BEG airport status
[ANALIZA] Vazdušna moć Islamske Republike Iran Avioni F-5 i njihovi iranski derivati Azarkash i Saeghe su najbrojniji borbeni avioni RV Irana / Foto: Ministarstvo odbrane Irana

[ANALIZA] Vazdušna moć Islamske Republike Iran

Nedavno obaranje bespilotne letelice RQ-4 Global Hawk američke Mornarice pokazalo je da je Iran razvio visoko sposobne domaće raketne sisteme za protivvvazduhoplovna dejstva. Iranci tvrde da je to bilo prva borbena upotreba PVO sistema 3. Hordad čija je raketa, prema poslednjim američkim zvaničnim podacima, pogodila BPL na daljini od 70 km od obale Irana i na visini od oko 6769 metara (dakle ne na ‘’velikoj visini’’ kako su prvobitno saopštili Amerikanci).

Kako u tom regionu nema položaja stacionarnih sistema PVO Irana, logično je da je upotrebljen mobilni sistem, poput sistema 3. Hordad koji pripada familiji raketnih sistema Raad. Spekulacije da je Iran upotrebio ruski S-300 demantovali su predstavnici američke Centralne komande koji su izjavili da Iran nije koristio svoj najsavremeniji PVO sistem ali pri tom nisu naveli tip rakete koja je pogodila RQ-4.

Šarenilo u inventaru iranskih vazduhoplovnih snaga, na fotografiji se vide avioni Mirage F1, FT-7, PC-7, F-4, MiG-29, Jetstar, F-14, Su-24, F.27, C-130, B747, B707, kao i helikopteri Bell 214 i CH-47 / Foto: IRNA

Očekivani odgovor SAD, odnosno udari po određenim cijevima u Iranu avijacijom i krstarećim raketama lansiranim sa brodova, nije usledio ali su izvedeni sajber napadi na iransku obaveštajnu službu i računarski sistem koji, kako su preneli američki mediji ‘’kontroliše lansiranja raketa’’. Iran je naveo da su ti napadi bili neuspešni a okarakterisao ih je kao teroristički čin.

Ionako već jake tenzije između Irana i SAD naročito su pojačane ove godine nakon niza incidenata među kojima su i napadi na dva tankera sa naftom koji su izvedeni 13. juna a za koje su Sjedinjene Države optužile mornaricu iranske Revolucionarne garde. Prethodnog meseca Iran je osumnjičen da je napao još 6 tankera. Obaranje američke BPL dodatno je zateglo odnose i ponovo pokrenulo pitanje direktnog napada SAD na Iran koje je aktuelno već dugi niz godina a SAD su u maju, u region poslale čak i strategijske bombardere B-52.

Iranski F-4E u bazi Čabahar. Za potrebe RV Irana nabavljeno je 213 F-4 od kjih je dana u upotrebi oko 40.

Iran ima čime da se brani ali se smatra da su njegovi najjači faktori odvraćanja od napada potencijalnog agresora, balističke, krstareće i protivbrodske rakete sa kojima raspolaže. Tu je naravno i borbena avijacija kao i protivvazduhoplovna odbrana. Da li je RV i PVO Irana dovoljno jako da spreči ozbiljnije akcije SAD i njihovih saveznika (Izraela, zapadnih i bliskoistočnih zemalja) pitanje je kojim ćemo se baviti u ovom tekstu.

Borbena komponenta Ratnog vazduhoplovstva Irana je, sa svega oko 250 borbenih aviona, danas bleda senka onoga što je ovaj vid iranske vojske nekada bio. Ukoliko se zna da operativnost nije velika onda je situacija što se tiče brojnosti vazduhopova, još gora. Na takvo stanje uticale su pre svega sankcije koje su, u manjem ili većem obimu, na snazi već skoro 30 godina ali i to što državni vrh favorizuje Revolucionarnu gardu čije se finansiranje gotovo nikada ne dovodi u pitanje. Sankcije i finansije ali i spoljni politički pritisci su tako sprečile Iran da tokom 90-tih godina nabavi 24 lovca-presretača MiG-31 kao i 12 srednjih bombardera Tu-22M3. Tada je Rusija takođe nudila i lovce Su-27 kao i višenamenske borbene avione Su-30.

Inventar čine pretežno zastareli tipovi ili zastarele verzije borbenih aviona a ni domaće modernizacije i dorade postojećih borbenih aviona, u većini slučajeva, osim kod lovca-bombardera F-4 “Phantom II“ nisu mnogo pomogle da se borbena moć značajnije unapredi. Odavno je potrebna ‘’sveža krv’’ ali kako sada stvari stoje to se neće dogoditi uskoro a naročito kritičan period biće 2030-tim godinama kada će veliki broj aviona morati biti povučen iz upotrebe. Vazduhoplovno-tehnička služba kao i iranski remontni zavodi već 40 godina čine velike napore da održavaju i remontuju postojeću flotu.

Raketni PVO sistem Talash iranske proizvodnje koristi rakete Sayyad 2.

Za zamenu flote borbenih aviona Iran je poslednjih godina pokazao interesovanje za ruske MiG-29M i M2 i Su-30, kinesko-pakistanski JF-17 kao i kineske J-10. Konkretno, spominjana je moguća nabavka do čak 160 Su-30SME, 150 J-10 kao i 200 JF-17 (40 Block II i 160 Block III). Međutim uzevši u obzir sankcije (pre svega zabrana nabavke ofanzivnog naoružanja) kao i loše finansijsko stanje države, sve ove cifre čine se veoma nerealnim a neka skorašnja kupovina borbenih aviona gotovo nemogućim.

Do revolucije 1979. godine Iran je vazduhoplovnu tehniku skoro isključivo nabavljao od SAD, a potom na početku 90-tih godina prošlog veka od bivšeg SSSR-a i NR Kine. Ipak nikada nisu ponovljene kupovine iz 60-tih a naročito 70-tih godina kada je od Sjedinjenih Država kupljeno oko 600 borbenih aviona i oko 200 borbenih helikoptera. Takođe tada su nabavljane i velike količine američkih i britanskih raketnih sistema zemlja-vazduh kao i američkih raketnih PVO sistema na površinskim ratnim brodovima.

Borbeni avion Saeghe-2 predstavlja iranski dorađeni dvosed F-5F.

Tako je od SAD između 1965. i 1972. nabavljeno 140 lakih lovaca F-5A i B ‘’Freedom Fighter’’ kao i izviđača RF-5A. Naknadno je 1985. od Etiopije kupljeno još 5 F-5A i dva F-5B. Posle kupovine aviona ‘’Freedom Fighter’’ usledile su nabavke modernijeg F-5E i F ‘’Tiger II’’, između 1973. i 1977. u jedinice je stiglo 169 primeraka a od Etiopije 1985. još tri F-5E.

Danas je u upotrebi samo oko 20 F-5A i B a većina njih je u programu nazvanom ‘’Simorgh’’ dorađeno kako bi postali trenažni avioni a jednosedi su prerađeni u dvosede. Jedina eskadrila koja ih koristi jeste 85. taktička lovačka eskadrila, 9. taktičke vazduhoplovne baze Esfahan. Što se tiče verzija ‘’Tiger II’’ u 5 eskadrila koristi se samo oko 31 jednosed F-5E i 17 dvoseda F-5F. U 9. taktičkoj vazduhoplovnoj bazi Dezful, Vahdati nalaze se stacionirane 41. i 43. , potom je tu 141. taktička lovačka eskadrila, 14. taktičke vazduhoplovne baze Mashad i 21. i 23. taktička lovačka eskadrila, 2. taktičke vazduhoplovne baze Tabriz. Iranski F-5E i F su naoružani infracrveno samonavođene rakete vazduh-vazduh AIM-9J i P “Sidewinder“, avio-bombe Mk 82, 83, 84, M117, Snakeye, 19-cevni saćasti lanseri LAU-60/A nevođenih raketnih zrna kalibra 70 mm.

Pošto su na avionima F-5 već odavno ovladali ne samo održavanjem, popravkama i remontima već i proizvodnjom rezervnih delova, Iranci su manji deo aviona i doradili i to u projektima Azarkash kao i Saeghe (druga generacija Azarkash-a)  i Saeghe 2. Iako ih Iran predstavlja kao domaće borbene avione to su u principu avioni koji su bazirani na F-5, Azarkash i Saeghe na F-5E i Saeghe 2 na bazi dvoseda F-5F. Takođe to nisu novoproizvedeni već modifikovani postojeći avioni iz sastava RV Irana. Čini se da su ovi prijekti više poslužili za propagandu nego da se nešto zaista ozbiljnije uradi na modernizaciji flote F-5. U naoružanje je uvedeno svega oko 6 aviona Azarkash koji se spolja gotovo ne razlikuje od F-5E a do danas je primećeno oko 10 aviona Saeghe i Saeghe 2 koji se od F-5 razlikuju pre svega po tome što imaju dva vertikalna stabilizatora.

Kineska protivbrodska raketa C-802A integisana na deo iranskih F-4E.

Drugi najbrojniji tip u RV Irana bio je lovac-bombarder F-4 ‘’Phantom II’’, između 1968. i 1979. godine nabavljeno je 213 F-4D i F-4E kao i izviđača RF-4E. Još 31 avion nije isporučen zbog revolucije. Prema nekim procenama sada se koristi 5 F-4D, 31 F-4E i 5 RF-4E i to u 5 eskadrila. Jedinice koje lete na F-4E danas su 91. taktička lovačka eskadrila, 9. taktičke vazduhoplovne baze, međunarodni aerodrom Bandar Abas, potom 61. taktička lovačka eskadrila, 6. taktičke vazduhoplovne baze Bušehr, 31. taktička lovačka eskadrila, 3. taktičke vazduhoplovne baze Hamadan, jedina eskadrila na F-4D je 101. taktička lovačka eskadrila 10. taktičke vazduhoplovne baze Čahbahar dok RF-4E koristi 31. taktička izviđačka eskadrila, 3. taktičke vazduhoplovne baze Hamadan.

Od naoružanja avioni F-4 mogu da nose infracrveno samonavođene rakete vazduh-vazduh AIM-9J, P i L “Sidewinder“ i R-73E, poluaktivno radarski samonavođene rakete vazduh-vazduh AIM-7E “Sparrow“, televizijski vođene rakete vazduh-zemlja AGM-64A “Maverick“, laserski vođene bombe Paveway, elektrooptički vođene bombe GBU-78/A Qassed-1, TV vođene bombe GBU-67/9 Qadr, elektrooptički vođene rakete GBU-379/20 Zoobin, laserski vođene bombe Sattar-1, 2, 3 i 4, avio-bombe Mk 82, 83, 84, M117, inercijalno i aktivno radarski samonavođene protivbrodske rakete C-802 i njena iranske verzije Qa’em i Noor, protivradarske rakete AGM-78 Standard, 19-cevne saćaste lansere nevođenih rakertnih zrna kalibra 70 mm.

Iran je do revoculije 1979. dobio 79 od 80 naručenih F-14.

Poslednji tip borbenog aviona koji je nabavljen u SAD jeste lovac-presretač F-14 ‘’Tomcat’’ koji se i danas smatra najpotentnijim lovcem RV Irana. Naručeno je 80 aviona ali je između 1976. i 1979. isporučeno 79 primeraka zajedno sa 274 rakete AIM-54. Tri eskadrile danas koriste oko 40-44 F-14A od kojih dva modernizovana aviona koji nose oznaku F-14AM a postoji podatak da su operativna oko 24 aviona. Oni su stacionirani u 8. taktičkoj vazduhoplovnoj bazi Esfahan gde su bazirane 81, 82. i 83. taktička lovačka eskadrila. Od naoružanja imaju infracrveno samonavođene rakete vazduh-vazduh AIM-9J, P i L “Sidewinder“, poluaktivno radarski samonavođene rakete vazduh-vazduh AIM-7E “Sparrow“, inercijalno, poluaktivno i aktivno samonavođene rakete vazduh-vazduh AIM-54A ‘’Phoneix’’ kao i domaća raketa Fakour-90 koja predstavlja kombinaciju rakete AIM-54 kao i rakete sistema zemlja-vazduh MIM-23 Hawk. Svoje F-14 RV Irana naoružava i avio-bombama Mk-82, 83, 84, M117.

Nakon nabavki iz SAD usledio je rat sa Irakom koji je trajao od 1980. do 1988. i za to vreme gotovo da nije bilo skoro nikakvog zanavljanja tehnike a gubici u istoj nisu bili mali. Veliki priliv borbenih aviona neočekivano je stigao januara 1991. upravo od bivšeg neprijatelja Iraka kada je, za vreme operacije ‘’Pustinjska oluja’’ u Iran, radi izbegavanja uništenja, preletelo oko 140 iračkih vojnih vazduhoplova. Među njima je bilo i 40 jurišnih aviona Su-22, 24 lovca-bombardera Mirage F1, 24 taktička bombardera Su-24MK, 9 aviona MiG-23, 7 jurišnika Su-25K i UBK, 4 jurišnika Su-20, 4 lovca MiG-29B kao i transporteri Il-76 među kojima su bili i iračke verzije letećih radarskih sistema nazvanih Adnan 1 i Adnan 2.

Kontakti sa NR Kinom ostvareni su još sredinom 80-tih goidna 20. veka i to, između ostalog u vezi sa nabavkom lovaca-presretača Chengdu F-7. Prema dostupnim podacima u periodu od 1986 do 1996. primljeno je u naoružanje oko 40 aviona. Najveći deo kupljen je između 1993. i 1996. kada su nabavljeni avioni F-7N (varijanta F-7M) kao i dvosedi FT-7N. RV Irana trenutno, prema određenim pouzdanim izvorima ima u inventaru svega 17 F-7N i 13 FT-7N koji su raspoređeni u tri eskadrile i to u 51, 52. i 53. taktičkoj lovačkoj eskadrili, 5. taktičke vazduhoplovne baze Omidijeh. Naoružanje ovih aviona čine infracrveno samonavođene rakete vazduh-vazduh PL-7, bombe Mk 82 i Snakeye, 19-cevni saćasti lanseri LAU-60/A nevođenih raketnih zrna kalibra 70 mm.

Stajanka iranskih 9.12B i 9.51B.

Prve borbene avione Iran je od bivšeg SSSR-a naručio 1990, bilo je to 25 lovaca MiG-29 i to 18 jednoseda MiG-29B i 7 dvoseda MiG-29UB koji su isporučeni 1990. i 1991. godine. Namere da se nabavi 48 aviona osujetile su sankcije kao i loša ekonomska situacija. Zajedno sa iračkim primercima Iran je dakle imao ukupno 29 aviona od kojih je trenutno u inventaru 17 MiG-29B i 6 MiG-29UB. Oni su raspoređeni u dve eskadrile i to u 22. taktičkoj lovačkoj eskadrila 2. taktičke vazduhoplovne baze Tabriz i 11. taktičkoj lovačkoj eskadrila 1. taktičke vazduhoplovne baze Mehrabad u glavnom gradu Teheranu. Uz MiG-ove 29 kupljeno je 400 infracrveno samonavođenih raketa vazduh-vazudh R-60MK, 300 R-73E kao i 100 inercijalno i poluaktivno radarski samonavođene rakete vazduh-vazduh R-27R1. Za napade na ciljeve na zemlji tu su 20-cevni saćasti lanseri B-8M1 nevođenih raketnih zrna S-8 kalibra 80 mm i nevođene rakete vazduh-zemlja S-24B kalibra 240 mm.

