BEG airport status
Prvi letovi hrvatskih Kajova Prvi letovi hrvatskih OH-58D obavljeni su tek 11. aprila, 9 meseci nakon prve isporuke helikoptera / Foto: MORH

Prvi letovi hrvatskih Kajova

Nakon devet meseci od pristizanja u Hrvatsku, prvi helikopteri OH-58D ’’Kiowa Warrior’’ poleteli su pre tri dana iz 93. vazduhoplovne baze Zemunik gde se nalaze u sastavu Eskadrile helikoptera.

Službena potvrda o ovim aktivnostima stigla je tek nakon što su se na određenim internet forumima pojavile informacije o tome da su hrvatske Kajove napokon poletele.

U zvaničnim izjavama komande Eskadrile helikoptera saopšteno je da su u pitanju završne pripremne radnje odnosno probna testiranja koja će biti obavljena na svih 16 helikoptera.

Letovi se odvijaju uz stručni nadzor i podršku američkih nastavnika letenja i pripadnika vazduhoplovno-tehničke službe. Postoje nezvanične informacije da će obuka pilota započeti nakon 1. maja.

Probni letovi obuhvataju probe sistema na zemlji i u vazduhu kao i auto-rotacije a u posadi leti po jedan hrvatski pilot. Pripadnici službe održavanja ulaze u završnu fazu predviđene obuke, teorijska nastava koju drže stručni timovi američke privatne agencije je na samom kraju a preostaje da se sprovede obuka na motorima i sistemima naoružanja.

Obuka hrvatskih pilota nije počela po planu a kašnjenje je nastalo zbog problema američke strane da na vreme pronađe i obezbedi dolazak instruktora. To je poremetilo i planove da se helikopteri upotrebe na vežbi koja će se održati u julu mesecu.

Letačka obuka prvih 8 pilota koji će postati ujedno i nastavnici letenja za ovaj tip, bi trebala da traje 32 nedelje. Nakon toga oni će nastaviti sa obukom svojih kolega iz sastava eskadrile.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Gr

Znaci H145m ce da poleti sredinom 2019.

Odgovori
Fr

H145m nije za usporedbu sa Kiowom u borbenom i izviđačkom dijelu. . Osim ako se nadograđuje.

ki

Da tacno ….nisu za poredjenje…H145 je savremen visenamenski (borbeni)helikopter….dok se OH-58 Kiowa koristio u americkoj vojsci jos od 1969. mator,zastareo, bez obzira na modifikacije .Kako bi to nasi susedi rekli „KANTE“

Mi

@kiseli kupus…da si bar u pravu, ali nisi nažalost.

Be

@kiseli kupus
I tako izgubis rat i prije nego zapocne

Fr

kiseli kupus,.. ako ideš komentirati onda barem nauči o čemu komentiraš :-) OH 58 D je prvi let imao 6 studenog 1983. a u operativnu upotrebu je ušao 1985. Da, baza je za razvoj 206 A međutim razvoj je donio seriju OH 58 A u različitim inačicama da bi se OH 58 D Kiowa Warirors počeo proizvoditi tek 1985. Od te godine nema starijeg modela inačice kakvu ima RH. Pisalo se o tome dosta i koje su proizvodnje hrvatski. Avinika i elktronika koju imaju hrvatski je 2012. godina kada su i letjelice prošle program potpune obnove , o čemu se već pisalo. Nakon OH 58D Kiowa, Bell izbacio i zadnju verziju OH 58 F 2013. Svakako za F inačicu nemožemo reći da je iz 1967. kao ni za D koju ima OSRH HRZ.
https://hrvatski-vojnik.hr/godina-2015-menu/item/526-put-kiowa.html

Fr

Btw,…. OSRH j kupio i nove Bell 206 Jet ranger 1997 koji su najbliži temeljnom modelu iz 1967. Najprodavaniji helikopteri i u inačicama OH sa najvećim borbenim iskustvom, možemo reći najpouzdaniji.

Ba

Nemoj tako kupus, dobar je to izviđač za te pare, sve OK. Red je bio da se od NATO-a u HR nešto upotrebljivo dobije. Navodno ostalo mnogo resursa do prvih ulaganja. Meni se helić dopada. Ako bih imao neku zamjerku ona bi se odnosila na prostor u kabini. Generalno, tokom godina, dodavanjem opreme, stalno se povećavala kilaža i smanjivala kabina. Danas je Kiowa na samoj granici moguće nosivosti kada podigne mitraljez, rakete i dva člana posade. Pitam se kako se to odražava na performanse letenja, obzirom da bi stvar trebala stalno da leti nisko i brzo, ali predpostavljam da nije pretjerana degradacija od planirane dinamike? Kabina jako skučena.

Nevezano za ovo što članak govori- upada mi u oči da ni jedan nije poletio 9 mjeseci od dolaska u Zemunik. Baš ni jedan let do sada? Mogu misliti da su budući piloti ludili dok su prolazili pored njih svaki dan. :)

Fr

Osim toga, OH 58 D u službi OSRH HRZ su u mogučnosti nositi cijeli spectar suvremenog naoružanja ; AGM 114 Hellfire, APKWS 70 mm također laserski navođena a ispaljuje se iz kontejnera Hydre 70 mm, Stinger, i naravno Hydra te strojnica velikog kalibra. Mogučnosti MMS te komunikacije i povezanošću sa ostalim postrojbama u realnom vremenu te sposobnost noćne operative. Potpuno suvremena letjelica i kako se prića u kompetetnim kuloarima za budučnost HRZ te uvođenje punokrvnih borbenih helikoptera Apache ( 6 kom ), prijelaz će biti bezbolan.
https://www.youtube.com/watch?v=aPXh0SpQU6w

Me

@kiseli kupus

Tako je, H145m je (borbeni) helikopter, s naglaskom da je (borbeni) u zagradama. Zagrade će se maknuti uskoro, za koju godinu ;)

Osobno mi je H145m odličan helikopter, u RH bi mogao biti u službi hitnog medicinskog prijevoza, za spašavanja na moru ili pri gorskoj službi spašavanja.

