BEG airport status
[KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] Korean još jedan veliki iskorak za Zagreb Korean će Zagrebu dovesti nekih 44.000 putnika u godinu dana u oba smjera / Foto: travelandleisure.com

[KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] Korean još jedan veliki iskorak za Zagreb

Nakon što je Emirates pokrenuo svakodnevne letove iz Zagreba za Dubai sa Beoingom 777-300ER napisao sam „sve je moguće“. Zagreb je, naime, dobio Emirates prije daleko većih aerodroma poput Beograda, Bucharesta, Sofije, Thessalonikija, Kieva, Berlina, Colognea, Stuttgarta, Hanovera, Toulousea, Bordeauxa, Marseillea, Edinburgha, Palma de Mallorce, Malage, Alicantea, Ibize, Valencije, Fara, Porta, Reykjavika, Rige, Helsinka… I tada sam rekao da na ovom potezu ne treba samo čestitati Zračnoj luci Zagreb, nego joj treba iskazati istinsko divljenje.

Emirates je bio početak najavljene druge faze u razvoju Zračne luke Zagreb, u kojoj je koncesionar nakon što je dovršio novi terminal, koncentraciju djelovanja stavio na dovođenje prijevoznika i povećanje prometa. I da, Zračna luka Zagreb je u tome više nego uspješna. U Zagreb su došli brojni novi prijevoznici KLM, Brussels, Swiss, ČSA, Air Serbia, LOT, Monarch (u međuvremenu bankrotirao), Silver Air, Aegean, a Norwegian i Eurowings su otvorili nove linije. I neki dugogodišnji prijevoznici povećali su broj frekvencija i veličinu aviona (Lufthansa, Air France, El Al, Qatar, Trade Air, Turkish). No, to nije naškodilo Croatiji, upravo suprotno, Croatia je otvorila čak 10 novih linija iz Zagreba (ukinula samo jednu), te povećala broj linija i frekvencija na brojnim postojećim linijama.

Ipak najveća stvar nakon Emiratesa bilo je pokretanje letova za Toronto Air Canade Rouge. Prvi let se desio u nedjelju 3. lipnja (juna). Ova linija je bila ogromno iznenađenje i to iz dva razloga. Prvo, na istoj liniji već je dva puta tjedno letio Air Transat. Naravno, Air Canada i jest pokrenula letove upravo zato da pokuša maknuti Air Transat iz ovog tržišta, poglavito što je Croatia Airlines partner u istoj alijansi. I upravo je zato odlučila letjeti sa svojim leisure brandom koji udara na isto tržište kao i Air Transat. I tu je Air Canada bitno konkurentnija od Air Transata. Jel osim što puca na iste putnike, Air Canada ima više mogućih konekcija preko Toronta, član je Star Allinacea i ima code-share sa Croatiom Airlines, u slučaju izvanrednih događaja ima daleko veće mogućnosti reakcija i rerutiranja. Ona ima neusporedivo više potencijala od Air Transata.

Drugo, Air Canada je krenula letjeti sa nevjerojatne 4 tjedne frekvencije. OK, i ovdje je vjerojatno pretjeran broj, i glavni razlog je i opet udarac na Air Transat, no ipak četiri long-haul tjedna polaska koštaju ogromnu svotu novaca. Sa tolikim brojem frekvencija Air Canada svakako je još daleko konkurentnija spram Air Transata. Sada je Zagreb povezan sa Torontom čak 6 puta tjedno. Toronto sada ima više frekvencija nego što to ima dobar dio europskih linija iz Zagreba (Atena, Barcelona, Berlin, Brač, Bukurešt, Cologne, Dublin, Dusseldorf, Helsinki, Lisabon, Lošinj, Milano, Mostar, Osijek, Oslo, Saint Petersburg, Stockholm, Stuttgart, Tel Aviv).

Iskreno ne vjerujem da će Air Transat opstati na ovoj liniji. Mislim da za dva prijevoznika tu mjesta nema i da će Air Canada Rouge istisnuti Air Transat. A potom Air Canada može povisiti cijene i smanjiti broj frekvencija ili zadržati cijene i povećati broj frekvencija (na 5 tjedno), te time prevenirati ponovni dolazak konkurencije (WestJet, Air Transat, Norwegian koji trenutno ne leti za Kanadu, ali bi mogao u doglednoj budućnosti). Moguće je upravo iz tog razloga Air Transat ove godine uveo par letova za Montreal da istraži tržište i možebitno letove za Toronto prebaci na Montreal. Ovo bi bilo dobro za Air Transat, Air Canadu, ali i za Zagreb.

U svakom slučaju još jednom naglašavam nakon otvaranja Emiratesove linije u Zagrebu je sve moguće. Air Canada Rouge toga je najbolji svjedok.

Korean u Zagrebu

U članku o Emiratesu u Zagrebu predvidio sam da su idući long-haul letovi iz Zagreba svakako Koreana i to 3 puta tjedno ljeti, te možebitne zimske letove preko nekog europskog huba. I eto, u oba predviđanja sam bio u pravu.

Korean Air će na liniji u rujnu (septembru) i listopadu (oktobru) letjeti sa Airbusom A330-200 i to utorkom, četvrtkom i subotom, sa polaskom iz Seoula (ICN) u 11:05, dolaskom u Zagreb u 15:45. Iz Zagreba povratak će biti četvrtkom i subotom u 17:20, te dolazak u Seoul idući dan u 11:30, a utorkom 25 minuta kasnije. A330-200 ima 6 sjedala u prvoj klasi, 24 u business klasi i 188 u ekonomskoj, tj. ukupno 218 sjedala.

