BEG airport status
Rumunija završila prijem raketnog sistema Patriot, raspoređuje SPAAG sisteme Gepard u Poljsku Prvo raspoređivanje samohodnih protivavionskih topova Gepard rumunskih oružanih snaga van granica Rumunije / Foto: Ministarstvo odbrane Rumunije

Rumunija završila prijem raketnog sistema Patriot, raspoređuje SPAAG sisteme Gepard u Poljsku

Desetonedeljno ispitivanje prvog raketnog sistema zemlja-vazduh velikog dometa Rajteo Patriot u okviru njegovog prijema u rumunske oružane snage, završeno je 29. oktobra u Nacionalnom centru za obuku PVO „Brigadier General Ion Bungescu“ u bazi Capu Midia, saopštilo je dan kasnije Ministarstvo nacionalne odbrane Rumunije.

Ovo je omogućilo da 74. puk “Patriot“ Ratnog vazduhoplovstva Rumunije iz baze Miahi Bravu, zvanično uvede u operativnu upotrebu prvi raketni sistem PVO Patriot.

Rumunsko Ministarstvo nacionalne odbrane je 26. oktobra takođe saopštilo da je detašman rumunske Kopnene vojske sastavljen od 102 vojnika 3. bataljona PVO „Potaissa“ iz Turde, započeo svoju šestomesečnu misiju u Poljskoj kao deo NATO borbene grupe raspoređenje u vojnoj bazi Bemowo Piskie.

Raspoređivanje predstavlja sedmu rotaciju doprinosa Rumunije tzv. eFP (enhanced Forward Presence) prisustva Alijanse u Poljskoj a to je takođe i prvo raspoređivanje samohodnih protivavionskih topova (SPAAG – Self-propelled Anti-aircraft Gun) Flugabwehrkanonenpanzer Gepard rumunske Kopnene vojske van nacionalnih granica. Time je ujedno završeno troipogodišnje rumunsko učešće u eFP dvocevnim vučnim protivavionskim topovima Oerlikon Contraves GDF-003 kalibra 35 mm (u Rumuniji poznat kao Viforul) iz sastava detašmana 205. bataljona PVO „General Gheorghe Pârvulescu“ iz Krajove.

Prema sporazumu o vojnoj pomoći iz 1998. godine koji je bio vredan 37 miliona dolara, Rumunija je od Nemačke u periodu od 2004. do 2009. dobila 43 (36 modernizovanih za operativnu upotrebu i 7 samo za rezervne delove) polovna sistema SPAAG Gepard koji su pripadali nemačkoj vojsci.

Pratite Tango Six i na društvenim mrežama. Na Instagramu, Jutjubu, Tviteru i Fejsbuku.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters="1" counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

St

Nekako su mi tuzni ovi tekstovi o tome kako se Rumuni i Madjari naoruzavaju modernim oruzjem, iz 21. veka. A nasa namenska i dalje proizvodi „kompleksne borbene sisteme“ za ratove 90tih godina. Ovaj Gepard je jedno 50 godina ispred naseg modernog PASARSA, o Patriotu, Leopard 2A7 tenkovima, Lynx borbenim vozilima i PZ 2000 u poredjenju sa nasim SSSR SFRJ SDPR EPP ne treba ni trositi reci.

Odgovori
Ma

Slažem se.

Re

Vrlo je jednostavno. Pogledaš broj stanovnika, ekonomsku snagu, BDP, veličinu zemlje, vojni budžet…Za to koliko mi para imamo nismo čak ni loše naoružani. Ostalo su bajke i lepi snovi…I to ti je to…Ne moraš da budeš tužan zbog toga, pre budi tužan što ovaj narod nije u stanju ništa da proizvede i proda i pare zaradi, niti svoju zemlju da uredi. Kad to sredimo, bolji avioni i tenkovi se lako kupe…

Al

@Stojko
Naravno da bi bilo idealno kada bi i mi imali najbolje od najboljeg, ali treba imati na umu da sve to sto oni kupuju nisi njihovi proizvodi vec strani koji se u najboljem slucaju samo sklapaju u zemlji (Lynx za Madjarsku), sa obzirom na nasu ekonomsku (ne)moc mislim da SDPR proizvodi sasvim solidne proizvode.
Po meni 12 PASARS-a koji su proizvedeni u Srbiji na osnovu kojih ce nasi inzinjeri dobiti znanje za dalji razvoj slozenijih sistema vrede vise nego 12 Geparda kupljenih od Nemaca. Isto vazi i za nas M16 Milos u poredjenu sa JLTV-em kao i Lazar 3 u poredjenu sa jednom Patriom ili Boxerom.
Na kontu PZ 2000 znam da Nora nije u istoj klasi ali Nora realno jeste sistem odlicnog kvalitete pogotovo ako se pogleda cena.

Bo

Cisto jedno obavestenje. Amerikanci tek sada razvijeju jedno hibridno oruzje slicno nasem Pasarsu, samo sto koristi topove od 30 mm. Da li cete i za to oruzje reci da je zastarelo, ili samo za ono sto proizvodi Srbija.

Pa

Naj veća greška SDPR-a je ne po pitanju toga šta proizvode (jer oni samo „štancuju“ projekte koje je VTI prethodno uradio) ,već što su se smestili u pogon Goše u Velikoj Plani koji jeste brzo adaptiran ,ali je mali i nepogodan za ovakvu vrstu proizvodnje. Umesto što je 14.Oktobar iz Kruševca prodat za 10 000 € Tatri ,tu je trebalo smestiti BSS,jer su već imali (a imaju i sada) i livnice (gde bukvalno mogu da recikliraju i od starog tenka ili M-80 da naprave novo vozilo sa minimumom troškova i bez kupovine pancirnih ploča iz uvoza) , alatnice,sve mašine (do duše tu su mogli da ulože malo ) ,ogromne pogone gde mogu da se sklapaju vozila i tako dalje…
Ovako se iz budžeta troši 50-60 miliona evra da bi se napravio još jedan „14.Oktobar“ u Kuršumliji ,a kao što sam već napisao ,original je prodat za 10 000€ .

Dr

Stojko kao Vucic iz krajnosti u krajnost.
Kad je u pitanju PASARS, onda je rec o topu iz ’40-ih godina proslog veka montiran na kamion iz ’70-ih godina proslog veka.
A kad je u pitanju Gepard ili Patriot, onda su to sistemi 23. veka, nema veze sto su oba sistema nastala u 20. veku.
Da me neko ne shvati pogresno, uopste ne poredim Pasars sa Gepardom ili Patriotom samo doticni komentator Stojko cesto podcenjuje sve sto se proizvede u Srbiji, a isto tako precenjuje sve sto dolazi sa zapada.
I za kraj, Stojko, da ne bi trosili reci o Leopardima, modernim zapadnim borbenim vozilima i cemu sve ne, preporucujem vam da posetite neki fojni forum koji je ispratio rat u Jemenu i Siriji, tamo imate solidnu kolekciju unistene ‘ultra moderne zapadne tehnike’ od strane Huta i Kurda.
Imate slike i snimke polupanih baza, aerodroma i naftnih postrojenja, koja su cuvali Patrioti, pa ih Huti opet polupase…

