BEG airport status
Bugarska vlada dala zeleno svetlo za nabavku 8 borbenih aviona F-16 Block 70 vrednih 1,2 milijarde dolara U cenu od 1,256 milijardi dolara uključeno je 8 aviona, pripadajuća oprema, obuka ljudstva, različito naoružanje, rakete vazduh-vazduh i vojne taktičke data linkove Link 16 / Foto: Lockheed Martin

Bugarska vlada dala zeleno svetlo za nabavku 8 borbenih aviona F-16 Block 70 vrednih 1,2 milijarde dolara

Bugarski savet ministara, glavni organ izvršne vlasti u Republici Bugarskoj, odobrio je na svojoj jučerašnjoj sednici četiri sporazuma koji pokrivaju nabavku 8 borbenih aviona Lockheed Martin F-16V Block 70 Fighting Falcon po ukupnnoj ceni od 1,256 milijardi dolara.

Vrednost sporazuma za nabavku 6 jednoseda i dva dvoseda trebalo bi smanjiti za 60 miliona dolara koje bi pokrio američki Kongres, saopšteno je juče iz informativnog centra bugarskog Ministarstva odbrane. Isti izvor takođe navodi da je nacrte sporazuma bugarska strana dobila 17. juna posle čega su 27. i 28. juna usledili američko-bugarski pregovori što je dovelo do toga da sporazumi koje su potpisale SAD, budu predati Sofiji 8. jula.

Informacioni centar Ministarstva odbrane kao i razni bugarski mediji izvestili su da četiri sporazuma koje je odobrila vlada u Sofiji obuhvataju isporuku aviona i pripadajuće opreme, obuku ljudstva, različito naoružanje, rakete vazduh-vazduh i vojne taktičke data linkove Link 16. Bez iznošenja posebnih detalja o aranžmanu, sigurno je da je obelodanjena cena paketa 25 procenata niža od one koju je nedavno bugarskoj vladi odobrio američki Stejt Department u mogućoj prodaji po liniji Foreign Military Sales (FMS).

3. juna Agencija za saradnju iz oblasti bezbednosti i odbrane DSCA (Defense Security Cooperation Agency) američkog Ministarstva odbrane obavestila je Kongres SAD da je vlada Bugarske zatražila da kupi vojnu opremu procenjene vrednosti od 1,673 milijarde dolara u okviru paketa koji uključuje 8 aviona F-16C/D Block 70/72, 10 motora F110 General Electric (uključujući dva rezervna), 10 sistema za razmenu podataka Link-16 MIDS-JTRS (uključujući dva rezervna), 9 generatora Improved Program Display Generators (iPDG) (uključujući jedan rezervni), 9 AESA radara AN/APG-83 (uključujući jedan rezervni), 4 nišansko-navigacijska kontejnera AN/AAQ-33 Sniper ATP, 9 računara misije Modular Mission Computers (MMC) 7000AH (uključujući jedan rezervni), 9 sistema za navigaciju LN-260 Embedded GPS/INS (EGI), 9 topova M61 Vulcan 20 mm, 16 raketa vazduh-vazduh AIM-120C-7 AMRAAM, jedna rezervna sekcija za vođenje rakete AIM-120C-7, 24 rakete vazduh-vazduh AIM-9X Sidewinder, 8 trenažnih raketa Captive Air Training Missiles (CATM) AIM-9X, 4 rezervne taktičke sekcije za vođenje raketa AIM-9X, 4 rezervne sekcije za vođenje raketa trenažnih CATM AIM-9X, 48 višenamenskih lansera LAU-129, 15 kompleta čijim montiranjem se dobijaju laserski i GPS vođene bombe GBU-49 Enhanced Paveway II zajedno sa 13 setova MAU-210 ECCG, 15 kompleta čijim montiranjem se dobijaju inercijalno i GPS vođene bombe GBU-54 Laser JDAM, 28 malogabaritnih planirajućih inercijalno i GPS vođenih GBU-39 (SDB-1), 24 upaljača FMU-152, 24 avio-bombe Mk82, 6 školskih inertnih bombi Mk82.

U objavljenom paketu DSCA takođe je bilo uključeno i 9 sistema za samozaštitu AN/ALQ-211 (uključujući jedan rezervni), 9 bacača mamaca AN/ALE-47 sa 4140 patrona (uključujući jedan rezervni), po 8250 trenažne i borbene granate PGU-27A i B kalibra 20 mm, 36 uređaja za poziv upomoć MK-124, 9 sistema za raspoznavanje ‘’svoj-tuđ’’ APX-126 AIFF, 18 radio UHF/VHF SATURN uređaja AN/ARC-238, 16 trenažnih raketa CATM AIM-120C AMRAAM, sistem za planiranje misija Joint Mission Planning System (JMPS) sa softverom, obukom i podrškom, 20 kompleta sistema za prikaz podataka na kacigi pilota JHMCS II, 10 uređaja za letenje noću (NVG), dva sistema ROVER 6i za prenos slike i podataka iz nišansko-navigacijskih kontejnera koje mogu da nose avioni, plus jedna zemaljska stanica; simulator letenja, simulator za održavanje vazduhoplova, ispitna stanica avionike I-nivoa, podrška ECISAP (Electronic Combat International Security Assistance Program), CAD/PAD podrška (Cartridge Actuated and Propellant Actuated Devices), podrška CMBRE (Common Munitions Bit-test Reprogramming Equipment) sa Computer Test Set Adapter Group; oprema za komunikaciju, isporuku softvera i njegova logistička podrška; podrška za postrojenja i objekte, rezervni delovi, obuka ljudstva i oprema za obuku, publikacije i tehnička dokumentacija, kontejneri, podrška za municiju i ispitna oprema, integracija vazduhoplova i municije i podrška u ispitivanju, studije i istraživanja; tehničke, inženjerske i logističke usluge vlade SAD i kompanije koja je dobila ugovor, kao i ostali elementi vezani za podršku logistike i celokupnog programa.

Bugarski ministar odbrane Krasimir Karakačanov uveravao je u nekoliko navrata da značajno smanjenje cene aranžmana za F-16 neće uticati na borbene sposobnosti ovih borbenih aviona. Međutim, gotovo da je odobreno da Bugarska odustane od većine vojne opreme koja se nalazi na listi DSCA a to će se nabaviti u smanjenim količinama ili kroz odvojene, naknadne aranžmane.

Da bi ga ministar Karakačanov potpisao, ova 4 sporazuma moraju da prođu kroz još dve “prepreke“ – biće stavljeni na glasanje u komitetu za odbranu Narodne skupštine, nakon čega će takođe morati da idu na plenarnu sednicu gde bi konačno odobrenje trebalo da daju članovi parlamenta.

Američko-bugarski ugovor o F-16 trebalo bi da se pretvori u stvarnost narednih nedelja, jer vlada u Sofiji žuri da preuzme borbene avione što je pre moguće, sa ciljem da ih imaju u Bugarskoj do 2023. godine. Osim aviona, ugovor bi trebao da omogući Bugarskoj uspostavljanje lokalnih kapaciteta za logističku podršku i ovladavanjem znanjem i iskustvom (know-how) za razvoj sofisticiranih vazduhoplovnih sistema.

– Kao deo sporazuma, biće uspostavljanje sposobnosti za remont 25 komponenata hidrauličnog sistema za sletanje, uz uspostavljanje i osnovnih mogućnosti održavanja elektrike. Takođe, iz SAD će biti pomoći za razvoj bespilotnih letelica i dronova – otkrio je ministar ekomonije Emil Karanikolov.

Kupovina novih borbenih aviona je najveća bugarska vojna nabavka od pada komunističke vladavine pre tri decenije. Ona je deo šireg vojnog programa modernizacije i ima za cilj zamenu ostarelih sovjetskih dvomotornih MiG-29 Fulcrum koji su najnapredniji borbeni avioni trenutno dostupni Sofiji.

Ukupno je između 1989. i 1990. Narodnoj Republici Bugarskoj isporučeno 22 MiG-a 29 (18 jednoseda MiG-29A 9.12A i 4 dvoseda borbeno sposobna trenažna MiG-29UB 9.51).

Flotu bugarskih MiG-ova 29 danas čine 12 MiG-29A i tri trenažna MiG-29UB, svi bazirani na aerodromu Graf Ignjatijevo koji se nalazi severno od grada Plovdiva u centralnoj Bugarskoj, oko 125 km jugoistočno od glavnog grada Sofije. Tip aviona koji je veoma zavisan od ruske logistike, uglavnom se koristi za kontrolu vazdušnog prostora i trebao bi da ostane u službi do 2030. ukoliko ranije ne bude bio povučen iz upotrebe kao deo procesa modernizacije RV Bugarske novim tipom borbenog aviona.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

re

I onda na običnom trenažnom letu se sudare 2 aviona kao onomad u nemačkoj i u trenutku u dim i vetar ode 700 km auto puta ili 10 kliničkih centara, ili stotinu škola i vrtića ili ko zna čega drugog.
Ko to ugrožava Bugarsku pa mora toliko svoje perspektive da ulupa u 8 aviona, a pri tom je to samo deo onoga što će još platiti za te avione.

Odgovori
ra

Primamo vas u NATO vene su nam prava sitnica : )))

ra

Htedoh reci cene su prava sitnica greska u pisanju.

Xe

Radi se o klasicnom reketu na malo drugaciji nacin.Ako zelis da nemas neprijatelje,onda moras da platis reket.Reket placas u vidu nabavke vojne opreme, od glavnog reketasa.Ako ne platis reket,rizikujes da ti zemlja odmah dobije neke razne borce za ljudska prava, naglo ti ojacava opozicija, i bude se razni povampireni separatisti iz proslosti.
Ko je dovoljno racionalan,platice reket ,jer mu bar ako nista drugo, ostaju ti avioni i oprema.Ko nema bas ni malo mozga u glavi,taj ce da vodi u startu, izgubljenu bitku sa separistima, i da mu najveci neprijatelji ,budu najveci saveznici sa ovim reketasima.Niti ce sacuvati zemlju,niti ce imati saveznike sa ugovorm o saveznistvu,niti ce imati nove avione i opremu.

Pe

@resurs NIje Vam neki argument, letenje je samo po sebi rizik, i nema zemlje u kojoj se nije dogodila neka nesreca, to nista ne znaci.
I vozenje auta je rizik,pa ljudi kupuju kola i voze…

Dr

Ta drzava ima autoputove bar vec 80g bolnice skole vrtice su rijesili davno, a nesrece se desavavaju

д

Бугарска је позната по врхунској инфраструктури

д

Бугарска је први ауто пут направила 1939, имају 43 болнице вишка и 85 дечији вртића који зврје празни, логично пошто им се становништво исељава и деца се не рађају , али сада ће све то да се промени на боље јер никад нису имали нешто тако квалитетно и феноменално , сад су постали највећа сила на балкану ,а и шире просто им завидим, планирам да емигрирам у Бугарску само да бих гледао како лете ти супере авиони и да уживам у животу.

Fa

Tako je. A da se naša dva Foolcruma ne daj Bože skrše finansijska šteta bi bila u rangu lakšeg sudara Lade Nive i traktora na Ibarskoj magistrali.

Još ako je u pitanju UB verzija koja u nosu ima vazduh umesto radara, štetu ne bi ni primetili.

Na sve smo mislili, baš smo mudriji od Bugara…

BB

Radovanoviću, dobro si ti i prvi put napisao…

je

Na osnovu ove cijene možemo zaključiti zašto se hrvatska delegacija vratila popišana iz Amerike.

Pe

@jeste teritorija Bugarske je znacajno veca od Hrvatske,i izlaze na granicu prema Rusiji,te im treba jako vazduhoplovstvo.
Hrvatska nike strateski vazna, i za deo te cene moze platiti neko drugo vazduhoplovstvo da cuva prostor, nema ekonomske isplativosti kupovati avione.

De

@ Petrovic Dusan,

8 F-16 pravi „jako vazduhoplovstvo“? Bugari su bili jaki 1990-e kad su imali oko 300 borbenih aviona racunajuci moderne MiG-29, Su-22,Su-25 a I MiG-23MLD.

Ako je 8 aviona „jako vazduhoplovstvo“ onda su I Norvezani bili cak jaci 1940-e sa svojih 12 Gloster Gladiatora. :P

U realnosti 8 aviona odrzava RV jos neko vrijeme u nadi da ce jednog dana biti vise novca za vise. A kako Bugarska nestaje kao drzava (populacija 1989 je bila skoro 9 miliona stanovnika, sada je oko 7 miliona a 2050 ocekuju da ce biti 5.5 miliona), onda je moguce de ce ti 8 aviona biti zadnji koje Bugarska ikad kupi.

Pogledaj drzave koje su slicne velicine ili cak manje a imaju puno jace RV:

Singapore – 5.6 milliona stanovnkia – 100 aviona F-15SG/F-16C/D sa AWACS I tanker podrskom.

Finska – 5.5 miliona stanovnika – 62 F-18C/D

Danska – 5.8 miliona stanovnika – 45 F-16AM/BM, sad ce zamijeniti sa 27 F-35A.

Norveska – 5.3 miliona stanovnika – 52 F-16AM/BM sto ce zamijeniti sa 52 F-35A.

A ni Danska ni Singapor nemaju granice sa neprijateljima.

8 aviona je nista. Cak je 16 aviona nista, narocito ako imas granicu sa drzavom koja je u sukobu sa tvojim glavnim savezninicima (to jest Rusija a granica je Crno More).

@Petrovic Dusan
Bugarska se ne granici sa Rusijom. Preko medjunarodnih voda mozda. A tako se granici i sa Tajvanom. I zasto je bas taj „strateski polozaj“ prema Rusiji bitan za kupovinu aviona pa im treba „jako vazduhoplovstvo“? Pa Bugare ni Hitler nije uspeo da natera da ratuju protiv Rusije iako su bili drzava clanica Trojnog pakta.

Pe

@Dead1 8 ovakvih aviona je sasvim dovoljno za teritoriju Bugarske,za pocetak.A rec je upravo o novom pocetku Bugarskog RV- prvi put oni prelaze na kvalitet umesto kvantiteta u slaboj tehnici (MiG Suhoj) u velikim brojevima.
To oznacava i drugaciju koncepciju,trening,odrzavanje…veliki je to korak, koliko god se trudili da
Drzave koje navodite imaju mnogo vise para od Bugarske,pa i vise izazova,posebno Skandinavske zemlje koje imaju istorijski losa iskustva sa Ruskom agresijom.
Dalje-Bugarska ne umire, clanica je EU,a nije izgubila ni pedalj teritoriju od pocetka 20 veka (za razliku od Srbije).
Sto se tice 2sv rata-Bugarska je bila saradnik Nemacke tokom rata,ali su se podigli protiv Nemaca kad je Crvena armija dosla do Bugarske, i na taj nacin se nasli medju „pobediocima“.Dakle, igrali su pametnu igru i nisu nastradali.
Danas je Bugarska clan EU i NATO, te mora imati odredjeno naoruzanje,radi zastite od neprijatelja,a to je Rusija.

@Petrovic Dusan
Ne znam da li ste ikada bili u Bugarskoj? Bilo bi lepo da probate da im objasnite da su im Rusi neprijatelji. isto vazi i da Rusima objasnite da su im Bugari neprijatelji.

De

Petrovic Dusan, 8 F-16 ili cak 8 F-22 je nikakva odbrana protiv Rusije ilk can Turske ili Grcke (u slucaj da NATO nestane).

So se tice „slabe Ruske tehnike“ Su-22M4, Su-25 ili MiG-29 busy no lo slabs tehnika 1980ih.

Inace Poljaci su otkrili da „slabi“ MiG-29 je ipak bolje u bliskoj borbi nego F-16C-50 (WVR). F-16C-50 je bolji u dalekoj borbi (BVR) ali ipak nisi mogli oboriti dovoljno MiG-29 da sprijece blisku borbu. A trece su otkrili da ako imaju podrsku E-3 AWACS, onda F-16 obori sve MiG over u BVR. Naravno da MiG ima podrsku svojeg AWACs onda je to drugcija prica.

A racunaj da je I F-16C-50 na papiru puno moderniji nego Poljski MiG-29 9.12B pa ipak u BVR je MiG-29 bolji.

Protiv Rusa nije pitanje MiG-29 9.12B bez podrske nego Su-30SM, Su-35 sa podrskom A50 I drug in sistema elektroskog ratovanja a tu je I Ruska mornarica a I sistemi S300/400 u Krimi.

Pe

@Dead1 Da, upravo ti avioni koje navodite su po svojim tehnickim karakteristikama kao i istoriji ucesca u vazdusnim sukobima (sto proizilazi iz njihovih tehnickih karakteristika) veoma slabi i losi avioni.Izuzetak SU-25 jer je to dizajn jurisnika.Opet ako pogledate koliko ih je izgubljeno u avganistanu,pa i nedavno u Ukrajini,Gruziji…
MiG-29 nije ni u jednom momentu bio dobar avion; to sto su Poljaci u kontrolisanim uslovima (dakle,oduzeli su prednost F-16) dobili neke pozitivne rezultate, ne znaci nista.
Ne pomaze u izuzetno losem kokpitu koji je pretezak i oduzima 50% koncentracije pilota da samo odrzava avion u leti.
Ne resava problem izuzetno slabog radara.
Problem jako malog(do 4 puta manjeg) resursa motora u odnosu na zapadne.
Napokon, problem jako slabe komunikacije zbog lose elektronike.
Da je SSSR poziveo, verovatno bi napravili nesto, kao prelazak sa MiG-25 na MiG-31.
Ali – nisu.
MiG-29 nema zabelezenu nijednu vazdusni pobedu, i u svim sukobima u kojima je do sada ucestvovao je uvek srusen od strane lovaca zapadne konstrukcije.
Mozete verovati u iluzije-cinjenice govore drugo.

do

@Dead1

Tih 8 F16 u bloku 70 su svakako bolji od svih nasih 16 ( racunajuci i ove iz Belorusije ) Migova 29..

Kl

Čini se da je Rumunjska bolje prošla sa F 16 MLU po 40 milijuna, izgleda i da bi FA 50 po 40 milijuna bilo bolje rješenje za Hrvatsku iako taj zasad ne može koristiti Amram-e. Za air policing bi bio dobar, a za drugo i ne treba. Uložiti u neki suvremeni pzo sistem bi bilo bolje

Jedna Bugarska koja je fiskalno slaba, i sa budžetom manjim od slabe Hrvatske da iskešira 1,2 mlrd za 8 komada F 16 je puno previše. Iskreno me čudi kako je to prošlo u njihovoj javnosti, ove u Hrvatskoj bi skalpirali.

De

Dusan Petrovic,

U Poljskim vijezbama, F-16 ne uspiju da obore sve MiG-29 sa AMRAAM (jedino ako imaju podrsku E-3 AWACS). Bez AWACS je I neki broj F-16 oboren (ali puno manji broj nego MiG-29) Ostatci MiG-29 obore vise F-16C u WVR nego sto F-16 obori MiG-29 u WVR.

Napravio sam jednu gresku – MiG-29 je bolji u WVR ne BVR.

Pravi problem su brojevi. 8 a cak I 16 F-16 je nista protiv Rusa. A Bugari jedva odrzavaju avione I helikoptere koje imaju (racunajuci I zapadnu I istocnu Evropu). Kako stvari stoje ako oni kupe 8 F-16 do 2023-e, do 2033-e nece ni biti ispravni.

Cak Poljaci jedva odrzavaju svoje F-16C/D – svega 40% operativno. To je losije nego USAF gdje je preko 70% F-16 operativni iako su ti avionic puno stariji nego Poljski.

@doc holiday
Jeste bolji su. Ali Bugarska je NATO saveznik. Tu je glavni neprijatelj Rusija. Srbija nije nikakva prijetnja Bugarskoj cak da Bugarska nema RV.

Realno Bugarskoj treba dva-tri puka/krila (80-120 aviona) za svoju regiju ako zaista zele da budu efikasan saveznik. To je istina I za Rumunjsku.

Sijetimo se da je Ukrajina dalje u krizi ida se Turska se udaljuje od NATO. 8-16 Bugarskih F-16V I 53 Rumunskih F-16A/B/C/D su tu nista naspram Ruskih mogucnosti. Ali 160 – 240 aviona bih napravilo razliku narocito posto Turska buducnost u NATO je nesigurna..

Naravno nema novaca za ovo.

Al

@Petrović Dušan
Po čemu je F-16 vs MiG-29 kontrolisan uslov? Poljska nema u inventaru AWACS i jedino može da računa na NATO AWACS, ali to im nije pristupačno svaki dan. Samim tim, za Poljake, ovo nije kontrolisani uslov, već sasvim realna borbena situacija u kojoj njihovi F-16 mogu da se nađu.
Uticaj kokpita na perfomanse pilota i te kako zavisi od iskustva pilota, a tu već ulazimo u ne ocenjive vode.
Ovo sam vam rekao već gomilu puta. Te vaše statistike jesu lepe, ali vi to možete da bacite kroz prozor jer ništa ne vrede bez konteksta, bar za mene. Da ste sad vi detaljno prošli kroz svako od tih obaranja i da znate svako od tih obaranja u sitne detalje, pa onda i možemo da pričamo, ali bez toga te statistike nemaju punu težinu ( a po tom pitanju ću još dodati).
Za mene su daleko merodavnije takve vežbe, poput ove poljske, gde se dva aviona stavljaju kroz sve moguće borbene situacije. Nemaju svi piloti F-16 taj luksuz da iza njih 24/7 stoji AWACS koji im pruža sve potrebne informacije (izuzev Amera koji na takvu podršku mogu da računaju na 80% planete).
E sad, za mene lično razlog zašto vaše informacije uzimam sa teškom dozom rezerve, nije zato što ja verujem u „legende“ (usput, ovo je jedan primer malog omaložavanja sagovornika, ali dobro to se svima ponekad dešava i tu vam ne mogu ništa preterano zameriti), već zato što ste vi upravo u ovih nekoliko komentara pokazali veliku spremnost da zanemarite i manipulišete informacijama koje ne idu u vašu korist. U ovakvim stvarima, mora se uzeti u obzir svaka informacija, svaki test, svaka hipoteza koliko god bila ona ne moguća, a u praksi se često pokazuje da je i te kako moguća.
Jedan jednostavan primer, ako vi kojim slučajem dizajnirate budući most i pravdate se da neki mogući scenario uticaja spoljašnih sila (npr. vetra) nije moguć, jer se nikad prethodno nije desio, a testovi pokazuju da se takvo nešto može desiti pri odgovarajućim vremenskim uslovima, vaš projekat definitivno neće proći, bar kod mene. E sad, vi tražite od mene i drugih, da prihvatimo vaše stavove i zapažanja, iako su ona bazirana na očiglednom zanemarivanju i izvrtanju kontradiktornih informacije po vašu priču, jer elem ja i drugi ovde verujemo u „legende“…
I samo još jedna stvar, ali pošto ovde svi pokušavaju da izvode vidovitu Zorku kada je to ne moguće, F-16V je odličan avion, ali pravo pitanje koje treba postaviti da li je ovo pravi avion za Bugarsku? Bugarski zvaničnici iz svih svojih izjava koje sam ja čuo, traže avion koji će im čuvati vazdušni prostor. Znači ne nekakvi ratovi, borbe, intervencije i drugo, oni traže avion za nadzor i očuvanje kakvog takvog naleta pilota „do nekih boljih vremena“. E sad, mi pričamo o Bugarima koji nisu u stanju da održe operativnu eskadrilu Cougara i čiji je nalet na skoro svim letelicama mali, a možda čak i manji u poređenju sa našim pilotima ove poslednje dve godine (a taj nalet nije nešto preterano velik). Normalno, možda se Bugari trgnu i sa ovom pričom nešto promene u odnosu, ali o takvoj situaciji ćemo moći da razgovaramo tek kroz nekoliko godina od pristizanja poslednjeg F-16V. Ali, po trenutnom stanju u bugarskom RV, vi ovde svi odgovorno pričate da će pilot koji je prethodno 5/10/15/20 godina svoje karijere proveo godišnje više sati u automobilu od kuće do aerodroma, nego u avionu u vazduhu, uspešno i bez ikakvih poteškoća očas savladati letenje i borbenu upotrebu F-16 i sa borbenim kompletom koji je jedva dovoljan da opremi kompletno dve pare F-16 i bez podrške AWACS uspešno savladati nečije druge avione. Pa ljudi moji, šta vi pričate? Za mene su to tvrdnje bez imalo pokrića, ali dobro, čekamo budućnost da vidimo rezultate ovog ugovora.

