BEG airport status
LYBE 1905:30 Z 270°07KT 9999 FEW033 06/01 Q1021 NOSIG=
Prvo hrvatsko letenje Baraka, debata o starosti aviona i dalje traje Hrvatski pilot prvi put leteo na Baraku u bazi Ramat David / Foto: T. Brandt, MORH

Prvo hrvatsko letenje Baraka, debata o starosti aviona i dalje traje

Kako javlja hrvatsko Ministarstvo odbrane, juče je komandant 91. vazduhoplovne baze (na kojoj je bazirana Eskadrila Borbenih Aviona) leteo prvi put u dvosedu F-16D Barak u bazi izraelskog ratnog vazduhoplovstva Ramat David.

Pukovnik Željko Ninić bio je deo „three-ship“ formacije i po sletanju opisao je profile i taktičke demonstracije koje su mu prikazali tokom „izlaza“:

– Imali smo priliku letjeti iznad Države Izraela na visinama od minus nekoliko desetaka metara iznad Mrtvog mora do 25 000 stopa uzduž obale od sjevera prema jugu do pojasa Gaze tako da je to bilo prekrasno iskustvo.

Isprobali smo i određene manevre s avionom koji nam je bio u pratnji. Isprobali smo razdvajanje i presretanje jedan na jedan i temeljni manevar zračne borbe jedan na jedan, manevar napada na zemlju s tipičnim iskakanjem u sastavu para, formiranje napada za odbacivanje bombi te nakon toga kontrolu učinjenoga i povratak na aerodrom s razlazom i slijetanjem. Let je trajao 44 minute. –

Komandant baze prvi leti / Foto: T. Brandt, MORH

Let u dvosedu „041“ bio je organizovan i delom kao promotivni photo i video op (opportunity) za predstavnike medija, što je ministar odbrane Krističević i najavio pre dve nedelje. Fokus MORH-a bili su mejnstrim mediji budući da u Hrvatskoj, u delu laičke javnosti, i dalje ne preovlađuje podrška trošenju velikih državnih para na borbene avione.

MORH ovoga puta nije poveo stručne medije. Tango Six je uputio molbu sa željom da se priključi putu ali nam je ljubazno odgovoreno da je za ovaj put broj mesta ograničen.

Debata o ispravnosti opcije za koju se Hrvatska odlučila i dalje traje i izuzetno je interesantna. Opitni pilot-lovac u penziji Ivan Selak i dalje ostaje pri svom viđenju da će broj preostalih sati letenja zbog objektivne starosti letelica biti nedovoljan. Deo koji je interesantan je da se na Fejsbuku u debatu uključilo i nekoliko aktivnih pilota HRZ od kojih je jedan, uključen u proces izbora, izneo najrelevatniji komentar koji je do sada izrečen u pogledu ovih kritika:

– Istina je za sate, ali nije za godine. F-16 nema životni vijek. Isto tako propisao je i Service Life Extension Program (SLEP) tj program produljenja vijeka uporabe na 10800 ekvivalentnih sati leta (EFH) sa njegovim Service Biltenima i kitovima u certificiranim tijelima, a Izraelsko ratno zrakoplovstvo (IAF) to svakako jeste. –


 

 

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

G

Velika šteta i veliki propust MORHa što Vam nije dozvolio da idete u Izrael. Ovaj je portal najbolji i najobjektivniji u regiji i ovakvo ponašanje MORHa se ne može nazvati drugačije nego ostatkom mentaliteta JNA među birokratima iz PR službe MORHa. Oni duboko ne razumiju svoj posao!!!

Odgovori
Z

Nije stvar.MORHA.nego Izraela oni daju odobrenje,t-6 je iz drugedrzave.ps:zasluziliste,ali nazalost neovisi to ohr.pozdrav t-6

B

F-16 nema životni vijek. Na njega i njegove djelove fizika i vrijeme nemaju nikakav uticaj, naprimjer na ovu kupolu kokpita kojoj UV zaštita nikako nije izgorila od sunca i požutila kupolu, a sve od 30-togodišnjeg rada u dimenziji van vremena i prostora. Nosač se nije pokrivio vremenom- to je distorzija fotografije i komunistička propaganda…

Ma ljudi- radiće ovo, zašto da ne. Platiš održavanje, kupuj djelove, biće ovo ok. Nije uopšte u tome problem, svako ko kaže da će ovo da se sruši u letu prvi dan- nije u pravu, F-16 je pouzdan avion. Problem je što su oni koji su ovo birali uredno prodali priču kako je održavanje ove letjelice tokom perioda eksplatacije tri puta jeftinije nego za nov Gripen! Uredno im je to prošlo. Niko se ne pita zbog čega tako malo priče o segmentu održavanja- kad pogledate ovu letjelicu jasno je da je to najbitnije pitanje.

Baš me interesuje kako su izveli brojeve za eksplataciono održavanje Gripena i Baraka do Barakovih 55 godina starosti i dobili da je Gripen tri puta skuplji i zašto to neko gura? Pola milijarde dolara je plaćeno ovo, a prezentacija se sastoji od nekoliko fotografija i tri snimka pilota sa „palcem gore“. Super. K’o iz američkih reklama za polovna kola. Sreća da ti zlikovci iz „Saab“-a nisu prošli i spriječili ovu milinu, jer kao što svi znamo, za razliku od F-16, Gripen ima životni vijek, čak i stari vremenom.

Odgovori
P

de ne ulazimo u detalje, kupola kokpita nije zuta od sunca vec od sloja zlata u debljini par atoma. slicnu zastitu mozete videti na ‘modernijim’ ICGSN , u sustini je filter…

M

@Banja Luka
Ovaj F-16 na kojem je letio Ninić ima potpuno novi kokpit s obzirom da je čak 7 godina proveo na popravku.
https://www.youtube.com/watch?v=4ZrlOkGflqk

E

@Banja Luka
Moram ispraviti, jer nisu tvrdili da je Barak jeftiniji u odrzavanju od Gripena. Gripen je ocjenjen kao znatno jeftiniji u odrzavanju!
Radi pojasnjenja ponovit cu sam sebe iz komentara od prije koji dan:
Troskovi odrzavanja i naleta su dio analize punude u 3. glavni kriterij „Financijska domena“ koja je sadrzavala ocjene:
1.) troskova nabave
2.) troskove vjeka upotrebe.
Troskovi vjeka upotrebe su procjenjeni na dva nacina:
1.) inicijalni troskovi po potencijalnom satu leta
2.) procjenu troska operativnog sata
Procjena troska operativnog sata se odnosi na troskove koristenja i odrzavanja po satu leta.
Prema tome trosak odrzavanja i naleta je ocjenjivan i jasno prikazan.
Na kraju sumirani su troskovi nabave i planiranog koristenja i odrazavanja za 36000 sati / 25 godina (za 12 aviona).
Gripen je po u koristenju i odrzavanju po satu naleta ispao 2500 dolara jeftiniji od Baraka. Udio operativnih troskova u odnosu na ukupnu cjenu kod Gripena je bio oko 25%, a kod baraka oko 50% (direktan utjecaj starosti).
Medutim ukupni troskovi (nabava+operativni troskovi) za Barak su manji nego sama nabavna cijena iz ponude za Gripen. Ukupni trosak:
– Barak do 1 milijardu USD
– Gripen do 1.7 milijardi USD
Racun je jasan, i tu nema puno mjesta filozofiji.
Ocekivani troskovi odrzavanja su procjenjeni na jedini moguci nacin, na osnovi iskustava i procjena proizvodaca i avijacija koje ih koriste.
Za Gripen su uzeta Saabova iskustva s svedskom avijacijom. Za Barak iskustva odrzavanja su prvenstveno kroz programe: Falcon UP, Falcon STAR, Sve verzije MLU (1-7), SLEP
Vazno je za SLEP, koji ce provesti i na F16 Barak, reci da je to program produzenja zivotnog vjeka koji provodi LM za USAF, a u planu je za 300 starijih Blok 40/50 s kraja 80-ih i pocetka 90-ih omoguciti dodatne sate naleta da bi se mogli upotrebljavati i nakon 2048., kasnije je prosiren na 841 avion Block 40/50. Dakle SLEP je orginalno planiran za povecanje naleta za Block 40 s 8000 na 14000 sati. Danas SLEP omogucuje povecanje naleta za BL30/32 8000 na 10800, BL40/42 8000 na 12000, BL50/52 8000/14000.
Zadnji F16 A/B u USA, 40 kom, koje koristi mornarica za obuku su stari oko 35 -37 godina i nisu prolazili programe produzenja vjeka upotrebe.
F16 koji ima najvise sati naleta je LM testni Blok 30 s preko 27000 sati, naravno uz vrhunsko/perfektno odrzavanje.
Redovno odrzavanje(cijena) znatno raste s godinama starosti, po tome su najreferentniji troskovi USA ANG-a koji su i uzeti u obzir.
Dakle povratak na pocetak, Gripen je procjenjen kao znatno jeftiniji u odrzavanju, ali je u nabavi 160% skuplji, a u sveukupnoj cijeni 70% skuplji. I ne zaboravimo da je 1.3 milijarde, cijena nabave Gripena, van dometa HR proracuna.

F

HRZ je tražilo i kupilo avion koji bi bio u stanju da zaštiti hrvatsku teritoriju od eventualnog napada sa istoka, dok ne odreaguje NATO mehanizam zaštite svojih članica. Barak nije kupljen za dominaciju Mlečnim putem već da bude tu „ako zatreba“ dok ne uskoči USA, a imajući u vidu da je jedino Srbija potencijalni novi-stari neprijatelj od čijeg RV bi F-16 trebao da brani Hrvatsku, ovo je i više nego adekvatan avion. Naši MiG-29 (i generalno svi MiG-29 koji postoje, osim možda SMT verzije) nisu dorasli Falconu C/D verziji (bilo koji Block) ni u jednom segmentu borbene upotrebe, što je i dokazano na raznim ratištima poslednjih 30 godina. To je shvatila i Rusija koja se daleko više oslanja na familiju SU-27 derivata, donekle na MiG-31 kao i na jak PVO. MiG-29 i dalje nema adekvatan odgovor na zapadna precizna sredstva (JDAM, JSOW, HARM, PGM/GBU municiju i bombe, nišanske kontejnere Litening, Sniper ATP, Lantirn…) koja F-16 uspešno koristi od 80-ih. Još jednom svaka čast HRZ-u na izboru…

B

@Mladen

Hvala na linku. Pa ovo je bila totalna šteta! Kako ga vratiše „iz mrtvih“ zaista jeste za dokumentarac. 7 godina popravke?! Super. Ovo je za mene nova informacija. Znaju li građani RH za ovo? Sreća da „nema životni vijek“ pa je bolji 30 godina star i 7 godina repariran F-16 sa 7600 sati naleta nego nov Gripen!

@Ed
Cjenim Vaše komentare. Razumio sam i prvi put. Ali vidite valjda da postoji problem u logici ovih brojeva? „Inicijalni troškovi po potencijalnom času leta“? Fine su ovo predpostavke, ali prikazano izgleda „nabrijano“ ili „nabudženo“ da izgleda logično. Morali biste zaista biti puni povjerenja u ljude koji ovo brane da mislite da će ovaj F-16 biti jeftiniji za održavanje na kraju čitave priče.

Kad smo već kod troškova časova leta, „Gripen“ po matematici HRZ-a ima jedan od najvećih troškova časa leta na svijetu? Zaista? Postoje li neka domaća iskustva u održavanju bilo kakvih letjelica, ili eto sada neko treba HRZ-u da objasni šta je avion? Nikakvog kadra nema ni Beograd ni Zagreb, nego se troškovi održavanja i eksplatacije računaju na „osnovi iskustava i procjena proizvodaca i avijacija koje ih koriste“. U ovom slučaju to je strana od koje kupujete avion. Manji troškovi održavanja su kod onih koji su voljni više da slažu.

Pri tom i Šveđani i Izrael imaju svoju vazduhoplovnu industriju (u pravom smislu te riječi), a HR nema, nego treba da pokuca svaki put na vrata za opremu, integraciju, rezervne dijelove, elektroniku….Pitam se kako se onda može uzeti kao relevantno ono šta je procijenio IAF u pogledu troškova održavanja? Koliki je bio trošak održavanja za ovaj havarisan avion koji kupujete? 041? Da se to desilo u Hrvatskoj, bio bi otpis- jeftinije je kupiti novi, zar ne? Izrael ima kapacitete da ga sastavi k’o lego i da ponovo leti- njima je to isplatljivije (jeftinije). Na kraju ga i prodaju nekome za 41,7 miliona dolara! Kud ćeš isplatljivije?

B

Ti, naravno, si svijestan kako pojedini Bureci nisu odabrani?
Da li ce bas ovaj, ili neki drugi Burek biti odabran za konzumaciju od Hrvata, ostaje za vidjeti.

N

Uh Banja Luka , ti pišeš da si pročitao post i onda opet pišeš po starom gdje tvrdiš nešto što nigdje ne piše i nitko ne tvrdi .
Koliko se zna avioni još nisu odabrani, a i ovaj koji je popravljan je vjerojatno u boljem stanju nego drugi koji nisu imali tu nesreću da se moraju rastavljati i mijenjati svi i malo oštećeni dijelovi.
Ne bi Izraelci letjeli na njemu da nije siguran.
Normalno da i za F16 vrijedi fizika i zato postoji SLEP program gdje se mijenjaju dijelovi koji su najviše opterečeni i potrošeni.
LM daje garanciju da mogu letjeti skoro koliko i u zadnjih 30 godina.
7800 sati su samo procijenjeni ekvivalent prema 4800 stvarnih sati naleta aviona, može biti, a i ne mora da su avioni bili toliko „tjerani“ da bi se uzeo največi koeficijent habanja.

m

Sam Željko Ninić je izjavio da će upravo ovim avionom letjeti u Hr. A budući da je on jedan od članova povjerenstva koji su znali da će izraelci biti odabrani i prije samog natječaja, onda valjda ipak zna o čemu priča.

