BEG airport status
Vojni budžet za 2018. povećan za skoro četvrtinu, veliki izdaci za mašine i opremu, nabavke, modernizacije, popravke i remonte Da li će biti dovoljno novca za normalno funkcionisanje RV i PVO? / Foto: Petar Vojinović

Vojni budžet za 2018. povećan za skoro četvrtinu, veliki izdaci za mašine i opremu, nabavke, modernizacije, popravke i remonte

Budžet Srbije za sledeću godinu predviđa značajno povećanje izdvajanja za Vojsku Srbije (VS) koja bi u 2018. trebala da dobije 23,57 procenata više novca nego u ovoj godini. U tekstu koji se odnosi na Ministarstvo odbrane i VS nema mnogo detalja kada je u pitanju RV i PVO ali ipak ima nekih zanimljivih stavki kada je reč o ovom vidu naših oružanih snaga.

Ukupna sredstva namenjena MO i VS iznose 70.484.263.000 dinara ili skoro 591,3 miliona evra što je za oko 112,8 miliona evra više nego što je bio predloženi budžet za 2017. godinu. Kao što je to već uobičajno veliki deo novca ide za plate koje će od 1. januara biti 10 procenata veće, tu je zatim i veliki broj izdvajanja za socijalne doprinose, socijalna davanja i zaštitu, naknade u naturi, naknade troškova za zaposlene, nagrade zaposlenima. Na sve pomenuto, uključujući i veće plate, trebalo bi da bude izdvojeno oko 312,3 miliona evra.

Za modernizaciju i remont sredstava naoružanja i vojne opreme (NVO) predviđeno je nešto preko 20,6 miliona evra od čega je 15,7 miliona za mašine i opremu a ostatak ide na specijalizovane usluge. Sa 637 hiljada evra finansiraće se izgradnja hangara na aerodromu Niš, međutim po onome sto se može pročitati u predlogu budžeta, 2018. biće završeno 20 procenata radova, u 2019. još 30 procenata da bi tek u 2020. hangar bio gotov.

Drugi konkretan podatak koji se odnosi na RV i PVO je, pored hangara u Nišu, obezbeđivanje sredstava za modernizaciju školskih i borbenih aviona. U tu svrhu trebalo bi da se potroši oko 4,5 miliona evra od toga na materijal skoro 3,5 miliona a na, kako stoji u navedenim stavkama, tekuće popravke i održavanje, preostalih milion evra.

I u ovom budžetu postoji budžetski fond za naoružanje i vojnu opremu koji sada iznosi 16,9 miliona evra od čega je čak 13,6 miliona neraspoređeni višak prihoda iz ranijih godina. Cilj ovog fonda je unapređenje stanja u oblasti naoružanja i vojne opreme i održavanje sredstava. Svi navedeni iznosi koji se odnose nabavke novog naoružanja i vojne opreme, zatim sredstva za njihovu modernizaciju i remont, izgradnju infrastrukture, su u odnosu na ostale troškove ponovo zaista skromni.

Međutim postoji i jedna nedoumica u delu koji se odnosi na funkcionisanje MO i VS. Od ukupno 212,3 miliona evra koliko je izdvojeno za ovu namenu postoji stavka Mašine i oprema i pored nje veoma veliki iznos od čak 73,6 miliona evra. Moguće je da će deo tih sredstava biti iskoriščemo za plaćanje rate za radove na lovačkim avionima i nabavku helikoptera. Sa druge strane verovatno će se taj novac trošiti i na ulaganje u kapacitete za održavanje i remonte NVO. U istom delu budžeta postoje i posebne stavke za tekuće popravke i održavanje sa 20,7 miliona evra kao i materijal sa 40,7 miliona evra.

Finansiranje onoga što je tokom prošle i ove godine ugovoreno i najavljeno, a to su pre svega sredstva namenjena RV i PVO, trebalo bi da bude obezbeđeno iz drugih izvora odnosno suficita budžeta koji je nastao u 2016, 2017. a smatra se da će se taj trend nastaviti. Nije nemoguće da je deo tog novca prikazan u ovogodišnjem vojnom budžetu upravo u delu koji se odnosi na mašine i opremu u okviru izdataka za funkcionisanje MO i VS.

Do kraja 2020. za sve moguće radove i nabavke vezane za 10 lovačkih aviona MiG-29 najavljeno je da će se potrošiti oko 185 miliona evra, i da će se to plaćati u ratama. Za sada sigurno znamo da je plaćen transport 6 doniranih aviona i da je sklopljen ugovor za rezervne delove, predizvoznu pripremu aviona i njihovo dovođenje na standard 4 starija primerka kao i remont jedne 29-ke koja je stigla iz Rusije.

Uz to treba nabaviti još i zemaljsku opremu za njihovo opsluživanje a sledeće godine treba poslati bar tri postojeća aviona na remont, koju godinu kasnije i četvrti. Potom je najavljeno da će se izvršiti produženje veka kao i verovatno najskuplji deo čitavog posla a to je modernizacija koja bi borbene mogućnosti aviona podigla na viši nivo i učinila ih potpuno višenamenskim.

Veoma skupa će biti i planirana nabavka savremenog vođenog naoružanja vazduh-vazduh i vazduh-zemlja. Uz sve ovo u toku su procedure i za izgradnju hangara za dežurnu paru lovaca u sistemu PVO kao i dežurnog helikoptera za traganje i spasavanje.

Početkom 2019. godine Vojska Srbije će primiti na upotrebu prvi od 6 naručenih višenamenskih helikoptera H145M koji su naručeni krajem decembra prošle godine. Cena ovih helikoptera od kojih će 4 biti naoružana nije saopštena a na osnovu objavljenih ugovora za druge države, njihova vrednost sa obukom, logistikom i naoružanjem kreće se od 65 do 90 miliona evra. Zvanično je krajem 2016. saopšteno da je deo novca već uplaćen pa se lako može zaključiti da će i u ovom slučaju plaćanje biti u ratama.

Kada je reč o helikopterima, nedavno je objavljeno i da se sa ruskim Rosoboronoeksportom pregovara o 6 transportno-borbenih helikoptera a na osnovu ranije izrečenih planova i najava najverovatnije se radi o srednjim transportnim helikopterima Mi-17. Dva takva helikoptera, u verziji Mi-17V-5 nabavljeno je 2016. za 25 miliona evra. Stoga bi 6 ovakvih helikoptera mogla koštati oko 75 miliona evra.

Od najviših državnih zvaničnika poslednjih meseci smo direktno ili indirektno saznali da se sa Belorusijom pregovara o nabavci dodatnih aviona MiG-29, spominjalo se 6 do 8 aviona, potom se govorilo o nabavkama raketnih sistema, konkretno dva diviziona sistema Buk, dok su pojedini mediji u skorije vreme spominjali i 4 baterije sistema S-300. U svim slučajevima spominjalo se da bi obaveza Srbije bila da plati samo remont i modernizaciju poklonjene tehnike. Isti mediji su preneli i da bi ugovor za belorusku donaciju MiG-ova 29 i S-300 mogao biti potpisan u martu sledeće godine.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Dr

Odlican tekst.
Ali i odlicna postepena nabavka naoruzanja i opreme za Vojsku. Sve pohvale za to. Napokon se neko setio da ulaze u Vojsku. Time ulaze u drzavu.

Odgovori
Ma

Dikovic je najavio ponovno formiranje jedinice za specijalne operacije (JSO) koje ce biti podrzane naoruzanim helikopterima za borbena dejstva. Mislim da se pregovori sa RF za nabavku 6 novih helikoptera ne odnose samo na Mi-17V5. Mozda na nasem nebu ponovo vidimo letece tenkove u novim verzijama.

