BEG airport status
Croatia nabavlja dva aviona "Ovo povećanje flote svakako potvrđuje neslužbene informacije da će kompanija pokrenuti letove za Tiranu, Podgoricu i Sofiju."

Croatia nabavlja dva aviona

Croatia Airlines će nabaviti dva aviona u dry leasu (letjet će ih Croatijine posade). Airbus A319 u flotu dolazi 29.3, dok Q400 u flotu dolazi 1.5. Istime će kompanija povećati flotu na 14 aviona, 2 A320, 5 A319 i 7 Q400. Kompanija nije izrijekom objavila hoće li ove godine od Air Nostruma uzeti u wet lease CRJ-1000, kojih je do sada u 5 udarnih mjeseci sezone uzimala po dva, no da se zakjučiti da će se jedan CRJ-1000 ipak uzeti, što bi značilo da će ove godine kompanija ljetnu sezonu obaviti sa 15 aviona, jedan više nego do sada, dok će u zimsku sezonu ući sa 14 aviona, dva više nego do sada.

Ovo povećanje flote svakako potvrđuje neslužbene informacije da će kompanija pokrenuti letove za Tiranu, Podgoricu i Sofiju (za sve te linije Q400 je idealan), no i da će biti još najava za letove prema Europi, kao i za povećanje frekvencija na nekim od postojećih linija.

Istovremeno kompanija je najavila početak dubinskog snimanje od strane Aegeana i Air Nostruma koji su pokazali preliminarni interes za Croatiu. Temeljem tog dubinskog snimanja kompanije će se odlučiti jesu li zainteresirani za Croatiu ili ne, te će sukladno tome i podnijeti obvezujuću ponudu za Croatiu.

Ono što zbunjuje je da je u priopčenju kompanije objavljen konzultant za pronalaženje strateškog partnera: Privredna banka Zagreb i MUFG Bank. MUFG je najveća japanska banka, no ona nije odabrana na natječaju već je to bila njemačka DBV Bank SE. Znači li to da je vlada bez natječaja promijenila konzultanta? Ili je to učinila Privredna banka sama, ukoliko joj je to ugovor dozvolio. No, ako i jeste, zašto je to učinila? Je li promjena konzultantskog partnera iznjedrila dva kandidata za kupnju u gotovo zadnji čas?

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Autor:

Alen Šćuric Analitičar nill@nill.com

Komentari

Be

Brzo ce to u ropatarnicu

Odgovori
BB

Može pitanje?
Šta je ropotarnica? Znam u kakvom smislu se koristi u Alenovim tekstovima, ali volio bih da znam bukvalno značenje…

Al

Ropotarnica kao pojam gotovo da je nestao iz zbilje, pa zato pomalo nestaje i iz jezika. Sačuvao se još jedino u nekim metaforičnim frazama, pa ponekad možete pročitati da je nešto u ropotarnici povijesti. Ropotarnica je nekada bila vrlo česta pojava: u kući bi se odredila osobita prostorija u kojoj će se odlagati islužene stvari.

ro

Definicija
prostorija u kojoj se ostavljaju manje potrebne ili nepotrebne stvari

Frazeologija
⃟ povijesna ropotarnica, otići u ropotarnicu povijesti (historije) pol. publ. izgubiti smisao, kao mrtva činjenica prijeći u prošlost (o idejama, pokretima itd.)

Etimologija
✧ prasl. *ropotъ: brbljanje (rus. rópot, slov. ropot), ekspr.

ma

Hoće li onih 35mil€ koje smo pljunuli prije par mjeseci biti dosta ili će nas ovaj igrokaz još dodatno koštati?

Odgovori
Al

Ovisi hoće li se kompanija uspjeti prodati ili ne.

Pr

Zanimljivo je videti da se Croatia Airlines budi iz dubokog zimskog sna i pocinje zapravo nesto raditi sa tih 33.7 miliona eura.

Secam se svojevremeno kako je g. Kucko izjavljivao da Air Serbia uopste nije konkurent Croatiji ali imam vrlo velike sumnje da bi se Croatia odlucila na ovaj korak da Air Serbia nije vec u 2019 uvela 9 novih linija i da ne planira uvesti jos 9 novih u 2020.

