BEG airport status
[VIDEO] Prva bojeva gađanja i raketiranja iz helikoptera Kiowa Warrior u Hrvatskoj Bojeva gađanja ujedno i završna obuka vazduhoplovnih tehničara u opsluživanju helikoptera u borbenim uslovima na terenu / Foto: Ministarstvo odbrane RH

[VIDEO] Prva bojeva gađanja i raketiranja iz helikoptera Kiowa Warrior u Hrvatskoj

Prva bojeva gađanja i raketiranja iz helikoptera OH-58D Kiowa Warrior izvedena su juče na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ u Slunju, saopštava Ministarstvo odbrane Republike Hrvatske.

Kako navode, bojeva gađanja izveli su pripadnici Eskadrile helikoptera (EH) 93. vazduhoplovne baze Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane iz kasarne „Pukovnik Mirko Vukušić“. To su bila prva izvedena bojeva gađanja i raketiranja pilota u njihovoj letačkoj karijeri, ali i završna obuka vazduhoplovnih tehničara u opsluživanju helikoptera u borbenim uslovima na terenu, kažu iz Ministarstva i dodaju:

– Gađanja i raketiranja su provedena iz zraka puškostrojnicama 12,7 mm i nevođenim raketnim zrnima (NRZ) Hydra 70 mm na ciljeve na zemlji slunjskog poligona, a cijeli proces evidentiranja pogodaka vodili su američki timovi ocjenjivača. Ova gađanja kruna su letačke obuke koju provode američki instruktori letenja i održavanja tehnike.

Proces evidentiranja pogodaka vodili su američki timovi ocenjivača / Foto: Ministarstvo odbrane RH

Prema njihovim navodima, prvo samostalno upravljanje helikopterima OH-58D Kiowa Warrior hrvatski piloti će imati za 22. godišnjicu VRO „Oluja“ 5. avgusta ove godine kada će zajedno sa drugim pilotima i letačkim posadama učestvovati u preletu. Takođe, američki instruktori ostaće i dalje u bazi Zemunik kako bi vodili obuku prvih probnih pilota, kao i sve predviđene preobuke i obuke instruktora vazdušno-tehničkog i letačkog osoblja, kažu oni:

– Obuku na održavanju i pregledima helikoptera OH-58D Kiowa Warrior završili su i zrakoplovni tehničari koji su položili ispite za cijeli proces obuke koji je obuhvaćao temeljni dio, tzv. linijskog održavanja helikoptera. Temeljni dio završili su tehničari po specijanostima ZIM (zrakoplovni motor) i IRE/naoružanje (instrumenti, radio i elektro oprema te naoružanje), a paralelno sa letačkom obukom tehničare su obučavali djelatnici iz tvornice Rolls- Royce za obuku na motoru M250-C30R koja je također završena.

Po prvi put osposobljeni i za nadopunjavanja helikoptera s gorivom bez gašenja motora / Foto: Ministarstvo odbrane RH

U završnom ciklusu obuke, zrakoplovni tehničari osposobljeni su i za provedbu  stručnog nadzora po dokumentaciji i svim sustavima helikoptera OH-58D Kiowa Warrior, a posebna je pažnja usmjerena na  sustav naoružanja. Također po prvi puta osposobljeni su i za nadopunjavanja helikoptera s gorivom bez gašenja motora helikoptera. –

Američki timovi do kraja godine stručna i logistička podrška / Foto: Ministarstvo odbrane RH

Vazduhoplovni tehničari postupno su već započeli sa preuzimanjem i samostalnim sprovođenjem nekih pregleda i radova, propisanih po tehničkoj dokumentaciji helikoptera. Međutim biće im i dalje potrebna stručna pomoć i logistika američkih timova u svim segmentima održavanja ovog tipa helikoptera, nakon čega će vazduhoplovni tehničari biti u potpunosti spremni da samostalno preuzmu održavanje tih helikoptera, objašnjava glavni inženjer tehnike 93. vazduhoplovne baze pukovnik Marin Žunić.