Yr

Teško da je Gepard baš neko čudo moderne tehnike. Ne preterujte. Još naročito čitavih 36 komada na onoliku Rumuniju. To je sistem iz sedamdesetih. Pasars je unapređeni sistem BOFI, koji je iz osamdesetih i tada je bio mnogo više od PA topa iz 40-ih godina (stara verzija topa L-70). BOFI je baterija topova 40mm uvezana sa radarom M-85 Žirafa koji celu bateriju topova navodi automatski na cilj po azimutu a svaki top ima laserski daljinomer koji traži cilj po elevaciji i meri daljinu pa tek onda dejstvuje. Ceo sistem je švedske proizvodnje i ima ga još mnogo drugih zemalja pa i mnoge zapadne i dalje. Na sve to kod Pasarsa je top podignut na kamion, razvijena je tempirna municija, unapređen radar, dodata termalna kamera za rad u pasivnom modu i dodate Z-V rakete kratkog dometa da se „dohvati“ cilj koji je van dometa topova. Nije čudo tehnike ali nije ni za podcenjivanje.
Ako već poredimo, naš Pancir S1 je zver naspram Geparda. Doduše još ih je premalo. Ali mi uvek moramo ili da se dižemo u zvezde ili da se zakopavamo u mulj. Ne može da se sagleda šta su nam prednosti i mane očigledno i da se ostavi normalan komentar.

Patriot svakako jeste dobar dugometni sistem PVO i tu mi nemamo odgovor za sada ni približno. Kineski HQ-9 ako dođe biće nešto najbliže takvom dalekometnom sistemu, naravno ne tako moćan ali opet solidan.

St

Za info Srbija ima dva puta vise avtoputeva u absolutnom broju od te Romunije. Malo li je.
Kad uzmeno u obzir od kad su u EU i koliko dugo vec primaju kohezijska sredstva tj. para od EU, nisu bili koceni u razvoju. Onda je to vrlo lose za njih.
Radi se o vojnoj tehnici, zato nije vazno, kako izgleda, koliko je staro itd. nego dali to zavrsava poso. Imamo prilike u par ratnih sukoba koja se odvijaju ili su se skoro odvijali, kako leti u zrak i moderno i staro.
Za vojsku je bitno i to, koliko brzo moze da se razporedi po zemlji. Ako uzmemo u obzir putnu infrastrukturu onda je tu Vojska Srbije danas daleko ispred. Manite se komunisticke filozofije, da su sto slabije putne komunikacije i vojska spremna za gerilu.

Iv

Treba forsirati domace pa kakvo da je. Zamisli sukob, i nema uvoza i prodaje oruzija. Na koga da se oslonis, samo na sebe. Ai vidim koliko je nase oruzije lose pa ga ceo svet kupuje. Malo, malo pa neka vest, u sukobima korisceno Srpsko naoruzanje.Samo domace forsirati pa i neka je losije.

12

@pakleni vuk
Kruševački oktobar je izgubio svoj potencijal u bombardovanju. A ono što je preostalo (regalno skladište i štamparija) nije baš osnova za gradnju. Drugo i demografija (trebaju ti i radnici i inženjeri) nije na njegovoj strani dugoročno. A V.Plana je pokazala i inicijativu i inovacije i jako žilave i uporne inžinjere voljne da sami rade i elektronci i mašinci i tehnolozi. Izborili su se sami. Samoniklo je bolje i otprornije od sponzorisanog i političkog.
@stojko
Pasars je sistem u izgradnji, i topovi od 40mm (balističkog dometa +12km) sa fragmentiranom municijom nisu kraj razvoja. On postaje ono što treba da bude tek kada stigne mistral, odnosno kamere koje se nalaze na njemu. Biće babaroga i za ciljeve na zemlji i u vazduhu. Baterija pasarsa na poslednjoj vežbi mogla je sama da zasiti sve one mete po Pešteru za manje od 2-minuta i da završi celu vežbu sama. A što se dejstva po dronovima tiče, 40 mm fragmentirana ne pati od smanjenja gustine kao rafal sa povećanjem rastojanja, nema trikova da letelica preživi jer je 30mm nedovoljno ako se koriste štosevi sa platnom i gumom i drvetom sa letelicama iz prvog i drugog svestskog rata (samo prodje kao igla kroz njega, a šteta nikakva, jer su upravljanje redudantna a vodovi širi od 30mm). Sa raketama mistral, a verovatno i sa domaćom, to postaje respektibilno sredstvo, tim pre što je namenjeno zakrčenom terenu (žirafa je za to uzeta). Mana, mali broj mistrala, samo 18, to je 3 baterije pasarsa. Tako da će verovatno morati da dele senzorski sistem kako bi se imao dovoljan broj. Što je svojevrsna slabost. Sa kamerama i dronovima (za korekciju vatre za u balsitikom modu) njegove mogućnosti će tek da se vide (obriše vod dok kažeš keks, jer to je 300 granata u minuti).

TT

Stojko Patriot se pokazao kao prilicno los PVO u vise navrata, ne razumem zasto ga idealizujete?

De

Stojko,
kakav moderan sistem? Gepard je star, iz 1970-ih I vec odavno povucen iz NATO naoruzanja (sluzio je u Njemackoj, Belgiji i Holandiji).

Rumuni vole svoje muzejsko naoruzanje cak vise nego Srbija – ne samo Gepard nego i:

T-55 tenk.
Tenk TR85 – varijanta T-55 koja cak nije dobra kao T-55. To je cak njihov najmoderniji tenk.
MLI-84 – pjesadijsko borbeno vozilo na bazi zastariejolog BMP-1
TAB-71 – BTR-60 verzija
Top M30 iz drugog svijetskog rata
Top D20 iz 1950-ih
M82 – kopija starog Yugoslavenskog topa M48 iz 1948-e

MiG-21MF LanceR
C-130B verzija – Ok imaju i jedan C-130H.
IAR-316 Alouette III

Type 22 fregate iz 1970-ih ali bez ikakvog raketnog naoruzanja
Mărășești fregata – zastarjeli brod jako lose kvalitete
Epitrop torpedni camci – Rumuni je jedna od zadnjih drzava da jos koristi torpedne camce
Termit protiv brodske rakete – zastriejele vec u 1970-ima!

A ostatak mornarice je u prosijeku 30-35 godina stari, sa jako malim sposobnostima.

Najnoviji brodovi su rijecne topovnjace klase Mihail Kogălnicean. Ponovo Ruminija je jedna od zadnjih zemlja koja ima rijecne topovnjace!

Mi

@123
Znaci ako budemo imali invaziju neprijateljskih meta na Pesteru, sigurno smo jaci?
Nadam se da ce neko iz vojske pokrenuti neku simulaciju realnosti u kojoj ce se meriti vreme za baterija Pasarsa prelazi iz marsevskog u borbeni polozaj i pokusava da otkrije CH -92A koja ih nisani sa 5000m.
Ili bar da pokusa da otkrije BPL dok je na borbenom polozaju.
Onda cemo da pricamo o upotrebljivosti.

Dr

Ne bije boj svetlo oružje
Boj bije srce junaka…!

TT

Drago Videlo se u Karabahu da to vise ne pije vodu ..

Mi

@TT off teme – apropr Karabaha…svo vreme sam se pitao kad ce ih udariti sa boka sa bar 3 oklopne brigade i bar jednom divizijom u 3 kolone, odseci ih do granice i podaviti sve sto je ostalo u brdima…. i nista.Nema ko. Jos kako se boj bije srce u junaka i „malo“ taktike i strategije. Nisu ni BPL svemocne. Inace ce se sad svi nadrndrati na nadju protivmere da to podave pre nego se dignu.