Po mom misljenju od sve tri linije OU moze imati uspeha samo u SOF. Na relaciji TGD-BEG Air Serbia i Montenegro imaju zajedno 40 nedeljnih poletanja sa vrlo velikim code-sharom za dalje letove iz siroke mreze beogradskog aerodroma a i pored trenutnih politickih prepucavanja istorijske veze su daleko dublje nego sa Hrvatskom.

Sa druge strane imamo i prisustvo Wizzair-a i Ryanair-a u Podgorici koji ukupno imaju 16 (sto stalnih sto sezonskih) destinacija iz TGD.

Pre izvesnog vremena Croatia je i probala leteti za TGD iz ZAG medjutim cini se da je nakon kratkog vremena ta linija obustavljena.

Mozda malo povoljnija situacija za OU je u TIA ali i ovde bi se suocili sa vec velikim prisustvom Austrian-a i Air Serbie koji imaju 14 nedeljnih polazaka sa sirokom ponudom za transferne putnike iz Beograda i jos mnogo sirom iz Beca. Za pocetak ne verujem da bi Croatia letela vise od 3 puta nedeljno za TIA.

Velikog potencijala za P2P putnike ne vidim da ima.

Odgovori
Al

Po istoj logici nema smisla ni održavati linije za Sarajevo i Skopje.

Tirana ima smisla, poglavito nakon bankrota Adrie i dobrog dijela putnika južno i istočno od Ljubljane koji bi mogli koristiti ovu liniju umjesto alternative preko nekog aerodroma. Put do Zagreba anulira dužinu dva lega i konektirano vrijeme, čak i u Beogradu.

Podgorica ima P2P putnika (obiteljske veze, poslovne veze, diplomatske veze, sportske, estradne, novinarske, kulturne, znanstvene, obrazovne, turističke, NATO…), nešto će biti i konektiranih putnika prema Istri, Zadru, Osijeku, Splitu, ali i prema Europi, bez obzira na Air Serbiu. Konačno i Air Serbia bi trebala biti inferiorna spram mogućih konekcija preko Beča, Frankfurta, Rima, Pariza idr, pa nije.

PO

@Alen: Skopje isto tako ima smisla,nakon bankrota Adrie.Pozdrav…

Al

Imalo je i prije…

Pr

Ne, ista logika se ne moze primeniti na Sarajevo i Skoplje.

Povezanost Bosne i Hercegovine sa Hrvatskom je daleko veca nego li sa Crnom Gorom ili Albanijom. U BiH zivi 15% hrvatskog stanovnistva a Sarajevo predstavlja ne samo glavni grad BiH vec i Federacije u cijem funkcionisanju zajedno sa Bosnjacima ucestvuju i gradjani hrvatske nacionalnosti koji gravitiraju ka Zagrebu.

Croatia Airlines vec duzi niz godina uspesno obavlja saobracaj sa SJJ i kao i u Skoplju se pozicionirala na trzistu jednako uspesno kao i Air Serbia.

U Skoplju je ta situacija jos i povoljnija za OU nego li za JU s obzirom da i pored iste frekvencije letenja Croatia Airlines ima bolji trzisni udeo i sve zbog pravovremenog pozicioniranja.

Sa druge strane da je ZAG-TGD isplativa linija tesko da bi se vec jednom pre par godina ukinula i pored svih nabrojanih vidova potencijalne saradnje.

Sto se tice putnika koji bi isli juznije i istocnije od Ljubljane oni mogu koristiti jos povoljniju opciju direkntog leta TGD-LJU sa YM i to 6 puta nedeljno bez cekanja na hrvatsko-slovenackoj granici.

Koje to konekcije postoje iz Podgorice preko Frankfurta? Niti Lufthansa leti za TGD niti ima code share sa YM.

Uzimajuci u obzir broj dnevnih polazaka na relaciji BEG-TGD, geografsku poziciju kao i code share-a izmedju YM i JU Beograd je najlogicniji transferni aerodrom (pogotovo za istocnu Evropu) i zaista ne vidim prostora za OU u ovom slucaju.

U svakom slucaju vreme ce pokazati pravo stanje stvari.

