BEG airport status
[KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] Jesu li radnici Croatia Airlinesa u pravu? "Djelatnici nisu htjeli štrajk, on je bio zadnja mjera na koju su bili prisiljeni" / Foto: Croatia Airlines

[KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] Jesu li radnici Croatia Airlinesa u pravu?

Iako je danas trebao biti posljednji tekst o možebitnoj ekspanziji kompanija regije izvan svojih hubova koji bi obradio Air Serbiu, Montenegro i Trade Air, ovaj članak ćemo ostaviti za idući tjedan, obzirom na aktualnosti u Croatiji prethodnoga tjedna.

Croatia navodno visoko profitabilna u prvoj polovici ove godine

Prethodni tjedan je započeo objavom financijskih rezultata prvog polugodišta. Kompanija se pohvalila sa 42,6 milijuna kuna neto profita (5,7 milijuna EUR). Neuko oko bi reklo fascinantno. No, prvo što zapne za oko je činjenica da je putnički yield manji za 0,2 centa po RPK nego prošle godine. Hmmm.

Kompanija je u tom polugodištu digla i dva kredita. Prvi u visini 7,5 milijuna kuna (milijun EUR) pri Erste banci, drugi pri Zagrebačkoj banci. Zašto, dovraga, ako je kompanija profitabilna. I to debelo profitabilna. Nešto tu ozbiljno smrdi. Zašto dizati kredite i trošiti novac na kamate, ako si profitabilan?

Prihode iz putničkog prometa kompanija je povećala za 10% taman koliko je porastao i broj putnika. Znači tu ne možemo tražiti ekstra profit. Čak štoviše, kompanija je prihodila na prijevozu tereta bitno manje nego prošle godine, čak 17% manje. I troškovi poslovanja su za 10% veći. Odakle onda toliki profit? Odgovor treba tražiti u „ostalim prihodima“. Ovi prihodi veći su za nevjerojatnih 150,2 milijuna kuna (malo preko 20 milijuna EUR). I tu je magična formula za navodnu profitabilnost. Kompanija je prodala 5 pari slotova na London Heathrowu i time izvanredno uprihodila 19,5 milijuna USD, ili oko 121,6 milijuna kuna. Vrlo jednostavno. Da kompanija nije prodala ove slotove i da tog prihoda nema u financijskim pokazateljima kompanija ne bi bila pozitivna 42,6 milijuna kuna, nego bi bila u minusu 79 milijuna kuna. Znači neznatno manje nego prošle godine (bolje za tek 4,6 milijuna kuna).

Kompanija je slotove i prodala radi potrebe za servisom 7 motora, od kojih većina nije Croatijinih, nego ih, sukladno ugovoru, servisira za vlasnika. Tako je ove godine Croatia bitno više ulagala u ovom segmentu (čak 80,7 milijuna kuna ili 159% više):

I ovdje se postavlja opravdano pitanje zašto kompanija nije u prethodnim godinama rezervirala sredstva za servisiranje motora (2 vlastita i 3 tuđa) te podvozje (2 vlastita), a što je znala da će se desiti u ovoj godini i da će biti ogroman trošak. Odgovor je vrlo jednostavan. Financijski pokazatelji prethodnih godina tada ne bi bili toliko „uspješni“.

Ono što posebno plaši je da su kratkoročne obveze povećane za čak 49%, te da je dana 30.6.2017. Croatia bila dužna po kreditima čak 80,1 milijun kuna (10,7 milijuna EUR), od čega se na kratkoročne kredite odnosi 38,6 milijuna kuna. Kratkoročne obveze prema bankama povećane su za 5,1 milijun kuna (povećanje za 10,7% spram prošle godine). I to kompanija koja je bila očišćena od dugova prije restrukturacije 2012. godine.

Bio bi krajnje nepošten da se ne kažem kako je kompanija prikazala i neke realno dobre pokazatelje:

  • broj putnika je povećan za 9,9% (u domaćem za 5 i međunarodnom za 12%),
  • nalet je povećan za 6,7%, broj polijetanja za 2,4%, operativno vrijeme (BH) za 3,7%
  • ostvareni putnički kilometar (RPK) je povećan za 13,5%, a raspoloživih sjedala/km (ASK) za 6,8%
  • load factor je povećan za 4,2 postotna boda (na 69,7%)
  • ostvarene su četiri nove linije (nakon što su prošle godine ostvarene 4 nove linije koje su zadržane ove sezone),
  • potpisan je code-share sporazum sa Air Indijom (Star Alliance)
  • kompanija će u top sezoni ostvarivati 105 dnevnih letova, na 39 destinacija u 24 države

Croatia je u izvješću napisala jednu važnu rečenicu: „Obzirom na svakodnevne probleme u odvijanju operativnog poslovanja MZL Zagreb, za očekivati je da će porast troškova usluga putnicima kao i troškova zračnih luka u narednom periodu biti i veći“.

Kompanija je smanjila broj zaposlenih spram prošle godine. Ali pritom je broj neoperativnog osoblja ostao gotovo isti (smanjenje tek za 2 radnika, što je 0,6%), dok je broj operativnog osoblja smanjen za 46 radnika (što je 7,1%). Vrlo nesrazmjerno, zar ne?

Zašto je radnicima prikipjelo?

Odmah na početku da jasno kažem kako smatram da datum štrajka nije prihvatljiv. Bez obzira na razloge radnici nisu smjeli štrajkati u dane kada kompanija stvara jedini ozbiljan prihod, kada bi time osjetno utjecali na hrvatski turizam i image. Kada uprava nema baš nikakve mogućnosti rješavanja problema. Konačno kada putnici nemaju alternative, kada ne mogu putovati drugim kompanijama, kada nema mjesta u autobusu, vlaku, kada nema slobodnog rent’a’cara. Štrajkaju i drugi u to vrijeme, Air France, prošle godine Lufthansa, ove godine British (u 7. i 8. mjesecu po enormnih 15 dana). No, štrajk bi postigao jednake efekte da je napravljen u 5. ili 10. mjesecu, pred Uskrs ili Božić. Shvaćam ja da je cijeli zakonski postupak ulaska u štrajk trajao 7 mjeseci, ali sindikat je mogao napraviti štrajk upozorenja predmetnog datuma od 17 do 06 sati i time minimalno utjecati na promet, a potom u 9. mjesecu krenuti sa jednodnevnim štrajkovima, a od 10. mjeseca sa trajnim štrajkovima.