B

@Nec

Lako se ja povučem iz ovakve rasprave, sve ok.
Uglavnom:

– Staklo nije žuto nego presvučeno zlatom od „par atoma debljine“?
– Bolji je „ovaj avion koji je popravljan jer je vjerovatno u boljem stanju nego drugi koji nisu imali tu nesreću da se moraju rastavljati i mjenjati svi i malo oštećeni djelovi“ nego neki koji nije srukan naglavačke u udesu?
Pa trebali ste tražiti da i ostalih jedanaest srukaju u brdo pa da ih popravljaju, tad bi svi bili „bolji“.
– „Ne bi Izraelci letjeli na njemu da nije siguran.“ Pa i neće oni letjeti na njemu- prodali su ga vama.
– Niko ne kaže da su avioni već izabrani, ali na kakvu crnu korupciju i crvotočinu ovo smrdi, uopšte se nebih iznenadio da Željko Ninić upravo upravlja avionom namjenjenim onome za šta je i stigao u Izrael.
– Ja Selaka ne volim. Ali valjda je on nekakav hrvatski nacionalni heroj? Mislite da čovjek nešto konstantno ponavlja iz nekih loših pobuda? Sad pred penziju? Pa zna on sve te ljude koji sprovode „ovo“.

Sve ok. Neću dalje komentarisati ovo- očigledno je sve sjajno i ok, bolje za 500 miliona dolara?! ne može. To što se meni čini da je u toku standardna balkanska kupoprodaja patke- to je vjerovatno zbog toga što ne gledam kroz staklo sa zlatnim filterom od „par atoma“ debljine?

Pozdrav svima!

N

Dobro, nisi čuo za polarizirana stakla i sunčane naočale.
Izraelci su si dali truda da poprave avion, zašto? Ne znam. Mogli su otpisati cijeli avion kao i Šveđani mađarski Gripen koji je imao sličnu nesreću nedavno. Valjda su htjeli dokazati kakve su im mogućnosti, jer sumnjam da im se to isplati raditi sedam godina tek tako, to je bilo prije odluke da Hrvatska od njih kupi avione.
Nigdje nije rečeno da baš ovaj dolazi u Hrvatsku, to si izmislio. Da i dođe prijeći će pregled i SLEP prije dolaska.
420mio eura za 12 modernih aviona i prelazak na zapadnu tehnologiju sa svime što ide uz to je po meni bolje nego 200 ili više mio eura (ne zna se točno jer se sve drži u magli i tajnom) koliko je dala Srbija za 6 aviona i remont postojećih 4 bez modernizacije ( ako je uopče bude), a infrastruktura i pilote se već ima.
Svatko je procijenio koliko se može ispružiti i nabavio što se za određene novce moglo. Svatko će zadržati za sada vojnu avijaciju, a što će biti za 10-15 godina tko živ vidjet će.

P

nije zuto od sunca, a mozes da verujes od cega je zuto po izboru il I da se konsultujes sa nekom literaturom, mozes na http://ausairpower.net/TE-IR-Guidance.html
da nadjes nesto poblize

l

Dakle kada primijenimo tvoju logiku oko ovih F16 na akvizicuju srpskih doniranih 29’ki oni neće imati probleme koje navodiš ili će popadati prvih dana korištenja?

M

@ banja luka,ajde neradi odsebe vecu budalu nego stojesi.“pozutila kupola hahahahahahahahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.vidise koliko imas veze o avionima.Uzas!!!!!

E

@Banja Luka
Nemoj mi pobjec, iako si izrazito skeptican prema ovome, ok si u raspravi. Treba siriti raspravu…

Mislim da se mjesaju stvari, Grippen je neupitno jeftiniji u odrzavanju , to su i potvrodili iz strucnog tima HRZ.
Ali, Gripen je u nabavnoj cijeni skuplji od ukupnih troskova nabave+ koristenje/odrzavanje kroz 36000 sati naleta za 12 aviona.
Dakle, u ovakvom natjecaju ponuda za nove nije nikako mogla proc pored ponude za polovne. Jednostavno cijena nabave koja je bila odlucujuca za ponude koje su zadovoljile teh. zahtjeve za ej odlucujuca.
Da, slazem se s tim da postoji velika mogucnost malverzacija i bas zato bitno je pratit sto se dogada i inzistirat na max transparentnosti. Sto je tu je, odluceno je i nece se mjenjat.
Ono sto ja mislim da je greska, Beduin je kometirao nesto tako, je da je natjecaj krivo postavljen. Novi i polovni ne idu u isti natjecaj jer se automatski preferiraju polovni…
Moj izbor ne bi bilo ni jedno ni drugo, ako se vec odlucilo kupovat zapadno onda je trebalo odrjesit kesu (ionako se treba dostic Nato standard od 2% za obranu) i kupit ono sto su ponudiji Ameri.

G

Čovječe koja požutjela kupola????

G

Pazi sada ovo.SAAB tj.Švedska nije imala šanse j3r politički ne odgovara RH.Da smo imali novaca(umjesto da dajemo za neke udruge ravno 1 000 000 KN godišnje) uzeli smo ponudu Izraela jer za nove Block 70 iz USA nema love.Pa nam je tata Trump fino stavio na znanje da se uzmu ovi iz Izraela.Nema tu puno filozofije.

D

@Ed: „Zadnji F16 A/B u USA, 40 kom, koje koristi mornarica za obuku su stari oko 35 -37 godina i nisu prolazili programe produzenja vjeka upotrebe.“

Ovo nije tacno.

Americka mornarica ima svega 13 F-16A/B u upotrebi sa NAWDC.

To su avioni iz Pakistanske naruzbe koji su bili pod embargom i tako reci nisu letjeli sve dok ih Americka mornarica nije preuzela 2002-e. On su svi proizvedeni u ranim 1990-ima. Serijalni brojevi su izmedu 90-0942 i 92-0461.

Sve ukupno je bilo 28 takvih aviona, od kojih je 14 vraceno Pakistanu nakon 9-11.

Amerikaci s probali prodati ih Novom Zelandu i drugim drzama bez uspijeha.

———-

Najstariji F-16A/B koji nisu obnovljeni su Venezuelanski a njihova operativnost je sumnjiva.

E

@Dead1
Hvala na ispravci, da, 14kom u NAS Falon.

A

Osobno mislim da je Barak daleko potentniji avion i bolji izbor od švedskog Gripena,a pokazalo se i da Švedska može biti vrlo nepouzdan partner.Radar je nadograđen na varijantu AN/APG 68 v9, Tu je i prema izjavi pukovnika Ninića još jedna bitna sposobnost koju Gripen nema
Evo taj dio izjave

Jedan od Barakovih najsnažnijih aduta, moćni sustav za elektroničko ratovanje, obavijen je velom tajne, a Hrvatska se Izraelu obvezala da neće iznositi njegove mogućnosti jer istim će se sustavima još dugo koristiti i Izrael. No, pukovnik Ninić ipak nam je smio reći da Barakove sposobnosti elektroničkog djelovanja mogu u potpunosti neutralizirati sve postojeće i planirane, pa makar i samo kao želje, PZO i radarske sustave u hrvatskom susjedstvu. Podsjetimo, najpotentniji PZO-sustav u našem susjedstvu jest Kub (SA-6), a postoje želje da se nabave varijante sustava Buk (SA-11/17) i S-300 (SA-10/12/20). Od samostalnih radara najsofisticiraniji u susjedstvu su AN/TPS-70 i FPS-117. Neutralizacija zastarjelih radara na MiG-ovima 29 podrazumijeva se. To je bio još jedan veliki plus za Barak, jer druge ponude nisu mogle ponuditi slične sposobnosti elektroničkog i proturadarskog djelovanja.
Ono što može zabrinuti je činjenica da Hrvatska ne raspolaže s mlaznim školskim avionom za prijelaznu obuku ,već se direktno s Pilatusa prelazi na F-16

Odgovori
Ž

Тако је Антуне Барак-2020 вероватно има моћан систем за ПЕД али не заборавите да је још модернији израелски Ф-16И Суфа изнад самог Израела погодила ракета система С-200 старије генерације.

B

E vidis, bas u tom segmentu smatram Burekov najveci nedostatak.
Nema sanse da ces od Izraelaca dobiti ista o takovim sustavima.
Kad nesta rikne, a rikavat ce, samo oni ce imati hands on

L

Jest pogodila raketa ali cinjenica je da su sutra dan Izraelci bombardovali sirijske raketne polozaje i niti jedan avion nije oboren. Zakljucak, njihov sustav moze zakazati i greskom pilota ali ipak djeluje. Odmazda sutra dan to dokazuje.

Ž

Ако ћемо подједнако веровати и сирихјским и израелским изворима а ред је да тако буде, у нападима је било оштећено још израелских авиона међу њима и Ф-15И.

А колико смо видели сиријска ПВО је и даље витална, наравно уз помоћ Русије.

l

O.k. možemo vjerovati onome kome više želimo, samo me zanima kako sirijski izvori znaju da li je protivnički avion oštečen ili neoštečen.

O

Istina je da je avion pogođen, ali je istina i da se sigurno vratio u bazu. Toliko o tome.

l

Nemamo potvrdu za tu informaciju tako da nije toliko o tome.

Ž

Тешко да ће вам Израелци тако нешто потврдити.

L

Potvrdili su za obaranje.

D

Bilo kakve akcije Izraelskog zrakoplovstva nemaju veze sa Hrvatskom.

Hrvatska ne kupuje flot modificiranih Boeing 707 za elektronsko ratovanje, air to air refuelling, i AWACS. Hrvatska ne kupuje vojne izvidacke satellite ili SIGINT/ELINT Gulfstream G550, Beechcraft itd.

Svi ti sistemi znaci da Izrael moze da radi napade u susjedne zemlje bez problema (osim tog jednog slucaja F-16I Sufa).

Zbog ranijih verzija tih sistema oni su uspijesno unistili Iracki nuklearni reactor 1981-e i bombardirali PLO stab u Tuniziji 1985-e.

Pravo ratovanje zahtjeva vise nego samo avion i bombe. Jako su najvazniji sustavi C3, ISTAR i logistika. Bez tih je i najbolji F-15 slijep.

A Hrvatska ne kupuje te sisteme. Tu nece biti neke sposobnosti da bombardiraju daleke Srpske ciljeve toliko lagano.

E

@Dead1
Hrvatska i ne treba kupovati sisteme koje koriste velike avijacije. HRZ ce ih s ovom nabavom moci koristiti unutar NATO-a jer ce imat interoperabilnost s NATO sustavima (sto je uobicajno unutar NATO-a). Glavni razlog nabave je bio prelazak na zapadnu tehnologiju, koji nosi i buduce moguce sudjelovanje HRZ na zajednickim NATO vjezbama i misijama.
Ciljevi u Srbiji, Hrvatsku nikad nisu, a i netrebaju zanimati…

N

Ček ček,jel to izjavljeno da F16 nema životni vijek ??? Kaj F16 traje vječno??? Ma dajte….. Ako se za 15 ak god ne odlučimo što dalje,nebu dobro. Makar dokup još jedne eskadrile aviona desetak god starih.Da će nam trajat 25 god mislim da neće.
Što se tiče pljuvanja laičkih portala ( index,net.hr i sl) na ovu kupovinu za HRZ ona su zasnovana na neznanju.
Trenutno je ovo jedino moguće i realno riješenje za HRZ.

Odgovori
E

Ima zivotni vjijek, ali nije izrazen u godinama nego u efektivnim satima naleta uz redovno odrzavanje. Avion koji stoji prije propadne nego onaj koji je u potrebi.
Slazem se, i ja ne ocekujem da ce trajati vise od 15-20(max) goodina.
Ameri, iako je postojala nada, nisu ponudili svoje Block 40 iz 90-ih. Buduci da se trenutno mogu kupiti ili 30-ak godina stari ili novi avioni, s novcem koji HR moze izdvojiti mogu se kupiti samo polovni.
Od moguce ponude polovnih, Barak je vrh za HRZ.

G

Drago mi je da HRZ dobija nove (za njih) avione i nadam se da cu uskoro moci da ih vidim kako lete. Da li je dobar izbor ili ne, ja ne mogu da sudim. Navijao sam za Gripene jer su novi i zato sto bih voleo da ih vidim u srpskom RV, ali ne mislim da je tragedija.

Jedino sto mi smeta je sto hrvatski pilot tek sad prvi put seda u taj avion, nakon sto je izbor obavljen. Kad citam price g. Hamzica i vidim da su i tad prvo probali avion, pa tek onda donosili odluke (kakve god da su). Pa i cipele prvo probam, pa tek onda kupim, cak i ako kostaju 20 evra, kamoli nesto sto kosta milijarde i treba da mi traje 20 godina? Ili u HRZ nema pilota kojima ministarstvo odbrane veruje da mogu da nepristrasno procene avion?

Pisem ovo jer bih voleo da jednog lepog dana kada Srbija raspise tender za novi borbeni avion, neko od nasih pilota ode i proba to prvo, vrati se i napise neki izvestaj koji ce otici na neciji sto pre donosenja konacne odluke. Mada znam da se u Srbiji struka ni za sta ne pita, ali, eto, mozda ostane neka referenca za buducnost, pa izvucemo neke pouke…

Odgovori
N

Ha da
Prvo skoči pa reci hop

J

Jedno je kupovina cipela a sasvim drugo kupovina borbenog aviona.. Pola sveta koristi ovaj avion, i sad treba neko misljenje, ocena kakav je i da li mu “leži” tamo nekom pilotu iz hrv ili srb?? Ovo nije opitni avion i svi nedostatci u tom smislu su davno otklonjeni.. To isprobavanje aviona je cisto simbolicnog smisla i neciji subjektivni dozivljaj aviona ne treba da ima apsolutno nikakav uticaj na kupovinu..

G

Ja sam vise za nove Mig 35 i skolsko borbene avione za obuku pilota Jak130 time bi sve resili naravno sve mora biti novo a ne polovno.Nasi piloti bi do tada leteli na Migu 29 i lakse bi presli bez neke velike preobuke na Mig35 i jeftiniji je od Gripena.

x

nije istina da HR pilot sada prvi put sjeda i leti u Baraku.
„Prvi put“ je to medijski sad odrađeno, a dosada je već napravljeno u tišini

E

Moze se biti i za Su57, Mig-41 ili TIE fighter ali treba imati i novac…
Nabava recimo, 12 Mig-35 i 6 Jak-130 bi bila debelo iznad 1 milijarde USD. Pare diktiraju.