Kiowa warrior je izviđačko-borbeni helikopter koji se pokazao u borbi, a Ameri ga povlače radi političkih razloga (lobiranja), mada su svi koji ga koriste protiv takve odluke. Slična stvar ti je i s A-10, avion je i dan danas odličan, ali politika čini svoje.

Pošto su konačno počele dolaziti i PZH 2000, za očekivati je njihovo uvezivanje. Ameri imaju uvezani sustav KIOWA (otkriva i vrši označavanje)-APPACHE (nosi/lansira rakete HELLFIRE+razno). HV bi imala sličan, ali jeftiniji sustav KIOWA (otkriva i vrši označavanje)-PZH2000 (ispaljivanje laserski vođene granate).

Be

Fran, i ti nesto puno mokro sanjas.
Prvotna namjena HR Kiowi nije protuoklona borba vec nesto sasvim drugo.
A nije ni podrska trupama na zemlji.

Fr

Banja Luka,… da imaju puno resursa. RH Kiowe su u rasponu od 100 do 600 radnih sati. Kako je rekao pukovnik OSRH ( pilot) Michel Križanec za njighove performanse; “ to su kolibri na stereoidima“.
Njegovo iskustvo sa Kiowama u Afganistanu i dalje možete pročitati ovdje
http://obris.org/hrvatska/intervju-michael-krizanec-kiowe-priustivi-kolibri-na-stereoidima/

Fr

Beduin,… OH 58 D Kiowa Wariors je izviđačko borbeni helić. naoružanje i oprema koje nosi govori sve. AGM 114 se ne koristi za lov na patke a MMS za voajere. kako je puk Križanec rekao “ to je helić za very very close support do very close escort. Da, bez problema če uništiti i tenk sa AGM 114 i danju i noću ali će i prenijeti kompletnu situaciju na terenu i navoditi artiljeriju.

Fr

Glavni inženjer tehnike 93. zrakoplovne baze pukovnik Marin Žunić tom je prilikom rekao kako zrakoplovni tehničari ulaze u završnu fazu predviđene obuke. „Teorijska nastava je pri samom kraju, a provode je stručni timovi američke agencije. Još nam preostaje obuka na motorima, osposobljavanje za stručne nadzore i sustave naoružanja nakon čega u potpunosti imamo zrakoplovno.tehnički kadar osposobljen za održavanje helikoptera OH-58D Kiowa Warrior“, naglasio je Žunić.
https://www.morh.hr/hr/vijesti-najave-i-priopcenja/vijesti/14426-prvi-probni-letovi-kiowa-warrior.html

Odgovori
Be

Fran, djecace dragi, zavrsiti obuku i proglasiti ooerativnu sposobnost su 2 razlicita pojma.

Mr

хммм…ова џонџула од оптоелектронике на главном ротору је главни адут код ових хеликоптера…ноћ претвара у дан…изгледа злонамерно…

Odgovori
sl

Nazalost, ista ta oprema je i preskupa i prestara i za sam US Army, a tek za ANG…
Jedan od glavnih komentara generala ispred SASC kada se razmatralo povlacenje ovih helikoptera iz upotrebe je upravo dati ‘disk’ (kako ga zovu u zergonu) jer je godisnje kostao preko 20.000USD samo u man-hours za odrzavanje, plus delovi koje su prestale da proizvode veci snabdevaci, vec se preslo na lokalne snabdevace i izradu u samim remontnim centrima… US Army ima delova za 2-8 godina odrzavanje helikoptera (zavisno od komponente) tako da im se nije isplatila dalja upotreba helikoptera.
Takodje, dati ‘disk’ sadrzi opremu koja je po svojim karakteristikama i mogucnostima slabija od opreme koja moze da se instalira u Lakote, ako se za time iskaze potreba.
Svakako, za vojske koje jos zavise od Maljutki i Fagota ili nemaju IC opremu ni 1. generacije (iz 1970-tih!!!) ovaj ‘disk’, sa samozastitom od napada (pitanje je da li je stigla sa helikopterima) je prosvetljenje i napredak od milion koraka!

Me

Taman se poklopilo s dolaskom PZH 2000. Sada će ih trebati uvezati, prvo za standardnu municiju, a onda za laserski navođenu. Mogli bi barem standardno uvezivanje napraviti tokom ove godine, a ovo drugo dogodine. Pitanje je koliko će trebati za nabavu laserski vođene municije, i vremena i para.

Be

medo, opet mokro sanjas.
za ovu godinu nece stici ni letacku obuku za prvih 8 pilota zavrsiti a kamoli sto drugo.
ako budu proglasene operativno spremne za dvije godine, to ce vec biti uspijeh.

Mr

управо тако @славене, за армије које су на нивоу Маљутке и оптоелектронских сензора 1. генерације, ово је драстичан искорак…+ ракета Хелфајер у комплету и имамо једно врло респектабилно средство! искуство нас учи да ко може да дејствује ноћу у великој, великој је предности…

…а ми и даље чакамо Мигове…

Fr

Slaven,… Mrgud je govorio o MMS a ne senzorima i da,… razlog umirovljenja OH 58d svakako nije uvođenje lakota, već potpuno druga doktrina ( bespilotne letjelice) i nema veze sa opremom Kiowe koja je svakako iz 2012. da li su došli senzori u opremi ili ih treba platiti sa suvremenim diskom, vidjet ćemo.