CEO Croatie je tvrdio da u štrajk ide tek 50-100 djelatnika i da ORCA (koja je sazvala štrajk za 8.8.) predstavlja manjinu djelatnika Croatie. No, istina je da ORCA predstavlja veći dio pilota, mehaničara i kabinskog osoblja. Ona ne predstavlja administraciju. ORCA ima 320 članova. Iz ovog podatka je jasno vidljivo da CEO iznosi netočne podatke o broju onih koji će ići u štrajk. Jer, da je tako ORCA ne bi imala podršku većine svojih članova (nego tek njih 15-30%) i ne bi imala zakonsku osnovu za štrajk.

Sindikati su u prvom redu nezadovoljni činjenicom da je Uprava uskratila dijalog, tj. da je odbacila sve prijedloge i nije željela raspravljati. ORCA tvrdi da je Uprava odbijala pregovore sa njima. ORCA je pokušala krenuti sa pregovorima još prošle godine, dakle na vrijeme. Od kraja prošle godine radnici Croatie Airlines nemaju kolektivnog ugovora i to ih enormno iritira. Radnici su poštovali prošli ugovor iz 2013. iako njime nisu bili zadovoljni, a isti je produkt restrukturacije kompanije.

ORCA tvrdi da su međuljudski odnosi ozbiljno narušeni. No, ova izjava nije ništa novo. Kruna ovih loših odnosa je bilo nedavno suspendiranje instruktora Šarinića, a što je potom izazvalo ostavke većine instruktora, a o čemu sam pisao na Tango Six. U istom članku napisani su i svi ostali dvojbeni potezi CEO-a koji su iritirali radnike, a kojih je dio i ORCA navela u svom priopćenju.

ORCA tvrdi da je sustav bodovanja i primanja bio bolji 2009. godine nego danas. Činjenica je da je Croatia nekoliko puta smanjivala prava i primanja djelatnika vezano uz recesiju i restrukturaciju, a posljednje veliko smanjenje je bilo 2013. ORCA je posebno iziritirana činjenicom da je nakon smanjenja radničkih prava 2013. uprava podigla sebi naknade za 30%, te tražila isplate bonusa radi profitabilnog poslovanja. Uprava pak tvrdi da su od 2000. do danas plaće prosječno rasle 10.000 kuna, te da postojeći kolektivni ugovor osigurava rast plaća. Croatia je pritom iznijela podatke o neto (ono što dobivaju na ruke) plaćama svojih djelatnika u lipnju.

I tu je krenula hajka o visokim primanjima, daleko višim od hrvatskog prosjeka (6.025 kn, što je 803 EUR), a koje nisu usporedive čak ni sa kirurzima. Naravno da na strukovnom portalu nećemo objašnjavati što znači pilotski posao i odgovornost koju on nosi, kako su iznosi koje piloti investiraju u svoje školovanje (najčešće dižu kredite) u visini više desetaka tisuća EUR (iznos je najčešće oko 100.000,00 EUR), kako se piloti konstantno moraju školovati, kako je posao razbacan i u dane tjedna i u doba dana zbog čega ozbiljno pati obiteljski život, te kako nije nimalo primamljivo boraviti izvan mjesta prebivališta danima i to više puta u toku godine.

ORCAini članovi nisu zadovoljni činjenicom da su troškovi rada u Croatiji Airlinesu najniži u odnosu na konkurenciju. Jednako tako ORCA želi europski standard u kojima posade rade u blokovima od 4-5 dana te 2-3 dana odmora, dok u Croatiji rade 6-7 dana, uz odmor od samo 36 sati. Jednako tako mehaničari tvrde da imaju nezakonit broj prekovremenih sati. Uz to kabinsko osoblje tvrdi da u posljednjih 10 godina ni jedan njihov radnik nije zaposlen na neodređeno vrijeme i da su izuzetno isfrustrirani i nesigurni zapošljavanjem na određeno vrijeme preko agencije.

ORCA je nezadovoljna izmjenama radnog plana koji se događaju vrlo često, po njima na dnevnoj bazi što ih posebno frustrira. Uprava tvrdi da je ovo netočno i da se događa jednom u dva mjeseca.

Piloti su posebno nezadovoljni pay-to-fly programom kojeg Croatia provodi kao jedna od rijetkih kompanija u Europi i jedina u Star Alliance, a koji je vrlo dvojben kako sa pozicije struke, tako i sa pozicije sigurnosti.

ORCU frustrira i činjenica da je Croatia smanjila broj aviona na 12, a da je u posljednje dvije godine povećala broj linija za čak 8, tj. samo u prošloj godini broj letova za 4%. No, ovo se ne čini vlastitim snagama nego se iznajmljuju avioni sa posadama, dakle plaćaju se stranci.

ORCA je nezadovoljna rasprodajom slotova, aviona, motora i druge imovine, te smanjenjem vrijednosti kompanije koju su njihovi djelatnici gradili desecima godina, neki od samog početka.

I najozbiljniji argument koji je ORCA iznijela u svom priopćenju je da je u proteklih 5 godina Croatiu Airlines zbog svega gore navedenog napustila 1/4 pilota i 1/3 aviomehaničara. Ukoliko je ovaj podatak točan, to i te kako treba zabrinuti. Ovo je ogromna brojka koja pokazuje da u kompaniji nešto ozbiljno ne valja.

Uprava tvrdi da bi 150 zahtjeva ORCAe značilo dodatan trošak od 50 milijuna kuna Croatiji Airlines. No, ORCA tvrdi da je jasno naglasila da nije isključiva i da želi pregovarati oko prvotnih zahtjeva, tj. da je fleksibilna. Ali da Uprava nije htjela uopće razgovarati. Prije najave štrajka ORCA je skoro 4 mjeseca činila sve da do štrajka ne dođe.

Ipak štrajka biti neće

Kučko je izjavio da već ima alternativu za sve linije, tj. da je dogovorio iznajmljivanje stranih aviona i posada, a da će štrajk koštati nekoliko milijuna kuna po danu. Kratkoročno iznajmljivanje tolikog broja aviona početkom kolovoza (augusta) tj. u srcu sezone svakako nije moguće, pa čak ni za enorman iznos novaca. Potreban broj aviona i posada Kučko ne bi iznajmio ni u Africi. Još više brine njegova komparacija sa prošlim štrajkom kada je prevezeno 85% putnika. U svibnju (maju) to je relativno lako. Em je daleko lakše nabaviti avione, em je popunjenost aviona daleko manja. U svibnju Croatia može svoje potrebe pokriti sa 6-7 iznajmljenih aviona i popunjenošću tih letova sa 100%, uz popunjavanje kapaciteta drugih kompanija na istim ili alternativnim linijama. Ali u kolovozu to nije moguće. Em druge kompanije imaju popunjenost vrlo blizu 100%, em je LF same Croatie daleko veći nego u svibnju, dakle Croatia se tu ne bi mogla snaći sa manje od 11 aviona. Stanovita pomoć je činjenica da 30% aviona i posada u štrajku mora raditi da ostvari minimalnu povezanost.

