BEG airport status
Da li je Hrvatska pogrešila što kupuje polovne avione F-16 i da li će to posvađati dva kuma? Prezentacija razloga odabira višenamenskih borbenih aviona juče u Zagrebu / Foto: MORH

Da li je Hrvatska pogrešila što kupuje polovne avione F-16 i da li će to posvađati dva kuma?

Po svemu sudeći odgovor na oba pitanja je: ne.

Očekuje se da Vlada Hrvatske danas formalno potvrdi odluku državnog Veća za odbranu koje je na osnovu rada stručne grupe za izbor višenamenskog borbenog aviona preporučila da se od Izraela kupi 12 letelica F-16C/D, lokalne modifikacije Barak. U pitanju je, jednom kada se ugovor potpiše i kada Hrvatska isplati 500 miliona dolara u sledećih 10 godina (dve rate godišnje, bez kamate) o najvećoj nabavci oružja za ovu zemlju u njenoj novijoj istoriji kao i prvom odobrenju Amerike i posledično Izraela za prodaju ove verzije Lokidovog aviona 4. generacije.

Kao i Srbija nekoliko meseci ranije, Hrvatska ovom nabavkom rešava probleme. Dva najbitnija odmah nakon tehničke ispravnosti su trenaža (nalet) i air policing. Za razliku od specifične srpske situacije (koja kakva god da je takođe rešava problem(e)), Hrvatski proces nabavke bio je otvoren (tender) i sudeći prema jučerašnjoj konferenciji za medije MORH-a, kontrolisan i na kraju transparentan.

Novi detalji

Pored objektivne činjenice da je proces nabavke višenamenskog borbenog aviona izuzetno interesantan zbog svoje kompleksnosti (preporučujem da pogledate ceo snimak konferencije za medije dole) politika je, očekivano, imala presudnu ulogu.

Kako je potpredsednik Vlade Hrvatske i ministar odbrane Damir Krističević juče rekao, ukupna cena je bila odlučujući faktor („Trebaju nam ostati pare za škole, bolnice…“). Pored računice (pretpostavke) MORH-a za ukupan životni vek i posledično cene po satu letenja najilustrativniji grafik sa jučerašnje prezentacije koju je držao vođa stručne grupe Davor Tretinjak (oficir koji je sproveo i nabavku Kiova) objašnjava najbitniji razlog zbog kojeg se Hrvatska odlučila za ponudu iz Izraela:

Plavo je cena nabavke, crveno projektovana cena ukupne eksploatacije kroz ceo projektovani životni vek. Barak je u zbiru oba parametra jeftiniji od prve sledeće opcije (Gripen) samo u delu cene nabavke. Zvaničnici su obećali da neće biti skrivenih naknadnih troškova.

Hrvatska je, prema rečima stručnog tima i ministra odbrane, obezbedila odobrenja i podršku OEM-a (Lokid Martin), letelice su već modernizovane (Barak standard, o kojem ćemo na Tango Sixu još pisati), dil uključuje (u prvoj fazi) američke rakete (nije precizirano koje) i municiju, garanciju i održavanje od strane tehničara Izralskog RV-a u periodu od tri godine uz „tehničku/logističku podršku tokom celog veka upotrebe“, izgradnju hangara od strane prodavca za avione na aerodromu „Franjo Tuđman“. Ugovor će obuhvatati remont (SLEP – Service Life Extension Program) i preobuku pilotskog i tehničkog sastava. Piloti će biti obučavani u Izraelu za vazduh-vazduh i vazduh-zemlja upotrebu danju i noću.

Ceo dil, kada se uračunaju ukupni operativni troškovi na kraju životnog veka, projektovano je, koštaće Hrvatsku do milijardu dolara. Načelnik generalštaba Hrvatske Vojske računa, kako je sinoć izjavio, na 65% operativne raspoloživosti svih 12 letelica a ovaj broj pravda i „ambicijama HRZ-a“ da učestvuje u NATO operacijama i van Hrvatske.

Ministar odbrane Krističević je nekoliko puta naglasio da će aktivno krenuti u kampanju prodaje usluge hrvatskih Baraka za obavljanje air policing misija u Crnoj Gori i Albaniji.

Prema najavljenom rasporedu prva 2 aviona stižu 2020., zatim 6 2021. i poslednjih 4 2022. godine. Izrael će, prema Krističeviću, uložiti u opremanje ZTC-a u Velikoj Gorici radi sticanja sposobnosti održavanja kao i u fabriku munucije.

Na kraju, posebno interesantno u poređenju sa Srbijom, načelnik Generalštaba Hrvatske Vojske zahvalio se pilotima i tehničarima koji lete i održavaju MiG-ove 21.

Starost aviona

U prethodna tri dana činjenica da su odabrane letelice proizvedene krajem 80-tih godina naišla je na višednevnu intenzivnu osudu portala Defender (koji je posredno pomenut na konferenciji za medije u kontekstu neprecizno iznetih podataka) ali i opitnog pilota u penziji Ivana Selaka.

Selakovo mišljenje je fokusirano na starost letelica, očekivanje da operativna raspoloživost i posledično sati letenja po pilotu neće biti zadovoljavajuću ali i pitanja o tome da li je ceo proces od početka pravilno postavljen.

Interesantno je da je Selakov kolega i kum Ivica Ivandić, pilot u penziji i član stručne grupe za izbor novog aviona imao donekle suprotne stavove. Na kraju snimka konferencije za medije možete videti i njegovo obrazloženje kontroverze „starosti“ letelica.

Sve u svemu izuzetno interesantan proces za pratiti posebno iz ugla Srbije. Neuporediv sa našim (ograničenim) opcijama ali ilustrativan u pogledu transparentnosti, interesovanja javnosti i činjenici da je na državnom TV servisu uopšte dozvoljen komentar protiv.
 

 

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

Fa

Mogu samo da ponovim – vojno i politički sasvim logičan potez Hrvatske. F-16 je dokazan višenamenski avion, izuzetno kvalitetan i efikasan. Jeste 30 godina star ali ni naši MiG-29 nisu baš u cvetu mladosti. Ne bih previše detaljisao o razlici u kvalitetu i avionici između Falcona i Fulcruma, većina vazduhoplovnih entuzijasta koji prate portal Tango Six zna o čemu se radi. Pored odličnog aviona HRZ će narednih 10 godina razvijati i strateško partnerstvo sa Izraelom i potvrditi svoju privrženost NATO i USA. Na našu žalost mi se politički i vojno ponašamo kao članica Varšavskog pakta a okruženi smo EU/NATO zemljama. Koliko će to u narednom periodu izaći na dobro (i po naše RV i po državu u celini) ostaje da se vidi…

Odgovori
Th

Nece Izraelci dati Barak verziju oni će kao sve zemlje da izvede svotu je komponente da bude Downgrade avion, barak je napravljen da bude integrisan izraelskom elektronikom itd.

Ra

Niko nama brani da kupujemo nato oružje kao H145M, IHumwwe, colt M4, Hk 416,hk G36c I v itf
D.
Americke radare
Iz slovenije.itd

Ma

Pod cenu da nestanemo sa lica zemlje ne trebamo se pridružiti takvoj zločinačkoj mašineriji, biti na strani zločinaca i podržavati zlo je kao da ga sami činimo. Bolje da nestanemo sa lica zemlje kao junaci za jedan dan nego kao kukavice polako ali sigurno. Što se tiče mig-a29 i f16 to su dve stare mašine koje svet polako izbacuje a mi tek ubacujemo u naoružanje, s tim što smo mi u blagoj prednosti zbog resursa koji ce biti na 97% u odnosu na f16 i 65%, druga blaga prednost je što ćemo mi za 6m imati 10 potpuno spremnih aviona, a HR tek 2021 svih 12, Treća je cena, u 185 miliona je remont 10 aviona, modernizacija i naoružanje, rezervni delovi. Hrvatska za 400m ne dobija naoružanje… Neki hrvatski analitičari procenjuju da će Hrvatsku ovi avioni koštati blizu 800m…. Srbija bi tako mirno 2025 čekala ponude za novi avion jer bi resursi istekli tek 2028

Ha

Marko, tvoj entuzijazam je na mjestu.
Samo, koliko utemeljen?
Aj o 20 marki kako ce prije stici prva 2 Baraka u BR nego sto ce Srbija imati spremne migove?
O 50 marki da ce prije 2 Baraka u HR nego sto ce prvi donirano Ruski poletjeti.

Vi

Tacno tako mi jos na sovjetskom sistemu ,a oni pametno dokazano superioran sistem sa zapada.Nismo nista naucili od svih onih gubitaka pilota i migova 29..

Ju

@The Juwe bear Treba se prije ovakve izjave informirati. Na službenoj konferenciji za novinare MO i glavnog stožera HV je od ministra obrane jasno rečeno da se radi o verziji Barak i da je to prvi put da je Izrael dobio dozvolu za prodaju verzije barak nekoj državi. Kad bi se radilo o downgradeu bila bi to serijska verzija C/D prodaju koje SAD odobrava. Za primjer Bugarskoj nije SAD dao odobrenje za kupnju baraka, pa su kupili od Portugala f16 C/D. U svakom slučaju nije loše pogledati konferenciju za novinare ima na yt, dosta je detaljno objašnjen svaki aspekt ponude.

mi

@Marko
kad se priča o mašinama tu vrede pravila fizike, a ne emovija
nema zločinačkih i nezločinačkih mašima
odakle ti broj od 97 odsto resursa za MiGove?
i na kraju,
Hrvati trenutno imaju 12 ispravnih MiG21
neće gologuzi čekati do 2020. godine
najvažnije,
glupo i naivno je naše avijacije porediti kao moguće suparnike
i nama i njima su to igračke zbog prestiža a ne zbog ratovanja

Ba

@Marko, u cijenu je uključeno i naoružanje. To je i na press rečeno i to je razlika od švedske ponude. Kao što je uključena i izgradnja infrastrukture na Pleso. To je već sve rečeno. Upravo je proces u potpunosti transparentan i objavljen javnosti gdje je to i rečeno da nema skrivenih troškova što je Izrael i pismeno dao. Trebaš čitati pa komentirati jer stvaraš nepotrebnu pomutnju.

Ep

@Falcon
Zna se koja je cijena euroatlantskih integracija Srbije i Srba. I cijena hipotetskih srpskih F-16.
Odleti sokole slobodno.

@Hazader
Hoćemo li to prebaciti u eure i dolare, i pomnožiti sa 20? Ako je odgovor na oba pitanja potvrdan, možemo se okladiti.
Ukratko, ti tvrdiš da do 2020., kada će Hrvatska dobiti prve F-16 Barake, srpski MiG-29 neće poletjeti?

@Vik
Dakle, da je bila riječ o superiornim F-16C/D u nekoj okljaštrenoj izvoznoj varijanti a ne inferiornim sovjetskim MiG-29B, do gubitaka pilota i aviona ne bi došlo?

Ma

@Marko nisi ti pozorno pratio nastavu jel da?
Da jesi onda bi vidio da je u cijeni i jedna količina naoružanja.

bu

Ajde Marko, barem pročitaj članak.
Lijepo je navedeno da u cijenu ulazi i američko naoružanje (tražene su rakete dugog dometa). U cijenu ulaze rezervni dijelovi, dodatna tri motora, izgradnja hangara, simulator, obuka pilota i tehničara, trogodišnje servisiranje izraelskih stručnjaka u Hrvatskoj…
i sad usporedi cijenu od 420 mil. dolara za sve to plus 12 aviona i 185 milja eurića za 6, a koja ni izbliza još nije konačna cijena koja će do kraja i polijetanja 29-ki biti barem za 100 milja veća.

Ha

Moze.
Prebaci u € i pomnizi sa 10

Ba

Ajde Burke barem pročitaj članak o našim MIG29.
185 miliona je za 10 aviona.
A da će cena biti veća za još 100 miliona, da nije to rekla kristalna kugla?

Pa

jos ce vama da plate da letite
ma daj
sta jos stoji na raspolaganju…

la

@burke 185 milja za deset 29-ki, ne za šest. Cijena ne može porasti, jer je toliko izdvojeno iz budžeta, i ni eura više. Prethodno su izračunati svi troškovi, upravo zato da cijena ne bi iznenadno skočila, zbog nekih „nepredvidjenih troškova“. Složićeš se da je 185 milja za 10 aviona mnogo povoljnije nego 420 milja za 12 aviona?

Š

Inače, Blic je pred 2 dana objavio „ispod radara“ članak o tome kako će srpski MiG-ovi biti prilagođeni NATO/ICAO standardu. Zanimljivo.

B

185 miliona je da se migovi dovedu u operativno stanje i da se prilagode kupcu, plus da se malo uposli domaća remontna industrija, ako to tako može da se nazove. Ne bih ulazio u detalje, ali za te pare ne može biti reči o dovođenju na savremene standarde. O tome je bilo reči kao o nekoj budućj fazi, i pominjane su i cifre koliko bi to koštalo. Ja se nadam da je to bila samo priča za dizanje morala i za opravdavanje ovog „poklona“, te da nikome neće pasti na pamet da ozbiljno razmišlja o takvom bacanju para. Nadu mi uliva to što ova zemlja te pare nema. Osposobljavanje ovih polovnih aviona da lete još nekoliko godina je dobar potez, na kome treba stati. Njihova svrha i nije da ratuju, nego da može da se kaže da država ima ratno vazduhoplovstvo, da može da patrolira svojim nebom, i da može da osposobi (u nekoj meri) jednu generaciju pilota. Što je dobro za sada, a posle treba tražiti dugoročnije rešenje. Slično je i sa Hrvatskom, pa je mogla da prođe i jeftinije, ali su na njihovu odluku uticale i neke druge stvari, uključujući i bolju ekonomiju.

Fascinantno je koliki broj ljudi je spreman da realne priče doživljava na nerealan način. A da ne pominjem čiji je veći…

Be

A i s malim se moze dobro ubadat.

Mi

Nek im je sa srecom, nek ih dobro sluze. Po meni previse je to para, mozda su mogli da nadju neke jeftinije avione za air police jer im samo za to i trebaju jer realno sanse da hrvati udju u rat sa nama ili bosnom su minimalne-skoro nepostojece(srbija i da hoce nema cime da napadne a i nije luda da napada nato). Licno mislim da je ovo cena onih besplatnih kiow-a, vojne pomoci i clanstva u nato…

Odgovori
ve

@Vik mi nismo gubili migove i pilote zato sto je avion sam po sebi los nego zato sto ti avioni nisu odrzavani kako treba niti su prolazili kroz procese modernizacije.Drugo nismo mogli da obezbjedimo da nasi piloti imaju pristojan nalet i da budu utrenirani da te avione koriste na najboli moguci nacin.Trece znacajan broj mig 29 izgubili smo na zemlji a i ostalih tipova aviona sto znaci da nismo bili u stanju da obezbjedimo uslove da ti avioni prezive bombardovanje.Cetvrto nema te drzave u svijetu koja je uz takav odnos snaga mogla da pruzi bolji i casniji otpor NATO avijaciji nego sto je uradilo nase RV iPVO 1999.Peto uzimajuci sve gore navedeno najpametnije je bilo da se mig 29 s obzirom na stanje u kojem su bili usled neadekvatnog odrzavanja i nedovoljne obucenosti pilota nisu ni koristili kao mjera protiv NATO avijacije.Sesto neces naci ni jednog strucnjaka za borbene avione iz bilo koje NATO drzave koji ce o mig 29 iznijeti misljenje koje taj avion toliko ponizava u odnosu na zapadne kao sto cine pojedini komentatori na ovom portalu.Srbija nema para za nove avione ni ruske ni zapadne proizvodnje a nema ni Hrvatska i to je sustina problema.Srbije ne moze nabaviti sve i da hoce avione zapadne prozvodnje jer to NATO ne dozvoljava.Zato je modernizacija postojecih mig 29 uz dopunu njihovog broja jedino rjesenje za narednih 10 godina.Eskadrila F16 baraka starih 30 i vise godina nije prijetnja za Srbiju cak ni sa PVO sistemom koji trenutno ima.Ulaganjem u PVO recimo samo nabavkom odredjenog broja Pancira S1 sva prijetnja od strane hrvatskih F16 je neutralisana a da ne govorimo o stvaranju jednog uvezanog i solidno opremljenog PVO sistema.Zamisli da je samo 12 recimo F15 koji je svakako superiorniji avion od F16 napalo Srbiju 1999 koliko bi ih preizvjelo taj napad?

Vi

@Vesko i drugi koji se uzdaju u nase sadasnje(40 godina stare kubove) i buduce pvo ruske proizvodnje.Sirija sada i uz bukove i s-ove i sve drugo sto mi samo mozemo da sanjamo svaki drugi dan je bukvalno preorana od amerikanaca i to stradaju i ruski i sirijski vojnici.nisam ja toliko mislio na avione i tehniku samu da nismo naucili lekciju,vec da izaberemo pravu stranu.Ali ako ljudi hoce slavno da izginu to je druga stvar.

