BEG airport status
Zvanično potvrđeno: Sirija dobija raketne PVO sisteme S-300 Jedan od korisnika najsavremenije izvozne varijante S-300PMU-2 jeste Azerbejdžan.

Zvanično potvrđeno: Sirija dobija raketne PVO sisteme S-300

Nakon nekoliko dana špekulacija o tome da je Rusija započela sa isporukama raketnog sistema PVO S-300 Siriji, zvanična potvrda stigla nam je juče od ministra inostranih poslova Rusije Sergeja Lavrova. U obraćanju medijima tokom održavanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Nju Jorku, Lavrov je izjavio da su, u skladu sa naređenjem predsednika Rusije, isporuke S-300 krenule odmah nakon incidenta u kome je iznad Sredozemnog mora oboren ruski izviđački avion Il-20.

Ruski ministar inostranih poslova rekao je i da će Moskva opremiti komandna mesta sirijske protivvazduhoplovne odbrane automatizovanim sistemima upravljanja koje upotrebljavaju samo oružane snage Rusije. Pored toga ruska vojska će, prema rečima Lavrova, vršiti radioelektronsko ometanje satelitske navigacije, radara i sistema komunikacije borbene avijacije koja napada objekte na sirijskoj teritoriji. On je dodao i da će ove mere biti posvećene obezbeđivanju stoprocentne sigurnosti ruskih vojnika u Siriji.

Fotografija (isečak iz video snimka) pokazuje ekran osmatračkog radara ruskog raketnog sistema S-400 stacioniranog u Siriji na kome se vidi situacija u vazduhu kojom prilikom je oboren izviđački avion Il-20. Rusi su njime pokušali da dokažu da se pilot jednog izraelskog F-16 sakrio iza ruskog aviona što je imalo za posledicu obaranje Iljušina.

Ovo saopštenje Lavrova dolazi samo nekoliko dana nakon što je 24. septembra ruski ministar odbrane Sergej Šojgu objavio da će Rusija opremiti sirijsku vojsku sistemom S-300. Tada je obrazloženo da je ovakva odluka donesena nakon pogibije petnaestočlane posade ruskog izviđačkog aviona Il-20 koga je 17. septembra, prilikom povratka na aerodrom baziranja Hmejmim, 35 km od obale Sirije, iznad Sredozemnog mora, raketnim sistemom S-200 greškom oborila sirijska PVO čije je jedinica nameravala da dejstvuje na 4 izraelska borbena aviona F-16 čiji su piloti izvršili napad po objektima u gradu Latakija.

Objavljujući da će Sirija dobiti S-300, Šojgu je podsetio da je 2013. godine, na zahtev Izraela, Rusija odbila da Damasku isporuči takav sistem. On je tada rekao da se danas situacija promenila i to ne ruskom krivicom. Iz Kremlja su dodatno pojasnili da isporuka S-300 Siriji ima za cilj osiguranje bezbednosti svojih vojnika a portparol predsednika Dmitrij Peskov napomenuo je da se rušenje aviona Il-20 dogodilo usled namernih akcija izraelskih pilota.

Satelitski snimak kojim se dokazuje pojačana aktivnost ruskih vojnih transportnih aviona u bazi Hmejmim 27. septembra.

U danima između Šojguove objave i jučerašnjeg saopštenja Sergeja Lavrova, u pojedinim medijima kao i na društvenim mrežama pojavile su se infromacije i navodni dokazi da je isporuka S-300 Siriji zaista počela. Do danas je, uglavnom preko Flightradar-a a i preko nekih ruskih i izraelskih izvora, ustanovljeno da je u vazduhoplovnu bazu Hmejmim sletelo bar 7 teških transportnih aviona Il-76 i bar jedan An-124 ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga. To je kod mnogih dovelo do zaključka da je već započeto prebacivanje elemenata raketnih sistema S-300 a razne procene i nagađanja idu od toga da će biti isporučeno dva do čak 6 diviziona.

Raketni sistem Buk-M2E u naoružanju PVO Sirije.

Pojavile su se i glasine da Sirija neće dobiti samo S-300, i to verziju S-300PMU-2, već da će njena PVO biti dodatno ojačana sa 20 raketnih PVO sistema srednjeg dometa 9K317 Buk-M2, 15 raketnih PVO sistema srednjeg dometa Pečora-2M, 25 raketnih PVO sistema malog dometa 9K332 Tor-M2U i 36 artiljerijsko-raketnih sistema 96K6 Pancir-S1. Od pomenutih sistema Sirija već poseduje Bukove, Pečore-2M kao i Pancire ali u izvoznim verzijama a njihove isporuke trajale su od 2008. do 2013. godine.

Sigurno da nije realno da se za kratko vreme iz fabrika isporuče nove količine ovih PVO sistema u izvoznim verzijama pa je moguće da bi ih Sirijci dobili iz ruskih jedinica. Tako nešto spominje se i za S-300 čija se familija S-300P više ne proizvodi (u proizvodnji je i dalje familija S-300V a S-300P je na proizvodnim linijama zamenio S-400). Poslednji sistemi u najsavremenijoj izvoznoj verziji S-300PMU-2 isporučeni su Azerbejdžanu i Iranu pa se spekuliše da bi Sirija mogla dobiti modernizovane S-300PM1 ili PM2 direktno iz ruske vojske.

Transportno-lansirno vozilo raketnog PVO sistema S-300PMU-2 PVO Irana.

Na kraju treba dodati da je deo kadra sirijskih PVO jedinica već obučavan na ovom sistemu jer je Sirija još 2010. godine za 400 miliona dolara naručila, po nekim ocenama 4 diviziona S-300PMU-2, određene komponente su čak i dostavljene ali je 2013. godine po zahtevu Izraela, ugovor poništen a avans koji je uplaćen vraćen naručiocu. Zbog toga je moguće da se u magacinima ipak nalazi deo proizvedenih komponenti S-300PMU-2 koji su bili namenjeni Siriji a koji će sada najverovatnije biti isporučeni.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Pe

Napokon ce Sirija odahnuti od napada Izraela.

Odgovori
Me

Izraelci u panici zbog isporuke S-300 Siriji,a kad smo mi razmisljali o cuvenom PVO sistemu ,ovde su mnogi davali ocene kako je los i zastareo!
Za nasu zemlju i najstariji S-300 je premija……

Odgovori
Vl

Rusi rizikuju da im sistem bude unisten i tako narusi reputaciju ruskih pvo sistema. Jedno je sistem u rukama ruske vojske , a sasvim drugo u rukama neorganizovane sirijske armije .Takodje, ako je u pitanju PMU2, dobro ce doci Izraelu da iskoristi to iskustvo u mozda nekim buducim planovima za Iran koji ima iste sisteme

Odgovori
la

@Vladimir Na S-300 će vjerovatno biti ruska posada…stvarno bi bila hrabrost dati ovako skup sistem u ruke nekim arapima, koliko god trajala obuka i slične stvari, da se neko ne uvrijedi. Ovo će se štititi svime i svačime, jer kao što kažeš ovakvom nečemu se ne smije narušiti reputacija tek tako.

Ma

Sorry, meni ruska vojska ne izgleda mnogo organizovanija ali kapiram da bi poslali najbolje sto imaju. Na svim YT videima se vide neki mamurni tinejdzeri ili zadrigli likovi kako polupospani nesto kao cackaju po konzolama. To je naravno klise ali isto tako je i tvoj komentar o nesposobnim arapima. Asad je moguce jos pre par godina poslao par desetina/stotina kadeta u Rusiju da zavrse vojne skole za takve kriticne sisteme…

Bi

Bice SHURILICA padace kao muvice sve od [a do Miraza…..

Odgovori
Gu

Rusi su isto kao i mi,samo pricaju i nista vise.
Jbt Izraelci im fakticki oborili avion i ubili 15 ljudi i nikom nista.Ocekivao sam bar odmazdu po aerodromu odaklen su Izraelski avioni poleteli a realno da su neka sila trebali su da objave rat Izraelu izrokaju ih atomskim bombama i kraj price.Da su oborili americki avion i ubili 15 vojnika,pa danas bi Izrael bio ravan kao tepsija.
Dzabe Rusima vrhunska tehnika kada nemaju petlju,nisu hrabri.Oni se boje jednog Izraela jbt,moze im obarati avione kad im se cefne a i ko stigne izgleda,malo Turci,malo Izrael,ko je sledeci ko ce da srusi ruski avion…

Odgovori
Mi

Da ti kažem otvoreno, potpuno si u krivu, ali razumem frustraciju. Srećom ti ne odlučuješ 😊🍻
Da se tako stvari rade kako ti kažeš, bio bi treći svetski rat 50 puta do sada. Hvala bogu nismo na ulici ili u baru gde bi bilo odmazdi te vrste.
Da ne ulazim u logiku ko je šta izvukao i zaradio iz ove situacije reći ću samo ovo. Upravu si da se Americi ovo mozda ne bi desilo, ili se dešava skoro nikad, ali jedno je sto posto, amerika ne bi počela rat koji ne želi da vodi zbog oborenog aviona i poginulih 15 vojnika jer nisu ludi. Ponaručito kad nije čist napad i kad im se ta zemlja izvini zvanično za incident.
Lukavi su svi oni, nema tu udarac za udarac nego je viša strategija u pitanju.

la

@Gus „Samo pričaju i ništa više“? :) Vojno su se angažovali u Siriji, i dobili rat. Šta hoćeš još da urade? Ne svodi se svjetska politika na „izrokavanju“ atomskim bombama. Rusi iz svakog incidenta izvuku najbolje za sebe, i pasivnom politikom postižu svoje ciljeve.

Površne i glupave komentare poput „Rusi nisu hrabri“ i „boje se Izraela“ neću ni komentarisati..

Pe

Da su Izraelci oborili američki avion i pobili posadu, isto se ništa ne bi desilo. Izguglaj „USS Liberty incident“.

Al

@Gus
Prvo počni da razlikujes kako se problemi i nesuglasice rešavaju na ulici i u diplomatiji, pa onda piši nešto. Drugo svetski odnosi nisu borba dvojice boksera, već borba dvojice šahista, tj. cilj svake države je da ostvari i zaštiti svoje strategijske ciljeve. Taj oboreni avion, kao i Su-24 od pre nekoliko godina su isključivo sredstva ostvarivanja samog cilja, ali nisu cilj,tj. ako je dođe do gubitka istog sredstva, postoji drugo sredstvo koje će nastaviti do kraja. Za Ruse gubitak aviona sa 15 članova posade jeste tragičan, ali velikoj šemi stvari(tj. na strategijskom nivou razmišljanja) ovo je velika prilika da se Sirija dodatno ojača ako se pravi potezi odigraju. O ovoj situaciji mozež razmišljati kao o partiji šaha, gde je ruski igrač žrtvovao konja da bi dogurao vojnika i od njega dobio kraljicu.

Gu

Lazicdb

Protiv koga su dobili rat?????
Sa kim su ratovali??????
Zar je za vas islamska drzava respektebilan protivnik ekvivalentan Ruskoj armiji?????
I ti svi ostali koji branite Ruse u ovoj situaciji,daj ne pisite gluposti,Turci im obore avion,Rusi nista,Izraelci im fakticki obore avion,Rusi opet nista.Pa ako si sila,udari po armijama kao sto su Turska i Izraelska vojska a ne siljiti onu stvar na pecinskim ljudima(islamska drzava).I Turci i Izraelci su lupili samo takvu samarcinu Ruskoj armiji.Oni ti skidaju avione kad im se cefne a Rusi vojno nisu ni pisnuli.
Aki nista drugo,al bas nista drugo,pa skini i ti njima sa neba po jedan avion.Ne,oni to nemaju petlju da urade.Kukavice.

Al

@Gus
Rusija je poslala svoju vojsku u Siriju kako bi zaštitila svoje interese na Bliskom Istoku(vojna baza u Tartusu). U trenutku početka vojne misije u Siriji, glavni protivnik je bila Islamska država i Slobodna Sirijska Armija i u druge ustaničke grupe. Kada se pogleda danas taj zadatak je ostvaren, plus su dobili veoma dobar vojni ugled u bivšim sovjetskih republikama što im daje veći uticaj nad istim.
Koliko ja vidim, ti nemaš nikakvu vezu sa stvarnošću. Napad Rusije na Tursku bi doveo do rata sa NATO-om, što definitno ne odgovara Rusiji. Napad Rusije na Izrael bi doveo do propasti dve decenije rada na međunarodnim odnosima i međuindustrijskoj saradnji koja Rusiji može da donese ogromne benefite(izraelska gasna polja u Mediteranu).

BB

Aleksa,

Da, šahista… Ali i džudista…

Д

Колико се сећам после обарања Су-24 Русија је тражила да се Турска извин (Ердоган био у Москви и извинио се), тражили су да се плати одштета (плаћено породицама погинулих) треће тражили су да се пилоти казне, ако сте пратили ситуацију последњих годину и нешто приметили би да је приликом чистки у војсци пилоти који је обоирио Сухоја завршио у затвору, неки кажу случајност, неки кажу не… Поред тока Турска прво претрпела приличну штету због санкција, а након тога купује С-400 и гради гасовод којим ће куповати руски гас. Па зар то није огромна корист наспрам губитка авиона и (нажалост) два пилота. Можда делује сурова кад се отворено каже је тако

Gu

Aleksa

Za tebe je islamska drzava ozbiljan protivnik Ruskoj armiji!!!???Jos je samo falilo da i od njih izgube rat.
Izvini druze ali ti nemas veze sa stvarnoscu.
Pa ko provocira rat? Ko je kome oborio avione??Jel su Rusi oborili Turcima i Izraelcima ili ovi Rusima????
Brkas pojmove.Ako si sila,uzvrati silom,ako si papak onda se poklopi usima i cuti.Nazalost Rusi su u Siriji pokazali da su papci,kukavice obicne.Nije to ona Rusiji za vrijeme 2. Svjetskog rata,Cara Nikolaja,Aleksandra Nevskog koja je gazila i rusila sve pred sobom…Ovo je kukavicka Rusija.
I bez brige,padace jos Ruskih aviona po Siriji…dok god ne uzvrate bar istom mjerom.Veliko razocarenje u Rusku vojsku,drzavni vrh,rukovodstvo.

Gu

Aleksa

Za tebe je islamska drzava ozbiljan protivnik Ruskoj armiji!!!???Jos je samo falilo da i od njih izgube rat.
Izvini druze ali ti nemas veze sa stvarnoscu.
Pa ko provocira rat? Ko je kome oborio avione??Jel su Rusi oborili Turcima i Izraelcima ili ovi Rusima????
Brkas pojmove.Ako si sila,uzvrati silom,ako si papak onda se poklopi usima i cuti.Nazalost Rusi su u Siriji pokazali da su papci,kukavice obicne.Nije to ona Rusiji za vrijeme 2. Svjetskog rata,Cara Nikolaja,Aleksandra Nevskog koja je gazila i rusila sve pred sobom…Ovo je kukavicka Rusija.
I bez brige,padace jos Ruskih aviona po Siriji…dok god ne uzvrate bar istom mjerom.Veliko razocarenje u Rusku vojsku,drzavni vrh,rukovodstvo.

