BEG airport status
[ANALIZA] Kako su za sada opremljeni helikopteri Mi-35M RV i PVO Vojske Srbije Četiri srpska Mi-35M nose evidencijske brojeve 35101 do 35104 / Foto: Isečak iz video materijala Ministarstva odbrane Srbije

[ANALIZA] Kako su za sada opremljeni helikopteri Mi-35M RV i PVO Vojske Srbije

Poseta srpske delegacije fabrici helikoptera “Rosvertol“ u Rostovu na Donu donela nam je prve zvanične fotografije kao i video materijal desantno-jurišnih helikoptera Mi-35M namenjenih RV i PVO Vojske Srbije. Međutim, na njima se u suštini ne vidi ništa novo što već nije viđeno na slikama koje su još od 24. jula počeli da objavljuju spoteri koji fotografišu oko fabričkog aerodroma.

U do sada dostupnom foto i video materijalu može se videti kako su trenutno opremljeni i kako će biti naoružani srpski helikopteri što ne mora da znači da će tako i ostati, jer treba ipak sačekati da helikopteri stignu u Srbiju i budu uvedeni u naoružanje. Za sada se može zaključiti da je u pitanju obična verzija helikoptera Mi-35M ali i da postoje određeni sistemi koji nedostaju.

 

Na fotografiji se vidi da iza pomoćnog gasoturbinskog motora AI-9V nedostaje ometač sistema L166 Lipa. Takođe vidljivi su i bacači mamaca UV-26M / Foto: Isečak iz video materijala Ministarstva odbrane Srbije

Prvo što je uočljivo je da helikopteri nemaju sistem za ometanje L166 “Lipa“ (СОЭП – Станция оптико-электронных помех) koji se montira na postolje iza pomoćnog gasoturbinskog motora AI-9V. Iako je to u suštini star sistem (uveden u upotrebu još 1982. godine), i dalje se prodaje uz Mi-35M i većina stranih korisnika ga ima na svojim helikopterima. Međutim u Rusiji su na svim Mi-35M (Mi-24VM) Lipu zamenili modernim sistemom L370 “Vitebsk“ koji za izvoz nosi naziv Prezident-S.

Kontejner UPK-23/250 sa dvocevnim topo GŠ-23 23 mm / Foto: Isečak iz video materijala Ministarstva odbrane Srbije
Na podvesnoj tački broj 4, na desnom krilu, nalazi se nosač za 8 protivoklopnih raketa Ataka. Vidljive su i antene signalizatora radarskog ozračenja (na slici u visini prednje kabine) / Foto: Isečak iz video materijala Ministarstva odbrane Srbije

Na srpskim Mi-35M vidljive su antene signalizatora radarskog ozračenja L006 odnosno SPO-15 “Berjoza“ (umesto njega se nudi noviji L150 “Pastelj“) a takođe i bacači mamaca UV-26M. Deo izloženih helikoptera imao je i naoružanje, kontejnere UPK-23/250 sa dvocevnim topom GŠ-23 kalibra 23 mm čiji maksimalni borbeni komplet iznosi 250 granata. Takođe viđeni su i nosači APU-8-4U na koje se kod Mi-35M postavlja do 8 protivoklopnih raketa 9M120 Ataka a u ovoj varijanti ove rakete se nose samo na spoljašnjoj podvesnoj tački desnog krila. Sasvim sigurno je da će naši helikopteri biti naoružani i u svom arsenali imati i 20-cevne saćaste lansere B8V-20 nevođenih raketnih zrna S-8 kalibra 80 mm.

Prednja kabina srpskog Mi-35M u kome sedi operater naoružanja / Foto: Isečak iz video materijala Ministarstva odbrane Srbije
Zadnja kabina pilota / Foto: Isečak iz video materijala Ministarstva odbrane Srbije
Transportna kabina u kojoj helikopter može nositi do 1500 kg tereta ili 8 vojnika ili dva ranjenika na nosilima i dva u sedećem položaju. Dimenzije kabine su približno, maksimalno (d x š x v) 2,6 x 1,54 x 1,2 m / Foto: Isečak iz video materijala Ministarstva odbrane Srbije

Major Dobrosav Drndarević, komandant 714. protivoklopne eskadrile “Senke“ izjavio je da su naši helikopteri opremljeni i naočarima za noćno letenje (NVG). Na Mi-35M obično se od naočara ruske proizvodnje koriste ONV-1 ili ONV-2. Takođe major Drndarević je spomenuo i da je tu termovizija i televizija što je ustvari optoelektronski sistem GOES-324 (ГОЭС-324) koji ima termovizijski i televizijski kanal, laserski daljinomer i pelengator i koji spada u osnovnu opremu helikoptera.

Nabavka helikoptera Mi-35M sasvim sigurno značajno povećava vatrenu moć RV i PVO ali bi svakako bilo poželjno da se u budućnosti nabavi još primeraka kao i da se flota opremi sistemima za samozaštitu kako bi se još više povećala mogućnost preživljavanja na savremenom bojištu. Osim sistema kao što je L370 Vitebsk (Prezident-S, koji inače nije jeftin) moguće je nabaviti i izduvnike za raspršivanje vrelih gasova motora tzv. ЭВУ (экранно-выхлопные устройства).

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

А

Можда нема Липе јер се планира касније новији систем? Aл забога што узеше СПО-15 поред могућег Пастела. Ако већ узимамо ново онда дај да узмемо како ваља.

Odgovori
De

Sve je ovo u skladu da mogućnostima i sasvim je ok ali za sisteme samozaštite mora se naći novac!!

Odgovori
Ma

Novo-naručeni Mil Mi-35M će biti bolje opremljeni po zahtevima pilota, isto kao što je bilo sa prvo nabavkom 2 pa odna 3 Mil Mi-17V-5, prva ništa skoro od opreme nisu imali, onda za 3 Nova iz 2019. Kupljena oprema koju su zahtevali, da, imaju i izduvnike ali mi reče jedan pilot da ne znaju što ga ne predstavljaju…. Svakako na Mi-35M možemo očekivati neki sistem zašite… ako ništa i starija „Lipa“ bi bila od koristi… Svako dobro!

Ja

Mislim da je ovaj sistem L370 Vitebsk neophodan,zato sto danas svako ima lako prenosne protiv vazdusne sisteme.

Odgovori
Sa

JSO Milke koliko vidim sa slika su imale Lipu tako da ne vidim razlog zašto bi ovi novi bili osakaćeni za isti ili sličan sistem. Čak ni 4 komada nisu loša opcija JSO je i sa dva imao značajan efekat „zastrašivanja“ protivnika. Mada obrni okreni za naše Balkanske potencijalne terorističke pretnje Su-25 i Mi-24/35 du ubitačna kombinacija ali dobro.

Odgovori
pe

Protivnik je bio toliko zastrasen da je na kraju VJ morala da ode sa podrucja Kosova i Metohije.

Ono sto bi i zaista plasilo protivnike – adekvatan PVO sistem npr BuK-M3 u verziji Viking, Tor ili kineske jeftinije alternative kao sto su za manje blizine FK-1000 koji kosta koliko i modernizovana tunguska a ima daleko veci domet po visini, balisticke i krstarece rakete i adekvatni jeftini kineski borbeni avioni istovremeno i trenazeri sa kojima ne bismo imali probleme odrzavanja i letenja na duzi rok se ne kupuju.

Pare se bacaju na helikoptere koji u uslovima prevlasti neprijatelja u vazduhu nece smeti ni da lete sem na potencijalno samoubilackim misijama za posade.

Samo da znate kako su nas rusi pogledali 2016 godine u trenutku kada su nam iznosili ponudu za PVO, Sojgu samo slegao ramenima u cudu a sve je bilo na stolu pocev od polovnih sa mogucnoscu modernizacije do najsavremnijih sistema, kada smo im mi Srbi rekli da zemlji koja je 1999 imala bombardovanje u 2016 PVO nije prioritet i da ce se to razmatrati i to mozda razmatrati posle 2018. godine i da nas u tom trenutku zapravo interesuje kako da potrosimo u naredne dve godine preko 400 miliona eura na helikoptere od toga oko 195 na ruske.

I od svega cvrc po par komada.

Kamov Ka-52 koji kosta otprilike koliko i Mi-35 nije ni razmatran jer sta baba vojska zna o savremenoj tehnici i metodiam ratovanja a setimo se da smo posle udesa pilota na Lasti-95 digli frku sto svaka nema izbacivo sediste a da ne pricamo o drugim prednostima koksijalnih helica pa i to da je cak i Ka-29 bolji od Mi-35 sa mogucnoscu da sprovede i pravi desant sa 11 vojnika sto Mi-35 ne moze iako je deklarisan na 8 osoba – plafon se uvezbava prevozenje 4 do 5 vojnika i VDV ih smatra neadekvatim za takvu upotrebu.

A sta ce Rusi da kazu na kraju nije ni bitno znaju Srbi kao da se brane i naoruzaju svoju vojsku posebno vidljivo od 1914 do danas sve sam kapitulacije, bezanje i predaje teritorija sve kao direktna posledica „smisljenog“ opremanja vojske adekvatnom i savremenom opremom.

Da li cemo ikada imati neku poslednju generaciju PVO sem ako neko ne racuna 18 mistrala u nesto ozbiljno sto ce nekoga ko ima uredjenu vojsku da zaplasi nikoga ne brine bitno je da mi imamo helice.

I da VS je bleda senka VJ pre nego sto neko uzme da poredi i kaze da su vojske u orkuzenju losije pogledajte samo Rumuniju, Grcku i Tursku i to posebno Tursku koja bi intervenisala rado u sukobima ovde kod nas a da ne pricam o Egiptu, UAE, Kataru i Iranu i strasnom podcenjivanju protivnika zvanom Vojska Kosova – kao da bi nam samo ona bila protivnik a cak i da je samo ona za bi ne i bukvalno ali i sto da ne za 24h dobila sve moguce narouzanje sa posadama da nas razbucaju.

Mislite da samo Sirija zna da pozove neku vojsku da intervenise i da joj pomogne u odbrani, to isto tzv Vojsk aKosova ne bi znala?

Zalosno kako nema niko sa smislom za startegiju u VS i drzavi uopste, gde se dede srpska strateska misao? A da vojvode koje su je imale slali smo u penzije ili smo ih razalovali pred rat, slicno i sa oficirima i podoficirima pre i posle 1991-1999 a onaj ko je imao malo vise mozga uglavnom otisao je iz vojske ili bio isteran iz nje pre ili posle rata ili penzionisan.

Ko posle moze da kaze da se istorija ne ponavlja i to ne dvaputa vec vise puta.

Т

Требају нам добри електронски системи који би се уградили и на Газеле, по принципу све у једном – један за све

Mi

Peruni

Nije pristojno kad se neko drzne kritikovati, a pri tome se poziva na “savremeno“ i “struku“ sa vrlo slabasnim argumentima

– Moderno ako bas zelite znati u vasem primeru je najblize “Netcentric warfare“ taktickom pristupu.T.j. ako pogledate simbiozu svih nabavljenih helikoptera H145M, Mi-17, Mi-35M, Kineskih bespilotnih letelica – svi oni medjusobno trebaju razmenjivati informacije u realnom vremenu uz pomoc kompjutera za misije ili nekog objedinjenog softvera.Takticki proracun i vreme odziva usglasava se u nekih 15min otprilike ako su letelice u vazduhu.