Taktički bombarder Su-24MK naoružan raketama vazduh-zemlja H-25ML / Foto: IRNA

Skoro istovremeno iz bivšeg SSSR-a je naručeno 12 taktičkih bombardera Su-24MK, ti avioni stigli su 1991. a iste godine iz Iraka je pristiglo još 24 primerka. Samo jedna eskadrila koristi danas ovaj tip aviona, to je 72. taktička lovačka eskadrila, 7. taktičke vazduhoplovne baze Širaz.  U arsenalu iranskih Su-24 nalaze se laserski vođene rakete vazduh-zemlja H-25ML i H-29L, TV vođene rakete vazduh-zemlja H-29T, protivradarske rakete H-58, laserski vođene bombe KAB-1500L, nevođene rakete vazduh-zemlja S-24B i S-25, klasične avio-bombe kalibra do 500 kg, kontejneri SPPU-6 sa šestocevnim rotirajućim topom GŠ-6-23M kalibra 23 mm sa 400 granata.

Iranci su u inventar svog Ratnog vazduhoplovstva uspeli da uvedu i bivše iračke lovce-bombardere Mirage F1 i to oko 12-14 aviona od 24 koliko ih je stiglo u Iran. Reč je o verzijama jednosedima Mirage F1EQ podvarijanti EQ1 do EQ6 kao i dvosedi F1BQ. Danas popunjavaju samo 102. taktičku lovačku eskadrilu, 10. taktičke vazduhoplovne baze Čahbahar. Iako su u RV Iraka imali širok spektar naoružanja, Iranci za sada koriste samo nevođene avio-bombe. Najavljeno je integrisanje kineskih protivbrodskih raketa velikog dometa.

Avionima Su-22 zamenjeni su jurišnici Su-25 koji su 2014. godine vraćeni Iraku.

Još jedan tip borbenog aviona koji je ušao u naoružanje zahvaljujući velikom iračkom preletu 1991. jeste jurišnik Su-22 koji je, od kako je oko 40 primeraka doletelo u Iran, dugo vremena držan u skladištima. Uz pomoć Sirijaca koji su pomogli oko remonta i obuke pilota i tehničkog sastava, prvi avion poleteo je tek 2016. godine i do danas je u naoružanje uvedeno oko 12 aviona Su-22M3, Su-22M4 i dvoseda Su-22UM3-K. Njih su dobile vazduhoplovne snage Revolucionarne garde i oni su zamenili jurišnike Su-25 koji su 2014. godine vraćeni Iraku. Koristi ih lovačka eskadrila, 7. taktičke vazduhoplovne baze Širaz. Smatra se da je Iran remontovao i manji broj aviona RV Sirije. Iranski Su-22 su modernizovani, paket između ostalog sadrži domaći elektrooptički i infracrveni kontejner Oghab-11 i domaće laserski vođene bombe Bina.  U toku je integracija kineskih protivbrodskih raketa C-703 i C-802A.

Takođe, u vazduhoplovnoj bazi Širaz nalazi se i trenažna eskadrila popunjena sa oko 10 brazilskih školskih aviona EMB-312 ‘’Tucano’’ koji su nabavljeni između 1989. i 1991. Prema različitim podacima nabavljeno je 15 do 25 aviona a njih su isto tako dobile vazduhoplovne snage Revolucionarne garde. Do sada su iranski EMB-312 primećeni da od naoružanja nose lansere nevođenih raketnih zrna 70 mm kao i obične avio-bombe.

Za dopunu borbenih aviona gorivom u vazduhu Iran je 1976. godine nabavio 6 cisterni Boeing 707-3J9C od kojih su danas u inventaru 4 a aktivan verovatno samo jedan. Oni se nalaze u sastavu eskadrile tankera, transportnog puka na aerodromu Mehrabad. U istoj jedinici lete i dve cisterne Boeing 747-131F koji su zajedno sa još tri aviona nabavljeni kao polovni 1975-1976. Deo transportnog puka je i izviđačka eskadrila koja za prikupljanje obaveštajnih podataka elektronskim putem koristi jedan dorađeni avion 707-3J9C a tu je i jedan izviđač RC-130H.

Patrolni avion P-3F RV Irana.

Ratno vazduhoplovstvo Irana poseduje i mornaričke patrolne avione, u pitanju su američki P-3F ‘’Orion’’ nabavljeni 1975. godine. Smatra se da su u upotrebi 4 od 5 kupljenih primeraka a koristi ih 71. eskadrila za protivpodmorničku borbu, transportnog puka, 7. taktičke vazduhoplovne baze Širaz. Ovi avioni mogu biti naoružani dubinskim minama i bombama.

Jedini tip borbenog helikoptera u iranskoj vojsci jeste američki Bell AH-1 ‘’Cobra’’ a osim armijskog vazduhoplovstva koristi ga i Revolucionarna garda. U periodu od 1974. do 1977. nabavljena su čak 202 AH-1J “Sea Cobra“ od kojih je danas u upotrebi oko 50. Takođe tu je i oko 11 modernizovanih helikoptera nazvanih Toofan 1 i Toofan 2 koji su dobili novi elektrooptički sistem, višenamenske pokazivače, sistem za upravljanje vatrom i novo naoružanje.

Iranski modernizovani AH-1J nazvan Toofan.

Po jedna armijska jurišna eskadrila raspoređena je u bazama Esfahan-Badr, Kerman, Kermanšah, Mashad, Masjed Sulejman i Zahedan stim što se u Esfahanu nalazi i jedna trenažna eskadrila koja u svom sastavu ima i AH-1. U Revolucionarnoj gardi, jedna jurišna eskadrila u bazi Fath, osim običnih AH-1J ima i modernizovane Toofan 1 i Toofan 2. Standardno naoružanje čine 19-cevnih saćastih lansera nevođenih raketnih zrna kalibra 70 mm a deo helikoptera nosi i protivoklopne rakete BGM-71 TOW dok modernizovani Toofan 1 i 2 imaju u svom arsenalu i iransku kopiju TOW-a sa oznakom Toofan a Toofan 2 i nove domaće televizijski i infracrveno vođene protivoklopne rakete BGM-80 Shafagh. Za Revolucionarnu gardu u toku je razvoj joše jedne PO rakete na bazi rakete vazduh-vazduh AIM-9 Sidewinder, raketa nosi oznaku AGM-9.

Poslednjih desetak godina Iran je aktivno radio na razvoju borbenih bespilotnih letelica. Postoje četiri tipa iranskih UCAV, prva je veća letelica Shahed-129 koja je svoj prvi let imala 2012. godine, druga je manja borbena BPL Mohajer 6 čija je serijska proizvodnja počela prošle godine i tu je i treća Saegheh-2 koja, iako je nešto manja, bazirana na konceptu američke BPL RQ-170 do koje je Iran došao 4. decembra 2011. godine kada je iranska jedinica za protivelektronska dejstva prizemljila jednu letelicu koja je tom prilikom lakše oštećena. Poslednji tip iranskih UCAV je Hamaseh koja je ušla u naoružanje 2016.

Shahed-129 ima dve generacije, proizvedeno je 22 letelice prve i do 2018. godine 28 od 40 planiranih letelica druge generacije. Bar tri su oborene u borbenim akcijama iznad Sirije. Ove BPL obično se naoružavaju sa 4 jedreće bombe Sadid-345 koje mogu imati infracrveno, lasersko ili optičko vođenje. Nalaze se u naoružanju vazduhoplovnih snaga Revolucionarne garde. Mohajer 6 nosi do dve infracrveni ili laserski vođene rakete Qaem i koriste je kopnene i mornaričke snage Revolucionarne garde. UCAV Saegheh-2 (poznata i kao Shahed-191) može da nosi laserski i TV vođene protivoklopne rakete Sadid-1 i nalazi se u upotrebi vazduhoplovnih snaga Revolucionarne garde.

Kada su u pitanju jedinice za protivvazduhoplovna dejstva, može se reći da, u odnosu na veličinu teritorije, Iran ima skromne kapacitete što se tiče brojnosti sistema za PVO. Neke nezvanične procene od pre pra godina govore o tome da Iran poseduje oko 1700 protivavionskih mitraljeza i topova. Među njima se nalaze sovjetski dvocevni mitraljezi ZPU-2 i četvorocevni ZPU-4 kalibra 14,5 mm, sovjetski dvocevni top ZSU-23-2 kalibra 23 mm koji se proizvodio i u Iranu, iranski cevni sistem Mesbah-1 sa dva ZSU-23-2, infracrvenim i eletrooptičkim senzorom i radarom, samohodni PA topovi ZSU-23-4 Šiljka kalibra 23 mm (200 komada bilo je kupljeno 1977-1978), potom švajcarski dvocevni topovi GDF-002 kalibra 35 mm kao i njihova iranska verzija Samavat (92 u upotrebi), kineski topovi Type 55 37 mm, švedski PA topovi Bofors L/70 40 mm (100-180 u upotrebi), sovjetski dvocevni samohodni topovi ZSU-57-2 (100 primeraka bilo je kupljeno 1967-68, nepoznat broj danas u upotrebi) i topovi Sa’ir koji predstavljaju automtizovane sovjetske KS-19 kalibra 100 mm.

Najnoviji iranski laki prenosivi raketni sistem PVO MIsagh-3.

Iran je kupovao veliki broj lakih prenosivih raketnih PVO sistema a vremenom je, uglavnom na bazi istih razvijao i svoje sisteme. Od bivšeg SSSR-a je u periodu od 1977. do 1986. nabavljeno 2400 Strela-2, od NR Kine između 1986. i 1988. 500 sistema HN-5A a od Švedske 1985. 200 (po nekim podacima 400) RBS-70. Novije nabavke uključuju 650 kineskih QW-11 koji su kupljeni u periodu 2006. do 2015. a na osnovu ovog sistema nastao je iranski LPRS Misagh-1 a potom i njegov naslednik Misagh-2. 2017. godine prikazan je i Misagh-3 a u međuvremenu je razvijen sistem Soheli koji predstavlja 4 lansera sistema Misagh-1 ili 2 na terenskom vozilu Safir.

Još uvek se koristi određen broj britanskih raketnih sistema PVO malog dometa Rapier, 1972-1973. kupljeno je 45 lansera sa 1250 raketa a 1975. još 36 lansera sa 950 raketa. Od mobilnih raketnih sistema malog dometa tu su kineski FM-80 (izvozni HQ-7, u Iranu nazvan Shahab Thaqeb), između 1999. i 2004. nabavljeno verovatno 6 baterija sa 250 raketa. Iran je napravio svoju kopiju bez licence koja nosi naziv Ya Zahra a nova generacija ovog sistema ima oznaku Herz-9. Iz Rusije je tokom 2006. i 2007. godine kupljeno 29 sistema Tor-M1 sa 750 raketa što je plaćeno 700 miliona dolara.

Najbrojniji sistem do islamske revolucije bio je američki sistem srednjeg dometa MIM-23 HAWK. Od 1966. do 1979. kupljeno je verovatno 39 baterija sa 1961 raketom da bi 1985. iz Izraela u programu ‘’Iran Contra’’ bilo nabavljeno još 25 baterija sa 235 raketa. Deo sistema je unapređen na nivo I-HAWK a iranske verzije nose oznake Mersad i Kamin-2. Iz NR KIne je između 1985. i 1991. kupljeno 14 diviziona raketnog sistema KSA-1 (HQ-2J) a Iran je vrlo brzo napravio kopiju sa oznakom Sayyad-1.

Od sovjetskih raketnih sistema, Iran je prvo 1991. godine nabavio dva polovna diviziona S-200 ‘’Volga’’ sa 40 raketa a 1993. je određen broj kupljen i od Ukrajine. Potom su od Rusije 1995. i 1996. kupljena dva polovna diviziona sistema 2K12 ‘’Kub’’ sa 120 raketa. Najmoćniji i najsavremeniji ruski sistem u inventaru PVO Irana jeste S-300PMU-2, 2015-2016. isporučeno je 5 diviziona sa 150 raketa a to je plaćeno milijadu dolara. Prethodno naručen S-300PMU-1 bio je predmet sankcija koji je 2010. onemogućio isporuku.

9. juna ove godine Iran je prikazao možda i najmoćniji raketni sistem PVO domaće proizvodnje koji nosi oznaku 15. Hordad.

Jedan od raketnih sistema koji je Iranu poslužio za razvoj svojih, pre svega PVO sistema srednjeg dometa, jeste američki RIM-66B Standard koji je za opremanje brodova kupovan između 1974. i 1978. Na bazi rakete Standarda je u poslednjih desetak godina razvijena familija domaćih sistema Raad. Osim unapređenog Raad-1 familiju ovih sistema čine i 3. Hordad, Tabas, Alam al hoda i Raad-2. Pored ovih sistema srednjeg dometa razvijeni su i RS PVO velikog dometa Talash, Talash 2 i Talash 3. Devetog juna ove godine Iran je zvanično predstavio novi raketni sistem 15. Hordad dometa do 120 km. Još jedan sistem velikog dometa čiji je razvoj u toku jeste Bavar-373.

Iranski osmatrački radar Kashef-2 / Foto: Wikipedia

Osim kod raketnih sistema PVO, napravljen je i veliki napredak u razvoju domaćih osmatračkih radara.  U poslednjih 10-15 godina prikazani su između ostalih pasivni radar Alim velikog dometa, zatim Arash velikog dometa sa antenom koja ima faznu rešetku, potom 3D radar Asr takođe velikog dometa sa antenom fazne rešetke, 3D Ghamar velikog dometa, 2D radar Kashef-1 srednjeg dometa, Kashef-2 velikog dometa, VHF radari velikog dometa Matla-ul-Fajr i Matla-ul-Fajr 2, 3D sa antenom fazne rešetke Qadir  domet 1100 km, radar velikog dometa Nazir i zahorizontalni radar Sepehr dometa 3000 km.

Pre uvođenja u upotrebu domaćih radara, Iran se oslanjao isključivo na nabvke iz inostranstva. Uz švajcarske protivavionske topove GDF-002 kupljeno je 1975-1976. 50 radara za kontrolu vatre Super Fledermaus. Istovremeno je iz SAD 1976. kupljeno 8 osmatračkih radara AN/TPS-43. Zajedno sa raketnim sistemom S-200 je 1991. iz SSSR kupljen jedan radar 5N69. Dalje nabavke iz Rusije nastavljene su 2010. kada su kupljena dva osmatračka radara 1L119 Nebo SVU, potom 2011. kada su kupljena dva sistema za radio-tehničko izviđanje 1L122 Avtobaza a 2013. nabavljena su i dva radara  Kasta 2E2. Uz raketni PVO sistem S-300 nabavljena su i dva radara 64N6. Saradnja je ostvarena i sa NR Kinom od koje su između 1999. i 2001. kupljena tri (prema nekim podacima šest) radara JY-14 dok su 2011. od Belorusije nabavljena i dva radara Vostok-E.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Bo

Bravo za ovako detaljnu analizu vazdušne moći Irana. RV im je slab u odosu na SAD, PVO bolji, ali opet nisam siguran kako bi se izborili sa višestruko moćnijim neprijateljima.