Helikopteri Kiowa Warrior primarno se koriste za izviđanje i napad / Foto: Ministarstvo odbrane RH

– Helikopteri OH-58D Kiowa Warrior primarno se koriste za izviđanje i napad. U borbenim uvjetima koristi se za protuoklopno djelovanje, blisku i vrlo blisku zračnu potporu, pratnju i zaštitu konvoja (escort), korekciju i navođenje topničke precizne paljbe te zapovijedanje i nadzor iz zraka digitalnim modemima i štićenim kanalima. U civilne svrhe mogu se koristiti u akcijama traganja, nadzoru granice, pomoći u slučaju prirodnih katastrofa te izviđanju i snimanju različitih incidentnih situacija. – navode iz Ministarstva odbrane Republike Hrvatske.

Ažurirano 03.08:

Noćno gađanje i raketiranje helikopterima OH-58D Kiowa Warrior izvedeno je juče na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ na Slunju, saopštava Ministarstvo odbrane RH.

Njemu su prisustvovali potpredsednik Vlade i ministar odbrane RH Damir Krstičević, načelnik Glavnog štaba Oružanih snaga RH Mirko Šundov, kao i komandant Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane RH general-major Miroslav Kovač sa saradnicima. Bojno gađanje izveli su pripadnici Eskadrile helikoptera (EH) 93. baze Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane.

Piloti koristili NVG opremu za noćno letenje / Foto: Ministarstvo odbrane RH

– Gađanja i raketiranja u noćnim uvjetima provedena su iz zraka puškostrojnicama 12,7 mm i nevođenim raketnim zrnima (NRZ) Hydra 70 mm na ciljeve na zemlji, pri čemu su piloti koristili NVG opremu za noćno letenje (Night Vision Googles – NVG).

Po završetku bojnog gađanja i raketiranja pripadnici EH vraćaju se u svoju matičnu bazu, a helikopteri Kiowa Warrior javnosti će se predstaviti u Kninu, u subotu, 5. kolovoza tijekom svečanog obilježavanja Dana Domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 22. obljetnice VRO „Oluja“. – kažu iz Ministarstva odbrane RH.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Marta Lutovac Zamenica glavnog i odgovornog urednika marta.lutovac@tangosix.rs

Komentari

Be

Niti 4 mjeseca od 1.leta do bojeva gadjanja…….not bad at all

Odgovori
fr

Neće puno više proći vrimena i ide gađanje sa Helfayerom.

Be

Mislis reci hellfireom?

Vi

Da, to je mislio. :-)

Kr

Tako je to sa Amerikancima. Nijemci bi to razvukli da nabiju putne troškove

Dr

@Medo smora meni je bilo dovoljno da procitam link i sve mi je bilo jasno to je kao da ste mi napisali da procitam sta je FAZ napisao o BNDu…. smesno , nije mi jasno da vi ne razumete da ce remont biti nemoguc… iz politickih i jos nekih regionalnih razloga … aa jedne strane vas premijer izjavljuje da je HR „brana prodoru Rusije“ a sa druge hocete remont u Rusiji smesno do bola !!

fr

Zna se što sam mislija – http://imgur.com/a/G8YrV

fr

Dragan Dubonjac ista stvar je sa vojnom opremom koju dobivate vi od kako kažete agresora , ili kako se okrećete Rusiji a NATO vježba u vašoj zemlji i ima veća prava nego braća rusi a što se tiče remonta to te netriba brinut buš videl kako će ići glatko , na koji način i gdje!

Vi

Bit će to dobra priča!

Odgovori
St

Ovako nase gazele dejstvuju svaki tjedan. :)

Vi

Nekako sumnjam u to, ali…samo neka one dejstvuju! ;-)

fr

Slabo je to dejstvovanje a da je svaki tjedan ne slabo nego nemoguće, i neistinito!

Ba

Vrijeme je bilo. Godinu dana od dolaska- baš se oteglo. Sjajno izgedaju u formaciji, komplimenti.

Žalim što momci koji su snimali gađanje posao nisu obavili kao na početku filma- nervozno dosta, naročito ovaj dio sa zemlje- nisu ponijeli stalak? Pitanje ko zna za konfiguraciju naoružanja: Kada nosi mitraljez- može li pored njega da složi još jedan saćasti lanser? Može li da „složi“ dva saćasta na jednoj strani? Ide li takva konfiguracija?