Pe

@Dead1 Pre svega Turska se nece odvojiti od NATO.Erdoganu se vidi kraj,a Ameri ce ga dokrajciti pre ili posle.
Od kad je sveta i veka, u razvoju oruzja je domet bila kljucna stvar: kamen-luk i strela.
Onda je metak brzi od strele,itd itd
Danas je to BVR.Awacs+AESA radar i Amraam/Meteor – ubijaju svaki ruski avion.
E sad, ako vestacki oduzmete nekom oruzje, moze i MiG da pobedi.
Samo se to nece nikada dogoditi u ratu.
Pa oni su sve radili da povecaju domet i radare, sto bi isli u dogfigth.Nema od toga nista.
Drugo, u Rumuniji nisu samo Rumunski avioni.Tamo je i Eurofighter, i F-15 povremeno.Znaju sta rade u NATO, nema govora o izolovanom sukobu Rusije i Bugarske.

De

Petrovic Dusan, od kad je sveta I veka, najvaznije stvari u ratu je kvalitet ratnika, sistemi komande, kontrole I komunikacije I sistemi logistike I onda mozda najvaznije TAKTIKA I STRATEGIJA.

Oruzje je vazno ali nije sve. Sjetimo se da su Sjeverno Vietnamci obarali „naprednije“ Americke avione sa „zastarijelim“ MiG-17F i ranim MiG-21 Imali su odlicne taktike, odlicne pilote, sisteme C3 itd. Americki piloti su imali lose taktike.

Vi ne uzimate u obzir da je tu malo vise u pitanju nego avioni. U Crnom Moru su Rusi puno jaci u PVO, mornarici i krstarecim raketama (to jest sposobnosti daleko metnog udara nazemlajske ciljeve). (A Turci ni za vrijeme hladnog rata nisu dopustili Americkim teskim brodovima u Crno More. I dalje guarju Montreux Treaty).

U bilo kakvom ratu s Rusijom, ce biti glavni cilj da stite zapadnu Evropu. Znaci malo podrske za juzne zemlje. A ako Turska napusti NATO, strateska situacija za Rumuniju i Bugarsku postaje jako teska. To znaci u ratu je relativna izolacija za Rumuniju i Bugarsku. Male sakice Eurofighter ili F-35 nece tu ista znaciti narocito ako Rusi mogu da baze klepaju sa krstarecim raketama.

A trebate pogledati malo blize sto se dogada s Turskom – ne samo bolji odnosi sa Iranom I Rusijom i losiji sa Amerikom i EU. Tu je i propast njihovih odnosa sa Izraelom. huskanje u Ciparu, i intervencije protiv akcija Americkih saveznika UAE i KSA u Libiji, Qatar-u i Siriji. Za Erdogan je Amerika neprijatelj, ne saveznik.

I jos jedno pitanje, u kojem je to ratu Amerika/Zapad tako lagano unistili moderni Ruski sIstem RV I PVO? Cak Irak 1991-e nije ima moderni system Sovjetski RV i PVO (njihov system je bio Francuski a oruzani sistemi zastarijeli Ruski ili izvozne verzije).

Zadnji put kad je bilo kakva zapadna zemlja isla protiv relativno modernog Ruskog/Sovjetskog sistema je bio Izrael 1973-e u ratu Yom Kippur (Sirija je 1982-e bila zastarijela s jako losim vodstvom i taktikama.

Me

Ovo se zove nabavka spasa za Bugarsko RV,sa ovim imace samo za obuku i dezurn par! Sad vidimo koliko je dobar potez nabavka Mig 29 iz Rusije i Belorusije!

Odgovori
Fa

Bolje MiG u ruci nego Falcon preko grane – stara beloruska poslovica

Me

Bolje Su-30 na Bataji…
Mislim da je osam komada mali broj za tako jaku cenu!

Pe

@Falcon ja se nesto kladim da ce i Belorusija da otkaci Ruse i dogovori se sa zapadom…Putin ima ideju da , kad mu istekne mandat, postane predsednik nove drzave-unije Belorusije i Rusije.(nesto kao Milosevic predsednik SRJ ) samo…nije odusevljen Lukasenko ovim…

@Falcon

Ti migovi su u Belorusiji, nisu u ruci…

Bu

And how so with these MiGs you did better? These planes are already obsolete and they remain in the previous century. Ask your pilots how they are guided to the target. With MiG-29 you have you are sitting duck in the air and you know nothing about the tactical situation around you.

Al

Reket SAD-a

Odgovori
Cr

150 milki po komadu? Da nije to malkice previše, sve i da obuhvata kompletno naoružanje i logistiku?

Odgovori
Yr

A kao što vidimo ne obuhvata. Bacanje para i čist reket. Ovo sve kad dobiju i zalepe toliku lovu, ne mogu da izađu na crtu ni ovom našem jadnom RV-u malo osveženom. Ispucali bi 16 AMRAM-a i 20 AIM-9 u prvom naletu, oborili 3-4 Miga i posle toga ne bi mogli da vode rat u vazduhu. Odavno nije bilo besmislenije nabavke. Sad se vidi prava cena NATO-a. Kod Sovjeta se teralo na široko, stizale edkadrile za siću, PVO, balističke rakete, tenkovi na divizione. Sad spala knjiga na 8 slova. Da im nije Živkov ostavio hiljade tona sovjetske tehnike i licence za proizvodnju, mogli bi da zakatanče i armiju i namensku industriju. Ali… „To je nama naša borba dala!“ tranzicija u svom punom sjaju.

Pa

@yrraf jesu genijalni za razliku od nas jer nece platiti svojom teritorijom ,vec ce dati novac a dobiti i avione neuporedivo bolje od mig -29

Pa

@yrraf takva pisanja kao vasa mozete da stavljate na neke druge forume jer ovake neboluze da bugarsko rv sa s-300 i najnovijim f16 block 70 ne bi oborilo vise od 3-4 mig 29 zasluzuju da udju u anale nebuloza.

Ed

Zar se stvarno misli da se ne može i neće kupiti još naoružanja? Iskreno im i ne treba ni ovo jer IOC neće imati prije 2024.g. U vremenu od 4-5 godina mogu birati sto i kad će nabaviti. Po isporuci aviona potrebna im je samo oprema za obuku.

Yr

Pa ne morate Petroviću Dušane da menjate nick da bi odgovarali na moju čak cenzurisanu poruku. Ja sam pričao o ofanzivnom scenariju u kom RV Bugarske napada izvan svog VaP-a a Mig-ovi se brane. Kakve veze S-300 tačno ima sa tim? Dakle hipotetički scenario je da je svih 8 F-16 ispravno i poletelo u protivnički VaP sa svih 16 AMRAM-a, kao odgovor protivnik podiže vaših hipotetičkih 40 Mig-29 A/B naoružanih svaki sa 2x R-27, 2xR-73E i 2xR-60. Realna pretpostavka je da je F uočio i zaključao Migove pre, njih 8 gađa svako po jednog i to sa 2 AMRAM-a, jer se to tako radi, to je procedura. Pošto ne žele da rizikuju jer su brojčano slabiji i maksimalno koriste prednosti svoje mašine gađaju na krajnjem dometu rakete. Matematika i rezultati vežbi kažu da će najverovatnije pogoditi 4-5 letilica, ali evo neka pogode i svih 8, vaša izjava o 40 je i dalje besmislena a ostaje činjenica da su tog momenta završili „rat“ jer su ispucali svih 16 nabavljenih raketa srednjeg dometa. Imaju izbor da nastave borbu protiv 32 Mig-a sa 64 R-27 koje imaju veći domet od njihovih preostalih AIM-9, i čak i da ih svih 64 promaše i uđu u blisku borbu tamo ih čeka još 64 R-73E (jedna od najboljih v-v raketa kratkog dometa u svetu) i 32 aviona sa HMS sistemom sličnih karakteristika kao i onaj koji imaju F-16V samo ugrađen još 87-e (za više informacija čitajte šta je to Schel-3UM) i to 32 aviona sa boljim karakteristikama na manjim brzinama i boljim odnosom potisak/masa. Realan scenario bi bio da idu nazad u svoju bazu. Toliko o 8 F-16V koji obaraju 40 Mig-29 9-12. Dakle jasno i glasno potpuna besmislica. Da li je F-16V bolji od Mig-29 9.12, apsolutno i to višestruko ali nije svemoćan a cena je nerealno visoka. Toliko da male armije poput naše i Bugarske sa takvom mašinom nemaju mogućnost da izvode čak ni najprostije zadatke jer naprosto nemamo novca za naoružanje i redovno održavanje tako sofisticiranih aparata. Pa mi muku mučimo i sa 30 godina starim avionima a kamo li sa novim.

Yr

Sa jednim se slažem, ako ovakva kupovina „kupuje“ i neki strateški interes onda je cena sitnica a borbena upotreba je potpuno nevažna. Ako bi se sličnom kupovinom sa Trampom moglo „nabaviti“ povlačenje priznanja Kosova i prećutno vraćanje naših snaga reda u srpske opštine dole uz neki kompromis mi njima ostavimo lokal, policiju i sve a oni priznaju suverenitet Srbije pod pritiskom SAD, ja ne odma potpisujem da se nabavi i cela eskadrila za 3 milijarde dolara. Kao deo strateške podrške ovo se isplati uzeti, samo je pitanje da li SAD uopšte nama nudi takav dil?

Vi

@yrraf nije petrovic dusan ovde vik,koji te posmatra vec 3 godine na my city military kako botujes a ovde prebacujes ljudima takve stvari.

Pe

@Yrraf Evo sta bi se dogodilo u pravom sukobu F-16 V70 sa 40 MiG-29
Svih 8 F-16 bi poletelo i savrseno lansirali sve rakete jos daleko do toga sto MiG-29 ima pojma da negde leti F-16.
Od 40 MiG/29 u letnom stanju bilo bi njih 12–13 jer se Mig/29 cesto kvare i imaju lose motore.
Od 12 koji bi poleteli, pola ne bi ni mogli da lansiraju rakete jer im se nesto pokvarilo,kao nasim pilotima 1999.Nije to zbog nedostatka redovnog remonta,to su ruska posla.Ne radi.
Dakle, F-16 bi sa lakocom savladali tu „eskadrilu“ MiG-29 zbog jedne okolnosti-Americka tehnika radi.

Am

Dusane, zaboravio si sudaranje, jer tih 40 Migova verovatno ne bi umeli da izvezu iz hangara, jer ruska tehnika nema te senzore za parkiranje u krilima.

Deo koji slabo razumes je logika proizvodnje stvari, generalno.

Nikada se ne pravi nesto sto je The Apsolutno Najbolje po The Svakom Aspektu. Pravi se ono sto ti treba, za logiku upotrebe koja ti treba, tako da radi dovoljno dobro.

To je tako zog toga sto nova resenja mogu da preokrenu ravnotezu. Evo dronovi šta napraviše? Izvidja prelepo, može i da gađa, ma divota. Šta je bolje, A-10 ili 10 dronova koji se vrte po ceo dan?

Zamisli scenario da imamo 50 F-22 i slatko zaratimo sa Albanijom.
Extra – poobaramo im nijedan avion i šta onda?
Naravno, krenemo na Hrvatsku, oborimo oba Miga-21, zezamo mi njih sa oba su pala – i šta onda?

Hipotetički sukob je jedno, upotreba tehnike u stvarnom svetu je nešto potpuno drugacije, jer te sprave provode 30 godina (10,000 dana) u miru, a 100 u ratu, u našem slučaju. 99% vremena služe da izgledaju opasno, da se sa njima igraju inženjeri i piloti

Yr

@ Vik, nisam ni rekao da čovek botuje, uopšte ne mislim to, niti da od toga ima bilo kakve koristi ili da je instruiran, mislim da jednostavno previše strastveno navija za jednu stranu i da ga to zaslepljuje pa onda previše glorifikuje zapadnu tehniku a previše unižava rusku, mada kod nas upravo ima ponajviše onih suprotnih. Samo apelujem da se ne komentariše navijački već sa argumentima, pa makar oni bili i pogrešni. Rečenica „Ruski (ili američki svejedno) avioni su smeće i odma bi pali jer su to motokultivatori?“ je obična navijačka fraza a ne argument. A da želim da botujem i ovde i na pomenutom forumu ja bih menjao nickove da me ne provale (kao neki drugi). Iznosim svoje mišljenje, ako se nekome to ne sviđa ili misli da grešim to je u redu i može to i da napiše, reći da botujem je jednostavno nepristojno i bezobrazno ali i to je Vaše pravo.
Pozdrav.

Pe

@Yrraf sta se to Vas tice ko izabere kakav naziv nicka?Navedite neke tehnicke argumente,a ne licne napade na pojedine komentatore.
„Unizavanje“ znaci, namerno snizavanje necije vrednosti.
Ja za svaki post imam tehnicki pokrice kao i iz istorije upotrebe tih letelica.
Mnogi avio-komentatori u danasnjoj Srbiji su mitomani (vole da veruju u nicim dokazane fantasticne price).
Zbog percepcije da je Zapad iz cistog mira naneo zla Srbiji, veruju da postoji neka divna Rusija koja je jaca od zapada i osvetice Srbiju.U toj Rusiji je sve bolje nego u Evropi i Americi.
Iako tehnicki podatci i istorijske cinjenice nesumnjivo dokazuju prevlast zapadne avio tehnike u svim oblastima, u Srbiji neki ljudi zele da veruju u suprotno.
Najbolje je sto u samoj Rusiji niko od Rusa tako ne veruje u premoc ruskih avione-kao Srbi.
To se kaze“izucite udzbenike“ i sve dodje na svoje.Nema sumnje da je SSSR imao nekih velikih uspeha u avio industriji,ali je to davno zavrsen period.I nisu ni jednom prestigli Ameriku, vec jedini u svetu uspevali da se priblize,povremeno.Ali to je savrseno 1991.

De

Petrovic Dusan,

„Od 40 MiG/29 u letnom stanju bilo bi njih 12–13 jer se Mig/29 cesto kvare i imaju lose motore“

Eh pa kvare se I zaapdni avioni.

Poljska ima svega oko 40% F-16C/D operativni. USMC F/A-18 flote su spale na 28% operativnost. USAF F-16C/D operativnost je oko 70%. Njemacki Eurofighter je isto tako 40% u letnom stanju ali broj aviona koji su sposobni za borbu je puno, puno manji. A Indijski Su-30 su na 55%.

F-22 I F-35 su inace jako losi sto se tice operativnost.

Sto se tice F-16/F-18/Eurofighter ali I MiG-29 I Su-27/30 pitanje je logistika (to jest sistemi za opskrbu rezervnih dijelova) I kvalitet tehnickog osoblja.

F-22 I F-35 imaju slicne probleme ali su usput I jako, jako tehnicki komplicirani zbog „stealth“ karakteristika I kompjuterizacije.

Mnogo modernih zapadnih sistema nisu bas dobri – A400, NH90 I Tiger su narocito problematicni. Pre komplicirani a I pre krhki. A I moderni helikopteri Cougar nisu bas dobri – zasto mislis da Bugarska vraca Mi-17 u operativnost a glavnina Cougar-a vise nete?

Ma

@ Yrraf svaka čast na hipotetičkom scenariju, vrlo verovatan scenario.
@ Petrović Dušane, Vaše tvrdnje da mig 29 nema nijednu vazdušnu pobedu, navedena u gornjem postu, jednostavno nije tačna. Izgleda da Vam nisu poznate postignute pobede u Erirtreji, Gruziji ili ste na iste zaboravili.
A tvrdnja da niko u Rusiji ne veruje u premoć ruskih aviona, takođe nije tačna. To možete lako proveriti, ako sednete u prvi avion za Šeremjetovo i posetite RF.
Nije korektno i fer da konstatno poredite, kao što to rade pojedini mediji po zapadnoj Evropi, mig 29 9.12 sa najnovijim F-16 V blok 70, ni manje ni više sa 35 godina mlađim avionim. Ako već poredite, onda bi poštenije i realnije bilo da poredite mig 35 sa F 16 V. Napred navedeno poređenje je kao u komercijalnoj avijaciji da poredite recimo Boing 737 200 sa najnovijim Airbus 320 Neo… e pa ne mogu nikako da se porede, baš nikako i ni po čemu.
Geo politika je vrlo kompleksna stvar i nikada nije jednostvna, uvek je skup više interesa. Ne postoje prijateljstva između nacija, postoji samo zajednički interes, ništa drugo.

Pe

@Markus 1463 Naravno da nisam rekao da „niko u Rusiji ne veruje“-pa to je zemlja od preko 100miliona ljudi, nikada ne bih tvrdio iskljucivo nesto.
Ali, vojni komentatori i analiticari u Rusiji upozoravaju na katastrofalno kasnjenje za zapadom.Jedini program od kraja sssr (PAK/FA) jos nije realizovan!Od ukupno oko 3500 aviona svega 150-maks.200 je napravljeno posle 1991.
Sto se tice poredjenja, mogu se porediti samo avioni koji postoje u realnoj borbenoj upotrebi.
Ne zanima me zasto MiG-29 nije unapredjivan ili zasto MIG-35 za sada ne postoji u opetativnoj upotrebi nijednog vazduhoplovstva.Isto tako mozemo da poredimo F-15 sa letecim tanjirima koji su“bolji“.
Nema nijedne vazdusne pobede MiG-29 u Gruziji niti u Eritreji.Naprotiv,SU-27 je u tom ratu vise puta srusio MiG-29 a sa obe strane su leteli Ruski piloti ili Ukrajinci.
U Gruziji je MiG-29 srusio bespilotnu nenaoruzanu izvidjacku letelicu.

Ma

>>Ako već poredite, onda bi poštenije i realnije bilo da poredite mig 35 sa F 16 V.

Pa ni tu se Mig ne bi nesto pokazao, F-16V ima najmoderniji americki AESA radar, panoramski displej i avionuku kao F-35. 6-8K sati resursa prema 16K sati. Ali naravno, ako je Mig 40-50 miliona a F-16V 140 onda je pitanje sta se vise isplati. Mig ne postoji realno vec je prototip. Ameri salju senzorske podatke i telemetriju svakog F-16V u svoj airforce cloud sto je za neke zemlje neprihvatljivo. S druge strane pitanje je da li Mig-35 isto to radi ili ne…

Pe

Cestitam Bugarima!Fenomenalan avion, nikada nisu imali tako nesto kvalitetno.
Osim toga,prilagodjavanjem aerodroma,hangara i tehnike odrzavanja otvara se nova buducnost Bugarske avijacije, nastavice se sa kupovinom kvalitetne savremene tehnike.
Zbog ovoga je i cena opravdana, u pitanju nije samo nabavka aviona, vec tranzicija sa sovjetskih „telefona na brojcanike“ (jer svi danasnji ruski avioni su jedva modifikovana sovjetska tehnika 1970-ih) na ovakav fenomenalan „Iphone“/
Sad su najjaci na Balkanu, ako ne racunamo Grcku/Tursku koji imaju starije,ali daleko brojnije F-16.

Odgovori
Ai

Da te nema, trebalo bi te izmisliti! :)
Sad nisu najjaci na Balkanu, jer nemaju jos nista od tog „fenomenalnog Iphone-a“. Sve ovo je jos predaleko od realizacije. A nece biti najjaci ni tamo oko 2023. ako im stigne tih 8 primeraka vanzemaljskog i svemocnog F-16, jer – Rumunija.
Cekamo nove hvalospeve.

BB

Kao Čeda iz Crnog Gruje…

Sm

To Airboss

The Strongest nation on the Balkans are the Americans. If don’t know why read a book.

Al

@BB
Ahahahhahahahahaha bukvalno. Znao sam da mi na nekog lici samo nisam provalio na koga

Mi

Ma gube vreme i bacaju lovu na drugorazrednu robu. Trebali su odma osam F-35 za tih 150 miliona po komadu uzeti pa polako graditi sve novo spremno za fini stelt ipetu i šestu generaciju aviona. Lepo da impresioniraju Trampa pa da ih ovaj pohvali javno. Ionako za ovih 1.2 milijarde nece dobiti malte ne ništa od naoružanja. Piše lepo da je i onaj minimalni paket raketa sa liste smanjen zbog cene. Videćemo uskoro detalje.
Šalim se malo..(ne puno)
Žao mi GripenaE ..

Me

Verovatno nisi upoznat sa istocnom tehnikom…..probaj Huawei…tel!
Stvarno ne vredi raspravljati…..😀☺

at

„(jer svi danasnji ruski avioni su jedva modifikovana sovjetska tehnika 1970-ih“
Ako smijem primjetiti, F-16 je modifikovana americka tehnika iz 1970-ih.

Al

Bugarima jedinu realnu opasnost predstavlajju Turci. Ali i Bugari i Turci su u NATO-u i ukoliko NATO nije u stanju da spreči taj eventualni konflikt, postavlja se pitanje svrsishdnosti samog članstva.
Ako posmatramo tu činjenicu da su i jedni i drugi u NATO-u ova kupovina osim zadovoljavanja nekog nacionalnog ponosa nema nikakvu svrhu. Građani im se iseljavaju (kao i na celom Balkanu), nemaju realnu opasnost po bezbednost i oni troše ovolike pare…
Za moja shvatanja to je glupo, ali to je ipak njihov buđžet, njihovog stanovništva…

Pe

Rumunija nema nove F-16,bolje pogledajte u cemu je razlika u konfiguraciji izmedju Rumuskih i ovih F-16.
Pa jesu iphone za bilo koji proizvod nekadasnje Sovjetske tehnologije koju i danas Rusi prave jer nisu nista novo smislili od 1991.
A posebno su iphone za danasnje Bugarsko vazduhoplovstvo koje ne vredi nista,sa MiG-29 jadnim kao „vrhom“…

Te

https://www.janes.com/article/89796/mou-signals-romanian-industry-involvement-in-patriot-contract
Minister Les said something about a new radar for the F-16s..
M6.5 and Aesa?! We’ll see.

Fa

@ Petovic Dusan

Opet mogu samo da konstantujem da se 100% slažem sa tvojim komentarom.

@ Airboss

Jedan F-16V bez previše muke može da istetovira 6 do 8 MiG-29, kakvih recimo mi imamo, ispod poklopca kabine, i to u jednom naletu.

8 bugarskih F-16V je ekvivalent 40 do 60 MiG-29SD u v-v borbi (ako im uopšte dozvole da polete). U v-z borbi nema svrhe porediti jer 29-kina kombinacija kvantiteta i kvaliteta v-z naoružanja nije makla dalje od IL-2 iz 1941 godine.

Dakle Dušan nije previše pogrešio uopšte.

Falcon
8 bugarskih F-16 je ekvivalent 40 bilo kojih aviona, cak i Utvi-75, jer su 40 raketa kupili, i to pod uslovom da sve rakete pogode…

А

@Falcon Aко ти тако кажеш, онда мора да је тако а?

Pe

@atg51 Niste primetili sustinu mog komentara „jedva modifikivana“ nije isto sto i F-16 koji je vec doziveo toliko novih generacija“Block“ , da ovaj model koji kupuje Bugarska samo spoljasnje lici na avion F-16 iz 1980-ih.(a i tad je i tad bio bolji od svih Ruskih).
Kokpit, elektronika, puna digitalna kabina,aesa radar, motori-nista nije isto sto je bilo na prvoj generaciji, vec je najsavremenija tehnika koja postoji.
Za razliku od toga- ruski avioni su jos u SSSR bili slabiji u elektornici i radarima,a posle gubitka osnovnih proizvodjaca elektronskih delova (Baltijske zemlje) pa zastoja od 15 godina u razvoju (1991-2008) nije bas logicno da odjednom Rusija ima nesto jako savremeno,zar ne?
SU-30/35 je minimalno modifikovan SU-27,sa korejskim delovima.SU30 indijski je najbolji, jer ima nesto zapadne elektronike.Ipak, nivo zapadnih letelica ne mogu da dostignu dok Rusija ne vlada elektronskom tehnologijom-za sada ne prave ni kompjutere ni telefone,i za mikrocipove koriste inostranu (koreja,Kina) tehnologiju…

Fa

@ Paqe

Jok, pogodiće R-73, kao što je pogađao i do sada. 29-ki od blamaža u svim sukobima u kojima je učestvovao ostalo samo da sam sebe obori svojom raketom u singlu dogfighta…

@ Апок

Kaže statistika moj bajo. Pogledaj istoriju BVR pa će ti biti jasno kakav pedigre ima F-16 Block 70 a kakav Motokultivator-29.