Na koncu je krenula medijska hajka protiv „puno preplaćenih“ pilota i kabinaca koji „žele uništiti turističku sezonu“, no onda se u cirkus, svojim autoritetom, upetljao resorni ministar prometa Oleg Butković koji je podijelio par packi podređenima, te stavio za stol ORCAu i Kučka. Ministar je obećao da će se pregovori o kolektivnom ugovoru nastaviti u rujnu (septembru). Do potpisivanja novog kolektivnog ugovora vrijedit će stari, osim u nekim odredbama u kojima će se primjenjivati onaj bitno povoljniji iz 2012. Dio djelatnika će biti prebačen iz određenog na neodređeno vrijeme, dok će oni koji rade preko agencije Dekra biti zaposleni direktno u Croatiji. Dogovorene su i kompenzacije za promjenu radnog plana unutar 7 dana.

„U proteklih 5 godina Croatiu Airlines napustila 1/4 pilota i 1/3 aviomehaničara“ / Foto: Croatia Airlines

Ministar je natjerao Upravu na ono što je ona bahato odbijala i obećao da će ministarstvo biti „koordinator“ pregovora. Svaka čast ministre! No, ministar bi se i te kako trebao zapitati zašto su odnosi uprave i djelatništva toliko narušeni, zašto je uprava odbijala pregovore, a vidljivo je da je mogla štrajk prolongirati minimalnim ustupcima koji su sada dati, te zašto je iz kompanije otišlo tako ogroman broj pilota i mehaničara.

No, još je bitnija činjenica da je otkazivanje štrajka pokazalo da je djelatnicima stalo i do kompanije i do turističke sezone, tj. imagea Hrvatske. Naime, njihovi brojni zahtjevi nisu ispunjeni, ispunjen je tek vrlo maleni broj zahtjeva. I to zapravo pokazuje da djelatnici nisu htjeli štrajk, da je on bio zadnja mjera na koju su bili prisiljeni i da su oni voljni i ponovo zapeti za kompaniju koju i sami grade.

A djelatnici Croatie jesu očajni. I ovo nije fraza, ovo govorim iz desetaka konkretnih primjera koje znam, imenom i prezimenom. Oni koji nisu otišli ispituju mogućnost odlaska, gledaju uvjete i na ivici su odluke da odu. Većina pilota i mehaničara tako razmišlja. Većina ne želi otići, ovdje imaju život, obitelji, prijatelje, rodbinu, nekretnine. I voljni su raditi i za bitno manju plaču nego što ju mogu ostvariti vani. Ali ljudima je strpljenje na kraju. Od njih se traži da se žrtvuju za firmu, a oni to ne doživljavaju od svoje uprave, čak štoviše od nje doživljavaju bahato ponašanje i krajnju odbojnost. I vide da kompanija rapidno juri po Adrijinom modelu. Ovo upozorenje njihov je zadnji pokušaj borbe, prije nego se predaju i naprave ono što je napravila 1/4 pilota i 1/3 mehaničara. A tko će onda letjeti i održavati avione? Administracija i uprava svakako neće.

I da se razumijemo nisam apriorno na strani radnika Croatie. I oni znaju imati vrlo neracionalna očekivanja i zahtjeve. Imaju određena prava koja radnici u drugim zračnim kompanijama nemaju. Znaju se oni petljati i u stvari u koje se stvarno ne bi trebali petljati. No, u globalu nitko ne može reći da su oni krivi za loše stanje kompanije, da oni ne daju sve od sebe, da nisu daleko strpljiviji nego njihovi kolege koji štrajkaju za bitno manje razloge. I da nemaju pravo da kažu „dosta je, više ne možemo dalje“. Nema prosperiteta u kompaniji u kojoj se radnici ne cijene. Oni su prava i istinska vrijednost kompanije. Samo dobar odnos uprave i radnika može ostvariti šansu Croatiji da uspije u žestokoj borbi za opstanak. A u Croatiji je situacija dijametralno suprotna. Nitko ne može očekivati da će „krava dati više mlijeka ako je manje hraniš“.

Pravi lider kompanije to mora znati i dati sve od sebe da ima dijalog sa radnicima. To je prvi prioritet u pravilnom vođenju kompanije. Ja osobno u svojem malom poduzeću trošim na komunikaciju sa djelatnicima barem 30% vremena, za njih imam vremena i za svakotjedne kave, ručkove, team-buildinge. Nisu uvijek u pravu, ali im se mora objasniti vlastiti stav, raditi zajedno sa njima na najboljim rješenjima. Konačno kako su „bundžije“ u Croatiji nakon što su otišli iz nje postali „poslušni“ radnici koji konstantno govore o tome kako im se život bitno promijenio nabolje. Stotine primjera stjuardesa, pilota i mehaničara koji hvale drugačije vođenje kompanija u kojima rade i daleko bolje uvjete u njima svakako ne pomažu onima koji su na rubu.

Za sada ova priča ima sretan kraj, u stvari nije kraj nego prolongiranje. Radnici se nadaju da će uz pomoć ministra uspjeti u svom nastojanju da nakon godine dana dobiju kolektivni ugovor i samim time sigurnost. Turistička sezona je spašena, višemilijunski iznosi štete po slabašnu Croatiu su izbjegnuti. No, problemi nisu riješeni. Ni međuljudski odnosi u kompaniji nisu smireni. Samo je sve prebačeno za kraj sezone. Ministar i njegovi suradnici morat će vrlo ozbiljno zasukati rukave i pozabaviti se rješavanjem problema u Croatiji. Ogromnih problema u Croatiji. A četveromjesečno odgađanje odluke o CEO-u tu svakako ne pomaže.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Alen Šćuric Analitičar nill@nill.com

Komentari

In

Bravo!! Bravo!!

Odgovori
Al

Hvala!! Hvala!!

Kn

Dragi i poštovani Alene,

zaista divan i objektivan članak, koji se skoro u potpunosti može preslikati i na nesrećnu Air Serbia-u.

E tu kada biste zagrebali ispod površine, svašta biste pronašli, a u ovakvoj današnjoj Srbiji za to zaista treba imati ogromnu hrabrosti i nerve od čelika…

Jedina razlika između Croatia-e je što ovde ljudi ne smeju da se usude na štrajk jer su žestoko zaplašeni celokupnom atmosferom beznađa usled eventualnog gubitka posla.