Odgovori
Bo

kakav jso to je mup

Mi

Izvinite MadPal ali kako mislite Dikovic najavio ponovno formiranje JSO kad ona formacijski nije bila deo vojske.

Za Mi-35M ako mislite iznenadicete se kako je spomenuti 10-15 mil. $ skuplji od Mi-28NE, cak ako nisite obratili paznju na tekst nasi Mi-17V5 nemaju neku opcionu opremu za heikopterski desant, cak nemaju ploce koje daju dodatnu zastitu vitalnim delovima helikoptera.Posto napredna verzija za izvoz moze izaci do 22 mil. $ kad se narucuju u manjoj kolicini bez nekog ulaza u vojno tehnicku saradnju.

Napredujemo to je sigurno, samo ako se ne osmisle bolja planska ulaganja za vojsku plasim se necemo moci odrzati korak sa vremenom.

@ MiG-29
Ako bude odabran V5 bice naoruzan sa NRZ i topovima, aktivnom zastitom i moguce oklopom. Naravno i postojeci ce biti dignuti na taj standard. Uz prosirenje desantno transportnih mogucnosti (pp vedra, dizalice, spoljni teret…). Ne bih komentarisao Mi-24/35.

Ma

@Mig-29 @Bofors Nisam mislio na „crvene beretke“.

Bo

ma kakvi mi35, kamovi, eurokopteri, orao je mamara

Mi

Page

Malo vas ne shvatam bas najbolje, nisam detaljno obratio paznju oko nabavke „novih“ 6 komada eksportne verzije Mi-17V-5.

Samo reci cu vam nesto, helikopterski desant u danasnja vremena nema efekat iznenadjenja ako n.p.r. komanda ne poseduje 90% podataka sta se desava u zoni sletanja (podrazumeva se u poluprecniku najmanje do 150 km).
N.p.r. Amerika ima najvise razvijena sredstva za dejstva u uslovima ogranicene vidljivosti pa skoro svaki desant vrsi u nocnim uslovima, dok evakuaciju vrsi vecinom u dnevnim uslovima uz potrebnu „pratnju“ ako je neophodno.
Rusi mozete primetiti razvijaju sve vise aktivnu zastitu, na vecini novih aparata – u svim rodovima vojske mozete naci takve sisteme.

Zato mozemo mi dodati neku opcionu opremu na eksportnu verziju Mi-17V-5, ali oprema koja je priblizna gore navedenom kosta 19-22 mil $ po helikopteru.Isto vazi i za H145 ako nije „kompletan“ sluzi namenski samo kao „trenazno/evakuaciona“ verzija.

MadPal
Ako niste misli na MUP JSO tim gore, posto imamo vec Specijalnu brigadu u okviru VS, ali nemamo adekvatnu helikoptersku jedinicu koja moze poboljsati za 50% njihovu efikasnost.Nova jedinica specijalne namene moze samo oduzeti sredstva.Primer vam je bas transportni helikopter Mi-17V-5 i laki helikopter H145 za VS.Ako mi platimo Mi-17V-5 manje od 19-22 mil $ dobijamo verziju koja ima 50% manje novih mogucnosti za Specijalnu brigadu, takodje H145 idealan za operacije u nocnim uslovima i zakinete ga za avioniku koja je u razlici samo 6 mil $ n.p.r.

Tako isto n.p.r. Bofors kaze “orao je mamara“ a n.p.r. Mi-28NE moze dejstvovati u svim vremenskim uslovima, moze preciznije pruzati podrsku kopnenim trupama, vremenski vise biti prisutan u zoni dejstava, ima raznovrsnije oruzje na podvesnim tackama sa ugradjenim topom i sam helikopter izlazi od 19-25 mil $ dolara.Ali zato mi hocemo modernizovanog Orla sa 9-12 mil $ po komadu.

@ MiG-29
Obzirom da nismo drzava koja ce se baviti desantom u dubinu neprijateljske teritorije vec eventualnim prevozenjem pripadnika Specijalne brigade u okviru svoje teritorije (recimo protiv teroristicka dejstva) opremanje helikoptera sa NRZ, topovima i nekim sistemom za aktivnu zastitu (recimo President-S) je vise nego dovoljno. Pominjete poluprecnik od 150km a to izlazi van teritorije drzave Srbije po pravcu zapad istok, odnosno skoro pokriva citav pravac sever jug nase drzave. Mi-17V5 je opremljen za prevozenje jedinice iz Specijalne brigade i nocu pa je u odnosu na Mi-8 ipak veliki iskorak u toj nameni. Nisam pominjao cenu helikoptera ali je Mi-17 opremljen ovim o cemu sam pisao blizak ceni od 20 miliona medjutim ne moraju ni svi kupljeni helikopteri biti opremljeni bas svim sistemima.

Mi

Page

Vidim niste shvatili napisano.Uopste nije bitno gde zalazi poluprecnik, bitne su pouzdane informacije o mogucim pretnjama po vase desantne snage u navedenom poluprecniku.Podrazumeva se necete dejstvovati van svojih granica sa regularnom vojskom.

Kazete “eventualnim prevozenjem“ !? Ako necete osposobiti jedinice za specijalne namene za vremenski brzi odziv, skracujete sebi mogucnost za efekat iznenadjenja.Posto ce neprijatelj ako je ozbiljan u svojim namerama proracunati vreme za koje mozete dejstvovati, znati da li ce bezati ili ima mogucnost pripreme za potencijalni/najavljeni desant.

Moram vam reci brkate stvari posto teroristicka organizacija nije paravojna formacija.ISIL je n.p.r. po organizacionoj strukturi paravojna formacija.Na nasoj teritoriji ako budu dejstvovali kao paravojna formacija zakazale su BIA i VBA, cak i MUP.Posto oni u svojoj nadleznosti imaju borbu protiv teroristickih organizacija, jedino ako nemaju dovoljno personala mogu zatraziti pomoc od vojnih snaga koji u svom arsenalu imaju teska naouruzanja.

Ako opremite Helikopter NRZ dejstvujete protiv malo vece paravojne formacije, ako je to formacija tipa jednog voda onda ipak malo rasipate bespotrebno svoje resurse.Medjutim ako ga opremite savremenom avionikom mozete osposobiti posadu u brzem donosenja odluka u zapocetoj misiji, imaju siri pregled aktuelnih desavanja oko zone sletanja.Da ne pricamo kako je to mala razlika u ceni za potencijalni TOT.

Isto necu vam napominjati koliko je danas za izvidjacko diverzantska dejstva jedinica na zemlji potrebna vremenski visecasovna artiljerijska ili raketna podrska.

Naravno ne treba svaki model biti skroz opremljen, ali mi idemo svesno da u svom sastavu nemamo niti jedan – navodno pravdamo ogranicenim sredstvima sto je ipak malo presedan svoje vrste.

@MiG-29

Kada bi svako imao apsolutno pouzdane informacije o tacnom polozaju pretnje ne bi ni slao specijalne jedinice vec bi pokusao da pretnju unisti nekim stand-off oruzjem. Kada sam napisao eventualnim prevozenjem mislio sam da postoje i druga sredstva za prevozenje a ne samo helikopteri. U uobicajenoj terminologiji se u ovoj zemlji i UCK nazivao teroristickom organizacijom pa ne bih sa vama ulazio u teorijske rasprave sta je teroristicka organizacija, sta paravojna, a sta nije. Ne znam odakle vam informacija da ce nabavljeni helikopteri biti totalno neopremljeni pa bih vas molio da podelite tu informaciju.