G

@xy
Onda sam lose zakljucio iz teksta. Drago mi je ako je tako.

@Jovke
Malo je snishodljiv vas odgovor – da, verujte mi, nisam mislio da ima slicnosti izmedju kupovine cipela i borbenog aviona. Mozda sam samo entuzijasta u oblasti avijacije, ali nisam juce rodjen. Sta god da kupujes, kad prodavac opisuje, sve je fantasticno, sve radi, sve je super. Kada krenes da testiras, onda isplivaju razna „ali“, nesto radi samo pod odredjenim uslovima, nesto ne radi uopste, a nesto je tek planirano. Isprobavanje aviona nije cisto simbolicno, niti ima veze sa licnim utiskom, vec je prilika da se proveri sta kako radi i pod kojim uslovima. To bi se posebno odnosilo na Gripen, koji je relativno nov avion i ciji razvoj aktivno traje, ali i na sve drugo, pa i na F-16.

Ako zaista mislite da je testiranje nekog proizvoda samo simbolika, voleo bih da mi se javite – imam vrhunsku sigurnosnu opremu, ceo svet je koristi, maksimalno sigurno, samo instalirate i nista ne brinete, moze i dete da odrzava. Cena je, pri tom, prava sitnica.

N

Bilo je rečeno da se za vrijeme odabira više puta išlo u zemlje koje nude avione i zemlje koje ih koriste da se dobiju informacije iz prve ruke o iskustvima sa određenim avionima, tako da su ljudi iz komisije sigurno vidjeli i razgledali avione prije odluke.

G

@Ed
Ne znam kako si dosao do cifre od preko“debelo preko 1 milijarde dolara“cena samih aparata
– Mig 35 (4++)generacije kosta po komadu 40 miliona dolara
– Jak 130 (4++) generacije skolsko borbeni avion po komadu 16mil/dol
Tako da ukupan iznos za 12 Miga35 bi bila 480 mil/dol za 6 Jak-130 ukupna cena bi bila 90mil/dol sve ukupno 570 mil/dol za nove dobre aparate izuzetnih performansi i cena je daleko ispod 1 milijarde dolara.

Ž

Горане

За МиГ-35 и Јак-130 навели сте цене без обуке, резервних делова, логистичке подршке, земаљске опреме, наоружања.

N

Kad je tako kako kažeš, zašto Srbija nije uzela njih nego samo 6 polovnih 29-tki za pola te sume , a mogli su imati 18 novih.
To su cijene golih aviona, bez alata, modernog oružja, infrastrukture i vjerojatno samo ako ih kupuje Rusija.
Pogledaj koje su im cijene kad ih nude drugima sa cijelim paketom, skoro duplo.

E

@GoranNS
Da dodam na objasnjenja Zivoijna i Neca, za te pare, kad ti isporuce avione mozes s nima napravit par selfija i poslje toga ih pokit ceradom od FAP-a da ne pada prasina…
Sto to zanci “ Jak 130 (4++) generacije skolsko borbeni avion“?!?!?
Koliko je pozanto Jak-130 je podzvucni napredni mlazni trenazni avion. Buduci da je najnovije generacije projektiran je da moze simulirati karakteristike 4 i 5 generacije VBA.
Naziv „4++ Genearacija“ se ne primjenjuje niti se moze primjeniti za trenazni avion, to je ruski naziv generacije (karakteristika) za Visenamjenske Borbene Avione.

E

@Golub
Testiranje u ovom trenutku kod ove nabave i nema smisla, iako ce kroz ugovor biti tocno odredeni zmajevi koji ce se kupiti.
Svih 12 ce biti rastavljeno i svi kriticni i istroseni djelovi ce biti zamjenjeni novim LM-ovim za vrijeme SLEP-a. Nakon toga moraju biti testirani prije isporuke.

N

meni nije drago sto nabavljaju avione, a drugo bas ce tebe da pitaju sta da rade. Sve bre neki nazovi strunjaci

A

Kupovina rabljenih-moderniziranih F-16 je vrlo racionalan i dalekosežno inteligentan izbor izbor :

1. Prvo prelazaka na zapadnu avio tehnologiju kojom je opremljen NATO
2. Pripremit će se infrastruktura , školovati piloti , tehničko osoblje za servis aviona
3. Isplativije je letenje i trenaž na „rabljenim“ ( moderniziranim)
avionima zbog mogućih tehničih havarija ili grešaka pilota
4. Za maksimalno 5 godina Hrvatsko zrakoplovstvo će imati
novu infrastrukturu za moderne zrakoplove , osposobljeno
servisno osoblje …
5. Neka im vijek letenja traje i najmanje 10 godina , a tada
će Hrvatska biti ekonomski jača i bez problema može
sukcesivno npr. svakih par godina dokupiti recimo po šest
novih F-16 ( block 70 ) i flota će biti nova i trajat će 30-40 godina,

Pozdrav vrhunskim avio – znalcima,

Slavko iz zagreba !!!!

A

Agramer2018 f-16 je prelazak na američke avione i na infrastrukturu nakon 20 godina kupit će f-35 neće opet kupit f-16

P

Ma, i nov avion bi pokvarili. Naredio vodja da imamo 12 letnih orlova, i mi eto nabudzili tih 12 nakon decenija trpanja problema pod tepih. Kojim sistemom kvaliteta, standardima i logistikom i rezervnim delovima mi to zelimo flotu letnih modernih 29, orlova, g4? Ovo je samo krpez, nemojte da se samozavaravate da imamo neki kvalitet u odnosu na hrz. Ovo kod njih je rezultat dugorocnog planiranja, ako postoji kod nas bilo bi dobro.

l

@Agramer2018 Izvini druže, ali onako maksimalno objektivno, kakva ekonomski jača Hrvatska za 10 godina? :D Javni dug Hrvatske samo u 2013. godini je narastao za 36 milijardi kuna, i iznosio je 219 milijardi. Danas, 5 godina posle, javni dug Hrvatske je veći za 70 milijardi kuna, što je 290 milijardi. Ti slobodno možeš da vjeruješ da će Hrvatska za 10 godina imati novca za dalju modernizaciju ratnog vazduhoplovstva, ali brojevi to ne govore. :D Da ne ulazimo u pouzdanost i kvalitetu F-16, nema poente, avion je više puta dokazan kao dobar, sve riječi su suvišne. To što je sam „zmaj“ aviona star ne znači ništa. Niko ne osporava kvalitetu F-16, al’ prije nego što napišeš nešto o ekonomiji neke zemlje, provjeri zapravo u kom smjeru ide ta ekonomija, nije teško naći podatke.. :D

h

@lazicdb

selektivno vaditi brojeve iz konteksta pa na toj osnovi donositi zaključke ne čini te ekonomskim stručnjakom. ekonomija je egzaktna prirodoslovna znanost. nije za laike, iako političari na svakodnevnoj bazi samouvjereno prosipaju floskule pa se onda u medijima stječe dojam da se svi razumiju u ekonomiju. da je tako, svi bi živjeli u izobilju, a ne živimo.
Da ti pokažem na jednom primjeru, u kojem smjeru čovjeka može odvesti donošenje zaključaka na selektivno odabranim podacima: Japanski javni dug iznosi 250% BDP-a. Japanski BDP u prvom kvartalu ove godine iznosi 5 trilijuna i 870 milijardi USD. Dakle, japanski javni dug iznosi 14 trilijuna i 675 milijardi USD. Ako bi selektivno gledali ove podatke, lako bi došli do zaključka da je japanska ekonomija pred kolapsom. Reci mi, je li japanska ekonomija pred kolapsom ili je možda treća najjača na svijetu?

t

Japansku industriju porediti sa bilo cijom sa Balkana je, da izvinete na izrazu, zajebancija. Da si nasao poredjenje izmedju Hrvatske i npr Nigerije pa da shvatimo sta si hteo reci, ovako mozemo i mi i vi da se smejemo. Dugavati a nesto proizvoditi, tehnoloski biti ispred svih na svetu je nesto ipak opipljivo, a dugovati, hvatati ribu na mrezu i cekati da ti padne neki euro od turizma je moras priznati prodavanje magle. Ipak cu tvoj primer gledati kao pokusaj sarkazma.

S

Slozio bih se sa komentarom @lazicdb. Trenutno su trendovi za hrvatsko drustvo i samim time gospodarstvo (i tu ne govorim samo o dugu) vrlo losi i ukoliko se ne promjene (dalekosezne reforme) za 10-15 godina ce biti jos manje novca za vojsku nego danas. No to je vec druga tema ne za ovaj portal.
Politicari kao politicari misle samo do slijedeceg mandata i prebacuju vruci kesten nekome drugome. Upravo sa te strane mi se cini da je Krsticevic drugaciji jer uistinu zeli unaprijediti i modernizirati sustav i treba mu dati podrsku.
Odluka o izraelskim avionima mi se cini optimalna imajuci u vidu sve ogranicavajuce faktore.

h

@tapas

nisam uspoređivao snagu ekonomija Hrvatske i Japana niti sam bio sarkastičan, ali mogu shvatiti zašto vam se to učinilo. samo sam dao jedan ekstreman primjer koji zorno pokazuje da se stanje pojedinog gospodarstva ne može vidjeti kroz selektivno izabrane podatke. Pročitajte detaljno moj prethodni komentar: da ne znate ništa o Japanu i njegovoj ekonomiji osim odnosa javnog duga i BDP-a, zaključili biste da je Japan u jako teškoj situaciji. Međutim, ako pogledate Japan interdisciplinarno, onda vidite pravu sliku. Isto je i sa Hrvatskom: ne možete dobiti točno stanje gospodarstva na temelju jednog, selektivno izabranog podatka, a sigurno nije moguće napraviti točne buduće projekcije, posebno na razdoblje od 10 godina.

L

Odlican aparat,šta god drugi pisali.
Tehnoloski napredak za komšije (susjede).
Uz opasku da je T6 trebalo dozvoliti da bude u Izraelu.

Odgovori
h

koliko god T6 bio objektivan i stručan, i dalje je stani medij.

F

Na put za Izrael nisu se vodili ni specijalizirani mediji iz Hrvatske (Aerosvijet, Obris, Defender), a otprilike se tako i navodi u ovom članku.

E

MORH nije vodio nikog, nego je rjesavao akreditacije i garantna pisma za novinare, te dao raspored sto ce biti kad i sl.
Iako specijalizirani, nazalost Aerosvijetu, Defenderu i Obrisu je ovo znatan trosak. Ja sam ipak mislio da su neki od njih tamo.

F

Ed, Aerosvijetu i Obrisu nije ni ponuđeno da idu, čak niti o njihovom trošku. Jednostavno su odbijeni. Vjerujem da je isto bilo i s Defenderom.

E

@Fishbed
Stvarno neznam da li su koga odbili, ako jesu to je glup potez.
Ono sto sam vidio i cuo na predstavljanju odluke u MORH-u je da su pozvali sve zainteresirane medije.
Ja sam se iskreno veselio tomu da ce bit koja ozbiljna reportaza iz prve ruke…

F

@Ed
Tako ti je. Dobili su odgovor do riječi isti kao i T6. Broj mjesta ograničen.

s

Pa prvi lokalac koji je pilotirao F16 je general Tus (sada u penziji). To je bilo jos za vrijeme Jugoslavije.

Odgovori
D

„– Amerikanci su dali odobrenje za prodaju, oni su cak nudili nove, puno naprednije F16V (Block 70/72)“

Ponuda i odobrenje su totalno drugcije stvari. Ponudu pravi Americka kompanija, a odobrenje Americka drzava. Lockheed Martin je nudio F-16 a formalno nije to jos odobrila vlada.

Cisto sumnjam da ce se Amerikanci protiviti bilo kakvoj prodaji F-16 saveznicima.

Ali moramo priznati da Americka drzava jos nije odobrila ovu prodaju.

————

Ja i dalje mislim da je Hrvatska odluka totalno glupava.

Tek je prije par dana Americki pukovnik William Culver (koji je glavni za sigurnost) da starost aviona F-16C/D igra ulogu u sve vecim zahtjevima za popravke, a da to gura troskove gore.

Ako Hrvati misle da ce oni ista bolje raditi sa Izraelskim avionima koji su puno vise korisceni nego Americki (i to sa modifikacijama koja ih napravila teza), onda su ludi.

Ja mislim da ce nakon par godina (vijek garancije) Hrvatski F-16C/D postati „hangar queens“.

E

@Daed1
Tocno tako: „– Amerikanci su dali odobrenje za prodaju, oni su cak nudili nove, puno naprednije F16V (Block 70/72)“
Ponuda USA nije isla direktno od LM-a, nego G2G tj vlada prema vladi. Ponuda USA je isla od MOD. uvjet natjecaja je bio G2G.
Tu Gripen nije prosao bas zbog razloga sto svedska vlada nije sudjelovala nego prosljedila Saab-u.
Procjena troskova za koristenje/odrzavanje za polovne F16 je radena po podacima dobivenim od USAF/ANG, LM-a i IAF-a.

L

@Dead1

Mislis li istom logikom i da ce srpski MiG 29 postati hangar queen?

D

Leni,

Ja mislim da ce I Srpski MiG-29 opet postati „hangar queen“ nakon par godina.

A isto mislim I za Bugarsku I Rumunjsku.

Te drzave nemaju neke dugorocne ciljeve sto se tice vojske a ocigledno nemaju dovoljno profesionalno manadzerstvo da odrzavaju vojne planove u periodima kad politicare ne zanima obrana ili da drze politicare pod kontrolom kad ih zanima odbrana.

To se dogada u zapadnim drzavama gdje vojska nije samo jos jedna politicka lopta (naprimjer Australija, Novi Zeland, Norveska, itd itd).