Al

Naravno da je daleko veći potencijal prema SJJ, pa i prema SKP spram TIEA ili TGD. No, u jednom momentu kompanija koja raste mora preuzimati i tržišta sa kojima ima manje potencijale. Naravno da nije isto kada je Air Serbia u prvoj fazi pokrenula letove za Dusseldorf, u drugoj za Madrid, a sada već pokreće i Firencu. Madrid ima manje potencijala od Dusseldorfa, a Firenca još manje.

Ono što je poveznica koja ima „istu logiku“ je konkurencija drugih igrača na tržištu. Da, ona je velika. I da, sa njima se treba boriti. I da, Croatia ima neke prednosti spram nekih drugih, kao što ima i nekih nedostataka. No, kompanija koja će u današnje vrijeme otvarati linije samo prema destiancijama koje nemaju nikakvu konkurenciju može odmah staviti ključ u bravo. Takvih destinacijam više nema u Europi.

Uzgled Croatia ima više putnika i u Sarajevu i u Skopju spram Air Serbie. Pa je svejedno Air Serbia odlučila povećati kapacitete ove godine. Što je i logično.

Razlika TIA danas i prije par godina je u slijedećem:
– danas je Hrvatska u EU
– danas u Hrvatskoj ima daleko više radnika iz Albanije nego prije radi kroničnog manjka radne snage
– NATO i vojna povezanost na tom planu
– danas je daleko više mogućih konekcija preko ZAG nego tada
– bankrot Adrie dočim dobar dio Adrijih putnika (Lubljana, Južna i Istočna Slovenija) će koristiti Croatiu kao alternativu.
– turizam je na bitno većem nivou

Niste ubrali kada sam rekao da je putovanje autom do Zagreba i nonstop let povoljnija opcija nego 1stop iz Ljubljane via BEG? Argumenti:
– iz LJubljane do Ljubljanskog aerodroma treba 30 minuta, do Zagrebačkog 90 (uključujući i prelaz granice)
– Ljubljana-Beograd-Tirana je u najboljem slučaju 4:45 sati letenja i transfera. Nonstop iz Zagreba je 1:15 sati letenja
– znači putnik iz Ljubljane autom do Zagreba i nonstop let = 2:45 sati puta, autom do Ljubljanskog aerodroma + avion via BEG = 5:15 sati puta
– Putnici iz Maribora, Novog Mesta, Celja, Krškog, Ptuja, Laškog idr. još i više imaju do Ljubljane, a manje do Zagreba, znači za njih je još i povoljnije nego onima iz Ljubljane

Ne postoje konekcija preko Frankfurta? Ono stvarno se u današenje vrijeme ne može kupiti karta Podgorica-Frankfurt-XXX? Hajde pročitajte moj članak o novim alatima u zrakoplovstvu i konekcijama koje se ostvaruju čak i u kombinaciji legacy-LCC, a kamoli ne različitih legacya. I bez interlinea, a sa njim da i ne govorimo.

Po logici da zbog broja frekvencija između TGD i BEG nema kruha za OU, onda takvog kruha nema ni na linijama BEG-SPU I BEG-DBV, jer tu Croatia ima više letova nego što ima JU na liniji BEG-TGD. Pa ih svejedno JU leti. Vaše objašnjenje? Ili postoji jedna logika za JU, a druga za OU?

Naravno da će vrijeme pokazati.

Jedini stvarni henikep Croatie spram Air Serbie je management, koji je u stanju svaku dobru priliku i svaku logiku uništiti svojim lošim postupanjem.

Al

@Predrag: Ima itekako smisla i TGD i TIA i SKP i PRN. Samo iz PUY bi se ljeti moglo napuniti barem dva Airbusa tjedno sa P2P putnicima albanske nacionalnosti koji putuju za Kosovo ili Makedoniju i kojima je cak bolje ici avionom makar i do TGD pa dalje autom ili autobusom nego ici cijeli put autom. Puno njih leti u pomanjkanju alternativa do DBV pa dalje „kopnom“. A da ne govorim o Albancima koji zive u Njemackoj i koji su koristili JP bilo na direktnim letovima, bilo via LJU. Ista je ili slicna situacija i sa Albancima koji zive u Austriji, s time da su oni ipak nesto masovnije dolazili autima do LJU i onda od tamo letjeli. Osim toga gosp. Scuric nije rekao da iz TGD postoje konekcije preko FRA, nego je spomenuo mogucnost istih (ako OU pocne letjeti)… A tu je i crnogorska diaspora koja je zeljna brzih veza za TGD a koje ni JU ni YM ne mogu ponuditi ni u pribliznoj mjeri kao Star Alliance via MUC ili FRA

Al

Broj Albanaca u Istri velik je, ali je još bitnije da svi oni imaju businesse, da su utjecajni i imučni. Njima je veza iz PUY preko ZAG ili autom do ZAG izuzetna prilika. Uz sve ostalo napisano.

