[RAT U UKRAJINI] NATO najavljuje značajno pojačanje ukrajinske PVO, prvi borbeni avioni F-16 uskoro iznad Ukrajine, nema mesta za švedske borbene avione

12. jul 2024

Mađarska sertifikovala transportni avion KC-390, njihova vojna flota Erbasovih helikoptera naletela 15 hiljada sati

10. jul 2024

[NAJAVA] Aeromiting CIAV 2024: Još jedna prilika da se vidi hrvatski Rafal, ali i privatni Galeb G-2, MiG-15, B-25 „Mitchell“

9. jul 2024

[RAT U UKRAJINI] Rusi otvaraju novi front, pojačavaju udare po ukrajinskim vazduhoplovnim bazama, Ukrajinci dobijaju prve F-16 ovog meseca

6. jul 2024

Slovenija nabavlja nove osmatračke radare za sisteme PVO, u Crnoj Gori izvršena primopredaja slovenačkih besposadnih letelica

5. jul 2024

[REPORTAŽA] „Vatreni udar 2024“: Premijera SM kamikaza dronova i novog izraelskog 4D radara

5. jul 2024

Kako je ofarban Orao 001 u Muzeju vazduhoplovstva

4. jul 2024

Nove fotografije i detalji o dronu-kamikazi SM2 kompanije Edž: Srbija i Maroko među prvim mušterijama

3. jul 2024

[POSLEDNJA VEST] RV i PVO Vojske Srbije sada raspolaže i sa mobilnom verzijom Talesovog osmatračkog radara GM400 Alfa

3. jul 2024

[POSLEDNJA VEST] Ministarstvo odbrane Srbije danas predstavilo do sada nepoznat bespilotni vazduhoplovni sistem

2. jul 2024

[FOTO-REPORTAŽA] Memorijalna izložba “Vojni objektiv Nela Mirkovića“

2. jul 2024

[POSLEDNJA VEST] Poleteo prvi bivši kiparski Mi-35P namenjen RV i PVO Vojske Srbije

1. jul 2024

Erbasova taktička borbena bespilotna letelica SIRTAP dostigla CDR fazu projekta

1. jul 2024

[ANALIZA] Novi detalji o sposobnostima kineskog raketnog PVO sistema kratkog dometa HQ-17A(E)

28. jun 2024

[RAT U UKRAJINI] Na Krimu pogođen ruski komunikacioni centar, Rusi tvrde da je iznad Crnog mora posada MiG-a 31 “oterala“ američku besposadnu letelicu RQ-4 Global Hawk

28. jun 2024

[EKSKLUZIVNO] Prva fotografija kineskog PVO sistema HQ-17AE Vojske Srbije

27. jun 2024

[ANALIZA] Sve o grčkim Miražima koji bi mogli da budu prethodnica Rafalima u RV i PVO Vojske Srbije

26. jun 2024

Vučić pričao sa F-22 pilotom, zatim se telefonom čuo sa Makronom

21. jun 2024

[RAT U UKRAJINI] Poteškoće u obuci ukrajinskih pilota na borbenim avionima F-16

21. jun 2024

Balkanska Bezbednosna Mreža: Grčki mediji prenose da se Srbija navodno interesuje za grčke Miraže 2000

21. jun 2024
Mađarska nabavlja izraelske višenamenske vojne radare
Izraelski radarai zameniće sovjetske radare P-37, PRV-17 i ST-68UM / Foto: ELTA

Mađarska nabavlja izraelske višenamenske vojne radare

Internet izdanje mađarskog časopisa Aeromagazin prenelo je u petak vest da je u Ministarstvu odbrane Mađarske potpisan ugovor o nabavci izraelskih radara za potrebe mađarskih Odbrambenih snaga. Ugovor su potpisali komandant mađarskih oružanih snaga pukovnik Ferenc Korom i predsednik i generalni direktor kompanije Rheinmetall Canada Inc. Stéphane Oehrli.

Kako se navodi, prema sporazumu radari koji sadrže tehnologiju porodice radara tipa ELM-2084 koje je razvila i koje proizvodi izraelska kompanija ELTA, zameniće u mađarskoj vojsci stare sovjetske radare P-37, PRV-17 i ST-68UM koji su danas u upotrebi. Višenamenski radari (M-MMR i F-MMR) počeće da stižu u Mađarsku 2022. godine.

Ratno vazduhoplovstvo je imalo tri zahteva koji moraju biti zadovoljeni. Jedan je zamena radara P-37 i PRV-17 jedinica na radarskim položajima Kup i Juta zbog neoptimalnog rasporeda radara RAT-31DL, potom drugi zamena radara ST-68UM za mobilne radarske grupe i treće, zamena radara velikog dometa raketnog PVO puka koji bazira u mestu Đer kao i opremanje jedinica koje će dobiti nedavno nabavljene raketne sisteme NASAMS.