G

Video sam juce taj snimak o prvom letu Hrvaskog pilota u Izraelskom F-16,sve je to lepo ili ti krasno ali nije uopste dobar pazar za njihovu vojsku,nacin isporuke samih aviona koji ce do 2024 jos dodatno biti izrabljeni,Izraelsku tehnologiju nece dobiti jer nije kontabitalna sa Nato standardom i kosta,Amerikanci nisu jos dali potpis za prodaju kao zemlja proizvodjaca,pitanje koja varijanta ce biti 4 ili 4+ kada se vrati americka oprema na njega i na kraju broj sati letenja do isteka resursa od 2700 sati leta i njegova modernizacija koju ce hrvati morati da plate Amerima ako ne zele da im F-16 bude eksponat na aerodromu gledajuci realno da svaki pilot mora imati minimum minimuma 40 sati leta mesecno kako bi to orudje mogao koristiti kada su piloti iskusni posto njihovi piloti nemaju iskustva ti sati do isteka resursa ce brzo proci,otplata samih aviona u narednih 10 godina je itekako veliki problem jer zbog svega vec navedenog pride to ce biti jedini avion koji ce komsije imati bilo bi bolje da ste uzeli manji broj Gripena sa otplatom od 10 godina jer bi tada imali letelicu za narednih 15-20 godina bez ulaganja zbog resursa.U sustini losa kupovina i sve sto im je rekao gospodin Selak njihov penzionisani pilot je tacno to je tako kada se ne pita struka vec politicari.

Odgovori
B

Da mi j3 vidjeti tog pilota s 40 sati naleta mjesecno…….

E

@GoranNS
Izgleda da nisi pratio, ili nisi dobro procitao sve clanke na T6 o ovoj nabavci…
– Avioni nece preci 7800 sati efektivnog naleta (4875 sati realnog)
– Zadnji avion bit ce isporucen 2022. godine
– po potpisivanju ugovora svi odabrani avioni idu na remont po SLEP programu od strane LM
– Amerikanci su dali odobrenje za prodaju, oni su cak nudili nove, puno naprednije F16V (Block 70/72)
– Sva Izraelska oprema je kompatibilna s NATO standardom osim komunikacija, a one su jedine koje se mjenjaju. Ponudeni su avioni kao potpuno NATO kompatibilni
– Varijanta se zna,s opremom koja je, a to je BARAK 2020
– U ponudu od 500 miliona USD je ukljuceno: 12 aviona (10+2), obuka 6-8 pilota, 5 inzenjera, 40 ostalog teh. osoblja, izgradnja i prilagodba infrastrukture, osposobljavanje ZTC-a za nivo 1 i 2 odrzavanje, simulator, inicijalni paket raketa za potrebe AP, odrzavanje 3 godine nakon isporuke od Izraelaca u HR, logisticka podrska za cjelog vijeka upotrebe, SLEP prije isporuke, transport sve dogovorene opreme.
– dana je i garancija da nema skrivenih (naknadnih) troskova
– Tvrdnja da piloti moraju imati min 40 sati naleta mjesecno, sto ispada min 480 sati godisnje je… a neznam sto bih rekao. NATO standard je 200 sati,
– Gospodin Selak je bio dio strucnog tima koji je donio odluku da je za odrzanje borbenih aviona u HRZ. Odlucili su da potrebno 18 aviona, a min. su odredili 12 aviona. Samim tim je onemogucena kupovina, recimo, 6-7 novih koji bi mozda mogli biti nabavljeni unutar mogucnosti proracuna.
– odluka o kupovini je donesena po preporuci strucnog tima koji je odradio natjecaj i procjenu ponuda.
Dosadno je ponavljati, ljudi stvarno prvo procitajte/proucite o temi pa necete komentirati napamet.

b

GoranNS,
hajde lijepo i u miru sa razumijevanjem pročitaj prethodne članke sa TangoSix o prodaji ovog aviona Hrvatskoj i što sve dolazi u paketu sa njim (gdje je ikada navedeno „vraćanje američke opreme“?? dolaze modernizirani u standardu Barak 2020.), što će se sa njima raditi slijedeće dvije godine, o resursima nakon toga, o obuci pilota i tehničara i na kraju o načinima plaćanja pa tek onda ostavi komentar.

To je minimum za uključivanje u temu.
(Isto kao što je „nekakvi“ minimum pilotima 100 sati naleta, a ne 40), a što ulazi u broj sati nakon SLEP-a.
Usput, piloti koji govore u prilog F-16 Barak/Brakeet nisu struka?

m

Beduin – 40h/mjesečno? prosječni žutokljunac u ryanairu? :) Znam da pričaš o lovcima, ali morao sam malo ovu našu bijedu staviti u perspektivu :)

Z

@goran.ns,zasto filozofiras i pricas lazi?jesi procito text iizjavu pilota hrz.(kojije valjda olje upucen u posao)NEGO TI KOJI MLATIS PRAZNU SLAMU?????ps:ovdje na ovom t-6 sajtu zaista ima ljudi koji nasve gledaju navijacki,a ne objektivno.“DAJTESE UGLEDAJTE NA „ZIVOJINA“pozdrav svima.

B

U Srbiji piloti imaju nalet od 4 sata mjesečno, sve obave brzo ko i u krevetu.

I

Nadam se da će TangoSix biti pozvan sljedeći put, ovo je vjerojatno bilo ograničen broj mjesta (kao što kažu), ali radi se o najboljem portalu ove vrste u ovom dijelu Evrope, pa se nadam da ćemo dobiti Vaš tekst s lica mjesta.

Odgovori
D

Odličan portal.. realan i bez politike,kada bi bar bilo više ovakvih portala. Kada pogledam onaj Defender.hr muka mi je,vidjelo se da lobiraju za Gripena od samog početka,dok o F-16 Barak sve najgore su pisali i bojim se nemaju ni stručne ljude za taj posao ili nekog vojnog analitičara,da imaju ne bi pisali takve gluposti. Tako da bi bilo jako dobro da Morh bude pozvao TangoSix sledeći put. Mislim da ni Izraelci nisu dali da se dovode neki analitičari u bazu radi sigurnosti,obični novinari kada nešto i vide ne znaju što su vidjeli..

K

Jos malo pa ce sa Defendera RH da povuku reklamu za Gripen……Sve je na strani F-16 nosivost ,borbena upotreba jaci motori itd! Jedino godine skripe ali znajuci kako Izraelci odrzavaju svoje avione ni to nece biti problem!

Odgovori
m

A kako to izraelci odrzavaju svoje avione? Npr u usporedbi sa amerikancima ili englezima? Buduci da znas, daj napisi neku strucnu usporedbu.

N

@ Kubanac

Mislim da Saab i financira Defender.
Da smo financijski mogli pokriti kupovinu Jas 39,sigurno bi bio kupljen taj zrakoplov koji bi i bio riješenje za 30 + god ali….mi u Hrvatskoj znamo za Švede i nijihovu indolentnost glede RSB 15 raketa i personu zvanu Carl Bildt … ja od Šveda nebih kupio NIŠTA pa ni to ništa.

E sad kako Izraelci održavaju svoje avione a koje kupujemo……e pa to ćemo znati kroz 5-6 god.

l

Pa valjda ih održavaju po ratnim uvijetima, a ne mirnodopskim. Dakle ekspeditivno i bez puno kalkuliranja. Siguran sam da i Englezi imaju visoke standarde ali isto tako vjerujem da ratni uvjeti diktiraju da se više pažnje posvećuje na održanje što veće raspoloživosti. Uglavnom sigurno ih ne održavaju poput zemalja ex Yu.

N

@max Pa moraju dobro održavati avione da im budu na raspolaganju u slučaju „nedaj bože“. Ne mogu si oni dopustiti raspoloživost flote od 30 posto kao neki drugi gdje je to normalno kao u Europi.
Svaki remont i modernizacija traje, a oni su uspjeli 300 aviona dovesti na Barak 2020 standard u roku 3 godine , dok su Rusi neke Južno Američke Migove 29, mislim 12 komada dovodili na noviji standard 4 godine ili recimo ovih srpskih 6 komada, rade na njima već više od pola godine bez modernizacije, samo prilagodba, a rok im je do kraja ove godine ????

E

Izraelci, tj IAI jedini imaju najvisi nivo ovlastenja za servisne radove i modifikacije, dakle kao i pogoni LM u USA. Zato i mogu imati svoje varijante, najnoviji primjer je F35I Adir dok svi ostali koriste neku od F35A/B/C varijanti. Za razliku od USAF-a, USN i ANG izrael je u konstantnom ratnom stanju i zahtjevi za operabilnosti su veci a samim tim i odrzavanje da bi to bilo moguce. Primjer je i modernizacija Barak 2020 na koju se izrael odlucio puno ranije od ostatka korisnika Bloka 30/40 ukljucujuci i USA.

D

Ono je bolesno,doslovno lobiraju za Gripen. Koliko su jadni ni tekst neki nisu htjeli objaviti o ovome letu u Izraelu. Samo se nadam da i MORH bude pametan pa im uskrati informacije pa neka onda objave tekst sa nekog drugog portala

N

Ljudi, kupljen je avion za airpolicing koji ce obezbediti minimalne uslove da bi mogli da naplacuju usluge kontrole vazdusnog prostora, stavili na papir i prostom jednacinom resili izbor aviona, kakvi test piloti, kakvi radari i elektronika, ovo ce moci da leti jos 30+ godina i sluzi svrsi za koju je namenjeno, odlican izbor! A odgovor da li su ovi avioni namenjeni za up to date za ratovanje vam se nalazi u podacima sa sirijskog ratista u smislu koje avione izrael tamo salje i koje osakacena Sirija uspeva obari. (fotelja ratnici ne palite se ovo nije leteci tanjir, pa ko je lud da balkancima da neko iole efikasno naoruzanje)

Odgovori
P

Avion je kupljen za sve što može ako ustreba. Impresivna je njegova bombarderska sposobnost.

Z

@nix,dovoljno otebi govori ova hrpa gluposti kojesi nadrobio(procitaj ponovo,pase malo zamisli stasi NADROBIO).

H

Većinom si u pravu za prvi dio teksta jer itko ovdje ne želi više da ratuje ali što se tiče oružja ponavljam citat Ninića sa mojom malom pjesničkom slobodom a glasi „Iz izraela nema ograničenje na kupovinu njihovog domicilnog naoružanja samo plati i vozi“ druga stvar je što još trebaju proć godine obuke IOC i FOc da bi imalo smisla kupovati jače raketline tipa Drby i Spice Delilah itd. Treća star je što Hrvatska kao članica Natoa ipak možda preferirati USA naoružanje.

N

@Zeljko.zg nesto konkretno ili si ti samo preskocio terapiju? Ovo je potral za ljude zainteresovane za vazduhoplovstvo, ajd sad pritisni F5 mozda si na pogresnom linku…

A

Za Živojina

Prema navodnoj službenoj verziji ako je vjerovati Izrelcima,do obaranja je došlo zbog previda pilota koji je nakon što se vratio u izrelski zračni prostor iskjljučio neke bitne elemente zaštite osjećajući se sigurno i ne poštujući još neke proceduralne elemente Do obaranja je došlo iznad izraelskog teritorija

Odgovori
B

Nebitno.
Skinut je.

J

Normalno da nije nebitno. Oprema za ometanje radarskih sustava je vjerovatno ista u Sufi i Baraku i normalno da nije nebitno dal se radi o slabosti sustava koji se kupuje ili grešci pilota.

l

Nije slabost sustava jer su Izraelci kao odgovor napali sirijske raketne položaje. Niti jedan avion pri tome nije izgubljen. Dakle sustav djeluje. Na kraju krajeva Izrael ima površinu od nekih 20.000 km kvadratnih. To je malo više od trećine Hrvatske. Dakle avion čim uzleti na meti je raketnih sustava okolnih zemalja, zato njihova obrambena industrija i polaže toliko pažnje na takve sustave djelovanja.

Ž

Хајде да будемо реални па да верујемо 50 посто службеној верзији, а 50 посто да не верујемо. То би било фер.

Ипак морам да додам да је невероватно је да добро утренирана посада на најсасвременијем Ф-16 на свету, погрешила враћајући се с задатка и да дозволи себи да је обори ракета дубоко у територији Израела (ОК дубина и није велика).

Али ако је посада система С-200 успела да погоди авион изнад Израела хоћемо ли претпостављати шта би тек могао систем С-300 или С-400?

b

Bilo bi dobro znati koliko je stvarno raketa ispaljeno (a čini se da ih je bilo poprilično). Bit će da se u svemu tome onima dolje jednostavno posrećilo.

N

i Izraelci su samo ljudi.

n

da dodam mozda je manje bitno, ali sistema s-200 vega
je najbolji pvo sistem, velikog dometa, do pojave patriota i s-300, pa nije cuda da je sa velikog odstojanja pogodio poneki izraelski f-16, ili f-15.

o

Ja mislim da je ovaj zrakoplov oboren rekao bi slučajno, po zakonu
vjerojatnosti i to se je moralo jednom dogoditi. Nema neoboirivih
aviona. Izraelski avioni stradavaju relativno rijetko s obzirom na broj
odrađenih akcija. Ovo što radi izraelsko zrakoplovstvo ne može nitko na svijetu. Uostalom i vi ste oborili nevidljivoga i što bi to trebalo
značiti,da nevidljivi ne vrijedi-sigurno ne eto samo posrečilo vam se.
Dakle prije bi bila greška pilota u provođenju procedure nego greška sistema za koji mislim da je unaprijeđen gotovo do savršenstva.
Što se tiče ruskih raketa Izrael neumorno radi kako bi umanjio njihovu efikasnost. Čudno mi je kako Sufu oborila zastarjela raketa
a ne neka novije izvedbe.

B

Pa kako vas nije sramota pricati takve stvari. Cuj posrecilo nam se sa tzv nevidljivim. Pa imas brdo svjedocenja na internetu od strane posade koja ga je oborila. U jednom trenutku( ni Amerikanci na znaju kako) nevidljivi je postao vidljiv na nasim prastarim radarima i nasa posada je postupila po ustaljenoj proceduri sto se kaze skolski i avion oboren. Nema tu posrecilo se. A sad je za razmisliti ako je NEVA oborila nevidljivi cemu vi imate da se nadate kad kupimo s300. Lijep pozdrav.

M

Ф-16 је девојка за све, Ф-16 је best buy!