Al

@Gus
U trenutku kada je počela ruska intervencija Islamska država je zajedno sa sirijskim ustanicima podržanim od SAD bila blizu da ugrozi ruske interese u Siriji. Treba shvatiti da Rusija u Siriju nije otišla da bi branila sirijski narod od vehabija i drugih, već je otišla da sačuva prijateljski sirijski režim u bilom kom obliku koji bi omogućio zaštitu tih ruskih interesa. Pošto su ti papučari Islamske države imali opremu, ljudstvo, teritoriju pa čak i sposobne komandante(za bliskoistočne uslove), može se reći da je Islamska država na svom vrhuncu bila ozbiljan protivnik koji se isticao u svojim veštinama vođenja asimetričnog(pa i donekle simetričnog) rata. Isto tako treba naznačiti da Islamska država danas više nije ozbiljan protivnik, jer su je Rusi i SAA pobedili. Samim tim se može reći da su Rusi pobedili.
Ja ti opet kažem da prestaneš sa uličarskim načinom razmišljanja gde preki pogled na nekog predstavlja napad i razlog za tuču i da dođeš u stvarnost. Ratovi se ne objavljuju da bi se ratovalo, već da bi se odrđeni interesi ostvarili(tj. nema nikakve veze ko je sila, a ko je papak, jer ako imaš interese koje treba ostvariti ti ćeš ratovati). Rusija nema nikakav interes da ratuje sa Turskom ili sa Izraelom. Zašto bi ratovala? Zbog jednog aviona? Em što Rusija ne može da pobedi u ovoj situaciji(pa ni SAD nebi mogle) em što bi Rusija u slučaju rata mogla da dođe u sukob sa NATO paktom. Jednostavno Rusija ne može ništa dobro da dobije ulaskom u sukob sa ovim dvema zemljama.
Po tvojoj logici, ako je ovo što Rusija radi kukavički, šta se onda može reći za Amerikance, kojima su svi redom u miru obarali avione, pa im Amerikanci nisu rekli ništa.
Koliko ja znam u Siriji je rat logično da će padati sirijski, ruski, izraelski, turski, američki i drugi avioni, mislim da to stoji uz opis posla. Mislim da je ovakav razvoj događaja razočaranje samo za tebe i nikog više.

Al

Oko ,,izvinjenja,, Erdogana i placanja otstete, kao i gradnju gasovoda Turski Tok (a pogotovo KOLICINE koje ce teci) dali znate KOLIKO ne znate i koliko neistina iznosite ???

Nije tema, ali jedino cu reci da osim sto pojma nemate, da je ceo Rat, Ruska intervencija u Siriji upravo oko toga. I samo tezak laik u politici i strategiji moze misliti i govoriti o nekoj ,,borbi za celovitu Siriju,, ili ,,protiv terorizma,, :))) Putin je otisao u Siriju zbog mnogo opipljivijih ciljeva (sustanje zelenih ,,papira,, od kojih se ne zeli otkazati) i naravno promasio sve. Nijedan cilj nije ostvaren !

Prvi zadatak je bio prinudjivanje Turske na zadate parametre Tursog Toka, a za pritisak oko toga trebalo je bar negde izbiti na tursu granicu, nije izbio ni na jednoj tacki !

Drugi zadatak iskoristiti Siriju za pazarenje oko Donbasa i sankcija. Zadatak takodje potpuno neispunjen.

Sada dolazi vreme da se racunaju troskovi, a ogromni su vec…. Valja misliti na …..

Oko prve stvari, nekih ,,izvinjenja,,. Erdogan se NIJE izvinio ni drzavi ni Vojsci nego izrazio ,,zaljenje porodicama,,! Niti je Turska ista platila Rusima niti izjavila da ce platiti u tom smislu. Oko S-400, ako smatrate da je ,,pametno,, to sto se potencijalnom protivniku poklanja najsevremeniji sistem koji imas,ok… Nek je ,,Pametno,, :)))

Oko uvoza gasa smo vec rekli, a Tanap i Juzni Koridor Evrope (kontra-projekti), osim turskog otkazivanja (cvrstog) od zadatih kolicina (moguce od predvidjene 4. cevi ne budu ni 2. nego samo jedna, za turske unutrasnje potrebe, a 4 nece sigurno biti) ce dovesti to toga da od 2019 pocnu razgovori sa Ukrainom oko novog Ugovora o transportu gasa… I poklonjenje i ,,razgovori oko ovog i onog,, pa pocasna Kapitulacija :) Severni Tok-2 se ili nece izgraditi ili ce biti potpuno uslovljen da se velike kolicine gasa transportuju i ukrainskom ,,rutom,,. Sta je jos ostalo? Hmmm, zavrsetak terminala za Tecni gas na obema obalama SAD i prijemnih terminala i od 2022…. ,,izvinjenje,, :))) Da, shvaticete da je neko prespavao Shkriljacnu revoluciju u proizvodnji nafte i gasa. A i inace ce obim fosilnih goriva ozbiljno padati posle 2020.

Sada mi pricajte o S-600, ali pre toga pomenite Standard Missile-6, Ilona Maska i slicno i nadajte se da ce F-35 redovno ,,padati,,. A i da ne padaju, i taj avion i Raptor su ,,krntije,, kao sto kazase eksperti.

Inace upravo nam javise, zvanicno objavljeno o stizanju S-300. Kaza nam Shoygu chetiri puskovie ustanovki! Cetiri lansera i propratna radarska i druga oprema. Da, da , znam to je Maskirovka, i ,,tajno,, su poslali jos njih, znaaam, nemojte o ,,tajnim bazama i oruzjem,, znam sta cete reci :)))
Tih 4. ustanovki je da vam vako formacijski kazem: Jedna (1) Baterija PVO, manje vise. Ali kod (znate vec koga) mnoge nemoguce stvari postaju stvarnost. Pa ce ovih 4. lansera da postanu ,,divizion,, pa ce brojati lansirne cevi na sva cetiri i ,,logicno,, ih proglasiti za ,,Puk,, Pvo, a ako dodamo i te vec postojece u Tartusu, uskoro ce se ,,Divizijom,, PVO S-300 baratati u Siriji :)))

,,Lako,, je vama…. A ustvari moze biti i nije ??!

Al

Bravo za Siruiju!!!

Odgovori
ID

E, baš da vidimo.
I dalje bih tipovao na izraelsku avijaciju. Ali da se vidi kako će kad je malo jači PVO, a ne praistorija. Moguće je i da će glavoseče dobiti nešto od PVO da počaste Ruse. Za oklope imajui Javelin,pitanje je samo broja.

Odgovori
Al

Mislim da će se u vrlo kratkom periodu pokazati da li je taj sistem zaista efikasan ili ne. Još ako budu bile ruske posade na njima (a verujem da hoće), konačno ćemo imati (relativno) pravi (manje-više) uvid u stvarnu efikasnost S-300.
Kako god da ispadne, želim svima mir, a sirijskom narodu da se vrati kući.

Odgovori
Mm

Sirijci se ne žele vratiti dok je Asad tamo.

С

Добар чланак!

Odgovori
Ni

Gde je lovacka zastita tako vrednog vazduhoplova?!Ponovo razocaravajuci odgovor sile kakva je Ruska Federacija i time jasan pokazatelj da se ni mi ne nadamo previse.Apsolutno su nedorasli tom nazivu velike sile,jer je politicka pragmaticnost,ovde,posle toliko incidenata i obaranja vazduhoplova,totalno suvisna i deplasirana.Izraelci su vise nego dobro upoznati sa pomenutim sistemom PVO,tako da mislim da se nece puno zabrinuti.

Odgovori
Al

@Nikola
Po tvojoj logici SAD su status velike sile trebale da izgube pre više od 50 godina.

Al

Ako je verovati nekim vestima,u siriju je stigla eskadrila su30 i su35,verovatno u zastitu samog s300

Ni

Alekso,pre pedeset i nesto godina,bio je aktuelan rat u Vijetnamu.Ti Amerikanci su ‘bar’ bombardovali Severni Vijetnam,kada im ovi ispale i minobacacku granatu na Da Nang ili Pleiku itd.Ovi Rusima oborise ceo avion(i to kakav) i sta se zbilo…veliko NISTA.Ameri,jesu izgubili rat,tada u tom delu sveta,ali deleko od toga da su imali impotentne odgovore,kao ovi.Tako da,moja logika,je sledeca.Ako slovis za silu,onda to i pokazi i silom.Sve sto je vidjeno do sada i posle svega,da se jednom recju sumirati,DZABA IM.

Al

@Nikola
I tim istim Amerikancima su za vreme tog istog rata Kinezi obarali avione levo i desno, pa Amerikanci nisu reč zucnuli. Kineski pilot je početkom ovog veka izvršio kamikaze napad na američki avion pa im Amerikanci nisu ništa rekli. Pa naši piloti su oborili 2 američka aviona u periodu 1945-1948, pa nam nisu ništa rekli. U ovakvim situacijama treba razlikovati da li je došlo do teškog incidenta usled čudnog sleda okolnosti(koji sam po sebi ne povlači vojni odgovoro) ili namernog čina vojne agresije prema Rusiji na koji Rusija može da odgovori vojnom silom. Očito je u oba slučaja obaranja ruskih aviona došlo do teškog incidenta u kojem odgovornost snose obe strane. U ovakvim situacijama, ta tvoja uličarska logika definitivno nema mesta

ma

ovde u izraelu niko nije u panici,vec je objavljeno da ce unistiti svaki pvo koji bude dejstvovao po izraelskoj avijaciji.posto dogovor sa rusima i dalje vazi,ova pretnja se odnosi na siriski pvo.sistem s300,ce lako biti unisten sa raketom dalila,koja je vec ispitana u realnim uslovima.

Odgovori
BB

Na čemu ispitana? S-300?

Kolikobsam ja uspio razumjeti ovaj i slične članke, nije samo S300 u pitanju, tu su je i umrežavanje sa ostalim sistemima (radari, sateliti, sistem upravljanja vatrom, sistem prepoznavanja svoj-tuđ, vjerovatno ruske posade, obuke) a to je daleko više od „samo S300“. Živojine, da li sam dobro shvatio?

Ž

Да све што сте навели ће се ојачати и побољшати а поједини наведени системи ће бити задужени за заштиту С-300. Управо од ракета каква је Delilah.

Gu

Nece Sirija da odahne nista,da ima i S500 u arsenalu.I dalje ce ih Izraelska avijacija lupati kako joj se cefne.Izraelska armija je prosto skolovanija,profesionalnija i bolje obucena od Sirijske i svake druge arapske/muslimanske armije u tom regionu.
Da su nama Sirijski PVO sistemi bili 1999 godine ala bi Nato avijacija bila proredjena.Nasa vojska da ima u arsenalu tehniku PVO-a koju ima Sirijiska armija mi bi nalupali Izraelsku avijaciju samo tako,ne bi im palo napamet da polete sa maticnih aerodroma a kamoli nesto vise.

Odgovori
Ba

Da li ste sigurni da ce sistemom da upravljaju iskljucivo pripadnici sirijske vojske?

Gu

Bane

Jako brzo ce se videti ko upravlja tim sistemima.Ako Izraelci budu lupali i dalje po Siriji onda sijede Sirijici…

Д

Мала дигресија, 1973. године сви су били уверени да је израелска војска непобедива, па су за пар дана изгуили стотине тенкова, авиона и Синај. Да су Египћани до краја испоштовали оно што им је СССР зацртао да ради Израел би прошао још горе, овако су успели да се до краја консолидују, али и поред тога су изгуили велику територију и технику. Велики проблем армија у том региону је слаба техничка култура официрског кадра (наравно Израел је изузетак). У првом удару приликом форсирања суецког канала у нападу су учествовали и совјетски инструктори…

In

Izrael nije izgubio Sinaj.
Egipcani su imali odlicnu zamisao koja nije ukljucivala zauzimanje cijelog Sinaja.
Mostobran u dubini od 30 km im je bio i vise nego dovoljan za otpocinjanje pregovora……

No, Assad stariji se nasao u problemi, Egipat izasao iz raketna kisobrana i eto katastrofe.

Д

Морао је да се повуче по споразуму из 1973. што је последица рата, али да не идемо у детаље тог рата, поента моје поруке је да тренутну превласт не треба схватати као трајно стање. Сви израелци су мислили да су непобедиви и сугурни, испоставило се да није тако. За све би било боље да се задрже на ситним чаркама. Велики сукоб би могао да одговара само САД које би зарадиле велике паре а не би ризиковале скоро ништа. Сви остали раде по принципу „дрште ме да га не ударим“ укључујући и Израел, и они обавештавају Русе о својим акцијама што би пре 10 – 20 година било незамисливо. Сви који мисле да се политика води тако што се неко увреди па удари свом снагом по неком, стављам у кош напаљених пубертетлија. Ратови започињу када постоје велики економски интереси. Кинези су директно учествовали у Корејском рату па их амери нису нападали а у то време Кина није била нуклеарна сила а САД јесте. Ми смо Египћанима из луке Бар на фронт против Израела послали 90 тенкова Т-55 са све горивом и бојевим комплетом па нисмо трпели неке последице…. одо ја далеко…..

in

da, detalji su itekako bitni.
u tom ratu su Egipcani pokazali do tada nevidjenu vijestinu i to bez sovjeta.
za pocetni uspijeh su sami zasluzni.
rat je zavrsio potpunom katastrofom za njih. i za to su isto tako sami krivi.
posljedicno su se polako okretali Americi i udaljili od sovjeta, sto je za rezultat imalo mirovni sporazum s Izraelom i povratak Sinaja.

detalji su uvijek bitni.
itekako bitni.

ne ulaziti u detalje je recept za katastrofu.

Д

Био сам у прилици да разговарам са совјетским пуковником (1973. капетаном) који је био у тенку и један је од првих који су прешли Суецки канал. Пукли су када су прекршили директне инструкције совјета, порет тога координација унутар појединачних армије је била очајна а да не говоримо о међусобној координацији између држава….

In

Zao mi je, puky te je lagao.
Sovjeti nisu sudjelovali u borbama tijekom Yom Kipura.

No, udaljavanjem od Sovjeta, Egipat je dobio sto je htio.
Izrael se povukao sa Sinaja…..
A jedni i drugi su zakopali ratnu sjekiru.
Nedugo nakon toga, Jordan je zakopo ratnu sjekiru s Izraelom.

Da, Izrael ce, na ovaj ili onaj nacin, pacificirati i Assada.
Rusi ce, u konacnici, napustiti Siriju podvijena repa.
Kao onomad Sovjeti u Egiptu, Yemenu, Etiopiji, Angoli……Madjarskoj, Afganistanu, Ceskoj, Poljskoj, Litvi, Estoniji………

Al

@Gus
Mala digresija: Rusi nisu nimalo za potcenjivanje i siguran sam da neće udarati tek tako po Izraelu da bi osvetili svoje ljude. Moram da napomenem da su veoma uspešni po pitanju odmazde, o čemu se malo zna i piše. Daleko su efikasniji npr. od Izraelaca po pitanju borbe protiv terorista i imaju najveći broj likvidacija protiv neprijatelja države, u proseku 2-3 dnevno (podatak je inače objavljen relativno skoro…). Isto tako, ne verujem da će se „hvaliti“ odmazdom. I druga strana je toga svesna, budi siguran.
U igrankama te vrste, sve je dozvoljeno.
Mene lično interesuje S-300. Radi li, ili ne?