Mi

Page

Ne vredi vas izgleda ubedjivati u nesto sto necete da prihvatite.Specijalne jedinice nisu samostalne i nezavisne jedinice u sistemu zvanom vojska.One su specijalizovane sa tehnoloski naprednijom opremom, uvezbanije su od ostalih jedinica zato sto imaju rigorozniji sistem selekcije.A formacijski ne mogu dostici popunjenost kadrom kao ostale jedinice zbog ogranicenih resursa (ogranicenog budzeta – njihova oprema i obuka moze biti preskupa), vrlo su ranjive ako ne saradjuju sa ostalim regularnim jedinicama.Inace od specijalizovanih jedinica se dobijaju informacije, markiraju se mete za stand off oruzje.

Postoje druga sredstva za prevozenje, ali sam vam dobro napomenuo ono sto uporno ne shvatate.Ako imate neku jedinicu koja moze intervenisati za 30 min. u poluprecniku od 150 km na bilo koju lokaciju u svim vremenskim uslovima je sasvim drugacije nego prebacivanje kamionima, oklopnim transporterima.Trebace vam u tom slucaju do 120 min i to jedino ako idete uredjenim autoputevima – bez guzve na istima.

Dobro ja sad vas pitam ako je ta vasa uobicajena terminologija mozda pogresna treba je smatrati za ispravnu !? Mozda ne znate pravo, ali „pravnici“ kad nesto proglase teroristickim, daju nalog preko sudova policiji koja za razliku od ostalih uobicajenih im u tom slucaju daje slicna ovlascenja kao vojsci.Bas ne znamo nauciti kako je Milosevicev rezim pogresno dejstvovao na Kosovu, uvlacio je policijske snage plaseci se reakcije zapada, a nije bio sposoban proglasiti vojnu intervenciju koja je mogla tada pregaziti vec dobro naouruzanu paravojnu formaciju.To se upravo desi kad se mesaju babe i zabe.Neadekvatne jedinice, neadekvatna tehnologija, naouruzanje skoro uvek rezultuje politickim i vojnim porazom.Pa odlucite jel dobro mesati teroristicku organizaciju sa paravojnim jedinicama.Terorizam ako ima funkciju zastrasivanja vlasti ili drustva nema bas mnogo slicnosti sa paravojnom formacijom koja je uspostavila vlast na odredjenom podrucju, sprovodi svoja nacela, sprecava ulazak trenutnih organa vlasti.

Postojeca dva nemaju MFD kokpit, samim tim nemaju avioniku na zavidnom nivou, a to se zna posto rekoh vam dobro opremljen nov Mi-17V-5 opremljen za desant ne moze se nabaviti ispod 19$ mil. po helikopteru.Kad sam rekao da nece biti opremljeni !? Ako ne primecujete Ja upravo aludiram primerima za jace opremljene Mi-17V-5 i H145M.

@ MiG-29

Vidim da ste odlicno potkovani za stratesku i operativnu upotrebu helikopterskih i specijalnih jedinica pa ja kao laik nemam vise potreban nivo znanja za razmenu misljenja sa Vama. Sve najbolje Vam zelim.

Mi

Page

Daleko od toga da vam za komunikaciju na blogu treba odredjeni nivo znanja.Misljenja su razlicita zbog razlicitih saznanja ili iskustava iz prakse.

Stvarno nisam imao nameru iznositi moja zapazanja za nesto licno protiv Vas.

Takodje sve najbolje Vam zelim.

@ MiG-29

Apsolutno ste u pravu.
U ovim mojim Pegazima me nista nisu naucili.
Sve najbolje.

Ni

Zvuči obećavajuće nakon višedecenijskog zapuštanja vojske ali se nadam da će u skorije vreme biti posvećeno više pažnje i kopnenim snagama.

Odgovori
Br

Nasa vojska izgleda kao da ima godisnji budzet od 100 miliona, a ne vise od 500 miliona.

Odgovori
Ni

Jel ti mislis da je to mnogo? Mnoge vojske nase velicine imaju desetak puta veci budzet. Da bi nasa vojska bila opremljena ekvivalentno nivou recimo Nemacke ili Japana bilo bi potrebno jedno 7-8 milijardi godisnje.

Б

Чешка има буџет од две милијарде нпр.

Mr

у издвајање од поменутих средстава ставите и ставку: исплата отштете ПВЛ која су тужила ВС због неисплаћивања дневница за прековремени рад, ноћне додатке, превоз…нечија самовоља има да кошта и то много!!!

пс. одакле бре сад толке паре се појавише…!??

Odgovori
Be

@Mrgud

Izgleda da ne pratiš ekonomski razvoj Srbije pa se čudiš.

Sad ću ti nešto napisati iako znam da ću biti napadnut id nekih ovde:

Drzavna kasa stoji vrlo dobro. Naj više se dobilo kroz pritisak na one koji do skora nisu plaćali porez i druge dadzbine drzavi. Pored toga dinar stoji bolje nego ikad u zadnjih 30 godina. Izvoz raste konstantno, itd.

Be

…ali druga je stvar da li će se to sve utrošiti.

Mr

@Beli
економију не пратим али је итекако осећам! мој најбољи и најпроверенији показатељ економске моћи/немоћи ми је фрижидер! што је пунији то је добра економија и обратно…

е сад, ако су притисли тајкуне да измире дуговања то је ок али ако ће да иде преко грбаче овог напаћеног народа онда није…не знам, али некако ми је све то сумњиво…

Be

@Mrgud

Mozda ti se ovo nece svidjeti ali to je realnost:

Utaja poreza i slicnog kroz tajkune se broji u nekoliko desetina miliona evra.
A utaja poreza i slicnog kroz „normalan“ narod i manje prevare se broji u stotinama miliona ili cak miliarde evra.

To je zato sto u Srbiji mozda ima 20-30 pravih tajkuna, koji mozda utaje godisnje zajedno oko 20-50 miliona evra.
A imas „normalan“ narod, male preduzednike i prevarante kojih ima ukupno mozda oko 5 miliona koji naprave stetu od skoro miliardu evra.

U Austriji na primer imas isto tajkune ili korupciju, itd. ali normalan narod u glavnom se drzi zakona i placa svoje obaveze. Upravo zbog toga sto se masa naroda drzi zakona, drzava normalno funkcionise.

Znam da nije fer ali zato se uvek kaze da smo mi (Srbi/Srbija) bolesno ili ne sredjeno drustvo i da se to treba menjati.
Uvek prvo pokazi prstom na sebe i priznaj da si nesto utajio pa makar to bilo i 5,– €. Jer masa nas prevari drzavu za 5,– €.

Mi imamo masu naroda koji su na ovaj ili onaj nacin utajili bar tako sitan novac ali u kolicini to je daleko veca suma nego kada se sastave svi tajkuni.

E sad… u zadnjih par godina poreska i druge sluzbe su daleko aktivnije nego pre toga i postizu vrlo dobre rezultate. I taj novac je sada na raspolaganju.

Samo da imas predstavu o cemu se radi:
Zamisli da je ovih 185 miliona evra koji su predvidjeni za Migove u sledecih par godina neko podelio na 7,5 miliona stanovnika u Srbiji…. Svaki gradjanin Srbije bi dobio 24,66 € i potrosio bi to za dva dana.
Ti bi napunio tvoj frizider za 5 dana i posle toga nista nebi imao. Zaboravio bi za mesec dana da ti je neko uopste poklonio 25 €.