So

Vidim da većini komentatora ne paše što god Croatia uradila.
Kad se ne širi – ne valja što se ne širi.
Kad se širi – ne valja što se širi.
Jedan je umislio da je Vidoviti Milan, predviđa budućnost.

Pa oladi malo, bre.

Odgovori
Sl

Ima jedan film zove se „Sokol ga nije volio“…šalim se.
Bar je netko realan i pozitivan!!
Svaka čast na komentaru!

Al

Da, to je odlika ovih prostora, zar ne?

ma

Problem je sto to rade za naše pare. Drže tamo političku nesposobnu upravu koja rasprodaje imovinu i onda jos traže pare od drzave, prije par mjeseci to je bilo cca 35mil€. Da je privatna firma radi sta hoćeš, ali posto tamo u državnoj firmi drže nesposobne po političkoj liniji i onda kradu moje pare – imam se pravo buniti.

Al

Stoji. Apsolutno ste u pravu Max.

Mi

Drage kolege Cinjenica da na ovim prostorima imamo jedino dva prava igraca To su Air Srbija i Croacoja Ukoliko se oni takmice u razvijanju svog biznisa samo benefite mozemo imati svi mi na Balkanu. Komentari koliko gradjane Hrvatske ili Srbije kostaju ove konpanije zapravo ne stoje Reci cu i zasto Prvo svaka drzava je prepoznatljiva po svojoj Vazduhoplovnoj konpaniji Marketing gde god se u Svetu pojave avioni sa logom Croacija ilji Air Srbija to mora da kosta Ja licno se radujem sto se vidi napredak Croacije Kao sto Montenegro i Air Srbija imaju kvalitetnu saradnju da je to uradila Adrija sa Croacijom ubedjen sam da nebi propala U ovom poslu nemoze se potpuno samostalno opstati pored toliko velikih Svetskih igraca Mislim da je to vise puta gospodin Alen u svojim analitickim komentarima rekao Takodje smatram da bi i Menadjmenti ovih nasih konpanija trebalo da prave konsultacije i sa ljudima koji nesto o ovom poslu znaju a nisu u njihovom uglavnom nametnutom strucnom timu Oprosticete mi sto sam mozda i emotivan kada su ove konpanije u pitanju Ali njih su stvarale kolege moje generacije kao i sve u bivsim republikama Naravno treba znati da su Hrvatska i Srbija najvise vrhunskih vazduhoplovnih strucnjaka dale

Odgovori
Al

Ma to sa bojom zastave na repu je toliko prevaziđena stvar. I hajde još da smo British i Air France, ili Lufhasa pa gdje god da si imate njihove repove, a na velikim aerodromima i nekoliko njih, ali Croatiu ili Air Serbiu možete opako tražit i teško je nalazite na velikim aerodromima.

Čujte bio sam diljem svijeta. Ne znaju nas u Kini po Croatijinom repu, ali čim kažete Kelodia (Hrvatska) svi viču Modrić, neki još uvijek Šuker, Boban… Tako i na Martiniku, u Meksiku, na Tajvanu, Tenerifina, Kubi, UEA… a bogami i u Francuskoj nitko ne prepoznaje Hrvatsku po Croatijinoom repu, ali po Modriću, Manđukiću, Šukeru, Bobanu… nas prepoznaju!

Nemože se samostalno opstati? A kako onda komentirate Aegean, LOT, Air Baltic, Luxair, Icelandair, TAP…?

ma

Ma koga tocno briga kad na aerodrom sleti avion air Ugande, Taroma ili Croatie/Serbie? Nema tu odavno nikakve vrijednosti/prestiza, a pogotovo da bi se takvom gluposti opravdali milioni iz proračuna. Daleko veću vrijednost za turizam zemlje napravi jedan Ryan kad ti proda kartu za 10eura pa dodjes kao turista.