– Takodje pricati o modernom, a spominjati helikopterski desant sa 11 vojnika u odeljenju je ravno samoubistvu posto u tom slucaju odeljenje SJ formacijski nije opremljeno sa modernim sredstvima izvidjanja i adekvatnom zastitom sistema za razmenu podataka.To se danas svodi na 4 vojnika koji komuniciraju preko adekvatnog sistema za razmenu podataka i mogu u realnom vremenu planirati i dejstovovati na prioritetne pretnje.Ne treba vam odeljenje sa prirucnim sredstvima, posto spomenuti vid komunikacije daje kordinate za dejstvo sistemima za podrsku iz vazduha.Ojacavanje grupe od 4 vojnika sa dodatnim odeljenjima se u drugim uslovima upotrebljava – samo to je sasvim druga prica

– Helikopteri su trenutno nezamenljiva i najbrza sredstva prevoza u mirnodopskim uslovima/sukobima nizeg inteziteta.Snage za brze intervencije mogu neometano menjati lokacije.Bez savremenih osmatrackih sistema i sistema za protiv elektronska dejstva PVO je vrlo ranjiva meta.

– Kamov KA-52 je dosta skuplji od Mi-35, ne iznosite netacan i neproveren podatak

Ako ste hteli nesto reci sporno po pitanju opremljenosti Mi-35M trebalo je mozda pogledati u sledecem :

– Veliko je pitanje koje su mogucnosti softverske nadogradnje sistema KNEI-24 (uskladjen sa NATO-standardom 1553B)
– Imamo li u vidu simulator R.E.T. Kronstadt grupe koji je objedinjen za Mi-17 i Mi-35M

Ra

Ovaj Peruni da prestane da vređa moju generaciju Prištinskog Korpusa…Niko nas nije pobedio vojnički i nije Vojska MORALA kako on kaže da napusti Kosovo i Metohiju već je to odluka političara a ne Vojske…Mnogo lupetala ima mnogo…

Br

@Peruni

Sasvim neosporno da nam treba PVO. Medjutim gresis, za siptare nam netreba nista. Mozemo njih i peske ako treba. Postoje bolje stvari za kupiti od PVO. A to je kupiti „zapad“ da okrene ledja Albancima kad dodje vreme. Cak se nadam da ovo kupovanje naoruzanja, malo od Nemaca, Francuza i Rusa je kupovanje uticaja. Odnosno, politicki planirano da sa tim Srbija bude vaznija za Francuze i Nemce nego neki Albanci.

De

Branko,

Amerika a I Engelzi I Njemci podrzava vojsku KiM. A to ce vjerovatno znaciti da ce KiM se opremiti sa nekim sistemima PZO ala MANPADS FIM-92 Stinger ili slicno. A mozda bi i Turci „prodali“ KiM neke MANPADS iz svojih zaliha.

Al

@Dead1
I ne bas. Kad su policijske snage hteli da ozvanice i pretvore u „vojsku Kosova“, Pens i Matis su blokirali to. Takodje ni Tramp se nije slagao sa time. „Vojska KiM“, ne postoji. Imaju tu „specijalnu“ jedinicu policije, opremljenu mahom Zastavinim AP M70(videlo se na poslednjoj akciji), obucenost je takodje diskutabilna….U principu Amerikancima odgovara trenutno stanje, jer defacto oni odlucuju i sprovode sta god hoce. Niti se tu pita Srbija, a jos manje Albanci. Jedino sto im nekad zmure, nekad ne(cesce prvo).
Videcemo kako ce se dalje odvijati stvari. Znaju oni vrlo dobro da bi u sukobu prosli kao ’98.

Pe

@Al-41F1 Kosovu ne treba vojska dok je pod okriljem NATO.
Zapadne sile nece dozvoliti da Srbija poseduje dovoljno novca u budzetu da moze da kupi ozbiljno oruzje od trece zemlje,kao Rusija ili Kina.
Cak i kad bi u teoriji imali novac, NATO ne bi dozvolio da se to oruzje preveze u Srbiju,koja je okruzena NATO zemljama.Cak za ove stare poklone transportere i tenkove je problem,a kamoli ako bi kupili SU-35Cm KA-52, ili S-400.
Na kraju krajeva, Srbija i nema realnu potrebu za ovim oruzjem, jer bi u svakom sukobu mali posla sa NATO snagama, koje su visestruko nadmocne i nad samom Rusijom, a kamoli Srbijom.

Al

@Petrovic Dusan
E ovako. Srbija kad izvozi naoruzanje, potrebne su dozvole MUP-a, ministarstva odbrane i ministarstva spoljnih poslova. Zatim misljenje vojne ob. sluzbe i BIA. Ti papiri se salju u UN i onda SBUN daje mandat za prodaju naoruzanja nekoj zemlji, npr. S. Arabiji. Isti je slucaj kad neka zemlja, tipa Rusija, prodaje Srbiji.
Srbija nije pod medjunarodnim sakcijama i nije podlozna sankcionisanju kao sto je to bio slucaj ’91-95(tada Rusija nije ulozila veto na sankcije). Ono sta je bio problem kod transporera u ovom slucaju BRDM-2 je sto je bilo nemoguce dobiti dozvolu za privremeni uvoz tehnike koja je u tom trenutku jos uvek u vlasnistvu RF zbog sankcija koje EU ima prema RF. Transporteri su dosli uredno, nije nikakav problem bio, samo se nacin transporta morao prilagoditi.
Isto bi bilo i sa S-300 ili SU-35, isto tako su i Migovi dosli. Moraju se natovariti u transportni avion, u trenutku kad udju u sastav VS ta tehnika nije predmet privremenih sankcija izmedju EU i RF.
U principu, mi imamo ogranicenja po Dejtonu, od kojih smo jako jako daleko i daju nam dovoljno „manevarskog prostora“. EU se nece upustati u takve sankcije prema Srbiji jer upravo rade, kao i SAD na ukljucivanju Srbije i to bi im unistilo sav posao koji su do sada uradili.
Nikakvo ekonomsko razvijenje u praksi ne koce „zapadne sile“, nego nasa domaca korupcija i nesposobnost.
Kupili smo naoruzanje BPL iz Kine, dobili smo te 29ke, nikakav govor , ma ni pominjanje sankcija nije bilo.
Nemojte biti u zabludi da tamo neko sedi i razmislja hoce li Srbija imati ovo ili ono, naravno ako je u domenu medjunarodnih zakona koji regulisu takvu trgovinu.
Jedino sta SRbiju koci je njena privreda. Mi novca za vojsku nemamo ljudi!
Nama treba BDP da bude bar 3-4 puta ovoliki da bi imali makar nalicje ozbiljnih odbrambenih kapaciteta. Do tada ne mora niko nista da brine. Sve opcije su uvek na stolu, kao i taj famozni S-300, samo moramo da ga platimo.
Uostalom, EU nam prodaje naoruzanje bez ikakvih problema.
Da iskesiramo Rafale, dobili bi ih veruj mi

Ma

@Peruni

Kod nas se neguje isti narativ kao u Nemačkoj posle prvog svetskog rata po kome za poraz nije bila kriva vojska nego izdajnici u pozadini (Dolchstoss). Kako je to završilo tamo videli smo 25 godina posle…

Ma

Bez sistema samozaštite helikopteri su glineni golubovi.Tako su Turci na T129 stavljali slabe sisteme samozaštite pa su odustali sa slanjem u borbu gde su bili sigurni da nema portabl protiv vazdušne odbrane.Netreba se tim igrati to treba da bude jedna od ključnih komponenti borbenog sistema.Eventualno ako naši planiraju da naknadno postave samoodbranu zapadne proizvodnje možda ja to neki plan.

Odgovori
pe

Postoji izjava – da ne kazem koga pa da ispadam politicki obojen i da ne bi neki odmah skocili da brane zivot i lik druga tita mada ovo sto iznosim je cinjenica javno iznesena – da kada naidje Mi-35 ispada da ima da se svi „useru u gace“ i da od straha onda ne mogu da lansiraju nista sa ramena, pa kako ispada taj strah je najbolja zastita za helikoptere.

Pametnom dosta da se shvate razmisljanja vrha drzave i planovi odbrane pa i zasto nije prioritet da ti helikopteri ne budu glineni golubovi i da imaju adekvatnu zastitu na sebi u vidu sistema Prezident-S a pre toga i u vidu adekvatne PVO koja ce za pocetak da im omoguci letenje nad sopstvenom teritorijom…

I nije pitanje adekvatnog sistema samozastite samo na Mi-35 vec i na Mi-17 pa i na H-145.

Izjavu o strahu potrazite povodom dopremanja 10 modernizovanih brdm-2.

No kada je zivot srpkog vojnika bio od znacaja politicarima pa su preduzeli sve da ga zastite i to maksimalno sve vojnike a to se prvo i osnovno postize deterentom – sredstvima odvracanja protivnika od bilo kakvog rata a to Mi-35 sigurno nije, kao sto nije ni na primer Lazar 3 sa mitraljezom od 12.7mm i to bez ikakavog sistema aktivne zastite ili samo 6 komada Nora b-52 itd…

Em je VS izuzetno mala vojska em je lose opremljena, ekstremno mali je broj automatizovanih sredstava NVO ima VS pa da se mala brojnost barem delimicno nadoknadjuje kvalitetom.

Na zalost jedino strucna javnost moze da natera odgovorne da se malo vise vodi racuna o svemu pa i nabavkama adekvatnih sistema za odbranu drzave pa time i zastite helikoptera tako da je ovaj clanak na Tangosix od koristi da skrene paznju da takvi elementi trenutno nedostaju na porucenim helikopterima i da nije kasno da se to ispravi ako se ima malo mozga i ako ti helikopteri ne sluze samo za ukras ili promociju neke fantazije o jakoj VS i Srbiji sto ona sada sigurno nije.

Mi

Plasim se da Vas ne razumem u kritici

Sredstvo odvracanja se klasifikuje :

– Mirnodopski uslovi
– Sukob nizeg inteziteta
– Sukob jaceg inteziteta

Ako bilo ciju izjavu gledate bez adekvatne “klasifikacije“ – ko iznosi, razlog obracanja, kome su pasusi namenjeni mozete vrlo lako zakljuciti pogresno.Iako deluje naivno, nije bas tako jednostavno.

Takodje modernizacija i nabavka NVO nisu iste stvari.Jake vojne institucije u blizoj buducnosti moraju sadrzati IT odeljenja.

Svuda fali nesto, kad malo zagrebete ispod povrsine donacija ili nabavka opreme po pristupacnim cenama ima mnogo veze sa geopolitikom.U nekim slucajevima cak i novac ne moze kupiti sve – u ovom slucaju najmodernije.

Zato priusti sta mozes i sopstveno razijaj je jedini zlatni koncept.

Dj

Vidi brate za nase potrebe je mi 28 najbolje on je u fullu 21.5 m inace mislim da su nasi hteli da ga kupe i dalje razmatraju ali tu je problem govedja evropa i amerika svi bi nam skocili osim francuske jer smo njihovo oruzje kupili ili bi nam sankcije uveli ili bi hrvatska dobila ah1 z viper a da uzmemo ka 52 hrvatska bi apache dobilia koji su inferiorni u odnosu na krokodila

De

Mig-29,

A onda cemu sluze ti Mi-35? Treba neka svrha. Oruzje se ne kupuje tek tako.