Odgovori
lo

Sta se desava sa nasim sistemima koji treba da stignu, nesto sam procitao da kupujemo ili smo kupili sisteme za obaranje dronova i bespolotnih letelica moze li neki tekst o tome

Odgovori
om

Ovo je nažalost prilika da se konačno demistificira taj famozni ruski raketni sistem S-300 i efikasnost, izraelskih zračnih snaga. Ja lično mislim da će Izrael imati puno puno više problema, ali isto tako mislim da će dokazati da S-300 nije neuništiv. Ako mu itko na ovoj zemlji može nauditi onda je to Izrael. Oni imaju plan jer znali su da kad tad do ovoga mora doći. Izrael već godinama proučava i špijunira taj sistem.Biti će jako teško ali Izrael konja za trku ima. Najbolja i najopremljenija armija mislim tehnološki neće se uplašiti izazova,jer u pitanju je opstanak jednog naroda. Upamtite da Izrael neće sebi dozvoliti da ga Iran okruži i životno ugrozi. Ovo postavljanje raketa ruski je odgovor na incident,ali niti rusi ne mogu stjerati Izrael u kut.Ovo nije samo vojno pitanje već i političko i stoga vrlo kompleksno. Što ako se pokaže da S-300 nije ono za što se predstavlja. Ako ga treba demistificirati onda Rusi baš nisu pronašli pravoga aktera za to. Izrael je također majstor elektroničkog ratovanja i ometanja. Što stvarno ako zračni prostor bude zagađen raznim smetnjama i slično .Izrael ima pilote koji mogu i tada vrlo efikasno djelovati jer su najbolji, jer imaju najviše naleta od svih,jer su najprofesionalniji. Na kraju uopće ne sumnjam da će da će nastradati mnogi sistemi S-300 u Siriji.

Odgovori
А

Приметићеш да Израел дејствује са мора и не лети изнад Сирије директно. Е сад додај С300 на такву ситуацију. Могу само да га гађају крстарећим под условом да га лоцирају. Све остало би било стављање главе у торбу због ега.

om

Izrael ima načina da odgovori. To je tehnološki, možda najjača vojska na planetu. Isprovocirat će oni s-300 da se otkrije a onda je svašta moguće. Rekao sam Izrael ima načina, tu je roj dronova koji se šalje kao prethodnica,hrpa raznoraznog raketnog materijala koju Izrael ima,A s-300 i ostali raketni sistemi neka se troše imaju toga rusi. Sumnjam da će se Izrael dati ponižavati i da neće na sebi svojstven način znati odgovoriti. Nije to samo mi ćemo postaviti sistem i obarati….koga ..Izraelce …..malo morgen.

ne

Kada bi Sirija od Rusa dobila i neko ofanzivno naoruzanje npr. Iskander rakete i makar jedno odeljenje raketnih bacaca Smerch onda bi Izrael bio izlozeniji realnoj ratnoj situaciji.Nikad niko nije uspeo iskljucivo braneci se da dobije rat.Sirija je zemlja unistena gradjanskim ratom i iako ima solidan pvo cak ni s-300 ne moze potpuno da je zastiti.Naravno da je napravljena fama oko Izraelske vojske i naravno da je apsolutna naivnost tvrditi da je Izrael tehnoloski najopremljenija vojska i da po bilo cemu moze da se suprotstavi supersili.mocnoj Rusiji.Medjutim postoje politicki(ekonomski) razlozi zbog kojih Sirija nikada nece dobiti od Rusije sve neophodno naoruzanje ds udari po Izraelu.U medjuvremenu fan-bojevi mogu da mastaju o nadprirodnim mocima vojske drzave koja ima 10 miliona stanovnika..

Mi

Opravu si 100%. To je izazov sa kojimje Izrael odavno spreman da ŽIVI!
Iran ga je pre koliko godina naručio. I to najmoderniju izvoznu varijanto a ne makar kakvu staru sto Grci imaju. Iran je primio i integrisao te sisteme vec dve godine i više ako ne grešim. Ovo je bilo pitanje vremena.
Navijam za S-300 jer je odbrambeni sistem i tu nema šta. Kolko god da Izrael konta da se ini brane za svoju egzistenciju, ipak su oni agresori suverene zemlje, imaju neiscrpljiv budžet i pametnije bi im bilo da rade na smirivanju haosa u spostvenom komšiluku nego što ne menjaju taktiku već 50 godina.

ID

Nešo,
Sirija ima Smerč.
Druga stvar je da li misliš da li smeju da pucaju njime po Izraelu?
Opekli su se više puta…

om

Izrael će žestoko kao i svaki puta odgovoriti na bilo koju ugrozu svoga teritorija u to ne treba sumnjati. Oni samo sada moraju promjeniti taktiku i problemu pristupiti promišljeno ali odstupiti neće. Nemojte misliti da će ih sada zatvoriti u kavez i da niti jedan zrakoplov uzletiti neće. Mnogi govore o agresiji Izraela na susjedne zemlje, ali treba znati da Izrael ne može dozvoliti da nekontrolirane grupe militanata stegnu obruč oko Izraela i ugroze opstojnost države .Izraelci su u globalu vrlo discipliniran ali nažalost militariziran narod ali to je zalog njihova opstanka.Okolo su zemlje koje bi ga uništile na najmanji znak njegove slabosti. Oni si zato ne smiju dopustiti da budu slabi. Plačete po portalima zašto su hrvatima prodali zrakoplove jer vi ste braća i pravi saveznici ,a ono zapravo navijate da ih tamo nekakvi Sirijci i Ruje sa S-300 i čitam čak i Iskanderima natamburaju.

Le

Nesa

Izrael nema nadprirodne moci ali po svim pretpostavkama ima nuklearnu moc. Svako ko bi udario na Izrael s ciljem njegovog unistenja vrlo realno riskira da bude obrisan s lica planeta.

ve

Neko je vec napisao kako to Izraelci nisu do sada unistili vremesni i stacionarni S200 a lako ce unistiti S300?Koliko su do sada unistili sirijskix pecora,kubova ili buk sistema.Ako su tako sposobni da lako uniste S300 ovo ostslo je trebalo da je do sada sve unisteno.Unistili jedan pantsir s1 koji je bio parkiran na brisanom prostoru i neaktivan i od toga se pravi mit.Da sam Hrvat posle onoga sto su cinili u 2 svj.ratu Jevrejima bilo bi me stid da pomenem Izrael.Lijepo Ducic kaze da Hrvati nemaju stida.Sad neka mi admin obrise cijeli komentar da se kockasti ne uvrijede.

П

Нису успели да униште практично статични систем С-200, а уништиће С-300 без проблема?
Да ли ће и даље да бомбардују Сирију? Да хоће. Али уз много већи ризик и веће губитке!

Odgovori
ni

hoce li neko nekada reci ko je svesno ili iz nehata unistio SRJ sistem S200…

Al

@nislija
Niko, jer ga nikad nismo imali.

Ž

СРЈ није имала систем С-200.

Ig

Verovatno ste mislili na SA-75 PVO sistem…

ni

mislio sam na S-75 dvina desna volhov…

Al

@nislija
Zato što su bili zastareli sistemi koji su još u JNA bili u procesu povlačenja.

Pe

Volhov na nasim prostorima koristen u BiH od strane VRS za gadjanje ciljeva na zemlji. Mislim da je to maksimum koji se od njega moze izvuci.

Ba

Ovo je u stvari test za F-35. Steltan i tehnološki napredan kako jeste- nebi trebao biti nekakav problem uništiti nekakvu PVO bateriju, pogotovo ako se ima u vidu da
će satelicke snimke mapirati sve do najsitnijeg detalja.

Mnogi komentatori na ovom portalu su više puta ponavljali da nije važan domet rakete, nego na koliko daleko PVO sistem može zaključati cilj u soluciju za dejstvo. Govorilo se da zemaljski radar S-300 otkriva MiG-29 na 350km, ali F-35 na tek 30-tak kilometara zbog tako malo efektivnog radarskog presjeka. Osim toga- Izrael je slao pilote u Grčku na vježbe sa njihovom S-300 baterijom kako bi se pripremili za ovo.

Uglavnom- ako je sve tako kako se tvrdi da jeste- uništenje S-300 baterije nebi trebalo da predstavlja apsolutno nikakav problem za školovanog Izraelskog pilota na 35-ci. Uzlete, deknu 10-12 krstarećih raketa na cilj koji ih ni ne vidi, slete- sve ok. Teško da će neki Tor ili Pancir da obori sve, jel’?

Izgleda da su i Rusi prilično sigurni u svoju spravu, čim ih ovako šalju tamo? Greška? Čija? Vidjećemo.

Odgovori
Mi

Nije bas sve tako zlatno sto se tiče Izraelaca i uvežbavanja F-35 na Grčkim starim S300 sistemima. Ovo je najnovija varijanta pripremljena upravo za F-35 a i bice ih mnogo više nego par komada, i to strateški rasporedjena. Rusi imaju mnogo radara tamo da dočekuju F-35 i kad prilazi a bogami i dok bega nazad.

Verujem da dobro namešten novi S-300 sistemi sa Pancirima i ostalim PVO što ce sad Sirija posedovati, plus Ruski S400 radari i sva ostala indirektna i direktna elektronska podrska sa ruske strane može da obori 8 od 10 lansiranih stelt „Jasmina“ a usput povija i skine i 50% aviona lansera.
Na žalost Izraelci neće ići u takav klasičan i predvidiv napad. Znaju oni vrlo dobro šta treba a šta se ne isplati.
Pesimista sa jer verujem da će Izraelci spucati sirijske S300 pre nego sto budu spremni. Neće se o tome niko mnogo hvaliti. Rusi ce ih dopunjavati i mozda i skinuti di po koji F vremenom, ali mnogo se sta neće promeniti. Sve će se dogadjati noću i bez mnogo dokaza u šteti na bilo čijoj strani. Mi ćemo navijati i analizirati di po koju sliku. Biće svega al direktne konfrontacije F-35 alve protiv potpuno spremnog integrisanog S-300 sistema sumnjam.
E sad još da dodam da sve to kažem sa nadom da ću ispasti totalno pogrešan i da će S-300 konačno dobiti svoju zasluženu reklamu na glavnim vestima kao štićenik suverenog neba.
Pozdrav 🍻

Ž

Banja Luka

Сиријци сигурно неће добити батерију или пар батерија С-300 већ ће се то мерити у дивизионима.

Друго, Грчка има верзију ПМУ-1 која је набављена пре скоро 20 година. ПМУ-2 је сасвим друга прича али то да га Сиријци добијају је за сада само претпоставка.

Ba

@Živojin Banković

Da, to ste već rekli. Veoma čudno ako se bude radilo o 6 diviziona, sve mi se čini da se tu onda radi o nečem drugom i ozbiljnijem od pomo’i savezniku u obezbjeđivanju VP. Ja ne mogu da znam koliko diviziona će dobiti. Nešto što me nebi iznenadilo bi bilo da je to 1 divizion, 2 maksimum i prateći sistemi zaštite za svaki od njih.

U slučaju da ste u pravu i da se zaista radi o tako opsežnoj isporuci opreme- samo kažem da će se vidjeti šta je i kako je. Ako je F-35 tako superioran kako se tvrdi- ovo bi trebalo da bude ples po cvijeću, jer se sve svodi na dejstvo po cilju sa bezbjedne udaljenosti, a ako ipak nije- onda će se to i dokazati, jel’?

Mi

Banja Luka,

Niko ovde da se osvrne na cinjenicu kako je Sirijska PVO delovala u uslovima kad Sirijska armija kontrolise 10% teritorije i sad prosiruje dejstva kad Sirijska Armija kontrolise 60% teritorije.

Meni vise lici posto su ih vec Amerikanci napali sa preko 100 krstarecih raketa da je Sirijicima bio neophodan sistem All-altitude detector (BBO) 96L6E..

http://rbase.new-factoria.ru/missile/wobb/c300pmu2/96l6e.shtml

S-300 PMU-2
“The combat operations are independently carried out according to a combination of information from radar facilities that are part of the SS 83M6E2 and ZRK 90Zh6E2, as well as additional radar facilities attached to the S-ZOOPMU-2 systems: low-altitude radar (NVO) 76N6 and radar 36D6. Detection radars and illumination and guidance radars simultaneously survey the airspace, detect and identify airborne objects. Simultaneous viewing of airspace with several radars completely eliminates the non-detection of airborne objects, including cruise missiles at extremely low altitudes, flying from any direction around the terrain, in conditions of intense reflections from local objects and opposition from the enemy.

Improvement of equipment and software and algorithmic support of ground-based weapons, the introduction of the 48N6E2 rocket with modernized combat equipment, the integration of air defense systems and control systems into a single air defense system, and the use of new radar equipment attached to air defense systems allowed:

improve the effectiveness of the destruction of all types of targets, including unobtrusive targets at extremely low altitudes, in difficult tactical and interfering environments;

to achieve effective destruction (detonation) of warheads (MS) of ballistic missiles on their flight trajectory when using the 48N6E2 SAMs by improving the guidance algorithms and upgrading their combat equipment;

hit aerodynamic targets at ranges of up to 200 km on a head-on and follow-up courses without breaking gaps on the parameter;

increase the autonomy of the conduct of hostilities ZRS incl. through the use of an autonomous target designation tool of the new generation – BBO 96L6E; to use, along with 48N6E2 missiles, 48H6E missiles of the S-300-PMU1 system;

to expand the possibilities of integrating anti-aircraft missile weapons into various air defense systems, including those operating in NATO standards.“

Posto Izrael jos nije izvlacio “keca iz rukava“

https://nationalinterest.org/blog/buzz/israel-now-has-supersonic-air-launched-ballistic-missile-heres-what-it-can-do-28552

zato je vrlo je tesko proceniti takticku prednost

Bl

To da radar S300 otkriva F35 na tek 30km je samo prica. Stelt dizajn i specijalna oplata aviona koja dovodi do smanjena ERP ne piju vodu protiv sirokopojasnog sistema kao sto je s300. Secamo se kako je jedan stelt zavrsio kada je naisao na stari sistem u opsegu za koji mu stelt karakteristike nisu bile od velike pomoci. Sigurno je pmu2 mnogo napredniji od gore pomenutog, pogotovo sto su u medjuvremenu rusi imali priliku da prouce delove nesretnog aviona iz budjanovaca.

Ba

Evo čitam upravo negdje da je Šojgu izvjestio da je isporučeno valjda 49 pojedinačnih komada opreme Sirijskoj vojsci i da je time završena operacija opremanja Sirije sa S-300. Pojavljuju se i snimci istovara.

E sad, nije mi poznato šta je tačno dopremljeno, ali iskreno, ovo mi ne izgleda kao stvaranje pravog „bedema“ i 6 diviziona S-300 + prateći sistemi za zaštitu, nego upravo slutim da se radi o jednom, možda dva diviziona, dodatnim radarima, možda koji Pantsir, Buk…. Nisam siguran, ali mislim da jedan divizion nosi 6 lansera, dva komandna vozila, dva radarska vozila i prateća vozila za pretovar i punjenje. Vjerovatno 15-tak do 20 vozila po divizionu?