Odgovori
Me

Ovo ti je najstandardnija/najjeftinija konfiguracija:
– 1 lanser HYDRA
– 1 mitraljez
Većina KIOWA u Zadru je, za sada, u toj konfiguraciji.
Nisam nigdje vidio snimak ili fotku sa 2 lansera po 1 strani.

Ba

Znači 7 raketa po misiji? Znam da će neko reći „Ne treba više…“, ali tanko mi se to čini. Taman da nešto počneš i ne završiš. Kao protioklopna i izviđačka varijanta sve ok, ali ovo „blisku i vrlo blisku zračnu potporu“… Neoklopljen, spor i težak sa malim lanserima za nevođena zrna… da djeluje po nekoj liniji, po nekoj brigadi pješadije? Teško. Nije ovo helikopter za zračnu podršku pješadiji. Ovo je odličan izviđač, sa dobrim potencijalom za protioklopnu borbu.

Me

Može i 2 x 7 (1 lanser sa svake strane).
HYDRA + AWKS je iznimno dobra kombinacija samo ćemo to još morati malo sačekati da tako nešto uđe u budžet.
Ovaj helikopter se i definira kao borbeni izviđač, ali se za borbe malog intenziteta pokazao izvrsnim (Ameri su ih stalno koristili na svim ratištima u toj ulozi, a sada im traže i povratak u službu, jer su skužili da im zamjene i nisu baš uspješne).
Pa nećeš slati helikopter na pješadiju kao jedini odgovor, takva taktika nema smisla.
Osim toga, pošto nije puno oklopljen, dosta je brz i pokretljiv, a izuzetno je malen, tako da se može bez problema kretati i izlijetati u blisku podršku. A i velika prednost mu je što polijeće u roku „odmah“, priprema mu je kratko traje, kao i nadopuna gorivom (s motorom u radu) i municijom.

Ba

Većinom se slažem. Generalno mi se „Kiowa“ dopada. Mislim da je to odlična platforma za potragu za ciljevima i navođenje artiljerije.

Što se tiče Amera- jesu ga koristili, ali imali su velike gubitke u obaranjima vatrom sa zemlje. Takođe- smrtnost posada je bila izrazito velika (50% tačno na svim rušenjima). Ovo mogu da shvatim- to je sudbina svakog lakog helića kada naiđe na vatru 23mm topa u Avganistanu- prepolovi ga.

Što se tiče dinamike- pokretljiv vjerovatno jeste, ali veoma, veoma spor- koliko je meni poznato najsporiji helikopter u svojoj klasi (vremenom povećavana težina do samih granica platforme).

de

Dobar je ovo helikopter iako nije cistokrvni borbeni. U odnosu na slicne platforme izdavaja ga dosta dobra elektronska oprema,mogucnost letenje u svim meteo uslovima danju I nocu kao I borbeno djelovanje. Dobar su posao napravili hrvati sa kiowama, prevnestveno jer je prilicno jeftin sat leta kiowe,zatim veliki lager rezervnih dijelova.

To

Može se kombinirati sa lanserima a to će se svakako postavljati po potrebi zadataka. Što se tiće Hydre 70 OSRH će uvesti i modificiranu, laserski navođenu 70 mm tzv APKWS . Ne treba raditi nikakve upgrade već se koriste lanseri od hydre.
https://www.youtube.com/watch?v=Hpm7_INvUHM
Pored helfire na kiowama RH će biti i drugo laserski navođeni projektil. Puno je jeftiniji od helfire ali sa nešto manjim dometom ( 5 km).

To
To

Banja Luka

Pročitaš li statistiku, vidjeti ćeš da su im gubici Kiowa bili jako mali s obzirom na broj sati leta. To je aparat za kojim plaću u USarmy.
Snage američke vojske angažirale su inačice OH-58D u operacijama Iraqi Freedom u Iraku i Enduring Freedom u Afganistanu. Osim u borbenim, OH-58D sukladno svojim mogućnostima sudjeluju u manjoj mjeri i u zadaćama MEDEVAC-a. Inačice OH-58D angažirane u Iraku i Afganistanu dosad su imale ukupno oko 840 000 sati naleta s učinkovitosti izvršenja zadaća od 90 %.
To je nočna ptica i teško ju možeš uočiti a ima opremu i precizno naoružanje. brzina nije Kiowi bitna jer to nije borbeni helić kao apache. označava jedan a drugi ispaljuje. Noću je vrlo teško razaznati zvuk od kuda dolazi a svakako ne sa 8 km iza drveta.

