovima) ili su linije u 4. valu mogle biti pomaknute u dolascima pola sata ranije (kao što je pomaknuta i Priština), što je više nego izvedivo jer je 4. val duži za tri sata od potrebnog vremena za rotacije.

Montenegro

Montenegro je do prije par godina letio feeding letove iz Podgorice prema Skopju, Prištini i Nišu, no iste je prekinuo i time više nema niti ovaj mini-hub. Ti letovi su dolazili rano ujutro u Podgoricu, a vraćali su se u predvečerje. Upravo stoga su konekcije bile vrlo loše jer se na neke letove čekalo satima u Podgorici. I dok Niš nije imao alternativu, ostale dvije feeding linije su imale daleko bolje opcije u ostalim legacy carrierima.

montenegro-airlines-reviews-montenegro-airlines-airplane-2244x1452
„Čak i pod cijenu da je neki ozbiljan legacy carrier imao volje ući sa Montenegrom u blisku suradnju, to nije bilo ostvarimo obzirom na broj frekvencija prema hubovima za koje je letio Montenegro.“

Danas Podgorica može svoje linije feedati samo iz Beograda, no kako je broj potencijalnih konektiranih frekvencija vrlo nizak poglavito u usporedbi sa direktnim linijama iz Beograda, potencijale otvara samo niska cijena karata. No, postaviti nižu cijenu karata uz toliko velike devijacije (putovati na sjeverozapad preko jugozapada) i činjenicu da su dva lega konektirane veze svakako skuplja opcija od direktnog leta stavlja u pitanje isplativost takvih jeftinijih karata. Jedina iole prihvatljiva devijacija je linija za Rim, no dobar dio letova za Rim se ne poklapa sa letovima za/iz Beograda ili su pak vremena konekcija vrlo duga.

U svakom slučaju skori code-share ugovor Air Serbie i Montenegra će svakako omogućiti otvaranje novih linija Montenegra prema Italiji uz konekcije iz Beograda, te možebitnu konekciju za Rim kao dodatak već zavidnom broju frekvencija iz Beograda. Naravno, istim će Montenegro postati feeder Air Serbije, no budimo realni Montenegru i jest nedostajala strateška suradnja sa alijansom ili bar ozbiljnom legacy carrierom da potencijalnim putnicima omogući kvalitetne konekcije. Čak i pod cijenu da je neki ozbiljan legacy carrier imao volje ući sa Montenegrom u blisku suradnju, to nije bilo ostvarimo obzirom na broj frekvencija prema hubovima za koje je letio Montenegro.

Kako Montenegro nema hub mjesta za pogreške nema. No, na liniji iz Beča za Podgoricu polasci su u razmaku od samo dva sata. Isto je rezultirano činjenicom da Monenegro pokriva prvi jutarnji val u Beču, no iz istog razloga kreće iz Beča u 10:30 sati. Bolja opcija bi bila da Austrian svoj let obavi u vlastitom popodnevnom valu i time poveća razmak oba leta, no razumljivo je da Austrian pokušava pokriti svoj prioritetni južni val vlastitim letom.

Obzirom na broj letova koje Montenegro ima sveukupno i na broj potencijalnih putnika, iskreno, sklopljeni red letenja jeste najbolje što su mogli napraviti, sa ispravnim razmacima frekvencija i pokrivenošću valova hubova za koje lete.

Komentari

H

Vrlo dobar članak. Čestitke.

Odgovori
A

Hvala puno…

C

Sve pohvale za tekst .