Fp

@Beli

Nažalost je tako, polazim od sebe, kod prethodnog poslodavca polovinu plate dobijao na ruke (dakle siva ekonomija), dok druga polovina koju mi poslodavac isplati je oporezovana. A od poreza živi država. Uostalom, i otac mi 33% zarade prima na ruke kod stranog poslodavca (poslodavac mu je jedna kineska velika kompanija).
Poreske službe treba ojačati i ohrabriti ljude da prijavljuju zloupotrebe (i zakonski ih dodatno zastititi) jer mi samo sebe zakeramo na kraju, zbog toga nema ni dobre potrošnje u infrastrukturu, vojsku, zdravstvo, školstvo…
Srbija ima jedan od najviših udela sive ekonomije u Evropi (oko 30%, dakle dodajte 30% na naš GDP od oko 38 milijardi €), što kada bi se oporezovalo bi godišnje generisalo oko 2.5-3 milijarde evra novih poreskih prihoda. Tim prihodi bi itekako popravili javne finansije i potrošnju. Oportunizam nas je samo doveo do prosjačkog štapa.

Be

Lako sto poslodavac zakida drzavu isplatom na ruke, nego zakida i tebe.

Tekst nepotrebno mistifikuje odredjene stavke u okviru budzeta, a da je ulozeno malo truda i da se posetio sajt ministarstva odbrane, lako bi se doslo do sredstava za ove stavke iz prethodnih godina. Dobro, ne bas tako lako, jer je sam sajt redizajniran pre neki dan i sada se volsebno ova stavka nalazi na samom kraju stranice.

Deo iz vojnog budzeta pod nazoivom:

>>>Masine i oprema (za 2018. godinu – 73,6 miliona evra) :

2016. godinje
– 6.912.610.000 potroseno 2.954.047.324**
2015. godine
– 5.517.445.000 potroseno 4.452.847.129
2014. godine
– 3.737.550.000 potroseno 2.525.558.245

**U 2016. su utrosena sredstva racunata zakljucno sa 30. 09. , na zalost na kraju 2017. i dalje ne samo da ne znamo kolika su budzetksa sredsva bila planirana i po kojim stavkama su planirana za 2017. vec ne znamo ni koliko je ukupno potroseno za 2016.
————————————————————
>>>tekuće popravke i održavanje za 2018. 20,7 miliona evra

2016. godinje
– 2.511.037.000 potroseno 1.475.008.204**
2015. godine
– 3.647.076.000 potroseno 3.423.950.942
2014. godine
– 2.985.805.000 potroseno 2.909.372.962

————————————————————-
>>materijal „sa čak“ 40,7 miliona evra.

2014. godinje
– 6.606.844.000 potroseno 6.579.387.121
2015. godine
– 4.352.526.000 potroseno 4.188.947.020
2016. godine
– 4.651.023.000 potroseno 2.595.655.756**

—————————————-

Zakljucak:
Kao sto moze da se vidi iz prilozenih podataka stavke u vojnom budzetu poput:
Masina i opreme, Materijala i Tekucih popravki i odrzavanja postojale su i ranije u budzetu i jedino je povecana znacajnije stavka masine i oprema (u odnosu za 2016, podatke za 2017. ne znam) za nekih 16-17 miliona eur .

Tekuce popravke i odrazavanje je ostala maltene ista kao 2016, a vidno se smanjila u odnosu za 2015.

Dok je materijal ostao isti kao 2016. a vidno se smanjio u odnosu na 2014.
——————————————————
Sto se tice „Masine i oprema“ ako se pogledaju sve prethodne godine, shvatice se da je 20-30 % obezbedjenih sredstava ostalo NEPOTROSENO i u toku 2014. i 2015. i 2016., sto govori da se sredstva trose neplanski i neefikasno.

Odgovori
Mr

Управо то РХ! твој задњи пасус, добро си приметио! за сваку годину планира се буџет и свака Управа добија одређену своту новца која треба да подмирује како текуће потребе по јединицама тако и разне набавке…али, код нас се одомаћио тзв. „домаћински однос“ који командна структура гаји према тим издвојеним парама које су већ предвиђене наменски да се троше тако да закључно са командантима јединица сви који одлучују о трошењу пара штеде на властите јединице како би сутра на колегијумима реферисали колко су пара тим „домаћинским односом“ сачували. то што трупа остаје без основних потрепштина а да не причамо о НВО то њих баш заболе, битно да су они споменути као добри команданти који штеде буџет! наравно за сл. годину паре за дату Управу се аутоматски смањују…те стога баш чуди овај скок у финансијама!?

Ž

Имали смо на увид буџете за 2015, 2016, 2017 и, тако је, све што се сада налази у буџету било је и раније. О томе смо претходних година писали али не толико детаљно као сада.

У делу који смо описали обратили смо посебно пажњу на ставку Машине и опрема за који би требало да буде издвојено 73,6 милиона евра.

Ra

@Živojin Banković

Da li postoji mogucnost da kupimo borbene jurisne helikoptere Mi-35 ili Mi-28,i kada bismo mogli da ih kupimo (ako vec postoji mogucnost)?

Ili neka dodatna nabavka Mi-17 ili H145, ne ukljucujuci ovih 6 Mi-17 oko kojih se pregovara ili 6 H145 koji su vec naruceni?!

Hvala unapred!

Ž

Колико знам до сада није постојао план да се набаве борбени хеликоптери.

Али пример Х145М нам говори да је код нас све могуће. Мислим да ни њихова куповина није била у плану.

Сачекајмо прво уговор за 6 додатних најављених хеликоптера из Русије и долазак 6 Х145М.

Сматрам да смо се мало залетели, за све што сам набројао у тексту, укључујући радове на 29-кама, Х145М и најављена куповина 6 хеликоптера из Русије кошта око 350 милиона евра.

Ob

@ Živojin Banković

Zasto Srbija ne kupi 23. Madjarskih Migova 29 koji su na aukciji za neverovatnih 18. miliona dolara…???

Ob

A jos su svih 23. komada ’93 godiste ( svi su mladji od nasih)

Br

@Obrad
Madjarska je dobila migove (28 komada) ’93, ali to nisu bili novi migovi, a i te serije se nisu ni proizvodile ’93, vec su tada, kada su ih dobili, imali u sebi jos 14 godina upotrebe, sto znaci da su najverovatnije bili ’87-’88, kao i nasi. Pored toga uopste nisu ni bili u dobrom stanju, vec su bili prefarbani i stalno su se kvarili, dva su se srusila, jedan deo kanibalizovan. Ti migovi su i danas u izizetno losem stanju pa su zato toliko i jeftini. Jedino je Sirija pokazala interesovanje za njih.
Nama, ukoliko imamo para i pilota za jos aviona, najbolji izbor bi bili vec pominjani beloruski BM modeli (6-8)kom, koji su vec znatno modernizovani i u neuporedivo boljem stanju od madjarskih.

Ž

Madjarski MiG-ovi 29 su isporuceni novi, to su avioni 46-te i 47-me serije.

Poredjenja radi nasi avioni su 34. i 35-te serije.

Beloruski avioni su stariji od madjarskih, negde kao nasi.

Br

@Zivojin
Naisao sam onda na los izvor…
https://www.strategypage.com/htmw/htproc/20130528.aspx
Ovde pise da su kad su kupljeni imali u sebi jos 14 godina upotrebe.

Ž

Poslednji madjarski avion prizemljen je decembra 2010. Imate primerke koji imaju svega 200-300 sati naleta. Ali zato ima i aviona koje su piloti “polomili“ na aeromitinzima.