Aeromagazin navodi i da su kompanija Rheinmetall Canada Inc., koja je prethodno sprovela program nabavke radara ELM-2084 M-MMR za kanadske oružane snage, i mađarska strana takođe izrazile nameru da industrijski sarađuju. U vezi sa tim komesar mađarske vlade Gáspár Maróth i predsednik i generalni direktor kompanije Rheinmetall Canada Inc. Stéphane Oehrli potpisali su Memorandum o razumevanju. Prema tom dokumentu predviđeno je da se u Mađarskoj prvo organizuje proizvodnja komponenti radara dok će se kasnije odvijati i njihova kompletna montaža.

Pratite Tango Six i na društvenim mrežama. Na Instagramu, Jutjubu, Tviteru i Fejsbuku.

[easy-social-share buttons="facebook,twitter,google,pocket,linkedin,mail" counters=1 counter_pos="inside" total_counter_pos="none" fullwidth="yes"]

Komentari

WE

Domet 470Km za RCS 2m^2, 190Km za 0,1m^2. 💪💪💪 👌

Odgovori
sl

ELTA Systems ltd. je jutros objavila da Madjarska planira nabavku i “Iron Dome“ nakon nabavke radara, a u svetlu opasnosti od BPL, KR i slicnog oruzja…

Odgovori
Ž

slavke

Имате ли неки линк ка тој вести? На званичном сајту Елтне нема речи о томе.

Многи медији су погрешно пренели да Мађарска купује ракетни систем Iron Dome или је чак пренесено “радарски систем Iron Dome“.

А уствари се купују радари који се користе као део тог система.

WE

A da mi kupimo Iron Dome, tri baterije, a ne samo njegov radar.

du

Madjari se ozbiljno opremaju, svaka im cast…Ne kao mi, po nekoliko primeraka, nego su to ozbiljne cifre i sto se tice tenkova, oklopnih transportera, aviona…Ne znam samo odakle im toliko novca za sve to?

Odgovori
Д

Madjarska ima 4-5 puta veci drzavni budzet od nas. Realno ima od cega. Veci standard, offset, ozbiljnije investicije. A mi smo s druge strana dno, pa u skladu sa tim statusom se i snabdevamo vojnom opremom.

Sr

Ogroman izvoz, trgovinski suficit od 10 milijardi i ekonomija od 150 milijardi.
Srbija ima trgovinski deficit i ekonomiju od 50 milijardi.

du

#dejan, srbofil#
Hvala na informacijama, nisam znao da im tako dobro ide.Ja sam mislio da smo mi lideri u svakom smislu u regionu i evropi a ispada da nas svi siju…Evo Hrvati se isto ozbiljno opremaju, uzece verovatno Rafale a da ne spominjem da su im Patrije mnogo bolje od naseg Lazara a o novim Bredlijima necu ni da pricam…

al

Kojim Novim Bredlijima? Oni su svakako pojacanje za HV ali novi su kao i nasi Migovi…

K

Mađarska i Hrvatska su isto različite stvari. Hrvatska je puno bliže Srbiji u mnogo pogleda, dapače u nekim stvarima za Srbijom i zaostaje – primarno u pogledu RZ i PZO, gdje je oslanja na muzejske Migove 21 i praktički uopće ne posjeduje PZO. I dok nabavka Rafalea (ili, budimo realno, bilo koje od četiri opcije koje se nude) predstavlja golem iskorak u odnosu na sadašnje sposobnosti (da ne govorimo koliko ce HRZ-u biti potrebno da svlada koji god avion nabavi), gradnja čitavog sustava PZO iz ničega će biti skup, dugotrajan i kompliciran posao. Ako se u nesto tako zahtjevno ikada i krene, s obzirom na ciklus kriza i oporavaka iz kojih se zemlja tesko izvlaci.

St

I madjari i rumuni i hrvati se mnogo ozbiljnij eopremaju od nas. Mi smo odlucili da nabavimo po 2-3 komada neceg stranog, da ugasimo pozar, a onda cemo se prepustiti socijalistickom gigantu SDPR koji ce napraviti sve sto nedostaje, u domacim fabrikama. I onda imamo Boforsa na FAPu kao vrhunac trupne PVO, oklopni transporter otporan na 7,62mm, poluprototip polumodernizacije tenka i transportera (koji je od pocetka bio los transporter), BPL koju razvijamo godinama, i ogromnu kolicinu maketa raketa svih tipova i namena.

