BEG airport status
Vučić: Kupili smo 18 sistema Mistral sa 50 raketa Jedna od opcija raketnog sistema Mistral, ATLAS RC kakav bi se mogao naći na domaćem PASARS-u / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

Vučić: Kupili smo 18 sistema Mistral sa 50 raketa

Prvog dana posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji, dve države razmenile su pet dokumenata, potpisana su 22 sporazuma iz različitih oblasti među kojima se pet odnosi na naoružanje i vojnu opremu. Najznačajniji su ugovor sa kompanijom MBDA o isporuci lakih prenosivih raketnih sistema (LPRS) PVO Mistral kao i Tehnički sporazum Ministarstva odbrane za ugovor sa MBDA.

Iako što se tiče nabavke Mistrala nije izneto mnogo detalja, na konferenciji za novinare predsednika Francuske i Srbije, predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je kupljeno 18 sistema Mistral sa 50 raketa. Takođe, Vučić je tom prilikom rekao da je Srbija zainteresovana i za “neka optoelektronska sredstva“ a prema informacijama do kojih je došao naš portal radi se o opremi za modernizaciju tenkova.

Rakete Mistral na sistemu ATLAS / Foto: Petar Vojinović, Tango Six

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je da su ministar odbrane Aleksandar Vulin i predstavnik kompnaije MBVDA razmenili Okvirni sporazum i prateće narudžbenice za nabavku PVO sistema Mistral 3 i njegovu zajedničku integraciju na domaći sistem PASARS. Potpisan je i Tehnički sporazum između Ministarstva odbrane Srbije i Ministarstva odbrane Francuske u vezi sa nabavkom PVO sistema malog dometa od kompanije MBDA.

Podsetimo, Tango Six je još na ovogodišnjem Buržeu saznao da je Srbija veoma blizu kupovine francuskih LPRS za PVO Mistral ali ne kao posebnih sistema već za integrisanje na domaći artiljerijsko-raketni sistema PASARS koji se nalazi u razvoju. Predstavnik kompanije MBDA Didije Filip  je tada u izjavi za naš portal pojasnio da bi, ukoliko dođe do posla, oni obezbedili module sistema odnosno “elektronske kutije“, električne i druge instalacije za prenos signala i podataka, na PASARS bi išle dve rakete sistema Mistral (konkretno je spomenuto da se nude Mistral 3+), potom francuska IC kamera i sistem svoj-tuđ.

Rakete RLN-IC razvijene od sovjetske rakete vazduh-vazduh R-13M od koje je preuzet dobar deo prednje sekcije dok je sve ostalo sasvim novo / Foto: Živojin Banković, Tango Six

Srpski Vojno-tehnički institut bio bi zadužen za integraciju pomenutih elemenata a radio bi i na razvoju interfejsa za lansiranje raketa. Rakete zemlja-vazduh sistema Mistral su međutim samo jedna od opcija naoružavanja PASARS-a. Druga opcija su domaće rakete RLN-IC koje su konstruisane na bazi starih sovjetskih raketa vazduh-vazduh R-13M. Poslednjeg dana ovogodišnjeg sajma Partner pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse dr. Nenad Miloradović je u intervjuu za naš portal rekao da su već vršena uspešna gađanja raketama RLN-IC i da se u tim ispitivanjima daleko odmaklo.

Odavno vreme za zamenu, laki mobilni raketni sistem Strela-1M / Foto: Žarko Skoko, Vojska Srbije

Nabavka Mistrala je prva kupovina bilo kakvog raketnog sistema PVO u poslednjih 25 godina. Vojska još od 1994. godine, kada su isporučene prve količine ruskih lakih prenosivih raketnih sistema 9K310 Igla-1 (NATO oznaka SA-16 Gimlet) nije dobila novi tip PVO sistema. Artiljerijsko-raketni sistem PASARS će sasvim sigurno ući u sastav trupne odnosno PVO Kopnene Vojske u kojoj bi trebalo da zameni lake mobilne raketne sisteme PVO 9K31M Strela-1M (NATO Oznaka SA-9 Gaskin) koji se nalazi u naoružanju još od 1975. godine.

I pored toga što su pojedini domaći mediji pisali o tome da bi prilikom Makronove posete Srbiji mogao biti potpisan i ugovor za osmatračke radare, spominjao se konkretno savremeni 3D radar Ground Master 200 (GM200) firme Thales, Tango Six saznaje da su pregovori o njihovoj nabavci još uvek u toku.

Iz Ministarstva odbrane Srbije juče je takođe saopšteno da je potpisan i Memorandum o razumevanju između Ministarstva odbrane Republike Srbije i kompanije Thales, koji su potpisali potpredsednik te kompanije za Centralnu Evropu i zemlje Balkana Ganter Trumer i v.d. pomoćnika ministra za materijalne resurse dr. Nenad Miloradović.

Među potpisanim sporazumima nalaze se i Memorandum o razumevanju između Ministarstva odbrane Srbije i  kompanije Safran odnosno njenog sektora za kopnena vozila kao i Memorandum o razumevanju između Privrednog društva “Prva petoletka – Namenska“ Trstenik i kompanije iXblue.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Прошли пут су нам Французи продали џебану која не пасује и такође наплатили.

Odgovori
nn

Послали су праву муницију али је одлучено да се због стања на фронту, ради брже доставе, упуте грче гранате, а да се Грцима надокнади док стигну бродови. Зашто би Француска намјерно подваљивала Србији? Да ли јој је ишло у прилог премјештање непријатељских снага са Балканског на фронт у Француској? И да, нисмо плаћали у току рата већину ствари, али смо преломили послије рата на начин да су ратне репарације уплаћиване њима а не нама. Инфлација је доста тога појела у међувремену. То је права истина, имате научне радове на тему фамозних ратних кредита.

Am

Ma sve je tako, samo svi zaboravljaju Srbi da da su nam Francuzi dali obalske topove sa sve posadama, da mlatimo austrijske monitore. Zaboravljaju da su se borili sa našima na Banovom Brdu. Zaboravljaju da nam 1915. dadoše i eskadrilu aviona. I da su nam u zimu 1915. pošli u susret iz Grče i stigli do pola Makedonije. Šta da se radi, nismo se spojili, presekli Bugari. A presekli su jer je Bugarska tražila pola te Makedonije (*kao i pre 2-3 godine), da nas ne napada. Političari rekli Jok, more! i poslaše nas u katastrofu.

To za municiju je propaganda / zavera iz 1990. kada se odomaćilo posle nekog RTS dokumentarca. Inače, nije isti razlog, ali je i Francuska imala problem sa svojim rodjenim granatama, jer… Nikome nije padalo na pamet da će toliko da se troši, a kada se potrošilo, kvalitet je opao drastično, jer ih je pravio svako ko je i teoretski mogao.

Zo

Dobri su nama bili Francuzi. Ogrešili smo se i mi kao i oni o svoje pretke, ratnike sa Solunskog fronta. Ne zaboravimo i Gazele koje su bile pun pogodak i licence za mlazni motor.Ali odoše kola niza stranu. Što zbog nas,a što zbog njih.

en

Istina vala…

Am

Iz ugla Francuza, mi smo bili Bugari, onomad kada je bio rat u Alžiru. Od tada je krenulo da zahlađuje.

De

Sto se tice Alzir, to je ipak bila druga drzava koja vise ne postoji a ti dogadaji je bili prije 60 godina! Danas postoje dobre prilike za odnose izmedu svih bivsih Jugoslovenskih drzava I sa Francuskom a I sa Italijom.

Cudi me da ni Hrvati nisu tu pokusali razviti vojne odnose. I Francuska I Italija proizvode relativno dobru opremu.

A za Hrvatsku bi I Talijani I Francuzi dobro posluzili za nove vojne brodove za HRM. Naprimjer Hrvatska zeli jednog dana nove korvete ili OPV. Od 2015-e je Italija povukla 14 brodova racunajuci I neki broj fregata I korveta. A sada Italija priprema povuci 10 OPV od oko 1500 tona (Comandanti, Sirio, Cassiopea) u 2020-ima koje ce zamijeniti sa novim brodovima, 6 od ovih povucenih (Comandanti I Sirio) su naprvaljeni izmedu 2002 I 2002-e. tu so onda I 8 minolovaca Gaeta klase (proizvedeni 1990-ih) sto se povlace I neki broj fregata I korveta (4 Minerva vec prodati Bangladeshu kao OPV za Obalnu Strazu).

A nema tu nekih prica kako HRM je zainteresirana u bilo koje od ovih starih brodova ili suradnja sto se tice proizvodnju novih brodova. A nema ni bas nekih prica kako Hrvati razvijaju odnose s Italijom sto se tice Jadrana.

Ocekujem da ce Hrvatska traziti donaciju brodova od Amerike a Amerika ne proizvodi nit koristi brodove kao sto trebaju Hrvatskoj (a vec je dokazano da Hrvatska ne zeli uloziti iti jedan cent u nove brodove – Njemci su im htjeli donirati 2 minolovca Kulmbach ali je Hrvatska odustala od toga zbog cijene remonta I odrzavanja).