Ba

@Tonći,

Joj, Tonći- pusti marketing, molim te. Nije ništa zlonamjerno- pročitaj moje komentare pa ćeš vidjeti. Heli je sasvim ok.

Ameri su izgubili HRPU ljudi na Kiowi. Pusti te podatke koje si pročitao sa Wikipedije- izgubili su mislim, pedesetak pilota/kopilota u isto toliko udesa samo u Avganistanu i Iraku- nisam brojao- morbidno je- evo ti spisak u linku. Znači, zaista, zaista puno ljudi. Čitao sam priče da ne trpi greške, ako otkaže bilo šta- gotovo, da je rušen uredno vatrom iz pješadijskog oružija i slično. Pusti noćne ptice, ovo-ono. Posade da se paze, pogotovo sada dok se uvježbavaju. Znaš i sam koliki nalet imaju ameri na ovom, a pogledaj podatke o žrtvama:

http://www.armyaircrews.com/kiowa.html

Me

@ Banja Luka

Po tom linku, imali su 27 izgubljenih KIOWA u Iraku i Afganistanu (i to skoro 50 % zbog naleta na razne žice, a samo ih je 10 oboreno u borbi), a sve ostalo su izgubili u SAD ili Njemačkoj na obuci ili tokom standarnih misija. I po 1 su im oborili u Sj. Koreji, Hondurasu i Panami. Znači 13 (11 jer u 2 slučaja je pogođen 1 od pilota, a ne helikopteri ) onesposobljenih, nije ni loše, s obzirom na sate naleta i okruženje u kojem su letjeli.
Ukupno 109 (107) komada su izgubili.

Tablica je odlična, samo je treba pročitati do kraja.

Ba

@Medo Smora

Ok, prebrojao morbidni spisak. :) Izgubili su 45 pilota/kopilota samo u Iraku i Avganistanu. Jel’ to ok? Precizan podatak?

Kažeš, 107 komada su izgubili do sada? „Nije loše“? Jesi li ti Medo normalan uopšte? Znaš li koliko je ljudi izginulo na tih „nije loše“? Pa to su sukobi niskog inteziteta? Kiowa je po ovome neslavni rekorder- zato je i povukoše.

Me

@Banja Luka

Čitaš, a ne vidiš. 11 (uvjetno 13) su UKUPNI gubitci u borbi. Kačenje za žicu u Iraku je jednako kao i kačenje za žicu u Njemačkoj.
SVE OSTALO je uslijed greške pilota, vremenskih uvjeta i ostalih uzroka na mirnim područjima (tokom vježbe ili izvršavanja raznih zadataka). I to u SAD ili Njemačkoj.
Ako ih je proizvedeno 2200 komada (po wikipediji) 109 izgubljenih čini 4,95 % od ukupnog broja. A ti mi objasni kako taj broj određuje „neslavnog rekordera“, ako možeš.

fr

Oteglo se sa Američkim instruktorima a naši su u vrhunskom roku odradili sve , a što reći onda kod vas primjer sa Lastama i ostalom tehnikom koliko se pojedine uvode pa neke i nikako ! Svak radi kako može ili bolje rečeno koliko proračun dopušta!

fr

Banja luka – Prvo on se dokaza do sad , drugo neide nikad jedan idu uvjek u paru ili više to nije onda samo 7 raketa , znase za što je i to je pokaza koliko čitam američke časopise i portale vojnici im žale za njima i govore da je to loša odluka jel ništa nemože ispunit tu prazninu koja je nastala , nacionalna garda će po svemu sudeći ih zadržat! Sada se radi na tome da Hidra rakete postanu pametne vođene APKWS , i pregovori sa izraelom oko IAI LAHAT raketa koje bi trebale uskoro bit u naoruzanju.!

fr

I druga bitna stvar je što su ostali u crnoj boji i tako će i ostat uvjek to znači prvenstveno je namjenjen za udare po noći – noć je njegov saveznik uz svu elektroniku i opremu!

Ba

@franko baraba

Oteglo se sa Američkim instruktorima a naši su u vrhunskom roku odradili sve , a što reći onda kod vas primjer sa Lastama i ostalom tehnikom koliko se pojedine uvode pa neke i nikako ! Svak radi kako može ili bolje rečeno koliko proračun dopušta!