Da ne pričam kako bi mediji „izmasakrirali“ nesrećne radnike, što su se drznuli da narušavaju ugled „liderskoj kompaniji“ i „poslu veka“…

Odgovori
Al

Poštovani Knabo,
hvala na pohvalama.

Iskreno situacija sa radničkim prvavima u Air Serbiji nije mi ni izbliza poznata kao u Croatiji. Konačno u Croatiji je daleko lakše locirati probleme obzirom na priopčenja sindikata i javne istupe. U Air Serbiji nema ni jednog artikuliranog zahtjeva ili pritužbe, niti djelatništva, niti sindikata, niti postoje novinarski istupi na tu temu. Eventualne kuloarske priče ili anonimni komentari po forumima nikako ne mogu biti izvor informacija. A nemogu reči niti da njih ima u bilo kakvom ozbiljnijem broju. Stoga se oni svode na tračeve, rekla-kazala ili vjerojatno „zlobno“ pisanje.

Stoga ne mogu ni na koji način niti povlačiti paralele, niti iznjeti bilo kakav stav o pravima i uvjetima u Air Serbiji.

Be

@Knabo

Dobro procitaj sta je Alen napisao.

Javi se kad budes imao nesto konkretno da kazes protiv Air Serbije i nemoj ti da budes jedan od ovih koji tracaraju, rekla-kazala ili su jednostavno zlonamerni.

Skoro su se desila ili ce se desiti otpustanja u Air Serbiji. Ako su sindikati ucutkani ili potplaceni, onda ce valjda sad posle otpustanja neko izaci u javnost i pricati o losim radnim uslovima itd.

Pe

Beli,
Vreme je da pre svih ti malo spustiš loptu i ne troluješ druge komentatore. Ovo je poslednje upozorenje u vezi tvog obraćanja drugima. Molim te, ostani u temi i komentariši temu. Hvala.

Kn

Na Žalost, Alene, nije zlobno pisanje to što sam samo iz mojeg odeljenja ispratio od početka godine preko 30 kolega (da ja znam), a još najmanje 2X toliko ima u planu da učini isto (pobegne), naravno, i moja malenkost među njima, uz Božju pomoć…

Sve ljudi za kojima niko „suzu“ neće pustiti, sa značajnim radnim iskustvom, naravno, svi smo zamenljivi, uvek može da uskoči agencija sa svojim prekaljenim kadrom tek svršenih diplomaca, da nastavi na istom nivou, zar ne?

Pritom, ne pričam o marketingu, komercijali, prodaji… već o poslu koji je sama suština bavljenja avioindustrijom.

Nisam insinuirao uopšte glasine o masovnim otpuštanjima, time se ne bavim, nadam se da neko razuman neće to dopustiti…

Ali, nema veze, tek će se pričati o svemu ovome…

Al

Nisam ja rekao, Knabo, da je Vaše pisanje zlobno. Samo kažem da se na malom uzorku anonimnog pisanja po portalima i blogovima ne može stvariti objektivna slika jer među tim komentarima ima i zlobe, dezinformacija i neistina.

Ako je situacija iole slična Croatijinoj čudim se da sindikati ne iznesu bar otvoreno pismo o svojoj zabrinosti. I da mediji ne isčačkaju tako što i od toga naprave opako zanimljiv članak.

Be

@Knabo

Knabo, nemoj da me razumeš pogrešno.
Prihvatam svaku kritiku na račun Air Serbie, pokušavam samo da dobijem nešto konkretno. Ovde u Austriji ne vazi rekla-kazala, ako neko samo tračara bez dokaza onda ga niko ne uzima za ozbiljno. To je pitanje mentaliteta i voleo bih da se to kod nas na balkanu promeni.
Ni jedna kompanija nije savršena, a pogotovo ne kompanije koje rade u drzavama u tranziciji, tako ne i Air Serbia!
Ali to je taj „tezak put“ koji ljudi u takvim drzavama moraju da predju. U Madjarskoj, Slovačkoj, Poljskoj i drugim drzavama su se iste stvari dešavale i sada te drzave polako ulaze u normalu. To je onaj gorki lek koji moraš da popiješ da bi ozdravio!

Investitori dolaze u Srbiju u glavnom zbog jeftine radne snage. A vi ne mozete očekivati da dobijete od jednom 2x veće plate i najbolje radne uslove, to jednostavno nije realno u tako kratkom roku. A nemate ni šta drugo da ponudite investitoru kao naprimer dobro obučene i iskusne ljude u dovoljnom broju u nekoj branzi u kojoj oni deluju.

Imamo samo dve mogućnosti:

1. Da dolaze kompanije koje malo plaćaju i nude relativno loše radne uslove, a ipak redovno plaćaju sa socialnim, pensionalnim, itd.
Samo treba strpljenja da ta faza prodje. Ili…

2. Da ne dolaze nikakve kompanije i da ljudi budu ne zaposleni.

Ako si stvarno radio ili radiš u Air Serbiji i imaš neke dokaze, javi se Tangosixu, sastanite se i ispričaj Petru Vojinoviću šta sta se tamo dešava. Napravi te Interview. Moze to sigurno i anonimno biti za javnost.

Al

Anonimni izvor, ili čak i nenanonimni izvor ali pojedinac koji nije na nekoj funkciji u Air Serbiji, sindikatima, resornom ministarstvu, agenciji… nije izvor. Izvor može biti ili pojedinac na fukciji, ili službeno priopčenje relevantne institucije, ili konkretan dokument (financijsko izvješče npr.), ili velik broj pojedinaca (formalno ili neformalno organiziranih).

Sve ostalo samo je zabilješka koja novinaru stavlja upitnik iznad glave (što veći broj upitnika to su interesantniji novinaru) i eventualno ga potakne da istražuje. Na žalost ništa više.

U načelu se slažem Beli sa ovim što pišete ali ako je odlazak osoblja iz neke kompanije masovna pojava (npr. 1/3 mehaničara i 1/4 pilota iz Croatie) onda je to ozbiljna stvar, sustav nije održiv i nešto u njemu ne valja, bez obzira na načelnu točnost vaših stavova.

Ne

Pretpostavimo da izvjesni netko zatraži od CTN-a 6000€ neto plaće i 12 tjedana godišnjeg za radno mjesto kapetana. Bi li takav zahtjev bio vrlo neracionalan?

Odgovori
Al

Jel se to, Zemo, ti planiraš vratit u Domovinu iz zarađivanja kruha sa sedam kora po bijelom svijetu? Pa pitaš za sebe ili?