Odgovori
La

Za toliku drzavu (kao Turska, Francuska i Nemacka zajedno) RV im je cista sprdnja, iskreno nisam znao da su toliko zaostali u RV. A ovi njihovi projekti razvoja vise deluju kao neke kopije, neke improvizacije i sklepotine, nego nesto ozbiljno. Jednom recju sramota.

Ar

Nisi znao da su nakon 30 godina sankcija i ratova zaostali u vojnoj tehnici?

Jo

Zašto ,,sramota,, Koja su Vaša očekivanja? A, niste iznenađeni postojanjem njihovih projekata?

Go

Da li iranski pvo poseduje pancire?

Odgovori
Ž

Иако постоје информације да су 2012. године имали 10 возила, нема доказа да их поседује тј. никада нису виђени.

Pa

@Živojin Banković
Cini mi se ( pokusavao sam da nadjem snimke ili slike, ali bez uspeha) da su Iranci svoje Pancire pokazali na vojnoj paradi.

Te

I appoligise for the off,but is something quite new..
https://www.g4media.ro/surse-adevarul-ministerul-apararii-inzestreaza-armata-cu-avioane-de-ultima-generatie-f-35-din-2028.html
F-35 from 2028. Maybe that’s why US seem to not want to sell used F-16.

Odgovori
12

This time is OK for off-topic, Tedy. Last time was a bit emotional. Also, would you like to share your opinion about Islamic Republic of Iran Air Force?

Te

@126LAE-Delta
Maintaining the F-14 alive, which is such complex machine, was an outstanding achivement.
There is a very good book about IRIAF, it is called “Iran-Iraq War in the air 1980-1988“ by Tom Cooper and Farzad Bishop.
I recommend it.

Te

IRIAF alone has stopped the Iraqi army in its tracks.
But that was back in the 80’s. I do not know what is the situation in this moment, but I hope it will be peace.

De

I suspect the US doesn’t want to sell them used F-16 because current stock of surplus F-16s (mainly A/Bs)are being used for conversion to QF-16 drones.

Given F-35 deliveries are late, the F-16 is scheduled to stay in US service until at least 2030.

Ed

F-16 is planned to be phased out by 2048, when last planned F-35 are to be drlivered. That us why theyb are sending 941 F-16 through SLEP…

Te
Te

The minister said that yesterday was approved in Parlament the aquisition of the 5 F-16 from Portugal.
He said the squadron will have a total of 17 F-16s. Quite atypical I would say..

Al

Somebody has to replace Turkey….it’s probably gonna be you guys and Poland, but I’ll stay reserved until some payments are made.
17 qualifies as a „full squadron“ atypical, but that’s the deal with used aircraft, you got to „made do“ with what’s available on the market currently. With that in mind i’d expect at least an one more if not two additional squadrons considering the size of Ro.
No comment on Iran, I’m curious what’s your opinion of their AF and air defense?

Ž

Tedy

Not 17 F-16 because one will be for spare parts.

Te

@Živojin Banković
The defence minister Gabriel Les announced today, in a press conference, that the complete squadron will have 17 fighters. He said that textually. It was believed one would be for spares, but it seems it will not be the case.

Te

@Al-41F1
Iran. I hope we’ll never find what’s up about their AD.
My belief is, it would be very hard for them to withstand a coordonated full scale strike.
But, probably, they know that very well.

Te

@Živojin Banković
The minister said also, textually, that all the 17 will be at the same standard. My belief is it will be the M6.5, same as Portugal’s tier.

Te

@Al-41
It would be very hard for Ro and Poland to digest more than 100 F-35. We would need no more than two squadrons.
The minister said the price of a new F-16 is not far away from an F-35. He said the choice is obvious and we are in program since today. They expected to be purchase starting 2028. This make sense with the US previous announce about the F-35 countries list. It seems the frontline will be the F-35 and the reserve will be the Bl.70. See Bulgaria and Slovakia.

Te
Te

Euro. Sorry.
Could be an extensive upgrade at this price.

Ž

Well, politicians do not always have a right informations. :) We will see.

De

The minister obviously doesn’t understand that an F-35 costs far, far more to operate than a F-16C/D! And with fighter aircraft, acquisition is only a small percentage of the total life time costs.

I don’t really believe most Romanian (or Bulgarian or Croatian or Czech or Polish) claims about weapon purchases. They talk a lot but seldom actually commit to anything, let alone sign contracts for the acquisition of new equipment.

The only eastern European countries that have put their money where their mouth is in last few years are Slovakia (14 F-16, 9 UH-60, 2 C-27) and Serbia (10 MiG-29, 9 H145, 4 Mi-17, 4 Mi-35).

So I will believe in Romanian F-35s or even Romanian F-16C/Ds when a firm contract is signed. Even the 5 additional F-16A/Bs are so far just talk.

De

AL-41 – from what I understand Japan increasing order from 38 F-35A to 147 F-35A/B actually covered the loss of Turkish component.

As for our friends the Poles have only „committed“ to 16 aircraft to be ordered by 2026. By commitment I mean they have said they would buy it. The other 16 would be ordered after 2026 (but a lot can happen in 7 years).

They have placed a Letter of Request to the USA government for 32 F-35s but this doesn’t represent a firm commitment or order. It relates to getting Congressional approval for allowing the USA to export the aircraft and associated acquisitions.

https://www.defence24.com/harpia-programme-divided-in-half-commentary-

https://www.defence24.com/polish-mod-at-defence24-day-we-have-sent-a-letter-of-request-for-32-f-35a-jets

As it stands the MiG-29s and Su-22s will probably have to soldier on to 2030 or they might simply retire them and disestablish squadrons. Even with planned F-35 purchase they lose one squadron (MiG-29 is operated by 2 squadrons (1 & 41 ELT and Su22 by 1 ( 40 ELT))

Te

@Dead1
“The only eastern European countries that have put their money where their mouth is in last few years are Slovakia..“
You seem to forget the 12 F-16, 7 Patriot systems, 54 Himars, 226 Piranha 5, 5 TPS-77, all signed and paymants made.
Yesterday, it was announced the winner foar the 4 corvettes and the modernisation of the 2 frigates. Naval Group with Gowind 2500.
So, let’s be honest..

Te

@Dead1
“Even the 5 additional F-16A/Bs are so far just talk.“
They were approved in Parliament.

Te

7 C-27, since you mentioned the slovakian two.. :)

Mi

I have been also saying since December that Japan’s additional aquisition of 100 F-35 is directly connected to Turkish signing of S-400 deal. Many have dissagreed with me, quoting japanese official statements such as F-15 replacement excuse..etc. To me those are just complete dust in the eyes BS. America dictates every dollar Japan spends on weapons development and purchases, and they covered that potential hole quickly. Japanese military budget is in chains since the end of WW2.
We’ll see what happens in EU and Turkey with this F-35 business.

De

Miloš77 , I agree with you. Japan was meant to be pursuing F-3 indigenous jet and only brought enough F-35s to replace old F-4 Phantoms. And then out of the blue an order for an additional 107 aircraft. From what I understand they are to be assembled in USA, not Japan as well.

De

Tedy,

The C-27s were ordered 11 years ago (2007)! I was referring to more recent acquisitions – since GFC all Eastern European countries have stalled in terms of military modernisation.

The frigate upgrade has been mooted for years now. And those frigates are really large OPVs with no guided weapons capability. And by all accounts the upgrade is limited.

The Gowind corvette contract is another example of things going for ever. Remember you already awarded a contract to Damen for corvettes and then cancelled the contract!

Approved in parliament is meaningless. Many Eastern European countries approve things in Parliament only to never do anything about it. As stated until the contract is signed, it’s a fantasy at best. And as your warship program proves, even a signed contract may be cancelled.

Te

@Dead1
You said nothing about the 12 F-16, 7 Patriot, 54 Himars, 226 Piranha, 7 Tps-77, 2000+Spike.. :)
I’m jocking, of course.
It would be more fair from you to say, ok, maybe I exagerated a little bit, don’t you think so?

Mi

@Dead1
Yes, ..and the F3 is still being developed they say…just at the adjusted slow motion rate. Just fast enough to get cancelled when the 6th generation features become new requirement. That’s when USA will jump in again and help them choose their next purchase :-).

Br

Tedy, i have checked romanian army modenisation plan and i noticed you are getting next 155 mm self-propelled howitzers. Having in mind good relations between two countries i wondered what are chances of Romania buying Nora B-52 howitzers or MSG-25 Alexander version. They had success in pretty rich Cyprus and many third world countries, extended range and guided munition is in offer and is produced by serbian companies, MAN platform is in offer too

Te

Brad,
I have no ideea. It is little known about this 155mm program. I think it will take some time until something is going to happen about it.

Al

RV: najbolji vazduhoplovni muzej na svetu
PVO: solidna
Mozda kad bi prestali sa finansiranjem raznih teroristickih grupa i pokusajem „projekcije sile“, poceli bi da lice na normalnu drzavu(obzirom na potencijal i materijalne resurse naftne industrije).
No kakvi god da su, SAD nemaju prava tek tako da napadaju drzave koje im se „kose sa interesima“. Mi to najbolje znamo jelte….
Dobro je Putin rekao, to sto se S. Koreja i Iran grcevito drze nuklearnog programa je rezultat toga sto nikakvo medjunarodno pravo im ne garantuje bezbednost, pa se boje da ce zavrsiti kao Libija, Irak itd.
Tek kad tu naprave, bice i smanjena strategijskog naoruzanja

Odgovori
12

„Mozda kad bi prestali sa finansiranjem raznih teroristickih grupa i pokusajem „projekcije sile“, poceli bi da lice na normalnu drzavu(obzirom na potencijal i materijalne resurse naftne industrije).“

Veliko možda. Koliko znam, Iran je jedina država u kojoj postoje dve paralelne vlasti – duhovna (vrhovni vođa) i građanska (predsednik). Ta „dualna priroda“ pravi tu smetnju, po mom mišljenju.

Al

Slicna je politicka ogranizacija i u Saudijskoj Arabiji, jedino se spoljna politika za nijansu razlikuje tj. jedni imaju protekciju vodece svetske sile, drugi su umislili da su svetska sila, a nisu.
Ma katastrofa, nemam komentar, no ne bi voleo da izbije rat jer cemo posledice itekako osetiti.

De

AL-41F sto je istina da su terroristicke grupe jedini efikasni nacin da stite svoje interese.

A onda je tu nesto sto vazno sto nije spomenuto: Iran kao Shia drzava je u neproglasenom ratu sa Sunni Arapskim drzavama koje sve vise I vise guraju extremno Sunni muslimanstvo.

Pogledaj situaciju I Siriji gdje su Arapi huskali I naoruzavali i extremne Sunni grupe protiv Sirijske vlade. To je dio rata protiv Shia muslimanstva.

Teroristicke takitke su efikasne zato sto Arapi ne mogu da efikasno unistavaju Shia (ili druge grupe) u tim krajevima. Arapi gube milijarde u glupavom ratu u Yemenu a u Siriji su izgubile.

Da su mogli osvojiti Siriju I a I Yemen, Arapi (a I Izrael) bi se brzo okrenuli na unistavenje Iran-a sto je njihov cilj. To I rade preko Vashington-a gjde njihov novac kupuje ogromni utijecaj ( https://en.wikipedia.org/wiki/Saudi_Arabia_lobby_in_the_United_States ).

Stoga Revolucijonarna Garda vrsi neku vrstu „forward defence“ gdje se bore u drugim drzavama da smanju prijetnju Iranu.

A to je I jeftinije nego ulagati bilijarde u konvenciojnalne snage koje ne sluzu icemu ako ih Amerika odluci udarati.

Al

@Dead1
Kao sto sam i napisao, Arabija ima protekciju najvece vojne sile na svetu, Iran je umislio da je vojna sila, a ciljevi su im isti. Bore se za prevlast u islamskom svetu, a dodao bi i jedni i drugi su besmisleni. U principu „meka moc“ SA se svede na novac koji oni dele, ali mimo para, nikoga oni zapravu ne interesuju niti ikome trebaju, u tome je problem. Moc i jedne i druge drzave je gotovo beznacajna ukoliko neko ima dobre odnose sa SAD-om, case in point Katar, gde je Arabija smirena za sekund, ili npr. Izrael kojeg Iran pokusava da unisti vec decenijama, a ne moze im nista.
Ok Iran pomaze ekstremiste u pojasu Gaze recimo i sve da oni pobede, sta cemo dalje? Sta to Iran moze ikome da pruzi osim fanatizovanih vojnika?
Dobra je scena iz jednog dokumentarca, Iran kupio voz od Nemaca i sad ga pokazuju, putuje se 160 km/h, a zena lezi na prljavom podu i spava, pa to kod nas ni pijanice ne rade! Dzabe sve kad su kulturoloski u srednjem veku svi kolektivno.
U principu, da su nastavili sa politikom od pre ’79, danas ne bi imali fundamentaliste na vlasti, bili bi najverovatnije jedna od razvijenijih i ekonomski prosperitetnijih zemalja sveta, a narod bi iz polu-slobode dosao u slobodu, trenutno je kontra.
Sa druge strane S. Arabija je navikla svoje gradjane da budu neradnici, dele novac od nafte, mahom stranci rade, zene ne ucestvuju u ekonomiji, a sve je to pravdano nekom kao religijom i kad nestane nafte sta ce onda? Pa vec sad imaju ogroman defiticit i crpe novac iz rezervi, sta ce posle? Kome to pa oni trebaju? Raspasce se sami od sebe
Jedini razlog zasto ih SAD tolerisu je sto bi sukob, gotovo sigurno, digao cenu nafte u nebesa, posledicno bi usledila kriza, a Tramp onda ne bi mogao da igra na kartu „vidite kako je ekonomija dobra,
to je zato sto sam ja pametan“…..
Sve to stoji, teroristi, vojska, ali na kraju krajeva, to su sve neozbiljne, fanatizovane drzave koje se vode nekom bolesnom ideologijom.
Jugoslavija je probala te gluposti sa ideologijom i deljenjem, do duse drugom i opet na kraju kako smo prosli? Kad je nestalo para od sponzora, raspali se sami od sebe i dan danas ne moze da se trsimo repova.
Ako nastave ekonomski pristisci, Iran ce morati ili da smanji svoje operacije ili da im gradjani bedno zive(ako vec nisu dotle stigli), a pitanje je da li ce bas toliko trpeti. Mozes jedno vreme, kao SRJ ’92-’95, ali ne mozes doveka

д

Al-41F1 Иран и Саудиска Арабија се не могу поредити, Иран је у односу на СА демократска држава, СА је тек прошле године дозволила женама да возе аутомобиле, а у Ирану жене чине 33% запослених. У Ирану се спроводе какви такви избори, а у СА избора нема нити ће их бити.Сукоб не би значајно подигао цене нафте јер су западне земље након 1973 и нафтне кризе смањиле зависнос од нафте која пролази кроз персиски залив, највећи купци су Кина, Индија , Јапан додуше рат би погодовао Русима и Венецуели што америци не иде у прилог. Иран нити је фанатизован , нити је неозбиљан , то је држава која је под санкцијама 40 година али без обзира на то улаже огромна средства у образовање и развој, прича о политици од 1979 је неоснована јер су тада били на новоу Јужно Америчких диктатура и узак слој становништва је имао користи од природних богастава, од 1979 до данас друштвени производ Ирана порастао је за 12 пута, писменост старих од 15 година 1979 била је 37% , а данас је 87% , просечан животни век повећао се за 20 година. У региону Иран је водећа земља по издвајању за образовање, по броју научних радова, објавњених књига, по броју дипломираних студената ( процентуално већи број жена студира у Ирану него у САД). Све у свему Иран је жртва многих предрасуда и пропаганде што од стране западних земаља што од стране Арапа и Израела. И какве терористе нон стоп помињете , Иран и нема везе са терористима.