Ništa ne reći- sve ok. Kažem to zbog toga što već dugo čekam da polete. Raduje me da vidim formaciju nekih novih vojnih helija ovdje- bilo je već vrijeme. Što se momaka dole tiče- samo lagano. Bolje je čekati sa uvođenjem u upotrebu i biti siguran u sebe i opremu nego požuriti i da neko strada ili da se oprema uništi. Isto kažem i za Lastu. Neka- procedure su tu sa razlogom.

fr

E sad si u pravu!!

To

Nije godinu dana nakon dolaska već manje. Zadnje su isporučene u 12. mjesecu 2016. ( 11 kom). Sa druge strane kašnjenje u obuci radi američke strane a ne RH. Vrlo su bitne točne činjenice.

bu

Dali je to previše helikopter za tako malu zemlju, uključivši i onih deset mi-17 koji čekaju remont, i mi-8 koji su isti prošli, Bell za obuku, pa najava kupovine novih… Pa još policijski ako se ne varam 6kom.??Sve to mora biti u savršenom letnom stanju, a novaca nema puno! Još uz to i nova borbena eskadrila uskoro, tako obećavaju. Dali je to previše za malu zemlju s malim proračunom za vojsku? Koliko me sjećanje dobro služi i 6Canadera i 6air tractors su u tom proračunu. Urednik??

Odgovori
Vi

Nije!

Vi

Svi Mi će se u dogledno vrijeme mijenjat sa nekim zapadnim tipom helikoptera. Najverojatnije Blackhawk.

Vi

Policijski helikopteri nemaju veze sa vojnim. Različiti proračuni, različiti fondovi iz kojih se financiraju, različite namjene.

Be

Po mojem skromnom misljenju, flota MI8/117 je prevelika.
Po remontu 117ica se treba rijesiti starih 8ica i njih zamjeniti onim H145 kakve Srbija nabavlja.

Me

@Beduin
I po mom mišljenju imamo previše transportnih helikoptera, i to bi trebalo smanjiti (osim ako to nije tako definrano s NATO-om).
Pričalo se nedavno, da bi se mogao smanjiti broj Bellova za obuku (prelazak na samo 1 model koji je najbliži KIOWAma?).
Imam informaciju da H145 ne može/ne smije iskrcavati putnike/teret dok se motori ne ugase, ne znam je li to tehnički ili legalni problem.

U slučaju da bude bilo para, najelegantnije bi bilo podijeliti/prodati Mi8/171Sh (Bih, CG, Makedonija, Kosovo, Ukrajina), a uzeti ne toliko polovne Blackhawke.

Be

Sto meni nije drag taj blackhawk….

Kr

Ne, nije previše. Ako ćemo ići do 2% BDPa ima tu mjesta za sve. S time da će se protupožarna eskadrila kad tad morati izdvojiti u MUP kao i ophodni brodovi. Tada će se moći financirati i iz fondova jer se vojska ne smije. I to je bolje rješenje.

Me

@Beduin
Ni meni, ali što je tu je.

en

@ Medo s mora
Sto se tice “ Kosova“ bojim se da takva zemlja ne postoji niti ima vojsku, u tom slucaju biste Mi8/171Sh ustupili Srbiji tj, nama. I batalite se provokacija, ovo je vazduhoplovni a ne politicki portal.

De

Najvjerovatnije ce Mi8-/17 zamijeniti puno manji broj Zapadnih helikoptera.

Za Hrvatsku bih mozda dobar tip bio AgustaWestland AW-139.

https://en.wikipedia.org/wiki/AgustaWestland_AW139

Mi-8 je dobar teretnjak ali je preveliki I skupi za mnogo misija. Manji helikopter je mozda bolja opcija.

Ali mislim da ce Mi-8/-17 ostati dugo godina u Hrvatskoj sluzbi – sada izgleda da gledaju na nove lovce.

Me

@entuzijasta
Što se tiče Kosova, pošto oni nemaju vojsku (do daljnjega), policija bi mogla biti zainteresirana. Ti helikopteri ionako nisu naoružani.
A ne vidim problem da ih ponudimo i Srbiji, bit će jeftiniji od novih (preskupih) helikoptera.