Ako se tako što desi, e onda je Kučko ozbiljno nagrabusio? :-)

Be

E Sovo Sovo…nemoj tako
Nisi ni 1. ni zadnji koji je otisao za basnoslovnom cifrom

Na kraju, to su samo brojke.

Al

A sad „to su samo brojke“ ni u ludilu ne stoji. To je egzistencija, budućnost djece, nečiji osobni prosperitet. Sova je sa kapetanskog mjesta na Q400 otišao na kapetansko mjesto na jetu. Radi novca. Ali je zapravo otkrio kako funkcionira dobro uređena kompanija. I od najekstremnijeg bundžije (on je uvijek bio za revoluciju bez opcije kompromisa) „postao je“ miroljubiv i zadovoljan radnik. I tu je novac bitan, ali ne i presudan.

Sova je osoba koju izuzetno cijenim, elokventan, vrlo načitan i obrazovan, jedan od malo ljudi u čijim raspravama se ja osječam inferioran. I stoga ću si uzeti za pravo da citiram jednu njegovu rečenicu (koju nisam hito objaviti u tekstu jer nisam imao dozvolu za to, ali obzirom da se uključio u raspravu isto mi je omogućio): „Dok sam radio za CTN, smatrao sam da smo potplaćeni i maltretirani a svakoga tko mi je rekao da budem sretan onim što imam jer je drugdje lošije, smatrao pokvarenim lažljivcem, bio on moj nadređeni ili neki anonimni nick s foruma. Sad kad radim za bliskoistočni LCC, vidim da mi u CTN-u nije bilo loše kao što sam mislio nego daleko gore.“

Ne

Zemo, a zašto ne? Samo da prvo ustanovimo ima li tu rentabilnosti.

Beduine, tkogod misli da je 6K€ basnoslovna cifra za kapetana i nije zaslužio nego OU & JU, da mu nad glavom lete Migovi izvan krajnjeg kalendarskog resursa, uglavnom kakvo mu je vaskoliko nacionalno zrako/vazduho-plovstvo, tako mu i treba.

Ne

Простите, tek sad sam skužio da si postavio tablicu plaća koju je dala uprava. Ukratko: uprava laže! Osnovna neto plaća kapetana koji plaća ZG prirez je oko 18 000. Najviše što sam ikad dobio je bilo 25 000 i to sa dosta prekovremenih. Nominalne plaće pilota u CTN nisu promijenjene od 2000, osim što su izjednačene na srednjoprugaškoj i regionalnoj floti.

Be

Sovo, sifra elviton 5.narastaj?
Da nisi jedan od njih?

6000 ojra kod mene u Saudiji ima inzinjer bez iskustva…..tako da kapetan na bela barka ne bi smio tuci ispod 10ke.
Netto naravno.

Al

Cuj Zemo, hebemu, ja ne znam laže li uprava ili ne, ali sindikati nisu demantirali ove brojke. Volio bih da se te brojke mogu negdje provjerit. Ono, nije da vjerujem upravi, ali ipak mislim da bi napravili opaki salto mortale da iznesu te brojke, a onda netko to demantira. A do brojki Sindikati mogu doć vrlo lako, preko frustrirane tete u računovodstvu (koja nekome duguje uslugu ili joj je dosta Kučka ili je članica sindikata), preko ankete među pilotima, preko Radničkog vijeća, kao zahtjev sindikata Ministru za uvid u podatke, neke brojke čak uprava i ima obvezu dati sindikatima (ne znam jel kumulativ ili po radnim mjestima)…

I ti i takvi sindikati koji do tih podataka doći mogu nisu demantirali te brojke, objavljene u jadnosti. Dok to ne učine, ja ih moram smatrati točnima.

P.S.
Istinski bih volio, Zemo, da se više vratiš doma. I to ne radi razgovora u kojima sam uživao, nego i radi zajedničkog gemišta u mojoj sjenici! :-)

Ne

Viš, i ja sam slično rezonirao kad nas je prije 6-7 godina gotovo jednako u istom bulevarskom dnevniku oprao Edo Šoštarić, današnji glasnogovornik CCAA. Ni tada nismo demantirali. Kolege sindikalci su tvrdili da nema smisla jer demanti nitko ionako ne čita. Ja sam sumnjao da se boje javno prozvati upravu da je lažljivac, ali sam smatrao da imamo bitnijih problema od tog pa nisam inzistirao. Sindikati nemaju potrebe za preko tete u računovodstvu, svaki član ima svoje platne liste a i primjerak KU sa aneksima i odlukom uprave o vrijednosti boda (da, u CTN-u KUom nije ugovorena plaća u novcu nego u bodovima a uprava donosi odluku o vrijednosti istog i tako može svima skresati plaću a da sve bude po zakonu & ugovorima), pa lako može izračunati da bi za plaće iz JL članka trebalo letjeti debelo iznad zakonskog maksimuma.

Al

A gle stari, ako jedna strana nešto javno iznese, i to vrlo precizno, druga to mora demantirati ako je laž (neovisno čita li to puno ljudi ili ne). Ako ne demantira predumijeva se da je prvi podatak točan.

Teta iz računovodstva je samo jedna metoda kako su mogli prikupiti precizne podatke.

E sad, gle razgovarao sam sa par pilota, i svi su imali u lipnju malo veća primanja od navedenih u tablici. OK, ne kažem ja da na temelju 5 osoba možeš stvoriti stvarnu sliku, ali nije ni da je i jedan od njih rekao da dobivaju manje, pa da si postaviš pitanje.

U srpnju su primanja još nekih 30% viša (zbog još više prekovremenih idr.). Naravno, tijekom zime ona su bitno manja i prosijek za cijelu godinu je bitno ispod ovih brojki. No, moje mini-istraživanje i nedemantiranje brojki od strane sindikata govori da bi ovaj podatak mogao biti blizu istini.

Mi

Lično mislim da sve što trenutno radi croatia je samo da preživi i to iz meseca u mesec, ovi potezi mi se čine kao slamčica davljeniku koji se topi. Veliki preokret ne može napravti ni jedan novi CEO zato što niko nema čarobni štapić, a tržište je surovo i svaki dan sve surovije. Pomalo je nelogično da pored tolikog turizma kompnija jedva opstaje ali danšnjim putnicima je važnija lažna ušteda(ovce vole kada ih šišaš kasnije) malo grubo ali istinito. Biće zanimljivo videti šta će biti za par godina ali piloti i ostalo osoblje mora svatiti da im 4K pa lufthansa ne ginu. Air Srbija je za sada ok ali nikad se ne zna sa arapima, a ako odu altrenativu će biti vrlo teško naći. A i 4K je znak pitanja pošto mi se čini da je fondacija osnovana kako bi polumrtve kompanije dovela u red i to najverovatnije za lufthasu. Ukoliko 4K kupi montenegro i croaciju air srbija je u opasnim g, bukvalno borba davida i više golijata pošto low cost cveta u Nišu a i u Beogradu.

