BEG airport status
[KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] Radnici Croatie Airlines idu u štrajk Croatia i dalje rapidno juri prema dnu, CEO-a i dalje nema, novi javno izneseni rokovi su prošli, kolektivnog ugovora nema, sindikate se i dalje ignorira / Foto: Croatia Airlines

[KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] Radnici Croatie Airlines idu u štrajk

Svašta se pisalo o štrajku u Croatiji Airlines. On je u zraku već godinu dana, od prošlog kolovoza (avgusta). No, sada je više nego izvjesno da će se on vrlo skoro desiti. U idućih nekoliko dana.

Manipulira li netko sindikatima i ima li na njih utjecaja?

To je jedan od spinova koji se provlače kroz medije. Vršitelj dužnosti CEO-a Croatia Airlines, Jasmin Bajić, tvrdi da jedan od kandidata za CEO-a koristi sindikate za svoju kandidaturu.

Vrlo hrabra i čudna izjava. Hrabra iz dva razloga. Prvo CEO time vrijeđa par stotina sindikalnih članova i tvrdi da su izmanipulirani, tj. smatra da su povodljivi, da nemaju svoje ja, da nemaju dovoljno moralnosti i intelekta da misle svojim glavama, jer, eto, netko njima manipulira. Iskreno, malo je ljudi na čelu kompanija koji bi javno iznijeli stav da njegovi radnici rade po tuđem diktatu i da su povodljivi. Hrabro, jel to još više iritira radnike, još ih više potiče u njihovom buntu.

Drugi razlog zašto je to hrabro je što v.d. CEO o tako čemu nema baš nikakvog dokaza. To su njegove pretpostavke, zapravo, njegova mantra kojom sebi opravdava ono što se dešava. Jer eto, on nije kriv, stanje je zapravo dobro, no radnici su izmanipulirani, njima se upravlja. Zašto je to hrabro? Pa takve javne izjave bez dokaza su klevete i kazneno su (krivično) djelo. Bajiću sada najmanje treba tužba za klavetu.

Sindikati su potpuno neovisni, samostalno i bez ikakvog utjecaja donose odluke. Iskreno mnogo znam o tome kako i na koji način rade, upoznao sam dobar dio rukovodstva sindikata i mogu sa sigurnošću ustvrditi da su samostalni, bez utjecaja, te da čak koji puta i vrlo tvrdoglavo inzistiraju na nekim stvarima koje im naprave i štete. No, kada i pogriješe to čine neovisno i upravo je to dokaz da nema iza njih neke lobističke skupine, interesne grupacije ili pojedinca koji na njih utječu.

Druga mantra koja se provodi je da sindikalni lideri postupaju protivno interesa radnika i da nemaju podršku istih. I ovo je vrlo lako demantirati. Sindikalni vođe su odabrani na svoje funkcije, njih članstvo u svakom momentu može skinuti sa funkcija, sindikati barem jednom godišnje održavaju skupštinu (a koji puta i češće) na kojoj članstvu podnose izvještaje i gdje je moguće iste smijeniti, a djelovanje im je transparentno. Em, za sve svoje djelatnosti konstantno članstvo informiraju kroz newslettere, em glavne akcije ne provode bez glasanja članstva. Tako je Hrvatski sindikat prometnih pilota do sada proveo nekoliko anketnih pitanja, a na zadnjem anketiranju članstva je u stvari proveo referendum sa pitanjem „podržavate li da HSPP uđe u štrajk“. 92% članstva se izjasnilo za štrajk, a tek 5% je bilo protiv štrajka (3% neutralno). Kako je ogromna većina pilota članova HSPP-a jasno je da sadašnja uprava ima podršku članstva. I ostali sindikati u Croatiji Airlines funkcioniraju na sličan način. Konačno tri sindikata (pilota, mehaničara i stjuardesa) ujedinjeni su u ORCA-u (Organizacija Radnika Croatije Airlines) gdje se odluke donose transparentno i demokratski.

Treća mantra je da sindikatima manipuliraju kvazi stručnjaci. I ova mantra nije istinita. Sindikati angažiraju pojedine stručnjake poput odvjetnika, računovodstvenih eksperata, stručnjaka za sigurnost, analitičara, psihologa, liječnika, sveučilišnih profesora, stručnjaka iz inozemstva idr. Svi ti stručnjaci sindikatima daju savjete za pojedine segmente njihova rada, no odluke na koncu sindikati donose sami, bez utjecaja tih stručnjaka. Primjerice kada je HSPP raspravljao o Pay to fly programu, kontaktirali su inozemne stručnjake preko ECA-e i IFALPA-e, koristili njihove znanstvene radove, ali na koncu stvorili vlastite stavove. Čak štoviše svi ti stručnjaci ne sudjeluju u radu tijela sindikata, ne poziva ih se na sjednice, te u načelu nemaju ovlaštenja i ne zastupaju sindikate (pokoji izuzetak je odvjetnik sindikata koji je imao par pravničkih istupanja).

Ove tri mantre zapravo su izgovor svima onima koji u svojim glavama ne mogu dokučiti da su radnici jedinstveni i da ih imaju protiv sebe. Lakše je tražiti takve izgovore i onda ih plasirati u javnost. No, osnovno pitanje je zašto su radnici nezadovoljni i zašto su voljni krenuti u tako rigorozne akcije.

Zašto radnici posežu za rigoroznim mjerama?

Radnici svakako ne žele štrajk. Oni to jasno iznose. Svjesni su negativnih posljedica štrajka. Svjesni su i da će to naštetiti kompaniji, oni bi ga izbjegli pod svaku cijenu. Ali tvrde da su iscrpili sve ostale mjere.

I ja smatram da štrajk nije dobar za Croatiju Airlines. U kolovozu (avgustu) prošle godine žestoko sam bio protiv štrajka i javno sam se borio protiv njega. Ni ovaj puta ne smatram da će on donijeti dobro Croatiji Airlines, te hrvatskom zrakoplovstvu, turizmu, gospodarstvu i imageu. On je loša opcija, učiniti će mnogo lošeg i ogroman financijski gubitak. Bitno će naštetiti Croatiji Airlines i ako potraje sigurno će uništiti kompaniju. Na njemu će profitirati samo i isključivo strane firme, a Croatiju će još više gurnuti prema dnu na kojem se već nalazi.

No, što je preostalo sindikatima? Već 20 mjeseci nemaju kolektivni ugovor. Već dvije godine se ne postavlja CEO. Kompanija rapidno umire, rasprodaje se imovina, otkazuju letovi, stanje je istinski vrlo loše. U travnju (aprilu) i svibnju (maju) su angažirane preskupe kompanije na kratkim najmovima da se pokuša ostvariti dio reda letenja, no ipak je otkazano 103 leta u mjesec dana, a u prvih 15 dana svibnja otkazano je 7% svih letova, u neke dane i po 10% letova. Zbog toga je potrošeno nekoliko milijuna kuna, a putnici su sa pravom ogorčeni na kompaniju. Ni u lipnju (junu) otkazivanja nisu stala, otkazano je nekoliko desetaka letova. Radnici su u veljači (februaru) na sastanku kod ministra upozoravali da će se ovo desiti, tj. da će zbog premalog broja mehaničara servis kasniti 45 i više dana. Tada su tražili blagovremenu reakciju da se isto spriječi. Kompanija je mogla angažirati dodatne radnike na održavanju ili je mogla dva aviona negdje drugdje servisirati, a sve bi to potrošilo bitno manje novaca nego zbog dešavanja u svibnju. Kompanija je mogla i tri mjeseca prije promijeniti red letenja i smanjiti broj frekvencija na pojedinim linijama. Posljedice bi bile bitno manje. Kompanija je mogla angažirati stranog prijevoznika na duži rok (dva mjeseca) što bi bilo bitno jeftinije nego ovakvi kratki najmovi u predsezoni kada su kapaciteti zauzeti i ad hoc najam košta basnoslovno puno. No, uprava nije napravila ništa, ona je čekala da dođe dobra vila, zamahne čarobnim štapićem i riješi problem.

Dio letova otkazan radi manjka pilota / Foto: Croatia Airlines

Konačno dio letova, posebno sada u lipnju, otkazan je i radi manjka pilota. Piloti se rastežu na sve načine, diže ih se iz slobodnih dana, rade na granicama maksimalnog broja sati, mijenjaju se rasporedi u zadnji čas. Stjuardese rade do iznemoglosti, nemalo puta su naglasile da im trpe obitelji, djeca, da psihički i fizički stradavaju.

Radnici Croatie su pristali prije godinu dana da odustanu od štrajka i tako ne naštete Hrvatskoj. Pokazali su ovdje da im je interes Hrvatske prioritet. Za razliku od njihovih kolega u Lufthansi (koji su štrajkali 15 puta u godinu dana), u Britishu (više od 15 dana štrajka u dva top mjeseca sezone), ili Air Francea (15 dana štrajka u pola godine) koji nisu bili toliko nacionalno osviješteni.

I, sukladno dogovoru, nisu izlazili u javnost 4 mjeseca. Ni jednom jedinom rečenicom. Bili su korektni i poštivali dogovor sa ministrom. Kada su vidjeli da se približava kraj godine, i rok do kojeg je ministar obećao da će se riješiti kolektivni ugovor i CEO-a, kontaktirali su ga nekoliko puta, tražili ispunjenje obećanja ili bar sastanak. I bili potpuno ignorirani. Potpuno! Potom su iznijeli prvo priopćenje. Jedini način da natjeraju ministra da ih ne ignorira. Tada je ministar zatražio još 4 mjeseca vremena. I dobio ga. I ponovno su sindikati šutjeli. Ni jedne rečenice. Ali i ponovo su bili izigrani. Tek po isteku drugog roka uslijedilo je drugo pismo.

I što im preostaje? Dva puta su bili izigrani, ignorira ih se, 20 mjeseci nemaju kolektivnog ugovora, CEO se ne može postaviti ni nakon nekoliko natječaja i dvije godine, kompanija rapidno propada, sve se rasprodaje. Što da naprave? Kolektivno odu u inozemstvo (gdje ih se i te kako traži) ili da se teatralno spale na Trgu bana Jelačića? Na cesti će ostati i ovako i onako, jer ovi rapidno uništavaju kompaniju, ovako imaju bar nekakve šanse, nadaju se da će natjerati vlasnika da nešto poduzme.

Imaju li radnici pravo na ovakve pritiske?

Neki od radnika smatraju da je to sve smišljeni plan da se rasproda imovina i potom obezvrijeđena kompanija pokloni strancu. Nažalost, primjer iz susjedne Slovenije gdje je proveden upravo takav scenarij, ide u prilog toj tezi, osim što se u Sloveniji nije kompanija samo poklonila, nego je Slovenija pritom još platila 3,1 milijun EUR da bi se kompanija preuzela od strane 4K.