@Dead1
MUP RH ima 2 takva, čini mi se (u policijskoj verziji, to su Ostojić i Orepić koristili za slikavanje). Znam da su Poljaci ispitivali vojnu verziju na svome natječaju i da je pala zbog 100+ zamjerki (???). Imao si na DEFENDERU o tome, prije 12-15 mjeseci članak.

Dr

Mislim da ce ti Mi 17V5 jos mnogo dugo cekati remont ppsto je HrV poslala svoju vojsku na granicu Zemlje porekla te letelice…
Mislim da ce Hrvatska biti peinisjena da kupuje ili Americki Srednji Helihopter ili Evropski Nemacko Francuski nemogu da se setim imena….. a te letelice su bar tri puta skuplji od Ruskih Helica !!!

Me
fr

Nije puno a i proračun se diže od sad svake godine znači do 2025 moramo bit na 2 posto BDPa a to znači da će bit dosta za sve održavanje , pa i do sad sa manjim proračunom solidno je šljakalo , biće to taman!

fr

BEDUIN – Po tvom skromnom mišljenju ti si u pravu sve što si reka MI8 ODLAZE PRVI – osim nabave novih tu se ide na Blackhawk i neće se odustat čeka se trenutak ta odluka je gotova

Ze

Prodatce.ruse,a uzecese blackhawk 10-14kom rabljeni nesto slicno kiowama.

Odgovori
Ku

Dok se komsije naoruzavaju mi lutamo i sedimo na dve stolice….Za sve postoji odgovor konkretno 2K22 Tunguska (+ modernizacija) i jos da se konacno odluce za jurisni Mi 35m puna kapa……

Odgovori
fr

Uf MI35 teško i nikako buš videl!

Ne

Opaka je ovo masina, za zemlju profila Hr zavrsava posao u fullu. Imam jedno pitanje posto sam iz kopnene zemlje :) Da li koristite Kiowe za S&R na moru i okolo otoka ili imate neku mornaricku variantu OH-a?

Odgovori
Me

KIOWE su tek počele letjeti, još se svi obučavaju, ovo što ti opisuješ je još prenapredno za nas.
S nima se može raditi samo traženje, ali ne i spašavanje, jer nemaš kako pomoći niti imaš mjesta za ukrcati unesrećenog.
Mornarička varijanta KIOWE ne postoji koliko znam, a mi je sigurno nemamo,
S&R ti se radi s BELLovima, koliko znam (možda i s Mi-8), s 1 IC kamerom, po noći, možeš naći svakog Čeha izgubljenog na moru i pokojeg na planinama.
A BELL može i spašavati, jer ima mjesta za putnike/spasitelje.

Be

Medo, sta naparica to tako t’ svega?
Kakvo spasavanje bellovima?????

Me

@Beduin

A čime traže Čehe po moru?

Vi

Pa i Kiowe su Bell-ovi. :-) Jet Rangeri isto. Kolega je vjerojatno mislio na Agusta-Bell AB 212. Međutim ja nikad nisam nigdje vidio niti čuo da je taj negdje na moru nekoga spašavao. Eventualno u Zg onog čiču kad je Sava nabujala, onog što se nije dao iz tonućeg čamca.
Milim da čehe ipak traže sa helikopterima iz obitelji Mi. Pilatusima se također češljaju veće morske površine.

Be

Vecinom ih ne traze jer ih vise s obale kako uplaseno masu rucicama i nogicama zazivajuci upomoc……..
No, nije bitno.

Bell nije adekvatan za spasavanje.
Niti ima kuku za izvlacenje niti ima plovke za sletanje na vodenu povrsinu.
A nije ni za trazenje, jer osim ociju pilota nema druge opreme za tu namjenu.

Ig

Koliko sam cuo Kiowe se nece koristiti iznad mora, osim naravno ako bas treba, jer ima samo jedan motor, pa zbog sigurnosnih uvjeta….

Vi

Američani su ih koristili na moru krajem 80-tih za pratnju tankera sa naftom i noćno izviđanje za vrijeme iransko-iračkog rata.