Odgovori
Al

Sve ovo što ste napisali je summary večine mojih dosadašnjih članaka na Tango 6.

Slažem se da ne postoji čarobnjak koji bi mogao od Croatie nešto napraviti. Te šanse su propuštene. Ali sam siguran da postoje osobe koje bi mogle kompaniji omogućiti da levitira između velikih i da na tome daleko bolje životari nego danas, pa čak i da se umjereno razvija i raste.

Mi

Mislim da bi trenutno bilo najbolje za croatiu da pokloni 10-20% kompanije lufthansi, onda lufthansa preuzme kompaniju i osigara hrvatskoj kao investirtoru profitabilnu komapniju. Mislim da javnost to nikako ne bi prihvatila ali ja mislim da bi to bio najbolji potez za spas i napredovanje kompanije. Zvuči zaista odvratno da siromašna zemlja ulaže u bogatu ali ako bi to bio potez koji donosi novac zašto da ne, čak i za air srbiju bi bio dobar potez u slučaju odlaska arapa. Jeftnija radna snaga, povećanje plate 100€ radnicima u croati bi ućutalo sindikate a verovatno bi se povećao broj zaposlenih prosto zbog jeftinje radne snage. Tako bi hrvatska dobrim potezom kojim narod verovatno ne bio bio zadovoljan podigla kompaniju na noge. Možda sam otišao predaleko ali budućnost je zaista teška pred croatiom a pred air srbijom, tako da će neko morati doneti neku od teških odluka. Mislim da trenutno management air srbije dobro levitira zato ih treba pohvaliti, ali padovi skupo koštaju.

Ne

„piloti i ostalo osoblje mora svatiti da im 4K pa lufthansa ne ginu“ – da, I? Hoće li im biti lošije ako OU preuzme netko zainteresiran da od nje napravi tvrtku koja posluje normalno?

Ga

Na tržištu aviosaobraćaja dolazi do nove – stare realnosti grupisanja i pregrupisavanja. Deregulacija koja je kao koncept postavila „hub and spoke“ sistem podrazumevala je razvoj velikih uz smanjenje troškova i postavljanje aviosaobraćaja kao dostupnog vida većini – srednjpj klasi a onda se u konceptu pojeftinjenja svega pojavio „low cost“ i omogućio platežno nižoj klasi da koristi aviosaobraćaj. Ovo što se sada dešava je ponovno uspostavljanje vladavine „velikih“ i vraćanje na hub and spoke, po kome je jasno da u našem nesrećnom dvorištu vlada Lufthansa. Pitanje je koliko je uopšte realno postojanje konkurencije i koliko je cilj lowcostera kod nas uništavanje nacionalnih aviokompanija kako bi se tržište iščistilo. Htedosmo svi da sami vodimo aviokompanije u globalnom svetu, ali smo se zaigrali i sada tržište radi svoje.

Be

Milose, nisi u pravu.
Sto se mene tice, Hrvatska vlada moze i ugasiti CTN ili prodati za 1 kunu.
Ono sto je bitno je da ta tvrtka ne sise nas proracunski novac kako bi „se sminkala“ naokolo.
Ukratko sudbinu CTN, ili bilo kojr druge tvrtke s HR predznakom, ne dozivljavam svojom.
Ta vremena su davno prosla.

Al

Ajmo s kraja. Beduin, mislim da je velika većina građana Hrvatske ovakvog rezona kao što ga imate Vi. Ja svakako! Prošlo je to vrijeme, jednostavno brijanje na „nacionalni ponos“ je nešto što smo prerasli prije 10 i više godina, čaga smo se prestali i sječati sa ulaskom u Europsku uniju. Pogotovo više nikome nije bitno koja je zastava na repu, i da netko pokušava pokazivati „čiji je veći“ sa nacionalnom kompanijom taj bi i te kako popljugao na idućim izborima.

I da, nacionalna kompanija ne može biti žderačica novaca. No, da ona može biti motor razvoja turizma, trgovine i gospodarstva opčenito, naravno da može. I sve je tu stvar matematike. Ako je ona žderačica novaca, nešto što je preskupo državi, a isti se ciljevi mogu ostvariti sa bitno manje novaca, onda ona nema smisla. A ako ona ne troši velik novac (npr. samo realan PSO), onda svakako ima smisla.

Poprilično toga sam napisao oko 4K i Lufthanse. Sova i ostali piloti će se sječati da sam još prije 2009. govorio da će Croatia završiti kao i Dolomiti. Kao papiga sam to ponavljao i iznosio argumente. Sad smo tome vrlo blizu.

I jel to loše za Hrvatsku? Daleko bolje nego da stanje ostane ovakvo kao sada. No, daleko lošije nego da Croatiju kupi Qatar, Hainan, Singapore, British, pa čak i Turkish.

Ne

Oh, nacionalne kompanije mogu itekako biti žderačice novaca i to ne samo u zrakoplovstvu a mogu nastaviti arčiti državne pare i nakon što su šatro privatizirane, kao što Srbi mogu vidjeti na primjeru Air Serbie a Hrvati će uskoro na primjeru ZAG-a. Alene, ovo što pišeš je točno iz perspektive malog poduzetnika u ex-SFRJ ili velike kompanije na razvijenom (srpskohrvatski: trulom) zapadu. Kad si ekonomski velik i prijatelj sa Vučićem/Plenkovićem, sve prolazi.

Al

Naravno da može, ali ne bi smjela biti žderačica novca. O tome kako nacionalna kompanija proždire novac i nakon privatizacije ima tona primjera. Mislim da je mega-žderač Alitalija i godinama nakon privatizacije. A pritom je i dalje korak nakon bankrota, ali je država i dalje drži za ruku iako je već pala preko ivice. Eto sad će i opet dobiti puste stotine milijuna EUR jer su posljednji puta novac dobili prije 10 godina (a smiješ dobivati svakih 10 godina). Naime, onaj novac koji su „investirale“ državne pošte ne smatra se upucavanjem državnog novca u Alitaliju. Bez obzira što je svima jasno da je to javno (državno) poduzeće indikrektno dalo državni novac. No, eto, „Quod licet Iovi, non licet bovi“.

Bo

Perfektno!

Odgovori
Al

Hvala!

