BEG airport status
[EKSKLUZIVNO] Amerikanac prvi put potvrdio pogodak drugog F-117A; Naši raketaši odgovaraju: Znamo, rakete su se zvale „Jagodinka“ i „Slavujka“ Bio je to verovatno dobro zamišljen projekat ali mu se onda dogodila Srbija / Foto: Wikimedia

[EKSKLUZIVNO] Amerikanac prvi put potvrdio pogodak drugog F-117A; Naši raketaši odgovaraju: Znamo, rakete su se zvale „Jagodinka“ i „Slavujka“

Bivši pilot američkog ratnog vazduhoplovstva priznao je da su artiljerijsko-raketne jedinice RV i PVO Vojske Jugoslavije pogodile još jedan F-117A tokom NATO agresije 1999. godine. Kako ekskluzivno za Tango Six pričaju Slaviša Golubović i Zoran Vukosavljević, srpski raketaši koji su za ovaj slučaj znali i ranije i temeljno ga istražili, došlo je, verovatno, do pogotka i trećeg F-117A. Njihovo višegodišnje prikupljanje informacija iz raznih izvora i sklapanje mozaika o vanserijskom uspehu, pre svih 3. raketnog diviziona, u obaranjima „Noćnih Sokola“ ima još zanimljivih detalja koje otkrivaju za naš portal. Jedan od njih je i da je, oni veruju, zapravo Hajnlajn leteo pogođeni avion.

Jedan od najčitanijih vojno-vazduhoplovnih sajtova Drajvov „The War Zone“ objavio je juče priču koja je potvrda drugog pogotka „Noćnog Sokola“ od strane penzionisanog USAF pilota koji je na predmetnom letu bio par (vingmen) pogođenoj letelici. Novinar Drajva zapravo je prepričao pojavljivanje pilota, potpukovnika Čarlija „Tune“ Hejnlajna koji je leteo F-117A (tip letelice koju su srpske PVO snage oborile 27. marta, za šta postoji gomila materijalnih dokaza koji su trenutno u Muzeju vazduhoplovstva) u „The Afterburner“ podkastu.

Hajnlajn je u podkastu ispričao da je bio deo para F-117A koji su sa po dve laserski vođene bombe imali cilj koji je opisao kao „antenu“ u Beogradu (ili njegovoj okolini). Priča da su na misije iznad Jugoslavije, kao deo 9. lovačke eskadrile „Leteći Vitezovi“, leteli iz nemačke avio-baze Špandalem u proseku po 6 sati od poletanja do povratka uz dopunu goriva u vazduhu. Kaže da su F-117A obično bili korišćeni za gađadnje komunikacione opreme, antena, fabrika, mostova i zgrada u kojima su bile bitne osobe kao i rafinerije (verovatno Pančevo).

Predmetna misija od dva F-117A sastojala se, prema Hajnlajnu, od gađanja dve odvojene mete. Nije rekao koji je datum bio u pitanju ali je bio jasan da je to bilo nakon prvog potvrđenog obaranja istog tipa letelice. Drive zaključuje da se incident verovatno dogodio 30. aprila. Let je bio praćen od strane još jednog tipa letelice koju smo oborili, F-16CJ i na „obodima zapadnog Beograda“ jedan od CJ pilota upozorio je sve preko frekvencije da je raketa lansirana na njih, u pravcu Hajnlajnovog vingmena, drugog F-117A. „Tuna“ je video dva lansiranja (jedno za drugim, ne salvo) u pravcu vingmena, video je da je jedna raketa eksplodirala u vazduhu što može značiti pogodak. Po povratku vingmen se prvo nije pojavio na sastanku sa tankerom da bi nakon nekog vremena ipak došao – „u vidljivo lošem stanju“. Oštećeni vingmen je nekako uspeo da se natankuje. Hajnlajn je zbog pomoći oštećenom „Noćnom Sokolu“ dobio „Distinguished Flying Cross“ što je još jedan posredni dokaz incidenta te večeri.

„Mi smo o ovome godinama pričali“

Memorabilia / Foto: Slaviša Golubović

Kako za Tango Six kaže Slaviša Golubović, pukovnik artiljerisko-raketnih jedinica PVO u penziji, autor knjige „Pad noćnog sokola“ i komandir baterije za vođenje raketa u slavnom 3. raketnom divizionu, „priznanje“ Hajnlajna za njega je sve samo ne iznenađenje:

– U operaciji „Allied Force“ tokom agresije NATO na SRJ 1999. godine učestvovalo je ukupno 25 aviona F-117A 49. vinga iz avio baze Holoman u Novom Meksiku. Odluka da obe baziraju u  Nemačkoj doneta je 1. aprila 1999. godine, pa su se oba skvadrona već 4. aprila 1999. godine našla u vazduhoplovnoj bazi Špandalem. Svakodnevno su učestvovali u borbenim dejstvima na teritoriji SRJ i to u dva talasa načelno od 20.00-23.00 i 00.00-03.00 časova.

Potpukovnik Hejnlajn poleteo na zadatak nešto pre ponoći 29. aprila, da bi se nakon uspešnog tankiranja (KC-135 iznad Mađarske) našao u vazdušnom prostoru SRJ oko 02.15, 30. aprila, sa zadatkom vatrenog dejstva po telekomunikacionom objektu u širem rejonu Fruške Gore. Objektu dejstva prilazio je sa jugositočne strane. U zoni uništenja 3. raketnog diviziona 250. rbr PVO koji je te noći bio u rejonu sremskog sela Petrovčić, našao se oko 02.46 časova. U tom trenutku borbenom poslugom 3. rd PVO komandovao je tada potpukovnik Boško Dotlić, pomoćnik komandata divizina za pozadinu. Prema propisnaoj proceduri izvršeno je vatreno dejstvo sa dve rakete („Jagodinka“ i „Slavujka“) po avionu koji se u tom trenutku nalazio u zoni uništenja. Pogođen je prvom raketom na daljini oko 17 km i visini oko 7 km. Pogodak raketom nije naneo vitalna oštećenja, pa je avion nastavio let ka vazdušnom prostoru Mađarske radi ponovne dopune gorivom i povratka u avio-bazu.

Pukovnik Golubović je metodično obradio svedočenja o obaranju prvog „Noćnog Sokola“ u svojoj knjizi koja u drugom izdanju ima i deo o njegovim razmatranjima mogućnosti da je oboren bio i B-2A / Foto: Lična arhiva

S obzirom na činjenicu da se ne radi o bilo kom avionu , već o avionu od kojeg se u to vreme očekivalo sve osim da bude radarski otkriven i praćen, a još manje oboren, treba analizirati neke pojedinosti koje potpukovnik Hejnlajn navodi u tekstu. Najpre sa aspekta dejstva RJ Vojske Jugoslavije.

Avioni F-117А korišćeni u operaciji „Saveznička sila“, nisu leteli na visinama manjim od 20.000 ft (6.000 m). To znači da su vatreno dejstvo po njima mogle izvoditi jedinice naoružane raketnim sistemima NEVA i KUB. Tog 30. aprila u širem rejonu Beograda bile su raspoređene jedinice 250. rbr PVO naoružane raketnim sistemom NEVA. Precizni podaci o vatrenim dejstvima na dan 29. i 30. aprila potvrđuju da je dejstvo po cilju u 02.46 izvršio 3. rd PVO lansirajući dve rakete od kojih je jedna pogodila i oštetila cilj, a druga zbog odsustva zahvata nastavila da leti putanjom kosog hica. Tokom praćenja i vođenja prve rakete na cilj borbena posluga je konstatovala da avion vrši manevar koji nije bio uobičajen i koji je ličio na takozvani „manevar zmija“ što u stvarnosti za ovaj vazduhoplov nije moguće. Kompjuterski kontrolisan manevar koji u svojoj izjavi navodi Hejnlajn doveo je do blage promene radarske odrazne površine aviona, što su prateći sistemi stanice za vođenje raketa registrovali kao promenu energetskog centra radarskog odraza, na šta su operatori praćenja reagovali blagim pomeranjme preseka uglovnih markera sa odrazom cilja. To je u konačnom dovelo do toga da se raketa aktivira u blizini aviona tako da mu ne nanese vitalna oštećenja. – kaže Golubović za Tango Six.

On dalje naglašava da se o ovom incidentu već pisalo i to u knjizi „Bandits Over Baghdad” Vorena Tomsona iz 2000. godine. Hajnlajn navodi da je oštećen avion njegovog kolege nastavio let ka vazdušnom prostoru Mađarske radi ponovnog tankiranja primećujući vidljiva značajna oštećenja na njemu u trenutku prvog pokušaja dopune gorivom:

– Ako su oštećenja zaista značajna onda nije logično da takav avion kao konačno odredište ima avio-bazu Špandalem prilično udaljenu od Mađarske. U takvim situacijama traži se dozvola za sletanje na najbliži „prijateljski“ aerodrom, kao na primer Pleso u Zagrebu, o čemu se ranije govorilo. Sumnju potkrepljuju navodi da se posle tankiranja avion izgubio, ali da su obojica ponovo bili zajedno u avio-bazi Špandalem.

Hajnlajn je za napor i trud da se avion njegovog kolege tako oštećen uspešno tankira i vrati u avio-bazu dobio DFC priznanje. Treba napomenuti da je ovo priznanje najveće priznanje koje pilot može dobiti u svojoj letačkoj karijeri i da se ono dobija za izuzetne rezultate. Ako ga je Hejnlajn dobio za trud i napor da se oštećen avion vrati u avio-bazu, kakvo je priznanje trebalo da dobije sam pilot oštećenog aviona? Odgovor verovatno leži u pretpostavci da je upravo Hejnlajn bio pilot oštećenog aviona, a ne njegov kolega. – zaključuje Golubović i tvrdi da su tri „Noćna Sokola“ pogođena. Jedan u Muzeju, jedan o kojem sada imamo potvrdu, za koji Golubović kaže da je najverovatnije rashodovan i u Novi Meksiko prebačen u kontejneru, ali i još jedan o čijem će se pogotku i oštećivanju, kako on kaže, verovatno tek govoriti i pisati.

Zoran Vukosavljević, nekadašnji podoficir artiljerijsko-raketnih jedinca RV i PVO Vojske Jugoslavije i odnedavno kolumnista našeg portala potvrđuje navode kolege Golubovića i skreće pažnju da se o drugom F-117A pogotku pisalo u više zapadnih izvora koje je on, kao i Golubović, godinama prikupljao:

– Ovaj događaj pomenut je i u knjizi „Vazdušni rat nad Srbijom 1999.“ Bojana Dimitrijevića i Jovice Draganića, ali bez dodatnih pojašnjenja, samo kao informacija da je 30. Aprila, F-117 sleteo u Špandalem. Citira se „oštećenje repa“ iz „raznih izvora“. U svojoj knjizi „Agresija NATO, RV i PVO u odbrani otadžbine“, general Spasoje Smiljanić, piše sledeće: „Pisano je, ali je i sasvim tačno, da je administracija vazduhoplovnih snaga SAD, osim oborenog F-117A, odmah posle završetka agresije na SRJ rashodovala još 2 aviona F-117A”.

Što se tiče američkih i zapadnih izvora, počeću sa člankom iz digitalne arhive “ACJ” dnevnih novina iz Atalante. Radi se o članku na 14. strani izdanja za 6. maj 1999. Opisani događaj se po tim navodima zbio 30. aprila 1999. Ovaj datum se više puta pojavljivao u raznim izvorima. Opisuje se avion F-117A koji je oštećen „projektilom zemlja-vazduh“. Konstatuje se da je avion „skoro nevidljiv za radare“ ali da je možda bio nanišanjen optički pod „svetlom punog meseca“. Avion je, tvrde, uspeo da sleti u bazu u Nemačkoj.

Isečak iz lokalnih novina Atlante

Drugi izvor je iz britanskog vazduhoplovnog časopisa „Air Forces Monthly“, koji govori i opisuje tok vazdušnog rata u periodu 16.04.1999. do 11.05.1999. godine nad SRJ, pogođene sisteme PVO, uništene avione i helikoptere VJ na zemlji i u vazduhu, ali i pogođene i oborene avione i bespilotne letelice NATO snaga. Tu se navodi da je 30.04.1999. godine, jedan F-117A iz sastava 49th FW Špandalem, oštećen raketom sistema SA-3 (američka oznaka za sistem S-125 Neva) koja je eksplodirala u blizini letelice i pritom je avion izgubio „deo repne sekcije“, ali je uspeo da se vrati i sleti u bazu.

I za kraj, tu je i treći izvor, koji je danas teško dostupan, a radi se o pisanom referatu-izveštaju pukovnika američke vojske Everesta E. Rićonija. U svom referatu pod nazivom: „Description of our failing acquisition system as exemplified by the history, nature and analysis of the USAF F-22 Raptor program; A national tragedy – Military and Economy“ iz 8. marta 2005. godine on kaže: „This event, which occurred during the Kosovo conflict on 27. March, was a major blow to the US Air Force. The aircraft was special: an F-117 Nighthawk stealth bomber that should have been all but invisible to the Serbian air defences. And this certainly wasn’t a fluke—a few nights later, Serb missiles damaged a second F-117.“ – kaže za Tango Six Vukosavljević.

Pratite Tango Six i na društvenim mrežama. Na Instagramu, Jutjubu, Tviteru i Fejsbuku.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Petar Vojinovic Glavni i odgovorni urednik petar.vojinovic@tangosix.rs

Komentari

Se

DuPe i ekipa na aparatima….

Elem, ko je želeo da čačka ovo mu nije novost, još su pre 10 i kusur godina i pojedini nemački mediji o ovome pisali.

Odgovori
Ja

Bio je nanišanjen optički pod „svetlom punog meseca“
Da li sada ovom gospodinu, mozemo dati strucan odgovor,da bar malo nemirnije spava, pod okriljem mesečine?

Odgovori
Fe

@Živadin
U pitanju je pasivni pojačavač svetlosti, a ne IC uređaj, i (provereno) neuporedivo bolje radi ako ima ikakve ambijentalne svetlosti nego u mrklom mraku.
Inače, ko je iole osmotrio YouTube klipove borbe PVO Severnog Jemena sa Sudijskom Avijacijom može da se uveri da ima mnogo više video klipova oštećenja aviona dejstvom sa zemlje nego obaranja – npr video pogođenog F-15 kako u zadnjem trenutku odbacuje zapaljeni centralni rezervoar za gorivo, pa zalazi iza horizonta, onda po Saudijskim tvrdnjama beži do aerodroma, a po tvrdnjama Huta pada i pilot gine.. ima i veoma jasnog klipa direktnog pogotka – Kub uništava Tornado – geleri ga bukvalno seku u vazduhu…

Na

хвала,

на писању о дугоскриваним подвизима српске ПВО, слава погинулим саборцима из Корпуса ПВО у коме сам као припадник ретервног састава служио 78 дана давне 1999.

још једампут хвала Т6

Odgovori
Mi

O ovome se zna , bar ja , jos 99 . I ovih 20 godina o tome pricam

Ra

Mene kao laika kopka sledeće.

Ako su RJ jedinice VJ, 1999. uspele uspešno dejstvovati na leteći objekat smanjenje radarske uočljivosti i pritom oboriti/oštetiti 3 letilice ovakvog tipa, koliko li je onda konvencionalnih vojnih aviona oštećeno?
Sigurno više nego što je zvaničan podatak o jedinom obaranju F16.

Odgovori
Zo

Evo ti samo jedan kratak primer.
U američkoj knjizi „A-10`s over Kosovo“ (A-10 iznad Kosova), piloti tog skvadrona koji su autori knjige kroz svoja svedočanstva, pišu o 4 pogođena (akcenat na „pogođena“) aviona A-10 iz njihovog skvadrona.
2 sa IC raketama (Strela-2M i Strela-10M) i 2 neodređeno sa AAA (protivavionska artiljerija)….

Ra

Hvala na odgovoru. I meni je jasno da avion koji leti na niskim visinama u cilju pružanja podrške kopnenoj „vojsci“ ne može proći tako lako bez oštećenja

Ma

Ovo je najprostije moguće objašnjenje iz pera jednog elektroinženjera:
NEVA u originalnoj verziji bez ikakvih modifikacija, je zaista totalno zastareli PVO sistem kojim je veoma, veoma, veoma teško pogoditi nešto što uvežbano oštro manevriše i baca mamce, a takvi su svi lovci iz „teen“ serije (F-14/15/16/18). Sa druge strane F-117 ne može da manevriše ni blizu kao „teen“ lovci i ako ga radar „uhvati“ dobiće po repu sigurno.
Prastari PVO sistemi kao što je „NEVA“ imaju radare veće emisione snage i niže frekvencije od modernijih i zato mogu da otkriju i prate „stealth“. Zato su naši raketaši „hvatali“, gađali i pogađali „nevidljive“. Ove „konvecionalne“ avione su svakako i videli i pratili ali veoma teško pogađali.

Sr

Koliko sam ponosan na svoju vojsku i sto ovakve stvari izlaze „na videlo“ toliko me jako rastuzuje jedna stvar. Ovaj tehnicki deo „istine“(da je tako nazovemo) je najlaksi deo price i to ce vrlo uskoro sve izaci na videli, a kada ce na red doci istina da mi nismo neki „mali Hitlerovci“, „koljaci“, „kasapini“ i da se drzava samo borila protiv terorizma? U ostalom, sa daleko manje krvi nego Britanci u Severnoj Irskoj npr. ili razne armije sveta(SAD, Rusija, Francuska itd.) po belom svetu?

Odgovori

Da, čitao sam ovu vest na Drive u originalu, i nekoliko komentara su tog tipa-Srbi zli momci. Zanimljivo je da neki komentatori i dalje ne veruju u ovu vest.

Zo

@Boža M

Ajd što oni i dalje ne veruju, nego ima i kod nas još „nevernika“. I još nas proglašavaju za “ mitomane“. Naši, Srbi….šta reći? :)

Mi

Proslo je vise od 20 godina od rata 1999.godine. Tek sada ce da izadje svasta… A10 pogodjen iznad Gnjilana ( rad na Streli kap. S.D.), prinudno sleteo na Skopski Petrovac. Avion razbucan, kasnije rashodovan. Reon Prizren- Dragas, pogodjen F15, ( strelac svIk „Dunja“, orudje RL4m). Avion prinudno sleteo u Albaniji.
Za sve ovo i mnogo vise postoje snimci „kriziranja“ pilota kod ljudi iz jedinica Ei PeD mada je vlast pod pritiskom „zapadnih prijatelja“ posle 2000- te sve snimke zaplenila- sklonila. Imaju kopije „neposlusni“ podoficiri koji su se u medjuvremenu „skinuli“…
Ko bas hoce da se bavi ovom tematikom neka pogleda stanje RAF-a 2000-te, gde sami kazu da imaju 40% ispravnosti aviona usled ostecenja, gubitaka i potrosenih resursa…
Mislim da su Nemci nasli svoj Tornado zveknut iznad Kosova ali pilota jos traze… Nasli ga dobrovoljci i Rusi…

Odgovori
Dj

Dunja ništa nije pogodio. A ni sa RL ništa nije pogođeno jer je nepredvidiva budzevina.

Pe

Koliko se secam, a 10 je pogodjen strelom 10. Sleteo na Skopski Petrovac, zamenjen mu je motor i jos ponesto(postoje fotke popravke) ali je vracen u stroj. Izdrzljiva je to zivotinja…

Ra

A 10 su pogodili momci PVO jedinice iz 243.mb iz Uroševca…Ne znam za taj oko Gnjilana već znam da su pogodili kod Uroševca u svojoj zoni delovanja…Pogodili su i nekoliko bespilotnih letelica…

Zo

@Petronije

Taj A-10 je pogođen Strelom-2M.
Strelom-10 je pogođen avion tada kapetana Krisa Šorta (danas generala američke avijacije). Raketa je pogodila donju stranu letelice ispod kokpita pilota, napravila ulubljenje u konstrukciji i odvalila UHF antenu….U principu, lakše oštećenje, ali je svakako letelica morala bar na par dana na opravku….