So

@Amater zahlađene nije počelo od Alžira već od Marsejskog atenta 1934. Vladar ti ode u posetu jednoj zemlji a oni ti ga vrate u kovčegu. Zlatno doba saradnje Pariza i Beograda je od 1914 do 1934. Posle atentata, Mala atanta gubi na značaju a Jugoslavija u skaladu sa promenama među velikim silama menja frankofilsku politiku u neutralnu britansko-nemačku, sedenje na dve stolice bila je glavna diplomatija Namesništva sve do Hitlerovog pritiska da se potpiše Trojni pakt.

re

18 sistema Mistral sa 50 raketa, pa ako po sistemu idu 2 rakete to znači da nemamo ni 2 seta raketa po sistemu.
Da li neko zna kolika je cena tih raketa.
Bilo bi interesantno videti da li je izvodljiva zamena Strela-1M na BRDM-ovima sa ovim raketama.

Odgovori
Be

@resurs

Ovo je samo početak. Ako naši budi zadovoljni i ako se pokazu potrebe, kupiće se više.
A svaka nama čast ako uspemom napraviti 18 PASARSA u sledećih godinu i po dana. Mislim da to neće ići tako brzo, za to se i ne zuri sa većim količinama.

Am

Ih, pa za 16 Kajova, 50 komada je dosta :D

mi

@Amater Dok ti uočiš Kiowu i ispališ Mistral, već si mrtav kada te rokne hellfire :)

Su

@miki

Pored Pantsir S1, teško da će Kiowe stići i aktivirati sistem za detekciju ciljeva.

Li

50 raketa?
Pa to je super!
Ako nas neko ozbiljno napadne, možemo da se branimo celih sat vremena !

Odgovori
Al

@Lin Vu je Napoleon
Rakete tek treba da se testiraju na PASARSU. Čemu više od 50 raketa za testiranje.

Be

@Lin Vu je Napoleon

Pitanje je koliko puta smo mi koristili Strelu i Iglu 1999. …mislim koliko puta smo imali priliku da je ispalimo. Znam da nije imalo smisla da pucas ako je cilj bio na visini preko 3.000m. Cesto se desavalo da se raketa ispali iako cilj nije bio u dometu a to se desavalo zbog lose procene operatera. Znaci trosene bez veze.

Mislim da je MISTRAL 3 nesto sasvim drugo i efiktivnije bez obzira sto se broji u klasu kao Igla-s ili nasa Strela. Sama raketa PASARSa je efektivnija, brza za 50 do 70%, im veci domet, moze da gadja ciljeve preko 3.000m (mislim da je neko spomenuo cak 6.000m), nemoze se tako lako ometati i valjda ima daljinomer i druge senzore koji operateru javljaju kada se isplati pucati.

Da

Aleksa ako sam razumeo oni će da ispale tih 50 za ispitivanja. Koliko je to para. Možda eksperiment i ne uspe. Videcemo. Možda vojska neće imati para za tih 18 komada kao ni za Lazara ( opremanje bas ide intezivno), Miloša( negde napiase da vojska nije zaineresovana) Aleksandra, Nore( na misice uzeli 6 ), Kosave Morave Itd Itd. Kome se isplati pojedinačna proizvodnja pa makar neko iz trećeg sveta kupi i čak 30 komada nečega npr. Bogata država i srecan narod koji će imati svoj PASARS da brani trupe ako projekata uspe. Ako ne uspe ništa nema veze dobijam za “MALE” pare od Bacuske čak 6 Pancira. Stari bofors ( čemu sluzi osim gadjanja ciljeva na zemlji obično nečijih kuća) i savremeni Mistral sve na šasiji redizajniranog vremešnog FAP-a. Pa to ne može vise da prevari ni Arape.

Al

@Daleko je sunce
Pa znaš kako, valjda sve ide svojim tokom. Za Lazar je planirano opremanje 8 motorizovanih bataljona, a za PASARS je izražena ogromna potreba. Za Miloša sam čuo isto, jer se trenutno radi isključivo za strance. Uopšteno, mi trenutno nemamo proizvodne kapacitete, zbog čega država ulaže u obnovu FAP-a i drugih preživelih preduzeća. Bofors je i dalje jedan od najboljih PAT na svetu, samo mu je potrebna modernizacija. A ostale nabavke idu svojim tokom, polako i sigurno u skladu sa mogućnostima.

ox

@Lin Vu je Napoleon hehehe XD Baš sam se nasmijao

Xe

Broj raketa je izuzetno mali,da nalete tri helikoptera i nastaje problem.Mozda se u nekom daljem periodu razmatra, ili kupovina jos raketa, ili osvajanje proizvodnje kod nas?Broj lansera je dovoljan samo za Pasarse,sta se desava sa ostalim vozilima,opremi?

Odgovori
De

Onda Srbija ima srecu kako glavnina susjeda jedva imaju 3 operativna jurisna/borbena helikoptera! (Uredu Hrvati imaju podosta operativni za sada ali imaju velike probleme sa skolovonaje osoblja – https://obris.org/hrvatska/raspad-obuke-pilota-za-oh-58d/ ).

Al

@Dead1
Pa ovo je rezultat veoma optimističnog i nerealnog plana. Stvarno ne znam šta su u MORH očekivali od ovakvog procesa. Na kraju na MORH je da izvede prave zaključke i pobrine se da se ovo više nikad ne ponovi.

Be

MORH i pravi zakljucak u istoj recenici?
Dobar oximoron

Ma

Zasto Srbija ne nabavi 16 aviona Rafal?

Odgovori
Al

@Marko
To bi bilo lepo, ali preskuko.

ma

Malo je 16.

Yo

Ne mora…
Nekadašnji projekat ex-JNA tzv. NA je poprilično sličan Rafalu i doveden do faze prototipa, pa je krah SFRJ okončao snove o modernom avionu domaće proizvodnje…
Eventualna reaktivacija možda ne bi bila nemoguća uz saradnju sa Francuzima koji imaju iskustva u opremanju i exploataciji Rafala.
Uboli bi premiju…

Sl

Da francuzi imaju imalo časti mogli bi da ponude Srbiji Rafal po nekoj razumnoj ceni, sa obzirom da smo zajedno( SFRJ) učestvovali u projektu konstrukcije i nastanka Rafala i NA tj.YU Supersonica.

So

Koliko pasarsa imamo to je sasvim dovoljno.
Cerovatno je ovo probijanje leda verujem da ce biti masivnijih nabavki kasnije

12

Koliko je aviona oboreno 99e Strelom i sličnim lakim prenosnim sistemima? Zna se šta u savremenom ratu efikasno obara avione i zna se da toga nemamo ni na vidiku.

Odgovori
ma

Koliko je Apacha i nji njima slicnih letelo iznad SRJ 99e ? Zna se zasto sluze pomenuti sistemi.

Al

@125
Znači svakoj trupnoj jedinici PVO po jedan S-300?

nn

Погађано је више него што је оборено, а оборено је нула. Разлог: премала бојева глава и то је један од главних разлога зашто се сада набавља Мистрал (дупло већа б/г од 3 кг).

12

Trupna PVO je bila prevaziđena 99e, od tada je prošlo 20 godina. Ništa nismo naučili da nam se ne ponovi 99. ARJ koje su bile najefikasnije 99e niko posle rata ništa nije pitao. Uzimaju se lovci koji su 99e otpevali labudovu pesmu u prva tri dana i ove gluposti. Za koga Mistral? Ako nas napadnu makedonci ili hrvati sa vaskrslim Su-25 i MiG-21 pa dejstvuje ispod 3000m? Ko ozbiljno razmišlja o odvraćanju i odbrani taj uzima bar S-300.

Pe

nn niti je gadjano niti pogadjano, razlog je to sto nisu leteli ispod 5000 metara!
Tu ni Mistral ni 6kg bojeva glava nece pomoci jer ima premali domet.

Opet ni ovom kupovinom nista nismo dobili

А

Обаране крстареће и беспилотне углавном…

Od

@Petar
Itekako je gadjano i pogadjano ali rezultat nije bio obaranje vec ostecenje letelica. Na samom pocetku agresije gadjanu su i dva F-16 u ‘niskom letu’, oba su promasena. Nakon toga posada je danima nedaleko odatle pravila ‘sacekusu’ nebili imali vise srece ako F-16 ponovo ‘zalutaju’, ali do toga nije doslo.