Dr

Madjarska. 10 miliona stanovnika i godišnji BDP 180 milijardi. Srbija 7 miliona stanovnika i godišnji BDP 52 milijarde. Eto odakle im novac.

So
St

@Srbofil
Odakle podatak, da Srbija ima deficit?

Javni dug Mađarske je iznad 60%. Sa ovom pandemijom i smanjenjem izvoza avto motiva prvenstveno konkretno avtomobila, koja prave razliku između buđeta Srbije i Mađarska, na to dodamo procenat buđeta za MO. Međutim ove godine imace drastican pad izvoza zbog pandemije i javni dug ima ponovo drasticno da poraste. Slamka spasa jim je EU nedavno usvojen. Srbija nema taj luksuz, da ceka EU buđet. Ja se čudim odakle tolika sila Srbije, da pravi ubrzano puteve i ostalu infrastrukturu plus nato dodajmo pandemiju i troskove vezanu za nju, a uz to je jos solidan buđet za vojsku. Dug ispod 60% i kako stoji ostace ispod toga sa tendencijom rasta izvoza. To ne kazem ja, nego javni relevantni podaci koji se mogu naci u inostranim finansijskim casopisima i biltena.
Kad sagledam gore napisano, to je jos i malo ili cak nista za sve te godine Mađarske. Za sve rade offsete sto je dobro, mi imamo nasu namenaku industriju, manevra imamo podosta ali prioritete su trenutno druge stvari.

om

Gusjeničari nisu novi naravno,ali su trenutno svi na nivou višem od onoga u Iraku jer su dorađeni svi nedostaci koji su tamo u ratu primječeni.
Naravno nije se stalo na tome, cijena se odnosi na daljnju vrlo ozbiljnu modernizaciju, logistiku, trenažere i isporuku nekoliko tipova ptotiv oklopnih raketa pozamašnih količina. Vozila su sve do jednog već odabrana i u najboljem su stanju.
A što se tiče godina i modernizacije u usporedbi sa vašim Migovima to je neusporedivo. Na tim letjelicama se nije niti će se išta ozbiljno napraviti i što je najvažnije mi ćemo se na svoju nabavku ozbiljno osloniti na niz godina a vi svoju za koju godinu možete umiroviti jer neće predstavljati ništa
ako mi ostvarimo svoju kupovinu, no to ćete i sami vidjeti.

Yo

@Strelac

„Odakle podatak, da Srbija ima deficit?“

Nema svako nova zaduženja kao prirodnu stavku u budžetu…
Zapravo nema niko – tačnije – skoro niko…

du

Stvar sa Rusima je sto oni kad nemaju kvalitet, to nadoknade kvantitetom…Mi trenutno nemamo ni kvalitet ni kvantitet, a njihove simbolicne donacije toboze modernizovanih tenkova, aviona i bvp-a nam nista puno ne znace.Mi trebamo da se usredsredimo na nabavku i proizvodnju bespilotnih letelica i da pojacamo PVO.To treba da nam bude prioritet u narednom periodu a ne da li cemo dobito 10 tenkova t72 beli orlic…

ba

Koliko naslova zadnjih meseci/godina: Mađarska nabavlja ovo, Mađarska kupila ono, stotine miliona dolara, milijardu evra….
Svaka čast! Ali odakle pare? Iz zaduženja?
I čemu tolike nabavke? Dal se osećaju toliko ugroženo? I od koga?

Puno pitanja, malo odgovora

Odgovori
mr

Izgleda da je važniji „hype“, tj. dizanje prašine oko svake nabavke oružja, nego sama suština. Nekada ae nabavke oružja nisu reklamirale, a onda je neko ukapirao da je to odlična predizborna kampanja. Zato sada imamo kupovine i levo i desno u komšiluku, a i u susedstvu,a i kod nas.

Gl

Evo zašto:

4.jun.2020
Mađarski premijer Viktor Orban ponovo se našao u žiži interesovanja u regionu zbog mape „velike Mađarske”, nakon što je otvorio spomenik na kojem se nalazi spomen ploča sa mapom, na kojoj su i delovi Srbije.

Na spomeniku koji je Orban otovorio 4. juna na granici Mađarske i Slovačke povodom stogodišnjice potpisivanja Trijanonskog sporazuma nalazi se i spomen ploča sa mapom Mađarske iz vremena pre raspada Austro-ugarskog carstva, koja obuhvata Vojvodinu, kao i druge delove Srbije, Hrvatske, Slovenije, Slovačke, Austrije, Rumunije, Ukrajine.

Trijanonski sporazum potpisan je nedugo nakon Prvog svetskog rata u palati Trijanon u Versaju, a njegovim odredbama je nakon raspada Austro-Ugarske mađarska teritorija smanjena za dve trećine, prenosi Tanjug.