Da ne kažem da MiG-29SD ni dan danas ne bi bio u stanju da izvede akciju izraelskih F-16A iz 1981 godine. Da, 29-ka nije ni pravljena za to. A za šta jeste pravljena niko u stvari ne zna…

Al

@Petrovic Dusan @Falcon
Koliko vidite gore u cenu nije uracunato prilagodjavanje infrastrukture, samo nabavka osnovnog paketa tj. letelica, samo dva rezervna motora, jedan rezervni radar itd. u ostalom sve pise gore.
Paket naoruzanja bedan, a pitanje je sa njihovom ekonomijom kakav nalet i na koji vremenski period ce obezbediti pilotima(isto vazi i za nas), pride nisu se proslavili do sad zar ne?
Sama platforma jeste modernija od recimo Rumunskih MLU, ali njihova paleta naoruzanja je daleko veca, samim tim je LA objektivno potentnija(neuporedivo). U to uracunajte spregu ostalih sistema da ne ulazimo sad u detalje.
Po meni je to ono sto je Rumunija uradila racionalniji potez, cak imajuci u vidu ogroman resurs novih F-16.
Da me ne shvatite pogresno, avion jeste super, ali sa tim finansijama, ima li to smisla?
Prakticno i mi i oni smo trebali tamo sredinom 2000ih da se odlucimo za prelazak na novu platformu(tada jos uvek, a i danas atraktivan Mirage 2000 recimo), sve bi jeftinije i lakse proslo i moglo bi se u „etapama“ zbog starosti postojece flote. Ovo je sad cena tog cekanja, a ona je vidite i sami finanijski ogromna.
Isto i nas ceka. Ako bismo se odlucili za nove 29ke tj. 35, ne u tolikoj meri, ali opet nece biti mala para.

Mi

Realno, nikakva nabavka aviona na Balkanu, a i šire, odavno nije ništa drugo nego čista politika. Mi smo šezdesetih jedva nabavili 21 samo zahvaljujući tome što je u Rusiji proslavljena desetogodišnjica Staljinove smrti; a pre toga smo gulili američke tanderdžete i sličnu egzotiku, jel tako smo bili u mogućnosti… Dakle, bugarski (budući) F16 protiv bilo kog (našeg potencijalno) MiG 29 – rezultat zavisi od naoružanja tog miga i od horoskopa njegovog pilota. Bugari nemaju Avax i pretpostavimo dase NATO ne meša – ako budemo imali neispravne radare kao ’99-te i VV rakete dometa 25km onda je i samo letenje samoubistvo. U najboljem slučaju možemo biti izjednačeni (R27AM, R77 i puno sreće). A da, ima i jedna neočekivana taktička prednost: kad nemaš ispravan radar HARM raketa ti ne može ništa.
A kad se samo setim da su pojedini visoki oficiri RV svojevremeno uporno tvrdili da će pomoću dvadesetjedinice da obore F16… Nemam srca takve iluzije da komentarišem. Avion odavno više nije ništa drugo već sredstvo za nošenje naoružanja koje može da bude manje ili više efikasno, ništa više.

Al

@Millan
nece niko ni na koga udarati. Svi piloti RV RS i BG se poznaju licno, redovno imaju vezbe zajedno, imamo poptisan sporazum o saradnji uopste sa NATO…sta vam je bre ljudi.
U ostalom, gde da ratujemo sa jednom eskadrilom pobogu? To je cisto za osnovne zadatke i nista vise.
Za rat mora bar 2 puka aviona(ne racunajuci rat sa teroristima bez mehanizacije), ako neko misli osetnu stetu da nanese necemu sto se naziva „drzava“ i njenoj kljucnoj infrastrukturi.
Batalite te price. Niko ovde sem Grcke i eventualno Rumunije nema ozbiljno RV

De

Avion je mozda fenomenalan a da li ce ih Bugarti moci odrzavati u letnom stanju? Pogledaj akve muke imaju cak da odrzvaju C-27 Spartan I Bell 206 u letnom stanju.

De

AL-41F1,

„Po meni je to ono sto je Rumunija uradila racionalniji potez, “

Mislim da nitko od njih nije uradio racionalni potez. Mislim da sto su trebali uraditi je se udruziti I osnovati „Joint Eastern European Fighter Force“. To je trebali su se Hrvati, Rumuni, Bugari, Slovaci, Sloveni, Makedonci I Albanci, Crna Gora udruziti I ici kupiti zajedno veci broj aviona I to pod jeftnijim cijenama (economies of scale). Mogu osnovati I regionalne centre za odrzavanje.

U nekoj cako pametinijoj dimenziji bi ti avioni koristili u joint bazama kao NATO E-3 ili C-17 snage. U tom scenariju bi se udruzuli I Madzari I Cesi kupilo bi se dodatni broj JAS-39. JAS-39 nije sposoban kao F-16V (to je ipak puno manji avion) ali je jeftiniji da se koristi. Drzave koje nemaju sada sposobnosti poput Slovenije ili Albanije bi platile neki dio za air policing satove)

Umijesto toga imamo male naciojnalne kupovine pod skupim cijenama. Ovaj dio cu na Engleskom jer ne znam na Hrvatski-Srpski:

„Without a joint acquisition, there is no real development of sustainable fighter forces. Small acquisitions make it difficult to develop a pool of qualified aircrew and technical staff or sustainable technical infrastructure. Small fleets make it difficult to maintain training in a variety of different tasks simply because there is a lack of airframes to do so.“

Kako stvari stoje, 2030-e cemo imati:

Ceska – 14 JAS-39
Slovacka – 14 F-16V
Madzarska – 14 JAS-39
Hrvatska – 6 (ajmo reci F-16V) -12 aviona (bivsi Grcki F-16C/D Block 30).
Rumunska – 53 F-16AM/BM/CM/DM
Bugarska – 8 – 16 F-16V
Slovenia – 0 (Talijani I Madzari cuvaju nebo)
Sjeverne Makedonija – 0 (Grci cuvaju nebo)
Albanija – 0 (Grci I Talijani cuvaju nebo)
Crna Gora – 0 (Talijani cuvaju nebo)
TOTALNO: 28 JAS-39, 22- 36 F-16V, 53-65 F-16A/B/C/D = 109 – 123 aviona sve ukupno (a tu je moguce I manji broj ako Rumuni I Bugari ne kupe sve po planu ili ako Hrvatska na kraju ugasi svoju lovacku sposobnost).

Racunaj da je od tih samo 28 JAS-39 I 22-36 F-16V moderno a ostalo su modernizirani avionic iz 1980-ih!

A da su pametni su mozda mogli dobiti puno veci broj JAS-39 ili cak F-16 da su se ujedinili.

Sjetimo se da su zapadni Evropljani ovo radili vec u 1950-ima sa naprimjer Hawker Hunter (suradnja izmedu Belgije, Holandije I Britanije), F-104 a onda I F-16A/B a I F-16AM/BM program modernizacije. Tu je suradnja I u proizvodnji I u odrzavanaju I u skolovanju.

Ali nazalost Istocni Evropljani I dalje ne misle kao NATO saveznici.

@Falcon
Nisi razumeo moj odgovor. Dat je ogroman novac za 8 aviona sa ukupno 40 raketa vazduh-vazduh. Pitanje je i koliko ce se jos novca dati za izgradnju infrastrukture koja je potrebna za koriscenje F-16. Koliko vidim u ugovoru se spominje samo savetodvna pomoc za istu. Pise i da ce Bugari odrzavati avione samo u prvom stepenu odrzavanja. Koliko kostaju visi nivoi? Da ne prodju i ovde kao sa Spartanima?
Sam avion je vrhunskih karakteristika. Plasim se da zbog vene odrzavanja ne provede veci deo zivotnog veka cekajuci na livadi.

Yr

@Petrović Dušan
Vi mu dođete kao nekakva pro-zapadna verzija onih, u nas dosta brojnijih, ložača na sve Rusko, sa malo ili ni malo znanja a previše samopouzdanja. Da li je moguće da ako ste pročitali makar dva teksta na internetu o vojnoj avijaciji možete da nazovete Su-35S blago modernizovanim Su-27? Kako vam zdrava logika dozvoli da napišete da 8 aviona sa 16 nabavljenih raketa srednjeg dometa može da se bori protiv čitavih 40 aviona koji nose po 4 rakete sličnih karakteristika? Ja razumem ostrašćenost i kod vas i kod onih suprotnih, ali ne razumem odsustvo makar i mrve zdrave logike u vašem pisanju (svih vas takvih). Hajde da malo spustite loptu, pročitate par stotina tekstova i sa istoka i sa zapada o raznoraznim avionima, taktici, naoružanju, analizirate šta neka velika vazduhoplovstva rade i kako upotrebljavaju te „motokultivatore“ u Siriji i sličnim konfliktima za vrlo uspešne v-z i v-v misije, kako „zaključavaju“ čak i najnovije Stealth lovce, kakvi su rezultati vežbi nekih NATO članica koje imaju stare sovjetske avione, pa kad sve to lepo sagledate, onda se vratite na ovaj vazduhoplovni forum i lepo argumentovano diskutujete sa drugim ljudima o ovoj tematici. Ovi izlivi besmislenih rečenica su u redu za neki Index forum, B92 i sl. bastione neargumentovanog i ispraznog trošenja tastature ali naprosto nisu za ozbiljan vazduhoplovni forum.

Ma

@Petrovic Dusan

>> Rusija ne vlada elektronskom tehnologijom-za sada ne prave ni kompjutere ni telefone,i za mikrocipove koriste inostranu (koreja,Kina) tehnologiju…

Rusija zaista radi odredjenu elektroniku, postoji recimo taj Elbrus model racunara i familija procesora koji su produkciono/tehnoloski mozda negde 10-15 godina iza zapada (treba ipak uzeti u obzir da to nisu proizvodi za komercijalno trziste). Ti se procesori koriste izmedju ostalog u S-300/400 sistemima. Takodje postoje serveri i desktop racunari ali pitanje je koliko su resprostranjeni, moguce u vojnim aplikacijama i nekim specijalnim sluzbama. Korejski se displeji ja mislim ugradjuju u moderne Suhoje. Moguce je da se zapadni ili azijski graficki procesori koriste za digitalnu obradu radarskih signala (FFT). Inace, mislim da se u SSSR elektronika nije radila u baltickim drzavama nego u Gruziji i Jermeniji, odatle verovatno potice ime Elbrus…

Am

@Yrraf kako ne može?

16 + 24 + top (12) + taran (8) :D – promašaji (0) = 60 najmanje

ke

@Millan nemaju Avax ali imaju pristup podacima sa istog kad zatraže, a neće valjda MiG 29 gađati sa HARM raketama? možda si mislio neke druge AIM-120 AMRAAM .

Is

@Mayer

Ne znam gde se proizvodila elektronika, ali pouzdano znam da su se u SSSRu njome bavili sledeće organizacije: Ministarstvo za radio tehnologije (Министерство радиопромышленности), Ministarstvo za instrumentaciju, automatizaciju i sisteme upravljanja (Министерство приборостроения, средств автоматизации и систем управления), Ministarstvo za elektronsku industriju (Министерство электронной промышленности, inače poznat po brendu Elektronika), Sovjetska akademija nauka, kao i mnogi manje organizacije. Uglavnom su pravili velike „mainframe“ računare i mini-računare, mada je bilo i personalnih računara nalik Apple II, IBM PC, PDP-11, i naročito ZX Spectruma. Za pojedine računare su čak razvili i operativne sisteme.

Danas u Rusiji mikroprocesore proizvode MCST, ELVEES, NIISI, NTC Module, MultiClet i Baikal Electronics. Jedino što njihovi procesori ne spadaju u robu široke potrošnje…

Pe

@Al-41F1 Tacno je da u ovu cenu nisu uracunati aerodromi,prilagodjavanje infrastrukture itd.No poenta je da je kupovina samog F-16 napredne generacije zamajac novog razvoja bugarskog RV.
Jer takav F-16 jednostavno ne moze leteti sa aerodroma nivoa sovjetskih aviona, koji su pravljeni da izdrze sta god.Dakle, morace da nadju novac i za to.Po meni, rakete mogu i da se dokupe, nije to toliko bitni sto su uzeli najmanju paletu raketa uz avione.

@Meyer kako sam dosta boravio u Rusiji, prilicno mi je jasan njihov kompjuterski nivo.
Normalno, postoje vojne tajne, ali je cinjenica da“Elbrus“kompjuter NE mozete kupiti u Rusiji ni u jednoj radnju, offline ili online.
Zato ako udjete u radnju u bilo kom delu Rusije-Dell,HP,Apple,Kinezi….samo nema Ruskih ni telefona ni kompjutera.
U svim Ruskim medijima se govori i problemima „importozameshenija“ „импортозамещение“- pronalazenja ili razrade domacih analoga za delove koje su kupovali u inostranstvu (import) kako bi ih zamenili svojim,Ruskim (zamehenie).
Uglavnom je rec i SU-35/30, koji u velikom procentu imaju inostrane delove.

@Yrraf koje su to velike razlike izmedju SU-27 i SU-35/c?
Rusija ne vlada neophodnom tehnologijom i znanjem „know-how“ da napravi avion na nivou zapadnih letelica po nivou kvaliteta i karakteristika radara,elektornike,motora i td.
To znanje se ne „kupuje“ na pijaci, vec stvara iskljucivo dugotrajnim ulaganjem velikih finansijskih resursa u razvijanje nauke.
SSSR je pukao 1991,do 2004/5 nisu nista radili.Onda su zapoceli.Milioni strucnjaka su otisli (uglavnom u Ameriku).
I sad su odjednom stvorili neki kvantni skok u razvoju tehnologija i prestigli zapad!? Licno su mi veoma simpaticni Rusi, (posebno Ruskinje) ali to ne znaci da verujem u bajke.

Ma

@istocnik

>>Uglavnom su pravili velike „mainframe“ računare i mini-računare, mada je bilo i personalnih računara nalik Apple II, IBM PC, PDP-11, i naročito ZX Spectruma. Za pojedine računare su čak razvili i operativne sisteme.

Pored Elbrus serije super racunara koju su koristeni u vojno/naucnim aplikacijama jedino sto je zaista u SSSR bilo komercijalno je kopija legendarnog IBM 360 mejnfrejm racunara koja je masovno koristena. Treba razlikovati konstrukcione biroe i neke male startap firme od realnih fabrika koje poseduju savremenu tehnologiju minijaturizacije itd. Ono sto je veoma zanimljivo, ako pricamo o informatici u SSSR-u, je da su tamo 60tih imali konkretne ideje za neku vrstu drzavnog interneta koji je trebao prvenstveno da pomogne planskoj privredi da se procesi planiranja mogu izvrsiti u realnom vremenu (ta je ideja danas takodje aktuelna jer se smatra da bi planske privrede sa jakim IT zaledjem mogle imati uspeha kao alternativa kapitalizmu). Na zalost, od toga nije bilo nista zbog nedostatka vizije, sredstava i sukoba razlicitih sovjetskih ministarstava oko nadleznosti…

Yr

@ Petrovic Dusan
Novi jači motori, novi PESA radar Irbis-E velike snage, nova v-v raketa kratkog dometa R-74, nova v-v raketa srednjeg dometa R-77-1, planirana integracija R-37 dugog dometa. Izmene na zmaju, potpuno nova avionika, FBW, 3D TVC sistem, novi sistem za elektronsku borbu, novi opto-senzori KOLS. Ono što nije urađeno i što jeste nedostatak kada je V-Z uloga u pitanju jeste nepostojanje nišanskog kontejnera.
I sve ovo vama nije dovoljno da shvatite da je od Su-27 ostao samo osnovni zmaj aviona?

Usput, kontra-pitanje, šta je promenjeno na F-16V u odnosu na F-16A/B u kratkim crtama. Ako mu nije dodat WARP pogon, manje više unapređen je u istim segmentima kao i Su-35S. Uz dužno poštovanje, teško da više znate od desetina zapadnih analitičara koji ovaj avion upoređuju sa najnovijim varijantama F-15 i smatraju ga najozbiljnijim protivnikom USAF-a. Da ne pominjemo da ga Kupuje Kina koja ima već operativne lovce 5-e generacije. Teško da su im svrake popile mozak pa bacaju milijarde na smeće iz 70-ih.
Tačno je, za tehnološki napredak potrebno je ulaganje, ja bih dodao i jako puno decenija vremena. Tačno je i da je Rusija imala period od 15 godina gde je to bilo jako redukovano i da je ostavilo posledice, ali je isto tako tačno da su pre toga imali 40 godina silovitog tehnološkog razvoja, da su u mnogim tehnologijama (raketni motori i PVO sistemi na primer) bili i ispred zapada, i da poslednjih 10 godina itekako mnogo ulažu i napreduju. Ne gubi se takvo znanje i iskustvo preko noći. I mnogo je lakše oporaviti takav razvojno-naučni sistem nego ga graditi od nule. Zasigurno ne mogu da pariraju SAD u svemu, ( u krajnjoj liniji ekonomski su drastično manji) ali u nekim stvarima i dalje imaju prednost (u borbenim avionima ne i tu se slažem). Ali reći da su Rusi u nekim vojnim tehnologijama u zaostatku u odnosu na SAD i reći da nemaju veze sa životom i da su na nivou 70-ih su dijametralno suprotne stvari. Prvo je realnost, drugo ne bi rekao niko ko hoće da ostane makar malo relevantan. Dakle, molim vas samo malo više objektivnosti. Prijalo bi celoj diskusiji.

Da se vratimo na temu bugarske nabavke. Nije ovde problem avion, on je odličan, dobio je sve što američka vojna industrija može da ponudi danas upakovano u dobru, proverenu platformu kakva je F-16 još od 77-e kad je prvi put poleteo. Problem je ovde na strani onoga ko kupuje. Ako imaš državu (a naša je ista da ne bude da pljujem Bugarsku) koja je za 30 godina uspela da iskoristi tek 30% ionako kratkog resursa Mig-29, šta mislite kakav će rezultat biti sa F-16V koji ima 5 puta veći resurs? Ako je neko imao problem da plati gorivo, održavanje, naoružanje i obuku za jeftini i ni malo sofisticirani Mig-29B, kako će tačno izgledati sve gore pomenuto sa naprednom skupom i sofisticiranom mašinom kakav je F-16V? Ispružili su se ekonomski maksimalno i jedva uspeli da skupe za 65% jedne eskadrile i to nakon spuštanja cene i dodatnog rezanja ionako mršave ponude. Naoružanje i oprema na kašičicu. Zaključak, dali su jako puno novca za avion koji nisu sposobni da drže operativnim i ne mogu izvući ni jednu prednost koju ta letilica pruža jer nemaju resurse. Za RV država poput Bugarske i Srbije, nažalost trenutno je plafon Gripen C i D i eventualno T-50 od novih ili polovan modernizovan Mig-29 ili F-16 ako hoćeš funkcionalno RV koje možeš da platiš i održavaš. Ostalo su bajke.

Pe

@Yrraf Sve ovo sto navodite oko SU-35 je apsolutno nedokazano u borbenim uslovima, i samo Rusima na rec da verujemo .Kako sam ziveo i radio u Rusiji-ne preporucujem.
SU-35 nije „los“ avion, niti sam to bilo gde napisao.Ali sigurno nije na nivou F-15, koji je najbolji lovac 4 generacije sa preko 80 vazdusnih pobeda, proizveden u ogromnom broju i u sluzbi RV mnogih zemalja.
Na zapadu „plase“ vlast Ruskim oruzjem da dobiju pare iz budzeta za novo oruzje.
U Rusiji je na delu katastrofalna korupcija,zato nisu razvili nista.Sto „tajniji“ projekat-teze se kontrolise,a oni potkradaju non stop svoju zemlju.
Kako to mislite“prednost u raketnim motorima ima Rusija“?Pa Rusija je izgubila svemirsku trku jos 1969,kad je Amerika uspela da napravi motor za raketu Saturn,a Rusija ne za N1.
PVO-problematicno,pogledajte rezultate ratova na bliskom istoku-Izrael je uvek razbio tu sovjetsku PVO, isto i danas.
Glavno-posle 1991 VECINA ruskih strucnjaka je prebeglo u Ameriku i tamo rade.Mlade generacije-isto.Toliko o tome…

AL

@Dead1
Apsolutno stoji, samo to je biroktraska nemoguca misija, znate i sami.
@Petrovic Dusan
Prosto je glupo da jedna drzava da recimo 2% BDP-a na 8 aparata bilo cega, lovackih aviona, ratnih brodova, podmornica tj. necega sto nije ili nema kapacitet da postane aktiva. GLUPO JE! To je ipak samo 8 aviona. Ja stvarno volim avione, ne bih bio ovde da ne volim, ali da moja drzava odluci da pljune oko 2 milijarde(sto ce otrpilike i kostati ovo na kraju), stvarno bih se naljutio. Zeleznice ocajne ali ocajne, autoputevi losi, regionalni putevi da ne pricam, katastrofa, nemamo sredjene finanijske institucije, firme bedne, plate bedne…..Ma 2% obradivog zemljista se navodnjava, nemamo kanale pa se podavimo u poplavama svako malo, pa jel ima to smisla bre? I pored toga, sve to treba da zaboravimo jer nam treba 5, 7 ili 10 F-16? Ko je ovde lud?
Madjarska ima BDP preko 150 milijardi, imali su prosle godine suficiti u trgovini od 10 milijardi, obrt Budimpeste je visestruko veci od Beograda, a imaju 14 Gripena na lizing za koje su dobili potpuni offset. Imaju za rakete, imaju za nalet, odrzavanje itd. a imaju bogami i za autoputeve. LA mora da postoji pa mora, ali bez para ne vredi, zato zaboravite resurse, domete radara, kad Bugarska nije uspela ni resurs 29ke da potrosi, nema novca, a Srbija je jos bednija. Mora to jeftinije, ne vredi drugacije. Moramo se pomiriti sa cinjenicom da smo ekonomski bedni i da najskuplji rod vojske ne mozemo drzati na „najvisem“ tehnoloskom nivou dok se stvari ne postave na svoje. Neki FA-50, JF-17, nesto tog tipa da se ne gubi kontinuitet. Bez BDP-a od 200 milijardi, nema bre smisla pucati na visoko.
Prvo ekonomija, pa sve ostalo….

Pe

@AL-41F1 Jeste malo cudno da Bugarska ima za to pare,valjda znaju sta rade.Iako se u nasoj javnosti Gripen smatra slabijim od Americkih i ruskih aviona, to je odlicna letelica, i ima neke prednosti (jednostavnost,brza priprema za let) i Madjari su odlicni obavili posao.Jos da im Hrvatska plati da kontrolisu njihov airspace-super.