No, čak i da nije tako radnici imaju svako pravo, ali i obvezu upozoravati na nemoral i poteze koje uništavaju javnu imovinu i javno dobro. Croatia Airlines nije privatna kompanija, ona je državno poduzeće, vlasništvo građana Republike Hrvatske, pa i tih pilota, stjuardesa i mehaničara. Kako je moguće da u današnje vrijeme, 2018. godine, itko smije i može tvrditi da su zviždači nešto negativno, da oni čine štetu? Zar je moralno i prihvatljivo šutjeti kada netko uništava ono što pripada građanima Republike Hrvatske. Šutnjom će se učiniti nešto dobro? Ili će se tako samo omogućiti onima koji uništavaju kompaniju da to čine još energičnije jer znaju da nema pritiska javnosti, medija i pravosudnih organa? Zar je normalno, da direktori javnog poduzeća imaju pravo na imunitet, da ih se ne smije kritizirati? Ili je normalno upravo suprotno? Zašto se smije kritizirati Zagrebački holding, Hrvatska elektroprivreda, Hrvatske autoceste, Hrvatske željeznice, Hrvatski nogometni savez, a ne smije Croatia Airlines?

Jel veća šteta da se javno iznose podaci i time naškodi imageu Croatie Airlines (a nije sporno da se time šteti imageu), ili je veća šteta da se nastavi rasprodaja slotova, motora, aviona, imovine Croatie, da se stvaraju gubici i rapidno uništava kompanija? A ona više nema 10, nema ni 5 godina. Možemo biti sretni ako prodajom imovine izdrži još dvije godine. Kada će biti vrijeme da se govori o destrukciji? Kada se proda i zadnji od preostala tri motora? Kada se proda tehnika koja se rapidno uništava? Kada se prodaju preostalih 5 avionskih trupova i preostala 4 slota na LHR? A više ničeg drugog nema! Prodano je ili uništeno. A u međuvremenu su se digli deseci milijuna kuna novih kredita, opteretilo se novim hipotekama, iako je 2012. Vlada dokapitalizacijom očistila kompaniju od kredita.

Sindikalni vođe naglašavaju da nemaju baš nikakvih ambicija voditi kompaniju ni na koji način. Ne smatraju ni da trebaju biti ekstremni kao sindikati Air Francea koji su fizički napali članove Nadzornog dobra i razderali im odjeću dok su u panici preskakali ogradu da se spase. Čak štoviše takvo ponašanje osuđuju. Oni nisu tražili da ih se pita kakve avione da nabavi kompanija, za razliku od Delte, Americana i Uniteda gdje bez dozvole sindikata kompanije ne kreću u kupnje. Oni ne tuže sudu kompaniju radi izgleda uniformi kao što je to učinio jedan od sindikata Air Canade prije par tjedana. Ne zanose se da će rušiti CEO-a kao što su to prije mjesec dana napravili sindikati Air France-KLM. Jesu li sindikati Air Canade razmišljali o tome da je kompanija u stečajnom postupku kada su štrajkali u lipnju (junu) 2011? A British (prošle godine) da je srpanj (jul) i kolovoz (avgust) dok su štrajkali? Jesu li ovim štrajkovima, istupima, napadima i tužbama djelatnici Air Francea, Air Canade, Ryanaira, Lufthanse, Britisha naštetili kompaniji? Jesu! Ali jel su trebali šutjeti i pustiti da uprava čini što je volja? A u svim tim kompanijama nije opstanak u pitanju. U Croatiji jest!

Zašto si radnici uzimaju pravo procjenjivati kandidate za CEO-a?

Kada je na čelo kompanije došao Mišetić sindikati su šutjeli. I dali mu priliku. Jednako tako su šutjeli i dali priliku Šimunoviću, u startu su bili nezadovoljni, no dali su mu priliku. Čak štoviše, bili su vrlo kooperativni. Tek nakon mnogo mjeseci krenuli su u štrajk, kada su vidjeli da se kompanija uništava. Vidjeli su i kako se postavlja Kučko, znali su sve o njemu i stagovnim postupcima koje je provela sama kompanija protiv njega, pa bio je iz kuće. No, ipak su se suzdržali od istupa. Sastančili su sa njim, dali mu šansu. Isto tako nisu istupali ni protiv Bajića, prvo su odradili sastanke, pregovore, dali mu šansu… I do kada? U svim tim „davanjima šansi“ prošlo je 20 godina.

Gdje je otišlo zrakoplovstvo u tih 20 godina? Gdje su otišle druge kompanije? Godine 2003. Aegean je imao tek 2 regionalna aviona. Danas ima 61 avion i 30 naručenih. Zašto sam istaknuo Aegean? Zato što radi u vrlo sličnom okruženju, države u katastrofalnom financijskom stanju, jakog turizma, ogromne sezonalnosti, i jake konkurencije posebno LCC. A mogao sam dati i primjere desetaka drugih kompanija poput AirBaltica, Icelandaira, Blue Aira, Loganaira, Stobarta, CityJeta, BMI regionala, Easterna, Wow Aira, Atlantica, Air Greenlanda, Titana, Aigle Auzra, Euro Atlantica, Azoresa, Air Nostruma, Swiftaira, Helvetica, Luxaira, Private Aira, Germanie, Neosa, Mistrala, Windrosea, Atlas Globala, Izaira, Freebirda, Sprint Aira, Small Planeta, SmartLinxa, Braathensa, DAT-a, Sun Aira, Jet Timea, Sverigefyga, NextJeta, Finnaira, Travel Servicea, Trade Aira…

Do kada dalje? Koliko još „šansi“? I nažalost Croatia više nema vremena za „šanse“. Sindikati imaju svoj stav. Koji se temelji na osobnim iskustvima. Ti kandidati radili su sa tim ljudima, oni o njima imaju spoznaje, osobna iskustva. Imaju li pravo iznijeti svoje stavove? O tome će suditi javnost! Moj stav ili stav bilo koga od nas ovdje nije bitan. Ne radi se o našem poslu, našoj egzistenciji, našim obiteljima. O njihovim obiteljima se radi. Iz svega objavljenog ja nisam vidio da su sindikati ucijenili vlast izborom nekog od kandidata. Oni sam traže da se kandidati ne postavljaju po političkoj liniji, kako je to bilo prije. Oni naglašavaju da vlast više nema vremena, da više nema mogućnosti pogrešaka. Kao što je griješila u prošlim izborima za CEO-a. No, vlast čak ni ne bira CEO-a već dvije godine!!! Zašto pobogu?

Croatia više nema vremena za „šanse“ / Foto: Croatia Airlines

Što radnici zapravo žele?

ORCA tvrdi da je sustav bodovanja i primanja bio bolji 2009. godine nego danas. Činjenica je da je Croatia nekoliko puta smanjivala prava i primanja djelatnika vezano uz recesiju i restrukturaciju, a posljednje veliko smanjenje je bilo 2013. ORCA je posebno iziritirana činjenicom da je nakon smanjenja radničkih prava 2013. uprava podigla sebi naknade za 30%, te tražila isplate bonusa radi profitabilnog poslovanja, koje se temelji na prodaji imovine. Radnici su se ponašali sukladno kolektivnom ugovoru iz 2013. koji je bio posljedica restrukturacije, iako njima nisu bili zadovoljni. No, radnici ističu da uprava naglašava da je restrukturacija uspješno provedena. A „restrukturacijski“ kolektivni ugovor se i dalje primjenjuje?! Uz to već više od godine i pola radnici nemaju kolektivnog ugovora. Uprava pak tvrdi da su od 2000. do danas plaće prosječno rasle 10.000 kuna, te da postojeći kolektivni ugovor osigurava rast plaća. Kontradiktorne izjave konfrontiranih strana.

Upravo konstantno ponavlja tezu o visokim primanjima djelatnika Croatie Airlines. Na strukovnom portalu nećemo objašnjavati što znači pilotski posao i odgovornost koju on nosi, kako su iznosi koje piloti investiraju u svoje školovanje (najčešće dižu kredite) u visini više desetaka tisuća EUR (iznos je najčešće oko 100.000,00 EUR), kako se piloti konstantno moraju školovati, kako je posao razbacan i u dane tjedna i u doba dana zbog čega ozbiljno pati obiteljski život, te kako nije nimalo primamljivo boraviti izvan mjesta prebivališta danima i to više puta u toku godine.

No, čak i da sve gore činjenice zanemarimo indikativno je da je 1/2 mehaničara, 1/3 pilota i 1/4 stjuardesa otišlo iz Croatie u posljednjih 6 godina, jer su u inozemstvu plaćeni nekoliko puta više. Čak i u neposrednom susjedstvu plaće radnika u zrakoplovstvu su bitno veće. Radnici se sa pravom pitaju kako kompanije u okruženju mogu funkcionirati sa bitno većim primanjima, a Croatia to navodno ne može. Radnici Croatie se žele približiti primanjima europskih kompanija. Naglašavaju da se ne zanose da mogu imati primanja kao u Njemačkoj, Švicarskoj, Irskoj ili Švedskoj, ali se nadaju da bi se mogli približiti primanjima kao u Mađarskoj, Češkoj, Poljskoj ili Rumunjskoj. ORCA-ini članovi nisu zadovoljni činjenicom da su troškovi rada u Croatiji Airlinesu najniži u odnosu na konkurenciju.

Konačno, radnici naglašavaju kako Croatia iznosi da je financijski pozitivna, pa ako su solidarno pristali na rezanje prava dok je stanje bilo financijski loše, onda bi trebali sudjelovati i u podjeli profita. Naravno, svima je jasno da je ova profitabilnost nerealna, no upravo to dokazuje dubioznost Croatijinog poslovanja. Ili kompanija u stvari nije profitabilna, pa uprava iznosi neistine, ili je kompanija profitabilna pa je došlo vrijeme da se radnička prava povećaju nakon što su se godinama rezala dok firma nije bila profitabilna.

No, glavni ORCA-ini zahtjevi nisu financijske prirode. ORCA želi europski standard u kojima posade rade u blokovima od 4-5 dana te 2-3 dana odmora, dok u Croatiji rade 6-7 dana, uz odmor od samo 36 sati. Jednako tako mehaničari tvrde da imaju nezakonit broj prekovremenih sati.

ORCA je nezadovoljna izmjenama radnog plana koji se događaju vrlo često, po njima na dnevnoj bazi što ih posebno frustrira. Uprava tvrdi da je ovo netočno i da se događa jednom u dva mjeseca.