Od zimskog reda letenja linija će se letjeti sa Dreamlinerom Boeingom 787-9 koji ima 6 sjedala u prvoj klasi, 18 u business klasi i 245 u ekonomskoj klasi, tj. ukupno 269 sjedala. Linija će letjeti ponedjeljkom, srijedom i petkom sa polaskom iz Seoula u 11:25, dolaskom u Zagreb u 14:55, iz Zagreba avion će ići za Zurich u 17:00, doći će u Zurich u 18:40 odakle će u 20:55 ići prema Seoulu u koji dolazi u 15:35 idućeg dana.

Korean u floti ima 178 aviona i 80 naručenih, te leti na 127 destinacija diljem svijeta. U Europi Korean na redovnim linijama leti još i za Amsterdam, Atenu, Barcelonu, Beč, Brussels, Copenhagen, Frankfurt, Istanbul, London LHR, Madrid, Milano, Moskvu, Paris, Prag, Rim, St.Petersburg i Zurich, te ima još desetak charter i cargo linija. Korean ima i svoj LCC, Jin Air, koji ima 25 aviona od čega 4 širokotrupca. U prošloj godini Korean je imao 10,4 milijardi USD prometa i 802 milijuna USD profita, te 20,8 milijardi USD imovine. Kompanija je član Sky Teama.

Ova linija svakako ne treba čuditi. U Hrvatskoj će ove godine biti preko pola milijuna južnokoreanskih turista, a još toliko može ostvariti vrlo dobre konekcije preko Seoula. To znači da je za milijun turista u Hrvatskoj svake godine ovo konkurentna opcija.

Naravno, ne dolaze svi ovi turisti preko Zagreba. Masa ih dolazi i preko drugih aerodroma u regiji, a do Hrvatske dolaze autobusima. Ogroman dio njih dolazi u Zagreb i drugim konkurentnim kompanijama, prvenstveno Emiratesom, Qatarom i Turkishem, no i Lufthansom, Austrianom, Aeroflotom, Swissom, LOT-om, KLM-om, Air Franceom i ČSA. Ovo je svakodnevno vidljivo na zagrebačkom aerodromu. No, kako će Korean godišnje nuditi oko 30.000 sjedala u jednom smjeru, to je tek 5,5% trenutnih koreanskih turista u Hrvatskoj i samo 2,7% turista koji u Hrvatsku mogu doći sa dobrom konekcijom preko Seoula.

Vrlo važan segment svakako je činjenica da će direktna linija povećati i broj dolazaka turista, obzirom da turist ne voli presjedati, a što je pola milijuna sadašnjih koreanaca bilo prisiljeno. Direktna linija znači i veći broj ostalih putnika koji će tako više putovati prema Hrvatskoj, u prvom redu poslovnjaka i političara, ali i sportaša, kulturnih institucija, novinara, znanstvenika, hrvatskih turista u Koreju idr.

Kako Korean ima LF na internacionalnim linijama od 76,8% ovo znači da će Korean Zagrebu dovesti nekih 44.000 putnika u godinu dana u oba smjera (nuditi će oko 57.000 sjedala). Na ovu brojku treba dodati i konektirane putnike koji će iz Zagreba dalje nastavljati prema Dubrovniku, Splitu, Puli, Zadru, Braču, Osijeku, Sarajevu, Mostaru i Skopju, što znači da govorimo o nekih 55.000 novih putnika koje će ova linija akumulirati Zagrebu. I pritom se ne treba bojati da će Korean „ukrasti“ putnike Emiratesu, Qataru, Turkishu i ostalima, obzirom da broj turista u Hrvatskoj i dalje raste 13,7%, a u Zagrebu 15,4%. Konačno u prošloj godini u Hrvatskoj je bilo 9,5 milijuna zrakoplovnih putnika, što je povećanje od skoro 18% spram 2016. Ove godine brojka će vrlo vjerojatno dostići 11 milijuna putnika godišnje. U tom kontekstu svaka nova linija ne znači gušenje postojećih prijevoznika, nego upravo suprotno, reagiranje na povećanu potražnju, te nove putnike, motivirane direktnom linijom.

Velika prednost je i činjenica da Korean ima vrhunsku prvu klasu koju će nuditi i na zagrebačkoj liniji. Ovo je već druga kompanija u Zagrebu koja nudi ovaj superioran najluksuzniji proizvod, obzirom da su i Emirates i Korean u samom vrhu kvalitete prve klase. Samim time Zagreb će na godišnjoj bazi nuditi preko 6.000 sjedala vrhunske prve klase. Proizvod koji ne nudi ni jedna druga zračna luka u regiji.

Još jedan ekstremno bitan segment poslovanja Koreana je cargo. 26,4% svih prihoda Koreana dolazi od carga. Korean je 5. najveća cargo kompanija na svijetu. A330-200 nudi 132,4 m3 cargo prostora. U isto vrijeme Emirates je 2. najveća cargo kompanija na svijetu, a njegov 777-300 ima čak 201,6 m3 cargo prostora. To znači da će Zagreb samo kroz ova dva cargo mega-carriera nuditi 3.617 m3 cargo prostora tjedno. U prošloj godini Zagreb je imao 16,3% carga više nego 2016, što je bio rezultat polugodišnjeg letenja Emiratesa i svakako bi rezultat bio još bolji da je Emirates letio cijele godine. Stoga ne treba čuditi da se u prvih četiri mjeseca cargo u Zagrebu povećao za nevjerojatnih 44,9%. Dolaskom Koreana ova brojka će se još značajno povećati. Upravo plan da se od starog treminala napravi cargo terminal mogla bi, u kombinaciji sa ova dva mega-cargo prijevoznika, biti presudna. U svakom slučaju Emirates je jasno pokazao interes investiranja u cargo business u Zagrebu, u kojoj mjeri to još ne otkriva ni Zračna luka Zagreb, ni Emirates.

Fascinantni potezi Zračne luke Zagreb

U samo malo više od godine dana iz Zagreba imamo čak 14 novih širokotrupnih letova. U rujnu (septembru) Zagreb će imati čak 16 tjednih širokotrupnih letova četiri kompanije (Emirates, Korean, Air Transat, Air Canada Rouge) i to za 4 destinacije (Seoul, Dubai, Toronto i Montreal).