Yr

@ Petrović Dušan

Ja vam lepo navedem šta je modernizovano na Su-35S u odnosu na Su-27 i kažem vam da je izmenjen koliko i F-16V u odnosu na F-16A/B a vi mi odgovorite kako to nije dokazano. Prvo, pomenute izmene su se desile i to je činjenica. Stručnjaci ih ocenjuju kao veliko unapređenje u odnosu na Su-27. Pa ne mislite valjda da su eto samo rekli da su nešto unapredili a onda odvezli prefarbani Su-27 na Burže a niko na zapadu nije otkrio da je avion isti kao 70-ih? Ajde stvarno da se ne raspravljamo oko toga da li je voda mokra.
Opet ponavljam, navedite šta je to unapređeno na F-16V u odnosu na F-16A a da nije na Su-35 u odnosu na njegovog prethodnika, i dalje čekam odgovor.
Drugo, baš F-16V nije borbeno dokazan pa to ne znači da je loš a vidi čuda neki VKS već četiri godine leti svaki dan borbene misije sa Su-35S u najvećem ratu trenutno na planeti i nešto mi ne deluje da gube isti. Dakle Su-35S je de facto borbeno dokazan sistem. I da, Su-35S je uporediv sa F-15X koji je u pripremi. To ne kažem ja već razno-razni vojni analitičari po svetu. F-15E je V-Z varijanta (uporediva sa Su-30) a F-15C je lovac ali starije generacije i uporediv je sa modernizovanim Su-27. Verovali ili ne Flanker familija aviona jeste vrlo dobra i cenjena svuda u svetu i zajedno sa F-15 predstavlja krem lovačke avijacije tzv. Air superiority fighters. Su 27 nije Mig-29 i ima mnogo bolju reputaciju i veliki broj dobrih modernizovanih i višenamenskih varijanti. Ni F-16 ni Mig-29 nisu lovci tog ranga i bespredmetno ih je i porediti. Dakle poštujem vaše mišljenje, slažem se da je sveobuhvatno gledano avio-tehnika SAD bolja od ruske i nekako je uvek ispred a Rusi pokušavaju da sustignu i nekad uspeju ali uglavnom ne (naročito po pitanju resursa, međuremontnih rokova i sl.), ali izjava da je Su-35S, pa i Su-27 loš avion je zaista krajnje neutemeljena. Da ste to rekli za Mig-29 razumeo bih. Na papiru je obećavao i ima na njemu sjajnih rešenja ali je u globalu ipak ispao promašen.
O raketnoj tehnici, samo proverite ko šalje američke kosmonaute u svemir i čije motore SAD ugrađuju u svoje rakete. Proverite šta je to raketni motor RD-180 i ko ga kupuje od Rusa i ugrađuje na svoju Atlas V raketu.
O PVO ne znam ima li smisla raspravljati. Samo pogledajte kako najbliži saveznici SAD trpe sankcije i pritiske ne bi li se dokopali ruskog PVO. Toliko je loš i zastareo.
Nazad na temu.
Opet ponavljam, ne kritikujem ja F-16V, to je vrhunski avion, ovde je problem upravo ono što čovek gore navodi, daju 2-3% bdp-a za pola eskadrile. Kako će istu da drže operativnom sa tako malo resursa? Zamislite da vi kupujete automobil i da možete da uzmete, lupam Astru za x novca ili nov Mercedes za 12*x novca i to samo ako uzmete kredit na 30 godina i date stan pod hipoteku. Uzmete ga sa najnižom opremom, bez zimskih guma, a kad platite sve ne ostane ni za registraciju ni za gorivo ni za servis. Rezultat je da imate vrhunski auto koji sedi u garaži a vi otplaćujete kredit. Je li problem u autu? Nije, kod bogatog vlasnika radio bi perfektno, a vi nemate resurse da pravilno koristite i održavate takav automobil. Tu je problem ove nabavke.
I još jednom molim za odgovor na pitanje u vezi unapređenja F-16 od prve do poslednje varijante i šta to na Su-35S nije unapređeno u odnosu na Su-27 i ostalo je na nivou 70-ih?Po kojim je to parametrima taj avion u 70-im? I samo da razjasnimo, korupcija u Rusiji ili nečiji lični animozitet prema nekom narodu nije parametar borbene sposobnosti nekog aviona a borbeni neuspeh Mig-29B isto tako nije argument za osporavanje Flankera. Unapred hvala.

Mi

@Petrović Dušan
„Kako to mislite“prednost u raketnim motorima ima Rusija“?“
http://www.astronomija.org.rs/oprema/12176-tamo-gde-se-prave-najbolji-motori-na-svetu
A za PVO sisteme nema smisla ni raspravljati, Turska s-400 a ne Patriot

Pr

@Yrraf i ini
Divim se strpljenju i upornosti pojedinih komentatora da gospodinu Petrović Dušanu pokušaju nešto predočiti a što je u suprotnosti sa njegovim gledištem (=Sizifov posao: ).

Upoznao sam i jednu osobu pre koje sam mislio da sam umereni rusofil, a za koju je sve iz Rusije super i fenomenalno ili u najblažoj varijanti dobro. Toliko dobro da je čak i pleonazam kad se uz rusko zakači nešto poput fenomenalno, izvrsno jer se to negde podrazumeva. Pomenuti gospodin je samo američki derivat ili druga strana na polu Istok-Zapad, te je za njeg sve američko vrhunsko, end.

To samo treba prihvatiti, a bilo kakvi pokušaji sučeljavanja mišljenja ma koliko argumentovani bili su jednaki raspravi o bojama sa daltonistom.

Što se Su-35S tiče…
https://tangosix.rs/2017/02/08/poslednji-flanker-su-35s-ruski-nebeski-musketar/

Pe

@Yrraf Pre svega nikada nisam rekao da je SU-27/30/35 „los“avion. A „strucnjaci kazu“ nije dokaz.Akrobatski su sjajni,i lepo ih je gledati.Steta sto je to potpuno nebitno u danasnjem sukobu.
SU-35 deluje kao jako napredan SU-27,ali da li je to stvarno tako-ne znamo.
Ono sto znamo ne govori u prilog ovoj tezi (rusko kasnjenje u oblasti kompjutera i radarke tehnologije,kompozitnih materijala,nedostatak full digital kokpita, komunikacijske sposobnosti i td).
Sto se tice raketa-niste dobro obavesteni. Postoji razlog zasto Amerika kupuje ruske motore i ne ide nimalo u prilog Rusiji.
Tvrdite da zemlja koja je jedina vise puta slala ljude na Mesec,pa Voyadger van solarnog sistema „ima losije motore od Rusije.
Najjaci motor ikada (raketa Saturn V) koji je besprekorno radio nije Ruski.Pa kako sad posle 50 godina nemaju motor?
NASA je penzionisala sve svoje motore dok ne izradi novi tip letelice da bi revolucionarno novim sistemima jeftinije lansirali i satelite i ljude.
Za to vreme im je jeftinije da plate Rusima, nego da koriste svoje starog tipa.Cista racunica.
Roskosmos, ruska firma za kosmicka istrazivanja, je u totalnom raspadu.Od 24 motora 18 prave za Ameriku i samo od toga zive.Pola lansiranja svojih raketa su bili sa greskom.Rogozin klovn (po profesiji novinar) je direktor i sve je cista korupciona sema.
Nedavnl Ilon Mask je „ubio“ Roskosmos raketom Falcon-pre svega jer se osnovni stepen rakete SAM vrati na zemlju,i sleti.To smanjuje cenu svakog lansiranja.Rusi vise nece moci da ponude konkurentne cene lansiranja satelita, i opstanak Roskosmosa je u pitanju.Stvari ne idu dobro za Ruse.
Jer umesto da ulazu u razvoj-oni uzimaju pare od Amera za motore proizvedene jos 1960-1970 u SSSR i kradu pare od drzave, lepo jahta ovde, vikendica tamo, stan za ljubavnicu od 19g u centru Moskve itd itd.ruska posla
A uskoro ce izaci i novi tipovi motora na kojima se uveliko radi u Americi jos od penzionisanja spaceshuttla…

Yr

@Petrović Dušan

Hajdemo prvo oko raketne tehnologije. Motor RD-180 će po performansama nadmašiti tek Space X-ov Raptor kada bude gotov. To je razlog što ga ULA kupuje od Rusa. Pogledajte tabelu na linku: https://qph.fs.quoracdn.net/main-qimg-21970d971f95a3e2a80afe6121a8ad3b
NASA šalje u svemir ljude preko Rusa jer nema izbora a ne zato što je tako jeftino. Naprotiv, vrlo je skupo. Shutle program je ugašen a ništa novo nisu razvili u međuvremenu. Sada su dali novac Space X i Boeing-u da razviju nove sisteme ali to se odlaže već godinama. I da, Saturn V raketa se ne proizvodi od sedamdesetih tako da ruski motori i dalje jesu najbolji na tržištu. Nemaju više Saturn i slične stvari jer je budžet NASA drastično srezan posle Apolo programa. Desilo im se isto što i Roskosmosu samo je kod njih to svojevoljno uradila država a ne tranzicija. Prestići će ih i prestiže ih tek Elon Musk sa svojom inovativnom kompanijom. Da je samo NASA ostala u igri malo šta bi krenulo napred u svemirskim istraživanjima.
Za Su-35S ste rekli da je blago modernizovani avion iz 70-ih. U 2019.-oj to je gore nego da ste rekli da je loš. Procesna snaga računara nema veze sa borbenom efikasnošću aviona. F-22 ima sporiji procesor od telefona na kome pišem ovu poruku pa je najbolji avion u upotrebi na svetu. Su-35S (i ne samo on) ima full digital kokpit to nije nikakva velika mudrost za napraviti u 21.-om veku. Evo to će jedan SDPR sa Teleoptikom da napravi na Orlu. O dokazivanju aviona lepo sam vam naveo da je avion u aktivnoj upotrebi u Siriji već četiri godine. U kojim sukobima i sa kakvim rezultatima je učestvovao F-16V pa znate da je odlična borbeno dokazana platforma? Ako epohalnim uspehom njegovih prethodnika smatrate lupanje iračkog i jugoslovenskog vazduhoplovstva nakon 10 godina sankcija, u brojčanoj nadmoći gigantskih proporcija uz podršku AWACS-a i sa protivničkim pilotima koji imaju 5-6 puta manji godišnji nalet od US pilota i sede u polu-ispravnim aparatima, onda svaka vam čast, to je negde na nivou malo iznad ovoga što Rusi rade u Siriji. Daleko od ozbiljnog ravnopravnog sukoba.
Dobar avion ne čine LCD displeji (koje vidi čuda ima i Su-35S) već i aerodinamika, gasodinamika, tehnologija izrade motora, kompozitni materijali i sl. U tim stvarima Rusi su dobri i to je fakat. US je bolja ali to ne znači da su ovi loši. Ta država je drugi izvoznik naoružanja u svetu. Imaju vrlo mali politički uticaj posle 91.-e da bi veštački gurali svoj izvoz, znači uspevaju očigledno sa kvalitetom. Kupci im veruju i to čak i najveće i najbogatije armije. Malo kontradiktorno vašim tvrdnjama da su potpuni diletanti koji samo lažu i ne razvijaju ništa novo.
Očigledno imate veliki animozitet prema Rusiji i u krajnjoj liniji problem sa korupcijom koji navodite jeste ozbiljan i u mnogome ograničava razvojne potencijale društva ali to nije razlog da omalovažavate ono što neki vredni naučnici i inženjeri tamo rade. A rade jako puno i jako dobro obzirom na uslove i dostupne fondove. Pobogu ta država ima ekonomiju veličine Teksasa a drži najveći nuklearni potencijal na svetu, trenutno vodi glavnu reč u krizi na bliskom istoku, izvozi PVO sisteme NATO članicama, pravi gasovod sa Nemačkom, drugi je izvoznik naoružanja i vojne opreme odma iza SAD, jedina šalje ljude u svemir neprekidno već 60 godina i još trpi sankcije i svakakve političke pritiske već godinama. Tu priču o korumpiranoj Rusiji koja samo što nije nestala slušamo još od početka Hladnog rata, a oni evo i dalje opstaju. Ajde da im makar priznamo da nisu baš potpune dileje i neznalice kad sve to uspevaju ako baš nećemo da ih hvalimo. Nisu ni svemoćni bezgrešni, prepametni, bezuslovni prijatelji srpskog naroda kako ih vidi dobar deo našeg naroda da se odma razumemo, ali i druga krajnost tog odnosa prema Rusiji je isto tako pogrešna.

Pe

@“Tu priču o korumpiranoj Rusiji koja samo što nije nestala slušamo još od početka Hladnog rata, a oni evo i dalje opstaju“

Da imate malo uvida u stvarno situaciju u Rusiji, ne bi ovo napisali.Krajem juna uhapsili oficire sluzbe drzavne bezbednosti,koji su ukrali milijarde iz banke iznoseci u svojim pancirima u uniformama.Ne u nekom selu u Sibiru,nego u centru grada. Jednom oficiru drzavne bezbednosti su pronasli 2018 preko milijardu dolara u novcanicama u stanu.Procitajte o nanotehnologijama, ili o kosmodromu Pliseck…iako korupcija kao takva postoji svuda, u ovim razmerama kao u Rusiji – ne postoji nigde.
I to nije“animozitet“ – sami Rusi pricaju na sva usta o tome,to je svakodnevna tema novina u Rusiji, prosto cinjenica.
Posebno su ranjivi na korupciju svi vojni programi:istrazivanja raketa, itd.Sve je to „drzavna tajna“,a da li je eksperiment uspeo, ili nije – ne sme da se kaze.“raketa dostigla cilj“.Pare nestaju tek tako.
Izvucite sami zakljucke…zasto Rusija ne moze da izbaci nijedan novi avion?Da li je SU-35 zaista tako dobar?
SU-35C nikada nije bio u borbi. To,sto 4-5 komada bombarduje sirijske pobunjenike, koji NEMAJU UOPSTE PVO, izvinite,nije bas dobar primer.SU-27 ima zabelezene 3-4 pobede protiv MiG-29 u sukobu Etiopija/Eritreja.Nije bas isto,slozicete se.
Te nije nikakvo poredjenje sa istorijom upotrebe zapadnih lovaca. Spisak vazdusnih pobeda i borbenih misija F-16 je predugacak za ovaj sajt, i daleko se ne zavrsava na obaranju nasih pilota.Dodajem da to nije bilo zbog „brojcane nadmoci“ jer je dosta nasih aviona pogodjeno BVR – zbog nadmocnosti tehnickih sistema aviona F-16.
Odnosno, radar F-16 ih je zahvatio van prostora SRJ i lansirao rakete koje su dalekog dometa,i nasle MiG-29.
Akrobatske sposobnosti MiG-29 i SU 27(35…) jesu atraktivne za miting,e ali nemaju neku prakticnu korist, jer raketa u svakom slucaju manevrise jos brze.
Sto se tice raketnih motora – Amerika sigurno nije na gubitku.I Ruska lansiranja su JEFTINIJA od Americkih.Rogozin je okacio „batut“ i pretio da ce morati da sami skacu u svemir ako uvedu sankcije Rusiji.I? Rusi uprkos sankcijama PRODAJU motore Americi.Zasto?Jer nemaju para.
Roskosmos zaradjuje iskljucivo na lansiranju Sojuza koji je tehnologija 1960-ih, i prodajom motora. To se sad zavrsava, a Rusi nemaju plan kuda dalje.Amerika ima plan, rade na novim letelicama,imaju privatne kompanije,i buducnost istrazivanja kosmosa sigurno nije u Rusiji.
A to ,sto su nuklearna sila, ne znaci mnogo.Cuva ih od napada na Rusiju, samo, Rusija nikome ne treba toliko da bi ih napali.
Nuklearne sile su i Indija i Pakistan, i Kina,Francuska,Izrael,Severna Koreja, Engleska,USA.Po broju izvrsenih nuklearnih proba redosled je USA,SSSR,Francuska.I kakve to ima veze?

Pe

@Yrraf Posebno je zabavno oko bliskog istoka.Kako to Rusija vodi glavnu rec?Pa oni imaju jednu malu bazu, koja je sa svih strana opkoljena NATO vazdusnim prostorom.Amerika ima bar tri velike vojne baze u neposrednoj blizini, i dva nosaca aviona.
U slucaju teoretskog napada, Rusi ne bi mogli da pomognu svojim vojnicima u Siriji, jer moraju da lete kroz vazdusni prostor koji kontrolise NATO.Imaju jednu garnituru S/300 i jednu s/400. Iako su se zarekli da ce braniti Siriju, kad je Amerika bombardovala – cutali su.
Navedite primer zemlje u kojoj je Americka vojna baza, i Amerika obeca da ce braniti – a onda neko dodje i bombarduje ih, i Amerika nista?
Drugo, Sirija nije interesantna zapadu, nema velike prirodne resurse, nema nekog bogatstva, nema nikakvu korist ni za koga.Zbog toga je i Obama otkazao napad na Siriju, i Tramp naredio dva omanja udara i povukao se.Osnovni interesi zapada na bliskom istoku su u Saudijskoj Arabiji,dotok nafte,i bezbednost Izraela. Tu se Rusi nista ne pitaju i bice kako Amerika resi.

Mi

@Dušan Petrović
Vi očigledno u nedostatku argumenata vezanih za neosporni kavlitet ruske vojn tehnike i potencijala njihovih inžinjera konstatntno provlačite temu korupcije! O tome ovde niko ne priča osim vas, iako se složimo da imaju ogromne probleme sa korupcijom to i dalje ne znači da su nesposobni da naprave vrhunske proizvode u sferi naoružanja. Htjeli vi to priznati ili ne ali zahvaljujući njihovim inžinjerima kosmonauti iz SAD lete na MKS, Turci kao član NATO uprkos prijetnjama kupuju njihove PVO sisteme koji su superiorni nad svim ostalim PVO sistemima (zamislite da su to stvorili ruski inžinjeri). Još bi da vam spomenem njihove nuklearne fizičare i da su vodeća sila u sferi nuklearne energije. Tako da ta vaša priča više izgleda kao mlaćenje slame i ništa više. A to da Sirija nije važna tek to potvrđuje koliko pojma nemate o geostrateškoj politici! Samo da znate da je gasovod iz Katara za Evropa trebao kroz Siriju da ide ali su Rusi tu klasično matirali Amerikance i sad kao što vidimo grade se turski i sjeverni tok, eto toliko je Sirija bila nevažna.

Pe

@Milers Ne postoji nikakav naftovod kroz Siriju,to je laz.Sirija nije zanimljiva nikome,osim samim Sirijcima koji su hteli da se oslobode diktatora, i Irana, koji podrzava hezbolah radi napada na Izrael.
Da je Aemrici bio potreban taj naftovod, pa zauzeli bi Sriju i napravili.Sta ih sprecava?Pokazali su da mogu da bombarduju sa sve Rusima , S-300/400 u Siriji.Rusi nisu smeli da pisnu.
Drugo, S-400 Turska kupuje iz politickih razloga, a ne zato sto „nema drugog sistema“.
Kako je to Rusija „videca nuklearna sila“?
Amerika je otkrila nuklearnu tehnologiju.Prvi nuklearni reaktori na podmornici, i u mirnodopske svrhe su napravljeni u Americi, daleko pre Rusa.Takodje, Amerika je izvrsila najveci broj Nuklarnih proba.
Amerika je privremeno izracunala da im je jeftinije da lete starih ruskim sistemima,dok razradjuju svoje nove.Sad u 2019 Amerika vec ima svoje sisteme, i sutnuce Ruse.
Koji su to „pouzdani Ruski sistemi“?Videli smo u Srbiji 1999 u SRJ kako su „pouzdani“ svaki avion se pokvario.Pogledajte resurse motora Ruskih,pa zapadnih.Primeticete da su zapadni dosta duzi.
Korupcija ite kako ima veze, jer objasnjava zasto je Rusija tigar od papira u konvencionalnom naoruzanju.

Mi

@Petrović Dušan
A ko tvrdi postojanje naftovoda? Sirija toliko nije interesantna da postoji američka baza u njoj na granici sa Irakom i zauzeli bi Siriju da im se Rusi nisu isprečili. Odlično svi znamo kakve teritorije je ISIL imao dok su se Amerikanci „borili“ protiv njih i šta se desilo kad su se Rusi umješali, ISIL je u stvari i bio pod američkom komandom. Turci kupuju s400 jer je trenutno najbolji, Patriot se pokazao u Saudijskoj Arabiji protiv Huta. Da ne postoje siledžijske prijetnje od strane SAD mnogi bi imali ruski PVO koji je mnogo bolji od američkog. Ruski motori imaju manji resurs ali su i jeftiniji pa ih je lakše proizvesti mnogo i nadoknaditi kvalitet kvantitetom, ruski T-34 je bio slabiji od njemačkog Tigra ali je dobio rat. Rusi su danas ti koji grade po svijetu nuklearne centrale, ROSATOM danas ima 36 projekata od kojih su 6 u Rusiji a ostali po svijetu, provjerite koliko projekata imaju Amerikanci. A ta priča da je Amerikancima jeftinije letjeti sa ruskim raketama nije istina a prava istina je da još uvijek nemaju funkcionalnu raketu jer su im projekti preskupi i kongres im za to ne da pare alu fakt je da je nemaju. Toliko o pijanim i korumpiranim Rusima koji eto samo što nisu nestali i propali a oni uprkos sankcijama nekako opstaju. Na kraju ću vam reći, oni imaju hiljadu mana i korupcija je tamo katastrofalna, živio sam tamo, ali nisu oni baš za potcjenjivanja i omalovažavanja na način na koji vi to činite

Yr

@ Petrović Dušan

Amerika je velika zemlja koja je lider u najvećem broju civilnih i vojnih tehnologija u svetu. To je nesporno. Ali ajde stvarno smanjite sa idealizacijom iste. Američki astronauti lete u svemir Sojuzom (modernizovanom tehnologijom još iz 60-ih u pravu ste) zato što od penzionisanja Space Shuttle programa nemaju alternativu. To nema nikakve veze sa isplativošću, naprosto Apolo program je ubijen, veliki broj programa je ugašen zarad Shuttle-a koji je debelo podbacio i otišao i istoriju mnogo pre nego što je planirano, pa je na kraju knjiga pala na jedno slovo, Sojuz, kao i dalje najbezbedniji sistem za slanje ljudi u svemir na svetu. Razvoj novog sistema u SAD traje već jako dugo. Imamo dva programa i oba debelo kasne. Rusi su im neophodni i to je činjenica. Rusi nemaju para za ozbiljniji razvoj Roskosmosa i to je činjenica. Zato već neko vreme zagovaraju međunarodnu saradnju u ovoj oblasti a imaju da ponude ogromno znanje, iskustvo i tehnologiju.
Činjenica ja da se ruski i američki avioni još od Vijetnama nisu sudarili u sukobu dva makar iole ravnopravna protivnika. Posle treće generacije lovaca nije bilo ozbiljnog sukoba da bismo dali definitivan sud. Da vidim ja funkcionalnost eskadrile F-16 posle 10 godina sankcija bez trunke modernizacije, bez rezervnih delova i sa pilotima koji imaju 20 sati godišnje naleta. A vi iz sukoba u kom smo imali takav odnos Mig-29 vs. F-16 iznosite zaključke. Pritom, baš u tom ratu daljina gađanja AMRAM-a je bila drastično kraća od deklarisane, a raspali neremontovani Mig-ovi su izbegavali i po dve rakete. Nije sve baš crno-belo. Pravu sliku mogu nam dati možda jedino Poljaci koji imaju oba aviona i vidi čuda oni čuvaju Migove samo tako i to imaju vrlo solidan godišnji nalet sa njima (a to nije lako zbog slabih resursa Mig-29) i bez podrške iz Rusije. Mada i oni imaju dosta napredniji F a Mig im je samo blago unapređen. Ako već poredimo onda bi naspram F-16 blok 50/52 išao Mig-29 SMT ili UPG, ili čak pre M2 ili K. Ima ih Egipat, Indija i Rusija. Operativni su. Pa sad pogledajte šta ti avioni imaju i kakve su performanse oa poredite. Manite se priče Mig-29B je gori od F-16V. Pa. Naravno da jeste, to zna svako ali je irelevantno jer ih deli 35 godina.

Pe

Yrraf NE postoje nikakvo MIG-29 ubm i td. to su sve na jedvite jade skrpljeni avioni.Sve se to naslanja na isti avion MiG-29 projektovan 1970-ih i izradjivan do 1991.
Jedina modernizacija u pravom smislu je MiG/35 koji tek treba da bude uveden u svega 24 primeraka u Rusko vazduhoplovstvo.Kako jos nije–ne znamo da li je dobar ili nije.Cinjenica je da ta je to trebalo da rade 1995,ali sta je tu je.
Sto se tice „neuspeha“ space shuttla,nemam komentar.Pogledajte koje sve rekorde drzi, sta je sve uradjeno i td.Ako je to neuspeh sta je onda uspeh?
Amerika je shvatila da im treba nova tehnologija i ne isplati se da salju starom ljude na svemirsku stanicu.Jer to nije tako bitno i nema neki vazan cilj.
Zato i samo zato placaju Rusima,jer je utrosak na konstrukciju gorivo i pripremu americke letelice daleko skuplji od Ruskog Sojuza.
Iako se razvoj americkih novih letelica oduzio, on postoji.Pogledajte samo Falcon i Falcon heavy.
Cinjenica sa se Falcon VRATI na svoje mesto, potpuno unistava Roskosmos.
Drugo-za to vreme Rusi nisu nista uradili niti razvili novo.Kao i sa avionima-sve je na nivou SSSR.