ORCA nije zadovoljna međuljudskim odnosima koji ne funkcioniraju na svim nivoima i u svim sektorima poslovanja. Mladi radnici su izuzetno isfrustrirani i nesigurni zapošljavanjem na određeno vrijeme preko agencije.

Piloti su posebno nezadovoljni pay-to-fly programom kojeg Croatia provodi kao jedna od rijetkih kompanija u Europi i jedina u Star Alliance, a koji je vrlo dvojben kako sa pozicije struke, tako i sa pozicije sigurnosti.

ORCU frustrira i činjenica da je Croatia smanjila broj aviona na 12, a da je u posljednje tri godine povećala broj linija za čak 10. No, ovo se ne čini vlastitim snagama nego se iznajmljuju avioni sa posadama, dakle plaćaju se stranci. Croatia će u ovoj godini za najam Air Nostrumovog CRJ-1000 platiti 55.560.066,00 kn (7,4 milijuna EUR) za 1.440 letova (1.810 live sektora). Konzultirao sam stručnjake na ovom polju koji su rekli da je ovo previsoka cijena i da je Croatia trebala proći bar 30% jeftinije, kao i da su ugovori sa Trade Airom i Adriom bili bitno povoljniji.

ORCA je nezadovoljna rasprodajom slotova, aviona, motora i druge imovine, te smanjenjem vrijednosti kompanije koju su njihovi djelatnici gradili desecima godina, neki od samog početka. ORCA je nezadovoljna i činjenicom da Vlada ne postavlja CEO-a već dvije godine, nego produžuje na funkciji vršitelja dužnosti.

Uprava ponavlja da ne može pristati na zahtjeve ORCA-a jer isto ne može financijski podnijeti, te da bi to uništilo kompaniju. No, Uprava prekida svaki pregovor iako ORCA jasno naglašava da nije isključiva i da želi pregovarati.

Ministar i njegovi suradnici naglašavaju da je kompanija financijski vrlo slaba, te da bi štrajk sigurno uništio kompaniju. I tu je u pravu. I Uprava, i Ministarstvo, i djelatnici moraju napraviti sve da do štrajka ne dođe. Ali baš sve. Jel bude li štrajk dugotrajan u srcu sezone to će uništiti kompaniju. A onda će Hrvatska ostati bez nacionalnog prijevoznika, a tih 1.000 ljudi tražiti novi posao. No, odgovornost je na svima njima. Sindikati su do sada pokazali veliku suzdržanost i strpljenje. Koji je izgovor Ministarstvu da godinu dana nije poduzelo baš ništa? Usprkos obećanjima! I to isto Ministarstvo ima obraza tražiti još 4 mjeseci prolongiranja. Po treći puta? Sa kojim garancijama da će nešto napraviti? Istim ovima koje je isti ministar dao u kolovozu i ponovno u veljači? Zašto će ovaj treći puta biti drugačije?

Štrajk bi ozbiljno naštetio imageu kompanije. U to vrijeme uprava neće moći naći zamjenske avione za kratkoročne najmove. U top sezoni oni su već odavno iznajmljeni. U to vrijeme putnici neće imati alternative, druge zrakoplovne firme su tada prepune sa gotovo 100% popunjenosti, tu slobodnih mjesta biti neće. No, neće biti ni slobodnih mjesta na autobusima, vlakovima, brodovima, u to vrijeme nema slobodnih rent’a’cara.

U slučaju štrajka 30% linija morati će se ostvariti po zakonskoj obvezi. Croatia će na isti staviti najveće avione da ima što manji negativni efekt. Oba CRJ-1000 Air Nostruma sigurno neće štrajkati obzirom da su posade španjolske, a ne Croatijine. Uz to Croatia će možda pronaći i neki avion trećih kompanija da uskoći na pojedine letove. No, ipak tisuće isfrustriranih putnika sigurno će idući puta tražiti alternativnu, a ne putovati Croatiom Airlines. O milijunskim iznosima kompenzacija da i ne govorimo.

Bilo bi dobro da se Croatia proda / Foto: Croatia Airlines

Spin sa interesom LOT-a i 4K

I taman pred najavljeni štrajk, odjednom Croatia se ponovo prodaje i već je pronađen interes LOT-a i 4K. I da se razumijemo i LOT i 4K bili su u Croatiji na pregovorima, LOT čak dva puta. Informaciju sam provjerio. Za sada je 4K bitno više zainteresirana od LOT-a. No, natječaj još nije ni otvoren. A ovakva „žurba“ zapravo je spin u kojem se pokušava nagovoriti radnike da odustanu od industrijskih akcija samo zato da ne naštete prodaji.

Za razliku od radnika ja ne smatram da bi za Croatiju bilo dobro da ostane bez strateškog partnera, bez investitora. O da, Croatia bi i te kako mogla raditi uspješno kao mala neovisna kompanija da ima dobar management. Ali vlast neće postaviti dobar management, već i ponovo partijske poslušnike, aparatčike ili stranačke uhljebe. Postojeći management je već najavio da je potrebna još jedna dokapitalizacija. Samo 6 godina od kada je pokrenuta prošla u kojoj je vlast firmu dokapitalizirala sa 862 milijuna kuna (114,9 milijuna EUR). Samo dvije godine od dovršetka restrukturacije kompanija treba bar 250 milijuna kuna (33,3 milijuna EUR). Od „uspješne“ dokapitalizacije? Pa tko je tu lud? Rasipništvo? I više od toga, obzirom na to što se sve u međuvremenu prodalo.

I upravo zato bilo bi dobro da se Croatia proda. Ali ne bilo kome i na bilo koji način. Naravno, ne moram ni elaborirati zašto sam protiv 4K, o tome će biti poseban članak, kada priča sa strateškim partnerom i stvarno krene. Nadam se samo da vlast neće ovo napraviti nabrzaka, uz dvojbene i upitno provedene manevre, te ekspresno „nalaženje“ strateškog partnera. Jer u ovom momentu bar 20 vrlo ozbiljnih igrača kupuje. Svako brzanje značilo bi da iza tog posla postoje neki „drugi razlozi“. Razlozi koji nisu prihvatljivi i koji su zasigurno nemoralni.

U svakom slučaju sindikati sada moraju biti sigurni da neće dozvoliti vlasti da napravi spin po kojem su oni svojim štrajkom „uništili odlične šanse Croatiji da se proda“. Jel eto, interesa je bilo.

Koordinirana akcija protiv sindikata!

No, ono što je vidljivo je da je pokrenuta koordinirana akcija protiv sindikata. Vrši se pritisak na pojedince, zaredali su se medijski istupi inače šutljive uprave (CEO je čak i bježao od kamera), dva pilota na rukovodečim funkcijama su odjednom istupili protiv sindikata i to u svega dva dana, na forumima su se naglo aktivirali ljudi koji inače mjesecima nisu napisali ni reda.

A Croatia i dalje rapidno juri prema dnu, CEO-a i dalje nema, novi javno izneseni rokovi su prošli, kolektivnog ugovora nema, sindikate se i dalje ignorira. Osobno ću učiniti sve da se štrajk ne desi, da vlast shvati da je zadnji čas da konačno donese neke odluke, a sindikati da budu odgovorni u svom opravdanom buntu, ali ja sam tek jedna mala i nebitna individua sa vrlo malim utjecajem. Nebitan borac koji istinski voli Croatiju Airlines. Štrajk nije dobar ni za Croatiu, ni za Hrvatsku, ni za radnike! Ali tko će tim ljudima reći da trebaju još jednom pognuti glavu, prolongirati svoj bunt i da postoje druge metode pritiska na vlast? I oni koji to kažu neka jasno izjave koje su to druge metode? I kako natjerati vlast da ne ignorira Croatiju Airlines?

U međuvremenu i oni preostali radnici koji su u kompaniji proučavaju gdje da odu u inozemstvo. Većina pilota i mehaničara tako razmišlja. Većina ne želi otići, ovdje imaju život, obitelji, rodbinu, prijatelje, nekretnine. I voljni su raditi i za bitno manju plaču, za lošije uvjete nego vani. No, granica negdje postoji. Još jednom naglašavam, nisam apriorno na strani radnika Croatie. I te kako znaju pretjerati, i te kako znaju biti neracionalni. No, to su vrijedni ljudi, koji se ubijaju za kompaniju i izuzetno im teško pada kada uprava koju loše odabire vlast uništava kompaniju. Samo zajednički rad kvalitetne uprave i dokazano kvalitetnih radnika, uz veliko odricanje i jednih i drugih, može napraviti to da kompanija stane na noge. Croatia Airlines ima kvalitetne radnike, zašto vlast ne postavi kvalitetnu upravu? To je njen posao, njena odgovornost. A ako to prolongira već dvije godine onda treba i snositi političke posljedice. Jer, izgovora i opravdanja već odavno nema. Prije devet mjeseci sam napisao koliko štete radi vlast prolongiranjem izbora CEO. Ovo sada više nije šteta, ovo je tragedija.

Prije godinu dana sam tekst dovršio sa „za sada ova priča ima sretan kraj“. Ispostavilo se da kraj nije sretan, upravo suprotno, vlast je još jednom izmanipulirala radnike, u godinu dana od tada nije napravila baš ništa, a Croatia i dalje nema CEO-a, ni kolektivni ugovor. No zato ima stotine otkazanih letova.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Alen Šćuric Analitičar nill@nill.com

Komentari

Be

Nema tu puno mudrolije.
U strajk pa tko prije pukne.

Odgovori
Al

Iskreno se nadam da se to neće desiti. Bojim se da bi to bio kraj za Croatiu Airlines.

Be

Bolje i kraj nego mrcvarenje.
Vidis da vlad(ajuc)u kliku nije briga.

Ig

Uvek su tu LCC kompanije zar ne?

Be

Uvijek ima netko tko ce popuniti prazninu.
Ako vec vladajucima, btw.koji su nas izbor, nije nimalo stalo tvrtku s podosta potencijala i lako rijesivim problemima dovesti u red, ista treba nestati.
Nema tu neke mudrolije

Pu

Bolje da propadne nego da bude ovakva kakva je trenutno, ne znam da li si se vozio CA u zadnjih pola godine? Kompanija je pukla po šavovima i to se idi iz aviona (hehe)… Višesatna kašnjenja, otkazani letovi, rentanje drugih kompanija da obavlja njihov posao sve je to svakodnevica u CA, postali su potpuno nepouzdani…

Al

Beduin:
Evidentno je da vlast nije briga. Više nego evidentno.

Igor:
Ajme meni ako će biti tako!

Putnik:
Ne slažem se. Čak i u ovakvom stanju bolje da postoji nego da je nema i da smo osuđeni na Lufthansu i LCC. Možete si misliti koliko će letova za Dubrovnik, Split i Sarajevo biti ako prkne Croatia, a o Puli i Zadru da i ne govorimo.