Evo vam slika jednog ostecenog A-10 koji je slete u Makedoniju. Pogodjen je Strelom.

https://imgur.com/eYelcpw
https://imgur.com/TnTWm1Y

Al

@125
Da da, a čak i Ameri vraćaju trupnu PVO jer su zaključili da je i te kako potrebna za obaranje helikoptera, BPL i drugih niskoletećih letelica. Drugo, PVO (bilo trupna ili ARJ) imaju dva zadatka, da odvrate i da odbrane. Tokom 99e, trpupna PVO je manje više uspešno odvratila NATO avione od većeg broja napada na jedinice KOV-a. Po vama, očigledno prevaziđena???? Po vama izgleda svaka brigada po 2 S-300 i piči bato. A to što bi taj S-300 jedna niskoleteća letelica lako uništila, to očigledno nikom ne pada na pamet.
Da bi Srbija uzela S-300 (ili neki drugi sličan sistem), ona prvo mora da uzme savremene PV sisteme kratkog (Pantsir) i srednjeg (Buk) dometa. S-300 dolazi kao kruna tog PV sistema, a ne kao početni sistem na čemu se dalje razvija PVO, jer takav sam, S-300 je beskoristan.

@Petar
Kako ništa nismo dobili? Strela-1 i Strela -10 su bili moderniji sistemi 99e, ali su sad zastareli. Strela-10 se može modernizovati, ali Strele-1 se moraju zameniti, a tu ulazi PASARS sa Mistralima.

12

Različite poglede imamo ali dobro zato ovakvi sajtovi i služe da ljudi slobodno razmenjuju mišljenja. Ja moju priču temeljim na ratu 99. Raketaše nisu čuvali od NATO trupna PVO već mobilnost, kamuflaža i dovitljivost posada. Raketaši su najviše stradali od HARMova koje nisu ispaljivali niskoleteći avioni. Pancir možda i da, ali Mistral jednostavno ne.

Pe

Aleksa Radojicic
Pa nismo dobili nista bolji sistem, od onih koje trenutno imamo jer ono sto je stvarno potrebno su sistemi takodje malog dometa kao Pantsir S1 i Tor M-1 !!!
Zasto? pa zato ako vec imamo trupne sisteme malog dometa, onda nam bas trebaju sistemi koji bi pored zastite Trupnih jedinica bili specijalizovani i za Zastitu objekata, i presretanje vodjenih Raketa i bombi. A to mistral ,Strela 1, Strela 10, Stinger, Igla itd . ne mogu Raditi! Cak ni najnoviji High tech Ruski sistem 9k333 VERBA
iako ima tri kanalni Opticki sistem Izuzetne osetljivosti i raketa je pravo remek delo manevribilnosti opet ima ogranicene mogucnosti protiv vodjenih raketa .
Nista nismo dobili jer mi vec imamo sisteme slicnih (za nijansu inferiornijih) performansi, tako da nam trebaju sistemi koji su KORAK NAPRED , i mi tu kategoriju uopste nemamo!

ID

Očito nepoznavanje kako funkcioniše sistem PVO.
S 300 je sistem da gađa na većoj daljini i visini. I ako ga staviš samog, nije teško ga uništiti ili preplaviti ciljevima(raketama, ne avionima).
Integrisani PVO sistem je nešto što ima mnogo „preklapanja“ gde se sistemi čuvaju međusobno. Trupna PVO itekako ima smisla i to sve više zbog masovne pojave naoružanih dronova. To neće gađati ni jedan sistem velikog dometa bilo čije proizvodnje. Osavremenjena PAA i dalje ima velikog smisla. Da nije bilo MNOGO stare ali brojne trupne PVO, nebi se mnogo ljudi i tehnike sačuvalo 1999. Trupna PVO je noćna mora za helikoptere i niskoleteće avione koji gađaju tačkaste ciljeve. To dan danas rade i Ameri(tome služi A10). Svi se naložili na Mi35 gledajući Ramba, a svi helikopteri su pokojni kad nalete iznad dobro sakrivene trupne PVO i ovakvih sistema.
Poseban segment je odbrana od navođenih bombu,ali se radi o smešnim količinama.
Zaista nisam nešto hvali poteze u nabavci osim H145M i Mi17(samo zato što su novi,ali i dalje na nivou osamdesetih u opremi). Ovo je dobra stvar. Nadam se ozbiljnijoj nabavci jer za ovako nečim vapimo. Ostaje nejasno ako se sistem testira zašto toliko lansera?

Am

Cilj rata nije ubijanje apsolutno svakoga ili obaranje apsolutno svega što leti. Cilj je da se postigne željena ideja kroz pobedu. Kad ti dete napravi štetu, ti mu podvikneš i pretiš realnom silom, ali ga ne prebiješ.

Imanje Igala, Strela, Mistrala menja logiku upotrebe sredstava i opreme.

Primera radi, A-10 i njegov čuveni GAU ima daleko manji efektvni domet nego navedeni sistemi. Isto važi i za maksimalni domet.
Jednačina je prosta: masa lakog PVO vreba odasvud, nema igranja ni za A10 ni za Apace. Mogu samo iz daljine raketama koje nisu jeftine.

Druga stvar, ako ima tih lakih PVO sistema, svi COIN aviončići mogu komotno da se bace. Ko se seća Antonova i bojlera?

Predatori kada lete, snimaju IC sa 3.000m, tako da ni oni ne mogu bezbrižno da lete. Dakle, da ne može da se napravi nešto iz garaže, nego mora da se kupi najbolje. Kada kažete da Bofors ili trocevac ne služi ničemu. Tačno je. Ali ako ga nema, onda lako može da se napravi nešto za šta ne bi postojao spremljen odgovor.

U tome je caka, da se protivniku napravi situacija u kojoj da bi postigao cilj mora da ima mnoooogo skupe avione, koji moraju da dejstvuju sa mnooogo skupim naoružanjem. Ako je odnos takav da se ne isplati, odlično, biće mira.

Al

@125
Mislim da ne shvatate o kojoj PVO ja i ovaj članak govori. Trupna PVO ne brani pripadnike ARJ RViPVO. Trupna PVO brani pripadnike brigada KoV-a. Tako da mi u našoj vojsci imamo dve paralelne organizacije koje se bave PVO različitih ciljeva. Za odbranu pripadnika KoV-a mi i veliki broj vojski širom sveta koriste jedinice trupne PVO (ima i drugih naziva, npr. kod nas su to laki artiljerijsko-raketni divizioni PVO u sastavu svake brigade). Za te zadatke koriste se laki prenosivi sistemi PVO kao što su Strela-2, Igla, Verba, Grom, Stinger i drugi, PAT kao što su Bofors, ZSU-23, Oerlikon 35mm, Šilka, Gepard i drugi (bilo vučni ili samohodni), raketni sistemi PVO kratkog dometa kao što su Rapier, Krotal, Roland, Strela-10, Osa, Tor i mešovite artiljerijsko-raketni kao što su Tunguska, Avenger, PASARS. Ovi sistemi imaju zadatak da odvraćaju (zapamtite da je primarni zadatak PVO da odvrati mogućeg napadača,a ne da obori svaki vazduhoplov po svaku cenu) i odbrane druge jedinice KoV-a. Kada trupna PVO odradi svoj zadatak, ona omogućava drugim jedinicama KoV-a da uspešno odrade svoj deo posla. Pa zamislite da 99e trupna PVO nije postojala zato što je „zastarela“ po vašim rečima. Pa jedan Apach ili A-10 bi mogao da se spusti na niske visine i da kontroliše sve što se dešava na Kosovu. Pa naši vojnici ne bi mogli da napuste šumu i obave svoje zadatke od silnih pretnji iz vazduha. I to vam je odmah šah mat za nas.

@Petar
Opet, pričamo o različitim stvarima. Ovo je nabavka za trupnu PVO KoV-a, a nabavke za ARJ RViPVO tek treba da uslede. I ja opet ponavljam Strela-1 i Strela-10 su zastareli sistemi. Strela-10 se može modernizovati, ali Strela-1 se mora zameniti PASARSom i sam PASARS sa boforsom i raketama Mistral je taj iskorak koji je potreban ovom rodu vojske.
Ovo za nabavku Pantsira i Tora se slažem, ali opet naglašavam da mi imamo dve organizacije PVO te samim tim mora se naglasiti o kojoj pričamo.
Zanimljivo je da se sistem kao što je Tor može dopuniti sisteme kao što su Igla i PASARS u odbrani trupa, čime bi se dobila veoma kvalitetna i žilava PVO KoV-a.

Pe

@Aleksa Radojičić to,sto je SRJ imala zastitu do 5000m nije nimalo pomoglo.
Umesto da juri pojedinacne tenkove,ukopane ko zna gde,NATO je krenuo u razrusenje kompletne ekonomske infrastrukture Srbije,mostove,elektrane,fabrike,pa onda visokotacnim oruzjem sta god hoce i gde god hoce u Srbiji, kao na primer odredjeni prozor kancelarije odredjenog ministra u sred centra Beograda,i zgradu RTS u najuzem centru…, da bi krajem rata poceli i sa „tepih“bombardovanjem granice sa Kosovom.
Da nismo potpisali kapitulaciju i ispunili uslove NATO-predaja Kosova- prosli bi veoma lose sa sve tom PVO do 5000m…

Am

@Aleksa Radojičić, zastarela, ali radi u okviru specifikacija, što potvrđuju gubici A10 u Iraku. U Pustinjskoj oluji, dva praseta je pogodila Igla, 2 komada Strela 10, a u najnovijem ratu, jedan je oborio Roland (made in France).