Takođe se tvrdi da će operativnost sistem postići do kraja oktobra, a da će trebati tri mjeseca da se osposobe posade sirijske vojske za posluživanje svega toga.

Kako su ovo sve predpostavke, vrlo je moguće da nisam u pravu, ali slutim da, iako će ovo dosta zakomplikovati svaku priču o ofanzivnim dejstvima Izraela protiv Sirije, daleko je to od efikasne mjere odvraćanja ovako tehnološki razvijenog protivnika- rijetko i ranjivo, velika je to teritorija. Ovdje se vjerovatno radi o efikasnoj zaštiti jednog bitnog jezgra, možda šira regija Damaska ili tako nešto (nemojte me pogrešno shvatiti- i to je više od površine Crne Gore), ali će veći dio teritorije opet biti ranjiv- dejstava će biti, pogotovo u ovom scenariju ispaljivanja krstarećih raketa sa Sredozemnog mora.

Vl

„Banja Luka“ u pravu si…
U jednom članku se pominju 49 vozila a u drugim novinama 59…
Po svemu sudeći, reč je o 3 divizona.
Valjda Rusi znaju da procene koliko je jedinica dovoljno za pokrivanje teritorije Sirije…
Samo, nekako mi 3 meseca obuke deluje malo za oposobljavanje posada za rukovanje ovakvim raketnim sistemom?

Bo

Izraelski RV jeste bio u Grckoj na vezbama, ali navodno Grci nisu ukljucivali S-300…

An

Mislim da za Izrael S-300 neće predstavljati veći problem i da će ga ovi ako bude potrebe brzo eliminirati,jer poznaju sve tajne toga sistema.
Problem može biti nešto drugo,a to je opasnost za civilni saobraćaj i civilnu avijaciju ako tim sistemom budu upravljali sirijci.

Odgovori
Ž

Како знате да Израелци познају тајне верзије С-300ПМУ-2?

Ni

Iz ove priče neko će izaći go. Ovaj put je ili-ili. Mislim da Rusi ovaj put ne blefiraju, a reklama je čudo. Ako slučajno padne Adir, cijeli projejat će biti kompromitovan. Ako izraelci, zajedno sa amerima povale s300, pada interes za ruske PVO. Rusi imaju mogućnist da iz Karakije i Hmejina osmatraju,a da S300 djeluje po linku, vidjećemo brzo sve. Nadam se Adiru u nekim Sirijskim Budjanovcima.

Odgovori
Ж

Не заборавите да се С-300 више не производи (фамилија С-300П), последњу верзију С-300ПМУ-2 наследио је С-400 на основу кога је и настао.

su

Hrvatska je imala dio sistema s300 koji je nestao u pravcu SAD.
Tako da Izrael zna nesto o njima. Mozda otuda F16 kod nas.

Odgovori
Mm

Sustav je još u Hrvatskoj i pod strogom tajnom. Samo treba rakete. Ali je malo vjerojatno da će ga hrv koristiti već ce prijeći na nato standard poput Patriot.

ni

Dobar vic.

su

Pa sve sto smo imali bile su rakete. Ostalo nikad nije doslo jer nije bilo placeno pa su rakete otisle na pregled tamo preko.
Za onemogucavanje ne trebaju podaci o zemaljskoj opremi ona se vidi iz satelita..

su

Dilajla, domet 300 km.

https://youtu.be/PHS4gbqLOP8

Postoje i antiradarske rakete.
A ako GPS ne radi puno krstarecih raketa sa inercijalnim navodjenjem rjesava problem.
Ameri su tako (masovna proizvodnja i napadi) dobili sve ratove iako su ih izgubili (oporavak zrtava traje ako to ne financiraju oni a to nije neka razlika).
Sve ovisi o tome koliko Rusija moze blokirati tehnicke komunikacije.
Prije svega one koje se baziraju na kvantima.
Kad me potezete za jezik, ja mislim da su ovi S300 Ruski experiment. Da ih vise zanima Sirija nego Rusia davno ih nebi bilo

Gu

Imali ste samo kontenjer od S300 i nista vis3.

in

kakvi boziji kontejner????
da, bio je kontejner nalik onom koji sadrzava projektile sustava S300.

obrati pozornost na tlak u gumama kamiona koji navodno prijevozi te rakete na paradi ’95.
nista u tim kontejnerima nije bilo.

jako dobro osmisljena aktivnost zavaravanja protivnika i nista drugo

at

Rusija je namjerno postavila karte tako da isprovocira svoj naredni korak kao „morali smo ovo da ucinimo“. Tesko mi je vjerovati da je PVO Sirije slucajno oborila Ruski avion. Rusi znaju da njih u Siriji svi spijuniraju, svi isprobavaju svoja borbena sredstva i testiraju granice protivnika. Koliko god je bitno da Izrael i SAD otkriju mogucnosti ruskih PVO sistema, u ovom slucaju S-300, toliko je Rusima bitno da otkriju mogucnosti Izraelske avijacije u izbjegavanju njihovih naprednijih sistema (jer Izrael = SAD). Kao sto smo do sada vidjeli, Izrael ove starije PVO sisteme jede za dorucak. Komplikovana je ovo igra. Da li ce S-300 zaustaviti Izraelske napade na Siriju? Cilj Rusije i nije da ih zaustavi, vec da se otkriju karte kako ce Izrael pokusati da ih zaobidje i koliko ce to biti uspjesno. Danas najmodernije verzije F-15/F-16/F-35 napadaju Siriju, Rusija nece da dozvoli da ih isti avioni sutra napadaju na nekom drugom dijelu planete. Mi naravno tesko da cemo znati koliko je koja strana u ovoj igri imala vise uspjeha.

Odgovori
da

Govoriti kako je Rusija namerno postavila letelicu da bude oborena je ili zlonamerno ili besmisleno. Zivoti tih oficira i podoficira su nemerljivi i sama njihova obuka prevazilazi visestruko vrednost same letelice a da ne pricamo o moralnoj i ljudskoj dimenziji, tako da to sto ste napisali ne stoji. Niko ne govori o kukavickom cinu tog izraelskog pilota (ne govorim o svim Izraelcima)… U svakom slucaju za zaljenje, ceo dogadjaj… Rusija jedino snosi odgovornost sto se obavezala ugovorom sa Sirijom, da ce je stititi kao saveznica, a godinama saradjuje i dogovara se sa Izraelom i dopusta da ovi tuku po Siriji, a Izraelci im ovako vracaju… Znaci Rusija je kriva sto nije bila dosledna , nego je moralo da pogine toliko ljudi da bi oni doneli neku odlucnu odluku, pritom se opet pravdajuci , kao „nismo mi krivi“…

at

@daki – Nije mi zelja da ovdje pisem gluposti, trudim se da budem objektivan koliko god je moguce. Jos nakon obaranja Su-24M od strane Turske i posljedica koje su se desile u vezi Alepa, pa i ogromnog dijela Sirije – vrtila se prica da je Rusija svojim avionima bila izuzetno blizu granice sa Turskom bez realne potrebe i provocirala akciju Turske. Mozes pronaci na netu tekstove koji su pisali o ovome. I onda se tri godine kasnije ponovi slican slucaj. Jedan od autora koji je pisao o ovom incidentu prije desetak dana:

https://theaviationist.com/tag/il-20-shot-down/

Autor teksta je David Cenciotti, bivsi vojni pilot Italijanskog RV. Ako ti je pegla citati cijeli tekst, u sustini, lik konkretno pise da je mu je tesko vjerovati da su Izraelci koristili Il-20 kao bilo kakav paravan, „seems tactically implausible“ (cini se takticki nevjerovatnim).

Jos jedna stranica koji se bavi slicnim problemom:

http://www.thedrive.com/the-war-zone/23673/russias-claim-that-israeli-f-16s-used-their-doomed-il-20-spy-plane-as-cover-doesnt-add-up

Autor teksta je Joseph Trevithick, lik se redovno pojavljuje na BBC, CNN, ABC i drugim zapadnim news kanalima. I on postavlja mnoga pitanja u vezi ovog incidenta, npr. „it is difficult to see how Israel’s F-16s could time their movements so perfectly“ (tesko je shvatiti kako su Izraelski F-16 uspjeli da se pozicioniraju tako savrseno).

Ista stranica, drugi autor (Tyler Rogoway):

http://www.thedrive.com/the-war-zone/23655/russian-il-20-surveillance-plane-went-down-off-syrian-coast-during-israeli-missile-barrage

Jos jedno neobicno pitanje: „How did an electronic eavesdropping plane not know it was being attacked?“ (Kako jedan moderan spijunski avion nije svjestan da je napadnut?)

Ne zelim da pisem bilo sta zlonamjerno ili besmisleno, ali realnost je da Rusija ima vojnu saradnju sa Turskom koja joj je oborila borbeni avion i vojnu saradnju sa Izraelom koji skoro svakodnevno bombarduje Siriju s kojom Rusija isto ima vojnu saradnju. Politicka uloga Rusije u ovom sukobu nije nimalo jednostavna.

ma

Vreme je da se Izrael postavi tamo gde mu je mesto jer se ponasa kao razmazano deriste. Umislili da im je sve dozvoljeno na ovoj planeti bez ikakvih posledica. Rusija nece dozvoliti da se S300 unisti tek tako kao sto neki pisu ovde. Rusija je ulozila velike ljudske i materijalne resurse u Siriji da bi dozvolila nekoj regionalnoj sili da sav taj trud upropasti preko noci. Juce je u Siriji sleteo i Tu214PU leteci komandni punkt. VKS u Siriji su proteklih dana ojacane sa dodatnim lovcima SU30sm i SU35s. Rusija S300 salje u Siriju iz svojih rezervi verovatno ce biti citav jedan puk. Sirijski ministar inostranih poslova je rekao da je moguca isporuka i S400 na nekim sajtovima. Zastita S300 veoma zavisi od sistema malog dometa kao sto je Pancir, Tor, Tunguska. Ne verujem da bi Izrael isao direktno na unistenje S300 jer bi to zaista predstavljalo crvenu liniju za Rusiju. Ali u slucaju da Izrael ne bude imao dovoljno pameti pa krene u takvu avanturu pre unistenja S300 Sirija i susedi bice puni olupina izraelskih lovaca. Sigurno ce biti na tim sistemima i instruktori RF. A ostali neka pricaju bajke da ce njegovo unistenje biti veoma lako za „najacu silu na svetu“ zvanu Izrael. Zaista smesno. Ja sam ranije pisao da je Izrael molio RF da ne isporucuje S300 Siriji i da je to jedini razlog zasto do isporuke nije doslo do danas. Antun me je brze bolje demantovao da to nije tacno. Od sada ce Rusija na tom prostoru imati i oci i usi. A sto se tice F35 i S300 jedan F35B je vec pao pre nekoliko dana u USA. Mnogi ruski visoki oficiri ne znaju sve tajne svog oruzja pa i tajne S300 a zna Izrael neverovatno koje gluposti.

Odgovori
in

zadnja recenica ti je recept za katastrofu

Mm

Izrael tti dobro poznaje s300. I nisu u panici. Već rusi su u Panici amo km sustav bude uništen a to ujedno znači da s400 nije dobar jer su skoro isti

Odgovori
ma

@Mmm Sustav je jos u Hrvatskoj i u strogoj tajnosti??? Samo treba rakete??? Jel to neka basna ili bajka??? Sta reci na takav komentar? Izrael tti dobro poznaje S300? Kakvi biseri od @Mmm.

su

Pa mozda se ponavljam buduci da je moj post za prijasnje javljanje imao problema (ne vjerujem sa ovog sajta).
Mislim da je ova isporuka Ruski experiment za peglanje obrane Rusije.
Sto je pametno.

Mm

Izrael je sustav proučio iznutra, njihovi stručnjaci su odavno upoznati sa sustavom i načinom fukcioniranja.

A Hrvatska još ima s300 i on nije nigdje otisao. Viđen je 2006 godine u jednom skladištu . Navodno zbog spora sa Zubakom je stavljen pod vojnu tajnu. Hrvatska je još 2010 htjela kupit od Rusije rakete za S300. Rusi postavili pitanje, zasto kupujemo rakete ako ga nemamo.

Mm

S300 nije savrsen, postoje rakete kao mamci koji imitiraju zrakoplove pa mi ti reci sto bude sirija kad ispuca sve rakete. Osim toga svakim ispaljivanjem raketa prijeti otkrivanje s300 na zemlji i raketiranje njega. Nije ti on savrsen, Izrael ga dobro proučio kod raznih zemalja sa kojim su sklopili posao

Ba

@Mmm

Hrvatska, S-300? Davno su vas pokrali za ono što je prikazano na Jarunu. Davno. I prije toga su vas pokrali, jer je dobro plaćeno ono šta je prikazano- a šta je dobijeno- zna se. Zubak? Nije on sam krao, samo je na kraju sam izvisio. Vojna tajna? Skladište? I ono je vjerovatno razmontirano u šarafiće, pokradeno i prodano, ostala je samo vojna tajna da se o njoj govori…:) Tamo je i za toalet papir za kasarnu mafijaško-korupcionaška trakavica, sa sve dva-tri poslanika i zamjenika ministra u igri- o kakvoj vojnoj tajni ti govoriš?

om

S-300 u Hrvatskoj ,teško je reći što je to bilo, možda samo naćin za podizanje morala našima,jer da je stvarno bilo nešto ozbiljno onda se ne bi na taj način prikazalo. To po meni na paradi zapravo bilo jedno veliko ništa. E sad da li su još negdje bile neke komponente sustava to mi je nepoznato.
Sjećam se situacije gdje se je javio dobavljać koji je kao sklopio taj posao i tražio je od hrvatske države novac za taj dil jer mu se kao duguje. Zato mislim da je sve to ipak obavijeno nekim velom tajne i možda je sistem ipak postojao a na paradi je bio samo nekakav kontejner na neorginalnom kamionu i nisam siguran šta je bilo unutra. Možda je sistem ako je postojao bio negdje drugdje.

Tv

More biti da je Izrael otpoceo stratesku saradnju sa Hrvatskom jer mu je omogucila da sustav prouci iznutra….dakle nisu samo proivpozarne tehnike i strateska pp avijacija canadair otvorile ta vrata…

In

Ti se jamacno salis.

Jedino sta Hrvatska moze ponuditi potencijalnom strateskom partneru jest jedinstvenu priliku uvida u to kako se stvari ne bi smijele raditi.

Š

Izrael svake godine u Grčkoj vježba sa/protiv S-300 (kako vam volja), a ima ga još uokolo, npr. u Slovačkoj.

Što se hrvatskog S-300 tiče, to nikada nije bilo ni blizu operativnog statusa. No, s psihološke strane je učinio što je i trebao.