Svakog dana tako će u Zagreb slijetati po dva širokotrupna aviona, osim srijede i četvrtka kada će ih biti 3. Korean će koristiti širokotrupni gate 8, obzirom da Emirates odlazi 20 minuta prije dolaska aviona iz Seoula.

Istime je Zagreb ozbiljno prerastao sve zračne luke u regiji, kako po broju širokotrupnih linija, tako i po kapacitetima tih zrakoplova.

Ovo je već treća cjelogodišnja linija prema Aziji iz Zagreba obzirom da Qatar leti dva puta dnevno za Dohu sa A320, dok Emirates leti jednom dnevno sa Boeingom 777-300ER. Emirates je odlučio ove zime povećati broj letova sa 5 na 7 iz Zagreba. Ipak, Beograd ima bitno više letova prema Bliskom Istoku, te je u količini ovih letova i dalje dominantan.

Ipak zagrebačke kompanije bitno su kvalitetnije (prva klasa, cargo u širokotrupcu, image, proizvod), i bitno je bolje konektiran na ostatak Azije i Australije (preko Dubaia, Doha i Seoula). Beograd i Sarajevo imaju više P2P linija. Nažalost, nakon financijskog kraha Etihada, te njegovog smanjenja linija i frekvencija diljem svijeta, pa i prema Beogradu (nakon ukidanja Air Serbijinih letova prema Abu Dhabiu broj letova se prepolovio), beogradska, nekada najbolja povezanost prema Aziji i Australiji, više nije takva. Djelomično su prazninu popunili Qatar i flydubai ozbiljnim povećanjem broja frekvencija i kapaciteta. U top sezoni i Etihad je povećao broj letova za pet dodatnih, no isto je samo u dva mjeseca najveće sezone, ostatak godine Etihad leti tek 7 tjednih letova, manje od Qatara i kao flydubai. No, Etihad je nedavno uveo dva tjedna cargo polaska sa 777-200F preko East Midlandsa, što je jedini ozbiljan iskorak Etihada u Beogradu nakon prošlogodišnjih rezanja.

Najveći broj linija iz regije leti se prema Dubaiu, Dohi i Tel Avivu. U prvom najviše sjedala ima Sarajevo, a u drugom Zagreb, a u posljednjem Beograd.

Buduće long haul linije iz Zagreba

Hrvatska je ozbiljno prionula privlačenju long-haul linija. Na tom projektu ne rade samo zračne luke i lokalni turistički djelatnici, nego i Hrvatska turistička zajednica, te Ministarstvo turizma. Upravo je ministar turizma Gari Cappelli rekao da će iduće godine Hrvatska izdvojiti 8 milijuna EUR za tu nakanu. Ovo će biti i više nego motivirajuće za dovođenje novih long-haul linija u Hrvatsku. Konačno Hrvatska turistička zajednica je nedavno pokrenula izvrstan i velik projekt otvaranja turističkih predstavništava u Shanghaiu (Kina), Seoulu (Koreja), te New Yorku i Los Angelesu (SAD) koji bi imali za cilj promociju hrvatskog turizma, pregovaranja sa velikim tour operaterima, te svakolikog privlačenja dalekih turista u Hrvatsku. Uz ova predstavništva HTZ ima predstavništva u 15 europskih gradova. Ogromnu djelatnost i višemilijunska sredstva Hrvatska ulaže u promociju upravo u tim tržištima (reklame, brošure, video-spotovi, tiskani i digitalni vodiči), prezentaciju na sajmovima, dovođenje novinara u Hrvatsku, snimanje tamošnjih TV showova, filmova i serija u Hrvatskoj, rade se posebni turistički proizvodi namijenjeni upravo turistima iz tih područja. Pritom se pazi kako na njihove navike i običaje, prilagođenost hrane i pića, edukaciju turističkih djelatnika, vodiča, recepcionara, vozača i ostalih koji imaju doticaja sa njima, informativni deskovi imaju natpise i osoblje koje govori njihove jezike, pazi se na svaki detalj (grupama se čak šalje u Aziju, Ameriku i Australiju kopija prometne dozvole autobusa i vozačka dozvola vozača da mogu provjeriti kvalitetu). Upravo stoga svakogodišnje enormno povećanje ovih dalekih turista ne treba čuditi. To je produkt ozbiljnog, studioznog i kvalitetnog rada. Dio tog projekta su i zrakoplovne linije prema Hrvatskoj.

Zagreb pregovara sa ANA-om i letovima prema Tokiju, te sa više prijevoznika za linije prema SAD-u, Indiji i Kini. Upravo ova četiri tržišta su najizvijesnija za pokretanje long-haul linija u doglednoj budućnosti, prvenstveno radi turizma, a u slučaju SAD-a i radi velike dijaspore. Dubrovnik pregovara sa American Airlinesom oko sezonske linije za Philadelphiu, i u roku od mjesec dana znati će se odluka Americana hoće li pokretati ovu liniju. Naglašavam da je Philadelphia u Pennsylvaniji, saveznoj državi sa najvećom hrvatskom dijasporom u SAD-u (gradovi Pittsburgh i Philadelphia). Philadelphia je i jedan od najvećih Americanovih hubova.

U svemu ovome važnu ulogu igraju tri stvari. Prvo, podrška državne i lokalne vlasti takvim linijama, koja nije upitna, ona je svakolika, od financijske (8 milijuna EUR države + lokalni novac), do administrativne i promotivne.