и Хрватима није тешко да одаберу, само треба да гледају наш план „модернизације“ и да раде супротно од тога тј. да уче на нашим грешкама…

Odgovori
J

Ja ne vidim neke greške kod plana nabave i remonta vaših mig29. Iskreno ne vjerujem da ste mogli za taj novac nabaviti i remontirati nešto bolje. Sve u skladu sa financijama, da ima više para i Hrvatska bi kupila Gripene ili F16 V.

P

ako ga bas ti modernizujes…
da li je svrha da se ishvali sused na odabiru ili popljuje finansijska nemoc sopstvene drzave I njen (ne)odabir….
o boze…

R

Prvo još nismo videli krajnji posao oko modernizacije pa zbog toga trebamo sačekati sa komentarima…Drugo što je vrlo važno mi nismo kupili avione od Rusije već smo dobili na poklon 6 aviona MiG29 (verovatno S)…Novac koji je Srbija odvojila je namenjen za mnogo toga što je potrebno Vojsci u RV i PVO…Tu je dodatno naoružanje,motori,alati itd itd…Meni stvarno nije jasno zašto ljudi kukaju u celoj ovoj priči koju je Srbija dogovorila sa Rusijom…Za 185 miliona evra imaćemo 10 solidnih aviona koji će imati dovoljno svega neophodnog za više godina i imaćemo dodatnu i napredniju obuku pilota u Rusiji…Srbija nije ništa spektakularno sada obavaljala…Mislim da je ovo posao koji održava i priprema naš RV i PVO za sledeći nov avion u našem RV i PVO…Pretpostavljam da je to MiG35…Taj avion će za par godina biti u serijskoj proizvodnji a to je taman i vreme da Srbija dogovori sa Rusijom nabavku verovatno jedne eskadrila MiG 35…

M

хвале иду на тип авиона Ф-16 Борбени Соко фирме Џенерал Дајнемикс! али то поједини ботовски мозгови очигледно не могу да схвате!

P

ti znas s kime mozes u kolo…
preskocena jutarnja terapija diktira upotrebljeni nik…
i cemu taj hvalospev? leteo si njime? pisi kao sto govoris…
ili si opet testirao njegove konkurente?

M

„…il I da se konsultujes sa nekom literaturom…“

Ооо, па ко је то нама почео да чита…па литературе…па линкови…!? Браво, бравооо @Павле! :)

P

Mrgud ili kako vec…
…bolje ti nama da se opet bacis na testiranje, tu si mnogo jaci nego da se drugome uvlacis sinkretizmom potkrepljenim komentarima

M

“…sinkretizmom potkrepljenim komentarima”

аууу…сад ме имаш! ово превазилази сво моје хејтовање&мргудовање!!! област “синкретизма” или како већ, ми је тотално страна…!? али и даље тврдим да је Ф-16 бољи авион од МиГ-29! …и мислим да нема потребе да идемо у метаморфозе кругова, у гомиле фраза одвојених од смисла! јер ствар је чисто партикуларне природе са извесним девијантним ситуацијама, мада дубиозно формулисано…и даље је Ф-16 бољи од МиГ-29!

P

Subjektivno, vase konkluzije me podsecaju na konvulzije. Cist vulgarizam. Ako je tebi tako…mogu da razumem nekog lobistu ili cak profi pilota, ali dokonog popa sto se razmece krstenim jaricima. Vazi…za sve parice

Poenta je da ce na kraju svaki hrvatski pilot imati najmanje 5x vise sati leta nego nas pilot. Sto se tice kvaliteta izrade F-16, ovaj klip dovoljno govori:
https://www.youtube.com/watch?v=xzd7ML2NqyY

Odgovori
m

U Siriji postaje sve vrelije tako da ce F16 imati jos prilika da se pokaze, mada Izraelci sada vise koriste F15 za napade na Siriju. A to donosi zakljucak da to nije bas lovac kakvim ga predstavljaju i sa najmodernijim sistemima. Mislim da su Izraelci malo prenaduvali cenu kao po obicaju kod svih drugih zapadnih lovaca ali sta je tu je.

Odgovori
N

Imate li vi podatak tacno u procentima koliko vise koriste F15 sada i u kojim misijama, naravno referencu izvora informacije za citat? Ako je to tacno onda se odvija neka velika promena u nacinu primene raznovrsne ratne avijacije a da mi to ne znamo.
Koliko je meni poznato Izrael do sada nije pokusavao da ostvari kuntrolu vazdusnog prostora na Sirijom, vec su iznenadnim napadima udarali na zemaljske ciljeve.

N

@ Mateus

Mislim da cijena nije prenapuhana.
Za 500 mil $ dobivamo OSNOVU za daljnji razvoj borbene komponente HRZ a,prije svega ljude koji znaju i koji će to znanje prenositi na mlađe,infrastrukturu pa možda i tehnoligiju ( u stupnju koliko nam dozvole) + naravno zrakoplovi.

N

To ima i veze sa oružjem koje se koristi u napadu. F 15 ima veci domet radara i moze nositi jace krstarece rakete.
Ne napada se aerodrom sa raketicama koje nose 50kg eksploziva.

R

150 do 200 Facebook ratnika uporno napada odluku da kupimo taj Barak, ništ posebno.
Šteta što vas MORH nije poveo u Israel,
vi ste jedan od boljih portala u Europi.

Odgovori
N

@Renato

Baš tako,ništa posebno.
Sjecam se ratnog doba kada su razni “mirovnjaci“zagovarali demilitarizaciju Hrvatske.

B

1. i osnovno, ne kupujemo mi nista. Ni ti ni ja. Kupuje netko 3.u moje ime.

Pa kad je vec tako, ja imam svako osnovano pravo propitkivati tu odluku

Ono sto mene zanima jeste da li ce Izraelci isporuciti svu tehnicku dokumentaciju za sustave Izraelska porijekla?
Ja mislim da nece.
Tako da kad nesto od te softicirane opreme rikne, morat ces zvati njih svaki put.
I to skupo platiti.

P.s. tu stavku ne mozes predvidjeti.

J

Beduin
Apsolutno se slažem da imamo svi pravo propitkivati ono što je kupljeno jer je kupljeno od naših novaca. Apsolutno sam siguran da si u pravu oko Izraelskih sustava, isto tako da su umjesto njih Američki bila bi ista sitiacija. Nema teorije da bi nam Ameri dali tehničku dokumentaciju elektronskih sustava. Mene samo zanima koji avion bi ti kupio da si na mjestu vlade i da ti postavljaš uvjete natječaja.

h

ovaj beduin sve zna…

b

Beduin,
Koga bi inače zvao da nešto rikne na Gripenu ili F-16 bl. 70?
Končar d.o.o ili onoga čiji su avioni i sustavi?
Drugo, zašto se i zbog čega smatraš stručnim za propitkivanje odluke o nabavi i međudržavnom ugovoru?
Jedan si od savjetnika ministra, premijera, predsjednice ili si tvorac Strategije nacionalne sigurnosti Hrvatske?
Ili si, obzirom da su ti komentari isključivo pljuvački, samo običan trol?

V

@Beduin, dopizdio si više i narodu i Bogu. 😉 Nismo niti jednom čuli tvoj prijedlog što bi, kako, za koliko i od koga trebalo kupit. Tebe puno toga zanima, puno prigovora imaš na doslovno sve, a alternativu ponudio nisi.

K

Ne možeš predvidjeti trošak implementacije RBS15 na gripene c/d. Ne možeš znati koliki su troškovi održavanja gripena c/d jer se više ne proizvodi. Ne znamo ni koliko će koštati servis Mi17sh, jer za neke popravke licencu imaju samo firme u Rusiji. A daj mi reci što bi ti sa tom tehničkom dokumentacijom? Uzeo lemilicu i lemio kondenzatore i otpornike po shemi na toj sofisticiranoj izraelskoj opremi? Morate ćemo zvat Izraelce, a ovi će reći nešto tipa „neda nam se, ili „e to ćete sad platit 5 mld $. Učvršćuđemo savez sa Izrelom sa kojim dijelimo puno zajedničkog.

B

naravno kako moramo propitkivat svaki potez izabranih politicara.
svacija i uvijek mora biti propitivana.
nema toga tko smije biti izuzet propitivanja.

tender kao tender je promasen. produkt promasena ne moze biti nista doli promasena odluka.
od sva 4 ponudjena, ja ne bi odabrao nijedan.

no, ako se vec prica kako novac nije problem….pa se kase kako ipak je…..pa onda opet nije……

prelazak na zapadnu tehniku se mogao i morao obaviti skromnije i jeftinije.
ima aviona koji su malcice bolji od dobre stare 21ce, i odradjivali bi posao jednako (ako ne i bolje od Bureka).

Stvarno mi se ne da natjecati u mokrenju u vjetar, no u jedno budite sigurni.
Bureci nikad u HR sluzbi nece nositi BWR rakete niti ce ih HR ikad nabaviti…..a jedan od uvijeta tendera je bila BWR sposobnost.

e sad zbrajajte 2 i 2 do sutra.

V

@Beduin Dajte kolega da čujemo ta riješenja, koji su to malčice bolji od 21-ica, skromniji, za koje novce, kad ih možemo dobit, kakve su im mogućnosti, koje prednosti nose u smislu poslova koji će odradit sa strane nevezano za nadzvučnu eskadrilu…dajte malo elaborirajte.

Možemo propitkivat, dapače, ali razlika je između propitkivanja i pljuvanja svega na sve moguće teme. Ima li išta pozitivno?

t

problem je kod nas hrvata što se mi kontamo u sve imamo 4000 izbornika repke ,borbenih pilota koji su letili na svim mogućim avionima koji postoje sve mi najbolje znamo i u sve se mješamo ko margarin u cijenu f-16 ide obuka pilota ,obuka zemaljskog osoblja,izgradnja hangara za popravke ,spremišta za gorivo ,naoružanje i po meni najvažnije izraelci garantiraju da će 70% flote uvjek biti ispravno sljedećih 25-30 godina a to ostali ponuđači nisu ponudili zato se išlo na dogovor država-država a ne država-firma proizvođač aviona .Što se tiče Selakovog gunđanja niko njemu ne osporava njegovu stručnost ali mislim da je u pitanju njegovo razočarenje što nije pozvan u tom koji je odlučivao o nabavi aviona.

Odgovori
m

A imamo i političare koji nam iz godine u godinu izvlače pare s ovakvim dealovima, unaprijed namještenim natječajima i slično, pa imamo iskustva. Isto tako imamo iskustva da kad za par godina sve to spadne na 40 godina stare prizemljene avione, nitko neće biti odgovoran za utrošene pola milijarde dolara nego će nam opet neki novi političari obečavati nova zaduženja.

m

Evo nedavna slika aviona na kojem je letio Željko, a za koji je rekao da je jedan od aviona koji stižu u hr:
https://www.tportal.hr/media/thumbnail/w1000/743730.jpeg

Odgovori
N

To nedavno je bilo prije sedam godina i avion opet leti ko nov.
To samo govori o jacini zmaja aviona i koliko moze izdrzati.

m

to je zaista prednost, možda bi trebalo tražiti da daju još kojeg skršenog kad su toliko dobri?

N

A možemo i dobacivati doskoćice ko pred dućanom s pivom u ruci i praviti se pametnim i lijepim.

l

Pa zar nije rečeno da avioni još nisu odabrani. Kako se zna da je baš taj primjerak na kojem je letio jedan od odabranih aviona za Hrvatsku. Čuo sa da je to taj model F16 od više modela kakve koristi Izrael, a nisam čuo da se govori o konkretnim evidencijskim brojevima aparata za Hrvatsku.

E

Pa ovaj 041 ne spada u onu grupu koja ce imati odradenih 7800 sati naleta buduci da nije 7 godina letio, on bi trebao biti na nekih 6000. To ujedno znaci i da nije kandidat za SLEP, to ce tek postati za kojih 5-7 godina, a to na kraju znaci da se za njega nece moci garantirati jos 3000 sati naleta.

Ž

max ….. a gdje ti vidiš oznaku 041 ……. tko zna dali je to taj avion i na koncu po satima ni ne može biti avion koji uzimamo jer nije letio cca 7 godina…..to su slike i pogrešne informacije iz obrisa i defendera, a njih financira Saab

m

Željko oznaka je vidljiva na promotovnim materijalu MORHa, podatak o nesreći je na aircraft airframes, a Ninić je izjavio da će baš taj avion letjeti u hr. Obris i defender nisam čitao.

m

Ukratko – Radiš u Agrokoru (pred stečajem) na blagajni, već si zadužen 85% bruto godišnjih primanja i voziš stari stojadin koji je i nakon 2 generalke pred izdisajem. Usto komšija je od rodje dobio na poklon 30g staru Ladu pred remont, ali kaže kako kad jednom uradi remont i modernizovanje to će biti najbolji auto u ulici (5 kuća i samo 2 auta). Ti hitno tražiš auto ali za novog Golfa nemaš para, a Clio te sramota voziti (zbog komšija) i onda nailazi Jevrej prodavač rabljenih i samo za tebe nudi 30g star Mercedes sa pola mil km u koji je ugradio dodatnu opremu i još će ti ga ofarbati i pokazati kako se vozi i ubaciti koji rezervni dio za samo 5000$ i to na rate, kune se da će voziti još 30g. Odmah pristaješ (komšije zavidne) a Jevrej ti onda čak dozvoli da vidiš i probaš taj Mercedes. Vidiš da je bio udaran i dosta trul, curi mu ulje, ali se oduševiš novim DVD-MP3 radijom. Jevrej ti još kaže kako zapravo gubi na tom autu i kako je loše prošao te mu je žao što je prodao – ti pucaš od ponosa.

Odgovori
J

Najbolji , najrealniji a ujedno i najzabavniji komentar koji sam pročitao na ovu temu .
Čestitam komšijama na nabavci , jer je i ovo sigurno nemerljiv napredak u odnosu na sadašnje stanje .
Međutim apsolutno sam siguran da je najbolja , i dugoročno najjeftinija , opcija za HRZ bila nabavka novog JAS-39 C/D makar za početak i samo 6 komada ( a u srednjem roku ako mogućnosti dozvole još do 12 komada ) .

N

@ Max

Ovo je zaista,ali zaista duhovito i živopisno dočaran dil sa Izraelcima.