I to je ono što je palo, što je otpisano.
Koliiko je stvarno pogođeno – vojna tajna. Neki veterani evo navode 70 oštećenih.

Dakle, 700 komada napravljeno, barem 70 pogodjeno, 5 komada uništeno.

Poredjenja radi, A10 je utamanio 1000 tenkova, 1000 komada artiljerije i 3000 ostalih vozila.

Eto čemu služi trupni PVO:
ako na 1 pogodjeni avion dolazi 10 tenkova, 10 topova i 30 kamiona, onda se isplati da leti.
Ali ako na 1 avion dolaze 2-3 tenka, 2-3 topa i 5 kamiona, onda je pitanje da li će i koliko da leti.

Ako je raketa sama po sebi eksplozivnija, pa pogodak znači pad, onda je to sredstvo odvraćanja par ekselans.

12

@Aleksa Radojičić @Petrovic Dusan

Sve što pišete Aleksa ima smisla i logike i odlično zvuči u klupama neke vojne akademije ali opet ponavljam ko papagaj iskustva 99e pokazuju da nam je za odvraćanje i odbranu zemlje potrebno nešto drugo a to nije Mistral i to na žalost već 20 godina nije na vidiku da se kupi. Da 99e piloti A-10 su imali silne probleme sa 5000m da identifikuju ciljeve. Da vojska je sačuvala impresivan broj tenkova na Kosovu ali neki drugi avioni su nam lagano gađali Beograd, Novi Sad, Niš, Surdulicu…uništavali infrastrukturu i na kraju doveli do kraja rata. Mi i dalje posle 20 godina nemamo sistem koji bi nekoga odvratio da ako poželi ponovi ovakav crni scenario.

Al

@Petrovic Dusan

Znači po vama je trupna PVO kriva što je Srbija razorena tokom NATO bombardovanja? Da li vi stvarno mislite da mi nismo imali trupno PVO, da bi se Milošević predao posle nedelju dana? Milošević se plašio jedino kopnene invazije i to je glavni razlog zašto je potpisan Kumanovski sporazum. A to što su srušeni mostovi, fabrike i putevi, za to ga je baš bolelo dupe. Dok god je on živ, vojska bar malo korisna, mogli su Ameri da tepih bombarduju Beograd, Milošević ne bi mrdnuo. A to Dusane, nije krivica trupne PVO, koja je svoj posao odradila i omogućila pripadnicima brigada KoV da izvrše svoj posao, odbrane granicu i razoružaju OVK.

@Amater

Sve to lepo stoji, ali od od 91e je prošlo skoro 30 godina, od 2003. 16 godina. Tehnologija ide dalje, a koliko ja znam Strela-1 nema nikakvu potencijalnu modernizaciju koju bi je učinilo iole korisnom da današnjem ratištu. Strela-10 se može modernizovati i iz nje se može izvući bar još nekih 15 godina korišćenja, ali Strele-1 su skoro pa beskorisne protiv dobro obučenog protivnika. Ti sistemi se moraju zameniti. Isto važi i za Strele-2, koje se moraju zameniti bar Iglama ili još idealnije Verbom.

@125

I ono što vi govorite ima smisla i logike i odlično zvuči u klupama neke vojne akademije, ali opet vam ponavljam da je sistem poput S-300 laka meta ako nema Pancire i Bukove da ga pokrivaju. Bez ovih sistema šta će taj S-300 uraditi? Ja znam sigurno šta će, a to sigurno neće biti odvraćanje potencijalnog protivnika. A onda, kada mi imamo Pancire i Bukove da pokrivaju teritoriju države i S-300, šta će onda pokrivati trupe? Ovi sistemi ne mogu da rade dva različita posla na dve različite lokacije istovremeno. Tu vam dolaze sistemi kao što su „beskorisni“ Mistral koći će svoj deo posla obaviti jeftino i jednostavno i omogućiti Buku i S-300 da rade svoj deo posla. Shvatite više da se „kuća“ ne gradi od krova, već od temelja, jer čemu će ti krov kad nemaš na šta da ga staviš.
A što se tiče razaranja infrastrukture tokom 99e, to možete da svalite na leđa osobe koja je smislila da naše RViPVO posle 20 dana potencijalnog rata treba da izigrava partizansku eskadrilu sakriveno u nekoj šumi, a ne kao jako i postojano RViPVO koje može da izdrži i uzvrati udarac potencijalnom agresoru, ali sigurno ne trupno PVO koje je svoj deo posla manje više uspešno obavila,

Am

@Aleksa Radojičić

Iz onoga što sam pročitao, te sprave imaju 2.5 problema:
* senzor je takav da se da zavarati. To ako protivnik ima mamce ili dobro manevriše avionom. Običan helikopter ili neki dron i dalje je laka meta
* brzina rakete je takva da lovački avion može da pobegne (još od sedamdesetih). Za A-ove, COIN-e i helikoptere, brzina je i dalje zadovoljavajuća
* i treći je sama eksplozija nakon što pogodi, mora da bude jača

Na kraju je pitanje rentabilnosti. Staro vozilo, stara komunikacija, stara ubojna sredstva – u jednom trenutku se ne isplate. A sve i da se sada napravi ubedljivo najbolje, zastareće sa sledećom generacijom.

Tako da FAP za koga delove pravimo mi i imamo ih + neki provereni top + neke proverene raketice = apsolutna divota za nikakve novce + naši inženjeri imaju o čemu da mozgaju

Al

Srbi i Srbija nikad nije mahala repom niti se radovala okupatoru kao (većina) naroda iz okruženja. Da li je to dobro ili nije, to je već druga stvar i nekima za diskusiju. Meni nije. Dajte mi kamenje braniću se ako nemam nešto drugo. Malo sam iznerviran defetističkim pristupom određenih komentatora šta su skotovi iz NATO radili ili mogli da rade sa civilnim ciljevima. Šta sad, da kažem da kad mene nema da ne bude ni drugih pa da gađamo Kozloduj i Krško? To je mlataranje. Učesnik sam rata i gledao sam neka dejstva PVO….svaka čast ovom narodu i onoj vojsci protiv kolikog i kakvog zla smo se borili. Oružje se mora imati i uveren sam da stručne službe vode računa šta kako i kad treba nabaviti.

Al

@Amater
Mislim da se ovaj projekat ispati. Svi sistemi se dalje mogu modernizovati što je po meni najvažnije. Jedino što bi ja još voleo da vidim u trupnoj PVO je nabavka Tora, čime bi se zaokružila PVO brigada od svih mogućih meta.

B.

@Odgovor Petru, pilot tog pogođenog A-10 koji je sleteo na Skopski aerodron, je sa još jednim kolegom napisao knjigu. Jako je zanimljiva. Mislim da se zove A-10 over Kosovo. Ima oko 300 strana. Bogato je ilustrovana. Može se naći na netu u .pdf formatu.

De

To bar nije skupo, mogli su u startu da kupe bar 250 do 300 raketa. 50 BRUKA.

Odgovori
Al

@Dexter023
Ja mislim da je ovo samo za probnu partiju PASARS. Ako vojska bude zadovoljna, onda će biti nabavljeno još PASARSA i raketa.

Ni

kom 300.000 dolara, nije ni jeftino. Kad ne pravis svoje placas papreno.

Ž

Radi se o prevazidjenom sistemu PVO dejstva do 3000 metara, bacanje para, praktično je neupotrebljiv u današnje vreme, bolje da su nabavljeni sistemi tipa panstsir M1 ili slično

Odgovori
Al

@Žorž
Prvo, ova raketa je nijd prevaziđena i dosta je modernizovana. Drugo, Pantsir se ne koristi za trupno PVO, za šta će ove rakete na PASARSU biti korišćene.

Vi

Mistral 2 plafon 3000m.
Mistral 3 navodno ima plafon 4500m..
Mozda je u pitanju Mistral 3+ on ima jos veci domet po visini.

Dr

Vec je bio podatak na TangoSix:
Nude 3+ verziju, daljina veca od 7000m plafon 6000m.

Bu

50 raketa nije malo da se tehnologijom ovlada,prekopira i ugradi u domaću raketu, npr. ovu sovjetsku,modernizovanu.

Odgovori
Du

Memorandum o razumevanju??? Joooj Hahaha

Odgovori
Mi

E i ja sam se dobro nasmejao..ovo moram da zapamtim za kad se prepirem sa nekim.. 😅 (sa ženom pod jedan 😁)

Br

ne to vazi u vezi sa thalesom i safranom, sa MBDA su potpisane narudzbenice

Pa

cijena sitnica
nije ispod 400 k jura

Odgovori
Mi

A šta će im PZO ili PVO pa oni su u NATO. Koja je realna opasnost za njih ima li je.Istocni susjed. Budi Bog s nama. Možda u crticu. Oni su i bez Stingera Mistrala F 16 ili nekog Gripena realno bezbedni. Trebalo bi tren oka u slučaju agresije da se koalicija obruši na protivnika. Ne zure oni nikuda to je vise “politika” nego politika odbrane. Pa normalno nemaju oni potrebe da razmišljaju kao neke druge zemlje na Balkanu.

Al

@Mislim dakle ne postojim
PVO se gradi godina, a šta ako danas sutra nekim sledom degađaja NATO nestane?

Ž

… dobra raketa ali stinger je bolji… hrvati su kupili stinger…

Odgovori
nn

Ти још вјерујеш ратној пропаганди од прије четврт вијека. Немају они никакве Стингере. Уствари ПВО им је убједљиво најгори дио војске. Троцјевци, Стреле 2М и нешто мало старе верзије Игле.

Mi

Hrvati nisu kupili singer, koriste strele, koje si unistene u saradnji sa američkom…. Inace imaju svega 10 strela cro10….. Dometa 2000m…..i pvo se nalazi u jako teskom stanju…. Morali su uvesti trocevce sa bovova…. O stingerima ni govora nema

Ž

… lako se proveri imaš info… i to su nabavili nedavno u zadnjih 6 meseci 100% tačan info

Ž

https://bs.m.wikipedia.org/wiki/FIM-92_Stinger… hrvati ga nisu imali unazad 6 meseci su ga nabavili… imaš potvrdu istog na nekoliko portala, fb stranica koje vode dobro info…

Tv

Zivodare
A tema je Mistral.
Mozda su stingeri, strele….vasa stvar.

St

Situacija je takva, da je stringer daleko sporij od Mistrala. Mistral 3+ vrh u svom rangu, najbrza raketa, velika bojeva glava, izbegava ic mamce i lasere. Inace pre neki mesec bila vezba i pucanje iz Mistrala u Madzarskoj ako se nevaram. Mistral 3+ pogodijo sve mete, Mistral 2 mislim, da je dve promasijo. A10 i Apaci nemogu da izbegnu Mistral, ustvari mogu ali daprvi ostane podaleko i nikako da ide u brisucem letu, drugi, da uopste ne poleti u borbu, kde se nalazi Mistral. E sad, ako mi gledamo, da Mistral koristimo za F35 onda smo stvarno bvz kupili.

De

Nema ikakvih dokaza da Hrvatska ima FIM-92 Stinger. Wikipedia (barem Engleska verzija) ima link za ocajnu stranicu militaryfactory.com koja je rijetko kad tacna. I to je link iz 2014-e. Hrvatska Wikipedia nema link.

Po Americkom zakonu prodaja oruzja treba odobritii Kongres a tu nema nikakvih podataka da su odobrili prodaju ili donaciju FIM-92 Stinger Hrvatskoj ili dasu cak dobili zahtjev.

Koliko razumijem Hrvatska je 2018-e pocela studij PZO kratkog dometa. Tu se pita ne samo da li da kupe nove system nego vec da li se mogu modernizirati sistemi koje Hrvatska sada vec koristi. Inace ako sve ide u planu, sistemi ce biti modernizirani ili novi kupljeni tek 2020-2022-e. Tu se spominje I sistemi srednjog dometa.

http://www.paluba.info/smf/index.php/topic,27510.15.html

Kao sto su nn I Miki vec rekli Hrvati imaju Strele I Igle. Jedini samohodni system je 10CROA1 od kojih je 3 na bazi oklopnih gusjenicara a ostatak na bazi kamiona TAM-150 (6).

https://en.wikipedia.org/wiki/Strijela_%E2%80%93_10CROA1

https://www.globalsecurity.org/military/world/europe/s-10croa1.htm

Al

@Strela
Problem je što ljudi to ili ne znaju ili neće da shvate. Većina ljudi smatra da mi kupimo S-300 i mirna Bačka. A što taj sistem traži gomilu drugih sistema PVO i lovačke avione da bi se iz njega izvukao maksimum izgleda svi svesno zaboravljaju. U osnovi, priča je ista kao sa nosačima aviona. Sam nosač je laka meta za bilo šta, ali da bi se iz njega izvukao maksimum nosač se nalazi u borbenim grupama koje pored njega čine podmornice, fregate, razarači, krstarice, logistički brodovi i drugo. Tek tada, kada je nosač deo jednog sistema, on može efikasno da se koristi.

Vu

@ Živorade

Hrvatska na zalost nema Stingere, a ako ih ima to je mozda na nekom skladistu 10-ak komada ( zato mozda i pise na nekim portalima da je HV korisnik), a to je zanemariva kolicina. Za sada se nigdje nije spominjala kupnja Stingera, a da su nabavljeni sigurno bi bilo pokazani za Dan HV-a. Inace Hrvatska PZO nije bas reprezentativna tako da se u skorije vrijeme sasvim sigurno moze ocekivati nabava nekog ozbiljnog PZO sustava.

Br

I da hrvatska ima stingere oni su u malim kolicinama jos od rata kada su nabavljani na crnom trzistu (upitno je koliko su sistema mogli kupiti i kakvi su ti sistemi na kraju isplali sto se kvaliteta tice). Tako da ti sistemi, danas uopste nisu efektiv odbrane

ma

Nema smisla kupovati vecu kolicinu raketa na startu. Da ste procitali tekst znali biste da se radi o sistemu koji je u fazi razvoja i kao takvom mu fale integracioni delovi koji ce PASARS-u omoguciti koriscenje pomenutih raketa. Tek kada VTI zavrsi svoj deo i sistem ispuni postavljene zahteve onda moze biti reci o nabavci vece kolicine raketa, do tada nema smisla. Ko jos kupuje crep za kucu kojoj fali temelj?

Odgovori
de

Jel 18 sistema po 50 raketa ili ukupno 50

Odgovori
nn

50 ракета укупно. 18 са лансерима (уговор бр. 1) и 32 резервне (уговор бр. 2). Мада, ово ми не штима јер би на ПАСАРС требао ићи двоструки лансер. Мало, али за почетак довољно.

Ж

Укупно 50 ракета.

Mi

Što bi reko Trump: „This has been the worst trade deal in the history of trade deals, maybe ever,“

Odgovori
Al

@Mihailo
Umesto što dajete negativne ocene bez ikakvih činjenica, mogli bi ste da pročitate tekst i shvatite da je ovo tek početna nabavka za integraciju i testiranje PASARSA i Mistrala. Ali dobro, to je očigledno teško danas…

BB

Etobsreće da i mi kupimo to što je Trump komentarisao 😄

Yo

Je li Mistral stvarno toliko superiorniji od npr. američkog Avenger-a (ako nisam nešto pobrkao) i sl. analoga kako se predstavlja po medijima?
Uzgred, USA marinci se od pre mesec dana opremaju laserima za obaranje dronova i sl. ciljeva na kraćoj distanci.
Tako je, navodno, zvanično objavio njihov DoD…

Odgovori
nn

Што се тиче Авенџера, тачније Стингера на њему, веома сам скептичан по питању употребљивости. Прије пар година у Бугарској, на Шабли, су се свјетски обрукали. Има видео. Тешка брука. Е сад, дал’је до технике или људи? Рекао бих обоје.

Bu

Ovo je nekakva greška na Wikipediji!
Hrvatska nema Stinger

Vi

@Bura80
Nije greska nego Vikipediju ne treba uzimati zdravo za gotovo, pogotovo ako se zna da na Vikipediji svako moze da napise/dopise sta zeli.
Isti slucaj je i sa ‘hrvatskim Stingerima’, neko je dopisao da ih imaju iako se vrlo dobro zna da ih nemaju. Na sve to neko je na Vikipediji dopisao, u isto vreme kad i za Hrvatsku, da i Bosna i Hercegovina ima Stingere :)

Te

Now, that’s something. Congrats!

Odgovori
ve

Mistral je svakako nedovoljan za efikasnu pvo zastitu sopstvenih trupa.Ako nemate mogucnost da dejstvujete na visinama do 10 km i na rastojanjima vecim od 10 km nista.Bilo je mnogo pametnije raditi na unapredjenju i modernizaciji strele 2 koja se proizvodila u Srbiji pa razviti nesto slicno mistralu.Razvoj rakete zemlja-vazduh na bazu r13 treba nastaviti jer bez rakete takvih karakteristika ovaj Pasars je farsa.

Odgovori
St

Mistral je namenjen za neposrednu opasnost tipa A10 i Apaci, nijedan ni drugi ne lete na toj visini i da dejstvuju. E sad avioni koji lete na 10 km, nisu neposredna opasnost po trupama na zemlji, sem za kasarne i slicne objekte.

BB

Pa ispali dva komada, i eto ga na 10km 😄😀

ve

Strela na Kosarama su 1999 11 maja ,izginuli vojnici u velikom broju od bombi koje je na njih bacio B52 nisu ih pobili Apaci i A10.Objasni njihovim porodicama zasto nisu imali zastitu od vazdusnih napada tada.