Ako je korist ovih Mi-35 da klepaju terroriste u juznoj Srbiji onda ne treba sistemi za zastitu.

Ako zelis ih koristiti kao protiv-oklopne helikoptere ili cak u Kosovu ili Bosni, onda ce trebati dobri sistemi za zastitu.

Al

@Dead1
A da možda jednostavno sačekamo da helikopteri dođu u Srbiju, pre nego što izvlačimo bilo kakve zaključke?

Mi

Dead 1

Budite za promenu malo mastoviti, ovo nije zveckanje oruzjem vec zakasnela modernizacija.

A posto se svi oko Srbije modernizuju u cemu je problem sa nabavkom Mi-35 ! Sta bi bilo da smo se odlucili za Mi-28NE, neko u okruzenju se oseca ugrozenim.Zasto !?

Teroristi se preventivno mogu “klepati“ i dosta ranije uz pomoc ili saradnje vise mocnih sluzbi, ali ostaje pitanje ko su zaista “teroristi“.Sta zapravo je njihov cilj na prostorima Kosova i Metohije.Meni ipak deluje kako ti navodno “borci za svoju drzavu“ ne zele ziveti u modernom okruzenju sa socijal-demokratskim institucijama na prostoru Kosova i Metohije.

Helikopteri su idealni za povrsinu Srbije kao noseca platforma za dalji razvoj sto civilnih, sto vojnih idejnih resenja.Ovo je doba softverske revolucije sto mnogi i dalje ne shvataju.Automatizacija procesa u ovim projektima ima glavnu ulogu.

Pe

@Mig-29 Srbija nije mogla da se opredeli sa nista drugo jer jedva imamo para i za ovo.A i pitanje je da li bi Rusi dali Mi-28 zemlji koja je bliska sa NATO i pristupa EU.
Sto se tice „terorista“- mozda bi trebalo da procitate definiciju terorizma.Svakako danas na Kosovu nema toga.U bilo kom potencijalnom sukobu na teritoriji Kosova Srbija bi imala posla sa vojskom NATO, a kao sto smo videli 1999, to se moze zavrsiti samo na jedan nacin – izvukli bi deblji kraj batine i nalupali bi nas tek tako.

Mi

Crni Dusane,

Ne znam zasto odgovaram ili sto bi rekli “ciji si ti dupli“

Definicija ako gledamo istu je sledeca :

“Тероризам је смишљена употреба незаконитог насиља или претње незаконитим насиљем ради усађивања страха, с намером присиљавања или застрашивања власти или друштва како би се постигли циљеви који су уопштено политички, верски или идеолошки“

Dakle Crni Dusane sta to “vlasti“ u Pristini uz pomoc “nekih“ rade trenutno dole !? Kao sto rekoh njihov oblik t.z.v. vlasti najmanje ima Americkog i Evrpopskog ustava ili zakona.

Srbija je za tvoju informaciju mnogo puta bila “saveznik“, za razliku od hipoteticke “velike Albanije“ koja forsira ekstremni islam.Tako da mozes proklamovati samo “Nato aferu“, posto uopste nije bitno kako ce NATO isprebijati neposlusnu Srbiju – vec sta ce biti sa Katalonijom, Korzikom, Irskom, Skotskom, Severom Italije.

Da se ja pitam uvezao bih odmah 5 Mi-28NE i 2 Mi-28UB, dok bih odmah inzenjeriju opremio sa “Bobcat“ masinama i proizvodima Proect Technika.PVO opremio sa Pancirima, Bukovima, Sosnama i VTOL UAV, 1L248-2 SPN-2, ELINT 1L222 „AVTOBAZA, 9С932-1.Sve je to eksportno i nevazno Rusima.

Otvorio “SuperVero“ i ekspozituru AliExpressa (ako treba preko FedEx) u sred Kosovske Mitrovice.Svu “prisvojenu“ zemlju dao u koncesiju na 50 god seicima iz Saudijske Arabije i UAE.Podrazumeva se sve bi nadgledao “Kineski“ i “Francuski“ dron.

Pa oni sto misle lose o Srbiji mogu se diviti ili patiti.

Am

Mislim da imamo ozbiljno nerazumevanje svrhe različitih vozila:

APC – oklopni transporter, služi za transport i neku vatrenu podršku, jer zašto da ne. Isto što se na ruskom kaže BTR, Brone-transporter

IFV – borbeno vozilo pešadije, ili na ruskom BMP, Bojevaja Mašina Pehodi

APC, koje ima USA:
– Stryker, M113, uglavnom 12.7 mm
– LAV 25, 25 mm, maštovito…

Sovjetski BTR-ovi uglavnom imaju Dušku, što mu dodje isto što i .50

IFV je već neki tenkić
– Bradley, 25 mm auto
– BMP 123, od 30 auto pa do tenkovskih 73 mm

Lazar spada u prvu grupu vozila, tako da, ok, primarno mu je da nosi 12.7 ili 14.5 mm, a da neki specijalizovani dobiju nešto jače, tipa 30mm.

Ni

Znaci vojska je ipak dobila paradnu/trenaznu varijantu Mi35m… U predstavljenoj konfiguraciji ovo nije borbeni helikotpter, to se ne moze dovuci do vatrene linije u modernim okrsajima, a da ga nesto ne obori, jedino ako planiraju okrsaj sa nekim lovackim udruzenjem onda su lovci sigurno u problemu. Ali lepa igracka za vojsku da se zanimaju i mastare…

Odgovori
Jo

A šta radi taj sistem samozaštite, nisam ni znao da to postoji? Mislio sam da je sva samozaštita helikoptera u bacaču toplotnih mamaca.

Br

Molim te ne lupetaj, paradna verzija? Albanci vide u mraku pa ce ih kamenjem gadjati. Jel tako?

Ni

@Joksica sistem ometa samonavodjenu raketu u cilju da ona skrene sa putanje, takodje integrise i automatsku upotrebu bacaca mamaca koje izbacuje u najoptimalnijem momentu, tu je i uredjaj za prikrivanje izduvnih gasova motora… ovako kako stoji i najstarija Igla ili neka Kineska verzija pretstavlja ozbiljnu opasnost za helikopter. Svaki neprijatelj ce se unapred spremiti da iskoristi ove slabosti do maksimuma.
@Branko ti si sigurno mnogo mlad, vrv neko 1999+ godiste, pa i ne znas da su teroristi na Kosovu i bili opremljeniji u tehnoloskom smislu od vojske i policije, imali su dalekometne moderne snajpere, ic nisane, nocne uredjaje za osmatranje, komunikacione i navigacione uredjaje, pancire itd. Da nije bilo par domacih firmi vojska ne bi imala ni pancire dole te 1998… Takodje, ti se ne secas da je MUP / JSO imao par mi24 i da su jednog teroristi ostetili vec u prvoj borbenoj misiji, pa je morao na prinudno sletanje, doduse mitraljezom su ga izbusili… tako da smiri hormone i informisi se ako vec zelis da diskutujes.

Br

@NIX

Kakva diskusija? Znaci mi-35 je paradni i trenazni helikopter? „Da vojska ima sa cim da se igra“. I to je informisani govor? Tvoj primer je JSO mi-24 koga su u po bela dana izresetali, pa i da je imao najnoviji sistem ometanja nebi mu pomogo. I nekakv strah od najsavremenijih albanaca koji su razbijeni sve i jedan put kad su se sreli sa tom jadnom Srpskom decom od 18 godina. Nemoj molim te da nagadjas ko ima koliko godina i ko sta zna. Za Albance nam samo treba zeleno svetlo i nista vise.

Ni

@Branko treba zeleno svetlo i neki da odu tamo i da okrvave gace, Amerikanci su dali ’97 to zeleno svetlo, pa nista nije bilo mi smo mislili da smo najaci na svetu i sa ce to samo od sebe da se resi, bi sta bi… Vojska od 18 god je svoje uradila muski, ali ti zaboravljas da je to dole bila pobuna lokalnog stanovnistva, znaci zakazao MUP i politicari… Da bi se imala drzava potrebne su ozbiljne institucije, a ne parole, diktatori, parade i partijski kadrovici. E tako bi i ovi ogoljeni mi35m (mozda ih oni spreme kako treba pre isporuke) bili izresetani u svakom iole ozbiljnijem konfliktu i daj Boze da bi imali priliku da se bezbeno prizemlje. Teroristi su obarali i Orlove tamo… u ratu se gine, primaju se udarci nije to video igrica zato i mislim da si neko 2000. godiste jer tako razmisljas i komuniciras na tu temu. Mi-35m je ozbiljna sprava ako je adekvatno naoruzan, opremljen i upotrebljen, u suprotnom to je oklopljeni mi 8…

De

Branko,

Albanija je danas clan NATO-a. Buduce KiM snage imaju podrsku glavnih NATO saveznika.

To znaci ako Srbi pocnu zveckati sa Mi-35, Vasington ili London ili Berlin ce Albancima poslati FIM-92 Stinger.

A u tom slucaju ce I najvjerovatnije F-35 I krstarece rakete letiti iznad Beograd-a.

Jedini NATO partner koji ne podrzava Kosovo je Spanjolska. Svi drugi podrzavaju Kosovo.

Gledati na dogadaje iz-1999-e ili prije nije bas pametna ideja.

Ni

@Dead1 sve te f35 i krstarece rakete resava vrlo lako jedan obicni s400, kao sto vec odavno videsmo iz desavanja u Siriji i Turskoj… Srbija je valjda pokazala da ima potencijal da se nosi sa citavim NATO paktom i plus Albanijom itd? Sad sto su politicari izdali je drugo, to je jedina slaba tacka kod Srba. Nego je ovde poenta sto i ti i Branko masite temu. Mi se malo ovde zalimo na paket opreme Mi35m zverine, za koji se nadamo da ce biti uskoro u fulu.

Ba

@Dead1

„Gledati na dogadaje iz-1999-e ili prije nije bas pametna ideja…“

Da, ovo isto važi i za NATO. Rusija, Kina, Indija nisu slabe države sa polurazbijenom ekonomijom kakve su bile 1995, 6, 7, 8, u Bijeloj Kući ne sjedi Clinton, a Evropa nije baš orna da na poziv amerikanaca ide negdje u rat- što si mogao da vidiš na posljednjem primjeru neuspješnog pokušaja okupljanja koalicije oko „iranske stvari“. Naprotiv- mnoge baš briga za radikalnim islamom zadojenu narko-wanna-be državicu i šta će sa njom da se desi. Mnogi zaboravljaju da sudbina nesrpskog naroda na Kosovu zaista zavisi od stava njihovih „saveznika“, ali i od takta i suzdržanosti našeg naroda i rukovodstva ovdje- nije nikome do klanja i ubijanja komšija, traži se kompromis i mir.

Ako se zaista i desi da za kompromis nema sluha, onda svima onima koji podržavaju „državu Kosovo predlažem da je zaista i podrže svojom krvlju i silom „na polju“- jer tu se države brane i stvaraju- i tu će Srbi zaista i braniti svoju. Koliko je tih silnih „saveznika“ zaista spremno na nešto- o tome imam svoje mišljenje i o tome nebih. Reći ću samo da to mnoge NATO zemlje i same vide na mnogo manjim stvarima- npr. kada je savezniku bitno da se kupi njegova oprema, a ne „oprema drugog saveznika“, pa sve do „prisluškivanja saveznika“, „sabotiranja saveznika“, i mnogih drugih stvari koje nemaju nikakve veze sa imenicom „saveznik“.