Samo ,ne kupujemo avione radi Srba i srpskih migova da pokažemo da možemo bolje i više od komšija. Kupujemo ih kao opremu za HRZ tj da se spasi ta komponenta HRZ.

Istina je da su stari ali da cemo ih moci koristiti do 2030 god najkasnije bez karambola
,e to se iskreno nadam.

Iskreno se nadam da će biti uspostavljen sustav po kojem čemo moći obučavati vlastite pilote ,tehničare,po kojem čemo moći bez cajtnota planirati i birati neki idući avion zapadne proizvodnje nakon 2030 te.

Osim toga tu će biti neophodna infrastruktura i sve vezano uz to.

Ovo zaista jest riskantna kupovina jer mi nismo poslali naše ljude prije donošenja odluke u Izrael da vide što to mi zaista kupujemo. Dali uopće i imamo takve stručnjake za F 16 ?
Ako imamo,neka me netko ispravi.

Od onih koji pljuju po ovoj odluci vlade RH do onih koji bi sa ovim Barak avionima napali ….Ruse npr i to odmah čim prva dva slete u RH,najbliže su istini oni koji misle između te dvije krajnosti.

Pa dovraga,zašto ne vjerovati garancijama iz Izraela i LM a.

r

@ Max . Najbolji komentar ikad na t6, nisi nigde pogresio u komentaru pravo oslikavanje Balkanskog mentaliteta i razmisljanja nasih naroda;-)

L

Ovo je smiješan vic, ali ipak ne odgovara stanju stvari ma koliko se autor potrudio da slikovito prikaže svaki (ne)namjerran trenutak sadašnjice.

D

Max, prvi put komentiram – nakon petnaestogodišnje vojne službe, stanovitog znanja i iskustva u tom području, i nakon gomila gluposti i besmislica pročitanih u medijima na ovu temu, samo mogu zaključiti sljedeće: bravo majstore, najbolji komentar opće gluposti i pokvarenosti političkih elita u cijeloj regiji, koje su se, umjesto rješavanja ekonomske katastrofe u svojim zemljama, odlučile za balkansku utrku u naoružanju…uz pripadajuće provizije, naravno!
Skidam kapu do poda!

M

Max for president! Kralj si

G

Tko je pratio komentare na članke na ovom portalu od trenutka objave o nabavi F 16 od Izraela pa do danas vidi se da su mnogi evoluirali i da se pomalo mire s činjenicom da je ovo super posao. Od starih A verzija do rashodovanih lezjelica koje u dijelovima leže na travi, do neće Izraelci dati tehnologiju, Baraci će doći oćerupani, da smo došli do toga da ako se pokvari neki dio Izraelci neće dat rezervni.
A šta ćeš, teško se pomirit s činjenicama.
Istina je da je mana ovih aviona starost i da će se kvarit, više i češće nego novi, da su dijelovi izraelski i da treba za tu svrhu odvojiti podosta. Ipak, ne kvari li se i Gripen, ne stoje li mađarski Gripeni stalno pokvareni i samo ih je nekoliko u letnom stanju, ne kvari li se F 35 i koliko košta održavanje takve tehnologije.
Uz nedostatak što će se kvariti tu je i jedna prednost. Cijene dijelova su poznate i MORH ih može dogovoriti prilikom sklapanja ugovora kao i utjecaj inflacije tijekom godina eksploatacije i time troškove učiniti predvidljivijima.
Ja bi se još jednom vratio na obuku i transfer znanja o kojem se malo govori a čini mise najvažnijim u cijeloj priči. Pitam, tko je obućavao Mađare, tko Rumunje, tko Grke a poznato je da imaju borbenig iskustva 0?

Odgovori
m

Pomirili smo se mi u Hr sa svakakvim gospodarskim kriminalom, pa ćemo i ovim. Ono što je najtužnije je činjenica da kad za cca 5g od uvodjenja, dok ti avioni budu 40g stari i prizemljeni zbog stanja, a MORH neće imati novaca za još jedan remont (jer već plaćaju 50mil godišnje) – nitko od ovih komisija i sličnih navijača neće biti odgovoran za gašenje HRZa…

K

Max, nismo svi kriminalci. Nije narod kriminalan. Naravno da ga ima. Ali on ne proizlazi iz sustava nego iz pojedinca. A ovdje ne vidim o kakvom kriminalu pričaš. Odrađena je međunarodna javna nabava. I dok je u bugarskoj jedan natječaj poništen zbog sumnje na korupciju ovdje to nije slučaj. Ako se nije žalio jedan Saab, LockheedMartin onda sokole moj nemoj ni ti. A upravo zato što je odabran Izrael, biti će novaca. Inače bi nas S&P, Fitch srozali za razred ili dva. Daj sagledaj malo širu sliku. A da i imamo više novaca, radije bih opet da odaberemo Izrael ali sa još većom eskadrilom

J

Max brkaš remont i redovno održavanje. Sve je moguće, kad par godina stari Mađarski Gripeni ne lete, moguće i da će Baraci isto tako, ali pretpostavljam da su troškovi održavanja stavljeni na papir i da to nije ništa nemoguće. Dal zna neko razlog zašto Mađarski Gripeni ne lete? Dal je problem u novcima ili Švedi ne daju dijelove?

V

Pitaj za Gripena juznoafrikance. Kakvu su im sarenu lazu svedi prodali.

D

Viribus Unitis,

Juzno Afrikanci su napravili puno gresaka sa JAS-39 Gripen.

Oni su htijeli da mogo odrzavati svoje avione a to je znacilo da idu kroz Denel Aviation i Armscor a ne SAAB. A onda nisu htjeli da sklope ikakav dugo rocni ugovor za odrzavanje pa je operativnost kalapsirala.

1 Decembra 2017 je napokon sklopljen novi ugovor za odrzavanje JAS-39 sa SAAB za 3 godine i sa GKN za odrzavanje motora.

Inace je Juzno Africko zrakoplovstvo u velikoj krizi sa malom operativnost i prastarom opremom (narocito transportni avioni C-130B i patrolni avioni C-47TP Dakota).

Jedinu jedinicu koja je drzava odrzavala je 21 Squadron koji ima misiju VIP Transport.

Bolja usporedba sto se tice Gripen je Mazdarska ili Ceska.

V

Pa i mi želimo do određenog stupnja radit održavanje.

D

Viribus Unitis,

Na tako malim brojevima aviona to je jako skupa I neefikasna opcija.

Zato I dalje mislim da u idealnom svijetu su istoce NATO zemlje trebale zajedno u kupovinu novih aviona.

Ali nazalost istocni Evropljani su I dalje u mentalitetu 1920-ima – svaka drzava odrzava samostalne a I male I jadne obrambene snage.

R

@Antun. S-200 je zeznuta stvarčica. Nije isključeno da su Rusi u zadnje 2 godine potiho izvršili modernizaciju njihovih sustava, pa npr. omogućili HOJ režim navođenja na izvor ometanja ili da je S-200 dobio ‘feed’ sa radara S-400 sustava iz Hymeim-a. Bojeva glava na S-200 je monstruozna, ovisno o visini na kojoj je detonirala, šrapneli mogu lako srušiti cilj na distancama od 60 do 250m daleko. Ovaj F-16 upravo tako izgleda, pilot je preživio, krila na broju ali iscurila sva hidraulična tekućina.

Odgovori
W

RHrvatska i njeno RV su napravili najbolji mogući korak ka modernizaciji i približavanju standardima NATO-a – odabir F-16 je logičan potez, bez obzira da li je u pitanju samo „Air Policing“ ili šta god već… U odnosu na postojeće letelice u arsenalu RHRV, F-16 je „quantum leap“.
Cena… Diskutabilno je komentarisati za ili protiv cene koju je odobrilo rukovodstvo RH – da li se neko ugradio, da li su Ješe naduvale cenu… Takav avion košta, i tu nema spora… Da li je najbolje što je predviđeni novac mogao da kupi? Verovatno i ne ali je najsvrsishodniji avion za predviđenu namenu – posle vojne, tu je i psihološka namena, jer kako god da izračunate više je migova oborio F-16, nego što je Mig obarao F-16 – brojevi su na strani prvog i to je veliki moralni podsticaj, a pilotima svakako uliva veliku sigurnost.
Odličan i logičan odabir komšije – da li je moglo bolje, jeftinije i nešto mlađe, ostaje na vama ali F-16 je svakako najbolji višenamenski avion za vaše potrebe i standarde za NATO!

Odgovori
J

Ma zaboravi usporedbu. Ako dođe do sukoba, to će biti između velikih sila niti će ti Baraci, niti migovi igrati neku ulogu. Meni samo drago da i Srbija i Hrvatska zadržavaju lovačku aviaciju.

D

Win Goose, da su oni NATO kompatibilni onda ste mozda upravu. Nijhova oprema je Izraelska (narocito IFF i aparati za kommukiacije). To napravi velike problem sto se tice „interoperability“ sa saveznicima.

J

@Dead1
Komunikacijsku opremu će mijenjati. Uvjet nabave je NATO kompatibilnost i L.Martin je potvrdio da će avioni biti NATO kompaktibilni.

E

@Dead1
Ponudeni su avioni kao NATO kompatibilni, ako nisu sad, po isporuci ce biti.
IFF kod izraelaca je kompatibilan s trenutnim NATO sistemom, inace USA, ovisno o situaciji, daje ili nedaje idetifikacijske kodove izraelcima. Izraelci moraju imati ineroperabilnost s USA.
Koriste Link-16 kompatibilnu opremu, a Izrael je clanica „Link 16 Spectrum MNWG“.
Komunikacijski sustavi koji su specificno izraelski morat ce, kao sto je navedeno u ponudi, bit zamjenjeni.

V

“ Nijhova oprema je Izraelska (narocito IFF i aparati za kommukiacije). To napravi velike problem sto se tice „interoperability“ sa saveznicima.“
:-) :-) :-) :-) :-) Oooo majko sveta!

a

Za Živojina

Teško je tu biti pametan.Apsolutna zaštita siguro ne postoji i određeni postotak pogodaka i obaranja će se sigurno desiti ,naročito akou prostoru oko aviona postoji zasićenje sa 10-15 raketa koje dolaze iz različitih smjerova,no Izrael i dalje suvereno leti iznad Sirije i svako malo napadne Hezbolah-odnosno proiranski dio kad god mu se prohtije.I godinama je tako a tek sada jedan oboren.Sirija je i ranije posjedovala S300 i mislim da izrelci u tančine poznaju taj sustav.Ne zaboravimo da još uvijek nisu upotrebljeni F35 sa stealth karakteristikam .No generalno izrelska protivradarska i protivavionska oprema je među najboljim u svijetu,a da ne govorimo o izrelskim pilotima.
Omjer obaranja u zračnim dvobojima Izrael -Arapi je 20 naprama 1 u korist Izraela dakle na jedan oboreni izzraelski avion otpada više nego cijela eskadrila protivničkih.
I u tolikom broju naleta kroz dugi niz godina oboren jedan avion I nije nešto pohvalno i za Ruse i za Sirijce,a s druge strane govori o nadmoći Izraelske tehnike i elektronike.

Odgovori
V

To je načelno tako ako se gleda iz aspekta Izrael vs Arapi. Međutim, ako se gleda iz aspekta RH, tu nema puno dodirnih točaka. Imamo mi još puno mlijeka za popit da bi došli na taj nivo na kojem je Izrael. Teško da ćemo ovim tempom ikad sustići taj nivo. PZO nam praktički ne postoji, samo 12 aviona…da ne nabrajam dalje šta sve oni imaju, a mi ne. Ako se i nabavi koja baterija pzo srednjeg dometa još uvijek to nije to. Nama je dovoljan jedan mandat neke vlade ili predsjednika da nam razj….sve i unazadi vojsku općenito kao što znamo iz ne tako davnih primjera.

P

Jesu upottebljeni su ne bas stealth f35 protiv ptica.
Ptice su pobedile, avion prizemljen. I ovo nije cinizam niti sala. Ako verujete zvanicnim izvorima.

I

I dalje ostajem pri tvrdnji da je Hrvatska napravila los izbor.Ovaj F16 je vise nego skormna platforma, da su uzeli nov f 16e to je vec druga prica.Falice tu pilota, vecina leta ce biti na simulatorima, pa kada stigne 2020pa dok se uvede u upotrebu, sve ce to trajati predugo.Plus godine aviona, niko me ne moze ubediti da radar koji je isjavao tako dugo I motori koji su toliko dugo goreli mogu biti kao novi NIKO.Neko rece da je bolji od miga 29 po svim aspektima, molim da o razlozi

Odgovori
J

1. Novi su koštali nekoliko puta više.
2. Obuka pilota počinje iduće godine u Izraelu, gdi odlazi 6-8 pilota. Ne na simulator, već kompletnu obuku. Znači do dolaska prva dva baraka u Hrvatsku, bit će spremno 6-8 pilota na razini instruktora.
3. Stanje aviona zavisi od održavanja, ako su dobri za Izraelce, bit će dobri i za nas.
4. Dovoljno je usporediti karakteristike ili barem popratiti raspravu i na temelju toga zaključiti koji je bolji mig29 ili f16.

D

Juco,

Ti avioni vise nisu dobri za Israel. Zato ih prodaju Hrvatskoj (a sad i nude Kolombiji).

O

Dead1

Krivo. Kolumbiji nude Netzove ne Barak/Brakeet!

Poslušaj što je izraelski zapovjednik eskadrile rekao novinarima: „Mi ćemo i dalje koristiti ove avione“. Pa ne prodaju ih sve.

Ovdje komentari vrve činjeničnim greškama i krivim navodima na kojima onda pojedinci daju svoje subjektivno mišljenje. Negativno, naravno. Jer inače nije zabavno.

D

Ozren,

Zadnja vijest je da nude Kolombiji I F-16A/B I F-16C/D:

http://www.janes.com/article/79110/israel-offers-upgraded-f-16s-to-colombia

Mislim da je Izrael shvatio da nitko nezeli njihove pra-stare F-16A/B.

m

Najnoviji napad Izraela na Siriju dogodio se pre dva dana avionima F15 koji nisu ulazili u vazdusni prostor Sirije vec su napad izvrsili iz pravca Libana. Tom prilikom lansirali su 8raketa na aerodrom T-4 u provinciji Homs. Napad je izvrsen izmedju 3hi25min i 4h po moskovskom vremenu. Od 8 raketa Panciri su oborili 5 raketa dok su 3 rakete pale na zapadni deo aerodroma. Izraelci jos nisu priznali da su izvrsili taj napad valjda zbog debakla tog napada. Sirijska armija raspolaze sa oko 40 sistema Pancir. Izvor MO Rusije.