Al

@vesko
Po čemu je taj tužan događaj krivica pripadnika trupne PVO koja nije ni namenjena da obara B52. Tu je zakazala lovačka avijacija i pripadnici ARJ RViPVO, ali nije ni da je njima bilo baš lako tokom rata? Jednostavno, trupna PVO je svoj posao odradila, ali sve u životu ima svoje granice mogućnosti. Em što trupna PVO nije namenjena da obara B52, em što RViPVO nije bilo adekvatno opremljeno da vodi takav rat. Tu negde se nalazi odgovor na taj događaj.

ve

Aleksa na Kosarama se nase trupe nisu imale cime odbraniti ni od A10 ili Apaca.Ja ne govorim o tome da je trupna pvo vila kriva niti krivim LA koju nismo ni imali niri ARJ PVO.Jednostavno nismo imali opremljenu vojsku i zato su nas i napali.Zato ne napadaju Venecuelu,Iran i Sjevernu Koreju jer znaju da imaju cime da se brane.Ako se nasa vojska nastavi opremati na nacin da se sa mistralom opremi trupna pvo i da je to vrh opet ce nas napasti jer smo slabi.Dobra je nabavka mistrala ali nije dovoljna da imamo zaokruzen sistem trupne pvo.

Al

@vesko
I počemu je ovo vrh nabavki sistema PVO? To se nigde ne spominje? Koliko znam naručen je i Pancir, što predstavlja tek početak formiranja nekakvog zaokruženog sistema PVO u RViPVO. A taj proces će trajati dosta godina i tek nam predstoji da videmo kako će izgledati i šta će taj sistem činiti. Jednostavno, ide se postepeno, onako kako to treba. Od temelja, pa na gore. Sa nabavkom Mistrala i nadam se uvođenjem PASARSa mi imamo zaokruženu trupnu PVO. Posle toga idemo dalje, na sledeći nivo. U osnovi, ovaj proces traži strpljenje i onda će podariti rezultate. A ako mislite, da je za Srbiju najbolje da danas dobijemo S-300, mi time ne bismo rešili ništa, samo bi smo kupili laku metu za vežbu gađanja. A što se tiče Venecuele, Irana i Severne Koreje, oni se već godina i decenijama pripremaju za mogući rat sa SAD. Mi smo se 40 godina spremali za mogući rat za koji nismo znali protiv kogaćemo voditi. Zbog toga je jedina logična ideja bila da svi odemo u partizane i sačekamo da vidimo kome ide bolje. Na kraju, mi takav rat nismo dobilo i rezultat je onakav kakav jeste.
I na kraju, zašto mislite da bi nas neko napao danas (mada smatram da za tako nešto moramo biti spremni svakodnevno)? U osnovi, rat ne odgovara nikom na Balkan i u svetu, jer za razliku od 90tih, sve balkanske i svetske sile bi bili teški gubitnici ako bi rat izbio danas. Tako da rat na Balkanu nećemo videti sve do sledećih promena na svetskoj sceni, bar trenutno.

ve

Aleksa ,ne Srbija sa mistralom i sa Pasarsom na kome je integrisan mistral nema zaokruzen sistem trupne pvo.Kub je po svojoj namjeni sistem trupne pvo,vertikalni domet rakete do 14 km,kosi domet preko 15 km,nazalost Kub je zastario sistem jer ne moze da prati i gadja vise od jednog cilja u jednom trenutku,ima nisanski radar kojem treba previse vremena da lockuje cilj ali i takav je bolji od Pasarsa sa mistralom.Najbolji trupni pvo sistem danasnjice je Pancir S1.Pomocno naoruzanje top 2×30 mm idealno za dejstvo na neprijatelja na kopnu,na bpl,helikoptere i dronove,16 raketa,simultano prati i gadja vise ciljeva domet po visini 15 km po daljini 25 km.Na zalost Srbija nema novca da ga kupi udovoljnoj kolicini a ni Tor M2.Po cemu je mistral bolji od igle sa kojom vec imamo iskustvo u operativnoj upotrebi,zasto koristiti 3 tipa rakete iste namjene kad je unifikacija jeftinije rjesenje.Igla ili verba,plus pat 30 mm plus Pasars sa icn raketom dometa do 10 km kao najbrojniji sistem pojacan sa kojim Pancirom S1 i Tor M2 e to je zaokruzen sistem trupne pvo a sve ostalo su bajke za malu djecu.

Br

@vesko
Naravno da nam treba pancir ali i rakete manjeg dometa. Mistral 3+ ima bolje karakteristike od igle i verbe u tome sto ima 2x vecu bojevu glavu, brzinu i domet od vise os7 km u daljinu i 6 km u visinu

Al

@vesko
Pancir nije sistem trupne PVO i on se u tim zadacima ne može koristiti. Pancir je sistem koji je namenjen za odbranu vojnih instalacija, fabrika, gradova i drugih sistema PVO. Tako da Pancir sa ovom temom nema nikakve veze.
Kub se kod nas odavno ne koristi u takvoj ulozi i čeka svoju zamenu.
Brad je objasnio zašto je Mistral veoma dobra raketa. Po meni, mi bi trebali Strele-2 da zamenimo sa dodatnom količinom Igli, PASARS zamenjuje Strele-1, Strele-10 moraju da se modernizuju i potom bi trebali da kupimo Tor i tada dobijamo zaokružen sistem trupne PVO u najidealnijem slučaju. Ipak, važno je da navedemo da nam Tor i nije toliko potreban, jer bi ovakav sistem i dalje mogao da odgovori na većinu potencijalnih meta u vazduhu i da odvrati ostale.

Am

@vesko

Šta Srbija dobija Mistralom, možemo videti iz karakteristika:
Strela 2M ima bojevu glavu od kilo
Strela 1 od 2.5 kila
Strela 10 od 3 kila
Mistral od 3 kila – dakle najviše

Brzina:
Strele lete oko 400-500 m/s
Mistral 800 m/s – dakle, opet najbolje

Za B52 i rat na granici… Prva činjenica, na Paštriku su se pošteno ispromašivali, jednom pogodili svoje.
Sat leta B52 košta 10x više nego A10.
Da su mogli da lete po volji, nisko, pitanje je da li bi ijedan naš ostao.

I najbitnije, znate za one kolone iračke vojske koja je gubila hiljade vozila i ljudi na autoputevima?
Da li je ijedna naša kolona tako zbrisana?

Logika, reci poginulom u autu da je auto bezbedan.
Da. Jeste. Zahvaljujući razvoju, preživljavaju hiljade. Moramo gledati ukupnu sliku.

ve

Aleksa Pancir S1 je nastao razvojem i unapredjenjima sistema Tunguska.Tacno je sa sw Pancir kiristi za zastitu infrastrukture i pvo sistema velikog dometa kao sto au S300 i S400 ali to ne znaci da ne moze da se koristi kao trupna pvo.Moze itekako posebno sto se moze integrisati i na gusjenicnu platformu.Kub je odnedavno formacijski vracen u trupnu pvo u VS tj njegovoj originalnoj namjeni.Ne treba nam ni Tor kazes pa super ako nam je i sistem sa dometom po visini od 8km nepotreban mozemo onda ko partizani za mitraljezima i puskama da se branimo od napada iz vazduha.

Al

@vesko
Niko ne spori da je Pancir nastao iz Tunguske, ali to ga ne čini sistemom trupne PVO. Pancir je nastao sa posebnim setom zadataka na bojištu koje ovaj sistem treba da obavi. E sad mi dolazimo u zonu finansija i sposobnosti borbenog sistema. Vi meni tvrdite da je bolje da kupimo daleko skuplji Pancir od daleko jeftinijeg PASARSA za posao trupne PVO, koja oba sistema mogu da obavljaju podjednako efikasno. Ja vam mogu odmah reći da mi treba da izaberemo PASARS, a manji broj kupljenih Pancira ostavimo u ARJ RViPVO zato što je to najefikasnije moguće rešenje u okviru finansiskih mogućnosti.
Ovo za Kubove nisam znal, hvala na informaciji.
Mislim da me niste razumeli. U idealnoj organizaciji trupne PVO Tor i te kako ima svoje mesto, ali njegova nabavka nikako ne može biti prioritet, jer Mistrali mogu delimično da pokriju njegovu ulogu, a finansije moraju da se ulože u daleko potrebnije stvari.

ve

Aleksa nema medju nama nesporazuma osim sto ja tvrdim da Pasars treba da se razvija u tom pravcu da koristi ICN raketu koja treba da ima veci vertikalni i kosi domet od mistrala.Sa mistralom i Francuzima nisam odusevljen ni zbog mnogih stvari koje su Francuzi radili protiv nas tokom 90-tih.Da ima para Pancur bi meni bio i dio trupne pvo jer on to moze da odradi.

Sr

Gospodo i obicna puska je vazna da se ima a kamoli ovaj vrlo kvalitetan raketni sistem NJegov ucinak je 100 posto Znaci 50 aviona neprijateljskih manje pa vi vidite Ali vazno je da do rata nedodje ni po koju cenu Ako ste dobro opremljeni onda mogucnost da se izbegne rat su mnogo vece A i svi mnogo vise razmisljaju pre nego se odluce na taj nepromisljeni korak Najbolji primer Sto kauboji nenapadose Iran a o Severnoj Koreji da nepricam Svako normalan se boji za svoje zrtve

Odgovori
ah

kako to da nas niko nije napao pre 10 godina kad smo bili bez oružja, a rasturiše nas 99 kad smo još bili naoruzani do zuba?