Ob

@ Živojin Banković

Pa sta mislite da li bi Madjarski Migovi dobro resenje za nas i da li ih treba kupiti i koliko njih?

Vo

Moglo bi ovo, moglo bi ono. Govori se ofrlje i nestručno. Likovi niste upoznati sa osnovama predmetne problematike, pa čak ni sa elementarnom logikom.
Zato svi na arbajt i pošteno platite porez da bi bilo perja u budžetu.
Gospodine Bankoviću respekt!

Odgovori
po

Samo za informaciju: proračun ministarstva obrane RH za ovu godinu je iznosio cca 585 mil eur. Dakle skoro u dlaku istu. Također je zanimljiva činjenica da se i za plaće vojnika planira potrošiti skoro ista cifra oko 320 mil eur.

Odgovori
Ku

Republika Hrvatska ima i Ratnu Mornaricu a to je isto ogroman trosak za razliku od nas!

Ma

RH ima duplo manju vojsku, također uzeti u obzir

Me

@Maharbal

Nije „duplo manju“ nego „upola manju“.

Ljudi sve više koriste ovaj neispravan izraz „duplo manje“.

Be

Brojniju avijaciju 😉

go

Borbenu? ;)

Sh

Da, trenutno i borbenu.

Ob

@Beduin

Nemate brojniju borbenu avijaciju, vi za sada imate samo 12. zastarelih MiG-ova 21, a mi za sada 10. MiG-ova 29, 3. MiG-ova 21 i 20-ak Orlova

Be

Sve su to nekretnine.
Imate 3 MIGa, 5 Galebiva i par helikoptera u pogonu.
Ne lazi sebe.

BS

@Beduin i Obrad
Istina je negde izmedju, u letnom stanju imamo 2-3 Mig-29, 3 Mig-21, 6-7 Orla, 7-8 Galeba, 16 laste i par Utve od 10, kao i par An-26, jedan An-2, i jedan pajper. Najmanje trecina Gazela od 40 i nesto je u letnom stanju, kao i dva stara mi-17, dva nova mi-17V5 i 6 mi-8, ciji resurs istice sledece godine kada dobijamo 6 novih mi-17V5, a tada stizu i 9 H145m, a bice u upotrebi i svih deset migova 29 negde pred kraj naredne godine, neki i ranije. mislim da imamo i jednu Sovu i jednog Kobca i jednog modernizovanog Orla.

Ž

BS

Imamo aktivan samo jedan An-26. Drugi ne ide na remont.

Zaboravili ste da smo jedan stari Mi-17 izgubili u tragicnom udesu 2015. Drugi nije aktivan jer su mu istekli resursi.

U upotrebi vise nije 6 Mi-8T vec samo dva. Nema jos ugovora za 6 novih Mi-17.

Laste nisu uvedene u operativnu upotrebu.

VS dobija 6 H145M.

Sova kao i modernizovani Orao jos uvek nisu poleteli, Kobac je samo projekat.

Be

BS
Ne nasmijavaj me

BS

@Beduin
OK, nesto sam pogresio, ali broj Orlova i Galebova je tu negde, kao i Migovi 21UM, a ima i Gazela u letnom stanju. Znaci istina je negde izmedju :)

Be

BS
Ne zavaravaj se.
Dok pricamo o nekoliko sati naleta godisnje, pricamo o veliko NISTA.

U moje vrijeme, pred nekih 7 godina, na Pilama smo radili oko 130 sati u prosjeku.
Broj pili je tada bio 12 kom.
I danas je takav broj i isti sat naleta.
Koristi se svih 12 iako ih je na papiru vise.
Bellovci su radili nesto manje. 6 komada ih je tada bilo a toliko ih je i sada.
Migonje se onda radili jako malo naleta, jedva 40ak sati.
Danas rade vise. Oko 80ak sati, sto je malo…. Premalo. Ima ih 12 i svi su u letnom stanju i operativnoj uporabi.
Piloti MI 8 su tada radili oko 150 sati naleta.
Ima ih 14 i svi su u operativni i danas.
Mi 171 je prizemljen. No, prije nego su ispucali resurse, broj sati naleta po pilotu im je bio oko 120.
Kanaderi idu i do 220 sati naleta po pilotu.
Za Kiowe ne znam, tek su stigle.

E sad ti meni kazi, koji je sustav zdraviji?

Igrat za raju i zanemarivat taktiku dovodi do dobrog „papirnatog“ stanja.
No, zbilja govori nesto drugo.

Ono sto RV Srbije mora jest definirati svoje potrebe i zadace te se sukladno tome opremiti imajuci u vidu kako ti strojevi moraju letjet sigurno i cesce nego do sada.
Avion na stajanci, potpuno ispravan, je mrtav kapital.
Pilot na zemlji je opasnost po samog sebe.

Т

Aтерираjмо. Нико ниje споменуo колики део иде на КоВ прича о норама, лазарима… ниjе готова, с друге стране требало би формирати авиjациjу КоВ (кобац, ан-2, газела …) коjа се добро показала у претходним ратовима а што се ми35 тиче требало je продати оба ка28 и узети бар jедан

Odgovori
Mr

@T5
да ли ти стварно мислиш да је нама потребан још један вид војске као што је армијско ваздухопловство!? за такве авантуре мислим да нити има потребе а пара још мање!

и ко би купио расходоване против-подморничке хеликоптере, давно отписане, који труну на отвореном испред Музеја ваздухопловства…!?

12

Avijacija KoV? Takav rod vojske nam neće biti potreban ako budemo imali integrisanu komandu.

Be

Ono sto je meni nejasno, zasto su ih dopremali u Srbiju da bi ih potom opet vracali?
Zar se nije ta prilagodba na ICAO standard mogla i u Rusiji napraviti?
Nepotreban trosak transporta.

Odgovori
Pr

Care, mora tako zbog carine i još nekih administrativnih zavrzlama.

Ž

У Русију је враћен само један авион који мора на ремонт.

Допремљен је у Србију због царинских и других прописа.

На осталих пет ће довођење на стандард постојећих авиона бити извршено на Батајници.

Be

I sto nakon toga?

ze

EPP,lopova navlasti i izbori,uzimanje love.

Ž

Sredinom 2018. bi u RV trebalo da se uvede svih 6 doniranih aviona. Postojeća 3 (možda i svih 4) bi se poslala na remont u prvoj polovini godine. Početkom ili u prvoj polovini 2019. svih 10 29-ki bi trebalo da budu operativni.

U međuvremenu će se možda potpisati ugovor o modernizaciji, taj posao kao i produženje životnog veka na 40 godina, planirano je da se završi verovatno do kraja 2020.

Be

A remont ce se u Srbiji raditi ili u Rusiji?

mi

@beduin Ne,radice se u Ukrajini tako sto ce se sklapati iz delova sa raznih strana sveta,uostalom vi to najbolje znate…

Be

Jos nijedan nije zemlji poljubio….tako da, ja bi se ipak zapitao gdje ce na remont

Ž

Ремонт вероватно у Србији, наравно главни би у том послу били Руси као и 2008. односно 2011.

Vo

@Beduin
Sigurno neće biti prekucavanja serijskih brojeva.

Me

@ Vortex

Prekucavali, ne prekucavali,…avioni lete i to je činjenica.

Ga

@milko

ja ne znam šta se ljudi čude što su na mig21 stavljeni dijelovi sa raznih dijelova svijeta, kada je poznato da proizvodnja tog zrakoplova više ne postoji, i da se može raditi remont samo sa polovnim dijelovima. Znači nitko, ama baš nitko na ovom svijetu ne može napraviti remont dotičnih migova, a da ne nabavlja dijelove po cijeloj zemaljskoj kugli, a sve iz razloga gore navedenih. Bitno da nije ni jedan pao od remonta.