Sve to što pišete se nije trebalo desiti i apsolutno je rezultat lošeg managementa.

da

Alene, smem da se kladim da vec postoje razradjeni scenariji sta ce biti. Ovo sto vi opisujete je apsolutno nemoguce da se desava slucajno.
Medjutim, postoje i price da ce Etihad kupiti CA i to formalno preko AS (isti jezik, obe firme poticu iz JATa kulturoloski, puno turista iz Srbije u Hrvatskoj, itd.)
Kolike su sanse da zaposleni CA ovakav angazman prihvate?

Odgovori
Pe

Mislim da je ovo u domenu iluzija.

Kao prvo Etihad je u ogromnim gubicima i ne treba mu jos jedna problematicna avio kompanija, jedva se resio AB i AZ.

Kao drugo Air Serbia takodje posluje sa gubicima iako se zvanicno nesto drugo predstavlja. Nema tu kapitala za ovakve akcije.

Kao trece, ni JU ni EY nisu u EU pa samim tim u nekom hipotetickom slucaju kupovine OU ne bi postojala mogucnost aktivnog upravljanja tom firmom od strane kupca.

I kao cetvrto siguran sam da tako nesto ni slucajno ne bi bilo prihvaceno od strane hrvatske Vlade, menadzmenta i zaposlenih.

Al

Ovo je ponovljeni post. Odgovor i rasprava su u postu iznad.

da

Alene, ovo sve zvuci prosto previse neverovatno da bi bilo slucajno.

Po kuloarima se prica i da jedan od kandidata za preuzimanje Etihad (cena nafte porasla) i to formalno preko AS zato sto postoje velike slicnosti izmedju CA i AS (isti jezik, kulturoloski obe firme su cerke JATa, puno turista iz Srbije u Hrvatskoj, itd.).

Kolike su sanse da radnici CA i javnosti ovo prihvate?

Odgovori
Be

Malo vjerojatno….nimalo vjerojatno.

Be

Ovako.
Glede javnosti, ne znam za sire narodne mase…..moje skromno misljenje je kako netko mora puci, ili vlada ili sindikat.
Navijam za sindikat.

puno turista iz Srbije u Hrvatskoj?? Ja ne vidim scenario gde bi Hrvatska dozvolila da AS kupi CA.

Al

Neznam gdje se to priča, ali ovdje ne. Ovdje se priča o potpuno drugim kompanijama, no o tome u jednom drugom članku, ovih dana.

Nema šanse da Air Serbia (Etihad) preuzme Croatiu i to iz nekoliko razloga

1. Etiad je siromašan ko crkveni miš (otkazuje isporuku aviona, otkazuje linije, smanjuje broj zaposlenih…). 3,4 milijarde USD minusa u dvije gdoine ne mogu podnijeti ni daleko veće kompanije od one koja ima tek 116 aviona i 18 milijuna putnika.

2. Ni Air Serbia nema novaca za tako što.

3. Ovo ne bi prihvatila MZLZ jer bi to značilo inferioran položaj spram Beograda.

4. Još manje bi to prihvatila hrvatska vlast. Ona vidi samo put Njemačke, a realno svjesna je da bi preuzimanje Croatie od Air Serbie ili Etihada značilo potpunu inforiornost Zagreba i feedanje Beograda.

Ovo je patka, nema tu baš nikakve mogućnosti. Niti Air Serbia ima novac, niti bi to u Hrvatskoj prošlo.

U Hrvatskoj nema putno turista iz Srbije. Srbija je tek na 27. mjestu po broju turista u Hrvatskoj, 20 puta manje od prvo plasirane Njemačke, 4 puta manje od npr. Koreje. Srbi su tek 0,71% turista u Hrvatskoj.

de

Nijedna stvar nije toliko nemoguća da se ipak ne bi desila. Pogotovo u biznisu.
Mada je ovo…
Ne znam kako bi se vlada HR oprala od ovakve prodaje i uopšte kako bi prošla sa koncesionarom. Koncesionar je faktor koji će se opasno pitati.

Al

Ma ova rasprava nema smisla. Tako nešto nije moguće iz dva razloga: Etihad je na prosjačkom štapu (puno godina skupe nafte je potrebno da se oporavi), MZLZ i RH to ne bi dozvolili.

Mi

Ljudi, pa ne budimo malodusni. Ko jos moze sada da razmislja o Croatiji kad postajemo prvaci sveta u nogometu?

Evo, kokica je vec pohitala da izgrli mlada znojava tela i slika se prva!

Sta sad hoce i ti piloti i letacko osoblje? Nekakvi mehanicari, bakraci?Zar se oni ne raduju podvizima nasih nogometasa?

A posle svetskog prvenstva svi slozno na Jadran! Da slavimo uz igru i pjesmu do Septembra!

Odgovori
Al

Da, najgore vrijeme za štrajk. Euforija koja vlada odvlači pozornost naroda. Sad je u ovoj državi sve super. Samo da repka pobjeđuje. Gladni postaju siti, bolesni postaju zdravi, napušteni postaju voljeni, odbačeni postaju bliski…

Dva dana nakon četvrtfinalne utakmice (kako god ona završila, a vjerojatno hrvatskom pobjedom što će dodatno napraviti euforiju) najgore je moguće vrijeme. Trebali su čakati dok taj cirkus završi!

Jo

Jedno je sigurno … Croatia Airlines odlazi u povijest. Nazdravljam u to ime!

Odgovori
la

nazdravlje :)

Al

?????
Zašto, pobogu, nazdravljate u tom ime?

Jo

Zato šta time dolazi do kraja „naševanja“ u avio prometu u HR. I konačno će se prestati s uhljebljivanjem u barem jednom dijelu gospodarstva. Mi Hrvati ne znamo imati javnu/društvenu/državnu imovinu, pa kad je tako onda nek ju vrag nosi. Neka sve bude privatno i po mogućnosti u vlasništvu stranaca. Oni će se barem za tu imovinu adekvatno brinuti.

12

Jozo, oprosti, ali komentar ti je naivan. Jeste da bi strano vlasnistvo resilo problem uhljeba, ali onda ce taj stranac raditi samo u svom interesu, gde pritom njegovi interesi mogu biti cak potpuno suprotni od drzavnih.

Al

Jozo, a kod stranca nema nepotizma, korupcije, pretjerane zarade, bonusa stvorenih „umjetnim“ profitom, izvlačenja novaca i poreznih obveznika i mušterija? Ma dajte nemojte biti naivni! Tvrdim da toga ima bitno više!

ve

Zasto ona vlasnik vise ne postavi upravu koja bi bila ekonomski bazirana, a ne politicki pa bi se nesto moglo napravti a ne cekati da se strajk zaista desi i sve ode u ……..
Ili im je to bolji izgovor ako propadne firma krivi su radnici sto su strajkali, a ne sto se kompanija vodila u propast posljednjih XYZ godina.

Odgovori
Al

Mislim da je to glavno pitanje. Pitanje koje sam do sada postavio u bar 10 tekstova na Tango 6 i u stotinjak intervjua na televiziji, radiju, novinama…

Mi

Zanimljiv tekst kao I uvek do sada. Sta je resenje problema Alene po vama? Prodaja, ok ali kome? Ja mislim da je najbolje resenje da vi posaljete vas cv nadleznom ministru i da preuzmete upravljanje Croatiom. I onda sve otvoreno i transparentno. Da narod zna, ko je prodao slotove, zasto Ih je prodao, ko hoce da kupi Croatiu, za koliko para, ko to koci uzbrdo… Ma sve zivo. Prosto mi je neverovatna cinjenica da u jednoj Hrvatskoj koja je meka letnjeg turizma propada nacionalna avio kompanija. Pa to je stvarno za proucavanje.

Odgovori
Al

Hvala na pohvalama.

Vrlo jednostavno:
1. Kvalitetan management
2. Smanjenje broja uredskih radnika (usmjeravanje na stjuardese), povećanje broja letačkog i mehaničarskog kadra
3. Stvaranje pobjedničke atmosfere sa radnicima, te istime postizanje veće produktivnosti
4. Radionalizacija poslovanja (micanje svega što ne donosi profit, pojačavanje svega što profit donosi poput Tehnike)
5. Revidiranje PSO ugovora
6. Širenje flote i linija.
7. Širenje poslovanja (školovanje pilota, poslovna avijacija, ozbiljno vračanje na charter tržište)
8. Revidiranje code-share ugovora, raskidanje onih koji nisu povoljni i sklapanje povoljnijih.
9. Feedanje Air Canade, Emiratesa, Koreana, ali i aktivno sudjelovanje u privlačenju drugih kompanija koje se može feedati (ANA, Singapore, United, LAN, Air India, Egiptair…)
10. Koketiranje između velkih partnera alijanse (Turkish, Lufthansa, Singapore, Aegean, LOT…) dočim se izvlači maksimum od svakoga (kad ližeš guzu samo Lufthansi ona te zlostavlja i tretira kao roba, čim pokažeš malo koketiranja odmah se svi veliki trude)
11. Temeljiti se na nichi, te specifičnim proizvodima (npr. karnet od 10 letova sa velikim popustom izvan sezone za migrante u Dalmaciju koji sada zimi ne putuju radi uvjeta na cesti, a avion im je preskup)
12. Aktivno surađivati sa lokalnim turističkim zajednicama i HTZ i potruditi se da novac koji sada ide stranim kompanijama (Ryanair, easyJet, Eurowings, Vueling, Volotea, Norwegian…) ostane Croatiji + stvoriti nove proizvode (npr. preuzeti subvencionirane letove od Silver Aira koje financira lokalne turističke organizacije)
13. Iskoristit baš sve što znači veće punjenje aviona i smanjenje sezonalnosti (npr. konektirane autobusne linije na Pleso, ad hoc charteri za Hrvatki rukometni savez, rukometni savez, Dinamo i ostale, vlastiti programi izleta tijekom zime, skijanje u Švicarskoj…)
14. Veća fleksibilnost (racionalizacija uporabe flote kada je to moguće, npr. slanje većeg aviona ako je negdje štrajk, bankrot kompanija isl.), koristiti veće kapacitete za migranske dane (petak-nedjelja) – sada to nije slučaj, nećete vjerovati
15. Dokapitalizacija do maksimalno 49% sa stranim investitorom (zadržavanje kontrole), ili ozbiljno kreditno zaduženje koje će izdržati do 2025. kada država može ponovo dokapitalizirati kompaniju – ovo je nužno da bi se moglo provesti sve gore navedeno

Ministar dobro zna za mene, i svi njegovi zamjenici i savjetnici (nedavno sam im državo jednostavnu prezentaciju). No, ja tih kapaciteta nemam i bilo bi jednako diletanski, nemoralno i neodgovorno da pokušam tako nešto. Onda bi bio jednak ovim nerealnim likovima koji se primaju toga posla, a nemaju kapacitete za njega. U životu morate biti realni. I radi sebe, ali i radi odgovornosti prema društvenoj zajednici.

