[PARTNER 2023] Detaljnije o premijerama vojne vazduhoplovne tehnike na najvećem srpskom sajmu naoružanja i vojne opreme do sada

26. sep 2023

[PRVE FOTOGRAFIJE] Iznad Beograda preleteo prvi transportni avion C295W za srpsko ratno vazduhoplovstvo

25. sep 2023

[POSLEDNJA VEST] 10 godina kasnije još jedna premijera Erbasove letelice preletom iznad Beograda: C-295 u ponedeljak preleće iznad beogradskog Sajma na otvaranju Partnera

22. sep 2023

[POSLEDNJA VEST] Srbiji isporučen drugi ruski protivpožarni helikopter Ka-32

20. sep 2023

[SKOPLJE 2023] Vitezovi i Kurjaci sa Ušća za Tango Six o svojim nastupima u Makedoniji

19. sep 2023

Vučić: Zbog rata u Ukrajini Rusi nisu sve isporučili, stižu helikopteri sa Kipra, biće nekoliko baterija sistema FK-3, ulažemo neproporcionalno veliki novac u odnosu na ekonomsku snagu

15. sep 2023

[SKOPLJE 2023] RV i PVO Vojske Srbije na aero-mitingu u glavnom gradu Severne Makedonije nastupa sa pet vazduhoplova!

15. sep 2023

Objavljena prva fotografija hrvatskog Rafala u letu

15. sep 2023

[RAT U UKRAJINI] Ukrajinci nastavljaju da dejstvuju po ruskim strateškim objektima na Krimu; Hoće li Ukrajina pored F-16 dobiti i švedske Gripene?

15. sep 2023

Veliki aero-miting u Skoplju postaje još veći – umesto planiranih 20-ak učestvovaće preko 50 vazduhoplova

13. sep 2023

Nove fotografije Erbasa H145M u VIP šemi bojenja otkrivaju detalje o njegovoj opremljenosti za misiju

12. sep 2023

RV i PVO za Tango Six o novim detaljima obuke za transportne avione C-295

11. sep 2023

[RAT U UKRAJINI] Bajraktari ponovo u akciji, pripreme Rusa za PVO odbranu Moskve, kako je ruski pilot helikoptera prebegao u Ukrajinu

8. sep 2023

Analiziramo tradicionalne nalete vazduhoplova RV i PVO za promociju oficira; Na batajnički aerodrom sleteli zanimljivi inostrani gosti

7. sep 2023

Grčkoj isporučen 18-ti Rafal, poslednji iz prvog ugovora

6. sep 2023

[NAJAVA] Veliki aero-miting u Skoplju 16. septembra: Dolazi i srpsko RV i PVO sa tri letelice?

6. sep 2023

[POSLEDNJA VEST] Helikopter Ansat MUP-a Republike Srpske u manjem incidentu danas u Zalužanima

5. sep 2023

[RAT U UKRAJINI] Kontraofanziva Ukrajinaca u punom jeku, napadi na ruske vazduhoplovne baze, da li je ruski Mi-28 postigao svoju prvu vazdušnu pobedu?

1. sep 2023

Crna Gora zajedno sa Slovenijom kupuje besposadne vazduhoplovne sisteme slovenačke kompanije C-Astral

31. avg 2023

[REPORTAŽA] Radom Air Show 2023: Labudova pesma sovjetske vazduhoplovne tehnike

31. avg 2023
Neispričane letačke priče Suada Hamzića: Let sa nezabravljenom kabinom na L-12
MiG-21F-13 (L-12) 22501 nakon sletanja uz pomoć kočionog padobrana. Na desnom boku vidi se jednocevni top NR-30 kalibra 30 mm.

Neispričane letačke priče Suada Hamzića: Let sa nezabravljenom kabinom na L-12

Kada sam pre dve godine pisao „Letačke priče“, nisam želeo da moja knjiga bude preopširna, da je opterećujem detaljima ili kratkim sadržajima koji sami po sebi nisu mogli biti jedna od priča niti se uklopiti u jednu od napisanih. A bilo je događaja koje vredi spomenuti, zapisati. Neki nisu ništa više do anegdote iz našeg svakodnevnog života vazduhoplovaca. Neki su se dogodili drugima koji će to možda i ispričati ali ih zasigurno neće zapisati. Ima ih koji nikada to više i neće moći, čak i da su želeli da ih neko upamti, da ih se seća, da se spomenu.