Ja

Kada cujem da radnici obavljaju core bussiness za neku firmu preko posrednicke agencije odmah me obuzme neka nervoza. Ovde sindikati moraju da odigraju glavnu ulogu i izbore se za status svih zaposlenih firmi. Umetanjem neke posrednicke firme odmah imamo manje placene ljude, losije uslove rada i sirok prostor za korupciju na visokom nivou. Radnicki uslovi, prava i povoljnosti se ne sticu preko noci i jednim strajkom. To je borba koja ce zauvek trajati, ali nemojmo sami sebe da ponizavamo. Dok sam citao Vas clanak imao sam utisak da se radi o nekoj drzavnoj firmi iz Srbije. Obrazac i metode su valjda svuda iste samo je potrebno primeniti one prave kako bi se unapredila i zastitila firma, isplatili ljudi i na kraju svi bili zadovoljni.
Kada tako velike firme objavljuju podatke iz svojih finansijskih izvestaja, kao npr. koliko su ostvarili prihoda, povecali ucesce na trzistu, smanjili troskove, smanjili zaposlene i povecali prihod uvek to uzmem sa rezervom jer tu nikada nije 1+1=2 i tu ne vazi neka obicna Matematika, vec je potrebno pazljivo sagledati finansijske izvestaje i posebnom naukom koja se zove Akrobaciona matematika gde se sve zivo smanjilo a prihod povecao dodje do zakljucka da su preduzete mere restrukturiranja i organizacije toliko uspesne da nas je sramota koliko nam dobro ide.
Veliki pozdrav Alene i hvala na jos jendom sjajnom clanku koji ste nam podarili.

Odgovori
Al

Hvala puno na pohvalama.

O da… 1+1 svakako nije dva. I to ne samo u slučaju Konzuma, nego još više kod javnih poduzeća koja isplačuju bonuse.

I zato smatram ogromnom drskošču da se takva kompanija „pohvali“ profitom, rezultiranom prodajom slotova na LHR koja je izazvala tolku buru negodovanja prije par mjeseci.

Mi ovo što ste vi nazvali „akrobacijska matematika“ zovemo „kreativno knjigovodstvo“. I neke stvari možemo isčitati, ali masu toga ne. I onda kada se promijeni uprava dešava se nešto što je fenomen modernog gospodarstva „ispadaju leševi iz ormara“. Iskreno i strah me nove uprave i što bi sve ona mogla pronaći. Pogledajte što je sve Etihad pronašao u Jatu, a garantiram Vam da sve nisu uspjeli iskopati. A u Croatiji se kreativnim knjigovodstvom bave već više od 20 godina. Zamislite što će se tu sve pronači. Ako će se ikada pronaći.

12

Sto vise pratim Vasu kolumnu, sve vise imate moje postovanje, Alene. Nema dovoljno pohvalnih reci u recniku koje zaista zasluzujete.

Odgovori
Al

Hvala Vam puno na pohvalama. Iskreno, stav poput Vašeg me „natjera“ na dalje pisanje kada tamo negdje usred noći zaspim za tipkovnicom i kažem „što meni ovo treba“, i želim otići na spavanje. I iskreno kad vidim ovakav komentar onda više nisam „natjeran“ nego sa istinskim zadovoljstvom istražujem i pišem dalje.

co

Ja sam samo neko ko sa divljenjem gleda avione koji paraju nebo.Neko ko ima tek nekoliko sati leta u svojstvu putnika , i nekoliko hiljada sati leta na mesti kapetana na MICROSOFT FLIGHT SIMULATORU.Volim da čitam tekstove o avijaciji,a vaši tekstovi Alene nisu kolumne.To su male doktorske disertacije koje uživam da čitam,kao i komentare koje ljudi postavljaju.Zaista sve argumentovano,analizirano i objašnjeno.Svaka vam čast .

Odgovori
Al

Hvala Vam puno cole.

Nisam ja toliko daleko od Vas. OK, kao putnik imam nekoliko stotina letova, ali na Microsoftovom Flight Simulatoru nemam baš previše letenja, jedino što sam nešto letio na pravom profesionalnom Lufthansinom simulatoru u Beču. I što sam vrlo često u kokpitu na letovima avio kompanija, vojnih i privatnih helikoptera i aviona.

No, moja prava ljubav nije letenje, nego zrakoplovna analitika. Moji prijatelji su totalno šokirani kada vide sa kojim žarom ja pručavam redove letenja. I kada na WC-u uzmu neki od brojnih redova letenja koji su uvijek tamo nađu, malo to prolistaju, uvijek izlaze sa stavom „ali ti stvarno nisi normalan“. Bemti, kad čovijek ozbiljno razmisli, pa u pravu su, kaj ne?

to

Alene, pa zar nije zabranjen putnicima ulazak u kokpit?(:

Be

Matere ti Jokine, u pravu su, pa ti nisi normalan ?

Al

Nije. Neke kompanije to ne dozvoljavaju, Croatia dozvoljava i tamo sam redovno u kokpitu.

U Europi nije dozvoljeno biti u kokpitu u zračnom prostoru Velike Britanije.

St

Hvala vam na jos jednom sjajnom clanku! :) Bas ste ga objektivno napisali. Slazem se s vama u potpunosti da je prvi uslov za normalno i uspesno funkcionisanje neke kompanije pozitivan i zdrav odnos prema zaposlenima. Bez toga nema nista, a cini se da se na to cesto zaboravlja u vreme ovog tzv. neokapitalizma…

Odgovori
Al

Hvala na pohvalama Stefane.

Lako je to zaboraviti. I iskreno, kao poslodavac, masu puta sam doživio i nezahvalnost djelatnika. Ono „daš mu prst, a on bi ruku iz ramena“. Ali bez toga sigurno nema napretka. Uvijek govorim razgovor rješava 50% problema, zabijanje glave u pijesak i odbijanje razgovora stvara nove probleme.

No, iskreno, nije mi žao ni današnje kave od sat vremena, ni zajedničkog ručka sa zaposlenicima. Pa prvi je radni dan nakon godišnjih. :-) Samo, nije ono da smo baš puno napravili…

Поштовани Алене,
Имате пуно поштовање нас лаика, али љубитеља авијације. Задивљујуће је бити оригиналан, занимљив, иновативан, јасан, разумљив и сл. и то сваког уторка, у већ дужем периоду.
Свака част и дубоко поштовање.
Остајте живо и здраво и да се дружимо још много уторака на овом ВЕЛИКОМ сајту.

Odgovori
Al

Hvala puno na pohvalama.

Ha

Odličan i zanimiv članak, kao uvijek!