Vl

@Vesko
Kakve veze oma prodaja borbenih aviona sa članstvom u NATO? To je mantra koju proturaju proruski botovi. Jel Švajcarska član NATO? Jel Švedska članica NATO? Jel Saudi Arabija ili Izrael? Koliko ja znam nisu a ako grešim nek me neko ispravi.
Hrvatska je dala primer kako se obavlja dobra kupovina i kupuje tehnologija, usvaja nova doktrina ratovanja i vrše pripreme za eventulna dešavanja na Balkanu. Svidelo se to nama ili me bolje su uradili od nas. Nama avioni stoke na ledini ma otvorenom, to se Hrvatskoj neće desiti.

Vl

Reč stoke zameniti sa stoje.

Km

“ Kada budete kupovali vojnu opremu, nadam se da ćete misliti isključivo na SAD”, rekao je Tramp na samitu inicijative Tri mora u Varšavi.
http://www.politika.rs/sr/clanak/384399/Tramp-zemljama-Tri-mora-Kupujte-americko-oruzje-i-gas

Ovo je odgovor zašto se Hrvatska opredelila za polovne američke avione umesto za nove švedske.

Odgovori
mr

Izbor ovog aviona je veoma povoljan razvoj dogadjaja, za Srbiju ,pre svega.Verovatno će barak biti na nekom nivou opreme s kraja devedesetih,a to je nama dobro poznato.

Odgovori
Pe

Pobogu, zašto bi bilo šta bilo ovako ili onako za Srbiju!? Zar još uvek ima ljudi koji misle da može (treba) ponovo doći do nekog sukoba?

Ba

@mr, ti očito neznaš što je izraelsko ratno zrakoplovstvo i njihova industrija. Ovi Baraci su na nivou blok 50+. To je rečeno na press kao i pukovnik Ninić (pilot) koji je bio u Izraelu i pregledavao zrakoplove te je rekao da se Baraci mogu mjeriti sa daleko malđim zrakoplovima. Izrael je Barake stavio skoro na nivo F 16 Sufa. Oni su operativni i udarna su snaga i dan danas IAF. Njih ne treba modernizirati.

Ba

Radi se o ovim Baracima. Na vježbi ove godine u Grčkoj.
https://www.youtube.com/watch?v=gT-mtoF9qJk

Ep

@Petar
Ma ne, povijest/istorija su završili.
Jesi li prodavao bratstvo, jedinstvo i pacifizam 1991-1999 svojoj braći u SFRJ, SRJ?

Do

@Barba
Barak je Izraelski naziv za f16 C/D block 30, isporuceni 1987-8 godine u okviru programa peace marble 2. Evidencijski brojevi za C verziju su od 301 do 398, a za D verziju od 22 do 88.
Barak ll je naziv za block 40 koji su isporuceni 90-ih, a Sufa je block 50.

Ed

@Doktor,
To sto kazes je sve tocno, isto kao sto je tocno ono sto je rekao Barba.
Naime svi Barak su modernizirani prije dvije-tri godine i tada su dovedeni na nivo koji karakteristikama odgovara Soufli (block 50)
http://m.iaf.org.il/2392-36154-en/IAF.aspx

Ba

@Doktor, sve je to poznato i neznam sta si htio reći? Vidi se po brojevima koja su nabava. RH je dogovorila nabavu iz Peace marble II ili ti Barak odnosno D varijanta Brakeet.
http://www.f-16.net/f-16_users_article7.html

Ba

@Doktor, bez obzira na godište i blok, avioniku je IAF dizao. Usprkos što je F 16 Barak sa kraja 80-ih avionika mu je u rangu blok 50 što je i rečeno na presici. Peace marble III su također barak ali II i izvorno blok 40 ali samo izvorno kao i Barak blok 30. IAF je to dizao i danas su udarna snaga IAF-a.
Ovo su F 16 c Barak nabavni blok 30 na vježbi u Grčkoj ove godine i upravo te je RH odabrala.
https://www.youtube.com/watch?v=gT-mtoF9qJk

Ba

@Doktor, nisi ništa rekao što nije poznato. F 16 barak je izvorno blok 30 iz programa peace marble II ali je upgradan do nivoa blok 50. U tome je snaga izraelske avio industrije i svakako su ti baraci još uvijek udarna snaga IAF i u upotrebi. F 16 a/b NETZ je umirovljen 2016.
Sve što si napisao je poznato.
http://www.f-16.net/f-16_users_article7.html

@Barba
Jesi li siguran da je snimak sa You Tube-a iz Grcke obzirom da se pri poletanju u pozadini moze videti veci broj Tornada i Tajfuna?

zanemari, video sam da su Italijani bili.

Do

@Barba
Naravno da sam napisao sve što je poznato, sigurno neću pisati nagađanja da je block 50 kad nije.
Da bi to bio mora imati drugi motor i radar ali to nije menjano, elektronika jeste gotovo sva i vršena je integracija novijih raketa. Izrael je sigurno jedna od najvećih sila u pogledu elektronskog ratovanja, ali je pitanje šta vam mogu dati od toga.

Ga

Doktor

Radar je mijenjan.

Be

Alo ekipa, mislim kako bas i niste razumjeli poantu samog clank.

Odgovori
Ze

@beduini,napokon ti.bez tebe bi ovaj portal propao,vecsam mislio dasi umro.ajde jedanput uzivotu nemoj Fiozofirat.

Ai

Zeljko,
Moram priznati da u zivotu nisam video nepismenijeg coveka. Ima vas i pod drugim imenima,ali uocavate se na kilometar. Stvarno neverovatno, s obzirom da koristite internet.

A sto se tice clanka,na njemu je danas posebna vrsta komentatora, da ne kazem sa posebnim potrebama. Ako me razumete. Cast za par izuzetaka.

Be

Ista vrsta komentara od jednih te istih nis koristi pojedinaca.

Dobro, sustav je prozvakao ovaj tender za svaku pohvalu.
No, sto je sam tender srocen katastrofalno……to je vec neka druga tema

Go

Svaka čast na objektivnosti i korektnosti prilikom pripreme i uređivanja članka. Pratim ovaj proces od početka i mogu vam reći da su mediji puni neistina tendecioznosti i malicioznosti kad se radi o ovom pitanju. Naveo bi samo neke primjere koje je moguće čitati zadnjih dana:

Novi list:
„Ovi zrakoplovi su stari 30 godina, prema navodima proizvođača njihov životni vijek je 30 godina i 8.000 sati letenja. Ako uzmemo u obzir da su ga koristili Izraelci čije je zrakoplovstvo vrlo aktivno s mnogo sati naleta, odgovor se sam nameće.“

„Prije svega, Hrvatska se pouzdava u točnost izraelskog plana da ovi avioni, proizvedeni između 1986. i 1988. godine, mogu letjeti još 25 godina. Pri tome, Tretinjak se poziva na dokumentaciju Lockheeda Martina, osnovnog proizvođača aviona F-16, i njihov program SLEP produženja letnih resursa za 4.000 sati. Iako na samim stranicama proizvođača ne stoji da je taj de facto upgrade moguće napraviti na modelima Block 30, koji su ovi koji dolaze Hrvatskoj, već isključivo naprednije Block 40 i 50 verzije, brigadir je ustvrdio kako je Lockheed Martin naveo tu mogućnost i za ove starije avione.“

Večernji list:
„Nije mu jasno zašto zrakoplove nismo kupili direktno od SAD-a koji ima zrakoplove stare 10 do 15 godina – Mogli smo kupiti primjerice 8 zrakoplova, pa vremenom nadopuniti flotu – rekao je Selak.“

Index:
„No nije ih previše briga za to. Ionako su ih dobili na dar. Serija aviona koju nam Izrael prodaje dio je kontingenta koji su dobili od SAD-a u sklopu programa Peace Marble 2. Prema podacima iz knjige At any cost (Po bilo koju cijenu), Izrael je 1988. godine, baš one kada su proizvedeni avioni koje će Hrvatska kupiti, platio 213 milijuna dolara za 75 aviona F-16. Po cijeni motora. Mi ćemo ih platiti dvostruko više. Čak i da uračunamo inflaciju, ispada da su Izraelci avione koristili 30 godina i prodali ih za višestruko više novca. “

“ Rusi su Srbima uvalili rashodovane MiG-ove 29. Izvrsne avione koje će jako skupo platiti. Njima su Rusi iz zafrkancije izvodili letove nad Izraelom. Jer su mogli. Stisli bi gas do daske, preletjeli Izrael i pritom spržili motore. Izraelci su ih mogli samo gledati. “

HTV emisija „Otvoreno“:
„Vidović je potom kazao da nije sporno da su svi za kupovinu zrakoplovu, ali ne na ovakav način. Smatra da je proces bio netransparentan bez obzira na prezentaciju u srijedu i da bi bilo bolje da se možda kupilo četiri nova zrakoplova, pa onda kasnije možda kupovalo dalje.“

„SDP-ovac Vidović je pitao ministra jesmo li provjerili točno određene zrakoplove koje kupujemo i znaju li u Lockheed Martinu u kakvom su stanju zrakoplovi jer se američka tehnologija ne prodaje bez njihova odobrenja.“

Dakle Država Izrael potpisivanjem ugovora (pravni akt) jamči sve ono što je na prezentaciji MORH-a navedeno, i tehničku ispravnost i sposobnost, i obuku i rezervne dijelove, i dozvolu proizvođača i SLEP, i izgradnju hangara i prilagodbu infrastrukture… Ne znam šta tu nije jasno?!
Avioni se plaćaju deset godina u ratama. Znači i to je neka vrsta garancije (ako se ne poštuje ugovor prestaje se s plaćanjem).
Piloti su definirali 12 plus simulator, kupiti četiri nije 12, kupiti malo Gripena pa malo F16, kupiti od SAD-a a da ih nije ponudio i sl.
Ako imate natječaj i procedre onda pravila ne možete mijenjati tijekom igre jer su ona definirana ranije i ako želite otkloniti sumnju u petljanje onda mora biti sve jasno. Mogli su amerikanci ponuditi polovne, već su ih ranije nudili, mogli su Šveđani ponuditi noviju verziju, mogli su i polovne jer je upit išao u Švedsku a ne Saabu, mogli su Grci ponuditi svoje avione s nadgradnjom i SLEP-om ali nisu, došlo je ono što je došlo a na onima koji su izgubili natječaj ostaje da se pitaju jesu li se dobro pripremili ili su mislili da će podmazat pa da će stvari ići same (čitaj Patria).
Mene bi osobno više interesiralo ono što nije rečeno, a to je elektronika i nadgradnja koja je izvedena na osnovnoj C/D Blok 30 verziji, te usporedba s Blokom 50. Radar, rakete, sustavi i senzori…

Odgovori
Do

Barak nije nadogradnja već je takav proizveden u Americi po izraleskim zahtevima. U poređenju sa ostalim Block 30 ima veći vertikalni satibilizator, veću nosivost i težinu, jači stajni trap, D verzija ima grbu između kokpita i repa . Radar je isti kao na block 30 to mu je najveća mana, a najveća prednost je Izraelski ECM ali pitanje da li će ga dati sa njim.

xp

Sa presice ukratko:
BVR je trazen u RFP (korejac zbog toga otpao)
Derby je do 50km
Derby ER je do 100km

Avioni dolaze sa USA Ubs, nakon toga možemo,tj imamo slobodne ruke za naručit Izraelsko, tako je rečeno na presici.

Avioni sada imaju 4800 sati naleta,množi se sa koeficijentom 1.6, znaci nekih 7800 sati, na 8000 se radi SLEP

Avioni će biti u potpunosti rastavljeni i pregledani, 13 kriticnih točaka zamjenjene sa novim originalnim dijelovima iz LM
3000 sati naleta nakon SLEP, sasvim dovoljno za 20-25 godina.

3 godine „besplatno“ održavanje od strane Izraelskih tehničara koji će biti stancionirani na Plesu, uz obuku naših tehničara.
ZTC će biti obučen za servise nivoa 1 i 2.
ZTC ce najvjerojatnije biti prodan/pridodan strateškom partneru (Izrael)

Izgradnja hangara za svih 12 aviona (ukljuceno u cijenu)
Moguća izgradnja tvornice streljiva.
itd.

Odgovori
xp

Zaboravih
3-godišnja dnevno/noćna obuka naših pilota u Izraelu kreće od potpisivanja ugovora(ove godine), takodjer uključena u cijenu.

3 rezervna motora ,takodjer uključena u cijenu.
2 simulatora ,takodjer uključena u cijenu.

Ba

@xplax OVO JE sve točno. To je sve rečeno ali bih dodao da je država Izrael dala pismeno jamstvo da če osiguravati rezervne dijelove za iste cijeli životni vijek.

Mi

Hangare ne prave izraelci, to je plus 200 milke

Ed

@Milan,
Hangare, na Plesu, za svaki od 12 aviona sa svom potrebnom opremom u njima GRADE IZRAELCI, to je potvrdeno na presici da je dio ponude.
Hangari ce biti takvi da ce se avioni za let pripremati u njima, a ne kao sto je sada da moraju prvo na stajanku za pripremu.

Be

Koji hangari?
Jel tko kakve bunike konzumirao u zadnje vrijeme?

Hangari su vec napravljeni, postoje
Zar treba nove graditi???
S kontroliranim uvjtima???

ti

Hangari su u cijeni . slusaj ponovo presicu

Ba

@Milane, ni ti nisi bio na nastavi. Hangare prave izraelci.

In

Citat iz danasnjeg ocitovanja Izraelske ambasade u Zagrebu:

Izraelska ponuda predviđa isporuku 12 aviona s NATO-ovom kompatibilnom opremom i naprednim avionskim sustavima, osobnom opremom pilota, F-16 simulator letenja, obuku pilota i tehničkog osoblja u Izraelu po načelu „obuka obučavatelja“, inicijalni paket pričuvnih dijelova, paket opreme za zemaljsku potporu letenju, inicijalni paket naoružanja, izgradnja i prilagodba infrastrukture te tri godine cjelokupne logističke potpore.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/izrael-je-zadovoljan-odlukom-hrvatske-nase-zrakoplovstvo-jedno-je-od-najboljih-na-svijet-1235935http://www.vecernji.hr

xp

@Beduin
Hangar postoji za 3 zrakoplova. Svrati na Pleso i uvjeri se.
Ne prosipaj to malo pameti sta imas po komentarima.

Zo

@Vik
Ne bih upoređivao ono što su srpski migovi doživeli 99 i div junaci koji su pored svih spoznaja šta ih gore čeka sedali u avione bez razmišljanja i kretali na izvršenje zadataka sa današnjom situacijom ili ovim kontekstom hrvatske nabavke f16. Isti takvi avioni nisu se baš našetavali preko Srbije bezbrižno 99e, uz sva najmodernija sredstva za radarska ometanja koja su ih pomagala. To Hr niukad neće imati. Nato je nešto potpuno i neusporedivo drugo. Oni, uz svu nabrijanost pojedinih, ponavljam, pojedinih prijatelja sa druge strane Dunava ne mogu biti neka briga ili poziv na nauk. Realno, Srbija već sada ili bolje reći još uvek ima više nego dovoljno jaku PVO da se izbori u nekoj ne daj Bože situaciji s ovih 12 aviona od kojih nikad neće biti 100% operativno. Ni u jednom vazduhoplovstvu nikad nije pa tako neće ni kod njih. Uz dodatak da se radi i vrlo konkretno dogovaraju stvari s kojima SRB ipak hoće još pojačati svoje odbrambene kapacitete. Tu pre svega mislim na sredstva namenjena PVO jedinicama.

Odgovori
Be

Mislim, tebi je naravno jasno kako je motiv ovog clanka nesto sasvim drugo?

Fe

Zorane tvoje usporedbe i analize su totalno promašene. Hrvatska kupuje svoje borbene lovce F16 isključivo i jedinog razloga baš kao i Srbija a to je da ne izgubimo mogučnost nadzora svog neba. Nitkom ne pada napamet da ikoga napada ni sad a ni u budučnosti. barem što se nas tiče a ako bi nekom pala na pamet da napada Hrvatsku branili bi se s onim što imamo upravo kao i Vi 99-te !

Ve

Nećemo i nezelimo da ratujemo pa u kontekstu toga…

Ne

Sve što je rečeno na presici stoji osim jedne tvrdnje-godine eksploatacije. 25-30 god!?!?!? Ma dajte molim vas.
Ovom kupovinom kupujemo vrijeme,tj iducih 15 ak god i ako zaista želimo napredniju avijaciju,već sada moramo kalkulirati što kupiti do 2035 te najkasnije.

Ono najbitnije što dobivamo ovim dilom je sposobnost i znanje pilota,tehničkog osoblja i važne infrastrukture za neke buduće modele…možda F 16 vipere.

U ovom trenutku HRZ krece praktički od nule,što se tiče nadzvučne borbene flote. Ovo što smo imali do sada i brojne nesretne improvizacije s mig 21 avionima više nebu prolazilo.
Samo i isključivo sustavni rad i pametno planiranje za ubuduće.

I bez “kumskih veza“mislim 😊

Odgovori
xp

Tako je Nenad,
15-20 godina max, al važno je da uvedemo famozni SUSTAV, za zapadne zrakoplove 4. generacije.
Nakon što imamo sustav,tj infrastrukturu, tehničare, pilote i još mnogo toga, nije problem nadokupiti modernije i novije verzije f16 tipa blck70 ili Sufa itd…
Puno ce biti jeftinije nego sada, jer ćemo onda imati razrađen sustav.