Ž

bat-ika

Ако је Србија у протекле 3-4 године издвојила преко милијарду евра за НВО зашто Мађарска не би могла да издвоји 3-4 пута више?

Чему набавке? Па погледајте им инвентар војске, то је претежно совјетска опрема стара 30-50 година.

Нови системи ПВО мењају Кубове, нови радари совјестек СТ-68, ПРВ-17, П-37.

Грипени су заменили МиГ-ове-29, H225M ће заменити Ми-17, а KC-390 Ан-26.

al

Zanimljivo je kad mi nesto nabavimo, komentari su: Samo tako, sami svoji cuvari, nedajmo da nas iko ugrozava i slicno a kad neko od komsija nesto nabavi onda je to odmah upereno protiv nas…

Apropo karte velike Madjarske… To su njihovi vlazni snovi (vecinom uveliko odsanjani i preboljeni), mi mnogo vise treba da se brinemo zbog one druge mape koja ukljucuje jug Srbije, skoro celu Makedoniju, severnu Grcku i dobar deo Crne Gore. Na realizaciji te mape se mnogo vise radi i velika novcana sredstva i logistika se daju na tu ideju…

Granice ove Madjarske karte su realne kao i one na liniji Karlobag – Ogulin – Karlovac – Virovitica sto su ovde neki sanjali onomad, dok su nosili kosulje kratkih rukava…

DW

@alexanto. Kada se razmatraju stvarne namere uzimaju se u obzir ne samo ono šta se govori, već i potencijali da se to sprovode u delo. Orban (za razliku od ovog našeg) ozbiljno radi na resuverenizaciji i jačanju Mađarske ne samo vojno već i generalno u svakom drugom pogledu. Primera radi, Orban je zadao cilj da najmanje 50% bankarskog sektora (što se smatra krvotokom ekonomije) bude u vlasništvu Mađara. Uporedi to sa našom situacijom…

Zo

Evo malo podataka o radaru:

– Radar EL/M-2084
S-Band višenamenski 3D radar, AESA konstrukcije. U PRO/PVO funkciji, radar otkriva i klasifikuje sve vrste pretnji iz vazdušnog prostora i generiše prikaz stanja u vazdušnom prostoru u realnom vremenu. Domet u sistemu vazdušnog osmatranja i otkrivanja je nešto preko 400 km.
U funkciji otkrivanja pozicije neprijateljske artiljerije, otkriva nadolazeće granate, mine i projektile , obaveštava o tome kontrolni centar za upravljanje sistemom BMC i vrši obračun i kalkulaciju tačke udara.
Domet otkrivanja pozicije neprijateljske artiljerije je do 100 km.
Pokriva 360 stepeni po azimutu (kružno osmatranje) u PRO/PVO nameni i 120 stepeni po azimutu (sektorsko osmatranje) u nameni otkrivanja pozicija neprijateljske artiljerije.

Sistem „Iron Dome“ je projektovan za presretanje i uništavanje raketa kratkog dometa i artiljerijskih projektila, ispaljenih-lansiranih sa daljina od 4 do 70 km, a čija bi ih trajektorija leta dovela u naseljeno područje. Izrael namerava da poveća domet sistema sa trenutnih 70, na 250 km, kao i da ga unapredi tako da sistem može da simultano presreće rakete koje dolaze iz dva različita pravca.

Dakle, odbrana od projektila i granata lansiranih sa daljina do 70 km. Znači sistem odbrane od „neposrednih susjeda“, znači ili mi ili Ukrajina?

Ali ljudi nabavljaju sisteme i opremaju se.

Samo se kod nas postavljaju pitanja, a šta će nam ovo ili ono, a mi neutralna zemlja okružena NATO državama (i BiH), a Mađari članica NATO okružena NATO zemljama…i nama i Ukrajinom…. ;)

Odgovori
K

Pa nije samo kod vas. U Hrvatskoj je i gore, praktički svaka vojna nabavka je pracena trajnim drustvenim negodovanjem i nekakvim jadnim izvlacenjima na NATO. Politicari se vojnim nabavkama ne bave jer su nepopularne, pa stoga sve tri grane oružanih snaga pate (a ionako pate od same cinjenice da zemlja velicine nase mora uzdrzavati sve tri). S obzirom na to kako je Srbija krenula, ako ovako nastavi ozbiljno ce ostaviti Hrvatsku u prašini na brojnim poljima.

S druge strane Srbiji je njena namjenska industrija zaostala iz Jugoslavije i prokletstvo i blagoslov – puno toga sama teoretski moze razviti i proizvoditi, ali su kolicina i kvaliteta pod vjecnim upitnikom.