Odgovori
J

Baza T4 je oko 300 km udaljena od Libanona, tako da nisam siguran da nisu ulazili u zračni prostor Sirije.

R

Beduin kaj vi volite komplicirati, pratim vas kako na svaku odluku skačete poput zeca.
Na tim Baracima nećete letjeti ni vi ni ja, nego piloti EBA, HRZ.
Pa bi bilo lijepo da oni donesu sud da li ti zrakoplovi ispunjavaju uvjete struke.

Odgovori
B

Gledaj Renato, podsustav RZa u sustavu obrane u sluzbi jednog drustva je poprilicno komplicirana prica.
Znaci, nije zvaka za svakog seljaka.

B

Ljudi moji, kad ce vama vise iz guzice u glavu doci da nije problem u karakteristikama aviona niti njegovu zivotnu vijeku.

Problem je malcice kompliciraniji.
1. ti avionu su hibridi. niti su americki niti su izraelski, tj.kostur je americki, zivcani sustav izraelski (ugrubo receno)
2. tko je taj koji ce preuzeti tehnicku podrsku? niti ce LM niti ce IAI preuzeti taj paket u cijelosti.

E sad, svatko tko se bavio bilo kakvim odrzavanjem koje prevazilazi okvire automehanicarske radionice je cuo za pojam IP.

Sto ce se u ovoj prici s Burecima dogoditi je sljedece:
LM i IAI ce lagano igrati pingpong s pricom “nije taj sustav nas te se ugovorna obveza ne odnosi na taj segment“

Stvarno bi volio da sam u krivu, ali predobro poznajem sva 3 sustava kako bi sa smijeskom na licu promatrao daljnji razvoj ove price.

Poucci su sljedeci, gledajuci samo iz perspektive Hrvatske:
1. Autoputevi i Bechtel
2. BinaIstra
3. INA
4. brodogradilista
……….
Treba li dalje???

p.s. za vas koji ste odmah na 1.udarili pitajuci se kakve veze sve ovo gore pobrojano ima s HRZom i MORHom……vratiti se na 1.recenicu ovog posta.

Odgovori
K

Ma ne brini beduin, evo ja ću ih servisirat. To ti ja sve znam.

b

Beduin,
sad je jasno kako je svo tvoje tehničko „znanje“ proizišlo iz lokalne automehaničarske radionice. čini se da ti i tamo karijera nije baš bila blistava pa si se prebacio u komentatore na tangosix.

Usput, sam sebe posipavaš pepelom, prvo si pljuvao karakteristike, onda si pljuvao starost aviona, sad ti to nije problem već tehnička podrška i tko će to raditi.
(Tvoja ex automehaničarska radiona sigurno ne).
Ni to nije dosta nego postaješ vidovit ko „Vidoviti Milan“, pa imaš „mokre snove“ o ping-pongu LM-IAI. To je tolika glupost da se pitam koliko stvarno imaš godina i u koju kategoriju da te stavim – trol junior, trol početnik ili trol vulgaris.

Daj više sjaši.

B

Burke, ja ne pljujem.
Ja izrazavam svoje mislj3nje, sa svojeg stajalista.
To sto tvoj krhki ego to ne moze probaviti..
.a jbg. To je za 3sjed.

h

beduin,

kakav si ti veliki znalac… pa ja redovito ostanem paf! od silne količine tvog znanja.

Evo ideje: zašto se ti ne bi javio u MORH i predložio im kako servisirati Barake? Kad si im već uspješno preveo ime na naš jezik, sigurno si i uspješan serviser. Otvoriš firmu i potpišeš ugovor sa državom i riješio si sve probleme, država uvijek traži stručnjake poput tebe. A firmu možeš nazvati u skladu sa svojim djelovanjem na ovom portalu:
Trol d.o.o.

B

Harrise,
Razumjem tvoje frustracije.
Znam, tesko je pojmiti kako nisu svi neistomisljenici automatski neprijateljski i podcijenjivacki nastrojeni.
Kritiku treba znati probaviti. Ti to ne znas.
I da, ljudi u MORHu ne znaju kako se „servisiraju“ zrakoplovi.
Dokaz za to su ti prizemljeni mishevi.

V

Evo našeg Nostradamusa. :-)
Pratim dugo ovaj portal i nemam običaj često komentirat, kao ni na Forum.hr koji također pratim. Činjenica je da je kolega Beduin i tamo i ovdje najpametniji i zna sve već unaprijed. Također je činjenica da mu se proročanstva baš i ne ispunjavaju. :-)
Samo problemi, a riješenja ili prijedloga riješenja ni za lijek. Sve je jedna velika teorija zavjere…skoro da bi čovjek pomislio da se iza tog nadimka krije saborski zastupnik Živog zida Ivan Pernar. :-) On ima isti modus operandi. Puno zuji, a malo meda daje.

B

E moj Udruzeni…….
Znam ja kako su u strahu od nepoznata velike oci……ali bas toliko?

Zao mi je, ali zamjenio si me s nekim drugim
Vodim kud i kamo sadrzajniji zivot od toga kako bi posjecivao raznorazne forume i jos dojmove s istih nosio dalje.
To ostavljam takvima poput tebe.

Mene ces naci ovdje i…….i nigdje drugdje.
Zasto?
Pa zasto sto smatram ovaj portal dostojnim svojeg vremena zbog pojedinaca koji svojim argumentima i promisljanjima mogu dovesti do promjen3 mojeg stajalista.
Bez straha, ti nisi jedan od njih 😉.

I nitko ne pricao o teorijama zavjera, skrivrnim motivima ili tome slicno.
Ali prica se o sustavu koji nije dorastao zadatku kojeg je pred sebe postavio.

Zavjere ostavljam takvima poput tebe.

h

@ beduin

rekli bi naše komšije: promašio si ceo fudbal u svom odgovoru. niti sam frustriran niti neprijateljski nastrojen, dapače. samo sam predložio jedan način kako da učinkovito kanaliziraš svoje očito pregolemo znanje koji bi bio na tvoju vlastitu i opću dobrobit. :)

b

Burek-aga Beduin,

jedno je izražavati mišljenje, drugo je istim „mišljenjem“ neargumentirano pljuvati sve i svašta.
Garantiram da o svemu čega god si se dokvačio na ovom portalu nemaš apsolutno nikakve veze, znanja niti stručnosti, pa makar i toliko da si u jednom kratkom trenutku „prošao kroz sustav“. Štoviše, bez obzira na ovom portalu objavljene informacije o ponudi i što dolazi sa Baracima i Brakeetima, to isto ignoriraš i pričaš neke svoje bolesne fantazije,

Dakle, jedino što stvarno znaš i činiš je verbalna prodaja bureka. tako ne čudi kako si „preimenovao“ Barak, pa mislim da dodatak „burek-aga“ tvom nicku sasvim pristaje.
Od sad ću te pisat kao „Burek-aga Beduin“.

P.S.
znam da boli dolazak izraelskih F-16 sa hrvatskim grbom, ali pomiri se i gutaj u tišini (da ne kažem – gutaj bureke) dok čitaš kvalitetne tekstove o zrakoplovstvu ilitiga avijaciji.

E

Mislim da treba komentirati i ovo sto je do sad izaslo u medijima prilikom ove organizirane posjete bazi Ramat David.
Za mene je ovo prikazano za HR medije, sto su mediji objavili a i sama prica glavnog aktera puk. Ninica, BEZVEZE.
Ovo je vise na nivou informacija za djecicu i polupismene.
Sve ovo se moglo vidjeti i prije na Youtube, izguglat u 2min slike i sto je to F16 Barak.
Ukoliko je ovo sve sto ce se prikazat ili ce biti jos u ovakvom stilu, ja sam razocaran i to najvise novinarima koji su tamo…

Odgovori
J

Normalno da je ovo u Izraelu bilo na nekakvoj osnovnoj razini. Priču su radili masovni mediji, a ne specijalizirani. Bitna je stvar bila pokazati da ti avioni iako su stari nisu stare kante, kako ih percipira dobar dio Hrvatske javnosti. Bilo je dosta govora o većini detalja Izraelske ponude od donošenja odluke do danas, sve više od rečenog će vjerojatno ostati na razini vojne tajne. Znači ovo predstavljanje u Izraelu je bilo doslovno ono što si i opisao.

K

Ed, misliš da su Izraelci dopustili hrvatskim novinarima da šeću naokolo po vojnoj bazi. Sam poziv i dolazak je dovoljan izraz povjerenja. Pa i izraelski pilot sa razlogom nije skidao vizir. Nije to bilo zbog sunca

M

@ed,Stasi ti ocekivo.?ajde nepametuj.

V

Svatko ima pravo na svoje mišljenje. Jedino što neki prije nego što istovare neku misao malo bolje promisle. Mislim da neke stvari koje bi mi svi htjeli čuti i znati po pitanju ove nabavke i nekih budućih vezano za naoružanje nikad neće u potpunosti izaći u javnost. Zna se i zašto.

E

@Meli
Oprosti ako smeta.
Ali za mene, otic u Izrael, snimit poletanje i sletanje, slikat pilot sjedi u avionu koji je u hangaru i pilot stoji ispred aviona,… to po meni nije reportaza. Moralo je bolje biti prikazano.
Usporedbe radi, puno vise se prikaze svake godine na proslavama diplome novih kadeta IAF-a, ili kad su u posjeti nekom airshowu.
https://www.youtube.com/watch?v=RN5rj_KU-JA
https://www.youtube.com/watch?v=XySubvlH6TQ

Z

„F16 nema vek trajanja.“ Pa ja mogu razumeti neke komentatore ovde koji smaraju zesce s hvalospevima o ovim avinoma, gube kompas blago receno kao da su kupljeni raptori u najmanju ruku a ne najraubovaniji avioni na svetu. A ovi to jesu. Ali da i covek iz struke ovako se izlece?! A Selak sve sto kaze radi iz revolta jer nije bio u timu za izbor „novog“ aviona. Vazi al juce. Nisam zlonameran ali bit ce glavobolja zbog ovog izbora. Zivi bili pa videli. Stratesko partnerstvo sa Izraelom. Vi to ozbiljno?!?! Za njih postoji jedan i samo jedan takav partner i svi znamo ko je to. To nisu ni Britanija, Francuska a ne da je jedna Hr. Za drzavu Izrael ste samo prilika da zarade pola milijarde dolara, a bice i vise, 100%. Ukratko, sitna boranija. Pravih, istinskih i cvrstih saveznika kroz istoriju je jako malo a to ovo nije i tu ne treba traziti nikakvu dugorocnu sigurnost u ovom poslu Mi jesmo, na srecu ili nazalost, vreme ce tek pokazati saveznik u kojeg se mozes zakleti ali nismo se bas ovajdili nesto tako da…. ali ako, kao sto sam cuo od coveka koji radi u MO, a i mediji o tome uveliko pišu, nece ni nase 29 biti nikakvi glineni golubovi a dok falconi slete vec ce u SRB biti s300 s jos malo pratnje parkiran tako da ce po dozvolu za poletanje u Neštin ili Šid. 😉

Odgovori
G

Pa kada toliko laprdaš,vidjet ćeš o čemu se radi.

l

Pa šta nedostaje savezništvu iz interesa. Interes Izraela je pola milijarde dolara i to je ok, a Hrvatske da očuva zrakoplovnu komponentu i osigura logistiku za navedenu. Šveđani, vidjeli smo kako osiguravaju logistiku. Izraelci u slučaju nekakvog rata će sve isporučiti za novac, Šveđani neće zbog njihove politike neutralnosti. Ako isporuče onda više nisu neutralni i njih je trebalo samo iz tog razloga odmah u startu otpisati. Dati nekom milijardu dolara i pri tom da znaš unaprijed da nisi siguran u postprodajnu podršku bi napravio samo idiot! Uostalom Izrael bar ima sigurnost da jedna članica EU neće glasati protiv njih u kojekakvim rezolucijama. Ako ništa Hrvatska će ostati neutralna i to je nešto. Srbija npr. nije ostala suzdržana i glasala je protiv interesa Izraela. Razlog više da nam isporuče sve što trebamo i tražimo.

l

Za S300 vidjet ćemo da li će dobiti dozvolu da pređe granice NATO-a.

N

@ Zoran vu

“Čovijek iz struke“ ! Eto,sam si to napisao. Znači da vjerovatno zna o čemu priča. Po čemu možeš zaključiti da se pukovnik izletava? Možda je dobio “direktivu“iz morha što točno mora reći u mikrofon novinarke?
Mislim da je ipak pilot koji je oduševljen aparatom,a s obzirom na krš na kojem trenutno leti.

Mi čemo biti Izraelu strateški partner ovisno o količini novaca koje imamo u čarapi. Ista stvar je i s Amerima.
Samo financijski i geopolitički interes i ništa drugo.

Što se tiče S 300 sustava,zašto ga locirati kod Šida ? Pa za boga milog mi ne mislimo ni sa kime ratovati.
Nedo bog više rata na ovim prostorima.

Vaše 29 ke …… ? Ovisi o stupnju modernizacije ali ako im je zaista preostalo tako malo resursa ( 700 sati ) dali se isplati upucavat sofisticirana oprema u njih ?
Nece biti glineni golubovi jer nitko nece imati potrebu da ih rusi.

B

Da, krenuli internet manijaci s borbenim rasporedom………
Bas sam se zapitao gdje su do sada

M

Zorane Vu uz duzno postovanje ovo sto si napisao je mozdani p…ž! Zaboravio si napomenuti da kad dodje s300 dozvolu za polijetanje ce osim nas traziti i Madjarska, Rumunjska, Grcka i ostale Nato clanice koje nisam nabrojao!

m

hmmm mudra odluka izraelaca da hrvatski pilot leti bas na avionu koji je bio slupan…….