@Milers Amerika ni u jednom momentu nije imala vise od 2000 ljudi u Siriji, ne zbog Rusa vec jer im to ne treba.Da su hteli-ite kako bi doveli ljude.Posle Iraka i Avganistana njih to ne zanima.
Rusi su pokazali da ne smeju jednu americku raketu da sruse, dok je USA bombardovala Siriju.
U neposrednoj blizini Sirije su vise NATO baza, vise US baza i dva nuklearna nosaca aviona.U Ruskoj bazi-oko 20 aviona i dva sistema PVO.
Ukratko, u takvom sukobu Rusi nemaju sanse, osim ako pokusaju da bace atomsku bombu na USA.Ali bi odmah dobili isto to po glavi.Cisto sumnjam da bi rizikovali unistenje Moskve i svih gradova u Rusiji zbog 20-ak zastarelih avion u Siriji.

Sirija nikom ne treba.Amerika je samo unistavala ISIS. To,da je Amerika kao napravila isis je teorija zavere i nema veze sa realnosti.
Patriot jeste oborio veliki broj raketa Huta,o tome ima snimaka.S/400 je nedokazan u pravoj borbi.Za sad-samo na recima.

Mi

https://nationalinterest.org/blog/buzz/airwar-russias-dangerous-su-35-vs-americas-f-22-or-f-35-who-wins-44337
O hajde da završimo sa tim vašim omalovažavanjem ruske tehnike, čak i amerikanci stručniji vjerovatno od vas to ne rade

Mi

@Petrović Dušan
„U neposrednoj blizini Sirije su vise NATO baza, vise US baza i dva nuklearna nosaca aviona.U Ruskoj bazi-oko 20 aviona i dva sistema PVO.
Ukratko, u takvom sukobu Rusi nemaju sanse, osim ako pokusaju da bace atomsku bombu na USA.Ali bi odmah dobili isto to po glavi.Cisto sumnjam da bi rizikovali unistenje Moskve i svih gradova u Rusiji zbog 20-ak zastarelih avion u Siriji.“
Uprkos nadmoćnijem prisustvu NATO snaga ipak su Rusi ostvarili svoj naum i dobili tu bitku sa znatno manjim resursima. Sirija je važna zbog više stvari jer da nije zašto bi se SAD miješala u taj sukob!? Žao im bilo sirijskog naroda pa riješili da im poklone demokratiju!? Dajte molim vas. Sve u svemu većina vaših teorija pada u vodu jer ste očigledno pristrasni i prosto odbijate objektivno suditi. Htjeli vi to priznati ili ne ali Rusi imaju ogroman broj sjajnih inžinjera pogotovo na polju naoružanja i nuklearne energije jer u suprotnom bi davno mnogi položili prava na njihove prirodne resurse kao što su to već uradili u Iraku i Libiji!

Cr

@ Petrovic Dusan
„Patriot jeste oborio veliki broj raketa Huta“
Koliko ako nije tajna?
Patriot je poznat po veoma niskoj stopi oborenih raketa. Tokom rata u Iraku, Bus se hvalio da je procenat unistenja irackih Scud-ova preko 97%, a kasnije su naucnici sa MIT-a i univerziteta iz Tel Aviva utvrdili da je to laz i da je procenat bio ispod 10%. Stanje se popravilo tokom kasnijih ratova i sukoba na Bliskom Istoku (Izrael zasluzan za to, jer je uradio modernizaciju i doveo sistem na zadovoljavajuci nivo), ali ne nesto drasticno. U Jemenu se sve vratilo na staro – oboreno je nekoliko raketa, ali su Huti uspjeli da u nekoliko navrata „zaobidju“ Patriot i izmedju ostalog pogode i aerodrom. Bilo je i slucajeva da Patriot pogodi sopstvene letilice (helikopter i bespilotnu).
Cini se da je Raytheon uzeo dobre pare a korisnici dobili glavobolju (korupcija?). Dovoljan pokazatelj americkog povjerenja u Patriota je i zakljucen ugovor o kupovini izraelskog sistema Iron Dome od strane SAD-a u januaru ove godine.

Ed

@Crnogorac
Patriot MIM-104A iz 1991.g. je ekvivalent S-300P, današnji Patriot PAC3 je ekvivalent S-400…
U zaljevskom ratu 1991 je bila prva upotreba i rezultat je bii ispod očekivanog, a Izraelci su otkrili da postoji greška u Zagrebu izračunu vremena odgovora pulsa između radara i da to uzrokuje grešku predviđanja kod pretjecanja cilja. Greška je bila veća sto je sustav bio više „on line“. Da bi riješili problem cijeli sustav je trebao biti re-startan redovno. Greška je otklonjena nedugo nakon zaljevskog rata.
Iron Dome nije sustav iste namjene kao i Patriot…

Ed

Auto fill na mobitelu…
*… postoji greška u izračunu..

Yr

@Peteović Dušan

Opet preko mere hvalite SAD a za tim zaista nema potrebe, samo diskvalifikujete stvarna dostignuća te države koja su uistinu impresiivna. Shutle je veliki neuspeh i to će vam svako u Americi potvrditi. Zbog mešanja Pentagona program je ispao potpuno nerentabilan. Proverite koliko je ljudi platilo glavom taj „veliki uspeh“ i koliko je letilica palo. Zbog rezanja budžeta letilica je ostala bez sistema evakuacije posade i desile su se dve katastrofalne nesreće. Nakon toga Shutle je penzionisan jer prosto nije rentabilan osim za nošenje jako velikih tovara a potrebe za tim su ograničene i pre svega jer je isuviše nepouzdan za transport ljudi. Roskosmos ne može posle 91. ni u snu da prati razvoj na zapadu ali ima znanje i iskustvo koje još samo NASA pored njih ima i to ne treba potcenjivati. Imali su Rusi i N2 i Buran i Energiju i to su izuzetno napredni i dobri programi, međutim raspad SSSR-a je stavio tačku na sve to i Roskosmos više nikad neće biti onaj stari ali i dalje, ponavljam i dalje jedini šalju ljude u svemir i imaju najsigurniji sistem za to koji je modernizovani Sojuz MS zato što jedini imaju znanje a ne zato što neko drugi eto kao baš neće. Oba USA programa za slanje ljudi u svemir kasne i to debelo. Posle poslednjeg fijaska sa eksplozijom Dragon kapsule izvesno je da će još neko vreme stari Sojuz biti jedini izbor čovečanstva ako hoće u svemir. Podsetimo se da je tako još od davne 2011.-e. Ni malo naivan fijasko NASA-e. Skoro 10 godina bez mogućnosti da šalje astronaute i još se oslanja ne na Buran ili neki noviji sovjetski program nego na najstariji i najprostiji Sojuz. Istinska sramota za tako veliku tehnološku i insustrijsku silu. Rezanje budžeta je ostavilo dubok trag na budućnost svemirskih istraživanja i ovo je jedna od mnogih posledica. Jedina nada su nam sada ljudi kao Musk i njihov entuzijazam. Samo da vidimo koliko će moći celu priču da komercijalizuje.
O vašem nepoznvanju podverzija i razvoja Mig-29 izlišno je i govoriti. Itekako postoje i Mig-29SMT i Mig-29UPG i Mig-29 M2 (Egipat ima 50 komada) i Mig-29K/KUB i svi su u aktivnoj upotrebi više od decenije. Govorimo o par stotina letilica. To što Bugarska i Srbija imaju isti avion koji su Kupili krajem osamdesetih ne znači da su i drugi tapkali u mestu. Proverite šta ti avioni imaju. Nisu modernizovani tako planski i na nivou na kom je to rađeno sa F-16 svakako ali su daleko od običnih kanti iz 70-ih. Ajde stvarno malo spustite loptu i probajte da dodate makar malo objektivnosti u svoje komentare. Imate znanje i određene informacije ali do te mere ostrašćeno veličate jednu a unižavate drugu stranu da se prosto diskreditujete bez potrebe. Postižete efekat poput one Milićke koja lobira za NATO posle čijeg govora čak i ako si se lomio oko toga da li je to možda ipak prava opcija za Srbiju, definitivno budeš protiv jer žena nema dodira sa realnošću i do te mere nešto veliča da ti postane odbojno. Efekat uličnog prodavca. Ako je mnogo agresivan i nerealno hvali proizvod, razuman kupac pobegne jer čim se neko toliko upire da objasni superiornost nečega onda osnovano posumljaš da li u to i sam veruje.
Pozdrav.

Cr

@ Ed
Slazem se sa Vama da Patriot iz 1991-ve nije isto sto i PAC3, ali problemi su ostali. Samo je Izrael uspio da ga dovede na zadovoljavajuci nivo i zabiljezi sa nim veliki procenat uspjesnosti pogodaka.
Ne bih bas poredio Patriot sa S-300 ili cak S-400. Amerikanci se nijesu proslavili sa zemaljskim PVO sistemima (nijesu ih previse ni proizveli – na pamet mi padaju jos samo THAAD, Hawk i Stinger). Cak koriste norveski NASAMS (iako su rakete americke). Jednostavno receno, mislim da je stvar u razlicitoj doktrini i percepciji odbrane vlastitog vazdusnog prostora. Amerikanci su se uglavnom usredsrijedili na proizvodnju aviona (i to veoma dobrih), a Rusi kombinuju, avijacija + PVO. Svako prema potrebama. Americi zemaljska PVO skoro da i ne treba – sa izuzetkom Perl Harbour-a ne mogu da se sjetim da je neko izvrsio napad na njenu teritoriju avijacijom. Na moru je pak potpuno drugacija situacija – Amerika je za potrebe odbrane svojih brodova proizvela sjajne PVO sisteme (RAM, RIm-161, SM-6…).
U pravu ste, Iron Dome i Patriot nijesu iste namjene, moja greska, izvinjavam se. Moja poenta je da samo da se Patriot nije proslavio.
Shvatio sam za Zagreb, desava se to. Zato sam ja klasicar u svemu – drzim se racunara kad komuniciram na portalima, sto je sigurno sigurno je )))
Svako dobro dragi prijatelju

De

Vrhunski avion ali preskup bas preskup!!!!

Odgovori
Al

Na stranu NATO tj. SAD, ovo je sustinski cena predugog cekanja, nista drugo. Isto kao i mi sto smo zavrsili sa, u buducnosti modernizovanim 29kama, na „kratak“ vremenski period, a sta posle ne znamo. Pa kad nas oderu po dzepu bice „kuku majko“. Tad ce dosta hladnoratovskih lovaca morati na zamenu, samim tim potraznja ce biti velika=cena velika.

Odgovori
П

Шта ћемо ако се бугари откаже са ланца и ударе 2025-е моћним Трамповим Фалконима на Ниш? Треба под хитно направити ракетни штит С-300 на нашим источним границама и дислоцирати дежурну пару у Ниш 24/7.

Odgovori
Ma

>> Шта ћемо ако се бугари откаже са ланца и ударе 2025-е моћним Трамповим Фалконима на Ниш?

Hehe, pa ti moderni falkoni kapiram ne mogu da se pomere s mesta bez da to neko dozvoli u nekom racunarskom centru u USA. Cenim da su kao i svi F-35, nezavisno da li su americki ili saveznicki, integrisani u airforce cloud…

Z

bratko Bugar se zrtvovao za juzni tok, ustvari turski.

Odgovori
Mi

Najzad pravi odgovor.

Br

Ovo sam i ja mislio neko vreme

Kr

Dobar posao. Nece se bugarska ekonomija raspasti zbog tih par aviona. Je preskup. Kad gledate da je Rafale ili f/a 18 block 3 jeftiniji. Smeta me sto se toliko forsira f16 i u Hrvatskoj. Ali sto sad, vrhunski avion, nema se što reći

Odgovori
Ed

Rafale i FA-18E/F nisu jeftiniji, nego znatno skuplji…
Pogledajte cijene Rafala za Indiju gdje je u paketu cijena po komadu bila 249 miliona USD, za Katar 303 miliona USD po komadu, a dodatni goli avioni bez obuke, djelova ili iceg drugog cijena je bila 106 miliona USD po komadu.
F-16 Block 70/72 ipak najvise nudi za cijenu od svih zapadnih aviona u klasi. Jedini jeftiniji je Gripen E, ali ne znatno pogotovo kad se uzme u obzir 12000 EFH.

Al

@Ed
F/A-18 da, no tu je pitanje koliki stvaran resurs ima mornaricka platforma kad se koristi sa klasicne poletno-slete, ali nije neka razlika kad se poredi sa Rafalom koji je ipak dvomotorni lovac. Ako uzmemo u obzir da je Bahrein, koji vec ima F-16, znaci i prilagodjenu infrastrukturu(sto je cesto i najskuplji deo), platio svoje F-16V, 1.12 milijarde, zatim jos 750 miliona za realno ne tako sirok paket naoruzanja. Dok je recimo Katar narucio sve od obicnih bombi do korstarecih raketa velikog dometa, meteore i sl. sto je razume se jako skupo. Zatim u cenu su uracunate stvari neposredno vezane za avion, poput obuke 30 pilota i 100 mehanicara, ali i totalno nevezane stvari poput obuke pripadnika obavestajne sluzbe i sta sve ne.
Egipat je takodje narucio opsezan paket naoruzanja, a u dil je na kraju usla i oprema za mornaricu valjda.
Ovo Bugarsko je stvarno jadno za tu cenu.
Gripen kao platforma je dosta skup u nabavci, pogotovo gledajuci njegove tehnicke kapacitete, jer sve kljucne komponente su uvozne, ali adut mu je zaista mala cena naleta, sto bi Bugarskoj verovatno i najvise odgovaralo, no dobro.
Sve u svemu, o ovome se trebalo misliti pre 15ak godina, sve bi glatko proslo. Zemlja je toliko u NATO-u, da nije uspela ni delic svoje LA da unificira sa njihovim standardima.

Ed

Za F/A-18 i nije pitanje koliki je resurs ako se ne koristi s nosaca aviona, buduci da ga koriste Spanjolska, Svicarska, Kanada, Australija, Kuvajt i Malezija…
Sadasnji F/A-18E/F imaju 7500EFH, novi Block III imaju 9000EFH, a stare A/B/C/D su imali do 6000EFH…
Da, o LA su sve ove drzave trebale misliti u pravo vrijeme, tj prije 15-20 godina… A sad ce platiti….

St

Ja cu ponovo napisati, po treci put na ovom portalu :). Uvesti Sumadiju u naoruzanje i jasno postaviti doktrinu, da ukoliko nas neko napadne ili omoguci prelaz kopnom, zrak, vodu za napad na nas, da cemo napasti i raketirati sve glavne ciljeve. U takvom slucaju mogu, da imaju oko nas i F35 i S57 i svemirske brodove i sve sta hocete, kad se Sumadija ugnezdi u Hrastovu sumu ili koju god, djama jim sve nema te aviacije koja ce to, da spreci! Jedino da bace atomsku bombu.

A sta se tice onih koji zagovaraju harac zelenasima, da su tako razmisljali nasi predci, ne bi mi ovde danas diskutovali a jos manje razgovarali u srpskom jeziku. Komsijama cestitam, medjutim to jim ne reseva stvari u PVO, a sta je najgore, nece imati novca za drugo. Rumuni na ustrb avtoputeva, ulazu u armiju ali ni to jih nece odbraniti od Rusa, nije valjda da se naoruzavaju zbog malih zelenih.

Odgovori
Ed

Treba napomenuti da za sad, od ex komunistickih balkanskih drzava , Bugarska ima naj jaci PVO. Ima prakticno sve sto ima u Srbija + S-300P + S200.
Naravno dok Rumuni ne dobiju nove Patriote…

Pa

@Strela
Samo za info, nekoliko decenija unazad Rumunija ke na „uštrb autoputeva“ gradila, i izgradila, veliku i kvalitetnu železničku mrežu.
Ne potcenjujte druge i precenjujte Srbiju. Svaka od zemalja u okruženju ima dugoročni cilj i grabi ka njemu, jedino kod nas uspevaju mitovi, legende i bajke, kafanska retorika u javnosti i besciljno lutanje zvaničnika od provizije do provizije.
Narod priviknut na mlaćenje prazne slame i u svemu dobije od zvaničnika temu „naš je najveći“ bez ikakve utemeljenosti u realnosti.

Al

@Pantelija
Sve tacno. ‘Ajmo malo na zemlju, BDP, kapital, porezi, devizni priliv, tehnologija, plate, pa to sve uporedimo sa susednim zemljama…..lako se kupe avioni kad se ima od cega

Ja

Jeftinije bi prošli sa gripenom.

Odgovori
Kr

Da, zato što su napalm i kazetne zabranjene. Iako i rusi i ameri žmire na ovaj drugi dio ženevske konvencije.

Odgovori
Pe

@Krunoslav Nisu zabranjene kasetne bombe, niti se to pitanje regulise“Zenevskom konvencijom“.
I Srbija nikad nije potpisala zabranu kasetnih bombi,kao i Amerika i Rusija.

su
Br

Poslati bilo sta jace od Galeba na Bugarsku je smesno, sta god imali…

Odgovori
ns

Kasetne bombe nisu zabranjene zenevskom konvencijom kao ni protivpesadiskse mine.

I za jede i druge postoje medjunarodne konvencije o zabrani ali ni jednu ni drugu nisu potpisale najvece sile USA, Ru, Kina, itd.

Srbija nije potpisala konvenciju o zabrani kasetne municije ali jesete o zabrani pp mina.

Odgovori
Al

Dablinska je ako se dobro secam za kasetne i da Srbija nije potpisnica. Trebali bi da imamo dosta toga u naoruzanju jos uvek

Pr

Iz nepristojne u kao malo manje nepristojnu ponudu.
Inače nemam ništa protiv F-16 mašine, još manje protiv Viper varijante ali sva sreća pa nam nije na stolu ovakva ponuda.
Sokolovići već počeli da kače hvalospeve…
F-16V je toliko moćna mašina da ne mora čak ni da poleti da bi dominirala u regionu. Dobro, mora se zeru vinuti u visinu zbog radara/ispaljivanja raketa.
Mogli bi braća Bugari (ako ih kupe) da ih okače na građevinske kranove (lepo teritorijalno raspoređene) da plaše region/potencijalne neprijatelje sa njima i time značajno uštede barem na gorivu (paleći i držeći ih samo na ler gasu da generator struje radi svoje a moćni radar i ono malo naoružanja bude u pripravnosti).
Šalim se, naravno (ko ima para da plati nek se i u Viper-u klati)!
Ovo mi liči na tinejdžersku logiku (kod dobrog dela Srba) kad od roditelja kamči lovu za patike… samo da su air max nike (sa bezdušnim đonom) makar koštalo pola tatine plate i nemao za užinu pola godine (a nema veze ni što je mama nezaposlena).
Efekat – nit si nešto prihvaćeniji u društvu, niti suprotni pol pada na dupe kad te vidi, a patike se slično troše koštale 3000 ili 15000 krvnije zrnaca.

Odgovori
Kr

A da pitamo kad će Reload Woolin da nabavi nešto ovako a ne modernizovane kante.

Odgovori
Go

U ovoj temi me samo zanimaju misljenja Falcona i Petrovic Dusana. Napred, momci! 😁

Odgovori
Pe

Po meni, sramote se u komentarima ovi koji nemaju informacije i isticu nepostojece uspehe ruske tehnologije…poslednji put ruski vojni avion srusio zapadni negde 1970-ih…

Al

@Petrovic Dusan
Ruski MiG-29 oborio izraelsku UAV tokom rata u Gruziji 2008…

Cr

@ Petrovic Dusan
„poslednji put ruski vojni avion srusio zapadni negde 1970-ih“…
Nece biti. Iracki Mig-25 je tokom rata u Iraku 1990-te srusio americki F-18.
Mig-25 je tokom Iracko-Iranskog rata srusio najmanje desetak aviona americke proizvodnje (uglavnom F-4 i F-5).

Pe

@Crnogorac Nije potvrdjena pobeda MiG-25 jer je delovala i Iracka PVO, a ovi F-4/ F-5 nigde ne ne navode kao vazdusne pobede MiG-29.
Cak i da je tacno, to me smesno naspram preko 100 pobeda F-15 i oko 80 F-16…

Cr

@ Petrovic Dusan
Vi volite Ameriku, ja volim Rusiju i stvari su tu jasne. Svako ima svoje preferencije i svoje favorite. Razlika izmedju Vas i mene je medjutim u tome, sto ja i pored velike ljubavi prema Rusiji ne zatvaram oci pred njihovim manama i neuspjesima. Bilo ih je i bice ih. Vi nikakvu manu ne nalazite u Americi, naprotiv. Njima se ne desavaju kvarovi aviona, ne bivaju sruseni, niko im ne moze nista… jer oni su americki.
Ali da predjem na stvar. F-18 je srusen od strane Mig-25 jos prve noci Zalivskog rata. Vasu tvrdnju da je oboren dejstvom irackog PVO-a je lansirala americka mornaricka avijacija kojoj je pilot srusenog F-18 aviona Majkl Skot Spajher pripadao. CIA je 2001-ve objavila izvjestaj kojim je demantovala navode mornarice, a kao uzrok pada aviona navodi se obaranje raketom R-40 od strane irackog aviona, najvjerovatnije Mig-25. Njegov kolega iz jedinice koji je letio na istoj misiji iste noci, potvrdio je navode CIA-e da je Mig srusio F-18 kojim je upravljao Majkl.
Nidje nijesam naveo da je Mig-29 ostvario pobjede nad avionima F-4 i F-5 tokom iracko-iranskog rata. Vjerovatno ste mislili na Mig-25 i pogrijesili u kucanju. Bilo kako bilo, evo nekoliko vazdusnih pobjeda Mig-25 u tom ratu – 19-og marta 1982-ge je tesko ostetio F-4 (nije se vratio u stroj), u aprilu 1985-te je oborio F-5, 21-og marta 1984-te je oborio F-4, 5-og juna 1985-te je oborio F-4, 10-og juna 1986-te oborio je F-4 u oktobru 1986-te oborio je F-4. Irak tvrdi da je bilo jos mnogo oborenih letilica, Iran to negira.
Sto se tice F-15 i F-16 i njihovih pobjeda, slazem se radi se o sjajnim avionima, pravim i istinskim legendama vazdusnog ratovanja. Problem je samo sto ih ja nidje nijesam pomenuo, zasto ste Vi to uradili? Pretpostavljam da biste poentirali u verbalnom duelu sa mnom. Demantovao sam Vasu tvrdnju za 70-te i Vi odmah tzv. as iz rukava – pobjede F-15 i F-16 da nekako izgladite gubitak. Zasto to radite? Zar je F-18 los avion ako ga je oborio Mig-25? Naprotiv. Mislim da su oba odlicni avioni. Opet se vracam na pocetak – ako mislim da su ruski avioni dobri, ne mislim da su americki losi. Takvo nesto bi mogla da misli samo neinformisana ili pristrasna osoba.
Svako Vam dobro gospodine

do

Novi F-16 Block 70/72 ima 12000 EFH. 8×12000=96000 EFH. Da lete i 200 sati godišnje po avionu to je 1600 EFH godišnje i tako su teoretski kupili sustav za narednih 60 godina. Koliko sati resursa imaju vaši migovi 29??? 700-1000 EFH, možda??? Svih 12 zajedno manje nego jedan novi f-16 b70 ????

Odgovori
Yr

I tako mogu da lete 60 godina sa 16 raketa u državi kojim istekne resurs dve godine nakon što ih izvadiš i okačiš ispod krila a dao si preko milijarde dolara. Genijalno! Kako se niko drugi nije setio da napravi ovako „jeftin“ i „efikasan“ sistem odbrane? Kakva sila!