Zato @Dead, samo kažem, šta je pametno i šta bi trebalo ili nebi ostaje još da se vidi.

Fa

@ Nix

Pa šta očekuješ, „Artical 305“ rakete i fotonski torpedo? Naslov teksta lepo kaže „kako su za sada opremljeni Mi-35M“.

Do ove godine smo samo mogli da čitamo kako neke druge zemlje kupuju nove helikoptere dok su naši piloti zujali u onim kosačicama od pleksiglasa.

Naš RV doživljava ozbiljan upgrade u 2019, uživaj dok traje…

De

Nix, Srbija nazalost ne kupuje S400 a ni S300.

Pe

@Nix upravo tako, hvala za malo objektivnosti na forumu.

@branko ne razumem zasto pominjete Albance.Srbija nece i ne moze da koristi ove helikoptere protiv Albanaca, pre svega jer Kosovo cuva vojska NATO upravo od Srbije.U sukobu sa NATO Srbija nema sta da trazi,ne bi 24h izdrzali.

sr

@Dead1
„Jedini NATO partner koji ne podrzava Kosovo je Spanjolska. Svi drugi podrzavaju Kosovo.“

Grcka nije clan NATO? Rumunija? Ceska? Nije sve crno-bijelo. NATO i u jeku svoje snage 1999. prije oporavka Rusije i stvaranja nove kineske ekonomije nije bio jedinstven po pitanju Kosova. Nakon Gruzije i Ukrajine manje clanice NATO se itekako pitaju o bilo kakvom novom ratu protiv demokratske Srbije, prihvacene kao partnera NATO saveza i EU.
Sta ti mislis da ce Trump da posalje „F35 iznad Beograda“ zarad albanskih ratnih kriminalaca koje je sam trazio da se privedu u Hag?
Najvise mi se svidje to sto mislis da Rusija nakon Krima i Sirije nece biti na strani Srbije u eventualnom konfliktu.
O cemu ti mislis da Sojgu i VS prica svakih tri mjeseca na sastancima vojnih poslanika? O polovnim Mi-35? Za to se sjedi sa Ministrom Odrbrane Rusije?

Н

Да ли би се са једним системом ВИТРБСК,могло ‘покривати’ више хеликоптера или мора сваки имати свој?

Odgovori

Svaki svoj.

Pe

Čestitke na nabavi iz susjedstva i moram reći da sam prvi puta ljubomoran na neku srpsku akviziciju, jer sve do sada sva ta tehnika koja se nabavljala je bila „mic po mic ili iz šupljeg u prazno“.
Ovo je trenutačno najmoćniji jurišni stroj u okruženju i regiji exYU.

Ono šta je problem je ta simbolična nabava raznolikih letjelica (od kojih neke dolaze u skromnim paketima u odnosu na ono šta proizvođač nudi) čija će eksploatacija prouzročiti logističke košmare i tekuće probleme, a ujedno će i usporavati usvajanje vještine korištenja te će ubrzati potrošnju resursa samih aparata (osobito ovi ruski 17/35 aparati koji po njihovim normama imaju relativno mali TBO uz veliku cijenu samoga remonta u odnosu na cijenu jedinice „kao nov“.)

Poprilično sam uvjeren da u ovom „odriješenju državne kese“ velik udio profita imaju braća Vučić kao i ekipa državne firme za nabavu naoružanja.

Ogroman novac je potrošen, a kupljeno je „svega po malo“, vrijeme će pokazati kako će se cijela priča oko eksploatacije razvijati.
Ja vam želim svakako sretno i uspješno korištenje svih nabavljenih akvizicija isključivo u svrhu mirnodopskog odvraćanja. :)

Odgovori
Vl

Pero,
Po nekim izvorima planirana je nabavka 12 komada Mi 35, ali je moguće da se kupi još helikoptera (pokazani interes za Mi 28).
Takođe je planirana nabavka dodatnih H 145 uz moguću kupovinu i H125.
Naručene su i 3 Super Pume za policiju.
Verovatno će se kupovati još Mi 17 za vojsku pošto ova nova 3 nisu dovoljna da se zamene dotrajali Mi 8.

Na

Postovani sused,

nemate na sto biti ljubomorni, Hrvatska nabavlja UH-60 koji na svojim zakrzljalim krilima moze nakaciti 16 ATGM-ova po volji i dubini dzepa,

Krokodil je zapravo letece IFV kada mu dodate leteci tenk onda je to pravi pakao, mislim dakako na Mi-28, ili slican helikopter – ali je za malu zemlju ovo dosta skupo.

Pe

Potpuno je jasno da ce imati sistem samozastite prezident-S, ne razumijem u cemu uopste diskusija o tome. On je nebitan dok su ispitni i trenazni letovi u toku. Onaj Ruski koji je bio gost na paradi u Nisu je bio opremljen tim sustem i otprilike Srpski nece biti manje od toga.
Inace broj helikoptera nece biti ispod 8, a maximalno..?…neki iz vojske kazu da bi 12 bilo idealno, 16 vec ufff…., ali svakako ne ispod 8.

Odgovori
Mi

Što se samozaštitnih sistema za Mi-35\17 tiče potpuno se slažem sa vašim optimističko mišljenjem.
Ako se nabavke u narednih 4-5 godina nastave ovim tokom takodje verujem da će dodatnih dva do četiri Mi-35 biti kupljena.

Na žalost nisam više optimista što se PVO sistema tiče. Bojim se da ce baciti pare ko nikad do sad. Ako ne kupe najnovije od Rusa, … Onda je bacanje para po meni. Videćemo.

Pe

@Miloš77 Srecom Srbija se okrece od zastarele ruske tehnologije ka kvalitetnoj zapadnoj, i kupuje PVO kao pocetak Mistral, sto je prvi korak.Nadam se da nece biti daljeg bacanja para poput krntija MiG-29 iz kojih su Rusi i Belorusi isisali poslednje casove resursa,a i kao novi nisu nikada bili dobri

de

Osim po jednog displeja sve analogno kao pre 40 g.

Odgovori
Mi

Ne vidis lepo ne1 nego 2 displeja ima ..ostalo su meraci ..nebitno da bi bilo neophodno

Al

@Milan
Prednja kabina ima jedan displej, zadnja dva.
@Deki
Ako se ima para, nazoves Izraelce da ti nabudze heli MFD-ovima, HMS i sl. ili kupis Ka-52

Mi

@Al-41F1
Znam ja da ima prednja kabina ima jedan ali covek je pitao za drugu kabinu,inace znamo mi da ima i rotor i retrovizotr i palicu …:-)

Sa

I ventilator unutra ima, da se raz’ladi pilot

Pe

@deki pa kako drugacije moze da bude, kad je MI-24 projektovan pre pola veka?
Mi-35 je samo blaga modifikacija,ali niposto nije novi helikopter – Rusija nije napravila nijedan novi helikopter, svi su projektovani i leteli jos u SSSR 1980-ih (Mi-34,Mi-38,Ka-50)

Al

@Petrovic Dusan
Kakve veze ima kad je nesto projektovano? Npr. Mi-17v5 ima u ponudi „full glass cockpit“. Zasto nisu integrisali sl. resenje na 35ice, ne znam.
Kad je projektovan 737, F-15 ili SU-27, pa svi sad imaju komplet digitalizovanu avioniku.

Al

Ne vredi nagadjati dok ne stignu. Sve i da se hipoteticki stvore politicki uslovi, za pocetak sa tehnicke strane, svakako ne mogu vrsiti borbena dejstva(ako misle da se sa istih vrate) bar jos 2-3 godine(a i duze), dok se barem neka osnovna obucenost ne postigne.
Upotreba ovakve masine zahteva sadejstvo i ozbiljnu koordinaciju sa trupama na zemlji, obuku za koriscenje raznog naoruzanja i sistema koje do sada nismo imali i za to ce trebati dosta godina. 4 helikoptera ovog tipa su savrsena platforma da se stekne(ili obnovi) neko osnovno znanje u toj oblasti. Kad se to odradi, mozemo razmisljati o dodatnim Mi-35m, opremi, naoruzanju itd.
Ovako kako jeste je za sada, sasvim ok.
Slozio bih se sa svima da je potreba bar jedna eskadrila jurisnih helikoptera(realno dve), ali vise od 4-5 ne bi svakako odjednom mogli da opsluzimo i obucimo ljude adekvatno u ovom momentu sve i da ima novca. Ovo je jako zahtevna masina, polako ljudi.

Odgovori
Mi

Tako je. Sa obzirom da nam treba od svega po dosta novog, ovo je realan početak. Lako će biti dodati posle kad se stvori kadar i uslovi za više.
Ipak mislim da sistemi za samozaštitu treba odmah da se stave, i verujem da smo ih kupili. Ako nismo onda je glupo.

Ai

Morace dosta znoja da se prolije da se potpuno ovlada ovom masinom,to je sigurno. Ono sto mene zanima je otkud uopste ideja da se kupi bas Mi-35? Zasto ne Mi-28? Po meni, mnogo bolje resenje ovaj drugi. Laksi,brzi,okretniji,snazniji motori,moderniji,a mislim i jeftiniji. Jeste, Mi-35 ima tovarni prostor,ali sta ce nam to, imamo Mi-17,a i H-145M za prevoz opreme i ljudstva. Inace, stari Mi-24 sa velikim krilima i uvucenim stajnim trapom u letu, nenadmasna brutalnost. :)
Drugo sto me zanima, zna li neko sta je sa pilotima koji su leteli na Mi-24 u JSO? Koliko godina sad imaju, i da li bi mogli da pomognu nesto.

Al

@Milos77 I ako nismo, mislim da ce se ici na AMPS paket sa H145m.
@Airboss
Mi-28 je svakako neuporedivo potentnija jurisna platforma, ali bojim se da je i znacajno skuplji. Ipak je to helikopter opremljen gomilom novih sistema i poseduje neuporedivo vise oklopa, zapravo vise nego bilo koji drugi helikopter. Nema logike da je jeftiniji. Mi-35m je nekako „ulaznica“ u klub ozbiljnih jurisnih helikoptera.
Za pilote ne znam, to je ipak bilo pre 20 godina, ti ljudi su 99% u penziji.

Mi

Mi-35 definitivno ima svoje prednosti nad Ka-52 ponarucito za nase potrebe u brzim antiterorističkim akcijama na jugu. Sposobnosti Ka-52 koje 35tica nema ne bi možda nikad bile korisćene tamo dole južno, a manjci bi nam falili.
Moramo shvatiti da su ti Mi-35 isključivo kupljeni da nam služe oko Kosova a i unutar. Svašta može da se desi za nekoliko sati a dok se političari ne dogovore Mi-35 i antiterorustički tim se već vratio sa misije. Onda pitaj ko je kriv bio, i polemiši, i kao što tobdanas biva situacija se stiša bez velikog rasplamsavanja. Na žalost ja mislim da nas to čeka u narednih 10tak godina. Nadam se da gresim.

Ka-52 bi naravno bio bolji u borbi protiv oklopnih jedinica koje izvrsavaju upadaju recimo sa istoka, severa ili zapada, ali to se nece desiti. O tome nema ni govora. Jos manje mi da napadamo.
A cena Ka-52 nije niža, to je greška koja se proširila internetom i dan danas na žalost buni.