Dr

@Dead1
Rumuni pre par dana kupiše još 100+ JLTV vozila. Definitivno koriste matoro naoružanje.

Pe

@Mile
Rezultat pokušaja kontraofanzive kod Shushe i povod za iznenadnu kapitulaciju Jermena možeš vidjeti na klipu ispod. Ruski mirotvorci prvi put ulaze na mjesto bitke.
Narod Jermenije još nema pojma kakav su poraz doživjeli. Priče o visokom moralu i dobrovoljcima koji se otimaju za odlazak na front su bile bajke – cijele divizije su odbijale poslušnost, na kraju je i bukvalno par Torova koje je Jermenija imala gurnuto u borbu i to van sistema PVO – rezultat je isti kao i kod Osa. Imaš negdje snimak Tora koji se sakriva u neku garažu, pri tome ga dronovi neprekidno snimaju i nakon toga uzastopno bombarduju isti objekat.

https://twitter.com/i/status/1327846401921798144

De

@
Dragutin,

Pa kupili 100+ JLTV kamioncica.

Svi tenkovi, artiljerija (osim mali broj HIMARS), borbena oklopna vozila su iz perioda 1950-1980!

Citava mornarica je iz 1980-ih ali sa spososbnostima iz 1950-60-ih (a cesto ni toliko)!

Glavni avion je i dalje MiG-21MF iz 1970-e obnovljen sa jeftinijom tehnologoijom iz 1990-ih.

Mi

@PeleBC To sto kazes je 150% tacno. Nego sam mislio kad su Azeri usli duz Iranske granice pa se okrenuli za 90 stepeni u brda prema Susi i Stepankertu.
Brda ko sundjer upijaju pesadiju a bok ostao otvoren, prelepo za jednu panzer ofanzivu uzduz iranske granice sve do granice za Azarbeidzanom.
Time bi dobili rat i sve bi bilo gotovo. Niko vise ne bi postavljao pitanje karabaha.
Ali za tako nesto treba planirati i pripremiti se unapred godinama. Nisu znali da je taj deo najpovoljniji za upad? Kojesta. Imali su doboljno Tor sistema za zastitu ofanzive a i mogli su da gurnu par „kartonskih“ tenkova da vide odakle dejstvuju. Moglo se ali nije imao ko. Sad su u strasno losem polozaju. Da sam Azer, sacekao bi malo, pa se pripremio da otmem deo teritorije do enklave prema turskoj. Spojim se sa turskom, napravim gasovod i bog da me vidi. Da sam jermen bogami bi se dobro zamislio sta cu sad.

Pe

@Mile
Ne bih se baš složio. Da bi se Azerbejdžan spojio sa Nahčivanom, morao bi napasti teritoriju Jermenije i time 100% izazvati reakciju ODKB-a.
Zapravo od početka ovog sukoba se sva taktika Jermenije svodi da uvuče Azere u napad na svoju teritoriju i izazove ODKB. Azeri su mnogo pametno iskoristili sve karte. Zapravo, Turska + Azeri, jer se pojavljuju i materijalni dokazi o učešću Turske (npr. oprema Turskih specijalaca na terenu). Na kraju krajeva, Turska se nije nimalo sakrivala u svojoj pomoći.
Jermenija je svoje karte za ovu igru odbacila godinu-dvije prije rata. Promjena vlasti i dolazak struje koja čisti kadrove sklone Rusiji je samoubistvo za državu koja nema more i okružena je sa tri strane neprijateljima, a sa sjevera državom koja je u sukobu sa Rusijom.
Čisto samoubistvo. Dobro su i prošli, zapravo ih je nakon Šuše Putin spasio. Samo što niko narodu to nije još rekao.

Ц

Drago, bez alata nema zanata !

Mi

@PeleBC
Moja poenta je bila da moras sam da resis sve u svoju korist.
Bok azera je bio otvoren i mogli su da rese rat u svoju korist ali nisu.
Kakva god da im je bila taktika i strategija nebitno.
A kako ih sad kao „spasavaju“ hvala lepo. Ali bolje ni ne mozes ocekivati pretpostavljam.
A za Nahcivah cemo jos videti.
To je sledeci korak. Predvidjam – sledeca kriza, za par godina, „ODKB“ bude „zauzet“ na drugoj strani (donbas na primer) , nece ni prstom mrdnuti kao ni sad. „Sultan“ se ne sali, to smo vec videli toliko puta i opet ga potcenjujete.

WE

FK-3 vs MIM-104F 😆😆😆 🤣🤣🤣

Odgovori
Zo

Pa pazite,sve ima svoje prednosti i mane. Recimo, ne znam da li znate, baterija PAC-3 nišanskim radarom pokriva sektor od 60- 90 stepeni.
To znači da vam treba 4-6 baterija da pokrijete kružnu odbranu od 360 stepeni. To je kod FK-3 i kod recimo S-300P/V, rešeno drugačije (360 stepeni).
Znači samo ovaj detalj sam hteo sada, nisam siguran da li ste znali… ;)

TT

Patriot se bas nije nesto proslavio u praksi ..

De

I na kraj krajeva, Saudi Patrioti ne uspijevaju obarati Houthi rakete. Iako je Saudi PVO jedan od najboljih na svijetu sa najmodernijom Americkoj opremi i Americkim „advisers“ (placenici).

Ako se tako „mocan“ sistem muci protiv trecog razrednog protivnika koji ispaluje mali broj raketa, kako ce ici protiv protivnika koji isplajue stotine raketa!

Bo

Warewolf
Patriot se mnogo lose pokazao. Radar nema pokrivanje pun krug. Rakete dejstvuju najvise na 60 stepeni. Neuporediv je Patriot sa FK3 koji je mnogo bolji, a da ne govorim koliko je jeftiniji.

ve

A FK 3 u poredjenju sa S350/S400 ?

Zo

@vesko
Citat: „A FK-3 u poredjenju sa S-350/S400“

Bolji su i S-350 i S-400. Inače nisam upoređivao FK-3 sa PAC-3. Samo sam naveo jedan problem kod PAC-3. Inače mislim da je PAC-3 ipak ispred FK-3, ako ništa ima skoro dvostruki veći domet, kvalitetniji i pouzdaniji način vođenja raketa i veću kanalnost po cilju.
Ali to što je jedna baterija PAC-3 ograničena sektorom od max 90 stepeni, je u odnosu na FK-3 i sisteme S-300P/V, S-400 i S-350, ograničavajući faktor.

ve

Pa zar szFK 3 nema domet 100 km a postoji raketa i sa dometom od 200km?Nisam znao da PAC 3 ima domet veci od ovoga.
Kada bi poredili S400 i Patriot PAC 3 koji od njih je bolji?