Ai

Naravno! Jer se inace prostom matematikom izracunava koliko ce jedan borbeni avion biti u upotrebi. 2×2=4! Nista prostije!
Inace, sumnjam da ce Bugari imati godisnji nalet od 200h, bice to manje, tako da ocekujem da potraju i citavih 100 godina.

Tv

dovla
Utesi se, cinjanicno nisi jedini koji cita ovaj portal koji istinski veruje u tu besmislicu.

Pa

@ yrraf pa i migove tj. ruske rakete imaju rok trajanja,ili je ruska raketa neogranicenog trajanja???

Al

Trebalo bi 200 sati po pilotu ide, a ne avionu x 3 pilota na avion(mala flota). Samo to zaboravite. Nije resurs sve, treba to finansirati razume se

Ba

Vodite računa o resursima vaših Migova 21 (ako ih još ima). Za vas je to mnogo urgentnije nego raspitivanje o našim dvadesetdevetkama.

Ma

@Dovla iliti Vlado uz dužno poštovanje siguran sam da naše 29tke odnosno L 18 imaju dosta više sati resursa nego li migovi 21 bis HRZ i da su na dosta većem nivou pouzdanosti. SA druge strane ne možete porediti kupovinu novih aviona sa nabavkom polovnih aviona koji služe kao prelazno rešenje, a i to prelazno rešenje je poprilično dobro obzirom da ne košta puno, piloti mnogo više lete (tj.imaju mnogo više sati naleta) a stok rezervnih delova i naoružanja je ogroman. Vrhunski avioni ne znače mnogo, ako nema pilota koji su obučeni da lete na njima, a bugarski piloti će postići početni nivo operativnosti najranije tek od 2025.godine. Mislim da su Rumuni napravili mnogo bolji dil, kupovinom F 16-ica koji su negde na nivou blok 20,30, jer su ih dobili mnogo ranije, imaće mnogo više obučenih pilota nego Bugari, a i imaće više raspoloživih aviona pa uz sve to kad se doda finansijski aspekt, videće se ko je bolje prošao sa nabavkom LA. Pitajte pilote LA šta sve odlučuje u važdušnim duelima, pa ćete se začuditi koliko faktora utiče na pobedu u vazduhu, ne samo bolja mašina/tj bolji aviona, mnogooo toga utiče.

Vl

Da smo kupili nove Su 35 pa da ih neko poredi sa F 16v. Ovako Dušan, Falkon, RX i ostali mlate praznu slamu pokušavajući da povežu nepovezivo i osvoje tiulu za „najglupost 2019 godine“
Ali ipak, apsolutni vrh je izjava da 8 F16v, obara 60 Mig-ova 29. Ovo ni baron Minhauzen ne bi bolje smislio…

Ed

@Markus 1463
Rumunjski F-16AM/BM su na nivou block 50, jer to je i bio cilj MLU dorade…

Ka

“Koliko sati resursa imaju vaši migovi 29??? “

Jedan nas MiG-29 ima vise resursa nego celo vase ratno ‘zrakoplovstvo’, koja se sastoji od jednog i po MiG-21 xD

Pe

@dovla Samo nemojte dirati srpsku ljubav za MiG-29 Э (osiromasena izvozna verzija).
Iako je najveci uspeh ovog aviona let iznad Sarajeva, ciji snimak je cnn i bbc vesto upotrebila da ocrni Srbe tokom 1990-ih, mi prosto volimo ovaj avion.
Osim ruskih krntija,sad cemo dobiti i beloruske (oni su nesto svetliji,zbog onog“belo“u Belorusija,pa lete brze).
Ako znate jos nekog ko izbacuje stare stvari, ves masine i td – nase RV ce i to da uzme.Pod uslovom da nisu neprijateljske proizvodnje.

Al

@Petrovic Dusan
Da da, to je ljubav prema avionu, to nije zdrav razum i odgovorno korišćenje ograničenih sredstava koja ova država ima.
To je ta ljubav prema avionima koje već koristimo i znamo u šraf i možemo da dokupimo za ništa, i koja nas sprečava da nabavimo zapadne i finansiski osakatimo državu za 30 idućih ljeta.
To je ta ljubav prema avionu je ista kao ljubav dečaka prema Audi A6, a ćale može da mu kupi Yugo iz 86´.
To je ta ljubav koja koristi zdrav razum i logiku i ne troši na ne potrebne skupe igračke koje bi posle 2 godine igranja bile bačene na prostor ispred muzeja u Surčinu da svi vide šta smo to lepo pazarili.
Al dobro, izgleda da ovde ima ljudi koji nisu zaraženi tom „ljubaljvu“ i sve znaju ko pesmicu i mogu da donesu „razumnije“ odluke. Živela budućnost.

Pe

@Aleksa Radojičić U tome i jeste stvar – odgovorni roditelj ne bi dozvolio da mu se dete vozi u Yugo-45 jer ima mnogo manje sanse da prezivi nesrecu u toj krntiji.
Isto tako je kupovina zastarelih i otpisanih MiG-29 i zemljama koje su poznate po uzasnom odnosu ka tehnici (Rusija,Belorusija) cisto bacanje para i ne resava odbranu neba Srbije,iako se sigurno piloti raduju.
Bolje da su PVO kupili,ako vec nema para za normalne letelice.

Ge

@Petrovic Dusan

Za tebe je izgleda svaki iznuđeni potez „bacanje para“…

Ma

>> Ako znate jos nekog ko izbacuje stare stvari, ves masine i td – nase RV ce i to da uzme

One man’s trash is another man’s treasure

Sta je btw. sa onom famoznom 4++ nadogradnjom koju poglavnikovi ministri onomad najavljivase? Odgovor glasi verovatno ovako: „Ne brini ti nista ima ko ce o tome da misli!“ Jel’ tako? :-)

Al

@Petrović Dušan
Opet ste pokazali spremnost da iz mog komentara izvučete jednu jedinu rečenicu i obrnete joj značenje da bi odgovaralo vašoj priči…
Evo, odgovorni roditelj bi se prvo potrudio da ustanovi dali je dete dovoljno zrelo za automobil i za šta mu treba, a ne prašili praznu slamu da je Yugo 45 „nebezbedan“ za gradsku vožnju od kuće do posla ili prodavnice, a ne za divljanje po autoputu. I onda bi mu rekao, evo ti od mene da preživiš nekoliko godina, pa sam skupi za novi. Jednostavno rešenje i svi su srećni.
Kupovina zastarelih i otpisanih MiG-29 nije bacanja para, jer Srbija nema ozbiljnu nameru da uđe u rat sa bilo kim i ove avione već koristi. Srbiji je potreban avion za nadzor vazdušnog prostora (a to isto odbrana zemlje, ako to ne znate ili svesno ignorišete) i održavanje „naleta do boljih dana“, a ne želi da ugasi lovački avijaciju, a nije ni u mogućnosti da uzme nešto drugo. U celoj ovoj priči, bar po meni, jedino mesto za kritiku je činjenica da su gospoda u vlasti i vojsci imali 10 godina da pokrenu celu priču i setili su se u 10 do 12 da nešto urade.

@Mayer
Jedino što znam iz priče sa nekoliko lica koji imaju veze da modernizacija treba da se desi, al kad i šta ne znam. Zanimljivo je i da postoji odluka da će se vratiti u budućnosti obavezno služenje vojnog roka po priči, ali opet ne znam nikakve detalje.

Mi

Pre tačno godinu dana (skoro u dan) Slovačka je izabrala 14 F-16V Blok70/72 za sličnu cenu..( Cena i detalji tog ugovora su malo konfuzni)

Sa obzirom da obe zemlje prelaze sa Mig-29A na najmodrrnije F-16V varijante, mislim da će paralela razvoja dogadjaja i cene biti interesantne za praćenje.

Bilo bi super kad bi Tangosix napravio analizu i poredjenje Slovačkog i Bugarskog ugovora sa novijim informacijama ako su dostupne.

Hvala,
Pozdrav

Odgovori
Pe

Ali slovaci imaju znacajno obimniju kupovinu. Cak 6 aviona vise.

Pa

Dobro obavesteni krugovi o omiljenom..

Odgovori
Sr

U paketu dobijaju 16 AIM-120 i 24 AIM-9? Pa oni u startu nece imati dovoljno raketa da opreme svih 8 aviona a ne jos da imaju neku rezervu.
Ako budu isli na neke NATO manevre pa moraju malo i da gadjaju, ima da kace opran ves pilota umesto raketa kad krenu u air policing :-)

Odgovori
Pe

Pa i nije im neki bog zna uspjesan ugovor. Vise lici na placanje politickog reketa. Pustite turski tok, a mi cemo kupiti oruzje od vas… sve je jasno. Bez obzira na sva unaprijedjenja taj avion ne vrijedi toliko… pa ko moze nabavio bi puk S-400 za manje pare. Bugari su NATO a nisu bitni kao turci, pa ne smiju ni pomisliti tako nesto.

Odgovori
Gu

Greska i to skupa greska Bugara.
Bolje da su za te pare kupili Mig-35 koji jede za dorucak taj F-16.Avion ima radar Pxasotron Zuk-AE koji AESA,uocava cilj 3 metra kvadratna na 250km,opremljen svim mogocim sistemima zastite od ometanja od,elektronskog do radarskog…Mogli su da dobiju puno bolji avion i sto je bitno vise aviona,hrpu svih mogucih raketa,motora i ostale opreme.A i preobuka bi isla puno brze i bila bi jeftinija.Nadam se da nasi nece napraviti tako katastrofalnu gresku kada dodje vrijeme da se uzima nov avion.

Odgovori
mi

sve si lijepo rekao ali si nešto zaboravio, kao članicaEU-a ne može nabavljati vojnu opremu iz Rusije jer je vojna oprema pod sankcijama , samo može remont več nabavljenih sredstava, kupovina novih ne

Gu

Mike

Ma sta rece…a Turskoj vec isporucen dio S400,isporuka u toku.

Vl

Gus
Turska nije članica EU, sedi jedan.

mi

Gus koliko ja znam turska nije članica EU-a, nisam rekao članice NATO-a nego EU-a

Gu

Mike V

Evo Grcka.

mi

Šta sa Grčkom kad je nešto novo nabavila od Rusije nakon uvođenja sankcija?

Gu

Mike V

Imaju S300pmu1,Tor..Ako pozele,nabavice,nisu svi Bugari i Poljaci dupelisci,evo Njemacka lupila gedoru Amerima za Sjeverni tok,Turci takodje sa S400..Ameri pjene ali dzabe,ovi tjeraju po svome..

Pe

@Gus zaboravljate da sada,2019, MiG-35 nema nista od toga, jer jos nijedan nije uveden u operativnu upotrebu ni u jednoj vojsci sveta.
Da li je to sve tako-ne zna se.Postoji samo demonstrativni prototip za Putina, koji moze da ima i aparat za espresso ako treba.
Za razliku od toga, F-16 je dokazan avion,napravljen i ogromnim brojevima,sa odlicnom istorijom sluzbe u pravim borbenim okolnostima, i velikim brojem vazdusnih pobeda.
Zbog toga su Bugari izabrali ovaj avion.Da je skup-jeste…ali,mogli su polovne,nece.

AL

@Petrovic DUsan
Sacekacemo jos malo da prodje tender u Indiji. Za sad je Mig-35 u igri jer su ispostovali sve uslove(aesa radar, potpuni tot, garancije za flotu itd.). F-16V je takodje prvo u izvozu prodat, a SAD se mozda odluce kasnije, isto kao i sa advanced eagle projektom(Saudijska Arabija). Sve u svemu videcemo, obecava dosta, no to ne mora nista da znaci.

mi

Gus a kad su to nabavili, koje godine malo provjeri

Pe

@AL-41F1 Slazem se da dobro zvuci, ali je sve na papiru.
miG-35 nema mnogo ekonomskog smisla, jer kvalitetni MiG-35 kosta isto kao SU-30 koji je isproban,i proizvodnja,prodaja,i postprodajna usluga odavno razradjena.
Da bi druge zemlje kupile, cekaju da Rusija uvede u borbenu upotrebu,pa da vida rezultate..zbog ovoga ne verujem u taj projekat.

De

Petrovic Dusan, u Indiji je moguc MiG-35 zato sto oni ga smatraju kao srednjim avionom. A u Indiji su vojne kupovine vise o politickim bodovima i korupcije. Zato imaju toliko propalih programa i ne same sto se tice kupovine ili razvoj aviona i helikoptera.

Za Indiju se kaze:

„What is worse than losing a military aircraft competition in India? Winning one“

Zato Indijsko RV polagano propada sto se tice brojeva. Pogledaj samo idiotizam s kupovinom Rafal ili skoro 40 godina Tejas program gdje jos nemaju 1 citavu eskadrilu aviona a same Tejas Mk I nije jos ni na level MiG-21Bison (to je MkIA koji ce doci nakon 2020-e) .

Onda problemi sa HAL Dhruv, modernizacijom Jaguar i MiG-27 (oba dvije kasne – MiG-27 sada ide u penziju), problem sa programima da se kupi novi transporter da zamijeni HS748, muke sa kupovine Bae Hawk, problem sa razvojem HJT-36 I HAL HHT-40 trenaznim avionima itd.

Ili propast mornaricke helikopterske flote. Njima treba preko 100 morarickih protiv podmornickih helikoptera vec mnogo, mnogo godina. Imaju oko 14 (Ka-28 a Sea King se vice ne koristi u toj ulozi). Sad ce naruciti 24 MH-60R nakon sto je plan za kupovinu 123 helikoptera propalo.

Indija je zato losi primjer za bilo kakve pojmove sto se tice sta je bolji system.

Na

nehumano skupo a po oruziju samo air-police uloga, kada dokupe jos 6 i potrebno oruzije ima ih kosta 3 mili-jarde i jos poprilicno preko toga,

mada mislim da je svrha prodaje F-16 uz granicu sa RF mnogo kompleksnija, nego prosto prodaja aviona, da sam u krivu leteli bi susedi na Gripenima,

Odgovori
Ed

Ako dokupe jos 6 komada i jos naoruzanja, kostat ce ih ukupno isto kao i Slovacku tj. oko 1.8 milijardi USD

Br

@Tedy
Is it official or just talks for now?

Te

@Brad
It’s an Europen Armament Agency 2016 project and there are technical talks with the Ro side right now. It will take a little longer maybe, but this seems to be the choice. A batallion of 54 Leo2A7+.
The talks have been confirmed publicly by the minister of defence.

Te

@Brad
It was a news about 173 Puma IFV,
https://www.shephardmedia.com/news/landwarfareintl/romania-looks-buy-puma-ifv-agilis-project-alternat/
It seems to be conected with the Leo2.
Same trend in Hungary.

Kl

Čini se da je Rumunjska bolje prošla sa F 16 MLU po 40 milijuna, izgleda i da bi FA 50 po 40 milijuna bilo bolje rješenje za Hrvatsku iako taj zasad ne može koristiti Amram-e. Za air policing bi bio dobar, a za drugo i ne treba. Uložiti u neki suvremeni pzo sistem bi bilo bolje

Jedna Bugarska koja je fiskalno slaba, i sa budžetom manjim od slabe Hrvatske da iskešira 1,2 mlrd za 8 komada F 16 je puno previše. Iskreno me čudi kako je to prošlo u njihovoj javnosti, ove u Hrvatskoj bi skalpirali.

De

Kley Rumunski F-16 su skoro 40 godina stari (prozivedeni izmedu 1983 I 1984).

http://www.f-16.net/aircraft-database/F-16/serials-and-inventory/airforce/FAR/

Oni su sada ustedili neki novac ali ce morati trositi jos vise novca da zamijene F-16AM/BM u bliskoj buducnosti. Oni su kupili mozda 15 godina upotrebe dok Bugari kupuju 40!

Yu

Ovo je odlična vest za Srbiju! Nadam se da će se i Hrvatska odlučiti za F-16V. Uz Bugarske i Rumunske taman bi mogao Moma da postane sertifikovani regionalni remontni centar za ovaj tip vazduhoplova. Iskustva sa F-16 iz prve ruke već imamo, know-how imamo, para fala Bogu sada ima dovoljno da se u tako nešto investira, sada je potrebno samo tu saradnju uobličiti na najvišem nivou. I skromni paketi naoružanja nam idu na ruku, velika prilika za našu namensku industriju da se skromno naoružanje F-16V oplemeni domaćim paketom vođenih ubs vazduh-zemlja.

Odgovori
Vl

A risofili u Srbiji na aparatima. Nije dobra nabavka 8 novih aviona sa kompletnom opremom i rezervnim delovima ali zato su ruske krntije pravo rešenje. Prosto vređate inteligenciju, pa par tih F16 odjednom obara kompletno srpsko lovačko RV! Toliko o vašoj dobroj nameri, sopstvenu zemlju izdajete pravdajući malverzacije srpskih generala i političara. Da je kralj Petar živ sve bi vas postreljao.

Odgovori
Tv

Da nam je vise takvih kraljeva ne bi postojali ni kao drzava ni kao narod. I ta zvaka o par f16 je losa…pa i sa silom awacsa 99 su ispucavali salve amraama na svaku 29. Sa beskonacnim resursom I prepunim magacinima rezervnih delova bugarsko rv sigurno nije. I opet poredjenje polovnih aviona sa novim…budemo videli nikad.

Pe

Masta moze svasta…slazem se!
Nabavka novih jese dobra, ali ne i placanje politickog reketa.

Al

@Vlada
Znači, moje ili nečije drugo opredeljenje znači da ja ili neko drugi ne sme da uputi komentar ili kritiku, kritiku da je ovo čist reket i najočajniji ugovor za nabavku bilo kakvog borbenog sistema u duže vreme? Drugo, ja ne znam od kad je 16 raketa i 1 rezervni motor za 8 aviona nabavka kompletne opreme i dovoljne količine rezervnih delova? I treće, mi govorimo o Bugarima koji se nisu baš proslavili u nabavci i upotrebi zapadnog naoružanja? Niko ne spori da su ovo vrhunski avioni, ali ako Bugari ne promene ništa u odnosu prema vojsci i pogoto vazduhoplovstvu, pa neće im ni 1,5 avion leteti posle 2 godine, a neće ni imati pilota, a dodatnih osam i još ubojnih sredstava mogu da sanjaju.

Cr

Aleksa,

Tvoje drugo opredeljenje znači da će Vlada da ti zapreti streljanjem i da će takva pretnja opušteno da stoji na ovom portalu. Zov NATO je jači od svake ljudkosti, jbga.

Yo

Ne bih da ulazim u to čiji su avioni bolji, čak ni kada je MiG-29 u pitanju – koga nije naobarao samo onaj ko nije probao – niti mi je prihvatljiva podela na ruso i €-nato talibane, ali ne bih voleo da su eventualna odugovlačenja sa razvijanjem i uključivanjem sopstvenih sredstava u vojsku povezana sa (špijunskim) klanovima koji imaju zadatak da prave biznis tuđoj industriji…
Na Aljasci i u Sibiru ima sasvim dovoljno mesta za takve, iako trenutno izgleda drugačije…

Pe

@Vlada Slazem se.Nazalost, veliak je neiformisanost komentatora na ovom portalu.
iako F-16 i F-16 imaju zabelezene desetine pa i stotinu vazdusnih pobeda – Suhoji i MiG su bolji iako nemaju ni jednu pobedu i u svakom sukobu su sruseni.
Iako je Amerika jedina poslala i vratila vise puta ljude na Mesec,i jedina poslala satelite (5) van suncanog sistema – Rusi imaju bolje rakete.
Iako je VJ desetkovana,svaki nas borbeni sistem unistavan,osim ako nije duboko zakopan, NATO naneo teske ljudske i materijalne zrtve i oduzeo teritoriju-Vj je herojski pobedila NATO.
Iako Amerika proizovid Appel,Dell,HP itd – Rusija ima bolju elektroniku.
Iako je Amerika odavno uvela u upotrebu F-22, kao i F-35, a Rusija nema nijedan jedini avion 5 generacije, niti ce uskoro imati – Rusija ima bolju tehnologiju.
Mitomanija je opasna, jer dovodi do pogresnih odluka.
Jedino pozdravljam nabavku Airbuss helikoptera kao i ovih francuskih raketa Mistral.Dosta sa skupljanjem ruskih beskorisnih olupina..

Vl

Bugari znaju zašto kupuju američke avione bez obzira na cenu, time kupuju nešto što Srbija na žalost nikada neće razumeti a zove se politička i ekonomska naklonost. Ovim transferom bugari su obezbedili miran i ravnomeran razvoj u narednih 20-30 godina. Na kraju krajeva Bugarska je takvim potezima i postala zapad.
A ovi likovi što tvrde da je bugarska vojska u rasulu, bolje da pogledaju našu a oficirsko lizanje guzice političarima i privatnicima neću ni da komentarišem, to se sada zove karijerno napredovanje! E Petre Petre jedan si bio i največi ostao.

Al

@Vlada
To svi kontaju, ali ovo nije pravi način da se kupi politička i ekonomska zaštita. Lakše je bilo da su ponudili vazduhoplovnu bazu Amerima za stalno…
Opet grešiš, ako se Bugari dozovu pameti i počnu da ulažu u RV kako to treba, onda će ovaj program uzeti još 3-4 miliona od Bugara, a ako se ne opamete ovi avioni će završiti na livadi, a Bugari će plaćati Grcima zaštitu vazdušnog prostora.
Ako ne veruješ, možeš pogledati reportažu Tango Sixa sa aeromintinga u Bugarskoj pre koji dan, kada im je letelo sve što je u „stanju“ da leti. Njihovo RV je u stanju kao naše pre nekoliko godina.
A šta za vremena Petra nisu bili oficiri koji su se ulizivali i karijerno napredovali? Koliko znam još se Stepa žalio na takve pojave u vojsci…

Ba

O ovoj temi sam rekao sve što sam mislio prije mjesec i nešto dana, vezano za tekst koji je pokrivao ovu informaciju.

Nego, želim da pitam poštovane komentatore za dvije stvari koje se primjetno zaobilaze u medijima ovih dana. Prva, zna li neko od ljudi iz HR nešto detaljnije o Zubakovoj ponudi za Miraže 2000-C (verzija ponude sa navodno garantovanih 2000 sati naleta po letjelici)? Da li je to zaista potpuno neozbiljna inicijativa jednog mešetara kako se to želi prikazati ili je tu ipak ima nešto (koliko mi je poznato on je nabavio nekih pedesetak letjelica svojevremeno i dovezao segmente sistema S-300 na Jarun)?

Druga, zna li neko nešto detaljnije o informaciji kako Srbija plaća ležarinu za odavno kompletirane i modernizovane T-72 i ostalu opremu jer navodno Rumunija ne dozvoljava prolaz donirane opreme Dunavom zbog proceduralnih pitanja. Navodno već više od dva mjeseca? Ova poslednja informacija me je prilično zatekla, da li je istinita?

Odgovori
Gu

Banja Luka

Ne mogu da vjerujem.Pa neka potrpaju te tenkove i BRDM-ove u Iljusina i cao,kao sto su Migove dopremili..

De

9 of tih Mirage 2000 su vec prodati Francusdkoj kompaniji za Agresore. 1 je u Brazilskom museum. Ostalo jos 2 sto Zubakov more prodati HR!

Be

Citaj amo.
Borbena komponenta HRZ je proslost, povjest.
Ne postoji vise.
Samo, jos toga nisu svijesni.

ID

Informacija o T72 je od Lazanskog, koji je mnogo puta lupetao koješta.
Ostaje sumnja u verodostojnost.

Te

@Banja Luka
Never heard of such a thing in Ro media.
As far as I remember, same was said about the Migs.

Gu

Beduin

Ja sam bezbroj puta to napisao…skoknite do Rusa i isceprkajte neke Migove-29 sa remontom i modernizacijom,nauruzanjem,rezervnim dijelovima,za smjesne pare u odnosu na ono sto vam nudi i neda Zapad i mirni ste 15-20 godina.Sasvim dovoljno vremena da skupite ozbiljniju lovu za nove avione.
U medjuvremenu piloti srecni i zadovoljni,politicari trljaju ruke,raji poraste ego do nesludjenih visina…ma svi sretni i zadovoljni.Ali jbg…vi imate kompleks od Rusa,cak toliki da ste spremni i ugasiti lovacku avijaciju.Bezveze…

Ba

@Tedy

Me neither. This is the article:

https://informer.rs/vesti/politika/447013/lazanski-otkriva-rumuni-sprecavaju-transport-ruskih-tenkova-srbiju-tako-naredio-nato

But the author repeated the same thing on TV two days ago. The story is extremely specific. It is or incredibly malicious fake news- bull that should be reported and sanctioned as such, or…it’s true? I don’t know. How could it be true? This is legal, peace time, state to state weapons import trough legal channels. How can NATO dictate to Romania something like this? Romania is free nation. This Lazanski fellow is in fact in position to know this kind of stuff. Very strange Teddy.