Druga važna stvar je Croatia Airlines koja mora imati bitno razvijeniju feeding mrežu u regiji, a koja bi potom feedala i sve ove prijevoznike. Ovo znači bitno više letova na postojećim linijama (osim Splita i Dubrovnika čije frekvencije su zadovoljavajuće), te pokretanje novih linija (Priština, Tuzla, Podgorica, Tirana, Sofija, u daljoj budućnosti Niš, Beograd, Tivat i Ohrid). Još je važnije da Croatia postavi i stvaran sustav 4 vala ljeti i 2+2 vala zimi, a ne ovaj sustav sa kvazi-međuvalom između 13 i 15 sati.

Treća važna stvar je smanjenje sezonalnosti u Zagrebu koja mora biti koordinirana akcija svih faktora grada Zagreba (zračna luka, turistička zajednica, hotelijeri, trgovci, ugostitelji, prijevoznici, gradska uprava), ali i države. Već ove zime sezonalnost u Zagrebu se bitno smanjuje. Više kompanija je najavilo da će dosadašnje sezonske linije postati cjelogodišnje. Ipak, ovo mora biti pravilo, a ne izuzetak, poglavito feeding linije i najfrekventnije interkontinentalne linije. U ovom momentu Zagreb ima puno previše sezonskih linija.

Najbolji primjer što se može napraviti upravo je linija za Toronto. Ljeti ona ima 6 tjednih polazaka. Ne bi smjelo biti upitno da zimi ista linija, uz financijsku pomoć države, grada i zračne luke, ima bar dva tjedna polaska. No, rizik linije moguće je smanjiti i umjetno. Kako Air Canada Rouge leti sezonski i za Bucharest iz Montreala i Toronta, let iz Toronta za Zagreb i Bucharest bi se mogao spojiti, kao što je zimsku liniju spojio Korean preko Zuricha. Tako bi linija trebala biti Toronto-Zagreb-Bucharest-Zagreb-Toronto. Na legovima Zagreb-Bucharest-Zagreb trebalo bi se dati peta sloboda Air Canadi i na tim legovima potpisati code-share sa Croatiom. Na ovaj način ne bi se samo omogućila linija za Toronto iz oba grada bez ikakvog rizika, nego bi Croatijina sezonska linija Zagreb-Bucharest postala cjelogodišnja, što je više nego dobro za Zagreb i Croatiju. Neupitno bi tako avion iz Zagreba do Toronta bio pun putnicima iz oba grada, a isplativost bi pojačalo par desetaka putnika između Zagreba i Bucharesta.

U 2019. letove je najavio koreanski LCC Jin air no kako je kompanija u vlasništvu Koreana ovo mi sada više ne djeluje realno, iako je moguće da Korean pokušava potpuno uništiti svaku potencijalnu konkurenciju tako da na istoj destinaciji ima svoja oba brenda (npr. Korean 3 puta tjedno, Jin 2 puta ljeti i smo Korean via ZRH zimi). Interes je pokazala Air Asia X za letove iz Tajlanda. Emirates je očito zadovoljan svojom linijom jer zimsku frekvenciju povećava sa 5 na 7 tjednih letova.

U svakom slučaju jasno je vidljivo da Zračna luka Zagreb radi odličan posao. Toliko velik broj novih prijevoznika i linija u samo par godina, te tri ogromna širokotrupna prijevoznika u malo više od godine dana (Emirates, Air Canada i Korean) pokazuju da Zračna luka Zagreb ima viziju, strategiju, te resurse za provođenje svojih planova. Još da dovedu letove prema SAD-u i Kini, da bitno više Low cost carriera (LCC) pokrene linije (sada ih ima tek 8), te jednog LCC koji bi bazirao bar jedan avion u Zagrebu, i sigurno je da bi Zagreb u samo dvije godine prešao 5 milijuna putnika, a u roku od 5 godina i 7 milijuna putnika.

A očito je da se spremaju velike stvari pošto će iduće godine Zračna luka Zagreb započeti građevinske radove na proširenju zapadnog peara sa još dva zračna mosta za A320 (ili jedan širokotrupni avion) i 4 gatea za manje avione (Q400 i sl.). Ovo proširenje desiti će se 5 godina prije predviđenog datuma i bitno prije ugovorne obveze. Dobio sam i informaciju da će u idućih par tjedna biti još jedna velika najava. Sve to jasno pokazuje da su pred zagrebačkom zračnom lukom vedri dani.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Alen Šćuric Analitičar nill@nill.com

Komentari

ho

G.Scuric kao i obicno extra osvrt i clanak u ovom slucaju na zracnu luku Zagreb ! Nedavno sam se vratio iz Chilea,Argentine i Perua te sam tamo naisao na veliki interes dijaspore za letove prema Hrvatskoj,koliko je to realno neznam ali zelja i volja postoji a posto Latam narocito onaj juzni ogranak ima razgranatu mrezu hubova mozda i nije to toliko nemoguce s obzirom na broj iseljenika ! Kako god bilo zelim Vam i nadalje puno dobrih clanaka i analiza a svima ugodan let ! Pozdrav !

Odgovori
Be

Samo nam jos oni nedostaju….
Neka njih tamo, slat cemo im Kokoslindicu svako toliko da se i dalje osjecaju doma tamo daleko od nas….

Al

Hvala puno na pohvalama.

Nisu letovi prema Latinskoj Americi nemogući. Najlogičniji bi bio Čile i Argentina gdje je najveća dijaspora. No, HTZ bi se morao više potruditi da tamo napravi puno bolji posao jel je broj turista od tamo vrlo skroman. Čudno obzirom na potomke naših iseljenika koji bi svakako htjeli posjetiti zemlju svojih predaka, ali i povesti svoje prijatelje, rođake, kolege. Promovirati „svoju zemlju“.