De

Al-41F1,

Jase slazem s vama. Ali u pitanju je geopolitika I vojne sposobnosti.

A danas nikoga nije vise brige za narod,cak ni demokracije.

Al

@Dead
Na zalost da, stekne se utisak da ne vredi ni raspravljati o ljudima.

Br

Ne bih rekao da je problem do razbacivanja novca u toj meri, radi se o drzavi sa GDP-om vecim od 330 milijarde dolara, stim da imaju sopstvenu proizvodnju svega i svacega sto im samo pojeftinjuje nabavke. Jasno je da su problem sankcije

Al

@Brad
BDP po glavi stanovnika im je 30% manji od Srbije, jel vam sad jasno o cemu se radi? Ili jos jadnije, BDP po glavi stanovnika im je 20% manji od Makedonije, cak i od Bosne. Libija u kojoj je ratno stanje ima bolje rezultate.
To je bre jad i beda. Sustinski slicno kao sto Srbija mora da prestane sa razbacivanjem para i korupcijom(jarboli od 2 miliona evra i kupovina vozila za mup preko „treceg lica“ umesto direkt od proizvodjaca, cemu izmedju ostalog i sluzi drzava itd. itd.), ako misli da joj danas-sutra vojska stvarno lici na nesto(plata od bar 1000, a ne 300 evra)

д

Al-41F1 треба да разликујеш номинални БДП који износи 5,826 долара по глави становника и БДП по куповној моћи који износи 13,100 долара по глави становника, није битан номинални износ већ је битно шта ти себи можеш да пријуштиш за 1000 долара у Техерану, Москву , Токију, Барселони, Беграду или Вашингтону.Битно је и власништво над некретнинам и земљиштем. Када се свењ то узме у обзир тек тада може да се процени стандард у некој земљи.

Al

@Dane
Kolika je cena recimo stana u Teheranu, Kairu ili Beogradu apsolutno ne utice na cenu modernog lovackog aviona i njegove opreme. Zato npr. U Srbiji mozete da popijete kafu za jedan evro, cesto i za manje, ali Srbija, pa i njeni gradjani ne mogu da priuste puk modernih lovackih aviona jer nam to ekonomija ne izdrzava. Kad smo vec kod toga, vecina gradjana ne mogu da priuste nov automobil(koje god marke) pa je prosecan star preko 10 godina, najnovije lecenje, kvalitetnu ishranu, odecu, grejanje na gas, kvalitetne gradjevinske materijale i izloaciju i sl. jer nam je standard dno! Tako da taj vas PPP u kontekstu opremanja modernim sredstvima iz uvoza, ne igra apsolutno nikakvu ulogu, prosto i jednostavno.
Iran je i dalje jad i beda sto se oslikalo u vojsci. Moderan nov avion nisu kupili od 70ih, toliko o tome. Nije novac sve naravno, vojni budzet Saudijske Arabije je ogroman, ali im je znanje katastrofalno, samo i dalje novac igra glavnu ulogu, pogotovo u geopolitici! Pogledajte RV recimo Finske i nase pa ce vam sve biti jasno

Ai

Al-41F1,
Mislim da gresis u vezi sa ekonomskom moci Irana. Da nisu pod sankcijama kupili bi oni avione vrlo lako. U periodu 2015-2018 dok nisu bili pod sankcijama, porucili su od Boeinga preko 100 raznih letelica za svoje aviokompanije, vrednih preko 20 milijardi dolara. Ako se dobro secam, u prici je bio i Airbus isto sa oko 100 letelica. Naravno da je sve propalo ponovnim uvodjenjem sankcija.
Tako da, ne bih ja potcenjivao Iran.

д

Номинални БДП финске по глави становника износи 50 000 долара , а од авијације имају 50 F-18 старих преко 20 година, по твојој математици требали би да имају 100 F-35 минимум.

Al

@Dane
Finska je zainteresovana za zamenu svojih aviona, videcemo, mozda i bude F-35 u nekoj buducnosti. Kako stvari stoje: Avioni su im prosli jednu modernizaciju ranije, nedavno su prosli jos jednu. Nalet pilota je veliki, svi sistemi rade, sva oprema je nova, cisterne, kamioni, plate su velike, drzava ima vojni rok, imaju rezervu od 900.000 ljudi. Pritom sve to oni ekonomski ne osete jer izdvajaju nesto preko 1% BDP-a. Ako se i nadje potreba, oni mogu na period od recimo 5 godina lagano udvostruciti pa cak i utrostruciti izdvajanja za vojsku jer imaju kesa. Puteve koriste kao piste jer nisu propali kao nasi, a mogu misliti kakvi su u Iranu. Jel mi to mozemo? Jel to mogu zemlje poput Irana? Jel to moze recimo Grcka?
Jel sad vidite moju poentu? Putin kad je dosao na vlast je rekao, prvo ekonomija, pa onda vojska, sto je i uradio. Ne vredi drugacije. Kina je cutala, radila na sebi, lagano, lagano i dosli su do svetske sile br.2. Radi na sebi, cuti, nemoj da lajes i mozes stici gde god pozelis, a Iran sve kontra. Cak su se i nama mesali 90ih. Sta smo im mi pa ucinili da bacaju pare na to. Propalo carstvo koje nije shvatilo da nije vise carstvo(slicno kao Britanija, samo sa mnogo manje novca i moci jelte)
@Airboss
Sve je to namenski uradjeno, prosli smo i mi to, ali opet ostaje da je ekonomija te drzave jadna, pa i bez sankcija, stepen razvijenosti takodje, a zele da budu svetska ili bar regionalna sila……Da se fokusiraju na sebe, sto bi i mogli, stigli do svog cilja, samo sa ovim fanatizmom tesko.

д

Al-41F1 -колико год су модренизовани авиони су им стари више од 20 година , имају око 8000 професионалаца, 28 000 регрута и око 20000 резервиста који су у тренингу, а та прича о 900000 резервиста ми личи на ЈНА и ништа нас не сме изненадити па те на крају све изненади. Све у свему какав је неки систем то се открије тек када загусти. Што се тиче путева и коднас су у задње време направили нешто путева , а чак су и 99 слетали на путеве. Jel to moze recimo Grcka? Грчка то сигурно може јер има јачу војску од Финске иако је у економским проблемима , има 200000 људи под оружјем и реалну резерву од 500000 људи.Kina je cutala, radila na sebi, lagano, lagano i dosli su do svetske sile br.2. Кина се уздигла крајем 70-тих када су је са запада подржали као такмаца СССР , али су се преиграли Кинези су стара култура, самосвесни као и Персијанци. Radi na sebi, cuti, nemoj da lajes i mozes stici gde god pozelis, не можеш стићи где год пожелиш можеш само докле ти газда отпусти ланац. Иранци су имали демократску владу коју су американци оборили 1953 јер је национализовала нафтну индустрију , јер је желела да своје ресурсе користи у интересу свог народа и инсталирала им династију Пахлави која је Иран водила у складу са САД интересима. Шах је био омражен због тада бедног стања у Ирану пре свега економског , своју власт је бранио тако што је војска пуцала на демонстранте све уз подршку демократског и развијеног света. Иран је у односу на окружење цивилизована земља погледај само СА дође човек да продужи пасош они га искасапе у амбасади и изнесу га у врећама за смеће па то нису радили ни нацисти на врхунцу моћи и шта након тога , па ништа то су добри момци. И непрестано постоји прича о фанатизму Ирана која је више плод пропаганде , ево наведи ми једну терористичку акцију из које стоји Иран или његови држављани , а наведи ми једну у коју није уплетена СА или њени држављани.

Mi

Sadržajan tekst sa popisom inventara OS Irana kao samo jedne stavke u proceni snaga ako je uopšte moguće to procenjivati i ocenjivati u ovom slučaju. Hajde to što ima Iran da nazovemo vazduhoplovnom i PVO moći, mada se iz samo tekst na koncu može zaključiti da ti potencijali (posebno vazduhoplovni) i nisu neki faktor odvraćanja. Neka to bude tih 150 rakate sistema S 300. I šta još. Kao kod vecine blisko istočnih i zemalja srednjeg istoka vašarište zastarele tehnike istočnog i zapadnog porekla. Može se samo zamisliti kakva im je logistika, a samim tim posledično i komandovanje. Daj bože da zadovoljava principe organizovanog haosa i kontrolisane panike u realnim kriznim situacijama. Razlika između Amerike i njih je što je prva država sračunatog interesa krupnog i najkruipnijeg kapitala ( pa samim tim i nacije) a druga čista ideologija. A tamo gde je čaša uvek do pola prazna nema te priče koja u konačnom ishodištu može ostvariti neki bitan uspeh. Iran se početkom 80. tih, još tako uslovno rečeno moćan posle islamske revolucije i zaokreta od zapada, mučio 8 godina u delti Šat el Araba u suludom pozicionom ratu sa Irakom. Postoje priče na rubu trača, ili legende o začudjujućim taktičkim potezima koji svakako nisu uzimali u obzir ekonomiju snaga. Čovek kao potrošna roba. Dovoljan pokretač i motiv za akciju sa neizvesnim ishodom je bilo par stihova na parčetu papira, tako barem kažu. Ako Amerikanci, kako oni zaključuju u zaštiti njihovih vitalnih nacionalnih interesa, odluče da ih napadnu to će izvesti kao akciju ograničenog inteziteta sa distance, koncentrisanu na udare iz vazduha po vitalnim vojnim, državnim i privrednim ciljevima i infrastrukturi i teško da će biti angažovanja kopnenih trupa i „velikih“ bitaka. Kao i do sada toliko puta već viđeno i Iranci će u tom sukobu imati ulogu kvalitetnih nepokretnih i pokretnih ciljeva na zemlji i u vazduhu, a u ozbiljan otpor nije baš lako poverovati. Akcija ako je uopšte bude imaće ograničeno vreme trajanja, potpuni medijski mrak i jasno definisane vojne i političke ciljeve koji će iz temelja, a na žalost napadnutih, poljuljati kompletnu državu i društvo. Tako je u poslednjih trideset i kusur godina bez izuzetaka uvek bilo kada su na nekoga sa razlogom zaštite „vitalnih“ nacionalnih interesa izvršili agresiju. I nije bilo te sile i diplomatije koja ih je odvratila od namera. Eventualno se menjaju taktički modusi. Na kraju krajeva to i jeste cilj tako izvedene agresije i ostaje da žrtvu koja još daje znake života održavaju na ovom svetu na način kako oni to žele. Amerikanci odavno ne proračunavaju uspešnost akcije na osnovu sopstvenih gubitaka ( iako u procesu operativnog planiranja vrše ozbiljne procene tzv. povratnih i neprovratnih gubitaka) več količinom planiranog i utrošenog novca. Ako su procenjeni ljudski, tehnički i na kraju finansijski troškovi, previsoki i neprihvatljivi oni će proigrati neke druge ratne igre i naći prihvatljivo rešenje ( npr. napujdaće nekog od NATO saveznika da udje u akciju sa njima), ili neće ni napasti i sve će se svesti na medijsko anatemisanje (a žrtve će čak i u holivudskoj industriji dobiti epitet loših momaka od sada pa u buduće). Činjenica je da trenutno u predigri mogućih velikih događaja i američke penetracije, Irancima ne nedostaje verbalne hrabrosti pa i na granici fanatizma što kod malih i nemoćnih bivših i budućih žrtava ostavlja utisak saosećanja i potrebe da se nepravdi jednom stane za vrat, što bi reko Njegoš: “ Al tirjanstvu stati za vrat, privesti ga poznaniju prava to je ljudska dužnost najsvetija“. U slučaju eskalacije sukoba male su šanse Irana da on bude taj privodilac. Interesantna je pojava izneta i u tekstu, konstatovana u par slučajeva prilikom pokušaja nabavke vazduhoplova, da se svi pa čak i oni koji su iz svojih interesa (a koji kao i kod Amerikanaca nemaju veze sa principom teritorijalnosti) duboko zainteresovani da Iran ima iole adekvatan odgovor i element odvraćanja, bezpogovorno pridržavaju dogovorenih međunarodnih sankcija i ne isporučuju im oružje koje može biti ofanzivno pa čak i na svoju ekonomsku i političku štetu. Toliko o moćima i interesima velikih i jakih u svetu. Činjenicu da će nam „brat Đura“ možda i oprostiti što nas je tukao mi na način kako smo koncipirani kao ljudi i društvo ne možemo ni da shvatimo i prihvatimo. Tu i jeste razlike između medjunarodnog prava i pravde.

Odgovori
Yr

Sve navedeno je tačno, ali moramo imati u vidu da su svi ovi „igrači“ koje je dotična sila maltretirala (uključujući i nas) drastično manji i slabiji od Irana. O uticaju i projekciji moći po regionu da i ne govorimo, neuporedivo je. Mi ovde pričamo o jako velikoj zemlji sa velikim resursima, dugom tradicijom i jakim identitetom (Persija nije veštačka kolonijalna tvorevina kako neko reče) i podrškom i uticajem na dobar (Šiitski) deo Bliskog istoka.
Sad uporedite koliko je ovo jači protivnik od svih prethodnih u zadnjih 30 godina, na to dodajte drastično drugačiju (nepovoljniju) geo-političku situaciju nego recimo 90-ih ili 2000-ih i glasno neslaganje glavnih partnera iz NATO sa politikom zaoštravanja odnosa SAD sa Iranom i videćete da su mogućnosti delovanja drastično sužene protiv Irana i ništa nije ni slično npr. nama 99.-e.