Fr

Niti jedan helikopter u US army više neće imati namjenu kakvu je imao OH 58 D. Mali vrabac je jedan od najuspiješnijeih helića US Army sa vrlo vrlo malim gubitcima a velike učinkovitosti od 90%. Za dijelove ne treba brinuti. Biti će ih i slijedećih 40 godina.

Fr

Beduin,… Prvih 8 pilota će završiti obuku, naprednu za 32 tjedna od 1. svibnja. tehničari su pri kraju. Amerikanci su u zemuniku. Dakle možemo zaključiti da u operativnu upotrebu ulaze početkom 2018. Što se tiće naoružanja, to je ustvari najjeftinije. Uvođenje novih sustava je najskuplji dio ali kada se uvedu ostaje samo kupnja naoružanja. AGM 114 je cirka 100000$. Mislim da neče biti problem kupiti 100 komada za 10 mil $ u 2018 a tendencija je rasta vojnoga budžeta i obveza ispunjenja 2% prema NATO. Zato su te priće oko nabave projektila smiješne :-)

Sr

Bato ameri su „oh 58 “ ili ti tu vasu „super borbenu masinu“ povukli iz upotrebe jos 2016 pre leta…. Pa ti vidi…..

ž

Da ne uzmete zaozbiljno ovog „pa ti vidi…“ znalca, napomenimo da je poslednji operativni let US Army Kiowa bio 17 Feb 2017 (u J. Koreji)

Jo

Mislim da su Hrvati dobro prosli sa ovim helik.dobra masina i ono sto je najvaznije punokrvni borbeni helik.ne bih ga poredio sa k52 mi35 i boljim zapadnim,verovatno ne bi ni ameri zato su ga i izbacili iz upotrebe,ali bez obzira mislim da je dobra masina i da su komsije sa njim dosta dobili pogotovo sto ceo region zaostaje sa borbenim helik. H145m je izuzetan mozda i najbolji u svojoj svrsi,nasa odluka da ga kupimo je odlicna,ali nije klasican „borac“ a upravo nam to hvali.Nadam se da bi neka buduca nabavka nase vojske ici ka smeru nabavke porbenih helik.jel nam je to rupa u naoruzanju koja zjapi.

Odgovori
Gr

A i kako bi ga mogao porediti sa oklopljenim teskasima? A kako su prosli Hrvati,reci ce im budzet za jedno 3/4 godine. Videce se. Ameri imaju doktrinu,da je neispaljen metak,potrosen novac. Ako ce hr poreski obveznik da placa iz godine u godinu,da se igraju predimenzioniranim igrackama,onda i nisu dobro prosli. Pogotovo sto heliji tipa Kajova imaju vrlo jasnu namenu. Borbena avijacija tj avioni, imaju svoju namenu,i sluze istoj.Airpolicing itd. Borbeni heliji takodje imaju svoju namenu,ali najcesce ne sluze ama bas nicemu.Podseticu da je zato i bas iz tog razloga EC Tiger proglasen najvecim promasajem (interno,i normalno da je to tabu tema,ali je priznaju u strucnim krugovima vojski) u drzavama koje se naprezu da armije ojacaju kako bi one htele,i samo u Nemackoj ih je gotovo 50% van stroja. Kao sto rekoh,skupe igracke,koje ne sluze ama bas nicemu,vecini drzava na planeti,osim da jedu budzet. Al ko voli,nek izvoli.Sad ce neko reci,a cemu sluze Nore ili Panzeri? Pa neki rodovi vojske su „a must“.Obavezni.Neki nisu.

Fr

Kako god bili oklopljeni ali mali vrabac Kiowa ima riješenje i za njih;
https://www.youtube.com/watch?v=fyLUZuSUTEE

zo

H145M je laki visenamenski helikopter..znaci, moze biti borbeni ukoliko se isti opremi naoruzanjem. Platforma postoji, a izbor naoruzanja, integracija istog i provera na poligonu je u nasoj reziji..koliko ce se uspeti u tome, sada zavisi od sposobnosti inzenjera..pravih inzenjera, a ne trgovaca. Bojim se da ce biti malo problema oko toga znajuci ko se polako uvlaci u posao.

Fr

Za one koji vrednuju tehniku prema novcima, da im olakšam i približim- OH 58 D kakve ima OSRH HRZ sa opremom koštale bi cirka 12 milijuna $ po komadu nove. Nadam se da vam je sada lakše usporediti.

Odgovori
Ba

@Fran

Ne ulazim u raspravu, a i generalno smatram da je Kiowa sasvim ok. Ali priča o 12mil. je priča za HR javnost, nije bitna. Samim tim, nema je potrebe navoditi van Večernjeg, Jutarnjeg i sličnih novina.

Prastari izvor iz Jane’s-a navodi 4,8 miliona za 58D. Ali eto, da je i 12 miliona (ovo uopšte nije nemoguće, naprotiv)- nije relevantno. Kakve nove, kada se sredstvo više ne proizvodi? Radi se o „donaciji“ u okviru raspoređivanja vojnih viškova u okviru vojnog saveza. Takav vojni savez nosi i određene obaveze, za razliku kada helikoptere kupuje, recimo Indija, ili Egipat. U ovom slučaju obaveze su direktne, poput nabavke djelova i opreme (Hellfire je dobar, ali veoma, veoma skup- eksplatacija sredstava je skupa), te indirektne, poput isporuke municije svojim saveznicima i njihovim „saveznicima“, poput ove koja je ovih dana aktuelna:

http://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/ozbiljan-incident-mogao-bi-ugroziti-vojnu-suradnju-hrvatske-i-amerike-amerikanci-optuzili-hrvatsku-vojsku-za-prevaru/5907644/

Kakvi su uslovi za ove isporuke? Ko to zna? Niko od građana nebi ni čuo za ovo da nije opet neka prevara, zar ne? Sve je to „ista firma“ i to je OK. Zato je o vrijednosti opreme u finansijskom smislu po meni bespotrebno govoriti kada se govori o ovakvim akvizicijama „unutar saveza“.