A sustav je ono što plaćamo mnogo, ne avioni.

Mi prelazimo sa 2. generacije sovjetske/istočne tehnike na 4. generaciju zapadne tehnike, što je kvatni skok, i trenutno nemamo ništa od tog SUSTAVa spremno.

Dopizdih sam sebi sa sustavom.

Ba

@xplax, upravo tako. to neki nemogu shvatiti.

Me

@nenad,daj prestani filozofirat.ti znas kolikoce letit!nevjerovatnoje koliko ovdje ima sveznalica.

Mi

Ja nikako ne mogu da shvatim ni nas ni njih, zar nije bolje kupiti dobar PVO sistem umjesto borbenih aviona?

Odgovori
Ne

Dobar pzo sustav obavezno.
Ali nije isto imaš li borbenu avijaciju ili ne. Ako nista drugo za nadzor vlastitog zračnog prostora. Slovenci navodno godišnje placaju 25-30 mil € drugima. Koliko bismo placali mi koji imamo veci zracni prostor za ndazirat? × 2 ili čak i više.

I Srbija i Hrvatska MORAJU imat svaka po eskadrilu najmanje. Ne da se međusobno istrijebimo vec zbog praktičnih razloga.

Ke

PVO moze samo jednu stvar, oboriti avion, a i to ne funkcionira samo tako. Ponešto se pita i avion. Primjerice Izrael je izvršio napade u dubinu Iraka neovisno o njihovom PZO.

Multirole lovac ipak može više toga, može izviđati, može presresti i spustiti avion, može ga oboriti, a može i pogoditi visoko vrijednu metu.

Neusporedive stvari.

go

O boze budale. PVO-om ćeš air policing radit

Mi

Kako PVO-om raditi air policing? Pucat ispred nosa?

K

Nije, jer nema tog PVO sustava koji može oboriti 100% neprijateljskih aviona, ili koji može sam u potpunosti spriječiti prodor protivničke avijacije.

Ga

Milers

Ajd ti sa PVO sistemom radi air policing!?! Borbeni avion ti je sustav koji može izvršavati najveći broj različitih zadaća. Ni jedan sustav u vojsci ne može izvršavati toliku lepezu zadaća kao borbeni avion. Zato i je tako papren.

mr

Koliko ja znam borbeni avioni su pre svega ofanzivno oružje i oružje odvraćanja.Takodje, pvo je odbrambeno oružje,ali takodje oružje odvraćanja.Mora se imati i jedno i drugo kao celina.Lovačko bombarderska avijacija šalje poruku da je iznenadni udar uvek moguć, ako zatreba.

Mi

A može li neko da objasni praktičnu svrhu air policing, tj. od strane koga je ugroženo hrvatsko nebo u ovom slučaju? Ili srpsko recimo!?

Ne

Milers

Trenutno niotkoga.

Komercijalne aviokompanije plačaju Srbiji ili nama naknadu za prelet/korišćenje našeg zračnog prostora npr.
Ako nam zračni prostori nisu štićeni,znači da ih se smatra nesigurnim.Tada će te aviokompanije letjeti preko Mađarske i Rumunjske te njima plačati “naknadu“ jer one štite vlastite .

Štititi vlastiti zračni prostor znači imati dežurni dvojac lovaca plus treći lovac ako koji od prva dva nemore poletit. Oni dežuraju 24 sata dnevno 365 dana u godini kako bi presreli neidentificiranog uljeza koji bez najave ulazi u štićeni zračni prostor. Ili kako bi ga oborili u ekstremnom slučaju.

Mi

@Nenad
Hvala za pojašnjenje, znači ako su dovoljna tri aviona za air policing, uzgred rečeno NATO termin za brzo djelovanje u slučaju napada, zašto i jedni i drugi težimo da imamo toliko aviona? Ne postoji drugo objašnjenje nego „mini trka“ u naoružavanju! I nažalost i vaše i naše kante su efikasne samo u slučaju da se mjerimo čij je veći ili da jedni druge napadamo, za sve ostale su glineni golubovi! Zato je bolji dobar PVO pa ko voli nek izvoli.

Ne

@ Milers
“Tko ne hrani vlastitu vojsku,hrani tuđu“. 12 F-16 ili 10 mig-29 nije dovoljno za ozbiljno ratovanje. Ali je važno imati tu sposobnost. Ma tko može govoriti o lokalnoj utrci u naoružanju s tako minornim brojem od 12 ili 10 aviona.
Osim toga postoji sporazum nakon rata 90 ih koji određuje koliko vojne opreme može imati Srbija a koliko Hrvatska u svim granama vojske.

ha

Tko kaže da PZO ne može obavljati air policing? Naravno da može! Kako? Najprije, „policing“ je izvedenica riječi „police“ ilitiga policija ili po vaški milicija. A zna se kako Mile radi: prvo batinom po glavi pa onda postavljaj pitanja. U tom (balkanskom) duhu i PZO može obavljati air policing: ako se putnički avion ne javlja kontrolnom tornju lijepo ispališ rakete prema njemu. Pa ako tko preživi, postavljaš pitanja zašto se nije javio tornju. A onda ga opet prebiješ jer se nije javio. Dakle, PZO itekako učinkovito može obavljati air policing.

Mi

@Nenad
To za hranjenje vojske ste 100% u pravu ali ja i dalje stojim na tvrdnji da je bolje imati ozbiljan PVO a slabiju avijaciju nego obrnuto, prvo što avijacija je ofanzivna tehnika u glavnom a PVO je defanzivna i kada se neko naoružava avionima meni to izgleda kao prijetnja. a objašnjavanje nabavke aviona radi air policing mi izgleda smješno, eto to je moj stav.

Ro

@harris. Nije ti palo na pamet da avion može imati kvar na komunikacijama, piloti nesvjesno isključili transponder, u otetom avionu otmičari nemaju kompletnu kontrolu pilotske kabine. Drugo, osiguravajuće kompanije diktiraju uvjete za premije osiguranja kad su u pitanju preleti/koridori, ključni faktor za manje premije je sposobnost zemlje da izvrši vizualnu identifikaciju aviona koji ne odgovara na pozive ATC-a.. Ako još uvijek imaš problem razumjeti u kakvu glupost očito vjeruješ, možda ne bi bilo loše da te neki policajac na cesti onako malo izlupa, preventivno, bez postavljanja pitanja.

ha

@Robert,

zar si stvarno toliko glup da ne kužiš sarkazam? Ovo je bilo retoričko pitanje, očito ne kužiš.

Be

Alo, ljudi, jesmo mi citali isti clanak???

Odgovori
С

„Кум није дугме“, а рециклажа је, дефинитивно, посао будућности…

Odgovori
iv

Pa s obzirom da je Hrvatska clanica Nato-a kupovina Barak-a i nije bas nekakva premija.Srbija na primer nije u savezu ni sa jednom drzavom ali je ipak dobila kakvu takvu ponudu od Rusije.U finalu srpsko lovacko vazduhoplovstvo ce biti i te kako uporedivo sa hrvatskim.Ni jedna ni druga zemlja nece biti prezadovoljne u narednih petnaestak godina (po meni najbolje je to objasnio Ivan Selak probni pilot ) ali Srbija stoprocentno nije mogla nista bolje dok za Hrvatsku nisam siguran

Odgovori
le

To što je Srbija izvukla maksimum mogučnosti, a Hrvatska možda i nije ne znači da je Srbija bolje prošla. Upravo suprotno.. I Hrvatska i Srbija će produžiti postojanje svog zrakoplovstva za približno jednak broj godina ali Hrvatska dobija modernizirane zrakoplove kojima pored toga hvata i tehnološki priključak sa razvijenim svijetom. Ovi zrakoplovi imaju zbog svoje opreme posve nove mogučnosti (lasersko navođena ubojna sredstva, pametne bombe, rakete i radari za BVR djelovanje, elektronsko ometanje…). Srbija se još nije jasno ni izjasnila da će modernizovati 29’ke, što ako se i odluči će koštati papreno, te će investicija dostići ono što je i Hrvatska potrošila. Ukoliko to ne učini, što je po meni najvjerovatnija mogučnost, ostaće tehnološki na nivou 80’ih što se tiće mogučnosti zrakoplovstva, te će bitno zaostati. Ponavljam ukoliko Srbija ne modernizira svoje zrakoplove neće biti uporediva sa Hrvatskom čak i kad se radi o tako malom broju zrakoplova s obe strane jer neće imati bitan broj mogučnosti koje se otvaraju Hrvatskom zrakoplovstvu.

St

Nasi MiG29 su mnogo bolji od tog Baraka. U svakoj bliskoj vazdusnoj borbi Barak nema sta da trazi. Barak je unisten peskom u pustinji.
Kada nasi dobiju Zuk radare moci ce da skidaju Barake s neba i sa vece daljine.

In

I tako se to radi…..Komsijama puno srece, da upucaju sav resurs i da avione azraubuju u miru.

Nije bitno ovaj ili onaj ali obrazlaganje odluke uz punu transparentnost je za svaku pohvalu i svaka im cast.

Zadrsku Selaka i slicnih vezujem iskljucivo za iskustvo rada samo sa Ruskim hardverom gde je zaista veliki problem zivotni vek zmaja i sistema kao i same pogonske grupe te svako pominjanje produzenja roka ili slicno stvara mentalnu barijeru.

Avioni ce dobiti sasvim pristojan zivotni vek posle remonta koji ce Hrvatsko RV morati itekako da se potrudi i napregne (hajde da se kladimo da nece) da potrosi.

Sa druge strane kvantni skok u obuci, taktici, eksploataciji, ratnoj filozofiji koji ce doci sa ovim avionima je apsolutno neprocenjiv a to ce postati temelj i baza buduceg Hrvatskog RVa.

p.s za vatrene navijace…taman da ima 300 migova 29 ko kruske bi popadali u eventualnom sukobu ako pogledamo nivo znanja i taktike sa kojima Srpsko RV raspolaze i pravac u kome ide i ono gde ce Hrvatsko RV biti za par godina…..

A hajde neka se neko usudi da prikaze slican grafikon za Srbiju…..cena nabavke plus totalna cena u eksploataciji koja ukljucuje i odrzavanje i rezervne delove i remonte i raspolozivost flote i sve to svedeno na cenu jednog sata leta…..Ili da opet pustimo Bilbiju na televiziju da motovise laicke mase….

Odgovori
Dr

Komšija smanji doživljaj dali ke tebi jasno šta su 200 MiG-ova na tih vaših 12 F-16.
Naravno morate biti bolji od VS taman posla . Meni se nekako ovo poklapa sa Vojnim odnosima Rusije i USA , Ameri galame „nama niko nemože ništa “ a rus mudro ćutii smeška se … šta želim reći nije uvek bitno naoružanje to se pokazalo i ’99 . Džabe Amerima f-117 „Nightfalcon“ kad ga obori raketa druge generacije „NEVA“ . I ,Da, da spomenem jel beše ono KUB razvali onog F-16 nad Srbijom BLOK 40 ?????
ima jedna uzrečica u Srbiji koja kaže “ nemoj da se k..čiš , kad neznaš da letiš !!!

In

E moj Dragane…..

Nisam ja komsija….ja sam nas…..a znam zasto to pricam….jel kad HV RV prodje trening i takticku obuku u Izraelskoj skoli…..mogu posle da se zamene sa nama uzmu nase 29tke a nama daju F-16 da ih koristimo bas onako kako znamo i opet bi nas poobarali ko zrele sljive….

Smanji dozvljaje zemljace….

Vu

Inzenjeru….ako se ikada sretnemo imas cugu od mene 😉

Potpuno si u pravu, ja vec dva dana zelim to isto napisati, ali posto sam Hrvat nisam htio uzburkavati situaciju. Vise volim komentirati u nekom strucnijem i normalnom tonu.

Komsija Dragan ocito ne zna sto je IAF i da su piloti IAF stvarno najbolji na Svijetu, te ne zna kakve su operacije izveli sve sa F-16.

Gledao sam jedan filmic na youtube gdje pilota RVS pitaju koji je bolji avion Mig-29 ili F-16. A on odgovara da je Mig-29 samo najbolji sportski avion u klasi……dakle sve jasno.

A to je jasno i generalima RSV-a zato se i trude modernizirati i dograditi Srpski PVO i na sve nacine nabaviti sustav S-300.

A jos bi komsiji Draganu porucio neka mirno spava jer ga HRZ nece bombardirati. Hrvate ne zanima nikakav rat,niti Srbija niti ista u vezi nje. Jedino sto zelimo da i dalje kupujete bajadere i kiki bonbone od nas 😉

Jos bih rekao da je HRZ sa ovom nabavom prosao odlicno. Jer je za male novce kupio moderno zrakoplovstvo i presao sa Ruske tehnike na zapadnu. I da ovo sve platimo duplo opet smo u plusu. A jos k tome ti novci ce se vratiti u Hrvatsku kroz gospodarsku suradnju. Nadam se da ste pogledali i video u clanku. Sada vi vidite jesmo mi lose prosli ili ne.

Zo

@ Vukovarac
Cuj zemljace, lepo si to komentarisao ali ipak i tebi su ipak vec sada krila veca od onih na tim 16icama. Vise je navijacke ostrascenosti i kod tebe iako se trudis reci da nije tako. Prijateljski osvrt na neke tvoje komentare. ☺
1. Izraelski pilot sigurni jesu medju najboljima na svetu ali polovina obuke hrvatskih pilota ce biti provedena na simulatorima. Ali ni Rus ne leti na letecim tepihu. Proveri kako su se okretali za 180 i americki i izraelski avioni iznad Sirije. Imas more informacija o tome. Obrnuto bas i nije bilo.
2. Ja sam i ranije pisao pa su me neki s druge strane Dunava pljuvali kad sam govorio da ce u tim aparatima biti tek B od Baraka o cemu juce pisu i vasi mediji. Zanimljivo sa tapiju na najvrednije elemente nisu stavili Izraelci vec Amerikanci.
3. Svaki pilot ima svoju preferenciju i slobodu da kaze sta misli. I ja vozim bmw a imam bolje misljenje o mercedesu sto ne znaci da sam u pravu. Potrazi snimku sa aeromitinga u Lublinu i sraz f16 i mig29. Nista nije crno belo.
4. Nema straha kod Srbije da ce ih hrvatski avioni bombardovati. Medijska pripetavanja su jedno ali ako nesto znas o Srbima to sto ste vi kupili straha i nemirnog sna u Srbiji stvarno nece doneti. To ipak mogu tek puno veci igraci. A oni nas jos savijaju ali ne pucamo i dalje. Pozdrav gradu na Dunavu i tebi.
A sad idem po jednu kiki bonbonu. 😉

Ga

Zoran Vu

Mi smo kupili Baraka, ne B, ni Ba ili šta već. U Govoru stoji Barak. Kad je tender otvoren, točno se napisalo što se traži od budućeg borbenog aviona, a to je da može ići u dubinu neprijatelja i izvršavati zadaću. Znam iz druge ruke, da su naši poslije pregleda dokumentacije svih ponuda ocijenili Barak boljim i od Gripena. Prvi je bio F16 Block 70-72, drugi Barak, treći Gripen, pa Grčki koji je isto F16 block 30, isti block kojeg mi kupujemo, ali moderniziran sa izraelskom avionikom. Svi ti avioni su već u aktivnom sastavu IDF-a. Bit će samo zamijenjeni komunikacijski sistemi da budu u skladu sa NATO standardom. Ostalo je Barak.

Vu

@ Zoran Vu

Ne bih bas rekao ja sam vise bio nekako za Gripen, naravno dok nisam malo procitao i usporedio zrakoplove. Ali da oni to sve i pocupaju sa Baraka to je i dalje odlican i perspektivan zrakoplov. Ono sto sam ja cuo i sto je bilo na predstavljanju u MORHu da su zrakoplovi modernizirani na standard Barak 2020. Nemamo razloga nevjerovati tome, a pusti ti sto sve mediji pisu, oni bas nisu ni objektivni ni realni, a moraju prodavati novine.
1. Gledao sam ja neki od tih filmova, a gledao sam i druge kako rusi lete blizu americkih bombardera i kako nadlijecu americke razarace itd. To ne znaci da su vrhunski piloti, nego ludaci. Isto tako nikada nisam gledao da su rusi napravili neku akciju kao sto su izraelci odletjeli do Bagdada i bombardirali nuklearnu elektranu. Na toj udaljenosti sa F-16. A u jonkipurskom ratu su obarali ruse ko golubove. Jer su se rusi bahatili egipcanima da su nesposobni. Tako da kada su rusi sjelo u zrakoplove izraelci su ih razvalili.
2. Vec sam ovo objasnio, ali mi o tome ne znamo nista mozemo predpostavljati sto je opet na staklenim nogama.
3. Istina ali Mig 29 je ipak losiji zrakoplov od bilo kojeg F-16. Jedino gdje je Mig 29 bolji od F-16 je dogfight, a danas je to rijetko i nitko ne zeli riskirati u dogfightu. Da RVS ima Mig 35 e to bi vec bilo nesto ozbiljnije, a ja se nadam da je to za 20g logican izbor, kao sto je sada Mig 29 za RVS najlogicniji i pametni izbor.
4.Sto se tice srba, njih u dusu znam i jos uvijek ucim i istrazujem. Ali isto tako znam da vi hrvate podcijenjujete i uopce niste svijestni sto mi sve mozemo i sto smo u stanju napraviti. A to nam jako ide u korist 👍

Dunav pozdravljen nadam se da je kiki bio fin 😉

Kr

Gripen ms20 sa meteor, iris-t ili
f16 Barak sa:
AIM-9 Sidewinder
AIM-120 AMRAAM
Python 4/5
Derby
AGM-45 Shrike
AGM-88 HARM
AGM-65 Maverick
Spice family
JDAM
LGB
GPB
Naravno ovisi o financija što ćemo imati. Ali barak sve može isti tren. A gripen ne može.