Al

Nikom nije u interesu da Iran postane zemlja sa ozbiljnim kapacitetima projekcije moci, zakljucno i sa globalnim igracima drugog tabora, odnosno „konkurentima“ Amerike i njenih saveznika, sto je, obzirom na pomenutu „ideologiju“ na terenu, sasvim racionalno razmisljanje.
Slozio bih se sa vasom analizom, jedino sto bih dodao je da najverovatnije nece biti vojnih udara, jer za to potrebe nema. Ako nastave da ih pritiskaju ekonomski, morace da popuste, barem dovoljno koliko treba, nemaju kud.
Postavlja se pitanje, cemu toliko grcevito drzanje nuklearnih ambicija u Iranu i S. Koreji. Na to je Putin dao odgovor prilikom poslednjeg intervjua za FT pre koji dan. Tek kada globalni igraci budu mogli garantovati mir manjim i malim, onda cemo videti smanjenje tenzija i apsiracija za odredjenim strategijskim kapacitetima…no to se verovatno nikad nece desiti.

Yr

Odlična analiza. RV je stvarno s’ koca i konopca ali ako oni stvarno ovako šarenoliku flotu drže operativnom u političkim uslovima koje imaju ovolike decenije, onda uopšte nisu naivan protivnik i mogu izdržati dugo u sukobu. Žilavi su. „Samo“ 250 lovaca nije uopšte tako malo. Koliko imaju najveće NATO članice posle SAD? Uz dubinu teritorije, konfiguraciju terena, kakav takav PVO, ozbiljan ofanzivni raketni potencijal i plejadu proxy armija po celom BI nisu oni nimalo laka meta. Nebi ovde bilo šetkanja po VaP-u, mirnog sedenja u saudijskim avio-bazama, vozikanja po zalivu ni lakih pogodaka kao u nekim drugim slučajevima. Mogućnosti formiranja šire koalicije su vrlo mršave, sve bi se svelo na USA i zalivske despotije a od njih više štete nego koristi. Ozbiljne lokalne armije bi ili ostale po strani (Turska) ili nemaju tako velike ofanzivne kapacitete i imaju mnogo iranskih pulena kod kuće koji će biti daleko veći problem u slučaju rata (Izrael). Sve u svemu cela ova ujdurma će se misliim, završiti nekim političkim dogovorom, jer kad na svu ovu pobrojanu opremu dodaš broj ljudi, veličinu države, stabilnost i moral tako stare civilizacije kao što je Persija i fanatizam svojstven islamskoj republici, čisto sumnjam da bi se iko, pa i najveća sila na svetu, usudio da ide u direktan sukob. Ogroman finansijski i politički fijasko u najavi. Ja mislim da bi Rusija i Kina trljale ruke da SAD uđe u ovu avanturu. Najveći neprijatelj bi im se trošio na suzbijanje tvrdog lokalnog igrača zarad besmislenog sektaškog sukoba na BI. Kud ćeš bolji scenario. Kako god da se završi posledice po SAD bi bile ozbiljne.

Odgovori
Am

Imasmo i mi 150 Mig-21, kao što Iran ima jednocifrene F-ove.

Mislim da će USA da ih gnjavi sankcijama. Nisu nestrpljivi kao Demokrate.

Dj

За САД не постоји финансијски фијаско у рату. Сваки локални сукоб који су изазвали и који су водили у 20. и 21. веку за њих је био добра инвестиција и финансијски и привредни замајац после кога су изашли јачи и богатији.Чак су и 1. и 2. св рат за њих били добри финансијски потези. Сетите се само закона о зајму и најму који су помогли Великој Британији да се као тадашња светска колонијална мега сила врати на острво и постане верни амерички трабант. За савремену Америку рат је добар посао а то се данас у односима САД и других зове заштита виталних националних интереса. За претпоставити је да ће у евентуалном сукобу са Ираном и они претрпети неке губитке који ће са обзиром на ангажоване сопствене снаге и ангажоване одбрамбене потенцијале противника бити на нивоу статистичке грешке. Пример је агресија на СРЈ где су у не баш кртатком трајања акције након извршених хиљада авиополетања њих и њихових коалиционих партнера и не баш тако малог броја испаљених ракете ПВО ВЈ изгубили безповратно само два авиона, и то без људских жртава. То су сада већ историјске чињенице и нејасно је који то потенцијал и ратна технологија на локалном нивоу може парирати њиховој ратној машинерији. Тако је било у и Ираку. Мало је народа који имају желудац да прихвате такве ударце и приморају их да крену копном како би их тукли у исцрпљујућој и дуготрајној герили.

De

250 je mali broj aviona naspram susijeda koji su moguci neprijatelji:

Saudi Arabija – (barem 380) – 80-ak Tornado, 71 Eurofighter, 230 F-15C/D/S/SA

UAE (140) – 80 F-16E/F + 60+ Mirage 2000

Kuvajt (sada 39, planirano 56) – 39 F/A-18C/D – zamijeniti ce ih sa 28 F/A-18E/F I 28 EF2000

A onda su I susjedi sa Pakistanom (preko 400 borbenih aviona), Turskom (preko 250 aviona), Irak (ispod 50 aviona), Bahrain (oko 36), Oman (oko 36) a tu je Kaspijsko More gdje su Rusi sa oko 1300+ aviona.

Tu je naravno pitanje I SAD I Izrael!

A tehnoloski je Iran najgori u regiji. Najomoderniji avioni lete sa tehnologijom iz 1970-ih (F-14) ili ranih 1980-ih (monkey model izvozna verzija MiG-29) Glavnina aviona su 3 generacije (F-4,F-5, Mirage F1) koji nisu unaprijedeni.

U realnosti Iranu je sada potrebna puno jaca RV nego u 1970-ima kad nisu bili opkoljeni sa mnogo neprijatelja I kada Saudi Arabija I UAE nisu bile snazne. Onda su imali skoro 500 modernih aviona a narucili su I 150 F-16A/B I dodatne F-4 a planirali jos F-14.

Mi

Realno poobarali bi im vecinu tih aviona samo sa PVO ruskom i svojom citaj kineskom. Jedina ozbiljna snaga su tu nosaci aviona.

Yr

Ljudi, ajde stvarno da prestanemo da poredimo Iran sa SRJ 99.-e i Irakom iz 2003.-e. Pogledajte samo kartu i broj stanovnika. To je ogromna država. Kakva Saudijska Arabija, Katar i sl. pa oni ne mogu da izađu na kraj sa iranskim proksijima u Jemenu a kao velika su pretnja Iranu. Valjda je svima jasno koliko samo dubina teritorije Irana ograničava efikasnost eventualnih udara da ni ne pominjemo raketne ofanzivne potencijale, seriju saveznika i proksija u regionu, direktan izlaz na more i sigurnu vezu sa Rusijom preko Kaspijskog jezera. Pričamo o ekonomskom pritisku koji će slomiti Iran. Pa taj pritisak gledamo već 40 godina i kakvi su rezultati istog? Takvi da Iran ima kontrolu i uticaj od Persijskog zaliva do Mediterana, njegovi puleni napadaju direktno gradove po SA i proizvode rakete na granicama Izraela.
Onakva mala i slaba SRJ potpuno okružena neprijateljima ili beskičmenjacima i potpuno izolovana je izdržala skoro tri meseca udara bez ikakve naznake za kopnenu akciju a 10 puta mnogoljudnija i 15 puta veća država sa stotinama hiljada proksi boraca i bar 4 susedne države kao saveznice će pasti pod udarom SAD? Pritom bukvalno niko iz NATO ne daje ni najmanju podršku ovome, a efektivi koje same SAD danas imaju na raspolaganju daleko su od onoga iz 99-e. Na sve to, dva glavna svetska konkurenta su odmakla daleko u poslednjih 20 godina. Kinezi su skoro sustigli SAD po GDP-u i naglo bilduju mornaricu a Rusi se vratili na svetsku scenu i već ih išamarali u Siriji, Gruziji, Ukrajini i Venecueli. U prevodu ionako srezane efektive Pentagon sada mora da mnogo više drži u istočnoj Evropi i Jugoistočnoj Aziji nego 99.-e pa se postavlja pitanje koliko onda toga ostaje za udar na Iran? Ukratko, ostaje mnogo manje nego što su poslali na nas a neprijatelj je za red veličine jači i stabilniji. Toliko o mogućnostima da ovo preraste u otvoreni sukob. Tramp bi samo dobio novi Vietnam i mogao bi da se pozdravi sa novim mandatom jer narod ratovi u ovom trenutku ne zanimaju a i vojska im se baš ne raduje.

@Yrraf
Drugi svetski rat je doneo dominaciju Americi, ali od Vijetnama pa do danas, SAD su ukupno gledano u ekonomskom gubitku zbog silnih ratova i ogromnog vojnog budžeta.

Vojnoindustrijski kompleks i Izrael imaju korist od takve politike, ali prosečni amerikanac je sve više na gubitku.

Glasovi protiv vojnog intervencionizma i protiv tolikih vojnih troškova su sve jači u SAD i na desnici i na levici.

Podsećam da Tramp nije otvorio nijedan novi sukob, i iako koketira sa jastrebovima nije napao ni Venecuelu, pregovara sa S. Korejom, nije izveo napad na Iran zbog drona i vodi politiku smirivanja u Siriji.

I uopšte, sve je manji broj amerikanaca koji žele da idu u ratove. Sve više se zna koliko veterani bedno žive zbog zdravstvenih, pogotovo psihičkih problema.

Pa

Tehnoloski Iran ne zaostaje za svojim susedstvom, naprotiv. Vecinu svojih vojnih potreba zadovoljava sopstvenom proizvodnjom I razvojem. Jeste, reverznim Inzinjeringom, bezlicencnim kopiranjem, ali nije puki I neuki korisnik najmodernije zapadne tehnologije. Potencijal oruzanih snaga sigurno ne odgovara zapadnim analizama koji prezvakavaju istu pricu godinama unazad

La

@Yraff
Mislim da i vi kao i mnogi drugi upadate u zamku neopravdanog potcenjivanja snage Vojske SRJ. A ja sam siguran da Iran ne moze imati tako sposobne oficire, niti tako prekaljene obicne vojnike kao sto ih je imala SRJ, plus taktika odbrane Vojske SRJ je nesto sto je ona u sustini naporno vezbala 45 godina. Sve to IRAN nema, niti moze imati. Drugo Vojska SRJ jeste zaostajala u odnosu na NATO, narocito u vazduhu, ali daleko od toga da je bila zaostala. Mislim da IRAN u odnosu na SRJ ima mnogo zaostalije vazduhoplovstvo, jer ne zabioravimo 99 su nasi MIG29 imali samo 11-12 god., J22 i G-4 od 8-14 godina. U biti prilicno dobar prosek i dosta je to u to vreme bilo sveze, ali jednostavno ta sila koja je udarila na nas je bila takva da su oni sa tim snagama mogli u tom trenutku bez velikog mucenja slomiti i rusko vazduhplovstvo, a kamoli nase. Vojska SRJ je jedina sila koja je u proteklih 70 godina ocitala lekciju Vojsci SAD, i to treba postovati, ko misli da je to lako neka proba.

д

Lajavi Не знам зашот ти сада потцјењујеш Иран, зашто мислиш да они немају способне официре и зашто мислиш да они не вежбају већ 40 година колико су под сталном претњом САД.Наш највећи проблем је била заостала ПВО из средине шесдесетих, ракете са истеклим ресурсом (последња набавка 1983-куб), немогућност удара по дубини непријатељске територије и инфилтрираност страног фактора у структуре власти. Сада по питању очитавања лекције не треба претеривати, шта она могу да кажу Вијетнамци.

ma

Lajavi – Vojska SRJ ocitala lekciju Vojsci SAD? Ovo je stvarno jedan od boljih iz srpske mitologije. Pa ameri su 3 mjeseca radili sta hoće nad Srbijom samo iz zraka bez ijedne žrtve nakon čega je potpisana de facto kapitulacija i vojska se povlači sa kosova na koje vise nikad ne smije ući. Ako procitas dnevnike nato pilota svi su čudili kako nema nikakvog otpora od te vojske koju je Srbija pokrala od cijele juge. A PVO je uspio srušiti najviše vlastitih aviona – potpuni raspad sistema uz pojedine izolirane svijetle primjere koji su vise iznimka nego pravilo.

Pe

@Lajavi Bas bih voleo da malo podrobnije objasnite tvrdnju da je „VJ ocitala lekciju Americi“.
Da podsetim-tokom 78 dana NATO snage su bez ijedne zrtve unistili SRJ i naterali dq predamo Kosovo,nanoseci teske zrtve VJ (preko 1000 poginulih).
Unistili RV vec prve noci, PVO onesposobili do te mere da su mogli da bombarduju sta god pozele u bilo kom momentu na celoj teritoriji SRJ (sto su i radili).
Gubici vazduhoplovnih snaga NATO tokom oko 40000 izvedenih borbenih letova su 2 (dva) oborena i nekoliko ostecenih letelica-sto je 0,0000001 % efekta (podelite 2 sa 40000).
Tenkove nisu unistili jer su bili zakopani i sakriveni-ali da su se pomerili odmah bi bili unisteni.
Konacni gubitak 1/3 teritorije Srbije, velika materijalna razaranja i preko 2000 ljudskih zrtava…meni ne deluje da smo im „ocitali lekciju“, vec pre oni nama…

Ka

@max
Pa kad su tri meseca radili sta su hteli, kako ne uspedose da zastite teroriste, kako ne uspedose da uniste nasu KoV a govorili su da ce im za to biti potrebno najvise 10. dana? Lako je bilo bombardovati sa bezbednih visina, ali i to ima svoje odozgo su mogli da gadjaju samo nepokretne ciljeve, dok je KoV odradjiva posao sto se najbolje vidi po tome da je VJ iako ju je napadao najmocniji vojni savez + teroristicke formacije i delovi regularne albanske armije, ista je uspela da razbije teroristicke formacije u roku od 2. meseca i da izbije na granicu sa Albanijom. A da je kapitulacija, nije. Kapitulacija je kada se povuces bez vojne tehnike i potpises kapitulaciju (kao sto su oni od nas trazili na pocetku agresije). Drugo, ne zaboravite na rezoluciju 1244 po kojoj cak i agresorske drzave priznaju da je Kosmet sastavni deo Srbije…Nemojte mi reci da je Amerika, koja je u to vreme suvereno vladala svetom, tek tako iz cistog mira pristala na rezoluciju 1244. Nasa PVO nije ni mogla da dejstvuje jer su agresorski avioni uglavnom leteli na visinama na kojima su bili van dometa nase PVO. I daleko je PVO bio od raspada sistema, da jeste, imali bi agresorske letelice na manjim visinama odakle bi daleko preciznije bombardovali kopnene trupe. A za povratak na Kosovo cete da izvinete, tu se vi nista ne pitate a jos manje znate da li ce do povratka na Kosmet doci ili nece.
I sta je Srbija pokrala od Jugoslavije?
Uzeli ste vi mnogo vise nego sto vam pripada. Na kraju krajeva otcepili ste se od Jugoslavije pa samim tim ste se odrekli i JNA i tehnike koju je ista posedova. Da niste mozda hteli da ubijate i kidnapujete vojnike JNA i napadate kasarne, pa da vam posle ista ta JNA podeli oruzje kao nagradu za ‘dobro obavljen posao’…Litle morgen!

Pa

Max, dane
Koji ste sad vi?
Odakle I od kad pod tim nadimcima?
Jedno te isto zvacete, dosadno je, citate iste stripove, lose….

Pe

@max nisam procitao Vas komentar, ispada da smo isto rekli…
U pitanju je uspesan rad sektora za moral VJ tokom rata 1999: ne samo da su izmislili naziv „Milosedni andjeo“, te obavestavali o svakodnevnim velikim gubitcima NATO, vec i danas neki uticajni novinari kao Lazanski, nastavljaju PR akciju pobede VJ nad NATO.
U vreme rata takva indoktrinacija je neophodna radi ocuvanja morala naroda i borbenog sastava.
Na primer, posle katastrofe u Pearl Harbour-u Amerika sprovodi vojno beznacajno bombardovanje Tokia (Doolitle raid) kao akciju podrske morala stanovnistva.
U SSSR je cele vreme bilo govora o „velikim pobedama Crvene armije“ dok je Nemacka vojska nezaustavljivo napredovala ka Moskvi.
Ono sto ne razumem-zasto se i danas, posle 20 godina, kad nema vojne opasnosti, nastavlja takva prica o „velikim pobedama“ VJ kad je jasno da je situacija bila ocajna i samo predajom Kosova je Srbija spasena od totalnog unistenja.

Pi

@max

Da lekcija je ocitana Nato snagama, pogotovo u operacijama na Kosarama i Pastriku.

Nikakva kapitulacija nije potpisana, ocigledno ne znas pojam i znacenje iste.

Na kraju procitaj neku knjigu Nato generala sve ce ti biti jasno.

Ja koliko znam Kosovo nije priznato od strane vise od pola sveta, nema stolicu u UN i nema pristup mnogim organizacijama koje cime jednu drzavu suverenom.

La

@Petrovic Dusan
VJ je uzgubila 13 tenkova za vreme agresije na SRJ od toga samo 7 od NATO, te oko 1000 vojnika i policajaca od cega 2/3 od snaga UCK i zadesne smrti (nesrecni slucaj i prijateljska vatra), prema tome o cemu vi pricate??? p.s. Da je NATO pobedio ne bi postojala rezolucija 1244 i ne bi Srbija i danas 2019. pregovarala o KiM. p.s 2 Ovaj sto prica o lekcijama koje su Vijetnamci ocitali USA u najmanju ruku ne razume nista, o tome svedoci i 2.000.000 mrtvih Vijtenamaca i njihovi ratovi vs Kamvodze i Kine.

Pe

@Pilot,Lajaci,nebuloze
Nije u redu prema autoru odlicnog teksta o RV i PVO Irana da ovde razvijamo temu rata 1999 koja nema bas nikakve veze sa clankom.
Samo kao odgovor navodim:
VJ je katastrofalno porazena 1999, zbog cega je morala trajno da prepusti vojnom neprijatelju 1/3 teritorije i ostavi nezasticeno stanovnistvo izlozeno OVK i NATO snagama.
Ovo je jedina istina-sve ostalo je u domenu fantazija o „velikim pobedama ns Pastriku i Kosarama“, „herojskom letu Pavlovica“ i „svega 13 tenkova unistenih“.
Svaka ova tvrdnja ima objasnjanje koje nije pozitivno za Srbiju.
Iako su Pastrik i Kosare hrabro branili,na kraju se VJ mirno pokupila, i otisla, i predala OVK i Pastrik i Kosare.
Pavlovica su besmisleno poslali u smrt neodgovorni politicari koji su to naredili,cime nije ni na koji nacin odbranjena zemlja.
Zaista, nasi tenkovi su bili dobro sakriveni i zbog toga nisu unisteni.Ali takodje nisu ni mogli da ucestvuju i odbrani zemlje.
Pri prvom pokusaju da tenkovi izadju kako bi se borili sa kopnenim napadom NATO, bili bi odmah unisteni od A-10 jer nas PVO nije bio efikasan-NATO je leteo gde i kako hoce,i nad Kosovom i nad Beogradom, i gadjali su sta god pozele u momentu kad pozele.
Dakle, ovo nisu pozitivne cinjenice za VJ.
Mozemo da se tesimo da“nije kapitulacija jer nismo predali tenkove“,ali realno, NATO je imao za cilj odvajanje Kosova, a ne da uzimaju stare tenkove VJ.
Nazalost po nas, oni su svoj cilj ostvarili maksimalno uspesno,i bez ijedne jedine zrtve, sa zanemarljivim i vise nego prihvatljivim materijalnim gubitcima.

Pe

@Pilot,Lajaci,nebuloze
Nije u redu prema autoru odlicnog teksta o RV i PVO Irana da ovde razvijamo temu rata 1999 koja nema bas nikakve veze sa clankom.
Samo kao odgovor navodim:
VJ je katastrofalno porazena 1999, zbog cega je morala trajno da prepusti vojnom neprijatelju 1/3 teritorije i ostavi nezasticeno stanovnistvo izlozeno OVK i NATO snagama.
Sve ostalo je fantazija, kao “ velike pobede na Pastriku i Kosarama“, „herojski let Pavlovica“ i „svega 13 tenkova unistenih“.
Evo kratke analize koja pobija ove tvrdnje:
Iako su Pastrik i Kosare hrabro branili,na kraju se VJ mirno pokupila, i otisla, i predala OVK i Albancima i Pastrik i Kosare, koji ih i dan danas kontrolisu.Pobeda?
Pavlovica su besmisleno poslali u smrt neodgovorni politicari koji su to naredili,cime nije ni na koji nacin odbranjena zemlja i izgubljen je jedan zivot i letelica bez bilo kakvog pozitivnog vojnog ucinka.Pobeda?
Zaista, nasi tenkovi su bili dobro sakriveni i zbog toga nisu unisteni.Ali takodje nisu ni mogli da ucestvuju u odbrani zemlje.
Pri prvom pokusaju da tenkovi izadju kako bi se borili, bili bi odmah unisteni od A-10 jer nas PVO nije predstavljao opasnost za NATO -NATO avioni su leteli gde god su hteli, i gadjali su sta god pozele, u momentu kad pozele.
Dakle, ovo nisu pozitivne cinjenice za VJ.
Mozemo da se tesimo da“nije kapitulacija jer nismo predali tenkove“,ali realno, NATO je imao za cilj odvajanje Kosova, a ne da preuzmu tenkove VJ.Tenk vredi samo onoliko koliko je koristan u borbi.Nasi tenkovi“sakriveni“su bili beskorisni.
Svoj cilj NATO je ostvario maksimalno uspesno,bez ijedne zrtve, sa zanemarljivim i vise nego prihvatljivim materijalnim gubitcima.
Pobeda VJ?Ocitali smo im lekciju?Razbili smo ih? Neverovatno da neko u to veruje…

Du

@ Dušan Petrović
Ne mogu imenjače da ne primetim da ste rekli citiram“ oni su hrabro branili Paštrik i Košare“
E pa nije oni su, nego bi trebalo mi smo hrabro branili, i odbranili citavu teritoriju Srbije, dalje, Kosovo i Metohija nije jedna trećina države Srbije već ugrubo jedna petina, dalje naravno da je Vojska Jugoslavije tada ocitala lekciju Nato snagama i to i u operativnom smislu, i u taktičkom i u obaveštajnom a i u krajnjem slučaju propagandnom smislu. Pitaćete kako? Evo odgovora. Kada se uzme odnos snaga gde se suprostavlja sila sili u (ne)srazmeri u odnosu ugrubo 110:1 žrtve, efekti i posledice generalno su zanemarljive u odnosu na ukupno upotrebljenu silu. Vojska naroda kojemu ja pripadam je potpuno izmanipilisala neuporedivo brojnijeg i snažnijeg neprijatelja, sačuvala teritoriju, i izbegla okupaciju koja bi se desila da nije bilo vojnog otpora. Kopnena agresija većeg obima se nije desila baš iz razloga što je u sukobima relativno manjeg intenziteta Nato katastrofalno poražen , pa se od toga odustalo. Dalje operacija vazdušnih udara protiv SRJ je bila zamišljena kao akcija kratkog roka trajanja do 5 dana maksimalno, jer prosto opremljenost Vojske Jugoslavije je bila na tom nivou u odnosu na Nato da se nije moglo očekivati bilo kakav otpor, međutim naša Vojska je pokazala izuzetnu žilavost, osposobljenost i obučenost, pa i sami Nato generali i neutralni vojni analitičari priznaju da je akcija bila potpuni neuspeh jer se prešlo na gađanje strogo stacionarnih i civilnih ciljeva jer jednostavno nije bilo moguće uništiti toliko dobro vođenu vojsku. Na kraju u prilog ovome ide i ogromni ustupak u smislu neprihvatanja Nato vojnih snaga na ćitavoj teritoriji Srbije, kao i garancija ostanka KiM u okviru SRJ rezolucijom 1244.
Mirne duše i čista srca možemo reći da je Vojska Jugoslavije uz minimalne gubitke, a u potpuno neravnopravnoj borbi potpuno oćitala lekciju Nato snagama u svakom segmentu modernog ratovanja. Ako i dalje sumnjate, zapitajte se kakav bi rezultat bio da su snage bile izbalansirane i kvalitativno-kvantirativnom smislu?
Pozdrav imenjače, i nemojte biti ostrašćeni toliko u smislu pljuvanja napora i uspeha naše vojske a veličati agresora i njihove(ne) uspehe.
P.S. u prošlosti su takve streljali nazivajući ih defetistima i izdajnicima, ali eto, ovo je demokratija

Pe

@Dušan Pavlović
Pre svega, u javnosti se navodi cinjenica da je Kosovo 1/3 Srbije.Vi sad kazete da je 1/5. Teritorija Srbije BEZ Kosova je 77000km2, a Kosova 11000.Dakle, po matematici nije tacno ni 1/3 ni 1/5.
VJ nije nanela nikakvu stetu NATO. Od 40000 naleta NATO aviona, srusena su svega 2, sto je matematicki ravno nuli.
U Srbiji je unistena imovina vrednosti oko 100 milijardi dolara.
Srbija je izgubila oko 2500 zivota. (NATO nijedan, osim tri vojnika u sudaru na losem putu u Albaniji).
Svaki nas avion je unisten,svi nasi radari koji su bili aktivni su pronadjeni i unisteni.Od prvih dana marta, VJ nije bila u mogicnosti da kontrolise vazdusni prostor SRJ, vec je NATO leteo gde i kako zeli, unistavajuci ciljeve i u centru Beograda.
Dakle,VJ je potucena, te bila prinudjena da svojom voljom ostavi teritoriju Kosova i prepusti Srpski narod OVK i NATO.
U suprotnom, nastavilo bi se bombardovanje do unistenja Srbije.
To je jedina istina.
Ako Vi mislite da je laganje samog sebe patriotizam, pokusajte da odete na Kosovo i kazete da ste u stvari Vi pobedili.Sacekace Vas albanski policajac kome necete smeti da kazete da Kosovo nije drzava, ili ce Vas uhapsiti,a mozda i pretuci.
Jedini kome mozete da se pozalite je – NATO.

Ni

Svaka cast, odlicna analiza.

Odgovori
Po

Ima najču zastitu trenutno a to su
Rusi.Ako rusi puste da se Iran izgubi ,onda su u problemu,rakete će dobiti,ciljeve takodje,bolje Rusima da ratuju preko tudje teritori itd itd …,Ovo nije 1999 da se danonoćno zasipa Srbija bombama,pojavila se konkurencija globalnom pljačkašu

Odgovori
De

Nema tu ikakve garancije od Rusa.

Ako Amerika stvarno zeli napasti Iran, Rusi ce nesto lajati ali nece podrzavati Iran.

Ono sto zaista stiti Iran je sto je to ipak velika zemlja sa 80 milliona stanovnika I 17-a najveca zamelja na svijetu sto se tice povrsine (I puno veca nego Irak).

A naspram Iraka tu nema ociglednih etnickih ili religioznih problema kao sto je postojao u Iraku.

I onda je tu jako dobro organizirana Revolucionarska Garda sa njihovim Basij paravojnim jedinicama.

To je ogroman zalogaj za Ameriku. Ne mislim da sadasnja Americka vojska ima sposobnosti da osvoji Iran.

A bombardiranje nece nista uciniti.

Pe

@Dead1 Rusija nije ni u kakvom odbrambenom savezu sa Iranom, a i ne moze rizikovati vojni sukob sa Amerikom zbog trece zemlje-rzikovali bi ako je u pitanju napad na Rusiju, o cemu nema govora niti Ameriku zanima Rusija, jer tamo nema.
Dakle-ako u Iranu prevagnu verski fanatici, i zaista krenu ka izradi nuklearne bombe, ocekujemo zajednicki napad Amerike i Izraela, koji ce ih unazaditi za 50 godina.
Rusija nece ni trepnuti, i gledace u drugu stranu, jer realno ne mogu nista.

iv

Jedino po meni sto su mozda sami mogli da urade je da redizajniraju F-5 za motor RD-33, nesto kao americki projekat F-20. Plus dorada elektronike. Makar bi imali koliko toliko dobar laki lovac.

Odgovori
ID

Starudije, bar ne izgledaju zapušteno.
Uvođenje Su 22 u naoružanje 2016. sve govori.
Maskirna šema F4 je, prosto, savršena u odnosu na okolinu.
Mislim da im je naveća snaga što mogu da zatvore Ormuski tesnac i time cenu nafte dignu u nebesa, što bi izazavalo recesiju kod napadača.

Odgovori
De

Ne mogu da zatvore Hormuski tjesnac jer ne smiju.

Ma

@Deki
U slucaju rata zatvorice ga. Neki su isto tako govorili da Iran ne sme pucati na americke letelice, pa smo videli da itetako smeju!

De

U slucaju rata Iran ce prestati da postoji. Nece oni nista!

ID

Neće prestati da postoji.
Izrael je jači od njih,ali on bi ih samo taktički udarao birane ciljeve. Americi je rat sa Iranom preskup. Naravno ako iracionalnost preraste racionalnost, nastaje klanica. Da je bio racionalan Hitler nikada nebi naprao SSSR,pa je to uradio.
Ali je pitanje koliki mogu udarac i štetu Iranci mogu da nanesu. Ormuski tesnac itekako mogu i imaju čime da zatvore za tankere. Mogu da ugroze američke baze i saveznike u regionu. Mogu da unište turizam u Emiratima, ugroze Amerikance u Iraku. Revolucionarna garda je gomila fanatika, takvi ljudi su jako opsasni.
Mislim da imaju dovoljno sile na svojoj strani da budu pretnja i da ih Ameri neće vojno dirati. To je mnogo bitnije od veličine ili broja stanovnika.

de

Imaju nuklearnu silu na drugoj strani i da li će prestati da postoje ovisi isključivo koliko su oni sami racionalni, a ne Amerika. Trump je jasno upozorio i postavio crvenu liniju. Ta crvena linija je Hormuški prolaz. Njegovo blokiranje bi ugrozilo trgovinu u čitavom svijetu i nije u interesu kako Amerike tako niti Rusije, Kine, Indije ili bilo koga drugog.
Za razmišljanje jedna priča koja je istinita. Neposredno krajem drugog Sv. rata bivša komunistička Jugoslavija je oborila 2 američka aviona koja su neovlašteno ušla u zračni prostor Jugoslavije. Avioni sui oboreni u razmacima od nekoliko dana. Stigle su pohvale tadašnjeg SSSR-a rukovodiocima FNRJ uz znakovito podsjećanje “odlično ali znate li vi da je Amerika nuklearna sila“?
Poenta,mislim da se mnogi više uzdaju u američku racionalnost nego u vlastitu!