Odgovori
A

Hvala Laki…

A

S obzirom na trenutacni politicki menadzment u Montenegro Airlinesu i ovaj red letenja je premija .Gospodine Scuricu zanemarili ste cinjenicu da MGX ima dvije stajne noge : jedna je Beograd a druga je Moskva . Bitku za Moskvu je izgubio proslog ljeta a ovog ljeta je dokrajcen (ruske kompanije su brojem frekvencija prevazisle MGX ) dok za Beograd sansa postoji .Ako pristanu da mijenjaju red letenja za Beograd naustrb nekakvog obecanja da ce ih EY pomoci onda je to put u bankrot.Trebate vidjeti i finansijske pokazatelje MGX u prihodovnoj strani i zakljucicete da su 2012.godine imali 80 miliona eura prihoda (profesionalni menadzment) koji je lani 2015.paona 65 miliona evra (politicki menadzment)…Izgubiti 15 miliona evra prihoda je slozicete se premnogo za ovako malog nacionalnog airlinesa.

Odgovori
A

Moskva svakako jest bitna, no ona nikako ne može biti hub preko kojeg bi potencijalnim putnicima iz Crne Gore mogli putovati u Središnju, Južnu i Zapadnu Europu, Afriku, Bliski Istok, te Sjevernu Ameriku. Svaka destinacija jest važna, no Moskva nije prioritet Montenegra Airlines. Njemu treba veza više puta dnevno za jedan jak hub preko kojeg mogu ostvariti konekcije prema ostatku svijeta.

Ulaskom u deal sa Etihdom Montenegro dobija konekcije preko Beograda na Istok, Rima na Zapad, te Berlina i Dusseldorf na Sjever. I to vrlo dobre konekcije.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Mayer na: Srpski MiG-ovi 29 na nivou MiG-29M2? Da li je i koliko realno?

@Vlad Nemoguce je porediti Sputnjik, koji je u principu studio u podrumu ruske ambasade u BG gde rade i gostuju mahom neki obskurni likovi iz devedesetih + kvazi antiglobalisticka mladja generacija, sa BBC koji je najstariji javni servis na svetu i u mongom domenima de fakto standard! Mislim da ste tendenciozno promasili temu.

22. Jan 2020.Pogledaj

max na: Hrvatska ponovo u procesu nabavke višenamenskih borbenih aviona

Ja se potpuno slazem da mi nemamo novca/resursa za air superiority fighter, ne samo za kupnju nego ako i kupimo necemo imati za vježbe, održavanje, opremu, oružje itd. Imat ćemo pilote bez iskustva i malo naleta. Osobno bih bio najsretniji kad bi prioritet kod nabave bio offset i cijena naleta, meni se svidjala ponuda Koreanaca…

22. Jan 2020.Pogledaj

Mayer na: Srpski MiG-ovi 29 na nivou MiG-29M2? Da li je i koliko realno?

>> Ova vest nije samo kratka i površna već i veoma konfuzna i zbunjujuća. Informacija je najverovatnije dobijena iz ruske Federalne službe za vojno-tehničku saradnju Moja greska, odnosno nepotreban komentar, autor i sam navodi o cemu se tu radi. Kao i sve sto Sputnjik & "federalna sluzba" objavljuju: "kratko, povrsno, konfuzno, zbunjujuce"...

22. Jan 2020.Pogledaj

Štrumfgoda na: Obaranje ukrajinskog Boinga 737: Krivac nije nesposobni komadant PVO sistema već direktor civilnih vazduhoplovnih vlasti Irana

Hajde nemoj, molim te. GlobalResearch spada u kategoriju najvećeg smeća na internetu - antivaxxing, chemtrailsi, ljudi gušteri, negacija holokausta i globalnog zagrijavanja, i tako to. Čak su neko vrijeme gurali i teoriju Zemlje kao ravne ploče, pa je to kasnije sve uklonjeno.

22. Jan 2020.Pogledaj

AL-41F1 na: Srpski MiG-ovi 29 na nivou MiG-29M2? Da li je i koliko realno?

@MIlos77 Egipat dobija drasticne popuste pri kupovini naoruzanja, sto od SAD sto od Rusije zbog njihove strateske lokacije i kontrole kanala. Nekako svi gledaju da budu "dobri" s njima i gleda im se kroz prste za mnogo cega. Ne verujem da bi za nas bila ta cena. Verovatno za 2 milijarde ne bi dobili vise…

22. Jan 2020.Pogledaj

Send this to a friend