Brazil:
62.218 turista u 2017.
20.000 dijaspore

Argentina
40.589 turista
250.000 dijaspore

Čile
10.287 turista
200.000 dijaspore

Iz ovoga je za zaključiti da bi Argnetina bila najbolja opcija uz konekcija na Čile i Brazil. Moglo bi to i proći. No, to su vrlo dugi letovi, samim time i vrlo skupi. Ta dijaspora je stara 70 i više godina, to je treća generacija koja više nema baš pretjeranu vezu sa maticom. Stoga bi HTZ trbala bitno više poraditi na promociji tamo, podići broj turista u Argentini na bar 70.000 i Ćileu na bar 40.000 da bi letovi za Argnetinu imali smisla kao sezonski sa 2 tjedne rotacije.

DE

Dobra odeja..

Gl

Bilo bi odlicno letove iz Juzne Amerike povezati sa ovima za Koreju ( i možebitnim za Japan i Peking). Jer ruta npr iz Seula ili Pekinga za Rio De Janeiro ili Buenos Aires prolazi preko Hrvatske te je Zag cca pola puta. Tako bi obe linije se punile kroz cijelu godinu sa tim putnicima koji putuju izmedu Azije i J Amerike ( Pogotovo ako bi kompanije bile u codeshareu)

Al

Denis:
Hvala.

Globetrotter:
No, to je ipak vrlo nerealno. Puno predugo, pobogu, pa bliže je preko Japana, Malezije, Australije ili Singaporea za Argentinu, Brazil i posebno za Čile. I sam Korean ima za Brazil cargo liniju, te još dvije za Latinsku Ameriku preko Tihog oceana. Uz to kako bi se napravili letovi koji bi se poklapali u Zagrebu? Da oba prijevoznika dolaze u isto vrijeme, da bi se putnici mogli konektirati? Vrlo nerealno. Konačno, preko Zagreba to je 20.200 km. Opako mnogo. Uostalom potencijalni putnici imaju daleko više opcija preko većih hubova na koje leti Korean.

ho

Bas sam sada pogledao i vidio da Latam Chile ima stacionirano 18 aviona u Argentini sa long range avionima a isto tako i Aerolinas ima 330 i 340 -etke u floti ali opet Alene vracamo se na pricu HTZ-a ! No kako bilo da bilo vidjet cemo i svaki turist je dobrodosao i donosi pare ! A i nasi ljudi tj turisti sve vise putuju ! Htio bih samo napomenuti da svaka nova linija u regiji pogotovo ona long range bez obzira slijetala ona u BG,ZG ili Skopje,Sarajevo,Ljubljanu je dobitak za sve te samim time veci izbor ! POzdrav svima i ugodan let !

Al

Upravo tako, svaki turist je dobrodošao i donosi pare. U svakom slučaju Latinska Amerika, obzirom na veliku dijasporu i sa njima povezane potencijalne turiste (ne samo njih, nego i prijatelje, poznanike, rodbinu, poslovne suradnike…), svakako je budući izvor par stotina tisuća turista svake godine i potencijalnih linija za Hrvatsku.

Gl

Slazem se da je nerealno, ali je stvarno ta ruta najkraca te najpogodnija jer je Europa tocno na pola puta sto je zgodno za stop overe i legovi nisu predugi *moze se dreamlinerom.

Npr
Seul Zagreb 8 400 km
Zagreb Sao Paolo 10 000km

Ukupno 18.400km

Seul Kuala Lumpur 4600
KL Sao Paolo 16 000

Ukupno 20 600km

preko Australije je 21 600km

Taj Sjeverni dio Dalekog Istoka *koreja/Peking/Japan je na tocno na suprotnoj strani zemaljske kugle od Sao Paolo / Rio/ BA.

Preko bilo koje druge strane jeput duzi jer nema aerodroma na tihom oceanu. Japan Malezija Singapur itd su nezgodni jer onda drugi leg bude dug preko 15 000 km.

*na Google Earthu se lako provjeri sa Rulerom

Be

Vid belaja…..ne bi nikad rekao.
Mada, klasicne zemljopisne karte bas i ne daju pravu perspektivu.

Al

Ja sam stavio u kalkulator letova.

Seoul-Sao Paulo 18.342 (OK samo jedan avion bi to mogao pokriti, ali nitko ni ne pomišlja napraviti tako dug let)

Seolu-Houston 11449
Houston-Sao Paulo 7786
= 19.235

Seoul-Los Angeles 9631
Los Angeles-Soa Paulo 9865
= 19.496

Seoul-Istanbul 7.993
Istanbul-Sao Paulo 10.541
= 18.534

Seoul-Madrid 10.083
Madrid-Sao Paulo 8.297
= 18.380

Seoul-Barcelona 9.683
Barcelona-Sao Paulo 8.716
= 18.399

Seoul-Dubai 6.806
Dubai-Sao Paulo 12.198
= 19.004

Seolu-Zagreb = 8.576
Zagreb-Sao Paulo = 9.860
= 18.436

I u pravu ste. No, ipak preko Madrida, Barcelone, Londona, Pariza, Rima, Istanbula… ima daleko više opcija. Madrid i Barcelona su i nešto sitno bliže. Ovo preko Zagreba nije realno.

Mi

Koliko god vi bili protivnik koncesije upravo ste nam dokumentovali njene blagodati, ni polovinu od ovoga ne bi mogao aerodrom Zagreb u sopstvenoj režiji.

Odgovori
12

@Milers

Ovo je zasad jedina blagodat koncesije. I dalje vazi pravilo da koncesija nikad nije donela dobro.

Al

Kod mene, u mom kraju bi rekli „ma kaj god“.

A kako onda objašnjavate bajkovit uspon Splita, Dubrovnika, pa i Pule, Zadra, Niša, Tuzle. Svi su oni bez koncesionara. Kamo sreće da je Zagrebu uspon kao Splitu i Dubrovniku, koji su svoje teminale platili do svog novca, koji rastu po 20+% godišnje, koji imaju brdo LCC i to bez subvencija. Samo easyJet ima skoro 20 linija iz svakog od ta dva grada i kamara drugih, gotovo da nema LCC u Europi koji nema linije za SPU i DBV. Tamo nije koncesionar!