Pr

Zvanični, primarni deficit koga predsednik veliča tokom godine u svojim sumanutim monolozima na konferencijama za lečenje njegove bolesne sujete, da unesrećeni građani misle da smo u suficitu, da imamo viška para sa kojima ne znamo šta da radimo, ali je to , ipak, godišnji deficit, jer se odlažu sva plaćanja do decembra, da bi predsednik uživao u svojim lažima i opsenama o ostvarenim mesečnim suficitama, kao kada bi maratonac slavio da ima najbolje prolazne rezultate na sto metara, taj primarni deficit iznosi 57,1 milijarda dinara, ali predsednik i njegovi statistički falsifikatori ne govore da u zvaničnom Biltenu javnih finansija, Ministarstva finansija Srbije, piše da sekundarni deficit -518,0 milijardi dinara i da je skriveni deficit još 171, 3 milijardi dinara, što zbirno daje bruto stvarni deficit u 2016 od 746,4 milijardu dinara. Nije , dakle, deficit države 57,1 milijardi dinara, nego je on petnaest puta veći i iznosi 746,4 milijarde dinara. O ovome, izuzev par čestitih i moralnih ekonomista, koji brane dostojanstvo naše ekonomske struke, niko drugi ne govori. Jednostvno, ovo je zabranjena tema. Sekundarni deficit izdvaja iz budžeta otplate glavnice domaćim i stranim kreditorima i nabavku finansijske imovine, što stvara iskrivljenu sliku o stvarnom deficitu.

Kako se lažno prikazuje i iznos BDP, pa se tako prikazuje BDP od 33,4 milijarde evra, dok on jedva realno prelazi 17 milijardi evra, onda se ne mogu uzeti proporcije da je deficit 20% BDP, nego se on penje, u celini, na preko 36% BDP. Skriveni deficit od 171,3 milijarde dinara je iznos PDV koga država nije uvrstila u rashodnu stranu budžeta, to je povraćaj PDV koga država ne vraća privredi i tako zadržava preko potrebna likvidna sredstva za nepokretnu privredu.
Kako se pokrivaju ovoliki skriveni deficiti? Jasno je da se knjigovodstvenim hokus-pokus i trange-frange preknjižavanjima ne može ulepšati ružno lice našega probušenog budžeta, jasno je da, zbog odsustva rasta BDP i politike ubrzanog privrednog razvoja, nema novo stvorenog novca u budžetu države, nego se sve rupe u budžetu popunjavaju zaduživanjem države kroz državne zapise, koji su 2007. iznosili 5,7 milijardi dinara, da bi rekord dostigli 2015 – 565,5 milijardi dinara i 2016-425,7 milijardi dinara. Analizom prihodne strane budžeta možemo da vidimo da je PDV na uvoznu robu 2008. iznosio 209 milijardi dinara, da bi se na kraju 2016 popeo na 338 milijardi dinara, što je pogubno za državu jer postaje , poput narkomana, zavisna od uvoza, jer se budžet puni najvećim delom iz uvoza, čime se direktno uništava domaća proizvodnja, stvaraju veliki spoljno-trgovinski deficiti, koji su u periodu od 2000. do 2017. popeli na preko 88 milijardi evra, pošto je dinar namerno precenjen, pa je svaka roba iz uvoza jeftinija nego domaća roba, čime se zadaje smrtni udarac domaćoj proizvodnji i stvara armija nezaposlenih ljudi, rastu socijalne tenzije u državi i ugrožava se elementarno funkcionisanje društva.

By Branko Dragas – sep 11, 2017

Odgovori
Ni

Tvoja ,,analiza“ je zlonamerna i netačna. BDP se ne računa u evrima već u US dolarima, a BDP Republike Srbije iznosi oko $40 milijardi.

Ze

Bravooooooooo.viste jedan od malobrojnih ljudi u ovoj polupismenoj sns-ovskoj lopovskoj bratiji, koji govori istinu za dobrobit ove jadne zemlje. Lepi pozdrav.

Be

@Proka Pronalazac

:-) Bas si sve lepo napisao.

Dobio sam utisak da radis u ministarstvu financija, jer znas bolje nego oni u kakvim smo gov….

Znaci sledece godine Srbije vise nece biti! Propast, katastrofa, apokalipsa. Bas pravi 11. Septembar…

Hvala Banku Dragasu na upozorenju!

Dr

Public debt:
74% of GDP (2016 est.)
Debt – external:
$30.38 billion (31 December 2016 est
Sa ovakvim ciframa istina za oko 1% boljim nego 2015 mi smo u katastrofalnoj situaciji , svidelo se to nekom ili ne nas BDP povecavaju strani investitori koji mahom posluju na pozitivnoj nuli ili lose kako bi izbegli placanja doprinosa – poreza drzavi .
Istina je da smo nikad zaduzeniji u novijoj istoriji i da nam nece biti bolje za dve najvise tri godine …
Jedino sto je dobro da je ovaj budzet za VS povecan i neka je .. da li je to posledica populizma, interesa licnog ili je neko iz vojske posle 20 -tak godina konacno lupio rukom o sto – svejedno je , neka bude svake godine veci za cetvrtinu pa ako se zaduzujemo bar da imamo jaku vojsku da nas odbrani od prinudne naplate poverilaca .

Br

Javni dug je 62.5% BDP u novembru.

Be

@Drago i Pronalazac

Verovatno je dug malo veci nego pre ali je vazno koliki je udeo u BDP. Posto se BDP podigao dug je samim ti se smanjio i sada stoji na oko 62-63%.

Skoro svaka drzava je zaduzena pitanje je samo koliki je taj dug u odnosu na BDP. Austrija ima sigurno veci dug nego Srbija ali je to u procentu Austrijskog BDP relativno malo.

Da upravu si svo vreme je bio suficit i na kraju se pojavio deficit i to nije nikakva tajna niti se krije. Neki krediti se kvartalno a neki na godisnjem nivou vracaju. Veliki deo se placa 31.12. Zato se na kraju godine racuna sa deficitom.

Ali taj deficit je minimalan i u konstantnom je padu. Svake godine je deficit manji.
Nekada smo imali deficit od miliardu ili dve. Sada je to nekoliko stotina miliona €.

Deficit ce u ostalom nastati i zbog jednokratnih uplacivanja penzionerima. Valjda ti to nesto znaci?!

MMF je tu vrlo strog i ne dozvalja da ga neko vara. Oni ukidaju saradnju kada primete da ih neko vuce za nos ili ukazu na probleme. To je ozbiljna svetska institucija sta god mi mislili o njoj.

I ako oni kazu da zu rezultati IMPRESIVNI onda je to vec nesto.

Dr

Beli@ Facsinira me tvoja upornost da dokazujes nedokazivo ovi podaci i jesu podaci MMF-a, World bank-a i CIA sajta factbook a ti iznosis 62,5 % u novembru odakle prijatelju ? Da li je to podatak samo za taj mesec ?
Svaka drzava jeste zaduzena Japan npr – Public debt:
222.2% of GDP (2016 est.) Samo je problem sto taj isti Japan sirom sveta ima svoje fabrike recimo da samo 1 Hondina fabrika u Kanadi proda 12 puta vise Civica nego sto jedan Fiat(kod nas) proizvede a gde su tu ostali modeli , motocikli , ostale fabrike sirom sveta drugih proizvodjaca ili Sony studio u USA …. Ucesce tih fabrika nije uracunato u BDP Japana ali gde ide najveci deo profita ?
Nas nikad manji deficit je proizvod zaduzivanja enormnog u zadnjih 5 god a MMF nas hvali samo zato sto vode interese poverilaca i dokle god servisirate dug makar i dodatnim zaduzivanjem oni ce vas tapsati po ramenima i govoriti vam bravo , bravo …

Dr

Brad@ da li mozete navsti izvor ja evo pre 5 min pogledah sajt MMF-a stoji 74,35 % krivulja u porastu – lose po nas zar ne ?