Ig

Jesu istina, i to su ih odmah gurnuli iznad zaljeva nakon uvodjenja u sluzbu jer su im trebali podhitno izvidnicki. Nakon toga su povuceni iz potpore mornarici i nisu vise nikad djelovali iznad mora.
Sto to ne znaci da ih mi ne moramo iznad mora koristiti. :)

Kr

Za s&r na moru se koriste pilatusi i ophodni brodovi. Osim toga ako je baš potreba za IC i termoviziju imamo i dva AW149 koji uz to imaju i vanjsko vitlo.

Me

@Beduin

Pa ne spušta se Bell po Čeha.
Prijenosnom IC kamerom ga se locira iz helikoptera i onda se navede brod do njega.
Slično je i kada traže izgubljene po planinama, s tim da je to puno teže zbog vegetacije i topline zagrijanih stijena, a onda navode GSS do njih.

Ne znam što je jeftinije, sat leta Bell-a ili Mi8-ce.

Te

Romania to buy and produce AH-1Z Viper.

fr

Pilatusi za sad rade posao izviđanja za HRM , ali je u planu bilo napravit nove brodove ili na minimalno 2 postojeća napravit platformu za helikopter pošto se Bell OH-58 Kiowa Warrio i tu pokazao da može obavljat i takve zadatke!

fr

Ali je veća vjerovatnost da će to obavljati UH 60 M i to bi moglo bit na iznenađenje uskoro!

ml

nesmiju se koristiti iznad mora jer zakon nalaže da je jednomotorcima zabranjen let iznad mora zbog sigurnosnih aspekata….

Me
Vi

Bome…lipo je to za vidit!

pp

HRZ će dobiti nove UH 60 M ili M2 do 2019/20.
ZSS će dobiti dva polovna UH 60 M do kraja ove godine ili početkom slijedeće.

Odgovori
Vi

koliko komada za HRZ?

Me

Nove ili polovne?

Imaš li kakav link na odluku o tome?

bu

Polako, nema od toga ni govora za sada, pogotovo ne do kraja godine. Prvo borbena eskadrila je na redu, nadam se nova ispod čekića, mislim da nitko nema muda uzeti nešto staro 30-setak god. ili bar da nema tolikih luđaka nešto masno platiti i koristiti 10-setak g. Mislim da je to spuštanje cijene onome što svi žele. Novaca nema za sve odjednom, a helikoptera koji su operativni za naše potrebe je dovoljno, ako se ne varam otprilike kao sve bivše države zajedno, ako sam pogriješio ispričavam se.Sve u svoje vrijeme po malo!

pp

Medo slabo pratiš na nastavi.
I na hrvatskom i na srpskom NOVI su NOVI.
Link?
Link je moj nick i tercijalna informacija ZzP.

Odgovori
Me

Nikoga ne mislim uvrijediti, ali ne vidim odakle para za sve što je predviđeno. U prijedlogu budžeta za 2018. je navedena stavka „1. rata za otplatu novih aviona“, a usput se spominju:
– pregovori oko nabavljanja NASAMSa (120+ M $)
– transportni helikopteri BLACKHAWK (240 M $).
A Krstičević je predložio (i stavio u proračun) i nekakvu, valjda probnu/prototipnu, modernizaciju tenkova, a i to košta, a trebalo bi se napraviti, jer M84 zahtjeva modernizaciju u ĐĐ.
Da ne spominjem i neke ideje o obnovi podmorničarstva u HRM.
Lijepo je imati ideju i plan, ali uvijek je pitanje novca/budžeta.

Pe

@banjaluka.dajmi reci kakosi doso do cifre od 50% izgubljenih kiowa?znaci proizvedenoje?200 kom jer je poginuli 105.proizvedenije kiowa preko 2000 isad mi ti pojasni tvoju nebuloznu(prijebi rekao ljubomornu insinuacijz)…pozdrav i ajde nesiri dezinformacije

Odgovori
fr

A zaboravili ste da je najavljena i protuzračna srednjeg dometa uz novu eskadrilu ! Prvo je borbena eskadrila od 12 aviona da bi posle narasla na 18 , , potom ide protuzračna , 2 kandidata moguća su NASAMS ili Izraelski Spyder,. Protupožarna eskadrila trebala bit će izdvojena iz vojske i stavljena pod Državnu upravu za zaštitu i spašavanje. MORH bi također trebao biti oslobođen obveze plaćanja PDV-a na nabavu opreme, čime bi se olakšao vojni proračun. U planu je i avion za specijalne snage neki će reći puno nema se , nema ništa od toga ali ja kažem sve ide u redu i sve će bit i prije nego se može zamislit!!!