St

@Aleksa
Pa to je kod nas uvek bio problem. Nemacki auto je dobar ali budi zadovoljan nasim Jugom, i on je sasvim ok u odnosu na taljige, bar neces da pokisnes, sem ako ne budes morao da guras.
Sta je to dobro na PASARSu? To sto ne moze da gadja iz pokreta? To sto nema radar vec vise orudja koristi Zirafu koja opet ima svoja ogranicenja? To sto je ceo sistem ustvari top iz 2.svetskog rata na kamionu iz 60tih godina, na koji su nasrafljene rakete iz 70tih? Pa mozda da ratujemo sa Irakom 1982. Nora je sistem niske cene, i to je jedini kvalitet. Brzina paljbe Nore na ruskom kamionu je ista kao brzina paljbe JNA Nore sa obucenom posadom. Svi ostali sistemi koje SDRP razvija su u fazi prototipa vec decenijama, ili su razvijeni do proizvoda koji bi bio konkurentan pre 20 godina. Pa ja sam licno gledao negde pred bombardovanje 99. kako po VTI guraju bespilotnu letelicu od koje jos uvek nema nista.
A za komentar za uredjenje drzave, pa uredice se, cim na celo dodju oni koju budu hteli da je urede, a ne da urede kiparske bankovne racune sebi, familiji i skolskim drugarima.

Odgovori
ve

Rapidfire koji su razvili Francuzi sa topom 40 mm je PVO sredstvo koje nema radar,samo pasivno navodjenje.Po meni bi i Pasars trebao da se tako razvija da bude neprimjetan za radare potencijalnih neprijateljskih aviona.Radar kod sredstva koje ima domet 4 km moze da bude ozbiljan nedostatak i najslabija karika takvog sistema.Neko je pomenuo americki Shorad koji se razvija mislim mada nisam siguran a ne gugla mi se sada da i on ima samo IC navodjenje tj nema radar.Gepard je spaag koji nije nista upotrebljiviji od Boforsa ili Prage.

Al

@Stojko

Top nije iz Drugor svetskog rata.
Nijedan sistem ne može uspesno gađati iz pokreta. Dalje vaš komentar ne treba ni čitati.

Br

Nesto je dobro, nesto solidno, nesto nije. Lazar 3 je promasaj, Nora je solidna, Milos je dobar. Morava je takodje dobra. Modernizacije Ognja su solidne, Pasars je promasaj, sve dok je top rucno upravljiv, dok je vezan sa zirafim i dok ne moze da deluje iz pokreta. Dok od prototipova Aleksandar, Tamnava i Sumadija obecavaju i bili bi vrlo konkurentni.

Yr

To što je radar izdvojen je prednost a ne mana. L-70 nije top iz 40-ih godina iako je dalja evolucija starijeg topa. Gepard je razvijan 60-ih pa evo čujemo da je čudo moderne tehnike. Rakete koje se kače na Pasars su i francuski Mistrali, jedna od najmodernijih raketa tog tipa. Tempirna municija koja se razvija za Pasars je isto rešenje koje jedan Rainmetal predlaže kao modernizaciju za sve PA topove. Za prosečnog srpskog komentatora to je glupost, jer ako ga mi primenimo znači po default-u ne valja, a kod Švabe je ista stvar genijalnost suva.
Nora ima brzinu paljbe od 4 zrna po minutu naspram 6 kod najboljih konkurenata. Pritom sem nje automatski punjač imaju gusenične platforme i švedski Archer. I jedni i drugi koštaju 3-4 puta više. Domet i preciznost su na nivou svih konkurenata. Sa MSG-25 čak i taj segment se izjednačava sa najboljima. Biće 6 granata u minuti, puna automatizacija punjenja čak dva cela BK od po 12 granata. To čak ni Archer nema. Ako je nešto dobro osmišljeno, lepo evoluiralo i vrlo dobro se prodalo u svetu od naših namenskih proizvoda to je ta Nora. Ali najlakše je pljuvati bez udubljivanja u detalje.

Mi

Stojko Izvini ali pises gluposti, niti je bofors na pasarsu iz 2. svetskog rata, niti je Mistral raketa iz 70..

Bo

Stojko
Kazes sta je dobro na nasem Pasarsu. To sto moze uspesno da dejstvuje, i bez radara, to sto moze uspesno da dejstvuje i po ciljevima na zemlji, da unisti i pojedina oklopna vozila, to sto mu malo vremena treba da predje iz marsevskog u borbeni polozaj, i to sto ce imati rakete Mistral, jedne od najboljih raketa malog dometa na svetu. Kamioni Fap su dobri kamioni, koji nemaju nikakvu elektroniku, koji su radni konji, mogu da idu po teskim terenima, ne traze skoro nikakvo odrzavanje, i sto mogu da idu i na loz ulje i naftu loseg kvaliteta, a u ratnim uslovima ti bas to treba, a ne neka digitalna instrument tabla i born kompjuter. A za Noru cisto da ti kazem da mnogo gresis. Nora sa jacim punjenjem moze da dobaci do 62 km, a to za sada ne moze ni jedna druga haubica, e sad sto nam je za to stavljena zabrana, isto kao i za Aleksandra, jer ne moze jedna mala zemlja da proizvodi nesto sto je mnogo bolje, a uz to i mnogo jeftinije od svetskih sila. Tvoj komentar je cisto pljuvanje po svemu sto mi napravimo.

Dr

@Aleksa Radojičić
Bemmumiša a švedski cv 9040 sa gle čuda Bofors L70 topom od 40mm nekako može da gađa iz pokreta. Neka skandinavska magija, rune, Tor i Loki, šta li je.

Sr

@Dragutin
Kad smo kod nordijske mitologije, Tor-M2 dejsvtuje iz pokreta. Da mi je samo znati kako izgledaju proracuni za rakete.

Na

Moje skromno mišljenje je da je naš Pasars nedovršen proizvod, a bice zavrsen onog momenta kada bude imao:
1)moderan osmatracki radar, nikako ne Žirafu kakva je ona sada,
2)sistem za upravljanje vatrom nesto poput 9LV (mornaricki sistem na raketnim topovnjacama – JNA odnosno mornarica ga je imala još osamdesetih)
3)automatizovan sistem hranjenja topa municijom sa mogucnošcu izbora municije.
4)mogucnost automatskog pracenja cilja svakog pojedinacnog topa, odnosno pasarsa, na osnovu podataka dobijenih sa baterijskog radara u rastresitom rasporedu baterije, kao i za vreme marša baterije.
5)mogucnost praćenja cilja i dejstva baterije, odnosno pojedinacnih topova u pokretu (to je preduslov bez koga trupna PVO nema sta da traži na savremenom bojištu)
6)svaki pojedinacni top mora imati pasivni senzor i mogucnost otkrivanja i praćenja cilja, sistem za upravljanje vatrom koji omogucava dejstvo po cilju otkrivenom pasivnim sredstvom, tada je svaki top pojedinacno opasno oružje, iako ima dosta ograničen domet.
7) mistral rakete su Ok ali minimum 4 lansirne cevi po vozilu.
8) kamion koji je trenutno nosač platforme je slab i ima malu progodnost, ali je bolji i takav nego nikakav.

Pasars kakav je trenutno ima veliki broj ogranicenja koja ga cine neefikasnim na savremenom bojištu u smislu PVO, za ciljeve na zemlji je sasvim ok. Dakle u nekom ratu poput onog u BiH (jedan od najčudnijih, bez dejstava iz vazduha zaracenih strana, izuzev NATObombardioovanja VRS- slican prvom svetskom) on bi odlicno zamenio Prage i bojim se skoro nista vise od toga.