Mi

Zaboravih da kažem da bih i ja stvarno voleo da ptočitam priče tih pilota Mi-24 što su prašili i branili l Kosovo. Sigurno sad više nije neka tajna, a priča mora da je haos. Možda T6 nešto naprapravi na tu temu 👍🍻

Al

@Milos77
Ta sposobnost nosenja tereta tj. grupe specijalaca u praksi se nije bas pokazala izvodljivom tj. jako se tesko izvodi u najmanju ruku. Heli je ekstremno tezak za letenje i dosta zavisi od opterecenja. U principu njegova najveca prednost trenutno je cena i sto cemo moci ovladati odrzavanjem, a opet imamo pravi pravcati oklopljeni jurisni heli, naoruzan „do zuba“.
Malo su mi cudni neki komentatori, do juce smo funkcionisali bez jurisnih helikoptera, sad odjednom ne valja MI-35M nov iz fabrike, nego mora Ka-52, a Madjarska koja ima BDP x3 Srbije je remontovala i produzila resurs svojim Mi-24 koji su inferiorniji od 35ica.

Sa

Sve ove nabavke meni i lice na to. Sampling i osposobljavanje kadra. Pa kad se vidi sta ce se i kako pokazati pri eksploataciji onda da se zagrabi toga jos.

Al

@Sasa
Upravo! Ne treba gajiti iluzije da 3-4 helikoptera ili 9 aviona igraju neku ozbiljnu ulogu u sukobu veceg inteziteta. Za pocetak znanje, novac pa cemo lako brojke(za ovo drugo se brinem)

pe

@Mig-29

Prvo vi niste kritikovani, vec drzava i njene nabavke a ako zelite da me demantujete u strucnosti sprovedite barem vojne simulacije i dokazite mi da u tim situacijama dobijate rat na strani Srbije u svim mogucim scenarijima pa i onim nemogucim a ja ih imam poprilicno.

Ili napravite studiej i u njima mi argumentovano iznesite kako je mitraljez od 12.7mm bolji od topa 30mm.

Netcentric warfare – ne znam cemu ovaj engleski izraz odnosno americka strategija kada imamo razne domace u Srbiji a moze se razviti i bolji takticki pristup ili stategija i od toga.

Medjusobna komunikacija se podrazumeva i nasusna je potreba, PED i razna izvidjanja se podrazumevaju, desant se zna kako se i pod kojim uslovima izvodi ako se uopste izvodi, samo je skrenuta paznja da Ka-29 moze da prevozi bez problema vise ljudi od Mi-35 i da je u tom pogledu bolji a ne i skuplji a moze da ima isti paket naoruzanja kao poruceni Mi-35.

Merenje sukoba intezitetima, ovo je Srbija- potencijalno ugrozena sa svih strana i svim intezitetima cesto cak i istovremeno, kome to nije jasno.

Nemamo ovde nizak, jak ili ne znam koji intezitet u pogledu planiranja nabavki – vojska je ili sposobna da obavi sve zadatke koji joj se mogu zadati u odbrani drzave u svim scenarijima ili nije.

Palamudjenje sa raznim engleskim izrazima u ratu ne pomaze da se on dobije, niti je Netcentric warfare – network-centric warfare sto koristis u svojim objasnjenjima medjunarodni standard koji vaze za ceo svet i primenjiv na Srbiju pa da se na to pozivas kao neki argument ili meru kojom ces da objasnis nesto. Mozemo ga koristi za opisivanje i tumacenje ali to nije jednako i uvek primenjivo kao takvo niti treba da bude jer sto nemati sosptveni princip koji bolje odslikava sopstvene potrebe i mogucnosti.

Sta ako recimo imamo sukobe u kojima istovremeno u razlicitim delovima zemlje – malog inteziteta, srednjeg i velikog? Istovremeno? U isto vreme na delu teritorije imas mirnodopsko stanje i niko te u tom delu ne napada. Sto da ne, koje to pravilo kaze da ne moze?

Prvu stvar koju treba dobar vojskovodja ili strateg da zna to je da u ratu nema pravila i da je mir mozda samo prividnost rata, tj. poptun mir posebno u 21 veku na zalost ne postoji jer bi to bilo stanje u kojem te niko nikada nece napasti…

Da mir kao takav u trajnom obliku ne potoji, potvrdjuje i dejstvo razlicitih agentura u tzv. mirnodopskom stanju u Srbiji od kojih mnoge imaju zadatak kreiranje propagande sa ciljem da se uveri stanovnistvo Srbije da ne treba da brani delove svoje zemlje, da je na primer sve unapred izgubljeno ili da treba da cini nesto drugo ili veruje u nesto trece – kao na primer da nam ne treba jaka PVO – dugacka je to tema ali je tema koja je u toku.

Po meni je Srbija izlozena informacionom ratu od 1991 i taj rat nije prestao ni trenutka samo ima razlicite ciljeve i intezitet.

Tako se na primer izmedju ostaloga stalno plasiraju u Srbiji negativne vesti o Rusiji i negativni komentari na vesti o Rusiji na raznim veb novinskim sajtovima, malo je od vaznosti da li je i ko je u toj vesti u pravu negativnost ce se uvek plasirati.

Sve to yajedno prethodno opsiani ali i mnogo sta sto nije receno danas se u nekoj formi zove i asimetricno ratovanje u prevodu ti ocekujes jedno, jednu strategiju ili postupanje protivnika a na to i takvo razmislajnje protivnik ti isporuci sasvim drugo i cesto neocekivano.

Rat se vodi dobrom strategijom koja se stalno usavrsava i prilagodjava a ne knjigom, pravilima i izrazima.

Ne razumem ni to da modernizacija i nabavke NVO nisu cesto zapravo jedno te isto. Ako nabavljas modernizovano sredstvo to je nabavka, sta tu nije isto kada iz registra brises staro sredstvo i uvodis novo sa novom oznakom a koje si platio da bi ga modernizovao.

Naravno da je dobar domaci razvoj i uvek i svuda cu podrzavati domacu industriju ako izbaci adekvaten proizovde a moze dosta toga da prizvede i mogla bi jos vise da iam inovativnosti. Zasto Srbiaj ne priozvede Lazar 3 barem sa topom od 20mm a ima i domaci top od 30mm koje su tu geopliticke igre? Nema ih vec se spremamo za rat sa sosonima a takvi ne postoje.

Isto tako je laz da Srbija je imala blokadu na dunavu od strane Rumunije sto je zvanicno demantovano od strane Rumunije i isto je laz da ne moze da nabavi sistem PVO poslednje generacije u kontekstu mog pisanja zbog neke tamo geopoltike.

To ne znaci da Srbija treba da kupi THAAD ili S-400 ali znaci da mora da ima sposoban sistem odbrane i u njemu sposoban PVO a postoje razne varijacije na tu temu medjutim nista znacajnio i masovno se ne radi po tom pitanju.

Srbija nije pod sankcijama i ne mora niti treba da ima bas sve ali moze da priusti dosta domaceg i stranog sto je od kljucnog zanacaja za njenu bezbednost i nikakve palamudjevine ne mogu opravdati prvo kupovinu helikoptera a da se pre toga nije sredio PVO.

Koja je to cena Ka-52 pa to nismo mogli da priustimo za 400 milona dolara ako se vec kupjuju helikopteri?

I da ne spominjem i Ka-226 koji je 3 puta jeftini of H-145 a moze da prevozi jednako i vise pogotovu u tezim meteo uslovima kao i da sleti tamo gde H-145 ne moze, dakle trebali smo se vezati za Kamov liniju Ka-52, Ka-29 i Ka-226 dobijes sve klase helica koji su manervijabilniji od bilo kog kalsicnog helica plus transportne mogucnosti i za rat i za mir.

I na kraju koje je opravdanje da se na svim helikopterima koji su kupljeni nema Prezident -S? Manje se kupovati audija za dravnu upravu, nece biti vise fontana i sl…

Osecas se prozvanim da branis drzavu i ovakve nabavke iako si licno bio nespomenut, pa koja je tvoja pozicija u Drzavi Srbiji i o cemu ti odlucujes i radis?

Savetnik?

Vec imamo britanske savetnike koji nam „pomazu“ oko strategije odbrane od 2011, vidim Gruzija je dobro prosla sa njima u 6 dana rata je porazena do kolena ulazeci u rat sa Rusijom.

VS je tragicno modelovana kao vojska Gruzije i na zalost neki bi je voleli okrentu ka Rusiji.

Molio bih da nam vise ne pomazu takvi savetnici iz Britanije ako je moguce secam se jos 1941 i njihovih bistrih saveta da ih ne spominjem i ranije.

I za kraj ja imam nekoliko strategija kao MiG-29 – to ti je nik ali vazi i za druge avione – da nikada ne uzleti a da pri tome ne koristim vazduhoplovstvo pa cak ni primenu sile.

Odgovori
Mi

Peruni

Ne volim cuti i videti kad se neko poziva na strategiju, a nesvesno stvara anarhiju sto je suprotno od profesinalne organizacije u vojsci.

“Plan je nameravana strategija, dok se postupkom strategija ostvaruje“.

1.
Klasifikacija mojih spomenutih inteziteta samo govori koja se sredstva iz arsenala jedne drzave mogu upotrebiti.Od toga zavisi strategija, posto od jacine inteziteta mogu se predpostaviti koraci nekih jacih saveza ili ukljucenosti nekih drzava – t.j. njihovih vojnih jedinica.Ovo morate znati kad pricate o strategiji.

2.
Informacioni rat ili rat bezbedonosnih sluzbi apsolutno nikad ne prestaje – ovo morate znati, posto geopoliticki postoje samo interesi drzava.Ekonomski rat moze uzeti isto toliko zrtava koliko i konvencionalni.Izuzetak kod konvencionalnog je kraci vremenski interval u kome moze nastradati veci deo populacije.

3.
Asimetricno ratovanje – strani izraz
Desant – strani izraz
Medijski rat – strani izraz

Pregrst Engleskih, Francuskih, Ruskih sinonima koji u nasem jeziku uporno provlace kao unikatne domace u nasim vojno obrazovnim ustanovama.

Cisto vas primer cu upotrebiti, pa cete uociti gresku u rasudjivanju

“Po meni je Srbija izlozena informacionom ratu od 1991“

Informacioni rat je prilicno pogresan strani izraz, posto engleska rec “Hybrid Warfare“ postaje sinonim za prethodne konflikte iz svetske vojne istorije, t.j. objedinjuje neke poteze starih imperija i kolonijalnih sila.Dakle :

– Psihološki rat – “Medijski rat izmedju drzava ili protiv neke drzave kako bi se pridobilo „javno mijenje“ na sopstvenu stranu“
– Ekonomski rat – sankcije najpoznatiji oblik
– Paravojne akcije – piraterija/razbojnistvo, diverzije/terorizam
– Tajne operacije – ovde ne bih davao primer, vrlo osetljiva tema posto dostupnost arhiva moze biti zapecacena vekovima i vecina primera se bazira na povrsnim informacijama.

4.
Svako vojno naouruzanje ima ogranicenja, na osnovu toga se vrsi modernizacija ili se prelazi na NOVO resenje.

5.
Ka-226 koristi safran motore i KRET avioniku.Opet baratate poluinformacijama, H-145 vuce gen od modela koji itekako imaju iskustva u Alpima .