Ne

Po meni je rješenje nepotrebno jer problema nema; ukoliko se pogledaju godišnji izvještaji, uprave i nadzorni odbori uvijek dobiju 100%tnu podršku dioničara za svoje poteze, prema tome ova leteća katastrofa nije poslijedica neznanja i nesposobnosti nego je upravo ono što vlasnik tvrtke, Republika Hrvatska, želi. Usput, HTV se nije usudio predstaviti pomoćnika ministra prometa, gospodina Šarića, u funkciji koja je stvarno bitna za cijelu aferu: on je jedini član skupštine dioničara.

Al

Da u pravu si prijatelju. Nažalost si tako jako u pravu.

I sve sam skloniji da, kao i ti, izgubim volju, predam se i kažem „gubljenje vremena“.

Mi

Procitao sam 15 odgovora iz jednog mog pitanja i svi su na mestu. Za vise od polovine nisam ni razmisljao da bi to pomoglo jer nisam iz avio struke (auto industrija je u pitanju). A na ovaj drugi deo odgovora – nemojte bas da potcenjujete sebe i svoje znanje. Ajde da isto pitanje postavimo CEO. Garantujem vam da ne bi dao ni trecinu ovakvih odgovora. Kao i svi politicari, tu bi najcesce bile recenice tipa „trebalo bi povecati broj linija, trebalo bi smanjiti troskove, bla bla bla… Vi ste odgovorili direktno u srz problema. Hvala u svakom slucaju Alene.

Al

Milane, 2010. napisao sam knjižurinu od nekih 500 kartica teksta što sve treba napraviti u Croatiji. Ovih 15 točaka je samo dio i vrlo skračena varijanta. Dat ću Vam samo jedan primjer: zašto ne ponuditi gradovima čije ime nosi Croatia da unutar aviona imaju svoje reklame, na vanjskoj strani sliku grada, da se na ekranima puštaju samo filmovi o tom gradu, možda i da se prodaje lokalne specifičnosti (suveniri, hrana, piće…). Trebalo je 8 godina da to naprave sa „Dubrovnikom“. A isto tako sam predlagao sponzore, kockice, dalmatinera…

O toj knjizi raspravljao je Predsjednik države, resorni ministar, svi direktori Croatie (na 3-dnevnom maratonskom sastanku), prevedena je na Njemački i poslana u Berlin na analizu… I ništa. Tek 1% toga se upotrijebilo.

Hvala na komplimentima, ali kao što sam rekao, ja sam realista.

Ma

Lufthansa Technik sigurno čeka CA Tehniku, već je bilo upita, međutim nikako i nikako… Krajem godine kada se zbroje financijski minusi, mislim da bi Tehnika mogla na bubanj što je zasigurno dobro za nju samu.

Odgovori
Al

Zašto bi Croatia Airlines prodala tehniku. Pa ona je zlatna koka. To što je ova uprava nesposobna napraviti je zlatnom kokom je druga stvar. Ali razmislite:

– imaju tri hangara što je kapacitet od 504 sata tjedno, trenutno koriste 120 sati (5 radnih dana po 8 radnih sati), tj. koristi se manje od 1/4 kapaciteta

– imaju tehniku i opremu za paralelno 3 aviona u 3 smjene – i ovo se koristi sa 1/4 kapaciteta

– trenutno oko 50 licenciranih mehaničara radi u tehnici

To znači da tehnika treba:
– vratiti 10 licenciranih mehaničara iz uredskog posla na mehaničarski
– zaposliti još bar 120 licenciranih tehničara + nešto nelicenciranih majstora (zaposliti hrvatski kadar, pokušati vratiti neki kadar iz inozemstva, ali i „uvesti“ kadar iz Srbije, Makedonije, BiH, Crne Gore, Albanije, Bugarske, Rumunjske, Moldavije, Ukrajine, Bjelorusije, Rusije, Afrike, Azije, Južne Amerike…)
– sama školovati i doškolovati kadar, stipendirati mehaničare i inžinjere na zadnjim godinama srednje zrakoplovne škole, raznih tehničkih škola, te srodnih fakulteta (FER, strojarstvo, studij održavanja zrakoplova u V.Gorici…)

– raditi u 3 smjene, 7 dana u tjednu i biti konkurentan
– i kada se dignu plaće mehaničarima (da ne odlaze u inozemstvo) još uvijek bi tehnika bila konkurentna, jer je cijena rada niža od Zapadne Europe, pa čak i od dobrog dijela Istočne Europe, dočim bi se privukla masa kompanija da servisira svoje avione u Croatiji (kao što je to radila i prije), a konačno kapaciteta opako fali po cijeloj Europi
– preuzeti Line maintenance za kompanije koje je odbila, a to su Emirates (250.000 EUR mjesečno), Air Canada i Air Transat, ali privući i neke druge, a što je oko 6 milijuna EUR godišnje
– napraviti ispostavu u Dubrovniku i Splitu i obavljati Line maintenance za British i druge kompanije koje sada ne rade.

OK, ne može se odmah zaposliti toliki broj kvalificiranih ljudi, ali moglo bi se za prvu ruku u dva hangara šerafiti u jednoj smjeni radnim danom za Croatiu, te napraviti plan održavanja po kome se može tako obaviti cijela flota od 10. do 4. mjeseca uz smanjeno korištenje aviona u tom periodu i reducirani red letenja, dok se u 3. hangaru šerafe isključivo strani avioni u tri smjene 7 dana u tjednu da se rokovima može biti konkurentan (kompanije ne žele avione držati na zemlji 40 dana, a što jest tako ako se na njima šerafi samo 5 radnih dana po 8 sati). Vremenom zapošljavati što više ljudi da se dođe do tri smjene 7 dana u tjednu kao cilj maksimalnog korištenja postojećih kapaciteta.

Daj bože da bude toliko posla da se za par godina može otvoriti još jedan hangar i još zaposlenih.

Još jednom tehnika je zlatna koka, oni već imaju hangare i opremu, krajnje bi bilo nelogično isto prodati. U stvari učini li se to, onda se radi isti scenarij kao i kod Adrije i namjerno se uništava firma, da se obezvrijedi i potom pokloni nekome. Tehnika je nakon slotova na LHR jedina stvarna vrijednost Croatie.

Be

E moja Alene, za sve sto si nabrojio…..gle cuda, to bi netko trebao sprovesti. Dakle, raditi na tome……..a to nije u opisu posla politickih uhljeba.

Al

Nažalost tako je.

Ne

Koja mrtvogrebena zlatna koka kad nema mehaničara a srednja zrakoplovna školuje nelicencirane!?!?! Ulupani novci u divot-hale i zlaćane alate a prema ljudima se odnosilo kao prema smeću pa su otišli gdje ih se tretira bolje.

Al

Ma apsolutno. Ali da netko promijeni način vođenja firme, ponudi ljudima pristojne plaće, kvalitetne međuljudske odnose i normalne uvjete rada, postala bi zlatna koka:

– vratili bi se ljudi kad bi se situacija korijenito promijenila
– zašto se, do vraga, ne poradi na školovanju, dobivanju licenci (stipendije, vlastito školovanje, pa nama u Zagrebu školuju iz Adria tehnike za sebe u prostorijama Croatie, i onda 60 klinaca koji su sami platili to školovanje odu u Adriju i van)
– konačno uz bolje uvjete privukli bi se i mehaničari iz Srbije, BiH, Crne Gore, Makedonije, Albanije, Ukrajine, Bjelorusije, Moldove, Rusije, Afrike, Azije…

Zar nam treba doći Njemac, Švicarac, Arap ili Čeh da nam pokaže da ovdje mogu to napraviti? Jel noramlno da češki mehaničari sa jednim kombijem, malo alata, posuđivanjem lojtri u Croatiji i spavanjem u hotelu rade line maintenance za Emirates, Air Canadu i Air Transat, a sada to nude i Qataru, Britishu, Koreanu i drugima?

Ne

Predlazem autoru jedan letnji light tekstic, recimo u duhu Svetskog prvenstva u fudbalu, kakve air learjet koriste poznati fudaleri, kakve avione imaju veliki evropski klubovi kada putuju na utkamice, kakav luksuz imaju u njima. Jedna vedrija tema bi dosla kao limunadica sa kockom leda na ovaj sumoran i mracan tekst o CA.

Odgovori
Al

Da, bilo bi to super, no ovo sa Croatiom je uletjelo preko reda. Imam još tri vrlo važna članka koji moraju uletjeti sada jel su vezani sa novim okolnostima i sada su aktualni. Tako da nogometaši, nažalost, neće biti tema. Iako jako interesantno. Hvala na prijedlogu, odličan je.

Pozdravite mi Skopje u čijoj sam okolici (Kumanovo) živio godinu dana. Zadnji puta sam tamo bio 1999. Krajnje je vrijeme da ponovo odem.

Ne

Otkuda sad Alene Kumanovo, ja sam mislio da ste ziveli u Stipu i Kicevu, ako se odnosi na period vaseg duga prema otadjbini?! Trebate svakako doci, a do tad predlazem vam da pratite temu-Vlada RM je raspisala novi tender o donaciji od 7 miliona evra aviokompaniji koju izabere da obavlja letove. Ponude se salju do 07.07. Pozvala je sve koje lete za Mk da se jave, a LOT je odma izrazio sumnje da je sve namesteno da Wizz ponovo dobije i najavili iz LOT-a da ce leteti jeftinije bez donacije nego li Wizz sa donacijama. Austrian je vec ranije pokrenuo tuzbu kod Europske komisije protiv Mk Vlade jer favorizira Wizz. Da budem malo cinican na vas racun-nije avio biznis u regiji samo Hrvatska i Srbija, bacite bar jednom u godini oko i na Severnu Makedoniju :) p.s. ime smo promenili, ali avion iz Atine za Skopje Aegena, kojeg ste najavili za 06.06., nikako da nam sleti na ex Aleksandru Velikom, ili ex ex Petrovcu.

Al

Ne, ne. U Kičevu sam bio 52 dana obuke, u Kumanovu ostatak. Ali obišao sam cijelu Makedoniju jel sam bio vozač komandanta kasarne, pa sam bio često u Štipu. U Štipu sam bio i zadnji puta,1999., jel tamo imam jako dobrog prijatelja.

Vidio sam novi natječaj.