Sistem za upravljanje vatrom 9LV (mornaricki sistem na raketnim topovnjacama) koji je podatke sa senzora (radara i kamere) obrađivao i u automackom modu slao na pramčani i krmeni Bofors 57mm koji automatski prate cilj po azimutu i elevaciji sa stabilizacijom cevi jer je brod uvek u pokretu cak i kad pluta ili je na vezu, uvek se ljulja zbog talasa, je tehnologija sa početka osamdesetih koju mi nismo u stanju da savladamo ni 2020 a koju je SFRJ mornarica imala osamdesetih.

Pasars treba razumeti kao pokusaj da se od nicega napravi nesto i u tom smislu je dobar, iako onakav, kakav je sad, barem 30 godina zaostao od savremenog trenutka.
Jasno mi je da bi mu cena drasticno skocila kada bi imao sve one sposobnosti koje sam gore naveo i da se to nece nikada desiti, i žao mi je zbog toga.

Pricalo se da VTI ima nekoliko topova AK 630 planiranih za modernizaciju RTOP, bilo bi zanimljivo njih videti na recimo voznom delu od tenka T55, ne znam da li je to izvodljivo, možda nije, zatim na istom tom tenku mozda je mogao da se stavi Bofi 57mm, ali mi tih topova nemamo, a oni su vesestruko efikasniji od ovih 40mm, da ih kupimo za nas su skupi.
Rezime cele priče je koliko para toliko muzike.

Mi

@Aleksa
Potpuno smo sigurni da sa novim SDRP naoruzanjem mozemo reci istorijsko NE Staljinu!

Odgovori
Lo

Nije mi jasno odakle toliko loše mišljenje o svemu što srbi naprave. Recite mi koje sisteme proizvodi Hrvatska, Bugarska, Madjarska i ostale okolne zemlje a da pono bolji od naših. Šta nevalja kod Lazara 3. Šta je to toliko loše. Zašto je Oganj solidan a ne dobar. Šta mu to fali dabi bio dobar. I još svašta ljudi lupetaju i daju ocjene bez imalo poznavanja istog.

Odgovori
Tr

Ne daj boze da izbije rat pa ce se videti sta ne valja. A ne valja sigurno..

De

Lova,
Madzarska ce proizvoditi Lynx a to je puno naprednije vozilo nego ista na Balkanu. I to 218 komada!

Ostatak se oslanja na donacije Ujka Sam ili staro smece iz Hladnog Rata.

Bo

@Hrvatska po licenci proizvodi Patrie, koje su se dokazale kao dobro vozilo.

Ima bolji oklop od Lazara, po nekima je bolji raspored sedenja unutar vozila jer ljudi sede jedan nasuprot drugog, pa lakše ulaze i izlaze sa opremom a mogu i da bolje iskoriste prostor na podu- za ranjenike, municiju itd.

Ima mišljenja da su puškarnice, koje Lazar poseduje, prevaziđeno rešenje od male koristi, a svako umetanje drugih elemenata u oklop (prozori za puškarnice-plus) smanjuje ukupnu čvrstinu oklopa.

Navodno je mana Lazara i što u prednjoj silueti ima otkrivene točkove.

Prednost Patrie je što u varijanti sa slabijim oklopom (oklop je modularan pa može da se dodaje jači i skida po potrebi) ima amfibijska svojstva.

Hrvatska ima preko 100 komada (po Wikipediji 126, ne znam koliko u stvarnosti) u upotrebi i po toj osobini (broj modernih oklopljenih točkaša) je u velikoj prednosti u odnosu na Srbiju. Mada je Srbija u prednosti u skoro svemu ostalom.

Da dodam da se nekoliko hrvatskih Patria oprema sa veoma ozbiljnom izraelskom borbenom stanicom, sa topom, modernom elektronikom i protivoklopnim raketama (spike-čini mi se)

Dr

@Boža M

“Ima bolji oklop od Lazara“

I Lazar i hrvatske Patrie kakve su sada, sa boka busi sve preko 7.62mm. Novije Patrie imaju bolji viseslojni ili kompozitni oklop i one su ispred Lazara po pitanju oklopa.
Sto se tice unutrasnjosti. Patria je siroka 2.8m, dok je unutrasnjost oko 1.95m. Lazar je sirok 2.85m, a unutrasnjost je oko 1.90m.
Znaci u Patri imaju malo vise mesta za noge, ali one idu pod sediste onog koji sedi preko puta vas. Ako stave borbene ranceve, ne znam gde ce sa nogama.
U svim oklopnim vozilima nema bas mnogo prostora, bilo da se radi o Lazaru Patri ili Boxeru, a po vama ispade da u Patriji ima mesta i za ranjenike i za municiju, mozda ima mesta da se odigra i kolce, sto jednostavno ne stoji. Evo vam deo iz pamfleta Djure Djakovic o Patri. https://i.imgur.com/WltJe25.jpg
Ja tu ne vidim mesta za ranjenike, jer nijedan covek nije sirine pneumatika. I ne znam kako bi ga uvkuli.

“Ima mišljenja da su puškarnice, koje Lazar poseduje, prevaziđeno rešenje od male koristi“

Prozori i puskarnice postavljeni su zbog iskustva iz rata na Kosmetu, pre svega zasedama.
U trenutku zasede mozes da biras ili da bezis sa vozilom ili da prihvatas borbu ( ako je vozilo zaglavljeno u koloni, sletelo u jarak i slicno). Ako se vozilo napusta neko mora davati podrsku, ne moze turela sa mitraljezom/topom sve pravce da pokrije. Takodje kroz prozore moze se videti gde je moguci zaklon ili gde je neprijatelj- svesni ste okruzenja. Ovo je pogodno i za borbu u urbanim sredinama.
Znaci same po sebi puskarnice nisu problem i imaju ih mnoga borbena vozila pesadije, MRAP-ovi.

“Navodno je mana Lazara i što u prednjoj silueti ima otkrivene točkove.“

Mislite da ce protivnik pre primetiti pneumatike od samog vozila. Na kraju krajeva slicno je i kod drugih vozila, pogledajte tockove kod Boxera, Iveco SuerAV, Otokar Arma, FNSS Pars…

“Prednost Patrie je što u varijanti sa slabijim oklopom (oklop je modularan pa može da se dodaje jači i skida po potrebi) ima amfibijska svojstva.“

I na Lazaru je sve modularno. Oklop Lazara moguce je nadograditi s obzirom da Lazar moze da tezi max. 28. tona, koliko nosi ogibljenje, a masa sadasnjeg Lazara je 24. tone sto znaci da ima prostora za dodatni oklop.

“Hrvatska ima preko 100 komada..“

Od cega 70% jos uvek u atuobus varijanti, s obzirom da vecina njihovih Patria nema cak ni spregnuti mitraljez, a tu su i sanitetske verzije.

“Da dodam da se nekoliko hrvatskih Patria oprema sa veoma ozbiljnom izraelskom borbenom stanicom, sa topom, modernom elektronikom i protivoklopnim raketama“

Hrvati vec 10. godina planiraju da naoruzaju 8. Patria ozbiljnije od 12.7mm. Tek im je nedavno stiglo nekoliko Patria sa 30mm topom ( ili svih osam da ne trazim sad). Prvobitno je bilo reci ce tih 8. Patria pored turele sa topom dobiti i Spike, ali sad za zas na Patriama nije integrisan Spike.