Ma

USA ima na svojoj teritoriji funkcionalan S-300 koji se vec dugo koristi za vezbe tako da to nije neka tajna. Generalno nije tajna kako ti sistemi rade sto i dalje ne znaci da ih je moguce tek tako ometati ili izigrati…

om

Mene više brine činjenica ako na tim sistemima budu Rusi pa bi onda
u slučaju uništenja sistema oni nastradali što komplicira situaciju.
Čak mi se i čini da će biti tako. To je još jedan način kako Rusi žele zakomplicirati stvar. Siguran sam gotovo sto posto da Izrael ima načina da uništi sistem. Nadir može prići čak 30 km bez ozbiljnog radarskog odraza i tada može pustiti roj dronova koji će zakomplicirati radarsku sliku te naravno i djelovati. Postoji i način diverzije komandosa na zemlji koji mogu odraditi posao. Ima načina Izrael je ozbiljna vojska makar se neko smijao jer s druge strane su ruje. Ne znamo niti mi što sve Izrael ima puno toga je sada u igri.
Ne bi baš volio da to za Izrael bude pitanje života i smrti,ali i čast je za njih veliki problem. Neznam zašto se je ovako odigralo ali i jedni i drugi mogu puno izgubiti. Izrael je nuklearna sila to moramo znati i ne bi ta igra trebala daleko otići. Još na kraju nemojte se ložiti da su Ruje nekakve dobričine. Isti su kao Ameri. Nitko tko je bio pod njihovom čizmom nije se usrećio i ne želi se tamo vratiti. U Rusiju nitko ne bježi.

Odgovori
Ma

F-35 i tako ne nosi nesto previse oruzija tako da je pitanje gde ce da stane taj roj „dronova“? Ispod krila? :-) Ne kazem ja da to ne moze ali komentar pokazuje koliko je citava strategija i taktka komplikovana. Da bi saturirao bateriju S-300 sa pratecom slojevitom odbranom treba verovatno jedno 30-50 dronova da se izbaci. Na YT imaju reklamni klipovi Raytheon-a na kojima dronove izbacuje jedan avion nosac sa sigurne udaljenosti. To onda vise nisu jeftine jedrece bombe nego male krstarece rakete… Btw. da li neko tacnije zna koliko pantsira obicno stiti bateriju S-300 i koliko bi „mamaca“ bilo potrebno da saturira odbranu?

An

Mateus

Tko će koga naučiti pameti možda ćemo vidjeti.Uglavnom Rusi će itekako izbjegavati direktni sukob s Izraelom.A znate li zašto? Zato jer u njemu nemaju nikakve šanse.S ono malo što imaju u Siriji mogu napucavati talibane ali s Izrelcima u bil
o kojem konvencionalnom sukobu nemaju što tražiti.
Da i pokušaju dovući više to tek treba učinitia ako Izrel to procjeni kao najavu napada tada će napasti i bez pomoči ili suglasnosti velikog brata.Izrel ima dovoljno snage i sredstava da to uništi sam prije nego stigne.Naravno takav hipotetski sukob ne želi ni Izrael ali se ukoliko dođe do ugroze vlastite nacije neće dvoumiti da upotrijebi sve što mu je na raspolaganju.U usporedbi bilo kojeg konvencionalnog sredstva Rusi su inferiorniji.Inferiorniji su i u obučenosti vojnika,pilota itd.
Usporedite npr kvalitetu Merkave i T 90 ili bilo koji raketnog sitema ,aviona itd.
Rusi su najveća nuklearna sila ali ni Izrelci čak i u tom podrčju nisu mačji kašalj.Recimo ICMB Jericho naročito Jericho III dometa preko 10 000 km(7100 milja) .
Tako da su po meni neosporne dvije činjenice.Izrael će i dalje bombardirati položaje proiranskih šijitskih milicija pazeći da pri tome ne ugrozi Ruse,ali će isto tako odgovoriti na svaku ugrozu vlastitih snaga.
Također če itekako Rusi paziti da ne ugroze Izraelske interese.
Ukoliko S 300 bude zaista u rukama Sirijaca moguća je ugroza civilnog zračnog saobraćaja iznad Izraela i neće trebati dugo čekati odgovor Izraela i njegovu eliminaciju.U svakom slučaju predstoji razdoblje koje može dovesti do demistifikacije puno toga

Odgovori
Sa

Ako Izrael odluči uništiti S-300 sigurno ga bude uništio,kako i bilo koji drugi PVO sistem što se može uništiti… Jednostavno ih budu ulovili na spavanju kao što je uništen Pancir… Rusi su svjesni kome prodaju S-300 i da lako može biti uništen,ali jednostavno im se otvorila prilika da prodaju staro naoružanje i više novaca imaju za novo oružje za svoju vojsku. Sve se vrti oko novaca i zato svima odgovara rat u Siri.. Mislim da bi se mnogi iznenadili kada bi vidjeli koliko su mnogi zaradili na tome ratu…

Odgovori
Ma

Izrael ima lovacku avijaciju uporedivu sa ruskom, reda velicine70-100 F-16 i 70 F-15 ili vise. Rusija tesko da trenutno ima vise od 150 operativnih modernih aviona. Osim toga Izrael ima 120 nuklearnih bojevih glava, sasvim dovoljno da se s njima ne ulazi u konflikt, pa ni sa 100 puta vise nuklearki. Izraelci imaju testise do zemlje i mnogo bolje su obuceni i od Rusa i od Sirijaca. Kapiram da je u Izraelu svaki inzinjer istovremeno i neki oficir. Pogledajte samo njihovu vojnu/elektronsku industriju pa zakljucite koga oni sve, ako dodje do toga, mogu da mobilisu. Doduse Asad je verovatno takodje poslao stotine kadeta u Rusiju u sve moguce vojne skole, ja bi bar tako uradio na njegovom mestu… E sad oko S-300, mi nemamo nikakvu sansu da znamo sta tu tacno moze da se desi. Iskustvo nam govori da bi Rusi opet nastradali ali defakto, to sto je Izrael imao uvid u S-300 ne znaci da oni mogu uvek da ga prevare. S-300 koristi moderan PESA (ili AESA?) radar koji je moguce kompjuterizovan. On ako po slucajnoj semi skace po frekfenciji i salje varijabilne impulse veoma je tezak za otkrivanje i ometanje. Takvi radari su takodje jako teski za identifikaciju i pracenje antiradarskim raketama jer je njihov signal nemoguce odvojiti od suma. Stariji radari koji manje vise koriste fixnu impulsnu i frekfentnu semu prilikom traganja i zakljucavanja ciljeva mogu da se ometaju i prevare poznavanjem njihovog nacina rada ali moderan (digitalni) sistem je mnogo teze otkriti i zavarati elektronskim sredstvima. Sta hocu da kazem, cak i ako je 100% poznato kako neki sistem radi, to ne znaci da je moguce razviti efikasne protivmere. U kriptografiji imate takve primere – i ako je poznat matematicki algoritam kojim se informacija sifrira, nije moguce izvrsiti desifriranje jer je inverzna operacija (desifriranje) neresiva u realnom vremenu. U svakom slucaju, Izrael bi mogao da pokusa saturacijom sirijskog PVO jeftinim krilatim bombama i nekom elektronskim merama. U tom trenutku, ako bi se kojim slucajem ruski (a ne sirijski) sistem(i) nasao na udaru, Rusi bi mogli da podignu lovacku avijaciju i onda bi mozda doslo do dalje demistifikacije borbenih sistema. Ja u takvom hipotetickom sukobu ipak tipujem na (ruski) sirijski poraz ali bi se Izrael nasao u velikom sigurnosnom problemu i pod ogromnim pritiskom. Za njih bi to znacilo da od tog trenutka svaki put kad krenu da bombarduju po Siriji mogu da racunaju na sukob sa ruskim vazduhoplovstvom! PS. Gotivno bi bilo da se porokaju pred kamerama pa da mi gledamo ali da niko ne pogine nego se svi pogodjeni lepo katapultiraju (ili na vreme iskoce iz kamiona) i vrate kuci zenama i deci.

Odgovori
Vl

Čista logika…
Rusi sigurno neće slati S300 da bude glineni golub u Siriji. Takođe su sigurni u kvalitet sistema inače ga ne bi tamo poslali.
Malo mi idu na živce patološki mrzitelji Rusa, a u tome se naročito ističu pojedinci iz Hrvatske. Budite realni, ispadate smešni u pojedinim tvrdnjama. Svakako da su Izraelci jaki, ali nisu toliko koliko vi tvrdite. U pitanju je vrlo vispren narod koji dobro poznaje svoje granice i zbog toga je u konstantnom kontaktu sa Rusima. Što bi njima trebao stalan kontakt ako su tako superiorni u odnosu na Ruse?
Mene lično interesuje, kako će se realnim ratnim uslovima pokazati sistem S300, Buk, Pancir, Pečora i Tor (kao višeslojan sistem odbrane), prvenstveno što je moguća nabavka tih sistema radi integracije u naš PVO.

Odgovori
ha

jedna od žešćih mitomanija je da mi Hrvati mrzimo Ruse. Totalna glupost.

in

vlad,
mrziti nekoga i ne slagati se s sustavom koji je nositelj suvereniteta nad tim nekim su 2 potpuno razlicita pojma.
nemoj ih nikad brkat.

Ma

Ja takodje ne smatram da Hrvati nesto mrze Ruse nego posto sto su od Izraela kupili one avione naravno da je izraelska tehnika sada najbolja :-) i da Izrael moze da izroka Rusiju kako hoce (sto i nije daleko od istine ako cemo realno).

Vl

Ma nije nego…
U kontaktu sa državljanima susedne nam države na pomenu Rusa i Putina nekim od komšija se diže kosa na glavi. U prvi mah pokušavaju to da sakriju, ali avaj…
Takvo ponašanje mi je zanimljivo za analizu njegovih uzroka.
Ipak generalno, niste svi takvi. Kao i kod nas, i kod vas ima onih koji ostrašćeno nastupaju, i za i protiv (Rusije – Amera).
Ako ste pažljivo pročitali moj raniji post, sigurno ste primetili da sam napisao da se komentar odnosi na pojedince iz susedne nam države, a koji učestvuju u raspravi o ovoj temi.

om

Vlad,nikako se neće pokazati ,barem ne na izraelskim zrakoplovima,jer
nakon obaranja prvog zrakoplova biti će uništeni. Kako i na koji način to ćemo vidjeti.
Nema ovdje patoloških mrzitelja Rusa sa hrvatske strane ,nego nažalost ima većih rusofila od samih Rusa.
P.S. zar misliš da će IAF biti glineni golubi. 250 modernih lovaca bombardera dignuti na najveći mogući nivo modernizacije neće sigurno biti ptičice za tamo neke ruske eksperimente. Ne može se to raditi Izraelu.

Vl

Ja u klin a oni u ploču…
Ljudi, umete li da čitate?
Lepo sam napisao da Rusi neće dozvoiti da S300 bude glineni golub u Siriji. Ta konstatacija se ne odnosi na Izraelske F16 (to ste vi sami postavili u kontest, onako kako vama odgovara)…
Uostalom, sama priroda oruđa govori više od svih navijačkih postova…
S300 je odbrambeni raketni sistem, dok su svi Izraelski avioni projektovani da budu ofazivni. Pametnom dosta…
Pa ko onda u ovom sukobu napada a ko se brani?
Sirija i Rusija moraju da budu mirni i poslušni, i trpe bombardovanje i izlete Izraela na, pazite, Sirijskoj teritoriji. Koji bezobrazluk Rusa, ne daju sirotim Izraelcima da Sirijce lupaju i bombarduju u Sirijskoj državi.
Ovo je klasična namerna zamena teza i bolesno rezonovanje.

ma

Antun vec sanja o upotrebi nuklearnog oruzja. Ko je ovde govorio o tome. Posle sukoba sa Rusijom atomskim oruzjem od Izraela ne bi ostao ni pepeo. Zar bi Rusija dozvolila da bilo ko prvi posegne za tim oruzjem protiv nje. Izraelu bi bilo dovoljno takticko nuklearno oruzje. Budimo malo ozbiljniji. Sasvim je sigurno da S300 nece biti sam u buducim operacijama u Siriji. Lepo je receno da ce ceo sistem biti uvezan i automatizovan sa svim drugim PVO sistemima a to znaci i sa S400 koji moze da detektuje i stealth lovce na velikim daljinama. Lepo je receno da ce Rusija ubuduce gusiti svaki satelitski signal, avionske radare, sisteme za navigaciju i komunikaciju u slucaju bilo kakvih napada i ako je sistem PVO ugrozen posebno S300. Pa sad ko voli nek izvoli. Dakle glavni osmatrac vazdusnog prostora bice radarski sistem na S400 koji ce pruzati sve informacije na S300 kao i na ostalim PVO sistemima. Nisu najnoviji sistemi Krasuha S4 i Zitelj poslati na letovanje u Siriji. Ameri imaju vec velike glavobolje sa tim sistemima za protivelektronsku borbu iznad Sirije to su sami priznali nisam to ja izmislio. Izraelci godinama govore da su unistili PVO Sirije pa sta bi posle? Sa ovim radarskim sistemima bice pokriven ceo Izrael. Sojgu je rekao da ce S300 imati zonu unistenja ciljeva preko 250km. Istovremeno gadja 6 ciljeva sa po dve rakete. Tesko je usijane glave ohladiti recima morace da se predje na prakticni deo hladjenja na zalost. Jedan novinar iz Izraela je zahvalio Rusiji za ovaj potez jer smatra da se njegova vlada isuvise ponasa bahato i osiono.

Odgovori
om

mateus, jel to sada znači da Izrael ima napuniti gaće jer Rusija će ovo rusija će ono. Izrael se brani kod kuće od milicija koje iz Sirije pokušavaju ugroziti Izrael i ima puno pravo na to .Rusi su daleko od kuće i brane nekakvog Asada koji im politički odgovara. Ne brane oni nikakav narod već se strateški pozicioniraju pred vratima Izraela. Neka se ne igraju sa Izraelom i neka ga ne pokušavaju stjerati u kut. Izrael ima više operativnih ofenzivnih letjelica nego cijela Rusija i može to sve porokati prije nego ovi išta više pošalju. Nadam se da će biti pameti, nije Natanjahu Erdogan koji plaće i cvili,neka se ne igraju sa Izraelom. Nemojte misliti da Amerika pomno ne prati situaciju. Izrael može dići milion vojnika ,ratnu tehniku posjeduju ,znanje i volju da brane domovinu imaju. Neka Rusi ne pokušavaju poniziti Izrael jer u konvencionalnom smislu obrišu ih dok kažeš keks .To je vojska koja je stalno u ratu a i nuklearni potencijal imaju i saveznika imaju ,zato nemoj molim te,oni će kontrolirati cijeli Izrael .Ništa oni neće kontrolirati. Izrael je armada i ako se budu našli ugroženi biti će bježanije. Rekao sam Izrael ima milion vojnika na raspolaganju i strašnu ratnu tehniku i neviđenu tehnologiju koja sve to podržava. Nema takove vojske,nemaš ti blage veze o Izraelu.

ma

@Omnia Smanji malo dozivljaj. Sve ovo sto si nalupao je neozbiljno. Ispada sada po tvojoj nakaradnoj teoriji da Rusija ima 10 000 vojnika a Izrael milion kao sto kazes. Ispada da Izrael ima armiju za citav univerzum. Izrael ima mocnu armiju to niko ne spori kao i vojnu industriju ali nalupati ovoliko gluposti kako ce oni sravniti sa zemljom celu Siriju zajedno sa ruskim vojnicima i oruzjem je lupetanje malog nedoraslog deteta. Budi malo ozbiljniji. To je direktna objava rata Rusiji a sta sledi posle toga ne mozes ni da zamislis. Onaj ko stvara i podrzava svim silama belosvetske glavosece nikako ne mogu da imam razumevanja a to Izrael radi. Zaista nemas blage veze o citavoj situaciji. Kazes Izrael ce porokati sve ha,ha,ha. Uostalom zasto odgovaram na necije gluposti nije ni meni jasno. Kad se uozbiljis onda se javi. Vrati se u realnost a ne u virtualizam i rijaliti program.