ID

Nisu racionalni ni jedni ni drugi.
Odakle to da su Amerikanci racionalni?
Postavlja se pitanje iako je država u kojoj su na vlasti fanatici koga je Iran napao? Irak je napao Iran, po nalogu i uz blagoslov Amerike.
Kod Iranskog slučaja je veoma zanimljivo savezništvo Izraela i S.Arabije.
Da li je racionalno što Amerika toleriše širenje vehabizma i terorizma od strane S.Arabije, a ovamo je problem Iran.
To su sve ludaci i da nije nafte, bilo bi OK.

De

Odlicna analiza. Znaci ako Iran ne kupi vec sada avione, pocet ce gasiti svoju RV kroz sljedecih par godina.

Kakve su to eskadrile sa 5-6 aviona!

Odgovori
De

Mislim da ćemo vrlo uskoro videti efikasnost na delu.

Odgovori
Sr

Kauboji nisu uspeli da uniste vojne potencijale u Nato agresiji jedne male Srbije a kamoli jedne velike Persije ocu reci Irana Gospodo moja mnogo ste optereceni velicinom i moci te Amerike Zaboravljate nove velike igrace Zar nanoviji dogadjaji sa Sirijom vam negovore dovoljno gde su prvi put Kauboji savili rep a Rusi se ni za pedalj nisu povukliNato moram dodati svi Kaubojski vojnici zele da se vrate svojim kucama i porodicama a suprotna strana zeli da ide kod Alaha u raj Sa tim fanatizmom nemogu Kauboji adekvatno da se bore Analiza Iranskog potencijala koju ste izneli je stvarno brilijantna Ja moram samo nesto dodati Analiza Nato strucnjaka je bila da su na Kosovu unistili sve Srpske tenkove a od preko sto komada unisteno samo cetisi Neznamo mi nasta su ljudi sa fanaticnom doktrinom svoje vere spremni da udare a spavace imaju u celom svetu Vojeo bi da ste obisli neke vojne baze recimo Natoa i neke njhove odnos vojnika bi vam rekao sve Naravno ja kao Hriscanin neradujem se svemu ovome Ali cinjenica je da Kauboji i Zidovi vise nemogu da rade sta hoce po Bliskom i Srednjem Istoku

Odgovori
Iv

Ti se samo sjecas onoga sta ti pse.A da se sjetis totalnog razbijanja Sadamovih armija,puta dva.Koliki je bio omjer zrtava u obje operacije nije za spomenuti.Isto tako vi na Kosovu niste imali puno unistenih tenkova ,zasto?Pa zato sta su bili ukopani,sakriveni i nisu djelovali.A da su djelovali ,bila bi to druga prica.

De

Postigli su sta su zeljeli. Povlacenje vojske Srbije s Kosova i ulazak americkih vojnika na Kosovo bez izgubljenog jednog jedinog zivota. Sta ih briga za hrdjave tenkove.

Pi

Gospodo artiljerija i tenkovi su delovali samo tako, taktika upotrebe je cudo, ko zeli da zna moze da sazna.

I pored totalne dominacije Nato snaga bilo je dosta letova i delovanja avijacije VJ.

Znam da neke u komsiluku biju kompleksi sto Srbija vojno jaca iz dana u dan.

Br

OVK je itekako delovala u toku bombardovanja, bez rezultata? Gubici na nasoj strani, mnogo manji nego sto bi se mogli nadati

Pa

Banda uck je 98 gumicom izbrisana sa KiM. Sa sve stranim instruktorima I placenicima. 99 su imali bolju direktnu komandu, podrsku iz albanije I iz vazduha pa su opet dobro desetkovani. Za one koji su se vozili kolima pre svega, u tim napadima najmanje je bilo siptara sa KiM. Vecinu su cinili kupljeni albanci, oni usput dovedeni sa teretom oruzja I stranci. To je siptarima bio samo biznis, kao I narkotici, prostitucija. Gubici na nasoj strani, dakle strani Srbije, mogli su biti manji da se odmah obracunalo do kraja, a ne kreni stani. Podrska nam je bila I od albanaca katolika sa KiM, koji su se otvoreno distancirali od muslimana.

д

Deki а шта су постигли , направили су квази државу која није у стању себе да издржава, ( пуне им тридесет посто буџета донацијама), творевину која је црна рупа европе у сваком погледу

De

Istjerali su vojsku Srbije. To su postigli.

Al

@Deki
Cinjenica je da su jedno trazili u „pregovorima“ pre, a ipak napravili kompromis posle sto je puno ozbirom da se ratovalo sa najvecim vojnim savezom na svetu. Ako cemo biti potpuno iskreni, nama je islo na ruku sto ta „intervencija“ nije imala rez. SBUN iza sebe, niti je cak kongres prosla pa su imali taj „prozor“ od nekoliko meseci fakticki polu-zakonito da deluju samo sa ovlascenjem predsednika.
Dodatno, oni su projektovali do nedelju dana udara i totalni slom armije, zatim kapitualciju, sto nisu dobili…
U principu nismo mi „ocitali lekciju“ ali obzirom da su pre 24. marta trazili slobodno kretanje NATO snaga na teritoriji cele SRJ, pritom mogucnost hapsenja bilo koga, bilo kad bez prethodne odluke suda! I da tog nekog vode pred njihove sudove, sto je de facto okupacija kao ona ’41(taj neko smo mogli biti bilo kod od nas ovde), prosli smo odlicno i vojni uspeh te akcije je ogroman sve sa cinjenicom da se vojska povukla sa teritorije AP KiM i da su nju zamenile medjunarodne snage, a ne samo NATO. Dodatno potpisali su rez. SBUN 1244 po kojoj garantuju teritorijalni integritet Srbiji u njenim granicama, zato se cela stvar nije ni zavrsila evo 20 godina posle. Vise su postigli sa marionetskim vladama i beskicmenjacima na vlasti u BG-u, ranije i treutno, nego sa svim tomahawk-cima….
U principu istina je negde izmedju, niti smo mi „ocitali lekciju“, a bogami nisu ni oni nama. E sad da se to nastavilo(sto nije moglo pod tim okolnostima jer mi nikod napali nismo), naravno da bi na kraju pukli jer kad ode elektro-privreda, odosmo svi gde ne treba posle 2 nedelje

Pe

@Srbislav Milovanov Kako to mislite „nisu uspeli“.To je nekakva fantazija-Amerika je imala za cilj da izbaci VJ sa Kosova i to su postigli bez ijedne zrtve ili kopnene ofanzive.
U pitanju je cista pobeda NATO nad VJ, u kojoj nisu pretrpeli nikakve gubitke u ljudstvu i minorne u tehnici.

Д

Deki па и вама су направило државу,па шта су постигли напуштае Хрватску истим темпом ко Шиптари Косово и Албанију.

Pi

@deki

Na tvoju zalost vojne strukture su i dalje prisutne na severu KiM i ima dosta spavaca u juznom delu.

Mnogi su infiltrirani u KPS.

Samo su uniforme drugačije.

Takodje je dosta naoružanja ostavljeno 99-te, na mig Beograda vrlo brzo moze isto da se upotrebi.

Ipak je Srbija u vojnom smislu sila za komsiluk.

de

Sve što su željeli su postigli. Slobodno kretanje kroz Srbiju imaju i to napismeno! To je činjenica. Imaju svoje vojnike na Kosovu i bazu. O kakvom kompromisu je riječ?
Ostavljeno oružje i nekakvi spavači? Slatko se nasmija. Gdje je to oružje kad ROSU krene da se šeta? Mnogo su vam se uspavali ti spavači.
Ne zanosite se ljudi. Taj rat je bio vjerovatno najuspješniji u povijesti ratovanja za jednu stranu i takav će ostati zapisan. Sve ciljeve i vojne i političke su ostvarili bez izgubljenog života na svojoj strani. Čak nisu morali ni nogom da zakoraće na taj teritorij. Kasnije su se ušetali bez ispaljenog metka!

Lu

@deki
Pa eto hrvatska je u nato pa nek proba da se ‘slobodno krece’ preko teritorije Srbije, pa se uveri imaju li napismeno ili nemaju. Najuspesniji rat je onaj u Gruziji, 3 dana i kaput.
Agresorski ciljevi su bili unistenje jedinica VJ za sta im je po njihovim recima trebalo 10. dana, kapitulacija SRJ i povlacenje VJ sa Kosmeta bez naoruzanja i tehnike. Trazili su da svaki 100. vojnik izadje sa puskom u ruci, a ostali da izadju bez oruzja i da sva tehnika ostane na Kosmetu. Na kraju su odustali od toga. I na sve to pristali na rezoluciju 1244 po kojoj i agresorske drzave garantuju da je Kosmet sastavni deo Srbije…To je bilo u vreme kada su Amerikanci i kompanija suvereno vladali svetom, cisto sumnjam da bi glasali za bilo kakvu rezoluciju da su mogli da uniste VJ kao sto su na primer unistili vojsku Iraka, Libije itd.
I odakle ti to da nisu imali izgubljenih zrtava? Pa sta je bila OVK nego nato pesadija na terenu? Ista ta nato pesadija razbijena je u roku od 2. meseca, a jedinice VJ izbile na granicu sa Albanijom iako je agresor imao prevlast u vazduhu. I pored toga sto je agresor bio kud i kamo nadmocniji od VJ doziveli su niz strahovitih poraza duz granice sa Albanijom.
Procitaj knjigu Veslija Klarka pa ces videti sa kakvim su se sve problemima suocavali toko agresije i neuspelih pokusaja ubacivanja nato pesadije u dubinu teritorije Kosmeta.
Koliko su ispunili sve vojne i politicke ciljeve vidi se i po tome dan danas pritiskaju Srbiju da prizna kvazi drzavu Kosovo. Zasto pritiskaju Srbiju da prizna nesto sto je, po recima nekih, davnih dana zavrsena stvar?

Pe

@Al-41F1 nemojte verovati u te price
1/NATO pristao na kompromis zbog VJ
2/NATO popustio i potpisao primirje zbog VJ
Sve ovo nije tacno.Popustila je SRJ i predala Kosovo OVK i NATO samo da prestane bombardovanje.
Istina je da su u Rambujeu trazili nemoguce uslove, ali samo zato sto im je trebao izgovor za napad.I tom momentu je odavno bilo jasno da Milosevic mora da ode, i da VJ ne poseduje dovoljnu moc da zastiti SRJ pa je bilo lako da silom preotmu Kosovo.
Ni u jednom momentu NATO nije ni zeleo,niti imao interes,niti broj vojnika, da okupira celu SRJ, to je izmisljotina Lazanskog.
Da nije potpisan Kumanovski sporazum-odnosno, predaja Kosova neprijatelju, cela Srbija bi jos mnogo teze stradala mesecima, i na kraju bi opet predali Kosovo,samo sa mnogo vise ljudskih i materijalnih zrtava.
To, sto je doneta nekakva rezolucija 12…, i zvanicno „Kosovo ostalo deo SRJ“ je bila cista obmana za nas narod da bi se Milosevic kako-tako odrzao na vlasti.
Pogledajmo rezultate : Kosovo priznato kao nezavisno od strane ekonomski i vojno najjacih zemalja u svetu, a sto je najgore-od zemalja EU, koje su neophodne Srbiji ekonomski.
SRJ – ne postoji od 2001.Milosevic umro u zatvoru dok je ceo politicki i vojni vrh osudjen za ratne zlocine nad civilima u sudu koji priznaju sve zemlje sveta…
Dakle, nema ni jednog elementa „pobede“ SRJ u ovom sukobu.Nije ga ni moglo biti, u sukobu sa 19 najjacih zemalja sveta.

Al

@Petrovic Dusan
To je samo vase misljenje….za mene su cinjenice sledece: 1. Dobili smo uslove u Rambujeu, na koje da smo prisatali bili bi totalno vojno okupirani na 100% teritorije, a ne 1/3 kao sto vi kazete(mada nije trecina nego tacno osmina(88/11), ali dobro).
2. VJ bi morala da preda vecinu svojih borbenih efektiva NATO-u(sto se nije desilo).
3. NATO trupe bi mogle da hapse koga hoce, kako hoce itd. itd. da ne duzimo, znate vec valjda.
Tako da nismo imali izbora, iz kog razloga, mene ne zanima.
Dalje, iz NATO izvora, znaci ne RTS, ne SPS itd. su imali jedne planove, a ishodi su bili drugaciji, dakle kao sto sam rekao, istina je negde izmedju.
Niti je Srbija „kapitulirala“ jer su trazili 1/1, a dobili 1/8, s tim da u tih 1/8 ulaze i medjunarodne snage, a ne samo NATO, niti je Srbija „odrzala lekciju“ jer se na kraju vojska povukla po mirovnom sporazumu.
Smesni su ti zakljuci, oni su ovo, nego ono, hocete da kazete da ste vi licno sedeli u komandi NATO-a, pa znate sta su tacno hteli mimo onoga sto je objavljeno?
I za kraj, komplet svi kljucni ljudi iz komadne su osudjeni po „komandnoj odgovornosti“, zato su im i presude tako male, jer za „zlocine protiv covecnosti“ ne moze da se dobije 10 ili 12 godina zatvora, nego dozivotna, a Milosevic je oslobodjen! Ne „zato sto je umro“, nego u nedostatku dokaza. Not guilty, pa nek se pomire svi sa tom cinjenicom. Toliko je smesna cela prica, da prosto ne verujem da se jos diskutuje na tu temu.
Preporucujem vam knjigu Slobodana Antonica „Jos nije gotovo“ gde su temeljno i koncizno obradjene sve teme vezane za vladavinu S.M. a izvori su domaca i strana dokumentacija, ukljucujuci podatke koje je objavila nasa obavestajna sluzba i podatke iz haskog procesa(znaci zvanicno priznati dokumenti). Niti ga knjiga brani, niti ga optuzuje, samo je objektivna. Znam, vi cete i dalje da se grcevito drzite svog misljenja, ali samo cu vam reci sledece, da sam i ja tako identicno mislio jako dugo, dok nisam malo proucio stvari temeljnijem, a vama preporucujem vam isto. Ne moze se sve zakljuciti samo iz licnog misljenja, valja i druge poslusati.

Te
Al

With all the crap written about Serbia and it’s population during the 90s(ex. mass killings of people in a football stadium in a town…that doesn’t even have a football stadium), I rarely trust what political media outlets have to say let alone when it’s clearly BS. IAF may very well have flown recon missions over enemy territory, but flying „high above Teheran“….somebody has to be really ignorant to believe that especially the 3000+km mission there and back.