Odgovori
M
G

Da,davne 1994.Ali nepotpuni sustav…ne pitaj što je bilo sa njime.

l

U ovom članku se pominje da su Amerikanci željeli dati Hrvatskoj nekakve remontirane F15. Najveća glupost koju sam ikad pročitao. Iz ovog članka se dobro treba odvaditi.

E

krajem 1994 hr je nabavila nepotpun S300PMU, nedostajao je radar za zahvat cilja. Konejnari raketa su pokazani na vojnoj paradi 1995 na Jarunu u Zagrebu. Neko vrjeme je bio smjesten u ZB Pula. Trgovalo se a Amerikancima i Izraelcima koji su dolazili i kopirali dokumnetaciju i foto-dokumentirali sustav. Bio je pokusaj kompletiranja sustava nakon 2000. godine, cak je s rusima zapoceta obuka i odraden servis na raketama, medutim od svega se odustalo 2002-3. godine.
Po sluzbenim izjavama sustav je danas strogo cuvan u neimenovanom skladistu, a nesluzbeno je sve zavrsilo u USA…
Nikad se nisu nudili F15 hrvatskoj, to je besmisleno, a niti su potrebni

G

Ljudi moji,ovo je bio samo marketinški potez Izraela i Hrvatske.Već su nekoliko puta letjeli do sada.

Odgovori
A

T6 , zasto do sada ne objavite sliku F16 Barak zasto mu krijete „grbu“ ili konzolu na ledjima To sto je jedan od najruznijih aviona , ne znaci da nije dobar , cak sto vise
Stavite sliku , Baraka , zasto ga sminkate ????

Odgovori
p

Barak (F16 C block 30) nema grbu na leđima kao ni Barak II (F16 C block 40). Grbu na leđima ima Brakeet (F16 D block 30/40) i prikazana je na drugoj slici odozgora.

E

F16C Barak (jednosjed) nema kutijastu dogradnju (boxed dorsal spine) izmedu kabine i vertikalnog stabilizatora. To imaju F16D Braaket (dvosjedi) kao sto se i vidi na slikama. Inace na Izraelskim F16D je ta dogradnja i prvi put napravljena, da bi se nadoknadio prostor za opremu izgubljen vecom kabinom dvosjeda u odnosu na jednosjed.
Ta razlika se jasno vidi na slikama i videu.

P

Inace, sam Vucic je rekao STA SRBIJA KUPUJE, STA PLACA i to sta placa je dobio po cijeni koju placa ruska armija,..ali eto, Mediji u Srbiji i sire nekako vole da se igraju cora-bake

Bice da svi znaju,..samo „balkanski“ YouTube ‘strucnjaci’ nisu obavjesteni
Serbian Air Force to buy “stealthy” MiG-29 Fulcrums
https://theaviationist.com/…/21/serbian-air-force-mig29/

1) Rusija NIJE Srbiji poklonila avione,..nego tkz „ZMAJEVE“ aviona(airframes),.dakle „ljusture“(okvire) ili sto bi automehanicarski rekli „kostur i sasiju automobila“
2) Srbija je PLATILA sve ono sta i cime ce se ti ‘zmajevi’ aviona opremati I JASNO JE RECENO da ce oprema biti NIVO „M/M2″ tj stari okviri MiG-29UB
u MiG-29UBT (Product 9.51T) tj u SMT(koje Srbija vec posjeduje) a ovi ‘zmajevi“ koje je dobila od Rusije u M/M2-MRCA
. ,.(iste zmajeve od Belorusije ce takodje unapijediti u M/M2-MRCA
..sto predstavlja avione 4++ generacije,.

Razlike sa regularnom 29-tkom
https://www.globalsecurity.org/…/world/russia/mig-29m.htm

-sa najnovijim Zhuk-ME pulse-Doppler radar koji u prednjoj pousveri mogu dejstvovati po vazdusnim ciljevima do 120km,..a za zemljane i morske uocavati i prepoznavati do 250km i dejstvovati zavisno od tipa rakete na ciljeve do 150km udaljenosti(stare 29-tke vazdusne ciljeve mogle viditi samo 40km i dejstvovati najdalje 25km).
Prati 10 ciljeva i dejstvuje na 4
The airborne radar provides facilities for detection of air targets at ranges up to 120 km, track-while-scan of ten targets and attack of four targets at a time. In scanning surface targets, the radar detection range of destroyer-type target is 250 km and that of missile launcher-type target is 150 km.

-ne mora da koristi samo Rusku opremu (digitalno upravljanje FADEC) i aviomagistrala 1533b
-sa novom Klimov RD-33MK(OVT) pogonskom motornom grupom opremljenom sa bi-directional thrust vectoring izduvnicima(u usporedbi americki F-22 Raptor koristi „single-axis vertical thrust vectoring“).. i 3%-5% manjom potrosnjom(zavisno od rezima rada) u odnosu na stare 29-ke cija je snaga pogonske grupe RD33 bila SAMO 2x50kN ili 22,200lb-dakle 60% slabiji nego sadasnji u odnosu na ovu sadasnju RD33MK grupu. ‘Service life’ povecan sa 1500sati na cak 4,000 sati sa medju-remontnim povecanjem na 800sati
Snaga nove RD33MK pogonske grupe je 2x88kN ili (2x19800pounds{lb}=39,600pound force{lb}),…. za usporedbu F22 raptor ima 35,000 pound force(2x77kN)…dakle oko 12% jacu pogonsku grupu od F-22,..
-sa daleko visim unutrasnjim rezervoarom goriva i time mnogo vecim dometom(1000litara vise od orginalne 29-ke)..za 2/3 povecan domet, cak na 3500km
-cak 2.2 puta vecom nosivosti od stare 29-tke,..5000kg nosivost naoruzanja
-HOTAS sistemom
-HUD i nisan na pilotskoj kacigi
-IRST
– Specijalnim ‘stealth’ premazima koje smanjuje ZA DESET PUTA siluetu aviona na radaru u odnosu na bazni MiG29
itd
itd
MiG29M je 3.3 puta bolji od bazne verzije MiG29B
ps
a ovim glupim „bekanima i toljagama“ koji okolo lupetaju o starosti takvih 29-ki,..jer ocigledno ne razumiju,..mogu samo da im kao djetetu objasnim koliko se zaista prosipaju
To je isto kao kada bi pricali o BMW5 iz 1978-me i BMW5 iz 2018-te
Naziv je isti,..ali ti automobili i oprema na njima ni priblizno nisu isti.
Srbija ce sve svoje 29-tke unaprediti u OVT,..to je de fakto i de jure oprema sa MiG35

—-
Toliko o „srbijanskoj gluposti“kupovine koju izjednacavate sa hrvatskom

I sada, cisto kad ih procitas stidis se za njih sta lupetaju i koliko su zaista glupi

Odgovori
P

Dodatak za neupucene
Kada je kupac ruska vojska, avion ide pod nazivom MiG35
..a kada je inostrani kupac, avion ide pod nazivom MiG29M/M2

To je isti avion koji Srbija nabavlja,..posto vidim da mnoge to ovde zbunjuje.
Postojeci nasi MiG29 bice unapredjeni u SMT jer nemaju kompozitnu ojacanost ovih 6 „zmajeva“ koje su nam rusi poklonili,..ali ce ovih 6 i onih koji dolaze iz Bjelorusije biti de fakto sa zmajem i opremom ono sta ruska vojska kupuje pod imenom MiG35

m

Pantelija – stvarno ga lupate s tim cudesnim modernizovanjem MIG29. MIG35 ima fly by wire, avionika se kompletno oslanja na elektroniku, kao sto i sam kazes zmaj je drugacije gradjen itd itd. MIG29 je stara mehanika, nema tu upgradea na MIG35>…

m

Rusi su za MIG-35 ipak odustali od AESA radara, thrust vectoringa itd. Bilo je preskupo za domace kao i strane kupce. Zaista šteta jer je projekt obećavao i konačno bi doveo MIG29 do nekog respektabilnog nivoa, ali očito i do cijene gdje više nije interesantan.

N

Spisak želja. To ni Rusi nemaju niti im se isplati raditi, oni su sve bacili na Suhoje, a Migova se rješavaju. Uostalom koliko znam bilo je vijesti da je tvornica migova je pred bankrotom i vec odavno nisu nešto posebno izvezli, a to što i jesu im je vraćano zbog očajne kvalitete i nedostataka. Njih još samo država drži na životu ovakvim poslovima kao sa Srbijom dok se ne riješe svojih viškova.

N

Rečeno je bilo prvo da remont košta 185mio eura, potom da je to cijena i za oružje, potom za modernizaciju. Uglavnom svatko je pričao drugu priču i više verzija iste priče, da na zadnje više nije bilo jasno apsolutno ništa i to je bio i cilj, zamutiti vodu da se svakome može priviđati što želi.
Tek tu i tako je prosijavalo da je 185 mio samo remont i dovođenje na ICAO standard koji već imaju postojeći srpski migovi i ništa više, a modernizaciju tek treba ispregovarati i to naravno dodatno košta. Dali se to isplati na avionima kojima je resurs samo 700 sati ili deset godina do sljedećeg remonta za koji i Rusi kažu da ga ili neće biti ili samo još nategnuto produljenje resursa za pet godina.

P

Nec, max…

sve znate…nema vam se sta prigovoriti.
mozda bi I potpisnicima tih ugovora o modernizaciji objasnili sta I’m je sve u ‘paketu’?
…narodski receno, da komsiji crkne krava.
ne znam kako se to kod vas kaze.

N

Pavle ispričavam se ako si to osobno shvatio, ali to je doslovno sve bilo izjavljivano od Vučića, Vulina i ljudi iz vojske i raznih analitičara. Pogotovo frfljanje o generacijama 4, 4+ 4++ itd. , da bi ljudi iz vojske najzad rekli što je stvarno za sad.
Možda će i biti nešto od svega toga ,ali jasno je rečeno da se modernizacija tj. 3. faza mora tek dogovoriti, tako da se za sad ne zna što će biti u avionu.

P

Realno, niko od njih pojma nema o tehnickim detaljima, dinamici i sl, nemam ni ja. Oni imaju nekog ko prezvace sta im je razumljivo i masu s time. Nista licno, imate prepoznatljiv stav, nista vise od recenog. Opet, to je moj utisak.

s

Cini se da je Izrael potpisao ugovor za isporuku F16:
http://obris.org/svijet/ministarstvo-obrane-izraela-potpisalo-ugovor/

Odgovori
a

@Pantelija
puno želja, puno maštanja , malo istine
MiG 35 oznaka je za izvoz
do sada napravljeno komada – 3
prodan u izvoz, a niti domaćima niti jedan :)

sve sta si napisao su želje kako bi se , možda, srpska glupost u kupovini pokazala manjom od hrvatske

ko je ispao manje glup tek će se videti, držim fige i jednima i drugima
ali „naš“ MiG29 nikada neće biti 4++ generacije aviona

P

@antimitoman
:)
zaista lupetas gluposti
Kada je kupac Ruska vojska avion nosi oznaku i ime MiG35,..Isti taj avion kada je za inostrano trziste nosi ime i ocnaku MiG29M/M2-MRCA

radi se O ISTOM avionu

m

Jeste li vidjeli koliko u Srbiji ima neinformiranih ljudi? Otkako se srušio drugi G4 svi optužuju vojsku da zašto lete na 30 godina starim kršinama. Hoćemo li im mi iz Hrvatske objasniti da su 30 godina stari avioni zapravo tek budućnost? Mi to kupujemo da bi letjeli još 30 godina!

Odgovori
M

@max,ajde prestanise ponavljat,izgleda kao date placa sab.puno filozofiras.

m

Meli da ti odgovorim jednako – meni se cini da tebe placa Krsticevic kad stalno branis kupovinu 35 godina starih krševa, jedino objasnjenje je da dobivas pinku? Inace ja osobno ne bih nikad uzeo nesto od šveđana nakon iskustva u ratu i kasnije, bolji su nam bili i Rusi… Btw G4 je bio iz 1990e, znaci noviji od F16 koje kupujemo.

M

A eto! Sta je tu je! Nadam se da cemo bar dobiti tvornicu streljiva, da ce ZTC ugledati bolje dane, nebi se zalio da ulete i u LNG obzirom da su nasli plina da neznaju kud sa njim… iako bi radije da suradnja offset ili kako god ga zvali ide u smjeru pzo ili mornarice onako koji spyder, irondome, saar5 itd

Odgovori
K

Mene xanima jel se ovaj avijon vako zove po americkom precedniku barako bami

Odgovori
C

Barak ( Munja, Grom, Svjetlo)

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Mayer na: Vlada Srbije donela odluku o prebacivanju Muzeja vazduhoplovstva pod upravu Ministarstva odbrane; Prenose se sva prava, obaveze i imovina

Nemam pojma o stanju muzeju, bio sam tamo jednom mislim pre nekih 20 godina i zaista je steta sto muzej nije odrzavan i sto ne privlaci adekvatnu paznju. Ja sam u principu protiv militarizacije drustva i mislim da vojska nema tu sta da trazi. Vojska uzgred vec ima muzej (vojne) avijacije, cak su skoro nabavili…

18. Mar 2019.Pogledaj

Nixon na: Novi naziv Republike Makedonije na Vladinom Learjet 60 avionu

@Sava Знам шта сам написао, знам да је ово ваздухопловни портал, можда сам хтио рећи да недостаје застава са орловима.....

18. Mar 2019.Pogledaj

Boban na: Potpisan ugovor o korišćenju dela „Morave“ za putnički avio-saobraćaj; Gradonačelnik Kraljeva: Prvi civilni let krajem june ove godine

Turska je nudila 10 miliona kredita, al da ugovor o izdradi dobije Turska firma koja je trazila valjda 19 miliona ili tako nesto. Eto koji interes. Pozajmim 10 na kamatu, uzmem 19 odma i onih 10 mi vrate kroz koju godinu

18. Mar 2019.Pogledaj

Sava na: Novi naziv Republike Makedonije na Vladinom Learjet 60 avionu

Čoveče, pročitaj još jednom šta si napisao, i pogledaj dali to ima ikakve veze sa temom i sa činjenicom da je ovo vazduhoplovni portal.

18. Mar 2019.Pogledaj

Send this to a friend