Sastali se Uprava Croatie Airlines i Sindikati, dva različita saopštenja, dva različita utiska "Predsjednik Uprave osim opetovanog demonstriranja dobre volje nije ponudio ništa od onog zbog čega smo se sastali" / Foto: Croatia Airlines

Sastanak Uprave i Sindikata Croatie Airlines povodom trenutne situacije u kompaniji održan je juče, a konkretne informacije o nastavku kolektivnih pregovora očekuju se do kraja nedelje, saopšteno je iz Uprave hrvatskoj agenciji HINA.

Kako prenosi ta agencija, sastanku su prisustvovali predstavnici svih Sindikata Croatie Airlines – Hrvatskog sindikata prometnih pilota (HSPP), Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova (SKOZ), Sindikata zrakoplovnih tehničara Hrvatske (SZTH), Sindikata inženjera i tehničara u zrakoplovstvu (SITUZ) i Samostalnog hrvatskog sindikata zaposlenika u zrakoplovstvu (SHSZUZ), dok su u ime kompanije bili prisutni predsednik Uprave Jasmin Bajić i izvršni direktor za operativno poslovanje Krešimir Vlašić.

Tom prilikom, Uprava kompanije je iskazala otvorenost za međusoban dijalog i pozvala sindikate na odgovornost i razumevanje, pri čemu je Bajić istakao da je Croatia Airlines stabilna kompanija i dodao:

– Sve poteškoće koje su dio redovnog poslovanja te brinu sindikate u narednom ćemo razdoblju nastojati zajedno riješiti. Drago mi je da smo danas svi zajedno sjeli za stol i potvrdili da nam je zajednički interes uspješno poslovanje kompanije u budućnosti. Razgovarali smo o svim temama koje su se u posljednje vrijeme pojavile u medijima i samo nas razgovor može dovesti do rješenja.

Vrata Uprave i moja osobno otvorena su svima i vjerujem da ćemo uskoro ponovo pokrenuti kolektivne pregovore te i u ovom dijelu doći do pozitivnog rezultata. Pred nama je još jedna turistička sezona u kojoj, kao nacionalni avio-prijevoznik, moramo i trebamo dati naš najbolji doprinos te ćemo se tom činjenicom i osiguranjem najboljih uvjeta za naše zaposlenike i putnike voditi tijekom narednog razdoblja. –

„Uprava manipuliše javnošću“ / Foto: Croatia Airlines

Povodom saopštenja Uprave Croatie Airlines danas se oglasila i Organizacija radnika Croatie Airlines (ORCA), a njihovo saopštenje prenosimo u celosti:

– Nažalost, moramo zaključiti da smo iznimno razočarani ovim priopćenjem pa smo ponovno primorani hitno reagirati i stati na kraj medijskoj zlouporabi činjenice da smo poziv za dijalog prihvatili u dobroj volji voljni raspraviti u naša četiri zida sve teme bitne za trenutno stanje u kompaniji. Cilj je bio konstruktivni dijalog, dobiti odgovore i najavu mjera za brzo rješavanje problema.

Nažalost, predsjednik Uprave osim opetovanog demonstriranja dobre volje nije ponudio ništa od onog zbog čega smo se sastali. Nije znao odgovoriti na većinu naših pitanja, već mu je glavni cilj bio zajedničko slikanje za medije i davanje zajedničke izjave. Tako se ideja da razgovaramo daleko od javnosti pretvorila u grubu manipulaciju s ciljem da se medijima lažno plasira idilična slika o smirivanju situacije i postignutom dogovoru za međusobnu suradnju i nastavak kolektivnih pregovora.

Manipulacijom i puštanjem u javnost unaprijed pripremljenog PR uratka – Uprava je ponovno pokazala koliko je nekompetentna i nepouzdan partner za izlazak iz duboke poslovne, financijske, a sada i moralne krize u koju je dovela ovu kompaniju. Nama treba istina, a ne laži i obmane. Croatiji Airlines treba kompetentna i stručna Uprava koja će imati znanje i viziju, koja će djelovati u pozitivnom smjeru i kojoj ćemo vjerovati, na dobrobit sviju; putnika, vlasnika, poslovnih partnera, nas zaposlenika i svih građana.

Zbog svega iznesenog, smatramo kako je krajnje vrijeme da Uprava snosi odgovornost za ovo katastrofalno stanje u koje je Croatia Airlines dovedena te da vlasnik konačno postavi novu i kompetentnu Upravu. –

Naš kolumnista Alen Šćuric analizirao je trenutnu situaciju Croatie Airlines, koncept dosadašnjeg poslovanja menadžmenta kompanije koji je do te situacije i doveo, kao i šta je to što njeni zaposleni zaista žele.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Marta Lutovac Zamenica glavnog i odgovornog urednika marta.lutovac@tangosix.rs

Djuka na: [RAT U UKRAJINI] NATO najavljuje značajno pojačanje ukrajinske PVO, prvi borbeni avioni F-16 uskoro iznad Ukrajine, nema mesta za švedske borbene avione

>> Rusija razoruzala NATO Ta prica je zesca deluzija koja mora da se adekvatno tretira, ako se zapusti svata moze da se desi u drustvu koje napravi takav propust.

16. Jul 2024.Pogledaj

Razoruzaju NATO? Dakle, dve nove clanice primljene u savez. Samo Nemacka kupuje 2 eskadrile F-35A, dve eskadrile novih EF-2000, 8 baterija Patriot-a, Arrow-3 sistem od Izraela, 6 baterija Iris-T. Poljska se naoruzava do zuba korejanskom tehnikom. Zaista nemam vise komentara sta se ovde pise...

16. Jul 2024.Pogledaj

>> Te iste f-16 su ovde pre 30godina lagano obarali sa KUB-om i Nevom Koliko je oboreno tih f-16? I koliko ti imas uopste godina, 16 kapiram?

16. Jul 2024.Pogledaj

Nemam pojma sta je poenta ove diskusije ali fakat je da su u Rusiji jos pre nemam pojma 20 godina procenili da im se ne isplati proizvoditi razlicite elektronske komponente itd. (klasicna ekstrakciona ekonomija) pa nisu ni pokusavali. Realno bi to bilo moguce samo ako bi ruske firme pokusale zauzeti odredjen deo civilnog trzista sto…

16. Jul 2024.Pogledaj

>> „Patriot“ima namenu za najteze mete Dok je u teoriji tako, prakticno smo svedoci da se Patriot rakete ispucavaju na sve zivo, da li se neko seca plotuna Patriot raketa ispalkjenog i snimljenog pre godinu dana na... bog zna na sta je dejstvovano, ali svakako ne na eskadrilu AWACS ili Tu-160 bombardera. Iris-T rakete zu…