Te

@Banja Luka
Is it another source for this news, except this one?
I looked again in Ro media and found nothing. In Ro everything appears in media. There is nothing it could be hidden.
No diplomatic protest, or official position, nothing at all.
I do not know what to say, maybe we’ll find out more in a couple of days.
The article is, still, a little bit simplistic in it’s approach and I’ve felt it a bit aggresive, but, maybe, I’m over sensitive.
The things could have been nuanced futher, I guess.

Te

The author of the linked text seems to forget some “minor and insignificant details“. For example. In 1941, Ro was not entirely a free country and if the Reich decided to use one of our airports, nobody could stop it. Ro did not participate in the yugoslav campaign in 1941. Other yogoslavian neighbours did.
We were not the only ones to open our air space. Everybody else around us did that. Neither Russia did nothing to stop NATO’s air campaign. And, the fact is, in Kosovo, you did not win the image and media war.
He said something about some arms smuggling on Danube. I do not know, but I do remember how much support was in Ro for the serbian people, moral and not only. Food, fuel. Maybe you know better.
It appears, in that article, that, thru history, Ro, as a state, based on it’s free will, was aggressive towards Serbia, as a state, which, simply, is not true.

Pr

@ Tedy, Banja Luka

The ,,Informer“ is the worst newspaper in Serbia.
(They just look to the newspaper but they are not. )
It would be better to call them ,,Disinformer“.

powered by G-translate, apologize for mistakes ; )

ID

@ Banja Luka
Ekstra link iz Informera, pa izvrnuo sam se od smeha.
https://informer.rs/vesti/politika/447013/lazanski-otkriva-rumuni-sprecavaju-transport-ruskih-tenkova-srbiju-tako-naredio-nato
Kakav relevantan izvor?!?!? Lele!
Piše li u nastavku da ćemo dejstvovati Teslinim tanim oružjem, ako ne dozvole Rumuni prolaz.
Informer je većinom lažne vest, za neupućene. I psihopatsko ispiranje mozga.

Ba

@ID

Tačno za „Informer“. Takođe, vjest je tačna. Još nema saglasnosti za prolaz vojne opreme. Taj upitni autor kojeg jedni kude, a drugi hvale je isto to ponovio u „Politici“ za koju radi, a i na par televizija, a osim toga to ti je novi ambasador u Ruskoj Federaciji. O tome bi trebalo razmisliti prije nego što se potpuno „izvrneš“. On bi o tome svakako trebalo da zna vrlo specifično sve detalje jer to već spada u portfolio njegovih službenih dužnosti, da ne govorim što bi laganje o ovakvim stvarima moglo biti smatrano „diplomatskim incidentom“ već sada, iako nije je od imenovanja prošlo veoma malo vremena.

Da pojasnim svima- mišljenja sam da će oprema na kraju doći- ali potpuno nepotrebno i nelegalno zatezanje oko izdavanja mišljenja tranzitne zemlje o najavljenom vojnom transportu, nešto što se upravo sada događa (za neupućene). Zašto je potrebno da te neko natjera da dostaviš opremu na 10 puta skuplji način? Nije mi poznato, a ni smješno.

Evo ti isti tekst iz još par izvora, ako će ti biti prihvatljivije:

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:806041-MIROSLAV-LAZANSKI-Rumunija-sprecava-isporuku-tenkova-Srbiji

https://www.srbijadanas.com/vesti/naoruzanje/nato-ne-da-da-ruski-tenkovi-stignu-u-srbiju-lazanski-otkrio-koja-susedna-drzava-koci-posao-decenije-2019-07-13

https://www.cafe.ba/sta-to-radi-rumunija-neprijateljsko-delovanje-prema-srbiji

Te

Banja Luka,
Same source, same news.

An

Mislim da ovakve kupovine (Bugarska i Slovačka) pokazuju da na nivou EU PESCO mora da proradi da male zemlje treba da se udružuju kada je nabavka skupog naoružanja u pitanju. Bugarska plaća oko 150 miliona dolara po komadu za 8 aviona a Slovačka je za 14 platila oko 130 miliona dolara po komadu. Očigledno je da postoje fiksni troškovi koji opadaju što se više aviona naručuje (što je i logično), naročito kada se neki potpuno nov i ,,stran“ tip uvodi prvi put u naoružanje (nijedna ni druga zemlja ranije nisu imale američke višenamenske lovce u upotrebi).

Poređenja radi Poljsku je F-16 izašao oko 73 miliona dolara po avionu. No to je bilo 2003., i to je bio F-16C/D, i nabavka od 48 komada. Dakle unapređenje modela, inflacija od tada, manje serije…i tako dođosmo do ovih 130-150 miliona.

Zemlje koje razvijaju i proizvode avione su odavno shvatile da moraju udružiti snage (primeri Jaguara, Tornada, Eurofajtera, F-35, itd.), čak je i Francuska to prihvatila i Rafalovog naslednika će razvijati u saradnji sa Nemačkom i drugima.

Sledeći logični korak je da manje zemlje koje su i onako saveznici (NATO + EU) i koje treba i onako da imaju visok nivo interoperabilnosti združeno raspisuju tendere za ovako skupe nabavke. Zamislimo da su zajednički tender za lovačke avione raspisale Bugarska, Slovačka, Rumunija i Hrvatska. Verovatno bi dobili povoljniju ponudu jer bi se odjedanput nabavljalo 50ak aviona. Možda do 60, jer bi onda svaka zemlja mogla da priušti još po koji primerak.

Tu bi onda mogle da se ustvare i značajne uštede kada je u pitanju servisiranje i remont. Npr. Rumunija bi mogla da bude centar za ozbiljnije servisiranje i remont F-16, Bugarska za neke helikoptere koje bi zajedno nabavljali, itd.

Odgovori
An

16 amraam-a na 8 aviona je suludo. Barem 40.

Pa

Da, rumunija sa tradicijom odrzavanja aviona kod izraela…ako pak, kao I hrvatsko rz, kupe cijeli sustav a ne samo aparate, mogli bi deo svojih aparata da sami si servisiraju.

Al

@Andrija
Lepo rečeno.

Ma

>> 16 amraam-a na 8 aviona je suludo. Barem 40.

Pa dobro, ali realno, koliko cesto se, cak i na vezbama, ispaljuje takva vrsta rakete? U airpolicing-u? Nikada. Kad je neko kod nas lansirao raketu koja kosta milion ili vise dolara? Bugarska se ne sprema za rat. Sve i da imaju 1000 amram-a, prvi put kad ispale jednu na neki avion, a to moze da bude samo ruski, oni su u problemu. Na stranu to sto su Bugari veliki rusofili i taj scenario je prilicno nerealan.

Ma

@Andrija

>> Tu bi onda mogle da se ustvare i značajne uštede kada je u pitanju servisiranje i remont.

Ocigledno te stvari ne funkcionisu na taj nacin. recimo u EU se pre vodila neka (polu)diskusija o konsolidaciji nuklearnih kapaciteta odvracanja Francuske i UK. U fazonu, ne treba nam dupla partola podmornica, moglo bi da se ustedi ako bi se Fancuzi i Englezi „menjali“. Takodje je bila ideja da se Nemacka ukljuci u Francuski nuklearni program, bar finansijski, jer realno, svaki hipoteticki atomski napad na Francusku je i napad na Nemacku i bar jos drzave Benelux-a. Takodje nista od toga. Realno bi bilo da neke drzave u okviru NATO-a imaju zajednicko lovacko vazduhoplovstvo gde to moze. Sta ce Slovackoj, Ceskoj i Madjarskoj odvojena lovacka avijacija? Ili zasto Hrvatska ne bi mogla da delom plati i posalje 10 mladih pilota u recimo Italiju da tamo lete i partoliraju iznad Hrvatske na italijanskim avionima dok Hrvati ne nabave sopstvene vazduhoplove. Nista od toga sto zvuci logicno izgleda nije izvodljivo…

Br

E ovo vam je upravo potvrda price da ono, nema se para ne prolazi, a to se lako ekonomski dokazuje. Bugarska ima procenjen rast bdpa od oko 3.5% sa deficitom koji je sada skocio sa 0.5% na 2%, ali ce bugarski javni dug biti atraktivniji za ulaganje sada nego 2018 jer ce udeo dug/bdp pasti. Sad dal su se te pare mogle uloziti drugde rekao bih da, srpski budzet za kapitalne izdatke (mahom infrastruktura) izdvaja 4.3% bdpa 2019 a bugari 2018 samo 2.4%. Prosek EU koja vec ima izgradjenu infrastrukturu je negde oko bugarskog proseka. Tako da je upitno kolko je ova nabava pametna stvar. Za ocekivanje mi je da ce i druge drzave regiona odjednom povecati izdvajanja sad. Napomena: idu na rebalans budzeta gde ce podici deficit ove godine sa 0.5 na 2% i digli su omanji kredit (150 miliona) sto znaci da ce avioni biti isplaceni ove godine. Sobzirom da placaju odmah, nabavka je preskupa

Odgovori
Ba

Čitam jutros da je hrvatska vlada podržala sporazum da Mađarska u slučaju potrebe vrši nadzor vazdušnog prostora Hrvatske. Istina, vest dolazi od neimenovanih izvora. Ako je tačna, onda može biti vrlo indikativna u pogledu sudbine borbene komponente HRZ. U tom slučaju, verovatno nema nema ni Miraža 2000 C, ni F16 niti ičega drugog.

Odgovori
Ba

Ovo je trebalo da bude @Banja Luka

Be

Nisu neimenovani izvori vec objava vlade RH.

Kad tome jos dodas prezentaciju Texana, naoruzana verzija, u Zemuniku…..sve je jasno.

Sapunica zvana VBA u Hrvatskoj je zavrsena.
Ne ishodom kojem su se mnogi nasali, ali ishodom kojeg sam od dana 1 najavljivao.

ox

@Bane Da. Napokon je potpisana suradnja sa Mađarskom i ne samo što se tiče zračnoga prostora. Zapravo je tužno što to već godinama prije nije napravljeno od kada je Hrvatska ušla u NATO. Napokon nešto naši političari rade.

Be

Da da, rade……sve sta rade, rade krivo.

Yo

Jedini zapadni avion o kojem bih ja razmišljao na bugarskom mestu je – Rafal – šta košta da košta, drugi ispadnu skuplji…
Nezavisno od nagruvane cene za Vipere kao da su u pitanju F-35, Rafal je jedini zapadni avion koji se na manevrima uspešno nosi sa USA ponosom F-22 koji je isključen iz izvoza…
Sefte što u kooperaciji kreću i u projektovanje aviona 5. i 6. generacije.
Kada smo mi u pitanju – nama su zapadni aparati još uvek nedostupni – pa nam ostaje da ih nabavljamo od Rusa (svaka čast „Made in PRC“) ili da nešto sami pravimo – ili oba…

Odgovori
Iv

I onda je Srbija „lider u regionu“? Ispada da je Srbija na dnu u regionu. Bugari ce sa ovim f-16 imati bolje RV od Srbije. Madzarska ima bolje i modernije avione od Srbije. O Rumunjskoj da ne govorimo. Velesila. Jos kad HR kupi F-16…

Citajuci vecina komentara je cista ljubomora. „Sta ce Bugarima moderni avioni“? A sta ce Srbiji kante koje ima? „Odakle Bugarima pare“? Cuj pitanja i brige za jadne Bugare i njihovu ekonomiju. „Katastrofalan potez Bugarske“. Trebaju se i dalje oslanjati na onih 15 MIG-29 sto imaju i kupovati jos takvih? Jer to je dokazano bolja tehnika u odnosu na F-16?

Na kraju ce Srbija biti ta kojoj ce vazdusni prostor cuvati Bugarska ili Rumunjska. Bolje da Srbija ulozi pare u bolnice, auto puteve, vrtice, staracke domove i ekonomiju. A ne da bude ko mali Mujo. Ako imaju Bugari i Rumunji, mora i Srbija. Plata najmanja ne u regionu, nego u citavoj Evropi. Ljudi nemaju kruha da jedu, a neki sanjaju utrku u naoruzanju i takmicenje sa Rum, Bug, Madz… Srbija je dno dana sto se ekonomije tice.

Odgovori
С

Иване , промашио си фудбал. ово није Информер нити неки жути хрватски часопис него озбиљан портал. Е сад што на њега долазе и поједини читаоци истих и мисле да имају шта паметно да кажу , то је друга ствар.
Што се тиче Бугара мислим да није љубомора него чиста реална анализа. Те си коментаре ако си хтео могао овде прочитати и кад је у питању набавка авиона за Србију.
Ја скромно мислим да смо набавили оно што смо могли да платимо, а да се не чешемо превише по џепу. Што се тиче наше економије ја садашњим политичарима могу да замерим толико тога да би ми требало пар страна текста. Али АВ је за разлику од оних пре њега схватио једну ствар; а то је да се не живи од мега маркета, него од индустрије…какве такве. О ссадашњем министру одбране не бих, али жалосно је рећи да су претходни били још гори.

Iv

Srbija ima male plate to je tacno,losi smo I to je tacno,al su Hrvatska,severna Makedonija,Cg,Bosna jos gori od nas.Srbija jedina od svih SFRJ zemalja ima kakav takav PVO i kakvo takvo Rv I Kov.Da mi Slovenija drzi predavanje o standardu I plati pa ajde ali Hrvatska,zemlja koja je pri dnu EU I iz koju Hrvati masovno napustaju nece da moze.Citam malopre da vam je I turizam spao na niske grane kao I u Cg,40posto manje nego prosle godine.Etomi smo losi ali I viste jos losji kao celi ex Yu sem Slovenije

Vi

@Ivan Uzice Hrvatska ima bolje plate osetno od Srbije, Crna Gora isto vise plate, a cak I Bosna nas je pretekla.

Iv

Obozavam komentare da citam na tangosix.Hehe ovi sto hvale f16,ispade da je to najbolji avion na svetu.Ajmo malo cinjenice,jednomotorac, u odnosu na f15,f18,f 35,f22,rafal,eurofighter,Su30,su 35 to jeste sve nove avione zaostaje.Naravno svi ovi avioni su dvomotorci,sem F 35.Znaci Bugari su uzeli trenutno najlosi nov avion na trzistu,u rangu nesrecnog gripena.
Ne kazem da je los al protiv moderne pvo nista mu nevredi dobar radar I ovi amramovi.Videli smo u Bosni I kod nas 99te kad ih je Sovejetska pvo iz 60tih skidala.Od svih tipova USA aviona mislim da je najvise f16tica oboreno.Drugo sve ozbiljne armije izbacuju polako f16 I uzimaju f35.Uzimanje lovca na samom zalasku karijere ma koliko bio moderan za ove pare je cist promasaj,mada je svima nama ovde jasno da su se Bugari tu najmanje pitali.Mogli su I Rafal da uzmu jednu eskadrilu ili Eurofighter ako nece Rusko.

Odgovori
Pe

@Ivan Uzice Svaki avion moze biti srusen.Pitanje je samo koji efekat postize.
Da ne pominjemo uspehe F-16 u drugim zemljama,hajde samo RS i SRJ.
F-16 je u borbenim dejstvima naneo nenadoknadivu stetu vojsci RS, zatim i VJ, te ih prinudio na povlacenje i ostavljanje teritorije Hrvatima Bosancima,Albancima.Ukupno po jedan srusen avion spada u prihvatljive gubitke,evo zasto:
Uporedite broj borbenih letova F-16 nad Bosnom i Srbijom (ima na wikipedii),pa kolicinu unistenih ciljeva,izbacenih bombi i srusenih aviona od strane F-16.
Zatim na digitronu podelite taj broj sa brojem srusenih aviona, i dobicete cifru efikasnosti pvo RS i SRJ.

De

Najlosiji avion tu je Eurofighter. Jako skup za odrzavanaje a nije ozbiljno moderniziran za misiju zrak-zemlja (puno se prica a urealnosti to je i dalje „air superiority fighter“ sa nekim osnovnim zrak-zemlja sposobnostima).

F-16 nudi puno bolje sposobnosti sa puno vise integriranim sistemima i oruzjem a tu se racuna I elektronsko ratovanje I izvidanje.

ox

Bravo za Bugarsku. Inteligentna kupnja. Novo je novo. Hrvatska isto tako mora platiti malo više, ali za nove avione. A ne kao Srbija gdje već za deset godina mora mijenjati svoje MIG29. Svake godine se zaradi 20 milijardi u samo tri ljetna mjeseca, a kao ne može se izdvojiti malo više novaca. Gluposti. Što prije doći na 2% proračuna za vojsku, prema NATO „standardu“, i neće biti problema.

Odgovori
Be

Ti si, naravno, svjestan gorke cinjenice kako Hrvatska nece zadrzati nadzvucnu komponentu niti ce nabaviti VBA?

Polazna tocka 1.
Potpisan dogovor s ugarima oko nadzira zracnog prostora

Prolazna tocka 2.
Prezentacija AT-6 Wolverine u Zemuniku

Zakljucak izvedi sam.

Pa

Lepo receno, „se zaradi“.
I ove godine, 100k apartmana vise ali 40 posto manji promet nego prosle godine. Zarade vlasnici hotela ili ko je vec pokupovao jadransku obalu za male pare.
Lepa kuknjava, porediti vasu partizansku eskadrilu ma sa bilo kime I sa cuvenih dva posto. A Uljanik tuzno zvrji pust..

Sr

Што се тиче српских часописа тог формата могу да ти препоручим Информер Правду Курир,……
Они имају велике слике и велике наслове и мало текста.
Њихови читаоци углавном гледају слике, неки прочитају и наслове, а мали број оно мало текста што имају.

Iv

Pavle
Vidim da nikada nisi bio na hrvatskom Jadranu, nego si procitao nekakve gluposti. Nitko nije „pokupovao“ jadransku obalu u HR kako ti kazes. Mozda se to odnosi na CG. Hr nije Spanjolska ili turska Antalija pa da su nagradjeni hoteli na svakom koraku. U HR ima jako malo hotela. Vecinom jesu vlasnici stranci, a dobrim dijelom radnici su iz Srbije u tim hotelima. Ne samo hotelima, nego i po trgovinama, kaficima, restoranima i klubovima. Nece Hrvati da rade za te pare. A vasima je to izgleda dobra zarada pa ih je iz godine u godinu sve vise. Netko te dobro prevario da je HR obala „prodana za male pare“.

Be

A ni tebi, Ivane, nije poznat nacin funkcioniranja privrednih subjekata.
Isti je djava ko je vlasnik, ja ili Hans ili Ammar.
To i to poduzece je registrirano u Hrvatskoj i kao takavo je porezni obveznik.
Tocka.
Nema dalje

Pa

Ivan
Kajmak kupe stranci.
Jeste, elitni turizam u Porecu, skupljem od Rovinja I Pule drze koje tvrtke?
Porez I zarade, jeli srpskim radnicima, se isplacuju. Sve preko zna se kome ide.
Rado se iz Hrvatske ide u Irsku ili gde vec, samo ne u IT Industriju.
Nema veze komentar sa tematikom, ovde dolazite da lecite komplekse, ovaj put pod plastom madjarskog rv.
Vidim necete da radite za male pare kod sebe….mogli ste nesto podici svoje..

ox

@Beduin Koje gluposti. Hrvatska ima ratno zrakoplovstvo i pilote od kada postoji avion, tj. od prvoga svjetskoga rata, u sklopu austrougarske. Ne brini se ti o Hrvatskoj što se tiče borbenih aviona, novi nisu nikakvam problem. Stvarno bi bilo sramotno da Hrvatska koje je tri puta bogatija od Srbije nije u stanju kupiti borbene avione. Nego, bolje vam je da već sada počnete planirati što kupiti 2030 kada vam istjeću resursi za MIG29, da se opet ne ponovi mutni posao ispod stola kao sa tim migovima 29.

ox

novci*

ox

@Beduin Da. Napokon je potpisana suradnja sa Mađarskom i ne samo što se tiče zračnoga prostora. Da ne ulazimo u detalje pošto je ovo portal o avijaciji. Zapravo je tužno što to već godinama prije nije napravljeno od strane Hrvatske sa saveznčkim NATO snagama. Isto bi trebalo potpisati sa svim saveznicima na Balkanu. Crnom Gorom, Albanijom, Kosovom, Makedonijom, itd, jer iovako svaki dan dobivamo satelitske snimke Balkana, kao i zračni promet na cjelokupnom prostoru Balkana. Suradnja sa saveznicima nije ništa loše, zapravo je jako dobro.

De

Buducnost Hrvatske LBA je zaista mracna. Amerikanci kazu da nema polovnih F-16 od njih. A Hrvati ne zele potrositi vise od $500-$600 milijuna za nove avione (sijetimo se da je Izraeslki posao bio „vrijedan“ $500 milliona). Ne znam koliko vladazeli potrositi na ovaj novi natjecaj.

Mislim da je jedina spas Hrvatskoj LBA bivsi Grcki F-16C/D Block 30 (proizvedeni 1988-89). Samo je pitanje u kakvom su stanju ovi avioni I da li je ekonomski isplatljivo da se moderniziraju.

Be

Oxo, citaj me dobro sada, nista od zamjene MiGusa nekim drugim VBA.
LA u zemlji hrvata je ugasena trajno.

Samo, neki poput tebe, nikako pogledati istini u oci.
Stvarno bi volio da grijesim, no…..vrijeme ce pokazati.

Be

Pavle, ne brigaj ti za komplexe.
Oni su poprilicno vise izrazeni u kolektivu nego u pojedinca.
Neosporna cinjenica je kako je kokektiv kao koncept proslo zavrseno vrijeme.

Profit, ili kako ti kazes kajmak, njega ce uvijek ubirati alfa pojedinac.
I tu alfa jedinku bas briga za „vas“ ili „nas“.

Pojasnit cu ti.
Kune jedene, mimo poreznih obveza, nisam spreman niti voljan izdvojiti za tzv kokektiv (narod/drzava…..ista stvar).

I kad vec pricas o necemu o cemu pojma nemas, bar se s osnovnim postavkama upoznaj.

No, vratimo se mi tematici.
Bugari su dobro odabrali, pitanje je hoce li sebe dovesti u dovoljno dobar red kako bi sve to i koristili na pravilan nacin.

Da li je F16 bolji od MiGa29?
Ovisi koje su ti potrebe.

I da dadem konacno odgovor na vjecito pitanje, ciji su bolji?
Nema odgovora na to pitanje.
Da bi se dobio konacni odgovor na to pitanje, onda jedni i drugi bi trebali napraviti stroj po istim specifikacijama.
Tek usporedbom takva stroja mozemo dobiti odgovor ciji je bolji….a mozda cak ni tad.

Pa

„kad vec pricas o necemu o cemu pojma nemas, bar se s osnovnim postavkama upoznaj.“

onako usput…
o cemu bulaznis?
podatak o nepopunjenosti a I o prosirenosti turisticke ponude u hrvatskoj je opste poznat. vas ili nas, pa nije niciji od ta dva, onoga ciji su luksuzni hoteli. a on sigurno nece izdvojiti tricavih par stotina miliona dolara radi vekovne tradicije ratnog zrakoplovstva….o tome je zaradi se…

Br

Defetisticki komentar ne podrzan cinjenicama. Ko ce nama da cuva VAP kad imamo svojih 14 lovaca. A plate su nam vece od svih na modernom regionu zapadnom balkana sem CG, vece i od ruskih, ukrajinskih moldavskih i beloruskih. Srbija u infrastrutkuru drzave bilo da se radi o putevima, bolnicama ulaze vise od EU proseka i od bugarske koja razvijenu infrastrukturu bas i nema. Srbija da sutra kupi naoruzanje od 1.2 milijarde evra udeo javnog duga u bdpu nece porasti jer bdp brze raste. Sem toga ko meri vojsku samo lovcima? Bugari nista od vojske nisu menjali, leti im po koji super puma, jedan-dva Mi-17, Su-25 nikako da remontuju da ne pricamo da im kov pociva na T-72. Plus nasi glavni neprijatelji ce biti najverovatnije amerikanci i albanci zato se ide na nabavu Mi-35M, H-145M, Mi-17V-5, PVO sastave, modernizaciju Orla, sa francuzima se potpisuju memorandumi od opnoelektronskim sistemima za oklopna vozila i tenkove, petoletka potpisuje saradnju za navigacione sisteme za artiljeriju, vec rade displeje i takticke rada po francuskoj licenci u teleoptiku, sprema se nabavka PVO sistema, oprema se policija intenzivno za slucaj sukoba niskog inteziteta.