Zagreb je imao interkontinentalne linije i dok nije bilo koncesionara. I Malaysian za Kuala Lumpur, i za Kanadu, konačno i Qatar je došao prije koncesionara. Da ne pričamo da je za Zagreb letio i easyJet i Wizz Air prije koncesionara. Matković je bio u posljednjoj fazi pregovora sa Emiratesom i konačan dolazak je djelomično i njegov posao. On je bio u završnici pregovora i sa Deltom. To je i Delta potvrdila.

Koncesionar sa linijama radi dobar posao. Ali iskreno vjerujem da bi bar takav, ako ne i bolji posao, radila i stara uprava. Konačno ta uprava je povećala promet 100% u 8 godina, dakle rastao je bitno više nego danas sa koncesionarom. Koncesionar, 2017. još nije uspio dostići cargo promet koji je imao Matković 2008. godine. A Matković je upravljao zračnom lukom za državu.

Ba

Budimo realni nista od ovoga se ne bi desilo da nije HR usla u EU. Ma koliko je pljuvali, sa razlogom, EU ima i svojih benefita.

Odgovori
Al

EU ima i svojih benefita. Gledajte ja sam nekako više za onu logiku „ajde da mi ne radimo ono što rade svi, da im prodajemo drugačije krastavce, a ne jednako zaobljene, da im dozvolimo sve ono što EU ne dozvoljava“. Mislim da bi takav pogled na turizam mogao samo imati benefita. Minus su i vize koje smo morali uvesti Rusima, Turcima i još nekima koji to nisu imali prije ulaska u EU. Istovremeno mi i dalje imamo vize za SAD i tu nas EU nimalo nije „zaštitila“ iako su pokušali, ali su im amerikanci pokazali srednji prst kad su inzistirali da se Hrvatskoj, Češkoj i Rumunjskoj ukinu vize. Konačno, Srbija profitira i otvara nove linije upravo zato što ukida vize. I za Kineze, i za Irančane, i za Indijce… Sve smo to mogli i mi da nismo u EU.

Iako, stoji da EU znači neku sigurnost, posebno za one izdaleka. Pa i jednostavnije putovanje, jedinstvenu zdravstvenu zaštitu, masu unificiranosti kojie su garancija putnicima i turistima (koliko je u Srbiji turističkih agencija koje su pokupile novac i onda „bankrotirale“ a ljudi nisu vidjeli ni „g“ od godišnjeg odmora).

Be

Alene, mozemo mi puno toga.
Npr….uvesi vize na dolasku….elektronske vize…

Mada, dovoljno bi bilo uvesti visa on arrival za sve GCC drzavljane i rezidente……

Puno se toga moze sve uz postivanje EU regulativa….
Samo, ima li kadra u sustavu koji zna koliko je 2+2×2?

Al

Naravno, i jedna Australija ima elektronske vize, pa zašto ne bi i mi to imali.

Bojim se da takvih koji znaju koliko je 2+2×2 nema. Ako je i bilo otišli su van. Ostali su oni koji za 2+2 trebaju digitron, a ovaj primjer od gore je za njih viša matermatika…

Be

Nadam se kako ce im s3 fokus uskoro na Afriku prebaciti….

Odgovori
Al

Ne vidim neko tržište u Africi. Južna Afrika koja ima tek 10.000 turista u Hrvatskoj i nešto dijaspore mogla bi imati nekih sezonskih jedan tjedni let i to ako.

Još ima šanse Egipat, Egyptair i to radi:
– naših turista koji idu u Egipat (a toga ima)
+ parner u Star Alliance sa dobrim konekcijama diljem Afrike
Maksimalno 3 puta tjedno cjelogodišnja, iako mi je sezonska logičnija.

Be

Gledati van kutije…
Uvijek van kutije.

Al

Da, ja se sa time u potpunosti slažem. Ali ne vidim ni izvan kutije realnu opciju.

Be

Pa ne gledati na Hrvatsku kao zavrsnu destinaciju, vec usputnu.
Npr…..jednom Norvezaninu je isto letio do Nairobija preko FRA ili ZAG…..
Ili Dancu ici na Zanzibar……opcije su beskonacne, samo treba mudro tempirati.

Al

A koliko je takvih koji bi preko Zagreba letjeli za Zanzibar ili Nairobi? Zagreb nikada neće postati hub koji bi konektirao putnike iz Afrike dalje prema Europi. Pa to teško ide i Frankfurtu, a kamoli Zagrebu. Takve ambicije nema čak ni Beč.

Nairobi je u Europi povezan sa Amsterdamom, Frankfurtom, Londonom, Parizom i Zurichom.

Zanzibar samo sa Istanbulom i par sezonskih chartera prema Europi.

I u tako skromnom prometu prema Europi baš će se Zagreb nać ko hub…

Be

Afrika je sljedeci veliki boom…..

Al

OK, možda i je jednog dana. Ali sigurno ne u idućih 5, pa ni 10 godina. Svakako nije sada i još manje za Zagreb kao hub za Afriku.

Ni

clanak za prste polizat, bombon za entuzijaste.
kakav grom iz vedra neba bi bio american za dubrovnik :o

Odgovori
Al

Hvala puno Hikola.

Da American za Dubrovnik bi bio zakon. Uprava je obavila sve što je mogla i trebala, amerikanci su ozbiljno zainteresirani, odluka će se desiti u roku od 4 tjedna.

Ni

Koreja je ozbiljno turisticko trziste, ovo bi trebalo da bude profitabilna linija, svaki interkontinentalni let je posebna prica, svaka cast!

Odgovori
Al

Apsolutno je svaki interkontinentalni let prića za sebe. Tu se potpuno slažem. I zato su sve interkontinentalne linije u regiji dobile posebnu analizu.

