BEG airport status
Tenzije u istočnom Mediteranu, Grčka vodi pregovore za nabavku višenamenskih borbenih aviona Rafal Grčka bi nakon Egipta, Indije i Katara postala četvrti strani korisnik Rafala u svetu, prvi u Evropi / Foto: Dassault Aviation

Tenzije u istočnom Mediteranu, Grčka vodi pregovore za nabavku višenamenskih borbenih aviona Rafal

Pozivajući se na neimenovan zvaničan izvor iz grčke vlade, agencija Rojters prenela je u utorak 1. septembra da Grčka pregovara sa Francuskom i drugim državama oko nabavke oružja kako bi u jeku rastućih tenzija u istočnom Sredozemlju oko energetskih izvora, ojačala svoje oružane snage. Samo dan ranije grčki ministar finansija Hristos Stajkuras izjavio je da je Grčka nakon što je, zbog loše ekonomske situacije, godinama stezala kaiš što se tiče izdvajanja za odbranu, spremna da potroši deo svojih gotovinskih rezervi za kupovinu naoružanja i vojne opreme kako bi povećala svoje ‘’snage odvraćanja’’.

Vladin zvaničnik je za Rojters rekao da Grčka, kako bi uvećala svoj odbrambeni potencijal, pregovara sa Francuskom ali i drugim zemljama i da u tom okviru postoji diskusija koja uključuje i kupovinu borbenih aviona. Predstavnik grčke vlade je međutim dodao da još uvek nisu donete konačne odluke i time opovrgao pisanja pojedinih grčkih medija da se Atina složila da od Francuske nabavi 18 višenamenskih borbenih aviona Rafal. Izvor iz francuske vlade je za vodeći grčki list Katimerini potvrdio da postoje razgovori o brojnim temama, između ostalih i o borbenim avionima ali da za sada nije postignut nikakav sporazum.

Video ministarstva odbrane Kipra o vežbi EVNOMIA 2020:

 
Spekulacije grčkih medija o nabavci višenamenskih borbenih aviona Rafal za Ratno vazduhoplovstvo Grčke, pojavile su se tokom vojne vežbe EVNOMIA 2020 koja je realizovana iznad istočnog Mediterana a na kojoj su pored brodova francuske ratne mornarice, učestvovala i tri borbena aviona Rafal B iz sastava francuskih vazduhoplovnih snaga. Oni su još 11. avgusta sleteli u vazduhoplvnu bazu Andreas Papandreu, blizu kiparskog grada Pafos. Slanje ovih aviona deo je odbrambenog sporazuma između Kipra i Francuske koji je potpisan još 2017. godine koji je upravo stupio na snagu početkom avgusta ove godine.

Dogovorom dve države predviđeno je da francuski borbeni avioni u regionu deluju u sadejstvu sa francuskim mornaričkim snagama, patroliraju iznad ekskluzivne ekonomske zone Kipra kao i da učestvuju na vojnim manevrima. Na već pomenutoj vežbi EVNOMIA 2020 je, pored oružanih snaga Kipra, Grčke i Francuske učestvovala i Italija a prvi put od 1998. Grčka je na Kipru, takođe u vazduhoplovnoj bazi Andreas Papandreu, stacionirala svoje borbene avione i to 8 F-16C i D Block 52 i Block 52+ iz sastava 115. i 116. borbenog puka.

 
Nakon završetka vežbe 6 grčkih F-16 presrela su 28. avgusta dva turska aviona istog tipa a Ministarstvo odbrane Turske je ubrzo objavilo video snimak tog incidenta i saopštilo da su avioni leteli ka južnom Kipru kao i da su oni zatim udaljeni od područija koje je Turska ranije proglasila zonom istraživanja. Sa druge strane grčki izvori tvrde da su njihovi avioni presretnuti prilikom povratka u matičnu bazu na ostrvu Krit. Na objavljenom video snimku vidi se i da je nakon presretanja bilo ozbiljnih manevrisanja aviona.

Grčka je tradicionalni kupac francuskog naoružanja a najveće nabavke realizovane su između 1985. i 2010. godine. U tom periodu je kupljeno 55 višenamenskih borbenih aviona Mirage-2000 zajedno sa 360 raketa vazduh-vazduh R.550 Magic 2, 150 raketa vazduh-vazduh Super 530D, 200 raketa vazduh-vazduh MICA, 50 protivbrodskih raketa AM39 Exocet, 56 krstarećih raketa SCALP. Od ostale vazduhoplovne tehnike nabavljeno je 8 helikoptera AS-332 Super Puma i AS-532 Cougar kao i 20 NH90 a kupljeno je i 16 bespilotnih letelica Sperwer. Iz Francuske je takođe stiglo i 11 sistema PVO Crotale-NG.

Sada se spekuliše da bi moglo biti nabavljeno 18 Rafala od kojih 10 novoproizvedenih standarda F3R dok bi navodno 8 polovnih dvoseda Rafal B Francuska donirala. Kako bi održala savremenost svojih vazduhoplovnih snaga Grčka je već preduzela određene korake. Od trenutno 154 F-16 koliko ih se nalazi u inventaru, na trenutno najsavremeniji nivo F-16V biće modernizovano 84 aviona a posao je vredan nešto preko 996 miliona dolara. Takođe, razmatra se nabavka 25 do 30 američkih višenamenskih borbenih aviona F-35 koji bi zamenili 23 najstarija F-16 Block 30.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

Mr

Ufff jake su to vojske… da tu zaiskri bio bi pravi fajt… Eto odu nam polovni Rafali u Grcku… morat cemo prihvatit zadnju ponudu amera!

Odgovori
Ik

Zivojine,
Iscrpan clanak kao i uvijek, samo me interesuje kako ce se ova partija saha izmedju Grcke i Turske zavrsiti. Kad pogledas koliko je impresivna inventura zrakoplova na Grckoj strani pitanje moze li Turska parirati ili imaju ipak as u rukavu(S-400 i novi dronovi).

Odgovori
St

I grci imaju S-300PMU-1 i TOR M1, a imaju i Patriot PAC 3 i Crotale NG sto je dovoljno da turci ne salju avione i dronove.

al

Turska nimalo ne zaostaje po broju borbenih aviona za Grckom – cak naprotiv. Sa druge strane nije ni Grcka „golisava“ sto se tice PVO – Patriot i S300 pruzaju dovoljno nelagode za protivnicke pilote. E sad, pitanje kvalitetnog kadra i zaokruzenosti sistema je problem za obe drzave…

Licno mislim da ovde osim sporadicnih incidenata nece biti veceg sukoba. Ovo je prosto periodicno Grcko – Tursko uporedjivanje „ciji je duzi“…

Al

@alexanto

Turska je po pitanju kadra u daleko lošijoj poziciji, jer su se piloti našli na teškom udaru čistki posle onog puča. Na to treba dodati i probleme sa rezervnim delovima za flotu F-4 i F-16.

Grci sa druge strane su imali prethodnih godina probleme sa rezervnim delovima, mada na tom polju zadnjih godina ima pomaka, te se konzervirane i prizemljene letelice polako vraćaju u život.

Mi

Grcki F-16 su leteli sa velikim podkrilnim tankovima za gorivo. Bilo bi zanimljivo videti i tursku konfiguraciju, cisto da se uporedi manevarbilnost.

Odgovori
Sr

Sa rezervoarima u svakom slucaju postoji limiter na FBW, zavisi na kojem podesavanju je bio. Cat1 je limit na AoA, ali avion i dalje moze 9G(naravno T/W je los) i Cat3 je dodatni limit na AoA i na G i mislim da je ogranicen cak na „samo“ 4.5g. Verovatno zavisi koliko je zapravo tezinski opterecen u datom slucaju. Obicno ako avioni idu sa nisanskim kontejnerom, nekim naoruzanjem, rezervoarima onda su Cat3.

Ovakva presretanja se desavaju svaki dan bukvalno. Nisu oni toliko agresivni koliko se nama cini na snimcima zapravo.

Mi

Mislim da sam gledao Growling Sidewindera da kaze da sa velikim tankovima opterecenje je ograniceno na 4,5g. Covek je ex pilot F16ice, sad komentarise kliopve o vazduhoplovstvu. Kako god, Turci su imali grcke avione u zoni unistenja topom

Sr

@Milos
„Turci su imali grcke avione u zoni unistenja topom“
Pogledajte parametre na HUDu, to je krajnje smesno. 1 do 2,5G, naoruzanje u simulacionom modu(znaci i da „zapuca“ nista se nece desiti)…..Niko tu potencijal obaranja nije shvatio ozbiljno i ovakvih presretanja ima cak nekoliko puta dnevno.

Mi

Pa naravno da se nisu obarali zato sto bi to znacilo rat! Igrala se deca, pre par meseci su grcki mirazi drzali turske f-16ice sa velikim tankovima (preletali su na neki aerodrom) stalno u locku. A samo mi reci da pajper nije bio na grckim f-16icama?!

Sr

Rafal je prava stvar, Francuska je najozbiljniji partner u ovom „konfliktu“ i Rafali bi oznacavali jednu vrstu kontinuiteta. Omni-role kapacitet i veliki dolet su od znacaja obzirom na konf. i razudjenost grckih ostrva na jako velikoj povrsini.
Dok „braca“ naoruzavaju sultana i nude mu cak i SU-57, Francuzi pomazu braci Grcima….

Bojim se kada dodje vreme, da ce Tursku sacekati SRJ scenario. Vec je donesena rezolucija o Kurdima u kongresu(imali smo i mi jednu za kosovske albance 80ih godina i znamo kako je to proslo….)

Mozda je ovo prilika da HR i RS kupe moderne polovne avione. HR F-16block30, pa kroz MLU da ih digne na sasvim pristojan nivo, a RS da kupi Mirazeve-2000. Verujem da bi Francuzi bili voljni ponuditi razne finanijske aranzmane, a nama bas ocajnicki treba jak saveznik u EU jer ako Nemci nastave po svom, mi smo nagrabusili…

Odgovori
Yo

Nama treba aranžman sa Grčkom i Kiprom (tradicionalni kupac – stalna mušterija) – oko najpovoljnije ponude onoga što imamo ili možemo napraviti, a da im se sviđa i može koristiti – pa da se ugradimo u explataciju gasa makar za svoje potrebe…
Od ruskog gasa i turskih tokova izgleda da neće biti ništa (nadam se da grešim), a ima da se pogušimo ako u najskorije vreme termocentrale i visoke peći ne prebacimo na gas…
Inače – saradnja sa Francuzima trenutno nema alternative – samo je upitno u kom segmentu…
Možda je prioritetniji pvo…

Mr

Sve sto di napisao je put u NATO za vas

Lu

U trgovini naoruzanjem nema brace i prijatelja…Za Hrvatsku bi F16 bio najidealnija varijanta. Rafal je kao i sva francuska vojna tehnika vrlo kvalitetna u malim serijama i vrlo skupa…logisticka nocna mora.Za F 16 djelova ima i u trafici.
Moguci sukob Grcke i Turske bi bio potpuno iscrpljujuci za ekonomiju Grcke koja je ionako na izdisaju…opet Turska je vec involvirana u dva rata i pitanje je koliko bi mogla odgovoriti na tri fronta.

Al

@Srbofil

Ja bih pre rekao da Rafali, ako dođu u RV Grčke menjaju ove preostale F-4 Fantome na duge staze u ulozi „strateškog“ bombardera uz dodatnu ulogu glavne protivbrodske vazdušne platforme. Grčka se od Miraga 2000 neće odvajati, jer je to glavni presretač njihovog RV, dok F-16 obavljaju višenamensku ulogu, tj. lovac-bombarder.

Sr

@Yoda
Slazem se. Kada bi narucili 4-5 baterija Aleksandar haubica to bi bilo vrhunski. Sve i da se uredno zavrsi trasa turskog toka kroz Srbiju, opet moramo imati alternative. Dostupnost protoka na komercijalnom trzistu nama nece mnogo znaciti, jer nece imati ko da ga popuni.

Mi

Po svemu sudeći grčki Miraži i F-16 su jako mnogo korišćeni. Daleko više od portugalskih koje je Rumunija kupila uz remont i MLU modernizaciju. Povrh toga dodajte bar 10 godina koriscenja.

Rumunija je uradila pravu stvar u pravo vreme da zameni MiG-29.
Ideja za nas da 2030-32 godina ponovimo njihov scenarijo kasni bar 10 ako ne i 15 godina.

Mi bi tada trebali da mislimo o kupovini malo modernijeg i daleko novijeg aviona od 30-40 godina starog F-16MLU ili Miraza.

Za Hrvatsku bi ti Miraži bili dobri ako se nabave u naredne 3-5 godina. To nije slucaj sa Srbijom jer nama trebaju avioni od 2030-32ge pa nadalje.

Miraž 2000 za naš RV nije idealno ali verovatno je najpametnije rešenje trenutno.

Dr

@Srbofil

Rusiji je cilj da oslabi nato i u tom kontekstu treba posmatratu prodaju oruzja Turskoj, prodavali su Rusi oruzje i Grcima.
Isto je i sa Francuskom i oni gledaju samo svoj interes i da prodaju sto vise oruzja, prodavali su i Turskoj i tad je bilo u redu da prodaju oruzje a kad Rusi prodaju onda nije u redu.

I nemojte molim vas o saveznistvu sa Francuskom. Verovatno niste bili rodjeni ili niste ucesnik ratova ’90-ih cim pisete o saveznistvu sa Francuskom. Da jeste znali bi da su se francuske trupe (u sklopu mirovnih snaga tokom rata u BiH) u vise navrata otvoreno stavili na stranu muslimanskih snaga i zajedno napadali polozaje VRS. Ostace upamceni kao jedina strana vojska koja je kao deo mirovnih snaga ucestvovala u ofanzivnim dejstvima sve do bombardovanja R. Srpske.
O Srbiji da i ne govorim, videli smo koliki su nam saveznici ’99-e a bogami i 2008. kada su nam stavili do znanja koliko postuju drzavu Srbiju.
Sa Nemcima bar znamo na cemu smo, dok sa prevrtljivim Francuzima nikada ne znas na cemu si.

Na kraju krajeva Vi ste na T6 do pre neki dan pisali da je nemoguce saveznistvo sa nuklearnom silom od 150. miliona stanovnika, misleci na Rusiju. Da saveznike treba traziti u drzavama koje su na nasem nivou kao sto su Grcka, Rumunija i Makedonija zemlje koje mogu a i mi njima da ucine ovo ili oni bez politicke koristi. A sad saveznistvo sa Francuskom, takodje nuklearnom silom, drzavom od 70. miliona stanovnika.