Bitno je da su sredstva stigla i da ljudi lete i usavršavaju znanja i vještine.

Fr

Banja Luka,… umirovljenje OH 58 D od strane US army ne znači da je tehnologija zastarjela i da se treba na taj način odnositi prema tom helikopteru. Naprotiv, umirovljenje nije došlo iz toga razloga već sasvim drugoga ( promijena strategije) Nijedan helić nije zamijenio Kiowu na tom mijestu u US army. Ne zaboravimo da je ta Kiowa upgradana 2012 i podržava najsuvremenije projektile koje i danas koriste letjelice poput Apache,… . Takvu avioniku i elektroniku nemaju svi pa i u NATO savezu. Sa druge strane AGM 114 ustvari uopće nije skup s obzirom na njegovu učinkovitost. Nekima treba i po 30 projektila da bi ostvarili isti učinak. I dan danas se mogu naručiti OH 58 D kao i OH 58 F a cijena novoga OH 58 D 2014 je bila 13 mil $
„Price/Unit Cost: In FY 2014, a new build OH-58D(R) costs $13.00 million (flyaway cost) of which $5.88 million is for the airframe. “
http://www.fi-aeroweb.com/Defense/OH-58-Kiowa-Warrior.html
Ostavi se isporuke municije saveznicima. RH već duže vrijeme isporučuje US army i nije bilo problema. Potpuno zanemariva stvar iz kako si ti rekao večernjeg i jutarnjeg i pisanja novinara.

Fr

Btw; bitno je da piloti u OSRH HRZ lete i usavršavaju znanje za korištenje suvremene elektronike te naoružanja.

Ba

@Fran,

Nemojte tako, nisam vam rekao ništa zlonamjerno, naprotiv. Pročitajte šta sam napisao- govorim vam samo ono što zaista i mislim. Ipak, na ovoj temi imate više postova, pa sam htio da vam skrenem pažnju na „senzacionalizam“ koji karakteristično prati vrlo uobičajne stvari. Uz činjenicu da je ovo sasvim ok helić- prilično se trudite se da argumentujete neke sasvim nebitne stvari- tamo gdje argumenata nema. Npr:

Ja sam gore uzgred pomenuo da je Kiowa danas malo poteška zbog opreme, a vi odmah puštate link Križanca iz nekih novina koji eto tvrdi da je Kiowa „kolibri na steroidima“. Fran, ljudi na T6 uglavnom ne daju mnogo na ovakve gluposti koje se prodaju kod vas kući jer znaju. Kakav crni kolibri, kad je Kiowa sporija od nekakve Gazele 90Km/h u maksimalnoj brzini, a 80km/h u maksimalnoj krstarećoj brzini. Manja brzina penjanja za 20%. Pri tome Gazela je helikopter iz antičkog doba, a vi ovo kupujete 2016. godine. Ovo važi za vrijednosti sa punim borbenim kompletom oba i 4 čovjeka. Kako znate- Kiowa nosi samo pilota i kopilota. Križanac ovo odlično zna- Gazela mu je valjda poznata, zar ne?

„Mali vrabac je jedan od najuspiješnijeih helića US Army sa vrlo vrlo malim gubitcima a velike učinkovitosti od 90%.“ – Vidite Fran, ako ih već ne prodajete- bilo bi fino da se kaže da je u Iraku i Avganistanu stradalo 35 komada u borbenim dejstvima (ne računajući padove iz drugih razloga) Izginulo je tačno 50% posada u rušenjima- tačnije 35 letača. U konfliktima koji su konflikti niskog inteziteta. Američki vojnici su imali zamjerku da je helić izrazito ranjiv na flak vatru, da se uredno ruši sa 12,7mm mitraljezom itd. Mene baš briga zašto ovo pišete, pa neću ja letjeti na njemu?

„Umirovljenje OH 58 D od strane US army ne znači da je tehnologija zastarjela i da se treba na taj način odnositi prema tom helikopteru.“ Nego šta znači Fran? Valjda vam je poznato šta znači „umirovljenje“. Zašto niste od Amera nabavili sjajne bespilotne letjelice koje imaju, za protivoklopna dejstva i navođenje artiljerije? Apače? Zašto ne činite ono što i oni? Naravno Fran- skupo je. Ovako ste dobili nešto što je pomalo prevaziđeno, ali je ok, za praktično nikakav novac.

„Ne zaboravimo da je ta Kiowa upgradana…“- nemoj živ bio da mi pišeš ovakve nebuloze, koristi se ili svojim maternjim jezikom ili engleskim, govorim oba.

I dan danas se mogu naručiti OH 58 D kao i OH 58 F a cijena novoga OH 58 D 2014 je bila 13 mil $
„Price/Unit Cost: In FY 2014, a new build OH-58D(R) costs $13.00 million (flyaway cost) of which $5.88 million is for the airframe. “

Ne mogu Fran. Link koji si poslao odnosi se na javni popis trošenja ministarstva vojnog SAD-a. 2014. su si namjerno naveo jer je tada posljednji put uzeto 9 komada i nešto uloženo u elektroniku za šta su tada potrošili ukupno 145,3 miliona dolara. Već za 2015. ti piše da ni dolar nije predviđen za ovaj helikopter (jer je program ukinut). Pogledaj slobodno- ti si okačio link. Uostalom ako se može kupiti nova, ko ju je kupio novu u skorije vrijeme?