Pa

Od nas se „plaše “ (ako je to prava reč ) . Brzo su uvideli (a I načuli od njihovih ljudi ovde ) da je Srbija razvila široko spektar raznog što raketnog, što artiljerijskog naoružanja. Mađari u Mađarskoj inače od svih svojih suseda naj manje vole Rumune, Srbe i Hrvate. Rumunija se naoružava (opipljivo i to se vidi ) ,Hrvatska takođe kroz neke aranžmane (planira jer još uvek nije to što planiraju kročilo na tlo ) ,Srbija sem što je razvila celu gamu novog naoružanja je ogroman deo ovogodišnjeg i CEO budzet za iduću godinu (a to je oko 1,6milijardi evra ukupno ) opredelila za masovnu proizvodnju tog širokog spektra oružija I zato oni vide da je „đavo odneo šalu “ I da kasne. Imaju bolje planove od recimo Hrvatske za opremanje, ali ne I od Rumunije ili nas. I pri tome kao što rekoh kasne. Mi realno ne treba da brinemo puno. Oni iako imaju veći budžet, kupuju manje i mnogo skuplje nego što mi možemo da proizvedemo (a I zarađujemo za naše prilike ogroman i sve veći novac od izvoza ). Sam ovaj radar je jako dobar. Mislim da u okruženju neće biti niko sa boljim radarima kad im ovo bude isporučeno. Ali da imaju još mnogo „rupa “ u odbrani, to je svima jasno. Mi se „krpimo “ sa radarima dodatno i samom kupovinom FK3 (što isto nije loše, ali nije u cenovnoj klasi sa ovim radarom koji uzimaju Mađari ) . I morate da uzmete u obzir -Mađari nisu baš neki super specijalni ratnici (Poslednji sukob su imali u Drugom Svetskom Ratu ) I opremaju se u skladu sa konfiguracijom njihove zemlje (90%ravnica ) I taktikom koju su odabrali za odbranu.

Na

ја мислим, да су наше набавке недовољне, а пошто нисам официр, не могу да улазим у ефективност истих набавки. Мађарска по мени ради праве ствари, па како смо са њима добри идимо њиховим стопама, а војска је у свакој држави најбоља фирма, уложиш 1€ она врати барем 1,5€

Sr

@Zoran Vikosavljevic
Radi se prosto o tome da menjaju sisteme stare po 40 godina, pa kad vec kupuju, da uzmu najbolje. Mi bi isto radili da imamo novca, ali posto nemamo, primorani smo na razne modernizacije ili bolje receno recikliranja.

@PakleniVuk
Koliko nas se svi “plase” najvise govori ona Milanoviceva izjava od pre koji godinu, a vi samo nastavite da sanjate

Pa

@Druže Srbofile
Trebalo bi matematičkije da razmatramo stvari, a ne kroz prizmu dnevne politike. Iskreno, šta izjavi neki političar bilo gde u svetu, a ne samo kod nas ili u okruženju služi samo za taj dan, već narednog dana oni promene ploču i pevaju drugu pesmu (primer „Nismo kupili FK – 3 “ a u izveštaju stoji „Jesmo. Plaćen je i momci su na obuci „). Samo činjenični presek u datom momentu je verodostojan. Radar može da otkrije raketu, ali ne može da je obori. Licenca košta, a još više opremanje fabrika I obuka radnika. Licenca ograničava da nema izmena na sistemu bez odobrenja vlasnika licence. Mi smo taj put zvani „licenca “ prošli još „onomad „. Hajd sad obrnuto. Evo i mi imamo znanje na prodaju. Kupite našu licencu. Neko napisa da Srbija je od SFRJ dobila fabrike namenske industrije. I to nije bas tačno. Srbija od ranog srednjeg veka sebe brani svojim oružijem iza sopstvene proizvodnje (veliki broj rudnika pa smo za razliku od drugih imali i imamo gde da iskopamo resurse ). Nisam u prvom komentaru pominjao Linx ali jesam konfiguraciju terena u Mađarskoj. Zašto mi u Subotici ne držimo M-80 ili M-84 (T-72,T-55)?

DW

@Zoran. Koji bi ruski pandan ovom izraelskom radaru i koji bi eventualno bio dobar za Srbiju? Ili eventualno razmotriti francuski Ground Master 400 (403)? Uzgred, izgleda da ni u NATO niko nikom ne veruje i da nije isključeno da u budućnosti dođe do nekog novog mešanja karata. Mi bi sa druge strane ukoliko želimo da ostanemo vojno neutralni, morali da znatno omasovimo vojsku (vraćanjem redovnog vojnog roka), jer očigledno da ne možemo da finansijski ispratimo komšije.