Sr

@Drina
NIsam rekao da je „nemoguce saveznistvo“, rekao sam da ne mozemo biti „braca“ sa nekim ko nije na nasem nivou.
Saveznike trazite tamo gde vam najvise odgovara ili gde ste prinudjeni. Ovaj aranzman Rusija-Kina uopste nije plod zelje Srbije, niti je nama povoljan kao sto vecina misli, nego nam je prosto jedino sto se nudilo sticajem okolnosti pa bolje i to nego nista.

Hteli, ne hteli, nama treba jak saveznik u EU, imamo dve opcije, Francuska ili Nemacka(posto Britanija vise nije u EU). Od Nemaca nema vajde, ostaju nam samo oni, ja ne znam kako ljudima to vise nije jasno?

Bez toga ne mozemo da stanemo na noge. Sto se tice odnosa, uvek zaboravimo sta smo mi radili i koliko puta smo upozoreni. Koincidentno, isto kao i Turska, posle ce biti „prevrtljivi Amerikanci izdajnici“, „Francuzi su nepuzdani….“ nije to bas tako…..Znate kad velika sila pogresi ili uradi nesto nekorektno, ona ne placa posledice, placa onaj drugi(mi smo taj drugi), samo sto te sile, za razliku od Rusije i Kine, svojim partnerina nude jako mnogo, a mi smo tu gde jesmo.

BB

Drina, neki od nas sjećaju Miraža koji je prosuo svoje nitne negdje u istočnom dijelu RS.

Ha

@Srbofil Mirage 2000 kao moguća opcija je gotovo nemoguća jer od evropskih država zadnja ga izbacuje upravo grčka koja ih je zadržala za obranu Atine zadnji kad im isteknu resursi adio jer nisu uspjeli sa francuskom dogovoriti remont i modernizaciju zadnji napravljeni za Qatar negdje oko 2009. i zadnja cijenu koju znam da za njih traže 650 milki. Od francuza se jedino može dobiti Rafale koji košta kao i novi F-16 block 70 tako da sa zapada teško da ćeš dobiti išta idući kandidat je gripen a oni nisu ni zakucali na vrata SRV-a nikad do sad.

Sr

@Hakan
Nesto mi je cudno da se „ne mogu dogovoriti sa Francuzima“, a izrazavaju interes za Rafale, jos su potipisali razne sporazume bas za odbranu….Francuzi ih koriste jos uvek preko 100, delovi se moraju proizvoditi.

Od arapskih zemalja niko nije prodavao svoje MIrazeve do sada, tamo 2013. je pretpostavljano da ce UAE prodati deo nakon nabavke F-16 block60, medjutim odlucili su da ih modernizuju i to poprilicno. Sada kada su se okomili na F-35 i kupili gomilu druge opreme, verujem da ce biti voljni da ih prodaju. Jos smo sa njima kao u „odlicnim“ odnosima(sta god to znacilo). Tu je i Katar koji je kupio poprilican broj F-16, Rafala, EF, cak i F-15, tako da verujem da se moze naci neki dil za prodaju Mirazeva.

E sad to je samo moja pretpostavka i naravno tu je jako puno drugih faktora. Ono sta znam je da od novih 29ki nema vajde.

Yo

10 ljutih gusara – naletelo na blago…

Odgovori
Sr

@Milos77
Nama treba novo, ali nama isto tako treba zamena za 14 29ki, 12 Orlova i skoro isto toliko G-4….kako to resiti?
Onaj plan T-7+visenamenski je sasvim dobar.

Sto se polovnih tice: opet sve zavisi o tipu aviona, koliko sati naleta se garantuje, koja je cena modernizacije itd. Naravno ako je previse izraubovano, onda je previse sta da se radi. Rumuni su sopstvenim naporima odrzali 21 u letu, uz pomoc Izraela i Francuske ih modernizovali. Neka nasa ideja je bila da odradimo isto sa Orlovima, ali videcemo dokle ce se stici sa time, sa velikom razlikom sto se J-22, kako god modernizovan, ne moze koristiti za lovacke zadatke i ima velike deficite, tako je, kako je.

Rumunima se garantuje 4.000h, nama 700 ili 10 god. za 29ke, od kojih ce verovatno vec 2027. prva otici u penziju. Tako da bi najkasnije 2025. trebali uci u neki aranzman(ali bas najkasnije, idealno vec za 2-3 god.)

Opet ako Svedjani ne ponude Gripen-E, ili Ameri ne budu hteli da nam daju T-7 ili T-50, sta cemo onda? Ako Francuzi nastave sa investicijama ovim tempom, logicno bi bilo zastraziti povoljan kreditni aranzman za Mirazeve. Ako bi avioni bili iz poslednje transe(2003-2006 god.), to bi nam dalo bas dobru, relativno mladu platformu sa puno naleta koja bi u 2000D varinati menjala J-22, a u 2000-5/9 29ke, za G-4 bi onda morali naci neko resenje.

Mislim da nikako ne treba ici na SU-30, a na nesto kinesko u svetlo poslednjih globalnih politickih okolnosti, jos manje. Ne trebamo da budemo kanalizacija Evrope jer smo ga ugasili onda.

Te

Al,
Aerostar can further increase the resourse of the F-16 as it did for the 21.
That’s why having the maintenance is the most important.

Te

F-16 is one of the most longevive plane ever built.
https://www.ainonline.com/aviation-news/defense/2018-07-18/plenty-life-left-f-16

27.000 hours is just insane…

De

Srbofil, plan za T-7 je budalast

1. Taj avion nije usao u naoruzanje.
2. Tek ce nenaoruzana verzija biti totalno operativna 2034!
3. Ne postoji naoruzana verzija. Mozda hoce u buducnosti.
4. Amerika nije prodala Srbiji naprednu opremu ikada (ne racunam Titovu Jugoslaviju 1950–ranih 1960-ih).
5. Srbija kupuje oruzje od Americkih „neprijatelja“ to jest Kina i Rusija. Ako to nastane, Amerikanci nece dozvoliti izvoz oruzja Srbiji/
6. T-7 znaci da ce Srbija morati kupiti skupi zapadni VBA koje nemoze prijustiti.

Sto se tice Mirage 2000-5, Francuzi imaju oko 30-ak od 37 sto su konvertirali sa Mirage 2000C iz 1980-ih.

Moguce je da ce u tom periodu biti Mirage 2000-9 iz Ujedinjenih Arapskih Emirata na prodaji.

Inace cak bogat Tajvan misli da je Mirage 2000-5 pre skup i planiraju se ih rijesiti!

Sr

@Tedy
In any case, even 4.000 hours is plenty.

@Dead1
MO kaze Orlovi do 2042. tako da 2034. nije tehnicki toliki problem(ako im se da verovati). VI ste ubedjeni da nam SAD ne bi prodali avione nikad, ja ne mogu da tvrdim nista, videcemo. Sto se mene tice, T/FA-50 bi bio bolja opcija jer je proveren.

Za Tajvan ne znam. Ono sta znam je da su zbog svog nedefinisanog politickog polozaja imali problem sa nabavkama, izmedju ostalog i delova, u proslosti. Tek sad su dobili dozvolu za remontni centar za F-16 iako je traze godinama.

Da je Miraz toliko skup, Grci bi ih povukli i zamenili sa F-16(jer para na bacanje nemaju), posto su za iste potpuno osposobljeni i lako bi usli u aranzman sa SAD.

Nisam uopste zagovarac Miraza kao „apsolutno jedinog“ resenja, imamo jos uvek vremena, niti ih trenutno uopste ima na trzistu. Znam samo da od Migova nema nista, SU-30 nam ne odgovara(inace, dosta su se zategnuli odnosi sa Rusijom u poslednje vreme), a nije pametno ici sa Kinezima kontra zelji SAD. Srbija je pokazala da je spremna da saradjuje sa EU i SAD u svakom slucaju.

Yo

Možda ne baš po vojnom, ali ne baš ni potpuno laičkom mišljenju – dilema se svodi na to hoćemo li shvatiti da nam jedino sopstvena proizvodnja vadi stvari i vojno (po specifikaciji) i ekonomski – pre ili nakon što utučemo milijarde € u strane nabavke…
Da li bi „strateški partner“ mogao biti Suhoj/MiG, Chengdo (ili sl.), Saab, Daso, Erbas, Boing, Grčka (!) – ili njihiva međusibna kombinacija (npr. licenca za motor od ovog, za radar od onog i sl.), – ali druge nam nema…
Nismo u vojnim savezima (još nam to fali) i od odbrane moramo praviti biznis umesto ogromnog odliva kapitala i usput se snabdevati shodno potrebama i bez uslovljavanja.
Slično kao što se npr. Grčkoj najviše isplati da svaki € ulaže u turizam, ugostiteljstvo, trgovinu i brodogradnju – a da samo pazari najsofisticiraniju vojnu opremu i ne gubi previše vremena na neizvesni razvoj nečega.
Sve i pod pretpostavkom da ispazarimo npr. Gripene (oko kojih izgleda postoji konsenzus u struci) – u roku od nekoliko godina će već biti neophodna i neka njihova modernizacija…
Ekonomski ne možemo izdržati samo opremanje/modernizaciju vojske – ukoliko najveći deo toga ne proizvodimo – pa ćemo braniti prazne zgrade i proizvodne hale da u njih dođu da žive i rade migranti…

De

Srbofil, dobro je poznato da je Mirage 2000 skuplji i da se kupi i za eksplojtaciju naspram F-16. Zato i nije toliko dobro radio u izvozima naspram starijih Mirage III/5 i F1. Cak Irak nije mogao 1980-ih prijustiti Mirage 2000!

Grci su zadrzali Mirage 2000 zato sto je sposoban avion a kupljen je zbog politickih razloga. To je i razlog zasto su kupili Mirage F1 u 1970-ima.

Sr

@Dead1
Moguce je, ne tvrdim nista.
Imamo i mi politickih razloga puno ;) Verujte mi da ove 29ke uopste nisu jeftine za ekploataciju. Sat naleta je negde oko 20k.

@Dead1
Čitao sam davno da su Grci radili analizu mogućnosti F-16 i Mirage 2000 kao lovca-presretača. Analiza je pokazala da je vreme reakcije i dostizanja određene visine i daljine bilo znatno kraće za Mirage 2000 i da su ga Grci kupili baš zbog tih karakteristika jer im je trebao avion koji će ranije da presretne Turske F-16 i da je razlog za kupovinu bio taj a ne neki političke prirode.

Ra

E baš su nikakvi ovi Grci i Turci. Sad su našli da ratuju. Taman bivša „braća“ da nabave ove Rafale, a ovi navalili rat pa rat. Sve je bilo dogovoreno, polovni Rafali hrvatskoj, spas Dasoa koji je bio u nekim ekonomskim problemima ;-) pa ih je ovaj angažman sa hrvatskim RZ izvlačio iz bule, svi zadovoljni kad ono…
Da rekapituliramo: hrvatsko RZ može nabaviti isključivo, ukoliko im to SAD dozvoli, ponavljam isključivo F-16 blok A/B i ništa više od toga.

Odgovori
om

Block 20 koji mi podižemo na Block 50/52 . To mi nekako najviše miriše ali vidjet ćemo.

no

Hrvatsko RZ je ograniceno samo i jedino hrvatskim budzetom.
Da su stvari cak i priblizno takve kakvim ih vi zelite predstaviti, HR ne bila u NATO-u.

Pa

@ nomen

Kojim crnim budzetom? U hrvatskom budzetu je bilo novca za F-16 Barak, i to je bilo skoro pa realizovano. Zasto nema tih 12 aviona u satavu RZ? Amerikanci rekli istorijsko NE! Tesko je pogledati istini u oci, a jos teze kad lazes sam sebe. Po svemu sudeci NATO je ODLUCIO da Hrvatskoj nije potrebna lovacka avijacija i tu se zavrsava sva prica o nabavci aviona tog tipa.

De

Odakle su ti Block 20 sto Pro-Aero nudi (a sta Ministar Odbrane ne gleda kao ozbiljnu ponudu)?

Amerika nije nikad koristila Block 20. To je verzija MLU.

Znaci odakle Pro-Areo 34 F-16A/B sto nude?

I sto je cudno ta ponuda govori o modernizaciji tih aviona na Block 50 standard iako je Block 20 modernizacija Block 10-15 aviona na skoro Block 50 standard.

Posto su jedini novo proizvedeni Block 20 napravljeni za Tajvan tko modernizara te avione na Block 70, znaci da su ti avioni stari Block 10-15 stari izmedu 30 a najvjerovatnine 35-42 godina.

Ha

@Dead1 te avione je vjerojatno kupili od država koji su koristili te avione kao recimo Čile ta ponuda je odmah odbačena kao neozbiljna jer Hrvatska traži G2G ili država sa državom ugovor tako ta da ponuda jeodmah demantirana od same vlade kao nešto što je bitno najbliže tome je ponuda koja je poslana za grčki f-16 vjerojatno konzervirani blok 30 iz peace Xenia 2 programa.

Al

@Hakan

Ministar odbrane Hrvatske nije član odbora za nabavku aviona, te on ne može da odbije bilo šta, bar u ovom trenutku, jer mu to nije posao.

Drugo, kupovina od te kompanije može uključiti i državu, tj. SAD.

De

@Hakan,

Znaci ta kompanija nema avione a nema ni dogovore za kupovinu aviona. Oni nude 12 aviona odmah cim je ugovor potpisan a i 16 dodatnih aviona 12 mijeseci nakon potpisa ugovora. Citav moguca ponuda je 42 aviona (preveli pogresno u Obris).

A kompanija nudi samo „gole“ avione u cijeni.

U cijeni nije ukljucena oprema za odrzavanje, modernizacije, oruzja, radio, GPS, ili sistemi za samo-zastitu.

Zato to i nije neka ozbiljna ponuda ili je nekakva mucka.