Br

this is straight forward BS, i cant believe boomer masses in USA are being fed with this

De

National Interest reporting is shoddy and inconsistent. It is tabloid level reporting and I don’t necessarily trust it.

That article is hilarious too. It’s origin so source is some Arab newspaper.

The F-35 doesn’t have the range to fly from Israel to Tehran without tanker support as it is nearly 2000 km between Israel and Teheran. F-35 range is 1400 km assuming stealth configuration and also perfect weather, wind and other issues.

F-35 may be stealthy but Israeli KC-707s are not. Unless it used a Saudi tanker (KE-3) or US tanker which is now heading into conspiracy land.

Alternatively the F-35s had to be based in an Arab country or somewhere in the Caspian countries Again unrealistic especially as all those Caspian countries maintain good relations with the Russians and/or the Turks.

I doubt that the Israelis would be operating out of Saudi or UAE bases either.

If Israel could smash Iran it would have done so already. They have always done so. The Israelis lack the capability for a massed long range strike on Iranian nuclear facilities.

Hence they wage a secret war through hacking and assassination and try to get the Americans to attack the Iranians.

St

Ukoliko Iran ima efektivu u raketama, da pokrije celi zaliv i sve americke baze, onda RV i nemora, da bude superiorno, pa da nanese takve gubitke neprijatelju, da ce taj razmisljati, da upotrebi nuklearno oruzje. Napasti Iran brez velikih gubitaka nece moci. Iran ovde ima vise mogucnosti, da napasti neprijatelju od raketnog napada Hezbolaha na Izrael, od napada na amerikance u Iraku, setite se onih granata u zelenoj coni blizu americke ambasade od pre nekog meseca. Rusima ne pada na pamet, da jim se stvori nazovi neka ukrajinska demokracija u Kaspijskom moru.. Rusi i kad bi hteli, nece smeti dozvoliti promeni rezima zbog svoje vlastite bezbednosti na jugu. Ko sto Kina nece nikad dozvoliti da se S. Koreja previse zblizi sa amerima zbog svoje bezbednosti, tako i Rusi sa Iranom.

Odgovori
Iv

Dali ti vjerujes da je US army stala samo na cyber napadu i da ih je odvratio broj mogucih zrtava cca 300 u iranskoj armiji od odgovora za rusenje drona?Vec iduci dan pocelo povlacenje radnika Lockheed Martin sa poslova opremanja iracke avijacije.Oni nista ne predaju slucaju i 99%je sigurno da ce oni dobro onesposobiti iransku armiju i privredu kada procjene da su max spremni.Ne trebaju oni niku promjenu rezima napraviti ,to ce sama iranska populacija napraviti neko vrijeme poslije devastacije privrede.A sto se tice Hezbolaha i Izraela .U slucaju napada Hezbolaha Izrael ce imat odlican izgovor da konacno unisti tu teroristicku grupaciju.I jos ovo .Tko je platio troskove oslobadanja Kuwait-a?Sam Kuwait.Tako de se ne bi cudio da troskove napada na Iran preuzme KSA,a u tome slucaju nema stednje.

ma

Nije bas da se Ruse tu nesto pita. Oni ne mogu uci u direktnu konfrontaciju sa amerima, a kroz vojnu ispomoc nece bas puno napraviti. Malo ce njihovi PR kerovi lajati i to je to, kao i uvijek…

д

Ivan па изгледа да је све стало на томе да су рекли да су извршили cyber napad , ако је до њега уопште и дошло.U slucaju napada Hezbolaha Izrael ce imat odlican izgovor da konacno unisti tu teroristicku grupaciju- шта их спречава да то ураде сада , покушали су 2006 па се нису лепо провели. Ни саудиска арабија није што је била убило их је ово обарање цене нафте по америчком налогу, све у свему то је гомила неспособних нерадника.

Pe

Americi ne treba napad da Iran, i Tramp ima izbore sledece godine.
Jos jedan skup rat negde daleko-nije bas dobra poruka pre izbore.
Bez sumnje bi US Airforce zbrisalo sa neba sve ovo sto leti u Iranu,a pre toga unistili PVO.Ali-zasto?Sta bi postigli?
Zato kao prva ekonomska sila sveta, uz podrsku najjace vojske sveta, mogu bez jednog metka da bace Iran na kolena ekonomski.To i rade, jer je pametnije od bombardovanja nekakvih iranskih brda.

Iv

Dane Pokusali su 2006. Budi siguran da im iduci ppkusaj bude uspio. Od tada se sigurno pripremaju za to.Negdje sam procito da su oni zemlja sa najvise nobelovaca, oko 160. A sto mislis koliko imaju okolne zemlje?1Jaser Arafat za nuklearnu fiziku??? Malo morgen , za mir.

Te

S 300 the most advanced iranian ADS, Syria and the curvature of the Earth..
http://avia.pro/news/neudachu-siriyskih-s-300-svalili-na-kriviznu-zemli

Odgovori
Br

200 miliona za divizion S-300PMU2 i 30 raketa ne zvuci puno. Iskreno mislio sam da tolko kosta baterija. Posebno imajuci u vidu da je budzet za opremanje VS ove godine 280 miliona evra. Ako se cene stvarno ovako krecu gotovo je sigurno da u nekom srednjem roku mozemo da se nadamo ostvarenju mita. Uzgred koliko lansera ima divizion S-300?

Odgovori
Al

Imamo li mi(citaj rukovodstvo) kicme za tako nesto? Ne iskljucujem nista, samo prvo taj Pancir neka stigne, VOJIN da osavremenimo, pa cemo lako za S-300. Sto se PVO tice, HQ-16 bi nam bio dovoljan da se ne lazemo, ali to je i dalje samo mali deo cele price.
Mora se ozbiljno poraditi na 1. platama 2. obuci 3. logistici 4. podmadjivanju kadra 5. unifikaciji sistema(sto je mozda tehnicki i najbitnije) 6. konacnoj zameni dotrajalih aviona(prvenstveno G-4)…..bice to dugotrajan i skup proces, a i jedno i drugo iz cistog nemara.
I jos jedno, pitanje je koliko je ko sta stvarno platio, mi kad su ovake zemlje u pitanju, to ne mozemo znati.

Na

da pomognem,

tradicionalno bataljon s-300 cini bataljonski osmatracki radar na favoritu big bird + nisanski radar + radar za male visine + radar u fm modu za pracenje stelt aviona + 3 baterije lansirnih orudja , bateriju cine osmatracki radar klase lemz + 6 lansirnih vozila, vozila za upravljanje vatrom nose oznaku ranzir koji ovaj sistem povezuju sa tor-om ili pancirom, koji brane ove sisteme, i starijim pvo sistemima vega s-200, u poslednje vreme pojavljuju se nove konfiguracije, kako bi se cenom moglo konkurisati zapadnim sistemima,
o tome vise mogu da pomognu momci sa t6

op

Mislim da analiza ima grešaka. Prvo zasniva se na zapadnimm procenama. Iran je u vreme šaha nabavio neverovatne količine rezervnih delova za avione, zato ih i dan danas koriste kada je te tipove većina drugih zemalja zamenila. Iran nikada nije imao AGM-78 Standard, jer nikada nisu imali protivradarske rakete. Vazduhoplovstvo i PVO nisu toliko bitni za odbranu jer Iran ima prema nekim procenama oko 10000 balističkih raketa različitog dometa, kojima bi u slučaju rata bukvalno rasturili sve ciljeve u zalivu, pa i u Izrelu. Kao što smo videli u Jemenu su Huti korisitili iranske krstareće rakete na bazi sovjetskih, što je dodatan strateški element. Zbog toga USA mogu samo upotrebom nuklearnog naoružanja da ih pobede, ali to je onda neka sasvim druga priča…

Odgovori
ve

Imaš li izvor o broju tih “neverovatnih“ količina rezervnih delova ili je to onako “verovatno“ iz glave.
Što “volim“ kad ljudi ovako proizvoljno razbacuju se nekakvim podacima kao da su fakti, a ništa ne podastru kao izvor ili dokaz.

op

Veron
Pročitaj knjige koje su pisali Tom Cooper i Farzad Bishop npr. Iran-iraq War In The Air 1980-1988. Amerikanci su zbog ogromne količine rezervnih delova radili poseban kompjuterski program za praćenje gde se isti nalaze u ogromnim magacinima. Šah je poučen iskustvom Izraela i Egipta iz 1973. nabavio ogromne količine tehnike i rezervnih delova kao i naoružanja za vazduhoplove. Trebalo je da dobiju i 150 F-16, koji su posle revolucije završili u Izraelu većinom.

St

@ max i ivan

Izrael bi vec davnih dana to uradijo, nebi ceko niti pito bilo koga, da unisti i devastira ako treba i ceo Libanon zbog Hezbolaha. Ali cinjenice govore nesto drugo, sam Izrael je trazijo potajno primirje, kad je uletelo vise komada raketa na niihovom teritoriju a iron dom nije jih poskido sve. Sad zamislite mogucnost od par sto komada u par minuta. Ameri mozda su pokupili osoblje iz Iraka ali ga nisu pokupili iz SA i Bahrajna, kde jim je peta flota. Unistenje i napad na petu flotu sa vise mrtvih, naterace amere na absolutni napad na Iran. Bogme Rusi samo sa PR nece stati, jel se radi o niihovoj direktnoj bezbednosti, isto toj zbog koje su usli u rat u Siriji i napadaju teroriste. Neznam, mozda ste upravu, ja sam laik i onako na grubo sagledavam stvari i ukljucujem cinjenice. Neznam sta bi Trampu to trebalo ali ajde.

Odgovori
Al

Pa i ne bas. Izrael je pod lupom konstantno, ne smeju preci granicu „prekomerne upotrebe sile“ jer za razliku od nekih, oni imaju razvijenu i ogromnu ekonomiju od koje 5% izdvajaju na istrazivanje i razvoj ili ti R&D i imaju sta da izgube. Poslednja stvar sto im treba su neke potencijalne sankcije zbog tamo nekih terorista.
No sta bi bilo kad bi bilo, nije ni bitno, uglavnom taj rat nikome ne treba.
U principu, Rusiji takodje ne odgovara rezim u Teheranu razume se, ali nekako nadju zajednicki jezik. Trenutno ne bi mogli da amortizuju toliki konflikt i potencijalno veliki broj izbleglica. No verujem ako bi Amerika pruzila neku platformu za zajednicko resavanje problema, Rusija bi to prihvatila, sto ne mora da ukljucuje vojnu intevrenciju naravno. Ipak im je rukovodstvo dosta pragmaticno i zdravorazumsko trenutno….a Amerikanci ce meriti 10 puta pre nego sto ce seci, to svi znamo.

Pe

Jedino sto me raduje oko Irana je da kod njih jos leti legendarni F-14 Tomcat,jedan od najboljih aviona ikada napravljenih.
Nisam siguran da jos negde u svetu leti ovaj avion,pa cak i muzejski primerak-iako me ne bi iznenadilo,pa u Americi leti i Me-262!

Odgovori
op

Mene sve raduje kod Irana, a najviše to da ne dozvoljavaju da ih porobe i unište. Pri tome su dosta naoružanja sami razvili, pa i PVO sistem koji je jednom raketom oborio američki strateški dron. Čisto da im pokažu kako mogu… Tomcat je posebna priča, prelep avion.

Br

@AL-41F1
Imas pogresnu percepciju. Za snagu oruzanih snaga je bitan ukupan bdp a ne gdp po stanovniku, dve stvari jesu povezane ali se budzet drzave pa samim tim i MO pravi na osnovu ukupnog bdp-a. Ako ima ogromnu a neproduktivnu populaciju drzava se moze odluciti na 2 koraka ako hoce moderno opremljenu armiju drzava moze imati ili male oruzane snage ili povecati izdrvajanje na visi udeo BDPa (primer Rusija i Alzir).

Odgovori
ma

nisam za rat ali mi je drago sto iran ima rakete kadr avione kahir 313 i pvo s300 steta sto mi nismo nabavili su30mk

Odgovori
ma

ameri imaju na hiljade b aviona ali iran ima 13000pvo raketa kontam kad bi ih napali sa 1000 aviona iran bi 2trecine oborio sa s300 kordad i tunguska

Odgovori
Jo

@ Petrović Dušan
Kažete – PVO je uništena prvog dana?! Želite da kažete da ste pametniji od nas ili znate nešto o čemu ovde niko nema pojma?
Uništena prvog dana….

Odgovori
Pe

@Jovan Da li mozete da opovrgnete da su avioni NATO tokom svih 78 dana slobodno leteli nad celom teritorijom, SRJ gadjali sta god su zeleli, ukljucujuci i najjuzi centar Beograda u vise prilika,i granicu sa Albanijom iz B-52 kao i trupe na zemlji iz A-10?
Ako ste bili u Srbiji 1999, onda cete se setiti da negde krajem maja 1999 se prvo cula eksplozija bombe,pa tek onda sirena za vazdusnu opasnost,jer nasi vise pojma nisu imali da li nesto leti i gde nad Srbijom.
To,sto neke stare radare nisu ni ukljucivali da ih ne bi unistili ne znaci da „smo sacuvali PVO“.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Pavle na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajinci traže raznovrsniju i obimniju vojnu pomoć, Rusi sve sposobniji u vazdušnim udarima sa distance

Verovatno si gledao na licu mesta, ili nedobog obavestavao? Za prvo ne verujem, za drugo se ne bih zacudio nimalo.

09. Dec 2023.Pogledaj

SheikhZayeb na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajinci traže raznovrsniju i obimniju vojnu pomoć, Rusi sve sposobniji u vazdušnim udarima sa distance

@MArkus1463: Da, povećavaju daljinu na oko 60 km, pod uslovom da Su-34 leti visoko, i da u okolini sigurno nema neki ukrajinski S-300. Su-34 može da ponese 4 MPK/UMPK FAB-500. Ali i sam manevar izbacivanja bombi troši zmaj aviona, a učinak im je minimalan, jer ih je većina nevođena.

09. Dec 2023.Pogledaj

SheikhZayeb na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajinci traže raznovrsniju i obimniju vojnu pomoć, Rusi sve sposobniji u vazdušnim udarima sa distance

Većina tih "vođenih" bombi su zapravo modifikovane FAB-250 sa kontaktnim upaljačem, nemaju nikakvo navođenje i većina ih promaši cilj za 500 m minimum. Tek nedavno su počeli da stavljaju GPS navođenje, ali Ukrajinci su u stanju da ih ometaju. Zanimljivo je da je na je na ostacima jedne UMPK nađen GPS prijemnik, koje proizvodi firma…

09. Dec 2023.Pogledaj

НЛОС na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajinci traže raznovrsniju i obimniju vojnu pomoć, Rusi sve sposobniji u vazdušnim udarima sa distance

Од свих ваших 5000 коментара, овај о лаком распознавању макета 99' је убедљиво највећи нонсенс.

09. Dec 2023.Pogledaj