Zo

@ Vukovarac
Ja licno ti nemam taj potcenjivacki odnos prema ni jednom narodu a generalizovati ne treba jer ako bi se islo tom linijom hm, hm… sto se tice aviona da ne sirim sad pricu ali kad procitam neke komentare pa vi ste zapravo premalo platili za te avione. Sta je 500 000 000 za sve ovo sto ce te dobiti. Rakete dometa 20 km heeej… 😂 i zadnje i najbitnije, znamo mi jako dobro za sta ste vi sposobni. Ne treba Srbima tumač za vas.

Vu

@ Krunoslav

Mislim da Gripen ne moze nositi AGM-88 HARM….ili neku od antiradarskih taketa.

F-16 mislim da moze nositi IRIS, ali Meteor ne moze nositi. Sada ne znam jeli je znog radara ili se mozda cak nesto i moze nadograditi softwear kako bi je mozda mogao nositi.
Ja osobno bih radije vidio IRIS i Meteor u naoruzanju od ostalih slicnih raketa

Vu

@Zoran VU

Mislim da lagano skrecemo sa teme zrakoplova. Tako da je moj savijet da po pitanju odnosa ostanemo svako u svom rovu 😉

Ja mislim da su to ok novci, cuj da moze jeftinije bilo bi jos bolje. Iskreno mi je zao sto ne mozemo uzeti dvije eskadrile. Mada mozda je i bolje tako jer za 20g tko zna mozda cemo biti u boljoj gospodarskoj situaciji pa moci uzeti nesto bolje.

HRZ je za te novce kupio kompletno “novo” i moderno zrakoplovstvo, sa obukom i infrastrukturom. Jos k tome logisticka potpora 20g.

Sto se tice raketa HRZ ce dobiti nesto ostalo je na nama da kupimo sto zelimo i sto nam pase. Posto je HRZ uvjetovao da zrakoplov mora imati mogucnost za nosenje BVR raketa onda sasvim sigurno cemo imati takve rakete, a i radar na avionu ima domet barem 200km.

Kakvo je tvoje misljenje o ovome?

P.S.U kojem si kvartu zivio u VU?

Zo

@ Vukovarac
Nisam ti ja ni za rovove ni za torove moj Vukovarac. Ali ako si pratio pazljivo komentare, neki drugi su ih vec poceli kopati spominjuci prvi u kontekstu ove teme RS, merkajuci udaljenost od Banja Luke od Zagreba pa od Beograda, za sta su kupljene svapske haubice i sl vlazni snovi. A 16ice jos dve godine daleko. Ali ok. Ako sam i skrenuo s teme bilo je reakcija, ne provokacija. Nisam navikao na takve komentare na ovom sajtu a i ne zelim. Ima drugih za takve utakmice i sa drugim domenama. Verujem da ces se sloziti sa mnom.
Ovo je ogroman skok napred s obzirom na trenutnu situaciju u Hrz-u ali sam skeptican kao sto sam skeptican i oko toga sta ce na kraju i na sta ce liciti srpske 29ke. Paket u ovom aranzmanu deklarativno je velik, cini se da je pokriveno sve. Ali da li je to tako, ukr. pokazat ce vreme. Nisam dezurni kritizer ali ni jedne masine na svetu se ne trose kao te, 35 ce im biti kad stignu, full time combat uslovi, i to kakvi. Veliki broj sati se garantira, ali koliko je to realno za ocekivati, bez obzira na kvalitetu odrzavanja, s obzirom na sve sto znamo da je iza ovih letelica. Velika euforija je bila i sa vasim 21 kad su se vratili iz Rumunije, tipa mi 12 21 a Srbi samo 3 29, jaci smo…. I sve je zavrsilo kako? Sta vam kazu Ukrajinci? Koliko ih danas moze poletiti? Izraelcima, koliko god jesu uredjeno drustvo, mocna drzava, korupcija i afere nisu strane. Ukljucujuci aktelnog im premijera. Nista ne preudiciram ali mislim da nisam u krivu. Euforija je velika a kriticna misao se dozivljava gotovo kao akt izdaje ili se ljude detronizira. Meni Selakova ima vecu tezinu nego Krsticeviceva, u kratko. Za naoruzanje koje prizeljkujete a koje donosi recimo prednost ili dominaciju u nekim ne daj Boze uslovima ce da vas otresu da cete se zapitati a sta sad ovo bi. Sto kazu moji Srbi, ne moze od stare babe devojku 😂 moze ju se kindjuriti do mile volje al ne ide. Ali tako je i sa našim babuškama migušama i tu neke velike razlike koliko god neki zamisljali neke top gun situacije, okršaje nema i nece je biti. Ja im zelim svima da ne budu nista vise od vazdušnih policajaca, nek lete u miru i sigurnosti u svojim zemljama i mozda zasto ne, da se sretnu nekada na nekoj zajednickoj vezbi. Lepo izgledaju nase 29 uz rumunske 16ice. Sigurno bi bilo lepo videti ih zajedno i sa hrvatskim. Kakav bi to prizor bio i kakva poruka. 💪
Na Olajnici.

Vu

@ Zoran Vu

Necu previse skretati sa teme, ali cu ti reci samo ovo….ja sam prozivio rat i bio sam u Vukovaru do kraja i stvarno ne bih zelio vise nikakvog rata. Pa cak i da kazu nakon tog rata vise nece biti srbije i srba. Sto se tice haubica uh nije to jedino sto HVu treba….trebaju novi tenkovi, gusjenicari, topovi, helikopteri…da ne nabrajam.

Ali vratimo se mi zrakoplovima. Sasvim opravdanu smatram tvoju i Selakovu kritiku. Selaka nitko nije vrijedao ili proglasavao izdajnikom i svi su postivali njegovo misljenje. Mi smo imali toliko novaca koliko imamo i odabrali smo najbolje sto smo mogli platiti. Mozda smo mogli kao sto Selak kaze kupiti 4 ili 6 F-16 blok 70 pa za 10 godina jos toliko. Ali mislim da je bolja opcija izdrzati 20g sa Baracima pa onda probati kupiti recimo 20g star F-35. Mozda su i tako razmisljali, iskreno bih volio da jesu.

Sto se tice da je mig 21 bolji od mig 29 i da smo mi sa 21 jaci od 29. To su neozbiljni komentari. Jer i ti i ja znamo da bi 4 29 poskidale i 24 21-ce a kamo li ne 12.

Koliko mig 21 leti u HRZ tocno ne znam trenutno morao bih se cuti sa prijatrljem koji radi u bazi. Ali mogu utvrditi da su 4 prizemljena i otpisana. To su ta cetiri na kojima su ukrajinci muljali trup iz bugarske, krila iz alzira itd. Selak je za njih rekao da su to ispravni avioni i da mogu letjeti. Ali ih je HRZ otpisao i ne leti na njima. Dakle ostaje 8 migova koji mogu letjeti ako su naravno ispravno i nisu na remontu.

Sa ukrajincima smo se opekli zato je i Krsticevic isao na opciju dogovora i kupnje zrakoplova od drzave, a ne od neke tvrtke. Tako da se nadamo da ce ovaj puta to bolje funcionirati, ali kako kazes vrijeme ce pokazati i dati prave rezultate.
Meni je veci problem hoce li biti novaca za kvalitetno odrzavanje. Ako se na tome bude stedjelo onda to nece izgledati dobro i u tom slucaju je HR bacila novce.

Kada gledas SRV ono je sa Migovima napravilo pametnu stvar i bilo bi glupo da su kupovali bilo sto jer bi to bilo skupo. Kada vec imas nesto sa cime baratas i ok ti je onda je sasvim jasno da ostajes na tome. Jedino je problem tih migova sto oni nisu visenamjenski zrakoplovi. Sada zaboravio sam jeli modernizacija Mig 29SD ima i tu opciju. Ali bi to bio solidan zrakoplov 4 generacije (a ne 4+ kako to kaze Vulin) za AP. Ne znam zasto RVS nije kupila 22 komada za 20 mil EUR madarske mig 29 i od njih sklopila barem jos jednu eskadrilu od 12 zrakoplova

Slazem se sa tobom zasto ne bi zajedno vjezbali. Recimo SRV vijeba napad na ZG a HR PZO vjezba otkrivanje i obranu ili HRZ dubinski napad na recimo Nis, a SRB PVO se brani. To bi bilo odlicno jer bi svi bili nabrijani i zeljeli pobijediti, a stekli bi bogato iskustvo. Osim toga kada bi na pisti u Batajnici ljudi mogli vidjeti i zrakoplove HRZa koji su zajedno vjezbali sa RVS i tenzije bi bile manje.

Priljevo

An

Prije svega čestitke na vrlo korektno napisanom članku i tango six je jedan od najboljih portala vezan za zrakoplovstvo u regiji.
Podijeljenost u Hrvatskoj oko nabave F-16 barak je dobrim diijelom posljedica „visoke“ političke kulture ovisno o tome tko je na vlasti u Hrvatskoj.Ako je to HDZ tada ide drvlje i kamenje od strane SDP i njemu sličnih bez ikakve argumentacije i činjenica(izuzetak gosp Igor Dragovan koji je ispred SDP-a u saborskom odboru za odbranu)Tako ćete danas pročitati komentare Davora Bernardića -SDP te Kreše Beljaka -HSS koji se u avione razumiju kao mačka u lješnjake ili Mara….
Ista situacija je kada je na vlasti SDP tada drvlje i kamenje od strane HDZ. i njemu sličnih(plinske boce…)
Što se tiče pojedinih portala imate u biti dva-Defender koji u nebo diže Gripen i gdje se već godinama nižu reklame (koje im vjerojatno netko plaća,a možete pretpostavljati tko) vezane uz gripen ,i drvlje i kamenje na F-16 bez argumentiranog spominjanja elemenata za i protiv (cijena,avion koji se više ne proizvodi,,loše iskustvo s RBS-15 remontom,Carl Bildt…)-Tako kaže danas da je ministar i brigadir Tretinjak avion samo načelno vidio .Pa mogu ga oni gledati 100 puta i neće biti puno pametniji.Bitno da ga je detaljno vidjela struka-npr pilot Ninić koji je avionima oduševljen jer su remontom dobrim dijelom na razini blocka 50,te resurse garantira izraelska država i što je bitno Lokid Martin proizvođač.Da li još što treba više?No komentari defendera su zaista zločesti., Tu je i portal Obris koji je još negdje između i tako će vjerojatno ostati narednih deset godina u svojim veleumnim promišljanjima
Tu su i piloti.Većina kupnju smatra dobrim poslom osim gosp Ivana Selaka kojemu kapa dolje ali nije li tu malo frustracije jer nije bio dio tima koji je odluku donosio a možda i griješim.( inače bio je probni pilot migova na remontu u Ukrajini).Lobi vezan uz gripen je nevjerojatno jak Za portal Index je bolje ne trošiti riječi.
Vidim da je slično i u Srbiji sa MIG-29.Dobijen je besplatno što bi više htjeli a poklonjenom konju ne gleda …Nadograditi ćete ga na standard koji vam treba i služiti će svojoj svrsi.
U svakom slučaju odličan posao za RH .Kupujemo moćan avion potpuno nadograđen gotovo na block 50,sa dovoljno resursa,dobrim ukupnim paketom i suportom Izraela i SAD.

Odgovori
B

Skoro pa ista cena kao nasi migovi. Jedino sto ih oni kupuju a mi ih dobili na „poklon“. A da, i njihovi su u letnom stanju, i imace najmanje duplo duzi zivotni vek.

Odgovori
Sa

Донирани Мигови су били у служби – па на наш захтев приземљени – а, ако сам добро разумео – наведени Бараци су расходовани и не лете бар пар година – па се ту заправо ради о набавци, рециклажи и модернизацији авиона типа – секундарне сировине…

Me

B:srpski migovi ce imat vjek-700sati posle remonta.a 16-3000 sati.4>vise.pozdrav

Ha

@Saša pogrešno si razumio ti Baraci su i dalje aktivni avioni u IDF-u poslije potpisa ugovora idu na remont i poslije toga u RH

Sa

Какогод – глупо је коментарисати туђи избор – ваљда свако зна шта је најбоље за њега…
Узгред, данас Хути у Јемену са приручно-импровизованом ПВО чине посао готово немогућим за F-16 Block 60…

re

Ako sam dobro razumeo Izraelci su te avione dosta izmenili sa svojim tehnološkim rešenjima koji samo oni proizvode.
Mislim da će se tek videti koliko košta recimo zamena nekog cinculatora levog mehanizma kada ga jedino Izraelci proizvode, a taj deo ne prodaju zasebno već se mora kupiti ceo sklop.
Izraelci su uvek dobri trgovci tako da ove cifre kojima se sada barata su samo lepa očekivanja kupca.

Odgovori
Ba

Izgleda da nekima još nije jasno; ovu kupovinu i buduće savezništvo je kumovala SAD kao glavni strateški partner RH. Sa druge strane >RH već ima sporazume sa Izraelom i to u protupožarnom segmentu koji je i stavio temelju budučega savezništva.
https://www.youtube.com/watch?v=TUiauqbBgLQ

Odgovori
Ne

@ Barba

Što se tiče gašenja požara u Izraelu,tražili su od strane RH pomoć i mi smo im priskočili i pomogli. Gasili smo i Talijanima nedugo nakon Izraela.
Naravno da je SAD kumovala jer je Krstičević bio u Americi radi odobrenja Amera da možemo kupovati njihovu ratnu tehniku.

Unatoč kanaderima,Izrael ce nama naplatiti vrlo uredno sve. Po svim stavkama budućeg ugovora. Tu milosti nema. Nećemo mi od njih dobiti niti jedan šarafić i maticu mukte.

Ne

Eh da,saveznik si ako imaš nešto novca za potrošit ili ako si geoplitički “atraktivan“.
Na žalost to je tako.

Sh

I opet je politika pobedila struku. Sta znaci najjeftinija ponuda a sta znaci najbolja ponuda???? DA je MORH zelelo najjeftiniju ponudu mogla se obratiti Srbiji, mi bi im prodali tridesetak mig 21 koji su nam na travi. Mogli su sa njima napraviti dogovor sa Indijom imali bi citav puk za otprilike 5-6 mil po avionu. Sve bi ih izaslo oko 250 mil imali bi odlozen problem jos 10-15 god i operatvinost bi bila postignuta za par godina. Naravno da je politicka odluka preci na zapadnu tehnologiju. Naravno da je idealan trenutak bio upravo sada da se predje na zapadnu tehnologiju. Nema potrebe da struka odgovara na politicka pitanja ali ne bi smelo da politika odgovara na strucna pitanja. Koliko moras biti glup pa zakljuciti da ako je zivotni vek f 16 8000 sati pa ako je avion star 30 god i iskoristio je 4000sati doneti zakljucak da ako se nastavi isto koristiti avion moze da leti jos 30 god?????? Kretenizam i diletantizam. NO COMMENT!!!!!!!!!!Bas bi voleo da je neko bio iz Lokida u sali, taj bi se pravio mrtav na takva pitanja. IDF je inace imao primedbe na previsoku cenu odrzavanja aparata. Naravno zaboravili su da naglase da je hrvatska ekonomija nenadjebivo jaca od izraelske……presmesno. Hrvatska je poslal a pomoc za gasenje pozara Izraelu pa je Izrael izasao sa najboljom ponudom i tako je sve pocelo….ahahahhahahahahhahahah. Hrvatska je trazila ponude za novi borbeni avion a glupi amerikanci ponudili novi i skuplji. Verujte mi znaju ameri bolje od vas koliko imate para i bolje su obavesteni sta vam se u kuci desava nego vi sami. Stavite prst na celo uzmite olovku i papir i izracunajte…. americka ponuda je najbolja. F 16 NIJE IZRAELSKI AVION NEGO AMERICKI. Ako su amerikanci ponudli nov 70/72 nije trebalo da razmisljate bolji oni razmisljaju za vas. Neko je ovde uzeo lep fee a za mozda 7-8 god uzece ga ponovo……I dalje ne razumem zasto neko poredi srpske mig 29 sa hrvatskim f16 kada se konkretno nista ne zna, cemu ta lupetanja…

Odgovori
С

А можда би ми то за нас или за продају могли да одрадимо са Индусима – али то је већ стварно питање за струку – шта ми можемо најпаметније учинити са тим Миговима 21 који хватају рђу…
Иначе се потпуно слажем са наведеним – чије јуне, онога и уже – али ме чуди зашто европски произвођачи и ЕУ уопште – не излазе са повољним понудама својих произвођача за своје чланице?
Нека су и скупљи, али макар у погледу дужине отплате и сл. – тиме упошљавају своје раднике и индустрију, поспешујући развој и безбедност сопствених чланица итд…

Ne

Đizis Shone

Baš shizofren komentar.