I za kraj, Lazar i Patria nisu ista klasa i nemaju istu namenu pa ih ne treba porediti.

Bo

Drina
Kao neko ko ucestvuje u proizvodnji Lazara, sve sto si napisao potpisujem.

@Drina

Nekoliko mojih argumenata niste razumeli i niste ih predstavili kako treba.

1.Patria od napred može da izdrži pogodak topa od 30 mm (čak i sa protivoklopnim zrnom) što je standardno naoružanje mnogih, pogotovo Zapadnih borbenih vozila (Bredli na primer). I to bez dodatnog oklopa. Sa strane izdržava do 25 mm bez dodatog oklopa. U Avganistanu je Patria preživela pogodak rpg-7 bez štete za posadu.

Lazar-3 daje zaštitu od napred od 25 mm, ali sa dodatnim oklopom, a 12,7 mm bez dodatnog oklopa. Sa strane Lazar štiti od 7,62 mm, a sa dodatnim oklopom 14,5. Složićete se da je to ipak znatno slabije od Patrie?

Možda ga zato vojska nije uvela u većem broju, iako je jeftin? Jer je prevaziđen za današnje standarde zaštite.

2. Izgleda da Vam nije palo na pamet da vozilo može da se koristi za prevoz ranjenika ili zaliha kada unutra nema vojnika (osim jednog da pazi na ranjenike). Recimo od položaja do pozadine. Doturite municiju, na primer. Sigurno da je lakše natovariti i istovariti vozilo koje je u sredini prazno, umesto što ima sedišta koja dele prostor na dva dela, sve sa šipkom na ulazu. Razmislite o tome. Evo novo rusko vozilo Bumerang je koncipirano tako kao Patria, a ne kao Lazar. Valjda ti Rusi i silni kupci Patrie (hiljade komada uvrštenih u naoružanje) u NATO znaju nešto.

3. Spomenuti Bumerang nema puškarnice. Ako znamo da su Sovjeti/Rusi gurali taj koncept više i duže od Zapada a sada su odustali od toga, šta mislite koji je razlog? Ruska vozila ne upadaju u zasede? Sami kažete da takva vozila buši sve preko 7,62 sa strane (što važi za Lazara 3, ne i za Patriu) a zamislite tek rpg-ovi i zolje, kojih ima pregšt i kod jadnih vojski. Ako bi to vozilo bilo zaglavljeno u zasedi, koliko bi vremena prošlo dok ga ne izbuše? Mogu da ispale i dve, tri dok je zaglavljeno. Ja mislim da je pametnije izaći napolje. A oklopna vozila imaju i mogućnost otvaranja i izlaženja na krovu odakle neko može dejstvovati štiteći kolege dok izlaze na vrata.

Mana tih umetnutih prozora i otvora je što (i pored toga što staklo ima dobru zaštitu) narušava ukupnu čvrstinu vozila. Kada je karoserija ili oklop kao jedna celina, ono prihvata energiju udara na veću površinu i masu raspodeljujući je dalje od mesta udara, a kada ima prekide, onda se ta otpornost celine smanjuje. Kupole za tenkove se izlivaju iz jednog dela baš iz tog razloga.

Oklopna vozila ne mogu da se izliju iz jednog dela, ali što imaju kompaktniji oklop bez umetnutih prozora i ostalog, to su otporniji. Lazar ima slabiji oklop od Patrie baš iz tog razloga, jer je celina izlomljena umetnutim prozorima. Sa sličnom masom kao Patria ima daleko slabiju otpornost.

Inače, MRAP-ovi su mahom manja vozila od Lazara sa 4×4 ili 6×6 pogonom, a Lazar je 8×8. Miloš je MRAP, Lazar je najbliži oklopnom transporteru po nameni. MRAP- ovi su protivzasedna vozila opšte namene (transport, patroliranje, izviđanje) manjih kapaciteta od oklopnih transportera. Kao pik ap u odnosu na kombi.

4. Što se tiče izloženosti točkova. Ne mislim da je to baš tolika mana, ali su točkovi izloženiji vatri iz streljačkog naoružanja i mogu lakše stradati od slučajnih pogodaka i parčadi eksplozivnih sredstava.

Kod vozila koje ste naveli točkovi su bolje zaštićeni od napred, osim kod Iveca.

5. Niste me razumeli za modularnost oklopa i amfibijska svojstva. Patria ima amfibijska svojstva, ali samo sa osnovnim oklopom- to sam naveo kao manu. Međutim, Patria sa osnovnim oklopom ima bolju zaštitu od Lazara sa dodatnim oklopom.

Lazar nema amfibijska svojstva uopšte!

Tako da je stvar tu jasna. Možda nama nisu potrebna oklopna vozila sa amfibijskim svojstvima. Ne znam. Nije baš da smo pustinjska zemlja.

6. Tačno je da većina Patria nije bog zna kako naoružana, ali to ih po nameni i naoružanju čini sličnim Lazaru, a ne različitim. Ovi slabije naoružani su oklopni transporteri, a ovi bolje su borbena vozila pešadije.

Nekoliko sa modernim borbenim stanicama od 30 mm je otprilike koliko mi imamo ukupno Lazara sa 12,7 mm. Eto, to je što se tiče kvantiteta. O kvalitetu je sve jasno.

Slušajte, pa ja bih najiskrenije voleo da je naš Lazar, ako već ne bolji od Patrie, a onda približnih osobina. Ali ne volim samog sebe da lažem.

Nadam se da će Lazar 4 po konceptu da bude sličan Patriji, kao što su moderna borbena vozila u toj klasi (oklopni transporter/borbeno vozilo pešadije- s tim što kod nas ulogu BVP igra guseničar M80, a Lazar je najbliži nameni oklopnog transportera)

Kažem Vam- pogledajte novi oklopni točkaš VPK-7829 Bumerang iz familije na univerzalnoj borbenoj platformi Armata (kao sistemom oklopnih vozila srodnih sa tenkom Armata, koji dele delove što olakšava logistiku i smanjuje troškove). U guseničarskoj varijanti je Kurganets-25.

Uporedite ga sa Patriom i sa Lazarom, pa vidite kome je sličniji.

Dr

@Boža M

1.

Ako pod ‘protivoklopno zrno’ mislite na potkalibarno zrno, onda gresite. Takva municija busi prednju plocu tenka T-55 a da nece Patriu.
Hrvatske Patrie kakve su sada sa bokova busi sve preko 7.62mm. 25mm ih izotvara kao konzerve, i ne samo hrvatske nego i novije Patrie sa dodatnim oklopom. Te price kako Patria bez dodatnog oklopa moze da izdrzi pogodak u bok do 25mm su samo to- price.

To sto je neka Patria prezivela pogodag RPG-om ne znaci nista. Po slikama pogodjene poljske Patrie rekao bih da se granata RPG nije ni aktivirala, a neki drugi izvori govore da se radilo o prijateljskoj vatri i da je Patria pogodjena u kupolu sa drugog Rosomaka. Cak i zastareli RPG koji imaju probojnost 300mm prolaze kroz vecinu danasnjih oklopnih vozila kao kroz toalet papir.