Na

steta sto mi nismo u materijalnoj situaciji da planiramo nabavku 18 Rafala sa raketama Meteor i setom v-z oruzija bili bi sila u nasem dvoristu,

prednost ovog aviona u odnosu na Su-30SM

bolji radar
bolji motori
manji avion sa vecom nosivoscu oruzija
avion se priprema da deluje sa ucav-om NeuroN
mana mnogo je skup i nabavci

Odgovori
B

Javni dug Grcke je na nivou 181 odsto BDP, Srbije 60 odsto. BDP Grcke 209 milijardi dolara, BDP Srbije 51.5 milijardi dolara. Ako sam dobro shvatio planirana ulaganja u odbrambene potencijale Grcke su direktna sredstva iz deviznih rezervi (ne kreditni aranzman), misljenja sam da Srbija ima prostora za kreditno zaduzivanje u iznosu od nekoliko milijardi (bez direktnog trosenja deviznih rezervi), npr. spekulacije da nam je Rusija nudila kredit po povoljnim uslovima u iznosu od 3 milijarde dolara u svrhu jacanja odbrambene industrije je vise nego zadovoljavajuca za opremanje svih komponenti Vojske najsavremenijim sredstvima i prakticno tehnoloski ulazak u 21. vek. Ko nije spreman da hrani sopstvenog vojnika, osudjen je da hrani tudjeg.

Na

B

svakako da se slazem sa vama, ali se radi o dilu od preko 2.5 milijardi $, sto je za nas u ovom momentu tesko dos-tupno, posebno dodatni troskovi prelaska na tehnologiju grupe dessault i veoma zahtevnom odrzavanju tehnike
tako da i sada letimo na mig-u 29 koji je tesko nazvati konkurentnim avionom u ovom trenutku.

Sr

@B
Taj kredit Rusije bi nama doneo mnogo vece ekonomske posledice zbog CAATSA. Sto ne investiraju u Srbiju 3-4 milijarde, pa mi od tih investicija da kupimo sta nam treba? Ah da, oni to ne rade, jer nemaju ni za sebe. Sve njihove investicije se svedu na infrastrukturu za njihov gas i naftu, koji dobrim delom dolazi iz izvora koji smo im mi malte ne poklonili prodajom NISa, da bi oni nama obecali nesto sto ne mogu da ispune(to vam se desi kada vas vode budale).

„od 2010. do kraja 2018. gotovo 70 odsto od ukupnih SDI stiglo je iz EU. Nešto više od devet odsto je došlo iz Rusije, slede Švajcarska, Hong Kong, UAE, tek onda Kina koja je ispred SAD, Crne Gore i Turske“.

Bez toga mi ne mozemo „hraniti sopstvenog vojnika“.

B

Narednik I klase
Mislim da za nas posao za nabavku zapadne tehnike konkretno 18 aviona za te pare bilo ravno omci oko vrata (u ekonomskom ali i u vojno tehnickom smislu), za te pare na istocnom trzistu mozemo da nabavimo savremene sisteme za sve rodove vojske, verovatno bi u kreditnom aranzmanu sa Rusijom bili „osudjeni“ na njihove avione :)
Recimo Grcka koja je po svim kriterijumima prezaduzena zemlja, tako da malo u sali malo u zbilju mogla bi Grcka da ostane bez ostrva na ime duga (setite se prosle svetske ekonomske krize, jedan od osnovnih predloga za izlazak iz krize Grcke bio je izmedju ostalog i prodaja ni manje ni vise ostrva, ako se ne varam takvi predlozi su stizali iz Nemacke)

mr

Šta će nama gomila jeftinog naoružanja sa istoka. Neće potencijalne agresore odvratiti tenkovi i topovi,…ali jaka rv i pvo svakako hoće. Drugim rečima, prelazak na zapadne avione tipa rafal bi bio kvantni skok za najelitniji rod vojske. Ako mora sa istoka, onda sami najbolje što imaju, a ne neke nedokazane platforme tipa mig35 i slično.

Ik

Mislim da je neko skoro i govorio o ovoj temi, ipak vi(Srbija) polako se naoruzavate i za razliku od svih susjeda iz bivse YU to izgleda puno bolje i ozbiljnije. Grcki AF izgleda prilicno impresivno al ekonomija pati puno jer tesko to mogu pratiti i odrzavati, i za sve nove kupnje se dodatno zaduzuju. Turska koja 15-ta ekonomija svijeta i kadra je sve da pravi i proizvodi, nadam se da ce ovaj konflikt ostati na rijecima a ne djelima. Jer ako Erdogan(navodno oko 3 mil. u kampovima) pusti sve one emigrante eto njih kod nas :(

Da

Sad sultan Erdogan treba da zatrazi od Putina pod hitno raketne sisteme protiv brodova balistiche rakete kao i PVO S300 i Buk M3 kao i polovni 20-30 SU35 ili SU30.
Mislim da bi im rusi isporucili sve za manje od mesec dana, ali kinska pomoc bi bila mnogo bitna.
Ovako Turska u ovom stanju ne moze da pobedi Grcku i Francusku.
Sto se tice nas Srbija treba da stoji na stranu i da gleda nas taj konflikt ne interesuje.

Odgovori
mi

da nas neinteresuje slazem se

Pa

Ne trebaju im protivbrodske i slične rakete. Turci Imaju svoje. Pre 20-25 dana su gadjali prvi put iz svojih protivbrodskih raketa na cilj na moru udaljen 300 km .

Da

@PakleniVuk
Njima su potrebni odma raketni sistemi nemaju oni vreme da racunaju samo na njihove jer nemaju dovoljno i ni vreme da ih proizvedu.

B

Srbofil

U smislu energetike strateski partner bolji od Rusije ne postoji (jednostavno fizicki receno energenti iz Rusije nemaju alternativu na duze staze, pogotovo uzimajuci u obzir ekolosku politiku koja je visoko na agendi svih evropskih drzava i skeptican odnos prema nuklearnoj energiji, ekonomski takodje). Na primer Nemacka je svakako toga svesna, otuda i cvrst stav prema projektu Severni tok 2.

Odgovori
Sr

Postoji i politicka pozadina i prica je malo sira:

1. Amerika smatra da stezanje Rusije ekonomski ce dovesti do njihovog olabavljenja u medjunarodnoj politici i slabljenja vojske, te samim tim, manjeg uticaja globalno.

2. Nemacka smatra obrnuto, da je ekonomski osiromasena Rusija zapravo vise „nepredvidiva“ i nesigurna, te posto nema sta da izgubi, ce se lakse odluciti na razne vojne intervencije, potencijalno i ugroze ostatka istocne Evrope i baltickih zemalja.

Ja ne mogu zasigurno da tvrdim ko je iko „u pravu“(licno mislim da su Nemci), oni sigurno imaju timove ljudi koji mnogo vise znaju od nas i prosto nemam sve informacije da bi formirao neko objektivno misljenje. Tu nastupa i Severni tok 2 i zato je Nemacka toliko voljna uprkos pritiscima iz SAD, ne radi se samo o „ceni“ kako mnogi navode, nego i o sigurnosti. No prica se dalje komplikuje dodatnim gasovodom iz Skandinavije, te ce se zapravo ukupan udeo Rusije u trzistu energenata Nemacke mozda i smanjiti. Danci su bili glavna politicka „kocnica“ tog projekta u Evropi, medjutim Trampovom nespretnom odlukom da svojata Grendald, Danska je odlucila da za uzvrat vise ne stopira taj projekat….Nastupile su dosta ostrije sankcije, kompanijama koje rade na poslednjoj trasi projekta preti iskljucenje iz finanijskih institucija(koje kontrolise SAD) i razne druge „zackoljice“, a evropski zakoni traze dodatnu transparentnost Gasproma koju Rusi naravno nece da ispune i to je jos jedan problem.

Sto se nas tice, Mediteran je dugorocno ogromno nalaziste gasa, a tu je novi gasovod Izrael-Grcka-Kipar koji ima za cilj smanjene zavisnosti od Rusije i naravno ima punu podrsku SAD. Sta ce od toga biti i da li ce, ne znam. Ako ga bude, apsolutno bi trebali da se prikljucimo toj trasi jer ako nista drugo, stvorice stabilnije uslove uvoza tog energenta u drzavu i bice manje ucena. Kao sto nas je naklonost Kine u SBUN spasila zesce neprijatne ucene RF o predaji telekoma.

Pa

Kad spominjete Nemačku i vojsku u istoj rečenici nije zgoreg ni pročitati makar na Wikipediji po nešto o Maršalovom planu. Nemačka niti je pretnja ,niti je vojna sila. Ona po Maršalovom planu ima debela ograničenja u načinu opremanja vojske i mnoge stvari koje je imala 1945.su joj sada zabranjene (primer – V1 Raketa je prvi objekat koji je sa zemlje odleteo u svemir ,danas Nemci nemaju raketne sisteme ,a da ne govorim od dometu od 300 km ,od dronova imaju samo jedan koji tek treba da bude isporučen i to ne naoružan ….i tako dalje) . Nemačka je podeljena izmedju Rusije i USA i ona je klasičan poligon na kom se Rusi i Ameri „zevzeče“ . Jugoslavija je u ’80.bila Vojno jača od Nemačke ,čak je i sada Srbija (gledano broj dronova ,pa i cilj da se proizvede raketni lanser Šumadija) vojno jača . Da,da znam da zvuči nelogično, ali na terenu je tako. Nas ne ograničava Maršalov plan . Zato Francuzi teže da se ponašaju kao NO1 u Evropi. Francuzi su nuklearna sila ,Nemci nisu. Ima tu još mnogo toga da bi svi razimeli sve…

Što se tiče Turaka ,oni imaju solidnu ucenjivačku politiku prema Nemačkoj jer u Nemačkoj živi više od 2 miliona Turaka. Ali na unutrašnjem planu Turska je pukla i to još pre vise godina unazad . To je jedina zemlja na svetu gde je pilot oteo F-16 i bombardovao centar glavnog grada . Kurdi ,Rusi (oborili su Ruski avion u Siriji i pretrpeli sankcije Rusije ,nakon kojih je Erdogan morao da pristane i na cev gasovoda i na S-400 – cev ne ide slučajno baš tamo ,jer Rusi žele da kontrolišu i ne ometano ulaze i izlaze iz Crnog Mora kad god hoće) ,Rat u Siriji i milion izbeglica u Turskoj …. ti problemi su demolirali Tursku totalno…ona nije nikakva sila. Sada Turska najviše liči na bure baruta koje samo što nije eksplodiralo.

Kampanjski ratovi (gadjanje Pancira u Libiji ,mešanje u Siriji i ovo sa Grcima) služi samo na unutrašnjem planu da se Sultan hvali ,nikakakav pozitivan efekt nemaju na spoljnom planu.

Uveli su smrtnu kaznu u svoje zakonodavstvo -tad im je EU zatvorila vrata. Ucenjivali su EU migrantima -tad je formirana „granična policija EU“ FRONTEX . Provociraju Grčku rušenjem ograde ,pretvaraju Aja Sofiju u dzamiju…..

Ta drzava je otpisana od svih ,ako Sultan padne oni upadaju u gradjanski rat. Ako Rusi ili Amerikanci nadju za shodno da im Turci smetaju isti scenario im sledi . U bilo kojoj pretpostavci Turska je drzava koja ce vrlo brzo (mozda vec do kraja ove godine jer i korona doprinosi tome) implodirati i urušiti se slično ,a možda i gore nego Albanija 1997.

To se nas BAŠ tiče jer oni „sponzorišu“ i teroriste koji su juče uhapšeni u Makedoniji i na Kosovu i u Albaniji i generalno destabilišu širok pojas Sredozemlja.

Bo

@Srbofil

Nema alternative za gas iz Rusije ni po ceni, ni po količinama i kvalitetu. Nemojte predstavljati kao da Nemačka čini Rusiji. Nema Nemačka dobru energetsku alternativu u dogledno vreme. Ulupala je Evropa milijarde u gasovod iz Azerbejdžana kao konkurenciju Rusiji i dobila male količine preskupog gasa.

Am

@Srbofil

Moj pogled na Nemačku spoljnju politiku jeste da je trenutno šizofrena:

– USA je pomerila vojsku u Poljsku, što je vrlo očigledan mig Rusiji
– Tramp im je zavrnuo ruku oko ulaganja u NATO i kada bude ponovo izabran, podjednako ga neće biti briga da je strastveno štiti. Nije promenio tu ideju još od osamdesetih, lako je naći stare intervjue
– Nemačka planira Severni tok, povezivanje sa Rusijom i odbila je da kupuje USA energente (razlog više da Trampa extra ne zanima)
– Sada ta ista Nemačka rovari po Belorusiji?!

Da sumiram:

Polovina izvoza Rusije čine nafta i gas, kao za inat jeftini sada.
USA ne planira da strastveno štiti Nemačku, jer Nemačka ne kupuje američko, a strategijski su Poljska i Rumunija važnije.
Nemačka (EU) je sada bez Amerike, zavisna od Rusije i sa omčom Kine koja im je podavala kredite za sulude projekte.

ke

@ PaklenVuk ako misliš da je 600 komada KEPD 350 manje od vaših nekoliko Šumadija onda malo bolje provjeri brojno stanje LUftwaffe-a čak i na wikipediji ima sveg samo treba tražiti

Al

@kevindrago

Ali na vikipediji nemaš procenat aktivnih aviona koji je u RV Nemačke očajan.

ke

@ Aleksa Radojičić ja sam se samo osvrnuo na tezu da Njemačka nema krstarečih raketa a koliko je EF 2000 aktivnih nemaš u vikipediji isto tako i nemaš koliko ima Srbija aktivnih aviona inaće u Luftwaffe-u su 128 EF 2000 sposobnih za ispaljivanje KEPD 350.

Al

@kevindrago

Veoma impresivnih 128 aviona, od kojih je operativno 20tak, što dovodi do toga da RV Nemačke ne može ni kvalitetno sprovesti obuku za korišćenje KEPD 350, te na kraju dođemo da je situacija u RV takva ko da ni nemaju KEPD 350.

ke

@Aleksa Radojičić pogriješio moj post ja nisam rekao koliko ima njemačka operativnih aviona nego da ima krstareče rakete za koje je napomenuo PaklenVuk da ih ne smije imati po Marshalovom planu , KEPD 350 je popunjen 2010 godine kad su isporučene zadnje rakete a ako misliš da nisu sposobni da ih lansiraju bez obzira na trenutno stanje onda ok misli tvoje mišljenje , a od kud ti podatak da luftwaffe ima dvadesetak aviona operativnih, mislim neki link ili je to tamo netko rekao? Hvala ako može izvor na tu tvrdnju?

ke

@ Aleksa Radojičić vidi i Tornado IDS isto koristi KEPD 350 ili drugi naziv Taurus

Al

@kevindrago

To su ti zvanične informacije RV Nemačke i Ministarstva odbrane date Parlamentu pre nekoliko godina na pitanje koliko je aviona operativno od pre nekoliko godina.

Tada je utvrđeno da je stanje flote Tajfuna u očajnom stanju. Prošle godine je utvrđeno da je stanje flote bolje i da je procenat ispravnosti iz godine u godinu bolji, ali je sad problem nedostatak pilota koji se kreće i do 50% u jedinicima. Flota Tornada nije u ništa boljem stanju, samo što tu treba dodati i problem starosti samih letelica.

Tako da opet poenta stoji, džaba 350 KEPD 350 u skladištu kada je obučenost na upitnom nivou. Godine ne ulaganja države u RV su dale rezultata i sada će biti potrebne godine da se greške isprave.

Pa

@kevindrago
Pride uz ovo sve što je napisano nije loše ni „pronjuškati“ ko je „vlasnik“ Nemačke vojne industrije…BAE Systems… sve velike Nemačke firme koje su vezane za proizvodnju oružja su u vlasništvu pomenutog „globalnog lidera“… i ne mislim ništa pozitivno time što ću podsetiti i da po zakonu (koji je donet pre par godina i kod nas ) i u Srbiji može da dodje do slične situacije- da nas 49% preuzme neki konzorcijum. Rast i ulaganje u našu namensku ima samo za cilj da to bude postignuto. ;-)

Yo

Još kako nas se tiče to zakuvavanje u Sredozemlju…
Ako Francuska sa Grčkom ne uspe da očuva prirodne resurse u evropskim (EU) teritorijalnim vodama (što bi značilo i kraj NATO) – postoji samo jedan pravac neke buduće expanzije…

Odgovori
Al

@Yoda

Ako misliš na Balkan i dalje srednju Evropu, to definitivno nije pravac ekspanzije Turske.

Yo

@Aleksa Radojičić

Možda bi se Turska radije širila na nekim drugim prostorima, ali na Balkanu to može najbrže i najlakše…
Ne baš preko Dunava – to Nemci doživljavaju kao svoje – ali do Dunava praktično nema ko da ih zaustavi osim Grčke. To su zemlje odakle inače odlaze u piku svoje radne i reproduktivne sposobnosti.
To je i način izbacivanja, marginalizovanja Evrope u globalnim odnosima i dobrodošao je mnogim globalnim igračima…

Odgovori
Al

@Yoda

Turska nema ni energije, ni sredstava ni vojske ni razlog da se širi po Balkanu, jer bi se to pretvorilo u Turski Avganistan. U Turskom je interesu suprotna stvar, dobri, idealno saveznički odnosi sa balkanskim državama, pogotovo Bugarskom i Rumunijom koje se nalaze na prirodnom putu za prodor protivnika prema Instanbulu.

Što se tiče demografije pre svega Rumunije i Bugarske, poslednji pokazatelji pre korona krize su bili relativno pozitivni. Broj ljudi koji napušta te zemlje se smanjuje, a postoje i podaci koji pokazuju malu tedenciju vraćanja. Tako da nije sve crno, kako izgleda.

Yo

@Aleksa Radojičić

Turska tj. Erdogan pokazuje razvojnu tendenciju u mnogo većoj meri nego članice EU na Balkanu…
Imali su krizni period oko pokušaja puča – nakon čega je usledio nagli zaokret ka Rusiji – što je i logično ukoliko je upozorenje na puč došlo iz Moskve, a sama organizacija puča od saveznika, a nakon toga lagano izlaze iz krize iako je društvo podeljeno…
Pre toga je Turska, u besu zbog uništavanja naftnih konvoja Isis-a (čiju naftu je preprodavala) bila na ivici rata sa Rusijom.
Erdogan je, usput, neformalni lider Muslimanskog bratstva koje ima uticaja daleko van same Turske…
Islam je religija koja ima i svoj pravni sistem oličen u šerijatskom pravu i dogmatsku spoljnu politiku usmerenu na ovladavanjem čitavim svetom, a najnovije prevođenje drevnih crkava u džamije je sve drugo samo ne sekularni potez.
Trenutno vodi i nekoliko intervencija van svoje teritorije – i dobro joj ide – bar zasad…

Iskreno, ne verujem da bi prošli bolje od Kurda ukoliko bi Erdogan krenuo da izađe na Savu i Dunav (kao nekada).
Ovdašnji ljudi uglavnom nisu spremni da brane ono što im se predstavlja kao „zlatno doba“, evropejstvo i sl., već bi jednostavno utekli negde gde bi ih primili…
„To je nama naša borba dala“…

Al

@Yoda

Uf, previše stvari koje nemaju veze sa stvarnošću.

Turska ekonomija je u teškoj poziciji, iz mnogih razloga, od stranog pritiska, preko korupcije i teškog favorizma do rođačkih praksi. U prevodu, daleko od svojih stvarnih potencijala. Deluje veliko, ali je na klimavim nogama. Delom zato i imamo ovu celu krizu, jer imamo četiri zemlje (sa izuzetkom Izraela) sa ekonomijama na ivici provalije kojima bi prihodi od gasa i drugih resursa došli kao božji dar za obnovu.

Odnosi i „savezništvo“ Rusije i Turske su sad isključivo produkt nužde u kojoj i jedni i drugi imaju određene koristi. U stvarnosti to su dve države koje jedva čekaju da nasamare i prodaju jedna drugu, samo je pitanje ko će povući prvi potez.

Turski i arapski islamizam su veoma različiti, koliko god oni delovali slično na prvi pogled, što je delom posledica Ataturka i njegove državničke politike, a i delom različitosti u razvoju Turske i Bliskog Istoka u poslednjih 100 godina. Turski islamizam nije protiv savremene države i demokratije, već želi da nađe mesto gde religija, tj. islam mogu da se integrišu u savremenu državu. S druge strane, arapski islamizam ima za cilj da uništi savremenu državu.
Stvarnost je da Turska na Bliskom Istoku ima reputaciju ravnu, pa čak i goru od SAD.

Drugo, zašto generalizujete stvari? Da li ste svesni da su ti isti turski islamisti odgovorni za zaštitu i čak obnovu mnogih manastira i hrišćanskih spomenika, jer su turski islamisti u ludosti poslednjih 100. godina turske istorije postali zaštitnici religijskih manjina. Da li ste vi svesni da su Turci zbog specifičnosti svog islamizma daleko otvoreniji prema praksama drugih religija, zbog čeka imate primer Turaka koji posećuju i odaju poštu hrišćanskim manastirima po Anatoliji i dan danas, jer su to videli od svojih hrišćanskih suseda nekada davno u prošlosti. Naravno i unutar ovog turskog islamizma postoje različite frakcije, ali turski islamizam je različit pojam u poređenju sa arapskim islamizmo i ima tu nacionalističku tedenciju, zbog čega imamo izrazit neoosmanizam koji Otomansko carstvo vidi kao „zlatno doba“ Turske i islama. I odatle potiče čitava situacija sa Aja Sofijom. Za turske islamiste sam čin pretvaranja Aja Sofije nema veze sa uništenjem sekularizma ili hrišćanstva koliko god nama to tako delovalo iz naše perspektive, već sa neoosmanizmom.

Koje intervencije Turskoj dobro idu? Turska je ušla u Siriju i nije ostvarila nijedan od svojih ciljeva. Takvom logikom i SAD je imao uspešnu intervenciju u Vijetnamu. U stvarnosti, Turska se zaglavila u ratu u kojem ne mogu da nametnu svoje želje i ostvare svoje ciljeve. U Libiji Turska je posle početnih uspeha upala u pat poziciju. Da podsetim sve da bi Turska dobila ono što želi, potrebna je cela ujedinjena tursko nastrojena Libija.

Opet, Turska nema interesa da izađe na Savu i Dunav i pored svog neoosmanizma. Šta će joj? Ajde razmislite. Balkanske države nisu religijski ostrašćene kao u srednjem veku, da bi predstavljale bazu za krstaške ratove protiv Turske zbog čega je postojala logika da se hrišćani guraju što dalje od Konstantinopolja i samog jezgra Otomanskog carstva. U prevodu, nema opravdanja za avanture Turske po Balkanu na kojem nikad ne bi mogla da ostvari kontrolu. Daleko više Turska dobija saradnjom sa nama, nego osvajanjem. A ovaj ostatak ne bi komentarisao. Istina je daleko drugačija i pored svih stvarnih problema sa kojim se susrećemo.

Yo

@Aleksa Radojičić

Jedino bih se složio u tome da Turska nema nekog posebnog interesa da izlazi na Dunav i Savu – kao što nema interesa ni da crkve pretvara u džamije…
Turska tj. Erdogan pretenduje na liderstvo u islamskom svetu i u tome se oslanja na radikalnije opcije – pa ih mora i zadovoljavati – a usput nije bio gadljiv ni na Isisovu naftu…

Bo

Volim Grke, ali sa Turskom se nije igrati. Ima ih 80 milona. Vojska im je velika, i dobro opremljena. Imaju veci broj aviona i moderniji su od Grcke, a i imaju jaku pvo.

Odgovori
Su

Rusi na toj strani imaju samo jedan interes, da kontroliraju ulaz u Crno more.

Ako Turci postanu previše neuračunljivi eto Rusa do Aja Sofije.

Su

Eto neki dan Amerika je skinula dugogodišnji embargo prodaje oružja Cipru (Grčki dio), a sada pregovaraju sa Indijom da koristi F35 na trećem nosaču aviona umjesto Rafala, uz proizvodnju dijelova koji se sada rade u Turskoj.

Sr

@Sused
Veci bi bili tamo da nije bilo NATO tj. SAD.
Turska cini istu gresku kao SFRJ i platice debelo za to. Jedina je razlika sto u tom padu mogu povuci ceo region sa sobom i na to moramo biti spremni.

no

@Sused
@Srbofil
Ruski napad na Tursku: za takav spin treba oveca kolicina neznanja.
Alternativno online magisterij teorija zavjere….

Sr

@nomen
Sto je Staljin gomilao tenkove na granici Turske i trazio da se Montro konvencija izmeni tako da SSSR ima primat kontrole Crnog Mora, a ne-crnomorske zemlje da nemaju pristup vojnim brdovima nikakvim?
Naravno od tenkove se odustalo kada su SAD odlucile da podrze Tursku…

Ovde se generalno plasira ta prica kako Rusija nikad nikoga ne bi dirala pobogu……to je naravno glupost. Sto se mene tice, mnogo bi bolje po Evropu bilo da oni kontrolisu ulaz u Crno More nego Turska, ali dobro….

Su
Jo

@ Sused
Hahaha, sviđa mi se komentar – Ako postanu previše neuračunljivi…

Be

I jako los takticki razmijestaj u odnosu na Grke.

Znas li ti uopce u cemu je problem?

Al

Imam jedno pitanje: u sekvenci filma od sekunde 0:48 do otprilike 1:17 „blica“ na turskom avionu rijec „fuel“. Zatim se flim „prebacuje“ na drugi avion (vidi se po razlici visine leta). Da li to znaci da je prvi turski avion vec prilikom presretanja bio kratak sa gorivom?

Odgovori
Sr

Imate na YT objasnjeno sve od strane bivseg pilota F-16, izmedju ostalog i tu signalizaciju. Ukratko, ne mora nista da znaci, to je preprogramirana poruka koju unosi pilot i samo on zna na sta je tacno mislio, nije sistemska(da je stvarno nestalo goriva).

Iv

Ipak u odnosu na Miraz rafal se veoma slabo prodaje. Samo Indija, Katar i Egipat, i to veoma mali. broj prodat. Egipat je ipak porucio su 35 preko rafala i ostace samo na 24komada.U indiji su 30 ostaje glavni aparat. Ne znam mislim da je bolje da su Grci uzeli nove F 16 zadnje blokove nego rafale. Vidimo da evropa vojno polako zaostaje, u principu tajfun, gripen i rafal sve u svemu vise nego bedna prodaja.

Odgovori
Sr

U odnosu na te godine generalno se „malo“ aviona prodaje.
Rafal je druga kategorija aviona u odnosu na Miraz, skuplji je, ima dva motora itd.

Al

@Ivan Uzice

Ovde je veća potreba da se letelice isporuče relativno odmah, što nije moguće sa F-16, jer bi Grci čekali bar još 5 godina, osim ako im neko od naručioca ne ustupi svoje naručene F-16, kao što Egipćani žele sa svojim naručenim avionima.

Iv

pa nije malo ako naprimer egipat naruci 50 mig 29m ili alzir 60 su 30tki ili australija 70 f 35.O f16 i f 15 necu pisati, evropljani ozbiljno zaostaju. Ima porudzbina sve se nauruzavaju, ali jednoatavno ova tri aviona su preskupa za to sto nude, i sigurno je da kaskaju za najboljim Ruskim i Americkim avionima

Sr

@Ivan Uzice
Sve je to ok, ali pogledajte brojeve od ranije. Zemlje koje sada narucuju recimo 30ak F-35, su imale/imaju po 150+ F-16.
Turskoj je u 2 navrata isporuceno 270 F-16 sto gotovih aviona, sto kompleta koje su oni sklapali. Takvih poslova vec dugo vremena nema, jedino je Indija u procesu nabavke toliko velike kolicine aviona i tu Rusi imaju sve manje i manje izglede.
Seticemo se samo da se SU-30MKI prodao u preko 200 primeraka u samo dve transe od kojih je prva bila jako mala. Sada je to sve 8-12-30….

To da je Rafal skup ili kaska za najboljim americkim, pogotovo ruskim avionima nije ni blizu istine! Rafal je mozda i najnapredniji avion trenutno na trzistu, zato je i skup toliko. Jednostavno tu „omni-role“ ulogu sa takvom fuzijom senzora, takvim flight control sistemom, takvim naoruzanjem i paketom opreme ima samo F-35, ali on nije zavrsen jos uvek i daleko je od FOC. EF jeste preskup za ono sto nudi, tu se slazem.

Iv

Nebih se slozio, su 30 ima veci dolet, bolje motore, vektorski potisak, radar veceg dometa, bolje manevarske sposobnsoti, veci medjurenontni period, vecu nosivost. Jedina prednost rafala je metor ali i r 77 je smrtonosan. O ciljevima na zemlji je su 30 u dalekoj prednosti, deset puta ranovrsnije naoruzanje, antiradarskih, antibrodskih raketa. Takodje tu je kh32 koja ce imati domet 1000 kilometara. Za sada je jedina prednost na papiru meteor ali tu je vec pitanje boljeg ometanja i svega drugog. Tesko je poredite aprate tek tako kada hiljdu faktora utice. Gledao sam snimke i komentar pilota F 18 na vezbama, protiv su 30. Imao je saml reci hvale za su 30 iako. je. pustio snimak gde je dva puta „skinuo“ 30ticu, rekao je da bi vrlo tesko bilo protiv takvog aviona. Ne mogu se davati takve pausalne izjave bolji je ovaj ili onaj, ali sam siguran da evropljani zaostaji za istokom i zapadom.Pa cela evropa je uzela F35, za nesrecni, gripen ne znam ni da li je kome prodan.Dok se f 16, f 35 samo stanca kao Suhoji.