DW – Јаку армију или имаш или немаш. Глуматање снаге може проћи само код нас. Обавезни војни рок исто кошта неке новце, а право да вам кажем нешто не би свог сина дао овима данас да располажу његовим животом. Само се сетим оних војника шта су пре пар година страдали у експлозији. Војска након тога саопштава, звали смо их на мобилни али се не јављају. Катастрофа. Према томе, непходна је тотална, потпуна професионализација војске и наравно економски јака Србија. Све остало је мазање очију.

DW

@aleksa. Kako to misliš neophodna je totalna profesionalizacija? Pa sad imamo profesionalnu vojsku. Osim ako ne misliš da privatizujemo oružane snage, pa da imamo neke srpske blekvoterse ili vagnerovce. Obavezno služenje vojnog roka je suspendovano. Očigledno da profesionalizacija nije sprečila incidente. I mnogo bogatije države poput neutralne Austrije i Švajcarske imaju redovno služenje vojnog roka.
(Relativno) siromašna Srbija koja uz to hoće da bude vojno neutralna, a koja još ima i ozbiljne bezbednosne izazove mora da ima brojniju vojsku uz redovno služenje vojnog kako bi popunjenost jedinica bila adekvatna. Potpuno profesionalne treba da budu specijalne jedinice i možda još neke. Ili s druge strane uđemo u NATO (što bi bilo glupo ako bi ušli iz straha ili gluposti). Mada ni to nije neka garancija bezbednosti.
Ono sa čim mogu da se složim da je vojska kao institucija u krizi mada sigurno manjoj od ostalih institucija u drzavi Srbiji. Problem je što se zbog nemara tu plaća glavom.

DW – Мислим на професионалан однос према послу. Није све ни у новцу. Данашњи старешина имам осећај да салутира и директору Београдског водовода. Не зна човек више ко је ко и ко је чији.

Yo

@DW

Profesionalci bi morali da ganjaju svu naprednu tehniku i ostalo što zahteva napredna znanja i veštine – a najbolje je regrutovati ih od regruta na dobrovoljnom služenju…
Ti dobrovoljci bi valjalo da budu nagrađeni prioritetom zaposlenja u drugim državnim službama – ako su kvalifikovani a nisu zainteresovani za profi službu u vojsci, ali su ta mesta rezervisana za partokratske invalide…
Ona priča da vojska vaspitava ono što porodica nije uspela – valja prepustiti drugim institucijama – uz sav rizik i da ih uzmu za šefove kao što se izgleda i praktikuje…

Cr

Orban je običan populista– bijo u Budimpešti prošle godine..grad izgleda ko da je tak sada izašo i kanđži ruskog uticaja.. pogledas kako se izvode radovi na autocesti.. gore nego u Bosni.. itd itd Očekivati je da će mu Nijemci lupiti financijski šamar u blizoj buducnosti zbog njegovog mangupisanja i reketiranja EU–

Na

PakleniVuk
Ne bih se slozio sa tim da su Mađari loši ratnici, naprotiv mislim da su od svih naroda u okruženju najbolji vojnici.

Sr

@Crni Grujo ex
„bijo u Budimpešti prošle godine“
Bio sam i ja u Budimpesti. U BGu se voze bolja kola, ljudi su napucanije odeveni, covek stvarno pomisli da smo mi „ispred“, ali to ne menja cinjenicu da Madjarska izveze 130 milijardi, a Srbija 30! Da je njima BDP 3 PUTA veci od naseg.

Jednostavno, to sto nisu kompleksasi kao mi da voze polovne BMWove sa celavim polovnim gumama da bi izgledali „skupo“, ne znaci da u realnosti drzava ne obrne 3x vise i da imaju daleko vise novca nego mi, ali zaista daleko vise. Naravno nije tamo „sve sjajno“, ali kod nas je daleko gore sto se tice finansija.

Ovo za Orbana jeste sve tacno. Kupljenje politickih poenta, nista posebno….I ovde se dizu razni spomenici vojskama i vojskovodjama, a istovremeno drzava nece da isplati normalne penzije ratnim invalidima sto je najbolji pokazatelj koliko im je stalo do te vojske.

Ik

Svaka modernizacija opreme je dobrodosla, sobzirom da sve republike ex-YU i drzave u okruzenju na svojim inventarima imaju orudja i tehniku iz doba Sovjetskog Saveza. Iskreno drustvo, meni se ne svidja ova guzva oko BiH, nadam se da ce sve ostati na rijecima.