Neki od tih događaja su pravi podvizi, podvizi koje treba upamtiti – kao i njihove aktere, prave junake. Zbog toga, a i na traženje brojnih ličnih i Fejsbuk prijatelja, odlučih da nastavim pisati. Nemojte mi zameriti ako neka od priča, posebno čiji akter ili očevidac nisam bio, ostane pomalo nedorečena. Sa vremenske distance ću prepričati ono što sam nekada čuo od onih koji to jesu bili.

U idućih pet sedmica svakog ponedeljka objaviću po jednu do sada neispričanu priču na Tango Six portalu. Sve moje do sada napisane priče, osim u knjizi, možete pronaći grupisane ovde.

Mišin „tešitelj“

L-12 22522 naoružan sa dva saćasta lansera NRZ kalibra 57 mm

– Vihor za jednog! – kolega glasno prenosi komandu koju je upravo primio preko poljskog telefona sa Operativnog centra aerodroma.

Moj klasić Milorad Marjanović – Miša pritišće dugme startera motora.

Motor izlazi na mali gas i dok on uključuje potrebne prekidače, mehaničar aviona uklanja stepenice i podmetače ispred točkova koji će trenutak kasnije izrulati prema pisti br. 4 aerodroma Bihać tog martovskog dana 1969. godine.

Miša izvršivši potrebne radnje i nužne provere spušta poklopac kabine koji se za razliku od svih kasnijih aviona MiG-21 koje smo leteli otvarao podizanjem u pravcu nosa – unapred, a spušta unazad zatvarajući kabinu. Izrulava.

Iz kabine drugog aviona gledam poletenje Mišinog aviona koji se upravo odlepljuje. Nameravao sam da isključim napon instalacije svoga aviona kada čuh Mišu koji uznemirenim glasom javi da mu je kabina aviona ostala nezabravljena, da se njen poklopac malo podiže sa rama!

Neugodna tišina. Kontrolor letenja sa tornja, očigledno ne znajući šta da kaže, ćuti. Ne znam ni ja i za razliku od KL mogu nastaviti ćutati:

– Biće sve u redu Mišo, uvuci stajni trap, isključi forsaž. – rekoh tek da ga ohrabrim zapravo i ne znajući šta još da kažem.

Nisam znao šta je pravi postupak za ovakvu situaciju kada ne možeš predvideti ponašanje nezabravljenog poklopca kabine izloženog snažnoj aerodinamičkoj struji, silama otpora i uzgona u kojima zbog svog oblika i položaja na avionu učestvuje!?

– Ne brini, neće ti kabina otpasti. Ne prelazi brzinu od 600. Ne penji preko 2.000. – dodajem.

– Evo me na 2.000, brzina 600. – javi se Miša čiji se već mirniji glas jedva razume od spoljne buke.

– Ostani u rejonu aerodroma, na ovom kanalu. – oglasi se i KL valjda da i on nešto kaže.

– Koliki je zazor između rama kabine i trupa aviona, ima li šanse da je zabraviš? – upitah, nemajući predstavu da li i vredi to pokušavati.

– Jedan, dva santimetra, pri kraju rama i više. – odgovori Miša.

L-12 22520 naoružan sa dve infracrveno samonavođene rakete vazduh-vazduh R-3S

Znao sam da precizni svonjevi mehanizma zabravljenja kabine ne bi tolerisali ni 1, 2 milimetra i da sam postavio glupo pitanje kolegi u nevolji.

– Hajde u levi zaokret, malim nagibom. Bez klizanja. I izvuci vazdušne kočnice, povećaj snagu motora. –

Osetih olakšanje kada čuh drugi glas, ovoga puta nekog od kolega pilota koji je od kontrolora letenja na AKL preuzeo mikrofon. I tako sam se osećao više kao „tešitelj“ nego kao neko ko u ovoj situaciji može i pomoći nekim valjanim savetom.

Nekoliko minuta kasnije iznad aerodroma nadlete Mišin avion i ponovo malim nagibom krenu u levi zaokret:

– Proširenim krugom uđi u pravac za sletanje i dođi normalno na sletanje sa gorivom ispod 1.200 litara. – čuh instrukciju sa AKL.

Narednih desetak minuta slušao sam konverzaciju kolega, zadovoljan što je Mišin glas delovao sve mirnije, što je očigledno povratio samopouzdanje sve sigurniji da će uspešno avion dovesti na sletanje. Pilot koji je preuzeo mikrofon na AKL bio je jedan od iskusnih iz lovačkog puka koji je leteo na istim avionima. Uspevao se čak i našaliti jer znao je da Miši ne može pomoći drugačije nego održavanjem njegovog samopouzdanja u uverenju da će uspeti normalno sleteti.

I uspeo je!

Mišin avion se nekoliko minuta kasnije normalno prizemljio.

