BEG airport status
Moguća nabavka 8 aviona F-16 koštala bi Bugarsku oko 1,673 milijardе dolara Neprijatno velika cena, 8 F-16 za preko dve milijarde dolara sa PDV-om / Foto: Lockheed Martin

Moguća nabavka 8 aviona F-16 koštala bi Bugarsku oko 1,673 milijardе dolara

Agencija za saradnju iz oblasti bezbednosti i odbrane DSCA (Defense Security Cooperation Agency) američkog Ministarstva odbrane objavila je preključe svoje obaveštenje Kongresu SAD o mogućoj prodaji višenamenskih borbenih aviona F-16 Bugarskoj. U obaveštenju, koje je dostavljeno još 30. maja, naveden je spisak planirane nabavke dobara i usluga čija je približna vrednost oko 1,673 milijarde dolara a posao bi bio realizovan po FMS liniji (Foreign Military Sales).

Članovi Kongresa sada imaju rok do 14. juna da prouče dokument i ukoliko nađu bilo šta što ne odgovara interesima SAD, imaju pravo da ga ne odobre. Pošto do sada gotovo da nikada nije bilo takvih prigovora, za očekivati je da sporazum bude prihvaćen nakon čega bi Bugarskoj trebao biti poslat zvaničan odgovor odnosno tzv. Pismo o ponudi i prihvatanju (LOA – Letter of Offer and Acceptance) što bi moglo da se dogodi krajem juna.

Nakon toga Bugarska bi imala 60 dana za potpisivanje ugovora ili da, ukoliko joj ponuđeni sporazum ne bude odgovarao, ponovo pokrene proces pregovora. U dokumentu DSCA nalazi se detaljan spisak opreme koje je Bugarska zatražila u svom pismu zahteva (LOR – Letter of Request) koje je poslato 27. februara ove godine. Sem aviona i prateće opreme, posebno se navodi tehnika za opsluživanje vazduhoplova, zemaljska oprema, dokumentacija, obuka pilota i pripadnika vazduhoplovnotehničke službe kao i druga prateća roba i usluge.

Pored 8 aviona F-16C i D Block 70/72, tu je i 10 motora, 9 radara AN/APG-83, 9 sistema za samozaštitu AN/ALQ-211, 9 sistema za navigaciju LN-260 Embedded GPS/INS, 10 sistema za razmenu podataka Link-16 MIDS-JTRS, 9 sistema za raspoznavanje ‘’svoj-tuđ’’ APX-126 AIFF, 18 radiostanica AN/ARC-238 UHF/VHF SATURN, 9 bacača mamaca AN/ALE-47 sa 4140 patrona, 48 gredastih nosača ubojnih sredstava LAU-129.

Tu je zatim određena količina rezervnih delova, potom sistem za planiranje misije JMPS, 20 kompleta sistema za prikaz podataka na kacigi pilota JHMCS II, 10 uređaja za letenje noću (NVG) kao i dve zemaljske stanice ROVER 6i za prenos slike i podataka iz nišansko-navigacijskih kontejnera koje mogu da nose avioni.

Kada je u pitanju naoružanje, zatražene su veoma male količine ubojnih sredstava, svega 40 raketa i 52 bombe. Od raketa vazduh-vazduh tu je 16 raketa AIM-120C-7 AMRAAM srednjeg dometa i 24 rakete AIM-9X Sidewinder malog dometa. Pored toga tu je i jedan rezervni sistem za samonavođenje rakete AMRAAM, 4 rezervna sistema samonavođenja raketa Sidewinder, 16 školskih raketa AMRAAM i 8 školskih AIM-9X.

Od ubojnih sredstava vazduh-zemlja na spisku su 24 klasične avio-bombe Mk 82 i 6 školskih bombi istog tipa. Za pretvaranje bombi Mk 82 u vođena UBS zatraženo je 15 kompleta čijim montiranjem se dobijaju laserski i GPS vođene bombe GBU-49 Enhanced Paveway II zajedno sa 13 setova MAU-210 ECCG. Tu je potom 15 kompleta čijim montiranjem se dobijaju inercijalno i GPS vođene bombe GBU-54 Laser JDAM. Preostalu količinu bombi čini 28 malogabaritnih planirajućih inercijalno i GPS vođenih GBU-39 SDB. Planirana je nabavka samo 4 nišansko-navigacijska kontejnera AN/AAQ-33 Sniper ATP. Osim topova M61 Vulcan kalibra 20 mm koji se nalaze na avionima, iskazana je potreba za jednim rezervnim a uz Vulkane bi ukupno išlo 8250 granata PGU-27A/B.

Bugarska je još krajem prošle godine odlučila da, u okviru procesa nabavke višenamenskih borbenih aviona krene u pregovore sa SAD koje su ponudile nove F-16 Block 70/72. Budžet za prvu fazu odnosno kupovinu prvih 8 aviona koji je odobrio bugarski parlament iznosi 1,03 milijarde dolara sa PDV-om.

Prvobitna američka ponuda za avione, osnovnu i dodatnu opremu, obuku i naoružanje vazduh-vazduh je na osnovu Zahteva za predlog (RFP) procenjena na nešto preko 1,1 milijardu dolara ali je Bugarska u pismu zahteva svoje potrebe proširila pa je nakon toga moguća suma porasla na oko 1,5 milijardi dolara. Sada su SAD predočile da je cena svega zatraženog 1,673 milijarde USD a kako navodi portal Aeropress to je suma bez bugarskog PDV-a što dodatno podiže cenu na preko dve milijarde dolara.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Go

Ako cena jednog F-16V dostiže i do 200 milona dolara po komadu, kolika li je prava cena jednog naoružanog F-35?

Odgovori
Al

Kolika god da je, a velika je, razliku ce platiti americki poreski obveznici i to nas ne treba da interesuje. Dok ce citavo vreme da pravdaju taj novcani krater dok ga jednog dana tamo neki Dani ne obori, pa ce biti „cek, na reklami nije ovako pisalo“

Ni

@Al-41F1
Velika je razlika izmedju F-35 i F-117. F-117 nije padao sam od sebe i slicno, kao sto je slucaj sa F-35.
Sve u svemu i jedan i drugi avion predstavljali su kao ‘cudo tehnologije, nesto nevidjeno do sada’…

BB

@AI-41F1,
pa nije baš samo za američke poreske obveznike, taj sistem je napravljen da troškove prevali na druge uključujući neprijatelje, saveznike i treće strane. Nismo mi obarali 117-A u Ohaju već u Buđanovcima.

@Nikola
sad me podsjeti na Čudo neviđeno:
https://www.youtube.com/watch?v=Br-hwQ5E0G0

Ni
Pe

@Al-41F1 Nije jasno sta mislite sa“dok ga Dani ne obori“?
Obaranje F-117A – uz svaki postovanje – nije nikako uticalo na fenomenalan uspeh ovih aviona koji su imali ogroman ucinak u svim dejstvima u kojima su ucestvovali,a lete i dan danas iako su povuceni iz aktivnog sastava.
Postoji tacan broj NATO naleta nad SRJ,tokom 99, pa ako podelite broj oborenih aviona sa brojem naleta, dobijete cifru koja odrazava efektivnosti nase PVO tokom 1999.
Pomoci cu: zanemarljiva,u domenu prihvatljive statisticke greske po Gausu.

Pa

Fenomenaln uspeh, zaista je postao jos nevidljiviji. Dajte da mu poklonimo neki deo da ga worshipuje u tisini svoga doma.

ur

Cena paprena!

Odgovori
Me

Top cena!!!
Ima li jos nedoumice da smo puno potrosili za Mig 29?

Ko

Niste jeftino ste prošli sa obzirom na utrošene i preostale resurse aviona sve modifikacije koje treba da se izvrše nabavljenu opremu i ubojna sredstva. U odnosu na njih bagatela. Potpuno je nejasnih no šta će im novi avioni. Velika greska.Eto kako je lepo kad imate pametne ljude da odlucuju.Razbicete bugarske šesnaestice ako zatreba ne daj bože.Mislim vi.

al

Mislim da od ove ljubavi nema nista. 2 milke za 8 aviona sa opremom, obukom i po kojim radarom, sa „dzebanom“ na kasicicu… Ima da odu u duznicko ropstvo posle ovog posla. Sve i da pazare ovaj paket, koliko ce biti u mogucnosti da to odrzavaju k’o svet. Ovo su malo zajeBatije naprave (da ne kazem lilavije) za od SU25 i MIg 29. Ne moze to da stoji po stajankama leto – zima i da se radi kako se sta ima poraditi… Rumunski dil je 10 u glavu za ovo. Mnogo prizemniji i realniji spram stanja u drzavi. Ovo je cista utopija.

Odgovori
BB

A čemu će Bugarskoj LA, osim za Air Police? Bolje im je da nemaju aviona jer će u potencijalnom sukobu (recimo Rusija) biti manje oštećeni. Više štete će prouzrokovati ova nabavka po ovoj cijeni. Po ovoj cijeni ne treba ti rat, već si izgubio…

ha

„Pored 8 aviona F-16C i D Block 70/72, tu je i 10 motora, 9 radara AN/APG-83, 9 sistema za samozaštitu AN/ALQ-211, 9 sistema za navigaciju LN-260 Embedded GPS/INS, 10 sistema za razmenu podataka Link-16 MIDS-JTRS, 9 sistema za raspoznavanje ‘’svoj-tuđ’’ APX-126 AIFF, 18 radiostanica AN/ARC-238 UHF/VHF SATURN, 9 bacača mamaca AN/ALE-47 sa 4140 patrona, 48 gredastih nosača ubojnih sredstava LAU-129.“

Jesam li dobro razumio: u cijenu od 1,6 mlrd. USD su uključeni i rezervni dijelovi (motori, radari i ostalo navedeno)?

Odgovori
Ž

Да цео пакет толико кошта.

Mi

10 rezervnih motora za 8 jednomotornih aviona. Koji je kvač. 125% rezerve? čudan neki kriterijum i norma. Jeste li sigurni da je bas tako.

To

Za broj motora verovatno ih je opredelilo veoma loše iskustvo sa ruskim motorima koji imaju znatno lošiji resurs a i ne odrzavaju se po stanju. Koga zmija ujede i gustera se plaši. Ala su im ruje slile stravu zao mi ih je.

Iv

rezervnih motora je 2 komada,8 su za u avione.Svi bitniji podsistemi (motor,radar,uredjaji za navigaciju i samozastitu,radio stanice itd) su navedeni posebno,iako naravno dolaze ugradjeni u avion.

Ž

@Mislim dakle ne postojim

8 motora je na 8 aviona, dva su rezervna. Isti je slučaj i sa radarima, od 9 radara 8 je u avionima a jedan je rezervni. I tako je sa skoro svakom stavkom opreme koje ima više od 8.

Al

Ovo se ne moze nazvati „celim paketom“. Jedva da je osnovno

Li

Pa to ispade da je nov F 16 skuplji od F 22 ili F 35 barem je tako kada se podeli ukupna cifra sa 8. Ok na stranu ubojna sredstva za koja se tvrdi da su veoma skromne količine . Znači li to da Srbija zbog siromaštva nikada neće moći da kupi nov avion a kamoli savremena UBS.

Fl

I mene je zbunila formulacija ,,pored 8 aviona…,,.Kad ono motori, radari i ostalo ugradjeni na avionima,a samo plus 1-2 su rezervni.
Eureka!Ovo treba patentirati!Znaci,ulazis u salon da kupis auto-izvolite Golf za 15.000 eura, pored toga motor,tockovi,ABS,ESP,sedista, i menjac!Ali ugradjeni!
Znaci,pored hot-doga dobijas i virslu.Koja velikodusnost,da ne poverujes!

Ro

Cijena cijelog paketa jest velika, ali ako podijelimo cijenu na ukupan broj sati naleta po zrakoplovu, cijena i ne ispada toliko velika….

ma

@Lijevča polje . Odakle ti to da je Srbija siromasna? To i nisu neke pare, stim sto bi za te novce moglo bezmalo duplo vise SU-30SM da se nabavi.

Am

Hm, siromastvo ili ne… 1,6 milijardi, 8 miliona Srba, to mu dodje 200 evra po čoveku, onako ugrubo. Avioni se kupuju jednom u nekoliko decenija, to mu dodje evro mesečno. Evo ja za primer prvi dajem 5 :D

BUL GDP je 50 i nešto milijardi, toliko je i CRO. Naš je 40 i nešto, skoro pa isto.

Ovi što vole Mig-21 imaju GDP preko 200 milijardi, škrtice…
Gripenofili koji igraju vaterpolo prave oko 130 milijardi.

Realno je da imamo desetak pristojnih aviona, što sada i imamo

Te

@Amater
It’s true we have around 240 bil usd gdp and still growing..
http://business-review.eu/business/romanias-strong-gdp-growth-rate-in-q1-boosted-by-good-performance-in-itc-construction-and-services-20191
But the ’21 is, still, a good airplane to use if you make a Lancer out of it.
The ideea is to be decent. Not trying to impress anybody. ☺

Pe

@madpal pa zasto bi Bugari koji su u NATO kupili Su-30, umesto proverenih u boju F-16,sa superiornim americkim tehnoloskim resenjima?
SU-30 ima ruske motore sa manjim rokom trajanja, i slabiju elektroniku i radar od F-16 i nikakvu operacionu istoriju (osim pobeda u Africi, nad MiG-29)
Jasno je zasto kosta duplo manje, a ne vredi ni toliko.

Vl

Dušane, da li to ti tvrdiš da je F16 bolji od Su 30? Pobogu, šta nećemo od tebe još pročitati…
Pa ti avioni nisu čak ni u klasi. Naspram SU 30, F16 deluju kao raketice…

Pe

@Vlad
Da,F-16 je znacajno bolji avion od SU-30
Zasto?
Pre svega,jer je u aktivnoj sluzbi u nebrojeno zemalja,i uvek pobedjivao u ostvarivanju realnih bojevih zadataka.
Zatim, napravljeno ih je nebrojeno vise od SU-30,tacnije,u hiljadama vise.
F-16 ima veliki broj vazdusnih pobeda u realnim okolnostima vazdusnog rata.(su-30 nema ni jednu jedinu, ako ne racunamo miG-29 nad Afrikom Etiopija-Eritreja)
Medjutim ovo sve je moguce zbog osnovne prednosti F-16 nad Suhojima i MiGovoma
1/neuporedivo kvalitetniji motor
2/neuporedivo bolja eleektronika
3/neuporredivo bolji radar
4/stalno usavrsavanje na osnovu zmaja(airframe) F-16
Ovi F-16 koji danas izlaze sa punom digitalnom kabinom i AESA radarom su generaciju ispred bilo kog ruskog aviona,jer Rusi ne poseduju takve tehnogije i nema sanse da ih razviju u sankcijama, zbog toga sto program razvijanja tih tehnologija kosta milijarde.
Pogledajte kakve strahovite probleme Rusi imaju da izbace jedan jedini novi avion od kraja SSSR! (Su-57)
Korupcija, nedostatak kadrova, nedostatak tehnologija.
Za sad nema ni jednog jedinog serijskog SU-57,a kao bice 1(jedan) do kraja 2019 i jos jedan (1) do kraja 2020.Ljudi jel ovo „serijska produkcija“?
A jos nece biti od kompozitnih materijala i nema motor izdelie 30 (jos se razvija).
Dakle F-16V je bolji i od SU-57 u ovoj konfiguraciji, a kamoli nekakavog modernizovanog SU-27 (su 30/35)

Du

@Petrović Dušan
Imenjače, ja poštujem Vaše oduševljenje Američkom tehnologijom, ali hajdemo malo realnosti.
F-16 koji se ovde nudi Bugarskoj je potpuno nov avion, ali mu je cena ne dva puta nego gotovo 5 puta veća nego cena Su 30
Dalje, neozbiljno je tvrditi da je F16 bolji avion od su 30, te da ima mnogo bolji radar, što jednostavno nije istina, to što je u f 16 ugrađen aesa radar, ne znači da je bolji, su 30 ima veći domet radara, automatski i pre detektuje f16, dalje njegove rakete r77 imaju značajno veći domet od najsavremenijeg amraam-a, da ne pričamo o r 37 raketama koje takođe može su 30 da nosi, a pritom su bolje rakete generalno, dalje izlišno je govoriti koliko je su 30 bolji u svakom aspektu bliske vazdušne borbe itd. E sad, postavlja se pitanje dokazanosti u realnim borbenim uslovima, ali Vi zaboravljate činjenicu da je doktrina Američke vojske invazivna, te da je učestvovala u nebrojeno mnogo konflikata sa daleko slabijim i manje obučenim neprijateljem, postoje mišljenja da bi tek oko 100 f16 moglo da nadvlada 30tak su 30, ali sa ogromnom cenom u gubicima f16 napadača.Ovde govorimo o obučenim i treniranim pilotima na obe strane. Ja mogu da se složim sa Vama da je f16 odličan avion, ali daleko od toga da je bolji od su 30, pa čak ni ravan sa njim.Jedino eksploatacijski imaju duži vek trajanja, ali ni to nije u toj meri koliko Vi kažete, ali ne zaboravite i cenu koštanja održavanja i jednog i drugog aparata, kao i žilavost i potreban „konfor“ u smislu skladištenja jednog i drugog. Malo manje navijanja i strasti u oceni nečega u čemu se svi stručnjaci, pa čak i Američki slažu.

Ma

>> neozbiljno je tvrditi da je F16 bolji avion od su 30, te da ima mnogo bolji radar, što jednostavno nije istina, to što je u f 16 ugrađen aesa radar, ne znači da je bolji, su 30 ima veći domet radara, automatski i pre detektuje f16

APG-83 SABR je znatno bolji i noviji/moderniji radar. Mnogo precizniji i nevidljiv za RWR uredjaje.

Ba

@RX? @Petrovic Dusan? @Mayer? Ostatak ekipe?

E’o- to je to. Mali broj NOVIH zapadnih aviona. A ne k’o mi da kupujemo ruske krševe za 200 miliona dolara? Budale! Dobro sam shvatio? Ovo je rješenje za Srbiju?

Mislim na F-16V ne možemo da iskoristimo ni naše školske bombe! I njih moramo da kupimo od amera kao i Bugari. Ali svi znaju da su američke školske bombe najbolje- a ruske ništa ne valjaju. Mogli bi da napravimo školsku bombu? Neeeee- ne možemo mi to. Uopšte, ne treba ništa praviti. A i mi ne znamo napraviti ništa. Što da praviš nešto što je amerikanac već izmislio? To je uglavnom to? :)

Pozdrav svima!

Odgovori
jo

yes, I do

Pa

Banja Luka
Budi pametan kao pomenuti pa mudro stavi i svoju sliku?

Al

Za slicne novce dvomotorna platforma sa paketom naoruzanja koji ukljucuje Meteore i krstarece rakete ili modernizovana platforma fakticki stara 40 godina sa po 2 radarske, 4 IC rakete i 3 bombe kao MIG-29A
Kradja, nemam sta drugo da kazem

Ma

Ja nisam kritikovao kupovinu Mig-ova za 200 miliona nego sav politicki marketink i pratece zamajavanje javnosti. Pri tome mi ni ne znamo sta smo dobili za te pare, Ameri su bar veoma tacno naveli sta prodaju! Ja ovde vidim zemaljsku opremu, linkove, pametne bombe, rakete u homeopatskim kolicinama ali to je to. Kapiram da im je dovoljno da se obuce za moderno umrezeno sadejstvo sa saveznicima. Mi smo za 200 miliona dobili avione koji realno mogu da probiju zvucni zid i ispale raketu kratkog dometa. Takodje radar im je narandzaste boje i okrugao. Ali realno nam ne treba vise jer nemamo protiv koga da ih letimo…

Al

@Mayer
Nase, pa i bugarsko RV vec 30+ godina ima radarske rakete i nisu „kratkog dometa“, ali dobro.
Evo sad ce Bugarski F-16V moci cak po 2 radarske rakete da lansiraju kao Mig-29A kojeg vec imaju. Do duse aktivne, a ne poluaktivne no dobro….Za 200 miliona eto i mi sirotinja cemo imati aktivne radarske, nadam se ne u ovako jadnom broju.
Za ove novce? Da li kupiti naoruzan Rafal ili go F-16 hm hm bas se ne bih mogao odluciti.

Mi

@AL4F1 Pa zar VJ i 99. nije imala R 73 ( IC vođena mislim da je srednjeg dometa) i R27R (radaski vođenu srednjeg dometa) i sta se desilo. Pa ništa. Na našu sveopštu žalost nisu bili u situaciji da ni jednom pritisnu bojevo dugme. Nisu im pomogle ni veštine akrobatskog letenja bliske borbe javno prikazivane na aeromitinzima 97. ili 98. godine. Ovo je činjenica. Šta bi se desilo da nabave super raketu najdužeg dometa bilo čiju, nije bitan naziv i uspešno je integrišu na 29-tku. U sferi pretpostavke ništa. Jer danas boj ne bije svijetlo oružje, a ni srce u junaka već dobra sveobuhvatna uvek savremena i zanovljena organizacija u kombinaciji sa savrenom redovno modernizovanom tehnikom pa makar i u skromnom broju. A za to treba mnogo više para od 200 miliona za vremešne avione koji do isteka veka upotrebe nikada neće moći da upotrebe ni jedno savremeno ubojno sredstvo i budu u situaciji da ne ugroze posadu vodeći borbu po sistemu „Ispali i zaboravi“. Zar nije onaj „junak“ neki holandez oborio neku od 29-tki iz horizontalnog leta sa udaljenosti gde su piloti RV i PVO VJ mogli samo da mu pljunu pod prozor(pardon kabinu). A da jadnik se živ u..o od frke kao da mu je protivnik bio na repu ( tako je bar prikazano u novinskom izveštaju). I da leteo je na tom jako lošem zapadnom avionu koji ne može da napravi ni jednu vratolomnu akrobaciju.Na našu žalost, brigu i nesreću Bugari će isto to moći ako kupe predmetne avione. U rukama naših pilota potpuno je bezpredmetno razmatrati prednosti ovog ili onog tipa aviona. Oni će ih uvek koristiti sa osrednjim kapacitetom. Tako je bilo i biće. I nisu oni za to krivi to je posledica onoga što se zove sistem ili suprotno u kome žive i rade.

Ma

>> Nase, pa i bugarsko RV vec 30+ godina ima radarske rakete i nisu „kratkog dometa“, ali dobro.