Zi

Ivan Uzice

Ne moze Su-30 da nosi raketu H-32, to prevelika raketa za taj tip aviona. Tri rakete moze da nosi Tu-22M3.

Sr

@Ivan Uzice
SU-30 nema bolje motore, mozda SU-35, ali 30 nikako. Nema radar veceg dometa. Tih „400km“ je za cilj velicine B-52, za cilj velicine lovca Rafal je u velikoj, velikoj prednosti. Drugo Rafal ima AESA radar spregnut sa flight control sistemom, u isto vreme moze da skenira tlo i vazduh i „prati“ teren na zadatoj visini automatski i da tako vrsi „proboj“ VAP u svim vremenskih uslovima danju i nocu, ima stotine nezavisnih T/R modula, manji unutrasnji sum, daleko vecu rezoluciju, daleko veci MTBF, cela masina je solid-state tehnologije, dok je radar na SU-30 TWT i nema nista od pomenutih funkcija. Da ima SAR ali ne istovremeno i ne tolike rezolucije….. Dalje Rafal ima nisanski kontejner medju najboljim na svetu, HMD, moderniji HUD, moderniju avioniku itd. Otprilike sve sto su u SU-30MK stavljali francusko jer je bolje od ruskog, Rafal ima za jos 2 generacije ispred.

Daleko od toga da je SU-30 „los“ avion, ne stvarno je odlican, fenomanalan, ali Rafal je prosto tehnoloski napredniji, ali da SU-30 ima svoje prednosti poput doleta i cene, naravno da ima i opet tu je SU-35 koji je napredniji od SU-30 u svakom pogledu.

Opet ponavljam, pogledajte brojke od pre par decenija, to „stancovanje“ nije ni blizu nekadasnjih brojki.

Ba

@Srbofil
„Nema radar veceg dometa. Tih „400km“ je za cilj velicine B-52, za cilj velicine lovca Rafal je u velikoj, velikoj prednosti…“

Rafal je sjajan avion, perfektna mašina, sjajno izbalansirana, skupa i savremena. RBE2- sjajan. Ipak- ovo što ste napisali a tiče se čistog dometa nije tačno. Odnosno, nije tačno, uslovno. O čemu govorimo ovdje, o kojem Su-30, o N035 ili o N011M? Čujem da Indijski MKI dobijaju radare sa 35-ce? Ako je u pitanju IrbisE- oni su zaista postigli 20KW output-a na ovom čudu i specifikacija zaista kaže da se cilj RCS-a od 3m2 može u dolasku detektovati na 400km bez problema. Stelt mete, sa manje od 0,1m2 na 80-100 kilometara. Cilj veličine B-52 na daleko više. Druga je stvar kakve su mogućnosti za lock takvih meta i sa kojim naoružanjem, u to nebih da ulazim, ali evo neki stari klip sa testova (prije 8 godina), gdje lok postigne uredno na 100+ kilometara.

https://www.youtube.com/watch?v=cieLN4_tn0A

Tvrdi se takođe da je ovo čudo uredno registrovalo ispaljenje R-73 sa 160km ili tako. Inače, kažete da Rafal ovdje ima prednost? Koliku? Koliki su dometi RBE2/RBE2 AA za cilj 3m2 u dolasku? Da uporedimo podatke. Pustite neki link koji sadrži ove domete, interesuje me. Sjećam se da se nekada ovi podaci bili teško dostupni, raduje me ako je izašao neki detaljniji tekst.

Pozdrav svima!

Sr

@Banja Luka
Izlazna snaga vam ne govori nista jer govorimo o skroz drugim tehnologijama. Cela poenta solid state i AESA tehnologije je da se postigne veci domet sa manjom snagom i povrsinom antene, dobije LPI, dobije na pouzdanosti, rezoluciji itd.

Bilo je prica o Irbis-E za SU-30MKI ali za sad nista, ni Ruski SU-30SM ih jos nisu dobili, to tek treba sa SM2 varijantama da dodje. Dakle govorimo uslovno o BARS familiji radara kojom su opremljeni najveci broj SU-30ki, a to je daleko od Irbis-E i jos dalje od AESA tehnologije koju poseduje Rafal, da ne pominjemo softver i ostale stvari, modove i mogucnosti koje ima Rafal i mozda jos F-16 Block60. Sta vise Indijci tvrde da 29K postigne lock na SU-30MKI pre nego sto 30ka postigne isto(nisu rekli u kojim uslovima). Nije radar samo na „koliko km se uoci cilj“. Postoji tu mnogo vise faktora i Rafal je u ogromnoj prednosti.

ig

@ Srbofil & Banja Luka.

Istine radi treba reći da IRBIS te domete postiže u sektoru 10×10°. Kada se sektor pretraživanja poveća na 17×17° domet pada sa 400km na 270km.

Za RBE-2 AESA nemam baš preterano pouzdane podatke ali pominje se 200km za 5m². S druge strane, moja računica koja se bazira (na opet ne proverenom) podatku o 838T/R modula uz pretpostavku da je svaki T/R modul 16W snage ( kao na AN/TPY sa THAAD radara) je 270km za 3m² što ga uz brzinu pretraživanja tipičnu za AESA stavlja malko iznad IRBIS-a.

Rafal definitivno ima prednost sa IRST.
U kojoj meri L bend radar u krilima SU-35 može otkrivati ciljeve nije mi poznato, tj. ne znam da li uopše ima tu funkciju ili je samo za ometanje. Može se pretpostaviti da ima tj da i sam IRBIS ima deo transmitera u L bendu, zato verovatno i ima dve cevi od po 10KW, ali nema apsolutne potvrde. Ako ima, to dosta doprinosi otkrivanju i pravih STEALTH letelica.
Opet, SPECTRA sistem na rafalu je toliko dobar da emisije radara otkriva sa greškom od 0.5° što je više nego dovoljno za generisanje parametara za gađanje. O sličnom sistemu na SU-35 nema podataka.

Na kraju, mislim da je poređenje ta 2 aviona pogrešno, SU-35 je, zajedno sa S-400, zapravo asimetričan odgovor na F-22. Da bi F-22 u potpunosti iskoristio svoju smanjenu vidljivost neophodan mu je AWACS koji će mu proslediti podatke o cilju a ovaj se bez svojih emisija privući i pljas. S-400 AWACS-e drži dovoljno daleko, taman toliko da L-band ometači na SU-35 odrade posao tj da ga AWACS ne može lepo pozicionirati što tera F-22 da upali svoj radar ranije. Izgleda da rusi imaju rešenje za taj famozni LPI te da veruju da SU-35 može u tim uslovima direktno na F-22.

Ba

@Srbofil

„Izlazna snaga vam ne govori nista jer govorimo o skroz drugim tehnologijama…“

Govori mi mnogo. Znajući maksimalnu i prosječnu izlaznu snagu možemo da uporedimo neke paremetre na drugim radarima u istoj/sličnoj tehnologiji za koje znamo maksimalne domete detekcije. Nemojte mene da učite o čemu je poenta sa AESA- ja se slažem.

„Dakle govorimo uslovno o BARS familiji radara kojom su opremljeni najveci broj SU-30ki, a to je daleko od Irbis-E i jos dalje od AESA tehnologije koju poseduje Rafal…“

Irbis-E jeste BARS familija radara. Integracija na Su-30 nije uopšte problematična- radi se samo o cijeni koštanja i dostupnosti tehnologije za taj tip letjelice. Rusi odnedavno nude ovu integraciju- obzirom da ga rade za Su-35 godinama- razumijete da ovo nije pitanje, jel’? Nebitno- ono što Vam ja sugerišem, a čega Vi nećete da se pustite je ta priča o DOMETU, daljini detekcije koju gurate. Reći ću Vam nešto- a Vi provjerite. Čak i stari N011M ima prednost nad novim RBE2-AA radarom sa Rafala kada je daljina detekcije u pitanju. A imajte u vidu da opremanje ovim radarom još uvjek nije završeno (počelo je 2012, ako se ne varam- a do tada nisu imali AESA radar, imali su stari RBE2- sjajan, ali sa još manjim dometom maksimalne detekcije). Zbog toga sam Vam rekao da nađete izvore- jer ovi koje ja imam kažu da je navedeni maksimalni domet detekcije radara RBE2-AA za metu veličine lovca u dolasku 240km, ne više. Stari N011M je postizao 380/400 kilometara u idealnim uslovima i u suženom sektoru za otkrivanje ali se zna da je postizao- i to se i navodi u specifikacijama proizvođača. 200km maksimalno za praćenje, 60km u zadnjoj hemisferi. Nikakve ovdje „velike, velike“ prednosti nema u daljini detekcije, naprotiv- i tu je Ivan u pravu.

Lično bih uvjek u našem vazduhoplovstvu volio da vidim Rafal nego Su-30, ali pošteno je reći- iako relativna prednost postoji- potpuna nikako. U varijanti gdje je Rafal ranije otkriven, gdje Su-30 nosi do 10 R-77/ 6R-27ER, a da ne govorimo o nekom od ozbiljnijeg „zvjerinja“ predviđenog za ove teškaše, poput R-37 ili KS-172 na koje bi u budućnosti mogao da naiđe, lako se može desiti da ode sa neba, divan i savremen kakav jeste.

@igor®
Pozdrav Igore. Nikako ne poredim ove letjelice- Rafal mi je oduvjek bio favorit, divno izbalansiran, upotrebljiv i savremen. Komentarišem priču o maksimalnom dometu i generalnom stavu: „To je kanta, nema AESA“. U praksi- nije- to je izrazita opasnost i za letjelicu kao što je Rafal- ponajviše jer je Su-30/35 dizajniran za predatorske zadatke/lomljenje patrola/napada i velike domete- tako da su ovakvi susreti u nekoj budućnosti vrlo mogući, BVR je nepredvidljiv kao takav, ranije otkrivanje je jako bitno- a u nekom bliskom okršaju su egal i svodi se na pilota. Puno tu još parametara ima- ponajviše smanjen RCS Rafala, Avaks, tip patrole (razmak) grupe presretača, borbeni kompleti, trenutak (gorivo), i tako dalje- ali o tome bi mogli godinama- komentarisao sam samo maksimalni domet detekcije koji je pomenut u postu gore.

Lijep pozdrav!

Sr

@Banja Luka
Malo smo se izgubili u temi i poneti. VI pricate kako integracija nije problem i sta vec, to uopste nije bitno. SU-30MK i SM nemaju Irbis-E radar prosto tako je. Da li se nudi, da li se planira, da li se moze integrisati nije uopste poenta, poenta je da ga nema nego imaju stari Bars N011M i on prosto nema performanse Irbis-E.

Indijci govore o nekim drugim daljinama detekcije za cilj velicine modernog lovca i to je daleko ispod Rafalovih 240km, zapravo blize je 100km nego 200….
Kada SU-30 dobije Irbis-E onda ce imati „veci domet“ u osmatranju u odnosu na Rafal, no opet tehnoloski ce zaostajati puno.

Mi

Srbofil

Stvarno ne shvatam vasu poentu pisanija.Vi ne mozete protiv cinjenica, vasi stavovi ne mogu potvrditi viziju arhaicne Ruske vojne tehnologije.Shvatite vi ste izgubljeni u ovoj tematici.

“VI pricate kako integracija nije problem i sta vec, to uopste nije bitno. SU-30MK i SM nemaju Irbis-E radar prosto tako je.“

Oznake modela koju vi navodite “nisu dobre“ ako pricamo o avionici, radarima, motorima,….pozajmljujete ih sa ove slike (dole sa linka) i vrlo lose zakljucujete u 2020 godini

https://sdelanounas.ru/i/c/g/j/f_cGJzLnR3aW1nLmNvbS9tZWRpYS9CN1JIbEdPQ0lBRVotT0kuanBnOmxhcmdl.jpeg

Apsolutna sad mogu reci namerna zamena teza sa vase strane.Vi definitivno imate problem sa oznakama modela aviona SU-30 familije, nemate adekvatna saznanja o opremi prisutnoj na eksportnim verzijama, zato vam opet napominjem verzije SU-30 familije po redosledu (zato sto svaka “novija“ verzija kao modularna platforma ima odredjene nadogradnje) :

SU-30 (SU-27PU)
SU-30 MKI (SU30K) – Indija
SU-30 MKK – Kina
SU-30 MK2
SU-30 SME – vidite ovo je modernizovana eksportna verzija namenjena svima posle odredjenih narudzbina iz proslosti nakon 2016 godine
SU-30 SM
SU-30 SM2
SU-30 M2

Jedino gde ste u pravu je hjihovo konfuzno oznacavanje, ali to vec ima svoja “cudna“ opravdanja u borbi za odredjena trzista, mada i dosta veze sa industrijskom spijunazom.Dakle ono sto ce vam pomoci u vezi sa napomenutom slikom (gore) do 2015 godine su :

– Predvidjene modifikacije Су-30 famileije od “zavoda“ :

1.SU-30K – Indija, Angola
2.SU-30 MKK – Kina
SU-30 MKK – Су-30МКК-И Indonezija
3.SU-30 MK2 – Kina
SU-30 MK2 – Су-30МК2-И Indonezija
SU-30 MK2 – Су-30МК2-У Uganda
SU-30 MK2 – Су-30МК2-В Vijetnam
SU-30 MK2 – Су-30МКV Venecuela
4.SU-30 SM2 – – predvidjena modernizacija za Ruske VKS iz 2009 koja je operativna od 2020 godine

– Predvidjene modifikacije SU-30 familije od “zavoda’ Иркут :

1.SU-30K – Indija, Angola
2.SU-30 MKI – Indija
SU-30 MKI – Су-30МКИ(А) Alzir
SU-30 MKI – Су-30МКМ Malezija
3.SU-30 SM – predvidjena modernizacija za Ruske VKS iz 2009 koja je operativna od 2015 godine

Ne mozete se “hraniti“ samo Indijskim shvatanjima stvari (koliko god oni jesu strucni, ali takodje prilicno konfuzni).Spomenuti radar “stari Bars N011M“ koji je prisutan na SU-30MKI se moze u 2020 nadograditi na Irbis-E, samo je pitanje novca koji Indija nije izdvojila za modernizaciju svojih SU-30MKI do 2020.Isto tako oni su laicki receno razdvojeni na Irkut granu zbog svoje “zapadne avionike“ i sopstvenog ekperimentisanja.Inace problem softverske prirode na SU-30MKI je t.z.v. “software glitch“ direktno uzrokovan zbog problema u kodu.Po tome su Indijci nadaleko poznati kao “aljkavi“ u kodiranju, sopstvenim eksperimentima sa razlicitim stranim proizvodjacima softvera, pa hoce pronicljivo krivicu sa “glitch“ svesti na proizvodjaca kako bi izvukli maksimalni TOT.