@Zoran Vukosavljević

Izgleda da je pogađanje od strane srpske PVO korisno za karijeru.
Dejvid Goldfajn iz f16 postade broj 1 u vazduhoplovstvu, a O’ Grejdi je bio viđen za neku funkciju u administraciji vezano za međunarodnu bezbednost.

А

У књизи „А10 над Косовом“ пилота А10 помињу се 3 погођена А10.

NN

Mozda u narednih 20 godina cujemo potvrdu da je i B2 oboren.
Voleo bih da neko na ovom portalu obradi tacno, taksativno sve pogotke potvrdjene iz njihovih i sve iz nasih izvora, oborenih ili ostecenih vazdusnih ciljeva od bespilotnih do pilotiranih.
I da u tom procesu ucestvuju ljudi iz vojske koji su direktno bili ukljuceni u dogadjaje.
Misljenja sam da bi jedan takav detaljan i podacima potkrepljen clanak trebalo da postoji na portalu relevantnom poput ovog i napisanog od relevantnih strucnjaka te da ce tako dobiti posebnu tezinu.

Odgovori
en

Slažem se u potpunosti sa Vama.

Mi

Ma satelit je oboren, preterivanju nikad kraja .. -.-

Ri

Bravo NN odlican predlog.
Izgleda kakao vreme prolazi sve ce vise biti potvrda o gubitcima i steti koje je NATO pretrpeo. Tako ce jedan dan izaci na videlo i to sta se desilo sa B2 Spirit of Missouri.

Am

To bi bilo apsolutno genijalno, da postoji tabela:

– ljudi kažu
– rashodovano komada
– priznala druga strana

Majstorima svaka čast, jedan je bio čudo, 2 ili 3 je rutinsko čudo – znači majstorstvo

Al

Svaka vam čast i da dodam ko zna koliko ste ih i oborili i oštetili. Nego mene interesuje kad će neko od vas da se pohvali na obaranju B2 Spirit koji se opružilo kao zec posle lova u Spačvanskim šumama u Hrvatskoj. Pozdrav.

Odgovori
An

B2 nažalost nije oboren. Nema apsolutno nikakvih dokaza za to.

Iv

Nije tacno da nije oboren i da nema dokaza. Najveci dokaz je taj da aivon neleti od 99godine i da ga nema

П

Сам снимак пада Сприта приликом полетања је више него смешан.

Up

Ajmo,mitomani ovako da vas pitam
1.Na kojoj visini leti B-2?
2.Koji domet je imala vaša najbolja PVO rakete (po visini i daljini)?
Zaključak donesite sami.

Sr

@Upuceno-neupucen
Maksimalna visina dejstva PVO 14km. Svi bombarderi obicno lete izmedju 6 i 8km visine jer preko toga najcesce ne mogu pouzdano da obeleze ciljeve na zemlji(verovatno se to do sada promenilo).

Gle cuda, (sada i zvanicno) oba pogodjena F-117 su bila upravo na 6km visine. najcesca visina dejstva B-2 je vojna tajna. Tako da vam to nije neki argument.

Sr

Tj. u trenutku lansiranja raketa bili su na 6km visine. Prvi je „uhvacen“ na 8km, drugi na 7km.

Mi

@Neupučeni Razbijač Mitova

Plafon punog B-2 je 15km
Plafon Neve do 18km

Zaključak donesi sam.
Dakle nije nemoguće da je pogodjen i oštećen sa obzirom da je leteo jako često.

An

@Ivan Užice:
Spirit of Missouri je još uvek aktivan. Odakle ti je podatak da nije?

Ne

Bio sam u lovu u Spačvi dva puta i lokalni lovci nisu znali što ih pitam kada sam o tome pricao i pitao jel to istina, a nisam ni ja ništa neobično vidio u šumi koju smo prošli uzduž i poprijeko.
Ljudi moji, tamo su sela oko te šume i drvna industrija tamo radi u šumi, netko bi sigurno nešto vidio i posvjedočio iz prve ruke.

Am

Bilo bi krajnje nemoguće da nešto padne blizu auto-puta, a da se ne vidi. A od sela do sela nema nigde više od 5km vazdušno, plus je ravnica, tako da… Nešto mi je nemoguće.

Mi

Ne mora da padne, mozda je samo ostecen bio kao i ovaj F-117. Dovoljno da se skupa igracka izbaci iz igre te godine i to ti dodje sto se tog rata tice.
Ne kazem da je istina ali da je moguce, jeste. Po Vikipediji, B-2 je obavio cak 30% bombardovanja sto nije malo. Sve je moguce u haosu rata.
Kad ga povuku iz upotrebe citacemo detalje B-2 akcije nad balkanom!

Al

Pa normalno je da ste u potpunosti sigurni za pad F117 kod Buđanovaca kad ste na TV videli njegovo razvlačenje. A što se tiče Hrvata pa vi mislite da bi oni sa nama slavili obaranje bilo kakvog aviona. U Vinkovcima je od prilike 1997 godine od strane SAD instalirana telefonska centrala koja je u momentu pratila 5000 telefonskih poziva u pograničnom delu Srbije a i malo dublje. Šta govore podaci od ljudi koji su pratili poletanja i sletanja aviona sa aerodruma Avijano. Šta su beležili u kakvom su se stanju vraćali aparati. Normalno da mnoge stvari nećete saznati barem ne sad. I od kud sad iznenada priznanje o gubitku još jednog F117. A što je naj veća bruka i sramota za nas što smo se kumanovskim sporazumom obavezali da ćutimo o NATO gubicima. Mi koji smo bili njihove žrtve, mi sad moramo da krijemo njihove gubitke. Pozdrav.

Da

Зар сте стварно сумњали и веровали све ове године да није тако било :-).
Е једино нисам знао да је баш овакав био учинак.
Нисам стручан на ове теме нити знам где да тражим ове податке али ми је јасно било шта се дешава када су нам гађали огромне инфраструктурне мете са великих висина. Први план им је био да гањају копнену војску и омогуће терористима превласт. Али очигледно их је ПВО (са јадном опремом) држао све време довољно високо да војска може да одради свој посао релативно заштићена од покоља који би настао да су А10 и Ф16 могли да вршљају слободно.
Вечна захвалност свима.

Odgovori
Ra

Počeli su oni da vršljaju još krajem 1997.godine a eksplodiralo je sve u proleće 1998.godine…Tada najveća kočnica da se reše ti problemi je bio Beograd…Na kraju ipak su shvatili da se nešto mora preduzeti i tako mašina je počela da melje ….Leto 1998 je bilo generalno sređivanje prostora te su zato gazde još tada počele da kmeče i direktno u Beograd došle da prete bombardovanjem ako im zbrišemo čedo terorističko …Pozdrav od tada vojnika 243.MB Car Uroš iz Uroševca…

U otsustvu oficijalnih potvrda, svedocena zivih iz tog vremena su jedini pisani trag koliko je ostecenih i pali aviona imao NATO. Ja iz Skopja mogu potvrditi sledece: da su tokom bombardovanja Jugoslavije, u Skopju cule 3-4 puta snazne detonacije koje su pokrile ceo grad. Za jednu detonaciju su tadasnji mediumi izvestavali da je u Skopskoj Crnoj Gori pao avion (mislim da se spominjao F16) i da su ka opozarenom mestu krenuli pripadnici makedonske policije i NATO. Uvidjaj je trebala da uradi makedonska strana, ali NATO nije dozvoljavao, tako da je, u jednom momentu, doslo do koskanja makedonske policije i NATO vojnika. Bilo je repetiranje oruzja, ali su se stvari smirile sa viseg mesta, i, naravno, NATO je ostao da osigura mesto. Ako se dublje zagnjuri u internet, misim da se ova vest moze pronaci. Ja verujem da je bilo tako, tako da nemam potrebe da dublje istrazujem.

Odgovori
Mi

Beskrajno hvala svima za odbranu nase zemlje u tom prokletom ratu!!
Ovo je još jedan veliki dokaz da je nasa iako tehnoloski stara i ogranicena PVO itekako ograničavala neprijateljska dejstva, i time odbranila brojne zivote!

Pogodjen, oštećen, oboren, svaki dan prpa pilotima, izbegavanje rizika, mal mal pa pauza, i ogranicavanje punih sposobnosti neprijateljske avijacije! Veliki je to efekat bio, i ogromna razlika u poredjenju situacije gde zemlja nema PVO duzeg dometa i dodju bez ikakve brige odgore i zasipaju te cime god hoce.

Taj F-117 je izbačen iz igre tu noć i bez obzira sto nije pao, efekat je isti po USAF, i po ostale NATO pilote koji su znali za ovaj pogodak naseg PVO!

Da smo bili bez utrenirane i funkcionalne (iako stare) PVO, ti B-52 i A-10 be ileteli po celoj Srbiji i sejali nezamislivo vise! Ovako je neprijatelj bio prinudjen na drugaciji tempo i taktiku zbog koje je veliki broj, pa i na gubitke.

Mnogo života je spašeno!
Slava Vam!

Odgovori
en

Ovi podaci su jos jedno razocaranje za Dusana Petrovica,koji uvek ucinak nase Vojske u ratu 1999. god. svodi na 2 oborena aviona.

Sr

Nema sumnje u nase raketase, sve su lepo rekli, kazu koliko znaju, sta ne znaju, ostave amerikancima da potvrde ili opovrgnu i to je to, ne pricaju u prazno. Profesionalno, odgovorno, junacki!

Rat se vodi i propagandnim sredstvima. Neke ne-politicke primere, mnogi dan danas veruju da je Spitfire bio „nezamenjiv“ tokom bitke za Britaniju, nesto revolucionarno, a zapravo Harikeni su oborili vise aviona i to ne malo vise….propaganda cini svoje.

Pitanje sta je zapravo bila „najefektivnija“ platforma sa njihove strane tokom kampanje, mozda su F-117ke zapravo najvise i stradale? Ima smisla kada uzmemo u obzir koliko je zapravo trom.

Du

Ma ljudi, ko god je bio tih godina u tom ratu ZNA da se naša vojska herojski nosila sa agresorom, da smo svi disali kao jedan, čitav narod je bio spreman da do kraja ide, niko nije pomišljao na predaju, niti o sebi samo… Lično sam video preko dana mislim da je bio 27.April da je jedan avion agresora sa delta krilom ofarban u tamnu neku boju (vrv Mirage 2000) na veoma maloj visini do 600 m visine, gadjan sa svih strana svim mogućim oružjem pogodjen protivavionskom artiljerijom u zadnji deo, pa zatim i nekim prenosnim raketnim sistemom, promenio zvuk, počeo da izbacuje dim, odbacio ( ne lansirao) neku raketu vazduh-zemlja, koja je nošena inercijom završila zarivši se u kuću pored Obrenovačke crkve, a sam avion je napravio zaokrug i i u poniranju nestao iza Mislodjinskog brda. Avion sam mogao da vidim jer sam bio na zgradi, imao sam utisak kao da se i srušio, medjutim nikakva potvrda zvanična nje bila, ali sam siguran da je pogodjen više puta.. Onako radoznao sam sišao sa zgrade, i odvezao sam se do mesta gde je završila ta raketa, ali policija je odmah došla i nije dozvolila nikome da pridje baš blizu, i mene je oterala, ali sam video sa nekih 50m daljine tu raketu. Nebo iznad Beograda je svako veče bilo šareno od dejstva naše PVO, to su bile stotine i stotine hiljada artiljerisjskih projektila i hiljade i hiljade lansiranja raketa… Videli smo svi mnogo nečega što je ličilo na pogotke, ali ovo sam video lično i bez sumnje.

П

А нарочито за све оне који су тврдили да нисмо одговорни за уклањање Г117 из оперативе… :)

Mi

Mislim da su najefektivniji avioni bili Avaksi i avioni za protiv elektronsko dejstvo koje je po meni manje vise onesposobilo nase Migove. Takodje, kojegod platforme su lansirale harmove koji su nam „zamrzavali“ nadzor situacije nad nebom cele zemlje i dejstvovanje PVO! Migovi su leteli su skoro skroz slepi u takvim uslovima a PVO je disalo na slamku. Nisu imali sansu protiv amrama u takvim uslovima.
Steta sto nismo imali Buk sistem tada.

pa

Daj ne seri molim te. Da su hteli sravnjali bi nas sa zemljom. Nikakva pretnja im nije bio naš PVO, to su oni dobro znali a i naši. Onaj ko je zatucan verovao je u našu propagandu kao što je većinom zatucan narod u severnoj koreji pa veruje svačemu.
Jedino što se slažem je beskrajno hvala pojedincima naše vojske, pre svega dobrovoljcima, koje je na kraju zaboravila i naša vojska i država još u samo ratu. Bez municije i hrane, gologuze ih ostavila na Košarama i Paštriku, a danas ti siromasi koji su preživeli, nemaju ni krov nad glavom, žive u najvećoj bedi… Imali smo u porodici takav slučaj. I tom čoveku se zgadila srbija, danas ne živi više u njoj. Hvala ti srbijo što ne znam za tebe više.

Mi

@pavlea

Hteli su da sravnjaju itekako i to mnogo brže nego 78 dana efektom masovnog udara po celoj zemlji sa svim najmodernijim vodjenim i nevodjenim bombama i stotinama Krstarecih raketa. Plan im je bio da se ne odugovlači i okonča što pre bez gubitaka! Sve bi to bilo gotovo za dve nedelje da nije PVO.

Da su tako krenuli bez razmisljanja kako ti mislis, što možda i bi uradili da nije bilo opasnosti od PVO prvi bi bili vojnici i dobrovoljci na koje bi teph bombardovanje palo iz B-52. Daleko manje zivih bi se vratilo kuci. Ogromna je razlika nemato PVO i imati nesto uz utrenirano ljudstvo. Drugacija je „igra“ kada ti svaki put kad su sedaš u avion postoji mogucnost da te pogodi raketa. Zbog se taktika menja i pali i brine o piloima ako vec ne brinu o civilima. Zbog toga su leteli višlje nego što su hteli zbog čega često nisu nalazili mete pa su bacali bombe u povratku u Jadran!

A to što si se ti nagledao američkih filmova i znas kako se sravnjuje neprijatelj, pa ti se ovaj učinak nato avijacije čini slab, to je tvoja stvar.

Misliš da bi bili efikasniji da su krenuli masovnim tepih bombardovanja od početka sa B-52 po Srbiji. Ili kasnije oko i iznad vecih gradova? Kakav to efekat ima u svetu i u Srbiji? Kakav to efekat ima na vojsku i PVO kad su toliko pogodili sa hiljadama pametnih bomba i krstarecih?

Samo bi se izlagali i bilio bi vise oborenih nato aviona! Horor nad civilma bi bio desetostruk! Koja je vajda od toga? Vise poginulih pilota i civila, vojnika. Taktičke nuklearke da su koristili? Napalm? Bilo koji drugi način „sravnjivanja“ bi doneo slične rezultate, tako da ne znam ko ovde se!

Dr

@pavlea

Pa nego sta su radili nego nas ravnali sa zemljom?
Vise je Ubs baceno na SFRJ nego na Avganistan.
A kad citam komentare poput vaseg ispada da su na nas bacali bombone i balone, da su nas mazili i pazili a ne da su bacali bombe i rakete i sta sve ne.

Sto se tice propagande, pa to je neizostavni deo svakog rata.
Kad ste vec kod toga, pogledajte malo snimke sa nato konferencija za medije iz tog vremena.
Razglabali su o stotinama unistenih tenkova, oklopnjaka, topova, na hiljade i desetine hiljada mrtvih vojnika.
I sta je bilo na kraju?
Jedva naceli Trecu Armiju ( unisteno i osteceno 39 tenkova i oklopnjaka, a samo tenkova bilo 300) a nema sta nisu imali na raspolaganju i to u neogranicenim kolicinama.
Kad vise nisu znali sta ce, krenuli su da ravnaju civilne objekte i time pokazali svu svoju (ne)moc.
Pitam se sta bi bilo da su ispred sebe imali ravnopravnog protivnika. Verovatno bi bezanija iz Vijetnama naspram toga izgledala kao crtani film.

I naucite bar da se ime drzava pise velikim pocetnim slovom pa tek onda pisite sta vam nedostaje ili ne nedostaje, uopstalom koga briga sto za vas Srbija ne postoji vise. Niko za vama nece ni suzu pustiti, niti ce Srbija propasti zbog toga.

Pe

@Dusan Pavlovic Nem sumnje da je postojala zelja da se odbranimo, kao i kod nekog africkog plemena koje gadjaju brodovi Velike Britanije.
Druga stvar je sto Vojska Jugoslavija nije imala ni tehnicka sredstva ni kapacitete da se odbrani od NATO i rat su izgubili katastrofalno, uprkos iskrenim zeljama.

Sr

@pavlea @Milos77
Sve zavisi od ugla gledanja, oba pogleda su legitimna. Apsolutno je tacno ono sto je Pavle rekao, gadjali su nam sve i svasta, fabrike, mostove, pa i kuce i pijace i mi nismo imali adekvatan odgovor da to sprecimo. Takodje tacno je da se drzava prema veteranima ponela odvratno! Ali bas odvratno i dan danas se tako ponasa, to je najveca sramota ove drzave ubedljivo, kao da su nacisti u DDRu, a ne nasi najrodjeniji!

Sa druge strane, nije vojska vodila politiku drzave ni nase ni SAD. Ne mozemo njima taj krst na ledja da stavimo. Takodje, kada slusate NATO pilote, svi govore kako to „nije bio Irak“, da im nije bilo svejedno i kako je VJ ucinila vise nego sto se u najoptimisticnijoj teoriji moglo ocekivati od nje obzirom na uslove. Takodje, tacno je da se rat prolongirao dovoljno da se stvori odredjen politicki pritisak da se stvar zavrsi. Tesko je naci neke kvantitativne odrednice koliko je sve to egzatno uticalo pa je sve stvar tumacenja. Cinjenica jeste da su oni nakon rez SBUN 1244 dobili ono sto im je drzava vec nudila i pre bombardovanja i da nisu dobili ono sto su trazili. Ali opet sto je rekao Momir Bulatovic „vi kada nudite velikoj sili nesto sto ona moze sama da uzme, kao da niste nista ni ponudili“. Isto tako, njihov luskuz je u tome da koliko god pomerili planove levo ili desno, racun smo mi dobili… Na stranu pare, mostovi….ljudi su bespotrebno poginuli i narod je dobio etiketu nekih „bolesnika“ i svasta nesto sto nije zasluzio! Drzave koje su pocinile najstravicnije genocide i zlocine nama nesto govore? Da nije tuzno bilo bi smesno.

Ako mene pitate, obzirom na ono sto je trazeno pre rata, mi smo doziveli odredjen uspeh stvarno, ali isto tako i oni su debelo uspeli u svojim geopolitickim ciljevima, na nas racun. To sto smo i mi i oni vodili pogresnu politiku…boze moj, ne mozemo sada nista.

Ako bog da, da uskoro imamo neke normalne odnose i da resimo nesuglasice bilo kakvim resenjem pa da se tako nesto ne ponovi nikad.

Pe

@Srbofil NATO je pre marta 1999 trazio da udju na Kosovo i da se prekine sukob izmedju nasih snaga i Albanaca.Zatim bi bio proveden referendum o statusu Kosova pod medjunarodnom kontrolom.
Ono sto je pozitivno-Srbi na Kosovu bi bili zasticeni i ne bi doslo do masovnog iseljavanja koje se dogodilo.Zvanicno, Kosovo bi bilo deo Srbije i SRJ i pod kontrolom NATO do tog referenduma.
Imali smo rat.
Rezultat? Srbi se masovno iseljavaju sa Kosova,2500 mrtvih sa nase strane, sa Albanske verovatno vise, 100 milijardi stete u Srbiji, NATO silom preuzima kontrolu nad Kosovom i ne pita Srbiju ni za sta oko Kosova, vec pojedinacno svaka zemlja priznaje Kosovo kao nezavisnu zemlju.
Pametnom dosta.