DW

@Aleksa. Kriza institucaja u Srbiji je očigledna. O tome ne treba ni raspravljati.
I pre smo imali i sada imamo profesionalni oficirski i podoficirski kadar, pa se slične greške dešavaju. Očigledno da to nema puno veze da li je vojska potpuno profesionalna ili imamo vojnike na redovnom služenju vojnog roka. Izgleda da je nešto drugo u pitanju. Priča da je isključivo profesionalna vojska bolja plasirana je od bogatih zemalja kako bi stekle prednost u odnosu na siromašnije. Po tom sistemu dovoljno je ekonomski slomiti državu i osvojio si je bez zrna baruta. Zamisli Grčku da u velikoj krizi 2008/9 ima isključivo profi vojsku. Odbrambeni sistem bi im se raspao brzo.
Stvar je jako jednostavna. Država se gradi na opštem društvenom konsenzusu i solidarnosti. Pri tom ne mislim da slaganje u svemu treba da bude stoprocentno (dovoljno je 2/3). Recimo da kažemo da u Srbiji treba da imamo besplatno zdravstvo, besplatno kvalitetno školstvo i da svi treba da učestvuju u odbrani zemlje (bez obzira bili u nekom savezu ili ne), i o tome se slože 2/3 građana. Sto posto građana moraju to poštovati, a ne da se desi situacija da neko ko je izbegavao vojnu obavezu biva aboliran, a neko ko je služio pod oružjem ili civilno na kraju ispadne budala.
@Crni Grujo. Kada nekog hoćeš da diskvalifikuješ onda mu udariš etiketu da je populista. Kad nas na Balkanu se mešaju (često namerno) državni prioriteti višeg sa prioritetima nižeg nivoa. Često se kod nas čuje, „Šta će nam avioni, a decu lečimo SMSovima?“ ili „Šta će nam rakete, a Beograd ili neki drugi grad nema kanalizacionu mrežu?“. Sve je to odraz odsustva liste državnih prioriteta. Orban, sviđao se nekom ili ne, zna šta su mađarski prioriteti i nalazi način da ih ostvari.
Uzgred, fascinantna mi je germanofilija u Bosni gde su Austrijanci (Nemci) bili okupatori i gde je za vreme austrougarske okupacije u Bosni bilo više bordela nego škola. Ali to je izgleda problem Bosne u kojoj se dva naroda na silu drže u toj državi, a treći poput Srba u SFRJ pokušava da održi tu državu pred raspadom. Ovo nije ništa zlonamerno, već opis sadašnjeg stanja.
@T6. Hvala T6 i Petru Vojinoviću što dozvoljava ovakve rasprave u državi gde se i komentari cenzurišu. Da se malo našalim, možda bi trebalo da otvoriti i rubriku geopolitika i opštedruštveni problemi :)

Koliko znam Rajnmetal je Nemačka firma. Kako se tu uklapaju Izraelci?

Odgovori
Wo

Zasto se ne bi uklapali Nemci ili bilo koja druga firma koja je sposobna da uradi svoj deo posla? Ako aludirate na dogadjaje od pre 75-80 godina, moram da vas obavestim da oni pripadaju istoriji. Nemacka je vise puta na najvisem nivou sigurnost drzave Izrael proglasila svojim drzavnim interesom (Staatsräson). Poslednji put je licno kancelarka Angela Merkel to izjavila 2015. pred izraelskim Knesetom. U tom smislu mozete recimo da procitate o opremanju izraela najsavremenijim nemackim HWD Dolphin podmornicama, koje su delom poklonjene a delom kupljene pod povoljnim uslovima. Kasnije se ispostavilo da je nemacka vlada (takoreci ispod zita) odobrila opremanje podmornica cevima za ispaljivanje torpeda i raketa takvog kalibra, koji omogucava naoruzavanje podmornica nuklearnim projektilima. Dakle Nemacka je direktno pomogla Izraelu da dobije neku vrstu lightweight second-strike capability…

Wolfgang – Нисам мислио на прошлост. Јевреји су практични људи. Мислио сам која је веза између Рајнметала Израелских фирми и IDFа. Немци имају знања и могућности да направе било какав врхунски производ. Једино што су на сву срећу имају забране па не могу баш све да праве иначе би ту свашта било.

Pa

@Aleksa
Veza je BAE Systems -originalno Britanska ali kasnije transformisana u Multinacionalnu kompaniju. BAE je vlasnik Rajnmetala. I ti kada pregovaraš o nabavci nekog naoružanja sa „zapada “ ne pregovaraš sa državom, nego sa multinacionalnom privatnom kompanijom. Potpis države u kojoj se nalazi fabrika koja proizvodi to što kupuješ je samo formalnost.