Ono sto vam Igor spominje za AESA “L-band“ (samo namenjeno od SU-30SM) t.j. (2 radara u krilima)) je spomenuto jos 2009 godine iz “zapadnog teksta“

Range for 1 m2 Target vs. Modelled L-Band AESA Configurations

Antenna/TR Module R @ 1 m2 [km/NMI]
2 x 16 Hi Gain / Uprated 128.8 / 69.6

https://www.ausairpower.net/APA-2009-06.html

Gde oni zakljucuju kako sluzi “lock-on“ na “130km“ bez asistencije AWACS, laicki receno u “pasivnom“ modu primenljivo u nekim TT zamislima.

Isto tako nema namerno podatka za Rafal, tacnije RCS sa naouruzanjem, target podom i tankovima za gorivo, kako on moze uci u duel sa punokrvnim “presretacima“ na vecim visinama.Dakle vasa proporcija je skroz netacna za 240km, posto on ne moze izvesti osmatranje na toj daljini i ostati neprimecen zato sto koristi AESA radar “novije“ generacije.Pogotovo zato sto vas primer niko ne primenjuje na taj nacin “avion – avion“, ostavite se tog poredjenja koji nema nikakve veze sa realnoscu.

Osmatranje ne vrse MRCA platforme vec iskljucivo AWACS u kombinaciji sa avionima za osluskivanje elektromagnetnih emisija u ofanzivnoj TT postavci, dok “zemaljski radar“ mora imati podrsku zemaljskih sistema za osluskivanje elektromagnetnih emisija u defanzivnoj TT postavci.MRCA se iskljucivo kordinisu za “lock on“ i tu na scenu jos dolaze TT mogucnosti VV raketa velikog i srednjeg dometa.

Rafal ima sjajnu integraciju “SPECTRA“ defanzivnog sistema i datalink, sto opet ne moze sa tacnoscu prevesti kao superiornost u odnosu na SU-35, SU-30 M2, SU-30 SM zato sto imaju takodje defanzivne i ofanzivne sisteme novije generacije.

Sr

@Mig-29
Avioni SU-30MK, prvenstveno mislim na MKI i MKM jer su to najbolje opremljene varijante i ruski SM imaju isti radar! Nema nikakvih „gliceva“ to je limit tehnologije, zato je i napravljen Irbis-E za SU-35. Proizvodjac kaze detekcija na 140km za cilj velicine Miga-29(imajte na umu da je Rafal mnogo manjeg RCS). Pritom moze da prati 15 ciljeva, dejstvuje na 4, a Rafalov radar 40 i dejstvuje na 8! Dakle SU-30 nema NIKAKVU prednost sto se tice radara u odnosu na Rafal, sta vise, tehnoloski puno zaostaje.

Ruski SU-30SM nema nikakav „L band AESA“. Taj avion se pravio po konf. Indije i Malezije odnosno na osnovu njihovih iskustava tj. kao platforma koja se „dobro pokazala“. Sta vise, Rusija je zadrzala dosta zapadne opreme u svojim verzijama SU-30SM, koju su tokom godina, najvise zbog sankcija, morali menjati domacim resenjima koja neki govore da su losija(odluka da se ide na stranu opremu bi trebala nesto da vam govori).

Rafal je daleko superiorniji avion sto se tehnologije tice, jednostavno tako je. Prosto sistemi su novije generacije, sve je pravljeno namenski za tu plaftormu i ne znam
sto je to ljudima toliko tesko da prihtave? Ponasate se isto kao oni „pro-zapadni“ likovi koji ne mogu kategoricki prihvatiti da je nesto rusko mozda tehnoloski naprednije od americkog.

SU-35 ima potpuno novi radar, motore, kokpit, senzorski paket, izmenjen zmaj, veci resurs itd. Verzija SU-30 sa tom opremom jos uvek nije izasla! Bilo je naznaka, ali za sad nemamo ni prototip prikazan. Ono sto jeste, prosto nije ni nivou Rafala ili novijih varijanti F-16 i F-15, zato i jeste dosta jeftiniji. Sto ne znaci da avion sam po sebi nije sjajan, naravno da jeste i naravno da ima neke svoje prednosti poput doleta i vektorisanog potiska, naravno i radara u poredjenju sa vecinom aviona koji jos uvek nemaju elektronsko skeniranje, nego su na starijoj tehnologija mehanicke impulsno-doplerske antene, ali generalno, ako govorimo o stepenu tehnoloskog razvoja, to je polako vec zastareva, zato ga i modernizuju i bice jos bolji, nadam se uskoro.

Jednostavno radar na SU-30 je losiji od Rafalovog, i necemo vise raspravljati nesto sto je ocigledno, pobogu ljudi!
To sto je Ivan Uzice naveo da evropski avioni, izmedju ostalog i Rafal „zaostaju“ nije istina, sta vise, u slucaju Rafala, debelo prednjaci nad bilo kojim avionom trenutno.

Mi

Srbofil

Vidite deo teksta je pobegao – ocigledno nije transparentno razumljivo.

Ali definitivno cu vas opet korigovati ono sto se sklapa u Irkut-u, laicki receno je sa “stranom“ avionikom, ali nema veze mnogo sa tim vec sa industrijskom spijunazom i kapacitetima.

Dok ono sto se sklapa u zavodu КНААПО je laicki receno sa“domacom“ avionikom i naprednije je od druge grane.To sto vi mislite kako je Indijsko, Malezijsko bolje je samo vas problem.

Napravljeno je na dve grane kako bi pristupili svim trzistima, vase objasnjenje je “Rusofobsko“, cak nemam potrebe TT objasnjavati, meni neshvatljivo odjedanput koristite manire samo uskoprofilisanih i lose obavestenih ljudi koji nesto poricu jedino iz koristi (ako mislite klevatama postici nesto ovde, to je opet samo vas problem i prilicno srozavate vas kredibilitet na nivo nicka zvani PeDU).Koja je vasa ne znam, ali sigurno nije primerena takticko tehnoloskoj raspravi.

Ne poznajete SU-30 familiju i oznake modela najbolje, ali uporno zakljucujete na osnovu cega !?

1. Postoji SU-30SM – sa vec porucenim avionima u verziji SU-30SME od 2015 godine stranim RV
2. SU-30SM2 (ovo 2 ne postoji zvanicno *, ali je dodatak modernizaciji SM) – operativan u VKS 2021 godine
3.SU-30M2 (je vec operativan i predat VKS 2014 godine, dok su ispitivanja zavrsena 2010 godine), on ima isto kao i SU-35 opciju prilikom kupovine , t.j. montazu L band AESA radara u krilima – samo nije namenjeno prodaji van Rusije.Takodje ima IRBIS-E radar posle 2018 godine.

Indijci kao sto vam napisah za svoje MKI se zale na softverske “glitch“ kao jedan od top 3 problema na spomenutom avionu.Moze se reci zato sto eksperimentisu sa vise stranih tehnologija i aljkavo kodiraju u sopstvenoj varijanti.Pa navode greske u MTBF fazama pa hoce pronicljivo postici TOT.Procice neko vreme kad pocnu za nove Rafale nalaziti mane zasnovane na sosftverskim problemima.Ono sto oni imaju od Rusa na tim avionima je tehnologija iz 1991, ne znam da li ste svesni toga !? Zasto nisu jos modernizovali MKI, pa zato sto hoce jeftino sledece

https://defenceupdate.in/after-super-sukhoi-30-upgrade-indias-su-30-mki-will-be-superior-to-chinese-sukhoi-35/

Ako niste procitali prilozeni tekst iz 2009 koji jos ima slike TR modula, na osnovu cega tvrdite kako je resenje na Rafalu bolje !?

– RCS Rafala sa naouruzanjem, podvesnim tackama i targeting podom je !?
– Koliko kosta Meteor raketa VV !? Pa cak Francuzi se u skoro svim misijama vise oslanjanju na MICA VV raketu, MICA RF navodjenje na cilj u pocetnoj fazi preko datalinka, dok MICA IR navodjenu glavu koja se lako detektuje ako protivnicki avion ima modernije MAW sisteme
– Kome su prodali MICA NG i kada !?

Prestanite sa glupostima koje niko ne koristi u realnom koriscenju vojnih sistema.Nijedna MRCA platforma ne moze na daljinu detektovati neki sistem u vazduhu bolje od AWACS i ELINT sistema.
Oni kordinisu u svakoj misiji MRCA platforme koje sa pasivnim i aktivnim sistemima pokusavaju napraviti prednost u nekoj zoni.

Dakle uopste nije bitan domet radara na MRCA platformi vec njegove AESA mogucnosti zbog naprednih RWR sistema, sistema elektronskog ometanja i zbog efektivnije upotrebe VV naoruzanja.

Opet ne citate specifikaciju kako treba, Rafal prati 40 ciljeva, daje prioritet na 8, moze dejstvovati samo na 4.Ono sto ne znate da “lock on“ sa MICA RF raketom ne moze ostvariti preko 60km, dok je meteor veoma upitan preko 100km jer zavisi od “net-centric“ sistema u vazduhu.

Vidite Rafal jeste najpotentnija MRCA platforma, ali pricati neosnovano kako je neki sistem bolji je glupost bez cvrstih dokaza.

To sto Ivan Uzice je napisao nije tacno, ali isto tako vi iznosite neosnovane zakljucke, naveden vam je sistem iz zapadnog izvora koji kao “dualni“ moze izvesti “lock on“ na 130 km, pa opet potencirate pricu sa AESA radorom koji vidi dalje – prilicno neobavesteni sta su tehnoloski limiti “zapada“ i “istoka“

Ba

@Srbofil

Ok, ostajete pri tvrdnji za da Rafal ima prednost nad Su-30 i u segmentu maksimalne daljine detekcije? Ok. Ja sam vam rekao da ovo nije tako čak i za stari N011M, vi ne vjerujete, iako, koliko vidim, nemate nikakve tehničke podatke za RBE2-AA koji podržavaju ovu tezu- nego, kao, logično je. Uz to rekao sam Vam, diskusije radi, da se integracija Irbisa odnedavno zaista i nudi na tržištu, čisto zbog toga, što je zbog namjene moguć ovakav susret u nekoj ratnoj areni u nekoj budućnosti- kažete otprilike: To ne postoji- a eto Rafal ima AESA….Sve ok. Neću dublje ulaziti u ovu diskusiju ni sa tobom, ni sa Mig-om. Za kraj reći ću ti samo par stvari, jer nema potrebe za ovakvu isključivost- stvari su jednostavne.

Svega tridesetak aviona u sastavu RV Francuske je do danas dobilo taj famozni AESA. Testovi na prva dva aviona su završena tek 2015 godine, a nakon toga je njihova vlada odlučila sa smanji narudžbu sa inicijalnih 130komada od Talesa, na svega 60. Imaš tekstova o ovome na netu- evo ti jedan od linkova:

https://www.monch.com/mpg/news/c5i/1587-thales-rbe2-aesa-radar-production-output.html

Radari su danas isporučeni, ali konverzija nije završena za sve letjelice. Za eksportne verzije se pravi i isporučuje. Jedna od bitnih zamjerki FR vazduhoplovstva Talesu bila je ta da je radar „kratak“, i da u tom smislu nije adekvatan za letjelicu kojoj je jedna od osnovnih namjena mornarička primjena, pokrivanje ogromnih površina i kontrola VAP-a. Postoje tehnička ograničenja vezana za dizajn koja sprečavaju daljnju evoluciju ovog segmenta Rafala. S druge strane- Su-30 u nos komotno može da natovari 650 kila tešku skalameriju iz 80-tih veličine Varburga i postigne neke sposobnosti koje su zacrtane ili je u budućnosti zamjeni nečim daleko savremenijim i od pomenute evolucije N011M- Irbisa. I Irbis je staro, veoma staro rješenje.

Bilo kako bilo- to što je N011M star, glomazan i slično ne mjenja činjenicu da je u modu pretraživanja uredno registrovao lovce na daljinama preko nominalnih 350km! Shvati- ni novi RBE2-AA ovo danas ne može. Ni u savršenim uslovima, u očekivanoj putanji, suženom fokusu dejstva. Maksimalna daljina detekcije zračnih meta je jedna od rjetkih boljki ovog sjajnog uređaja i jedna od stvari koja će biti otklonjena na budućem projektu francuskog lovačkog aviona. Evo ti jedan link za staru NIIP-ovu skalameriju, koja se sada mjenja za bolje i savremenije- ima jedan zanimljiv grafikon pri dnu- pogledaj.

https://defence.pk/pdf/threads/mini-awacs-the-powerful-n011m-bars-hybrid-radar-system-su-30-mki.256937/

Pozdrav Al tebi i Migu!

Sr

@Banja Luka
Moracu biti „malo“ dosadan u ovom kontretno postu.
Fabrika kaze 140km za Mig-29. Cemu kopati dalje po neproverenim izvorima? Sto bi degradirali svoj proizvod za 2.5x puta?

Ako cemo anegdote, Indijci kazu 100-120km za 29K zbog smanjenog RCS i da zapravo 29K u PPS prvi uoci SU-30MKI svojim radarom bas zbog RCSa kod 29ke, a dosta velike platforme u slucaju SU-30MKI, gde je tu onda Rafal?
Slozicemo se da se moze preterivati u oba smera?