Mi

@Srbofil
Drugi odgovor na tvoje pitanje o najefikasnijim platformama. Ovaj put lansirnim.
Interesantan podatak:
The B-2’s combat debut was in 1999, during the Kosovo War. It was responsible for destroying 33% of selected Serbian bombing targets in the first eight weeks of U.S. involvement in the War. During this war, six B-2s flew non-stop to Yugoslavia from their home base in Missouri and back, totaling 30 hours. Although the bombers accounted 50 sorties out of a total of 34,000 NATO sorties, they dropped 11 percent of all bombs.

33% ucinka za jedan model aviona sa obzirom da je 99.9% kampanje bilo unistavanje ciljeva na zemli se čini prilicno u vrhu.

Sr

@MIlos77
I ja sam nasao taj podatak, samo pitanje je verodostojnosti. Sve misije vezane za B-2 su „classified“, mogu napisati bukvalno sta hoce. Mozda su tom izjavom samo hteli da opravdaju cenu od 750 miliona dolara po avionu.

Obizrom na ukupan zvanican broj borbenih efektiva i letova, po nekoj logici stvari, ispadne da su svi ostali avioni nosili jednu ili ni jednu bombu u 90% slucajeva. Hajde sto Amerikanci ne znaju geografiju pa im prodaju price da je F-117 iznad Vojvodine leteo nisko kroz neke klisure i planine(jer inace Alpi su najvisi u Backom Monostoru), nego sto ni matametiku ne znaju.

„50 sorties out of a total of 34,000 NATO sorties, they dropped 11 percent of all bombs“
polovina je 17k, podeljeno na 78 dana, to je „da zaokruzimo“ skoro 220 misija dnevno. Ako oni imaju flotu od 20 operativnih aviona, to znaci da je svaki avion imao preko 10 borbenih letova dnevno, u duzini od 30 sati tamo i nazad…..pa koliko traje taj dan ono bese? Sta, usporila nam planeta?

Evo ja ne znam ili je dan tokom bombardovanja trajao preko 300h, ili je napravljeno 3.000 B-2 ili oni lazu? To vam je isto kao A-10 neki „ubica tenkova“, na kraju se ispotavilo da je iznad Iraka najvise tenkova i to ubedljivo najvise unistio F-111. Po recima ocevidaca, A-10 su pokusali par puta da se spuste iznad KiM i vrse CAS, popili vatru i vise nisu pokusavali. Vise tenkova je unistila OVK sa zemlje, nego NATO iz vazduha, toliko o tome(i jedni i drugi jednocifreno)….

Vratite se na onu moju pricu o Spitfajerima i Harikenima. Propaganda gura ono sto je interesantno ljudima i lakse se prodaje. Nije sigurno ljudima bilo interesantno da slusaju o F-15 npr. iznova i iznova, treba opravdati trilione investirane u novu sjajnu, hocu reci, mat crnu opremu.

Mozda cemo za jos nekih 20 godina saznati stvarno sta se „najbolje“ pokazalo sa njihove strane.

Mi

Ne pise 50% letova nego ukupno pedeset letova(misija) iznad Srbije i bacili 11% od ukupnog broja svih bacenih bombi nato kampanje, i zasluzni za 33% pogodjenih meta.

U svakom slucaju slazem se u potpunosti sa tvojom poentom! Plus, ni izvor nije neki. 🍻

Sr

@Milos77
Moja greska, ali opet kad se i tako izracuna, matematika se bas ne slaze ili su brojevi bar jako bizarni.

Du

Možete diskutirati o broju pogodjenih ili oborenih vazduhoplova. To što je sramotno od strane zapada je činjenica da su se usudili napasti tek ostatak nekadašnje države izmučene ratovima koje su sami kreirali. Celokupnu SFRJ nikada nebi napali a na Irak su se odkuražili tek nakon desetogodišnje blokadę i sankcija takva je to eto sila hijene i ništa više.

Mi

Tako je, često se zaboravlja stanje zemlje na kraju 90tih i sankcije, i kritiku kako MiG 29 ili ovo ili ono nije doraslo nato opremi.
Ne da je taj sukob bio „David protiv Golijata“, nego daleko realnije neuhranjen i iscrpljen David protiv Golijata spremnog za Olimpijadu!

Dr

O ovome sam pisao jos davno na T6.
Kacao sam i taj isecak iz americkih novina.
Tada su me neki napali da pisem besmislice, da je pogodak jos dva F-117 propaganda, i da je i onaj prvi F-117 pogodjen ‘slucajno, greskom pilota itd.’

Odgovori
Re

,,Ћу ћито, ходо!“. Све ,,тајне“ обарања тзв, ,,невидљивих“ летелица крије се у особинама и примени радара и тзв. имитатора радарског извора. Сведок. Зато је савршено јасно зашто је теже оборити Ф-16Ц који вуче радарски ометач (попут оног на којем је оборен садашњи командант УСАФ Дејвид Голдфејн на Церу 2.05) него тзв. ,,невидљиви“. Ономе ко не верује да је оборен Б-2 је л требам ,,живе језике“ да доводим?

Pe

@Drina F-117 i jeste pogodjen greskom ne samog pilota, koliko komande.Naime, F-117 je jedan jedini put leteo bez zastite aviona za borbu protiv radara, i jos je bio pun mesec.
Ova greska se vise nije ponovila, i nijedan F-117 nije oboren.Ovaj drugi je ostecen neznatno, ili ne bi leteo jos 1000km, dopunio se gorivom,i sleteo na pistu u Nemackoj.

Dr

@Petrovic Dusan

Ma nije uopste pogodjen, samo je imao blizak suseret sa raketom. Desava se.

Nego, kako vi znate sve to?

-Bili ste na Zelkovom mestu?

-Sedeli ste u Pentagonu ili u sedistu Nato-a pa znate kako je pogodjen F-117?

-Ili po obicaju lupate gluposti?

Ik

Sreca pa se NATO povukao, jel da su nastavili napadati bog sam zna koliko bi jos zrakoplova izgubili….:))
Svojstveno ljudima sa Balkana da kad dobiju po nosu, ego im nedozvoljava da realno sagledaju situaciju(priznaju poraz i sukobe dijalogom rijesavaju)….;))

Pe

@Drina Objasnite sta tacno mislite pod“gluposti“.
Da li ste gledali emisiju sa pilotom F-117A?
Da li ste slusali izjave nasih vojnika PVO koji su oborili jedini F-117?
Slazu se u sledecem: da je avion leteo bez podrske aviona za borbu protiv radara,i da je noc bila sa mesecinom.
Navodi se i kako su radio amateri dojavljivali kada lete F-117 nasoj vojsci.
Cinjenica je da nikada vise ,od 27 marta do 12 juna, nasa PVO nije srusila ni jedan F-117.
Ocigledno je ispravljena greska Amerikanaca koja je dovela do rusenja.
A Vi bolje malo koristite i mozak da navedete neki argument, pre nego sto pisete uvrede.“Ispeci pa reci“kaze Vuk Karadzic.

Dr

@Drina

Pod gluposti mislim na vase komentare koji su mesavina dezinformacija, poluinformacija i izmisljotina.

Tako ste pre neki dan ovde na T6 napisali da je VJ imala rakete dometa par stotina kilometara, sto je besmislica.
Vecina vasih komentatora su bajke-price koje konstruisete u svojoj glavi nebili preuvelicali nekog/nesto ili opravdali/relativizlovali neki dogadjaj (kao sto je rusenje F-117).

Cesto pisete o necemu o cemu ne znate nista ili znate vrlo malo i cesto ulazite u raspravu sa komentatorima koji znaju ‘malo’ vise od vas, pa na kraju obrisu pod sa vama.
Tako ste na drugoj temi tvrdili da niko ni na istoku ni na zapadu ne kaca sacaste lansere sa NRZ na svoje F-xx, Su-xx, pa kad su vam predocili slike isparili ste u vidu magle.

I sto je najsmesnije vi i dalje, posle svega, trazite da vas neko demantuje cinjenicama, da iznese argumenete. A niste ni svesni da u vasim komentarima ima svega samo nema cinjenica i argumenata.
Sve vam se svodi na lupetanje, gledanje na stvari iz svog ugla koje je mahom plod vase maste.
Dakle ako iko treba da ukljuci mozak, a iskljuci mastu, onda ste to vi.

А

@Petrovic Dusan A ја се баш питао када ћеш се јавити да покушаш да обрнеш некако ову вест. Што би рекли Амери у шали „The salt must flow..“

Pa

Noc nakon rusenja tornja na Avali, negde oko ponoci, sa polozaja iznad Bubanj-potoka je lansirana strela-1, koja je zavrsila u motoru po svoj prilici F-16 koji je leteo iz pravca Panceva.
Pogodak je potvrdjen iz vise izvora i primecen je avion u dimu u letu ka jugu.
Posle visednevnog ispitivanja i pretrage terena pogodak je priznat. Ponoviti svaki put, ko ne zeli ne mora da slusa.

Odgovori
te

to mogu i ja da potvrdim , jer sa terase svoje kuce u Vinci sam cuo i video dejsvo pretpostavljam raketa neva ili kub u reonu ritopeka i Boleca i potom cudan zvuk avionskog motora koji se udaljavao. Pre toga je jasno bio vidljiv forsaz jednomotornog aviona veoma nisko.

67

Naravno da su pogodjeni, brojka je oko 30-ak pogodaka gosn Kubovac zna pribliznu cifru, nista sto je za nas iz VJ iliti VS tajna…

Odgovori
Al

Dobar članak, hvala Petre!
Nepresušna tema posle rata. Za i protiv, jesmo – nismo, oboreno i nije oboreno… Informacija koliko hoćeš ali kome verovati?
I konačno, zavesa se polako sklanja. Neverne tome će i dalje odbijati da priznaju uspeh, a sve više likova će trijumfovati sa onim čuvenim: A lepo sam vam rekao, a vi mi se smejali. Ništa zato, ko čeka taj i dočeka, a ja kao i ostali čekam potvrdu za B2.
I pozdravljam apel gospodina @NN, da neko ko ima vremena obradi tu famoznu temu, koliko je stvarno (približno) NATO aviona oštećeno, nestalo, oboreno, rashodovano do 2000. godine.
Bilo, ne ponovilo se…

Odgovori
BB

Moramo sačekati dok još koji pilot ode u penziju, biće tih priznanja još.

Odgovori
Ma

Kao PVL u to vreme i kao komandir sistema rl2 a koristeci r60mk i s2m imao sam osim danonocnog bdenja sa svojim ljudstvom uz strepnju .a ponekad i nemoc pri dejstvu na borbenu aviaciju….
U ta tri meseca sam borbeno dejstvovao i imao sam uvid u dejstvo svih jedinica i pojedinaca u moj rejonu dejstva….
Naravno imao sam priliku da vidim i cetiri pogotka aviona…..ali da ne pricamo bajke..
Ne pada avion od 80 miloona dolara od dejstva sistama od 50 hiljada izvinhavam se
Zbog ovakvog uporedjenja ali tako jedino mozemo da budemo realni..
Ono sto sam ja istazivao svih ovih godina sada cu i prezentovati:
Oboreno je :
2.aviona
32.aviona je ostaceno.od toga 4.kom ozbiljno yako da su rashodovani.
18 tomahavka nije stiglo na cilj…kvar i obaranje
2.bespilotne su oborene
Treba biti realan..
Okrsaj sa aviacijom je bio nesrazmeran visini dejstva te iste u pocetku prvih mesec dana..tek od maja meseca su piceli prvo mornaricki piloti SAD.da idu dole kada se i moglo dejstovati po njima….
Jurisna aviacija je po kosovu suvereno dejstvovala bez vecih problema…
Uplasio sam se kada sam video kako f18 dejstvuje i obara raketu kub a…sa vv raketom…
Bilo bi vise obaranja da su bili nize…ali na zemlji bi u tom slucaju bio pakao to je realnost..i zato smo slusali puk.sretu milinovica…ne dajte da se spuste pricao je….onda nas nece biti…

Zo

@master

Kažeš da si „istraživao“ gubitke NATO pakta i „istražio“ si obaranje 18 krstarećih raketa (nisu sve Tomahawk) i 2 BPL?
I kako sada uzeti za ozbiljno tvoja „istraživanja“? :)

BB

Master,
zar je logično da Vojska Republike Srpske ima više potvrđenih pogodaka od Vojske Srbije?

Ja

Za koju godinu potvrdice i obaranje B-2 duha,bas lepo od njih.

Odgovori
М

Може ли објашњење ако није тајна гађање авиона противградим ракетама за време бомбардовања .Гледао сам својим очима ракету која летела право у вис експлодирала и авион који није погођен али је нагло пропао и појавио се испод сиве лопте од експлозије ракете .

Odgovori
Zo

@Miloš

Nisu to Miloše bile protivgradne rakete, nego su na rakete V-V R-60Mk koja se lansirala sa zemlje (sistem RL-2M na vozilu Praga V3S) dodavani busteri od protivgradnih raketa, radi većeg dometa po visini i daljini.

Mi

Zorane, da li je to sa R-60 radjeno zato što nije bilo dovoljno Kubova, ili zato što su hteli da koriste pasivne IC vodjene rakete sa većim dometom od Strela?
Takodje ako znate da li su te modifikacije bile pripremljene već pre početka bombardovanja? Teško je poverovati da su sklepane na brzinu za vreme tih 78 dana.
Veliko hvala!

Ja

Bas lepo, ovo do sada nisam cuo,svaka cast nasim momcima cime su se vec sluzili

Pa

Tim raketama je navodno bio I resurs istekao. Lovacka vise nije letela a ceo posao je uradila ekipa iz vz ms. Ja ne mogu da verujem da niko od planera odbrane nije o time razmisljao, a sva je prilika…

Zo

@Miloš77

Pa hteli su da koriste prednosti raketa koje se mogu lansirati bez ikakvog radarskog zračenja, a mogu „dohvatiti“ ciljeve na visinama preko 5000 metara i daljinama do 10000 metara i više (RL-4M sa raketama R-73E i busterom od rakete V-Z tipa S-24, na šasiji vozila Praga V3S).
Ovo je razvijano tokom rata, a postojao je „prototip“ iz vremena rata na prostorima Hrvatske, kada je za potrebe tadašnje Vojske RSK konstruisan sistem sa raketama V-V tipa K-13, 1995. godine.
Sistem se takođe bazirao na šasiji vozila Praga V3S.
Najmanje jedno ovakvo oruđe je postojalo na lokaciji kod VOC-a i tako se krenulo u razvoj sistema sa novijim raketama R-60Mk i R-73E.

Mi

Hvala na odgovoru,
Ima smisla pa sam pretpostavio. Jemenci su kopirali te nase trikove pa su i F-15 opalili. Toj R-27 raketli izgleda ne treba ni pomoćni buster da odradi posao sa zemlje :-))
Daj boze samo da se kupi jos novih PVO sistema. Mozda dedamraz donese nesto iz Kine ovog meseca?!
🍻

Zo

@Miloš77

U pitanju je IC navođena R-27T sa većim dometom (33 km u susretu) u odnosu na cca 18-20 km R-73E. Dakle, taj nešto povećani domet taman omogućava da se ne mora dodavati buster.
Naša vojska nije imala R-27T, samo radarski navođenu verziju R-27R.

Mi

Hah, steta sto nemamo R-27T Pitam se zasto. Mislim da bi mozda ispalili koju na nato avione da smo imali sa obzirom da ne pati od elektronskog ometanja.

Am

To je apsolutno suluda zamisao. Ono, pogledaj kolicka je ta raketica, plus apsolutno je nemoguce voditi je, plus, kako manevrise kad ne može nikako

Mi

@Amater
Ne razumem vas komentar. O kojoj raketi govorite.
R-13, R-60 i R-73 jesu lansirane sa zemlje kao pokusaji PVO, a R-27 bez dodatnog bustera je i pogodila F-15 u Jemenu.
Svaki PVO je briga za pilote, a kamoli onaj koji moze da te dohvati.

Am

@Milos77 Za protivgradnu…

A ove, V-V za avione? Pa nema razloga da ne rade. Jos neki booster ako imaju, da dobiju visinu i brzinu – super.

Jo

Hm. Izvinjavam se mojim ortacima kada sam ih ispod oka gledao dok su navodili više ostvarenih pogodaka i obaranja. Ostaje sad da posle korone to dodatno ispeglam sa njima u nekoj kafani po izboru.
PS Još samo ako budu poklopljene zvanične i njihove cifre pa će me z….i do smrti.

Odgovori
Pe

Molio bih odgovor da li je bilo obaranja / oštećenja B2 i njegovog ,,pada,, u hrvatskoj u neku šumu ?? Pošto oko toga ima dosta po netu , ali ne znam da li je to istina ??
Unapred hvala.

Odgovori

Набавите друго издање књиге „Пад ноћног сокола“ и прочитајте све до сада познате детаље о том догашају.

Ra

Ja sam živio u Vukovaru te godine. Ništa se nije čulo o tome da je nešto palo u Spačvanskim šumama. Ni tada ni posle. Verovatno je prinudno sleteo u Zagreb.

Pe

Hoću, hvala na obaveštenju

Ja

Joj sta bi tek bilo da smo imali neki savremeniji smistem PVO….. Vecna slava i hvala herojima odbrane!

Odgovori
An

Tad bi NATO imao drugu taktiku, ne znam kakvu, ali sigurno ne bi išli grlom u jagode.

Ra

Verovatno bi Rambuje bio drugačiji da je vojska bila bolje opremljena i PVO sredstvima i ofanzivnim dalekometnim sredstvima.

Pe

@Rade Ako uporedite industrijsku,ekonomsku i premoc u ljudstvu 21 drzave NATO sa opremom, i mogucnostima SRJ,razumecete da nije nikada postojao nijedan sistem PVO koji bi spasao SRJ u situaciji politickog i vojnog konflikta protiv najjacih zemalja u svetu bez ijednog saveznika.
Srbija se nikada u istoriji nije nasla u tako bezizlaznom polozaju kao 1999.

Ra

@Petrovic Dusan
Sve to stoji, međutim…složićete se…prilikom pregovora je uvek bolje imati veliku batinu iza leđa. Uz respektabilan PVO ne lete eskadrile aviona u napad, a ako imas ofanzivno oružje velikog dometa onda se i zemlje susedi malo zamisle hoće li predati svoj vazdušni prostor za prelet.

Pe

@Rade Prvi put u svojoj istoriji, Srbija se nasla u situaciji da nema nijednog vojnog saveznika, a protiv sebe najjace ekonomske i vojne sile sveta.
Ruski analiticar Vladislav Shurigin je , povodom pomame za „S-300“ u Srbiji izjavio da u konretnoj politickoj situaciji,ne jedna, nego ni 10 kompletnih sistema S-300 ne bi spasile SRJ od napada.
1999 je bila kraj jednog sizofrenog vremena tokom kojeg je Srbijom vladala banditska grupa, koja se odmetnula od savremene civilizacije.
Netipicno za Srbiju,koja je uvek u istoriji bila na strani pravednika, tokom 1990-ih smo postali simbol genocida nad manjinama, etnicke netolerancije, i ratnih zlocina.Svet nas je vrlo brzo i efektno doveo u red.

Sr

@Petroic Dusan
„.Svet nas je vrlo brzo i efektno doveo u red.“

Pa dobro, kad ste lepo rekli da je to vas stav i da smo sve zasluzili, onda su neke stvari jasne, sto je ok, svako ima pravo na misljenje.