Odgovori
Sb

A sto sljedi poslje objave rata Rusiji?
Konjicki juris Kozaka?

om

mateus, upamti Rusi neće kontrolirati zračni prostor Izraela kako si to zamislio,jer bi to značilo katastrofu za opstojnost Izraela. Ovdje govorim o opstojnosti Izraela a ne Rusije. Nemoj mi uzimati za zlo milion vojnika ali oni su potencijal i garant obrane golog opstanka.
Izrael je vrlo ozbiljna zemlja i ministar je rekao da će oni i dalje otklanjati potencijalne prijetnje iz Sirije. Ako dođe do rušenja zrakoplova Izrael će uništiti sistem. I šta tu sad nije jasno ,nikada u povijesti nije se dugo čekalo na izraelski odgovor. Možda zato što su sa druge strane Rusi. Kako ne razumiješ da su time stavili Izraelu omču oko vrata, a to neće moći. Putin je pametan čovjek ali onaj njegov Šojgu živa sirovina,oficirčina. Treba stoga djelovati diplomatski i smjeniti Šojgua i odustati od sulude ideje pa da jedni drugi ostanu čisti. Inače će Izrael izvršiti svoju prijetnju i poniziti veliku Rusiju. Zašto bi napadali iz zraka dobro umrežene sisteme, postoje komandosi i diverzanti koji odrađuju takve poslove. Izraelski komandosi su jedni od najboljih sposobni dugo peživljavati u divljini i djelovati prema zacrtanom scenariju. Šta misliš da krenu uništavati samo radarsku komponentu raketnih sistema i rakete tada postaju bezopasne. Uostalom tako su i uništili raketni sistem u zadnjoj akciji. Rusi nemaju dosta vojnika koji bi branili sisteme na zemlji. Dakle to je jedna od mnogih opcija ako stvari eskaliraju.
A eskalirati će ako si ne izbiju iz glave kako će kontrolirati izraelsko nebo. Upamti nitko neće kontrolirati izraelsko nebo pa niti svemoćni Rusi dok će okolne milicije stezati obruč oko Izraela.
I na kraju dok bude Izraela biti će i civilizacije na zemlji. mi krščani znamo što to znači.

De

@Omnia
Da li si razmišljao da u konvencionalnom sukobu Rusi uopšte ne moraju da prilaze Izraelu. Ne moraju ni kontrolisati njihovo nebo. Ne moraju čak ni delovati iz Sirije. Dovoljan je samo jedan nalet strategijske avijacije da se istovari negde iznad Kaspijskog jezera sa svim krilatim raketama koje može da ponese da izrael bude značajno opeglan. Drugi treći nalet je već kataklizma za tako površinski malu zemlju. Svi ciljevi koncentrisani na malom prostoru i idealne mete. Takođe u domašaju su i sa brodova koji se nalaze u Kaspijskom moru. Uostalom Rusija je već demonstrirala oba dejstva u Sirijskom sukobu. Uzimajući još u obzir rusku doktrinu koja se zansniva na „opali ne žali!“ kraj scenarija ti je veoma jasan i izvestan. Ruse tu nema šta da obara. Iz zone koje dejstvuju sa druge strane im je Kazahstan – prijateljska zemlja sa kojom su u savezu. Čime bi Izrael odgovorio? Komandosima? Milionom vojnika? Jel sad vidiš koliko je tvoj komentar nerealan- smešan? I da li bi Izraelske komšije sa kojima je Izrael od osnivanja u sukobu mirovale? Tu bi mu bio kraj i tu bi bio kraj planete zemlje jer ni USA ne bi mirovale!

an

Omniameamecumporto

Apsolutno se slažem s Vama.

Mateus

Vaša konstatacija za S-400 i njegov radar ne stoji.Rusi nisu niti će ikada nadmašiti Zapad u elektronici pa ni s tim po Vama svemogućim radarom.
Zona otkrivanja F-35 ili F-22 je veoma mala(30-40 km) i prije će biti pogođeni nego što reagiraju.
Što se tiče elektronskog rata uz Amere perjanica u svijetu je upravo Izrael,a da ne govorimo o bespilotnim sistemima gdje Rusi još daleko kaskaju.

Odgovori
Pe

@antun Upravo tako.Ovo je vise politicki odgovor na pogibiju ruskih vojnika, zbog svog rejtinga Putin nije mogao da nista ne uradi.Opet,reci ce da „izraelski avioni nisu ugrozavali Ruske vojnike“ i nece ih rusiti,da ne bi ulazili u sukob sa Izraelom+ Amerikom, a Izraelci ce i dalje napadati Irance.

mi

mene samo interesuje odakle Siriji toliko para da plate sve sto je navedeno u clanku,

za sve odusevljene raketnim sistemom S-300P jos bolje S-300V, da li znate koliko su to veliki sistemi, vide se sa Meseca, ili za S-300V raketa Giant je teska + 6t, zli jezici kazu da kontejnere za te rakete na vozilima nikada nisu menjali u poljskim uslovima.

Siriju ubijaju 8 godina bolje je da dobiju mir nego S-300, a da ce Rusi i Izraelci da se kace, pa nece, a vecita dilema ko je bolji S-300/S-400 ili Patriot nadam se da ce samo ostati kao pitanje. Inace sve nase drzavice bi trebale uciti kako stvoriti modernu vojsku upravo od izraelski odbranbenih snaga.

Odgovori
su

Pa naravno da kontejnere (lansirne cijevi) nisu nikada mjenjali. Rakete se iz recenih cijevi izbacuju vodenom parom a raketni motor starta kada je vani. Tako lansirne cijevi ostaju netaknute i dovoljno je ubaciti nove ralete, tip zavisi o ttenutnoj potrebi.

su

A to ti, manje vise funkcionira ovko:
Nova raketa koja se ubacuje u lancer na dnu ima kanistar vode.
kada se ta cijev aktivira tada raketa sa malim motorom tu vodu pretvori pregrijanu vodenu paru oko manje od 2 sekunde. To ima oko 500 c i stvara pritisak dovoljan da izbaci raketu van.

Zbog toga ti lanseri imaju onako zaobljena dna (visoki pritisak) i oslanjaju se na teren.

Б

Овај систем ће бити увезан са руским радарима, који су моћнији од оног на С300, а које Израелци не смеју да гађају. Израелски авиони морају прелетети и руске радаре на мору које не смеју да гађају. На тај начин чак ни F35 није тешко приметити.
Сиријци су овде задужени да повуку обарач, тј. да не буде да су баш Руси пуцали.

Odgovori
om

Kako vam nije jasno da je Izrael zadnja zemlja kojoj možete staviti omču oko vrata. To je tehnološki najarazvijenija vojska, sve sami proizvode i koriste ,ne možete ih blokirati, ekonomski su jaki i drmaju svjetskim kapitalom, ne ovise gotovo o nikom,vojska je u top formi i sva oruđa i oružja te borbeni avioni i mornarica održavani na najvišem nivou. Rusi nemaju sto aviona novije generacije u operativi,da ne govorim o oklopu. Cijelo vrijeme zastrašuju samo sa tim raketnim sistemima.Rusija sigurno gubi konvencionalni rat protiv Izraela. To bi bila sramota za Rusiju,gledano sa njihove strane,za mene ništa čudno. Izrael se ne može pobijediti osim ako se ne izazove svjetski sukob kataklizmičkih razmjera. Rusija je na kraju krajeva ekonomski patuljak rusofili moji i svi oni koji se tako osjećaju. Pozdrav od sigurno najstarijeg sudionika ovih rasprava.

Odgovori
Tv

verovatno najstarijeg, najtolerantnijeg nikako.
sve komentare koji pocinju sa…kako vam nije jasno, kada cete shvatiti, takvi kao vi, i ostale slicne vrle umotvorine, dakako treba trajno udaljiti iz svih oblika javne rasprave, razmene misljenja.
koga briga ako imas razlicit stav o necemu?
izrael ce uzvratiti, zavetnim kovcegom, davidovom prackom, solomovom vatrom ili cim vec..

om

Kad mislim gubi konvencionalni rat mislim na ograničeni sukob na ovom prostoru Sirije.Ne mogu Rusi dovući toliko ljudstva i tehnike,a i naišli bi na protest vlastite javnosti i naravno ekonomski slom.
Zato mislim da Putin neće ulaziti u konflikt već će diplomatski riješiti ovo da jednima i drugima ostane obraz čist. Ukratko ,Rusi moraju
dopustiti Izraelu da se brani,a Izrael mora garantirati bezbjednost ruskoj vojsci.Svaki slučajni incident mora se rješavati za stolom i ne dizati ga previsoko kako bi jedna strana jačala svoje mišiće.

Cr

Po velicini GDP-a Rusija je na 6-om mjestu a Izrael na visokom 54-om mjestu – toliko o patuljcima. Ekonomija je sused egzaktna nauka – nema subjektivnih i proizvoljnih ocjena, samo cinjenice, a ja sam slucajno ekonmista.
Dalje, Rusija je ratovala i pobjedjivala i kad Izraela nije ni bilo (Hitler, Napoleon, Turci, Tatari, Poljaci, Svedjani… spisak porazenih je veliki).
Uzgred, broj Hriscana u Svetoj Zemlji rapidno opada (od nekadasnjih 18% do danasnjih 2% – uglavnom sve Pravoslavnih Hriscana), vjerovatno zbog strasno dobrog odnosa drzave Izrael prema njima. Mozda je to za vas Krscane dobro, ali za nas Hriscane niposto nije.
I za kraj jedna mala poslastica – Vilhelm Rajnel, glavnokomandujuci Austrougarskih trupa u slavnoj Bitci na Mojkovcu 1916.godine je rekao – Crnogorcima nema premca u istoriji ratovanja! Ratovali smo i mi gospodine i to malo duze i slavnije no Izrael no se ne falimo.
Pozdrav i za Vas i svako dobro!

Pe

Jaoo..ruku ne srce ne procitah skoro plici komentar, tesko opterecen stereotipima. ..stvarno…daj smanjite te malo ‘marvelovske’ analize, znaci manje iron mana, kapetana amerike i sl..
Hocu reci tacno je da je Izrael jedna velika riznica tehnoloskih znanja takodje, ali bas zato sto su pametni taj rat gledati neces.

Ju

@Crnogorac Uspoređuješ veličinu ekonomije zemlje od 144 milijuna stanovnika i zemlje od 7,5 milijuna? Unatoč tome Izrael ima vojsku koja veličinom ne zaostaje za Ruskom ,svaki državljan Izraela je prošao kompletniju vojnu obuku od Ruskog profesionalnog vojnika. Stavi u tu sliku i razinu na kojoj je oprema Izraelske vojske i dobit ćeš dobar uvid da se ovdje prije radi o 2 podjednake vojne sile,a ne o Davidu i Golijatu kako ti to ovdje prikazuješ. Ekonomski uopće ne treba gledati GDP Izraela jer je jasno da Izraelci van Izraela drže velik dio svjetskog novca praktički drže u rukama neke velike svjetske ekonomije, tu se Rusi uopće nemogu staviti u istu rečenicu s njima.

Cr

@ Juco Ne uporedjujem je ja nego je to zvanicna lista za 2017-tu godinu Svjetske banke i MMF-a. Ne treba gledati GDP? A sto da gledam recite mi molim Vas? Mozda Vi znate neke posebne ekonomske parametre za koje ja ne znam i na koje treba da obratim paznju. Mozete slobodno uporedjivati ekonomiju Kanade i Svazilenda na primjer – Kanada je razvijenija pa kako god da okrenete, nema veze sto ima veci broj stanovnika i vecu povrsinu, bitan je GDP.
Ovo za kompletnu vojnu obuku i modernu opremu – kako je IDF prosao u kopnenom ratu sa Hezbolahom 2006-te? Veliki Vladika NJegos je reka – Boj ne bije svijetlo oruzje vec boj bije srce u junaka.
Na kraju cu podsjetiti na sljedecu cinjenicu koju izgleda mnogi zaboravljaju ili namjerno previdaju. Stvaranje drzave Izrael 1948.godine podrzale su i dan danas su garant za njen opstanak dvije velesile – Amerika i Rusija (tadasnji SSSR).

А

Израел је војно такав какав је због финансиске помоћи Америке.
Економски они не могу да приуште то што имају. 38 милијарди помоћи је војску је потписано. Па за те паре би Србија имала носач авиона на Дунаву из зезања напуњен са ескадрилом Боинга 747.

ma

Antune jesi li merio u metrima otkrivanja stealth aviona sa radara S300 ili S400? @Omnia Rusija ne zeli stavljati omcu nikome pa ni Izraelu vec je cilj istrebiti glavosece u toj Siriji koje zapad podrzava zajedno sa tim Izraelom. To je jedini interes RF u ovom trenutku da ne bi glavosece neduznih ljudi preslo u zemlje ZND i u samu Rusiju. Ostavi se vise bajki da Izrael moze pobediti Rusiju bilo kojim oruzjem. Nemoj deca da ti se smeju. I dalje pricas gluposti. Jos se nisi uozbiljio. Ende.

Odgovori
Bo

Zapravo, Rusi imaju interes da spreče izgradnju plinovoda iz zemalja Zaliva (Katar ima ogromne rezerve plina) preko teritorije Sirije, koji bi im bio velika konkurencija na evropskom tržištu. Umesto toga, napravili bi plinovod iz Irana ali bi tu imali svoj deo i kontrolu nad tim. Pošto je Katar uvideo da glavoseče gube rat u Siriji počeo je da se približava Iranu i Rusiji. Posle ovoga im je Saudijska Arabija zapretila ratom. Slažem se da se Rusija brani od glavoseča, ali plin igra ključnu ulogu jer od toga Rusija ima ogromnu materijalnu korist. Takođe, Rusi ne smeju da dozvole dalje ponižavanje i moraju da zaštite svog saveznika. Usput će isprobati nova oružja u realnim uslovima, steći iskustvo u ratovanju i izreklamirati svoje oružje.

Ga

BozaM To sto si rekao je jedina istina zasto su Rusi u Siriji. A ne kao sto neki tvrde zastita Asada i Surije. Boli njih oba stvar za Siriju, nego samo plinovod. Sve sto ide sa Bliskog istoka, ide preko Sirije. Zato ce i biti jos vise pizdarija, jer druga strana nece sjediti skrstenih ruku.

An

Mateus

Ma nemojte molim Vas.Interes Rusije je samo da „glavoseče“ ne dođu.Sve sama Ruska dobrota.Interes je nešto sasvim drugo.
Opet Vaše nepriznavanje činjenica nauštrb mitomanske opsjednutosti Rusima.
No živi bili pa vidjeli rasplet .Rusi protiv Izrela u bilo kojem konvencionalnom sukobu,koliko god Vas to boljelo nemaju što tražiti niti će se usuditi u njega uplesti.