Postoji previse mitomanije vezano za SU-30, pogotovo za radar i tu famoznu distancu od 400km….Jednostavno, u prakticnim okvirima, to nije tako. Da je tako, onda bi SU-35 detektovao lovacki avion na 600+km obizrom na unapredjenja i ne bi Indija kupovala tolike AWACS avione. To je za mene obican mit i neistina.

ig

@ Srbofil
Opet, istini za volju i ovde treba reći da je tih 140km dometa za zonu 300° kvadratnih tj 17×17°. I BARS može suziti na 10×10° i tada se domet za isti cilj povećava na 200km….
Činjenica je da će zbog velike razlike u radarskim odrazima a sa radarima približnih mogućnosti RAFAL uvek prvi videti SU-30. Sad, čiji je ometač jači i čiji će bolje odraditi posao teško je reći.
Na kraju, svi ovi dometi bitni su samo sa stanovišta realne upotrebne vrednosti. Primera radi, u scenariju 1na1 i u čelo RAFAL tu prednost može izeksploatisati samo sa raketom METEOR. Znate da sam zagovornik dosta manjeg realnog dometa raketa V-V od max deklarisanog, e ako je AIM-120 dobra do 40km METEOR je dobar do 80km. I ovde, opet, pitanje je da li i toliko. Naime, METEOR jeste 2x energetski efikasniji od AIM-120 ali u scenariju u čelo OLS sa SU-30 će isti otkriti na bar 60km. U takvoj situaciji, pilot ima vremena da zaključi da ako je otkrio nešto jako brzo na 60km to mora biti METEOR i ima vremena da primeni adekvatan manevar. Ahilova peta METEOR-a je kao i kod AIM-120 relativno slaba pokretljivost od 40G. S druge strane MICA ima manji domet i rasplinjava tu početnu prednost ranije detekcije.
Stvarnost je drugačija, tu retko kada imamo 1na1 i sve zavisi od toliko mnogo parametara da bi nam trebalo još 50ak postova da sve raščivijamo i to samo donekle. Kao prilog tome (kad već pominjemo indijska iskustva) na vežbama u Indiji bizoni su uspevali da se privuku F-15 iako je ovaj na papiru daleko u prednosti po daljini detekcije….A bizon sa R-73+HMS protiv F-15 bez HMS u bliskoj borbi…bogami čupavo.

Za kraj, (nemojte ovo shvatiti kao kritiku) bojim se da previše polažete u AESA. Ova tehnologija definitivno donosi neke prednosti ali nije Ekskalibur. Snaga radara je i dalje presudna, AESA od 10Kw max neće po daljini detekcije nikada biti bolja od PESA sa 20kw, radar većih dimenzija uvek će imati bolju rezoluciju, fiksirana AESA ima 120° vidnog polja po azimutu i PESA sa 180° vidnog polja će ipak imati upotrebne (ne uvek naravno) taktičke prednosti, LPI može da se ostvari i na PESA….

Iv

Zivojine nije h 32 nego Kh 32, uskoro ce i su 30 pored Tupoljeva nositi ove rakete, tako da nisi u pravu. Su 30 ima pet puta raznovrsnjje naoruzanje od rafala zemlja vazduh i sve sto sam napisao je tacno

ma

Ako Turska u skoroj buducnosti nabavi Su35 a Grcka Rafale uz integraciju sa S400 turci ce biti u prednosti u vazdusnom prostoru i dalje od svoje obale. To je iz ugla borbene upotrebe borbenih aviona koje bi posedovale te dve drzave zajedno sa postojecim PVO sistemima. Grcka bi trebalo da se pozabavi svojom PVO u bliskoj buducnosti i nabavi novi sistem PVO velikog dometa ili na neki nacin ozbiljnije modernizuje sisteme S300 koje poseduje. Oba pomenuta lovca u svom arsenalu poseduju ozbiljno protivbrodsko naoruzanje. U tom vrlo mogucem sukobu ratne mornarice imace veliku ulogu a mozda i presudnu ulogu uz RV i PVO. Veoma mnogo zavisi kakvim sredstvima bi Rafal i Su35 bili opremljeni ne samo naoruzanja vec i sistemima za PEB. Da li bi Rusija prodala Turskoj kompletne sisteme za PEB sa SU35 ili bi to bili sistemi smanjenog kapacitet. Su 57 sigurno nece biti spreman za izvoz jos nekoliko godina. Sigurno je da Su35 ima bolju protivelektronsku zastitu u odnosu na Rafale. Ruski kreatori tih sistema tvrde da oni mogu ne samo da onesposobe radarski vodjene rakete V-V vec i da efikasno ometaju pa cak i da ozbiljno ostete, oslepe protivnicke radare. Ako avion poseduje takve pouzdane sisteme PEB recimo Hibini onda prednost koju bi imao protivnicki radar umnogome opada. Sami americki vazduhoplovni oficiri u Siriji izjavili su da imaju velikih problema sa ruskim sistemima za PED.
Rafal je i po meni trenutno najbolji borbeni avion u Evropi ne zbog neka epohalna tehnoloska resenja vec sto ima trenutno slabiju konkurenciju od ostalih evropskih proizvodjaca a samim tim sto su francuzi sami stvorili taj avion za razliku od EF-2000 i JAS39. Mislim da je veoma dobro opremljem za napade na zemaljske ciljeve i da bi uz vece masovnije angazovanje u odnosu na protivnika savladao protivnicke sisteme PVO srednjeg i malog dometa do generacije Buk M1. Opet sve zavisi od pilota, opreme aviona, uvezbanosti operatera sistema PVO. Mada Rafal do sada nije imao prilike da ucestvuje u sukobu sa sebi ravnim protivnikom za zemaljske ciljeve od mene dobija ipak visoku ocenu. Medjutim kao presretac u sukobu sa ravnim protivnikom ne bi bio superioran cisto tehnoloski, sa druge strane opet zavisi od mnogo stvari i situacija— pilot, podrska, brojnost, logistila….
Trenutno i grci i turci imaju manje vise slicno RV. Namera kupovine 18 Rafala je mala narudzbina za dublji prodor u turski VAP. Tu je za sada nepobedivi strazar S400. Sa druge strane turci bi mogli da naruce znatno veci broj SU35 ili SU57 kada bude stigao za export. Em imaju vise para za naoruzanje od Grcke em je SU35 jeftiniji za kupovinu. Kako bi Rafal prosao u sukobu sa S400 sa onolikim tankovima za gorivo plus borba u vazduhu sa spoljnim tankovima? Su35 je agilniji i brzi u odnosu na Rafal sa teretom ili bez koji nose. Ako grci hitno ne modernizuju PVO nece izaci tako lako na kraj sa ratobornim turcima. A pre svega moraju naci jakog saveznika u ovoj prici. Turci su nepredvidivi iako trenutno naizgled nemaju dobre odnose sa USA jos uvek saradjuju na mnogim poljima, vise tajno nego javno. Jos uvek ih mnogo sta vezuje za nato. Ako im bude odgovaralo u jednom trenutku okrenuce ledja Rusiji i ponovo pokusati da nabave od USA borbene avione. Sada joj to nije interes jer zeli da obezbedi svoj VAP ruskim sistemima PVO.

Odgovori
De

mateus, Grci vec imaju i Patriot. PAC II i PAC III sto su najnapredniji sistemi na zapadu (i koji dalje ne mogu zaustaviti Houthi rakete kao sto i S300/Pantsir/BUK + starija oprema) u Siriji nemoze zaustaviti Izraelske rakete). Cisto sumnjam da je cak S400 (to jest S300PMU-3) ista bolji iako puno laju Rusi.

Nema ikakvih dokaza da je protivelektronskua na Su-35 bolja nego Rafala. Kad uzmes u obzir da su Rusi izgubili 10-15 godina razvoja nakon propast SSSR i kad uzmes u obzir da njihova elektronska industrija nije razvijena kao zapadna, onda prije se moze napraviti zakljucak da je Ruska oprema losija.

Grci zele i eskadrilu (24 aviona) F-35 za pocetak. S tim avionima, Grici prave ogromne probleme za Tursku.

Su-35 a i S400 pravi ogromne probleme za Turce – ti sistemi nisu integrirani u Turski sistem PVO a Su-35 nije sposoban da komunicira sa Turskim AWACS avionima E-7. To je veliki problem zato sto su E-7 glavne „oci u zraku“ za Tursku RV.

Rafale a zasiguro F-35 ce biti integriran sa Grckim EMB-145H Erieye.

Znaci Su-35 je relativno slijep naspram Grckih F-16, Mirage, a i Rafale i F-35 koji imaju podrsku AWACS. Tu je cak i Grcki F-4 Phantom sa njihovim AIM-120 AMRAAM u prednosti.

Sr

Turcima ce trebati nekoliko godina da postignu FOC na S-400. Ostatak PVO im cine zastareli Hawk sistemi. Na drugoj strani Grcka pored S-300 ima i Patriot koji je uvezan sa njihovim F-16 tako da bi ja rekao da su i pored S-400, Grci ipak u prednosti ukupno. Sto se tice RV, tu su ujednaceni s tim da Turci imaju tankere, pa to moze biti „force multiplier“. Nabavkom SU-35, Turci ne bi bili „u prednosti“ jer kao sto Dead1 kaze, ne mogu se uvezati sa AWACS koji zavise od Link-16 komunikacije, a to je jako bitno.

Najveca turska prednost je flota domacih dronova koje relativno lako mogu zameniti, a veoma su ubojiti, Grcka najveca prednost je sto nisu imali sakacenje kadra i verovatno u ovom trenutku mogu vise aviona dici u vazduh, tu su i razna ostrva sa kojih mogu vrsiti operacije, treba dodati i SCALP krstarece rakete.

Te izjave kako je neka oprema „sigurno bolja“, na osnovu onoga sto prozvodjac tvrdi, su jako neozbiljne. Tvrdili su i Amerikanci da se F-117 „nikako ne moze videti na radaru“, pa eto….Tvrdili su i Rusi da je Pancir S1 „smrt za dronove“ pa ispostavilo se da nije bas tako…..

ma

Dead 1
Pitanje je da li ce te dve sukobljene strane moci i u kojoj meri upotrebiti avione za rano upozorenje i navodjenje u nekom ne dao Bog totalnom sukobu. Ne verujem da bi nato kao organizacija stao na neciju stranu i angazovao svoje AWACSe jer su im obe clanice jos uvek podjednako potrebne pogotovo za obuzdavanje Rusije i Kine. Bice samo posrednici za smirivanje situacije izmedju dve clanice.
Patriot se do sada nigde nije proslavio od „pustinjske oluje“ do danas. Veliki minus je sto nema mobilnost koji imaju sisyemi S300 i S400. Ima kraci domet od S400 itd…

S400, za sada je dovoljno to sto ga se jos uvek i najvece sile plase pre svega. I jos uvek se ne usudjuju direktno da mu naruse njegov privatni posed koji cuva. Pokusava se nekim dronovima ali bez uspeha jer verovatno onaj ko im izdaje komamde za napad procenio je da bi direktan napad bombarderima bio poguban po njih. Proci ce jos dugo vremena pre nego sto se neko usudi da avionima izvrsi napad na sami sistem S400.
Trenutno Izrael i USA vrse neka uvezbavanja ne bi li nasli nacina eliminacije tog sistema.
Da li ce uspeti u tome? Mozda hoce, ali ne tako skoro i tako lako.
Ima naznaka da u tom pokusaju njegove eliminacije ucestvuju lovci V generacije uz pratnju E/A18 growler ne bi li izvrsili jake elektronske smetnje njegovog radara. I kada dodju do tog resenja ne tako brzo doci ce jos usavrseniji sistem PVO.
Su35 je slep????
Koja podrska AWACSa???
Zasto se turci zagrevaju za ruske borbene avione ako nemaju nameru da ih u blizoj budicnosti integrisu. Mozda ubuduce imaju nameru kupovine nekog ruskog AWACSa.
U kojoj oblasti bi Grcka mogla da angazuje svoje AWACSe da ne budu u dometu S400???
Zavisi i koje rakete i radarski sistem je Ankara dobila od RF. Ne treba zaboraviti da su turci skoro testirali S400 sa lovcima F16 i da su bili zapanjeni rezultatima, gde je sistem nadmasio sva njihova ocekivanja. A to je exportna verzija S400.
Kakav li je original???

Odgovori
De

Mateus, Grci i Turci imaju svoje AWACS/AEW&C avione:

Turska ima 4 E-7T na bazi Boeing 737 sa Americkim radarom MESA
Grcka ima 4 EMB-145H sa Svedskim radarom Erieye.

Su-35 bez AWACS/AEW&C je slijep naspram F-4/F-16/M2000/Rafale/F-35 sa AWACS/AEW&C.

Slazem sa da je Patriot za sada relativno za nista. Ali tako i S300 koji ne sprijecava Izraelcane da tuku Damascus kad god zele.

Mobilnosti ne znaci ista tu – ako Turska zeli da S400 dovede blize Grckoj, moraju osvajati otoke i onda S400 utovariti u brod!!

S400 ima vec puno mitologije koja nije instina. Naprimjer govori se o dometu od 400 km. Eh pa te rakete (40N6) nisu operativne i dalje se razvijaju. Znaci maksimalan domet je do 250 km (48N6) pod usolovom da je Rusija prodala te rakete. Efikasan domet radara Erieye je 350 km (maksimalan 450). Protiv malih lovaca i raketa, S400 domet je mozda 20-35 km a Grcki F-16 su opremljeni sa protiv-radarskim sistemima i raketama AGM-88 HARM. Turci isto tako imaju avione sa tim sistemima i raketama.

Sto se tice integriranje zapadne i istocne tehnike, nije to tako lako. Ruski S400 nece cak biti integrirani u njihov zapadni sistem PVO.

Turska kupuje S400 a mozda i Su-35 ne zato sto je to bolja oprema nego zapadna, nego zbog politickih razloga.

U realnosti bilo kakav zracni rat izmedu Turske i Grcke je rat izmedu zapadne opreme – F-4/F-16/Mirage 2000/MIM-23/MIM-104. Ne mislim da bi zastarijeli Grcki Ruski sistemi ili cak novi Turski sistemi igrali neku ulogu (najvjerovatnije S400 bih stitio Ankaru).

Pa

prolaps

ma

Nigde Rusi nisu tvrdili da je Pancir S1 smrt za dronove, naprotiv. Procitaj malo bolje sta je ko izjavio od ruskih konstruktora, eksperata, vojnih analiticara gde su izjavljivali da Pancir S1 moze biti ranjiv od strane dronova. Zavisi od kojih dronova, vekicine, taktike upotrebe i iz kog pravca to jest ugla dolaze. Ja cu pre verovati pravim strucnjacima koji su radili na tom sistemu. Ima li neki sistem a da je neunistiv? Nema. Moze se unistiti pojedinacno neki Pancir. Ali unistiti citave baterije to je vrlo tesko i za najace vazduhoplovstvo. Sto ne strada neki Pancir u ruskoj bazi u Siriji gde imaju danonocno posla sa dronovima?????????????
Nije isto takav sistem u ruskim rukama i u necijim tudjim to je evidentno.
Da rusi digli sve cetiri uvis da bi ovi komotno razmenjivali podatke preko Link 16.
Ko u to jos veruje?