Samo znajte jednu stvar, tako ste ovde isto pisali milijardu puta „ratni zlocinac MIlosevic“, ja kada sam vam rekao svaki put da je covek oslobodjen svake, ali svake krivice, vi ste poceli sa nekim teorijama „to je zato sto je umro“ i sl. Ne zelite da prihvatite realnost da nije nikakav ratni zlocinac jer starno nije.

Tako isto i za ovaj slucaj obaranja. Nasa rec protiv njihove, gde vam je njihova apsolutno kredibilnija, ali nikako da prihvatite realnost da ne postoje nikakvi cvrsti dokazi ni njihove tvrdje da potrkepe i da su stavovi „podjednaki“.

Ne morate u rodjenoj zemlji biti advokat nekome ko nas je napao. Razlozi su striktno politicki, koga bre boli uvo za „dovodjenje u red“. Taci i ekipa su „manje bandiditi“, „postuju evropske vrednosti“? Pa eno ih u Hagu za te vrednosti…. Nije to bas tako Dule kako neke NVO zele da prikazu, nije zaista. Prosto tako se namestilo, nismo imali srece, sta sad, idemo dalje….

zo

Pitaj naše raketaše koliko su naših aviona oborili i na kojim lokacijama.

Odgovori
Zo

Niti jedan naš avion nije oboren dejstvom naših protivavionaca.

Pa

Jastrebac je sumljiv

Bo

Poštovani g-dine Vukosavljeviću,

Da li ste 100% sigurni u tu vašu izjavu? Pitanje postavljam jer je poznata činjenica da je tokom ’99. postojao problem sa sistemom svoj-tuđ (IFF) na borbenim avionima koje smo tada imali.

pa

Mig-29 oštećen je raketom sistema KUB nedaleko od Niša i uspeo je da se vrati na aerodrom.

Zo

@pavlea

To apsolutno nije tačno.

Dr

U knizi ‘ Vazdusni rat nad Srbijom 1999. ‘ nije iznesen ni jedan dokaz da je nasa PVO dejstvovala po nasim avionima.
Autori knjige imali su uvid u potrebne dokumente VJ iz rata ( Arhivska gradja – Kabinet nacelniga GS VJ – III uprava GS VJ – Komanda RV i PVO i istorijati jedinica iz njenog sastava).

Da su nasli bilo kakav dokaz sigurno bi to stavili u knjigu.

PO

Pavlea,bojeva glava rakete sistema KUB-M(3M9M3E) teška je 57 kilograma,sadrži 22 kilograma brizantnog eksploziva(60%heksogen,40%TNT).Kada to rokne na udaljenosti 10-14 metara od aviona(zavisno od brzine susreta rakete i cilja),kada usmereno krenu čelične kuglice i ostala parčad,mislite da bi neko posle toga mogao da svedoči o tome?Pričaju ljudi priče iz raznih razloga.Pozdrav…

Pa

Ovo što smo Pavlea i ja pomenuli je isti događaj, o tome je sam pilot Mig 29 govorio u dokumentarnom filmu ali je upotrebio reči „valjda i možda “ su me naši pogodili, pošto drugih nije bilo u centralnoj Srbiji u trenutku kada je poleteo . Ako nisu naši ne bi bilo loše ako bi saznali čime su ga „njihovi “ kvrcnuli?

Pr

@Svi
Postoji tvrdnja našeg pilota MiG-29 Predraga Milutinovića „Grof“-a o tome da su ga pogodili naši…

https://www.youtube.com/watch?v=zNc-1HneWRQ

No, zvaničnog potkrepljenja za celu priču i dalje nema tako da…

pa

@POW/LJPZ Jeste da. Specifikacije su jedno.. a realnost drugo. Šta ako je raketa izgubila cilj- npr.radar prevremeno ugašen, raketa skrenula sa putanja, samouništila se ali je još uvek bila u relativnoj blizini cilja gde ga nije mogla uništiti ali ga je oštetila? Ne znamo ni vi ni ja šta se zapravo desilo.. možemo samo nagađati.

Јесте, оборили су наш авион. Једноставно нису знали. Били су убеђени да су оборили непријатељски авион. Као шта неко рече дешава се и за то сви знају. Е сад да ли је наређење да се ћути или је неком непријатно не знам.

zo

Avijacija i PVO nisu bili interoperabilni u potpunosti..bilo je prijateljske vatre, a to što su neki autori knjiga pisali – njima na savest. Na vrlo malo mesta će se naći kritička analiza a posebno pozitivna i negativna iskustva pretočena u naučene lekcije iz 1999.god. Razumem neke koji tvrde suprotno, ali da im olakšam – to se događalo i mnogo savremenijim vojskama.

PO

Pavlea,vidim da i dalje govorite o stvarima koje ne poznajete,ili ih poznajete vrlo površno.Za Vašu informaciju,raketa sistema KUB-M(3m9ME,3M9M3E) nije konstruisana za samolikvidaciju u slučaju promašaja,kao što Vi tvrdite.U slučaju gubitka cilja i naknadnog pretraživanja cilja u trajanju od 2,5 sekundi i promašaja,bojeva glava rakete se preko osiguravajućeg izvršnog mehanizma(OIM)blokira i pada na majčicu zemlju kao balvan,bez eksplozije.Jedan inžinjerac je 1999.tako došao da uništi bojevu glavu rakete na zemlji,ne znajući o kojoj količini eksploziva se radi.O posledicama može da svedoči on i stanovnici sela Padina,na kilometar od uništene rakete.Samo puno starija verzija raketa ovog sistema u SSSR je imala verziju samolikvidacije,a to je bilo šezdesetih godina prošlog veka.Onaj koji ovde nagađa ste Vi,a ja i dalje tvrdim da je to sve skupa previše ekploziva i čelika za takav avion i pilota koji bi mogao da se izvuče nepovređen.Nešto je drugo u pitanju.Pozdrav…

I u rukama Mandušića Vuka, biće svaka puška ubojita!

Odgovori
Sr

Ovde se radi o našim radarski sistemima a ne avonskim, ako mislite konkretno na izjavu grofa da je na spo video ozracenje sa zemlje to je moglo biti samo od naših radarski sistema a oni su imali sistem tudj svoj i znali su da je to naš avion i sasvim sigurno da ne bi dejstvovali, tako da priča ne pije vodu.

pa

@Srdjan: oni su imali sistem za prepoznavanje IFF.. OK, tačno. Ko zna tačno dali je sistem bio u funkciji, odnosno ispravnost tehnike 100% a drugo ljudski faktor: brzina reagovanja, psihološko stanje operatora na sistemu. Tu se sve odvija brzo, pali radar, zahvati cilj, lansiraj..gasi, menjaj položaj.. To su sekunde, a bogame u nekoj fazi i milisekunde u pitanju…

Ja

Imam jedno pitanje ako neko moze da mi odgovori? Ako je ta stelt tehnologija tako skupa i tako napredna kako moze da je nadje neka zastarela PVO kao sto je nasa,drugo pitanje o stelt tehnologiji znaci kada i gde se pokazala po toj tehnoloskoj superijornorsti?

Odgovori
Pa

Stelt tehnologija onog vremena (nisam bas siguran za danasnje avione tipa F-35 I SU -57) je guma, pur-pena i karbon. ..eto tehnologije razotkrivene ;-)

Sr

Ako pitate bilo kog pilota, najopasnija pretnja je upravo PVO. Stelt vam prosto povecava statisticke sanse da prezivite, nekad samo malo ali i to znaci! U VV domenu, raketa ima svoju bateriju koja napaja radarsku glavu rakete. Smanjenim RCS, ta glava umesto standardnih recimo 20km, zakljucace vas na recimo 17km, sto mozda bude razlog da prezivite to dejstvo, to je to. Takodje radari aviona najcesce nisu tako „mocni“ kao radari PVO koji su mnogo glomazniji, pa cete vi u stelt avionu ranije uociti vaseg protivnika koji takvu tehnologiju nema.

Postavlja se pitanje isplativosti, da li vredi toliko para za par procenata ili 10ak procenata prednosti? Pa ako imate te novce i ljude da odrzavaju to, onda vredi jer glava je u pitanju. Ali isto tako, ako ce vas to kostati operativnosti, onda ne vredi. Bolje 100 operativnih aviona bez stelta, nego 10 sa stelt.

Yo

Ma bilo je mnogo više pogodaka nego što NATO zvanično tvrdi .
Za jedan slučaj iznad Niša znam i sam – „tresak“ na nebu pri čemu se avion „zatetura“ na par sekundi (neprirodno naglo promeni putanju leta) – ali se ispravi i nastavi dalje posle par sekundi ostavljajući crni dim za sobom.
To sam lično gledao sa komšijama iz zgrade u po bela dana…
Falilo je razorne moći našim raketama izgleda – pogođeni avioni su baš dobro podnosili pogotke (što se vidi i iz ove priče USA pilota, ne radi se o slučajnosti), očuvavali upravljivost i napuštali naš vazdušni prostor…

Odgovori
Pe

@Yoda Bilo je pogodaka aviona A-10
A-10 je avion koji koristi „Gattling“ sestocevni top sa metcimqa sa osiromasenim uranijumom zbog vece prodornosti.
Dakle, sluzi pre svega za unistavanje oklopljenih ciljeva na zemlji(tenkovi i td).
Zbog toga mora da leti dozvucnim brzinama i nisko,sto ga izlaze udaru PVO manjeg dometa, koju je SRJ i imala.
Upravo zbog ovih zadatak,A-10 je tako napravljen,da moze da izdrzi neverovatna ostecenja,pa i da leti sa jednim motorom.
Mislim da ima slika A-10 koji su 1999 sleteli u Makedoniju sa puno ostecenja.

Yo

@Petrovic Dusan

Da, znam za A-10 i čitav koncept aviona (koji mi se inače sviđa) izgrađenog oko rotacionog topa za dejstvovanje po ciljevima na zemlji.
Po logici stvari je bio najviše gađan i pogađan, ali je i fantastično izdržljiv na iste.
U konkretnom slučaju, jedino što je sigurno je to da se nije radilo o tanderboltu – silueta je bila trouglasta – a možda jedino on nije imao takvu tokom agresije ’99…

Pe

@Yoda Nazalost po nas, upravo ovi avioni su rasejali po teritoriji bivse SFRJ (ucestvovali su i u ratu u BiH) te metke sa osiromasenim uranijumom.
Ovo je jedini tip oruzja koji je koristio radioaktivne elemente.Navodno je NATO posle 2000 dostavio SRJ mape regiona gde ke koriscena ova municija i ociscen je jedan deo.
Koliko taj uranijum zaista utice na nase zdravlje, meni je tesko da procenim.Jos jedn posledica suludih 1990-ih, zatrovana zemlja na citave generacije a i duze.

Dr

@Petrovic Dusan

Zasto ne pitate porodice italijanskih vojnika umrlih od raka i leukemije, ako vec ne verujete nasim, neka vam oni kazu koliko osiromaseni uranijum utice na zdravlje ljudi.
Ili ako zelite evo ja cu se potruditi da vam se napravi ‘kajla’ od OU pa je nosite oko vrata i budite srecni, zdravi i veseli.

Yo

@Petrovic Dusan

Municija od osiromašenog uranijuma je trenutno jedini profitabilni način oslobađanja od nuklearnog otpada – sve drugo zahteva znatna ulaganja za bezbedno skladištenje…
Sam osiromašeni uranijum je poput Side, potpuno bezopasan, dok ne dospe u organizam preko vode, vazduha ili hrane i nataloži se u plućima, bubrezima, crevima i kostima…
To se redovno i dešava nakon raspršavanja čestica te municije i njenog rasipanja po vazduhu, zemlji, podzemnim vodama.
Tada je sve drugo samo ne bezopasan…

Ra

Jos ce da ispadne da je Venik bio u pravu.

Odgovori
An

Dobro de, Venik mu je baš ,,davao“, tvrdio koliko se sećam da je bilo 3x više oborenih i pogođenih aviona nego što je tvrdila VJ na kraju rata.

mr

Treba reći da je stvarno čudo da je taj avion sa oštećenjima od eksplozije rakete, uapeo da se izvuče iz vp Srbije, tankuje gorivo iznad Madjarske i sleti u Nemačkoj. Pilot je imao čelične živce. Koliki je radijus dejstva metalnih gelera u glavi rakete, posle detonacije i na kojoj udaljenosti od aviona je eksplodirala glava rakete, kad je uspeo da se izvuče.

Odgovori
П

Ма не, амерички пилоти су лоши и сисе…

Не треба да се заваравамо, међу најбољима су.

Sr

Eksplozija neve u reonu cilja oko 20m od cilja…

Pe

@mr Savremeni avion je vrlo ranjiv na te metalne kuglice, koje lete ogromnom brzinom.Cinjenica,da je avion odleteo jos 1000km i cak uspeo da izvrsi dopunu gorivom,i sleti na pisti-govori da je raketa eksplodirala veoma daleko od F-117 i da ostecenja nisu dotakla nijedan kljucni mehanizam letelice.

mr

Zar raketa nema blizinski upaljač, koji se aktivira automatski kada se nadje u zoni cilja. Da je omašila debelo, ne bi se ni aktivirala. Pre će biti sticaj okolnosti za taj avion i čista sreća da je ostao u vazduhu.

П

Дај бре Душане, па он сам каже да је авион био тешко оштећен.

Па шта треба да кажу сами Американци да и ти то прихватиш?!

Треба да будемо поносни на своје војнике који су у врло неравноправном сукобу показали најбоље карактеристике!

zo

Nema čuđenja – sletali su i naši avioni sa teškim oštećenjima tokom ratova 90-tih..za ne verovati kakva su štećenja bila – repnih površina, krila, trupa..bitno je da pilot posle eksplozije proceni da li je avion i dalje upravljiv ili nije, kakva je situacija sa motorom , gorivom i da li ima otkaza pojedinih agregata..sve ostalo je moguće..pojedini avioni i delovi bili izlagani u jedinicama RV kao ratna uspomena ili postavka.

Lo

Jale@ U jednoj od prošlih tema bilo je riječi o stelt tehnologiji, tačnije F35. Dao sam svoj komentar na tu temu pa ću učiniti isto. Mislim da je pitanje koliko je upšte ta tehnologija nevidljiva za radare. Posebno novije generacije radara. Da je odraz na ekranu manji sigurno jeste, ali da se nevidi ništa pomalo sam sumnjičav. Nemojte misliti da su Rusi sjedili skrštenih ruku nakon 1999 god. Stari sovjetski radar P18 je vidio F117 i to izgleda više njih. Možda čak i B2. Mislim da su rusi napravili nešto novije na bazi te stare tehnologije. A Sirija je bila odličan poligon da se svašta proba. Ameri su letjeli svim i svačim, pa kud ćeš bolji poligon za testiranja.

Odgovori
De

Radari mogu vidjeti stealth avion. To nije nista cudno.

Sto je teze je da imaju dovoljno cistu „sliku“ da mogu nisaniti kako treba.

U idealu su ti u drugi problemi za PVO ala radarski ometaci i jedinice za protiv radarskog ratovanja (naprimjer F-16CJ ili EA-18G ili Tornado ECR).

Re

Не можете имати (за сада) јединствену технологију која ће вам обезбедити подједнак ефекат расипања и апсорпције радарског зрачења на свим таласним дужинама (фреквенцијама) од оних реда м па до оних реда мм на летелици коју штитите. Концепт заштите од опажања, односно ,,невидљивости“ код летелица које се тако називају, може по садашњим технологијама бити решен само селективно. У рату 1999 Американци су применили концепт слабе уочљивости за 3Д радаре у мм таласном опсегу а наш П-12/18 направљен 50-тих година је био метраш. Зато нови ПВО системи Руске производње С-x, (x=300, 350, 400 и тд. и навише) имају радаре за детекцију од метра до милиметра, па се ти ,,провуци“ поред њих ако знаш и можеш. Још опаснији су системи за ,,пасивну“ детекцију и они су такође укључени у најсавременије концепте ПВО. Да смо (којим чудом) имали тада најсавременије совјетске (руске) ПВО системе као што је С-300 у некој од најбољих верзија, то би значило само више напада далекометним вођеним/самовођеним пројектилима којих су армије НАТО земаља имале више него довољно. Нама би једино оружје које би могло помоћи било неко од тзв. оружја за ,,непропорционални“ одговор, тачније оружје масовног уништења, а ако га немаш, најглупље је очекивати да ти га неко да када ти стварно затреба. Ми нисмо могли учинити довољно ,,буке“ у светској јавности, нити смо могли ,,заљуљати кавез“ светским моћницима који би нам и можда могли значајније помоћи (пре свих Русија, а после уништења амбасаде у Београду можда и Кина која тада то заиста није могла). Да је сличан напад неко извео на Израел и да су дошли у фазу у којој смо ми били почетком јуна 99, цео свет би видео зашто је брдо пара (одвајаних од уста) улагано у постројења у пустињи Негев још од краја педесетих. Израел је мањи од Србије, АЛИ је нуклеарна сила. ,,Nukes save the peace“

Sr

@RezervaPVO99
Jugoslavija je vodila politiku razvoja nuklearnog naoruzanja 50ih godina. Utrosene su milijarde zaista i od toga se odustalo, a postoji i razlog.

Sto se 90ih tice, najvece smanjene stete se dobija tako sto ’90. godine das vise para, vecoj lobi grupi nego tvoji rivali i nadas se najboljem…eto to je cela filozofija koju NIKAKO ljudi da ukapiraju.

Kakve crne nuklearke, pobogu ljudi? Prati tokove gde ko ide, plati reket, cuti i gledaj svoja posla, kakvo mahanje raketama imperijama. Sad sta je tu je, takva je situacija, malo smo u „sendvicu“, ali prezivecemo.

Br

A sta je sa pricom da je i jedan B-1 Lancer pogodjen i ostecen sistemom Kub?

Odgovori
pa

Priče su u biblioteci, na dečijem spratu..

Sr

Ta priča je apsolutno tačna, pogodjen je kubom.

Zo

Pozivam Vas sve da nabavite knjigu čiji sam ko-autor „Nebeski Štit sa zemlje – Samohodni raketni sistem 2K12 Kub/Kvadrat“ i imate prilično dobar opis događaja. I to sve iz zapadnih izvora.
Pa sami izvucite zaključak šta mislite da se tu dogodilo.
Oko tog događaja, „istraga je i dalje u toku“! ;)

https://www.vojnaknjizara.com/shop/samohodni-raketni-sistem-pvo-2k12-kub-m-kvadrat/

Pe

@Zoran Vukosavljevic Ocekujem da cete sledece navesti kako je PVO SRJ, umesto da zastiti Beograd,Nis,Novi Sad, Aleksinac, onu devojcicu u Batajnici,voz u Grdelickoj klisuri,nase mnogobrojne mostove,elektrane, granicare zasipane „tepiuh bombama iz B-52, u stvari bio zauzet obaranjem aviona SR-71 nad Srbijom,a onda odmah oborio i Valkire B-70.
Gde Vam je savest…

Bo

Meni jedino nije jasno kako to da pored 10 diviziona opremljenih sa S125 neva, raspoređenih u 250RB i 450RP, se u uspešnim dejstvima spominje uglavnom 3RD, dok još 12 SRD opremljenih sa kubovima nije imalo gotovo nikakav učinak, bar ne zvanično. Da li je na sistemu S125M , 3.raketnog diviziona urađena neka ozbiljnija modernizacija, osim ugradnje laserskog daljinomera i termoviziskog TOS, ili je obučenost posade bila presudna?

Odgovori
Ra

Obučenost posade i profesionalnost je bila ključna.