Ka-52 samo helikopter u osnovnoj varijanti kosta oko 35 miliona $, dok zadnji model Mi-35M sa najmodernijim sistemima zastite kosta 36 miliona $, sto opet nase svrstava u kategoriju od 22 miliona $ otprilike

Mogu napomenuti kao sto vi volite prozivati – prestanite sa “palmudjenjem“, vi ste mozda nesto naucili ali definitivno niste izucili.

Za vasu informaciju Stefan Dusan, Stefan Lazarevic, Vuk Grgurevic, Djordje Petrovic, Zivojin Misic imaju nesto zajednicko.A to je da su vrlo dobro razumeli strategiju s obzirom na uslove u kojima se nalaze njihove vojske u datom trenutku.

Zato Peruni sedi JEDAN !

Al

@peruni
Pošto vam je MiG-29 veoma dobro odgovorio, ja ću dopuniti temu o pitanju Lazara.
Umesto što prvo gledate samo topove i kalibre, aj prvo odgovorite na najvažnije pitanje, koja je uloga Lazara u VS i na bojnom polju? Tu vam se nalazi odgovor.
Uloga Lazara nije da izigrava BVP, već da bude OT, da transportuje pešadiju sigurno i brzo od tačke A do tačke B. Ako je to glavni zadatak, čemu onda potreba da 100% flote ima topove 30mm? Daleko je logičnije rešenje da npr. jedno vozilo od četiri u vodu ima top 30 (za veću vatrenu podršku), dok ostala tri imaju 12.7 i dodatni prostor u vozilu koriste za nošenje dodatne municije, goriva ili npr. POVR kao što Spike ili PVVR Igla? U prevodu, dobijate veoma dobar kompromis između vatrene moći, pokretljivosti, zaštite i opšte upotrebljivosti pešadijske jedinice.

Pe

@peruni svasta ste napisali.Da li Vi uopste razumete u cemu je razlika izmedju Gruzije i Ruske Federacije?Ko god da ih je obucavao-ne bi pobedili Rusiju, koja ima nuklearne snege desetine hiljada oruzja vise,a 135 miliona stanovnika vise od Gruzije.
Ovo za Kamov su gluposti,airbus je mnogo bolja kompanija nego bilo sta sto Rusi rade,i odlicno smo kupili helikopter njihove savremene proizvodnje.

д

Petrovic Dusan по питању грузиј човек је добро рекао то је пример мале , професионалне и добро обучен армије, то је прича која се и нам продаје баш ме занима што ту причу не продају изрелу колико би опстао са таквом армијом.

Ba

Bilo bi dobro da neko pomene činjenicu da je doprema helikoptera u Srbiju planirana tek poslje Nove Godine. Prije 2020. godine helikopteri SIGURNO neće biti isporučeni. Planirano je da se u kompletu isporuče helikopteri Mi-35m, Mi-17, kao i druga, ranije naručena oprema. Možda bi bilo dobro da sačekamo da helikopteri stignu prije nego što se bacimo na komentare „šta mogu?“ i „šta imaju od opreme?“

Meni lično je veoma drago da su posade davno prije isporuke krenule na obuku za korištenje, letenje i održavanje novog helikoptera, jer uvođenje novog sredstva u VS nije lako. Kako je tehničarima- to samo oni znaju, a sami piloti trebaju dobro da se nalete dole, te na njihovim poligonima upoznaju sa svakim od ubojnih sredstava koje ova ptica koristi. To je za nas sve apsolutno novo i neistraženo i veoma mi je drago što su ljudi otišli dole na vrijeme, a i što ih je otišlo dosta- a ne priča „2 pilota, 2 mehaničara- oni će objasniti ostalima“.

Što se tiče fame koja se stvorila oko jedne stvari koje su komentatori uspjeli da se „uhvate“, a koja se tiče isporuke L-370 „Vitebsk“ želim da kažem nekoliko stvari:

1. Prvo, slažem se- borbenom helikopteru treba obezbjediti što bolju opremu u ovom segmentu.

2. Ovaj sistem je trenutno jako skup. Uopšte ne kasni cijenom za zapadnim pandanima. 4 seta za ove helikoptere ugrubo bez problema može da košta kao kao jedan Mi-17.

3. Sistem je potpuno modularan i predviđen je da može da se ugradi naknadno. U više slučajeva kod kupaca ruskih helikoptera- ovo je upravo bio slučaj, odnosno sistem se ugradi na lokaciji kupca: https://sputniknews.com/military/201705261054026422-russia-president-s-defense-systems/

4. Obzirom da je cijena prilično visoka, a platforma ne ograničava instalaciju sistema- treba znati da RF nije jedina adresa za ovakve sisteme kontramjera. Nude se jako savremena i efikasna rješenja i na zapadu.

5. Koncern za radio elektronske tehnologije „KRET“ radi kao odvojena jedinica „Rostec“-a i može se lako desiti da se čeka oprema za instalaciju (uključujući i model „Lipe“ koji nije instaliran) do primopredaje helikoptera kupcu. Ovo samo po sebi nikako ne utiče na funkcionalnost, niti spriječava posade da sprovode obuku.

6. Oni koji smatraju da je „President-S“, odnosno „Vitebsk“ nešto svemoguće, što spriječava heli da bude oboren jako se varaju. Ovo je samo jedno od sredstava koje hrabrim posadama helikoptera u ratu omogućavaju malo više šansi za preživljavanje. SVAKI helikopter se može oboriti vatrom sa zemlje, a „Vitebsk“ ti služi samo zato da te dragi Bog malo više pogleda. Ko to ne vjeruje- evo mu fotka:

http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2016/08/01/14/36C7103800000578-3717939-image-a-29_1470056769496.jpg

Ista prikazuje srušeni ruski helikopter u Siriji koji je opremljen ovim sistemom. Navodno oboren raketom.

Ljudi ne vjerujte marketingu- vjerujte našim ljudima- oni će u tome letjeti. Oprema za H-145 je nabavljena po mjeri posada- sumnjam da će sada to biti drugačije.

7. Mi-35 svakako štite i sistemi za protivdejstva, ali znajte- punokrvni borbeni helikopter prije svega štiti on sam, njegove posade, formacija, taktika napada na izabranu metu, te vatrena moć koju posjeduje i perspektiva iz koje je koristi. Ovi helikopteri mogu da se obore nekim prenosnim raketnim sistemom, ali uglavnom se obaraju u dolasku ili odlasku na mjesto dejstva, iz „čeke“. Na samom mjestu dejstva- to je pokolj. Još nisam čuo da je ovaj heli oboren na mjestu dejstva. Kakav učinak ima na pješadiju i opremu- to je strašno, daleko prevazilazi sve što avijacija može da napravi. Neću sada da ulazim u to kako smo imali veliku sreću da su naši ljudi iz PVO-a svojim postojanjem uspjeli da drže podalje borbene helikoptere od dejstva 1999- godine- nego ću vam samo preporučiti da poslušate svjedočenja ljudi koji su preživjeli dejstvo Mi-24. Imate nekoliko ovakvih svjedočenja na netu- jedno od njih je svjedočenje našeg čovjeka koji je ratovao za DNR u Donbasu- potražite- poslušajte- vrlo edukativno. Imate i jedan posredan snimak „friendly fire“ slučaja kad je jedan ukrajinski Mi-24 ZBRISAO dva svoja voda kod Gorlovke ako se ne varam. Sve traje vrlo kratko, stvar leti nisko, brzo, čuje se samo dejstvo i vriska- užas. Ma nisu stigli radio stanicu da uzmu u ruke, a ne „Strelu“. Podsjećanja radi- ukrajinski heliji u tom periodu nisu imali adekvatnu opremu za dejstvo noću. Zamislite kako izgleda dejstvo noću?

S tim u vezi- Mi-17 nije takav. Skrenuo bih pažnju da je upravo ovoj klasi helikoptera nešto kao „Vitebsk“ najpotrebnije. Oni imaju potpuno drugačiji profil kretanja, nisu ni oklopljeni- i često je tehnička zaštita JEDINA zaštita ovih helikoptera. Osim toga, kod transportnih zadataka oni često imaju i predvidljivu rutu kretanja. Nebih da zvučim bezosjećajno, ali kada padne borbeni heli- gube se recimo dva života (kažem recimo jer su pilot i kopilot bolje zaštićeni na Mi-35 u slučaju udesa), a kada neko sruši Mi-17- on u tom trenutku može da prevozi 15 specijalaca, ekipu doktora, veći broj viših oficira. On je laka i vrijedna meta- prvenstveno njima ovakvi sitemi zaista TREBAJU, a niko ih i ne pominje.

Pozdrav svima!

Odgovori
Zl

Vrlo dobro! Hvala! Nema potrebe da iko više bilo šta omentariše nakon ovog komentara,…sve je rečeno!

Pe

Cijenim ovako jasno argumentovanu analizu/komentar! Vrlo dobro!

Al

Iskreno bi preferirao AMPS sa H145m na Mi-17 i Mi-35m. Direktor kompanije je naglasio upravo mogucnost integracije na ruske platforme sto su oni vec uspesno odradili sa raznim inostranim partnerima. Ne mislim da je tehnicki „bolji“ ili „losiji“ od prezidenta, nego upravo kao sto ste rekli, kljucna i bitnija je taktika upotrebe helikoptera, a sistem je tu kao jos „jedan sloj“. Unificiran sistem, zaokruzen na celoj vertikalnoj komponenti je opet pozitivna promena u na tom polju, zar ne?
Sve ostalo se apsolutno i u potpunosti slazem. Kompleksan je ovo proizvod koij zahteva znanje na vise operativnih nivoa. Pre 2025 najranije svakako ne mozemo racunati na F.O.C.

Ba

@Al-41F1

Biće malo ranije. Što se tiče AMPS-a vjerovali ili ne- Hensoldov sa H-145 je ustvari jeftiniji. Ipak, tehnički gledano- fali mu aktivna komponenta sa automatskim usmjerenjem laserskih farova- pa se može reći da je „Vitebsk“ nešto napredniji. Ipak- ako se želi- stvar može da se gura dalje- nude se i daleko kompleksnija rješenja. Izuzetno dobra stvar kod ovih sistema je to što se, u slučaju da se ukaže potreba za stvarnom upotrebom helikoptera u vojnim operacijama oprema može instalirati veoma lako naknadno, a elementi se mogu dopremiti „u gepeku“. Oprema nije kabasta, niti komplikovana za instalaciju, sve je zamišljeno da ide „mimo“ primarne avionike letjelice.

To rekavši- mišljenja sam da bi difuzor toplinskog ispusta trebalo uzeti i ugraditi odmah, a ne pametovati kasnije. Ovo- kao i oklopne ploče mehaničkog sklopa za Mi-17 treba odraditi odmah i ne pokušavati praviti u domaćoj radinosti. Iako su stvari u principu jednostavne, a podosta ih naplaćuju- nema puno koristi od toga što ćemo napraviti 6 difuzora ili oklopiti 5 transportnih helija. Ovo treba platiti i završiti u „Rosvertolu“.