Ma

@aha
Sobzirom da je tokom nato agresije jedva naceta Treca Armija ( unisteno i osteceno 39 oklopnjaka, a samo tenkova bilo 300.) a Prva Armija bila znatno jaca od druge dve, ne znam kako dodjoste do zakljucka da su nas ‘rasturili’? Mozda po izvestajima CNN-a i BBC-a gde se govorilo da je 90% tehnike VJ unisteno, pa se posle njihovi vojnici cudili odakle onolika tehnika Srbima kada su u svojim medijima citali da je sve unisteno xD Btw. Nismo mi nikad bili bez oruzja, pa ni pre 10. godina..Da jesmo verovatno Srbija danas ne bi ni postojala, ili bi postojala u nekim granicama tipa Beograd i okolina.

Mi

Pa tako sto smo se sa tom silom oružja junački pre ugovorenog roka povukli sa svoje teritorije a onda sami tu silu oklopa i ko zna čega istopili u Smederevu (jer su nam rekli da po svim sporazumima i konvencijama koje smo potpisali tako mora biti) . Tako VS danas ima tenkova kao dve oklopne brigade VJ a ljudstva ni za jedan korpus. Gde nestadoše te moćne armije. A da sada smo znatno manji ali zato nikad kvalitetniji. PS
I nije to bio ni taktički ni strategijski ni diplomatski potez jer da jeste rezolucija 1244 bi bila poštovana. Medjutim i na našu žalost realnost je malo drugačija. To može da se zove kako hoćeš pa čak i pobeda ako vjeruješ u to.

ma

Zanima me da li je ovo sa mistralima samo pocetak? Dve muve jednim udarcem – vojska se naoruzava sa najnovijom finom francuskom tehinkom i u isto vreme se izbegava mogucnost sankcija od strane amerike. Vidim da je predsednik a i dr. Miloradovic iskazao ambicije da dalje kupuje tehniku od francuske.

Odgovori
St

Mene lično zanima, šta je sa kupovinom Pancira (zašto to nije najnovija verzija SM)… Drugo, sećam se BUK MB iz Belorusije kako se to bilo najavljivao kao već završena stvar, pa ništa na kraju… Pa imamo i priču oko Antej S-2500…. Ovo oko Mistrala je dobra stvar, vrv početna faza… Ali to nije ništa ozbiljno da se ne varamo… Nadam se da će PASARS biti dobar sistem uz takve fuzije… Primetio sam samo da se mnogo muči njegov motor da iznese teret oklopljene kupole… To može biti problem…

Odgovori
Po

Pa ne moze sve preko noci. Naruceno je dosta toga, ali nisu to igracke da stignu za sedam dana…Polako, stice jos sto sta. Najbitnije je da se zaustavio trend slabljenja moci VS, i da se krenulo sa jacanjem iste.

St

Polako: Nisam znao,hvala ti hahahaa

bo

pancir je narucen u verziji s1 (jedinoj postojecoj exportnoj verziji trenutno), sm verzija ce svoje testiranje zavrsiti sredinom ili krajem 2020, a proizvodnja pocinje tek 2021 i to za ruske vazdusno kosmicke snage.. Znaci export sm verzije tek posle 2022 u najboljem slucaju, a posto smo mi navodno vec porucili svoje i poslali ekipe na obuku to moze biti samo za s1. Buk i ostalo za sada na nivou pregovora i prikupljanja ponuda dok se ne stvore uslovi u budzetu za kupovinu istih. Cini mi se, mozda totalno gresim, ali izgleda da je neki plan da se malo razmasemo sa svojom vojnom industrijom (za izvoz) pa da kupujemo novo kada poraste standard na konto izvoza i povecanog bdp-a, a da pritom dok razvijamo namensku sto vise udjemo u saradnju i sa istokom i sa zapadom, jer to posle olaksava kupovinu slozenih i skupih sistema kod njih. (svako ce lakse da ti proda sta god ako kod tebe vec ima 2 fabrike za remonte i proizvodnju ili ti je dao licencu za neku raketu ili odrzavanje)

Zo

A po pisanju medija, jer od zvanicnika niko nije govorio o kolicini kupljenih pantsira, radi se o 2 baterije.. a to znaci 8 do maksimalno 12 ovih odlicnih sistema ali cak i za nas opet malo… meni ovo lici na politiku daj po malo svega samo da se kaze eto, imamo..

Pe

Napokon!20 godina cekamo ;a i vise od raspada SFRJ- na ovaj korak-pocetak modernizacije PVO.Nadajmo se da ce i nastaviti.
Odlicno da je Francuska, to je zemlja sa vrhunskom tehnologijom (avioni,kosmicke rakete Arijana,sateliti,podmornice,nosaci aviona-sve svoje prave) i uvek u svetskom vrhu.
Malo mi je cudno da je 1994 nabavka“Strele“-zar nismo bili pod sankcijama tad?

Odgovori
Ž

Да били смо.

De

Dobro dase nesto ulaze u PVO. Ali ne razumijem zasto se kupuje zapadna oprema. Zar ne bi bilo logicnije kupiti Rusku opremu ala 9K338 Igla-S ? Srbija ipak ima puno iskustva sa Ruskim sistemima.

Odgovori
Al

Ide to svojim tokom . Nabavljen Mistral , kupljen Pancir, modernizobani Kub I Neva..R 13 modifikovana , pokazala odlicne rezultate.Sledi nabavka Buk M2 i na kraju BUK M3.
Trupna PVO: R13 , Mistral i KUB……uz topove 30 i 40 mm…….
PVO: pancir, buk m2, buk m3 !!!!!! i naravno Neva od isteka resursa!

Odgovori
Vi

Kub modernizovan u jednom primerku,neve modernizovane pre 15 godina,buk m3 ako se ikada nabavi ima domet 70 kilometara(za odbijanje ozbiljnijih pretnji potrebno bar 100km)

op

Prvo smo pouništavli Igle i Strele pre 15 godina, a sada kupujemo Mistral od Francuske. Novac je trebalo investirati u Pancir, Tor i dalje jače sisteme i sve uvezati u jedan veliki sistem sa dodatnim sistemima za protivelektronsku borbu. Ovi ruski sistemi su se već nekoliko puta pokazali kao efikasni u Siriji, a Pancir je obarao bespilotne i Grad rakete. Ja ovde vidim samo korupciju.

Odgovori
Al

@opet ja
Koja korupcija ajme? Je se trudimo da budemo neutralni? E pa onda kupuješ i od jednih i od drugih, ako ne želiš da ti neko od to tvoje lupi šamar. Opet, ovo je priča o trupnoj PVO, a tu Pancir i Tor(bar bez drugih sistema) nemaju mesta. Kod nas je štos što mi imamo dve paralelne organizacije za PVO i svaka od njih ima različite zadatke i mogućnosti.
A što se tiče Igli i Strela, uništen je samo deo raketa, a ostatak se još nalazi u upotrebi i u skladištima. Pa te rakete su bile ispaljivane pre nekoliko nedelja u Bugarskoj na vežbi.

op

@Aleksa
I Pancir i Tor i pre njih Šiljka i Tunguska su za trupnu protivvazdušnu odbranu. Ja ne znam o kojoj neutralnosti se ovde radi kada su zapadne zemlje očigledno protiv Srbije, Dovoljno je priznanje nezavisnog Kosova kao dokaz. Pancir sada treba da dobije novu raketu koja će biti posebno specijalizovana za obaranje malih i jeftinih ciljeva i još jednu unapređenu dometa 40km.

IV

Ovo je dobar potez.Drago mi je sto se od Francuza kupuje(u mojoj porodici se trenutno tri francuza voze).Na njih i Ruse se treba osloniti sto se tice vojne opreme i niko drugi.Za one koji su nama glavna pretnja(a svi znamo ko je to) ovo je i vise nego dovoljno

Odgovori
Se

Ljudi ne shvataju značaj ovakvih sistema. 1980ih Sovjeti u Avganistanu nisu smeli da lete ispod 4,000 metra jer su mudžahedini imali Stingere. Uloga ovih raketa je da zadrži neprijatelja na velikim visinama kako ne bi mogao da vrši udare po pešadiji i vozilima. Avioni i dalje mogu vođenim bombama i raketama da gađaju zgrade i obeležene objekte ali neće moći da nanesu gubitke ljudstvu na zemlji.

Odgovori
Z

Banja Luka?

Odgovori
Ba

?

Д

Бања Лука?

Odgovori
Br

Jel se zna dal su nekome davali licencu za proizvodnju?

Odgovori
do

Pancir je i dalje samo mrtvo slovo na papiru, a 9K333 Vrbu niko ne pominje?

The Verba’s containerised 9M336 surface-to-air missile (SAM) can be integrated into ground- and sea-based short-range air-defence (SHORAD) systems.

Odgovori
..