Zo

@Bojan

Samo da ne brkamo formacije….
Tokom 1999-te, na stanju je bilo 12 rd PVO Neva, od čega 8 rd u sastavu tadašnje 250. raketne brigade i 4 rd u sastavu tadašnjeg 450. raketnog puka.
Sa druge strane, na stanju je bilo 20 samohodnih raketnih baterija Kub, raspoređenih u 5 raketnih pukova sa po 4 raketne baterije svaka.

Što se tiče modernizacije na 3.rd PVO, sigurno bi Slaviša mogao to detaljnije da objasni, ali nije bilo modernizacija, bar ne onih koje su uticale na uspešnost dejstava.

Nakon neutralizacije 1.rd PVO Neva iz Batajnice, skinut je termovizijski senzor, ali to je bila CCTV oprema koje je mogla funkcionisati danju i u uslovima rane zore i kasne večeri. Ne baš po mrkloj noći.
3. rd divizion je izvršio 2 dejstva uz korišćenje tog sistema, ali po navodima posade neuspešno. Bilo je neslaganja u parametrima, pa se dešavalo da se prati cilj van parametra (provera vršena kratkim uključivanjem nišanskog radara).

Kako bilo da bilo, oba aviona koja su oborena (F-117A i F16CG), kao i pogođeni F-117A i gađani B-2A, su gađani u „normalnom“ radarskom kanalu….

Pe

@Zoran Vukosavljević Sta znaci“gadjani B2″?
Zasto ne navodite onda i :“gadjani F-16,Gadjani F-15,“i td.
Da li u cilju podgrevanja lazi o rusenju B-2 od strane nase PVO…
Odlicno se secam maja 1999 kad sam golim okom video nad Beogradom F-15 danju,a nase PVO nigde nema.Prvo se cuje bomba,pa onda pocne sirena…
Secam se i Novog Sada 12 juna,kad su nasi pripadnici PVO „slavili“ kraj rata pucanjem u vazduh-jer su znali sta ih ceka ako Milosevic ne potpise

Mi

@Petrovic Dusan

Secate se vasih shvatanja njihovog slavlja zavrsetka rata. Beznacajna stvar za svet. Da li ste ikada razgovarali sa njima?

Zo

Kažu da su Ameri prijavili krajem 99. višestruko veći broj oštećenih i srušenih letelica iznad Pacifika. Možda su krojili završni godišnji izveštaj.

Odgovori
Ju

Sad se postavlja logično pitanje: zašto se o tom pogotku uopšte nije više pričalo po našim medjijima, iako nije bilo dokaza u vidu oborenog aviona? Može se valjda čuti nešto i od naših vojnika, a samo čekati potvrdu od Amera.
Što se tiče vremena bombardovanja, možda je razlog u glasinama da je NATO kao osvetu za obaranje F117 „slučajno“ bombardovao neke civilne ciljeve.
A posle 5. oktobra smo postali partneri sa NATOom, pa nije bilo baš poželjno narušavanje idile…

Odgovori
Ra

Razlog je relativno jasan. Mnogi koji su učestvovali u u ratu 1999. su i dalje aktivni u vojsci. Ne može se očekivati da javno govore. Bit će posle raznih memoara i knjiga kad zađu duboko u penziju.
Zašto vojni vrh sam ne govori o tome, to je u domeni diplomatije.

Pe

@JumboJet Pa gubitak svega 2 aviona tokom 38 hiljada naleta nad SRJ je uspeh NATO,a ne poraz.
A ovaj drugi F-117 nije oboren vec je lako ostecen i uspeo da odleti jos 1000 km i prizemlji se.

Ju

@Rade: To sam i mislio, to je stvar više politike, ne samih vojnika.
@Petrović Dušan: Apsolutno su ti gubici vojno beznačajni za NATO, ali ih je ovaj „nevidljivi“ jako zaboleo u medisko-propagandnom smislu. Još jedan bi bio baš bolan. A da je 10-20 aviona oboreno, a ne 2, 3, 4 koliko već, to je sitnica u odnosu na silu kojom su nas napali.

zo

Malo je sve to široka i složena priča i nikome nije išla na ruku.
NATO je imao previše optimizma pa je sve potrajalo..odnos snaga neprimeren u korist NATO..naše snage su radile ono što su mogle, izdržavale ponekad i nemoguće ali upornost i žilavost je imala i rezultat da je dobar deo snaga sačuvan od uništenja i da je bila kopnena operacija, pitanje je koliko bi NATO išao dalje..planirani su i napadi na civilne objekte, kako bi se ubrzala odluka vlasti da se ide u neko primirje. Ali u konačnom je dovelo do ove situacije sa KiM. Bilo je posledica i po NATO – uništen im je program težak 500 mlrd dolara obaranjem aviona F – 117, narušena kompatibilnost saveza, njihove operacije kasnije nisu pokazale širinu saveza, teret je u celini morao nositi SAD..A i mi smo naučili nešto – moramo imati pametniju i mudriju politiku, imati političkkog i vojno jakog saveznika, imati jaku ekonomiju koja može izdržati velika naprezanja i dr.

Ma

I za neupucene sistem rl 4 je imao buster na jednom sistemu rakete r73e.
Kolege su dodale buster..ispaljeno je par komada neuspesno zato sto zbog velikog prisustva g sile nije odradjivalo paljenje marsevskom motora na r73….
Svi ostali sistemi sa r60mk i r73e su ispaljivani sa pripadajucim marsevskim motorom….

Odgovori
Zo

@master

Bolje da mi nisi odgovarao, jer ništa nisi rekao.
Dakle i dalje te pitam kakvo si ti to „istraživanje“ vršio, kada si samo 2 oborene BPL konstatovao? To je dovoljno da budeš diskvalifikovan iz svake stručne razmene mišljenja.
Što se tiče krstarećih raketa (opet ti „tomahawk, pa tomahawk“), ja sam lično video i izbrojao preko 40 komada oborenih krstarećih raketa, koje su nakon rata, krajem leta 2000. godine bile izložene na Kalemegdanu i svako je mogao da dođe da vidi! Ja sam bio i svojim očima video.

Što se tiče obaranja naših aviona. Još jednom ti kažem: niti jedan naš avion nije oboren našim sistemima PVO. Sve drugo je rekla-kazala. Postoje zvanični izveštaji i podaci i niko to nije „frizirao“. Greške se događaju svima: i Amerima i Rusima i Irancima i Ukrajinicima! Navedeni su čak u mirnodopsko vreme obarali putničke avione!
Dakle, dešavaju se takve stvari i u miru, a kamoli u ratu, ali kod nas se to nije dogodilo i sve što dalje tvrdite ovo samo pokazujete želju da prikažete jedinice PVO u lošem svetlu. To neka služi vama na čast.

A što se tiče pilota Đurića na Orlu, tek tu niste u pravu. Nije kriv ni NATO, ni naša PVO ni Šiptari….Pa ko je kriv?
Pa eto….istražite, kada kažete da ste „istraživač“! :)

Am

Ja znam za jednu kod Kuršumlije, 100%.
Ako te dve nisu ta – piši 3

ma

Sasvim je jasno zasto je agresor trazio izlaz iz situacije u kojoj se nasao. Cak i zapadna javnost je sve vise okretala ledja nato paktu i pocela da sumnja u njihovu lazljivu istinu. Nisu njihovi emisari dolazili u Beograd zato sto je sve islo po njihovom planu vec zato sto su im planovi u veliku ruku propali. Zasto bi uopste dolazili na pregovore da im je sve islo kako treba? Ne bi se ni osvrtali vec bi nastavili bombardovanje. Dok su u tim pregovorima u Kumanovu hteli da izvuku maksimum raznim pritiscima na nasu delegaciju. Po meni vojni sukob je bio neresen rezultat, a sad politika i sta se desavalo kasnije to je druga prica. Namerno gadjanje civilnih objekata to je njihova vojnicka sramota i neka im sluzi na cast jer time su pogazili sve konvencije o ratovanju.
Jos jednom zahvaljujem svim pripadnicima tadasnjeg RV i PVO koji su nadcovecanskim naporom sprecili mnogo vecu katastrofu sa onim cime su u tom trenutku raspolagali.

Za @Slavisu Golubovica ili @Zorana Vukosavljevica da li smo mi ipak mogli da nabavimo neko mocnije sredstvo PVO pre sankcija pocetkom ’90tih i da li smo mogli da iskoristimo priliku posle Dejtona dok je Milosevic bio covek mira na zapadu mada je to kratko trajalo?
I da li se slazete sa mnom da je agresija na nas planirana mnogo ranije cak i pre Dejtona ako svoje ciljeve ne mogu da ostvare drugim sredstvima? Temeljnije pripreme su bile posle Dejtona. ’98me su to samo potvrdili, mada mislim da tada jos nisu bili spremni na sveobuhvatnu i agresiju na duzi rok. Puni kapacitet su ostvarili do pocetka agresije i tokom same agresije jer su dodavali nove avione jer postojeci broj po njima nije davao neke rezultate.
Za @677.trae
Da li imate neka saznanja da je jedan nas MiG-29 oborio jedan F15c i da je navodno pao negde u Bosni? Cini mi se negde oko Tuzle ako se ne varam.
Unapred hvala svima.

Odgovori
Pe

@mateus Jos 1992 je Amerika imala plan bombardovanja SRJ zbog rata u Hrvatskoj i u Bosni, ali za to nije postojala politicka volja.
Ipak, vojska uvek unapred pravi planove za sve moguce misije.Nesumnjivo je plan napada na SRJ usavrsavan do 1992 do 1999, vrsene su obavestajne pripreme o tacnim polozajima nasih radara, komandnih centara, pripremani su aerodromi sa kojih ce se dejstvovati-sve ovo spada u normalan posao svake vojske.
Sto se tice rusenja F-15 od strane MiG-29, za sad nijedan MiG-29 nikada nije postigao vazdusnu pobedu,a ni jedan F-15 nikada nije izgubio vazdusnu borbu.Cak imaju preko 100 zabelezenih pobeda.
Piloti RV SRJ javno su govorili o njihovim iskustvima tih dana, opsti utisak je potpuna nemoc, letenje na slepo u avionima koji se povremeno i kvare, najveci uspeh je bio da su spasili zivu glavu.Nazalost, ne svi.

Pe

Zapravo, nije u pitanju „pogodak“-jer u slucaju direktnog pogodka F-117 ne uspeo da doleti cak do Nemacke, usput izvrsi dopunu goriva, i sleti na aerodrom,a pilot ostane nepovredjen.
Raketa je eksplodirala dovoljno blizu F-117 da ga neznatno osteti, bez efekta na osnovne mehanizme aviona.
Dakle,avion je ostao upravljiv,cak i sistem dopune goriva je radio.
Zanimljiv je i podatak i uzroku gubitka jedinog F-117 koji jeste srusen:
„“Vega 31” was shot down was the only evening where EA-6B Prowlers were not present to wreak havoc on hostile radars“
Odnosno, noc u kojoj je srusen F-117 je bio jedini put da su F-117 leteli bez pratnje aviona za borbu protiv radara i PVO.
Nasi raketasi su iskoristili propust Amerikanaca i postigli jedini ikada pogodak stealth aviona.

Odgovori
Sr

„Furthermore, according to Brown, on that mission instead of flying at a constant altitude of 15,000ft, the pilot was flying through mountain valleys and was pulling high Gs which meant high bank angles, so the whole bottom of the airplane became a mirror to radar systems“

Inace Vojvodina, istocna Slavonija i taj region, to sve planine, klisure…. Mi u Backoj kad izadjemo iz kuce, moramo za ogradu da se uhvatimo od nagiba!

Kako ti nije vise jasno da lazu? Sve i da hoce, ne mogu ti reci istinu kad su im misije bile „classified“. Avion je los, trom, nikakav i vidi se na radaru bez problema, pare bacene zato su ga i penzionisali. Eto ti odgovora. NIkakvi „trikovi“, specijalni uslovi, slucajnosti itd.

Covek koji vise veruje americkom od vojnika rodjene zemlje, kakva god da je, ima neke ozbiljne komplekse nize vrednosti.

Mi

Prvo, vi izgleda ne pravite razliku izmedju pogotka, i direktnog pogotka PVO rakete.
Vidite to i jeste poenta celog članka. Znam da je to jako teško za vas da shvatite jer vas boli kad neko ošteti američki avion. Ima tu izgleda neki VooDoo evekat na vas.
Avion je oštecen raketom ispaljenom od strane naseg PVO. Ne jer ga je udario grom, ili je imao neki kvar. (bila ta eksplozija bliza ili dalja od samog aviona (ocigledno da je bila dalja)

Drugo, zahvaljujuci tom pogotku našeg PVO, taj F-117 je morao da pobegne iz naseg vazdusnog prostora i vise nije bombardovao nasu zemlju!
Svaćaš ti to?

Pe

@Milos77
To bi bilo tacno da je Amerika imala ukupno dva aviona F-117: Srbi jedan srusili,a deugi ostetili!
Nazalost, Amerika je imala na desetine drugih F-117 koji su odmah preuzeli zadatak tog jednog koji je ostecen.
Nista nije postignuto od strane na se PVO, bezveze su zrtvovali nase mlade ljude u tim zastarelim sklopocijama iz 1970.
Kosovo je ubrzo ostavljeno, kao sto je NATO trazio pre 24.marta.Al
Razlika: poginulo je preko 2500 nasih ljudi i Srbiji je naneto preko 100 milijardi dolara stete.
I Kosovo je dobilo medjunarodni priznanje.

Mi

Jako plitko razmisljanje imate, kao i ranije.

Znači po vama Dusane da nismo trebali da koristimo PVO jer 19 clanica nata imaju puno više aviona i bombi nego sto mi imamo PVO raketa. Trebali smo im odmah pokloniti Kosovo jer su veci i jaci, jel tako? To ste bukvalno napisali gore.

Kada vas ili nekog vaseg najmilijeg pored vas veliki rmpalija napadne na ulici i ščepa rukama, vi se zamrznite i nemojte da se branite niti da branite vasu familiju. Probajte da ga molite da vas pusti dok vas lema, i da vam ne uzme pare posle batina.
Šta drugo da vam kažem

Kao što rekoh PVO je odvratio mnogo destrukcije na nasu zemlju jer je smetao nato avionima da koriste pune sposobnosti u svakom pogledu, i da ih nije bilo ne bi mozda ni vas.

p.s.
Preko 20 godina je proslo od 99te. Jako su uspeli. Eno ih danas u Hagu. To je zato sto smo branili svoje i radili na tome, a ne cutali i nebranili se kao sto bi to vi uradili.
10 godina je proslo od kad je Kosovo proglasilo samostalnost, i jos uvek nisu ni blizu ono sto vi kazete da jesu od kraja bombardovanja 99te.

Pe

@Milos77 Ne znam sta Vama nije jasno i nazivate“plitko“.
Ako Amerika ima desetine F-117 lako moze zameniti jedan osteceni,zar ne?Sta je sporno?
NATO je trazio prekid sukoba sa Albancima i ulazak snaga NATO na Kosovo.SRJ odbila, onda nas bombardovali pa smo se slozili na jos gore uslove,samo da prekinu bombardovanje.
Ocigledan “uspeh“ nase PVO. Jedino, imali smo 2500 mertvih i 100 milijardi dolara stete.
Ako pominjete zlocine, recite i da je kompletni vojni i politicki vrh SRJ zbog teskih ratnih zlocina nad Albancima,osudjen u sudu UN koji Srbija priznaje i te presude su vazece i u Srbiji.
Istina je da po Ustavu Srbije Kosovo nije nezavisno,ali zavisi od licne inteligencije kako shvatate ovu situaciju.
Srbija ce priznati Kosovo, pre ili posle, jer Srbima povratka tamo nema.

Mi

Nisam rekao da ne razumem sta ste napisali.
Problem je sto vi niste u stanju da razumete nista vise od te vase plitke slike kako i zasto treba da se brani zemlja i narod u njoj kad 100 puta veci neprijatelj pocne da te bombarduje i da ti otima zemlju. O politici pre, za vreme bombardovanja, i posle ne zelim ovde.
Drzimo se teme, tojest PVO i efekta koje je imalo na avione nata.

Rekao sam da po vama nema smisla koristiti PVO kao mnogo sslabiji i sa manje raketa od neprijatelja. Dakle po vama smo trebali da ih pustimo da lete na 1000-3000 metara po celoj Srbiji, da se njihovi piloti ne brinu obaranja i da nam uniste bukvalno sve kad su vec krenuli. To po meni nema smisla i ne moramo da se slazemo.

Am

@Petrovic Dusan Dobro bre, Dušane, aman…

Mislim da (skoro) svako ovde prisutan savršen dobro razume očigledno, a to je činjenica da započinjanje rata nije bila najmudrija odluka.

Ok… Gubimo ga 99%, ali… Po nekim principima, imali svo 2 opcije:
– prihvatimo bez rata, što znači da se to pitanje više ne postavlja
– prihvatimo sa ratom, što znači da to pitanje ostaje otvoreno

Bio je referendum, ljudi su pošteno i demokratski izabrali drugu opciju.

Opet, da li je mudro držati otvoreno to pitanje ili nije je priča za sebe.

Sada… Ratuje se. Pazi, koncentriši se, ratuje se već.

3 Opcije postoje:

– Banzai sa svime što postoji, oborimo im 10 aviona, ostanemo bez svih pilota i svega što leti i predamo se posle nedelju dana
– apsolutno sakrivanje svega i čekanje na to da političari kažu, ok, dosta više, evo, kraj. U tom slučaju OVK na Kosovu pravi haos, avijacija pravi haos

– Nešto izmedju. I ispostavilo se da je bilo pametno. OVK – zauzdan, vrlo dobro! Granica – zadržana, vrlo dobro! PVO prižila nekakav otpor, kako su umeli.

E tu, poslednju stvar ovde diskutujemo, samo tu jednu.

Opet, nekoliko činjenica:

– do dana današnjega, ima stvari iz WWII koje nisu obelodanjene, posle 75 godina. Ima nelogičnosti, ima neslaganja matematike, ima laganja

Jesu im pogodjena samo 2? Djavola su 2!
Jesu 200? Sigurno ne.

A koliko su Harmova ispucali oni?
Pa ako su Neve i Kubovi braon, onda su i ti Harmovi braon.

Jel moglo bolje – e to i mi ćaskamo

Ma

Sada vec moram da reagujem na Zoranove tvrdnje..prvo apsolutno je tacno da je nasa aviacija od nase pvo i to u dva slucaja ..ljudi su objasnili kub je oborio 29 ku na sletanju a cevna pvo nas jurisnik na kosovu..ima i svedoka koji su ucestvovali u dogadjaju…inace bofors dokaci nevu .u komandu donesu upravljacku povrsinu ..i zvanicno skinut tomahavk…toga sam se nagledao da mi je muka..
I jos jednom bog nas je zacuvao …
Da su sisli ispod 3km visine razbucali bi nam sve sto se pomeralo..

Odgovori
Mi

Stvarno ne razumem takve komentare.
Da su sišli ispod 3km izgubili bi daleko vise aviona, pa i pilota i to im ne bi bio prvi put. Nisu budale. U tome i jeste poenta da nas je PVO sacuvao od tog razbucavanja jer bi ga bast tako i bilo da smo bez PVO. Šta više, posle nekoliko dana su pobegli na vece visine od 5km zahvaljujuci nasoj PVO.

Ma

Teh za avion i motor ..stariji vodnik gospodine Zorane i naravno pripadnik lard koji je branio dva aerodroma …
I komandir sistema rl 2 …imam 3.lansiranja r60mk
I 13 kom. S2m
Inace o rukovanju.komandovanju.odnosu.teh.kvalitetima .i na kraju hrabrosti i nerazumne ludosti itekako sam merodavan da pricam a bogami imam i materijala iz tog perioda…
Odlicno se secam kolega koji su bili na nevama.njihovog umornog lica i iscrpljenosti ..promena polozaja jurnjave da bi se ostalo zivo….
Bio sam veoma blizu kada je poginula posada radara iznad dubinja…
Slava junacima..i to je jedna prica i treba da se neguje i cuva…ali ovaj sajt koji posecuje mnogo razumnih i normalnih ljudi ne treba kinjiti u uverenju da se nista ne zna.Bilo je mnogo ovde prisutnih ljudi tadasnjim dogadjajima i licnog sam misljenja da ne treba biti jednostran…
01.juna 99 nama je ostalo 2 operativna diviziona neve..
Cevne pvo i oko 200 s2m…
Da su krenuli kopneno na nas imali bi jednostavni masakr od njihove aviacije kao u iraku…poklopili bi i artiljerijske i oklopne jedinice niko ne bi smeo tenk da startuje a kamo li artiljerija da dejstvuje
Ali mi smo pobedili ….kuvari i dupelisci su dobili odlikovanja i kraj… euforija jos traje…
A postena i nezavisna i konkrentna analiza nije uradjena da bi se za buduce generacije izvukla objektivna misao koja moze da se nadogradi .

Pa

Master
Svaka cast, kako 200 strela 2m, kome je toliko ostalo raketa?
Pa koliko je unisteno, vecinom starijih strela 2 na pocetku 2000-ih?
A koliko ih sada imamo?
Nije tada bilo modernijih lakih prenosnih sistema vise?
Ili su porasle iznanada, novoproizvedene niotkuda?
Na osnovu cega ste nabrojali?
Ne zelim da izgleda kao da ikog napadam, ali ne smatram ista relevantno receno s tvoje strane.
‘kub je oborio 29 ku na sletanju, bofors dokaci nevu – gde to?, radar….Ali mi smo pobedili ….kuvari i dupelisci su dobili odlikovanja i kraj… euforija jos traje…’ – ti si se nagledao, svaka ti cast, nemam reci.

Mi

Ne znam ko ovde misli ili govori da smo mi pobedili? Gledamo da razgovaramo bez euforije.
Teren u Iraku se ne moze porediti sa juznom Srbijom. Da su krenuli kopnenim trupama i leteli ispod 3000 metara bilo bi mnogo zrtava na obe strane i oboenih aviona. Zna se ko bi na kraju pobedio u totalnom ratu. Ali oni nisu bili spremni na takav rat ne tehnicki nego politicki.

Ma

Pa sto onda nisu sisli na 3km visine, ako je tako kako kazete, da bi nam razbucali sve sto se pomeralo, zar je moguce da ste vi pametniji od celog Nato pakta?

Ma

Za mateusa…
Uporno su prikazivali oboreni f15 kod tuzle ustvari nasa televizija je to tvrdila ustvari to je bio nas mig 29 koji je oboren u rejonu majevice..pilot se spasao njegov drug na mig21 je poginuo..slava obojici su heroji

Odgovori
Zo

@mateus

Joooj….ovo mi promaklo…kakav njegov drug na MiG-21? Pa ti stvarno samo lupetaš….I ja trošim vreme da ti odgovaram…

A tek tvrdnje da bi nas rasturili da su se spustili ispod 3 km…jel ti uopšte čitaš šta pišeš?
Da su se spustili ispod 3 km, imali bi dvocifren broj oborenih aviona sa sve dokazima koji bi krasili naš Muzej vazduhoplostva danas….

al

‘Ajd’ po hiljaditi put: Spasao se Dragan Peric a poginuo je Zoran Radosavljevic. Obojica su oboreni u Mig 29. Oboreni Amraam-ima. 21-ice nisu koriscene u borbenim dejstvima ’99. A nase televizije nisu nista u ovom slucaju tvrdile jer su oboreni „iza crte“ kako je Peric pominjao… A da su heroji – jesu. O taktici i doktrini njihove upotrebe bi se dalo raspravljati do unedogled….

Ma

Greska obojica su bili na mig 29 izvinjavam se…zvanican naziv L18 …

Zo

@Dušan Petrović

U principu ne reagujem na tvoja pisanja, jer su politički ostrašćena i nemaju nikakvu praktičnu, tehničku vrednost.

Ali zbog ostalih ću ti odgovoriti na neke stvari koje si izneo.

Prvo: kažeš „nije pogodak“ nego je raketa „eksplodirala blizu aviona“, dakle treba da se upoznaš sa načinom aktiviranja rakete sistema Neva i na činjenicu da ona nikad ne pogađa avion direktno nego eksplodira u zoni aktiviranja, a to je načelno od 7-15 metara od aviona i parčadnim, fragmentarnim dejstvom uništava letelicu.

Drugo: kada sam rekao „gađani B-2A“ hteo sam da kažem da tokom gađanja koja su izvršena na F-117A koji je oboren, F-16CG koji je oboren, F-117A koji je oštećen i B-2A za koji postoje indicije da je gađan, nije korištena termovizija ni bila kakva optika, tako da činjenica da je bio „pun mesec“ kada je drugi F-117A pogođen, nema nikakvu važnost. Takođe, 3. raketni divizion je termovizijski senzor dobio uništenjem 1.rd iz Batajnice i to tek u prvoj polovini maja meseca 1999.

Treće: uporno ponavljate kako je ovaj drugi avion F-117A samo lakše oštećen i očešan, valjda misleći ako to ponovite dovoljan broj puta, svi će poverovati.
To nije istina. Ovaj avion je teško oštećen fragmentarnim dejstvom rakete sistema Neva i jedva se dovukao na aerodrom Špandalem. Inače cela priča njegovog wingmana je „čudna“. Prvo se nije pojavio na tankovanju u vazduhu, pa je ipak doleteo „vidno oštećen“, pa se onda izgubio nakon tankovanja (kako je to moguće?) i onda su „se našli u bazi u Špandalemu.
Ali…ovaj avion nikada više nije poleteo. Gde mi je dokaz?

Dokaz je u pomenutoj analzi američkog vazduhoplovnog pukovnika i analitičara USAF Everesta E. Riccionia koji u svom Izveštaju koji je naveden gore u tekstu, na strani 10. fusnota br. 18 kaže sledeće:

Citat:
„Of the three aircraft shot down during our incursion into Serbia, one was an F-16 flown by a pilot doing other what he was directed to do, and two were the most stealthy F-117 Nighthawks, one of which staggered back to its home base never to fly again, so it is seldom counted….“ Kraj citata

Verujem da govoriš engleski i da ovo razumeš, te da prevod nije potreban.
Ovaj avion je „razdužen“ te noći nad Srbijom, ali je to „shvatio“ tek kada je nekako „dobauljao“ (slobodan prevod teksta Riccionia) do svoje baze u Nemačkoj.

Ja nemam više šta da dodam na ovu temu, mislim da je svakome ko želi normalnu argumentovanu diskusiju dovoljno.

Ko želi političke priče „NATO vs Rusija“, u tome ja ne učestvujem.

Odgovori
Za

Džaba objašnjavate nekom ko ili ne želi da shvati ili je plaćen da ne shvati.

Pe

@Zoran Vukosavljević
Gospodine, izreka barona De Kubertena „nije važno pobediti, važno je učestvovati” odnosi se na olimpijske igre, a ne na ratovanje.
Vi ovo, izgleda, niste razumeli.
A to sto moje precizne analize smatrate za „politicku ostrascenost“ samo govori o Vama.
Ja tvrdim da PVO SRJ nije bio u stanju da zastiti ni jedan cm na kvadrat teritorije SRj tokom svih 78 dana rata, jer sam video da je bombardovan kako center Beograda, tako i svaki vojni industrijski ili civilni objekat koji je NATO zeleo da pogodi.
Poraz SRJ 1999 je bio neminovan u sukobu sa preko 700 puta jacim neprijateljem u nekim oblastima (ekonomija,ljudstvo itd).
Sta je tu“politicki ostrasceno“ iskreno ne vidim.
Ali lazne tvrdnje o obaranju B-2 deluju jadno.

Gu

Zoran

Ma DuPe ti do podne mrzi Mig-29 a od podne Mig-35😁…Pao je i B2 nema sumnje u to.I to ce u javnost da izadje za koju godinu,zivi bili pa videli..

Pe

@Zastavnuk1kl A ja smatram da je izdajnik svako ko slavi pobedu u ratu 1999 koji je imao za posledicu, osim ljudskih zrtava i ogromne materijalne stete, i gubitak 1/5 istorijske teritorije stare Srbije ili Kosova-koja je tek 1913 usla u sastav moderne Srbije pobedom u 1 balkanskom ratu.
Vi se u ovoj tragediji radujete da je jedan avion NATO ostecen,koji se „dovukao“ cak 1000 km kroz vazduh, (kako se to uopste avion sa mlaznim motorom“dovlaci“ kroz vazduh) ,zatim napunio gorivom iz letece cisterne, pa sleteo na pistu i pilot ziv i zdrav.
Amerika je raspolagala sa jos desetinama istih modela aviona da ga zameni.Ovaj opravili, nikom nista.

Mi

Raspravljati se sa Petrovic Dusanom o odbrani manje zemlje od velike i borbi za istu je kao raspravljati se sa Trampom o Ekologiji! Ekologija gubi jer ima previse zagadjivaca. Kako god da im objasnis po njima je nema smisla braniti.

Pe

@Miloš77 Ocigledno se u sebi niste pomirili uzrocima NATO kampanje, ali ovo je forum o vazduhoplovstvu,a ne o ratnim zlocinima.Ako nemate neki argument, vezan za tehnicku stranu vazduhoplovstva, molim da ne odgovarate.

Du

@Petrovic Dusan
Ja bih voleo da Vi meni objasnite ne ulazeci u odnos snaga i mogunost za pobedu VJ, koju je opciju nasa zemlja imala? Jednostavno mi nismo zeleli da se bijemo, ali niko nas pitao nije… Nista nismo mogli da uradimo… Tvrdim i da je potpisano to u Rambujeu, opet bi nas bombardovali… Ovde se govori o nadljudskim naporima i uspehu, kako god Vi to videli,ali nezapamcenom uspehu u odbrani jedne male zemlje protiv pola sveta… Eto, objasnite mi, na ulici neko hoce da vas izudara, jaci je evidentno, ima ih 10, vi sami mali, ali oni hoce da vas biju, sta vi tu mozete? Sem da pokusate da date sve od sebe da se odbranite…

Mi

Pa ja i pokusavam da diskutujem o PVO i efektu na nato taktike i sta bi bilo da ih nije bilo, ali vi uporno potpaljujete vatru i provocirate izjavama kako je i ko „pobedio“.
Ne verujem da iko (bar ovde) misli da je Srbija ili nas PVO pobedo nato, shvatite to. Takodje ne govorimo o učitku protiv nata u procentima jer je odnos snaga bio katastrofalan po nas, i to nema smisla, ali vi to uporno radite!

Uzroci nato kampanje su meni vrlo jasni. Naš izbor je bio smešan. Vi gledate na razloge bombardovanja iskljucivo iz propagande koju je Bajden sa veoma promisljenom taktikom montirao tada na svojeručno i direktno na terenu, zajedno sa ostalim klintonovimai po skoro svim glavnim medijima u svetu. Ja ne. Živeo sam tada i u Srbiji i u Americi i veoma sam blisko pratio razvoj situacije ne samo 99te nego i pre toga vezane za razbuktavanje i otcepljivanje Kosova. Poznavao sam cak i ljude albanske nacionalnosti koji su mi rekli da ce to tako da ide jos 1995-6 i posle su otisli nazad da se pridruze KLA! Znao sam licno u Njujorku dvoje i oni su znali sta ce da se desi pre nas. To i nije tada bilo tako šokantno, dok se naravno nije obestinjilo. Al da se vratimo na aione i PVO.

Od počeka komentarisanja govorim da je otkrivanje, i onesposobljavanje ne jednog nego sada dva potvrdjena F-117 za vreme bombardovanja, plus F-16 i drugih BPL zncajan uspeh jedne male zemlje sa zastarelom tehnikom i pod sankcijama. Vi ne samo da se ne slažete što jeste vaše pravo, vec i svesni ili nesvesno omalovažavate trud ljudi naseg PVO i nase LA bez obzira na brojnu, takticku i tehnicku inferiornost.
Ako se ne slazete, bar nemojte da omalovažavate sa tastature. To je ono krajnje osnovno poštovanje prema svom narodu i onome ko je dao ili rizikovao svoj zivot da ga brani.

Ja

Ovi sa RTSa objavise da je i treci prinudno sleteo,kako je to krenulo ovi padavicari nicu ko pecurke posle kise.

Odgovori
ma

Zoran Vukosavljevic
Ja se nadam da vas komentar nije upucen meni. Nigde ja ne spomenuh Mig21 i ostale gluposti. Nadam se da se to odnosi na @master

Odgovori
Zo

@mateus

Ma naravno…mislio sam na @mastera….
Samo trućkanje bez trunke pravih podataka…..

Pe

Postovani komentatori, zasto ne bi racionalno razresili argument koji se ponavlja-da F 117 o kom je rec u tekstu, nije mogao vise nikad da poleti pa je izbacen iz upotrebe?
Kako o tome nema nikakvih dokaza, mozemo da analiziramo osnovne sisteme modernog aviona.To su:
1/motor za potisak
2/zmaj,koji sadrzi trup,krila, krilca i zakrilca, kojima uz pomoc hidraulike, pilot upravlja avionom
3/elektronska oprema za navigaciju.Posebno za nocno letenje-prva nocna bombardovanja izveli su Nemci 1940 u Bitci za Britaniju.

Znamo iz izjave ocevidca pilota drugog aviona, da je F-117 u povratku preleteo nekih 1000km iz Srbije u Nemacku,usput dopunio gorivo, i sleteo u vojnu bazu bez problema.

Da li je ovo moguce ako je, kao posledica rakete PVO, na avionu od ostecen:
1/motor
2/sistem upravljanja
3/navigacija
?
Po meni, nijedan od ovih sistema nije bio ozbiljno ostecen raketom PVO, i avion je sacuvao sve osnovne sisteme.
Inace bi pao kao onaj u Budjanovcima par kilometara dalje.
Finansijski, ovakav avion ima smisla popraviti, pa je vracen u sluzbu i verovatno leteo u Iraku,Avganistanu,i td.
Ima li neko drugacije misljenje, i zasto?

Odgovori
Zo

@Dušan Petrović

Tvoje mišljenje je irelevantno u slučaju kada imamo posredan, ali veoma jasan dokaz iz američkih izvora da je avion RASHODOVAN kao potpuna šteta.
I to sam ti već ispisao, ali ti voliš da provociraš bez ikakvog pravog povoda.

Dakle, ponoviću ti još jednom! A znaš kome se ponavlja više puta… ;)

Izvor: USAF Colonel Everest E. Riccioni : Description of our failing acquisition system as exemplified by the history, nature and analysis of the USAF F-22 Raptor program; A national tragedy – Military and Economy“ iz 8. marta 2005. godine

Pa kaže: „This event, which occurred during the Kosovo conflict on 27. March, was a major blow to the US Air Force. The aircraft was special: an F-117 Nighthawk stealth bomber that should have been all but invisible to the Serbian air defences. And this certainly wasn’t a fluke—a few nights later, Serb missiles damaged a second F-117.“

Pa onda u fusnoti ispod dodaje:
„„Of the three aircraft shot down during our incursion into Serbia, one was an F-16 flown by a pilot doing other what he was directed to do, and two were the most stealthy F-117 Nighthawks, one of which staggered back to its home base never to fly again, so it is seldom counted“

I molim te prestani dalje da provociraš!

Za ostale pratioce portala:
Sportski pozdrav, odjavljujem se sa ove objave, dosta je bilo s moje strane.
Pišemo se i ćaskamo opet nakon moje redovne kolumne u ponedeljak! :)

Pe

@Zoran Vukosavljević
Pisete uvrede, „znaš kome se ponavlja više puta“, dok niste odgovorili nijednim tehnickim argumentom na logicna pitanja koje sam zadao.
Nikada ni u jednom dokumentu ili na ijednom sajtu nije navedeo da je ostecen F-117 i nije u upotrebi zbog dejstva nase PVO.Ovo sto ste napisali je „sijo mi ga Djuro“.
Zato za sigurno znamo da je u Srbiji tokom 78 bombardovanja dok ste Vi bili na strazi, unisteno na stotine mostova, elektrana,rafinarija, fabrika, zgrada, i jos vise vojnih ciljeva, poginulo preko 2500 ljudi, medju njima mnogi pripadnici PVO zrtvovani u nasim zastarelim uredjajima, da bi na kraju SRJ predala Kosovo.
i VI se javljate posle 20 godina i tvrdite kako je nasa PVO sjajno radila.
Gde Vam je savest?

Pe

@Zoran Vukosavljević
Postavio sam Vas komentar i izvor koji navodite (tekst jednog jedinog oficira) na originalan tekst:
https://www.thedrive.com/the-war-zone/37894/yes-serbian-air-defenses-did-hit-another-f-117-during-operation-allied-force-in-1999
Mozete slobodno da vidite koliko je Vase misljenje relavantno, kada vec izbegavate da odgovorite moje izuzetno jasno i precizno pitanje pod smesnim izgovorom „da nije relevantno“.

Pe

Dušane, zbog komentara na Drajvu: „One of regular columnists, who presents himself as ex-Air Defense Missile Brigade of Yugoslav army,“ gde kažeš da se Zoran „predstavlja“ kao neko više nikad nećeš moći da komentarišeš na ovom portalu. Obriši komentar na tom sajtu, napravi razliku između sebe, anonimnog histeričnog internet komentatora sa lažnim imenom i Tango Six kolumniste, i možda ću ti, nakon nekog vremena, dozvoliti ponovo da komentarišeš.

Mi

Joj Dusane bolje da nisi.
Ispljuva svoj narod na The Drive i nazva sve redom koji su pucali na nato avione, branili našu zemlju i civile za vreme bombardovanja Miloševićevim kriminalcima i koljačima . Nadigrao si samog sebe sa preuveličavanjem i pljuvanjem..

Ro

Svaka cast gospodine Vojinovicu! Konacno!

Gu

Petar Vojnovic

Prevrsio je vise svaku mijeru,znaci covjek mu bukvalno nacrtao ja ne znam da’l moze jasnije da mu pojasni i objasni.I on opet…Svako od nas ima svoje misljenje sto je i normalno ali bi se trebao znati neki red,doklen se moze ici u pisanju…Nemoj ga brate vise vracat na TG da odmorimo od njegovih isfrustriranih tekstova.

Pe

Postovani Petre,
U pitanju je nesporazum oko nijanse engleskog jezika.
Prepravio sam na: “On the site tangosix.rs,it is stated that Mr.Vukosavljevic was an Air Defense Missile Brigade of Yugoslav army during the Kosovo war.”
Da li Vam to odgovara?
Kada sam napisao “presents himself” – to je neutralno,znaci da se predstavlja tako.
Da sam hteo negaciju, da tvrdim da to nije tacno, napisao bih “falsely presents himself’,t.j. lazno se predstavlja.
Ni u jednom momentu nisam imao ovakvu sumnju .Komentari gospodina Zorana tacno odgovaraju mojoj predstavi o vojnim staresinama porazene VJ 1999.

Primecujem da nema odgovora na moj komentar, u kojem sam izneo preciznu analizu razlicitih kljucnih delova aviona?

Nisam aviacioni inzenjer, ali poznajem osnovna pravila fizike i mehanike.
Nemoguce je da tesko ostecen avion, posebno F-117 ,poznat po nestabilnosti u letu, preleti 1000km, izvede dopunu goriva u vazduhu, i sleti u nemacku vojnu bazu bez povreda pilota.

Mozda ima nesto sto ostali komentatori bolje razumeju,na primer, F-117 ima neki poseban sistem zastite motora,i trupa, kao A-10, zbog cega sam ljubazno postavio pitanje.

Licno,mislim da je avion neznatno ostecen, i da u tome nema nista vredno paznje.