Fr

Banja Luka,… neznam čemu si se trudio pisati. Vrlo je jednostavno, nisi u pravu. Poprilično znam šta sam izvjesio i poprilično piše jedinična cijena u 2014. Da u 2015 nije bilo narudžbi. Za popis si otvorio drugi link. Neznam šta si htio reći. OH 58 F sa sigurnošću tvrdim da se može naručiti pa toliko o tome koliko je to zastario helić. Svakako je prevaziđeno ali ispaljuje APKWS, AGM 114,… MMS,… Napisao si dosta gluposti a niti jednu činjenicu osim tvojih zaključaka. Kako ti god okrenuo, cijena OH 58 D u 2014 je bila 13 mil $. Moš se i na glavu postaviti ali to nemožeš promijeniti. :-)

Fr

Banja Luka,… usporedba sa Gazelom,… :-) pokušajmo H 145 M usporediti sa istom. Dobivamo isti rezultat; gazela je i brža i brzinu penjaja ima veću od H 145 M a novi je helikopter. ;-)

Fr

Uspoređivati brzine helikoptera je zastarijelo kao i uspoređivanje brzina zrakoplova. Od velikih brzina se odustalo davno razvojem tehnologije. Ako usporedimo Gazelu i AH 64 Apache. Sama usporedba vam je neprirodna ali ako pogledate brzinu i brzinu penjaja gazela je popriličan pobjednik. Međutim, slažete se da to nije bitno već tehnologija koja se nalazi u letjelici. OH 58 D raspolaže sa tehnologijom koju još aktivno koristi US navy a radi se o MMS od proizvođaća Northrop Grumman.
http://www.northropgrumman.com/Capabilities/KiowaWarriorMMS/Pages/default.aspx
Svakako da ugradnja takve opreme diže vrijednost letjelice ali dakako i njezinu efikasnost.

Fr

Uspoređivati brzine helikoptera je zastarijelo kao i uspoređivanje brzina zrakoplova. Od velikih brzina se odustalo davno razvojem tehnologije. Ako usporedimo Gazelu i AH 64 Apache. Sama usporedba vam je neprirodna ali ako pogledate brzinu i brzinu penjaja gazela je popriličan pobjednik. Međutim, slažete se da to nije bitno već tehnologija koja se nalazi u letjelici a činjenica je navedena usporedba. OH 58 D raspolaže sa tehnologijom koju još aktivno koristi US navy a radi se o MMS od proizvođaća Northrop Grumman.
http://www.northropgrumman.com/Capabilities/KiowaWarriorMMS/Pages/default.aspx
Svakako da ugradnja takve opreme diže vrijednost letjelice ali dakako i njezinu efikasnost.

Ba

@Fran, Apač? Kiowa je laki borbeni izviđač- brzina i letna dinamika su ključne Fran. Ključne. To mu je život. „Uspoređivati brzine helikoptera je zastarjelo“. Pa namontiraj onda Hellfire i radar na balon Fran, šta će ti helikopter? Gazelu ne hvalim- naveo kao primjer zbog klase i zbog toga što je poznata i ljudima iz HR- ali ako ti je lakše- Kiowa je u KLASI najtromija. Bukvalno najsporiji heli u kategoriji. Tačka. Brži od nje su i:
MH-6 Little Bird, Gazela, MD-500, PLZ-7, Z-11, H-145M, Kamov 226, Harbin Z-19….Van klase- sve ostalo, od Apača, Mi-24, 35, AH-1Z Vipera, Mangusta A-129, Rooivalk, Tiger… Ne znam više…
Zapravo ovo je najsporija drtina na tržištu. Ne slažete se? OK, možda sam nešto previdio- lak zadatak: Navedite mi jedan trenutno aktivni vojni izviđačko-napadački helikopter u bilo kojoj klasi, od bilo kojeg proizvođača na svjetu koji je sporiji od Kiowe, ili kako joj tepate vi i Križanec „kolibri na steroidima“. :)

Mogu i ovi iz šezdesetih što šljakaju po Africi, samo polako.

Fr

Evo video prvog leta Kiowe u Zemuniku;
https://vimeo.com/213050226

Odgovori
He

Za nase komsije vazan iskorak u modernizaciji svog RVa.Naravno naci ce im se upotreba u sistemu NATO.Helikopter je za te pare dobar i sluzi nameni,mada mislim da je na balkanskom profilu terena ipak ranjiviji nego u pustinji.

Odgovori
Fr

„Nači će im se upotreba u sistemu NATO“ :-)
Bez komentera

Be

Upravo obratno.
U pustinji, brisanom terenu je najranjiviji.
Na brdovitom Balkanu Kiowa moze iskoristiti sav potencijal koji teren pruza.
Ne mora se skroz otvoriti svojem potencijalnom pljenu, vec samo kupolu proviriti. Ostalo se obaviti neka druga platforma.

He

Otkrivanje i obelezavanje(oznacavanje) ciljeva je kudikamo teze na nasem podruciju.Osim toga teze je i uocavanje pretnji ,a za ovaj helikopter to moze biti i obicna automatska puska.Pustinja nije bas brisan teren.Ali mislim kao sto napomenuh da ce biti koristene u Nato sistemu na drugim geografskim sirinama mahom.