Da, Aegean nikako da sleti. Više se ni ne spominje datum prvog leta.

de

Ovde jedino što ubada u oči je da se kasni sa štrajkom. Prije godinu je bilo nekih šansi da se iščupa kompanija. Sad ovako… previše je loše da bi se na silu čupalo. Štrajk koji bi bio duži od 3 dana sahranio bi CA.
Opet ako ne štrajkuju… ne valja. Kako god okreneš ode mast u propast.
Jedino da su izabrali neki period „mrtve sezone“.

Odgovori
Al

Znate, bio sam veliki protivnik tog štrajka prošlog ljeta, napao sam sindikate radi toga. No, bojim se da sam pogriješio. Trebali su tada ustrajati sa štrajkovima. Ne u kolovozu, ali u drugoj polovici rujna ili početkom listopada svakako.

Ipak, ni oni sami nisu vjerovali da će ih ministar tako preveslati (i to dva puta), te da će ih vlast tako maksimalno ignorirati.

Slažem se da bi štrajk koji bi bio duži od 3 dana uništio kompaniju. Sve preko 1 dana bi joj ozbiljno napakostilo.

Molio sam ih da:
– u utorak 10.7. (ne ponedjeljak kada je veći promet radi migracija) idu u štrajk upozorenja (od 7:30 do 13:30, tj. jedan val prema zapadnoj Europi)
– sredinom kolovoza idu u dvodnevni štrajk (utorak-srijeda)
– sredinom rujna u četverodnevni (ponedjeljak-četvrtak)
– a početkom listopada do daljnjega

To ne bi ubilo kompaniju, a polučilo bi rezultata. Nisu me poslušali.

de

Ovde je najgire što se došlo u situaciju „nema nazad“, a brzog rješenja na ovu situaciju nema. A koliko su ih puta izvarali teško da će pristati na nova obećanja.
Bilo bi interesantno kad bi uporedili uslove rada u CA sa kompanijama u okruženju.

Al

Pa sindiakti su je usporedili i tvrde da je su radnici Croatie u daleko lošijem položaju (pritom ne misle na Srbiju i Makedoniju), ali misle na Sloveniju, Austriju, Mađarsku.

Ne

Evo ja ću usporediti; u CTN sam radio 13 godina, napustio sam je kao kapetan Q400 da prijeđem na mjesto ready-entry kapetana na Boeingu 737NG. Plaća dvostruka, dani godišnjeg trostruki, svi članovi posade imaju pravo na organizirani prijevoz i hranu na trošak firme na avionu (daleko bolju nego u CTN-u). Bond za školovanje 15 000 € na dvije godine, uz prepolavljanje nakon prve. U CTN-u je bio 30000 za Q400 uz dva jamca (žiranta) na 5 godina bez ikakvog smanjenja do posljednjeg dana i tek smo se štrajkom izborili da se skrati na 3 uz proporcionalno smanjenje poslije svake odrađene godine. Posao je u teoriji trebao biti gotovo identičan ali je ispao daleko lakši – tek sam u praksi shvatio koliko je CTN organizacijski sj…na.

Al

Ovakvih iskustava ima gomila. Uvijek slušam iste priće.

Pu

Svatko tko je letio sa Croatia Airlines u zadnjih pola godine i više je na svojoj koži osjetio nesposobnost uprave, svakodnevna višesatna kašnjenja, otkazivanje letova, iznajmljivanje drugih kompanija da rade njihov posao itd… Usudio bih se reći da je CA trenutno najgora avio-kompanija u Europi po tim pitanjima, a cijene su monstruozne…

Dakle ukratko, ŠTRAJK, ali sa jednim zahtjevom, ostavka uprave POD HITNO! Ne dozvolite upravi da vas kupi i baci vam mrvice… Zahtjevajte bezuvjetnu ostavku kompletne uprave! Pametnjakoviću koji je odlučio prodati slotove na Heathrowu suditi za nacionalnu izdaju…

Odgovori
Al

Ali uprava tvrdi da je to neistina, da ja namjerno štetim kompaniji i radim protiv Hrvatske kada iznosim ovakve teze (i blaže nego ste Vi napisali). Oni smatraju da 103 otkazana leta u svibnju i oko 30 dana iznajmljenih aviona na jednodnevnom najmu tijekom svibnja, te velika kašnjenja nisu ništa strašno.

Tvrdi vlasnik i dobar dio strukovne javnosti da sindikati nemaju pravo tražiti smjenu uprave. Smatram to notornom gluposti u kontekstu činjenice da je Croatia javno poduzeće u vlasništvu građana RH, i da netko to vlasništvo uništava. Rekao sam u oči CEO-u na suočavanju na HTV-u da je uprava nesposobna i krivac za ovakvo stanje, pa mi je rakao da sam diletant.

Za LHR slotove se slažem i sam sam napisao da je to veleizdaja. Govorimo o g. Kučku, on je taj „pametnjaković“.

Jo

Zato šta time dolazi do kraja „naševanja“ u avio prometu u HR. I konačno će se prestati s uhljebljivanjem u barem jednom dijelu gospodarstva. Mi Hrvati ne znamo imati javnu/društvenu/državnu imovinu, pa kad je tako onda nek ju vrag nosi. Neka sve bude privatno i po mogućnosti u vlasništvu stranaca. Oni će se barem za tu imovinu adekvatno brinuti.

Odgovori
Be

nece.
i tzv stranci igraju po pravilima koje su ti uhljebi donjeli i koriste svaku rupu kako bi izigrali istog tog uhljeba na ustrb javnog intereas a na svoju korist.
to je jednostavno u ljudskoj naravi.

Al

Potpuno se slažem. Tko više pita u Zračnoj luci Zagreb kolike su plaće (a one top managemenata jesuuuuuu), koliko se plaća nabavka ičega, koga se i kako zapošljava. A aerodromske taxe, parkiranje i usluge su otišle 100+% gore. To, naravno, plaćamo mi svi.

Go

@Beduin
Oprostite, ali nikako se ne mogu složiti sa stavom „to je u ljudskoj naravi“. To je u naravi sistema u kome živimo, ne u naravi ljudi. To je stečeno ponašanje koje je toliko uobičajeno zbog sistema u kome živimo u kome je jedini istinski reper novac, da većina ljudi to percipira kao nešto što je neodvojivo od nas, urođeno, nepromenljivo i kao takvo nema načina da se ispravi. Apsolutno se ne slažem sa takvim razmišljanjem.

Izvinjavam se ako je off-topic, ali takvo razmišljanje je svuda, pa i u avijaciji, i zato je sve više ljudi diglo ruke od svega, ćuti i prihvata sve što im se servira, dok se aviokompanije uništavaju, stare zgrade sa neverovatnom istorijom u oblasti avijacije ruše, i da ne idem dalje…

Be

Golube, u pravu si.
APP je dio ljudske naravi.
Na sustavu je da ga sprijeci.
No, ako znamo da je sustav sastavljen od ljudi koji se neradi mjesaju u svoj posao, sto mislis da ce se mozebitni investitor libiti sistema APP?

*APP – ako prodje, prodje

Al

Vidljivo je da se neće lišiti. I ne samo APP, nego to i zahtjevaju, smatraju normalnim, na to tjeraju, mijenjaju zakone, pravila igre. Podređuju ih svojim interesima.

Ono što se smatra „nemoralnim i neprihvatljivim“ kod državnim institucija (nepotizam, nabavke bez kompliciranih i kontroliranih natječaja, visoke plaće, off shore kompanije preko kojih se radi, vlastita poduzeća direktora koji fakturiraju robu i usluge po višim cijenama, pranje novaca, povećanje taksi i opterečenja po korisnika javnog dobra…) kod privatnog poduzetnika ili koncesionara se smatraju potpuno normalnim. On nema kontrole, nadzora ili javne osude, čak štoviše eventualni medijski natpisi ili sindikalna reakcija smatraju se mješanjem u upravljanje, nemoralnim i neprihvatljivim. Tako da…

Go

Da, apsolutno se slazem da je APP urodjeno, ne samo ljudima, vec svim zivim bicima. Smatram da je to sastavni deo evolucije. Ali, da – na sistemu je da usmeri takvo ponasanje ka pozitivnim stvarima, a spreci negativne pojave. Mi trenutno zivimo u sistemu koji je odavno prevazisao svoju korisnu fazu i sada ide u potpuno pogresnom smeru.

Kao sto Alen kaze, jedina razlika je sto u drzavnom sektoru cvetaju korupcija, nesposobnost, neradnistvo, dok u privatnom cveta beskrupulozna jagma za novcem, po svaku apsolutno svaku cenu.

Al

Nije to razlika, to je isto. Isti predznak druga metoda. Samo prvo je nelegalno i nemoralno, drugo legalno i stvar „poslovne sposobnosti“. Na drugo se skače svim sredstvima (javnost, sudovi, mediji), na drugo se ne smije ni pomisliti kritizirati (jel to je zadiranje u poslovanje privatnika, „marš ako ti ne paše“). Ovi drugi su napravili to pravilo ovima prvima! Da bi im (najčešće uz neku „nadoknadicu“) prepustili zlatne koke i „vruče krumpire“.

Go

Slazem se!

Al

;-)

Zt

Moramo imati na umu da kompaniju pre svega čine LJUDI, od kafe kuvarice do pilota, ako su im uslovi rada (satnica) zaista ovakvi kako se navodi u tekstu to je za mnogo više od štrajka! Francuzi bi u ovakvim uslovima sa upravom kompanije postupili kao sa burzoazijom 14.7.1789 (možda Jul i nije slučajnost :) )
Da, štrajk će biti kraj CA, ostaje nada da će biti 49% AF a ne 4k…
U svakom slučaju SREĆNO!

Odgovori
Al

A čujte, informacije su kontradiktorne, djelatnici i uprava se bitno razlikuju u izjavama oko radnih sati.. Ali nekako više vjerujem radnicima… Jednostavno manjak je ljudi u kompaniji i svi rade preko svake mjere, a tvrde radnici neki i preko zakonskih maksimuma (ne i piloti oni si tako što ne bi nikad dozvolili).

Jedino što Vas sigurno mogu uvjeriti je da radnici ne žele štrajk, ali očito im je prekipilo.

Svi smo vidjeli što su radnici napravili upravi Air Francea kad su preskakali tri metara visoke zidove i na drugu stranu došli sa izderanom ili bez odjeće. Da se razumijemo to je za svaku osudu. Kao, mi smo balkanci. Ali, eto, to pokazuje što su ljudi voljni napraviti kada im prikipi.