Be

Čitajte malo bolje 74% je bio dug 2016.

Mi smo pri kraju 2017!

Dr

Beli @ Ja vama navedem tri izvora !!! Vi meni 0 …
Podaci sa MMF-ovog sajta se azuriraju kvartalno ako je za zadnja dva-tri meseca spusteno toliko koliko vi navodite (samo nema nijednog validnog izvora za tako nesto ) onda treba nekog nagraditi nobelovom nagradom iz ekonomije.
Uostalom doci ce i kraj 2017 vrlo brzo ….

mi

zvuci kontradiktorno, nisam iz sns, ali mi je poznat ministar finansija, ovakvi podaci na srecu nisu tacni, ili bi odavno imali rejting D i bili potpuno raspala drzava.

za stanje javnog duga nadlezna je uprava 31.10. 64.9% ako sumnjate ok,

Be

@militarista

Upravo sam tako nesto hteo da objasnim. Zato sam u prvom odgovoru napisao, da ako je tako sledece godine Srbije nece biti. I napisao sam da sa MMFom nema zezanja.
Odavno bi nas rejting agencije bacile na D ili jos gore da je ovo istina sta neki ovde pisu.

Dr

militarista@ Odlicno evo Vi ste prvi pomenuli 4. izvor Uparva za javni dug na njihovom sajtu – pod stavkom stanje i struktura javnog duga stoji da je decembar 2016 71,9 % sto je 2,1 % manje nego od 3 izvora koje sam ja nabrojao .Ko je validiniji prosudite sami …
u drugom delu stoji struktura na dan 31.10.2017 i tu zaista pokazuje 64,9 % izvrsno ali to nije kraj godine … a ovakvo stanje je uvek prikazivano zadnjih par godina do decembra a onda op ide gore i uvek se prikaze koji procenat manje nego sto stoji na MMF-ovom sajtu .To vam je ona prica suficit, suficit dodje usvajanje budzeta opa nikad manji deficit . A kraj ove godine je za 20-tak dana brzo ce i zvanicni podaci koji nece moci da se steluju , kao sto nisu mogli ni 2014,2015, 2016 … pa cu vas onda pitati ko pise istinu a ko po naredjenju centralne otadzbinske uprave ili kako se to vec zove danas …

ma

Sve ce to narod platiti od tajkuna ni traga ni glasa. Njih treba „lepo zamoliti i odobrovoljiti“ da drese kesu. Kod nas se finansiraju razne nepotrebne stvari od kojih nemamo nikakvu korist, samo da bi razni likovi zgrcali ogromne pare (nezaradjene). Ovo je „drzava“ gde narod ne zna gde odlazi njegov novac i u koje svrhe. Za vojsku ne bi trebalo stedeti ali ima mnogo toga gde se pare rasipaju na sve i svasta. Za nezakonite radnje i da ne govorim od opstina pa do vrha. Niko do sada koliko mi je poznato nije podneo izvestaj u sta su potrosene pare i koliko za nekoliko godina unazad. „Ekonomija raste“ a obicno coveku sve teze. Sve su to jos uvek lepe zelje na papiru. Po meni najpre treba nabaviti borbene avione i PVO, nove radare a zatim ostalo.

Odgovori
Uc

E ako je po tebi…….a sta ces da radis sa time kad ih nabavis? Gde ti je plan obuke i trenaze, budzet, kadrovi, naoruzanje i sistemi za obuku, potrosan materijal, gorivo, mazivo. Ili bi voleo samo da imas uglancan avion u hangaru pa da se kao do sada samo konstatuje vrhunska obucenost i borbena gotovost….

Т

Ниje то нови вид него род,
све државе коje су водиле
герилске ратове то знаjу а
употреба АВИJАЦИJЕ ниje
увек добродошла како ’91
тако и ’98. Овако се све
своди на употребу бригаде
коja користи своjу технику
на наjрационалниjи начин.
Зар БЛ треба да припадну
РВ… Што се Ка28 тиче на-
викли смо да оставимо от-
пад било да су Ми14 или
други перспективниjи апа-
рати у питанjу а кад букну
пожари запад користи Ка
30 а ми кукамо, а ко их je
отписао се слатко смеje.

Odgovori
Ž

Ми-14 су били повучени из употребе 1998. а Ка-28 2000. године. И то пре промене режима.

Br

@Zivojin B.
Koliko sam mogao da saznam ta dva Ka-28 su proizvedena krajem osamdesetih i letela vrlo malo, oko 1ooo sati a prvi remont je na 1500. A kada su kupljeni bili su medju najmodernijim u svojoj klasi, i imali su odlicnu elektroniku, radare i sonare, pa su jedno vreme sluzili i kao mini awacsi, plus se mogu prepraviti u vrlo dobar heli za gasenje pozara. Koji je bio razlog njihovog otpisivanja, i da li oni mogu imati neku upotrebu danas? A ako ne da li bar mogu da se prodaju za neke druge letelice, jer nisu ispunili uslove ni za prvi remont.
Mi-14 je verovatno nesto stariji, i manje perspektivan, ali da li bi se oni mogli srediti, eventualno za rezervu.

Br

Uz ova cetiri (mi-14 i Ka-28) imamo i ona dva famozna MI-24 i cini mi se da su svi oni olako otpisani. Pa valjda je nedostatak dokumentacije za 24ke mogao nekako da se sredi. Milsim da smo se olako oprostili od sest solidna helikoptera, kakve trenutno nemamo u sluzbi.

@ Branko

Jedan od ta dva Mi-24 je proizveden 1983 a drugi 1985 godine. Zivotni vek Mi-24 je 30 plus 5 plus maksimalno jos jedna godina. Znaci noviji bi mogao da se upotrebljava do 2021 pa je veoma uputno da li se isplati uci u remont koji bi trajao do recimo 2019 i nakon toga koristiti helikopter jos dve godine jer se za to vreme ne bi zavrsilo ni posteno uvodjenje helikoptera u upotrebu jer obucenih ljudi za njega trenutno u srpskom RV-u nema.

Б

Сви Ми-14 су уништени током НАТО агресије 1999. године. 1998. су им истекли ресурси и нису упућени на ремонт у Русију. О чему ви причате људи божији?

ma

@Beli Ti optuzi skoro sve u Srbiji da ne placa porez ili da svih 5 miliona gradjana Srbije radi nezakonite radnje. Znas li ti koliko Srbija ima stanovnika uopste. Gde nadje tih 5 mil. necasnih aman. Samo stotinak ljudi drzi ovu Srbiju u bedi i siromastvu uz pomoc i stranih tutora gde im je sve dozvoljeno da rade samo da budu poslusni. Samo takvi koji su zgrnuli sta se moglo zgrnuti od 90ih do danas mogli bi da opreme bar jedan vid vojske. Potpuno si izvrnuo cinjenice. Koliko mi imamo preduzetnika po tvome 5 mil. daj ne budi smesan. Za 20 god. otisle su milijarde evra iz ove zemlje ali ne za nasu korist vec ogromnu stetu. Nadam se da ce doci i taj dan ko ce smoci snage da to obelodani i procesuira. Od ovih uzalud se tome nadati. Zato smo goli i bosi. Odakle obican radnik ili seljak da plati porez kad zivi od danas do sutra? Takvi koji su poslusni postaju preko noci eksperti za sve i svasta, idu na najace univerzitete nihove cerke, sinovi, preko noci postaju veliki biznismeni razni savetnici, bankarski eksperti, guverneri itd… I za cije to pare? Sigurno ih nisu preko noci zaradili i na zakonit nacin. Mozda cu biti obrisan ali tako jeste.