Be

Lakse.
Nisu zavraga obojane u crno i amblem sove imaju na sebi. Dakle, prvenstveno su namjenjene djelovanju noci. Naravno, djelovat ce i danju. Ali gubis iz vida cinjenicu kako je svaki dio vojne opreme i naoruzanja ipak podsustav malo sireg i veceg sustava. Kako ce taj sustav u konacnici izgledat, to nikad necemo saznat jer ugroze evololuraju svakodnevno. S njima i kontramjere.
No, mogucnnost preciznog djelovanja nocu i u uvijetima slabe vidljivosti je svakako +.
E sad, Kiowa je razvijana prvenstveno za europski teatar, kao i Apache. Naravno kako izmednu 2 dva nema bas puno poveznica osim sto su helikopteri.
No, ajmo zamisliti scenarij malo veceg oklopnog proboja kroz Slavoniju.
Sad ces ti reci brisani prostor. Al nije brisani prostor. Koja je zadaca Kiowe u tom scenariju? Upustiti se u borbu s oklopnom kolonom?
Ne, nije. Vec s daljine navest PH2000 na nju…..a onda je dokusuriti.
Naravno, za taj scenarij je potreban bar 1 preduvijet. A taj bi bio zastita lovacke avijacije.
E da, ako mislis gadjat helic koji lebdi na par metara od zemlje s S300, necemo dalje.

He

Beduin, apsolutno si za vecinu stvari u pravu sto se tice tt karakteristka helikoptera i njegove elektonske opreme.Napad nocu i u smu,dvosmerni link za prenos podataka,otkrivanje je vec teza stvar…moras da pridjes malo.Sve je to jasno.A kada spominjes masovni udar oklopa kroz Slavoniju jasno je na sta aludiras.Ali niko normalan to nebi uradio obzirom da ste clanica Nato.Nadam se da je dosta sukoba bilo ovde.Sto se tice protivnika Kiowe pored raznoraznih cevi i lakih pvo sistema, bio bi opasan i drugi helikopter sa Iglama recimo ali ne zelim da ulazim u tu pricu.Smatram da je Kiowa dobar helikopter ,vrlo vazan za obuku u savremenom ratovanju.Sad zamisli da ispucas tih 100 Helfajera sta posle…taj helikopter je koristen u situacijama kada su drzave i njeni obrambeni sistemi potpuno paralisani i unisteni.Onda je malo lakse.Sto naprimer u bombardovanju SRJ nisu koristli ne Kiowe nego Apace ili Tigere u pogranicnom delu Kosova izuzev par pokusaja izvidjanja koja znamo kako su zavrsila.

Be

pa postoje valjda planeri nekakvi koji procjenjuju kakva ugroza moze zadesiti pojedinu drzavu. sukladno tome grade i sustav. usporedjivati letjelicu na letjelicu (a koje pri tome nisu ni zamisljene za istu namjenu) je pomalo glupo.
puno ti nesto jednosmjerno zamisljas…..
kazes 100 hellfire…..u idealnim uvijetima to je 100 oklopnjaka van stroja. koja vojska drzave srednje velicine moze izdrzat takav gubitak i biti operativna? nijedna. ajd, moze Turska jer ima 2000+ tenkova….
ukratko, sukoba na ovim prostorima nece biti sljedecih bar 500 godina….hm…hm….dobro, bit ce ih. ali nece imati karakteristike full scale rata koji bi zahtijevao mobilizaciju cijelog drustva.

da, kako drugi helic s strelom moze ugroziri Kiowu…..tako i ona tu opoziciju stingerom.
no onda se opet vracamo na preduvijet 1. ako je on ispunjen, toga drugog helikoptera nece biti u vidokrugu.
kao sto rekoh, sve su to podsustavi puno sireg sustava……..

a zasto su oni koristili ovo a ne ono….pa vjerojatno zato sto mogu. imaju dulju klupu :-)

He

Ne vredi…predajem se..:))))

ke

Isa ti, koliko rasprave oko nicega. Uvalili nam US helice koji oni nece. I sada ispadne maltene da ce HR da ganja ne znam koga u tim helicima. Hajde, idite se istusirajte u hladnoj vodi pa se javite nazad. Nis’ koristi od tih helica, US nam uvalio krs.

Odgovori
Ki

A vidim modernizovani migovi, kubovi, tenkovi u Srbiju stizu, guzva na granici…

Odgovori
Dr

@Kiza izvini ovo sa granicom je malo previse lupetanja. Svi znamo kako se isporucuje oprema ove namene. Sto se tice isporuka za Vojsku Srbije mislim da ce 2018 biti vrlo turbulentna po ovom pitanju. danas sam bas procitao vest u jednom dnevnom Casopisu da ce Srbija kupiti dve Divizije jedne od verzija S – 300..
sledece KIOWA WARIOR jeste dobra letelica ali samo za neka veca ratista tipa Iraka jer na Balkanskim Frontovima nema sta da trazi ne zbig lose opreme koliko zbog dobre pokrivenosti MANPADovima koje nemoze da otkrije jer ne zrace radaraki signal….
Uporedjivati KIOWU I H-145M je smesno iz vise razloga jedan od prvih je da H-145M Moze poneti 8 kompletno opremljenih Vojnika pomnozite to sa 200Kg dakle teret moze biti 1600KG … sto Kiowa nemoze ni u kom slucaju.. dakle 1,6 T tj . 1T ubojnih Sredatava je vrlo respektabilno…. zamislite kombinaciju 4 StreleM2 i ove nove Modernizovane Maljutke …. po vatrenoj moci je equo sa Kiowom …..rakete „Hellfire“ su ok za ravnicarske terene ali zamislite dejstvo negde na Jugu Srbije npr. Grdelickoj Klisuri…. nebi preziveo ni 5 Minuta….

Jo

Dragan D. slazem se sa tobom,nadam se kao i ti intezivnim desavanjima po pitanju nabavke i modernizacije u ovoj i narednoj god.Samo mala ispravka po pitanju S300 „dva diviziona“ a ne dve divizije,mada se zaista u nekim medijima pojavljuje termin „divizije s300“ sto govori o nepismenosti i totalnoj neimformisanosti novinara u danasnjem vremenu,danas imas redakciju sa dva novinara koji istovremeno pisu o ekonomiji,vojsci,sportu,spoljnoj politici zakljucno sa farmom parovima,pa nije ni cudo sto se „frljaju“ terminima,nekad je bio problem nedostatka saznanja ali se u danasnjem vremenu suocavamo sa pregrst pogresnih saznanja sto je mnogo gore,bolje biti neuk,nego pogresno naucen,ovo Dragane nikako nije upuceno tebi,nego eto glasno razmisljam o kolicini gluposti sa kojom smo zatrpani,ali odo predaleko,svakako urednistvu i onima koji rade na T6 sve pohvale na profesionalnoscu i kvalitetu sadrzaja koji plasiraju,daleko ste iznad danasnjeg proseka.A s 300 nadam se da cemo ga videti uskoro,sta vise od kad je u HR medijima krenula ova hajka vezana za risiju,s300,i naoruzavanje pred oluju siguran sam da nam dolazi brzo,a i imamo i Beloruse sad u maju…

Be

MANPAD ne isijava nista….al onaj koji ga drzi isijava.

Dr

@Beduin tacno ali ko je sluzio Vojsku poznaje najjednostavniji nacin Maskiranja…. upstalom da bi jedan takav tackasti cilj unistio treba prvo da pridje veoma blizu sto ga cini lakom metom za razna druga orudja . pitam se dali si svestan da jedan takav sporoleteci aparat moze da obori i T-84A i to iz Primarnog topa na daljini od 3 do 8 km….. mozda zvuci neverovatno ali proveri….. da ne pomikjem razne zolje i razne druge insekte…… u nekom imaginarnom ratu od tih 16 komada mozda bi ostalo 2 jos prvog dana…. zamke su vrlo zajebane stvari…. oprostite na psovki ali je to bas tako….. pogodi te a neznas ni odakle ni kako ni sa cime….

Odgovori
Be

Ti se jamacno salis.
Pa ta gljiva povrh glavnog rotora mu i sluzi da ne mora blizu prici.
Noc….temp zraka usred ljeta 25° do 30°….temp. ljudskog tijela 37°…..o kakvim ti metodama maskiranja pricas?
Sto, nabacim grm na sebe pa me se ne vidi?

Me

@Beduin

1. KIOWE nisu obojane u crno već u tamno smeđu boju (kao RAL 7013 ili 7022), a oznake su im u skoro crnoj boji (možda RAL 9021). Osobno sam ih gledao tokom dana otvorenih vrata u Zemuniku.

2. Toplinsko isijavanje osobe je jako malo, temperaturna razlika (dt) noću (jesen ili proljeće) je oko 15 oC, zimi više, što je manje u odnosu na rad motora (dt =150+ oC ). Površina isijavanja je mala, a svako toplinsko zračenje je blokirano bilo kakvom preprekom (krošnja stabla, grmlje, šatorsko krilo i slično). Ne teba zanemariti i razlike u emisivnosti i lažne indikacije.

3. Pitanje je i kakvu pseudo-paletu koriste na ekranu
(uvijek je prikazana crno-bijela pseudo-paleta, a koja nije najbolja kod prikazivanja bliskih/sličnih temperatura, nema kontrasta). To se može nadoknaditi dodatnim opcijama (npr. automatsko označavanje točke u rasponu 32-37 oC i slično, ali ne znam kako sustav funkcionira i koliko bi ih eventualno mogao tako označiti odjednom a da prikaz ostane smislen).

4, Kao termografist ti mogu potvrditi da se termografija i termovizija u filmovima i serijama koristi potpuno neispravno i proizvoljno (npr. gledanje kroz zid, termografski „filter“ postojeće fotografije nečega i slično).

Odgovori
Be

Medo, najobicniji termograf kojeg rabimo u petrokemijskoj industriji ocita razliku u temp. od 0.2° kroz stjenku kupole…..nemoj medo.

Ze

Medo smora,nemoj pricat gluposti.Beduin je upravu.sa termovizijom se moze podesiti osjetljivost.odi malo na net.nisam nista slicno rekao medi smora.ok

Odgovori
Me

@Zeljkovameli Beduin

Aj, aj,aj, što ste nadrobili, ajmo redom:

1. izraz „termograf“ prvi put čujem, valjda misliš na termografsku kameru ili možda pirometar (ako se radi o beskontaktnim mjernim uređajima),

2. pirometar ima temperaturnu osjetljivost od 0.1°C i rezoluciju od 1 (jednog) pixela. Moja nova kamera ima osjetljivost od 0.05°C uz 115 000 pixela, jer mi je stara imala preslabu osjetljivost, samo 0.08°C uz 19 000 pixela.

3. taj mjerni uređaj ne mjeri temperaturu materijala unutra već površine kontejnera, što je slično, ali nije isto, proguglaj „refleksija IC zračenja“ pa ćeš shvatiti,

4. određeni materijali su „prozirni“ za IC zračenje poput PE, do određene debljine, većina nije, a vegetacija je izvrstan zaklon/smetnja,

5. osjetljivost kamere se ne može mijenjati, ona je hardwerski određena, ovisno o korištenom senzoru,
može se mijenjati prikaz na ekranu korištenjem raznih pseudo-paleta ili digitalnim (ne optičkim) zumom

6. termografijom se bavim profesionalno već 7 godina, a samo u inspekciji zgrada sam napravio više od 140 elaborata; na FSB-u u Zagrebu sam kod prof.dr. Švajića položio osnove, a onda na GFu u ZGu, u suradnji s ICT-om, specijalizaciju za termografiju u građevinarstvu.

7. Nemojte mi, ono, „imaš na netu“, pa sam sam stavljao članke i držao prezentacije tehnologije firmama i državnim institucijama.