Podaci o javnim investicijama u EU su ovde. Srbija je 2018 imala realizaciju od 3.8% bdpa a 2019 4.3%
https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/teina210/default/table?lang=en

Odgovori
Yr

Dobro, defetizam je loš ali ni zatvaranje očiju i prevelik optimizam nisu rešenje. Dovoljno je napraviti prostu matematiku. Da bi dostigli ekonomski nivo proseka EU (znači nivo jedne Slovenije recimo) za 10 godina, BDP mora konstantno da raste 5,5 -6% godišnje. Mi imamo jedva 2-2,5%. Dakle daleko ispod dovoljnog nivoa. Ovakvim tempom živećemo kao Slovenci za 40 godina. Ne znam za vas, ali meni se ne čeka toliko. Pustite priče i lažna obećanja političara, ovo o čemu pričam je bukvalno čista matematika i možete proveriti u prostoj Excel tabeli. Kad vidim godišnji rast od 6% 3-4 godine zaredom onda ću priznati da ima napredka, ovo sada je tavorenje. Plate su daleko ispod nivoa koji bi se mogao nazvati makar i pristojnim i još rastu uglavnom tako što država ionako slaboj industriji uzme porez pa poveća plate u javnom sektoru. Priznajem poboljšanje tek kad privatni sektor ojača i plata bude veća nego u javnom. Sve ostalo su samo političke mahinacije.
Od stranih investicija sve se uglavnom svodi na puku šrafciger industriju i to uz teške subvencije a narod radi za 300-350 evra u tim fabrikama. Od takvih investicija razvoja nema. Imaš armiju ljudi koji rade a plate su im takve da su realno socijalni slučajevi. Daleko je to od pametne i promišljene razvojne politike.
Investicija države ima, ali je opet sve to traljavo, mnogo se novca ukrade a kvalitet tih novih puteva i rokovi gradnje su katastrofalni. Ne radi se najbitnija stvar (ono što ne rade ni Bugari pa su zato rupa i posle 10 godina u EU) a to su reforme pravosuđa i jake institucije. Samo to bi usmerilo taj višak kapitala u pravom smeru, ovako i što zaradimo i uložimo u infrastrukturu pola ode u privatne i stranačke džepove. Po pitanju vojske stvari su se istina malo pomerile sa mrtve tačke, ali tek se krenulo, sačekajmo ipak još malo da se vide efekti pa ćemo onda da otvaramo šampanjac.

Br

imas moj odgovor dole, cisto da ne spamam prepunjenu vest istim zidovima teksta

Ze

F-16 Bl.70 sam po sebi jeste izuzetno solidan avion, medjutim uopste nisam optimista sto se tice svakodnevne eksploatacije. Vrlo je moguce da se u praksi ponovi Bugarska avantura sa MiG-25RBT kada su se potrebe svakodnevne upotrebe sa jedne strane i finansije, sredstva i motivi sa druge slomile na avionu. Na kraju krajeva zemlje sa daleko visom kulturom trosenja javnih sredstava od balkanske ne mogu da obezbede svakodnevno funkcionisanje visenamenske avijacije (pomenuo neko austriju?). Gradjani Srbije su u proteklih meseci imali priliku da vide i slikaju grupe od po 6+ MiG-ova 29 u vazduhu u isto vreme. Gradjani nekih drugih zemalja iz susedstva nisu imale čast da kod sebe vide analogan prizor. Naravno tekući povoljan razvoj u vazduhoplovstvu može biti bilo kad prekinut mahinacijama autokolonijalnih elita ali vidim da ima komentatora koji naprosto ne umeju da uživaju u trenutku, i našim avionima iznalaze mane i gde ih ima i gde ih nema.

Komentatorima koji znanje crpe sa naučno obrazovnih programa dostupnim na kablovskoj televiziji mogu da poručim da MiG-29 ima vazdušne pobede i da je odnos 9.12B i F-16A takav da su korisnici F-16A (Pakistan) 1999 tokom kargilskog rata zaključili da je besmisleno suprotstavljati se avijacijom vazdušnoj prevlasti koje su MiG-29 obezbedili iznad Himalajskog bojišta što je uspeh koji nijedan savremeni lovac nije do danas uspeo da ponovi. Umesto toga su 12. juna poslali ministra spoljnih poslova Sartaja Aziza u Nju Delhi da moli za zaustavljanje vazdušnih udara što je događaj takođe bez presedana u savremenim sukobima. Tek sa krajem serijske proizvodnje MiG-29 i nikad dovršenim razvojem sa jedne strane i integracije novog radara i AIM-120 raketa na F-16C je F-16 stekao sposobnost da se nosi sa lovcima koji imaju koherentan radar koji radi na doplerovom principu. Pre toga je iživljavanje na MiG-21 i MiG-23MF bio maksimum koji je F-16 mogao da postigne u borbi za vazdušnu prevlast.

Odgovori
An

Mislim da kada su vazdušne pobede u pitanju misli na činjenicu da MiG-29 nikada nije srušio vojni avion zapadne proizvodnje.

Prva upisana ,,pobeda“ je bila kada je kubanski MiG-29UB oborio dva civilna, nenaoružana Cesna Skajmastera koja su pripadala desničarskoj organaziciji kubanske emigracije u SAD.

Zatim dolaze prve prave pobede u ratu, a to su izveštaju da su eritrejske 29ke 1999. dva etiopijska MiGa-21, 3 MiGa-23, i jedan Su-25.

2008. je ruski MiG-29 srušio gruzijsku bespilotnu letelicu, a Ukrajina tvrdi da je 2014. ruska 29ka oborila ukrajinski Su-25 (što Rusija negira).

S druge strane, ima mnogo više slučajeva gde su 29ke obarane od strane zapadnih aviona, kao što znamo i iznad našeg neba.

Ma

>> zemlje sa daleko visom kulturom trosenja javnih sredstava od balkanske ne mogu da obezbede svakodnevno funkcionisanje visenamenske avijacije (pomenuo neko austriju?).

Austrija ne moze da obezbedi svakodnevno funkcionisanje visenamenske avijacije? Drzava koja npr. trenutno gradi 3-4 tunela ukupne duzine nekih 100 km?

Am

Dokazan u borbi, ajde da pogledamo realno:

F-14, poobarao sve u ratu Iraka i Irana. Uglavnom Migove 20 i nešto i Miraže F1. Sve u svemu IV generacija protiv III – besmisleno poredjenje

F-15, pobede ostvario uglavnom u Zalivskom ratu, opet nesretni Irak, opet isti protivnici. I u rukama Izraela protiv Libana 1982.

F-16, ponovo isti rat protiv Libana.

Sve u svemu, zapadni avioni IV generacije bez problema obaraju sovjetske avione III generacije, gle čuda.

Da je MigSu-2927 bio u rukama Izraelaca, a F4 u rukama Libanaca, da li mislite da bi rezultat bio brisanje ruske tehnike?

Borbe aviona IV generacije protiv IV generacije su praktično izostale.
Su-27 je pobedio Mig-29, očekivano, a naše neispravne 29-ke su bile neispravne.

д

Mayer
Austrijska vojska uskoro neće biti u stanju ispunjavati svoje zadatke zbog dramatičnog stanja uslijed nedostatka novca, upozorava načelnik Generalštaba Robert Brieger.

To upozorenje uslijedilo je nakon što je ranije predsjednik Austrije Alexander Van der Bellen u internoj analizi ukazao da vojska nije više u stanju ispunjavati svoje Ustavom naložene zadatke.

Brieger je istakao da postoji ogromna razlika između ustavnih zadataka, stanja u budžetu i realne situacije vojske, prenosi Tanjug.

„Vojska se u posljednja dva desetljeća dramatično udaljila od sposobnosti da samostalno brani zemlju. Uskoro neće moći obavljati vojne zadatke na osnovu zastarjelosti gotovo svih sistema naoružanja“, navodi se u dokumentu.

Traže do četiri milijarde eura
Stalne štednje dovele su do sigurnosnih rupa, ističe se dalje i dodaje da je vojska prvi put od osnivanja pred prekretnicom može li još obavljati svoj osnovni zadatak oružane sile u Austriji.

Generalštab zahtijeva povećanje budžeta za vojsku s aktuelnih 2,2 milijarde eura na najmanje 3,3 milijarde eura do 2022, a zatim na najmanje jedan posto bruto domaćeg proizvoda, odnosno više od četiri milijarde eura, kako bi se pokrilo „ono najpotrebnije“.

Za sveobuhvatnu odbranu potrebno je dva posto BDP-a za vojsku, ukazuje vojni vrh.

Ako se budžet vojsci ne poveća, onda će oružane snage ubuduće samo pružati „usluge asistencije“ u slučaju nepogoda, navodi Brieger.

Bez investicija za šest godina u svim segmentima vojske dogodit će se gubitak sposobnosti djelovanja, i u odbrani zračnog prostora i kad je riječ o opremi.

‘Ušteda’ 41 posto aviona
Generalštab ukazuje da je u proteklih 15 godina vojska značajno oslabljena.

Podsjeća se da je od 2004. „ušteđeno“ 41 posto aviona, 62 posto teškog naoružanja, 61 posto oklopnih vozila, 56 posto kamiona i 49 posto putničkih vozila.

Što se osoblja tiče, ono je smanjeno za 16 posto, a mobilna snaga za čak 50 posto, te je godišnji kontingent regruta umanjen za 47 posto.

Dramatično je stanje i u vezi s infrastrukturom jer je za 65 posto objekata potrebna veća rekonstrukcija, u 25 posto slučajeva manji radovi, a samo je deset posto zdanja u novijem stanju.

Тренутно имају више авиона него пилота.

Ma

@Dane

Ja sam to kukanje slusao u Austriji 15 godina. I americki generali bi hteli vise para! Naravno da se tamo vojsci ne daju narocita sredstva niti to moze stanovnistvu da se proda kao razuman izdatak. Jasno je da bi Austrija morala da daje vise za vojsku i da udje u NATO jer profitira od danasnje sigurnosne arhitekture koja kosta (realno USA placaju 70% troskova). To je cisto stvar politicke odluke a ne nesposobnosti. Austrijanci su bez kasnjenja i probijanja rokova za milijardu evra napravili novu zeleznicku stanicu u Vienni sve sa 15 km tunela, infrastrukturom i jednim novim gradskim kvartom. U Nemackoj kad vidis njene infrastrukturne projekte to je nemoguca misija. Sta je njima renovirati 50 kasarni? U nekom hipotetickom slucaju nuzde jednostavno bi bilo veci deo budzeta, koji je inace desetostruk u odnosu na recimo srpski, preusmeriti na vojsku. Austriju ne moze niko da okupira. Ko ce to da uradi? Slovenija? Madjarska? Austrija se ne brani avionima i tenkovima nego ekonomijom, kulturom i znanjem/preduzetnistvom njenih stanovnika. Da li znas zasto Veneciju niko stotinama godina nije napao? Grad nikada nije imao zidine. Pored jake flote grad je, kad mu pridje s mora, u srednjem veku izgledao tako velicanstveno i nestvarno da se niko ne bi usudio da bilo sta pokusa. E tako ti je i sa Austrijom…

Br

Srednjorocni rast bdpa kod nas je 3.9% po MMF iz aprila ove godine. Uracunaj i to sto srbija gubi 0.5% populacije svake godine stagnantnu populaciju sto dodaje na nas rast 0.5% po stanvniku. Tako da nije tako lose, stim da po mojim proracunima takav rast kakav je u srbiji i hrvatskoj sad je dovoljan da ih stignemo za 25 godina. Sto nije lose sobzirom da je ekonomski razvoj posledica decenija razvoja. Navedite mi bogate zemlje pre 70 godina? Otprilike su iste kao i danas. Promena ima ali su izuzeci ili su relativne. Ne znam o kojoj kako si dosao do podatka sa rastom drzavnog sektora kad znamo da su rashodi za plate u 11% bdpa na 9.4% gde ce i ostati narednih godina a da su pritom izdaci za kapitalne investicije porasle sa 2% na 4.3%. Procitaj samo kvartalni monitor iz 2013 ili 2011 pa vidi kako je to izgledalo sa sve mnogo manjim rastom, mnogo vecim deficitom budzeta, vecim deficitom tekuceg racuna koji nije bio pokriven stranim investicijama, kao i inflacijom, a privredni rast je bio podrzan depresijacijom dinara koja je posebi dobra stvar koja dolazi iz loseg (deficita nepokrivenog investicijama) Drzavna potrosnja je dostizala 45% 2012 sto je na nivou razvijene evrope a sada je 41% sa tendencijom pada na 38.5% 2022. O kojim subvencijama pricas kad su izdaci za njih nek oko 14.7 milijardi dinara sto je oko 140 miliona dolara i od toga dobar deo ide na fiat i air serbiu a ne proizvodne kompanije koje dolaze. Pogledaj budzet srbije za 2019, izlistane su sve kompanije, mada nemamo prikaz svake kompanije po naosob. Idalje privuceno je preko 4 milijarde investicija na drzavnu pomoc od 100 miliona dolara to i nije neko ulaganje, pritom imaj u vidu da su to vecinom greenfield proizvodne investicije, neke su cak i domace kao bekament ili bankom problem je samo sto domaci kapital ne otvara greenfield proizvodne investicije da bi te subvencije i dobio. To mozes videti u budzetu srbije za 2019 godinu strana 105. Licna potrosnja previse zastupljena u strukturi sto znaci da su nam plate vece nego sto ih realno zasluzujemo. Bugari sa gdp per capita 30% vecim imaju slicne plate npr. Za jacinu institucija i korupciju jesi upravu ali je idalje na nivou boljem nego 2005 ili 2010. WGI indikatori koje fiskalni savet smatra relevantnim izvorom podataka o kretanju korupcije i vladavine prava pokazuje indeks od -0.19 2017 u vezi sa vladavinom prava i -0.37 u istoj kategoriji 2010, indeks korupcije je nesto gori -0.37 vs -0.31 2010. Net rezultat je pozitivan iako prakticno beznacajan pokazuje da lazi o cvetanju korupcije i urusavanja institucija jednostavno nisu istinite.

Odgovori
Iv

Brad

Za 25 godina bi Srbija stigla Hrvatsku, ali da Hrvatska stoji na mjestu. A posto je to nemoguce, Srbija nikada nece stici HR sto se ekonomije tice. Jedino da se pronadje nafta negdje u Sumadiji.

Srbija ce biti na nivou gdje je sada HR za nekih 20-30 godina. A mozda ni tada.

Do godine mislim da vam „mrske Švabe“ otvaraju granice da slobodno se tamo mozete zaposliti. Dakle slijedi vam stampedo nevidjenih razmjera. 1/2 milijuna ce se iseliti iz Srbije u narednih 5-6 godina.

Br

Zapravo ne, projektovao sam rast hrvatskog bdpa na 2.8 a srpskog na 3.9% trebali bi stici hrvatsku za 30 godina. A realno nikad nismo bili na nivou hrvatske sem, bili smo na 20% pred ratova. Iseljivanje pogoduje rastu gdpa per capita

Pa

Ivan
Pa nece se iseljavati jer mogu iz Srbije da rade za evropske plate. To je cinjenica i vec drugu godinu i trend. svaki posao koji ne moze bitti remote pa hajde, lekari, ugostitelji. Bolji it strucnjak uzme 3 do 4 tricavih tisuca jura u Srbiji.
Srbija za 25 godina mozda stigne hrvatsku privredu po pitanju nepopunjenosti turistickih kapaciteta.

Ma

>> Net rezultat je pozitivan iako prakticno beznacajan pokazuje da lazi o cvetanju korupcije i urusavanja institucija jednostavno nisu istinite.

Svako s kim sam ja pricao tvrdi suprotno. „Urusavanja institucija“ po tebi nema samo sto je uveden defakto predsednicki sistem u kome jedan covek odlucuje o svemu i orkestrira najprljavije kampanje protiv politickih oponenata i civilnog drustva koristeci ulicarski jezik i besmislene kvalifikacije. Pola vlade nije zavrsilo fakultet negu se hvale lazim diplomama nekih skorojevickih „univerziteta“. Posto si ti ocigledno pametan covek i tako si lepo analizirao budzet cudi me da ti to ne upada u oci. Kako bi bilo da se ustanove postena pravila igre i recimo omniprezentan jezik ulice u drustvenom diskursu zameni onom civilizovanim varijantom kojom su se sporazumevali nasi ocevi i dedovi? Hvala.

Br

@Mayer
Ne vidim razliku u nacinu prisupanja dijalogu jedne i druge strane i time se ne zamaram. Parlamentarni rezim jos postoji, on institucionalno nije urusen. Brnabicka idalje ima funkciju jacu od Vucica i prema efektivima koje moze primeniti. Drugo je sto tu moc ne koristi iz logicnih razloga

Ze

@Mayer, iz decembra 2018, pismen si covek, umeces da procitas:

VIENNA (Reuters) – Austria will not decide whether to scrap its fleet of Eurofighter jets until a parliamentary inquiry into their purchase wraps up and there is clarity over a judicial dispute related to the deal, the country’s leader said on Wednesday.

Chancellor Sebastian Kurz’s comments suggest it will be months or longer before the government reaches a decision that it had said it would announce this year.

Newspaper Die Presse reported last week the coalition government was split over whether to get rid of the jets, with Kurz’s conservatives favoring keeping them and the far-right Freedom Party, which controls the Defense Ministry, taking the opposite view. The dispute is delaying a decision, it added.

“It is important to reach a decision when you are able to,” Kurz told a news conference after a weekly cabinet meeting, when asked about a possible delay.

Austria is locked in a legal battle with planemaker Airbus and the Eurofighter consortium, which also includes BAE Systems and Italy’s Leonardo.

Vienna accuses them of fraud and wilful deception in connection with its $2 billion Eurofighter order in 2003. They deny Austria’s allegations.

“We need clarity on whether anyone has done anything wrong, on whether partners currently being worked with have done anything wrong and when there is clarity on this then we will be able to reach further decisions,” Kurz said, referring to the legal dispute and an ongoing parliamentary inquiry.

________________________

Not only are the twin-engine, supersonic warplanes unnecessary in light of Vienna’s defense needs—they’re also too expensive for the government’s modest military budget.

The 15 Typhoons rarely fly. And when they do, they carry only a tiny fraction of the weaponry that other Typhoon operators—the U.K., Germany, Spain, Italy and Saudi Arabia—routinely hang on the high-tech fighters.

And in stark contrast to other countries—which usually employ twice as many pilots as they have fighters, thus ensuring there’s always someone available to fly a particular plane into battle—the Austrian air force’s payroll is sufficient for just 11 front-line Typhoon pilots and one trainee.

In other words, Austria has way more high-end air-combat capability than it can afford to actually make useful. Taken together, Vienna’s air-power investment produces almost embarrassingly modest results.

The Typhoons take off so rarely that, at current usage rates, the airframes could last for centuries with adequate upkeep. Unlike, say, U.S. Navy F/A-18s, which fly so often that the Americans worry about them wearing out after just 20 years of use.

And when Austria’s fighters do launch—to patrol over some high-profile meeting or to escort a wayward airliner—they often carry only a single, short-range air-to-air missile

Odgovori
Al

@Zeka Peka
E, ovo je potencijalna budućnost bugarskih F-16, pod uslovom da Bugari ne promene nešto u njihovom odnosu prema vazduhoplovstvu.

Ma

Ti si pametan covek takodje, ako procitas tekst videces da se ne radi o nesposobnosti Austrije da odrzava jednu i po eskadrilu EF nego se radi o veoma dubioznom poslu, ne mogu da te zamaram detaljima ali temu sam pratio u austrijskim medijima od pocetka. Takodje postoji odredjen sudski spor koji je u toku i koji otezava citavu stvar. Kao sto sam napisao kolegi gore, Austrija jednostavno nece da daje pare na vojsku i vecina stanovnistva je odabrala da ne placa vojsku koliko god dugo to moze tako da ide. Istorijski Austrija je uvek placala druge da za nju ratuju, nekada su Poljaci priskakali u pomoc caru Zap. Rimskog Carstva u Vienni, a nekada Srbi i Hrvati krajisnici branili granice na Uni, Savi i Dunavu. U jednom trenutku ce ih pritisnuti veorvatno Ameri a do tada videcemo… Tipicno austrijaska politika. Austrija nema prirodne neprijatelje, bas kao neki medved u gustoj sumi…

ID

Cijena prava sitnica.
Ameri su poručili 24 F18 Superhorneta za 2 milijarde.
Jeste da Ameri imaju svu infrastrukturu i obučeno ljudstvo ali i kada se to odbije, dobija se najmanje 2 Superhorneta na jedan F16V Block 70!!
Baš su preterali.
Pozicija siledžije, je pozicija siledžije.

Odgovori
Te

Vetoed. No F-16. This is something.

Odgovori
Te

As strange at it seems, this prove that is quite hard to implement a new and expensive fighter in a not so large and not so rich country. Frankly, I didn’t expect that.

Odgovori
Te

At least for now. But, maybe, after new debates, the deal will be made.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Miloš77 na: Balkanska Bezbednosna Mreža: Grčki mediji prenose da se Srbija navodno interesuje za grčke Miraže 2000

Jaoo, nisam verovao da ce se naci veci F-16 fan od Falcona, i to jos meni srecnom da da lekciju o savrsenom proizvodu. 😕. Ko da je AI ispisao promo za F-16 :-) "...To je istovremeno i prvi avion na svetu u kome je integrisana AI te moze da izvodi borbene zadatke bez ljudske posade."…

25. Jun 2024.Pogledaj

Pavlović Dušan na: Balkanska Bezbednosna Mreža: Grčki mediji prenose da se Srbija navodno interesuje za grčke Miraže 2000

Grčki Mirage 2000-5 su MkII verzije sa radarima RDY-2, a kasnije su i nadogradjeni na verziju MkIII. Prvi Mirage 2000 su sa radarima RDY

24. Jun 2024.Pogledaj

Mislav na: Balkanska Bezbednosna Mreža: Grčki mediji prenose da se Srbija navodno interesuje za grčke Miraže 2000

A mjerio si brzinu reakcije Rafala i MiG 29 pa to iznosis kao cinjenicu? I kakve veze ima dvimotorac u odnosu na jednomotorac i brzinu uzlijetanja. Opet mjerio si?

24. Jun 2024.Pogledaj

Petrovic Dusan na: [RAT U UKRAJINI] Poteškoće u obuci ukrajinskih pilota na borbenim avionima F-16

@Branko Inace, najvecu bombu koja se zove GBU-57A/B Massive Ordnance Penetrator (MOP) ima US Airforce, nosi je B-2, tacna je u cm2, ima 14000 kg, probija bunkere na dubini (ne zna se tacno) preko 50m.

24. Jun 2024.Pogledaj

Meteor na: Ima li civilna raketna PVO smisla: Koliko su efikasne protivgradne rakete?

Pocetkom 70-ih zbog sumnje u protivgradnu obranu WMO (World Metorologycal Organization) sastavila tim strucnjaka koji su uradili tri medjunarodna eksperimenta u SAD-u, Svicarskoj i Kanadi. Iako je svaki od tih eksperimenata trajao cak pet godina, nije se uspelo dokazati da srebrni-jodid, na kojem se temelji cela teorija obrane od grada, pomaze u sprecavanju grada ili…

24. Jun 2024.Pogledaj