BEG airport status
[KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] Spajaju se CityJet i Air Nostrum – 5. dio globalnog rata Ovo što se dešava u Europi od rujna (septembra) jasno podsjeća na američku konsolidaciju / Foto: CityJet

[KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] Spajaju se CityJet i Air Nostrum – 5. dio globalnog rata

Od rujna (septembra) prošle godine intenzivirao se sukob najvećih avio-igrača Europe, što je pak rezultiralo novim paktovima i velikim promjenama u slici europskog zračnog prostora. Glavni sukob je među EUB3 (Europe Big 3), tj. Lufthansa Grupom (Lufthansa, Austrian, Swiss, Eurowings, Edelweiss, Brussels, CityLine), IAG-om (British, Iberia, Aer Lingus, Vueling, LEVEL) i Air France-KLM-om (Air France, KLM, HOP!, Joon, Transavia). U tom sukobu su se pridružili i najveći LCC (Low cost carrieri) i to sa IAG-om je u pakt ušao Ryanair, a sa Air France-KLM-om easyJet. Još su dva velika igrača koji „neovisno“ sudjeluju u ratu: Turkish i Wizz Air, a za očekivati je i ulazak Aeroflota u globalni sukob. Iako to nije htio, u rat je uvučen i Norwegian.

U ovom trenutku postoji 5 glavnih žarišta sukoba na kojima se sukobljuju ovi igrači, a uz njih postoji i niz većih hubova/baza jedne grupacije gdje ona druga otvara baze (Barcelona, Frankfurt, Munich, Cologne, Berlin, Zurich, Amsterdam idr.):

Mali igrači traže model spasa

No, ovi sukobi direktno su utjecali na manje igrače koji traže modele preživljavanja u onome što se tako lijepo zove konsolidacija tržišta, a zapravo je proždiranje manjih od strane velikih i njihova borba za što bolje pozicije, tj. prevlast na tržištu. Nemalo je primjera u kojima se mali pokušavaju pozicionirati dok traje ovaj sukob kako bi imali bar neke šanse za preživljavanje. Pa tako Wizz Air (mali igrač velike globalne mega-kompanije Indigo Partners) kupuje gomilu aviona, otvara bazu u Beču, pokušava kupiti Voloteu, ratuje za Alitaliju, otvara Wizz UK sa bazom u London Lutonu. Flybe istovremeno radi za SAS, ali i feeda Deltu, Virgin Atlantic i Air France u London Heathrowu. Aegean je kupio Olympic i otvorio bazu na Cipru, a pokazao je interes za Croatiu Airlines. LOT je otvorio bazu u Budimpešti gdje ima dvije linije prema Poljskoj (Varšava i Krakow), te dvije interkontinentalne (New York i Chicago), ušao je u deal sa Air Nordicom, a pokazao je i interes za Croatiu Airlines. Travel Service je kupio ČSA, te otvorio kompanije i baze u Poljskoj, Mađarskoj i Slovačkoj. Turkish pokreće kompaniju u Albaniji, a pregovara oko otvaranja kompanija u Makedoniji, BiH, Venecueli, te pokazuje intres za Air Maltu i Croatiu Airlines.

U isto vrijeme velik broj malih igrača traži strateškog partnera ili se želi prodati drugom kupcu. U našoj regiji sve četiri preostale zrakoplovne kompanije odlučile su se na ovaj model. Adria se prodala investitoru 4K koji je poznat po brzom preokretu i prodaji ili odvođenjem kompanija u bankrot. Croatia ponovo najavljuje prodaju udjela ili čak cijele kompanije strateškom partneru (za sada su interes pokazali 4K i LOT). Montenegro je najavio prodaju nakon čišćenja dugova koji se planira ove godine. Air Serbia je pronašla strateškog partnera u Etihadu koji ima 49% udjela u kompaniji.

Niz manjih kompanija je u posljednjih par godina bankrotirao (B&H Airlines, MALEV, Olympic, Air Berlin, NIKI, Cyprus, Etonian, bmi, Spanair, Aerosvit, Transaero, Darwin, Monarch, Centralwings, Belle Air, SkyEurope i deseci drugih)

U tom kontekstu treba gledati i najnoviji potez dva neovisna regionalna prijevoznika CityJet i Air Nostrum, koji su odlučili pokrenuti joint venture sa intencijom spajanja kompanija.

Tko su CityJet i Air Nostrum?