Lp

Dr

@Beduin bez vredjanja ta “ Pecurka “ je i najveci problem „KIOWA“ letelice ako uzmemo iskustva ’99 nekako mi uopste ne imponira ta technologija jer ju je lako prevariti. sa druge strane vrlo je tesko takvu letelicu zastititi od napada bilo kog raketnog sredstva iz zadnje polusfere da ne pominjem sredstva tipa Tunguska i Slicnih a tek ako udje u domet nekom sistemu tipa KUB ili BUK i nedaj Boze S-300/400 VEROVATNOCA PREZIVLJAVANJA JE MINIMALNA ….. razumem da se i Kiowa ume sakriti iza brda ili zgrade ili bilo cega drugog ali za tako nesto treba da ima uslove , nazalost faktor iznenadjenja je verovatno obostran …. jer ovo je ipak BALKAN a ne Irak ili Syria !!

Odgovori
Me

@Zeljkovameli Beduin

Aj, aj,aj, što ste nadrobili, ajmo redom:

1. izraz „termograf“ prvi put čujem, valjda misliš na termografsku kameru ili možda pirometar (ako se radi o beskontaktnim mjernim uređajima),

2. pirometar ima temperaturnu osjetljivost od 0.1°C i rezoluciju od 1 (jednog) pixela. Moja nova kamera ima osjetljivost od 0.05°C uz 115 000 pixela, jer mi je stara imala preslabu osjetljivost, samo 0.08°C uz 19 000 pixela.

3. taj mjerni uređaj ne mjeri temperaturu materijala unutra već površine kontejnera, što je slično, ali nije isto, proguglaj „refleksija IC zračenja“ pa ćeš shvatiti,

4. određeni materijali su „prozirni“ za IC zračenje poput PE, do određene debljine, većina nije, a vegetacija je izvrstan zaklon/smetnja,

5. osjetljivost kamere se ne može mijenjati, ona je hardwerski određena, ovisno o korištenom senzoru,
može se mijenjati prikaz na ekranu korištenjem raznih pseudo-paleta ili digitalnim (ne optičkim) zumom

6. termografijom se bavim profesionalno već 7 godina, a samo u inspekciji zgrada sam napravio više od 140 elaborata; na FSB-u u Zagrebu sam kod prof.dr. Švajića položio osnove, a onda na GFu u ZGu, u suradnji s ICT-om, specijalizaciju za termografiju u građevinarstvu.

7. Nemojte mi, ono, „imaš na netu“, pa sam sam stavljao članke i držao prezentacije tehnologije firmama i državnim institucijama.

Lp

Me

Izvini, greškom sam stavio odgovor na tvoj post.

Sr

Izvinite, ali svi vi pomalo mlatite praznu slamu. Za 32 miliona dolara, koliko će koštati osposobljavanje tih kiowa, Hrvatima je bilo pametnije da su kupili 4 helikoptera H145M ili Lakota (što je zapravo isto). Ako ne bude rata, kiowe ne služe, ama baš ničemu i samo su ogroman trošak koji će opterećivati budžet sve više i više kako vreme bude proticalo. Dovoljno je samo plaćati 16 pilota koji ne rade ništa, a da se ne govori o svemu ostalom. Ameri znaju šta rade i kako da nateraju svoje saveznike da troše pare. Poklonjenom konju se ne gleda u zube, ali kad ti neko pokloni 16 konja koje moraš hraniti, pojiti i timariti, a oni ne rade ništa, e… pa… ne znam., ali mogu da preporučim dobrog zubara.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Miloš1977 na: [RAT U UKRAJINI] Rusi od početka godine upotrebili na hiljade vođenih avio-bombi, na ratištu se pojavili FPV dronovi otporni na elektronsko ometanje, vojnu pomoć Ukrajini poslalo i Kosovo

@PD Patriot je dobar ali je pateticno ismejavato ruske PVO sisteme posle svega! Neverovatno ti nije kako su naši raketasi pod izuzetno teskim uslovima zviznuli dva STEALTH F-117 pre tacn 25 godina, oborivsi prvi i jedini nevidljivi avion i dan danas u istoriji ratovanja sa za bar jednu generaciju starim sistemima. Da se ne zaboravi…

28. Mar 2024.Pogledaj

Nenad (original, iz Srbije) na: [RAT U UKRAJINI] Rusi od početka godine upotrebili na hiljade vođenih avio-bombi, na ratištu se pojavili FPV dronovi otporni na elektronsko ometanje, vojnu pomoć Ukrajini poslalo i Kosovo

Topcider, Izgleda da Ukrajini ide toliko dobro, da ce danski F16, koji su trebali da budu donirani Ukrajini, biti prodati Argentini. I to 24 komada za samo 338 miliiona dolara. Odlican posao. https://twitter.com/SA_Defensa/status/1771187723220467873

28. Mar 2024.Pogledaj

Nenad (original, iz Srbije) na: Hrvatska potpisala ugovor za nabavku dva nova vatrogasna aviona DHC-515 „Firefighter“

@Beduin Sto je cudno. Jer, pozar, noc i IC vizija se nekako sami logicno povezuju i namecu. Mozda se do sada i to nocno gasenje resilo.

28. Mar 2024.Pogledaj

Nenad (original, iz Srbije) na: Delegacija Mašinskog fakulteta posetila pogone kompanije Erbas u Nemačkoj: Stručnjaci iz Erbasa redovno će sarađivati sa kolegama u Beogradu

@Omnia Zapad, bas Erbas, Srbiji prodaje tu tehnologiju godinama. Nema tu ubedjivanja i dokazivanja. U realnom svetu govori novac, ne ubedjenja. Pa hrvatski Rafali su primer. Kupljeni su za zdrav, gotov novac. Nisu poklonjeni za ubedjivanje od strane Hrvatske da je lojalna "Zapadu.

27. Mar 2024.Pogledaj