Odlučili smo što smo odlučili. Da,odluka je svakako i politička ali čemo idučih 15 god imati vrlo dobre avione. 12 kom u miru za malu zemlju poput Hrvatske-dovoljno.

ko

Sve je OK sto kazes, slazem se ali nema razloga da se zhestis. Hrvatske pare o hrvatskom ramenu. Ako hoce da stave 500m na livadu i zapale, njihove pare – njihova stvar Ali potpisujem sve sto kazes, ja licno nikada ne bih kupio polovan auto sa garancijom da mi radi 65% vremena a ostatak kod majstora. Ali kao sto rekoh – njihova stvar.

Sh

Ja sam isključivo pisao o mešanju politike u struku, što je nažalost veliki problem i u Srbiji. Sistem preslikan, toliko isti da je zabrinjavajuć. I ovde se čitava šarada na konferenciji svela na parazitiranje državog budžeta preko struke tj profesionalca. Treba vam minumum 10 god da proizvedete dobrog pilota. Pilota koji ceo svoj život podredjuje svojoj državi bez obzira na cenu koju plaća on i njegova porodica. Srpski piloti nikad nisu bili plaćeni kao elita ali su u nemogućim situacijama davali preko svog maksimuma neretko žrtvujući i svoj život. “ Da li je f16 30god star bolji od 40god starog mig 21″ ili da li su hrvatski piloti zadovoljni izborom aviona. Čitam komentare, niko neće da spomene hrvatske pilote, iako će možda sutra ti momci biti prvi na udaru i žrtvovati sebe za svoj narod. Niko i nema nameru da zaštiti sopstvene pilote od politike. Svi se pozivaju na nekakve tehničke detalje ili poredjenja sa srpskim migovima. Jadno. Nekome iz vlade sa gradjevinskom firmom ima lepo da se popravi materijalna situacija. To je bila krajnja instanca mog komentara…

Ju

@Shone
Bila je nedavno usporedba šta se tiče pilota i činjenice su da Hrvatski pilot ima oko 100 sati naleta godišnje, a Srpski gotovo ništa. MIG-ovi su vam pri kraju resursa i lete samo kad moraju. Hrvatska je napravila kakav takav remont na mig21 i avioni su dosta letjeli, Srbija nije do sada produživala resurse. Hrvatski piloti su oduševili i Američke instruktore i prije svih rokova položili sve za Kiowe. Šta se tiče Srpskih pilota, imali ste dobre pilote koji su izašli još iz JNA gdi su letjeli, gledaj situaciju danas, već 20 godina imate 4 mig29 od kojih nikad sva 4 nisu bila aktivna. Upravo o tome se i govori Srbija od 1999.g. nema mogućnost proizvesti dobre pilote jer ne lete, a oni iz 1999 koji su imali mu*a ići protiv NATO-a su već penzionisani. Hrvatska dobija f16 sa resursima od 3000 sati puta 12, znači nekih 36000 sati za Hrvatske pilote, a migovi nakon remonta 800 sati , 10 puta 800, znači 8000. Nećeš stvorit dobrog pilota ako ne lete, a Srpski ne lete od 99-te.

Sh

Istina je da srpsko vazduhoplovstvo u krizi. U krizi sa pretnjom gasenja. Pre 20 god tadasnju Srj napalo je 20 zemalja. Mi smo se suprotstavili najbolje sto smo mogli. Trenutno smo zadnjih par godina u procesu revitalizacije i pokusavamo spasti sto se spasti moze. Nabavkom tj donacijom ruske fubare uspeli smo da odlozimo tj privremeno spasimo nase vazduhoplovstvo, mi i dalje smatramo da nismo resili nase pitanje ali bar znamo razlog propadanja i suocavamo se sa njim. Ne razumem glorifikaciju HZ i cemu poredjenje sa nama. To dal ste odusevili americke pilote ne znam ali omanske jeste cim vam je akro grupa komplet dala otkaz (vecina) i otisla u Oman da radi za mnogo vece pare. Dosta hrvatskih pilota trazi spas (finansijski) u civilni kompanijama. Imamo ih i u Air Srbiji. Fluktuacija ljudstva u vazduhoplovstvu je normalna ali kod vas je tolika da se mi pitamo ko je vas bombardovao pre 10 god kada ste tu gde jeste. Ovo o satima letenja je domen medijske manipulacije. Po NATO standardu ( ili preporuci za „drzave hrvatske kategorije“ ma sta god to znacilo) minimum je 120 sati (iskljucivo pisem od lovackoj avijaciji) Vi to niste ispunili mada u odnosu na pre 15 god nalet vam se popravio blizu cifre koju si napisao mada bi ja dodao na 80-100 sati. Iako vam esakadrila nije ni 50% operativna ali da ne nagadjam. Sustina je program obuke po stepenima za pilote mladjih kategorijai najvaznije gadjanje ciljeva sto na zemlji tako i u vazduhu a nisam siguran da je to ispostovano tako da je i ta cifra naleta diskutabilna. Naravno svaki sat u vazduhu je dragoceno iskustvo za pilota cak i „vozikanje“……posto se i ti bavis racunanjem i tehnikalijama, pitanje za tebe, mada se ponavljam, navedi mi primer bilo gde na planeti u vazduhoplovstvu bilo koje drzave koji se lovacki aparat ( ne tip nego bukvalno isti aparat) zadrzao 55-60 god u AKTIVNOJ upotrebi.

Do

@Shone

Takav pristup je recimo, ono sto me iritira. Gledanje situacije iz jedne perspektive, tvrdeci da je to tocno tj bez ikakvog moguceg pristupa, da se i druga strana medalje pogleda.
Nije Srbiju napalo 20 zemalja, napao ju je savez. Razlika je ogromna. I tu situaciju treba sagledati iz geopolitickog aspekta, ne iskljucivo vojnog, kao sto neki konstantno rade. No, to je offtopic.

Nekolicina je vec napisala i smatram da je ispravno napisala: i Srbija i Hrvatska napravile su solidne poteze – ono sto je u njihovoj moci. Srbija sa MiGovima, Hrvatska sa F16. Osobno sam preferirao Gripene, no do te pressice, nisu se znali detalji ponuda/ugovora. Tek kada je izaslo sve crno na bijelo, potkrijepljeno brojevima tj financijama, bilo je jasno da je Izraelska ponuda bila (trenutno) najbolja opcija za nas. Sumnjam da se moglo proci bolje za te novce (480 mil USD). RH nikada nije imala pretenciozne planove, a sumnjam da ce ih ikada i imati. Vjerujem, tj bar se nadam da ni Srbi ne razmisljaju drukcije. I tu prestaje pisanje o temi, dalje je sve offtopic.

Situaciju oko nabavke aviona u RH pratim otprilike od 07/17. Pratim po hrvatskim portalima (tabloidima, novinama), po „strucnim“ medijima (tipa Defender, obris.org), po srpskim portalima (tabloidima) i po „strucnim“ medijima (T6), te u i tamo, ako uspije tko objaviti, tipa Janes.com. Ne sjecam se da je itko u RH usporedjivao HRZ sa RZ, osim nekih nadobudnih youtubera, koji redom imaju po 100-200pregleda u tih godinu dana… S druge strane, citam portale iz Srbije i urlam (primjer: http://obris.org/hrvatska/hrvatska-nabava-f-16-iz-ugla-srpskih-medija/). Nije to situacija iskljucivo vezana za nabavku aviona, to je u svemu tako. Stalno srpski mediji pisu/govore o tome kako se Hrvati usporedjuju sa Srbijom, a ja to nigdje, otkad pratim medije, ne mogu pronaci, izuzev nekih senzacionalistickih medija tipa dnevno.hr/rs/ba – kojem je to i cilj, dok srpski mediji konstantno pisu o toj usporedbi, a onda se oni referiraju na to. Mediji u Srbiji su katastrofalni, da ne pricam o komentatorima na tim portalima – zadojenost… Cak i po pricama starijih, nigdje ne uocavam to neko nadmetanje Hrvata nad Srbima. Stvara se ta neka imaginarna netrepeljivost. Bespotrebno.

Krila Oluje, tj njeni piloti nisu vojni piloti u tom smislu. Ti piloti nisu ni imali u planu preci na lovce, iako su ti propelerci tranzitna faza prema MiGovima 21. Oni su iskljucivo vozili/letjeli u komercijalne svrhe i naravno, kada je netko dosao sa vecom torbom, racionalno su odlucili otici, iako vjerujem da ne bi, da nisu bili primorani. Skup je to sport, za kojeg u RH i nema previse zainteresiranih. Kao i Srbiju, Hrvatsku gusi korupcija i kriminal, tu i pocinju i zavrsavaju mnogi problemi, od najnize razine, do najvise.

Zadnjih nekoliko godina MORH redovno izvjescuje, tako da je transparentnost povecana poprilicno. Tako su i izasli sa izvjescem negdje u 06/17, da je prosjecan nalet pilota na MiGovima 21 bio ~102h. To je poboljsanje u nazad nekoliko godina/desetljeca, no to je i dalje ispod zacrtanog prosjeka NATO clanica (130-150h/p), no moze se reci da iz godine u godinu taj se cilj priblizava (no ovim projektom nabavke, gdje je iskljucivo trazen avion za 100h naleta – ocito ce taj cilj stagnirati).

Operativnost MiGova 21, unatoc brojnim skandalima (za koje jos nitko nije odgovarao…), iznosi vise od 66%, tj 8 od 12. Navodno, 4 sporna, vracena sa nedavnog remonta su u procesu reklamacije, no pitanje je kakav ce to zakljucak imati. Pri izjavi pilota HRZ, tih 8 je cak i zadovoljavajuce, jer se ocekivala operativnost od 50% tj 6 komada. Dodatak transparentnosi jest i to, sto se vjezbe mogu pratiti i na portalu/youtube kanalu MORH-a, gdje se mogu tocno vidjeti ciljevi vjezbe, a koji se poklapaju sa izvjescem MORH-a u potpunosti.

Na pressici, voditelj skupine nabavke je pokazao i napomenuo da je uvjet bio 100h naleta/30 000h ukupno, tako da mi je tu ostao upitnik nad glavom, posto je receno da LM garantira 3000h naleta po avionu, sto bi znacilo, kao sto si i naveo 36 000 sati, no dobro, tu se ostavlja prostora iskoristenosti ovisno o situaciji (manje/vise) i pokusaja ne cekanja zadnjeg trena za nabavku novih.

Sto se tice aktivnsoti od 55-60 godina, tu sam skeptik kao i ti. Iako su F-16 odlicni avioni, poprilicno mi je sumnjivo da ce moci biti toliko u zraku i izvrsavati zadacu kao sto su to dosada izvrsavali. Uostalom, to je bio jedan od razloga (ako ne i jedini) zasto sam bio vise na strani Gripena. Operativnost od cca 15-20 god mi je puno realnija, no i da traje 20god, pa da se odluci za nesto novije, iskljucilo bi sve moje sumnje i otpala bi favoriziranost za Gripene na nulu.

LP

da

Samo da primetim

1. Nasa vlast nezna sta hoce ,da zna imali bi mi vec bar 10 su 30
2. Ovoliki broj ljudi kojima je sve tudje bolje je porazavajuci
3. Koji bre NEto pa u tu djavolju organizaciu nebi usao puskom da me teraju
Imate li ljudi malo morala!!!!!
I da zakljucimo nije bitno koji je jeftiniji a koji bolji kad nevalja ni jedno ni drugo ali za odrzavanje i treniranje pilota pa onda jednog dana i kupovinu neceg boljeg nije lose,nama treba ofanzivno oruzje ako hocemo da opstanemo!!!!

Odgovori
Р

И Србија и Хрватска су у фази „премошћавања“ до /ако икад буде/ набавке новог /вишенаменског/ борбеног авиона. Оба типа авиона ће кад-тад доћи до коначног истека ресурса, и ту ће се видети крајњи резултат. Чије ће РВ опстати.

Odgovori
ns

HR za 3x vise novaca dobila duplo vise muzike od srbije.

Hr je za 500 mil. dobila 12 potpuno borbeno sposobnih aviona dok je SRB dobila za 185 mil 7 aviona sa punim borbenim sposobnositma i 3 dvoseda bez radara sa ogranicenim mogucnostima za dejstva vazduh-vazduh.

F-16 ima kvalitetniju elektroniku u odnosu na Mig-29 cak i posle modernizacije. Ta prednost nije velika ali je tu.

Ako je tacan navod da su izraelski avioni naleteli 4.800 sati i da se ukpni nalet moze produziti sa 7800 sati na 10.800 onda ima osnova za plan da ostanu u naoruzanju do 2050. god.

Predvidja se raspolozivost flote od 65% tj 7-8 avina.
Za mirnodopsku upotrebu vise nego dovoljno.

Odgovori
Dj

Ali nase 29ke su ozbiljan borbeni avion. Vucic kaze da ce biti ugradjeni Zhuk radari. I otkuda Hrvatima pare za avione? Sta im nebi bilo bolje da su nama ponudili da im cuvamo nebo? Jer borbena avijacija je skupa i nemoze mala i siromasna drzava da ima ozbiljno RV. Sve u svemu potrosice ogromne pare a tih 12 F-16 Barak nemoze da parira nasim 10 Mig-29. Pogotovo sa Zhuk radarima kada se ugrade.

po

samo mali ispravak. Kada se govori o 500 mil onda se priča o USD , dakle hrvatska će paket platiti 410 mil EUR (po trenutnom tečaju)

Ke

3x puta vise novca, 2x vise muzike? Mozda u broju aviona, nikako u broju sati leta.

12x3000h = 36000h.

6×1000=6000h.

Ne

@Djole 28

Po tvome bilo bi isto tako dobro da izrežemo vlastite tenkove,topništvo i puške te sve prodamo u staro željezo,s vama podjelimo novce, te da vašu vojsku pozovemo da nam garantirate teritorijalnu cijelovitost,suverenost i sigurnost.

Vu

@Djole28

Nemoj se ljutiti ali RVS uopce nije ozbiljno zrakoplovstvo niti posjeduje ozbiljne zrakoplove. Niti je Mig-29 kvalitetan zrakoplov, a nikakvom dogradnjom se ne moze poboljsati niti dograditi da bi parirao bilo kojem F-16 sto je Luftwaffe pokusala pa odustala.

Osim toga u usporedbi sa Hrvatskom, Srbija je puno siromasnija zemlja. Zato i nemate novaca za nista osim krpanje stare JNA tehnike. Na zalost to je tako.

Sto se tice ideje da SRV cuva HR nebo to ti je toliko glupa ideja da ne moze biti gluplja.
1. Niste u NATO-u
2. Da nase nebo cuva VS kojeg smo 1991 porazili i nabili ko stari kantu.
3. Mi nismo nikada bili niti cemo biti prijateljske zemlje.
4. Uvijek jaci cuva slabijega a ne obrnuto

Ed

Sto se tice RVS da stiti nebo koje susjedne zamlje to je jako tesko ostvarivo.
kad svih 10 komada 29-ki bude u upotrebi opet samo 7 su potpuno borbeno sposobni ( ako se nevaram 3 su dvosjedi ), a sedam komada je minimalno za AP nas Srbijom. Da je nekih 65% operabilnosti znaci 4-5 komada spremno od 7. Dezurna parica 2kom + 1 u pripravnosti da zamjeni, ostaje 2…

Vu

Ed

Slazem se sa tvojim strucnim osvrtom, ali ako RVS nabavi jos 8 Mig od Bjelorusije opet nece moci pruzati AP susjedima jer su svi u NATOu ili zele uci u NATO

ol

Neko je gore napisao da su avioni koji ce doci u HRZ i danas aktivni tj. operativni u izraelskom vazduhoplovstvu. Koliko sam uspio pronaci to nije tacno. Neki od tih (vecina) aviona ne leti vec dvije godine. Puno je to para za avione u takvom trenutnom stanju taman da je F 22 u pitanju, a ne F 16 star 30-ak godina. Vjerujem da ce do dolaska u HR biti ponovo aktivni tj. remontovani. A avion kao takav sam po sebi je jako dobar. Imao sam priliku sjediti u cockpitu grckog F 16 block 30. Jako kvalitetan avion iako ga Grci slabo koriste. Dok Mirazi 2000 lete dan-noc.

Odgovori
Me

@oliver,ajde nelupetaj vise.gdesito cuo?ti bolje znas od nasih iz morha.Svi baraci lete,netzeri AB nelete.ako uopste znas sta to znaci.Nesiri lazi na ovom sajtu.

Ed

@Oliver,
Zadnji avioni F16 koji su prizemljeni u Izraelu su block 10 Netz, ukupno 40 komada zavrsno s 2016 godinom.
F16 Barak (block 30) i Barak II (block 40) su tada modernizirani na nivo priblizan F16 Soufla (block 50) i danas su u aktivnoj sluzbi do potpunog uvodenja F35, otprilike 2025.