Zt

Da, balkanski radnik je mnogo tolerantniji od zapadno-evropskog pre svega što veliki deo njih ne poznaje svoja prava… A izderanih odela bi trebali da budu vlasnici CA (kada kažem vlasnici ne mislim na narod/državu već na one koje je narod izglasao). A ne mogu da se otmem utisku da je ignorisanje od strane ministra upravo želja da do štrajka dođe i da traje dovoljno dugo tj. CA je mnogo skuplja danas nego što će biti sledećeg petka…

Al

Bojim se da ste u pravu. Croatia je svakako skuplja danas nego će biti u petak. I da, sve sliči na to da ovoj garnituri odgovara ovakav scenarijo štrajka i uništenja kompanije.

Sp

Hrvati imate neverovatan ekonomski potencijal u turizmu, kojem cete po mome misljenju i zalost zagazit sa turbo turizmom koji ce vise stetit nego doprinositi.
Hrvatskoj treba Croatia Airlines treba ju ekonomski. Zao mi je bijesa onih ljudi koji si misle neke crkne i ta krava.
Mozete pogledati nauciti od svojih susjeda Slovenaca, kako su (pored ostalih poduzeca) prodali Adriju ispod stola. A vi zelite da ulazi neki kvazi investitor i preproda nacionalno -neobhodno potrebno – stratesko poduzece?
Sto se tice strajka je moje mnenje da u 2018 godini prostora za takve organizacije nebi trebalo bit, jer su to interesne grupe koje prve sluze samom sebi. Ne sindikati, ne piloti, stevardese ne mehanicari nemoze voditi kompaniju, jer nemaju kompetenca za to. Na drugoj strani imaju ligitimno pravo na svoje zahtijeve. Ako bude taj strajk barem malo doprinosio u korist Croatie onda okej. A Croatia su i piloti, stevardese, mehanicari, i da vas spomijem spostovana gosposdo i na hiljadu „Ground staffa“ koji isto tako rade svoju tlaku a jih nitko nikad ne spominje, niti se za njih bori.
Sto se tice menedzmenta, meni je nepoznata cinjenica kako bi neki bivsi direktor bio dobar za neki flag carrier (Gluf Air) a nije bio dobar za Croatiu? Mozda se tu odgovor postavlja i sam po sebi.
Sto se tice toga da „gospodo“ zeli biti usporedjeno sa nivojem kolega po europi, ne razumjem zasto onda ne idu tamo da rade i vide kakva je realnost. Svi ti ljudi ne razumjeju da se rad kao takav i aviaticarski posao jako promenio a dobri uvijeti za zaposlene su moguci samo kad je kompanija u sijajnom stanju.
Necu da sudim kakav roster bi trebao bit, a to zavisi od indeksacije i formule razpolozljivosti, to je stvar kalkulacije crew faktora.
Sto se tice pay-to-fly-a, u cemu je problem? U senioriti listi?! U bezbednosti? Pa valjda da ne! Svi neka bi prosli isti recruiting proces jeli? U svijetu je takva potraznja po pilotima, da jih za par godina Croatia, Adrija i slicni sa ponasanjem prema radnicima kojem imaju danas niti nece dostici. A taj posao se promenio. Gospoda treba shvatiti da nigdije to nije vise prestizni nadimak kao pred 30 godina. Pa ljudi gdije zivite? Valjda svi bi vi nakoliko hiljada eura, pa zivjeli oko Zagreba. Neznam dali znate, ali izracunajte si index troskova u Svajcarskoj i Hrvatskoj i usporedite plate Swissa i Croatie pa da vidimo. A u kojom stanju je Swiss a kojom Croatia?!
Ako zelite usporedjivati plate sa LOTom, onda trebate vise od njih posto je zivot u Varsavi jeftiniji nego u Zagrebu. Usporedjenje je bez smisla u kakvom je stanju Croatia.
Pricati koliko se piloti zrtvuju za svoj poklic i koliko jih ta kosta nema smisla. Verovatno sami su odabrali taj poklic a puno toga je pokrito sa strane Croatie. (recurrent training) a to je standard u EU. Svaku stvar koju danas radite na high-pro-level je ultra skupa.
Moj predlog je da nabavite jako kompetentan menedzment stranaca, ga dobro platite a to prema uspijehu. Ipak ako bude taj team super uspijesan od sutra naprijed, treba barem dve godine da preokrenete karmu Croatie Airlines.

Odgovori
Ne

Evo npr. meni je u Istanbulu plaća više no dvostruka nego u Zagrebu a troškovi života niti polovica zagrebačkih. Jel’ to ta indeksacija?

Be

Rijetko kad se da iscitati manje iz tako puno rijeci.

Al

„Sindikalni vođe naglašavaju da nemaju baš nikakvih ambicija voditi kompaniju ni na koji način.“, piše u tekstu. OK, tome ne trebate vjerovati, ali uvjeren sam da je tako, jel ih dobar dio stvarno osobno poznajem.

Nažalost 1/2 mehaničara, 1/3 pilota i 1/4 stjuardesa je otišla u tu Europu, ali i u Ujedinjene Arapske Emirate, Kinu, Vijetnam, Tursku, Njemačku, SAD… I ostali su na putu da to naprave, nažalost. Manjinu ovdje drži samo obitelj, prijatelji, roditelji, neki osobni problemi (bolest u obitelji, rastava isl.) ili nekretnine. No, sve više se i povrh toga odlučuju za odlazak.

Svi oni naglašavaju da ne sanjaju o primanjima kao u Švicarskoj ili Nemačkoj, ali da se nadaju „približiti“ primanjima kao u Mađarskoj ili Rumunjskoj. I to Vam piše u tekstu. Može li biti jasnije?

Management stranaca neće doći jel vlada to ne želi platiti. Plaća CEO je vrlo skromna, zapravo smješna u usporedbi sa managementom vani (negdje oko 1% vanjskih primanja top managementa).

Speedbird, Nemudra Sova iz Stambola je najveći sindikalni bundžija iz 2010. Otišao je trbuhom za kruhom u Stambol i nakon toga nisam ni jedne negativne riječi čuo za kompaniju gdje sada leti već par godina. Upravo suprotno hvali je i govori koja je suprotnost sa Croatiom. I nije jedini. Ja osobno ih znam bar 20 koji jednako tako govore. Nije li to vrlo indikativno?

Zo

Bravo, čestitam na poštenom komentaru. Previše sam komentara pročitao kojima je bit da susjedu crkne krava. Štrajka neće biti jer sutra hrvatska vlada na sjednici donosi važne odluke. Nisu baš toliko glupi da dopuste propast tvrtke koja je strateška za Hrvatsku, a u slučaju lošeg razvoja situacije najviše bi trpila upravo vlada. Radnici Croatia Airlinesa naravno imaju prava na štrajk, ali već je to ne znam koju godinu zaredom da se na početku špice sezone organizairaju štrajkovi. Meni se čini da konkurencija ima svoje prste u tome.
Dosadašnji direktori (osobito Kučko) užasno su upravljali kompanijom koja ipak ima perspektivu ako bude izabrano kvalitetno novo rukovodstvo. Država kao vlasnik ima ipak najveću odgovornost.

Al

Nije to ne znam koju godinu za redom nego su prošle godine odustali od štrajka jel ih je ministar uvjerio da će se sve rješiti do Nove godine. Dakle prošle godine su to prolongirali. Ali ne zato što imaju nove zahtjeve ove godine, nego zato što ništa, ali baš ništa nije napravljeno u tih godinu dana sa njihovim zahtjevima.

Znate, Zonzi, nije Hrvatska vlada glupa. Daleko od toga. Ali potpuna je ignorancija i dalje. Vlast ni ministarstvo ne reagiraju. Čudno, zar ne? Pa trebali su bar pozvati prestavnike na razgovor. Bar pokazati neku volju da nešto naprave. Ovako:

– dvije godine se ne postavlja CEO, na čelu je osoba koja je pokazala sposobnosti „dobrog djedice iz susjedstva“ i ništa više – zašto?

– nije se reagiralo na najveljena kašnjenja servisiranja aviona. Imali su četiri opcije kojima su mogli potpuno anulirati minuse, ali nisu, pa su natukli više milijuna minusa u samo mjesec dana

– sada se pusti štrajk, ni na to se ne reagira.

Danas se razvila teorija da vlast zapravo želi štrajk jel to će ubrzati propast firme i vlast će biti prisiljena „brzo“ pronači „strateškog partnera“ i dati mu firmu bez novaca. Ko bi li to mogao biti? (sarkazam)

Nekako mi se otvara novi članak za idući tjedan…

Zo

Slažem se Alene da Vlada nije neinformirana i da se neobjašnjivo drži po strani, ali to ne može dovijeka tako.

Ako CA propadne zna se tko je odgovoran.
To je sadašnja vlada, bez obzira na to što je najmanje mutila vodu. To Plenković sebi ne može dopustiti.

Ali, štrajk u špici sezone?
Ako već neko dugo vremena upropaštava CA – u to priču ne smiju uletjeti radnici.
Jednostavno ne smiju. To može biti gadna navlakuša. Radnici moraju biti svjesni da bi štrajk uništio kompaniju, a oni će ostati bez posla, ili barem većina. Nikakav novi vlasnik koji bi preuzeo CA ne jamči im posao, a još će manje biti u prilici štrajkati ili se miješati u vođenje kompanije. Možda profitiraju samo neki.
Previše je slučajeva već viđeno kad su tvrtke koje su puno manje izložene propadale nakon štrajkova u nepovrat.
To si nitko razuman ne smije dopustiti.
Cijenim stoga Vaše rezerve prema štrajku.
Ovako ispada da se u nekoj imaginarnoj areni bore dvije ekipe loših momaka oko plijena koji žele oteti za sebe.
Radnici i sindikati imaju 100 boljih načina da senzibiliziraju javnost, dovoljno je recimo da ih se desetak pojavi pred Saborom i kažu pred tv kamerama što ih muči. Vjerujte mi da bi bili glavna tema u tv dnevnicima i u novinama.
Zanimljivo mi je i to kako opozicija u Saboru nema što reći na ovu temu iako bi trebala, kad vlast tako gromoglasno šuti.

Ako neko zaista uništava CA, štrajk bi mu došao ko kec na desetku, o tome treba voditi računa i nastaviti borbu na pametniji način.

Komentare onih koji pucaju na gol s tribina, a ne iz terena treba razumjeti, ali CA je problem njegovih vlasnika i radnika podjednako.

Al

Ako si Plenković to ne može dopustiti, zašto si onda dopušta. Još su samo dva radna dana do štrajk. Vlada ne čini ništa. Očito si dopušta.

Radnici su i te kako svjesni da štrajk može uništiti kompaniju. Nije istina da se ne može štrajkati kod privatnog vlasnika. Eto Vam primjeri Adrije, Lufthanse, Britisha, Air Francea, Ryanaira koji štrajkaju u posljednje vrijeme.