A Koreja, to je svakako bajkovita prića. Ali doslovce jest. Krenula je skoro pa slučajno, od jedno koreanskog reality showa koji se snimao u Hrvatskoj, pa je to izazvalo neku epizodu neke popularne serije, pa prvi koreanci krenuli radi toga dolaziti, pa usmena predaja i sada ih ima pola milijuna svake godine koji dođu ovdje. Wow! Svaka čast i Hrvatska turistička zajednica i svi koji su sudjelovali u ovom projektu.

Gu

Odlična analiza, čestitke :)

Ja se samo nadam da će oni u svemu ovome u budućnosti pokušati nekoga i zaposliti, praktički sam godinu dana prije završetka faksa krenuo pratiti natječaje i eventualno bi se tražio check-in agent, a iskreno ništa se nije promjenilo ni sada, godinu dana nakon što sam završio faks. Nadam se da će u budućnosti MZLZ generirati još poslova…

Odgovori
Al

Hvala na pohvalama.

MZLZ zapošljava to je činjenica.
A Korean ako i zaposli nekoga (mogu sve raditi sa outsorcingom) to će biti 5-6 ljudi. Ništa više od toga.

П

Зар није било логичније да Asiana уведе летове према Загребу, него Korean, с обзиром да би онда могли постићи са Croatiom дубљу сарадњу унутар Star Alliancea?

Odgovori
Al

Da, to bi bilo daleko logičnije. Code-share na Croatiju kao što Croatia ima i na Air Canadu. To bi značilo letove Croatie za Seoul + konekcije prema Japanu i Kini, kao i konekcije Asiane za SPU, DBV, PUY, ZAD, BWK, OSI, SJJ, SKP, OMO.

Ali Korean već leti godinama ovdje, ima deal sa turističkim agencijama. Očito je da Asiana nije baš „dobro pazila“, a Croatia se nije baš previše trudila dovesti si parnera. Kao i uvijek.

Nije nemoguće da i Korean ostvari code-share na Craoatiu bez obzira što je SkyTeam. To su i Air France, KLM i Alitalia pa svejedno Croatia ima code-share na njih. To je daleko kompliciranije, ali je moguće.

U svakom slučaju Korean je neusporedivo kvalitetnija, veća i bolja kompanija od Asiane. Bitno bolja opcija za Zagreb. Asiana bi bila bolja za Croatiu Airlines i ostatak Hrvatske (konkcije na SPU, DBV, ZAD, PUY, OSI)

Zt

Još jednom bravo za Zagreb i novu liniju! A još veće bravo za azijske turiste.
Iskreno čuditi me da sezonsku liniju nisu prvi uhvatili SPU ili DBV, a ako SPU uhvati American kapa do poda i niže!!!

Odgovori
Al

SPU ne može primati širokotrupce.

Niste dobro pročitali American pregovara sa DBV, ne sa SPU.

Zt

Da DBV, greška u kucanju…

Al

OK. :-)

Tz

Alene, koliko je realno da easyJet ili Norwegian otvore letove za London iz Zagreba slijedeće ljeto? Ili možda neki drugi prijevoznik? Velika je rupa ponude na toj relaciji i nikako da ju netko popuni.

Odgovori
Al

Ha, to ovisi o ZL Zagreb. Ona jednostavno ne želi motivirati LCC. I zato ih ima samo 8. EasyJet je prvo letio iz Londona za Zagreb. I Wizz. Daleko prije svih ostalih u regiji. Dakle, interesa ima. Ali ne sa trenutnim cijenama.

Prilagodi li ZLZ proizvod i cijene LCC, vjerujte mi Zagreb bi u kratko vrijeme doživio renesansu.

Sl

Odlična analiza poštovani Alene, šta drugo očekivati.
Multiplikovani efekat da kažem „nove“ potrošnje novo-pristiglih putnika sa svih strana sveta je nemerljiv za ekonomiju svake zemlje, posebno za Hrvatsku koja je kako sve kršine nastale od SFRJ svoju ekonomiju zasnovala na : uslugama (krkanju, ludom provodu, zadovoljavanju najprizemnijih potreba, festivalu ovom, onom, belom, žutom, suvom a kvalitetnom senu, popravci zuba, estetskoj hirurgiji…). U redu, to sve sleduje usluzi turizma, dakle jednom delu Hrvatske ekonomije.
Proizvodnje ili realna privreda; ma ne to nije zdravo, a i štetno je za našu okolinu, uostalom kako? Pa zar da roblje dođe u posed kapitala, neće to biti nikako dobro. Bolje pravedno da zovemo robovlasnike da im damo 10.000 € po preuzetom robu, pa neka ga oni cede i muče. Bolje je tako nego da roblje počne da galami ili nešto slično. Odoh daleko.
Za ZAG i koncesionara koji je sigurno značajno učestvovao i pogodovao u donošenju odluke o letovima, odlično, smanjuje se uticaj sezonalnosti, veći broj aerodromskih taksi…
Ostaće verovatno nešto i hrvatskom gospodarstvu, kako bi nadoknadilo razne penale iz ugovora i anexa o koncesiji.
Domaći zadatak za PUY, RJK, ZAD, DBV, TIV, pa neka budu i sezonski prisutni širokotrupci. Nije lako, ali je moguće samo se mora raditi na tome.

Pozdrav svima

Odgovori
Al

Hvala na pohvalama Slobodane.

Al

U Podgorici sam 8. i 9.6. pa ako netko ima vremena i volje za jedno Nikšičko, pošaljite mail na:

zamaaero@gmail.com

Odgovori

Pozdrav koliko bi bilo realbo da recimo Latam Chile bude zainteresiran za kupnju Croatije koja bi bila feeder za istu kompaniju i dovodila recimo potencijalne putnike za Chile. Ne znam odakle podatak da je samo 200000 Hrvata u Chile odakle i sam dolazim. Najmanje 5% se deklarira kao Hrvati tamo šta daje brojku od milijon. Juzna je Amerika zaista odsječena od svega pritom aludiram na Čile opet i prava je šteta da nema više letova za Europu, jer su letovi krcati uvijek. A i prije koji tjedan Emirates leti za Santiago preko Sao Paula tako da su i tu moguća presjedanja za Zagreb.