Sadasnji Lazar nema dodatni okop, ali ima prostora za nadogradnju, i moze da izdrzi do 25mm sa cela i 7.62mm sa boka. Ne znam cemu poredjenje Lazara bez dodatnog oklopa sa Patriama sa dodatnim oklopom. Iznad sam vam vec napisao da novije Patrie imaju bolji oklop od sadasnjeg Lazara, ali da i na Lazaru ima mesta za dodatni oklop.
U prvom komentaru poderili ste Lazara i hrvatske Patrie, zato sam vam i odgovorio. Oba vozila, kakva su sada, sa bokova busi sve preko 7.62mm. Jedino sto hrvatska Patria ima bolji oklop sa cela od Lazara i to je to.

Niste u pravu ni za cenu, Lazar uopste nije jeftin kao sto mislite niti je prevazidjen. Vojska nije nabavila veci broj Lazara zato sto nikad nisu ni iskazali zelju za takvim vozilom. Vi ne znate da je Lazar razvijen za inostranog kupca, za Irak, a ne za Vojsku Srbije. Iracani su odustali od Lazara i Lazara 2 i onda se krenulo u razvoj Lazara 3 koji ce kasnije biti ponudjen Vojsci. Posto Lazar 3 nema amfibijska svojstva, Vojska je zahtevala neke izmene i dorade na Lazaru da bi uopste nabavila veci broj takvih vozila. Koliko cujem na tome se vec radi.

2.

Pa znate kako, svako vozilo u sekundarnoj nameni moze da posluzi i za prevoz ranjenika. Ubacis ih unutra kao vrecu krompira i vozi. Ali Patriji to nije namena, da jeste ne bi postojale sanitetske verzije Patrija. Sta ce im sanitetske verzije Patrija ako, po vasim recima, naoruzana Patria moze da odradi sve to. Nisu ranjenici trudnice pa da vojnik pazi na njih, vec tesko povredjeni ljudi kojima je potrebno pruziti neophodnu pomoc u unutrasnjosti vozila da ne bi iskrvarilidok ne stignu do bolnice, a ne da ih uglavljujete izmedju sedista ili na sama sedista. Znaci mesate kruske i jabuke. Pogledajte malo kako izgleda medicinska verzija americkog Strajkera ili Patrije i uporedite ih sa naoruzanim verzijama i sve ce vam biti jasno.

3.

Nije Bumerang jedino BVP. Pogledajte ostala BVP, MRAP-ove. Videcete da mnoga vozila imaju puskarnice i prozore.
U slucaju upadanja u zasedu svako ko napusti vozilo a da pre toga nema prestavu gde se nalazi neprijatelj, ili gde je moguci zaklon, je ravno samoubistvu. Isto vazi i za izlazak na krov, pa taj je mrtav cim proviri. Kao sto rekoh turela sa mitraljezom/topom ne moze sve pravce da pokrije, neko mora da pokriva bokove np. dok vojnici napustaju vozilo. U takvim situacijama jedna vojnik koji puca kroz puskarnicu moze da spase citavo odeljenje, ako na vreme uoci i likvidira protivnika sa RPG-om na primer. Onaj ko vam je vam je napravio zasedu sigurno nece ustati i nisaniti vozilo zoljom ili pucati na vojnike koji napustaju vozilo dok se po njemu puca iz vozila. On ce to uraditi ako po njemu niko ne puca. E zato su puskarnice dobre. A ako RPG ili nesto trece pogodi zaglavljeno vozilo, onda je nebitno da li vozilo ima puskarnice ili nema, jer je protivnik u tom slucaju bio brzi/spretniji od onih u vozilu i tu se sva prica zavrsava. Poenta je da puskarnice itekako mogu pomoci, a nikako da odmognu. Imate na internetu snimke iz Iraka kada ISIL-ovci ubijaju iracke vojnike u oklopnim vozilima, bukvalno im prilaze i ubijaju ih dok izlaze. Sta mislite sta bi oni dali da su u tom momentu imali puskarnice.
Skoro sva oklopna vozila imaju otvore i prozore. Da li ste svesni sta se desi kada PO raketa pogodi hermeticki zatvoreno vozilo? Svima koji su unutra poispadaju oci. Nemojte pisati nesto o cemu ne znate. Prozori i otovri su s razlogom. Prozori na vozili su dobro dosli jer mozete da uocite postavljenu zasedu, a u slucaju upada u zasedu mozete uociti iz kog pravca neprijatelj dejstvuje po vama, mozete uociti i zaklon itd. Znaci svesni ste orkuzenja u kom se nalazite. Ako vozilo nema prozore vojnici ce nagrnuti napolje nesvesni situacije u kojoj se nalaze. U tom slucaju oni koji napustaju vozilo imaju male sansu da prezive.

Lazar je visenamensko oklopno vozilo, mada je najblizi MRAP vozilima i kao takav je i zamisljen, mada je u medjuvremenu evoluirao u nesto vise od MRAP-a. Namena mu je da kolko-toliko bezbedno preveze vojnike od tacke A do tacke B. U takvim situacijama, kada vozilo prevozi vojnike ili patrolira, nije retkost da naletite na neprijateljske diverzante. Ja znam za jedno 15-ak situacija iz ratova ’90-ih kada je neprijatelj ubacio diverzante na nasu teritoriju koji su u zasedama pobili na desetine vojnika u autobusima, kombijima, TAM-ovima. Da su se vozili u Lazaru situacija bi bila drugacija. Znaci nebitno je da li je vozilo 4×4 ili 6×6 ili 8×8, zato sto takva vozila nisu namenjena da budu na prvoj liniji fronta vec da obavljaju zadatke u pozadini. A u pozadini kao sto vec rekoh jedina pretnja su im ubacene diverzantske grupe.

4.

Kao sto rekoh slicno je i na mnogim drugim vozilima. Eto pogledajte VBCI 2 ili americki Stryker i videcete da im tockovi nisu nista bolje zasticeni nego kod Lazara. Na kraju krajeva Lazar kao i vecina modernih oklopnih vozila ima run-flat gume tj. vozilo moze da nastavi sa kretanjem i kad su gume izbusene, tako da mu zastita s preda i nije toliki problem.

5.

Ponavljam, Patria sa osnovnim oklopom ( kakve su hrvatske) ima isti nivo zastite sa bokova kao i Lazar bez dodatnog oklopa. Patria jedino sa cela ima malo bolji oklop od Lazara. Nemojte pisati nesto o cemu ne znate. Sto se tice amfibijskih svojstava, ja ne znam da je ijedno nase vozilo koristilo amfibijska svojstva tokom ratova ’90-ih. Mozda vi znate? Naravno bolje je ako vozilo poseduje i amfibijska svojstva, ali nije to nesto bez cega vozilo ne moze. Nemci recimo koriste plovke na svojim vozilima koja nemaju amfibijska svojstva.

6.

Niste shvatili sta sam zeleo da kazem. Hrvati imaju Patrie 13-14. godina. Deceniju naoruzavaju osam Patria ozbiljnije od 12.7mm, i tek su nedavno uspeli da naoruzaju nekoliko vozila ozbiljnije od 12.7mm. Ostalo im je jos uvek u autobus varijanti, velika vecina bez ikakvog naoruzanja. A nas Lazar jos uvek nije ni gotovo vozilo, bice tu jos izmena i dorada ne brinite.