Bravo g. Šćuric!

Pozdrav iz godišnjeg iz Drvenika Malog

Odgovori
Al

Hvala puno Haplek.

Uživajte u godišnjem odmoru!

(blago vama koji ste ga ove godine imali).

Vl

Alene,
Nemoj preterivati sa godišnjim odmorima. Pređe u naviku, a šta onda?
Mi ostanemo bez tekstova utorkom!

Al

A ne brini, imao sam ja puna tri dana godišnjeg. I to je to za ovu godinu.

Ha

Hvala puno!

Go

Pitam se samo gdje cemo mi mladi koji izlazimo sa fakulteta a zanima nas avijacija ostvariti svoje karijere i primjeniti svoje znanje. Ocito u Croatii necemo, nema ni natjecaja, nema odgovora na mailove, a ocito nema ni prosperitetne buducnosti, vidljivo je to iz jos jednog odlicnog Purgerovog clanka. I onda kad spakiramo kofere i odemo van granica netko nas jos prozove pogrdnim imenima. Pozdrav iz NYC-a, ja se budem vratio uskoro doma, a onda cu razmisljati o karijeri, vjerujem da nisam jedini, izvan granica Hrvatske. Nazalost.

Odgovori
Be

U Qatru naravno

Al

Hvla puno na pohvalama Gojko.

Da, to je surova hrvatska realnost. Nažalost.

Iako koliko mehaničara i pilota odlazi iz Croatie ako Vam je to zanimanje , Gojko, onda ćete i te kako moći ostvariti svoj san u Croatiji.

Ga

Moram samo da dodam da to stvaranje karijere vani nije samo primer Hrvatske, i u Srbiji je tako. Diplomirani inženjeri vazdušnog saobraćaja, kojih po godini ima oko 10 do 15, nalaze posao samo i isključivo izvan Srbije, dok malo manje obrazovani (neobrazovani) nalaze posao u avijaciji.

Vl

Gojko,
Sudbina ljudi koji imaju znanja i hrabrosti da se odluče da svoj život uzmu u svoje ruke oduvek je bila podsmeh i kritika okoline. Kad ne mogu da prate takve, onda ih svlače u blato.
Možeš ukloniti primitivca sa Balkana. Ne možeš Balkan iz primitivca.

Al

Da Gane to je odlika svih država na ovom prostoru. Sa tom razlikom da je građanima Hrvatske i Slovenije bitno lakše otići u zemlje Europske unije, pa čak i kao građanima EU u treće zemlje (Norvešku, Švicarsku, SAD, Kanadu, Australiju…). Za večinu zemalja Europske unije više ne trebate gotovo nikakve dokumente, svakako ne trebate radne vize i slične komplikacije. Gotovo da je dovoljno samo se odlučiti, spakirati i otići. Naravno da banaliziram, ali iskreno, u neke zemlje je trenutno lakše otići, nego se preseliti iz Splita u Zagreb.

A sad zamislite koliko je to onda privlačno za pilote, mehaničare i stjuardese. Moja vlastita sestrična i niz bivših mažoretkinja su otišle iz Croatie, niz prijatelja, poznanika… Ja osobno mogu nabrojiti 30 osoba koje vrlo dobro znam koji su otišli iz Croatie u bijeli svijet.

Go

Jasno mi je sve, situacija je na cijelom Balkanu ista. Purger, nazalost ni pilot ni mehanicar, tek mag.ing. prometa, a za to sumnjam da ce me netko trebati.

Ja svoje drugo ljeto provodim u SAD-u i sve sto mogu reci je da je super za karijeru, ali kvaliteta drustvenog zivota nikako se ne moze usporediti sa Hrvatskom. Eto, mozda glupo, ali ja se kuci vracam u rujnu, a onda sa friskom diplomom na Zavod. Vjerovatno cu tada pozaliti pa spakirati kofere i otici, a volio bih ostati u nekoj nasoj ZL ili aviokompaniji. Zao mi je da to nije moguce.

Al

Ja se naiskrenije nadam da će doći promjene u Croatiji, i da će Gojko za Vas i slične biti posla u Hrvatskoj.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Cinik na: Višenamenski borbeni avion Rafal: Od nedostatka porudžbina do navale naručilaca

Istorija se ponavlja, početkom 20 veka u Kraljevini Srbiji je bila velika debata oko nabavke novih topova za srpsku vojsku, u igri su bili Krupp, Škoda i Francuzi i izbor je pao na francuske Schneider topove i ispostavilo se da je to bio pun pogodak i sa tehničkog i sa vojnog i sa političkog stanovišta.…

13. Apr 2024.Pogledaj

Miloš77 na: Višenamenski borbeni avion Rafal: Od nedostatka porudžbina do navale naručilaca

@Petrovic Dusan Rusija je uz sankscije razvila i zapocela serijsku proizvodnju Su-57 i Ohotnik S70 koji su letelice potpuno nove generacije koju nijedna Evropska zemlja nije do sada razvila i isti jos uvek modernizuju svoje avione iz Osamdesetih kao sto su Rafal i EF2000. Uz to lako pravi moderinizovane Suhoje 35/34/30SM isto kao sto i…

13. Apr 2024.Pogledaj

Miloš77 na: Višenamenski borbeni avion Rafal: Od nedostatka porudžbina do navale naručilaca

Su-35 ima 70% zapadnih delova :-) izuzetno precizna procena jednog ovdasnjeg "eksperta", proroka, i "obozavaoca" ruske vojne opreme. Boze me sacuvaj. Sve sto valja iz Rusije je zapadno, a sto ne valja je 100% rusko. Znaci ruka vojska je bar 70% super po tebi :-) ..Eto kad se zezamo vec...:-)

13. Apr 2024.Pogledaj

Feline na: Renoviranje manevarskih površina i održavanje piste na aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u toku

@Aleksandar O kakvim to “domaćim zadacima” i “ocenjivanju” je reč? Pa još i “mi govor”. Takva frazeologija je prvo dovela na vlast AV a sve vreme ga održava u sedlu. Biće Rafali, F16 nije dovoljan dobar, niti je u ponudi.

12. Apr 2024.Pogledaj

Gandalf na: Vučić: Potpisivanje ugovora za Rafale u naredna dva meseca

Srbija 70 % nabavlja od sopstvene proizvodnje. Stoga nam u dođe jeftinije. Srbija proizvodi sve osim aviona lovaca i dalekometnog i srednjeg PVO. Vi nabavljate strano i skuplje. Tako da tvoja ekonomska analiza je dostttttta netačččna.

12. Apr 2024.Pogledaj