Koju to funkcionalnu metodu imaju radnici. Već godinu dana su u medijima, skoro pa svakodnevno. Nema ni jednog jedinog medija koji ih nije popratio i to ozbiljno. Svi u Hrvatskoj znaju što se dešava. I vlast ih ignorira. Ne interesira ju.

I da, slažem se da ako netko uništava Croatiju (a sve sam skloniji toj tezi) da je štrajk došao ko naručen. Upravo jučer sam sa nekoliko zrakoplovnih stručnjaka o tome raspravljao.

Jednako tako se slažem da je Craotia problem vlasnika i radnika. Nažalost radnici su očajni, a vlasnik ignorira Croatiju. A to je ubitačna kombinacija. Bure baruta.

Vi

Još uvijek mi se čini varijanta, da 4K kupi Croatiu neostvariva. Možda za dvije godine ali ove godine to nije realno po meni.

Odgovori
Al

4K je pokazao vrlo ozbiljan interes, gorljivo pregovara i čak je „vrlo naporan“. Za razliku od toga LOT je rezerviran. Što nam to govori?

Vi

Imate više informacija pa nema razloga da ne vjerujem. Sanacija spojene firme trajala bi još bar 3 godine, a za to vrijeme ko živ ko mrtav.

Al

Da, sležem se. I tri godine je ekstremno dugačak period.

De

@Alen
Govori nam da sve balkanske mikro državice nastale raspadom SFRJ imaju isti problem – državno uređenje zvano PARTOKRATIJA! LOT u danoj situaciji smatra da miš sam treba da crkne da bi ga mačka u slast pojela. Sa druge strane 4K smatra da je sada trenutak jer ne treba pustiti da baš sve ode do đavola, jer bi novi početak za novog vlasnika bio skuplji, što on svakako ne želi. Moguće je i da postoji lobista unutar CA koji radi bilo za ove ili za one (LOT ili 4K) naravno uz odgovarajuću proviziju, i eventualno kasnije visoko nameštenje sa solidnim prihodom. Moguća je i varijacija na temu da neko iz vlasti želi tu prodaju u zamenu za dobru proviziju i kasnije nameštenje u upravni odbor koje će mu donositi lep prihod bez da će se isti nešto mnogo interesovati posle toga o budućnosti kompanije ili njenom radu. Bitno je nameštenje i prihod koji ide uz to bez neke velike muke. Varijacija na temu preuzimanja tipa onog sa AS ima bezbroj. U svakom slučaju nerazumno je da jedna kompanija sa tolikim potencijalom (samo letnja sezona bi CA trebalo istu napraviti najjačom u regiji) bude puštena niz vodu. Vrlo brzo ćete i znati kako. Ko iz političkih struktura ili sadašnjih upravnih struktura CA uđe visoko pozicioniran u novom upravnom odboru on je i lobista prodaje CA tj propagiraće da je „napravljen posao veka!“.

Al

Da postoji lobista. Vrlo jak lobista. Jači ne može biti. Ne radi se o poziciji, radi se o bitno većim stvarima. I ogromna lova je u igri.

U svakom slučaju „lobisti“ je u intresu da Croatia bude što „jeftinija“. A samim time sadašnji događaji idu tome u prilog.

To

Iako svaki Vas tekst procitam u jednom dahu, moram priznati da ipak ne razumijem otkud toliki entuzijazam prema nacionalnom avio prijevozniku…
Iz moje perspektive, nakon 12 godina u velikim Part 145 organizacijama izvan granica RH i nakon sto mogu realno usporediti kako se to „radi kod nas“ s onim kako bi se to inace trebalo raditi, najbolja moguca stvar je strajk i propast CA.
Hrvat je uvijek bio izvrstan radnik, ali nikakav gazda sto je vidljivo i iz dalje, a i iz ove neposredne povijesti u svim sferama naseg društva, ne samo u avijaciji. A ako uzmemo da je i samo 50% ovoga sto iznosite u tekstu istina (a znamo da je sve sto iznosite istina), onda je i ugovor s najcrnijim i najgorim neprijateljem bolji od ovoga sada.
Ne mislim da je izlaz iz problema CA u promjeni uprave. Bas suprotno, izlaz je u potpunom unistenju i kupnji od strane nekog stranca koji ce to posloziti onako kako treba biti po pravilima trzista. Jer ovi partijasi nece nikada postaviti sposobnog, nego podobnog dokle god je ta kompanija na drzavnoj sisi. Onog trenutka kada odredjena osoba ili grupa osoba sa svojim kapitalom otkupi te ostatke nekadasnje aviokompanije, iznimno brzo ce ista postati efikasna. Jer je toj osobi ili grupi osoba u interesu povratiti ulozeno. Preko noci ce se poceti raditi u tri smjene, otpustiti jalov teret po uredima i slicno. Takvog interesa trenutacno nema niti ce ga biti dokle god Vlada ima i pola postotka udjela vlasnistva.
Znam da ste protiv 4K fonda i njihovog mozebitnog djelovanja po naputku Lufthanse. Ja Vam iz perspektive radnika mogu samo reci da je to za mene vjerojatno najbolja moguca opcija i ako ikad dodje do toga, nakon 12 godina lutanja po svijetu, moj CV ce medju prvima biti u toj novoj CA.

Odgovori
Al

Tomek, moj entuzijazam je općenit prema zrakoplovstvu. Nije on samo entuzijazam, prije opsesija.

Razumijem argumente koje iznosite, ima mnogo istine u njima. Ipak ne slažem se da nije moguće postaviti dobar managment u državnom poduzeću i da je sva sreća u strancu. Evo Vam primjer zračnih luka. Pogledajte kako rade ZL Split i Dubrovnik, konačno kako je radila i ZL Zagreb dok je bila u državnim rukama. Primjerice ovaj mjesec:

SPU 474.646 (+17,6%)
DBV 365.348 (+7,8%)
ZAG 331.533 (+6,6%)

SPU 71.060 novih putnika
DBV 22.619 novih putnika
ZAG 20.612 novih putnika

I Dubrovnik i Split rade nove terminale i druga proširenja vlastitim sredstvima. Profitabilnost im ja odlična. Vrlo su organizirani. A u državnom su vlasništvu, za razliku od Zagreba koji je pod koncesijom.

Ne
Be

U jbt……
Ovo ce biti zanimljivije i od SP

Mada, taj direkt je najvece smece od tzv medija.

Al

Ništa novo, nije ni prvi puta.

Bajić stalno provlači tezu da sam ja „srpski“ element, da sam ja taj koji gura Matkovića.

Eto, sada je i treća teza da sam ja najavio štrajk.

I jedno, i drugo i treće je NOTORNA GLUPOST. Potpuna naistina. I Bajić to jako dobro zna.

Be

Nije poanta sto on zna ili ne zna.
Poanta je u necem sasvim drugom.

Al

Naravno!

„Nismo mi krivi, nego unutarnji i vanjski neprijatelj“.

Mi

@Alen
Čim Vas spominju znači da ste ih „pecnuli“, moja podrška i samo nastavite tako dalje.

Al

Ma jasno. Samo ne razumijem zašto se ide na osobni nivo. Nimalo primjereno i zapravo pokazuje koliko je uprava bez odgovora, koliko je u panici i koliko je očajna.

Nevjerojatno da uprvu ne podržavaju stotine ljudi u Croatiji Airlines, a ona se bavi jednim čovjekom koji ne pripada njihovoj kompaniji, nema veze sa tom kompanijom, ni sa štrajkom, a još čak i ne smatra da je štrajk dobra stvar.

Mi

@Alen
Niski udarci su iz njihovog repertoara, očekivano! Da im je svejedno ne bi Vas ni spomenuli ni mažoretkinje ni srpski portal, očigledno ste ih dobrano „pecnuli“, i neka ste.

ZZ

Par stavki:
– Iz aviona se vidi da clanak nije napisao ri nego jb ili neko iz CA uprave.
– Drugi komentar je da kupuju nazad motore koje su prodali da bi bili u plusu, ali je bitno da se para okrece, kao iz vica kada Mujo i Suljo idu sumom.
– Vlasnik portala se nalazi u Beogradu i ima domen .rs, moze se nazvati i Srpski, ali ni u jednom domenu ne spada u sferu u kome je bila konotacija u clanku (da sluzi rasturanju CA)

Alene, svako dobro i nemojte se obazirati na zutu stampu .

Al

Taj portal nije žuta štampa. Dobro se zna tko je vlasnik i za koga igra.

Da, ovo nije pisao RI, ali nije ni JB nego jedan puno jači igrač koji je iznad JB.

Al

Eto štrajk je otkazan, Premijer je ispao spasitelj, stvarno se angažirao. E sad, jel to copy-paste kao i prošli puta kada je spasitelj bio ministar, ili je čovijek konačno, nakon dvije godine, odlučio nešto napraviti, to će se tek vidjeti.

U svakom sučaju sezona je „spašene“, jel ako Premijer ne ispuni obečanje sindikati opet moraju proći cijelu proceduru uključujući i mirenje, a to je bar tri mjeseca.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

BSD na: Iznad Kosova i Metohije danas leteo francuski izviđački avion King Air 350 ASLR

Navalili da snime nisanac da li na FK-3 ili HQ-17, videcemo.

17. Apr 2024.Pogledaj

Amater na: Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

Sve i da pokriva jedan slučaj, tipa Gerana ili ovih ukrajinskih preradjeno-poljoprivrednih i dalje je korisno jer izbacuje jedan metod napada iz asortimana protivnika. Trocevac može da štiti bilo koji cilj od "poljoprivrednog drona". Da su se Rusi toga setili, ne bi im pada 2 komada na onaj kampus.

17. Apr 2024.Pogledaj

Thomas na: Iznad Kosova i Metohije danas leteo francuski izviđački avion King Air 350 ASLR

@Nenad (Sr) Mozda sa time daju Srbiji na znanje da i nisu bas prijateljski raspolozeni. Nije li to bio bas Franzuski radar koji je prikazao neki Ballon. Nestao kao sto je se pojavio.

17. Apr 2024.Pogledaj

Stojko na: Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

@Miloš Mislim da mogu da se nadju analize efikasnosti tog topa iz 1999. pa ce ti biti jasno da tesko sta moze da uradi modernim dronovima.

17. Apr 2024.Pogledaj

Multi Boy na: Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

BOV treba baciti jer se novi oružani sistem ne može uvesti dok je stari u upotrebi. To isto se odnosi na MRAP i ove Bradley-e koje Milanović forsira. To su stara vozila koje je uništila korozija. HV ima limit za oko 300 vozila, plus MUP 75 . To je jedna tranša gusjeničar, druga na kotačima.…

17. Apr 2024.Pogledaj