Na kraju krajeva nije mi jasno zasto poredite Lazara i Patriu kada se ne radi o vozilima iste klase. Ako vec tvrdite da su hrvatske bolje naoruzane Patrie u stvari BVP ( a nisu i ne znam odakle vam to ), zasto onda ne poredite Patriu sa BVP M-80 koje je iako staro daleko potentnije vozilo od hrvatskih Patria. Zna se sta je borbeno vozilo pesadije, a Patria to nije.

Ne morate da lazete sami sebe, ali bar budite realni. Vrlo lako mozete proveriti sve pre nego sto napisete komentar. Cak ni hrvati ne tvrde da njihove Patrie sa osnovnim oklopom imaju bolju zastitu sa bokova od Lazara. A vi ovde tvrdite da Patria sa osnovnim oklopom imaju zastitu sa bokova do 25mm sto je besmislica, busi ih sve preko 7.62mm, a 25mm busi i one poljske Patrie a da nece hrvatske.

I za kraj sto se tice Bumeranga i poredjenja sa Patriom. Bumerang i Patria nisu u istoj klasi i samim tim nisu za poredjenje. Porediti Bumerang i Patriu, pa i Lazar i Patriu ( ne zbog vatrene moci) vam je isto kao da poredite Haubicu od 155mm sa minobacacem od 120mm. To sto su na izgled slicni, ne znaci nista. Ali vi izgleda na osnovu izgleda nekog vozila donosite zakljucak da li je neko vozilo dobro ili nije, da li je bolje od drugog ili nije, a to je u najmanju ruku neozibljno.

De

I Patrija i Lazar (a i Boxer, Stryker, VBCI itd) su slaba borbena vozila sa jako losim oklopom. To su vozila za policijske akcije. Vec su Francuzi izgubili i neki broj VBCI u Mali iako nema puno borbe protiv Francuza.

U pravom ratu to su lake mete za ATMG itd (narocito grdosija poput Boxer).

To je i dalje samo battlefield taxi kao sto je bio M113 ili staru Jugoslovenski M60.

Inace Izrael ide za jako tesko oklopne transportere Namer na bazi Merkava ili starije Achzarit na bazi T-55.

Australija, Madzarska itd kupuju teza vozila poput Lynx (Hrvati trebaju dobiti Bradley M2 ali neznam do kojeg standarda ce oni biti modernizirani).

@Drina

Ok, ne slažemo se i to je to.

Sr

@Drina
Na staju proizvodjaca navode za Patriu AMV nivoe balisticke zastite do K5+, sto, koliko sam ja razumeo, podrazumeva 25mm sa 500m daljine frontalno kao i sa strane. Koji tacno nivo zastite imaju Hrvatske patrie, to stvano ne znam.

Ono sta zaisgurno znam je da nasoj vojsci treba poveci broj novih vozila raznih namena da zamene tamice, pinceve i svasta od tih starudija sto jedino jos od hodanja stite.

Takodje, mislim da je Dead1 u pravu da najnovija moderna borbena vozila pesadije imaju mnogo veci nivo balisticke zastite nego sto je ranije smatrano za dovoljnim. Nemacki Lynx je tezi od i bolje oklopljen od prosecnog tenka, ruski T-15 je nastao od tenka T-14, tu je izraelski koncept sa merkavom. Mi ni na tenkove nismo nasrafili reaktivne ploce, kamoli nabavili nesto novo i moderno, Hrvatska da nije dobila silne donacije iz SAD, vojska bi im se prevozila gradskim autobusom. Malo je reci sramota za evropske zemlje koje sebe smatraju iole „ozbiljnim“?

Dr

@Srbofil

Kod hrvatskih Patria osnovni oklop su zavarene ploce i sa bokova ih busi sve preko 7.62mm.
Napucanije Patrie, kao poljske recimo, imaju bolji oklop ( keramika i kojekakva vlakna). Mada, kao sto napisa komentator @Dead1 ni to nisu Bog zna kako oklopljena vozila.

Slazem se da su nam tockasi preko potrebni. Verovatno ce se nesto promeniti i po tom pitanju, pogotovo posle izbacivanja FAP-ovog MRAP-a.
Jeftino vozilo, vecinu komponenata proizvodimo u zemlji.
Za ocekivati je da ce ga uvesti u VS u vecem broju od Lazara koji i nije bas jeftin u odnosu na M-20.

Lo

Baš me interesuje šta ne valja kod navedenih sistema. Jeli ima neko stručno da objasni gdje su načinjene tolike greške.

Odgovori
Lo

Tačno je da Lazar i Patria nisu u iatoj kalasi i nisu iste namjene. Stoga je suvišno komentarisati i uporedjivati. Hrvatska samo sklapa Patriu koja je Finski proizvod i ništa viša. Nijedan Hrvatski inžinjer nije nacrtao ni točak na njoj, tako da to nije Hrvatski proizvod.

Bo

I ne samo to, vec njihova verzija je kopija radjena po licenci, a kopija nikada nije bolja od originala, a uz to nisu je ni testirali na municiju i eksploziv.

Vl

Bob,
Znači, Hrvati nisu uopšte testirali svoje Patrie na municiju i eksploziv ali ipak javno deklarišu neke specifikacije vozila. Na osnovu čega se onda tvrdi da su navedene osobine vozila istinite?

Bo

Vlad
Na osnovu ispitivanja koja je vrsila Finska. Licno oni nisu uradili nikakav test.

Bu

@Bob kada kupiš linencu, nije ti dopušteno raditi kopije. Ne smiješ promjeniti jedan šaraf koji nije u orginalnim nacrtima, ako ti matična država ( tj. kompanija ) ne da dopuštenje.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor

Najnoviji komentari

Pavle na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajinci traže raznovrsniju i obimniju vojnu pomoć, Rusi sve sposobniji u vazdušnim udarima sa distance

Verovatno si gledao na licu mesta, ili nedobog obavestavao? Za prvo ne verujem, za drugo se ne bih zacudio nimalo.

09. Dec 2023.Pogledaj

SheikhZayeb na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajinci traže raznovrsniju i obimniju vojnu pomoć, Rusi sve sposobniji u vazdušnim udarima sa distance

@MArkus1463: Da, povećavaju daljinu na oko 60 km, pod uslovom da Su-34 leti visoko, i da u okolini sigurno nema neki ukrajinski S-300. Su-34 može da ponese 4 MPK/UMPK FAB-500. Ali i sam manevar izbacivanja bombi troši zmaj aviona, a učinak im je minimalan, jer ih je većina nevođena.

09. Dec 2023.Pogledaj

SheikhZayeb na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajinci traže raznovrsniju i obimniju vojnu pomoć, Rusi sve sposobniji u vazdušnim udarima sa distance

Većina tih "vođenih" bombi su zapravo modifikovane FAB-250 sa kontaktnim upaljačem, nemaju nikakvo navođenje i većina ih promaši cilj za 500 m minimum. Tek nedavno su počeli da stavljaju GPS navođenje, ali Ukrajinci su u stanju da ih ometaju. Zanimljivo je da je na je na ostacima jedne UMPK nađen GPS prijemnik, koje proizvodi firma…

09. Dec 2023.Pogledaj

НЛОС na: [RAT U UKRAJINI] Ukrajinci traže raznovrsniju i obimniju vojnu pomoć, Rusi sve sposobniji u vazdušnim udarima sa distance

Од свих ваших 5000 коментара, овај о лаком распознавању макета 99' је убедљиво највећи нонсенс.

09. Dec 2023.Pogledaj