Al

Upravo tako!

Al

Emotivnost je jedna divna osobina ali nazalost nema veze sa ekonomijom. Ako postavite pitanje gradjaninu Crne Gore/Hrvatske/Srbije da li je ponosan na to kada se na primjer na slici JFK-a vidi rep sa logom YM/CA/AS, velika vecina bi sa suzama u ocima odgovorila jasnim „DA!!!!“ Ali taj isti gradjanin bi bez imalo griznje savjesti bukirao iz BEG/TGD/ZAG let za JFK na LH/AF/BA/KL/… ako bi isti bio jeftiniji za 50-tak euronovcica od letova AS/CA/YM… Da zavrsim kometar besmrtnim rijecima Broja Jedan: Slava se mjeri suskalicama, a ako je nekome do reklame, nek si plati oglas u novinama…

Al

Upravo tako imenjače, upravo tako…

Mi

Delimicno ste upravu Ekonomija je broj jedan Zato sam i naglasio da se trebaju konsultovati strucnjaci koji u nasim konpanijama nisu nametnuti Niko me nemoze ubediti da kod nas nema pametnih i krajnje strucnih ljudi Treba im dati prostora da dodju do izrazaja Osnovu i Srbija i Hrvatska imaju Jeftine karte koje se kupuju par meseci unapred za 20 ili 50 evra sa stepenom realizacije od 25 do 30 procenata je genijalno poslovanje za svaku konpaniju Zato zameram nasim konpanijama sto nemaju dovoljno ekonomskog sluha Pa ako nista da izvuku neku pouku upravo iz ovih komentara koje gospodin Alen vrlo lepo i kvalitetno vodi

Odgovori
Al

Naravno da ima kvalitetnih i sposobnih ljudi kod nas. Iako sve menje. Kvalitetni i sposobni sve više odlaze van, gdje ih se cijeni.

Mi

Gospodine Alene vas zadni komentar govori o nama a ne o malom ili pezasicenom trzistu Vi ste sto posto u pravu

Odgovori

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Pilot320 na: [POSAO] Wizz Air regrutuje u Beogradu: Otvoreni dan za pilote sa srpskim ICAO dozvolama

Razlika je sto je EASA dozvola napravljena za Evropsko tržište, time ga štite, dok kod nas u Srbiji dobijes ICAO dozvolu koja je priznata u Aziji, Arici. ( Svuda osim u Evropi) Za konverziju polažeš 13 indentičnih predmeta. Samo uzimanje para.

02. Dec 2023.Pogledaj

Star_tr na: Kazahstan: Glasine o kupovini Rafala nisu tačne, “Su-30 je najbolji višenamenski borbeni avion na svetu“

@Feline Istina njihovi avioni nisu borbeno dokazani, ali zato ostatak njihove vojne industrije ime svega za ponuditi, od tenkova, oklopnjaka, artiljerije... A važno je i da bi se održavanje te tehnike moglo raditi preko Poljske koja polako postaje Europski centar južnokorejske vojne opreme.

02. Dec 2023.Pogledaj

Borna na: [POSAO] Wizz Air regrutuje u Beogradu: Otvoreni dan za pilote sa srpskim ICAO dozvolama

ICAO je medjunarodna organizacija za civilno zrakoplovstvo, te sve zemlje koje su clanice ICAO-a, moraju imati dozvole uskladjene sa ICAO regulativom, a EASA je EU organizacija( nasljednica JAA, koje je Srbija bila clanica). Recimo da ICAO propisuje neki "minimum" kojih se sve zemlje clanice moraju pridrzavati. EASA ima jos nekih dodatnih uvjeta, slicno je i…

02. Dec 2023.Pogledaj

Marko na: Španci potpisali prvi ugovor za nabavku SIRTAP drona u čijem naoružavanju može učestvovati i Srbija

Čisto sumnjam da Srbija izvan NATO-a, a slizana s Rusima i Kinezima, može upasti u ovo. Ako se uspije - svaka čast!

02. Dec 2023.Pogledaj