Miša je posle nekoliko dana odmora otputovao u Zemun, na vanredne preglede na Glavnoj vojno-lekarskoj komisji za letače. O čemu je razgovaro sa lekarima nije nam prepričavao, ali ne sedajući više u kabinu MiG-a, ode iz Bihaća i završi preobuku na helikoptere. Leteo je helikoptere do kraja letačke i vojničke karijere – uspešno!

Da poletanje sa nezabravljenom kabinom na avionu tipa L-12 nije bezopasno je potvrdio i slučaj pilota Lazića koji je par godina kasnije, poletevši iz Prištine sa nezabravljenom kabinom, izgubio život.

Knjigu „Letačke priče“ Suada Hamzića možete kupiti u lancu knjižara Delfi i drugim odabranim lokacijama čiji spisak možete pronaći na adresi: www.tangosix.rs/suadhamzic
[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Vl

Hvala Suade!

Odgovori
Pe

Jako lijepo napisano, da citalac ‘prozivi’ bar djelic uzbudjenja. Inace jako mi je zanimljivo da je junak price nastavio karijeru na helikopterima, to jeste OK, ali nekako ostavlja utisak tipa ‘ni najmanja se greska ne tolerise’.

Odgovori
Ro

Dragi moj Perice,
Premještaj nije kazna, pa čak ni ona tzv. „vaspitna“. Premještaj je prije svega mjera za povećanje sigurnosti letenja pa tako i sigurnosti letača. Nekada je i želja samog polota.

Pe

Hvala za info Rolande, vjerujem da je tako!

IT

Odlicna prica, kao i sve ostale!
Medjutim, ni u prethodnoj ni u ovoj prici nigde nije izricito napisano da je pilot koji je izveo podvig i spasao avion „kaznjen“ premestajem – prethodni u transportnu a Misa u helikoptersku jedinicu. Mozda su to sami trazili?

Odgovori
Su

ITS je ne znam odgovor na ove dileme ali ne mislim da su piloti bili kažnjeni prevođenjem na druge tipove vazduhoplova. Nije iskljuceno da su ih i sami tražili .

f1

Kako je nastradao drugi pilot koji nije zabravio poklopac kabine? Malo glupo pitanje ali zar bar na f-13 ne bi trebalo da masa vazduha koja opstrujava oko poklopca da ga drži u koliko toliko zatvorenom položaju? Na f-13 poklopac i vetrobran se otvaraju ka napred kao na novom F-35. Drugo ako i otpadne poklopac zar f-13 nema ispod pleksi poklopca još jedno staklo ispred vetrobrana?

Odgovori
Bo

Lazic je poginuo pri katapultiranju kroz poklopac kabine . Istu je pokusao odbaciti ali zbog rastojanja od rama piropatron za odbacivanje se nije mogao aktivirati . Ovo se dogodilo na aerodromu Petrovac Skopje a pre prebaziranje jedinice u Pristini .

Su

Detalje o pogibiji pilota, poručnika Lazića ne znam. Možda ce objšnjenje dati neko od kolega pilota ili tehničara iz njegove jedinice.
Poklopac kabine na L-12 (f-13) je kapljastog (aerodinamičkog) oblika pa i sama učestvuje u stvaranju uzgona svojim oblikom. Stoga ona ima tendenciju odvajanja od trupa, podizanja na gore.
Da, L-12 napred između vetrobranskog stakla kabine i optickod nišana ima još jedan vetrobran od debelog stakla postavljenog pod uglom od oko 45 stepeni čija funkcija je zaštita pilota od protivničke vatre .
To staklo bi olakšalo situaciju pilotu bez poklopca kabine ali ne presudno zbog karaktera opstrujavanja sa snažnim vrtloženjem vazduha ,

f-

Hvala gospodinu Petrusevskom i gospodinu Hamziću na iscrpnim odgovorima. Zbog ovakvih tekstova i prilike, da kao neko ko je f-13 video samo u muzeju, pitate i dobijete odgovore od ljudi koji su leteli na ovim mašinama je zadovoljstvo čitati Tango Six.

Vl

Suade,

Molim te napiši, iz svog sećanja, kako se pokazao NR30 na F-13 u nas, a kako GSh-23, doduše ne znam da li je GSh bio kod nas kao opcija na MiG 21.

Hvala unapred.

Odgovori
Ž

ГШ-23 је код нас први пут стигао са верзијом Л-14 и то у контејнеру ГП-9 који се качио на подтрупни носач. Касније верзије Л-15, Л-15М и Л-17 имају интегрисан тај тип топа.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs