BEG airport status
Nastavlja se ispitivanje domaćeg naoružanja na helikopteru H145M, sledi integracija vođenih ubojnih sredstava Posada helikoptera H145M dejstvuje NRZ S-8KOM 80 milimetara iz sedmocevnog lansera L80-07 koji je razvijen iz ruskog B-8M1 / Foto: Ministarstvo odbrane

Nastavlja se ispitivanje domaćeg naoružanja na helikopteru H145M, sledi integracija vođenih ubojnih sredstava

Nakon skoro mesec i po dana od prvog javnog prikazivanja gađanja domaćim naoružanjem iz helikoptera H145M, Ministarstvo odbrane je u petak 31. januara objavilo da je, takođe u Centru za ispitivanje naoružanja i vojne opreme „Nikinci“, na ovom tipu helikoptera nastavljeno ispitivanje naših ubojnih sredstava. Ovoga puta izvršeno je gađanje u letu, u dnevnim i noćnim uslovima a dejstvovalo se nevođenim raketnim zrnima kalibra 80 mm i mitraljezima 12,7 mm.

Ispitivanju na poligonu „Nikinci“ prisustvovali su ministar odbrane Aleksandar Vulin, pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, direktor Vojnotehničkog instituta pukovnik Bojan Pavković, načelnik Uprave za planiranje i razvoj Generalštaba brigadni general Milan Popović i direktor Tehničkog opitnog centra pukovnik Slobodan Ilić.

“Nemački i naši stručnjaci zadovoljni performansama domaćeg naoružanja“ / Foto: Ministarstvo odbrane

Pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović je istakao da smo ranije imali prilike da vidimo deo ispitivanja koja se tiču statičkih gađanja, a već nedelju dana vrše se opiti na poligonu “Nikinci” sa gađanjem iz leta.

– Završeni su svi opiti koji se tiču bezbednosti i integracije sistema za upravljanje vatrom HForce i elektronike ova dva oružja na tom helikopteru. Ispaljeno je više desetina raketa i više hiljada metaka 12,7 mm, a sada smo imali priliku da vidimo i gađanje punim rafalom od sedam raketa iz lansera 80 mm i odgovarajući broj gađanja mitraljezom 12,7 mm – naglasio je pomoćnik ministra Miloradović dodajući da se ispitivanja nastavljaju i tokom naredne nedelje, čime će program opitovanja sa bojevim gađanjem biti završen.

Rezultati ispitivanja su, prema njegovim rečima, vrlo dobri.

– Ono što nam kažu nemački stručnjaci i ljudi koji su nadležni za integraciju naoružanja na ovu letelicu je da su vrlo zadovoljni performansama našeg naoružanja. Ovo je prva faza opremanja tih helikoptera našim naoružanjem, a dalje će se raditi na integraciji vođenog naoružanja kako na sam helikopter, tako i na sistem HForce – naglasio je pomoćnik ministra Miloradović.

Za lanser L80-07 planiran je razvoj i vođenih raketnih zrna / Foto: Ministarstvo odbrane

Direktor Vojnotehničkog instituta pukovnik Bojan Pavković istakao je da je izvedeno ispitivanje naoružanja koje su razvili Vojnotehnički institut i Jugoimport SDPR na helikopteru H145M.

– To je za nas izuzetno značajno ispitivanje koje potvrđuje da smo mi sposobni da razvijamo naoružanje koje može biti primenjeno na složenim vazduhoplovnim sistemima  Kao što smo mogli da vidimo, naoružanje funkcioniše ispravno i predstoji nam dalji rad na razvoju raketa za sedmocevni lanser koji je ispitan ovde, kako od nevođenih, tako i vođenih raketa kojima se može dalje oplemeniti ovaj sistem naoružanja – istakao je pukovnik Pavković.

 

Komentari

Y

Sve u svemu pozitivne vesti. Ono što nije pomemuto je raketa Pauk, dokle se stiglo i hoće li se ići na njenu integraciju sa H-force. Ne sviđa mi se ni lutanje sa Gazelom. Ako VS smatra da je to perspektivna PO platforma i kad smo već platili sertifikaciju remonta, zašto se sa Airbus-om ne dogovori modernizacija Gazele sa H-force sistemom pa da najzad dobijemo solidan PO helić, nešto ranga Kiowe a da je lepo unificiran sa ostatkom flote što se naoružanja tiče.

Odgovori
J

Lepo , ja pozdravljam sve što vodi razvoju i obnovi ove ruine od domaće industrije (i vojne i civilne).

Odgovori
N

Vrlo interesantno, samo kad bi ona raketa cadila beli dim, ovako sigurno vrlo ogranicava scenarije u kojima se ovo naoruzanje moze efikasno koristiti u dnevim uslovima, posebno sto je helikopter neoklopljen. Ovaj mitraljez je prava stvar za njega.

Odgovori
A

A sta smeta crni dim? Inace je helikopter proziran pa ga eto…dim odaje?

A

To su nevodjene rakete, samim tim mora biti iole blizu cilju. Ne brini za crni dim, cuce ga i videce dovoljno dobro i bez cenog dima. Nisu ovo borbeni avioni pa da gledamo da li R-77 ili AMRAAM ostavljaju nesto posle ispaljivanja.
Cak i crni dim koji 29-ke izbacuju moze da se koristi kao varka, nadji fighter pilot podcast na youtube-u i slusaj indijskog pilota kako prica o tome.
Sve u svemu crni dim ovde nebitan :)

Ja sam takodje zabrinut sto raketa pri upotrebi u nocnim uslovima ispusta belu svetlost, samo kada bi ispustala crnu svetlost bila bi mnogo upotrebljivija za upotrebu u nocnim uslovima.

P

Haha, crna svetlost…haha, i to prodje haha….vrh…haha…kako bese, najcitiraniji

D

@Pavle

Ja sam mislio da je sarkazam u pitanju, zato nisam hteo nista da mu odgovorim :D

P

Naravno, najcrnji sarkazam. Sjajan

N

Za pretpostaviti je da u realnim borbenim uslovima sekunde odluciju protiv obucenog protivnika, a ne protiv mobilisanih civila koji tripuju AWACS-e u sazvezdjima… Ovaj kad ispali reketu u ‘po bela dana u istoj sekundi poveca svoju siluetu bar 10x, jedino oni sa losijom dioptrijom u prvoj desetinci ispaljivanja rakete ga nece uociti, a ukoliko je uocen u dolasku od strane onoga od koga treba da bude uocen onda do ispaljivanja rakete sa helikoptera verovatno nece ni doci, ne zaboravite da je za njega i lovacki karabin opasan. Mi-24/35 ima luksuz da bude uocen jer moze da trpi malo ‘batine’, ali kao sto se zna on operise sacastim raketnim kontejnerima u poznatoj taktickoj formaciji od po 4 helikoptera na metu…, kad imas npr. dva brzo ostanes sa jednim kao jso na Kosovu… Zato i VS za sada ima minimalnu realno borbeno upotrebljivu formaciju, bar mogu da uvezbavaju ozbiljno. E sad o crnim svetlostima i o Indijskim pilotima drugom prilikom, izgleda da su MIG-u 35 uskratili taj zastrasujuci manevar cadjave svete krave! 😋 Poludeli ovi inzenjeri iz MIG-a skroz izgleda, ne valja to nista dok ne dimi, ameri to jos nisu provalili 😂

F

@ Nix

Vidim da ni ti nisi pročitao „Harry Potter & crni dim iz MiG-29“? Preporučujem ti da nabaviš tu knjigu što pre. Detaljno su opisani svi uspesi 29-ke u vazdušnim borbama i objašnjena je taktička prednost smoga iz RD-33 u odnosu na BVR rakete.

Shvatićeš brzo zašto je avion koji dimčinom masti nebo kao zapaljeni kitolovac daleko opasniji od svih američkih F-ova sa tamo nekim staklenim kabinama, što se inače i pokazalo u praksi…

N

Nix, na iskustvu Gama iz nemilih nam ratova, mogu da kazem sledece: Ovaj helikopter moze da naleti na vec dogovoreni cilj (izvidjanja nakon sletanja su koristena) i iznenadi veoma kvalitetno. A sto se tice otkrivanja. E pa gazele/game su najcesce i bile pod paljbom i cesto dobele koju rupu na oplati. Ne rusi se bas tako lako helikopter sa malom siluetom sto leti na par metara od drveca ili sl. To je samo Bata Zivoinovic mogao da uradi svabama, ali njega, eto, vise nema.

D

@Nix

Preterujete malo sa tim karabinom, milisekundama koje odlucuju. Sve i da protivnik nekim slucajem uoci helikopter koji dejstvuje po njemu, mislite da ce imati vremena da odraguje ili ce pokusati da sto pre nadje zaklon? Sve i da protivnik uoci helikopter koji dejstvuje tad je vec kasno jer raketi treba svega nekoliko sekundi da prevali tih 4km koliki joj je max. domet, i jos toliko helikopteru da se skloni. A za tih nekoliko sekundi nemoguce je uraditi bilo sta, osim ako sa druge strane nije Rambo sa lukom i strelom.
Evo vam primer iz rata u BiH. Vojska Republike Srpske imala je 20. helikoptera Gazela Gama i 7. Hera. Game su ispalile 210. protivoklopnih vodjenih raketa tipa Maljutka. Za svo vreme rata izgubljeno je svega 5. Gama. U literaturi se posebno istice akcija iz jeseni 1995. godine (pred kraj rata kada je VRS ratovala protiv HVO/ABiH/HV) kada su dve Game svojim dejstvom u velikoj meri odlucile ishod bitke oko Prijedora, ispalivsi vise od 10. Maljutki za dva dana bitke, a pritom se dejstvovalo Maljutkom u sumrak, kada je unistena jedna Praga ABiH. Ukupno je tokom te akcije potvrdjeno unistenje 2. Prage, 1 tenka T-55 i jednog slepera raketa za VBR. Piloti koji su izveli tu akciju kasnije su proglaseni pocasnim gradjanima Prijedora.
Kada je sukob ’99 u pitanju, treba reci da su Gazele ukljucujuci i Game vrsile letove u cilju prevozenja ranjenika, putnika i tereta i u tom smislu izvrseno je 104. leta. Bilo je i 79. letova u cilju preleta sa jedne lokacije na drugu. Za svo vreme trajanja agresije, nije unisten niti jedan helikopter Gazela Gama, a unistena je jedna Hera.

I nije JSO ostao bez jednog Mi-24 na Kosmetu nego je jedan Mi-24 lakse ostecen, probusen na par mesta. Rupe su zakrpljene i helikopter se koristio u borbama sve do povlacenja Vojske i policije sa Kosmeta.

A

@Nix
@Falcon
Ako bilo koji komplet NRZ pogodi u neposrednoj blizini rova ili objekta gde se skrivas, od silne prasine i loma oko svoje glave, nećeš videti čoveka pored sebe, a kamoli neki helikopter 500-600 ili 1000 metara dijagonalno iznad sebe.
https://www.youtube.com/watch?v=0oixIcGRG0U

Ako je pak neprijatelj u zasedi i ima povoljan položaj, to da li ti dimi ili ne dimi motor, raketa ili termos od kafe iz kabine neće napraviti nikakvu razliku, ides dole ako te AMPS kojim slučajem ne zaštiti.
https://www.youtube.com/watch?v=yDNKFHP4nbE

Tako da možete slobodno ovu temu da završite upravo ovde. Pozrdav.
H145m ima AMPS i ima osnovnu balističku zaštitu u tome je, između ostalog razlika između 145 i 145M verzije.
Heli je prvenstveno namenjen za CSAR i SAR, u tome je odličan, pozdan je i izuzetno moderan. Najbolja mašina u našem RV.
Ako kompanija Airbus bude zadovoljna ovim naoružanjem dovoljno da ga stavi iza svog brenda, onda stvarno lupetanja po komentarima nemaju smisla. Pa ne sede priučeni majstori u toj korporaciji majku mu.

N

@ Drina

Sto se tice pilota koji su ucestvovali u odbrani Prijedora, a i svih drugih iz vazduhoplovaca VRS moj naklon do zemlje.

Da su imali neki ‘Apac’ obavili bi posao i verovatno niko iz sire javnosti ne bi cuo za njih, ovako njima nije pomogla malena Gama vec geni ‘Mandusica Vuka’.

D

@Falcon

Za F-ove sa staklenim kabinama nisu potrebni ‘zapaljeni kitolovci’.
Za njih je dovoljna i S-125 Neva, dokazano.

Ž

Drina

Постоји и информација да су посаде ВРС ГАМА током рата испалиле чак 630 ПО ракета Маљутка.

N

@ Zivojin Brankovic

Ako je 630 ispaljeno onda je Maljutka na helikopteru cist katastrofalni promasaj. Drina je podelio yt link ispod u komentaru i u komentarima tog videa javio se covek po kome su delovali, hvali Gazelu i opisuje kako je tek trecom raketom uspela da pogodi sleper pun raketa za vbr i nazalost nije ih sve aktivirala. To sto je bio 50% ucinak na sleper u pokrektu nije do posade, jer je to bila 1995. i jos ako su pre toga ispalili konkretno oni bar 100 od tih 600 onda nam to govori da je Maljutka za debelu penziju odavno, sto se naravno zna jos od Sestodnevnog rata, danas su standard mnogo brze rakete kojima cilj ne moze fizickim manevrom da pobegne, kao ovaj sleper npr i ne mogu se jeftino ometati kao sto je isto slucaj kod Maljutke. Ona je samo bolja od ove gore rakete jer ne cadi, pa se teze otkriva pravac iz kog je doletela i sigurno je preciznija na staticnu metu ili neki bunker i jos ako upotrebe onu hiperbaricnu bojevu glavu onda je i efektnija. Na ovaj novi helikopter mora da se stavi nesto sofisticirano, moderno, jer stvarno neki snajper od npr 12.7mm (koji se prodaje i kao lovacki) moze to da obori da ne pominjemo ozbiljan PVO. Ove rakete su za Lastu, da ne kazem Kraguj da ih ovako barazno ispaljuju 😀
Neko rece Airbus zadovoljan, pa ne znaci to da ce ih nuditi trecem nego su utvrdili da lanser ne ugrozava letelicu, to je do njih da kazu i daju dozvolu korisniku, za njih je to dobar marketing.

д

ne mogu se jeftino ometati kao sto je isto slucaj kod Maljutke. како се маљутка може ометати

D

@Živojin Banković

Da, do tih podataka je dosao gospodin Radic ako se ne varam.
Postoje jos neke informacije, np. Bojan Dimitrijevic navodi da su posade Gama izveli 663. leta, lansirali 725. raketa, a cilj je pogodilo 606. raketa.
Doduse, Dimitrijevic je verovatno obuhvatio i VRSK i VRS pa otuda razlika od 95. Maljutki (725-630)

Sve u svemu brojka od 210. utrosenih Maljutki je neka minimalna brojka. Pogotovo ako se zna da su Game VRS samo od pocetka Operacije Koridor do kraja 1992. godine utrosile 154. Maljutki.

Poenta mog pisanja je da su tokom rata zapadno od Drine Game itekako bile aktivne, dejstvovale sa vecim brojem projektila, prevozili putnike i ranjenike u sekundarnoj nameni i pored toga izgubljeno je samo 5 helikoptera. To samo potvrdjuje tezu da Gazele nisu bas toliko krhke kao sto neki misle da se mogu oboriti maltene kamenom s ramena.

D

@Nix

U literaturi se pominje podatak da je ucinak Maljutki sa helikoptera u ratovima zapadno od Drine 81%, sto uopste nije katastrofalan ucinak.
To sto je kamion pun raketa za VBR pogodjen iz treceg puta, ne znaci da su prethodne i sledece mete takodje pogadjane iz treceg puta.

Mislim da komentator sa onog video klipa nije izneo potpunu istinu, cini mi se da je malo pokusao da ublazi ceo taj dogadjaj. Pogotovo onaj deo gde on kaze da je deo raketa ostao citav nakon pogotka rakete u kamion i kasnije upotebljen. Svaki raketas ce vam recu da su rakete za VBR nebezbedne cak i kad se nalaze u drvenim sanducima bez upaljaca. E sad zamislite sta se desi kada raketa pogodi sleper pun raketa, pa to je vatromet samo takav i sanse da neka raketa ostane citava pa jos i upotrebljiva su skoro pa ravne nuli.

D

@Nix

Promaklo mi je ovo oko ometanja Maljutke. Maljutku kao i druge zicno vodjene rakete nije moguce ometati. Jedino moze da se desi da raketa eventualno pri promeni pravca upetlja zicu u neko zbunje ili zaobidje neko drvo i tu se iskida. Ili recimo dimna zavase koja bi strelcu zaklonila vidno polje.

N

@ Drina
Odlicno ako je takav skor pogodaka, verujem da je prica malo filovana, mada je istina sigurno na pola negde. Koliko je meni poznato najosnovnija odbrana kada se uoci ispaljenje Maljutke jeste da se otvori vatra na tu poziciju i tako ometa operater, a oklopna vozila imaju opciju manevra ispustanja dimne zavese i brzog premestanja jer to dug let rakete omogucava. Ovde mozete pogledati instrukcioni video americke vojske u kome se daju uputstva kako kontrirati Sovjetskim vodjenim protivoklopnim sistemima iz tog perioda, izmedju ostalog i Maljutke koju smatraju kao najmanje opasnu. https://youtu.be/4wtcd8PppJw

D

@Nix

Ne bih o tome da li je prica filovana ili ne, drzim se literature i verujem ljudima koji su godinama prikupljali informacije koje su nam dostupne.

Sto se tice odbrane od Maljutke, i generalno svih PO raketa, nije to bas tako jednostavno kao sto mislite.
Dejstvo tenka ili oklopnjaka po operateru PT rekete je urbana legenda.
Davno sam gledao jedan klip cini mi se iz Libana, Hezbolahovci pogadjaju Merkavu Maljutkom. Merkava ne da nije reagovala nego posle pogotka, evidentno ostecenja, pocinje da se povlaci. Iako se radi o cudoviste od tenka ona se ipak povlaci nakon prvog pogotka, ne ceka da popije drugi, ne pokusava da locira mesto odakle je PO raketa lansirana.

Maljutka se po pravili, ako se ispaljuju sa zemlje, isapljuju iz zasede gde imaju najbolji polozaj i gde vatreni polozaj ostaje skriven. Pult za vodjenje Maljutke je 15m od rakete. Efikasan domet je negde do 2500m, mada i na 3000m moze da se pogodi cilj. Ako se dejstvuje sa 2500m raketa leti nekih 20 sekundi do cilja.
Leti takvom putanjom da se ne moze znati odakle je ispaljena pogotovo nakon 3-4 sekunde od lansiranja, osim ako tenk nije okrenut prema polozaju odakle se dejstvuje Maljutkom i ako posada tenka gleda bas na tu stranu u trenutku lansiranja. Ako ste blize cuje se prasak prilikom lansiranja rakete ali se ona retko kad vidi, nema jak zvuk i trag rakete se ne vidi jer ide prema vama, treba vremena da pretrazite horizont, obicno je podignu u visinu a zatim pred metu na 400-500m spuste u visinu iste.

Znaci veoma je tesko da posada gadjanog vozila za tih 20. sekundi vidi nadolazecu raketu, uspe da oceni odakle je lansirana, okrene se u tu stranu, nadje posadu, nanisani i neutralise operatera Maljutke. To je tesko i kada raketa dolazi sa vecih daljina, kada nije urbana sredina. Cak i ako je uoce, uocice je na nekih 500m od cilja a tada je kasno za bilo sta i jedino im preostaje da se nadaju da ih promasi.
Imajte na umu da se radi o PO raketama koje malo bljesnu i posle toga ide vodjenje, nije to mitraljez koji puca non stop da ga relativno lako uocite.

Posto sam odlutao daleko od teme, a tema je H-145M, ja cu se ovom porukom iskljuciti iz dalje prepiske o Maljutkama, zastiti tenkova. Pozdrav.

S

Mislis da crna boja nije u trendu ove godine?
Mozda mozemo da pricamo sa VTI da razviju raketu koja ostavlja svetlo plavi dim koji je ove godine u trendu u sezoni prolece leto, ili recimo dim zemljanih tonova, ili LGBT friendly dim duginih boja?

I

Ja sam stvarno veoma skeptičan čemu sve ovo.
Za gađanje brauningom tj. kalibar 12,7mm, helikopter mora doći nisko, sporo i blizu ako planira išta da pogodi. I šta?Pešadiju? Teroriste? Neoklopljen…Na radost protivničke PVO. Ništa bolje nije ni sa nevođenim raketama 80mm, pa još samo 7 komada. Količina crnog dima je enormna, taman da se lako može golim okom odrediti cilj. Ovaj čitav borbeni komplet nema neku preveliku vatrenu moć, pogotovo ne preciznost, pa ni probojnost. Za gađanje stacionarnih lako utvrđenih ciljeva… Zbog toga rizikovati odličan helikopter i dva pilota?!? Mnogo veću štetu pravi jedan kornet, ma i starije ili bumbar da se ispali. Pa, da ne kažem i maljutka mi je ubojitija od ovog. Gama je opasnija od ovog naoružanja na H145M. Ovaj helikopter je za gađanje sa veće distance navođenim sredstvima. A to da će ova furuna na ćumur da ispaljuje navođene projektile, teško.
A Strela 2M, Praga su već smrtne pretnje ako hoće da efikasno pogodi, pa lepo priđe. Ma, ovde postoji rizik da ga pešadijsko naoružanje skine. Ako je ovo za izvoz i neko kupi, blago njima.

Odgovori

@ID
Domet te rakete (S-8KOM) je 4 km a probojnost 400mm. Cetrnaest komada dovoljno da razbije recimo jednu kucu i sve u njoj sa prilicne daljine i male visine. Preciznost je u granicama do 3 miliradijana sto znaci da sve rakete padaju u isto dvoriste sa maks daljine. A vreme reagovanja onih koji su gadjani? Treba cuti prilicno tih helikopter na 4 km, uociti ga iznad krosnji drveca i pobeci od rakete cija je brzina 600m/s veca od brzine zvuka. To znaci nakon pogotka krenuti u osmatranje i gadjati helikopter koji je vec krenuo nazad. PO borbu vode druge masine. One sa Atakama, Vihorom ili Helfire. Mada kada bi se razvilo nesto kao svojevremeno ruska S-8Kor sa poluaktiuvnim laserskim samonavodjenjem gde bi se cilj oznacio recimo sa zemlje ili iz drugog helikoptera i kada bi se tenk gadjao bocno a oklopna vozila cak i ceono, ni od Abramsa ne bi nista ostalo.

Ispravka: Brzina rakete je 600 m/s tj veca je od brzine zvuka.

z

@ID

Svako sredstvo može biti uništeno, to nije sporno. Pa gologuzi Huti izmedju dva obroka razvaljuju skupu i masovnu zapadnu tehniku. Sve se svodi na način upotrebe.

Imaš li predstavu o učinku rakete 80mm? Mnogo veći od dvije-tri Maljutke 2F, a mnogo brže, preciznije i ažurnije od minobacača. https://imgur.com/a/ZiVwfPr
80mm kao konzervu otvara svaki oklopljeni 8×8 točkaš i IFV u okruženju Srbije. Da ne pričamo o gadjanju pješadije i raznih „home made“ pickap-ova sa PA topovima. Sve to se može raditi u noćnim uslovima.

Zašto sumnjaš da će se sa ove platforme u skorije vrijeme gadjati sa vodjenim raketama, kao što je i najavljeno? Dinamiku dalje integracije naoružanja svakako odredjuje proces razvoja Pauka i laserski vodjenih raketa, ali mislim da se i tu jako odmaklo.

I

@Paqe
Gađati nevođenim raketama sa krajnjeg dometa= promašiti. Krajnji domet i daljina efikasnog gađanja su suprostavljeni pojmovi.
@zlacha
Imam predstavu o učinku 80mm,naravno. Prvo, link koji si poslao je propagandni, vidiš li ti koliko je ovaj Mi24 blizu? U Siriji bradonje nemju PVO, ovo je probao SSSR u Afganistanu pa su upoznali Stinger. Ameri nisu smeli na Kosovo jer bi imali itekakve gubitke. Pogoditi metu u pokretu podrazumeva veliku izloženost, nepotrebnu. I nevođenim sredstvima je pitanje da li ćeš pogoditi i to veliko! Zašto kažem Maljutke, malo karikiram ali pogledaš da rizikuješ H145M i dva pilota za pik ap ?Ili transporter? To je suludo. Uporedi sopstveni rizik i šteta koju nanosiš protivniku . Pešadiju? Veruj da je nonsens, pa minobacač je tata. Ne znam je li znaš da i ručni PVO sistemi gađaju noću?
Zašto sumnjam da će se gađati vođenim raketama, pogledaj uvođenje Lazara 3?A, ne može da gađa iz pokreta kao T34?!?! Dinamiku proizvodnje običnih kamiona i slično. Na osnovu toga zaključujem.

D

@ID

Odakle vam to da bradonje u Siriji nemaju PVO?
Dokopali su se i KUB-a na jugu Sirije 2015. godine, o cevnim i lako prenosivom PV sistemima da i ne govorim…
https://prnt.sc/qx2skc

A

@ID
Helikopter se sistemima tipa Stinger može oboriti isključivo iz zasede, jer ti u praksi nemaš dovoljno vremena da uočih helikopter, pripremiš Stinger za gađanje i ispališ raketu. Imate snimak Mi-24 (mislim ukrajinskog) koji je slučajno napao ukrajinske trupe. Helikopter se samo pojavio, istovario tovar i otišao, a ti u tom trenutku imaš samo mogućnost da nađeš prvu rupu ili rov za zaklon, a pokušaj da oboriš helikopter je poslednja moguća misao koja ti pada na pamet, makar ti imao Stinger u sklopu svoje opreme.

Mešaš dva različita projekta. Ovaj projekat ima skoro pa sigurnu prohodnost na stranom tržištu, tj. ima potecijalne kupce, iza sebe ima očuvanu raketnu granu odbrambene industrije, te samim tim ne traži preterana ulaganja u razvoj i proizvodnju (pod uslovom da naši inženjeri imaju sva potrebna znanja za isti, što deluje da imaju). Lazar sa druge strane je u stanju hoću-neću kod naše vojske, proizvod je praktično uništene industrije vozila. Na kraju dana, najznačajniji uspeh celog programa Lazar je obnova ove grane industrije i usvajanje potrebnih znanja za proizvodnju istih, što pruža solidnu osnovu za dalji razvoj.
I poslednje po čemu je ne dostatak što Lazar ne može da puca u pokretu, s obzirom što njegova uloga nije da izigrava BVP, nego da bude OT, da sigurno transportuje pešadiju od tačke A do tačke B i posle zasedne iza linije fronta i čeka sledeću potrebu za transport.

I

@Drina
Misliš ako su uzeli lanser da imaju sistem Kub? Malo je to kompleksnije. Prosto pogledaj snimke kako sirijski helikopteri bacaju barel bombe, da imaju čime skinuli bi ga. Tu i tamo imaju po neki ručni sistem,Su25 je oboren tako ima još obaranja helikoptera.Mi35 je pogođena sa PAA.
Da ima PVO nikada ne bi Su34 leteo tako nisko, kao i drugi ruski avioni.
http://pasteall.org/pic/show.php
id=7d1bf20ba6b4e4f2ab64c3cfe9dc4edb

@ID
Efikasan domet je 4km. A moze se promasiti i sa manje daljine.

B

@ID

„Da ima PVO nikada ne bi Su34 leteo tako nisko…“

Da…Vidi, sjeli su na čitavu bateriju tog KUB-a dole, ok? I to nije ni izbliza najbolje šta su imali. Evo ti jedan snimak zauzimanja SAA PVO baze kad uredno izvezu iz iste 9K33 spreman za dejstvo. U trenutku zauzimanja u pomenutoj bazi ostalo je u inventaru 122 komada 9K32 kompletnih, kao i lijep broj raketa i opreme za sisteme koje nisu mogli da koriste „sa livade“. Ipak, sasvim dovoljno da naoružaš PVO Crne Gore, recimo, za prvu priliku.

https://www.youtube.com/watch?v=UMZZzBqF_8M

D

@ID

Samo vam skrecem paznju da su teroristi pocistili mnoga vojna skladista, sto u Siriji sto u Iraku.
Ako mislite da je u tim skladistima bilo svega par lako prenosivih PV sistema, a ne da se radilo o krcatim skladistima sa svim i svacim, onda ste u zabludi.
Razumem da bradonje iz Sirije i Iraka zamisljate kao neke pecinske ljude sa toljagama u rukama, ali imajte na umu da je u redovima ISIL-a i drugim teroristickih formacija zavrsilo mnogo irackih i sirijskih oficira i vojnika.
Nisu oni bas toliko nesposobni kao sto neki misle, da jesu ne bi dosli do pred Bagdad, uzeli milionski Mosul preko noci, o Siriji da i ne govorim.

Pa i skidali su helikoptere i avione, odakle vam to da nisu.
Po nekim procenama sirijsko RV izgubilo je oko polovine svog inventara, od oko 550 aviona koliko su imali pre izbijanja rata i ko zna koliko helikoptera. Naravno nisu svi avioni i helikopteri oboreni cevnim i lako prenosivm pv sistemima, ali dobar deo letelica je itekako oboren PV sistemima, pogotovo na pocetku i sredinom rata.
To sto teroristi danas ne obaraju avione i helikoptere, ne znaci da ih nisu obarali prethodnih godina. Presusilo i kod njih, ono sto su zaplenili ispucalo se prethodnih godina, a novo ne stize, a i nema vise magacina za ciscenje.
Imate na interenetu mali milion slika cega su sve teroristi docepali, evo samo jedna od tih slika. https://imgur.com/VkcyVUc

I

Iako su zaplenili štošta,oni nemju nikakva PVO što su imali ispalili su slažam se SAA je izgubila masu letelica(ne sve od terorista), ni ruska lista gubitaka nije mala.
@Banja Luka ako su oni stručnjaci znali ono da koriste onda imaju PVO kao IZrael. Pa oni ne znaju da voze ono. O podatku koliko je bilo šta u momentu pada u bazi ti aplaudiram kako znaš.
Moj post govori da je H145M potpuno nepodesan za upotrebu sredstava koja su testirana i to je to. Malo se razvila diskusija pa smo otišli od teme.

M

Da li ovako naoruzan moze da se poredi sa hrvastkim kiowama?
I kakav oklom ima ovaj helikopter, da li moze da se odbrani od istog 12.7mm ako ga neko gadja? Kakva mu je odbrana?

Odgovori
P

Kako se zove ciljnička naprava sa kojom taj helikopter uočava, zahvaća, cilja i gađa ciljeve danju i noću?

Na Gazeli to je modificirani APX-334.

Na Kiowi to je MMS.

Na ovom H145M to je?

m

Kiowa je igracka od helikoptera ali sa ozbiljnim senzorskim paketom i naoruzanjem (za hr Kiowe su nabavljeni Hellfire i Stinger). H145 je ozbiljniji heli, ali bez (vojne) opreme – ove nadogradnje bez senzorskog paketa su vise propagandnog karaktera.

A

Kiowa je pre svega izvidnik sa naoruzanjem koje sluzi samo kao nuzno zlo. Nije oklopljen, ima jedan motor, nema mesta za transport nikoga i ne moze da sluzi ni za sto osim za ono za sto je predvidjen, a to je izvidjanje za artiljeriju ili Apache helikopter. H145m je korisniji, ima dva motora, moze da se koristi kao medicinski transport ili za transport male jedinice, nije oklopljen, naoruzan samo za nuzno zlo. Uz to gasi pozare.
Oba helikoptera nikad nece videti pravu borbu, drugi su za to.

Ž

PeroZ

Thales Scorpion HMSD ((Helmet Mounted Sight and Display).

Уколико развијемо (а ради се на томе) полуактивно ласерски вођену S-8LG онда би уз то вероватно ишао ЕО систем МХ-15(D).

M

@Marko Ne. Kiowa je „scout“ helikopter. Nema nikakav oklop, ali je jako brz i agilan. Zapravo, vrednota Kiowe su senzori, a ako se nađe u situaciji da treba udariti, u stanju je nositi 4 Hellfire rakete ( dvije na svakoj strani ). H145M je izvrstan policijski helikopter. To je to što se tiče H145M.

Ž

Сумњам да би Луфтвафе као и Армија САД купили хеликоптере који су само “полицијски“.

Писали смо већ о плановима наоружавања хеликоптера Н145М.

https://tangosix.rs/2018/30/07/ekskluzivno-sta-se-desava-sa-srpskim-h145m/

Imaju li ove Kiowe ista od opreme za zastitu? Cini mi se da su sa njih poskidani svi senzori? Ni na jednom snimku ne videh uredjaje sem mesta za njihovu ugradnju.

J

Kiowa Warrior (OH-58D) je naoružan izviđački helikopter, ima balističku zaštitu. Ne može da prevozi putnike i teret. H145M je višenamenski vojni helikopter. Može da se koristi i za medicinsku evakuaciju ili transport manje grupe ljudi (9) ili 1,800 kg tereta. Može da se koristi u iste svrhe u koje se koristi i Kiowa Warrior. Ustvari, H145M (vojna verzija koju koriste Nemačka, Srbija i Mađarska) je ustvari AAS-72X+, verzija UH-72 Lakota koju je Airbus punudio za Armed Aerial Scout, program zamene Kiowa Warriora. (Amerikanci su na kraju radi nedostatka para odustali od tog programa, povukli su Kiowe ali kao zamenu trenutno koriste bespilotne letelice i Apache helikoptere.) I H145M ima balističku zaštitu. U odnosu na Kiowe, ima dva motora i brži je. Noviji je i ima neka inovativna rešenja koja pomažu preživljavanje.

Upotrebna borbena vrednost oba helikoptera zavisi od opreme i naoružanja koja se na njih ugradi. Borbena vrednost Kiowe sa Hellfire je veća nego borbena vrednost H145M koji pošaljete samo sa saćastim lanserom. Sa druge strane, HForce platforma na H145M je poprilično otvorena, u principu možete da integrišete šta vam srce želi. Teoretski, mogli bi da nabudžite i Maverick ili ruski Kh-29 ako baš hoćete.

Ni jedan ni drugi helikopter nisu punokrvni borbeni helikopteri i neće dobro proći ako probate da ih koristite kao npr. Apache ili Mi-35. Osnovni problem koji su Amerikanci imali sa OH-58D je bila da su piloti ulazili u dužu borbu onda kada su samo trebali da markiraju ciljeve i čekaju da ozbiljna vatrena podrška (Apache, A-10, itd.) odradi posao.

Ono gde je H145M neosporno u prednosti je njegova svestranost. Takođe, kod Amerikanaca je konstantno preko 90% ispravno i spremno za upotrebu.

M

Zanimljiva opservacija – prethodni post …

Prosao sam malo (ne puno) ratista bivse Jugoslavije … I sad zamisljam (posle ovakvog posta) slucaj na Kosarama i pojavom samo jednog tenka sa njegovim ucinkom – i fizickim i psihickim na suprotnu stranu … ID zamisli da ides na te Kosare (ili bilo gde drugde) a ceka te jedan tenk, jedan ovakav helikopter i jedno sto ljudi a negde iz pozadine tuku minobacaci … Sa strane stoji par ljudi sa Strelom pokusavajuci da uoci neprijateljsku avijaciju. Sa tvoje strane imas jedno tri cetri coveka opremljenih mozda istom Strelom. I tako ti junacki ides ko Rambo, tuku minobacaci, radi streljacko naoruzanje, vuces opremu od jedno 20 i kusur kila svakih par metara zalegnes ustanes potrcis deset metara uzbrdo (probaj negde ssmo to) onda zagrmi tenk odozgo i spregnuti mitraljezi pa se pojavi ovakav helikopter i krene sa tih bednih osam raketa da tuce oko tebe … Lete komadici stena pored tebe padne covek presecen na pola i onaj sa tvoje strane sa Strelom sta radi – zauzima idpravan stav ukljucuje sve hrabro stoji (proveri vreme za koje to rade), prati crni dim rakete da uoci cilj …

Za nase planinske pa i ostale uslove odlicno nismo mi pustinja Bliskog istoka, ovo sluzi za brzi ulazak u zonu neposrednog sukoba tako da treba malo i razmisliti cemu sluzi i kako ce se upotrebljavati a i gde ..

Odgovori
a

Mile objasnio!

Komentari su otprilike kao da ovi heliji lete levo -desno po nekoliko krugova i traze nasumicne mete dok ledbe u vazduhu. Manite se ljudi akcionih filmova – bio Rambo 3 pre neki dan. U onoj pustinji ruski heli 10 puta prelece i dejstvuje. Gluposti!

U stvarnosti, ovi heliji se pojave niotkuda, poliju sta su naumili, naprave pakao dole i nestaju jos brze. Sve je u taktici, zavaravanju neprijatelja, obucenosti posade i dobrom izvidjacko – obavestajnom radu. Naravno da je faktor srece kao i u svemu vazan i presudan. Naravno da se sve da oboriti, o tome ne treba raspravljati.

Ako sve bude kako u MO najavljuju, ovo je samo za pohvalu i podrsku!

P

@Mile Tako je.

A

Sve se slazem. Nisam bio u ratnim uslovima, ali isto tako malo razmislim pre nego iznesem neko misljenje na iskustvu iz igara, paintball-a ili airsoft-a („mill-sim“ me svaki put nasmeje) . Ne treba kuditi ili hvaliti bez iskustva ili dobrog istrazivanja. Nazalost mnostvo prvo da a priori stvoreno misljenje.

I

@Mile
Mile, bez uvrede ali ako si ti bio na Košarama i ja sam. To sa presečenim čovekom na pola je ne znam koja poenta?To može i minobacačka 120mm. Valjda drame radi.
Pouzdano znam da se Strela2M može ispaliti na F16 na terenu oko Sarajeva. Naravno, da je drugra stvar da ga oboriš. Isto brdski teren, ne baš kao Prokletije. H145M će teško pobeći Streli2M,o modernijim raketama da ne pričam.
Helikopter koji se pojavi u roku od par sekundi sašije borbeni komplet u nekoliko sekundi i tom brzinom nestane, može ako izleti iza brda. OK. Ako u par sekundi puca i nišani,tako će i pogoditi. Rizikovati helikopter radi gađanja vatrenog položaja pešadije je u praksi, faktički, ludost. Pitaj pilote,a i iole normalnog komadanta da li će poslati helikopter gde ima „par ljudi sa strelom“ ili da li će tu da lete? I helikopter može zamaći brzo iza neke čuke, ali ručni sistemi se raporede kao mreža,pa ako naleti nekom, biće mu baš super. Jako su retki uslovi gde nestaje za par sekundi,obično helikopter ne nestaje brzo sa horizonta.
Moja poenta je da je ovaj helikopter prevredan i preosetljiv za pružanje bliske taktičke podrške. A za to mora da ide nisko i sporo,veruj mi. Ili će promašiti.

A

@ID
Nije ludost, jer da bi tim sa Strelom 2 oborila neki helikopter, mora to da izvrši iz zasede, tj. mora da čeka i očekuje napad helikoptera i još idealnije dobije informaciju da helikopter dolazi i iz kog pravca, što je previše uslova da bi sve išlo po loju, tj. ovaj proces zahteva koordinaciju nekoliko različitih službi i jedinica, kako bi se tom timu sa Strelom pružila najbolja moguća šansa da obori helikopter. Normalno, dosta zavisi i od pešadije koju napadaš, iskusna i dobro organizovana pešadija će se organizovati i pokušaće da obori helikopter sa onim što im je pri ruci, ali ako napadaš neiskusnu pešadiju, helikopterskim napadom možeš slomiti moral jedini i primorati je na povlačenje.

I na kraju, ako je poenta ovog helikoptera ili tenka, lovca, pešadije ili bilo čega, da ga čuvaš pod staklenim zvonom dok ne dočekaš „idealne“ uslove za primenu iste, ja mogu odmah reći da si ti izgubio rat u tom trenutku.

M

@ID

Kao sto sam rekao – no sam bio puno ali mi je i to dovoljno.

Na Kosarama nisam bio.

Presecen covek na pola – to nije nista prema onome sta se desava a ovde je svakako zarad dramatike koju mnogi nisu doziveli u realnim uslovima ali daju komentare koji sa realnim uslovima svakako nemaju veze.

Da jos jednom kazem – jedinice koje se brane mogu imati ljudstvo sa npr. Strelom u zasedi i mogu cekati – biti spremni jer za ceo postupak gadianja takvim sistemom treba odrrdjeno vreme.

Jedinica koja napada je uvek u nepovoljnijem polozaju – a covek sa prenosnim sistemom PVO je u ogromnoj meri u losijem polozaju za upotrebu prenosnog PVO sistema nego covek iz njegove jedinice koji ne nosi taj sistem.

A helikopteri su tu bas iz razloga niskog leta, brzog dejstva jos brzeg izvlacenja …

Nemojmo uvek i po svaku cenu kuditi domace moze biti itekako korisno …

A

@ID
Neko je mislio na Strele pa H145m ima AMPS ;)
Ako se proceni da je rizik preveliki, nece se koristiti.
Cak i posle Stingera, Sovjeti su nastavili sa koriscenjem MI-24 i Mi-8.
Amerikanci? Pa nisu vrsli klasican CAS, ali su isto tako svog pilota spasili i izvukli helikopterima bez gubitaka…..
Sad se pitate cemu onda NRZ, 12.7mm i ostalo?
Za pocetak trebalo se ovladati softverima, integracijom i sertifikacijom na H-force, zato je i prvi(laksi) zadatak NRZ i 12.7. Kada se to „nauci“, a koliko vidimo, naucilo se, mozemo pricati o laserski navodjenim sredstvima, sa svojim dezignatorima itd. koja ce omoguciti upotrebu i kada neprijatelj ima pristup Stingerima, Pragama i sl. zbog distance jelte.
Ako se uspe tako nesto napraviti u domacoj izvedbi, a da cena bude prihvatljima, mozemo reci da imamo sasvim lepo zaokruzen sistem i jako opasan heli. Ako ne, nece se bas mnogo koristiti ovaj borbeni komplet, ali svejedno, steceno znanje i saradnja sa kompanijom Airbus je od ogromne vrednosti. Mnogo vece nego ulozen novac u razvoj.

N

Pa zasto Game nisu koristili tako po Prokletijama ili bio gde na ratistima u bivsoj jug? Msm 4 Maljutke sa odgovarajucom bojevom glavom su sasvim dovoljan arsenal da nekoga podelite na pola i pokvarite mu dan, a i heli je apsolutno uporediv sa ovim novim u smislu balisticke zastite? Pricajuci sa pilotima istih tih Gazela moglo se naslutiti da je svaki rutinski prelet kroz krizno podrucije bio jako nelagodan za posadu, jer je taj helikopter jako ranjiv i nije im ulivao sigurnost.
Jedino je tacno da tenk generalno zna da podigne samopozdanje kod vojske, pogotovo kad se nadju u tim cukama na nezgodnom terenu gde su se borbe cesto vodile prsa u prsa i iz zaseda, pa su samim tim nazalost proizvodile velike gubitke u ljudstvu, svi znamo kakvi su sve junaci ostali tamo i pitanje je ko ih je dostojan danas ostao… Mile, ja mislim da se ti salis ovde sa nama… Jao MIle, Mile :P

D

@Nix

Koriscene su na svim ratistima na prosotru bivse Jugoslavije, od RSK preko RS pa sve do KiM.
Pokusajte doci do knjige ‘Orlovi sa Vrbasa’, tu imate dosta podataka o Gamama u Vojsci Republike Srpske, posto su tamo najvise i koriscena za ono za sta su predvidjene.
A do tada mozete pogledati ovaj video klip i obratite paznju na treci komentar odozgo. https://youtu.be/jt7HFhgWWNc

I

@AL-41F1
Jesi li imao priliku da vidiš nalet američke avijacije kada idu po pilota? Ja jesam.
Siguran sam da nisi, pa zato to i pričaš. Oko 100! letelica u vazduhu aviona i helikoptera, plus što znaju gde im je čovek. I opet da su upali u zasedu(odlučnih i opremljenih boraca) bilo bi obostranih gubitaka. Znaš li da je naređenje naše vojske bilo NE tražiti pilota?Takav resurs malo ko ima da šalje po jednog čoveka,oni imaju. Ali ni oni ne mogu da tako štite tehniku i ljude za svaku misiju. Ja ne govorim o čuvanju tehnike pod staklenim zvonom, već o rizikovanju za nevažan cilj. Ako neko misli da će ovim cepati tenkove ili jako utvrđene i branjene ciljeva,neka misli.
Pored toga pričam da su prastare Srele 2M veliki rizik za ovaj helikopter, kada mora nisko i sporo. Da ne govorim o PAA. Ko je gledao kako i koliko treba da helikopter ostvari iole precizno dejstvo nevođenim sredstvima zna da ne može to da se desi u sekundi. O riziku da ga obori neki novi sitem neću ni da pričam.
Pa JNA je 1991. imala masu oborenih letelica jer su ih slali da nevođenim znima tuku tačkaste ciljeve. O pokušaju rušenja mosta sa Migovima 21 da ne pričam…A maverici stoje u magacinu. Da li tu neko govori o psihološkom efektu kada samo cilj nestane da nemaju pojama šta je bilo? Na to mi ovo liči isti obrazac JNA.
Što se tiče Afganistana prouči kako su Sovjeti kasnije koristili vazduhoplovstvo posle pojave stingera, ni oni nisu srljali. A lista gubitaka je strašna.
Samo sam skeptičan da ovo ima svrhe,lepo je što su napravili. Ali mi liči kao na FAP kamione brzina i nivo subvencija dovedu na kraju da FAP košta kao tri iveka, a i dalje koristi uvozne delove.

д

ID
Где се то десило, дан,место, ако наводиш такве податке реци све прецизно.
Што се тиче ЈНА и њених дејстава све је то било млако и неодлучно, они су слали те авионе само да би испало нешто да раде, била је огромна опструкција, расуло и дезорганизација.

J

Od rata u Avganistanu je prošlo 30 godina. U međuvremenu je usavršena zaštita helikoptera od IR raketa. Naravno, pojavile su se nove rakete, ali su skuplje i teže dostupne.

I

@дане
2.maj 1999. atar sela Nakučani kod Šapca.
Išli su po pilota oborenog F16.
Da ti ne pominjem ime i nadimak čoveka koji je jedini imao petlju da puca na američki helikopter.

д

ID Oko 100! letelica u vazduhu aviona i helikoptera, мало си претерао са бројем летелица у спашавање иде 4-5 хеликоптера и још толико авиона као обезбеђење. То спашавање код накучана није било проблематично за нато прво близу је границе и није било распоређене војске у тој зони , ту су се затекли становницу накучана и пар војника који су се ту затекли отворили су ватру из пиштоља ови су узвратили и све се тако завршило. Питање да ли би извели спашавање да се пилот катапултирао у рејону Крагујевца, јагодине ,Ћуприје или Параћина нешто баш не верујем.

a

Nzm samo sta je nase osim manufakture kod tih Sovjetskih S-80 raketa..

Odgovori
N

Svetsko a naše !!!!! Bravo samo napred

Odgovori
D

Mistral-3 vs H-145M = 1000 : 0 Isto važi i za sve druge helikoptere.

Odgovori
A

@Dexter 023
Pod uslovom da tim sa Mistralom 3 očekuje helikopter i može odmah da dejstvuje. Problem nastaje što tim sa Mistalom 3 ne zna, ne očekuje ili ne može odmah da dejstvuje po helikopteru, što nije toliko malo verovatna situacija.

B

Ako je Mistral prisutan…

D

Ako dodaš radar Žirafa pored Mistrala-3, dometa 45km!!! Biće ROKAJ-SNIMAJ

A

@Dexter 023
Možda u nekoj državi gde svaki pešadijski bataljon ima Žirafu za svaki slučaj, ali to em što Srbija ne radi, em nije baš da neko od komšija može da se pohvali takvom i sličnim kombinacijama.

@Dexter 023
Ne videh da je ijedan helikopter oboren u letu 1999. A bilo je i mocnijih radara od Zirafe. A letelo se.

W

@Paqe Hoćeš da kažeš da je problem oboriti helikopter, naročito danas. Ako jeste, a s’obzirom na broj Pancira možda i jeste. PVO treba kolektivno da se spali na Batajnici i Nišu.

@WEREWOLF
Ne kazem da je tesko ali ocigledno nije ni toliko jednostavno. Kazem da 1999. niti smo mi NATO-u oborili ni jedan helikopter u vazduhu niti NATO nama. Jedino je na kratko prizemljen Mi-24 od JSO koji se sam vratio kuci.

P

Paqe
Jeste sigurni za nijedan Nato helikopter 1999?

@Pavle
Koliko znam nismo. Zvanicno takodje nismo. Doduse nisu oni nesto ni leteli nad nasom teritorijom sem kada su kupili onu dvojicu nesrecnika. Pricaju se razne price ali bih voleo i neki dokaz da vidim. Legende kruze da smo slucajno i Mir ostetili pa je kasnije pao…

P

Paqe
A kakav dokaz bi te razuverio u ‘nula’?
Ne nudim isti da ne bude da zabune. Postoje i krhotine ‘pogodjenog’ Mira, jel, dakle izvor bajki je u tome?

@Pavle
Pa recimo neki zvanican podatak da smo gadjali neki helikopter. Pa zvanican podatak NATO strane da im je pogodjen/oboren helikopter. Pa olupina kod nas ili u susednim drzavama. Pa svedoci iz jedinica PVO. Kakvo je bilo tada stanje za oboren helikopter bi se neko nadobijao medalja, ordenja i unapredjenja…
Izvor bajki je bio u saopstenjima koje je sirila tadasnja stampa/TV/radio pod rezimskom kontrolom, deo laznih saopstenja kojima se „podizao moral“ jedinica za vreme rata da smo oborili mnogo sto sta, lazne price o napadima na aerodrome u Albaniji, BiH i sl.
Ako Vi imate drugacija saznanja voleo bih da ih cujem.

M

Evo naši kad raketiraju… Nešto manje dime… Mora da imaju katalizator!
https://m.youtube.com/watch?v=9yV7ylikbiY

Odgovori
R

Okačite ralas na helikopter po dva na svaku stranu.

Odgovori
B

Na sta lete ove rakete, zejtin??

Odgovori
o

Dizel :)

P

Nase su kupljene pre ove odluke o normi euro 3 zato dime al sad kad ukinu uvoz euro 3 i nabavimo novije euro norme da vidis onda bato.(sala mala)

Odgovori
M

@ Drina
Možeš li možda nešto detaljnije da kažeš u vezi uništenja Gazela – Hera helikoptera tokom NATO agresije 1999?
Hvala.

Odgovori
M

@ Drina
I naravno o gubicima Gazela Gama VRS tokom rata 1992-95.
Hvala unapred.

Odgovori
D

VRS je izgubila pet Gama. Koliko me secanje sluzi dve Game su stradale u udesima i tri usled dejstva neprijateljske vatre.

Hera je stradala tokom nato bombardovanja aerodroma Golubovci.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

RADE na: Novi sukob Srbije i Crne Gore ima ipak vazduhoplovnu pozadinu i opravdanje?

&Giovanni Sve si dobro rekao i apsolutno si u pravu. I ja više od 15 godina ne idem na more u Crnu Goru, nego u Grčku, Tursku, Kipar, Španiju, Italiju, tako da mogu da zadrže zabranu za ulazak građana Srbije i narednih 10 godina, tako su me 'pogodili' svojom odlukom, prosto su smešni i opterećeni…

29. May 2020.Pogledaj

AL-41F1 na: Mađarskoj odobrena kupovina raketa za raketni sistem PVO NASAMS 2

Ne mogu bas da se porede. Ti "dometi" jesu na papiru isti, ali postoje bitne razlike i oba sistema imaju svoje prednosti i mane. Rakete NASAMS sistema nisu namenske PVO rakete, nisu ni bustovane uopste, tako da ce svakako raketa sistema Buk i Pancir imati neuporedivo vecu energiju(i vece sanse da presretne nesto na tim…

29. May 2020.Pogledaj

AL-41F1 na: Rumunija sama modernizuje 10 aviona IAR-99 na nivo naprednih školsko-borbenih letelica

@Mayer Funkcionalno nepismenih ima nekih 150.000, posto nepismen bukvalno znaci neko ko ne zna da pise i cita uopste. Ne znam sta bi vam rekao, verovatno ste kao i ja odrasli negde(Vojvodina npr.) gde je skoro svako kakvu-takvu srednju zavrsio, kamoli osnovnu, ali pogledajte kartu pa cete videti da postoje opstine na jugu i zapadu…

29. May 2020.Pogledaj

Jovan Munitlak na: Crna Gora za potrebe svoje vojske kupuje helikoptere Bell 505

U zdravlju i veselju Vi njih trošili i još ih kupovali.

29. May 2020.Pogledaj

Frane na: Novi sukob Srbije i Crne Gore ima ipak vazduhoplovnu pozadinu i opravdanje?

Aleksa Radojicic Glupost je random testiranje u jeku epidemije. Tad je potrebno testirati i pohvatati zarazene i njihove kontakte. Osim ako se stvar otela kontroli i vise ne mozete pratiti kontakte onda vam i ne preostaje nista vec random testirati sve i svakog.

29. May 2020.Pogledaj

Send this to a friend