Odgovori
De

O Pantsiru se govorio da je protiv dronova i raketa. Za sada jedine rakete koji Pantsir unisti su one koje udare Pantsir!

U Libiji su Turci unistili citave baterije Pantsir. U Siriji su izgubljeni i sistemi Pantsir i BUK i to bez ikakvih problema.

Pantsir se dokazao da je totalno smece, a izgleda ni BUK bolji. A S300 zaista smijurija – sve te Ruske prijetnje a i dalje nebo nad Damascus pripada Izraelu.

U Siriji Turci i Izraelcani ne gadaju Ruske Pantsir zato sto ne zele rat s Rusijom! Ruski Pantsir stiti politika!

Siguran sam da ako Izrael ili Turska zele unistiti Ruske baze u Siriji, to ne bi bio ikakav problem. Izrael bi to vjerovatno to uradio bez ikakvih gubitaka.

Ali naravno oni ne zele rat s Rusijom zato sto nisu ludi.

Ž

Dead1

Пишете за руске системе ПВО да су “смеће“ толико самоуверено, као да сте били део посада истих у Сирији и Либији.

Заиста неозбиљно.

Никада не бих рекао да је рецимо амерички систем Патриот “смеће“ јер се није прославио у Заливу 1991. а ни данас изнад Саудијске Арабије.

Al

@Dead1

Po milioniti put, prestanite da širite dezinformacije. Niko nije tvrdio da je Pancir namenjen da se bori protiv dronova, jer je sam sistem nastao na ideji da se odgovori protim tada veoma ozbiljnog problema krstarećih raketa i drugog stand off naoružanja. To je glavna meta Pancira i u tome se Pancir i pokazao u Siriji, ali vi vadite neke ne postojeće podatke i stvarate ne utemeljene zaključke sa 0 znanja kako jedan sistem RViPVO treba da funkcioniše…

Izraelci su u Siriji izgurali van vazdušnog prostora Sirije upravo tom „smeće“ PVO, tj. sirijska PVO je svoj deo zadatka uglavnom odradila, a druga je stvar što je RV Sirije posle 30 godina ne ulaganja spalo na 20 MiG-29 i po koju eskadrilu MiG-21 i MiG-23, a upravo to RV bi u teoriji trebalo da preuzme inicijativu i sad izgura RV Izraela iz vazdušnog prostora Libana. Ali ustvarnosti ne može, jer nema čime.

De

Dok Damascus gori nema dokaza da su Ruski sistemi za ista.

Nema veze da li Izrael baci bombu iznad Damascusa ili ispali raketu sa 300 km iz Libanonskog vazdusnog prostora, Sirijski PVO sa svojim modernim Ruskim sistemima nemoze to zaustaviti.

Tu se ponosi kako su Ruski sistemi uspijeli da promijene zapadne taktike, Pa sta?

To je malo kao da imas mac pa govoris kako onaj s puskom te ubije sa 100 metra, ne 1 metar!

A i slazem se, ni Patriot nije neki uspijeh.

д

Dok Damascus gori nema dokaza da su Ruski sistemi za ista. Nema veze da li Izrael baci bombu iznad Damascusa ili ispali raketu sa 300 km има везе у реалном ратном сукобу , када имаш своје снаге на терену , а ово што Израел ради је чист епп за унутрашњо политичку употребу, Дамаск се налази 80 км од обале средоземља што значи да ИРВ дејствује без потребе да улази у Либански вап и са дистанце где је безбедан од с-300, успут с-300 није ни направљењ да дејствује по ловачким авионима на великим удаљеностима.

ma

Mig29
Banja Luka
Igor

Najzad da se procita nesto sto je vredno i interesantno za citanje.
Sjajni komentari.

Dead1

U Libiji su turci unistili citave baterije Pancir
???
Potpuno preterivanje.
Pantsir se dokazao kao potpuno smece a izgleda ni Buk bolji??? A S300 zaista smijurija?????
No coment.
Samo cu ti reci ovo. Sedni u bilo koji zapadni avion sa namerom da izvrsis napad na S300pmu2 kako bi se uverio da je smijurija ili smece. Kakav rezultat bi bio zakljuci sam ali potpuno hladne glave.
Ja za ni jedno oruzje necu reci da je smece ili smijurija jer svako oruzje posebno borbeni avion ili PVO moze naneti bar minimalnu stetu protivniku. Jer je oruzje oruzje ne moze biti cvece.
Ako govorim o recimo F35 ili Patriot da imaju slabosti ili mana nikada nisam rekao da su smece. Svako oruzje orudje je pre svega vrlo ozbiljna stvar sa vrlinama i manama, oruzje nije igracka. Tako je i F35 vrlo ozbiljna platforma ali sa odredjenim manama tj nedostacima i ne moze se reci da je smece ili smijurija, isto vazi i za Patriot ili za bilo koji drugi sistem. Svako ko pise tako nesto je potpuno neozbiljan i ispada smesan.
Ja sam rekao mnogo ranije da sirijci S300 nece upotrebiti sve dotle dok ne pocne masovni napad i pri totalnoj agresiji i kada se napad ne moze odbiti drugim sredstvima, ovo su jos uvek sporadicni napadi smanjenim kapacitetima. Izrael je imao vrlo malo uspeha u eliminisanju sirijske PVO.
Turci i izraelci ne gadjaju ruske Pancire ali ih zato gadjaju njihovi placenici.

Ovaj zadnji pasus je za decju enciklopediju.
Siguran sam da ako Izrael i Turska zele unistiti ruske baze u Siriji, to ne bi bio ikakav problem?????
Ne znam da li ste vi ikada bili u vojsci a pogotovu u ratu. Da li uopste znate nesto o ratnoj strategiji,ratnim vestinama, bezbednosti, taktici, posledicama…….
Sumnjam da bi napisali ovako olako ovakve gluposti da znate nesto o ovome. Vi sve to zamisljate kao kompjutersku igricu. Ima li to ikakve veze sa stvarnoscu? Ta baza u Siriji je danas prava tvrdjava zasticena iz svih pravaca kopna i mora. Osim napada dronovima svaki pokusaj upotrebe avijacije i krstarecih raketa bio bi veoma los izbor za napadaca. U jednom trenutku verovatno bi baza bila unistena ali kojom cenom????

Odgovori
De

Mateus, ovo nije godina 1973.

Zapadnjak ne mora letjeti iznad S300 da ga unisti ili da ga preskoci. Moderne taktike su „stand off“ napad znaci napad sa dalekim dometom.

Znaci dode cika zapadnjak sa svojim F-16 i ispali raketicu AGM-158 JASSM-ER sa dometom od oko 925 kilometra. A onda onaj s Ruskim PVO sa hvali kako zapadnjak je previse uplasen od S300/400 da leti iznad strateske mete koja ionako iovako gori zato sto ju je udarila ta raketica AGM-158 JASSM-ER.

Kao sto sam kazao, Izrael i Turska ne napadaju Ruske baze zato sto ne zele poceti treci svijetski rat!

Rusi bi tu mogli biti nenaoruzani pa i dalje ih nece Turci i Izrael napasti. Da li Izrael ili Turska zaista zele atomske na Ankaru ili Tel-Aviv? Pa nisu oni ludi.

„Da li uopste znate nesto o ratnoj strategiji,ratnim vestinama, bezbednosti, taktici, posledicama…….“

Pa ocigeldno ne znate ni vi bas tu puno.

Ocekivati da PVO zaustavi neprijatejlsku zracnu akciju je glupava strategija koja nije radila za Siriju 1982-e, Libiju 1986-e ili 1987-e, Iraq 1991-e ili Jugoslaviju 1999-e ili ponovo Siriju u zadnjih vrag zna koliko godina.

Moderna Ruska strategija i ne ovisi na PVO, nego na ofenzivnoj akciji da unisti neprijateljske zracne sposobnosti.

Ono sto je Izrael uradio Arapima 1967-e je ideal – unisti neprijatelja na zemlji.

Sto se tice taktika ocigledno je da su ofenzivne taktike su naprednije nego taktike za odbranu.

Zato Houthi lupaju po Saudi Arabiji i Izraelcani lupaju po Siriji iako su u oba dvije dzve moderni sistemi PVO.

Ozbiljne zapadne drzave i ne ulazu u PVO (osim Izrael sa Iron Dome sto je jako specificna situacija). Oni ulazu u ofenzivne sisteme ala F-35, krstarece rakete a i ozbiljnu lovacku aviaciju sa Eurofighter ili u buducnosti stealth lovci 6-e generacije.

To sto Srbija ili Rumunija ili Madzarska ulazu u te sisteme je zato sto ne mogu prijustiti ozbiljnu lovacku aviaciju.

“ U jednom trenutku verovatno bi baza bila unistena ali kojom cenom????“

Sto se tice Izraela, jedina cijena je cijena goriva i kolko kostaju rakete. Izrael imaju najbolje ofenzivne sisteme na svijetu. Imaju i najbolje sisteme elektronskog ratovanja. Ako im ne smeta S300 onda nece im ni smetati S400. A njihovi piloti i su isto tako najbolji na svijetu.

Sijetimo se da zadnji put kad su Rusi odlucili se bockati sa Izraelom 1970-e da su ih Izraelcani stukli u Operaciji Rimon 20! 16 Izraelskih aviona protiv 24 Ruskih. Rusi izgubili 5 aviona u manje od 3 minuta dok je svega jedan Izraelski Miraz ostecen.

A danas su tu cak F-35 koji Rusi nemogu da vide kako treba cak sa najmodernijim radarom (mozda u buducnosti ce moci, ali za sada ne mogu – tu su zakoni fizike problem!) Tu je znaci ogroman problem za Su-30/35.

д

Sijetimo se da zadnji put kad su Rusi odlucili se bockati sa Izraelom 1970-e da сјетимо се када су се Израелци одлучили боцкати са руским ПВО системима који су били под руском контролом(стратешком и тактичком) 1973 како су прошли , изгубили једно 100 авиона у прва три дана, када помињеш Израелску моћ сети се и 2006 и рата са Хезболахом, ту се баш нису прославили, осим ако успехом не сматраш гађање цивилне инфраструктуре Либан и убиство око 1200 цивила.

ma

Ne mogu da verujem da bi jedan ozbilljan covek napisao ovakav decji sastav.
Samo cu ti reci ovo.
Jel Izrael rece da ce unistiti S300 cim stupi na tlo Sirije?????
Koliko vremena je vec proslo od tih izjava a S300 jos uvek je citav?
Sirijski S300 nema bas neke veze sa Rusijom. Ne bi Rusija posegla za nuklearnim oruzjem zbog sirijskog S300. Sto se toga tice mogu izraelci biti potpuno mirni ne plaseci se nuklearnog oruzja pa mogu slobodno da pokusaju eliminaciju S300.
Sve ovo sto se trenutno desava pored izraelskog pokusaja da smanji iranski uticaj u Siriji i njegove vojne formacije sporadicnim mapadima je ispitivanje moci tog sistema
Samim tim sto jos uvek nisu ulazili u sirijski VAP znaci da se susrecu sa vrlo ozbiljnim sistemom. A vi ako se kompjuterom igrate ratnih igrica i zamisljate da je sve to i u stvarnosti tako lako grdno se varate.
Na nas je udarila najmocnija sila koja je ikada postojala na planeti pa je nasa PVO ostala citava sa potouno inferiornom tehnologijom gde su morali pored tolike nadmoci povecavati visinu leta.
Kako kazete cena za Izrael su samo gorivo i rakete. 😄😄😄😄😄😄
Bas si me nasmejao, vrlo pametna, hrabra i mudra recenica. 😆😆😆😆
Kada su konstruktori poceli rad na Panciru dronovi su bili samo u SF filmovima.
Kada su dronovi postali opasni za PVO i ostalu tehniku i zivu silu a kada pocinje proizvodnja Pancira? Zakljuci sam.
Vidljivost ili nevidljivost F35?
Ne znam kako ih je gospodin Lavrov video i to 6 lovaca F35 pre nekoliko meseci.

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Cinik na: Višenamenski borbeni avion Rafal: Od nedostatka porudžbina do navale naručilaca

Istorija se ponavlja, početkom 20 veka u Kraljevini Srbiji je bila velika debata oko nabavke novih topova za srpsku vojsku, u igri su bili Krupp, Škoda i Francuzi i izbor je pao na francuske Schneider topove i ispostavilo se da je to bio pun pogodak i sa tehničkog i sa vojnog i sa političkog stanovišta.…

13. Apr 2024.Pogledaj

Miloš77 na: Višenamenski borbeni avion Rafal: Od nedostatka porudžbina do navale naručilaca

@Petrovic Dusan Rusija je uz sankscije razvila i zapocela serijsku proizvodnju Su-57 i Ohotnik S70 koji su letelice potpuno nove generacije koju nijedna Evropska zemlja nije do sada razvila i isti jos uvek modernizuju svoje avione iz Osamdesetih kao sto su Rafal i EF2000. Uz to lako pravi moderinizovane Suhoje 35/34/30SM isto kao sto i…

13. Apr 2024.Pogledaj

Miloš77 na: Višenamenski borbeni avion Rafal: Od nedostatka porudžbina do navale naručilaca

Su-35 ima 70% zapadnih delova :-) izuzetno precizna procena jednog ovdasnjeg "eksperta", proroka, i "obozavaoca" ruske vojne opreme. Boze me sacuvaj. Sve sto valja iz Rusije je zapadno, a sto ne valja je 100% rusko. Znaci ruka vojska je bar 70% super po tebi :-) ..Eto kad se zezamo vec...:-)

13. Apr 2024.Pogledaj

Feline na: Renoviranje manevarskih površina i održavanje piste na aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u toku

@Aleksandar O kakvim to “domaćim zadacima” i “ocenjivanju” je reč? Pa još i “mi govor”. Takva frazeologija je prvo dovela na vlast AV a sve vreme ga održava u sedlu. Biće Rafali, F16 nije dovoljan dobar, niti je u ponudi.

12. Apr 2024.Pogledaj

Gandalf na: Vučić: Potpisivanje ugovora za Rafale u naredna dva meseca

Srbija 70 % nabavlja od sopstvene proizvodnje. Stoga nam u dođe jeftinije. Srbija proizvodi sve osim aviona lovaca i dalekometnog i srednjeg PVO. Vi nabavljate strano i skuplje. Tako da tvoja ekonomska analiza je dostttttta netačččna.

12. Apr 2024.Pogledaj