Odgovori
Pe

Moram da se osvrnem na vas komentar..
Interes rusije jeste da ‘glavosjece’ ne dodju, da se ne vrate, da ih bude sto vise likvidirano izvan rusije (za sad to sasvim im dobro ide), a to je i vas interes Antune, to sto se vi zovete ‘Antun’ ‘glavosjecama’ ne znaci nista…
Tesko je zamisliti rat imedju rusije i izraela a da ostane lokalni konvencionalan…to je nezamislivo. Odnosi Rusije i Izraela su jako slozeni a ni Izrael sam u tom odnosu nije toliko ‘koherentan u stavu’ koliko mislite.
Uostalom Sirijska Arapska Armija je vrlo respektabilan protivnik da bi ih tek tako otpisali,zatim tu je Hezbolah, pa Iran …mnoogo igraca.

Ju

Perice Ruski interes je da se ne izgradi plinovod kroz Siriju, a to upravo SAD želi. Sve dok mu Rusi čuvaju glavu Asad neće dozvoliti da Ruski interesi budu ugroženi. Fucka se Rusima za Arapske ratove i ekstremizam.

ma

Nijedan lovac 4 generacije ne moze da probije uvezani sistem S300 poslednje generacije i S400 sa ostalim sistemima PVO. F22 i F35 bi mogli da pokusaju tu su sanse pola-pola. Izraelsk lovci mogu da uniste S300 pojedinacno jednu ili dve baterije al kada je ceo sistem povezan medjusobno to je vrlo tesko za bilo koji lovac. Pre samog unistenja S300 veliki broj lovaca bilo bi oboreno. A da li bi se nekom isplatilo tolike zrtve i materijalna steta da bi se izbacio jedan S300 to je pitanje ako neko ima pilote za bacanje? Izraelci sada vagaju kako i na koji nacin da onesposobe S300 a pritom moraju da vode racuna da ne uvuku Rusiju u rat sa njima sto ce biti vrlo tesko da Rusija ostane po strani ako se kojim slucajem desi da S300 bude unisten. Danas je Sojgu potvrdio da je S300 u Siriji i da ce S300 stititi i Ruske vojnike. U tome lezi najveca opasnost od sukoba sa Izraelom. Dakle ponavljam da ce S300 sluziti i Rusiji ne samo Siriji. Vece sanse izraelaca za unistenje S300 je masovni napad krstarecim raketama sa velike udaljenosti ili izvrsiti dobro isplaniranu sabotazu ali tada Rusija sigurno nece sedeti skrstenih ruku. Rusija i Izrael su dosta povezani medjusobno, u Rusiji je jak jevrejsk lobi zato s e i izbegavao sukob do sada a za ubuduce videcemo. @SbbKbb Kozaci su medju najhrabrijim narodom na svetu koji vole slobodu i veoma su vesti ratnici. Tvoj podsmeh samo govori o tebi ko si i sta si. Nisi vredan komentarisanja. @Omnia Zasto bi Rusija dovlacila vise oruzja u Siriju posle napada na svoje vojnike to bi uradio samo glup general i glupi predsednik. Tada ce problem da se resi sa teritorije RF i to vrlo brzo i efikasno. Sta vredi Izraelu vojna industrija kada bi ako ne daj Boze zatrebalo otisla u prah i pepeo za nekoliko minuta. Po svim medjunarodnim tabelama i anketama istrazivanjima Rusija je vojno na drugom mestu. A gde je Izrael???

Odgovori
ma

Antune nisi odgovorio na pitanje da li si mozda merio metrom na kojoj udaljenosti S300 i S400 otkrivaju stealth avione? Trazim tacan i precizan odgovor da ne bude kao sa raketama Amraam ne zna se tacno na kojoj udaljenosti su oborile avion ali ipak obaraju preko 100km. Za ovo ostalo nije vredno komentara. Antune sta ce onda USA u Siriji zajedno sa odrubljivacima glava nevinih ljudi??? Zar Rusija nema nikakva prava da vrsi operacije u komsiluku gde joj preti velika opasnost od gore spomenutih??? Kakvu ugrozenost imaju USA hiljadama km daleko od svoje obale??? Kao bore se protiv terorizma a sami ih stvaraju koje licemerje na kvadrat. A za konvencionalni sukob Rusije i Izraela to je tek prava smejurija. MO Rusije je izjavilo da je u Siriju doslo 49 jedinica vojne tehnike ne navodeci konkretno o cemu se sve radi.

Odgovori
Ze

@mateus,Ajde ne Lupaj ti znas kolikobi aviona oboroli,ISPROBOSI,I UZIVO BROJAO.

An

Mateus

Na zaista glupi upit evo ti odgovor
31 km 20 cm i 5 mm

Odgovori
Iv

Darko na cirilici
SSSR je dao Egiptu sve najmodernije i ruski piloti su upravljali avionima a i samovima na africkoj strani kanala.Istina da su zidovi imali velikih gubitaka ali su na kraju bili 100km do Kaira i 50 do Damaska.Nista im nije stajalo naputu da i to zauzmu , mislim vojno

Odgovori
ma

Ruski ekspert Viktor Murahovski je potvrdio da je u Siriji isporucen S300PM2 koji koristi rakete velikog dometa 48N6 duzine 7,5m. To je vrlo potentna raketa i gotovo je nepogresiva. Tesko je zavaravati poznatim mamcima. Imace pored ostalog punu podrsku sistema za protivelektronska dejstva. Svi pravci sada su zatvoreni sa kojih su vrseni napadi iz vazduha. @Antune jesi li siguran u te brojke? Slaba ti je racunica.

Odgovori
gl

ako se ne varam ta raketa je razvijena da gadja avione klase AWACS JSTARTS, Comando Solo a ne Barake i Sufe,

Ro

Odličan članak. Kratak, jasan, potkrijepljen izjavama relevantnih zvaničnika.
Brdo komentara, većinom navijačkih.
U svemu nisam uspio naći podatke koje bih volio pročitati.
– koliko su sustavi S-300 u svim modifikacijama o modernizacijama i varijantama srušili vojnih zrakoplova 4. generacije i 5. generacije???
– koliko su zrakoplovi 4. i 5. generacije uništili ovih PZO sustava???
– u kojim ratnim sukobima se S-300 koristio???
Hvala na odgovoru???

Odgovori
ma

Koja drzava je imala ili ima S300 bilo koje verzije nije bila izlozena agresiji zapada. Niti je S300 oborio do sada neki avion niti je ijedan S300 bio unisten do sada. Nema mnogo drzava S300 u svom arsenalu. Zasto se Izrael i USA toliko uzbudjuju na njegovu isporuku Siriji ako taj sistem nije toliko opasan kao sto tvrde neki „strucnjaci“ na ovom portalu???

Vl

„mateus“, kratko i efikasno…
Ubode ga u „sridu“…
Najsmešniji su mi pojedinci, koji realne komentatore osuđuju da su Rusofili, a oni sami izgradiše „mitove“ o nevidljivim F35 i F22 i Izraelskoj vojsci punoj nepobedivih terminatora. Ha, …

Ro

@Mateus
@Vlad
Moj komentar uopće nije bio navijački. Više statistički. A vi u svojim komentarima slavite što? Nekakvih 0:0???
Siriju, ruskog saveznika, tuku Židovi, Turci, Kurdi, koljači iz IS-a, Ameri…uz znanje i suglasnost Rusa. Pa što ih ne zaštiti veliki Rus??? Koliko je još njihovih saveznika tako stradalo???

Pe

Kao prvo filmska maštarija i mitomanija nekima radi sve u šesnaest.

Kao drugo brkaju se T-T sposobnosti i karakteristike dvaju dijametralno suprotnih S-300, a to su primarno protuzrakoplovni S-300P (odnosno S-300PMU, S-400 i već sada S-500) i primarno proturaketni S-300V (S-300VM, Antey-2500).

Amerikanci (a time i Izraelci) „provalili“ su S-300 još sredinom 90-ih od Ukrajinaca i Bjelorusa
https://www.kommersant.ru/doc/103833
i sada nedavno opet od Ukrajinaca
https://defence-blog.com/army/u-s-army-receives-3d-mobile-air-defense-radar-system-from-ukraine.html

S time da su Izraelci nedavno to sve odradili i sa Bugarima i sa Grcima i spremni su odgovoriti Sirijcima ako budu ugroženi njihovi vlastiti interesi
https://defence-blog.com/news/israel-ready-to-hit-russian-s-300-missile-systems-in-syria.html

S-300 naravno u stvarnosti nije svemoguć. U realnosti starije verzije mogle su istovremeno djelovati na samo do 6 ciljeva istovremeno sa 2 rakete po cilju (12 raketa ukupno).

S-300PMU-2 može teoretski djelovati na 36 ciljeva sa ukupno 72 rakete. To je sve naravno u idealnim uvjetima. Što ako prijetnja dolazi iz više smjerova, a ne jednog, nego iz 4, 5 ili 6? Što ako te prijetnje ima više od 36 komada? Što ako se koristi intenzivni ECM, dronovi mamci, napadački dronovi, … Što ako …?

Naravno najbolji odgovor kao i do sada pokazat će se na terenu, odnosno čut i vidjet ćemo da li sirijski S-300 uništava izraelske avione ili suprotno, izraelci uništavaju i onesposobljavaju S-300.

I bajke da onaj tko ima S-300 nikad nije napadnut ili bio u ratu naravno ne drže vodu. Primjeri Armenije, Azerbajdžana, Ukrajine, pa i sada Sirije naravno to najbolje opovrgavaju.

S-300 će „rušiti“ čupave ISIL-ove fanatike?

S-300 bi 1999. pomogao / ili će u buduće pomoći Srbiji? U ćemu? U balkanskim gudurama?

Nema nikakve pobjede u nikakvom ratu dok tvoj vlastiti „prašinar“ sa puškom na ramenu ne stoji na tvom suverenom tlu. Tu na žalost nikakav S-300 nikome nije bio niti će biti od neke pomoći.

Odgovori
Mi

“Nema nikakve pobjede u nikakvom ratu dok tvoj vlastiti „prašinar“ sa puškom na ramenu ne stoji na tvom suverenom tlu. Tu na žalost nikakav S-300 nikome nije bio niti će biti od neke pomoći.“

Zanimljiva konstatacija, a sta cemo kad tog “prasinara“, industrijsku zonu, objekte od viseg znacaja pogodi strategijska raketa sa “malo jacom“ konvecionalnom bojevom glavom !?Ili sto vi kazete avijacija malo proredi iste, sto vi zovete “cupave fanatike“ (njihove linije snabdevanja, uporista, ……) !?Ipak ocigledno je neophodan neki sistem koji uskracuje takav tip dominacije.

Vama je izgleda ista takticka zamisao kad osvajate i branite teritoriju !? Ocigledno mnogo citate Americke doktrine, samo ne mozete dosegnuti prednosti tih taktickih poteza.Nesposobnost da se pravovremeno reaguje na potencijalnu pretnju vodi u defanzivu, skracujete sebi takticki potencijal za iznenadni manevar koji moze dezorijentisati koncentrisane sile, naterati protivnika na ishitrene poteze koje je zeleo eskivirati u svom planiranju.

Inace za vasu informaciju zato svi potenciraju izraz “munjeviti udar“.Cak Izreal kojem se toliko divite godinama se sluzio preventivnim taktickim operacijama.

I samo sa nevericom citam povrsne konstatcije tipa koliko je jedan odbrambeni sistem bez usaglasenog ofanzivnog sistema efikasan.Ali dobro geostrateska politika moze biti komplikovana kad ima dosta nepoznatih u datoj jednacini.

Pe

@mateus

Tvoji komentari i maštarije, a i nekih drugih ovdje nisu ni za rubriku „šale i vicevi“, a kamo li za Hollywood!

@MiG-29

Sve komentare i maštarije na nečiju sreću ili žalost može potvrditi sami i jedino stanje na terenu.

Ja se uopće ne bojim za Izraelce. Izraelci i njihovi „prašinari“ svoje stanje na terenu potvrđuju od 14.05.1948. do dan danas.

Mi smo svoj strateški interes i stanje na terenu ostvarili, potvrdili i potvrđujemo od 15.11.1995. do dan danas.

Srbija na žalost svoje stanje na terenu ima potvrđeno od 12.06.1999. do dan danas.

I to nikakav S-300, pa ni S-400 promijeniti ne može, koliko god neki maštali i raspletali bajke o njemu.

In

Mig29, malo si zastario…..koncepcija psvajanja je mrtva bar 73 godine.
Koncepcija ostvarivanja odrzivih interesa je nesto sasvim drugo.
A to je ovdje na stvari

Mi

PeroZ

Cekajte malo jedno je kad ostvarujete Vase drzavne interese 1990 uz pomoc Amerike, Nemacke, ….., a savim je drugo kad se po nalogu istih zaustavite na granicama od 15.11.1995.A ipak ste hteli malo vise zar ne, pa je neko rekao ne moze (podseticu Vas to su vase reci)

Dakle vi sprovodite nesto sto Vam drugi naredjuje, nemate bas sposobnost da odbijete naredjenja i to nema veze sa bilo kakvim preventivnim merama.

A sto se tice Izraela mozete Vi “podilaziti“ koliko hocete, samo oni preventivno vec znaju sa kim saradjuju.O tome se radi ako niste shvatili.U slucaju nekog problema imaju vec preventivno razradjene taktike, metodologije za nadolazeci period.

Ako niste obavesteni mi nemamo para za S300, nas kadar vrlo dobro razaznaje razliku izmedju sna i jave.

Insajder

Ne znam cime se vi bavite u zivotu, ali termin posvajanje nije primenljiv u vojnim krugovima.Mali savet – ostvarivanje drzavnih interesa je stvar geopolitike.

Ako niste procitali gore navedeno ponovicu :

“Ali dobro geostrateska politika moze biti komplikovana kad ima dosta nepoznatih u datoj jednacini“.

ma

PeroZ sta ste time hteli reci ni sami ne razumete? Da li je S300 bilo koja verzija upotrebljen negde u ratu? Nije. Da li je Ukraina do sada upotrebila S300 u ratu??? Nije. Ko je napao Ukrainu?O kakvim filmskim pricama i mitovima govorite? Sta ako pretnja dolazi iz vise pravaca ? Pa zato i sluzi S300 sprecavanje napada iz vise pravaca. Zar ti mislis da su Rusi toliko blesavi pa sve tajne najnovijih verzija koje koriste iskljucivo VKS stavili na izvolte. To su tek kojestarije i price za holivudske filmove. Onda bi RF S300 odavno bacila u staro gvozdje. Zar do dana danasnjeg nisu agresori pokusali bezbroj puta napade dronovima na rusku bazu u Siriji??? Pancir je oborio na desetine dronova ili su sistemi za PEB odradili veliki deo posla preuzimajuci njihovu kontrolu, S300 nije namenjen za obaranje minijaturnih dronova. Nadi primer gde je S300 upotrebljen u ratu. Nije nigde sem na vezbama. Sirija je napadnuta kada nije imala S300 a drugo je napadnuta kukavicki gde glavni agresori koriste glavosece kao pesadiju. Bugari i Grci imaju trecerazredne sisteme S300 koji ne mogu da se porede sa ovim koje Rusija poseduje u svom arsenalu gde je trecerazredni sistem po nekoliko parametara slabiji. Rusi sisali vesla pa ovi komentatori „veliki eksperti“ znaju sve o S300. Svaka ozbiljna vojska mora imati takve spravice na raspolaganju pogotovu kada je nato opet uputio pretnje Srbiji za KIM. Tvoj komentar je za Hollywood.