Je

„Imao sam priliku sjediti u cockpitu grckog F 16 block 30. Jako kvalitetan avion iako ga Grci slabo koriste.“

Grci su ponudili F-16 A/B-

mr

Mislim da je Hrvatska odbrala barak pre svega račinajući na meki trbuh,tj. Republiku Srpsku.To je ono što njih brine.Zato žele ofanzivan avion koji može da ponese značajne količine bombi u odnosu na gripen,koji je pre svega lovac.To je poenta priče.Računaju da RS i BiH nikada neće imati respektabilnu pvo i da će oni sa svojim baracima gospodariti vazdušnim prostorom iznad Bosne.

Odgovori
Ha

Za to su PH2000 namjenjene

Ba

A vi mislite da cemo mi u tom slucaju sedeti skrstenih ruku?
Za 12 bilo cega imamo vise nego dovoljno.

Ro

@Mr. Svaka čast za realan pogled. Svi ministri obrane prije ovog sadašnjeg su trebali Google da pokušaju dokučiti pojam borbenog aviona. Krstičević, iako vidljivo s manama, jedini ima vojničku školu i motivaciju da razvoj vojske modelira po svojoj viziji.
@Bane. U suštini da. Ako se dogodi (ni slučajno ne želim a mislim i da se neće desiti) da bude potrebna jedna takva intervencija, sve što ćete moći raditi jest da gledate odnosno realno okrenut ćete glavu dok ne završi.

K

RS je znatno bliže Zagrebu nego Beogradu. I da, za pretpostaviti je da su i takvi scenariji uzimani u obzir. Bože dragi, pa to je bar sasvim normalno, svaka ozbiljna zemlja ima spreman scenarij obrane i/ili akcije za svakog od svojih susjeda, neovisno o tome u koliko su sada dobrim odnosima. A situacija u BiH je svakako najveći (i više-manje jedini) potencijalni problem za RH na njenim granicama. I ne, pritom ne govorim o nekakvoj aneksiji teritorija, invazijama i kidanjima BiH. Primarno govorim o tomu da je svaka nestabilnost u BiH, ako se užari i ako krenu ozbiljni unutarnji nemiri nalik građanskom ratu, direktna prijetnja gospodarstvu RH, koje je tako nezdravo ovisno o turizmu i silnim novcima koje donosi.

Svaka eskalacija sukoba u BiH direktno i drastično šteti gospodarstvu RH, jer i pad prihoda od turizma od samo nekoliko postotaka znači velik udarac cijelom gospodarstvu i uslijed toga državnom proračunu. U takvoj situaciji, u interesu RH je, naravno u koordinaciji sa EU i svojim NATO saveznicima, brzo razrješenje krize na koji god mogući način.

Dr

Odabrali su Barak jer u slucaju ratnih gubitaka mogu se dokupiti isti u dovoljnom broju sto sa swe filozofima ne bi bilo moguce

Ba

@Robert
A, ne, ovaj put ne…

Ju

Nema Hrvatska pretenzije na Srpsku, a i od Srpske ne prijeti nikakva opasnost za Hrvatsku. Čak štoviše Hrvati i Srbi su u nekom savezu u BiH protiv Bakira i njegovih ambicija. Jednostavno, možda ne toliko barak koliko cijeli paket koji ide s njima je dobro posložen.

VR

Ako su f16 nabavili zbog Republike Srpske, napravili su odličan izbor. Imamo već iskustva u obaranju istih, 1995 je oboren američki f16c kod Mrkonjić grada. Inače PVO VRS je oborila više aviona nego PVO SRJ 1999. Čisto sumnjam da bi se usudili na takvu ekspediciju

m

Napad RH na Republiku Srpsku u situaciji kada Hrvati nestaju ne samo u BiH nego i na rubnim podrucjima uz RS je vise nego nerealan i sigurno bi se nepovoljno zavrsio po Hrvatsku, nikakve haubice ni baraci im tu nece pomoci,uostalom ako ne veruju neka probaju…

Vu

Mr

Pametno razmisljanje i dobro si to primjetio. Samo sto HR bas nema nekih pretenzija na BiH, a i za takve akcije HRZ bi moralo imati minimalno 72 borbena zrakoplova.

Ovo je vise da odvracamo i u buducnosti preuzmemo zeacni prostor BiH posto smo mi svida uokolo BiH.

Fi

Dobar video. Više nego dobra investicija.

Odgovori
Ba

9. travnja ( aprila) MORH je u Izraelu te su na press konferenciji pozvali i novinare da se najave i snime zrakoplovi namijenjeni RH u izraelskoj bazi.

Odgovori
ma

rekao bih iz svega procitanog da je ovo jako dobar posao za izrael, koji se resava zastarelih aparata, (inace bi otisli u rezervne delove ili otpad) obicno niko ne daje novu tehnologiju tek tako, ni mi od rusa nismo dobili nista znacajno vec isto kao i hr stare oplupine koje ce da nas kostaju ko zna koliko, isto kao i hrvate njihovi baraci…. i na kraju kao i uvek krajnji korisnik placa najvecu cenu… a prodavac trlja ruke….

Odgovori
Lj

Cestitam komsije,zelim Vam puno sati naleta i da dobro sluze.
Nemojte obracati paznju na zlurade komentare,svako je za svoj novac dobio sta je hteo.
Mene licno interesuje sema farbanja HRZ f16.

Odgovori
Be

Jedan dvosjed ce garant biti u shemi kockice.

Ne

Haha…farbanje….po meni
nešto zelenkasto sa tratinčicama i maslačcima 😂
Neznam,po meni totalno nebitno.
Ljuba,oprosti na komentaru

Ba

@ Ljuba Truba,vrlo vjerojatno će biti NATO boja tamno siva a na repu kockice ( svijetlo sive ) kao na mig-u sa nacrtanim simbolom kacige viteza i grbom RH te brojem te njuška svijetlo siva.
@Beduin, neče nijedan biti u kockicama crveno bijelim, to če ostati mig. F16 Braket je previše ozbiljan zrakoplov da se farba u tu boju.

Be

Barba, ako je avion ozbiljan, ne znaci da mu je i vlasnik😉

De

Čisto sumnjam da su poreski obveznici ovo hteli (a oni su platili) ali istini za ljubav niko ih nije ni pitao jer na ovim prostorima još uvek važi pravilo o nekakvom famoznom sistemu u kome niko ništa ne zna i ne treba da zna, osim da oni koji brinu o državnim interesima već odavno rade na tome a sad svi na svoja radna mesta. Kad god su velike pare u igri masom se manipuliše pod firmom vojne tajne.

Me
ma

Neka mi netko objasni zašto Hr plaća pola mlrd dolara za 30 godine stare blok30 avione, ako je npr:
Čile 2009 kupio 18kom F-16 aviona od Nizozemske za 270 milijuna $
Ili Jordan 2007 od Belgije 14kom F-16 za 90 mil$
Po čemu su ovi izraleski F-16 blok30 iz 1988e godine danas 10 godina kasnije u 2018g postali toliko vrijedniji?? To je kao staro vino pa mu raste vrijednost?
Čak i da se uzme barak2020 „modernizacija“ u obzir (koja će nama ionako biti beskorisna jer je tu rađena integracija sa izraelskom elektronikom koju mi nemamo), a oprema tog aviona uključujući i najbitniji radar je i dalje blok30….

Odgovori
Ju

Razlika je u tome što su i Čile i Jordan već tada koristili taj tip zrakoplova. Cijena samog zrakoplova je jedna od nižih stavki kod uvođenja potpuno novog tipa u naoružanje.

Ju

Isto tako, navedene zemlje su u spomenutim nabavkama išle u kupovinu F16 A/B (Block 1-20) verzija koje bi odgovarale odbijenoj izraelskoj ponudi iz mislim 2016. za F16 A/B Netz.

xp

@max
Zato jer nisi pročitao članak ni komentare prije nego si prosuo ovu gluposti.

Ju

Nije radar isti i to je promijenjeno. Barak ima puls-doppler radar AN/APG-68 koji ima domet oko 300 km, inače je standardan za blok 30 AN/APG 66 koji je imao duplo manji range. Mogli smo i mi kupiti Grčka blok 30 puno jeftinije, ali bi kad bi im produžili radni vijek koštali i više od baraka, a i oprema koja dolazi sa baracima je daleko bolja od bloka 30. Ne govore bez razloga da je barak skoro razina blok 50. Znači ovo je cijena za 12 baraka sa produženim radnim vijekom do 30 godina i 3000 sati naleta po aparatu, svim naoružanjem, 3 rezervna motora, obukom pilota i tehničara, prilagodbom Velikogoričkog remontnog centra za održavanja f16, izgradnju hangara na plesu… Kad budemo jednog dana prelazili na 15 godina state f16 V imat ćemo već kompletnu infrastrukturu i obučene ljude.

De

Reket, mito, korupcija, vaćarenje…

ma

Jura zanimljivateorija – ako je cijena zrakoplova niza stavka zašto smo onda uzimali 30g stare a ne nove blok70 avione, pa nisu oni neka stavka?

Ro

@Max. Dio razlike se krije u modelu – F-16A/B block20 a to znači dosta inferiorniji model u odnosu na Block30 Npr. avionika: drastično poboljšan radar s novim modovima, povećanom snagom prijemnika i predajnika, nova izmjenjiva napajanja, osjetljiviji RWR, poboljšana otpornost ometanja komunikacija, potentnija procesorska snaga i više memorije za radarske modove i konfiguracije naoružanja, širi HUD i više MFD/CRT ekrana, cartridge za unos parametara misije, nova digitalna sabirnica – mogućnost nošenja AMRAAM i ostalih raketa; Bittching Betty glasovni alarm, nova klima i bolji generator; drastično jači motor s potpunom digitalnom kontrolom rada, povećana maksimalna uzletna masa aviona). Nešto od ovoga što sam nabrojao se nalazi netaknuto i ne može se skinuti, izraelsci su sa Barak standardom vrlo vjerojatno otišli još puno, puno dalje. Čak ako i to svoje što mogu skinu i vrate izvorne komponente, to nikako ne može biti loše.

Sh

Ovo što je Hrvatska kupila je otprilike na nivou Block 50/52, veoma blizu. Drugo, tu je uračunata i obuka pilota i tehničara, nimalo jeftina stavka. Odlična kupovina!

ma

Sve te priče s barak nadogradnjama na blok 50 su na nivou bajke jer svaki tehnički podaci o baraku govore da je to prilagodba bloka 30 na izraelsku elektroniku (uglavnom komunikacijsku) a gotovo ništa nije neki realan upgrade aviona iz 80tih. Realnost je da smo kupili tehnologiju iz 80tih za pola mlrd $ koju namjeravamo koristiti idućih 30godina? Jel to zaista samo meni zvuči suludo?

Ed

cijena aviona je samo dio ukupne cijena.
Ali da ne bude zablude cijena samo 12 aviona F16 Block70 je jos uvjek 3 puta veca nego cijela Izraelska ponuda (2.9×3<9).
Slicno je i za Gripen, golih 12 aviona kostaju oko 4.3 miljarde HRK (700 mil USD) a ukupna ponuda Saab-a bez naoruzanja je 8 miljardi HRK.
Gripen C/D s MS20 je ocjenjen s neznatno boljim sposobnostima nego F16 C/D barak (vidi grafike iz prezentacije).
Sve u svemu, Izraelci su jedini ispunili uvjete natjecaja i puno su povoljniji.
Natjecaj je napisan za polovne ili nove avione, i jasno je da ce polovni biti u prednosti prvensteno zbog cijene.
I USA i Saab nisu ponudili polovne. USA ima gomilu Block 30 i Block 40 ali ipak su nudili samo nove.
Saab je mogao ponuditi ex svedske C/D varijante jer su se svedi odlucili za E/F nove i upgrade starih.
Da je Saab imao direktnu (ne samo formalnu) podrsku svadske vlade vjerojatno bi mogao ponuditi polovne Gripen C/D pa bi i cijenom bili jako konkurentni.
Inace ponudeni Gripen C/D MS20 je otprilike ekvivalent F16 Block 50/52.

Sh

Ja ne znam kako jedan Izrael prodaje Hrvackoj borbena sredstva uprkos tome sto se u Zagrebu nipodastava broj ubijenih u Jasenovcu (izmedju ostalih i Jevreja) i negira holokaust!

Odgovori
Ed

@Shone
da ocigledno je da neznas.

Be

Ocito je kako puno toga ti ne znas…
A i ono sto znas je podosta upito

Dr

Shone

Pa zato sto znaju istinu,

De

Prosto je za neverovati kakav su izbor doneli ali pre svega na koji način su izabrali sam avion. Prvo, kako sam Tretnjak kaže “avioni su pogledani načelno“ – tako se ne kupuju ni mnogo jeftinije stvari a kamoli avioni. Drugo, stiče se utisak da je odluka doneta bez obzira na tender jer kako Tretnjak opet kaže “već je sve udešeno za obuku pilota u Izraelu“. Iako nisam stručnjak za avijaciju u izjavu da je “F-16 jeftiniji za održavanje“ prosto ne mogu da poverujem jer se onda postavlja pitanje da li je moguće da za trideset godina tehnologija nije napravila ni jedan korak napred već je još ispalo da su novi industrijski proizvodi (Gripen, f-16 blok 70), tehnološki gledano nazadniji. Na kraju kao advokat koji se razume u pravila tendera koja su manje više slična u svim Jugo-republikama moram da primetim da ova svinjarija MORH-a veze nema sa standardima NATO-a ili EU. Kao i uvek proračunski novac se baca u đubre zahvaljujući prednosti koju politika ima u odnosu na struku i zdrav razum. Da će da traju 25 godina siguran sam da neće jer to bi bilo kao kada bi sad neko koristio avione iz ’63. Na kraju, da ne budem partibrejker, želim svim onima koji na ovim pticamu budu pilotirali puno sreće i zdravlja. Uživajte momci platili ste !

Odgovori
Ed

@Dejan
Pa prije svega odlucio je su novac. Struka je procjenila sto bi bilo potrebno: 10+2 VBA, simulator, naoruzanje, rezervni djelovi, obuka, teh. i log podrska do kraja upotrebe, prilagodba infrastrukture,…
Uglavnom, Izrael jedini zadovoljio trazeno, Saab skoro zadovoljio, ostali nisu…
Izraelska ponuda 2.9 milijarde HRK, Saab-ova 8 milijardi HRK.
Dakle Izraelska ponuda je bolja.

Ju

Na to načelno je Krstičević dodao da ima kompletno izvješće L.Martina o baracima i da nije samo načelno. Meni je zanimljivo jer ke Lazanski gostujući na HTV-u prije neke 2 godine rekao da je od 14 gripena koje je Mađarska uzela na lizing trenutno operativno samo 3 ili 4. Može se naći emisija na yt. Po tome je izgleda još teže održavati gripen.

om

Na žalost nekima je ovdje stvarno problematičan mentalni sklop.
Da smo mogli kupiti novo onda bi to bio samo F16. To je u tisućama
primjeraka proizvedena mašina dokazana na svim ratištima.
Gripen je nedokazan stroj i možda samo jedna skupa igračka.
Svaka čast njegovoj opremi, ali novi F16 ve to ima sve i još više.
Švedska je zaigrala podmuklo devedesetih i to joj se osvetilo.Ukratko oni nisu pouzdani i tu se nema više šta reći. Za Gripenom žale samo strukture i lobiji poput Defendera i slično te naš kolega Beduin, da ga malo pecnem, a i max vjerujem.
Dakle nismo mogli kupiti novi F16 blok 70/72 a stari -novi Gripen
C/D nije bio dobra opcija,skup i bez naoružanja.Nisam baš siguran da se proslavio kod zemalja koje ga imaju.
Mi smo sa Izraelom dobili partnerstvo i dobit ćemo prenos znanja i tehnologije, koliko toliko, nama dovoljno.
Remontni zavod, dakle prenos znanja. Gradit će se tvornica streljiva, suradnja na mnogim područjima,što nije nevažno. Što je najvažnije
naše pilote obučavat će najbolji piloti na kugli zemaljskoj ,ili i to možda nije istina. Sve to vrijedi jako puno ljudi moji, a avioni su tu i ne toliko bitan faktor ,jer ćemo ih ovako i onako zamijeniti za petnaestak godina boljim mašinama a do tada ćemo imati sve ,znanje i tehnologiju . Kako vam nije jasno da će HRZ jednoga dana a možda i prije biti moderno zrakoplovstvo. Rekao sam negdje već i ponovo ponavljam zrakoplovstvo mora biti respektabilno ili ga bolje ne imati, mislim da je ovo dobar put. Na kraju možete me osporiti u svemu ili bar mislite da možete.ali jedno sigurno da učimo od najboljih, e tu ne možete ništa reći.
Vjerujem da je ova suradnja iskrena, kao što je njihova zahvala bila iskrena kada smo ih spašavali od vatre. Želim Hrvatskoj i Izraelu
najbolje bilateralne odnose. Još na kraju da dodam da će surađivati sa našim znanstvenim institucijama FER i sl., još jednom pametnom dosta. Dobar posao, jako dobar posao koji ne treba gledati samo kroz avione .Za petnaest godina naše zrakoplovstvo biti će obnovljeno i tada će važiti druga pravila igre.