CityJet je irska kompanija koja je krenula sa letovima 1994. godine na liniji Dublin-London City, liniji koju i danas održava. Kompaniju je pokrenuo Pet Byrne, koji ju je ponovo kupio 2016. Od samog početka kompanija je letjela za Air France, koji je 1999. ušao u vlasništvo sa 25%. Godine 2002. Air France je preuzeo kontrolu nad kompanijom. Godine 2013. Air France je najavio prodaju CityJeta, a što je i ostvareno 2014. prodavši ga njemačkom investitoru Intro Aviation. VLM koji je 2007. Air France kupila i inkorporirala ga u CityJet je pritom prodan VLM managementu, da bi dvije godine kasnije kompanija bankrotirala i bila prodana SHS Aviationu (vlasniku Mariborskog aerodroma). Godine 2016. Pet Byrne sa grupom investitora ponovo kupuje CityJet. Iste godine kompanija je od SAS-a kupila finsku ispostavu Blue1, godinu dana kasnije i Cimberair, a dio sporazuma je bio da CityJet preuzme dio regionalnih linija od SAS-a te iste leti za njih. Kompanija je jedina zapadnoeuropska kompanija koja leti sa Sukhoijevim Superjet 100, a od 15 naručenih SSJ100 do sada je isporučeno 7.

Air Nostum je krenuo letjeti iste godine kada i CityJet, 1994. Od 1997. godine kompanija leti u franšizi za Iberiu. Air Nostrum je ušao u vlasništvo nizozemskog Denim Aira 1999. godine, no samo tri godine kasnije od istoga je odustao. Air Nostrum je u vlasništvu Nefinse (75%), Caja Duero (22%), te managementa kompanije (3%).

CityJet je kroz godine iznajmljivao svoje avione nizu kompanija, a imao je i zavidan broj vlastitih linija. No, u posljednjih dvije godine zatvorio je većinu vlastitih linija i ostavio tek tri linije iz London Citya, dvije cjelogodišnje (Dublin i Amsterdam), te jednu sezonsku (Firenca). U ovom momentu City Jet leti za Air France, Brussels, SAS i KLM. Air Nostrum pak leti za Iberiu, Lufthansu, Binter, SAS i Croatiu Airlines.

Jedina linija koju Air Nostrum obavlja u regiji je ona za Dubrovnik i to za Iberiju, ali kompanija daje i dva CRJ1000 u leasing u top sezoni (od svibnja do listopada) Croatiji Airlines već dvije godine za redom.

Kako će izgledati joint venture ove dvije kompanije?

CityJet i Air Nostrum ulaze u joint venture, sa ciljem da se kompanije spoje u budućnosti kada to dozvole europski regulatori. Kombinirana flota ove dvije kompanije iznosi 88 aviona, uz 21 naručeni avion, a prihod je oko 700 milijuna EUR. Kompanije zajedno zapošljavaju 2.700 zaposlenika. Kompanije će u prvoj fazi djelovati pod krovom holdinga. Ovime će napraviti najveću europsku regionalnu avio-grupu.

Flote kompanija su kompatibilne, obzirom da je većina aviona obje kompanije Bombardierov CRJ (modeli 200, 900 i 1000).

Vidljivo je da kompanija ima avione raspona od 50 do 100 sjedala, kako turbopropa tako i jetova, dočim će potencijalnim korisnicima moći ustupiti široku paletu regionalnih aviona.

Kompanije kane profitirati na kombiniranju obiju flota, posada i supporta. Uz to kompanija ima baze u nekoliko europskih gradova što bitno olakšava održavanje iznajmljenih aviona. Kako obje kompanije primarni business imaju iznajmljivanje aviona drugim kompanijama i franšize velikih kompanija, spajanje je više nego logično i stvorit će sinergijski efekt koji će bitno povećati prihode, ali još više smanjiti rashode, tj. stvorit će značajan profit.

Činjenica da kompanije trenutno lete za niz različitih kompanija koje pripadaju različitim alijansama i sve tri EUB3, nije prepreka da isto nastave u slučaju ujedinjenja. Konačno CityJet i u ovom momentu radi za dvije alijanse Sky Team i Star Alliance, tj. Air France-KLM i Lufthansa Grupu, a Air Nostrum za oneworld i Star Alliance, tj. IAG i Lufthansa Grupu. Nakon što se ujedine kompanija će raditi za Star Alliance (Lufthansu, Brussels, SAS, Croatiu), oneworld (Iberiu) i Sky Team (Air France, KLM), te za neovisnu kompaniju Binter Canarias.

Praksa da regionalne kompanije u svijetu lete za više mega-kompanija nije neuobičajena, posebno u SAD-u. Tamo pojedina regionalna kompanija leti za 2, 3 ili čak i 4 velika prijevoznika. Tako Sky West leti za četiri najveća prijevoznika (American, Deltu, United i Alasku), ExpressJet leti za tri najveća (American, Deltu i United), a za dva od tri najveća lete i Messa (American, United), Republic (American, United), Compass (American, Deltu), Shuttle America (Deltu, United), GoJet (Deltu, United) i Trans States (American i United). Velike američke kompanije ovako koriste velike baze koje te kompanije imaju u pojedinim gradovima, a gdje je jeftinije i održavanje i posade i svi ostali troškovi, nego da tamo imaju svoje vlastite mini-baze, pa zato pojedine avione flota tih kompanija brendiraju u boje velikih prijevoznika i kompanije istovremeno lete za glavne konkurente iz tih baza.

Kako se trenutna konsolidacija velikih europskih igrača vodi upravo za stvaranje tri velike kompanije, po uzoru na SAD, za očekivati je i stvaranje takvih manjih regionalnih kompanija koje će opsluživati neke ili sva tri velika EUB3 prijevoznika, a možda i pokojeg manjeg (Turkish, Aeroflot, Aegean, LOT idr.). Upravo zato i nedavna najava spajanja irskog Stobart Air (18 aviona i 5 naručenih) i britanskog Flybea (78 aviona i 4 naručena) govori u korist ovoj tezi. Dakle obje ove inicijative imat će po 100 aviona, a još niz manjih neovisnih kompanija koje bi se mogle priključiti jednoj od ove dvije inicijative ili oformiti i treću regionalnu kompaniju.

Ovdje svakako treba u obzir uzeti i Adriu Airways koju je kupio 4K, a koja već sada ima baze izvan Slovenije, te iznajmljuje avione drugim kompanijama (Swiss, Austrian, Eurowings, Luxair), kao i hrvatsku privatnu kompaniju Trade Air koja je specijalizirana u ACMI business.

U svakom slučaju ovo što se dešava u Europi od rujna (septembra) jasno podsjeća na američku konsolidaciju, a u tom svjetlu ćemo imati samo tri velika igrača (Lufthansa, British i Air France), tek 2-3 neovisna igrača (Turkish, Aeroflot), 3-4 neovisna LCC (Ryanair, easyJet, Wizz Air, Pegasus) i 3-4 mala regionalna igrača koji će raditi za sve ili većinu EUB3.

Stoti članak moje kolumne na Tango Six

Iako je ovo 108. članak u kolumni na Tango Six, svi članci do sada bili su preveliki i prevažni za spominjanje 100. članka. Stoga danas malo statistike u prvih 100 članaka. Napisano je 1023 stranice, 1343 kartice teksta, u kojima je 60.217 redova, 382.143 riječi i 2.417.103 slova. Za isto sam potrošio 1.514 radnih sati, što je ekvivalent kao da sam neprekidno pisao 63 dana ili više od dva mjeseca.

Ovaj članak je i prvi koji pišem na više lokacija, a napisan je na brodu između Savone, Marseillea, Barcelone i Palma de Mallorce, tj. u tri države (Francuskoj, Italiji i Španjolskoj).

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Alen Šćuric Analitičar nill@nill.com

Komentari

Sv

Ponovo vrlo zanimljiv članak, ali molim samo za jedno pojašnjenje – među bankrotiranim europskim kompanijama navodite i Transaviu, koja, koliko znam, nije bankrotirala. Možete li objasniti radi li se o grešci ili o nekom detalju koji mi je promakao?

Odgovori
Al

Hvala na pohvalama.

Lapsus, treba pisat Trandaero. Sorry. I hvala na ukazanoj pogresci.

Al

Transaero*

Zo

Transaero je bankrotirao, a uopšte nije bio mali, naprotiv, razlozi za to, po meni svađa bahatih ruskih oligarha. Potpuno drugačiji razlozi su uzrok bankrota Monarch-a. Alene uz čestitke za 100ti tekst, zamoliću ako bude prilike i komentar na ovu temu…
Uz želju da se ipak nađe model za kvartalni časopis (J.V. Alen & Petar!) veliki pozdrav
Zoki

Al

Ma Transaero je bio velika kompanija u komparaciji sa Croatijom, Air Serbijom, Adrijom, pa čak i Monarchom. Tri puta veći od Monarcha. No, još uvijek je bio mala kompanija u usporedbi sa EUB3 i ostalim globalnim mega-kompanijama u svijetu. Pa čak i u usporedbi sa Aeroflotom je mala (tek 1/4 Aeroflota i njegovih kompanija).

Razlozi svih tih bankrota su igre pojedinih močnika i njihovi interesi. Pa bila to igra EUB3 ili lokalnih oligarha koji imaju drugačije interese sve se svodi na isto, zar ne? Rast najvećih i kolateralne žrtve onih bitno manjih.

Iskreno mislim da bi to bio velik kvalitativni iskorak za Tango Six. No, to ne ovisi o meni, nego o Petru.

Jo

имам осећај да је члана недоречен, као да му фали закључак

Odgovori
Al

Pa zakljucak je da mozemo ocekivati spajanje malih regionalnih kompanija u vece koje ce imati po desetak baza diljem Europe i opsluzivati velike EUB3.

To je i cijela tema clanka. Iskreno mislio sam da se zakljucak jasno vidi. Sorry ako nije tako. Konacno ovo je peti clanak o konsolidaciji koja se provodi od rujnu. Vec sada su u planu jos dvije teme te konsolidacije. U svakom od njih moguc je isti zakljucak, zar ne?

Pe

Alene,
navikli smo na malo duze clanke, ali s obzirom da ste na putu razumljivo je.
Hocemo li citati nesto od vas na temu odlaska Emirates-a (i ponovnog dolaska FZ) sa ZAG tokom 4 zimska meseca?

Al

Djelomicno ste u pravu da sam odabrao ovu temu jel sam znao da ce biti kratka. I potrosio sam samo 4 sata (jako malo u usporedbi sa ostalim analizama) dok mi je obitelj bila u Barceloni, kamo nisam htio ici jel sam bio vec 10 puta. No, ova tema bi prije ili kasnije bila obradjena, sigurno u iducih tri tjedna. Jel je jako vazna za proces konsolidacije zracnog prometa.

Al

Apsolutno cu napisati clanak o Flydubai umjesto Emiratesa.

Al

Kao i uvek sve pohvale Alene! Zanima me kako vi vidite zamenu Emiratesa sa flyDubaijem u Zagrebu?

Odgovori
Al

Hvala na pohvalama.

Biti ce clanak o tome.

Vidim to kao dokaz jos uvijek ogromne sezonalnosti Zagreba, ali i kao jedan ogroman neuspjeh svih faktora u Zagrebu i Hrvatskoj koji ce imat vrlo velike posljedice po Zagreb kao Emirates destinaciju, turizam i cargo.

Jasno je da je zadrzavanje frekvencije Qatara, dolazak Koreana i cjelogodisnja linija Aegeana imala na to utjecaj, no ipak to ne bi smjelo biti dostatni razlog, pa ili postoje jos neke informacije koje Emirates ima a mi ne znamo da ce se desiti do zime, ili je linija dozivjela zimski fijasko.

U svakom slucaju bitno vise o tome u clanku koji ce se desiti u iducih par tjedana.

Mi

Zanimljivo bi bilo saznati nesto na temu – kakva su njihova iskustva sa Superjetom SSJ-100?

Koliki su troskovi eksploatacije u poredjenju sa CRJ1000 ili E-190? Da li je potrosnja manja?

Oni vec poprilicno dugo ga koriste, cak taj avion i rentiraju Brusseles-u (Lufthansa Group). Kakva su iskustva?

Odgovori
Al

Da to bi bilo izuzetno zanomljivo. Ali osim standardnih kurtoaznih izjava o zadovoljstvu proizvodom tako nesto se ne objavljuje.

Be

A zasto o uslugama pricamo kao o proizvodima?
Sto to aviokompanije proizvode?
Bave li se proizvodnom ili usluznom djelatnoscu?

Al

Kad kažem „zadovoljstvo proizvodom“ mislim na performanse SSJ, tj. kako se on konkretno pokazao kao avion (proizvod) u toj kompaniji, posebno u usporedbi sa drugim avionima (drugih proizvođača) u floti.

Mi

Bio je pre par godina clanak iz 3 dela objavljen na jednom ozbiljnom Americkom vazduhoplovnom portalu o regionalcima. Uporedno su analizirali E-JET, SSJ, MRJ i Bombardier…

Ali mi se clanak ucinio maksimalno pristrasan – u fazonu „zasto bi neko kupovao SSJ kad vec sad moze da poruci e2 ili MRJ.
Doduse priznali su da je SSJ po ukupnim troskovima dalko bolji od aktuelnih e190 i crj, ali „po projekciji troskova goriva i odrzavanja i uz discount od 35 do 55% koliko ce americke kompanije dobiti za e2“ – ispada da je e2 povoljniji u ukupnom troskovniku za 3-4%… I kako ce se sa povecanjem cene goriva ta razlika povecavati u korist e2…

Zato kazem – zanimljivo bi bilo procitati neku nepristrasnu analizu…

Al

Da, slažem se.

Jo

Čestitam Alene na 100. članku. Nadam se da će Vas to potaknuti na pisanje knjige ili časopisa koji bi izlazio na kvartlnoj bazi za sve nas zaljubljenike u avijaciju.
Bravo jos jednom!

Odgovori
Al

Hvala puno Josipe.

Iskreno uz 4 sata spavanja dnevno, 7-dnevnog radnog tjedna, 4 slobodna vikenda godisnje i 7 dana godisnjeg odmora tesko bi nasao vremena za tako sto.

12

Pre svega, sve čestitke za 100+ članaka na T6, Alene.

Što se tiče aktuelnog evropskog rata, koga vidite u 3-4 mala regionalna igrača?

Odgovori
Al

Hvala na čestitkama.

Pa ova dva igrača CityJet i Air Nostrum svakako.

Potom je realno da će grupaciju napraviti Flybe sa Stobartom ili još njih nekoliko.

Ne bi bilo čudno da Braathens bude inicijator takve Skandinavske grupacije sa par baza.

Ne bih se čudio da 4K upravo to radi u regiji (a moguće i šire). Kupi kompanije i potom otvori par baza za feedanje velikih igrača.

No vrlo je rano reči kako će se razvijati stvari. Ali da će se mali spajati i grupirati to je sigurno.

ZZ

Alene

Cestitke na 100 clanku i nadam se da ce te nastaviti da pisete sa istim zarom.

Puno pozdrava iz NYC-a

ZZ

Odgovori
Al

Hvala puno.

Pozdrav iz Sardinije.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Djuka na: [RAT U UKRAJINI] NATO najavljuje značajno pojačanje ukrajinske PVO, prvi borbeni avioni F-16 uskoro iznad Ukrajine, nema mesta za švedske borbene avione

>> Rusija razoruzala NATO Ta prica je zesca deluzija koja mora da se adekvatno tretira, ako se zapusti svata moze da se desi u drustvu koje napravi takav propust.

16. Jul 2024.Pogledaj

Djuka na: [RAT U UKRAJINI] NATO najavljuje značajno pojačanje ukrajinske PVO, prvi borbeni avioni F-16 uskoro iznad Ukrajine, nema mesta za švedske borbene avione

Razoruzaju NATO? Dakle, dve nove clanice primljene u savez. Samo Nemacka kupuje 2 eskadrile F-35A, dve eskadrile novih EF-2000, 8 baterija Patriot-a, Arrow-3 sistem od Izraela, 6 baterija Iris-T. Poljska se naoruzava do zuba korejanskom tehnikom. Zaista nemam vise komentara sta se ovde pise...

16. Jul 2024.Pogledaj

Djuka na: [RAT U UKRAJINI] NATO najavljuje značajno pojačanje ukrajinske PVO, prvi borbeni avioni F-16 uskoro iznad Ukrajine, nema mesta za švedske borbene avione

>> Te iste f-16 su ovde pre 30godina lagano obarali sa KUB-om i Nevom Koliko je oboreno tih f-16? I koliko ti imas uopste godina, 16 kapiram?

16. Jul 2024.Pogledaj

Djuka na: [RAT U UKRAJINI] NATO najavljuje značajno pojačanje ukrajinske PVO, prvi borbeni avioni F-16 uskoro iznad Ukrajine, nema mesta za švedske borbene avione

Nemam pojma sta je poenta ove diskusije ali fakat je da su u Rusiji jos pre nemam pojma 20 godina procenili da im se ne isplati proizvoditi razlicite elektronske komponente itd. (klasicna ekstrakciona ekonomija) pa nisu ni pokusavali. Realno bi to bilo moguce samo ako bi ruske firme pokusale zauzeti odredjen deo civilnog trzista sto…

16. Jul 2024.Pogledaj

Djuka na: [RAT U UKRAJINI] NATO najavljuje značajno pojačanje ukrajinske PVO, prvi borbeni avioni F-16 uskoro iznad Ukrajine, nema mesta za švedske borbene avione

>> „Patriot“ima namenu za najteze mete Dok je u teoriji tako, prakticno smo svedoci da se Patriot rakete ispucavaju na sve zivo, da li se neko seca plotuna Patriot raketa ispalkjenog i snimljenog pre godinu dana na... bog zna na sta je dejstvovano, ali svakako ne na eskadrilu AWACS ili Tu-160 bombardera. Iris-T rakete zu…

16. Jul 2024.Pogledaj