Odgovori
Al

Evo i odgovora vezanog uz Latinsku Ameriku kojeg sam već dao:
Nisu letovi prema Latinskoj Americi nemogući. Najlogičniji bi bio Čile i Argentina gdje je najveća dijaspora. No, HTZ bi se morao više potruditi da tamo napravi puno bolji posao jel je broj turista od tamo vrlo skroman. Čudno obzirom na potomke naših iseljenika koji bi svakako htjeli posjetiti zemlju svojih predaka, ali i povesti svoje prijatelje, rođake, kolege. Promovirati „svoju zemlju“.

Brazil:
62.218 turista u 2017.
20.000 dijaspore

Argentina
40.589 turista
250.000 dijaspore

Čile
10.287 turista
200.000 dijaspore

Iz ovoga je za zaključiti da bi Argnetina bila najbolja opcija uz konekcija na Čile i Brazil. Moglo bi to i proći. No, to su vrlo dugi letovi, samim time i vrlo skupi. Ta dijaspora je stara 70 i više godina, to je treća generacija koja više nema baš pretjeranu vezu sa maticom. Stoga bi HTZ trbala bitno više poraditi na promociji tamo, podići broj turista u Argentini na bar 70.000 i Čileu na bar 40.000 da bi letovi za Argnetinu imali smisla kao sezonski sa 2 tjedne rotacije.

Da Latam Chile uđe u vlasništvo Croatie? Oni imaju i LATAM Brasil, LATAM Chile, LATAM Colombia, LATAM Ecuador, LATAM Paraguay, LATAM Argentina i LATAM Perú, iz tog prostora ogromna je dijaspora + priličan broj turista. Imaju 337 aviona i 201 milijun USD profita (samo sa malenim dijelom toga kupili bi Croatiju). Ipak mislim da je to tržište puno predaleko da bi investirali. Iako…

Wi

Pozdrav Alene,

hvala na dašku optimizma.

Molio bih kratki komentar na ljestvicu AirHelpa „Airline Wordwide Rankings 2018“, na kojoj je Croatia Airlines plasirana relativno visoko – na 32. mjestu na svijetu među promatranim kompanijama. Iza naše kompanije je Swiss, pa Air France, Adria je na 52. mjestu itd.

Ukratko Croatia je visoko na toj listi brendova prema njihovim parametrima ocjenjivanja. Ima li nade da se stanje popravi ulaskom strateškog partnera i može li se naći dobar partner koji neće tražiti više od 49%?

Odgovori
Al

Iskreno nisam baš ljubitelj tih pozicioniranja, jel se iza njih svašta nešto krije.

Teško će se naći partner uopće.

Ma

Poštovani Alene,
zanima me vodi li se u statistikama pod „cargo“ teret koji doleti u zagrebačku zračnu luku Emiratesovim 777-300 zrakoplovom ili možda pod „mješoviti prijevoz“?
Unaprijed hvala na odgovoru!

Odgovori
Be

Sve sta udje u carinsko skladiste se vodi pod cargo

Al

Tako je

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Svarog na: [RAT U UKRAJINI] Rusi od početka godine upotrebili na hiljade vođenih avio-bombi, na ratištu se pojavili FPV dronovi otporni na elektronsko ometanje, vojnu pomoć Ukrajini poslalo i Kosovo

@Dusan Petrovic Dijelovi rakete poslije eksplozije nisu dokaz obaranja.Kao sto buster raketnog motora iskandera koji je uletio u stan nekom gruzijcu u goriju 2008-e nije dokaz obaranja iskandera u gruziji.

28. Mar 2024.Pogledaj

max na: Hrvatska potpisala ugovor za nabavku dva nova vatrogasna aviona DHC-515 „Firefighter“

@Ljuba kakve veze pomoc Ukrajini ima veze sa bilo čime navedenim? Plus zašto bi pomoc napadnutoj zemlji po povelji UNa u bilo kojem kontekstu bila loša stvar?

28. Mar 2024.Pogledaj

max na: Hrvatska potpisala ugovor za nabavku dva nova vatrogasna aviona DHC-515 „Firefighter“

Jeste li kad gledali kako izgleda gašenje požara? Zavlače se u uske usjeke, izmedju drveća, dalekovoda. Cilj je ispustiti vodu čim bliže požaru jer ako je bacate iz visine pretvori se u izmaglicu koja nema nikakvu svrhu. Potpuno neizvedivo po noći osim na nekom ravnom platou za trening/marketing da takva mogućnost postoji.

28. Mar 2024.Pogledaj

Topčider na: [RAT U UKRAJINI] Rusi od početka godine upotrebili na hiljade vođenih avio-bombi, na ratištu se pojavili FPV dronovi otporni na elektronsko ometanje, vojnu pomoć Ukrajini poslalo i Kosovo

@Nenad(original,iz Srbije) https://www.oryxspioenkop.com/2022/02/attack-on-europe-documenting-equipment.html?m=1 Mislis ovoliko "dobro"ide putinovoj vojsci sa 20 posto osvojene teritorije i par poljana po 100 kvadratnih metara...Nemoj meni samo da prodajes inostranstvu zutu stampu,to mozes u tvom krugu ljudi sa istim ubedjenjima i imaginacijama.Inace,Oryx je medjunarodno nezavisan i priznat portal koji skuplja podatke sa terena i belezi samo verodostojne podatke o unistenju…

28. Mar 2024.Pogledaj

Dejan na: Hrvatska potpisala ugovor za dodatnih 8 helikoptera UH-60M

Vitalni dijelovi su oklopljeni i bez dodatnog oklopa.

28. Mar 2024.Pogledaj