Odgovori
om

Ako je itko kompetentan da demistificira S-300 onda je to Izrael, jer oni sada imaju imperativ za to .Neće to ići lako, ali Izrael već godinama radi na tom problemu. Ne postoji oružje koje je neuništivo a Izrael svojom tehnologijom i vojnim umijećem garant je za to.
Stvarno taj famozan PVO već me pomalo iritira pogotovo kad mu rusofili tepaju. Ako je tako onda bi se trebali naobarati Izraelaca ili ih duboko prizemljiti .Neku vrstu odgovora dobit ćemo uskoro i na to pitanje. Zašto,pa zato jer će iranske milicije i ini nastaviti stezati svoj obruč oko Izraela, a Izrael će morati odgovoriti.Ili je možda ovo samo političko pitanje,jer vrh i jedne i druge države stalno je u kontaktu,jer ni jednima ni drugima do rata nije i izrazito se respektiraju i poštuju. Uostalom u Izrael je otišlo milon jevreja iz Rusije i veze su obostrane. Zato mi se čini da je sve ovo neki trik ili je pak možda predaleko otišlo.

Odgovori
Ba

Sirija je dobila 4 (četiri) lansera, radare, prateća vozila, te prateće PVO sisteme za zaštitu glavnih radara. Usko tehnički gledano, iako će ovo dosta pomoći- ne radi se niti o jednom pompletnom divizionu.

Daleko je to od bezbjednog pokrivanja Sirije sistemom S-300, a mnogo bliže pokušaju da se „tvrdo“ štiti jedan mali dio teritorije (vjerovatno rezidentalni dio Damaska), kao i da se bolje integriše postojeći PVO Sirije. Sam sistem neće biti „u stroju“ do novembra. Sirijske posade će obuku prolaziti mjesecima.

U tom smislu uopšte ne treba mistifikovati mogućnosti ovog odličnog PVO sistema. U ovom slučaju on je izrazito ranjiv. Svakako, da i ovakav- nekompletan- ima duge ruke i oštre zube- ali sasvim je moguće da bude uništen. Pazite, niko ne pominje sabotažu na kopnu, za koju smatram da je izrazito moguća- Lakše je potkupiti jednog ili dvojicu arapskih oficira nego slati F-35 da ga uništi. Lakše je poslati par operativaca Mosada sa nekim Barett-om (ili bilo kakvim pandanom naše „Crne Strele“ i gađati 3D radar noću sa par kilometara, ili ga potpuno uništiti nekim TOW-om… Mnogo je mogućnosti. Ovaj sistem je veoma ranjiv dole.

S druge strane- ako bi se desilo da makne sa neba F-35- to bi isto tako mnogo reklo i o navodnoj steltnosti tog F-35 i njegovim mogućnostima. Ako bi se to zaista desilo- to bi bilo potpuno ismijavanje svih država koje su finansirale „malog debelog“ novcem za vrtiće, bolnice, parkove i prihvatilišta…

I jedno i drugo je moguće, potpuno moguće.

Odgovori
ma

Izraelski ministar Cahi Hanegbi kaze da baterije S300 nece uspeti ni da otkriju nevidljive avione F35??? General Aleksandar Luzan F35 ne mogu biti nedodirljivi za S300 ti lovci su efikasni u vazdusnim borbama ali su i F35 i F22 „musterije“ nasih raketnih sistema. Sistem S300 ima vrlo interesantan nacin navodjenja na cilj kaze general. Ja dodajem da je to jedan deo tajne koji nije na izvolte i na tacni. General kaze da S300 nece imati velikih problema sa F35. General Vladimir Popov as na lovackim avionima kaze da ne treba podcenjivati F35 i da ce oni pokusavati da se prikradu sa dalekometnim oruzjem ali je rekao da sistem S300 otkriva nevidljive ciljeve na velikim visinama. Sistem S300 ima sposobnost da otkriva ciljeve i nakon svog starta i da odabere i unisti novi cilj za koje kompjuter proceni da je najveca opasnost po sistem. Raketa je u stanju da izabere novi cilj tokom samog leta ako je potrebno jer raspolaze rezervnom mlaznicom koja omogucuje raketi da naglo menja smer i pravac rakete. Raketa S300 ne mora da pogodi sam cilj vec je dovoljno da eksplodira blizu cilja. Franc Klincevic clan komiteta za odbranu porucuje Izraelu da ne pokusava da proverava mogucnosti S300. Da je njegova efikasnost stopostotna. To je ujedno idealna prilika da se sakupe neke informacije o F35. @Omniameamecumporto S300 tek ce te iritirati ovo je tek pocetak. Samo moras paziti da se previse ne uzbudjujes moze te strefiti srcka ne do Bog. Moras voditi racuna o zdravlju. Zar ti ne tepas Izraelcima??? Nemoj im se toliko uvlaciti…Nasuprot rusofila postoji i rusofob.

Odgovori
In

Ti generali zvuce kao jako losi komercijalisti

om

Mateus, ako Izrael ne uništi taj raketni sistem onda neće nitko. Ja ne vjerujem da je neuništiv. Izrael ima potencijala za to.
Kombinacija raznoraznih tehnika i vojničkih vještina pravih majstora i to ti je to. Pusti moje zdravlje, nemaš brige. Ako su junaci nek se maknu sa tih sistema kada obuće posade da im Izraelci to lepo razbucaju to čudo tehnike a ne da se prete naši su vojnici tamo samo probajte.

Ju

F22 I F35 su mušterije Ruskih sustava? Prvi glas da je neki Ruski sustav srušio F22 ili F35,ali ako netko ima takvu informaciju neka ju podjeli.

Ne

Da li može meni laiku neko da pojasni, kako su Izraelci došli do Latakije a da ih Rusi nisu videli?! Latakija je tek nešto severnije od ruske baze a Izraelci koriste F16? Ok, pustili su ih do Latakije?

Odgovori
su

Ovom ogranicenom isporukom posve je jasno sto Rusija radi u Sirini.
Ja sam, na pocetku mislio da stiti prolaz u Crno More buduci da nema resurse da kontrolira proizvodnju nafte u sirem regionu sa silom vojske kako to rade Ameri.
Poslje sam zakljucio da Putin tamo testira oruzje za obranu Rusije protiv Amera. Izrael je test bed za Amere.

Tako je jasno da ce se u sljedecem kratkom periodu utvrditi dali S300 (malo modificiran) sa zemaljskim ometacima svakojakih signala (od S500), ukljucujuci i satelite, se moze nositi sa F35 u slucaju napada na Rusiju.

Odgovori
Zo

Naravno, opet navijacki komentari koji zasene samu temu.. steta. Ali evo i od mene onda malo…Ne znam samo zasto je Netanjahu koji je jedini uz Vucica bio na ovogodisnjoj paradi pobede od svih velikih svetskih faca za glavni cilj imao stopiranje isporuke ovog sisteme u Siriju? I uspeo je. Ali kukavicki su se izraelski piloti postavili u onoj akciji i sad lobiranje i cviljenje ne pomaze. Ha, eksperti kojima ce Izrael „poniziti“jednu Rusiju?! Ludilo mozga. Jedno je tuci sa „najjacim avionom ikada“ barakom realno devastiranu i tehnoloski ipak ne konkurentnu sirijsku pvo ili mocni palestinski pvo obilno naoruzan sa sistemima „praćka“ i „kamena s ramena“. Junacine, nema sta. Podrzavaju zajedno sa Amerikom i njihovim podguznim muvama one glavosece koje pred kamerama jedu organe regularnih sirijskih vojnika i oni se bore za neke vrednosti?! Poznavajuci njihov karakter, moguce da ce pokusati nesto, zaigrati se ali Rus ima strpljenja sto je i pokazao ali ima i kandje i jako velike i ostre zube pa sretno im bilo. Neke avanture imaju samo jednu konacnicu. Kladio se i celi svet na Connora pa je zamalo poslan u vecna lovista. Neki bi zaista trebali da se prebace na neke druge portale kao dnevno.hr ili express.hr ili uredjivati tv kalendar. Strasno.
P.s. imali iko ikakvu informaciju kakav to pvo sistem dolazi u VS krajem godine? Puno se govorilo o Pantsiru koji bi kao bio predstavljen na onoj paradi/vezbi ali sad neki tajac oko citave price. Delovalo je kao ozbiljna prica u jednom trenutku..

Odgovori
Ig

Mnogo je mistifikacije i uzdizanja do neba kako F-22/F-35 tako i S-300/S400. Olako se prihvataju raznorazni podaci o nevidljivosti ili o uspešnosti pogađanja.
F-117 je u odnosu na F-111, a čiju je ulogu preuzeo, imao 270x manji radarski odraz. RAH-66 Komanč (od koga se odustalo) a koji je kao projekat krenuo malo kasnije of F-22 (više znanja i još bolja teehnologija?) je od AH-64 Apač imao 360x manji radarski odraz. Ako, za trenutak, poverujemo da je kod F-22 postignut kvantni tehnološki skok i da u poređenju sa F-15 ima 10 000x manji radarski odraz, s obzirom da je kod F-15 on 25m², onda je odrazna površina F-22 0.0025m² a ne famoznih i kao mantra ponavljanih 0.0001m². E sad, da li je realno tih 10 000x umanjenje nek svako proceni po sebi uzevši u obzir gore date podatke.

Za S-300 se pominje verovatnoća pogađanja od 90%. E, i S-75 Volhov je imao 90% ali je u realnim borbenim uslovima, protiv tada najmodernijih aviona, za cilj koji ometa i manevriše imao 30-40%. Nekako sam uveren da Rusi od S-300 očekuju upravo da ponovi rezultate S-75.
Računati na kojoj daljini će S-400 otkriti F-22 je ipak malo komplikovanije. Prema zvaničnim podacima, nišanski radar 92N6 sa S-400 cilj odrazne površine 4m² otkriva na 250km i onda prostom računicom dolazimo do daljine otkrivanja F-22 (0.0025m²) od 39km. I to je kao malo. A da li je realno ? Radar IRBIS sa SU-35 cilj odrazne površine 3m² otkriva na 400km. Sad, kako radar snage 20KW sa oko 1600 PFAR modula može imati 60% veći domet od radara sa 10000 AESA modula koji je bar 3x jači ??? IRBIS navedeni domet postiže u sektoru pretraživanja od 10×10° a kada taj sektor poveća na 17×17° domet mu pada na 250km. 92N6 domet od 250km za cilj od 4m² postiže u sektoru 90×85°. Sužavanjem sektora osmatranja domet se višestruko povećava !!!. Zato ruski S-300 i S-400 imaju poseban nišanski i poseban osmatrački radar u različitim dijapazonima zračenja. Decimetarski osmatrački (a decimetarski bolje/dalje vidi Stelt) kaže nišanskom gde tačno da gleda i onda ovaj u uskom sektoru (kontrolisano zračenje koje je mnogo teže i za osmatranje i ometanje) zahvata cilj. I dalje tvrdim, S-400 će za jedan F-22 trošiti 5-8 raketa. Uzevši u obzir da raketa košta 1 500 000$ a F-22 150 000 000$ ostaje da se izračuna ko će pre da „bankrotira“

Odgovori
ma

Bio sam sprecen da odgovorim na necije provokacije ali nema veze idemo dalje. Izgleda susjedi imaju neke privilegije pa mogu pisati svasta a ja ne mogu da odgovorim. Ima pre mene nekih komentara koji su zasluzili brisanje. Jos malo pa Izrael postade sveta krava. Juco izgleda ne zna sta znaci rec musterija? Raketa 48N6 je konstruisana za unistavanje sirokog spektra ciljeva od helikoptera do strateske aviacije, balistickih raketa, velikih dronova, aviona za izvidjanje, spijuniranje i komandovanje. Niko da kaze zasto USA i Izrael kidisu toliko na Siriju? Pa iz istog razloga sto neki to ovde hoce da natovare rusima i taj greh. Nafta i gas, u tome je cela prica. Koje milicije i Hezbolah, Iran. I sa ovom isporukom, S300 moze da se nosi sa izraelskom aviacijom. Rusija procenjuje da su te kolicine sistema S300 za sada dovoljne i kada bi Izrael dobio od USA jos jednu eskadrilu F35 ne bi mogli da ovladaju sirijskim vazdusnim prostorom. Netenjahu uskoro opet ide u Moskvu na Putinov poziv. Zasto bi Rusija stitila prolaz u Crno more iz Sirije? To radi crnomorska flota i RV PVO na Krimu i obalski sistemi Bastion i Bal. Rusija zatim testira svoje oruzje u Siriji za ubuduce i vrsi modifikacije na sistemima koji su imali neke greske tokom upotrebe. Mozda ce i ovo biti izbrisano izgleda da sam bio preostar u obrisanom komentaru.

Odgovori
ma

Ruska drzavna novinska agencija TASS je objavila da je Siriji isporuceno 3 diviziona S300PM i to besplatno. Da svaki divizion ima 8 lansera. Sve ukupno 24 lansera. Isporuceno je i 300 raketa za taj sistem, po 100 raketa za svaki divizion. S300PM je bio u sastavu jednog puka VKS koje su presle na sistem S400.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

BSD na: Iznad Kosova i Metohije danas leteo francuski izviđački avion King Air 350 ASLR

Navalili da snime nisanac da li na FK-3 ili HQ-17, videcemo.

17. Apr 2024.Pogledaj

Amater na: Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

Sve i da pokriva jedan slučaj, tipa Gerana ili ovih ukrajinskih preradjeno-poljoprivrednih i dalje je korisno jer izbacuje jedan metod napada iz asortimana protivnika. Trocevac može da štiti bilo koji cilj od "poljoprivrednog drona". Da su se Rusi toga setili, ne bi im pada 2 komada na onaj kampus.

17. Apr 2024.Pogledaj

Thomas na: Iznad Kosova i Metohije danas leteo francuski izviđački avion King Air 350 ASLR

@Nenad (Sr) Mozda sa time daju Srbiji na znanje da i nisu bas prijateljski raspolozeni. Nije li to bio bas Franzuski radar koji je prikazao neki Ballon. Nestao kao sto je se pojavio.

17. Apr 2024.Pogledaj

Stojko na: Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

@Miloš Mislim da mogu da se nadju analize efikasnosti tog topa iz 1999. pa ce ti biti jasno da tesko sta moze da uradi modernim dronovima.

17. Apr 2024.Pogledaj

Multi Boy na: Vežba PVO “Štit 24“: Hrvatska vojska prvi put lansirala raketu sistema Mistral 3

BOV treba baciti jer se novi oružani sistem ne može uvesti dok je stari u upotrebi. To isto se odnosi na MRAP i ove Bradley-e koje Milanović forsira. To su stara vozila koje je uništila korozija. HV ima limit za oko 300 vozila, plus MUP 75 . To je jedna tranša gusjeničar, druga na kotačima.…

17. Apr 2024.Pogledaj