Mi

Mnogo je toga i dalje nepoznato. Ide se po izjavama ljudi koji su leteli sa njim i koji su radili u USAF. Mnoge informacije se ne poklapaju 100% i ne znamo koja je strana kriva za te nepodudarnosti.
Da li je oštećen u smislu da moze da leti jedva ali mu je potreban kompletan remont i sva nova oplata, i mozda novi motor, Ili je toliko oštećen i ne može da leti. Očigledno je da je ovo prvo u pitanju.
Da li je stvarno doleteo do Nemacke ili je sleteo negde mnogo blize za svaki slučaj sa obzirom da ista osoba tvrdi da je bio u dosta lošem stanju? Birajte sami.

Suština je da je dobio po nosu od naše zastarele Neve zahvaljujući hrabrim i veštim raketašima, i da je pobegao zbog toga!

Što se rashodavanja tiče, ovo je moje mišljenje:
Stelt danas, a kamoli tada nije lako, brzo niti jeftino popravljati ako je recimo oštećen rep ili izduvnik od motora i ako je oštećen veci deo oplate od bljeska eksplozije.
Da mislim da je verovatno da se motor upalio i da ga je pilot uspeo ugasiti time sprecivsi vecu vatru. To za motor se podudara i sa izjavom pilota drugog F-117 koji ga je gledao su leteli nazad i dok je ovaj pokušavao da se dopuni i propadao je. Poslusajte intervju.

Za kraj, kad se sve to sabere, najverovatnije nisu žurili da rade remont na tom avionu jer je je pocetkom 2000tih taj avion gubio vrednost kao upotrebljiv protiv ozbiljnog neprijatelja, a B-2 i F-22 su preuzimali ulogu u punom zamahu. Zbog toga mislim da im najvise isplatilo da ga ne diraju i na kraju jednostavno otpišu.

Cr

Miloše,

Ja se sećam da je još u toku rata, ili neposredno po njegovom okončanju, bila objavljena vest da je oštećeni F-117 imao prinudno sletanje na Pleso. Zvanična potvrda tada nije stigla i ta priča je ostala u domenu špekulacija.

Meni deluje sasvim realno da se to dogodilo i da je u pitanju bio upravo ovaj Hajnlajn. Nije mi baš jasno čemu ta lovačka priča o pogođenom wingmanu koji nestane, pa se pojavi na refuelingu, pa ponovo nestane, pa se ponovo pojavi čak u Spangdalemu. Koliko je meni poznato, tankovanje oštećenog aviona u vazduhu je ekstremno rizičan poduhvat za koji je pitanje da li je uopšte dozvoljen po USAF protokolima. Manevar je dovoljno opasan i zahtevan čak i sa potpuno ispravnom letelicom, a kamoli sa onom koja je upravo pretrpela blizak susret sa S-125 a pilot nema pojma u kakvom je stanju mašina osim što još uvek može da leti.

Piloti NATO su imali logične instrukcije da u slučaju da pretrpe pogodak i ostanu na nebu, odmah idu na prizemljenje u prijateljskoj bazi u neposrednoj blizini. Tako je oštećen A-10 sleteo na Petrovec, i sasvim logično deluje i da je ovaj F-117 sleteo na Pleso. Priča po kojoj je, iako u „vidno lošem stanju“, lagano odjezdio do Spangdalema sve sa tankovanjem u vazduhu, nema nikakvog smisla.

Mi

Da, i ja mislim da je po svemu sudeci morao da sleti negde blize, i da je to zvanicno sletanje nazad u Nemacku samo prica za vesti.

Ponarucito amerikanci nikad ne rizikuju gde ne moraju, a i kao sto kazete baze okolo su bile u punoj pripravnosti za upravo takve slucajeve.

Mi

Zoran Vukosavljević myth buster :)

Odgovori
du

Jedno je sigurno, nasi vojnici su se kao i uvek hrabro borili, i da nije politike napravili bi cuda…Ali ne vidim cemu sad kalkulacije, koliko smo i sta oborili…Koliko god da smo oborili nije dovoljno iz ociglednih razloga…
Niti su se oni povukli i razbezali niti smo mi pobedili…
Divim se tim ljudima na toj zastareloj tehnici, cuda su cinili, samo da smo imali nesto bolje i da su politicari pametnije igrali.

Odgovori
Tr

Odlican tekst, odlicni komentari. Prava istina je pretpostavljam negde izmedju. Postoji jos jedna prica, pretpostavljam da je bajka ali ajde. Pricalo se o niskom letu nasih orlova u Albaniju i bombardovanje Nato aviona i helikoptera na aerodromu. Zvuci kao naucna fantastika, ili ti suvise dobro da bi bilo istina ;)

Odgovori
Sr

Strani TV reporteri su snimili nase Orlove kako vrse izvidjanja ’98 na teritoriji Albanije, duz granice sa Jugoslavijom, za ’99 ne znam.

Takodje bila je ona prica o bombardovanju aerodroma u Tuzli sa kecevima. Znam jednog poprilicno pro-NATO coveka iz BiH(dakle nije neki zakleti fan VJ) koji se kunuo kako su mu ta dva keca proletela iznad kuce, da su mu crepovi odleteli i da je on 100% siguran kako se radi bas o Migovima-21. Sta je on video boga pitaj….Ne kazem da covek laze, samo mozda su bile F-16ke strane. Slicnih je dimenzija, boje, u brzini moze se pomesati, a mozda su stvarno bili kecevi i to se stvarno desilo.

To mislim da bi 667.trae najbolje znao da odgovori. Mada mislim i da je bilo necega, nece niko progovarati iz ociglednih razloga jos dosta dugo

ma

Perica
Da u pravu si, americki piloti su najbolji i najhrabriji na svetu jer se suocavaju i suovavali se sa najvecim silama sa mocnim RV i PVO kao sto su:
Koreja, Vijetnam, Panama, Libija, Irak, SRJ, Sirija…
Naravno da su tada najbolji jer protivnicke strane su elita po vojnoj i ekonomskoj moci, sa zastarelom i nedovoljno visoko tehnoloskom opremom a o brojcanom nadmoci tih zemalja nad nemocnim i slabasnim USAF da ne govorim. Ko ne bi tada bio najbolji i najhrabriji.
Svim tim agresijama na tako mocne zemlje pokazali su samo svoj kukavicluk kao svaki siledzija i nista vise.

Ovaj lik Du. Pe. je presao sve granice u blacenju sopstvene zemlje.

Odgovori
Yo

@mateus

„suocavaju i suočavali se sa najvecim silama sa mocnim RV i PVO kao sto su:
Koreja, Vijetnam, Panama, Libija, Irak, SRJ, Sirija…“

E, u tome je fora – otkud mi u tom društvu…

Mnogo manje je važno da li je pogođeno/palo/rashodovano 1, 10 ili 100 aviona…

Meni je npr., „vojnički gledano“, najvažnije to što su momci znali šta imaju u gaćama, znali da stisnu – to i upuste se u kosovski boj protiv neprijatelja koji vodi „rat zvezda“, a u tome se postiglo ono što se moglo postići…

Svaka čast momcima, ali se ne mogu oteti utisku da ćemo možda tek psovati i proklinjati sve one naše „političke heroje“ koji praktično vojno uvedoše Amere ovde, a svoje porodice sa devizama poslaše „tamo daleko“…

ma

Master
Sa ovakvim amaterizmom sumnjam da ste bili neko i nesto u PVO.

Odgovori
Ma

Tako je druze ..
Kada sam shvatio gde mi je mesto..
Noc ..vrsimo prihvat L 18 … sve se srecno zavrsilo pilot ziv avion ostaje na stajanci.
Sutra u Mrcajevcima slusam razgovor nekoliko mestana gde jedan od njih kaze
Sinoc su sleteli Rusi…ma da mu poverujes kako laze..i ja budala da razjasnim situaciju i kazem ljudima da je to nas ..pilot..
A onaj sto laze narod kaze otkud ti „znas“ ko je sleteo..
A ja da objasnim ceo dogadjaj da sam nocas bio tamo i da znam..da razjasnim situaciju..na sta ce oni
E bas ce tebi da kazu..jer to je tajna
STIGLI RUSI I GOTOVO

М

Пошто долазим из потпуно другачијег миљеа од овдашњег коментатора Душана Петровића, имам неколико питања потпуно различитих од његових. Верујем да за службенике безбедности са искуством у РВ и ПВО није проблем да одговоре:

1. Знају ли зашто је 1991. било процењено као ”сувише рискантно” да се брани територијални интегритет и суверенитет, па су шутнуте све територије западно од Дрине? Наводно је постојала опасност од ваздушних удара НАТО.

2. Зашто је 1999, након деценије труљења РВ и ПВО, процењено да више није сувише рискантно да се брани територијални интегритет?

3. Зашто су се надлежни другови, након два месеца бесомучног бомбардовања и уништења инфраструктуре, поново предомислили и потписали све оно што им је тражено пре два месеца?

4. Зашто је далекометни ПВО систем Двина пензионисан још пре 1999?

5. Зашто је систем Волхов, фактички предат снагама НАТО у Босни?

6. Зашто је 1999. наоружање на МиГ 29 било углавном неупотребљиво? Ко је одобрио да се паре директно супротстављају огромним непријатељским формацијама?

7. Зашто је свим апаратима МиГ 21 1999. не само било наређено да буду приземљени, већ је њихова главнина остављена на стрелишту у Голубовцима?

8. Зашто је од целе далекометне ПВО за одбрану 1999 био способан један једини дивизион система Нева?

Ово су много битнија питања од ове сумњиве анегдоте коју нам сервирате.

Odgovori
ma

Avion koji je pao po svemu sudeci F15c u reonu Teocaka na njegovim delovima ima natpisa na engleskom jeziku. Nasi Mig29 nemaju niti koriste natpise na engleskom jeziku. I da je oboren u vazdusnom sukobu sa 2 nasa Mig29.
Mileram
Sta bi se dobilo time da su MIG21 poslati u vazdusnu borbu kada nisu imali nikakve sanse. To bi bilo zaista slanje pilota u sigurnu smrt.
Vecina piitanja su politicki obojena.

Odgovori
Zo

@mateus

A tek neistina da su MiG-21 bili „na strelištu“ na aerodromu Golubovci?
Tamo su bili avioni školske i školsko borbene avijacije.
Što se tiče „sposobnih“ diviziona Neva, tu pitanje nije jasno postavljeno. VJ je imala 12 diviziona i svi su bili spremni za dejstvo, ali verujem da pitanje ima drugu konotaciju.
Dvina nije dalekometni sistem, nego sistem srednjeg dometa. Jedan divizion je aktiviran 06/05/99 i pogođen nakon 7 dana bez ispoljenog dejstva. Ipak, previše zastarelo sredstvo sa veoma poznatim načinom rada američkim pilotima (još iz Vijetnama).
Za Volhov mogu da se složim da je greška što nije prebačen u SRJ. I to je sistem srednjeg dometa do 43 km. Navodi se do 56, ali to je u pasivnom delu putanje za ciljeve sporije od 300 m/s.

Ostala pitanja, „političke prirode“ nisu na meni da dajem „odgovore“.

Ne znam samo kako se ova diskusija pretvorila u ovo. Tekst je samo oko pogađanja drugog F-117-A, a došli smo do pojedinaca koji troluju temu time da smo „mi slavili“ pobedu nad NATO, da kažemo da smo oborili „362 aviona“, kao i da tvrdimo da smo pogodili B-2 i B-1B, što nije tačno. Ali postoje neke sumnje, pogotovo oko B-1B i ko je nabavio moju knjigu „Nebeski štit sa zemlje, Samohodni raketni sistem 2K12 Kub/Kvadrat“, mogao je da pročita šta sam ja tamo napisao. A sve iz ISKLJUČIVO zapadnih izvora, knjige „B-1B Operational units in Combat“ i zvaničnih izjava generala Džona Džampera, tada komandanta vazduhoplovnih snaga NATO tokom operacije „Allied Force“.

Ali najsmešnije mi je kada me pojedinci predstavljaju kao „old Yugoslav army officers“…Mislim, ja imam 43 godine, pa kako ko tumači godine….

Am

@Zoran Vukosavljevic

Jedno amatersko pitanje od mene, pitao sam se odavno kao fizikohemičar:

da li je imalo smisla napadati avione tako što bi se istovremeno uključivali svi mogući sistemi, različiti, iz različitih uglova, i gadjali odjednom. Još ako bi ikako bili umreženi, milina.

Neka moja logika: da se ozrace sa što je više frekvencija moguće, jer nema tog materijala i oblika koji bi baš svaku upijao i odbijao na isti način. Logika Nebo-a, zar ne.

I tako bismo, po nekoj mojoj logici, napravili zasićenje. Ispaljuju se po dve rakete, je li tako. Zašto onda ne 4, 2 sa Neve, 2 sa Kuba, recimo. Pa još iz dva kompletno drugačija ugla. Nemako mi deluje jako, jako teško izmanevrisati sve to.

Na kraju krajeva, Harmova ne bi bilo dovoljno, još ako bi bilo nekih lažnih…

Zo

@amater

Da smo druže tako uradili, oborili bi više aviona i Muzej bi bio „puniji“. Ali naša raketna PVO (Neva i Kub) bi vrlo brzo nestali.
Onda bi prestao svaki razlog i oprez NATO avijacija da lete na visinama od 3,5 -5 km jer ih ništa ne može gađati.
Sve su oni naše radne frekvencije znali. Više su se pripremali za sistem Kub, poučeni iskustvom iz rata u BiH i obaranja jednog F-16, pa su razvili radarske mamce AN/ALE-50, veoma efikasne (nažalost) protiv nišanskih radara sistema Kub. Taj sistem je funkcionisao i za sistem Neva, ali sa nešto manje uspeha. To su počeli razvijati tek početkom rata, kada su videli da je Neva daleko opasnija nego Dvina i Volhov u nekadašnjoj Vojsci Republike Srpske.
Dakle, potcenili su Nevu i dobili po nosu nekoliko puta.

Što se tiče „umrežavanja“…Sistem Kub je bio umrežen u pukovske centralizovane sisteme K-1M, ali je telekodna veza lako ometana. Onda se uspostavljala žicom, a to je smanjivalo prostorne mogućnosti raketnog puka, a protok informacija je bio prilično spor. Ipak, nekako bi i to funkcionisalo, da nije glavni osmatračko-akvizicijski radar raketnog puka Kub – 1RL128D Mečka bio relativno uspešno ometan.

Onda se moralo pristupiti autonomnom baterijskom radu uz talas obaveštavanja iz komandne stanice. To se nazvalo „planšetni“ način rada. Pokazalo je da se može dejstvovati, ali uz velike teškoće i rizike.

Na KiM su NATO avioni gotovo od samog početka rata leteli i danju i noću, pa su posade sistema Kub počele raditi koristeći optički TV sistem i to velikom većinom samo danju (to je TV sistem koji ne može da funkcioniše noću). Ne radi se ni o kakvoj modifikaciji, to je deo standardne opreme radara za osmatranje i navođenje baterije Kub.
Na taj način posade Kub su na KiM uspele da izvedu najveći broj gađanja po pojedinim reonima odbrane, među jedinicama Kub.

Ovakva gađanja su svakako doprinela većoj zaštiti naših OMJ i artiljerijskih jedinica na KiM, jer NATO piloti niti jednog trenutka nisu imali slobodu da se spuštaju veoma nisko.

Naravno da je takvih slučajeva, spuštanja aviona NATO nisko, bilo i na KiM i u ostatku Srbije, ali to je bio više izuzetak nego pravilo i uglavnom već pred kraj rata kada su u pojedinim reonima jedinice PVO bile proređene (što je potpuno logično nakon 2 meseca borbe)…

Cr

Meteus,

Te krhotine sa natpisima na engleskom jeziku (sećam se fotografije i dan danas) ne moraju nužno poticati od F-15. Mogli su pripadati nekoj bespilotnoj letelici a mogli su poticati i od nečega što je VRS oborila tokom rata u BiH. Ne vidim kojom magijom je naša 29-ka po noći mogla oboriti F-15 koji sigurno nije bio sam i koji je imao AWACS podršku a pod krilima AIM-120.

Mi

Nekako mi je pretpostavka da je F-117A rashodovan logicna. Pa nije to An-2 pa da ga opravis sa ljepkom, komadom platna i lakom. Ipak se radi o kompleksnoj masini sa jos kompleksnijom oplatom, tako da se ipak radi o „mekom“ obaranju. Po pitanju kako je mogao da leti i dalje po pogotku jer se radi o jako nestabilnoj aerodinamickoj konstrukciji, procitajte ovaj clanak https://arc.aiaa.org/doi/abs/10.2514/6.1991-3106 Taj clanak opisuje samo „opravljujuci“ sistem kontrole leta sto znaci racunar po kvaru od nekih elemenata kontrole leta ili ostecenja istih usljed pogotka vrsi analizu preostalih ispravnih elemenata kontrole leta i vrsi auto konfiguraciju istih da bi se zadrzala upravljivost letjelice. Moguce je da F-117 ima/imao slican paket programa koji to omogucuje.Razvoj takvog sistema je poceo ranih 80-ih proslog stoljeca.
Po pitanju broja oborenih / ostecenih aviona slazem se da se neradi o stotinama kako je Venik jos tada objavljivao ali je sasvim moguce da se radi do jedno 60 komada, vecinom ostecenih i jedan manji broj oborenih. Tesko je odrediti broj oborenih/ostecenih jer na Zapadu se o tome neprica i jos je strogo povjerljivo. Bilo je tu puno „legendi“ i za neke od njih sam i sam odgovoran, kao naprimjer Orlovi naoruzani sa V-V raketama presrecu krstarece rakete. Cak su, ako se sjecam dobro, u Rusiji napravili model Orla a na kutiji je bila slika Orla kako presrece krstarece rakete. Niti Orao moze da nosi V-V rakete , a jos manje da ih presretne nocu, ali bila je dobra prica da se digne moral narodu. Ima tu jos nekih dogadjaja ali nije za ovako otvorenu platformu.

Odgovori
ma

Avion F117 je gotovo neupravljiv bez auto pilota. Da bi pilot mogao da pilotira tim avionom auto pilot mora biti ukljucen.
I pored velikih ostecenja moguce je da su nekim cudom elektronika i motori pretrpeli ne toliko velika ostecenja taman toliko da se avion domogne Nemacke ili je ipak bilo jos neko ranije sletanje.
Yoda
Sta si time hteo reci?
Opet navodjenje vodenice tamo gde joj nije mesto. Nekima i dalje treba crtati ili sta vec raditi vise nisam pametan da se taj rat nije mogao izbeci. Teroristi u Albaniji su godinama pripremani od strane nemackih i americkih komandosa za napad na nas i to temeljno. I opet se nadje neko pametan da se pravi general posle bitke i prodavci magle. Sve te zemlje koje su napadnute zivele su svojim zivotom dok ih neko nije zavadio za svoje interese. Piroman potpali vatru pa se onda pretvori u laznog vatrogasca vec vidjena predstava.
A gde bi ti Yoda da se nadjemo?
Na strani siledzija koji tlace ceo svet. Mani me tih jeftinih prica i jeftine demagogije.

Odgovori

Како год окренеш истресли су нас из гаћа. Свака част војницима и официрима на свему али у принципу нису имали никакву шансу да одиграју неку значајнију улогу. Оборили смо 10 – 20 авиона, сигуран сам велик број крстарећих и беспилотних летелица али једноставно НАТО располаже са таквим ресурсима да сумњам да би нам ишта помогло. Вјечна слава и хвала палим јунацима.