“Pancir je i dalje samo mrtvo slovo na papiru“

Panciri su vec placeni. Dve baterije.

Ba

@doktor

„Pantsir“ nije „mrtvo slovo na papiru“. Zašto mislite da „Verbu“ niko ne pominje? Ovo je razmatrano. Izabrano rješenje je bolje od 9K333 u svim segmentima osim po pitanju cijene.

Se

Nisu 2 baterije nego dva diviziona sa po 18 Pancira, ukupno 36

Ba

@Sevdić

Dao Bog da nekada bude! Za sada nema ništa od tolikih brojeva.

д

Ово је добар посао за Французе, а за нас је питање да ли су нам Французи поуздан партнер, да ли ће у будућности због ситуације са Косовом доћи до прекида сарадње са Французима. Претпостављм да више није могуће да нам уведу санкције преко УН, али увек постоји опција да појединачне земље уведу санкције једноставно да не дају извозну дозволу за оружје. У тој ситуацији ми уложимо средства , интегришемо мистрал на ПАСАРС и у датом тренутку останемо без могућности да набавимо ракете или да ремонтујемо постојеће пошто ништа не траје вечно(ракетно гориво).Наша политика неутралности у будућности може само да нам се обије о главу , то што ми хоћемо да будемо пријатељи са свима на карају ће да буде да ће мо да останемо без пријатеља. Све је то лепо што нам је Макрон рекао да нас воли , али то је све у функцији бизниса колико је Француска инкасирала од ове посете, ми смо пукли око тридесте милиона евра минимум, нисмо добили оружје које би могло да се сматра стратешким и претерано опасним за евентуалне нападаче, видимо дејства Израела у Сирији гађају их из ваздушног простора Либана и за то не помажу мистрали и слична средства.Треба при куповини оружја да разматрамо ко је поздан партнер у смислу да не извисимо за ремонт, резервне делове и слично, историја ит то недавна нас учи да Французи то нису, осим наше провинцијалне залуђености за Француском они према нама не гаје никакво пријатељство , они су учестовали у нападу на нашу земљу и наш народ, нису подржали ни један наш интерес, признали су Косово , а само треба да видимо коме су све дали Легију части( држављанима Сртбије) у задњих двадесет година и да то код сваког нормалног изазове мучнину и повраћање.

Odgovori
Zo

@dane
Potpisujem svaku. Raduje me svaka nabavka kojoj je cilj jacanje VS ali ova ni kvalitativno ne donosi nesto novo i vredno hvalospeva a koliko vidim ni kvantitativno. Lepo je bilo slusati Makronovo obracanje na srpskom ali gorak gorak ukus je ostavilo ponasanje Francuza na obiljezavanju 100 godina od zavrsetka 2 sv. rata. Svi znamo kako su docekani predstavnici nase zemlje. A kako neki drugi… Sramota!!! A postovanog administratora bih zamolio da pusti moj zadnji komentar. Bilo bi lepo toliko ispostovati redovne posetioce tvog sajta. Koliko vidim dugo se vec bez ikakvih problema objavljuju komentari ljudi kojima je prvi i zadnji cilj pljuvanje po Srbiji i njezinoj vojsci pa bilo lepo da se objavi komentar i onih koji pisu, razmisljaju i osecaju drugacije. Nadam se da se to ne kosi s vasom uredjivackom politikom. Hvala.

mi

@Amater Dok ti uočiš Kiowu i ispališ Mistral, već si mrtav kada te rokne hellfire :)

Odgovori
Am

E… Tako je egal. Ali ako pridje malo bliže, onda je opasno po obe strane. Tako je najlepše, pat pozicija – sukob se ne isplati

Zo

Zato tu nikad nece biti samo Mistral. Vec sad nije 😉

AL

To mozda na filmu, u praksi ne bas.
Zavisi sve od situacije, obavestajnih podataka, ko gde ide, sta radi…gomila varijabila.
U principu ako se negde krece neka, recimo, „teska mehanizacija“, a tom nekom u heliju je poznata lokacija onda da, no ako imas posla sa pesadijom ili npr. neko gadja minobacacima i sl. pa mislis da ga poklopis iz vazduha, to vec nece ici tako jer bi taj heli vecerao raketu. Najvise zbog dronova se moraju nabaviti laki sistemi iskreno….
No ostavimo ovo nase medjusobno „ratovanje“ ovako na tasturama, tako je najbolje ;)
svako dobro

Br

Sa Thalesom potpisan IFF

Odgovori
AL

Za ove sto misle da je promasena investicija, neka vasa logika: Sta ce vojniku M70 sa dometom od 400m, dajte mu Sako TRG od 1400m….jel sad vidite da nesto nije u redu?
manpad sistemi sluze za neposredno dejstvo, najvise na dronove i helikoptere na samom bojistu. Nesto ovako:
https://www.youtube.com/watch?v=CvyJ0rXif98
Ne mozete gadjati radarskim sistema sa bezbedne distance nesto sto leti na par desetina ili stotina metara u tom trenutku, veoma sporo. Ne moze matematicki, kamoli u praksi(zemlja nije ravna zao mi je).
Mistral(zato sto je najbolji u klasi), PASARS sa istim sistemom+top, pa iznad njega recimo Pancir, i onda radarski sistemi za dejstvo protiv borbenih aviona(moze i S-125 pa na gore). Ne vredi S-300 bez ovih dole, niti to znaci nekome ko ima posla sa AH-64 npr. Da je to tako kao sto su neki zamislili, Rusija ne bi koristila „manje“ sisteme u slojevitoj odbrani(niti SAD, Kina itd. itd.).
Ove dve nabavke(h145m i mistral) su bukvalno mozda i jedine planske i odradjene od strane struke kako treba u poslenjih ne znam koliko godina.
Da jeste fali S-300, niko ne kaze da ne fali, ali ovo je osnovno, a ne obrnuto.

Odgovori
ma

Aleksa Radojicic
Vi uporedjujete buduci Pasars sa sistemima Pancir i Tor koji su i bice nebo i zemlja i ubuduce. Vi tvrdite da Pancir i Tor nisu za trupnu odbranu i da nam isti nisu potrebni??? Da ce Pasars biti sve i svja u nasoj PVO. Da li ce Pasars uspesno zameniti Pancire ili Tor sisteme po zilavosti, otpornosti, brzini otkrivanja i lansiranja raketa na cilj, broj istovremenih gadjanja ciljeva, efikasnost??? Svakoj armiji su potrebni laki prenosni sistemi tipa Strela,Stinger, Igla pa i Mistral to je valjda svima jasno ali reci da nam nisu potrebni sistemi kao sto su Pancir ili Tor je da ne kazem sta. Ne mogu da verujem. Zna se vec sada koji limit ce imati Pasars sa ovakvim sistemom. Svaki pravi strucnjak ce reci da ce Pasars biti ispod Pancira i Tora i da se ne mogu uporedjivati skoro ni po jednom parametru niti po borbenoj upotrebi. Pasars moze biti opasan za helikoptere, za neke dronove, za po neki eventualno zalutali avion u njegovom dometu nista vise od toga.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

нЕгрутин na: Da li ste čuli za letelicu naziva „Duh Teksasa“? Ne, nije u pitanju bombarder B-2A

Јако занимљива прича, али вјерујем да као и мене већину више интересује прича о овом првом поменутом хеликоптеру YU-HCN (колоквијално "блацк опс") од БД-а тј од ЈСО-а. Ако се уопште може пронаћи неке информације или код нас када је црно онда је баш баш црно :-)

04. Dec 2022.Pogledaj

Petrovic Dusan na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajina traži “Patriote“, zapadne borbene avione i tenkove

Ne treba uzimati zdravo za gotovo izjave u sred rata.Amerika i Evropa zajedno proizvode skoro 50% svega sto se pravi na planeti, pa vrlo lako mogu da proizvedu znacajno brze vojnu opremu. Nece valjda da tacno kazu Rusima datum kad ce Ukrajini da predaju oruzje? Dosad je bilo iznenadjenja-HIMARS, niko nije ocekivao da ce slomiti…

04. Dec 2022.Pogledaj

darkyoda na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajina traži “Patriote“, zapadne borbene avione i tenkove

Poljaci se jedva čekaju riješiti t72. Uskoro im dolaze k2 i abramsi, a k2 će se i proizboditi u Poljskoj. Tako da nema zime za njih. Uostalom u Poljskoj su već američki abramsi u sklopu borbene grupe Poljska ( VB, SAD, Rumunjska i Hrvatska ).

03. Dec 2022.Pogledaj

Vaste na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajina traži “Patriote“, zapadne borbene avione i tenkove

Sve sto zapad bude slao modernije od tenkova ili aviona imace losu reklamu,ovako je bolje da se Rusima to desava umesto da se gledaju izbuseni zapadni moderni tenkovi i olupine modernih aviona zapadnih po Ukrjini ! Ovako slanjem modernijih defanzivnih oruzija poput ATGM sistema,PVO sistema na prave stetu Rusima i losu reklamu ! Mogi da…

03. Dec 2022.Pogledaj