Odgovori
Ku

Ako se ispuni i 50% onog sto su najavili ,vise nego za tri decenije ! Za sada nabavka cisto jurisnog helikoptera je suvisna ( radi se na modernizaciji Gazele,H145M kao laki jurisni helikopter i ako nove Mi-17 budu imale nosace naoruzanja sa NRZ ) ali svi bi zeleli MI 35m ili MI 28n u vojsci Srbije!!!

Odgovori
BS

Te verzije su skoro duplo skuplje, nasi ce biti kao i prethodna dva Mi-17, osnovna verzija od 13-14mil, bez naoruzanja i dodatnog oklopa.

@BS

Bice najverovatnije sa B-8V20 i UPK-23-250.

Br

Da li neko zna tacan broj oklopnih i borbenih vozila kao i Orkana. Podaci do kojih se moze doci sa sajta VS i sa Wikipedie i nekih drugih portala, se stalno menjaju. Narocito na wikipediji. Vise ne pise koji je broj tenkova T-55H, na jednom drugom portalu pise preko 200, a na wikipediji je ranije pisalo vise od 500 ili 550. Takodje broj Orkana je bio nesto veci, a sada je spao na samo 4. I broj BTR60 je ranije bio znacajno veci od 60 komada koliko su danas na spisku. A cini mi se i da je bilo vise visecevnih m94 Plamena od trenutnih. Da li je mohuce da imamo samo 6 komada 9K35 Strela-10?

Odgovori
Sh

Moguće je da imamo 6 Strela 10, a uvek smo i imali 4 Orkana, tj. imali smo samo jedan, pa je taj jedan na FAP mašini postao 4 na ZIL-ovima. :) T-55 i BTR-60/TAB-71 odavno nisu u upotrebi.

Ma

Branko S . Za potrebe bivše JNA je nabavljeno ukupno 10 sistema 9k35 Strela-10, od toga je u HRV ostao 1 sistem, u VRS 3 sistema, a u Srbiji je ostalo 6 sistema, i svi sistemi u VS su danas u funkciji. Pred samo izbijanje građanskog rata u SFRJ je počeo projekat licencne izgradnje Strela 10 pod oznakom Strela 10 M2J , poznatiji kao sistem SAVA na vozilu BVP M 80. Proizvedena su samo 3 primerka, od kojih je jedan ostao u HRV, drugi u VRS a treći je ostao u VS odnosno tadašnjoj VJ.
Detaljnije o ovome se možete informisati na linku http://www.srpskioklop.paluba.info/m90/opis.html
koji je pisao generalštabni pukovnik Ljubomir Savić.

mi

malo o budzetu za 2018

1. povecan je i to je dobro
2. nije dovoljno, mora i moralo ranije mnogo vise
3. ucesce javnog duga 31.10. podaci uprave za JD 64.9%
4. sada pitanje sta drzava namerava sa vojskom, i koliko je spremna za to da odvoji, nas ugovorac ce imati platu 38.000din hrvatski 5.000 kuna, a trebalo bi podici i brojno stanje i plate, o stanovima da ne govorim

5. vojska po meni zahteva promenu pristupa, treba:

potrebe po azbucnom redu,
kosta toliko,
mozemo li mi ili ne,
polovno kupovati u krajnjoj nuzdi

6. velicina budzeta min 3.5% BDP-a

Odgovori
Fp

@Militarista

Pusti snovi, Rusija ima 3% učešća u GDP-u u izdvajanjima za vojsku i to je žestoko opterećenje njenih finansija. Iako je učestvovala u sukobima u Siriji, i u toj situaciji je povećan budžet na pomenutih 3% GDP-a.
Ako bi izdvojili 2.5%, pa mi bi rešili 99% naših problema u nekoliko godina.
Poređenje sa hrvatskim platama je smešno jer pomenuta zemlja ima veću ekonomiju i više troškove života pa je samim tim i plata vojnicima viša u hrvatskoj nego kod nas, a i da se razumemo, koliko sam informisan i njihovim ugovorcima je plata daleko ispod hrvatskog nacionalnog proseka od 750€ i ona je oko 600€. U suštini, novac na plate ima podjednako učešće u hrvatskom proračunu za vojsku i našem. Stoga su ovakva poređenja krajnje neadekvatna.

ma

@Beli Ima li neka drzava da je procvetala sa MMF?

Odgovori
Ne

Bice povecan, ali pitanje je cija tetka ce ovaj put biti to povecanje. Mi ga verovatno necemo videti. Dovoljno reci da one pare sto reklamiraju za pred novu godinu ne misle da daju svim ljudima.

Odgovori
Ma

Za jedan nemački helikopter mogu da se kupe 6 ruskih mi 17. A ajde da smo neka super sila, pa da nam je bitno kakav helikopter uzimamo . I sad Belorusi mogu sa pravom da kažu, zašto da mi vama doniramo Mi 24 helikoptere , S 300 i migove a kupujete od Nemaca za novac. I to helikoptere koje su slični našoj Gami . OK, verujem da je nemački , boljih letačkih perfomansi , da ima sofisticiranu optoelektronsku opremu i oklop otporan vatru iz mitraljeza 12.7 mm, ali nije neuništiv .

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Pavle na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajinci traže raznovrsniju i obimniju vojnu pomoć, Rusi sve sposobniji u vazdušnim udarima sa distance

Verovatno si gledao na licu mesta, ili nedobog obavestavao? Za prvo ne verujem, za drugo se ne bih zacudio nimalo.

09. Dec 2023.Pogledaj

SheikhZayeb na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajinci traže raznovrsniju i obimniju vojnu pomoć, Rusi sve sposobniji u vazdušnim udarima sa distance

@MArkus1463: Da, povećavaju daljinu na oko 60 km, pod uslovom da Su-34 leti visoko, i da u okolini sigurno nema neki ukrajinski S-300. Su-34 može da ponese 4 MPK/UMPK FAB-500. Ali i sam manevar izbacivanja bombi troši zmaj aviona, a učinak im je minimalan, jer ih je većina nevođena.

09. Dec 2023.Pogledaj

SheikhZayeb na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajinci traže raznovrsniju i obimniju vojnu pomoć, Rusi sve sposobniji u vazdušnim udarima sa distance

Većina tih "vođenih" bombi su zapravo modifikovane FAB-250 sa kontaktnim upaljačem, nemaju nikakvo navođenje i većina ih promaši cilj za 500 m minimum. Tek nedavno su počeli da stavljaju GPS navođenje, ali Ukrajinci su u stanju da ih ometaju. Zanimljivo je da je na je na ostacima jedne UMPK nađen GPS prijemnik, koje proizvodi firma…

09. Dec 2023.Pogledaj

НЛОС na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajinci traže raznovrsniju i obimniju vojnu pomoć, Rusi sve sposobniji u vazdušnim udarima sa distance

Од свих ваших 5000 коментара, овај о лаком распознавању макета 99' је убедљиво највећи нонсенс.

09. Dec 2023.Pogledaj