Yo

@mateus
Koja demagogija?
To što zapadne republike nisu ni razmišljale o secesiji – uprkos tome što je Sloba, vrativši pokrajine pod suštinsku nadležnost Srbije, sebi obezbedio polovinu glasova u najvišim saveznim organima (Skupštini i Predsedništvu) – dok nije naštampao dinare da upadne u platni promet i povuče oko milijardu DM-a?
TO što je digao „Zajam za privredni preporod“ i deviznu štednju?
To što je podržavao komunističke pučiste protiv Jeljcina u Moskvi?
To što mesecima nije hteo da primi USA ambasadora na razgovor – koji je, navodno, za Srbiju imao ponudu koja se ne odbija?
Pa sve je radio protivno nacionalnim interesima – umotano u oblande kakve pravedne borbe za domaću medijsku upotrebu…
Sve se moglo promeniti u svakom trenutku – dok prve bombe nisu pale – ali sa ljudima zaista posvećenim nacionalnim interesima…

ma

Zorane ne znam da li ovo spada u poverljive podatke. Ako jeste onda kao da nisam postavio pitanje. Ako moze samo sa da ili ne.
Da li smo mi imali neki uredjaj za stvaranje lazne slike tako da pilot vidi cilj tamo gde ga nema?

Odgovori
Zo

@mateus

Osim pasivnih ugaonih radarskih reflektora, imitatora radarskog zračenja i pasivnih dipola, kao sredstava za obmanjivanje protivničkih radara i protivradarskih raketa, za druga sredstva nemam saznanja.

М

Значи, господо безбедњаци са искуством у РВ и ПВО, ви тврдите следеће:

1. Предаја система Волхов снагама НАТО је била ”грешка”.

2. Пензионисање ПВО система Двина, система са највећим дометом у нашем поседу, још пре 1999, није била чак ни грешка.

3. Потпуно је у реду што је апаратима МиГ 21 1999. било наређено да буду приземљени, пошто нису били приземљени на Голубовцима.

4. Одговорност за неисправност опреме апарата МиГ 29 и наредбе да се исти у изолованим парама супротстављају огромним непријатељским формацијама – питање је политичке природе, па ћете га радије игнорисати и посветити се анегдотама о рату 1999. које амерички безбедњаци пласирају на интернету.

5. Зашто је од целе ПВО КОЈА МОЖЕ ДА ДОСЕГНЕ ПЛАФОН ЛЕТА НАТО АВИОНА 1999 један једини дивизион система Нева био у стању да обори нешто на територију Србије – то је питање које вам није јасно.

На следећа питања ”није на вама” да одговарате:

1. Зашто је 1991. било процењено као ”сувише рискантно” да се брани територијални интегритет и суверенитет, па су шутнуте све територије западно од Дрине?

2. Зашто је 1999, након деценије труљења РВ и ПВО, процењено да више није сувише рискантно да се брани територијални интегритет?

3. Зашто су се надлежни другови, након два месеца бесомучног бомбардовања и уништења инфраструктуре, поново предомислили и потписали све оно што им је тражено пре два месеца?

Наравно да није на вама да се бавите тим тричаријама. Службеницима безбедности задуженим за турање коске међу ветеранима 3. дивизиона 250. бригаде – посао је нешто сасвим друго.

Odgovori
Am

Ajde opet da pitam amaterski…

1 i 2, ako je logika bila odvraćanje po principu, imamo X, možda ćemo da pucamo, zar ta dva bi bi bila korisna za tu svrhu? Ako su za prodaju, zašto ne prodati, a ako su za bacanje, uključiti na nekoj livadi, neka im potroši raketu jednu i uplaši na 5 sekunde. Bolje nego da se baci…

3, kao mali se sećam da smo kao imali 150 i nešto tih Mig-ova 21.
Ako nešto nekome vrede, zašto nisu prodati na vreme?
Koja je svrha nekorišćenja u ratovima sa susedima, to je jedan i za skupštinskom govornicom pitao bio, a posle nekorišćenja 1999?
Ili su služili da dobiju pogodak, taman kako su 1 i 2 mogli da služe.

4, mislim da niko to ne shvata. I ispada da im je svrha bila, pa… Da dobiju pogodak i uplaše protivnika.

5, Mnoooogo dobro pitanje!

1b – jer smo imali logički nepovezanu ideologiju koja posledično nije mogla da uspe

2b – da bismo mogli pravno da se ogradimo da nismo dali Kosovo

3b – jer su procenili da smo se dovoljno dugo trudili da bismo mogli 2b. Rezultat koji vidimo posle 20 ili 30 godina je 1b

pe

Cime se vi bavita na T6.
Prava tema je – Da li imamo kompaniju koja moze da proizvede i sklopi naoruzani dron, radar i podsisteme. Da li mozemo da napravimo loitering municiju. Zasto su drzavne kompanije tako lose vodjene i nesposobne.

Odgovori
Am

Zasto su drzavne kompanije tako lose vodjene i nesposobne.

Hm… Pa… Zato što su državne?!

Zašto bi dobar inženjer radio za 10k godišenje, kada može za 100k da radi isti posao?

Zašto bi neko radio samo za platu, a ne i za udeo u kompaniji?

Zašto bi direktor i menadžement radili za državnu platu, kada mogu da stvaraju privatno tu istu stvar za neuporedivo veću nagradu?

I konačno, zašto bi država uspela da svojm vizijom pogodi zahteve tržišta dok se kocka tudjim novcem, uz neku agendu, a privatnik koji rizikuje svoje, bez agende, ne bi?

Ako ćemo vojne primere, zašto je onaj mladi genije napravio Barjaktar, a ne Utva? Zašto je Pipistrel napravio nešto što prodaje i civilima i vojsci Indije? Zašto je HS od onog Beretto-Walthera došao do toga da ima jedne od najboljih polimerskih pištolja, a Zastavi je Pikatini šina svemirska tehnologija? Ili… Kako to da je Zastava 30 godina pravila Yuga, promenila branike, a Rimac napravio svetsko čudo?

Državno je dobro, samo kad je jedino, odnosno kada glavni siledžija, država, otera sve ostale

pe

@Amater
Sve zapadne i izraelske kompanije imaju vlasnicku ili upravljacku vezu sa drzavom. Programi se prave tako da ima mesta za sve, narocito nove kvalitetne igrace. Svi jaki klasteri su vezani za jake univerzitete. Opet je u pitanju misleca drzava. Zasto to u Srbiji ne funkcionise. Ne vadimo se na drzavnu svojinu. Bice da je nesto drugo.

Am

Aaa… Drugačije radi Izrael. Pošto država ne zna gde da ulaže pare, onda prati privatni kapital. Tako nastaju vrlo genijalna privatno-državna preduzeća

ma

Crni
Kako moze onoliki delovi pripadati tadasnjim bespilotnim letelicama ajte molim vas?
Ocigledno da se natpisi koji se vide na jednoj olupini odnose na godisnji bilten motora ili neceg drugog.
Sigurno nije tank za gorivo.
Koji crni rat u BiH?
Ovo je mnogo svezije ima nekih naznaka da se to zbilo 26.3.99g.
I to ce izaci na videlo kad tad.
Na snimku covek koji je pored olupine i tvrdi da je to Mig29 sa engleskim natpisom ocigledno ne govori istinu ili ne raspoznaje avione.
A sto ne bi bila neka magija ili i ti spadas u one koji veruju da je F15 neunistiv.
Vrlo je tesko to uraditi sa Mig29 kakvog smo imali ali nije i nemoguce. Na jednom nasem MiG-29 pored ostalih delova i 4 rakete nisu pronadjeni delovi za dve rakete, a to znaci da su lansirane pre pada.

Odgovori
Cr

F-15 nije neuništiv ali kada se po noći, naoružan AIM-120 i uz podršku najmanje jednog pratioca plus AWACS i PED platforme, bori protiv MiG-29 koji nosi R-73 i poluslep je od elektronskog ometanja a vidi samo ono što mu radio vezom javlja oficir za navođenje iz utrobe Straževice, tada će se 99 od 100 posmatrača kladiti na F-15. Ne zato što je neuništiv nego zato što u toj konkretnoj postavci ima 99% izgleda da izađe kao pobednik.

Jasno je da pričamo o istom snimku. Na žalost, taj snimak nije uhvatio ništa karakteristično, uz pomoć čega bi se moglo vizuelno utvrditi o čemu se radi. Videli smo samo neki ulupan krš, po svemu sudeći zapadne proizvodnje. Neodovoljno za tvrdnju da je u pitanju F-15.

Sumnjam da će ta priča ikada izaći na videlo, ako je suditi po efikasnosti sa kojom je taj snimak uklonjen iz etra i činjenici da se danas na internetu ne mogu pronaći bilo kakvi tragovi istog.

Mi

Jel moze link da pogledamo i mi?

Cr

Ja bih bio najsrećniji da imam taj link :(

Kao što rekoh, prilog je emitovan te iste večeri, mislim na BBC, da bi odmah zatim ispario ne samo iz etra nego i iz memorije novinara koji su išli na onolike brifinge NATO i nikada nisu pitali otkud to da na olupini piše „annual insp.“ Danas na onolikom netu ne može da se pronađe ništa o tom događaju, osim ovih delića koje smo pomenuli mateus i ja.

Jo

Osnovno pravilo dramaturgije (na filmu i drugde):
Jednom se pojavi neki momenat – greška.
Dva puta – slučajnost.
Treći put – namerno.
Naravno – svaka čast našima i z a grešku, a kamoli ostalo!!!

Odgovori
Zo

@crni

Samo mala ispravka, ali važna…

Par Radosavljević-Perić je poleteo po danu. Poleteli su u 16:53 časova.
Koliko sam ja saznao, avion majora Radosavljevića je navodno pronađen sa svim raketama. Ako to ipak nije slučaj, onda je moguće da je nešto lansirao. U poslednjim trenucima borbe, prekinuta je veza dva pilota i nismo dobili od Perića nikakvu informaciju.

Ja vam nemam nikakvu „insajdersku“ informaciju. Zvanično je da su sve rakete bile na avionu, a da li je stvarno tako ili su ih NATO i SFOR sklonili jer je Zoran ipak dejstvovao, to vam ne mogu potvrditi….

Svakako bi bilo dobro to istražiti, ako ima smisla.

Odgovori
Cr

Hvala Zorane

Mateus govori o odvojenom događaju koji se dogodio u prvih 48 sati rata tj. pre obaranja majora Perića i Radosavljevića.

Nešto je palo na teritoriji BiH po mraku, strana TV ekipa došla i uslikala krhotine. Ja sam svojim očima video jedan frejm tj. „screenshot“ sa tog snimka, na kojem se vidi neko izubijano parče metala sa natpisom „Annual insp. xxxxxx“.

Mateus kaže da postoji snimak koji je navodno emitovan u prilogu te TV ekipe iste večeri. Ja sam takođe čuo za taj snimak ali ga nisam video jer ga nikada ga nisu ponovili tj. misteriozno je iščezao iz etra, verovatno nakon prvog poziva koji su dobili odnosno pojašnjenja da su uslikali olupinu zapadnog porekla.

Šta god da je u pitanju, nije moglo poticati sa naše letelice jer na njima takvih natpisa nema. Ali teško je odgonetnuti o čemu se radi jer drugih informacija nije bilo. Mateus želi da veruje da su u pitanju ostaci F-15 ali dokaza naprosto nema. Imamo samo veoma čvrste indicije da je nešto iz NATO inventara poljubilo zemlju u BiH.

Krstareća raketa verovatno nije jer su u toj fazi rata krstareće dolazile sa mora. Može da bude neki usamljeni Predator koji nije imao PED zaštitu, a može da bude i nešto veće. Bilo bi lakše kada bismo barem mogli da vidimo taj snimak, ovako pričamo po sećanju o događaju od pre 20 godina.

Zo

@crni

Ali imaš, u tom prilogu, i snimak gađanja NATO aviona iznad Podgorice (tačnije iznad Skadarskog jezera), raketama iz sistema Kub-M. Nakon toga se vidi da avion ponire. Ili vrši nekakav manevar ili gubi visinu. Pritom treba pogledati kako mu se toplotni/svetlosni trag pojačava (da li možda nešto gori)?
Na snimku se vidi aktiviranje druge rakete, dok kamera nije „uhvatila“ aktivaciju prve rakete, nekih 6 sekundi ranije (to je i interval lansiranja).
Ovo gađanje sam lično gledao sa svog radarskog položaja severozapadno od grada.
Postoje neki izvori da se radilo o avionu AV-8B Harrier.

Mnogo toga mi još ne znamo. Kako bude vreme prolazilo (i piloti išli u penziju i počeli da pišu memoare) tako ćemo više saznavati.

Cr

Ako je Sea Harrier, to je možda onaj koji nije uspeo da se vrati na nosač u Jadranu. To je i NATO potvrdio kao gubitak ali standardno nisu potvrdili da je bio pogođen od strane naše PVO.

ma

Samim tim posto je snimak brze bolje uklonjen to moze znaciti samo jedno.
Da se radilo o necemu vrednom.
Sta vise snimatelj USA TV je u tom trenutku uzviiknuo:
,, Pa ovo nije srpski Mig, ovo je americki avion“.
Nakon toga snimak je zabranjen.
Na olupini je bio natpis– ANNUAL INSP C/7
Zasto bi krili da se radi o krstarecoj raketi ili BPL? A sami delovi ne ukaziju da se radi o raketi ili BPL.

Odgovori
Zo

Trenutno od tih linkova i snimaka što tražite, ovo je najbolje što sam ja pronašao:

https://www.youtube.com/watch?v=qC5nuqvG1LM&t=6s

Cr

Zanimljivo. Ovo što se vidi na 1:00 izgleda da je zapadnog porekla, ako je suditi po „ASSEM. DATE“ i još par oznaka. Doduše, prilično je malih dimenzija i nigde se ne vidi nešto što bi moglo da podseća na zmaj aviona. RTS kaže da je snimak napravljen u okolini Pala što je prilično nelogično za 99-tu. Zato sam ranije pomenuo da je možda u pitanju nešto što je VRS pogodila tokom rata u BiH.

U svakom slučaju, ovo nije snimak o kojem pričamo mateus i ja. Taj snimak je bio napravljen po mraku. Krhotine su bile osvetljene lampom sa kamere i ako se dobro sećam, bile su krupnije od ovih koje je prikazala RTS.

Ovaj prilog RTS počinje fotografijom olupine naše 29-ke koju oni prezentuju kao dokaz o padu NATO aviona kod Tuzle. Sećam se odlično jednog sličnog priloga gde su puštali „mayday“ poziv britanskog pilota čiji Sea Harrier je VRS oborila iznad Goražda i tvrdili da je to svež snimak obaranja NATO aviona. Na osnovu toga imam velike sumnje u pogledu toga kada je tačno snimljeno ono parče koje se vidi na 1:00. Vrlo lako može da bude neki snimak iz 90ih.

Ono o čemu smo mi pričali bilo je emitovano na BBC i moj je utisak da su svi tragovi tog priloga temeljno počišćeni sa interneta.

Pe

Ovo u blizini Teočaka je Perićev MiG-29, na proplanku iznad Srednje Trnove.

ma

Da, ovo su razliciti snimci sa razlicitih lokacija ali svi su iz 99te god. koje je postavo Zoran. Na jednom delu snimka se vidi nesto nalik rucne bombe, to je zapravo sigurnosni ventil sistema za gorivo unutrasnjeg rezervoara goriva na avionu koji se ne moze odbaciti. I tu se sumnja da su to delovi aviona F15E. Mozda ti snimci ili slike mogu da se nadju na Facebook mozda je neko to sacuvao u nekoj grupi u ovoj oblasti o RV i PVO. Kako god da bilo neka vazna i krupna zverka je u pitanju cim je snimak expresno uklonjen, a ja sam siguran 80% da je u pitanju F15c.

Odgovori
ma

@Dusan Petrovic
NATO je pre marta 1999 trazio da udju na Kosovo i da se prekine sukob izmedju nasih snaga i Albanaca.Zatim bi bio proveden referendum o statusu Kosova pod medjunarodnom kontrolom.
Ono sto je pozitivno-Srbi na Kosovu bi bili zasticeni i ne bi doslo do masovnog iseljavanja koje se dogodilo.Zvanicno, Kosovo bi bilo deo Srbije i SRJ i pod kontrolom NATO do tog referenduma.
Imali smo rat.
Rezultat? Srbi se masovno iseljavaju sa Kosova,2500 mrtvih sa nase strane, sa Albanske verovatno vise, 100 milijardi stete u Srbiji, NATO silom preuzima kontrolu nad Kosovom i ne pita Srbiju ni za sta oko Kosova, vec pojedinacno svaka zemlja priznaje Kosovo kao nezavisnu zemlju.
Pametnom dosta.

Imate istančan smisao za humor. Smejem se pola sata.

Odgovori
Zo

@maxy

Samo jedna stvar mi nije jasna….ko je NATO da traži da „uđe“ na Kosovo i Metohiju ili na bilo koji deo neke države ukoliko mi na to ne pristajemo? Ko su oni? Jesu li to snage UN-a? Pa ni tada ne mogu na silu, ali mogu imati neko „pokriće“ odgovarajućom Rezolucijom SB UN.
Nikako da shvate pojedinci da NATO nema pravo ni da traži, a kamoli da na silu ulazi i okupira teitoriju ili deo teritorije bilo koje države bez odobrenja SB UN.
Čak i ako neka država napadne članicu NATO saveza, NATO savez nema pravo da napadne tu državu, jer dogovori u njihovom „internom društvu“ nisu deo međunarodnog prava….

Sve vojne akcije protiv „trećih“ zemalja, moraju ići preko UN-a. Preko SB UN-a, da budem jasniji…. ;)

Ali avaj…. :)

ma

Pošto ne mogu da nađem ni jedan smislen odgovor, reći ću samo jer su tako u mogućnos’

Т

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Petrovic Dusan na: [RAT U UKRAJINI] Poteškoće u obuci ukrajinskih pilota na borbenim avionima F-16

@Branko Inace, najvecu bombu koja se zove GBU-57A/B Massive Ordnance Penetrator (MOP) ima US Airforce, nosi je B-2, tacna je u cm2, ima 14000 kg, probija bunkere na dubini (ne zna se tacno) preko 50m.

24. Jun 2024.Pogledaj

Meteor na: Ima li civilna raketna PVO smisla: Koliko su efikasne protivgradne rakete?

Pocetkom 70-ih zbog sumnje u protivgradnu obranu WMO (World Metorologycal Organization) sastavila tim strucnjaka koji su uradili tri medjunarodna eksperimenta u SAD-u, Svicarskoj i Kanadi. Iako je svaki od tih eksperimenata trajao cak pet godina, nije se uspelo dokazati da srebrni-jodid, na kojem se temelji cela teorija obrane od grada, pomaze u sprecavanju grada ili…

24. Jun 2024.Pogledaj

Branko na: [RAT U UKRAJINI] Poteškoće u obuci ukrajinskih pilota na borbenim avionima F-16

Stara bomba od 3 tone, jos uvek u prototipu je letela 70km i promasila cilj za 30 metara...

24. Jun 2024.Pogledaj

Zoran Simić na: Balkanska Bezbednosna Mreža: Grčki mediji prenose da se Srbija navodno interesuje za grčke Miraže 2000

Miraž 2000 je odlično rešenje za Srbiju trenutno. Ni Francuzi ga se ne odriću i koristiće ga još dugo. Jednomotorni, veoma brz avion sa verujem mnogo kraćim vremenom reagovanja dežurnog para nego dvomotornog miga 29 a i Rafala sigurno. Za malu zemlju naše konfiguracije jako bitno. Šteta je što nekada davno nismo izabrali njega, a…

24. Jun 2024.Pogledaj

Motorista na: Vučić pričao sa F-22 pilotom, zatim se telefonom čuo sa Makronom

@Mislav RV i PVO traži samo dvomotorce, tako da bi sa SAD Jedino moglo da se pregovara o eventualnoj nabavci F/A-18 i to najverovatnije verzije C/D.

24. Jun 2024.Pogledaj