Odgovori
ma

Sorry ali tvoj komentar je skup dobrih želja koje će se u Hrvatskoj po uobičajenoj politickoj praksi svesti na korupciju i kradju. A ono što će ostati od pola mlrd $ su 30 godina stari avioni za koje neće biti dovoljno para za održavanje i nalet, pa će na kraju piloti i tehničko osoblje u emigraciju (po već ustaljenoj praksi). Kakve god nove avione da smo kupili bili bi puno korisniji prema 30g starom izraubanom otpadu.

Ed

@omniameamecumporto
Potpisujem.
Treba reci da je jedan od glavnih ciljeva prelazak na zapadne standarde, na nove standarde i nacin razmisljanja uopce.
Nakon ove nabave ostaje samo, sto se RZ tice, prelazak helikopterske transportne komponente na nesto zapadno. Po svemu sudeci pokusava se izboksati Blackhawk-e iz USA kroz programe potpore saveznicima. S rjesenjem za transportne helikoptere RZ bi upotpunilo prelazak, nove sposobnosti i modernizaciju (za sada).
https://tangosix.rs/2017/30/10/hrvatska-najverovatnije-nabavlja-helikoptere-uh-60-black-hawk/

Ma

Od Izraela kao prvo necete dobiti Barak avione vec gole verzije F-16 Block-30 starte oko 35 godina kada udju u sluzbu. Mediji vec pisu kako ce se neka oprema skidati sa tih aviona, a tek ce da pisu o tome, jer opste je poznato da IAF nece svoju tehnologiju izvoziti, sto znaci nece to biti Barak vec ko zna sta, videcemo tek za par godina. U svakom slucaju HR i nije imala nekog izbora jer nema novac ni za ove starudije koje ce placati do 2030 godine a o novim avionima moze samo da sanja.

om

max, što onda po tebi ne treba ništa raditi,kako tamo negdje ne bi izbila neka afera. Pa što god da smo učinili što god da smo napravili ti bi opet pričao isto, Kak ne kužiš. Afere se rješavaju institucije i pustimo da to rade,MORH treba zrakoplove i posao kako vidim radi dobro.

Ju

@MadPal
Hrvatska je kupila F16 C/D barak, gole F16 blok 30 je nudila Grčka, ponuda je bila duplo jeftinija i nije prošla. Napomenuto je da je ovo prvi put da je SAD dozvolila prodaju baraka nekoj državi. Isto tako je poznato da je Rumunjska htjela kupiti verziju barak od Izraela, ali nisu dobili odobrenje SAD-a, pa su na kraju kupili blok 30 od Portugala. Znači više vjerujem ministru obrane i načelniku glavnog stozera koji su jasno rekli da se kupuje barak. Mediji su objavili da će Izrael zamjeniti dio komunikacijske opreme i to je to. Čak su zbog brojnih modifikacija čekali posebnu dozvolu L.Martina jer se baš zbog količine Izraelske elektronike nije znalo dal će L.Martin produžiti vijek trajanja i nalet za 3000 sati. Inače čak je Rumunje zbunilo i njima je bilo sporno na baracima jer nisu znali za neke sklopove čemu služe. Znači kupuje se barak, ne blok 30.

om

MadPal iz tvoga govora slijedi zavist i jal ,pusti medije, to su oni isti mediji koji hrane tebe i tebi slične. Dolaze nam opake mašine i to tebe kopa. F16 ima neuporedivo kvalitetniji zmaj od MiG 29 i napravljen je da traje ,ali nažalost MiG je sklepan kao potrošna roba i tako je zamišljen
pogledaj ta dva aviona jedan kraj drugoga ,nebo i zemlja vidi se kvaliteta. Na MiG kao da su se djeca igrala, daj potrudi se pa pogledaj.
E vidiš onda na taj kvalitetniji i pojačani zmaj ide Barak nadogradnja, zapravo sve je to gore već. Barak nije američki blok 30, Barak je puno više Barak je izraelski pogled na zrakoplovstvo,ali možda je tebi to uzaludno objašnjavati. Hrvatska kupuje Barak od Izraela zar je to tako teško pojmiti.

Ju

@MadPal
Mediji su objavili da će Izrael zamjeniti dio komunikacijske opreme i to je to, o kakvom bloku 30 ti pričaš. Znači ministar obrane je jasno i glasno rekao da se kupuju baraci i da je Hrvatska prva država za koju je SAD dao odobrenje Izraelu baš zbog te tehnologije. Rumunji su htjeli kupiti barake, nisu dobili dozvolu SAD-a, pa su kupili Portugalske blok 30. Grčka je nudila Hrvatskoj blok 30 sa malo napravljenih naleta za oko 200 milja pa nije prošlo baš zbog razine opreme baraka. Inače istina da nemamo za nove, nemate ni vi i kad povučeno crtu vaši dvosjedi ni nemogu imati radare i mogu biti samo za obuku, pa na kraju kad i vaši i naši budu kompletirani mi cemo imati 12 borbenih lovaca 4 generacije, vi samo 7.

Br

@Juco
U prici ostaju ovih 8 beloruskih migova. Verujem da vucic (procitaj prethodne njegove komentare o vojnoj avijaciji) nece istrpeti da na papiru budete jaci od nas, mozda uzmemo jos koji avion od rusa belorusa da dopunimo eskadrilu ali i neki PVO (posto se jelte opremamo prema ruskoj tehnici koja je mnogo fokusiranija na PVO negoli zapadna koja sav fokus daje na konktretne avione), pored toga narod je dosta potpaljen pricom u vezi za PVO. Za prikupljanje novca konkretno vremena imamo posto RH poslednje lovce dobija 2022.

Ma

Verujte vi dragi prijatelji politicarima i vasim i ovim nasim, daleko ce nas dovesti. Izraelci su opste poznati po tome da su jako losi trgovci i nesumnjam da je HR napravila odlican deal.
Na cemu treba da zavidim? Sto ce dok potpuno ovladaju tim letelicama HR piloti leteti na avionima Starim skoro 40 godina? Kakve veze ima da li je u pitanju Barak ili bilo sta slicnih karakteristika? To su isluzene masine i da su dobri ne bi bili povuceni iz naoruzanja, pametnome dosta.
Druga stvar je sto HR nema mogucnosti za bolje, kao i nasa drzava, pa se snalazi kako mora da bi odrzala RV. Dobro je sto ce HR izgraditi infrastrukturu za te avione i obuciti pilotski i tehnicki kadar, a za same avione da se ne lazemo, kante kao i ovi nasi.

Ju

@Brad
Nije problem uzeti donaciju stare migove, problem ih je modernizirati. Dobili ste od Rusije 6 komada, pa remont plaćate skoro 200 milja. Problem Srbije su i piloti jer ne lete. Migovi su već duže na kraju resursa i štedjelo se na račun obuke. Da i imate 18 mig29 i da date još 200 milja , na ovih 200 milja za koje se nezna kad ćete skupiti za remont ovih 10 nema tko letjeti na njima. F16 sa garantiranih 3000 sati naleta po avionu 36000 sati, Rusi vam garantiraju nakon remonta 800 sati po migu, to ti je 8000 + da dođu i da se remont napravi i na tih obećanih 8 6400. Nedovoljno da Srbija obuci pilote ni za pola tih migova.

Ba

@MadPal, Barak nije povučen iz službe već je i dalje udarna snaga IAF. Povučeni su F 16 NETZ 2016 godine. Baraku je staro samo konstrukcija a avionika je vrlo mlada i suvremena. Moraš znati da USAF leti na isto tako starim F 16.

Lj

@Nenad
Oprosteno 🙌🙌🙌
Samo udri,hteo sam da komentare okrenem na drugu stranu.
Muka mi je vise od „nas pametnih i vas glupih“ i obrnuto.
Dokazana borbena masina F 16,nenadjebiv za mitinge Mig 29.
U svakom slucaju skupe igracke za nase plemenske zajednice.
Pozdrav BRE,bok decki!

Odgovori
Ma

Postovani Ljubo, najbolji komentar. Petre izvinite ali moram napisati. Ljubo tačno i jebitačno za naše plemenske zajednice. Pozdrav svim čitaocima T6.

ma

Počele su se pojavljivati prve informacije da će sa tih starudija još dodatno biti skidana oprema prije nego krenu u hr. Sve se osigurava točno kako se očekivalo sa ovakvom korumpiranom vlasti i ministrom. Mnogi ovdje sanjaju lijepe želje kao da ne živite na ovim prostorima i ne znate kako će to na kraju izgledati. Ispast će da je ovaj namjesteni tender još jedan korak prema konačnom gašenju HRZa samo što će se prije toga političari nakrasti milijardi. Plaćamo školovanje Izraelcima za pilote i osoblje koje neće imati na čemu letjeti pa će na kraju u emigraciju možda baš u Izrael?

Odgovori
Go

Fake news se nastavlja:
https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/otkrivamo-zasto-ce-f16-stici-tek-za-dvije-godine-i-kolika-ce-nam-biti-godisnja-rata-amerikanci-zabranili-da-nam-se-isporuci-dio-opreme-s-tih-aviona/7188432/

Izraelcima su Amerianci zabranili da prodaju dio opreme Hrvatima!!!!????
Ako znamo da je oprema na Barak 2020 priblizna opremi f16i Sufa znači blok 50 a da su Amerikanci Hrvatskoj ponudili blok 70 s tehnologijom 10 godina mladjom onda je jasna nedovoljna pripremljenost novinara koji je pisao članak.
Avioni stižu tek 2020 a mogli bi i prije valjda već do Božića prema Jutarnjem, a razlog je što prvu ratu kredita možemo platiti tek 2020?!!
Da je novinar ozbiljan proučio bi proračun RH za ovu godinu u kojem stoje stedstva za prvu ratu. Dakle prva rata ide ove godine!
Da je novinar ozbiljan pitao bi nekoga iz od pilota koliko je vremena potrebno za prilagodbu infrastrukture na zemlji, obuku pilota, SLEP na avionima koji se još mora napravit (ali tek kad avioni dosegnu predvidjeni broj sati leta) i to sve nakon službenog potpisa ugovora do kojeg se ne dolazi prije šest mjeseci od odluke. Evo, recimo da Plenković sad shedne u avion i krene za Izrael avioni koji danas lete ne mogu doć u Hrvatsku prije ljeta, a do tad MORH ne bi ni predao papire za lokacijdku dozvolu za hangare a kamoli ih poceo gradit :)) Inače F16 ne stane visinom u postojeće hangare za migove, pa bi ih morali držat na otvirenom ili u hangaru Croatialinea. :))
Prema generlu Štimcu koji je letio na oba tipa aviona (Mig i F16) pilotu da bi savladao tehniku leta ne treba puno a za upravljanje sustavima šest mjeseci učionice i nekoliko mjeseci letenja. Poznavajući brzinu sustava MORH-a i birokraciju ako avioni dodju do 2020 bit ce to brzina svjetlosti!

Odgovori
Go

Općenito ne kužim te rasprave oko toga što će biti dio opreme a što ne. Avioni koji će doći biti će očerupani jer će Izraelci skinuti tehnologiju koju ne žele nikome pokazati, pa Amerikanci zabranjuju Izraelu da Hrvatima prodaju tehnologiju i sl. Zdravi razum govori da nekome ne želiš nešto dat jer:
1. Nije ti platio
2. Oprema je tehnološka tajna
Ajmo redom, Tretinjak je rekao da je avion u okviru ponude Izraela potpuno upgrade-an i da nema dodatnog opremanja. Znaci to je to, idući upgrade bio bi neki novi valjda na nivo blok 60, to je stvar financijske ponude i mogućnosti plaćanja. Još jednom to nije stvar dobre volje prodavatelja nego stvar ponude ( klasificiranog dijela koji nije za javnost ) i o tome se neće pregovarati jer je sve u ponudi već jasno definirano. Pa zamislite da Izrael ponudi na tenderu ( onako kako to misle neki novinari ) avion F16 blok 30 bez ikakvih tehničkih detalja o avionici, opremi pilota naoružanju i da to stoji okruglo 500 mil. USD. Onaj koji misli da to tako ide nije nikada potpisao nikakav ugovor osim možda onaj za kupovinu tel. broja (a i njega nije čitao do kraja jer je i on detaljniji od onog što oni misle). Ugovori toga tipa definiraju sve do zadnjeg vijka a prilozi ugovora su sva tehnička dokumentacija sa svim shemama. Probajte preko interneta kupiti neki stroj skupljinod 10 tis. eura pa ćete vidjet koliko dokumentacije dolazi uz ponudu. Ej ljudi, malo ozbiljnosti!!!!!
Drugo, oprema je tajna. To je OK kad u uporabi ne bi bila oprema iz F 16 V i F 35 koja je daleko ispred tehnologije Barak 2020. Tko je taj ko bi Hrvatima zabranio kupovinu te tehnologije? Amerikanci koji su nam ponudili najmoderniju F 16 blok 70, ili Izrael koji ima tehnologiju F 35? Što je tu tajna i naprednije od F 35? Što to Izrael treba skrivati osim komunikacijskih uredjaja. Kad ti avioni dodju u RH bit će 2020. a upgrade je Barak 2020 ne znam govori li to nešto onima koji misle da će avioni doći očerupani. Ne kužim tu dozu malicioznosti, zlobe i ljubomore.
Svatko sutra može otići u Izrael i zatražiti ponudu za preostale avione imaju ih desetine i nemaju pojma što će s njima za par godina. Mali je problem je li kupac dovoljno dobar s Amerikancima da odobre prodaju. Podsjećam jedino je RH dobila dozvolu za kupovinu tog aviona!!!!

Odgovori
le

Tako je. Neki ovdje iz neznam kakve ljubomore ili kompleksa ostavljaju komentare kako će avioni biti ogoljeni od tehnike jer Amerika kao ne dopušta transfer nikome, a slijepo zaboravljajući pri tome da su Amerikanci istovremeno nudili nove F16 Block 70 koji još nitko nema i koji je opet znatno unaprijeđen u odnosu na Barak. Stvarno logika je za medalju. Izraelci će skinuti svoju komunikacionu opremu, vratiti izvornu i to je to. Uz SLEP naravno.

Ju

Mjenjati će komunikacijske komponente jer da ih ne zamjene to je potencijal za naučiti kako um ometati komunikaciju ili ih prisluškivati i sigurno će se maknuti mogućnost nošenja nuklearnih projektila. Sva ostala tehnologija je dostupna u novijim nadogradnjama, a i više od te opreme nam je nudio SAD u F16 V.

ma

Gorane pokopao si se s ovim da je jedino hr dobila dozvolu za kupovinu tog aviona – normalno kad nitko drugi nije ni tražio (tko bi bio lud kupovati 30g stari kramu).
Ali evo ja bih te zamolio da detaljno napišeš šta znači barak2020 upgrade kad toliko znaš o tome. Ja sam čitao i rijec je vecinom o komunikacijskom opremi radi kompatibilnosti sa drugim izraelskim sustavima a koja će biti iscupana prije izvoza. Možda ti znaš nešto više?

Go

Max, trideset godina staru kramu su kupili Rumuji, Srbi, sad i Bugari u Evropi, a ista leti u Grčkoj, Portugalu, Turskoj….. i po cijelom svijetu.
Da je prodaja Baraka odobrena jedino Hrvatskoj rekoše Izraelci, to je bilo više u smislu modifikacije i tehnologije koju nosi, što je dodatni argumet vezano za očerupanost.

ma

Eto sad se možemo natjecati na otpadu sa Rumunjima, Srbima i Bugarima – pravo nam je društvo samo što čak ni njihovi političari ne pišu nebuloze kako će se to koristiti narednih 30g. Drugdje u svijetu je ta oprema pri kraju resursa i kreće u otpis – pa su tako Portugalci prodali već dio, Grci nude nama, Izraelci svoje otpisane prodaju nama itd…

V

Sad je sve kao cudjenje, a javna tajna vec godinu dana Krsticeviceva novo osnovana firma za odrzavanje aviona. Da ne spominjem decke koji su u isto vrijeme bili u Americi na obuci i letjeli na F-16.

Odgovori
Za

Poštovani komentatori. Vidim da niste uočili poantu ovog članka a to je transparentnost u nabavi vojne opreme. Nikako rivalitet.
Opet, primječujem da nitko ne zna genezu stvaranja verzije F-16 Barak. Pred dvadesetak godina Židovski umovi odlučili su oformiti zrakoplovnu ( vazdušnu ) obrambenu taktiku protiv tehnološki jačeg neprijatelja. U tom cilju oni su sav svoj znanstveni potencijal ugurali u određen broj običnih aviona koji se inaće zovu F-16 a naknadno su tu letjelicu kao modifikaciju prozvali Barak. Kad se isti rodio tj. izašao iz hangara i postao dio „aggressor squadron“-a, bio je najubojitije oružje bliskog istoka a i šire. Naravno sve u okviru IAF. I danas je to- taktički- dobar avion ali s obzirom da se aggressor squadron ne špara i da se s takvim letjelicama ide na ono na što se inače ne ide, pitanje je koliko je taj stroj mehanički upotrebljiv. Zato je „netko“ i rekao da je izrauban. A taj netko je bio tamo i zna. Sve ostalo je čista politika tj. prokleta ljudska disciplina laganja i varanja.