Al

@Banja Luka
Sa tehnicke strane bice pre 2025, ali u realnosti da se definise upotreba, obuci dovoljan broj trupa za sadejstvo(sto ukljucuje regularne i spec. jedinice), izvrsi obuka svih pilota sa svim naoruzanjem u svim vremenskim uslovima, ja ne bih ocekivao pre ’25 iskreno, ako bude, svaka cast. Apsolutno se slazem da se ne treba upustati u proizvodnju nego kesirati „Usi“ i ploce, no dodao bih i IFF, sto trenutne 17ke v5 nemaju, jer je to jako bitna stvar, a pogotovo je bitna za nesto poput Mi-35m koji dejstvuje u dosta slozenim situacijama. No i da ne dodje „komplet opremljen“ sada, zaista ima vremena, jedino sto je lepo znati da je nesto stiglo sa „full“ ili skoro full paketom opreme(kao H145m).
Kad smo vec kod zapadnih sistema, unifikacija sistema za kom. bi bio zaista veliki iskorak.
U svakom slucaju, veliki iskorak u tehnickim mogucnostima(bar na papiru jelte). Ovo su u svojoj klasi, bas ozbiljne masine

Prezident-S je oko 5M po komadu helikoptera (cena za izvoz). Difuzor toplih izduvnih gasova nesto preko 100k. IFF koliko znam nije bio ponudjena oprema. A i da jeste verovatno bi bio kompatibilan izmedju dve vrste Milova i to je to.

Cr

Mislim da sam pronašao pomenuti snimak iz Ukrajine:

https://theaviationist.com/2014/05/23/mil-mi-24-alleged-friendly-fire/

Obratite pažnju na 1:20 kako dolaze, a mučeni vojnici onako nagomilani na livadi… i onda nizak prelet na 1:30.

Jeste ovo došlo kao posledica raspada komunikacija ali ipak je ilustrativno.

VS

Sve je lepo receno svaka cast…Nema potrebe prakticno nista dodati,ali evo male digresije.Naknadna pamet ,posto sam vise od pola godine kasnije procitao komenatar…Posto smo sada videli kako izgledaju nasi MI-17V5 i MI-35M…Naravno da je ‘prezident S ,preskupa opcija.Trebalo se ici „L166 LIPA“ ,do duse vidimo da da se to jednostavno moze ugraditi iza motora postoji ostavljeno mesto za ugradnju …U sustini MI-35 ima antena za mogucnost otkrivanja radarskog ozgracenja,kao i cini mi se ova nova tri komada,transportno/ borbena varijante MI-17V5…I jos nek sistem, pa i same dispanzere…Kako je napisano nabavljeni su Difuzori toplotnih izduvnih gasova ,kada je rec o MI-35M. MI-17V5 je solidno opremljen sada je transportno borbeni helikopter,sa pancirnim plocama i dispazerima,sa naoruzanjem tipa S80, Topovima 23mm…Nisam sigran da je za njih nabavljena zasista u vidu difuzora toplotnih gasova…Po meni jedina znacajna mana ovih helikoptera je upravo nemanje ometaca “ L166 LIPA“ Kao sto si i sam rekao ni „prezident s“ Nije svemocan to smo i videli .Bas sam pogledao snimke i slike vecine avijacija koje poseduju MI-24/35…Sem neki u Ruskom vazduhoplovstu sa „prezident s“ sistemima ,ostali su u 90% slucajeva i MI-24 i MI-35 uglavnom „naoruzani“ ometacem „L166 LIPA“ ,takodje ono sto sam video Ruske MI-34/35 u Siriji ,na pojedninm primercima imaju samo dispanzere?!…Madjari recimo kao i mi Nemaju ometace sem dispanzera kao i mi …Cesi i poljaci imaju,takodje Cesi na na nekim helikopterima nemaju ?! Sve u svemo jako dobra nabavka u svakom smsilu posle vise od 35 godina kada je transposrtna helikopterska komponeta u pitanju o borbenoj da ne pricamo.Moze se kombinovati po potrebi u raznim misijama sve tri vrste helikoptera.Takodje moramo reci da su H145M ,MI35. ,MI17V5.Svaki u svojoj klasi sam svetski vrh,tako da nekom nezadovoljstvu nema mesto.

du

Helikopter odlican, samo uzeti veci broj .Cetiri za pocetak je odlicno, ali u nekom narednom periodu barem jos osam…U slucaju nase vazdusne premoci i neke protivteroristicke borbe ovi helikopteri u tandemu sa recimo su-25 ili slicnim avionom su ubitacna kombinacija.Makedonci su ih koristili i bukvalno razbili teroriste.

Odgovori

@duka, dobro ste poentirali sa primerom iz Makedonije. Zeleo bih da se nadovezem na vas, uz svedocenje bliskog clana porodice koji, kao pripadnik policiskih znaga, je direktno ucestvovao u sva bojista tokom konflikta 2001. Makedonija je na pocetku konflikta kupila iz Ukrajine 14 Mi24 i 4 aviona Su25. Najcesce su dejstvovali kombinovano, ali im je ucinak na Radusi bio impresivan. Procene govore da je ubijeno od 500-600 albanskih terotista, pa do 2000. Ucesnik u toj bitci mi je govorio da je ovakav rezultat bio posledica sa jedne strane strasno lose obucenosti Albanaca, koji su jurisali frontalno na brisanom prostoru, tako da su bili koseni sa jedne strane od same policije na zemlji, koji su se krstili kada su ih gledali kako bezglavo jurisaju, i pitali se da li su pod nekim narkotikom. Sa druge strane, iz vazduha ih je kosio koordinovani nastup Mi24 i Su25. Najpre se zacuje zvuk aviona, koji se nigde ne vidi, jer leti iznad oblaka i onda se od neba vertikalno kruzeci oko svoje ose spusti ka zemlji i kada dodje na nekoj visini onda napravi luping i produzi da leti u horizontalnom pravcu pri cemu izbaci sve bombe na zemlji. Tlo je podrhtavalo od detonacija. Onda avion odleti ka aerodromu Petrovec, da se napuni sa novim bombama, dok za to vreme dejstvuje Mi24. I tako kombinovano sva cetiri aviona sa 4-6 helikoptera vise puta. Albanski teroristi su forsirali juris sa kosovske strana i ulazili u branove u Makedoniji u delu Raduse. Veliki, ali stvarno veliki broj, ih je tu pobijen. Granicu je obezbedjivao americki kontingent KFORA, i postoji spekulacija da su namerno otvorili granicu da ulaze albanski teroristi jer su mahom to bili kriminalci i narkomani, i precutno dali saglasnost makedonskim snagama da ih pobiju, jer su pretsavljali opasnos ako budu na Kosovu i za Juznu Srbiju.
Malo izvan teme, ali ipak kao ilustracija sta moze Mi24, a ti makedonski nabalvljeni iz Ukrajije 2001 verujem da su bili puno slabiji i od najslabije verzije koju kupuje Srbija, pa opet su zavrsili izvanredno posao.

I da dodam-posade i u avione i u helikoptere su cinili Ukrainci.

Br

Predlazem da neko ni novinar sa tango sixa unisti proslavu tako sto ce upitati zasto nam helikopteri ostaju bez zastite od MANPADSa i objasniti da i teroristi mogu da ih imaju. Neka bude sto vise ilustrovano i uprosceno zbog sireg efekta. Mada mislim da nece ostati kako ostaje, slicno je bilo sa h145m pa su dobili daljinometar

Odgovori

Osnovna zastita je prikriveno dejstvo sa 6km raketama Ataka.

av

Boj ne bije svijetlo oruzje vec boj bije srce u junaka.
Mogli smo i 50 da ih kupimo i jos 50 UH-60…ako ce nepotizam politika a samim tim i nestrucnost upravljati njima onda je sve pogresno i nepotrebno a to smo videli u svim nasim i tudjim sukobima….Ovo je odlican helikopter i odlicna platforma da se privuku mladi u vojsku gde ce prvo uciti kako se postaje covek, sta je princip, sta disciplina. a posle kao oficiri to promovisati u zivotu….ali ja ne verujem da je to cilj

Odgovori
Yo

Šta ovo čudo može što poprilično jeftinija bpl ne bi mogla?
Na stranu to što ne bi bilo rizika po živote pilota niti troškova njihove obuke…
Ako je problem u tome što takve bpl nemamo – verovatno bi ih i sami napravili sa mnogo manje uloženih para – koje bi se vremenom mogle i višestruko vratiti.
Ja ne volim multimilionska sredstva koja npr. 1 mnogo jeftiniji Mistral ili sl. šalje na otpad…
Ako smo, po nekoj proceni, u cajtnotu pa se valja što pre opremiti dokazanim sredstvima – šta ako Rumuni ili sl. opet blokiraju isporuku?
Sirija još čeka naručene i plaćene MiG 29M još pre građanskog rata…
Ne bih da zalazim u politiku i kako se kod nas pare arče u svrhu političkog marketinga uz „gde sam tu ja“ prioritet i nadam se da nema toga u vojnim nabavkama, ali se radi o uobičajenom standardu…
Kad vidimo šta su prigrlili – jasno je i čega su se odrekli.
Da ne budem pogrešno shvaćen – raduje zanavljanje novim sredstavima – ali kao da fale dugoročnija planiranja i projekcije ili se u tome oslanja na tuđe liste lepih želja…

Odgovori
Pe

Bpl u zadacima bliske vazdusne podrske, transportu trups i podrsci desanta..pa jos uvijek nema takve bpl …da ne govorim o nosivosti ubs-a
…da je ova masina bukvalno leteca artiljerija.. bpl su za druge vrste borbene upotrebe..

Yo

Hvala Petice.

Mr

Susijedi…. Jos jednom cestitke za nabavu odlicnih helića!!! Moje mišljenje da lako se postave sustavi, podsustavi, mamci ovi-oni, rakete ove ili one, sacaste nosace od 80mm do 57 mm ovisno o potrebama i mogucnostima! Moje misljenje bez omalovazavanja ovih vrhunskih strojeva i nabave istih je sto na nosu nema 30 mm strojnicu…. Ono malo sto citam i slusam sve ispod toga je nedovoljno za probijanje novih oklopa… Cak sam vidio negdje sliku mi-35 sa 30mm-skom gewerom!! Dobro uigrana posada postigla bi efekt ko da je prosao a10!!

Odgovori
Al

@Mr.D
top od 30mm je pravio prevelike vibracije i stvarao mikrofrakture na zmaju, cesto i pucanje oko nosaca. Zato je uklonjen na novijim verzijama.
Za ozbiljan oklop, zna se, tu je Ataka, sve ostalo resava 23mm, pa i 20mm bez vecih problema.
E sad famozni A-10. Ovako, ni jedan jurisni avion u praksi nema bog zna kakav efekat u poredjenju sa helikopterom jer avion izvrsi prelet i dejstvo, sve se u par sekundi zavrsi, pa sta pogodi pogodi, dok se heli zadrzava tu, rostilja i rostilja dokle god je potrebno. Jurisni helikopteri prave pravi pakao. Mnogo su gori po pesadiju nego avioni. Avion je vise smrt za infrastrukturu, bitne objekte, centre itd, a sam A-10 je u Iraku unistio manje tenkova nego F-111. Naduvana je prica oko tog aviona, isto kao Spitfire. Vise propagande nego ucinka.

St

Neznam dali tezimo ali trebalo bi kao prioritet, a to je da uradimo sve, da uvezemo bpl, MH145 i M35 platformu i dalje sa artiljerijom i izvidjacima. Da izmenjuju podatke izmedju sebe i potem tako i deluju. Ministrstvo odbrane neka ponudi miljon eur i stavi konkurs za resenje. Ako se bude samo cekalo na VTI i Sdpr, nacekacemo se sa resenjem. Ovde dolazi u obzir IT struka, a u Srbiji hvala bogu imamo firmi i firmi, koje su sposobne za takva resenja. A VTI neka vidi sa preostalima oko integracije i testiranja.