Iskreno, posto su dva lika na jednoj drugoj temi pre nekog vremena objasnili kako rade ti analogni radari iz SSSR ja bi „streljao“ pilota koji bi ispalio R-77 raketu od milion dolara na neki cilj jer ta nema sanse da ce ista da pogodi…

д

Mislim dakle ne postojim
Na našu žalost, brigu i nesreću Bugari će isto to moći ako kupe predmetne avione.
Колико AMRAAM ракета су укупно испалили НАТО пилоти на наше миг-29 у нападу 1999,много више од 16 колико имају Бугари, све уз подршку авакса и сателита , електронског ометања и сл.Тако да ће Бугари као и досада са тих 8 авиона ,ако их купе , моћи да ураде једно велико ништа.

Mi

@Dane. Potpuno ste u pravu. Pa o tome sam i pisao a vi ste otprilike opisali nešto što je deo sistema. Ipak ostaje činjenica da Bugari imaju saveznike u NATO koji će im nadomestiti to što nemaju a oni će se uvežbavati leteć
i na novim avionima ( ako ih kupe) da koriste sistem. Srbija kaže da nikada neće u tu alijansu i da je čvrsto zakucala svoju vojnu neutralnost. Zato će morati sama da rešava probleme da podigne kvalitet sistema PVO na viši nivo a to veoma košta kao što vidimo. Nije dovoljno 200 mil eurića očigledno.

Al

@Mayer
Raketa R-77 ne moze se lansirati sa „analognog radara“. Moze u najgorem slucaju sa N019M1, koji dobija digitalni signalni procesor, mission computer itd. itd. Nije nista „sjajno“ ali je svakako opasno.
@Mislim dakle ne postojim
Nije to bilo u pitanju, slazem se obuka na prvom mestu, sprega sistema na drugom pa tek onda tehnicke karakteristike samog aviona nego je rec o „dometu raketa“, srednji, kratki i sl. Sve preko 30km je srednji domet, a R-27 to itekako moze. Sad govoriti o samim tehnickim kapacitetima i 1999. je suludo. Elem ti avioni kada su kupljeni 1987 su bili „ubojitiji“ od bilo kog F-16 naoruzanog sa Aim-7 i Aim-9, i to poprilicno ubojitiji sa naprednijim VV naoruzanjem. Samo 1987 i 1999. nije ista godina i nije to isti avion u protivnickom slucaju, a u nasem jeste, niti je aim-7 isto sto i aim-120.
Sad kako stvari stoje, posle modernizacije za tih 200 miliona ce konacno dobiti kapacitete „modernog“ lovackog aviona. No to je samo vrh ledenog brega i zahtevace dodatna ulaganja i to poprilicna, samo ni blizu ovih bugarskih 200+ miliona po avionu sa 2 rakete, sramota

@Banja Luka

Taj jedan F-16 ima veci resur – sto ce znaciti da se na njemu moze vise sati leteti, nego svi nasi + ruski + beloruski migovi, a veoma moguce veci nego nasa celokupna lovacko – bombarderska avijacija. Da ne pricamo o tome da je u ovom momentu MiG-35 daleko od ovog F-16 samo nesto manje nego sto je nas MiG-29 daleko od tog 35.

radar, kontejneri, superioran motor, softver, dijagnostika, naoruzanje, integracija svih sistema, data link… i naravno kokpit … mada, rusofili poput tebe, uvek mogu da zakace kokpit Eurfajtera, kao sto si uradio u jednom od prethodnih postova, o veliki znalce i i da ga proglase kokpitom MiG-35
https://i.stack.imgur.com/tQEe2.jpg

Mi

@Al-41F1
“Samo 1987 i 1999. nije ista godina i nije to isti avion u protivnickom slucaju, a u nasem jeste, niti je aim-7 isto sto i aim-120.“

Sve i da je bila ista godina, mi jednostavno nismo imali sanse da se odbranimo od agresora. I da smo imali mnogo vise aviona od onog simbolicnog broja, opet ne bi mogli da se odbranimo od par stotina agresorskih aviona.
Mnogi na MiG-29 gledaju kroz prizmu agresije na SRJ i na osnovu toga donose ovakav ili onakav zakljucak o MiG-29.
Ali niko da se zapita kako bi na primer prosla neka Nato drzava, velicine Srbije sa F-ovima, u sukobu sa Rusijom…Verovatno kao Gruzija!

Ed

@Al-41F1
Mislim da i nije bitno koliko bi kupili naoruzanja ovom nabavom.
Zasto? Pa avione ce dobiti za 3-4 godine (po standardima isporuke LM-a), nakon toga trebat ce im barem 1-1.5 godina do usvajanja osnovnih sposobnosti (IOC), tj kad ce moci da rade Air Policing. A do konacnog usvajanja avoina (FOC) od dana isporuke treba barem 3 godine. Dakle, ovo im je sasvim dovoljno za AP i obuku, a za nabavu dodatnog nauruzanja imaju bar jos 6 godina na raspolaganju…

Ba

@RX

Zabavno je kada ti nekoga prozivaš za nepoznavanje neke materije.

Ali ok je to, drago mi je da si prepoznao pogrešan link u tom postu. Nego jedno pitanje: Kada si reagovao za tu fotku onomad, da li ti je stvar bila očigledna ili si morao malo da istražiš po netu? Iskreno onako, nevezano za temu?

Al

@RX
Procitaj sta se nudi na aktuelnom tenderu u Indiji od strane Miga, negde je cak izasao i intervju direktora i videces da ta pretpostavka koju dosta ljudi ima, ukljucujuci najiskrenije i mene do nedavno, jednostavno vise ne stoji. AESA radar, pun sprektar VV i VZ naoruzanja, cetvoro-kanalni digitalni fly-by-wire, garancije za „fleet availability“, transfer tehnologije za potpuno samostalno odrzavanje aviona i proizvodnju kljucnih komponentni ukljucujuci i delova motora.
Resurs jeste okvirno 2 puta kraci, ali cena jednostavno opet nije u proporciji.

@Mig-29
Govorilo se o tehnickim specifikacijama aviona, tako da sam samo dodao kontekst tog vremenskog perioda u strogo tehnickom smislu. Naravno za pravu odbranu od NATO-a u tom trenutku nam je trebala vojska velicine i kvaliteta Izraela, odnosno pod tim okolnostima se taj rat ne bi ni desio, ali to je neka vec politicko-ekonomska prica, nije za T6 ako cemo biti pristojni

@Ed
Svejedno, ovo je stvarno bezobrazno. Kad pogledamo koliku cenu za napredno naoruzanje placaju saveznice Rusije bez obzira na kolicine, recimo Jermenija sa svojih isto 8 ako se dobro secan SU-30SM ili Belorusija, logicno bi bilo da isti tretman imaju i clanice NATO-a tj. naoruzanje da dobijaju po dosta nizim cenama od ostalih…ali izgleda da je Americi dosadilo da finansira odbranu Evrope, no to je druga tema. Poenta moje price je: previse para za premalo opreme i mogucnosti.

Pa

Moze li bez soferskih naklapanja?
Na osnovu cega izvlacis zakljucak o resursu?
…’radar, kontejneri, superioran motor, softver, dijagnostika, naoruzanje, integracija svih sistema, data link… i naravno kokpit ‘ …bravura, sta dodati?
Ti si neki nacitan ispraksovan i natestiran expert…

Ali znalacki, iole svestan bi dozivotno apstinirao od lupetanja, on ce I sa (sopstvenom) slikom da napredno deli pamet.

Ma

@RX

>>Taj jedan F-16 ima veci resur – sto ce znaciti da se na njemu moze vise sati leteti, nego svi nasi + ruski + beloruski migovi, a veoma moguce veci nego nasa celokupna lovacko – bombarderska avijacija.

Pa da, 12000 sati, dakle letece ih, ako ih uzmu, narednih 50 godina sto ovde niko ne spominje. Ali znas kako, bolje 5 Ladi Samara nego jedan Tesla 3…

Ma

@Banjaluka, ti si bio onaj sto je kokpit EF-a ovde prodavao kao Mig-35? Znači ako nije bilo namerno to je najblaze receno nedostatak osnovne vizuelne kulture…. I nismo još culi izvinjenje!

Pa

Mayer
Svaka cast. Poredjenje novog aviona sa avionima koji se odrzavaju po stanju, tj drz’ vodu, pa to je isto kao kukanje bivseg vozaca u vojsci I soljenje da zna ista o necemu sto je gledao u slikovnicama kao mali. Rece znalac, domet rakete je njen minimalni, sama se lansira ni sa cega a sve americko je neuporedivo bolje od bilo cijeg. Niskobudzetno, tj jeftino, cvarci I kavurma. Uz takve profesionalce svaka vojska je u blatu ili jos gore.

Ba

@Mayer, RX

Zašto i kako da se izvinem osobi koja koristi 4 nicka i provodi dane na ovom portalu? Na mnogim temema je 40-50% tvojih komentara. Sam sebi repliciraš, sam sebe hvališ, sam sebi postavljaš pitanja. Ljudi te tolerišu, ali nemoj misliti da to niko nezna. Ton uopštenog, neukog, trećerazrednog razglabanja lišenog bilo kakve prave argumentacije u temama, te jako, jako izražen pro NATO stav koji je u stvari i jedini pravi razlog da se nešto kudi ili hvali su tvoj zaštitni znak.

Meni ovo kristalno jasno upada u oči, obzirom da me majka priroda blagosiljala sjajnim memorijom, koja me lijepo služi i u mojim godinama- tako da se odlično sjećam svih svojih postova, ali vjeruj mi i tvojih godinama unazad. Upravo tako znam da ništa nikada nisam „prodavao“.U postu u kojem sam okačio 4 fotografije- fotku kokpita letjelice u kojoj je ama baš svaka komanda označena na engleskom jeziku mogao sam okačiti kao kokpit 35-ce samo slučajno. Niko ko posjećuje ovaj portal nebi time mogao biti zavaran i svi su to odlično shvatili (izuzetak mogu biti najmlađi posjetioci uzrasta osnovne škole- koji bi eto, nešto kao čitali komentare- u šta sumnjam).

Radi se o mom postu od 27.februara ove godine i tema je bila kokpit „Baraka“ i Mig-SMT. Evo link: https://tangosix.rs/2019/25/02/u-belorusiji-izvrsena-primopredaja-4-lovca-mig-29-isporuka-srbiji-najverovatnije-do-kraja-godine/

Nemam se ja ovdje nikome izvinjavati za bilo šta- kreaturama poput tebe pogotovo. Takođe, i tebi, ali i ljudima koji te eventualno plaćaju da radiš ovakve stvari treba biti jasno da se u narodu zbog toga samo javlja veća odbojnost prema „integracijama“ i „savezu“. Meni lično su osjećanja pomješana- od gađenja do nevjerice. Ima i malo radoznalosti tipa: „Ima li u tome para ili je samo u pitanju student kojem plaćaju odlaskom na neki seminar u Bratislavu i sendvičem“? I one pozitivne aspekte koji u toj priči mogu da postoje- trolovi poput tebe lako zgaze podsjećajući nas da se metode „oblikovanja“ javnog mjenja nisu posebno mjenjale od Staljina i Tita- mjenjale su se samo „gazde“.

Ja nemam gazde niti sam ih ikada volio, a ti nemaš dovoljno inteligencije ili obrazovanja da se kvalitetno baviš onim čim si naumio. Zbog toga će ljudi nastaviti da pišu šta stvarno misle o konceptu „kupovanja demokratije“ sa 1,6 milijardi dolara, bez obzira da li će neko nevažan da ih zbog toga naziva „rusofilom“. Nemoj da budeš nervozan zbog toga- stvar je samo u tome da istinu koja bode oči ne možeš diskreditovati. Mene svakako ne možeš.

Ai

Mayer,
Naravno, letece oni dugo, samo verovatno uz povremene pauze kao i Spartani, jer ima se, moze se…
https://bulgarianmilitary.com/2017/12/08/extra-money-for-technical-support-or-c-27j-spartan-stays-on-the-ground/

„Ali znas kako, bolje 5 Ladi Samara nego jedan Tesla 3…“
Pa jeste, tako je i Hitler verovatno mislio, bolje jedan Tigar nego 5 T-34…Kad ono ipak ne. (Iako je Tigar u tom trenutku bio najbolji tenk na svetu)
A ako cemo biti bukvalisti, u nekim situacijama je svakako bolje 5 Ladi nego 1 Tesla. Npr. ukoliko moras da prevezes 25 ljudi umesto 5, ukoliko moras da sidjes malo sa asfalta, u sumu, blato, ukoliko moras da predjes u cugu vise od 300-400 km bez da pravis pauzu od sat vremena za punjac…itd,itd…Nadam se da se razumemo.

@Al-41F1

Dakle, posto pise da postoji u prospektu i Rusija nesto nudi, to znaci da vec ima razvijeno? Ne bih bas rekao, ne zato sto je to moj subjektivni utisak, vec zato sto je vreme to pokazalo, ne samo u ovom slucaju, vec i u mnogim drugim.

Hajde za pocetak ti procitaj sta je Rusija nudila Indiji 2009. za Medium Multi-Role Combat Aircraft (MMRCA).
Danas znamo ne samo da ubedjivo najveci deo toga nisu mogli da ispune, vec i da su poslali 2 totalno razlicita aviona na to testiranje sa nezamrznutom konfiguracijom… te da su zbog svega toga vrlo brzo bili vraceni kuci.

Indijci su se vec opekli sa MiG-29K/KUB… sto citati samo propagandne izjave ruskih zvanicnika, mogu da se citaju i izvestaji onih koji koriste i ocenjuju ispravnost ruske avio tehnike.
———————————

Dalje, kada pricas o ubojitosti MiG-29 jos 1987., propustas to da je 1984. F-16C/D usao u proizvodnju.
Takodje, zasto se ne spominje onaj koji leti na tom avionu, sto se u jednacinu ne ukljucuje i pilot, odnosno broj letnih casova godisnje koje ce on moci da ima – i to na avionu koji nema HOTAS, FBW i koji je obucen ne da deluje samostalno, vec da bude navodjen sa zemlje – slobodno potrazi clanak o impresijama NATO instruktora kada su krenuli da obucavaju asove MiG-29 bivseg DDR-a, cisto da ti malo docara koliko je tu pilot deo jednog sistema i to toliko dobrog sistema, da su braca Rusi odustali od njega i poceli da kopiraju zapadni sistem…
Sto se tice sati naleta:
Bivsa JNA je samo na 2 aviona u prvih 10 godina uspela da se priblizi naletu od 700 sati, dobar deo je bio na 350-400.
Nije nam avijacija onako polupana za vreme Agresije 99. samo zato sto je bila tehnicki zaostala i dobrim delom neispravna, vec i zbog toga sto nam svi piloti nisu imali letnih casova zajedno kao jedan NATO pilot veteran.

@Banja Luka

Mali dobronamerni savet za ubuduce, kada kacis neki novi „ruski kokpit“, ako pise na latinici, a pogotovu ako je na ENGLESKOM, postoji sansa da kokpit nije od brace Rusa.

Ka

@RX
Za F-16 kojim si ti toliko opsednit postoji S125 Neva, dokazano…

Pe

@Banja Luka Nije mi jasan Vas komentar.Naravno da bi bilo fenomenalno da Bugarska kupi ove avione, samo je pitanje novca.
Nasi MiG-29 A iz poznog perioda SSSR zaista ni u cemu ne mogu da se mere sa F-16V, valjda na ovom forumu niko u to ne sumnja.
Znamo da zapadne letelice koriste uglavnom takozvane“smart bombs“ koje se laserski navode na cilj, kako bi izbegli civilne zrtve, dok betonske bombe padaju isto kao u drugom svetskom ratu (FAB) – gde stigne.
Dakle, nije „bomba bolja“ vec ceo sistem zapadne tehnologije vise puta prevazilazi ruski.
Videli smo u Siriji-jako malo procenat navodjenih bombi od strane Rusa, a vecina“gravitacione bombe“ i „carpet bombing“-to je realni nivo Rusa.
Koliko je neduznih civila stradalo u Siriji-mozemo samo da nagadjamo, gledajuci video kako TU-160 i TU-22 izbacuje bombe na istom tehnoloskom nivou kao Nemci nad Beogradom 1941..

Pe

@MiG-29 Ne slazem se da se MiG-29 ocenjuje samo na osnovu 1999.
MiG-29 nema zabelezenu nijednu vazdusnu pobedu od svog pojavljivanja.
Takodje, poznat je po kvarovima i kratkom resorsu motora.
Istina, 24.03.1999. ne bi pomoglo i da ja SRJ imala eskadron najboljeg aviona 4 generacije F-15.
Ali, ipak je sramotno da nasi piloti u konkretnom vazdusnom boju nisu ostvarili nijedno lansiranje rakete, a svaki avion se u letu pokvario.
Ima i Iran sankcije pa im i dan danas leti
F-14…ali je to sjajna masina.

Ma

@Banja Luka

Nemam pojma da li je ovo zadnje bilo upuceno meni? Moras da znas, ja sam drzavljanin EU i stojim iza toga. O NATO-u nemam nikakvo misljenje, Ameri trebaju (70 godina posle rata) da pale iz Evrope i treba da ih zameni evropska armija. Zajednicko vazduhoplovstvo u svim EU drzavama i na evropskim avionima! Kad ovi UK smradovi konacno od*ebu iz EU, bicemo malo blizi tom cilju ali vecini stanovnista to na zalost nije tako bitno. Dakle, having said that, meni da je RF najgotivnija zemlja na svetu, lada najjaci auto a Mig-29 nabolji avion ja bi se preselio u Celjabinsk i zatrazio rusko drzavljanstvo…

@Modertor

Izvini ali zar ne mislis da je ovaj momak otisao predaleko? Ja u prinicipu napustam forume gde krece da se koristi ovakav tip konverzacije. Cenim da je to vama svejedno ali eto, ipak da kazem, vase je da li zelite ovde imati jos jednog desnog fanatika ili nekoga ko (ako vam se mozda i ne svidja) bar cini ekosistem reznovrsnim!

Ba

@Petrovic Dusan
A koliko je nedužnih civila stradalo u Srbiji od americkih što pametnih, što glupih bombi? To preskačemo? Sa svakim tvojim postom sam sve uvereniji da ti se zdravstveno stanje pogoršava, a da srpske ludnice treba da pojačaju sistem obezbeđenja, posto im štićenici očigledno beže.

Vl

@RX, @Petrović Dušan
Vas dvojica očito mislite da ste pametniji od 50 komentatora na ovom portalu (među kojima i ljudi koji su i penziju stekli u avijaciji)?
Ego je čudo…

Pe

@Bane Ako ste zaista ljubitelj avijacije,a ne „patriotski“ bot, onda nemojte iznositi netacne podatke.
Bombardovanje SRJ se dogodilo pre tacno 20 godina.
U toku ovih 20 godina se dogodio nevidjeni napredak tehnologija-danas svaki obican gradjanin ima smartfon sa bezicnim internetom.
Da li mislite da je nivo preciznosti laserskih bombi 2019 isti kao 1999?
Postoji studija o tome, koliko su tacniji Amewrikanci u ratu u Libiji,Siriji 2011-2018 nego sto su bili u SRJ 1999.Ogromna je razlika.
Nasuprot tome, Ruska zvanicna stranica Ministarstva odbrane kazi video na kome TU-160 i TU-22 ispustaju gravitacione bombe po Siriji u „lovu na teroriste“.
Gravitacione betonske (fab) bombe padaju po slujanoj putanji isto kao u 2 svetskom ratu.Da,postoji verovatnoca da pogode i teroristu,ali ce sigurno pogoditi ogroman teren i naneti strahovitu stetu bilo kom bicu koji se tamo nalazi.
Prica da „love teroriste“ jednostavno ne drzi vodu; to je maltretiranje celog jednog naroda, i velikog broja civila u Siriji, na nacin na koji Amerika i NATO NIJE bombardovala SRJ 1999.
Istina B-52 je imao 26 naleta na delove granica SRJ i Albanije i gadjali su pozicije VJ,ali ne i celu Srbiju (verujte, znali bi da jesu).

Pe

@Vlad Ako su ovi ljudi stekli penziju u avijaciji, onda me ne cudi ucinak ravan nula nase avijacije tokom svih sukoba 1990-ih, a primali su ogromne plate sve ove godine, izdvajano je gorivo za njihove igranje u avionima , dok narod nije imao za traktor, kupovane su letelice..i ?Nista.

Ba

@Petrovic Dusan
Petrovicu,, bolje da ne upoređujemo moje i tvoje vazduhoplovne kvalifikacije. Pored magistrature na katedri za vazduhoplovstvo MF-a, u odnosu na tebe imam nedostižnu prednost-mentalno sam zdrav. Ovim odgovorom si prevazišao sva prethodna lupetanja-Amerikanci imaju opravdanje za nanetu kolateralnu štetu zato što 1999 nisu imali naprednu tehniku kao danas!? Na stranu što su namerno gađali civilne ciljeve. Čoveče, hitno kod lekara!. Gde ti je argument moderne tehnologije za pokolj civila u Raki?

Pa

Upotreba nenavodjenih ubs u Siriji od strane ruskog rv je nedostizan cilj za amere. Ucinkovitiji od njihovih prepametnih bombi. Jao nisu imali kontejnere I senzore te kokpit kao njihovi bombarderi(f22?).
O lanserima da ne pricamo.
Ko je barjaktar u ovoj igri, rx, mayer, zaboravljeni mrgud ili vazda aktivni dusan? Tipujem da ste dvojica najvise. Nedostaju vecito dobro infoirmirani decki…kome vec I za sta nejasno je.

Pe

@Pavle slazem sz sa Vama da je dosta efektnije bombardovanje nenavodjenim bombama.Poginu svi zivi,pa najverovatnije i poneki terorista.
A i ovi sto bi postali teroristi-isto su poginuli pre nego sto su i pomislili o tome.
Na primer, da su nas tako bombardovali 1999, danas ne bi bilo Beograda,Novog Sada..samo posledice efektnog bombardovanja—krateri…

Ni

@Petrovic Dusan

http://www.rtv.rs/sr_lat/svet/un-zapanjujuce-civilne-zrtve-vazdusnih-napada-na-raku_832663.html
http://rtv.rs/sr_lat/svet/mnogo-civilnih-zrtava-u-mosulu-un-zapanjene_811146.html
https://www.blic.rs/vesti/svet/mosul-privremeno-prekinuta-ofanziva-zbog-ogromnog-broja-civilnih-zrtava/81l37dl
https://www.dw.com/sr/civilne-%C5%BErtve-u-mosulu-i-krivci/a-39656001

Evo sta je rezultat tih americkih ‘pametnih, superiornih i svemogucih’ bombi i raketa.
U samo DVA grada ubili su na hiljade i hiljade civila. I onda dodje neki fanatik poput tebe i pokusa da opravda zlocine, jer toboze americke bombe i rakete ne pogadjaju civile, samo vojnike.
Treba da te bude sramota, ako uopste znas za sramotu, to sto pokusavas da opravdas na hiljade zrtava koje su stradale usled delovanja avijacije kojoj se ti toliko divis.

@Banja Luka

Nesumnjivo te je majka obdarila sjajnom memorijom, jedino se plasim da nista nije ostalo za inteligenciju u toj preraspodeli.

Mayer i ja nemamo veze jedan sa drugim, sto ti moze potvrditi i redakcija.

Drugo, izgleda da ti ni citanje i razumevanje procitanog ne idu bas najbolje – navedi mi jedan moj post gde sam ja napisao ili u najmanju ruku sugerisao da Srbija treba da udje u NATO. Ko god nadje takav post, od mene ce da dobije veceru u restoranu po njegovom izboru.

@Vlad

Pamet se niti stice penzijom u bivsoj nam armiji, niti je to demokratsko pitanje: moze ovde i vas 500, a ne 50 da se skupi, nece doci do neke sinergije vase pameti…

Posto ja lupetam toliko, kako je moguce da vas 50 nije u stanju da napise jedan argumentovani post, nego redovno kada se raspisete u postu od 2 000 karaktera nema jedan jedini argument o vojnoj avijaciji, niti pobijanje necega sto ja kazem, nego su to ispovesti o vasim osecanjima, niz logickih gresaka i neretko licne uvrede.

Tvoj post je najbolja ilustracija za ono o cemu pricam, ne navodis jedan jedini argument vezan za avijaciju, vec upotrebljavas logicku gresku, prvo pozivajuci se na argument „ad auctoritatem“, a posle ides direktno na „ad hominem“….

Pa

@RX
Postoji li ijedan tvoj post I o cemu da je potkrepljen relevantnom dokumentacijom, literaturom sem beleteristike ili ne daj boze sopstvenim iskustvom?
Pocni redom, po datumu i temi na kojoj si se javio.
Kako redakcija moze da potvrdi da ti/mayer/mrgud ili bilo ko drugi niste ista osoba?
Ja sam laik za bezbednost na internetu, na osnovu emaila koji si ostavio, ili IP adrese?

Sv

@RX
A koje to argumente ti iznese?
Svaki komentar ti se svodi na velicanje americke tehnike, omalovazavanje ruske tehnike i kopiranje nekih bezveznih stvari sa wikipededije i stranih portala..
Da znaju u Pentagonu kakvih sve ‘strucnjaka’ ima na Balkanu, tebe bi verovatno istog momenta zaposlili tako.

Vl

Za razliku od „RX“ ja priznajem da sam totalni amater po pitanju avijacije, ali i veliki ljubitelj iste (još od malih nogu).
Za razliku od „RX“ ja sam patriota i neću omalovažavati i ono malo što imamo i što smo teškom mukom sačuvali (konstruktivna kritika je nešto drugo i nema je u RX postovima).
A vidim da se zna i latinski…
U čemu je problem pozivati se na autoritet i znanje ljudi koji su stekli penziju u nekoj branši (nije bitno da li je pojedinac pilot, zavarivač ili bravar)? Mišljenja sam da je upravo nekorišćenje tog dragocenog ljudskog resursa kumovalo ovoj današnjoj situaciji. Tu grešku „RX“ i njemu slični konstantno i prave.
I za kraj, teško da „RX“ i njemu slični spadaju u neku vazduhoplovne elitu, pa da pokušavam negirati njegove stavove koristeći u tu svrhu njegova ubeđenja i verovanja (po mom mišljenju pogrešna).
Evo, ja sam sve lepo objasnio, bez da se pravim pametnim i gađam izrazima na latinskom jeziku (a ruku na srce, i ne znam ga)…

Vl

@Petrović Dušan
Šta da ti odgovorim na tvoju repliku na moj post?
Tvoj stav je krajnje skandalozan i bezobrazan…
U stvari, neću na tebe potrošiti više ni atom snage na pritiskanje tipki na tastaturi računara…
Nisi zaslužio …

@Vlad

Znas kako da prepoznas patriotu u kafani? Kaze ti u prvih 5 recenica, poput tebe, a bez da ga iko ista pita.

Ponovo pises o svojim OSECANJIMA da si patriota, da se radujes sto mi imamo, da smatras da treba ovo, a smatras da ne treba nesto drugo, imas misljenje o ovome, nemas o ovome… – to kada izadjes na kafu sa drugaricama pa se jedna drugoj praznite, mene stvarno tvoja osecanja, ubedjenja i sl. ne interesuju.

Ovo je forum o vojnoj avijaciji, dakle, drzi se teme, diskutujemo/polemisemo o vojnoj avijaciji. Dalje, da bi diskuija/polemika uopste imala smisla, polemise se sa ARGUMENTIMA i CINJENICAMA.
„U čemu je problem pozivati se na autoritet i znanje ljudi koji su stekli penziju u nekoj branši (nije bitno da li je pojedinac pilot, zavarivač ili bravar)?“ – zato sto se polemise argumenitma a ne pozivanjem na to „meni je jedan covek rekao da je ovo najbolji avion, a on mnogo zna“ – posto to nije argument.

Sada ti meni objasni sledece: kako ce nabavka 14 aviona starih 30 godina sa preostlim resursom od 700 sati po avion i remontom motora na 350 sati, na tehnicko tehnoloskom nivou koji je posedovala bivsa JNA jos pre 30 godina da podigne borbenu gotovost nase vojske?
Sta smo mi time dobili sem aviona za air policing i parade?

Al

@RX
Ministarsvo odbrane je vise puta izjavilo da se u slucaju Srbije radi o „prelaznom resenju“ da se ne bi gubio kontinuitet do kupovine novog aviona. Niko, osim stranackog nestrucnog kadra(znamo koga) nije pominjao nista senzacionalno. Tako da moje, tvoje, necije trece misljenje nije bitno ako su zvanicnici odlucili kako su odlucili, nemamo uticaja na to na zalost. Sto ponavljamo jedno-te isto?
Videces na kraju da Bugarska nece ni moci da kupi ove avione jer nemaju novca. 3% BDP-a dati za 8 aparata naoruzanih jedva za air-police….Za to bi neko morao u zatvor da ode.
Ovo nase resenje je obzirom na stanje odlicno

Mi

RX

Лепо вама Влад рече патриота, а пошто ви и неки појединци не разумете значење поменуте речи чисто прочитајте ста сте пропустили у школи :

“Патриотизам се, напротив, одликује поштовањем других народа и туђих националних култура, уз снажан осећај поношења сопственом националном припадношћу и националном културом“

Ви се очигледно стидите свог порекла, такође остаје отворено питање ко вам је платио приватно школовање у иностранству ? Паралела је као да сте син Јелене Милић, мајка вас годинама усмерава мислећи како може приуштити врх свог идеализма, али на крају вам плати школовање на другоразредном универзитету на западу.А син после едукације врло исфрустриран крене доказивати научено у политички нестабилном окружењу.Толико о логици, образовању, економској независности, …….

А посто тражите неке аргументе у војној тематици – идемо редом.

– Сматрати Русе неуким, слабим математичарима поред неких светски признатих достигнућа у алгоритмима је равна самоубиству
– Дигитализација има својих предности и мана.Кад овладате термином “Hard reset“, “EMP“ можемо причати о јефтинијем решењу на дуже стазе за РВ Србије
– F-16V у Српском РВ без GPS, AWACS, AIM-120C-8 служи само аеромитингу, паради “air policing“-у. Радар доминатан само у случају кад protivnik nema zemaljski radar aktivan.Зато пустите ви ту вашу причу о налету пилота кад BVR могућности нису приступачне без оператера на радару, такође импровизација пилота прилично ограничена ако нема “свесност ситуације“ у складу са унапред одређеним процедурама.У преводу ако нисте чланица НАТО савеза чисто бачене паре.
– “Engine Hot Section Technology (HOST)“ прописује мерења на 7 година, а произвођач у брошури ставља 6000 часова за ресурс новог мотора.Опет без софтверске контроле мотора мрка капа до достизања тог максималног ресурса, ко ће вршити контролу и очитавања, тачније за коју своту зелених новчаница !?
– После сваког софтверског квара на прилично позамaшној опреми на носећој платформи F-16V увек ћемо мењати целу компоненту !?
– Што се тиче борбене готовости са F-16V како ћемо нешто самоиницијативно урадити без oдобрења НАТО савеза !? У том случају је јефтиније лобирати утицајне политичаре.

РX ајде лепо добрано ишчитајте написано, па конструишите ваше погледе како можемо коначно схватити поенту вашег написаног.

@Al-41F1

Dakle, samo air policing??!!! Nista malo vise od toga?

Jbg, meni se cinilo da je ovih 8 F-16 C/D Block 70/72, sa Link-16 (MIDS-JTRS), sve sa AN/APG-83 , i (MMC) 7000AH barem u stanju da kada svkom nakacis 2 AIM-120C7 da vodi i neku BV borbu, ali dobro sta ti ja znam… Ako ti kazes da ne moze, onda nema ja sta tu da dodam.

Takodje, izgledalo mi je kada stavis ona 4 AN/AAQ-33 i one GBU-49 i GBU-54 dobijes jedno 30 razloga da kazes da je ovion sposoban i za poprilicno precizne udare po ciljevima na zemlji… tako barem meni izgleda, ali sta ti ja znam…

Verovatno su im Ameri rekli sta sada kupite, to ste kupili, posle nema vise kupovine naoruzanja, tako da su ga ugasili kada ovo ispucaju… Mada mozda mogu od nas da naruce ovo sto razvijamo za Orla 2.0

—————————————-
Slovaci su svoje avione dobili za vise od 1 MILIJARDU jeftinije od pocetne cene. U narednom periodu cemo videti sta i kako ce dalje da se odvija sa Bugarima. Kako god okrenes mislim da su ponovo prosli jeftinije po letnom satu od nas i sa ovom cenom.
——————————————–
za to vreme sta smo mi zakljucili ugovor koje tacno cene, koji obuhvata koju modernizaciju, koje naoruzanje, koju propratnu opremu? Je li se zna bilo sta od toga? Koliko je meni poznato NE.

Na osnovu cega onda mozes da zakljucis da je nase resenje odlicno?

Al

@RX
Prosto. Pogledaj koliki je budzet Bugarske, koliki je vojni budzet, koliki im je BDP i znaces da oni jednostavno ne mogu da priuste vise, pa cak ni ovo. To sto su dobili je sramotno mali paket. Proveri koliko se naoruzanja istrosi u bilo kakvom sukobu, pa ces videti da to sto oni imaju moze da traje citvih sat vremena ako budu imali srece. Eskadrila je u ratu nista, a kamoli pola eskadrile, gde ce ionako zbog redovnog odrzavanja, ako misle da postignu nalet, imali „fleet availability“ od 50-70%(Pogledaj Poljsku koja je kupila nove F-16 2009.)
Sto se resursa tice, moras znati da ti resurs nista ne garantuje ako nemas dobro osnovno odrzavanje. Pogledaj im stanje transportne avijacije i generalno dosta naprednih zapadnih letelica, videces da i pored ogromnog resursa ne lete jer ne mogu da ih odrzavaju. Sto mislis da ce za jako komplikovanu masinu zvanu lovacki avion biti drugacije?
Zasto smo mi odlicno prosli?
Zato sto je Srbija 20 godina zapostavila svoje RV i za narednih 10 godina cemo imati prostora i vremena da se odlucimo za novi visenamenski avion, a da pritom necemo potrositi planinu novca i za tu odluku, ako budemo pametni, cemo moci da se pripremimo bolje. Budzet govori da ce se RV uklopiti u tih famoznih „200 miliona“, a najjave zvanicnika govore o aktivnim radarskim raketama i preciznom VZ naoruzanja. Za sad dosta, jer znanja za vise nemamo.
Da Mig 29 prve generacije zmaja nije platforma sa ogromnim resursom na kojoj se moze postici nalet od 200+ sati godisnje, ali sve i da jeste, mi prijatelju novca za to nemamo, a nema ni Bugarska. Ako se bude stiglo do 100, mozemo da budemo srecni. U SFRJ su na lovcima imali prosecno 60-70, a koliko je veci vojni budzet bio?
Tako da je ovo sto je uradjeno, bukvalno najbolja moguca opcija zbog sveobuhvatnog ekonomskog stanja.
Madjarska ima BDP od preko 150 milijardi i suficit u trgovini od preko 10 milijardi godisnje(nama je celokupan budzet manji od toga), pa su uzeli na „lizing“ 14, tj 12 Gripena koji su pride dosta jeftiniji za odrzavanje od F-16, za koje imaju 100 aim-120. Eto to ce ti dati neku perspektivu sta je potrebno za funkcionalno RV osim „resursa“ ili TT karakteristika neke rakete.
Ove nase banana ekonomije nisu za nove avione te klase. Da je pameti, Bugarska bi uzela FA-50 da se ne izgubi kontinuitet, dovela RV na NATO standard, stacionirala jedan kontigent americkih aviona u drzavi za „ne daj boze“ i radila 10 godina na ekonomiji sa kojom ce kuptii nove avione.
Srbija ako bog da da se odluci za JF-17 jer cemo to moci da finasiramo, sta bi nam vredeo SU-35 kad nemamo za nalet? Samo bojim se da malo mudrosti ima na Balkanu, a kompleks je i dalje najvisi planinski vrh

@ Al-41F1
Cekaj, care, ti napisa „8 aparata naoruzanih jedva za air-police“
Koliko ja znam za air police su i vise nego dovoljno naoruzani, posto pored topa M61 Vulcan imaju i 24 AIM-9X.

Dakle, ti avioni su i vise nego sposobni za jos ponesto sem „jedva za air-police“, a posto pored vrhunskih aviona, ako budu ih budu kupili, dobice i neke rakete i bombe, kao i skolske verzije trebalo bi da im budu i piloti obuceni za jos ponesto sem za taj air policing?

Sada, koliko je tesko dokupiti jos ubojnih sredstava, kada se u potpunosti usvoji ovaj avion?
Ja bih rekao da nije.

Bugari hoce da kupe NOVE avione – i to da sa 3+ generacije predju na nesto sto je 4++ (ako cemo po ruski), koje ne poseduje ni zemlja proizvodjac ni npr. vazduhoplovstvo poput izraelskog – ako hoce nesto tako, ima da plate… Pri tome hoce i celokupnu obuku i podrsku, rezervne delove, infrastrukturu, dijagnosticke stanice…
Meni se cini da to kosta, ako hoce da daju pare, ja im sigurno necu braniti… A, sto se cene tice, tekst propusta da kaze da tek za nekoliko dana treba da dodje nesto sto se zove: „Letters of Offer and Acceptance“ i sto je, kako sam naglasio u slucaju Slovacke doslo sa cenom manjom za 1 milijardu.

—————————————————
Sto se tice Poljaka, ne znam sta da ti kazem, navedi izvor, jer i vise nego sumnjam u tacnost.
Evo ti 2 izvora, broj poljskih pilota sa barem 1000 sati na F-16:
http://www.f-16.net/index.php?module=pagesetter&tid=62&filter1=country:eq:197

I evo ti izvor gde se kaze da imaju 85% flote na raspolaganju, sa naletom od 53 000 sati (2017.)
https://warisboring.com/poland-needs-more-fighter-jets/

————
Kada spomienjes 60-70 sati godisnje na lovcima, valjda pises o celoj floti, racunajuci i MiG-21, sigurno ne mislis samo na MiG-29 koji je imao u proseku za sve avione oko 35-40 sati naleta.

—————————————————–

A sada o tih famoznih 200 miliona koje cemo da potrosimo za 10 godina.

Nazovi me sumnjicavim, ali meni za pocetak izgleda NEMOGUCE da ce cifra od 200 milona koja je bila spominjana za 10 aviona sa dolaskom NOVA 4 beloruska da ostane nepromenjena, makar da je sve ostalo tacno, a nije.

Mi smo placali pre neku godinu 2 miliona $ po MiG-29 dok smo ceprkali onaj jedan koji je bio donor i to samo da drzimo preostale u letnom stanju uz minimalni nalet.
Remont aviona MiG-29 bugarska je placala preko 5 miliona EUR po avionu 2018.
Remont motora za Bugare su braca Rusi cenili na nesto preko 1mil EUR , da bi im onda za 10 motora 4 nova i 6 remontovanih naplatili 21mil EUR
Sto ce reci ili novi motor kosta oko 3.75 miliona, ili je cena remonta veca.

——-za sve gore navedeno, izvor je upravo T6!

Hajde sada da racunamo:
14*5miliona (remont aviona) + 14*2 broj motora po avionu*1milion remont motora + 14*2 miliona (da se drze u letnom stanju) * 10 godina) + 14*2 broj motora po avionu*1milion (remont motora na 350 sati) = 70 + 28 + 280 + 28 = 406 milona

I to nista naoruzanje, nista modernizacija, nije uracunato gorivo, mazivo, obuka, zemaljska oprema… i jos sam racunao najnizu mogucu cifru za redovno odrzavanje, npr. Malezija spominje vise od 5 miliona $ godisnje za odrzavanje, veoma moguce da je remont motora skuplji…

-Sto se tice modernizacije, sledece godine su izbori, a modernizacija je planirana posle izbora, sam zakljuci da li ce je biti.

—————-

Pa ti sada meni i dalje ne rece zasto je ovo najbolja moguca opcija? Sta smo mi dobili sa ovom opcijom, sem avione iskljucivo za air policing?
Je li imamo faktor odvracanja?
Jesmo li u stanju da obezbedimo prevlast u vazdusnom prostoru nad jednom susednom drzavom koja POSEDUJE lovacku avijaciju?
Jesmo li u stanju da uradimo bilo sta sa tim MiG-29 u slucaju da ROSU npr. krene na sever Kosova ili predje u centralnu Srbiju, sem da bacamo nevodjena sredstva po njima i molimo se da nas ne zviznu nekim MANPADS-om? Mi imamo deo teritorije koji je okupiran, cisto da potsetim.

I za kraj, hocemo li zbilja uspeti da ustedimo neku lovu ili ipak necemo?

——–
P.S.
Sa ostalim se slazem

Al

@RX
Koliko sam slusao Miloradovica i izjave iz generalstaba, mi vec imamo dobar stok motora za Mig-29, tako da to uopste nije bio najveci problem. Dodatno sertifikuje se remontni zavod Orao, tako da ce remont motora biti radjen u „domacoj“ izvedi sto bi, pretpostavljam snizilo cenu. Sto se dijagnostike tice i zemaljske opreme, trenutno kako stvari stoje ta faza je zavrsena na pristutnim avionima u Srbiji, oni se opsluzuju, tako da ostaje samo „faza 3“ tj. modernizacija. Plan je bio dodatnih 8 iz Belorusije, pa je smanjeno na 4, verovatno je to „kompromis“ zarad uklapanja u budzet?
Zasto je to najbolje resenje za nas? Zato sto nasa ekonomija ne dozvoljava nista drugo. Tako da je bilo ili ovo ili da izgubimo nadzvucnu komponentu u RV. Ti proceni sta je bolje? Resurs aviona bi svakako istekao pre nego sto bi uopste mogli da stignu novu sve da smo ih naorucili juce, a da ova stvar prethodno nije uradjena. Trenutno je primarno da se izgradi nova generacija pilota i da kroz 10 godina kupimo nove avione koji ce biti „ozbiljni“, a ovo je prelazno resenje. Recimo kao onomad Rumunija sa Migom-21LanceR, pa sad F-16MLU, pa ce onda tek razmisljati dalje, mozda i F-35.
Sto se tice ROSU i sl. kupljeni su MI-35M za tu namenu. Videcemo sa kakvim ce paketom naoruzanja i opreme da stignu. AMPS i vodjena VZ sredstva cine taj helikopter tj. bilo koji jurisni helikopter u realnim uslovima mnogo gorim po pesadiju i oklop na zemlji nego bilo koji avion. Ne postoji ni jedan avion koji nam moze osigurati „prevlast u vazdusnom prostoru“ susedne drzave jer su one sve clanice NATO-a, tako da jedino kad bi nam magicno palo s neba 600 pilota, 300 SU-35S, jedno 3 A-50U, S-400, Pancir i BUK-m3 taj scenario zaboravi.
Sto se Bugarske tice….prosto moras razumeti da sa po 2 radarske VV rakete na avionu i 3 IC ne mozes ratovati. To je jedan udar i zato sam rekao „jedva za air-police“. Figurativno naravno, ali premalo je to naoruzanja. Pogledaj sveobuhvatno stanje njihove tehnike i reci mi koji su izgledi da oni nesto ozbiljno postignu sa tim avionima? Ali budimo realni. Pride zemlja je preko deceniju ako se dobro secam u NATO-u, a da im je gro tehnike sto za KV sto u RV, a PVO gotovo iskljucivo sovjetske proizvodnje.
Sprdnja totalna. Kao kad bi Srbija sad najavila SU-35, a nije spremna ni ovo sto imamo da odrzava

Pa

Evo rosu ce da krene na sever a mi treba da dignemo 29ke I sta je mali djokica jos zamislio? Njima da ih sprecavamo? Kakve se ovde gluposti pisu ispod copy-paste besmislenih tehnikalija. Aaa, vrsno, sjajno, cenim da svog idola kanis sustici po stilu. Pa srecno…

@Al-41F1

„Figurativno naravno, ali premalo je to naoruzanja.“ – dovoljno da nama polupa celokupnu avijaciju, bez da ih i primetimo, zar ne?
Ja ti ponavaljam jos jednom, nadam se da ces ovaj put da mi odgovoris, ako je premalo naoruzanja, je li posle eventualne kupovine dadobijaju sankcije pa ne mogu da dokupe?

Jesam li ja napisao da je dovoljno za vodjenje rata pa mi ti sada objasnjavas kako nije? Uostalom, ako je to problem za njih, sto nisu nabavili naoruzanje, sto to nije problem i za nas????
Mozda su dijabole ko mi, hoce ljudi da treniraju pilote i cuvaju „nadzvucnu komponentu za F-35“

1)
-Dakle, mi smo, kako ti kazes, nabavili MiG-29, da bi trenirali pilote i sacuvali nadzvucnu komponentu, te usetedeli pare za kupovinu novog aviona, a pri tome:

a) ne znas sta pise u ugovoru, jer ga nisu objavili, sto je praksa koja ukazuje na zakulisne radnje
b) ne znas koliko kosta remont, odrzavanje, koliko ce para da se spuca na 14 aviona – sto je normalno da se zna ako hoces da pricas o tome, nego uzimas kao cinjenice izjave politicara i izjave Miloradovica…

C) Ono najvaznije
lOVACKA AVIJACIJA IMA SVOJE JASNO DEFINISANE ZADATKE, a medju njima se medju primarnim ne nalaze treniranje pilota i ocuvanje „nadzvucne komponente“ – tako da ovde samo ponavljas gluposti koje si negde cuo, a da ih apsolutno ne razumes, ako gresim, nadji mi jednu definiciju gde se ta 2 zadatka navode u opisu zadataka koje ona treba da izvrsi.

Ona sluzi ne samo za obezbedjivanje svog vazdusnog prostora, vec i za obezbedjivanje dominacije i prevlasti na nebu, zastitu i pruzanje podrske svojim trupama na kopnu, izvidjacke misije, radioelektronsku borbu, nanosenje udara u dubini neprijateljske teritorije po strateskim udarima, te i kao FAKTOR ODVRACANJA!!!!

Posto MiG-29 u ovim verzijama apsolutno nije u stanju da uradi bilo sta od ovoga ne cudi sto ne postoji jos jedna druga zemlja koja je uradila nesto slicno-Nabavila polovne avione MiG-29 u skorije vreme.

2)
Ako je Miloradovic rekao, to onda mora da je istina… U zivotu covek nije slagao. – je li ti mene zeazas kada pises ovakve stvari?
Care, da te potsetim na nesto, sto je takvom poznavaocu prilika u RV promaklo: Kada su stigli ruski avioni, prvo sto je uradjeno je da se sa njih skinu motori da bi ona nasa 3 mogla da lete do remonta – posto mi imamo dosta rezervnih motora, kako kazes…

“ Sto se dijagnostike tice i zemaljske opreme, trenutno kako stvari stoje ta faza je zavrsena na pristutnim avionima u Srbiji,“
-Jos jednom daj izvor, daj fotografiju, posto na fotografijama stoje kamioni stari preko 30 godina…

3)
Gde je za pocetak izvor za ovo sto si tvrdio za Poljski F-16? – ili cemo da vodimo razgovr tako sto ti bubnes nesto, ja ti pokazem da nije tacno, a ti se pravis lud ko za MiG-35

4)
Gde si procitao, tj. stavi odakle je to da cemo da remontujemo ovde motore.
MiG ne da nikome u Evropi da sam remontuje motore, ni Poljacima, ni Bugarima, ni nama…

Ponovo savijas cinjenice kako bi mogao da ih napakujes u svoje zakljucke. Obrces proces.
Mi motore kada smo bili primorani da remontujemo za vreme sankcija sa 5x boljim kadrom, nismo mogli 200 sati da izvucemo iz njih. Taj motor je toliko i komplikovan, problematican i ne proizvodi se vise u tim serijama, da su Bugari vratili Rusima neke od ovih motora, posto im je kontrola kvaliteta uzasna.

-sve sto sam spominjao za ruske RD-33 moze da se ovde nadje na sajtu

5)
„Plan je bio dodatnih 8 iz Belorusije, pa je smanjeno na 4, verovatno je to „kompromis“ zarad uklapanja u budzet?“

Ovo je tolika glupost da je meni prosto nejasno na koji nacin si ti ovo zakljucio. Nije ti palo na pamet da neko LAZE sto je najjednostavniji odgovorPosto je uhvacen u lazi jedno 15 puta do sada samo na ovu temu.
Ako su oni sami izjavili da je DOGOVOR POTPISAN I SVE SREDJENO i da ce sve kostati do 200 milona za 10 aviona, koji deo toga ti nije jasan da ne moze cena da ostane ista ako su nabavili jos 4 aviona?

6)
U tu nasu apsolutnu posvecenost stednji, kojoj su srpske vlasti tradicionalno sklone, uklapa se sledece:
Transport MiG-29 iz Rusije u Beogad, da bi se vrati u Rusiju na generalni remont pa da bi bio ponovo vracen u Beograd? Ili je to iznajmljivanje 2 Mi-35 i dolvacenje onog T-72 B3 iz Rusije zarad toga da se pojave na paradi?
Imas li neka saznanja koliko to kosta?
Sta je to problem dovuci tenk iz Rusije…
Je li tebi stvarno posle toga deluje kao da mi nemamo para ili da stedimo iste?

—————————————
Toliko za sada

Nadam se da cu dobiti konkretan odgovor sa barem jednim izvorom.

@OperatEr lansera sa raketom i strucnjak za lasersku bombu

Elem, neces verovati, a i verovatno si zaboravio, jer je memorija rezervisana za one pametnije, ali je „mali djokica“ bas podigao MiG-29 kada je ROSU upao na sever KOSOVA, otuda i moje pitanje sta je doticno borbeno sredstvo moglo da uradi – ako je i dalje nejasna korelacija, znas mene, nije mi tesko da onim sporijim i nacrtam.

https://www.alo.rs/kosovsko-pitanje/mig-29-nadleteo-novi-pazar-jedinice-iz-raske-krenule-ka-kopnenoj-zoni-bezbednosti/231801/vest

https://rs-lat.sputniknews.com/politika/201905281119944431-mig-pazar-/

https://www.kurir.rs/vesti/politika/3258945/vrhovni-komandant-naredio-punu-borbenu-gotovost-vojske-srbije-mig-29-nadletao-novi-pazar-vulin-stigao-u-kraljevo-iz-kasarne-izasla-kolona-vojnih-vozila-sa-ljudstvom-i-opremom

P.S.

Oduvek se znalo ko vozi TAM 110, a ko otvara kapiju ;)

Al

@RX
Prijatelju, ponudjen je i Hrvatskoj F-16V sa komplet naoruzanem pa ih nema. Jel znas zasto? Zato sto nemaju para. E to ce spreciti Bugarsku da adevkatno opremi svoje F-16 i obezbedi adekvatan nalet. Kao sto ni sada ne mogu odrzavati svoje RV kako treba. Jel ti shvatas da oni treba da izdvoje 3% BDP-a za 8 aviona? Jel ti znas koliko je to novca? Samo ce se zagrobariti, nista drugo.

Sto se tice „faktora odvracanja“ i „definisanih zahteva“ sve je to lepo u tvojoj glavi i na papiru i istina slazem se, ali moram te obavestiti da je BDP Srbije jadan, a budzet jos jadniji. Tako da nemamo drugu opciju. Mozemo ili ugasiti RV komplet, pa za 15-20 godina opet „pocinjati od nule“, a da pritom citavo vreme placamo cuvanje VAP ili da uradimo ovo sto smo sad uradili. Ti mi kazi sta je bolje? Ne vredi da gajimo iluzije.

Na „paradi“ u Nisu je letelo 9 od 10 aviona, znaci da se oni opsuluzuju. Nisu mogli sami od sebe da polete tj, zemaljska oprema postoji, a T6 je vec pisao o „fazi 2“, nadji clanak. Radjen je „laki remont“, ojacanja na vertikalcima se vide itd.

Evo za remont motora https://tangosix.rs/2018/17/01/orao-iz-bijeljine-ce-remontovati-motore-za-ruske-helikoptere-pripremaju-se-za-remont-motora-mig-ova-29-glavni-partner-ostaje-vojska-srbije/

Detalj sa rasprave parlamenta o oruzanim snagama Poljske, odatle taj podatak od 40% https://tangosix.rs/2019/28/05/poljska-najverovatnije-kupuje-32-aviona-f-35-do-2026-u-naoruzanju-prva-eskadrila/

Sto se tice, Belorusije, laganja itd. Generalstab je rekao 180-220 miliona u zavisnosti od konacnog broja letelica i nivoa modernizacije jos na onoj prvoj konferenciji kad je krenula cela prica, a vlast je prvo preko RTS-a pricala o 29M, pa Zuk radar itd. itd., vojska to nije pominjala….Odatle sam zakljucio da je tih „4“ uklapanje u budzet, no vojni budzet je javna stvar, imacemo stavke, pa cemo videti koliko su sokolovi stvarno potrosili na 29ke. Do tad se mozemo samo medjusobno „ubedjivati“. No svejedno i da je 300 miliona, opet ne bi mogli da kupimo pola eskadrile novih savremenih aviona. Oni nama trebaju slazem se, ali sta je tu je.

Sto se tice bespotrebnog dovodjenja tenkova, helikoptera pa i citave te parade, slazem se da je bacanje para. Samo mozda je Rusija platila to „gostovanje“, ali i dalje ostaje da je parada bespotrebna jedna stvar.

@Al-41F1

Ne znam zasto uporno polemises sa mnom da li ce ili nece Bugari da kupe ove avione ili da li ce ili nece uspeti njih da odrzavaju, posto ja nigde nisam rekao ni jedno ni drugo.

Da te potsetim da je moja polemika s tobom pocela oko 2 stvari:

a) tako sto si mi ti odgovorio i napisao onu glupost „8 aparata naoruzanih jedva za air-police“, od koje si uskoro odustao, pa je to postalo „Figurativno naravno, ali premalo je to naoruzanja.“, sto je takodje pokazano da ne stoji.

b) O tome kako je nabavka MiG-29 „odlicno resenje“.

Odmah da ti skrenem paznju na sledece, ja navodim kao pocetne premise za moj zakljucak da je ovo em lose em preskupo resenje cene remonta motora i aviona iz UGOVORA koji jer РСК „МиГ“ zakljucivao ili sa Srbijom ili sa Bugarskom ili podakte o resursu zmaja i motora (koji su opste poznati). Da vidimo sta ti meni navodis kao argumente:

1)
-Izvor za motore su „Banjalucke nezavisne novine“, pise ti na pocetku clanka.

Vest je iz januara 2018. Ovo ti je originalna vest:
https://www.nezavisne.com/ekonomija/privreda/Orao-ocekuje-ugovor-za-remont-helikopterskih-motora/460261

Onda, posto je proslo vise od pola godine, one koji vecno veruju u ogromni napredak treba ponovo obradovati svetlom buducnoscu, posto ugovor nije zakljucen u roku:
https://www.glassrpske.com/drustvo/biznis/Orlu-se-smijesi-ugovor-sa-Rusima/lat/269752.html

To da ce da potpisu ugovor sa Klimovim je prica jos iz 2015. godine
http://website.ekapija.com/urs/page.php?id=1268983&lng=0&alph=0

Moje pitanje za tebe je da li su potpisali taj famozni ugovor danas na polovini 2019. godine, odnosno 4 godine kasnije? Da ti pomognem NISU, cak i da potpisu, sa РСК „МиГ“ NISU NISTA pregovarali, toliko o tome da ce da se remontuje.
Nadam se da sada shvatas koja je tezina ovog tvog argumenta

2)
-za to da im je flota 40% operativna jePOLITICKA izjava POLITICARKE u parlamentu, koja je konstatovala da im je avijacija u uzasnom stanju.
https://videosejm.pl/video/42780-posel-joanna-kluzik-rostkowska-wystapienie-z-dnia-16-maja-2019-roku

Da im padaju helikopteri. Da im piloti F-16 odlaze u civilnu avijaciju i da postoje price medju vazduhoplovcima da vise od 40% F-16 nije spremno za upotrebu. I pitala je ministra da li je to tacno.
Pre toga je pricalao o MiG-29, da su malo malo pa prizemljeni pa im je ponovo dozvoljeno da lete, a da su sada ponovo prizemljeni zbog nesreca…

– Ovo je za nijansu jaci argument nego ovaj o remontu RD-33 u Bjeljini

Hajde da vidimo koliko je tih 40%:
Poljska ima 48 F-16, 40% od toga iznosi 19 aviona, da u ovo treba sumnjati govori cinjenica da samo 16 aviona daje redovno za NATO vezbe.

Hajde da vidimo sta onda Poljaci rade na tim NATO vezbama i akcijama:
Tako su sa 4 aviona ucestvovali u borbama protiv ISIS, i imali 1500 sati naleta na 4 aviona, dok su u isto vreme sa 4 druga ucestvovali u vezbama na Baltiku.
Od ove godine su preuzeli Baltic air police sa 4 aviona
U martu ove godine su ucestvovali u Holandiji sa 8 F-16, evo ga snimak sletanja:
https://www.youtube.com/watch?v=mY3pni0t_gQ

Ja bih rekao da ih ovde ima samo po vezbama malko vise nego sto je ova gospoja navela. Da ne pricamo da su do sada naleteli vise od 60 000 sati na tim svojim ubogim F-16 sa nekoliko pilota

-Poljska ako ima problem sa operativnoscu F-16 najvise je to zbog toga sot ima problemsa obukom pilota, jer joj piloti F-16 odlaze u civilni sektor, tako da je od 2016-2018 izgubila po nekim procenama 30% pilota. Dok obuka pilota u USA, pored toga sto kosta mnogo, ide veoma sporo, jer su mesta popunjena, a kao sto sam rekao iskusni piloti sa velikim naletom ne ostaju u vojsci, jer im je bolje u civilnom sektoru po zavrsetku karijere.
Ovo ti je tekst o tome:
https://www.onet.pl/?utm_source=natemat.pl_viasg_wiadomosci&utm_medium=referal&utm_campaign=leo_automatic&srcc=ucs&pid=05c211f8-2c51-40c9-b084-bddc895a09a4&sid=b177a2c9-166f-4113-9b28-185bbe554807&utm_v=2

Sto se MiG-29 tice on je prizemljen, ovo je spisak skorijih nesreca u Poljskoj:
related to a series of incidents and aviation accidents, including one catastrophe , MiG-29 fighter aircraft , which occurred recently in Poland. At the beginning of March, this type of fighter crashed in Mazovia. The pilot was catapulted and survived. February 15 this year MiG-29 from the Malbork base landed in an emergency due to depressurization of the cabin during the flight. On the night of July 6, 2018, the planefrom the same base he crashed near Pasłękiem. The pilot catapulted, but he did not survive. On December 18, 2017, near Miłosz, MiG-29 crashed near Kałuszyn in Mazovia, landing in the base in Mińsk Mazowiecki; the pilot survived, although he did not catapult. In 2016, at the 22nd Tactical Air Base in Malbork, a fire of this type of machine occurred due to a fault during technical commissioning. The plane was not repairable.
———————————————
3. „Na „paradi“ u Nisu je letelo 9 od 10 aviona, znaci da se oni opsuluzuju. Nisu mogli sami od sebe da polete tj, zemaljska oprema postoji, a T6 je vec pisao o „fazi 2“, nadji clanak. “

-Remontovani su pre manje od godinu dana – u njihovu sposobnost da lete na paradama nikada nisam sumnjao.

-Kakva zemaljska oprema? Gde je navedeno sta je stiglo poimence? Gde su fotografije?

4.
Uzmi vojni budzet i nadji mi po stavci MiG-29 (vezano za ove ugovore) imas pivo od mene.

5.
Ovo da ce da kosta 300 miliona umesto 200 je vec neki pomak, jedino sto nije dovoljan. Imas resurs, imas cene koje smo placali do sada, imas cene remonta motora i zmaja za Bugare a koje sam naveo, imas 14 aviona, zna se koliki je resurs, koliko kosta odrzavanje… i sve to pomnozi sa 10 godina pa ako sumnjas u moj proracun, ti sam izracunaj.

6.“sto se tice „faktora odvracanja“ i „definisanih zahteva“ sve je to lepo u tvojoj glavi i na papiru i istina slazem se“

Prvo moras da se dogovoris sam sa sobom da li se slazes ili se ne slazes.
To nije u mojoj glavi, vec im je to ZADATAK. Kao sto sam rekao lovacka avijacija je skup i slozen sistem, koji ima jasno postavljene zadatke. Ako nije u stanju da ispunjava zadatke, a i dalje kosta i to kosta daleko vise nego ostali rodovi, onda predstavlja teret i oduzima resurse za te preostale rodove, kojima takodje treba zanavljanje sredstava i modernizacija.

7.
„Generalstab je rekao 180-220 miliona u zavisnosti od konacnog broja letelica i nivoa modernizacije jos na onoj prvoj konferenciji kad je krenula cela prica“
Nadji mi citat gde je generalstab to rekao?
Vojska nikada nije davala nikakve cifre o ceni, jedino ko je pricao o ciframa su AV, Djordjevic, Miloradovic, Vulin…
U momentu davanja te izjave u opticaju je bilo samo 10 aviona – 4 nasa+6 ruskih, nikakvi dodatni avioni nisu spominjani tada u bilo kojoj izjavi vojnih lica.
Tako da ostaje pitanje na osnovu cega si ti ovo zakljucio?

8.
Samo mozda je Rusija platila to „gostovanje“

-Ponovo, da je su Rusi platili, ne sumnjam da bi to bilo objavljeno, ako je objavljeno, navedi izvor. Ovako, meni izgleda nekako nemoguce da su ruski poreski obveznici platili srpskim poreskim obveznicima da gledaju na svojoj paradi rusku borbenu tehniku.

Pa

RX
Za sve sofere i servisere TAM110 koji kuckaju na ovom portalu:
-laserska bomba ne unistava cilj laserom nego je istim navodjena
-raketa se lansira, ne iz ruke, pise napred
-da se nesto htelo da uradi taj dan, to bi helikopterskim desantom uz sadejstvo ubacenih ljudi na terenu bilo uradjeno . lovci ni u ludilu na nebu, dovoljno bi bilo 2-4 orla za sadejstvo i pokrivanje desanta. I u tom slucaju bi opet bila preterana upotreba sile, tako da bi opet gubili. resenje je mnogo dalje od servisne stanice tam110 svakako
-cemu sluzi da se izvede iz kasarne vojna tehnika koja se nece upotrebiti? kao pretis nekom, pas koji laje ne ujeda..
-ali ‘mali djokica’ bi od mig29 da napravi f16…samo vi pravite soferski znalacki…

Mi

AL-14F1

Ne vredi polemisati sa osobom poput RX koja nema mogucnost percepcije.Ima ruku na srce par zanimljivih pogleda sto se tice transparetnog izvestavanja MO Srbije, samo sustina za RV Srbije nedostaje.Ali dobro to je osoba koja dolazi iz sfere civilnog vazduhoplovstva.

Nikad on nece napisati taksativno koliko iznosi cifra za uvodjenje F-16 u RV srbije

1. Nije upoznat ili ne racuna ulaganje u infrastrukturu
2. Nije upoznat ili ne racuna SLEP modifikacije u slucaju nabavke polovnih aviona
3. Nije upoznat ili ne razmislja koliko druge neophodne nocece platforme uticu na mogucnosti F-16V u BVR okruzenju od 2020 do 2030. Novi datalink, GPS, modifikacije na softveru imaju vrlo jaku cenu, ali su sveobuhvatno takva ulaganja astronomska i nestrucna ako se nece ulaziti u NATO .
4. Nece definisati taksativno koliko bombi, raketa, dodatne opreme treba nabaviti u potencijalnom prvom paketu opremanja.
5. Nema jasan stav oko ulaska u NATO.

RX vecito koristi prljave novinarske trikove u svojoj konverzaciji, samo nije sposoban definisati zadatak LA.RX navodi :

“To nije u mojoj glavi, vec im je to ZADATAK.“

Krajni cilj tog zadatka za skolovanog oficra RS je sledeci :

“Odlikuje se sposobnošću da efikasnom i fleksibilnom primenom vazduhoplovne moći odlučujuće utiče na tok oružanog sukoba, pre svega zbog destruktivnog efekta na sposobnost i volju neprijatelja da izvodi operacije. Iscrpljujući neprijateljeve resurse i umanjujući mu potencijale, RV i PVO podiže cenu sukoba i tako predstavlja snažno sredstvo odvraćanja.“

http://www.vs.rs/sr_lat/o-vojsci/opste/vidovi-vojske-srbije

http://www.mod.gov.rs/lat/tekst/11792/jaka-i-zadovoljna-vojska-faktor-odvracanja-11792

Samo kao sto rekoh nema fleksibilnost i percepciju na zahtevanom nivou.Umisliti kako se moze efikasno vojevati sa clanstvom u savezu i tudjim eksportnim naouruzanjem samo je na nivou jednog decackog sna .Realne mogucnosti u slabo organizovanom drustvenom uredjenju je nazalost mnogo vise nego rec “java“.

Pricati sa njim o digitalizaciji je iluzorno, RX navodi “mocan softver“ a verovatno nije upoznat sa programskim jezikom posebno pisanim za tu vrstu aplikacije.Ubedjen sam nije sposoban definisati godinu pocetka upotrebe programskog jezika za tu vrstu aplikacije.Verovatno ne zna cenu godisnjeg izdvajanja za “drugorazredne eksperte“ iz te oblasti.
Cak sumnjam kako moze navesti od koliko osoba je sastavljen takav tim.

Zato Al-14F1 samo mu hranite posrnuli “ego“, nije on odavno odgovorio na kljucne stavke u svojoj zamisljenoj teoriji.

@Pavle

Ja se takvom strucnjaku najdublje izvinjavam sto nepravilno upotrebljavam termine, koje je doticni strucnjak sam iznedrio u napadu pameti*.
Ipak, ko ce bolje znati koje je pravo znacenje nepostojecih kvazi-vojnih termina, nego njihov tvorac, koji je uzgred i odlican poznavalac vojne istorije te voli da drzi predavanja o Arapsko izraelskim ratovima pa uspe da pogresi i rat – pa se posle jos ljuti kako ima lose djake, jer nisu shvatili da je on rekao jedno, ali mislio na drugo… Ili je toliko dobar poznavalac bombarderske avijacije, da je uveren da na pottrupnom nosacu J-22 ne moze da nosi bombu, cak i kada mu se pokaze na fotografiji da moze…

Plejada gluposti koje si ti ovde izgovorio je tolika, da retko ko moze da ti parira i po kolicini i po kvalitetu, mozda ovaj nesrecni MiG-29 sa svojim „spanskim slovima“. Ja sam vama dvojici odavno preporucio da napisete jedan pojmovnik kvazi-vojne terminologije i upotrebe fiktivnih sredstava u savremenom ratovanju.

P.S.
pameti* – upotrebljeno sarkasticno, cisto da ne protumacis pogresno, jer si sklon pogresnim tumacenjima.

@Mig-29

Naravno da nisam upoznat, to su „spanska slova“ za mene.

Mi

RX

Nije valjda sad odjedanput povredjena vasa sujeta nakon par povrsnih reci !?

Nije valjda takav “kalibar“ spao samo na trecerazrednog inspektora u civilnom vazduhoplovstvu, predjite vise preko svojih ubedjenja.Edukujute se malo u vojno taktickom smislu, onda mozemo konstruktivno pricati, ovako vas truli nacisticko-zemunski recnik ne vodi nigde.

Zao mi je sto sam pao na vas nivo konverzacije, ali toliko uvreda iznesenih na racun MO koristeci poluinformacije zasluzuje kompenzaciju u vidu ataka na vas “autoritet“.

RX dok ne odgovorite konstruktivno na vase teze, slobodno mogu reci nema svrhe pricati sa vama

@ Mig-29

„bilioni“ i „bilioni“ „spanskih slova“

Mi

RX

Vas bezobrazluk nema granice sa tim sam upoznat, samo kako ne primecujete kako sa povrsnim komentarom vi ispadate neuki !?
Ja vam nisam duzan vrsiti edukaciju, probao sam jednom i dzabe.Znate i sami kome se nemoze nista objasniti.

Stvarno mi je tuzno kad ljudi poput vas nemaju saznanja o kriptografiji , a zele pricati o vojnoj tematici, digitalizaciji, o tehnoloskim dostignucima iz sfere vojnog vazduhoplovstva….

Sve u svemu dovoljno je reci to je samo naprosto RX, cak ni Jelena Milic nije uspela platiti stipendiju u inostranstvu jednom tako naprednom mladicu.Stvarno steta.

Pa

Nema kraja ovom. Rx,koji se hvata za svaku dlaku, sve izvlaci iz konteksta, jos teze silazi sa dlake…tesko ga se otresti. Nacitao se ko zna cega, ni sa cim zapravo nije imao dodira, zna bolje od proizvodjaca, testera I korisnika vojne opreme, deli savete I pamet i beskopromisno cascava pridevima. Koga to interesuje sem kolega iz servisne radionice, partijski kadriranih…dosadno, suplje, bezobrazno..

@Mig-29

Posto je Rambo Obilic spominjao u prethodnim postovima „uredjaje“ na avionu, ja predlazem da mu ti, Mig-29, sredis neke „aplikacije“ za iste, posto je jasno da ne postoji podrucje ljudskog znanja kojim ti ne vladas, od kriptografije do „digitalizacije“. Naravno, u knjizi kvazi-vojne terminologije koju ce te, iskreno se nadam uskoro napisati, pojam „digitalizacija“ ce pretpostavljam biti povezan sa:
„poznavanjem programskog jezika posebno pisanog za tu vrstu aplikacije“

Lepo ja kazem da samo ti na ovom forumu mozes da pariras Rambo Obilicu po kolicini i kvalitetu gluposti. Doduse, stil se malo razlikuje, on je obicno koncizniji i uspe da kvalitetno odvali u manje reci, dok je tvoj stil preopsiran, ali sa „salata od reci“ sintagmama koje dizu glupost na sasvim novu razinu.

U medjuvremenu, predlazem jednu trampu: ja tebi saljem link sa pravopisom srpskog jezika, da se malo opismenis i naucis kada se recca NE pise spojeno, a kada razdvojeno:
http://pravopis.tripod.com/

A ti mi posalji jedan link koji moze da potvrdi postojanje termina „spanska slova“ u kriptografiji.

Mi

RX

Ajmo sad iskreno, jel moguce da u Hrvatskoj vojsci postoji jedinica koja ima “zadatak“ poput tvog !? To je izgleda neki poseban oblik destabilizacije ili uticaja na javno mnjenje u Srbiji !? Tragikomicno.

Rec “razina“ se ne koristi u Srpskom recniku, koliko god se ti trudio pisati Srpskim jezikom.Tako tvoji novinarski trikovi pokazuju “razinu“ samo tvoje inteligencije.Sto lepo ne pises kako dolikuje, ima na ovom portalu Hrvata koji sa nacionalnim pogledima daleko dublje razmisljaju od tebe, samo retko ko ima “zadatak“ poput tvog.

Takodje rec pravopis ne koristi “krug 2“, mi imamo gramaticku gresku.Vidis ne postoje lose nacije, vec samo losi ljudi koji se kriju iza “nacionalizma“.

“Obilic“ za tvoju informaciju udruzen sa svojim specijalnim snagama srednjeg veka je izazvao vec koriscenu Srpsku diverziju (takodje uspeno izvedena na bitci kod Velbuzda), samo nije istorijski zapisan posto Turcima na njihovu sramotu ubise sultana.Poprilicno su se potrudili da sakriju cinjenice “ispod tepiha“.

“Rambo“ fiktivan lik sluzi podizanju morala Americkoj vojsci, Holivud za tvoju informaciju poprilicnu svotu novca dobija od Ministarstva odbrane za takav vid uticaja na javno mnjenje.Samo Holivud ko Holivud svojim umecem napravi svetski hit posto kako oni vole reci “keep you hooked“.Ko razume nek sam izvede zakljucak.

Vidis kako negde ranije rekoh Srpski oficirski kor samo malo kad zakopa ispod povrsine moze naci pregrst primera od cega je satavljen njihov gen.A sad eliminisati svaki kukolj iz “zita“ prilicno zahtevan i tezak zadatak.

“A ti mi posalji jedan link koji moze da potvrdi postojanje termina „spanska slova“ u kriptografiji“

Ti si stvarno neki “specijalac“.Da kriptografija izuzetno mocno oruzje za takve “specijalce“ poput tebe.Zagonetne reci su “protestanti“ i “akcentovana slova“ – od mene vise nego dosta.Kad nadjete resenje videcete kako tacno i precizno projektuju devijaciju licnosti poput vase, takodje prilicno objasnjavaju tada spomenut vas komentar – u poredjenju vi citate pismo sa spanskim slovima, ali ne razumete njegovu skrivenu sadrzinu.Konkretno vi pricate o nekim oblastima koje poprilicno ne razumete jer nemate dodira sa vojnom tematikom, posto vase iskustvo se svodi jedino na nagadjanje.

Kao sto rece Pavle ajde vise “sidji sa dlake“ nisi interesantan.

Ma

Mislim da amerikanci to svesno rade kako bi države u istočnoj Evropi bile zavisne od njihove vazdušne zaštite.Ne dozvoljavaju da se kupuje oružje od treće strane dok ako želite da kupite od njih upitanju su finansiske ucene.Ovolika cena nema veze sa mozgom.

Odgovori
De

Licno mislim da Amerikanci I dalje nemaju neko povjerenje u Bugare I da smatraju da su pre blizu Rusima.

Naprimjer:

https://www.reuters.com/article/us-britain-russia-bulgaria-idUSKBN1H52BR

Sjetimo se da Slovacka dobija 14 aviona za $1.8 milijardi (znaci svega oko $200 milijona vise nego Bugari).

Tu ocigledno igra neka politika.

Ed

@Dead1
Tek treba vidjeti koja ce biti cijena ukoliko potpisu ugovor za ovu ponudu.
Za spomenutu Slovacku, isti dokument o kojem govori clanak T6, tj. Odobrenje za mogucu prodaju, je naveo vrijednost od 2.91 milijardi USD.
Za Slovacku 04.04.2018.g., 2.91 milijardi USD:
https://www.dsca.mil/major-arms-sales/slovakia-f-16-block-7072-v-configuration-aircraft
Za Bugarsku 03.06.2019.g., 1.673 milijardi USD:
https://www.dsca.mil/major-arms-sales/bulgaria-f-16cd-block-7072-aircraft-support
Moze se ocekivati da ce konacna cijena za Bugare biti drugacija, oni najavljuju oko 1.2milijarde USD.

Д

Душан петровић,ту 160 није коришћен у сирији, у пар наврата ту 22. Што се тиче прецизности и цивилних жртава то најбоље знају цивили у Раки који су прецизно бомбардовани.Уосталом зашто трошити скупа средства када и те ветонске бомбе завршавају посао.

Vl

Dead1,
voleo bi da se uskoro pojave informacije i o ponudi Amerikanaca Hrvatima. Da onda da vidimo i koliko poverenja Ameri imaju u Hrvate…

Pe

@Дане Tu-160 je u vise navrata koriscen u Siriji.Jednom su cak preleteli celu zapadnu Evropu i preko Spanije zaobilazno dolazili do Sirije.
O tom postoji nebrojeno videa.ispaljivali su i krstarece rakete, i bacali betonske bombe.
Ako malo potrazite pod kljucnim slovima TU-160 i Syria pronaci cete lako video na stranici ministarstva odbrane RF ili propagandne tv RT.
Jasno je svakome da gravitacione bombe ne mogu ni na koji nacin precizni pogadjati cilj.To je „carpet bombing“,odnosno, cist teror.

Du

Ja ne znam o kakvim betonskim bombama se ovde priča skraćenica fab je od fugasna avio bomba, pa nastavak je količina eksploziva… toliko su Rusi u Siriji bili neprecizni da od momenta kad su se umešali u sukob prelomili ishod rata, što svi zajedno nisu mogli do tog momenta…i nije istina da su koristili samo nevođena ubojna sredstva, koristili su itekako i najsavremenija, ali slažete se sa mnom da je vođena bomba ili samonavođena raketa daleko skuplja od nevođene, a pokazali su Rusi da su odličnoizbalansirali svoja dejstva tamo

Pe

@Dušan Pavlović svaka bomba koja nije laserski vodjena je „nevodjena“.
Sta ima unutar bombe nije vazno-ona pada zakonom gravitacije.
Vodjena“laserska“ bomba manevrise u letu krilcima i prati laserski zrak koji je uperen u cilj.
Normalno da su prelomili rat-pa bacili su stotine tona nenavodjenih bombi na Siriju, poginuli su svi zivi i sve zivo sto je tamo bilo
To je carpet bombing.
Ispalili su i ponelu navodjenu raketu i bombu, ali neuporedivo manje procentualno, jer su skupe,a i Ruse zabole za neke tamo Sirijce.

Du

@Petrović Dušan
Pa apsolutno se slažem, samo što su Rusi u Siriji koristili bukvalno sve, od kab 500l laserski navođene bombe pa do nenavođenih bombi, a inače i po izgledu i po principu delovanja one su veoma slične zapadnim pandanima, pa ni Amerikanci nisu koristili isključivo vođena ubojna sredstva, a grešili su više, nemoguće da su Američke bombe i sredstva za navođenje toliko lošija od Ruskih?
Poenta je da je posao završen, bez velikih civilnih žrtava

Pa

Walleye ili hobos su tv navodjene bombe/kit za nadgradnju, dakle nisu laserski navodjene jedine. Elem, kako god da se zove sistem navodjenja ruskih bombardera I koordinacije dejstva tim slobodnopadajucim bombama, mnogo je ucinkovitiji od prepametnih americkih. Ali tepih nije sigurno, to je I vidljivo iz brojnih snimaka dejstva. Nisu pogadjali u centar gadjanog objekta ali su ga uniatili. Pitanje je sta su gadjali ‘koalicioni’ avioni, ja verujem da su pogadjali sta su hteli.

Du

Carpet bombing iliti tepih bombardovanje je termin nastao u Vijetnamu, gde su ko beše ono je l’ Rusi bombardovali sirote Vijetnamce? Koji su ih na kraju i pobedili… Takođe, ta vrsta bombardovanja je korištena 1999 protiv Srj naročito na Košarama i Paštriku. Rusi jesu zaista izbacivali odjednom velike količine klasičnih (nevođenih) aviobombi ali uglavnom na skladišta municije Islamske Države, i to uglavnom iz Tu22 bombardera, ali oni ne napraviše neki masakr za razliku od onoga u Raki, a verujte mi zapadni mediji bi na sva zvona objavili da ih je bilo.
I što je najvažnije, oni rat nisu izazvali, nego okončali za razliku od Amerikanaca koji nesumnjivo raspiruju, podstiču i započinju sukobe širom planete, uostalom zna se čije je čedo IS

Bo

@Petrovic Dusan
Jeste, eno u Siriji ziv ostao samo Asad i njegova porodica i ruski vojnici. Svi ostali izginuli. Samo ne znam ko su oni ljudi u Siriji sto masu ruskim zastavam, mora da su vanzemaljci nema ko drugi posto su svi drugi pobijeni…
Sto bi Rusi rasipali navodjene rakete i bombe ako mogu da pociste teroriste i fabovkama. Tako gde ne mogu Fabovkama pociste ih navodjenim bombama a padne tu i tamo i po neko kalibriranje. Bilo kako bilo, Rusi odradise vrhunski posao, spasise Siriju da ne prodje kao Libija plus potamanise belosvetske teroriste koji su se sjatili u Siriju iz svih krajeva sveta. I hvala im na tome, iako nisam Sirijac. A onima kojima je zao terorista, sta drugo ostaje nego da placu :(

Mi

Dušane Petroviću samo mi ovo odgovori. Stvarno veruješ da je razlog zašto su ameri koristili više vodjenih bombi i raketa od Rusa u Siriji taj što Ruse boli uvo za Sirijce a Ameri brinu o Sirijcima više?!? To je razlog? Ako je tako, dzaba ti svo znanje.
Stvarno misliš da je bacanje „dumb“ bombi iz Tu-160 i Tu-22 bilo zato što drugo nisu u stanju ili ih nije briga, nemaju bolje kao ameri? De spusti loptu i razmisli malo. Čini se da brže pišeš nego što razmišljaš. Procesuj infotmacije malo pre nego što pišeš tone pogrešnih i osetljivih stvari ovde…

Učinci američkih pametnih projektila su bile stotine potvrdjenih civilnih zrtava samo u Siriji. Daj malo pročitaj bar zapadne i oficijalne vojne izveštaje ako su ti ovi ostali svi oropaganda možda. I šta su postigli? Šta su to pametni F-22 postigli u Siriji osim miliona bačenih dolara, de podseti me? Šta je to F-22 igde ikad postigao? Šta je tvoj omiljeni F-16 postigao bolje od Su-24/25 i koji je to avion u klasi Su-30 ikad pobedio. Nijedan. A šta su stotine pametnih tomahavka postigli u Siriji?
I Rusi i Amerikanci koriste Siriju za trening pilota i isprobavanje novog oružija posade bombardera i tehničkog kadra.
Kaži mi dali misliš da su sve ispaljene ruske krstareće rakete sa brodova, iz Tu-160, kao i američke pametnice bile potrebne na napade na one ISIS glavoseče?
Rusi su znatan učinak napravili sa Su-34 i Su-25 i rezultati je ogromna povraćena teritorija, i postanak Asada koji je bio i plan.. Ameri su bacili milijarde dolara pametnih bombi sa kakvim rezultatom u Siriji? De podseti me. Oborili. Suh22 ili 17 .
Što se civilnih žrtav tiče stvarno bolje nemoj …
Hiljade civila je stradalo od američkih pametno vodjenih projektila ispaljenih iz dronova u zadnjih 10 godina …Pogledaj malo samk potvrfjene brojke .. i koliko drze sve brojke pod ključem. ..tako da bolje nemoj spominjati civile , kolateralnu štetu dok uzdižeš američku fantastičnu i pametnu tehnologiju. Ameri danas debelo puše u Afganistanu, Iraku a završili su posao s Asadom na vlasti u Siriji pored sve te tvoje superijorne američke tehnologije.
Oćemo o Jemenu i civilnim žrtvama od strane pametnih američkih projektila sa nikakvim učinkom? Verovatno najveća humenitarna katastrofa ovog veka od strane najbogatijih i najopremljenijih ..

Pe

@Milos77 Ne vredi, ocigledna pristrasnost i vera u nepostojecu Rusiju je kod komentatora prejaka.
Ne,Rusija nije velika sila.Posebno nisu medju prvima u vojnoj tehnologiji.Skladista im eksplodiraju, tehnika je 90% prestara.
Svi avioni na kojima lete su projektovani 1970 i sasvim malo modernizovani, vise unutrasnja sminka.
Istina je da je B-52 izvrsio 26 naleta na granicu Albanije i Kosova 1999.
Ali kako je moguce tvrditi da su“amerikanci neprecizni“ ako smo videli u Beogradu da pogode ne ceo kvart, a tacno prozor koji su rekli da ce pogoditi i vladi Srbije, i to pre 20 godina?
Dok Rusi jednostavno nemaju ti mogucnost, i bacaju – ima video dokaz – u vise desetina naleta vise strateskih bombardera tone i tone bombi na Siriju.
Pa zdravom coveku je jasno da je svako dete, zena, zivotinja ili biljka isparila u ognju od tih bombi.Logicno da se rat smirio-pa doneli su jadnim Sirijcima genocid sa neba.
Kako ljudi ne razumeju, a ovoliko kukaju za decu koju je NATO pobio u Srbiji?
A bilo su milion puta tacniji i nisu ni jedan jedini put za 78 dana koristili carpet-bombing van granice Kosova i Albanije.
A mogli su, i mi nikako ne bi mogli da ih sprecima nasim PVO ili „MiG-29 super avionom“
Zasto Americi nije uspelo u Siriji-pa logicno je: oni snimaju danima iz bespilotnih letelica da vide, ko je zaista terorista, i onda ga roknu.
Jedino, u Siriji njih ima bezbroj, i nice drugi svaki dan.
Zato kad su Rusi poceli da ubijaju zene i decu stotinama naleta bombardera-prestala je pobuna, i sve je bolje od toga, pa i diktator Asad.Koji se kukavicki krije u bunkeru dok strana ,Ruska vojska, ubija Sirijce..
Muka mi je i od njih, a tek od iskomleksoranih Srba koji u tome vide“osvetu Americi za Kosovo“
Malo sutra,Ameriku isto zabole za Siriju.Tako prosto gine obican narod, kao kod nas 1999.

Al

@Petrovic Dusan
Jedino sto je ovde ocigledno jeste to da si ti pristrasan i zaljubljenik u Ameriku do te mere da negiras postojanje jedne drzave kao sto je Rusija, ocigledno bi voleo da je nema ali na tvoju zalost ona je tu i bice tu jos dugooo dugoo.
I naravno da je Rusija sila. Drzava koja poseduje toliko nuklearnog, bioloskog i hemijskog oruzja i vise nego u dovoljnim kolicinama da unisti i zatruje celu planetu zemlju ne moze se nazvati drugacije nego super sila. Drzava koja moze da unisti svakog agresora, ukljucujuci tu i Ameriku, u roku od par sati je itekako super sila, znas ti to vrlo dobro znas, i sto je jos vaznije to znaju i oni koji treba da znaju. U suprotnom, davno bi Rusija bila pregazena!
Ne znam samo gde si video da u Rusiji skladista eksplodiraju, neki dan se dogodila eksplozija u fabrici eksploziva, na svu srecu nije bilo zrtava, a po tebi ispade da su eksplodirala sva skladista i fabrike na teritoriji Rusije.
I ne izmisljaj, 70% ruske tehnike modernizovano je, to cak i Amerikanci ne negiraju.
Sto se tice aviona opet lupetas, prises o ruskim avionima a zaboravljas da je prosek starosti americke avijacije 30 godina. Jel treba da pominjem da toj ‘superioriornoj’ Americi okosncu strateskih bobardera cine avioni stari i po 60. godina. Ili recimo da im okosnicu transportne avijacije cine avioni stari 50. godina. Ili recimo da im okosnicu PVO cine sistemi Patriot stari 35. godina. I da ne nabrajam dalje, ima toga ihahaj.
Sto se tice nato agresije na nasu zemlju, pa nije bas da smo videli samo to sto ti pominjes, videli smo kako su ‘precizno’ pogadjali i skole, bolnice, porodilista, poste, TV stanice, stambene objekte, strane ambasade itd. itd. Vise bombi i raketa baceno je na Srbiju nego na Irak, a po tebi ispade da su nas ‘mazili’.
A sto se tice Rusa u Siriji, zasto bi Rusi rasipali navodjene bombe po tamo nekim sirijskim cukama gde se kriju teroristi? I nisu Rusi ‘jadnim’ Sirijcima doneli genocid, doneli su im slobodu, a to sto ti pod genocid smatras ‘satiranje’ teorista to dovoljno govori o tebi.
Pogledaj sta su Amerikanci napravili od Rake, ravnali su grad sedmicama dok ga nisu poravnali i pobili sve sto se moglo pobiti. E to je genocid, sravnis citav grad sa zemljom, ubijes na hiljade civila i par desetina terorista.
I daj ne lupetaj, cuj amerikanci danima snimaju bespilotnim letelicama da vide ko je terorista pa ga tek onda roknu. Ocigledno previse gledas holivudske filmove i igras igrice, u realnosti je malo drugacije. Isti ti Ameri u Iraku i Siriji ravnaju citave kvartove da bi ubili 1-2 teroristu. Imas kamaru izvestaje stranih humanitarnih organizacija koje su izvestavale o masovnom stradanju civila od strane americke avijacije i bespilotnih letelica. U Mosuli u Raki napravili pravi pokolj nad civilima. Da ne pisem sta su napravili tokom agresije na Irak i Afganistan. Radi se o stotinama hiljada ubijenih od strane ‘superiorne i supeprecizne’ Amerike i njihovih satrapa!
Rusi su spasili Siriju da ne prodje kao Irak, Afganistan i Libija drzave u koje su Amerikanci ‘uveli demokratiju’, pa se sad tamo gine svaki dan iako su amerikanci ‘pobedili’ talibane i doneli ‘slobodu’ pomenutim drzavama.
U Siriji 90% stanovnistva zivi na teritoriji koju kontrolise Sirijska Armija, teroristi su uglavnom zbijeni u dzepove i rastrkani po putinji ali ce i oni doci na red. Dok su se Amerikanci i koalicija okupljena oko Amerike ‘borili’ protiv ISIL-a u Siriji, isti taj ISIL je svakim danom uvecavao teritorije, ubijao sve vise i vise ljudi. A onda dodjose Rusi i situacija se preokrenu. Nije tesko zakljuciti zasto ta ‘superiorna, vanzemaljska’ Amerika nije uspela da zaustavi ISIL, ne treba biti previse inteligentan da bi shvatio da nisu zeleli da ih zaustave zato sto su ih oni i stvorili da bi unistili Siriju kao sto su unistili i mnoge druge drzave. Ali ne uspedose da uniste Siriju, Rusi im pokvarise planove.
Na zalost Libija i druge drzave nisu spasene, tako da danas iz te Libije koja je bila jedna od najbogatijih Africkih drzava, imali su bukvalno sve, ljudi camcima beze ka Evropi jer u Libiji vlada haos. E to su plodovi ‘americke demokratije’ koju oni uvode drzavama sirom sveta. Rezultat svega toga su unistene drzave, koje se nece oporaviti ni za 200 godina, i na stotine hiljada mrtvih civila. I ti u tome ne vidis nista sporno, ne vidis zato sto obozavas Ameriku. I nije tebi uopste muka od stradanja civila licemeru jedan, nemoj da ronis lazne krokodilske suze, kad u svakom tvom komentaru velicas Ameriku koja je pobila na stotine hiljada civila na Bliskom Istoku. Da ti je muka i zao izginulih civila, ne bi ovde velicao Ameriku koja je napravila haos na tom prostoru tamo.

Mi

@ Petrovic Dusan

Ljudi su ti dali konkretna objašnjenja i primere, pa i povrgnuli tvoje POGRESNE izjave direktno a ti umesto da odgoviriš.. samo kažeš „Rusofil“ na neki svoj način i teraš pljuvanje samo druge strane.
Zbog toga a iz zbog tvojih neporomisljenih komentara može se samo primetiti da si ti ovde najveći ekstrem što se pristrasnosti istoku ili zapadu tiče. Rekao bih da je ovde 90 posto komentatora negde izmedju i daleko realnije ocenjuju stvari mada uvek postoji polarizacija, sto je ok. Kod tebe je slucaj crno belo ekstreman.

Ignorišeš sve činjenice i ograničenja američkih pametnih tehnologija u praksi ili ćutanjem na tu temu ili pljuvanjem po Rusiji kao odgovor.
Što je najgore, bezsramno braniš Ameriku što se hiljada civilnih žrtava tiče od carpet bombinga koji su oni izmislili u Vinetnamu, hiljade zvanično potvrdjenih od samih amerikanaca civilnih žrtava od Pakistana, Jemena preko Afganistana, Iraka do Sirije…da ne zalazim u Afriku sad

.. Spominjem ih isključivo zato što su sve te civilne žrtve stvarne, i naravno zbog toga što amerikanci i njihovi saveznici naoruzani njihovim najmodernijim oruzijem bar od Iraka najviše koriste te tvoje omiljene „pametne“ prijektile.

Tvrdnja da Rusi nemaju sposobnost, ili ne koriste TV, laserski, ili GPS vodjene projektile u Siriji je jednostavno pogrešna i zvuči kao zapadna jeftina propaganda. Zivim na zapadu i pratim sve, uključujući propagandu cisto zbog perspektive.. Većina tvojih pro zapad – anti Ruskih komentara zvuči baš kao obrnuti srpski Informer novine. Pune ne tačnih stvari i ograničenih pogleda jednog autora. Svaki put kad ponoviš tako nešto gubiš poen i kredibilnost pred svima bili oni pro ili anti zapad ili istok u političkom ili tehnološkom smislu.

jo

kikiriki everidaj

Odgovori
12

Reklo bi se da je ovo moderna verzija ropstva…

Odgovori
Al

Vrhunski avioni svakako, samo bedan paket naoruzanja, jedva dovoljno za osnovne zadatke. Znaci osnovna zastita VAP ce ih kostati preko 1.6 milijardi za 8 aviona(to je bez troskova same operacije)…nije ni cudo sto su se bunili zvanicnici na preveliku cenu, a sto je najgore ovo je trenutno najjeftinija visenamneska platforma koju nude Amerikanci.
Posebno cudno mi je ovo „odobravanje kongresa“. Zar ne bi bilo logicno da zemlja koja je clanica NATO-a preko 10 godina, po automatizmu dobije pristup naoruzanju koje je spremna da plati, ali izgleda da nije, sve je to manje-vise po starom.
Strategijska uloga zemlje u samom savezu je kljucna za opremu, a ne puko „clanstvo“. Zasto bi Amerikanci pomagali HRZ kad imaju pored Italiju sa onoliko aviona, zasto bi pomagali Bugarsku kad imaju Grcku sa onoliko aviona? Ne zelim zvucati „zlonamerno“, samo pokusavam posmatrati iz njihovog ugla.
Sto se cene tice, bezobrazno je u najmanju ruku! Bas bezobrazno i precenjeno

Odgovori
BB

Ovo oko odobravanja kongresa je fora da „kao i oni nešto daju“

Te

Al41
It’s true, the bulgarians does not have a Deveselu-Aegis, a MK strategic air base or a Campia Turzii air base and they had not agreed on the issue of the NATO Black sea joint fleet, but remember what was the initial polish Patriot price.
We received everything at the same price as US defence force, for now. No overprice. No further price negociacions. No drops. What does it means, I do not know.

Al

@Tedy
The thing with „global“ strategies is that they are, well…global. The US looks at a map of Europe and the forces in it’s areas from a strategic view point, but our local politicians don’t always realize that. So that’s the answer. Romania didn’t sit out on it procurement of fighter aircraft for too long, nor did it try to take a „bite too large for it’s size“. 12 used and cheap F-16s MLU to get things rolling, got the right equipment and armament, brought the AF to NATO standards, then more will come as time comes. While Bulgaria want’s „brand new fighters“ and Croatia wanter „Israeli improved“ strikers….ridiculous
Serbia knew what it’s options were and did the right thing, so did Romania, to an extent Hungary also…for the rest of the neighborhood I can’t say the same. And one more thing, the US offer is absurd at best. 200+mil for what essentially is bellow even the most basic armament package. For that kind of money, armed Rafales could be had and that’s a twin engine aircraft or in our case, „hello SU-35 squadron“+ change

M

I would not be that happy about that deal Tedy. Now you need to look what to do with Russian icbms and iskanders pointed at you. If there is any conflict nato russia you and poland are first on sight because you represent biggest treat. You shouldnt accept that base but well now its too late.

De

IMO Bulgaria is too close to the Russians to get any kind of preferential treatment.

https://www.reuters.com/article/us-britain-russia-bulgaria-idUSKBN1H52BR

https://www.nytimes.com/2017/02/04/world/europe/bulgaria-trump-russia-putin.html

So far Bulgaria has been quoted highest price for F-16V:

Bulgaria – $1.6 billion for 8 aircraft ($200m per aircraft)
Slovakia – $1.8 billion for 14 aircraft ($129m per aircraft)
Morocco – $3.8 billion for 25 aircraft ($152m per aircraft) (Upgrade of 23 existing F-16s is a separate contract at just under $1 billion).
Bahrain – $1.12 billion for 16 aircraft ($68 million per aircraft) – however Bahrain is not ordering full weapons package as they already operate the F-16 as their main jet.

I think a similar price will be quoted to Croatia to be honest – again politics as the US doesn’t think Croatia should operate a fast jet fleet.

I’ll be curious to see what price the Romanians are offered for the F-16V if they seek new builds. Given Morroco and Slovakian deals it appears 36 F-16Vs would cost between $4.6 billion and $5.5 billion dollars.

However such a „large“ order might incur a lower price due to economies of scale.

Te

@M
I know this line.
Deveselu makes us a target. I know.. ☺

Te

@M
Seriously speaking. If we are threathening to become a nuke target, this means that they do not have conventional solutions agains us.

Te

“If we’re threatened..“ , my autocorrect is gramatically free and it has it’s own will.. ☺
Does with s on the auxilliary verb and so on.. Too much personality..
But, doesn’t matter..☺

Ba

@Tedy
Does it make you more relaxed knowing that you will be scorched in seconds instead of being bombed for hours? You are serious man, and you know that they have million and one conventional solution for you, but why would they waste time?

Te

@Bane
I’m not so sure about that milion plus one conventional solutions.
Threatening with nuke strikes a country who does not have such capabilities is not something to be proud of.
In my opinion, all is pure political propaganda and much of it is for their own internal consumption.
There will be no nuke war in Europe. Simple as that.

Ba

@Tedy
You don’t have nuclear capabilities, but he fact is that American installations in your country a) can potentially threat Russian ability to perform nuclear strike. b) can be used for launching weapons that can carry nuclear warheads. It is not political propaganda. The only propaganda is that installations in Romania are against Iranian an North Korean missiles. If you want to believe that-fine. Just as fine as with your faith that you are safe from Russian conventional weapons. Will there be nuke war in Europe? I don’t know. Hopefully not. I was speaking hypothetically-should there be such kind of confrontation-you are toast. Because of a) and b).

M

M8 puting icbm interceprors and tomahawk launchers on Russian borders is not a smart move. They are not proud they want to protect it self from US rockets on its borders. You can try to think there is no way we can be hit by anything but let me asure you that base where you have those systems will be leveled out with any measure necesery to eliminate treath to Russian aircraft or icbm and that is a fact. Im not saying they will nuke Romania citys at anything like that but that base is a primary target. Nato base as base is not a big deal but those systems make a big diference about who will be primary target. So we can continue as this whole day long but fact is a fact. Its same as why Bulgaria and Romania become so fast EU members. US needed you county teritory to use it for Black sea control and Sevastopol fleet control too. Good thing is that your politicians was smart enough to get all they could for those stuff US was asking.

Te

@Bane
I’m sure you know what MAD is.

Ba

@Tedy
Does it make you relaxed?

Te

@M
My hope is that Russian federation, the US and the EU will reach an agreement and will surpass all the potential problems and divergencies, like they already have started to do regarding the crisis in Moldova.
A cordial relation between the three will be in each ones mutual benefit.
Russia is a great culture and a great nation and nobody can denies that and an isolated Russia is in no ones interest.
I’m sure there will be peacefull and rational solutions. We all want to live in peace, targets or not.
You know that a strike agains a us facility means disaster for all. This will never happen.

Al

@Tedy
An agreement was made in 1989. „Let Germany unite, and we won’t move east“…guess who broke that agreement. With that in mind, the „damage“ is already done so a new deal has to be, and probably will be made at some point in the future. The only problem is, we, the people in eastern Europe who need that deal desperately, are not pushing for it. That’s my concern. I don’t think a real nuclear war will ever erupt in Europe, but I personally would like some firm guarantees apart from „mutually assured destruction“. I’m trying to be as „objective“ as humanly possible, and there will always be biases, but in this particulate instance, I think the US/NATO is to blame. To ad insult to injury, the placement of said weapons minutes away from Russia isn’t pleasing anybody. Not much you could do about it honestly, we could stop the US from bombing us right, but I don’t like to see our friends as anybodies „target“ not even a hypothetical one.

Al

@Mayer
Novine moraju nešto da pišu i od toga žive. Za tvoju informaciju, jedino što je u novinama tačno su oglasi i čitulje (podatak od tehničkog urednika najtiražnijeg lista u zemlji). Ako ćeš savet – ne kupuj iste i sve čitaj između redova. Što se naših aviona tiče, lete preko 2 maha bez problema. A ispaljuju i rakete, ne brini se za to. Bugari se redovno polivaju hladnom vodom, i tu isto nije ništa novo. Ove cifre su besmislene. Jeste da je novo skupo, ali pozadinu problema još ne znamo, zašto baš toliko skupo?
Uostalom, tražili ste, evo vam…

Odgovori
Vi

Mogu zamisliti cifru koju su Hrvatima rekli pre par dana. I to za 12 komada. Još se pitam zašto su se vratili „popisani“… Ima Bugari da propadnu k’o bugarska skupština.

Odgovori
Ro

Lepo im ide…

Go

Dali su ovi f16 bolji od migova.

Be

Ajd koristi neke primjerenije izraze.
Ako su hrvatski politicari izurinirani, ja sigurno nisam.

Jasnije?

Pe

@Viper mislim da nije stvar u tome, ali realno, nema nikakvog ekonomskog smisla da clanica NATO sa malom teritorijom odvaja milijarde dolara samo da bi imali svoju lovacku avijaciju.
Za delic cene mogu platiti air-policing italijanima koji su za par minuta leta nad Hrvatskom.Niko se ne sprema da napada Hrvatsku, zasto placati za nove F-16?Ja ne bih novac,dao da sam ministar ekonomije u Hr.

su

US bi trebao dati F16 besplatno nakon 13 godina besplatnog loristenja baza u Bugarskoj

https://sputniknews.com/military/201906051075658309-bulgaria-f16-donation-usa/

Odgovori
Vl

A koliko bi tek Nato trebao vojne opreme pokloniti Rumuniji za korišćenje svih onih baza i za postavljanje raketnog štita?
Ili Poljskoj?
I uz to su još dobrovoljno postavili svoje države kao legalne mete za Ruske nuklearke…
Nema kod Amera ništa za Dž…
Sve će oni pre ili kasnije debelo da naplate…

Bo

Ceo budžet nekih zemalja je to. Bezobrazno skupo, …ali nažalost tako je to kad zemlje uđu u NATO, neće biti vise kako ti hoćeš, nego kako ti USA odredi cenu aviona 4 generacije . Bez obzira što može daleko jeftinije isti kvalitet i pouzdanost sa Mig i Suhoj avionima .

Odgovori
Al

Nije uopste stvar Migova i Suhoja koji opet imaju dosta krace resurse i drugaciju cenu eksploatacije nego je stvar sto te iste F-16 ce Indiji koja nije „NATO saveznik“ da ponude za mnogo manje novca. Zasto? Zato sto imaju opcije i ne moraju od njih kupovati, bez obzira na brojke. Po pravilu bi sve NATO clanice trebale imati jednake povlastice, jos bi u okiru dila mogla kolektivna nabavka sa Slovacima da se uradi, ali toliko je taj sistem „zaokruzen“ i „unitaran“ da je prosto smesno komentarisati. Vise nisu ni dupli, nego cetvorostruki standardi!
Prevaranti najobicniji, postaju gori od Sovjetskog Saveza.
I onda mi neko kaze da mi treba da srljamo u tu zadrtu, pokvarenu i po svemu sudeci korupmiranu birokratiju kao da nam ove nase nije preko glave, samo nam jos jedna fali.

Ma

Bugari mogu da kupe avione od Francuza, mogu za ove pare da idu na EF, mozda bi im Ameri dali da uzmu Gripen ili da vide sa Kinezima/Pakistancima. Nije bas da nemaju nikakvu alternativu…

Al

@Mayer
Zabranjuju kineske mobilne telefone, gde ce NATO zemlji kinesko naoruzanje da dozvole, teorije nema, ali ovo ostalo sve stoji. EF bi bio totalni promasaj, to je uzasan avion, Gripen mozda, samo treba biti oprezan sa proizvodima sto imaju toliku mrezu dobavljaca iz raznih zemalja, Rafal, FA-50 sigurno mogu….Ne znam sto su zapeli za F-16 nije mi jasno

Mi

@Al-41F1
Shvatam poentu i slažem se, ali mislim da Indija nije dobar primer jer ovde govirimo o pazaru od 8 komada a Indija ne seda za sto bez najmanje 40 komada ako ne i 2-3 puta više. Čak i da se govori u 12, 16 ili 24 komada, cena bi imala više smisla. Ne žele ameri da oderu Bugarsku ili Hrvatsku za 8 aviona nego za 50-100% više komada.
Očigledno da 8 komada i nije dovoljno za zamlju te veličine tako da prava priča na duže staze sigurno podrazumeva nastavak pazara istih po mnogo boljim cenama. ..možda se varam.

Takodje se slažem da Bugarska ima dosta izbora za 8-12 višenamenskih aviona za ispod 1.5milijardi, jedino ako neke druge povoljne ponude od strane amera koje bibsledile nisu pritisak da se ovaj pazar sa njima ipak zaključi, što je veoma verovatno.

Pozdrav svima 🍻

Ma

>> Zabranjuju kineske mobilne telefone, gde ce NATO zemlji kinesko naoruzanje da dozvole

Na tenderu su Ameri ponudili F-16V i F/A-18, zatim je u igri bio Gripen i polovni italijanski EF iz prve transe. Kinezi kapiram preferiraju da ih se direktno pozove i da se u tajnosti ugovori nesto mimo drzavnikh institucija, to je njihov komunisticko/azijski stil. U EU su na snazi drugacija pravila. Kako god, zakljuceno je da je F-16 najbolji izbor i ako tome misljenju u zemlji postoji ogromna opozicija. Recimo od strane predsednika koji je bio pilot i nacelnik bugarskog RV. Ipak, za razliku od jedne drzavice nesto zapadnije, u Bugarskoj predsednik ne odlucuje ni o cemu nego su to parlament i premijer…

Al

@Mayer
Koliko ja znam, zakljuceno je da im je Gripen najbolji izbor, ali su tu odluku ponistili i otisli direktno u pregovore sa SAD mimo tendera. Mozda sam stvarno nesto prevideo, ispravite me?
Ne znam sta im je najbolji izbor, znam samo da je previse novca. Da paket ukljucuje 100 raketa aim-120, nisanse kontejnere za svaki avion, veliku paletu VZ naoruzanja i stok motora, sve bi imalo smisla.
Ispadne da ih modifikacija infrasrukture za 8 aviona kosta vise nego Rumuniju za 12, a iste sovjetske baze i oprema za stare Migove kod jednih i kod drugih ili da „go“ avion prodaju po ceni vecoj od F-35 ili F/A-18.
Da se razumemo data-link i IFF se mogu instalirati na bilo koji avion tako da nije „kompatibilnost“ najveca prepreka nego mislim da je ovo posledica promene politke koju forsira Tramp tj. da se vise naplati odbrana Evropi.

Te

@Al41
We invested around 425 mil usd in one single air base, Campia Turzii, for the F-16,
https://www.monitorulcj.ro/actualitate/66644-cea-mai-moderna-baza-aeriana-din-europa-va-fi-la-campia-turzii
and US invested 40 mil more.
A lot was invested in Borcea AB and MK AB too, but there are among the most modern in Europe.

Al

@Tedy
Sadly only one picture.
It was detailed in an article on T6. The planes were the cheapest part of the deal. How many flight hours do you reckon will the pilots get on average? Maybe 100 per year, more?

Te

Al41
On F-16, there is a NATO standard of hours, so, probably more than 150, I guess.

Mi

E morao sam se vratiti na ovu temu (ako iko jos cita) da napisem ovu vest.

Objavljene cifre ugovora Kataru za paket 24 Tajfuna i 9 Hawka za astronomskih 6.4 milijarde dolara. Boktevido!!
Malo samo da se svi supcimo sa cenama danasnjih cena visenamenskih aviona 4 i 4+ generacije. Katar cak nije ni u NATU, ali su pod drugim mnogo vecim pritiskom.

https://www.janes.com/article/89476/qatar-s-typhoon-contract-is-largest-ever-uk-export-credit-deal-reveals-ukef-report

Pozdrav

Br

Simbolicno naoruzanje, a ni ostale komponente nisu bas poslednja rec tehnike, samo dva rezervna motora i po jedna rezerva od ostalih sistema i po nesto od zemaljske tehnike i skoro 300 miliona sa pdv-om po avionu? Za F16??
Tu mora da ima neka caka…

Odgovori
Ma

Koje komponente nisu poslednja rec tehnike? Zmaj sa 12000 sati naleta? Kokpit i AESA radar kao u F-35? Pa oni ce taj avion da akaju 40-50 godina dok mi resurs ne istekne…

Д

Змај са 12000 сати налета значи да ће бугари да их користе једно 120 година.

Ma

@Dane

Pa nisam hteo da preterujem ali mozda si u pravu. Poenta je da taj avion, ako je to tacno, visestruko prevazilazi alternative sto se koristenja tice. Osim toga na sajtu nekog americkog/NATO predstavnistva u Bugarskoj stoji da ce Bugari biti 100% osposobljeni za odrzavnje.

Pa

Cinjenica da vecno ispravan proizvod predstavlja osnov bankrota svake proizvodne kompanije, ali f16 je trajno ispravan, beskonacnog resursa.
Troskovi odrzavanja….?
Koliko se servisiraju f22 ili f35 pred svaki let, ili lete po principu natoci I leti….
Malo logike ne bi skodilo.

Mr

Pifff….. Prava sitnica!!! Evo da odradimo turisticku sezonu, da iselimo 200 milja ljudi da nam nisu na drzavnoj s..i!! I na jesen saljemo naruđbenicu!! Mozda dobijemo popust na kolicinu jer su nasi strucnjaci definirali da nam treba 12 kom!!

Odgovori
Kr

To im je više od godišnjeg BDP-a. Morati će otplaćivati na 20-30 godina. Ali onda su i dodatni troškovi održavanja, oružja… Puno previše.
Znaci Hrvatska može zaboraviti f16. Ja bih na plenkijevom mjestu razmislio o fa50 i još kakav aranžman za 100ak K2 black panther sa licencom za proizvodnju.

Odgovori
Vi

I dalje je to F16, nije stelt, nema super krstarenje. Ima AESA radar jedino. A cijena veća od F35, skoro.

Ma

GDP BUgarske je 64 milijarde dolara, dakle nesto veci od hrvatskog i znatno veci od srpskog. Naravno da Bugarska nece bankrotirati ako plati 1.6 milijardi za par aviona (koliko ima svrhe u to ne ulazim). Da bi se bankrotiralo morate kao Grcka da na 12 miliona stanovnika napravite 300+ milijardi dugova i da vam vise niko ne da na zajam..

Ni

@Mayer
Verovatno greska u kucanju. Najverovatnije je mislio na vojni budzet Bugarske a ne na BDP.

De

Mayer, nije pitanje GDP. U pitanju je koji postotak tog GDP drzava skuplja u porezima, kako je taj porez rasporeden I sta drzava more ili zeli da place sa tim porezima (racunajuci isplacivanje dugova, a I penzije, odrzavanje cesta, bolnica, skola itd itd).

Grcka je imala I druge probleme- naprimjer oni imaju Euro. Da su imali I dalje drahmu, mozda bih bolje prosli zato sto bih njihovi izvozi I turisticka industrija bila puno jeftinija za strance sto bi dovelo do vise novaca da ulazi u drzavu.

Euro je jedino dobar za Njemce. Sve ove drugo razredne zemlje (Grcka, Portugal, Irska, a cak I Italija I Spanjolska) koje koriste Euro smanju vrijednost njega tako da su Njemacki izvozi puno jeftiniji nego sto bi bili pod starom markom. Sta Hitler nije mogao da uradi sa Panzerima, su moderne Svabe uradil sa Evropskom Zajednicom a narocito Euro.

Be

Krunoslave,
Kralj je mrtav, zivio kralj.

Da li si ti svijestan tezine ove krilatice?

Danas Plenky, sutra netko drugi.
Zajednicki nazivnik je premijer.

Da li ti znas sto to znaci?

Be

Dead….
A ne znas ni ti bas sta pricas.

Aj zamjeni valutu kamencicima.
Mozda postane jasnije

De

Beduin,
Pa ajde kazi mi gdje sam pogresio.

Ba

A šta da rade sa dva AMRAAM-a po avionu? Nudi im se da ulupaju 200 miliona po komadu koji nema čime da puca. F-16 sektaši, molim za komentar.

Odgovori
Te

@Bane
I’m not an F-16 “sektaši“, but I’ll try to say something.
Remember this?
https://militarywatchmagazine.com/article/mig-29-vs-f-16-slovakia-to-retire-soviet-built-fighters-for-a-2-9-billion-deal-to-aquire-american-falcons
2.9 bil usd at first.
Then..
https://thedefensepost.com/2018/11/30/slovakia-f-16-contracts-signed-pm-says-invalid/
1.8 bil usd.
I believe the final bulgarian price could be (very) different from the curent one..
Why they adopted this strategy on starting with one price and dropping it later, I have no idea.

Ba

@Tedy
Actually, I didn’t mean at you at all, when calling F-16 sectarians to comment. There are many others on this forum who can easily form priesthood of that cult. Speaking about discounts, Americans will have to do really hard work, if they want to fit into budget. Since 1,03 bln USD is price with VAT included, this means that their planes have to cost around 860 mln (I found that Bulgarian VAT is 20%, and reduced rate of 9% applies to hotel accomodation. If I am wrong-sorry), which means half price. If they cut price by half, then something is wrong with their price list (or it is designed for utter idiots). But, in my comment price was secondary issue . Bulgarians can do with their money whatever they want. Primary issue is: what such expensive planes (which will stay expensive with any further discount approved) can do with only two medium range missiles? If they put some missiles in reserve, then situation is even worse- no medium range on some planes. You pay awfull lot of money, and you can’t fight. Or this might be cost of being American ally?

Te

Bane. I know you don’t, but I decided to take the shorter stick. ☺

De

Bane, agreed.

Let’s not forget the Bulgarian military is largely a force fit for a museum and is completely NATO incompatible with very little combat capability.

A lot of their current equipment was obsolete by the 1980s (eg S75/125/200, BRDM-2, BTR-60, MT-BL, BMP-1, P-15 Termit, Vanya minesweepers!). And most of the more modern stuff delivered in the 1980s has never ever been upgraded and is thus also completely obsolete (eg T-72M1 or Pauk and Tarantul corvettes, Sonya minesweepers).

Even where western equipment was procured, it was either completely obsolete (ex-Belgian Wielingen-class frigates) or has been poorly maintained and is mainly non-operational (eg AS532 and B206 helicopters or C-27J transports).

Like many Eastern European countries, Bulgaria is actually a liability to NATO and does not offer virtually anything to collective defence

Ž

Tedy

Bulgaria expects 1,2 bil. USD price, but that is also very high for only 8 aircrafts.

12

@Tedy

Actually, the strategy is simple, and it’s called bargaining or haggling. Seller wants to get as much as he can for his product, while buyer wants to pay as low as he can.

Odgovori
Te

Yes. But, as I said further up, we received the items at the same price as US defence force. No this price ballet..
Why is that so? Maybe you can tell. I have no idea.

Va

„The F-16 sales note for Bulgaria includes 1.6 billion dollars in the program, but this is not the final price. The actual final costs of the program will be based on the final Bulgarian requirements, „said the US Embassy in Bulgaria
Bulgaria’s expectations are within two weeks to receive a draft contract from the US government. It should cost 1.2 billion dollars.

12

Well, Tedy, I think it has to do with geopolitics. In my opinion, the US considers you in better position than Bulgarians. Don’t be offended, but this somehow reminds me of 1941.

Pe

Tedy

Those are new F-16, not old block 30, than upgraded to MLU tape 7 or ..partially that is reson why they are paying more, and your strategic position and some other things are in game. But but…including You, you are also paying a lot. Why i’m saying that???
Because you provided to US ‘Deveselu facility’ as base for MAD…thanks to that including all security risk involved, since you are not on first line of fire..you are STRATEGIC TARGET…
So you should to get few squadrons almost for free at least…not to pay a cent. So…Politic or politicians ..somewhere is wrong :)

Te

@Perica
Yea.☺
There is mutual benefits, you know.
We have F-15, F-16, F/A-18, EF-Typhoon, A-10, and even F-22 on our bases, almost daily.
Our security is assured, despite how much F-16s we have.
THAAD is at Deveselu. We expected first Patriot this year. Himars. Piranha V. Spike. Do not believe propaganda..
Our GDP is growing.
Things are good. We are peacefull. Nobody is willing to start a war.

Va

„The biggest problem for Bulgaria will be the payment terms for the planes. A fundamental requirement of US law is in the sale of arms to advance payment
and all at once. However, Bulgaria has provided a deferred payment and if it pays all BGN 2.1 billion. for fighters, will not be able to launch plans to buy new warships and armored infantry vehicles at least by the end of this year, experts said.

To overcome the problem of deferred payment, the US has offered a state loan. It will be lent by a government bank and will have an interest rate of 1.5%, says the US offer.

Odgovori
Be

Vaso, ako igdje papir trpi sve, trpi ga u jebermerici

Na

Pitam se zar ne bi bilo pametnije svim ovim malim zemljama Balkana, kupovina necega poput Yak-130, sasvim dovoljan za nekakakvo “ just enough “ Mislim protiv koga ce ratovati sa F-16 i sl…sa 10 tak aviona…cini mi se samo gubljenje para ali eto…

Odgovori
Ma

Podzvucni avion malog dometa i nosivosti, ne moze uvek da odradi air policing jer postoje civilni avioni slicne brzine…

Al

Postoji tako nesto
http://www.koreaaero.com/english/mobile.asp

Evo i za nas mimo Americke tehnicke podrske

https://tangosix.rs/2015/15/06/burze-2015-jf-17-thunder-munjevito-do-narudzbine/

Samo objasni Balkancima to. Setio sam se jednom prijatelja mog oca sto je ziveo kao podstanar, krao struju iz ulaza, a vozio Audi A8 i to onaj 4.2 V8 sa 300ks….istinita prica

An

@Al-41F1

Zanima me da li bi za naše potrebe taj T-50 tj. lovačko-jurišnička verzija FA-50 zaista mogla da se nabavi. Po wikiju (bolji izvor nemam nažalost), koristi se isti motor kao i u Hornetu (F404), dakle američki, jeste da ga pravi Samsung po licenci ali moguće je da postoji neko ograničenje kada je izvoz u pitanju (bar potreba da se dobije dozvola originalnog proizvođača, a samim tim i vlade SAD). Avionika je američka (Lockheed Martin), jedina radarski vođena raketa koja se spominje je AIM-120. Radar je izraelski (za varijantu FA-50).

Čini mi se da postoji opcija da Amerikanci blokiraju ili zato što im se ne sviđa kupac (recimo Srbija) ili zato što bi da kupac kupi pre nešto od njih, skuplje, nego od konkurencije (npr. u slučaju Hrvatske, Bugarske…). FA-50 ima maks. brzinu 1,5 maha što znači da bi bio dovoljan za air policing, zar ne? Ako govorimo o upotrebi kao jurišnika, brži je i od Orla i od Super Galeba…ima veći domet i može da ponese veći teret od Orla. A u isto vreme je i lead-in fighter trainer…

Dakle da li bi FA-50 bio racionalna zamena za G-4 i J-22, plus dopuna 29kama, tj. bolji pazar nego modernizacija G4 i J-22…kada bi mogao da bude kupljen?

Al

@Andrija
Amerika, pa i Rusija imaju politiku tzv. „dozvole prodaje trecim licima“, tj u slucaju kada bi Srbija izrazila interesovanje, Amerika bi morao da odobri prodaju FA-50 za Srbiju. Mozda bi i prodali, ali aim-120 ne bi verovatno nikad dobili, niti nove maverike….
Da, avion bi bio idealna zamena za G-4 i J-22 i kao dopuna „glavnom“ lovcu. Obuka bi bila na mnogo vecem nivou, a spektar borbenih zadataka i sam kvalitet egzekucije na mnogo vecem nivou, no ta opcija otpada.
Da se razumemo, isto to bi mogao i JF-17 kad se finalizuje trenazna varijanta. Jos i bolje posto bi lako sertifikovali remontni zavod orao za pogonsku grupu nakod sto dobiju licencu za RD-33 za 29ke jer je to „isti“ motor, a avion je tzv. „otvorene arhitekture“ tako da bi moglo integrisati rusko naoruzanje i domace naoruzanje i time bi zaokruzili kompletnu lovacku i skolsko-borbenu komponentu RV sa modernim aparatima i naoruzanjem.
Samo pitanje je da li ce neko tako razmisljati u drzavi, mali su izgledi da hoce. G-4 je zreo za zamenu vec jako dugo.

Al

@Andrija
Ja bih lično rado video FA-50 u našem RV i to bi verovatno bilo veoma logično rešenje za zamenu Orlova i Galebova. Ali, avion i te kako podleže američkim regulativima. Koliko znam do sad, SAD su zabranile prodaju ovog aviona jednoj centralno azijskoj zemlji. Ipak, lično mislim da uz dobro odrađenu diplomatsku akciju, Srbija bi mogla da izvuče ovaj avion i određeno naoružanje uz možda još neke donacije, ali pod uslovom da ne pravimo još neka sranja sa njima.
PS. Na avione se može integrisani i drugo naoružanje po želji kupca. Na primer, spominjane su evropske Meteor rakete, a verovatno bi moglo da se integriše i drugo evropsko naoružanje.

д

Могли би да га добијемо ,али шта би после било ако урадимо било шта што њима не одговара. Ускрате нам ремонт и резевне делове и можемо да их изложимо у музеју као експонате

Mi

Egipat je narucio 46 mig 29m za 2,2 milijarde.ovde 8 aviona skoro isto toliko.ne sumnjam ja da je f 16 bolji al 46 aviona…

Odgovori
gr

Koliko su na kraju dobili aviona?Koliko su vratili?
Šta ulazi u tih 2,3 mlrd?Ne znamo.
Ovde se barem zna.Transparetnost nikad nije bila jača strana SSSR-a, Rusije,….Doduše nikom nije, ali kapiraš osnovnu razliku?

Ž

Египат није враћао никакве авионе а до сада је, према доступним информацијама добио 34 авиона.

Помешали сте Египат са Алжиром који је након 15 примљених МиГ-29СМТ и УБМ одлучио да их врати.

Li

A što jer su bili kvalitetniji nego što su očekivali?

Ž

У авионе су, према наводима Алжираца уграђени стари репарирани делови. Ти авиони су након враћања Русији ишли на дораду након чега су ушли у састав руског РВ-а.

Ma

>>Ти авиони су након враћања Русији ишли на дораду након чега су ушли у састав руског РВ-а.

Cenim na opste odusevljenje u ruskom RV-u…

Ma

>> A što jer su bili kvalitetniji nego što su očekivali?

Pa da, nisu dobili to sto su kupili. Mislim, iskreno ja sumnjam u sposobnosti alziraca da provale da li je neki deo u avionu polovan ili nije. Pogotovo sto na Mig-29 sve izgleda kao da je staro 30 godina i sa otpada :-)

Pe

@ bojan bijanovski
Nasmejali ste me.Isto kao da ste rekli da je isti kvalitet nemacki auto i Yugo.Nije)

su
Ha

Preporucujem Bugarskom narodu da odmah pocne da pravi zalihe osnovnih zivotnih namirnica jel im ujka Sem priprema najvecu deracinu na ovim prostorima ikad.

Odgovori
Be

Nego, kazi ti meni, u cem se ono izrazava cijena MiGova?
Rubljima ili dolarima?

Za koliko radi rubalja/dolara onaj koji „kuje“ MiGove a za koliko onaj koji kuje one sto kolektivno zovete „Fantomima“ u Srbiji?

Mada, samo je jedan Phantom

Be

A vec kad smo kod „kovaca“, u koliko kvadrata isti zive?
Koliko BTU potrose za hladjenje/grijanje?
Koliko daleko im je skola?
Kako im djeca stizu do tamo?
Koliko slobodnih dana imaju godisnje?
Gdje ih provode i zasto?
Imaju li „perestrojku“ u kupaonici ili negdje drugdje????

Zao mi je, nema ti deracine vec neceg sasvim drugog.

Ma

Bugari zacelo nece „umreti“ od gladi zbog 8 aviona, to je jednostavno cena pripadanja jednom sistemu koji je skup ali i nudi mnogo za one koji hoce da ucestvuju i rade pametno. Alternativa je presipati iz supljeg u prazno u nekoj nepostojecoj Euroazijskoj Uniji i placti avione jeftino 200 miliona ali oni su tamo vec bili pa znaju za jadac…

А

@Mayer Тај систем нпр. нуди да гинеш у Авганистану за другог и да том истом плаћаш папрено технику јер ти се не дозвољава било каква набавка са било које друге стране. Такође у случају Бугара да се одрекнеш Руског гасовода за фантомски гас који долази преко океана.

Ba

Od sistema Avganistan, a od Rusa Rubež.

Ba

@Mayer

„…cena pripadanja jednom sistemu koji je skup ali i nudi mnogo za one koji hoce da ucestvuju i rade pametno.“

Pa kad već pripadaju- zašto da potroše milijardu ili milijardu i po ili milijardu i sedamsto miliona dolara na osam aviona? Kad svi već računaju da će „da ih brani onaj drugi“ zašto to raditi? Šta će ti? Ako te već savez primorava da trošiš 2% na vojsku- a ti troši, pa kupi svojim vojnicima bolje uniforme, uposli svoje fabrike da ih prave, kupi svojim vojnicima bolje puške, modernija skladišta, osavremeni kasarne, možda ovaj poligon „Šabla“ iz drugog teksta od danas? Možda da kupe za 2 dolara neko ulje pa da naulje sajlu i čekrk na onom jarbolu, onako fino naslonjenom na onaj betonski stubić…Možda bi to bilo „raditi pametno“?

https://youtu.be/pRwMaqWlxxk

Ja ti tvrdim da je taj poligon u vrijeme kada su oni bili u „tamnom vilajetu“ „prosipanja iz šupljeg u prazno“ nekog SSSR-a i sličnih tvorevina izgledao k’o pod špagu. A i sve sa tog videa je iz vremena tog SSSR-a, ništa novo i moderno nema- bjeda potpuna. A evo- oni već 15 godina „učestvuju i rade pametno“. Od 2004. godine Bugarska je punopravna članica NATO- saveza i svojski plaća iz budžeta to svoje članstvo. Danas su spali na to da avijaciju nemaju, a da saveznici traže da im iskeširaju 1,6 milijardi dolara za 8 aviona. To ti je znaš specijalan tretman, samo za saveznike i članove koji rade pametno… Kakva čestitka za 15 godina NATO članstva bugarskom narodu!

Ni

@Mayer
“Bugari zacelo nece „umreti“ od gladi zbog 8 aviona, to je jednostavno cena pripadanja jednom sistemu koji je skup ali i nudi mnogo za one koji hoce da ucestvuju i rade pametno. “

Konkretno sta je to sto ‘mnogo nudi’ taj skupi sistem, da bi Bugari ili bilo ko placao ovoliku cenu?
Hoce se Bugarima ‘vratiti’ ulozene pare ili nece? Ako hoce, na koji nacin ce im se vratiti?

Al

@Mayer
Iracionalno je, da se izrazim „diplomatski“, izdvojiti skoro 3% BDP-a za 8 aparata za air-police. Ne 3% za celokupni vojni budzet, nego za 8 aparata. Sami avioni opet idu na neko gorivo, u njima sede neki piloti koji primaju neku platu, koji se moraju skolovati sto opet kosta itd. Da su to neki borbeni efektivni pa da razumem, ali bojim se da tu bas i nemaju mnogo svrhe jer dovoljno naoruzani nisu, niti ih ima dovoljno. Jedino bi imalo smisla kada bi oni godisnje od naplate preleta zaradjivali preko 300 miliona sto je nemoguce.
Sve i da smanje cenu na 1.2 milijarde, opet je preskupo obzirom sta dobijaju. Trebali su se ugledati na Rumuniju, ako se vec prelazi na sasvim drugu platformu, pocne se polovno, uloze se sredstva u opremu, znanje, pa polako kad dodje vreme jos po potrebi. Ovo ovako je, pa bolje da se ne izrazim sta iskreno mislim. Nije to nikakvo „pripadanje sistemu“ nego pljacka, a alternativa itekako postoji.
Ako ima vojsku za respekt od manjih zemalja Evrope to su Finska, Svajcarska i Austrija(kolektivno svi van NATO-a). Na njih treba da se ugledamo i ka tome da tezimo, a ne da budemo jos jedna korumpirana Bugarska ili Hrvatska u magarecoj klupi NATO-a kad smo vec sad „gori“.

д

Al-41F1 -Аустрија ти баш и није пример земље која има војску за респект. Имају више авиона него пилота. Načelnik Generalštaba Robert Briger upozorava da austrijska vojska uskoro neće biti u stanju da ispunjava svoje zadatke, zbog dramatičnog stanja usled nedostatka novca.
Upozorenje Roberta Brigera došlo je nakon što je ranije predsednik Austrije, Aleksander van der Belen, u internoj analizi ukazao da vojska nije više u stanju da ispunjava svoje ustavom naložene zadatke.
On je istakao da postoji ogromna razlika između ustavnih zadataka, stanja u budžetu, i realne situacije vojske.

„Vojska se u poslednje dve decenije dramatično udaljila od sposobnosti da samostalno brani zemlju. Uskoro vojska neće moći da obavlja vojne zadatke na osnovu zastarelosti gotovo svih sistema naoružanja“, navodi se u dokumentu.Generalštab ukazuje da je proteklih 15 godina vojska značajno oslabljena.

Podseća se da je od 2004. „ušteđeno“ 41 odsto aviona, 62 odsto teškog naoružanja, 61 odsto oklopnih vozila, 56 dsto kamiona i 49 odsto putničkih vozila.
Što se osoblja tiče ono je smanjeno za 16 odsto, a mobilna snaga za čak 50 odsto, te je godišnji kontingent regruta umanjen za 47 odsto.
Dramatično stanje je i po pitanju infrastrukture, jer je za 65 odsto objekata potrebna veća rekonstrukcija, u 25 odsto slučajeva manji radovi, a samo 10 odsto zdanja je u novijem stanju.
Ситуација би била још и гора да деведесетих због дешавања код нас нису више улагали у војску.

Ma

Kapiram da i Bugari imaju stotine „analiticara“ svega i svacega. Mozda bi trebali malo da iscitamo sta oni misle o svemu ovome pa bi onda dobili odgovore na pitanja zasto novo a ne polovno i zasto uopste EU i NATO? Postoje dve opcije: 1) Ovo Bugarima ima nekog geopolitickog i vojnog smisla 2) Nacija je kidnapovana od strane „sacice zapadnih placenika“ i uterana u NATO gde ih sada deru zli Ameri…

Al

@Mayer
Nisam pobornik teorija zavere, da me ne shvatite pogresno, niti sam u nekom „taboru“. Na njih, pa i nas gledam iz ugla „sam pao, sam se ubio“. Kad se drzava davi u korupciji, ovakve stvari su samo preveliko opterecenje.
Prosto nije normalno dati 3% BDP-a na osam aviona pa makar bili i F-22, pogotovo ne kad su ti zaprezna kola drugo prevezno sredstvo u drzavi. Ali slabo ko na Balkanu ima zdrave „prioritete“

Ni

@Mayer
Pusti sad bugarske vojne analiticare i kidnapovanja. Sam si rekao da je sistem (nato) skup ali da nudi mnogo. Ako vec tvrdis da sistem nudi mnogo toga, daj navedi konkretne primere sta je to mnogo sto nudi taj sistem da bi bilo ko platio ovoliku cenu za nekoliko aviona?
Za mene ovo nije nikakvo nudjenje nicega, vec klasicno reketiranje. U vojnom savezu si, a moras da odresis kesu i iskesiras saveznicima ne tako male pare za avione koji ce ti sluziti samo za air-policing, koji mozes da vrsis i sa postojecim avionima…

Ma

Pa nudi interoperabilnost sa NATO standardima, AESA radar, modernu platformu za vazdušnu i zemaljsku borbu.12000 sati naleta. Ja ne kazem da Rafal ili EF nisu bolji ili jeffiniji. Ja bi lično svaku EU članicu prisilio da uzme evropski avion. U Bugarskoj se raspravlja sve vreme o Gripenu koji je navodno ispao zbog korupcije. S druge strane ovde komentatori tvrde da je Gripen logistički problematičan.

Ni

@Mayer
Pisem o nato-u, ne o avionima. Iznad si napisao da sistem nudi ‘mnogo toga’, a na kraju se ‘mnogo toga’ svelo na nato standard ( videli smo kako je prosla Gruzija cija je vojska ustrojena po nato standardu) i Aesa radar. Nema sta, bas mnogo toga nudi sistem.
Saudijska Arabija, Japan ili recimo Svajcarska nisu u nato-u, pa opet bez problema kupuju isto to sto kupuju i nato clanice. S tim da pomenute drzave imaju slobodu da kupuju i od drugih drzava, sto se ne moze reci za nato clanice kojima se preti prsticem i sankcijama ako se drznu da kupe nesto np. od Rusije ili Kine (primer Turska).
Da sumiram, taj sistem za koji ti tvrdis da nudi mnogo toga u stvarni ne nudi nista specijalno, osim sto te obavezuje da kupujes mnogo skuplje, a nista kvalitetnije, oruzje uglavnom od Amerike. Sto na kraju dovodi do zakljucka da je nato prerastao u americku filijalu za reketiranje i prodaju americkog oruzja…

Ma

@Nikola

Pa bilo to nekome prijemcivo ili ne NATO je najpotentniji vojni savez ikada i zemlja koja je u NATO i EU je u principu u jednom klubu koji joj nudi razlicite geopoliticke i ekonomske prednosti, recimo sto se stranih ulaganja i sigurnosti tice. Vidimo ste se radi na Balkanu, recimo kako se Rusija i Turska + Kina pokusavaju uvaliti u prazan prostor. Mozda je to tebi i nekim ostali komentatorima u redu ali ja mislim da je nama 350+ godina Azije/Turske ovde bilo vise nego dovoljno. Nasi su preci krvarili stoljecima da bi Srbi bili deo Evrope a ne da se Erdogan/Putin danas opet sire po Balkanu! Ja smatran da su NATO/EU (i ako bi ja preferirao cistu EU vojnu komponentu) jedino efikasno sredstvo protiv toga.

Ba

Moji su preci krvarili vekovima da bi bili dio slobodne Srbije, nikakve Evrope, nikakve Azije. Ako su tvoji preci krvarili „stoljećima“ za nešto drugo- meni je to potpuno „prijemčivo“.

Ni

@Mayer
Mani me tih bajki o geopolitckoj i ekonomskoj prednosti. Srbija koja nije u nato imala je prosle godine tri i po puta vise direktnih stranih investicija nego Hrvatska i tri puta vise nego Slovenija, obe drzave clanice i EU i nato-a. Kako se ovaj podatak uklapa u tvoju bajku o ekonomskoj prednosti ulaska u nato?
https://www.b92.net/biz/komentari.php?nav_id=1529652
I sta je sporno u tome sto Rusija i Kina pokusavaju da se ‘uvale’ na ovaj prostor, tursku necu komentarisati to su vasi nato saveznici ciji je predsednik rado vidjen gost u Hrvatskoj?
Da ne bi mozda voleo da se ‘uvale’ oni koji su koliko juce bombama zasipali srpske gradove i sela? Ako vec nisi iz Srbije onda se drzi svog dvorista, a stav gradjana Srbije po pitanju ulaska Srbije u nato i samog nato-a je vise nego kristalno jasan.
Tvoji pretci su u dva svestka rata dolazili u moj grad pokraj Drine, ne da oslobadjaju Srbiju vec da je okupiraju, ubijaju i pale. Tako da ne znam za sta su tvoji pretci ‘krvarili’ , za Srbiju nisu sigurno. A ako uzmemo u obzir cinjenicu da ste drzavu stvorili ’91. godine tesko a su krvarili i za Hrvatsku. Ali dobro, vam istorija nikada nije bila jaca strana, tako da ne bih dalje komentarisao tvoje nebuloze o tvojim pretcima i njihovom ‘krvarenju’, prosto mi smesno da pisem o tome sa tobom.

Cr

@Mayer

Naši preci su krvarili stolećima za goli život i opstanak, a ne da bi bili „deo nečega“ ili „brana nečemu“. Imaš svako pravo da propagiraš NATO i sve što uz njega ide ali bi bilo uviđavno da to ne radiš krijući se iza naših predaka i žrtava koje su oni podneli. Jer su ih podneli za sebe i svoju decu, a ne za buduće vojne saveze i slične budalaštine.

д

Nasi su preci krvarili stoljecima da bi Srbi данас били толико слободни да могу да купују оружје само од једне државе по папреним ценама и да пратимо стандарде који они намећу , не само за оружје него за све свере живота. Наши преци су крварили да будемо слободни и да живимо по својим стандардима.

Ba

@Mayer
Najpotentniji vojni savez pokazuje znake ozbiljne erektilne disfunkcije. Uštrojile ga turbandžije u Avganistanu, pa sada mora da pregovara sa njima.

Ma

>> Najpotentniji vojni savez pokazuje znake ozbiljne erektilne disfunkcije

Ma sigurno, ja to slusam jos od pocetka devedesetih. Prvo razbice ih Irak, pa zgazice ih Libija, pa na*bace ako navale na SRJ i tako dalje i evo decenije prolaze i sta? Kad ce konacno te „Amerika i Engleska postati zemlje proleterske“?

I

@Mayer
Nista covek nije slagao. Osim ako ti iz Pentagona nisu javili da su Amerikanci prekinuli pregovore sa Talibanima.

Ba

@Mayer
Baš dobro da si pomenuo Irak. „Mi stojimo uz Islamsku republiku Iran“ – irački ministar spoljnih poslova Ali Alhakim. Toliko o pobedi u Iraku (usput, nađoše li tvoji oružje za masovno uništenje?).Ovo se zove orhiektomija. Za to viagre nema
Eto, to je sada.

А

Aко ово не натера Бугаре да смање корупцију ништа неће. Толико морају да плате да им неће остати ништа у буџету да се покраде.

Odgovori
Ba

@Mayer
Dobro da si pomenuo i Libiju. Vidim, tvoji su ostvarili ratni cilj i uspostavili funkcionalnu demokratiju (što podrazumeva i funkcionalni marionetski režim). Potpuni uspeh, samo šta Haftar radi u Tripoliju?. Rekao bih da i on štroji pobednike. Bilo bi dobro pitati Libijce da li su bili srećniji pod diktatorom ili oslobodiocima. Biće da je ono prvo. I kakva je to potentna sila čijeg predsednila neki tamo Duterte naziva kučkinim sinom i nikom ništa? Ni protest.

Ne

Kad se govori o cijeni bugarske kupovine aviona ne treba zaboraviti da oni prelaze na sasvim drugu tehniku od one koju imaju sada.
To nije samo kupovina čistih aviona nego i svega oko njih, obuka pilota i tehničkog osoblje, prilagodba hangara itd.
Nije isto kad kupujete država koja je već ima prilagođenu infrastrukturu i ona koja kreće od nule.

Odgovori
De

I Slovaci to rade sa svojim F-16, pasu ipak puno jeftiniji. $1.8 milijardi za 14 aviona!

Ne

Neće Bugari na kraju toliko platiti, a i Slovačka je u prednosti kao država prve linije obrane.

ha

@Neno
Druze pa nije ovo vreme hladnog rata, kakva crna prva linija odbrane. Ako i dodje do toga da Slovacka postane prva linija odbrane znas koliko ce im pomoci par aviona. Platice i Slovaci i Bugari te avione, platiti i pretplatiti :)

ke

@Haha
Naivno gledas na geopolitiku ili mislis da Ameri s jedne strane i Rusi s druge samo za zabavu postavljaju proturaketne sisteme i svaki dan citamo o bliskim susretima borbenih aviona i brodova na toj liniji razgraničenja medu njima.
Ta granica je veoma realna danas, samo je mnogo bliže Moskvi nego pre 30 godina i zato opasnija.

hh

@keno
Druze, nije ovo vreme napolenovih ratova. Obe te drzave koje si naveo imaju i vise nego dovoljno atomskog, bioloskog i hemijskog oruzja da uniste i zatruju planetu zemlju nekoliko puta. Znaju oni vrlo dobro da u tom sukobu ne bi bilo pobednika, da bi i jedni i drugi i peti i deseti bili unisteni. Te price su za plasenje banana drzava, nebi li potrosili jos koju milijardu na oruzje koje im, ako i dodje do sukoba, nece znaciti ama bas nista.

gl

za ove pare mogu da kupe rafal ili ef sa sve meteorima i za kafu da im ostane

Odgovori
Ed

Rafale je Indiju kostao, za 36 komada, sveukupno paket obuka, djelovi , naoruzanje,…, 7.8 milijardi €, odnosno 249 miliona USD po komadu.
Katar je prvih 24 Rafala, u paketu naoruzanje oprema itd., platio 6.3 milijarde €, tj. Oko 303 miliona USD. Dodatnih 12 (golih) avina su platili 1.1 milijardu €, odnosno 106 miliona USD po komadu.
Tako da nisam siguran da je nabava Rafala jeftinija…

De

Drzavakoja ne moze ni da odrzava transportne avione C-27 ili helikoptere u operativnom stanju nece moce prijustiti odrzavati ni Rafal ni Eurofighter (a vjerovatno ni F-16!)

Ma

@Ed

Da, eto, a covek Indiju ne moze bas da okarakterise kao americkog/NATO vazala. I njima avioni trebaju realno, za fajt. Dakle, mozda postoje razlozi za kupovinu (preskupe?) zapadne tehnike a ne recimo Mig-35 koji je je bio takodje u ponudi…

Ma

@AI-41-F1

Znaci od bombasticnog naslova preko celog teksta do samog kraja opisa vezbe ostalo je na kraju samo ovo:

„Indian Navy sharing that they were able to detect and engage the more-sophisticated Rafale fighter but score-lines were not provided to this correspondent“

I sta sad tu da se zakljuci?

Du

Smatram da je nekorektno objaviti da se kupuje osam aviona i 10 motora, devet radara itd… pravilno bi bilo prodaje se osam zmajeva, 10 motora i tako dalje…ovde nešto debelo ne štima jer do sada nikad nikome ni u jednoj varijanti nije prodat f 16 za preko 200 miliona evra… mogu sad da se jave ljudi i da pljuju i moje razmišljanje , ali mi smo dobili eskadrilu aviona po ceni jednog tog, i koliko god sad da pišu kako je taj f 16 superiorniji u odnosu na mig 29 , to jefnostavno nije istina jer je razlika sa najnovijim modifikacijama 29tki relativno mala, a naročito što bismo mi za te pare mogli da uzmemo preko 100 migova 29 u ovoj modernizovanoj verziji pod uslovom da bi hteli da nam daju iste uslove… pritom ovo je za nas bila slamka spasa lovačke avijacije, a ovo je za Bugare krađa…

Odgovori
Ed

Ne radi se o korektnosti i nekorektnosti u ovoj objavi State Departmenta (vlada SAD), nego o standardnoj proceduri kod odobrenja za prodaju vojne opreme. Nacin na koji je napisano je za njihove unutrasnje potrebe po proceduri odobrenja. Po njihovim zakonima, zbog transparentnosti, Agencija za obrambenu suradnju (DSCA) mora javno objaviti sva odobrenja za „Foreign Military Sales“.
Listu svih odobrenja prodaje DSCA mozete vidjeti ovdje:
https://www.dsca.mil/major-arms-sales/archives/201906
Isto tako u ovom odobrenju pise da ne znaci daj je prodaja izvrsena:
„This notice of a potential sale is required by law and does not mean the sale has been concluded“

Ma

>> i koliko god sad da pišu kako je taj f 16 superiorniji u odnosu na mig 29 , to jefnostavno nije istina jer je razlika sa najnovijim modifikacijama 29tki relativno mala

F-16V je „digitalni“ avion sa fenomenalnom situacionom svesti u kabini i najnovijim AESA radarom i drugim senzorima. Razlika je izvesno ogromna, recimo jedan F-16V izasao bi na kraj s nasim citavim RV…

Ne

Nije za usporedbu, Srbija je dobila donirano 30 godina stare avione koji su po ruskim standardima odslužiti svoje. Zato je i bila prvo provjera jel se mogu još jednom remontirati.
Uz to Srbija je već imala infrastrukturu za njih i naoružanje jer koristi već takve avione. Bugari moraju i granate za avionske topove kupiti jer nisu kompatibilni sa onim što imaju u skladištima itd.

Dr

Nemoj nikad da zaboravis, koliko para toliko muzike! A privid da si platio ceo orkestar kada je placen pa i deseti deo od onoga koliko kosta muzika da svira 24h/dan/7dana u nedelji, je ipak bacanje para i samo privid….

Pe

@ Mayer

Nemojmo preterivati…neki bi rekli dva losa ubise Milosa :)
>>F-16V je „digitalni“ avion sa fenomenalnom situacionom svesti u kabini i najnovijim AESA radarom i drugim senzorima. Razlika je izvesno ogromna, recimo jedan F-16V izasao bi na kraj s nasim citavim RV…<<
Sta znaci 'digitalni'…izmedju ostalog znaci da ima gomilu podataka koje treba da procesira samo jedan mozak od samo jednog pilota..samo jedan pilot donosi odluku…rakete njegove nisu zbog toga brze, niti je avion toliko brz da samo zbog 'digitalizacije' bjezi protivniku…sta hocu reci, njegove bitske brzine podataka jesu brze…ali koliko je kljucnih informacija dobijeno pravovremeno da moze sam da obori u protivnikovom VaP-u recimo..2 'stare kante'! :)

Samo hocu reci da od 'digitalizacije' ne pravimo mitomaniju.

Ma

@Perica

Jedan bi bio nedovoljan ali 2-3 bi napravili darmar :-)

Ne znam kako ti zamisljas senzorsku fuziju, pilot ima ispred sebe panoramski displej i situaciju na zemlji i u vazduhu prikazanu na uniforman nacin. Radar, IRST i drugi senzori rade spregnuto. Nema tu nikakvog viska podataka, prekida u dotoku informacija ili redundantnih stvari koje pilota dekoncentrisu nego su relevantne informacije prezentovane konsolidovano, konzistentno i priorizirano.

Pe

@Dušan Pavlović Kao sto je navedeno,razlika je itekako znacajna.
Savetujem da procitate o tome, sta je to tacno AESA radar,i i cemu je prednost ovog radara nad klasicnim.
Dalje, digitalni kokpit-i kokpit MiG-29 koji je veoma tezak za letenje i odvlaci paznju pilota na puki odrzavanje letelice u vazduhu.
To je taj“awareness“ – pilot u F-16V sa malo napora ima potpuni pregled situacije, i moze da donosi odluke.Zahvaljujuci AESA radaru, zna sve, pre nego sto MiG-29 ima pojma da tu negde leti F-16V,i , da citiram Meyer – jedan F16V garantovano rusi celu nasu eskadrilu MiG-29A kako god ih modernizovali.

Д

Змај са 12000 сати налета значи да ће бугари да их користе једно 120 година.

Odgovori
Bu

You all like MiGs I like them too – they are good in the airshows but they are obsolete. There is no Link 16, situational awareness is close to 0. You take off and you rely on what – voice guidance at most.
In BVR you have close to 0 options with MiG-29 (already proved here) unless you play smart ass but that is very tough. In dogfight MiG usually wins but still that is not enough because you are already dead by that time.
Someone would say – why not brand new MiGs or Sukhois well such planes will never get Link 16 on board nor IFF so it is pointless even to comment them.
Rafale and F-18E are much more expensive at least.

Odgovori
Ma

@Bulgar

Frankly, even in the airshows Mig-29 with its smoky engines and bad production quality looks kinda old. I have watched Polish Migs flying along the German Eurofighters (Berlin ILA shows) and oh boy, it is just like two different worlds. Here, the people basically want to bring up that Bulgarians are kinda „stupid“ because they are ging to spend so mach money for 8 airplains while we’ve got the same for much less money -> NATO treats you bad and Russia treats us good. That’s the message.

Bu

@Mayer

It is ok to think we are stupid. We may be stupid indeed and I don’t care. I can’t change that fact. The future will tell but comparing Russian stuff and dreams like „what if we have bought Russian stuff“ is nonsense. As NATO member it is unimaginable to even thinking of buying Russian stuff. You are not compatible and you are always foe on any ally radar and as I said before it is impossible to have some essential stuff mounted on Russian built jets. Just imagine – landing on any Greek airbase… do you think it is possible to refill with fuel, oxygen and other stuff just like that? Every connector is different with the Russians.
And why it is so expensive – well the published amount was the maximum amount of money the deal can reach and not the actual price. USA have just sent us their proposal so we are about to see the real price.
Even it is high – yes it is high because we simply lack anything about F-16 and operating such jet. Even the infrastructure sucks big time. So yes, it will be expensive now, but next time it has to be cheaper because you have the knowledge, the tools, spares and other stuff you don’t have necessary to buy.

Du

Nema ljudi ništa od toga džaba vaše diskusije.

Odgovori
Ma

>> SOFIA (Reuters) – NATO member Bulgaria could help protect its southwestern neighbor North Macedonia’s airspace if it completes a deal for the purchase of eight F-16 aircraft from the United States, Prime Minister Boyko Borissov said on Wednesday.

Haha, znaci kako da ne ali za jedno 5 godina, videla zaba da se konji potkivaju pa i ona podigla nogu. Ocekujem sad da Vulin ponudi dodatnu zastitu S. Makedonije, bice zemlja koju stite tri avijacije…

Odgovori
Cc

@Mayer
Tebi se Vulin i srpska avijacija izgleda prividjaju na svakom koraku.

Al

Vardarska Makedonija je sukog geopolitickih interesa Srbije i Bugarske od kad su stekle nezavisnost od Turaka. Trenutno je Bugarskoj to najveci geopoliticki prioritet, ali bukvalno najveci i otud ta izjava. Prvo sta su uradili nakon okuacije ’41 je da su proterali SPC u teznji da se nametnu na duze staze. Ovo je sad pokusaj da ovu suludu ideju o trosenju ovolikih para „proda“ zaludjenom narodu.
Samo jedno su „zelje“, drugo je realnost, zna se ko je gazda tu, a gazda je vec odredio. Cak im je i ime promenio, toliko o tome.
Nemaju Ameri mnogo sluha za nase evropske snove o kojekakvih „velikim“ pa sad ubaci ime male drzave. Jedino se Albanija nesto kao proguarala, mada i to je stalo i nikad do cilja stici nece jer su „replaceable“ sto bi rekli gorepomenuti i nikakvu vrednost ne nude

Br

Rx, sta bi radio po pitanju lovacke branse vazduhoplovstva da se nesto pitas?

Odgovori
Tv

Andreja?

Odgovori
Pa

https://www.mycity-military.com/PVO-i-sistemi-VOJ/PARS-9K31-Strela-1-SA-9-Gaskin_16.html#p1113391

Dakle poslednji put, iz pera saborca, o marsevskom polozaju lansera, o lansiranju itd. Rx, postedi me nadalje, nekom si zanimljiv cinjenicno.

Odgovori

@Pavle

Diskusija je pocela ovde: https://tangosix.rs/2017/23/10/analiza-sta-smo-sve-izbliza-videli-na-doniranim-mig-ovima-29/

Vodila se rasprava o MiG-29 i njegovim manama, nigde nije spomenuta 9K31 do tada u diskusiji, vec se pricalo, ponavljam o MiG-29, da bi ti onda bubno:
„ja verujem da ne umes da rastavis automatsku pusku, ne umes da prevedes lanser sa raketom iz marsevskog u borbeni polozaj “

jos tada sam te pitao sta je to, nisi odgovorio, da bi „lanser sa raketom“ posle nekoliko nedelja postao „lanser sa raketom“ na 9K31. Problem je samo sto taj lanser ima 4 i slovima CETIRI rakete.
Ali, kao sto rekoh, nista cudno za osobu koja tvrdi da mu je VES operatEr, a ne operatOr, nista cudno za osobu koja ne zna ni u kojoj je jedinici bio 1999., niti iz koje je kasarne uzimao sredstava, ne zna ko mu je komandovao divizionom… Vidis, taj tvoj saborac zna, mada nesto mi intuicija govori da nije cuo za tebe.

Mada ko zna, mozda su prepoznali tvoj ogroman potencijal i dali ti speciajno vozilo iz VTI sa jednom, ali „laserskom“ raketLom…

Stiglo pisamce, spustena cena za F-16
https://sofiaglobe.com/2019/06/20/bulgarian-pm-us-wants-2-2bn-leva-for-f-16-fighter-jets/

sada treba videti da li su Bugari nesto smanjili od narudzbine u medjuvremenu, jer im je Radev nesto bio zabrinut poslednjih dana.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Miki na: [RAT U UKRAJINI] Obaranje još jednog ruskog A-50, pad Avdejevke, prvi ukrajinski piloti F-16 završavaju obuku na leto

Zaista mi je neverovatno da VKS uspevaju da obore sopstveni avion. I to još ovakav avion. Elektromagnetni svetionik na nebu, u bog zna kolikom EM spektru. Ako su oni, sami... Lakše mi se poverovati da je to nekako uradila UK. Ako nema višeslojnu odbranu oko sebe, vrlo je lako pogoditi toliku grdosiju.

24. Feb 2024.Pogledaj

Vlado na: [RAT U UKRAJINI] Obaranje još jednog ruskog A-50, pad Avdejevke, prvi ukrajinski piloti F-16 završavaju obuku na leto

Ukrajinci su Untermensh, ne znaju koristiti pvo sisteme bilo sovjetske ili zapadne. Bitno da po pricama prorusa Zapad smatra Slovene nizom rasom. Bice da ipak Rusi smatraju svoje komsije.

24. Feb 2024.Pogledaj

Advokat na: [RAT U UKRAJINI] Obaranje još jednog ruskog A-50, pad Avdejevke, prvi ukrajinski piloti F-16 završavaju obuku na leto

Teza da je u pitanju kratkotrajna SVO koja se eto produžila na dve godine uz istovremeno kreveljenje o kompetenciji ruske vojske predstavlja klasičnu budalastinu. Obe strane su se spremale za dugotrajni rat. Ratna sreća je bila promenljiva, medjutim po svojoj prilici Avdejevka predstavlja prekretnicu u ratu. Ukrajina ce na kraju ovog rata postati kontinentalna zemlja…

24. Feb 2024.Pogledaj

mile na: [RAT U UKRAJINI] Obaranje još jednog ruskog A-50, pad Avdejevke, prvi ukrajinski piloti F-16 završavaju obuku na leto

To je gore nego da su ga ukrainci obnorili....a 90% sigurno jesu. Jer je A50 leteci komandni centar,koji komanduje i sa PVO ,tako da je potpuna glupost da je sopstveni PVO pucao na njih. A50 na videu ocigledno ispaljuje IC mamce,sto znaci da su ukapirali da su u opanosti....i to od neprijatelja.

24. Feb 2024.Pogledaj

Pajo na: Mađarska nabavlja još četiri švedska višenamenska borbena aviona Gripen

@Djuka, taj otkup aviona su platili upravo kroz izmjenu ugovora o leasingu 2012 godine. Ali ne dobivaju za ovu cijenu od 1.1 milijarde. Taj iznos je bio za najam u trajanju od 10 godina. Platili su dodatno taj otkup kao što su platili i ona dva dodatna aviona koji su imali nesreću (spominjalo se svojevremeno…

24. Feb 2024.Pogledaj