Odgovori
Ed

@Zajko
– da poanta je da je natjecaj odraden po proceduri i transparentno (doduse moje misljenje je da je postavljen lose…)
– vasa teorija o genezi stvaranja F16 barak je apsolutno kriva, Barak je nastao u USA izgradnjom F16 C/D Block 30 prilagodenih zahtjevima Izraela, jedan dio Izraelske opreme je ugraden odmah poslje isporuke
– zadnjih 40 godina Izrael je tehnoloski jaci svojih neprijatelja
– da li vi znate sto je Agressor Squadron? U Izraelu to je 115. eskadrila „Flying Dragons“ (to su oni sto na vertikalnom stabilizatoru imaju logo zmaja) i njihov jedini zadatak je da simuliraju neprijatelja i neprijateljsku taktiku za vjezbu s drugim eskadrilama.
– Izraelski Agressog Squadron, 115., postoji od 2005. godine i sve do 12. mjeseca 2016 koristio je F16 A Netz koji su tad prizemljeni, a tek od 4. mjeseca 2017 dobijaju na upotrebu F16 C Barak.
– Upotrebljiv ce biti 3000 sati naleta, kaze LM,
– koliko ce se izvanrednih servisa morati obaviti, vjerujem nadprosjecno mnogo…

Za

@Ed- što sam krivo rekao? Godina osnivanja Agressor Squadron je nebitna jer su i današnji Baraci u njoj godinama sudjelovali. I to ne kako Vi mislite nego kako je rekao izraelski general. Židovi razmišljaju malo drukčije nego se misli. Protivnici Izraela nisu samo Arapi. U svojoj agendi oni imaju i močnijeg protivnika. Jer politika je kurva. Jel tako?

Kr

Što više čitam o Baraku i ovom natječaju to sam sigurniji da je ovo jako dobar posao. Jako jako dobar.

Odgovori
ma

Dobar je ako si medju onima koji će dobiti pinku. Za građane ovo je još jedna pljačka. A najgore je za HRZ kojem je ovo vjerojatno zadnji čavao u lijesu. Dobit će stare krntije koji će vrlo uskoro postati strašno skupi za održavanje a novaca neće biti jer su potrošeni unaprijed. Piloti i osoblje na čije će školovanje biti navodno puno utrošeno će bez sata naleta emigrirati i na kraju će od pola milijarde dolara ostati samo otpadni aluminij :(

Go

Točno tako Kruno, da smo to platili milijardu koliko realno vrijedi onda bi svi kritičari bili zadovoljni.

Be

Ne slazem se.
Misljenja sam kako je ovo jako los potez za Hrvatsku.

Ju

Dobro Beduin reci šta bi po tebi bilo ostvarivo ovakvim ograničenim sredstvima, odnosno u okviru ovih ponuda? Slažem se i svjestan sam da je prije bilo prilike uzeti za male pare F16 od Američke nacionalne garde sa malo naleta. Nažalost to je sve iza nas i ponude su kakve jesu, pa ajde u okviru ovih ponuda i cijena šta bi bilo pametnije uzeti? Ako misliš na Gripen objasni mi činjenicu da se zna da je prije nekih 2 godine od 14 gripena koje je Mađarska uzela nove na posudbu 10 godina 100 milja eura godišnje bilo operativno samo 3 ili 4? Dal se radi o nemogućnosti Mađara da održavaju praktički nove Gripene ili problemu sa dostavom dijelova od strane Šveđana?

Kr

Samo se mogu nasmijati na ovo. Jer sada kada je cijela dokumentacija i postupak nabave javno objavljen ponestaje Vam argumenata. Čak i Selak kojeg iznimno cijenim se nije maknuo dalje od termina „stare kante“. Pa sam već i umoran od toga da stalno slušam isto. Jer da smo uzeli gripena c/d mogli bi reći da imamo avion koji se više ne proizvodi, a može koristiti dva tipa zrak zrak raketa. Wau, zaista pravi ratni stroj! Ljudi, gotovo je, odluka je vrhunska. I beduinu, kako ti voliš zaključit post – to je jedino logično rješenje, i točka!
Stvaramo bazu pilota koji će učiti od najboljih. Imat ćemo simulatore. A “ stare kante“ koje su sigurno najbolje održavane na svijetu, toliko modernizirane da više ne trebaš baciti ni kune u njega – ako treba za 10 godina dokupljujemo f16sufa, arapske block 50,60 i td. Svijet je krcat da f16! Uvijek će biti mogućnosti. A mi ćemo moći jer nas S&P, Fitch i drugi neće procijeniti kao naivne budale koje troše više nego što mogu.

Sp

@Krunoslav – najbolji komentar koji sam vidio ovih dana ne samo na T6. Osim jos par drugih komentara ogromna vecina komentatora ili ne zna materiju, ili je maliciozna ili pak zna tehnikalije ali ne sagledava opcu sliku. Meni se cini da je cak ovaj natjecaj malo namjesten prema izraelu ali ne da bi netko dobio proviziju nego da bi se pogurao izbor koji je uistinu optimalan za hrvatsku (da li je stvarno koristenje 30 godina starog aviona toliko jeftinije od novih?, zasto se ne racuna rezidualna vrijednost aviona na kraju 25 godina – izraelski f16 = 0, gripen i f16V bi ipak trebali imati resurse i nakon 25 godina) . Naime pretpostavljam da se neki od razloga za izbor ne mogu otvoreno komentirati.
Analizu je potrebno zapoceti od pocetka. Hrvatska ima tri razloga de sacuva borbenu komponentu zrakoplovstva:
1)Air policing – najmanje vazan razlog
2)Participacija u NATO misijama – jako vazno
3)Pariranje ili prevlast u podrucju bivse Jugoslavije – prije svega Bosna a zatim Srbija zbog sustava vezanih posuda – jako vazno
U isto vrijeme hrvatske (kratkorocne i srednjorocne) strateske potrebe su ulazak u Euro i Schengen. Da bi Hrvatska usla u Euro mora ispuniti tehnicke zahtjeve odnosno imati uravnotezeni budzet i smanjiti zaduzenost zemlje.
Stoga kad se pogledaju potrebe i ogranicavajuci faktori Izraelska ponuda je bez premca najbolja.
Sa ovim F16 moci ce se vrsiti air policing, moci ce se sudjelovati u NATO misijama i dobit ce se sposobnost borbenog djelovanja koju niti jedna zemlja u okruzenju nema u slucaju da zatreba. U isto vrijeme nastavljaju se ispunjavati tehnicki uvjeti za ulazak u Euro.
Od ogromne je vaznosti dodatna strateska poveznica SAD-om a sada i sa Izraelom. Iza ovoga ce se vjerojatno pogurati kupnja Spike PO raketa, Spyder PZO sustava a vjerojatno i nastaviti raditi sa SAD na temi MLRS i mozda jos nest drugo (helikopteri, bespilotne letjelice, precizna municija itd).
Na kraju ja uopce ne ocekujem da ce ovi avioni letjeti 25-30 godina. neka dobro odsluze 15-20 i bit cemo super zadovoljni. No kroz ovaj postupak Hrvatska ce prijeci na zapadnu tehniku i obucit ce pilote a novih rabljenih F-16 ce biti uskoro ogroman broj (SAD i Izrael koji prelaze na f35).

Kr

@spanjolac. Tako je. U igri je daleko više od samog aviona. Selak razmišlja kao pilot formule 1, odnosno koliko će brzo startat i odvest krugova. Geopolitičko povezivanje sa SADom i još k tome sa Izraelom…to su dva asa u rukavu. A pogledajmo samo primjere.
1.) 6 mjeseci nakon donacije kiowa imali smo obučene pilote obučavatelje. Godinu dana nako kupnje Pzh2000 još se radilo na komunikacijskim uređajima.
2.) godine i godine nakon kupnje Patria i navodnog strateškog partnera u đ.đ. još uvijek nemamo 80 pošteno kupljenih strojeva, a što imamo su naoružani na pola. Nakon posla u Kuwaitu, patria kaže da će ta vozila raditi u poljskoj. Sa druge strane ameri nam kao od šale doniraju 120 amrapa.
3.) nakon profesionalne i nesebične pomoći u gašenju požara u Izraelu, Netanyahu dolazi do najboljih u tome – hrvatskih pilota i nezaustavljivo kreće suradnja.
To su pravi saveznici!
Slažem se sa svime što si napisao. Pozdrav!

Pe

Da li je moj prijatelj pogriješio što je Golf dvojku zamijenio Golf peticom..? Vrlo vjerojatno nije, makar nikad se ne zna… :)

Malo mi je žao što i istočni susjedi nisu u nekim NATO kombinacijama, sve to bilo bi puno mirnije i bez toliko medijske pompe, ali dobro, s obzirom na sve okolnosti u zadnjih 20 godina, razumljivo je.

Ovako ispada puno zanimljivije, dvije države, naslonjene jedna na drugu, skoro isti jezik, ali totalno dva različita svijeta u segmentu RZ/RV, di ćeš bolje… :)

Odgovori
Ma

Vukovarac.a uz pomoć koga ste naše RV sve nabili kao staru kantu 1991,tačno je da mi nikada nećemo biti prijateljske zemlje,a to iz dva razloga mi Srbi umemo da oprostimo ,a vi neznate lečiti komplekse,vi ste u raznoraznim sporovima sa svim zemljama Ex Ju.Neznate gde vam je rep a,gde glava.Što se tiče F16 Barak sigurno su bolji od Mig29SD,ali kod nas postoji jedna lepa izreka ,ne kudi konja koga jahao nisi.Sa srećom.

Odgovori
Zo

Ne obracaj paznju prijatelju. ☺ pa rece covek da nas poznaje u dusu. 😂Vidis da su navalili na nas portal ali najmanje da komentiraju a puno vise zbog…. pa objasnio si i sam. Samo opusteno. 😉

le

Markom

I Srbija je u raznoraznim sporovima sa sa svim zemljama ex Yu.

Vu

@Markom

uz pomoc rusa, oni su nam prodali sve što nam je trebalo za obartanje zrakoplova,a i zrakoplove.

Uh što se tiće opraštanja ne bih rekao da to baš „umete“ jer se još svetite za ratove koji su završili prije 70 godina, a ovaj rat još nije niti došao na red…tako da pričas gluposti. Što se tiče kompleksa pa to se zna da vi slavite poraze jer niste niti jedan rat dobili pa zato i jeste isfrustrirani.

Ne moraš ti jahati konja ako se iz aviona vidi da je los.

Go

Malo oko Izraelske doktrine. Izrael je u ratnoj ekonomiji od osnutka. Pogledamo li u prošlost vidjet ćemo da su najveći tehnološki proboji u čovječanstvu bili tijekom ili neposredno prije ratova. Razlog leži u tome što dolazi do sinergije svih društvenih skupina i zahtjeva se brzina i praktičnost. Izrael je teško dolazio do naoružanja i kupovao je sve što je u trenutku mogao, pa je tako imao i američku i rusku i francusku tehnologiju… Izraelci avion smatraju platformom za izgradnju oružja prilagodjenog svojim potrebama. Kad su već kupili neki avion onda ga trebajubi odrzavat, a zamislite kad u hangaru imate rastavljene francuske, ruske i američke letjelice, rekao bi čovijek pobrkaju se dijelovi. :))
Pa naravno da su iskoristili najbolja tehnička rješenja od svakog da prilagode i unaprijede svaki ponaosob. Kad je stigla Sufa, a izrael ima najvišu razinu održavanja koju možete dobit od Lockheed Martina što znači da su obučeni i da imaju pravo potpuno rastavit i sastavit sve dijelove letjelice bez prisustva i nadzora proizvodjača, da imaju pristup i pravo prodaje i ugradnje trećim zemljama rezervnih dijelova, logično da su poželjeli sve novosti ugraditi i u Barak. Uz to imaju i vlastitu industriju i razvoj softvera i hardvera koju treba poticati, što demistificira Barak 2020 upgrade. Nema tu nikakvih tajni, sve ono što je bilo moguće ugradit da avion dodje na razinu Sufa oni su napravili.
F-16C Barak 2020
Announced improvement for the “Barak 2020” F-16 C/Ds will include an command and control upgrades to match the systems in the newer F-16I Soufas, replacement of the screens in the cockpit with more advanced color displays and head up displays, and other undisclosed upgrades. A follow-on program is expected to add improved flight control systems, high resolution displays, and Elbit’s DASH helmet-mounted display.

Odgovori
Je

Podaci o hrvatskom F-16 Barak na službenom webu Ministarstva obrane RH:

F-16 C/D Barak Block 30

https://www.morh.hr/hr/nabava-visenamjenskog-borbenog-aviona/tt-karakteristike-vba.html
TT karakteristike odabranog aviona
Tweet
Avion F-16 je proizveden u više od 4.400 komada i koristi se u 26 zemalja svijeta, od kojih je devet zemalja u Europi: Belgija, Danska, Grčka, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunjska i Turska.
Avion F-16 C/D Block 30 BARAK je modernizirani i potpuno NATO kompatibilan višenamjenski borbeni avion kojim se može osigurati provedba svih obrambenih/defanzivnih i napadnih/ofenzivnih protuzračnih operacija.

Ponuđeni avioni proizvedeni su 1987. godine i na njima su provedene višestruke nadogradnje i modernizacije sustava i strukture aviona, što osigurava da su avioni bez obzira na godinu proizvodnje na visokoj tehnološkoj razini.

Na avionima će se prije isporuke provesti radovi produljenja vijeka upotrebe (SLEP) koji obuhvaćaju detaljnu provjeru i po potrebi ojačanje strukture i cjelokupnog integriteta konstrukcije aviona i ostalih vitalnih dijelova. Ovaj postupak provodi se na svim avionima F-16 temeljem propisanih procedura i dokumentacije originalnog proizvođača aviona.

Provedbom ovih radova otklanjaju se dosadašnji utjecaji okoline i načina uporabe na avionu čime isporučitelj garantira novih 3.000 ekvivalentnih sati leta (EFH), odnosno 36.000 EFH za flotu od 12 aviona čime se osigurava operativna uporaba aviona slijedećih 25 godina.
TT značajke F-16 C/D Block 30 (Barak)
Dimenzije
• Dužina 15.037 m
• Širina krila 9.4488 m
• Visina 5.093 m
• Površina krila 27,87 m2
• Težina (prazna) 8,273 kg
• Težina (MTOW) 19.187 kg
Pogonska skupina
• Motor F110-GE-100
• Suhi potisak 7.781 kg
• Dodatno sagorijevanje 13.147 kg
• Maksimalna brzina Mach 2.02 @ 40.000 stopa
• Maksimalni dolet 3944 km
• Maksimalna visina 50.000 stopa
Radar
• AN / APG-68 (V)
Naoružanje
„zrak – zrak“
• AIM-9 Sidewinder
• AIM-120 AMRAAM
• Python 4/5
• • Derby
„zrak – zemlja“
• AGM-45 Shrike
• AGM-88 HARM
• AGM-65 Maverick
• Spice family
• JDAM
• LGB
• GPB
Ostalo
• M61 Vulcan 20 mm (511 rounds)
Gorivo
• U unutarnjim spremnicima (jednosjed) 3228 kg
• U vanjskim spremnicima 3208 kg
• Mogućnost punjenja u zraku
Limit opterećenja
• +9.0 / -3.0 G
Životni vijek
• 10800 sati leta (nakon SLEP-a – radovi produljenja vijeka upotrebe)
Oprema/Avionika
• NVG
• Link 16
• zračni navigacijski sustav
• EGI
• EW / RWR
• Sigurno COM
• MIL STD sabirnica
• Sniper Pod
• Litening Pod
• RecceLite Pod
Podvjesne točke
• 9 + 2

Odgovori
om

Predlažem gospodinu Živojinu da kao novinar T6 kontaktira MORH
i da sa ostalim novinarima posjeti Izrael i bazu u kojoj se nalaze budući
hrvatski Baraci i direktno iz prve ruke napravi reportažu iz Izraela. Mislim da je poziv za novinare od 9-16 ovog mjeseca. Znam da su novinari jednog srpskog časopisa posjetili HS- Produkt u Karlovcu i napravili respektabilan članak o proizvodnom programu te tvornice.

Odgovori
le

Dobra ideja. Ovaj portal je možda najprofesionalniji i najobjektivniji na ovom polju. Na kraju krajeva po kvalitetne informacije dolazim ovdje prije nego na neke portale u Hrvatskoj.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Dušan na: [POSLEDNJA VEST] Objavljen Preliminarni izveštaj udesa Embraera na letu JU324: Nije bilo tehničkih problema sa avionom, posada planirala da poleti sa D6

Ne poznajem protokole tako da će izneto biti logičko sagledavanje stvari od strane laika: Letilica koja prijavi oštećenje bilo koje vrste nebi smela da dobije dozvolu za prilaz gejtu, ne znam dal to postoji kao pravilo ali mi je nekako logično.

22. Feb 2024.Pogledaj

Easy na: Udes Embraera na „Nikoli Tesli“: Objavljen audio-snimak kontrole letenja, tri greške koje je posada napravila

Nema razloga da ne odobri!!! Pa to je KONTROLA, a ne pevacko društvo! Nisu realizovali direktivu za D6 i tu nema pregovora, pa ovo, pa ono, pa šta mislite ... Budalastine

22. Feb 2024.Pogledaj