P.S.
I voleo bi, da neko napiee ako zna, kako sa takvim resenjima stoji Izrael, koje ovom helikopteru za samoodbranu trenutno fale.

Hvala

Odgovori
St

Neznam dali tezimo ali trebalo bi kao prioritet, a to je da uradimo sve, da uvezemo bpl, MH145 i M35 platformu i dalje sa artiljerijom i izvidjacima. Da izmenjuju podatke izmedju sebe i potem tako i deluju. Ministrstvo odbrane neka ponudi miljon eur i stavi bkonkurs za resenje. Ako se bude samo cekalo na VTI i Sdpr, nacekacemo se sa resenjem. Ovde dolazi u obzir IT struka, a u Srbiji hvala bogu imamo firmi i firmi, koje su sposobne za takva resenja. A VTI neka vidi sa preostalima oko integracije i testiranja.

P.S.
I voleo bi, da neko napiee ako zna, kako sa takvim resenjima stoji Izrael, koje ovom helikopteru za samoodbranu trenutno fale.

Hvala

Odgovori
Vl

Sve treba da ide postepeno…
Prvo da naucimo da se ne znam i da li pise odvojeno, pa onda da uvezemo helihoptere, artiljeriju i izvidjace, pa nosac aviona itd….

St

@Vlad
Hvala na odgovoru. Neznam kakve veze ima gramatika sa navedenim i temom generalno al ajde.

Vl

Ima i te kako…
Samo nepismen covek moze da baljezga o uvezivanju helihoptera, izvidjaca, BPL-a, i Betmena, u memontu kada je misaona imenica da se „uveze“ potreban broj posada za ovo malo tenkova sto imamo.
Postoji nesto sto se zove prioritet, a posto je ovo relativno strucan sajt, mora i to da se uzme u obzir…

Al

‘ajd ja „iz struke“ da komentarisem da vecina „IT“ firmi ne moze to da odradi sto ste zamislili. „Software developer“ i inzenjer elektronike i telekomunikacija nije isto(ovi prvi uglavnom rade u IT firmama). To po strani, postoje institucije, pre svega tehnicki fakulteti, na kojima radi veliki broj izuzetnih strucnjaka sa velikim iskustvom. Mnogi su radili na tehnickim resenjima za kompanije tipa Nokia i sl. i oni defitivno mogu napraviti to sto bi bio neki vid taktickog data linka za deljenje velike kolicine podataka u realnom vremenu zasticenim kanalom.
Trebalo bi prosiriti i na civilni sektor razvijanje sistema za vojnu industriju kako ste rekli. Pitanje je u kakvim zakonskim okvirima bi se radilo i sl. Postoje sigurno neke regulative koje bi trebalo ispraviti za pocetak, a za dalje, zna se, sredstva i „udri“. Vrlo brzo bi se to resilo. Za kraj, malo je miliona evra ;)

Vl

Znam ja da se ume. Pitanje je da li se hoce ili sme.
To o cemu vi govorite je primenljivo u laboratoriskim uslovima.
Ovde deluje previse sila, i umrezeno je previse interesa, da bi se na Srbiju i njenu vojsku moglo gledati kao na ostrvo u Tihom okeanu… Taj luksuz nije mogla da priusti ni SFRJ, a ne osiromasena, opljackana i olupana Srbija, sa tudjim trupama na svojoj teritoriji….

Sa

I da naucimo da nije helihopter nego helikopter

Yo

@ Vlad

Pogrešno je SFRJ posmatrati kao primer i iole ozbiljniju državu uz svu logistiku koju je imala i uz svo poštovanje individualnom trudu i ličnim kvalitetima njenih boraca i poštovaoca. Ljudi su prosto naivno verovali onome što na tarabi piše…
Uspešno su stvorene generacije extremofila – drilovane svake sekunde tokom decenija – pa će agenture verovatno vrlo uskoro imati novu brigu u dnevnim zapovestima – da li će da osvanu…
To su prosti prirodni zakoni u koje je bolje ne petljati se…

Ma

Par miliona evra kostaju bruto 10 iskusnih inzinjera telekomunikacija godisnje.

Mi

@Al-41F1

Ne bih se složio da naši ne planiraju specijalne jedinice (možda ne 8 nego 4-6). Koliko čitam, to su radili i 98 i 99te sa ona dva Mi-24.
Mi-35 je ojačan i olakšan i sigurno su uradjena poboljšanja što se kontrole letenja tiče u odnosu na stariji i teži Mi-24.

Odgovori
Al

Ne znam stvarno, videcemo. Ovako sa tehnicke strane pricam samo.
Sta je 4 specijalca realno? Ok mogu oni pakao da naprave u odgovarajucim okolnostima, ali ne negde gde je potreban oklop i jurisni heli sa topom jer to znaci da protiv sebe imaju min, 12.7 mitraljeze, oklopne transportere i sl. jel tako? U protivnom bi mogao i H145m da ih dopremi tu, zar ne?
No sve u svemu, lepo je znati da „i to moze“, ako se bas stvori neka nepredvidjena situacija.
Mislim da taj kapacitet transporta bitniji u situacijama da mogu evakuisati sa prve linije ranjenika mnogo bezbednije od Mi-17, nego da je do specijalaca iskreno, sto je opet veliki plus.
Dobro je da ovako polemisemo oko lepe vesti. U svakom slucaju, bolje ih je imati nego ne imati :D

Mi

Apsolutno. Odlična je to nabavka.
Sa dve 35-tice 8-12 specijalaca moze da preuzme objekat dok Mi-17 moze da bude odmah iza i dovede još kad je sigurnije. U svakom slučaju mogu da raščiste teren i izvuku osoblje ili ranjenike mnogo sigurnije nego sami Mi-17 ili H-145.
Potreba za slicnim ograničenim operacijama moze kolko sutra da se desi a imati utreniran tim sa nekoliko Mi-35 je ozbiljna antiteroristicka sposobnost. A i efekat odvraćanja.

pe

@Raša

Ne treba insuinirati da necja zelja da VS bude sposobna u svakom pogledu i pisanje na tu temu ima bilo kakve veze sa necim drugim van toga kao sto ti radis svojim pisanjem.

Politicari koej ti spominjes komadjuju vojskom i ako vojska sprovodi njihovo naredjenje i sama naredjuje svojim potcinjenim jedinicama tada su cinjenice nesporne, nemoj se vredjati tamo gde nema vredjanja jer ako si kao i ja kao ucesnik rata ne treba da nas vredja realnost koja moze da boli.

Umesto da se osecamo uvredjeni realnoscu treba da napravimo Srbiju jakom u svakom pogledu pa da ne bude podvijanja repa.

Velika vecina pripadnika VJ nije bila uvredjena realnoscu koja ju je naterala da vojska mora da ode sa Kosova po naredjenju ali je bila povredjena u ponosu i srcu i htela je drugaciji ishod, barem oni kojima je srce na mestu.

Odgovori
Bo

Mi vazduhoplovci stvarno zalimo obnavljanje avijecije, pvo-a, helikopterskih jedinica ali ljudi da se ne zavaravamo , nama je to u neku ruku zabranjeno tj, dosipa nam se na kasicicu i dozvoljava simbolican broj bezazlene ratne tehnike sve s ciljem priznavanja Kim kao nezavisne drzave i videcete da ce se kako vreme istize pojavljivati sve pompeznije vesti au stvari jadac. Sve gola tehnika bez prave upotrebne vrednosti u slucaju nekog veceg sukoba.

Odgovori
ma

Bojsha
Potpuno ste u pravu! Ovo sto se nabavlja je tek da se vidi da imamo neku vojsku za prikazivanje na TV. Koliko generacija mladih je proslo do danas a da ne zna sta je to AP a za slozeniju tehniku da i ne pominjem. To je samo jedan delic problema VS. Ko nije upucen u te stvari obican covek zaista veruje da smo mi danas sila na Balkanu pa i sire, veruje u ono sto mu TV servira. Ako ste zaista vazduhoplovac veoma mi je drago da cujem misljenje zaista iz struke a ne onih koji su umislili da su neki nazovi strucnjaci na ovom portalu gde se u velikom broju cesto samo nagadja sta neki sistem ili lovac moze ili ne moze, jedni sistemi i lovci se pljuju drugi velicaju do u nedogled i obrnuto, sta je danas VS i koliki je njen potencijal. A za odbranu od napada veceg intenziteta nam je potrebno jos mnogo toga kako po kvalitetu tako po kvantitetu. Veliki problem je sto neko ne dozvoljava nabavku kljucnih sistema za odvracanje agresije bilo kog tipa a ovo helikoptercici, Mistralcici itd… Sve su to kao igracke za decu da imaju cime da se zabavljaju. I u nasem okruzenju ne cvetaju ruze u vojnom pogledu sem na nasem jugu i zapadu pa smo umislili da ce vecito biti mira. A to moze vrlo lako preko noci da se izokrene. Ima i ovde pametnjakovica koji kazu da nam netrebaju kljucni sistemi za odbranu drzave jer sta ce nam to dovoljni su nam zastareli kozmetizirani Kub i Neva sa Pasarsom i Mistralima. Koja PVO, strasna PVO. Neki kazu prvo se nabavljaju sistemi malog dometa pa onda veceg. A pametni ljudi pravi drzavnici i prave drzave to nabavljaju istovremeno jer ti sistemi jedan bez drugog jednostavno ne mogu. Kao sto rekoste kako se bude priblizavalo finale KIM tako ce nam se puniti glava sa jos pompeznijim vestima jer bicemo tada svetska sila ali kao sto rekoste na kasicicu.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Easy na: Udes Embraera na „Nikoli Tesli“: Objavljen audio-snimak kontrole letenja, tri greške koje je posada napravila

Nema razloga da ne odobri!!! Pa to je KONTROLA, a ne pevacko društvo! Nisu realizovali direktivu za D6 i tu nema pregovora, pa ovo, pa ono, pa šta mislite ... Budalastine

22. Feb 2024.Pogledaj

Crni na: [ANALIZA] Kako je došlo do udesa Embraera 195 na Er Srbijinom letu JU324: Kontrola letenja tri puta pokušala da upozori posadu

Meni ona komunikacija sa tornjem ne zvuči kao manjak asertivnosti od strane kontrolora već naprotiv, kao višak SERVILNOSTI. Potpuno nepotrebno ugađanje i titranje likovima koji su napravili očiglednu grešku. Da li ste svesni, da li biste hteli, proverite pa mi javite... Za tu nepotrebnu servilnost bih rekao da nije slučajna i da zahvata mnogo šire…

22. Feb 2024.Pogledaj

Srbofil na: Vojska Srbije prvi put prikazala Repelent, državni vrh misli da Hrvatskoj neće biti prodate rakete Meteor, najavljena serijska proizvodnja FPV dronova

@Markus1463 Ne može se uništiti ključna infrastruktura dok avijacija ne baci bombu od 1000kg na nju(ili više njih). Ne mogu se pripremljeni položaji uništiti dok ne dobiju direktan pogodak granate 120/125mm iz tenka ili 152/155 iz haubice. Dron je izuzetno efikasno sredstva nakon što se uspostavi linija fronta, ali ona se ne može uspostaviti, održati…

22. Feb 2024.Pogledaj