BEG airport status
“Air Solution 2018“, prvi odlazak srpskih Orlova na međunarodnu vojnu vežbu u inostranstvo, leteli i donirani MiG-ovi 29 Zajednička fotografija pripadnika dva vazduhoplovstva na Batajnici. Od vazduhoplova vidimo srpske MiG-29UB i Mi-17V-5 kao i rumunski MiG-21 LanceR C / Foto: Žarko Skoko

“Air Solution 2018“, prvi odlazak srpskih Orlova na međunarodnu vojnu vežbu u inostranstvo, leteli i donirani MiG-ovi 29

Zajednička vazduhoplovna taktička vežba “Air Solution 2018“ srpskog i rumunskog Ratnog vazduhoplovstva realizovana je po peti put u periodu od 18. do 21. septembra uz učešće pripadnika Nacionalne garde američke države Ohajo koji su imali status posmatrača.

Na vežbi, čija je aktivna faza trajala tri dana i koja je održana u vazdušnim prostorima Srbije i Rumunije, učestvovali su borbeni i transportni avioni kao i transportni višenamenski helikopteri. Kao što je to bila praksa i prethodnih godina u Srbiju su sleteli rumunski a u Rumuniju srpski vazduhoplovi.

Polazak transportera An-26 za Rumuniju. Interesantno u pozadini se vidi MiG-29 u varijanti 9.13 koji međutim nije učestvovao na vežbi / Foto: Igor Salinger, Ministarstvo odbrane

Radi opsluživanja vazduhoplova na zemlji, pripadnici vazduhoplovno-tehničkog sastava su zajedno sa neophodnom opremom, transportnim avionima, srpskim An-26 iz 138. transportne avijacijske eskadrile, 204. vazduhoplovne brigade i rumunskim C-27J “Spartan“ iz 902. transportno-osmatračke eskadrile, 90. transportne baze Bukurešt-Henri Koanda, prevezeni na aerodrome susedne zemlje što je urađeno prvog dana vežbe.

Srpski NJ-22 u pratni dva MiG-a 21 u vazdušnom prostoru Rumunije / Foto: 71. vazduhoplovna baza RV Rumunije

Odmah nakon toga, takođe prvog dana vežbe, dva jurišna aviona Orao u dvosedoj varijanti NJ-22 iz sastava 241. lovačko-bombarderske avijacijske eskadrile “Tigrovi“, 98. vazduhoplovne brigade iz baze Lađevci, preletela su sa aerodroma Batajnica u rumunsku vazduhoplovnu bazu Câmpia Turzii a prilikom ulaska u rumunski vazdušni prostor presrela su ih i do aerodroma dopratila dva borbena aviona MiG-21 LanceR C.

Poletanje NJ-22 sa aerodroma Batajnica / Foto: Žarko Skoko

Treba napomenuti da je to, na međunarodnim vojnim vežbama, bio prvi odlazak posada srpskih Orlova u inostranstvo. Na ranijim zajedničkim vežbama Air Solution obično su u Rumuniju, osim transportera An-26, išli piloti školsko-borbenih aviona G-4 “Super Galeb“ koji su predstavljali srpsku lovačko-bombardersku avijaciju. Kao i prethodnih godina, sa rumunskim kolegama srpski piloti su, ovoga puta u NJ-22 rešavali zadatke vazduhoplovne podrške.

Rumunski MiG-21 polece na zadatak / Foto: Žarko Skoko

Posle preleta Orlova u Rumuniju, na aerodrom Batajnica su sletela dva rumunska borbena aviona, takođe MiG-a 21 LanceR C koje je prethodno presreo i do baze sproveo par srpskih lovaca MiG-29 iz 101. lovačke avijacijske eskadrile “Vitezovi“, 204. vazduhoplovne brigade.

Prva upotreba doniranih MiG-ova 29 na međunarodnoj vazduhoplovnoj vežbi, jednosed 9.12A na sletanju / Foto: Žarko Skoko

Takođe interesantno da su to bila dva aviona iz ruske donacije, po jedan jednosed MiG-29A i dvosed MiG-29UB. Rumunski Kopljanici pripadali su 711. eskadrili, 71. vazduhoplovne baze Câmpia Turzii.

Nakon sletanja na batajnicu, rumunski višenamenski borbeni avioni LanceR C/ Foto: Igor Salinger, Ministarstvo odbrane

Srpski i rumunski lovci imali su zajedničko uvežbavanje izvršavanja zadataka kontrole i zaštite vazdušnog prostora, rešavanja kriznih situacija u vazdušnom prostoru graničnog pojasa između dve države a interesantno je da se u toku jednog dana vežbe njihovo letenje moglo pratiti i preko Flightradar-a.

Razgovor srpskog i rumunskog kolege ispred helikoptera IAR-330M “Puma“ u sanitetskoj varijanti / Foto: Igor Salinger, Ministarstvo odbrane

Za potrebe izvođenja zajedničkih vežbi traganja i spasavanja, na Batajnicu je sleteo i rumunski helikopter IAR-330M “Puma“ 713. helikopterske eskadrile takođe iz 71. vazduhoplovne baze Câmpia Turzii, u varijanti za medicinsku evakuaciju.

119. mhe učestvovala je sa jednim helikopterom Mi-8T/ Foto: Igor Salinger, Ministarstvo odbrane

Sa naše strane primećeno je učešće helikoptera Mi-8T iz niške 119. mešovite helikopterske eskadrile “Zmajevi“ kao i Mi-17V-5 iz 890. mešovite helikopterske eskadrile “Pegazi“.

Video snimak dešavanja prvog dana vežbe “Air Solution 2018“:

 

Komentari

D

Rumuni su prema dostupnim podacima još 1987.-1988. počeli pregovore sa Iranom da se oslobode svojih Orlova. Zbog političkih promena 1990. to je prekinuto, ali su nešto kasnije završili posao. Naši Orlovi su ih malo podsetili na neko staro vreme. Kod njih MiG 21 leti a kod nas praktično u starom gvoždju. Bilo je nekih najava da bi i mi trebalo da spasemo MiG 21 ali vise niko to ne pominje. Prethodno govori dosta o našem RV i rumunskom RV. U ovom komentaru bez zaključka.

Odgovori
P

Koji zakljucak?!! Migove 21 je trebalo spasavati ali prije 25 godina mozda!
Rumuni su se odrekli svojih 29ki, ali kao sto rekoh to je ulazilo u cijenu spasavanja RV-a prije 25 godina otprilike.

A

@Dragan Dragan
Kolilo ja znam u planu je bio izvoz novih aviona, a ne polovnjaka. Čak je bilo pričio licenci.

V

Neka kaze ko sta hoce ali kada vidim sa slike gore Orla na nebu u pratnji dva Mig-21 iznova se odusevim kako je lep avion. Deluje kao mini Tornado :)

Odgovori
P

I ja isto !:):) .. i jeste mini Tornado!

A

Kada ljudi estetski hvale Orla ili ne daj boze Mig-21 pomislim da nemaju oci…
Mig-29, F-86, F-14, F-15, F-16, Mig-15, Su-27/35, Spitfire, G-4…to su lepi avioni. Orao i Tornado izgledaju kao fioka sa krilima, a 21 kao olovka iz pomenute fioke. Orao i boze pomozi, ali kec…ju boze sacuvaj

n

procice dosta vode dunavom dok budemo shvatili gresku u likvidaciji MiG-21iz RV.

Odgovori
G

Tangosix, hvala što postojite

Odgovori
i

Amen!
Stvarno su tekstovi izvrsni a uz tekst su odabrane vrlo kvalitetne fotografije. Maltene vrsta novinarstva koje vise nepostoji, pogotovo ne na netu i to za dz!(dajte mi sad moj sendvic , ha ha ha mala sala)

A

Jel se radi nesto poput DACT na ovim vezbama ili je za sad to iskljucivo „sadejstvo“ u obavljanju nekih zadataka? Lepo je videti Orlove, a i keceve pored 29ki. Samo nek je vise ovakvih dogadjaja

Odgovori
D

Rumuni su još 1987-1988 prema dostupnim podacima počeli da se spremaju da se oslobode Orlova koje su ponudili tada Irancima. Zbog promena 1990. taj posao je propao, ali su ih oni ipak ubrzo povukli iz upotrebe. Tako da su sada bili u prilici da obnove uspomene. Kod njih leti MiG 21, kod nas gotovo sigurno svi idu u staro gvoždje, i ako je bilo nekih najava koje su govorile suprotno. Prethodno navedeno govori sve o RV Srbije i Rumunije. Svako može da izvuče svoj zaključak.

Odgovori
i

Ono sto smo apsolvirali je da Orao nije previse uspesan avion ali oni u rumunskoj izvedbi su bili zestoke krsine, necudim se da ih izbacili. Oni su svoje dvadeset jedinice jos davno modernizovali , malo ih je ostalo i sledeca stanica je otpad i to uskoro. MiG-21 je nazalost prevazidjen u apsolutno svakom pogledu i vec odavno nema nikakvu buducnost u bilo kakvom RV. U Srbiji bi uzimali i ono malo para kojih i tako nema za RV. Posto se Srbija odlucila za starije MiG-29 tke koje su vise-manje cistokrvni lovci, a izgleda da zeli i da zadrzi jurisnu avijaciju potpuno je logicno da se za malo para resilo zadrzati Orlove.

p

A koji zakljucak??!
Cinjenica je da Rumuni zapravo nikad tehnoloski nisu ovladali punim odrzavanjem IAR93, tehnicko osoblje u jedinicam nikad nisu savladali ‘djecije bolesti’ Vultura.
U JNA je taj tehnicki izazov potpuno savladan ’88 ili ’89 (odrzavanje slozene hidraulike prije svega).
To je osnovni razlog zbog kojeg je povucen iz jedinica RV Rumunije. Takodje treba reci da postoje neke tehnicke manje razlike izmedju Vultura i Orla.

A

Rumuni su imali remontni centar sertifikovan za generalni remont i odrzavanje svojih 21ca, u tome je sustinska razlika i zato se njima isplatila modernizacija tog vazduhoplova. Nasi Bis-ovi jeste da su imali relativno malo sati naleta, ali bi iziskivali ogromne napore i ulaganja da se to dovede na nivo rumunskih aviona cija je modernizacija fakticki zapoceta u vreme kad je nasa drzava bila jos uvek prakticno blokirana. Mig-21 i modernizovan generalno ima taj hendikep sto je zahtevan za letenje, velika mu je brzina poletanja i sletanja, ne oprasta greske(sto vidimo po broju udesa), a ima malu nosivost i dolet sta god mu radili….Iskreno mislim da nije pogreslio nase rukovodstvo sto su ih poslali u penziju, ali treba ih zameniti sa nekim jeftinim jednomotrcem tipa JF-17(koji bi mogao da zameni i J-22 i G-4 zakljucno sa kecom ako cemo realno)
Sto se J-22 tice, nasi Orlovi su ipak bili naoruzani Mavericima, kasetnim bombama…ipak je to u jugoslovenskoj verziji bila mnogo perspektivnija letelica, a ako bog da uskoro u „sprskoj“ varijanti bice to ozbiljan avion za svoju namenu i ulogu(nista „spektakularno“ ali sasvim funkcionalno)

Ž

Румуни су своје ИАР-93 повукли из употребе 1998.

D

A da ne zaboravimo da su se Rumuni rijesili I MiG-23 I MiG-29 prije mnogo godina. MiG-21 he zadrzan zato sto he puno jeftiniji I puno jednostavniji avion nego napredni MiG-ovi.

A zadnje vjesti sa defender.hr je da se muce sa F-16 zato sto nisu kupili dovoljnu veliku flotu da razviju kadar.

Ж

Од почетка се знало да ће “изнајмити“ португалске пилоте и механичаре. Док се наравно не снађу. за сада су примили 12 а наручили још 5 авиона.

N

„U JNA je taj tehnicki izazov potpuno savladan ’88 ili ’89 (odrzavanje slozene hidraulike prije svega)“

U to vreme se samo zvanicno racunalo da je Orao uveden u potpunosti u operativnu i borbenu upotrebu a i to je bilo „na misice“a opste je poznato da su se u narednih 30 godina pokusavali ispraviti svi tehnicki nedostatci sto je naknadno bilo otezano ratovima,sankcijama,neulaganjem,novim tehnickim problemima…
Problem je postalo i redovno odrzavanje i rezervni delovi
Avioni su padali manje vise zbog slicnih problema do dana danasnjeg

D

Питање за Живојина:
Да ли вам је познато да ли су у Румунију одлетели модернизовани Орлови (2.0) или су одлетала да кажемо два најупотребљивија примерка на располагању из целе партије која је у летном стању?

Odgovori
Ž

У Румунију су одлетела два обична НЈ-22.

P

Ne postoji Orao 2.0 osim kao maketa

D

@ Petronije
Приликом Вучићеве посете Телеоптику на снимку се видела израда нових панела предвиђених за Орла. Није немогуће да је неки примерак већ модернизован и да су кренула испитивања.

Ž

Ти авиони су на Батајници, један двосед смо видели 20. октобра 2017, to je 25530.

https://tangosix.rs/2017/25/10/napredak-projekta-orao-2-0-novo-naoruzanje-oprema-modifikovan-jedan-operativni-avion-iz-sastava-rv/

Z

To su prave aktivnosti koje znace nasem vazduhoplovstvu. Sati naleta, avioni u vazduhu, razmena iskustva sa prijateljskim narodom. Jel zna neko zasto i rumunske f16ice nisu ukljucene u ovu vezbu? Bilo bi sjajno videti ih jedne pored drugih u letu. 😊

Odgovori
r

Bice sjajno videti ih na Air Solution-u 2020
uporedo sa našim novim 29-kama jos kad bi u vezbu bio uključen neki mock dogfight…

Ж

Румуни још нису постигли пуну оперативну способност на Ф-16.

T

The F-16’s were quite busy lately.
https://m.adevarul.ro/news/eveniment/video-pilotii-lupta-romani-americani-antrenamente-comune-interceptare-escorta-1_5baf4ca7df52022f75fa0aff/index.html
They have done missions of escort, air refuelling and interception with US B-52 and F-15’s.

T

Mig-21 I Orao su generalno zasrtareli, I potrebne su im modernizacije, ako se zeli njihova upotreba u vazduhoplovstvu. U buducnosti bi trebalo ici ka zameni ova dva tipa letelica, najverovatnije sa nekom jednomotornom verzijom, za bliski vazdusni i bombarderski napad. U tu svrhu veoma bi se dobro uklopio pakistansko-kineski vazduhoplov JF-17. Koristi motor kao i Mig-29, a mi smo ovladali i upoznati sa ovim motorom. i naoruzanje je u otvorenoj konfiguraciji, moze i istocno i zapadno. Cak nam i nebi bila potrebna neka novija modifikacija JF-17, i blok 2 bi bio sasvim dovoljan uz neku nasu modifikaciju, pre svega zbog koriscenja domacih ubojnih sredstava koji se koriste ili razvijaju. Uz sve ovo ide u prilog i odlicna vojno-tehnicka saradnja sa Kinom i Pakistanom. Nasem vazduhoplovstvu su potrebne dva tipa borbenih aviona, jedan za vazdusnu superiornost i borbu na vecim daljinama i dometima( za ovu ulogu bi trebalo ciljati ka Mig-35 sa AESA radarom) i drugi tip jeftiniji za air policing i blisku vazdusnu borbu i podrsku.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

letač u pokušaju na: [FOTO REPORTAŽA] Fly in Ćuprija: Previše letelica na jednom mestu za previše letenja, druženja, jela i uživanja

Sjajan dribling Stojkovića. Da ke sreće, ovako bi moglo svakog vikenda na nekom drugom aerodromu... Još da imam čime doći...😘

09. Aug 2022.Pogledaj

Petrovic Dusan na: [RAT U UKRAJINI] Žestoka ofanziva Rusa u Donbasu, hoće li SAD predati Ukrajini rakete zemlja-zemlja dometa 300 km, žalbe Kijeva na nemačke samohodne haubice

@Markus1463 Apsolutno ste u pravu da Rusija teoretski moze da ima vise vojnika nego Ukrajina,bar zato sto je Rusa tacno 3,5 puta vise nego Ukrajinaca. Problem je sto Rusija iz vise politickih razloga ne moze da sprovede mobilizaciju, i vodi rat "ekspedicionim korpusom", koji Ukrajina-gde je uvedena mobilizacija-vrlo lako moze da nadbroji. Razlozi su: insistiranje…

09. Aug 2022.Pogledaj

SheikhZayeb na: Severna Makedonija donirala svoje rashodovane jurišnike Su-25 Ukrajini, Ministarstvo odbrane ne potvrđuje ali ni ne demantuje informaciju

Rusija nema više čime da čačne ni Turkmenistan ni Azerbejdžan, a kamoli NATO članicu. Pitaj bilo kog Rusa koliko su Himars ili Javelin mitovi.

09. Aug 2022.Pogledaj

Send this to a friend