Me

@franko baraba
Ne možeš ukinuti PDV na nabavu bilo čega što je već u sustavu PDVa, jer onda taj proizvod/usluga izlazi iz poreznog sustava i počinju porezne prevare. Zamisli samo da MORH oslobodiš poreza i trošarina na gorivo, što misliš u kojem roku bi počele makinacije s tim.
Taj porez bi ionako išao iz državnog budžeta u državni budžet tako da nema gubitka.
Eventualno bi imalo smisla oslobađanje od PDVa na doniranu opremu, ali samo iz inozemstva.

fr

Medo na doniranu opremu sam i mislija, to je plan !

fr

I zaboravi reć prvo što će sletit su dvi moćne bespilotne iz Izraela , vidićete!

Odgovori
iv

Kad ovako malo bolje razmislim ovi helići naoružani sa hellfireom u noćnom pohodu na utvrđenu fortifikaciju i to na daljinu od 5 do 10 kilometara u jednoj dobro razrađenoj akciji uništavaju strateške ciljeve kao od šale.Te mašine ranjive jesu ali baš zato ih ne treba izlagati pogibelji već odraditi posao po noći sa svog teritorija gdje nema neprjateljske vatre.Njegovi senzori i hrpa elektronike daju mu mogućnosti za tako nešto.Ove mašine ne smiju srljati i nikada se ne bi trebale naći u jeftinim situacijama.Za svaku njihovu akciju treba dobro razraditi plan jer inaće mogao bi biti laka meta i obićnom pištolju da budem malo sarkastičan. Na kraju mislim dobra kupovina jer sigurno će pronaći svoje mjesto u nedaj Bože nekom budućem sukobu.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Miloš77 na: Balkanska Bezbednosna Mreža: Grčki mediji prenose da se Srbija navodno interesuje za grčke Miraže 2000

Jaoo, nisam verovao da ce se naci veci F-16 fan od Falcona, i to jos meni srecnom da da lekciju o savrsenom proizvodu. 😕. Ko da je AI ispisao promo za F-16 :-) "...To je istovremeno i prvi avion na svetu u kome je integrisana AI te moze da izvodi borbene zadatke bez ljudske posade."…

25. Jun 2024.Pogledaj

Pavlović Dušan na: Balkanska Bezbednosna Mreža: Grčki mediji prenose da se Srbija navodno interesuje za grčke Miraže 2000

Grčki Mirage 2000-5 su MkII verzije sa radarima RDY-2, a kasnije su i nadogradjeni na verziju MkIII. Prvi Mirage 2000 su sa radarima RDY

24. Jun 2024.Pogledaj

Mislav na: Balkanska Bezbednosna Mreža: Grčki mediji prenose da se Srbija navodno interesuje za grčke Miraže 2000

A mjerio si brzinu reakcije Rafala i MiG 29 pa to iznosis kao cinjenicu? I kakve veze ima dvimotorac u odnosu na jednomotorac i brzinu uzlijetanja. Opet mjerio si?

24. Jun 2024.Pogledaj

Petrovic Dusan na: [RAT U UKRAJINI] Poteškoće u obuci ukrajinskih pilota na borbenim avionima F-16

@Branko Inace, najvecu bombu koja se zove GBU-57A/B Massive Ordnance Penetrator (MOP) ima US Airforce, nosi je B-2, tacna je u cm2, ima 14000 kg, probija bunkere na dubini (ne zna se tacno) preko 50m.

24. Jun 2024.Pogledaj

Meteor na: Ima li civilna raketna PVO smisla: Koliko su efikasne protivgradne rakete?

Pocetkom 70-ih zbog sumnje u protivgradnu obranu WMO (World Metorologycal Organization) sastavila tim strucnjaka koji su uradili tri medjunarodna eksperimenta u SAD-u, Svicarskoj i Kanadi. Iako je svaki od tih eksperimenata trajao cak pet godina, nije se uspelo dokazati da srebrni-jodid, na kojem se temelji cela teorija obrane od grada, pomaze u sprecavanju grada ili…

24. Jun 2024.Pogledaj