Ac

Vreme ce pokazati da cemo biti ispred svih u okruzenju.Madjarska jeste ekonomski dosta bogatija od nas,ali se i naoruzava po mnogostruko vecim izdacima od nas.Oni kupuju skupu zapadnu tehniku,a mi ili sami modernizujemo-proizvodimo ili kupujemo-dobijamo od Rusa i Kineza po povlascenim cenama.Mozda deluje smesno,ali je tako.Nemojte omalovazavati razvoj domace tehnike,kakva god da je,jer ako dodje do velikog sranja ko ce vam nadoknaditi izgubljenu tehniku.Kada to sami radite,lakse se dise.Podizemo pogone iz pepela i za par godina ce biti mnogo ozbiljnije od ovog sad.Neka uzmemo kornet i krasuhu,fk3.Bespilotne letelice sami krecemo da proizvodimo.Bicemo ozbiljan igrac,kakvi Madjari i Hrvati😉.

Odgovori
Sr

@Aca
U realnosti, sta cemo da radimo kada sva ta „modernizovana“ tehnika za 10 do 15 godina dodje odjednom na zamenu jer joj je isteklo produzenje-produzenja-produzenih resursa? Kada pritom dodju i gomile kredita na naplatu?

Sve „povlascene cene“ se politicki placaju….

„Bicemo ozbiljan igrac,kakvi Madjari i Hrvati“

Prijatelju, u HR je minimalac veci od nase prosecne plate, pa ti vidi……

DW

@Aca. Ne treba omalovažavati sebe, ali i ne procenjivati svoje mogućnosti. Mi često se krećemo iz ekstrema u ekstrem. Često se predviđa da je napad neku zemlju višeslojan. Ne napada se isključivo vojnim sredstvima već i ekonomski, diplomatski, obaveštajno, propagandno… Uzgred, bolje bi bilo da smo kupili licencu od Belorusa (jer su finansijskim problemima) protivokolpni raketni sistem Stršljen (Shershen) nego što bismo dali novac za Kornet. Govorim sa finansijske strane. Sistemi bi trebalo da su sličnih karakteristika.

Ac

Srbofil@Ne znam koliko su Hrvati u boljoj poziciji od nas.Ova kriza ce pokazati koliko su pukli i sta ih tek ceka.Bice rezova u platama sigurno,koliko pogubljenih radnih mesta.Ima ih ispod 4000000 stanovnika.Ne kazem da je kod nas cvece,ali njima se sve svodi na turizam.Videcemo.Videcemo sta ce biti posle korone u svetu,eu,nato,istok.Mi smo nekako ubedjeni da pravimo pogresne korake kada je spoljna politika u pitanju.Nisam politicar i ne znam mnogo o tome,ali kao i svaki Srbin volim da bijem glavu oko toga.Cini se da se menja slika u odnosima u svetu i sve vise deluje da ono sto nam je blize srcu-istok preuzima primat u snazi od zapada,a oni nas smatraju prijateljima za razliku od ovih gde idemo da radimo.Deluje da cemo da opstanemo i ojacamo,jer kad je prijatelj mocan i ti si i pomocice ti.A mi smo ih zaduzili jer smo ih pustili kod nas pored svih pritisaka.Zivece se lepo u Srbiji i bicemo ponosni na jaku srpsku vojsku.Samo polako.Zivela Srbija. Dw@Slazem se sa vama

Aca – Кад немам ништа, а ти ми даш 100 динара ја сам напредовао 100%. Да ли сам ја богат човек? Имаш плату 500 000 динара, а држава ти одбије 20%. Да ли си ти сиромашан?

om

Nisam baš siguran kolika je prednost i kolko je sve to isplativo oko razvijanja raketnog naoružanja. Ne možete vi pratiti ozbiljne države jer nemate novac a ni klupu za to. Bolje je po meni uzeti nešto vrlo efikasno i dokazano i ne moriti više brigu. Ovo što vi radite nema veze sa isplativošću već je dio viših interesnih sfera. Novac se pretače iz državne blagajne u privatne ruke.
Država u ovom trenutku to može jer je u Srbiji otvoreno na stotine firmi u kojima rade ljudi plaćeni najnižim plaćama u Europi . Državi to odgovara jer ubire namete , plaća ovakve stvari i naravno službe koje ju opslužuju.
Podižući plaće onima koji su na proračunu podiže prosjek plaća u Srbiji koji nije ni ovako visok a zapravo tisuće radnika po tvornicama koji radi za 300-400 eura i privatni sektor ne dobija ništa i ne vidi ništa od priče o velikom rastu. Nema rasta dok ste najslabije plaćena radna snaga u Europi. Stoga priča kako se vi možete naoružavati jer ste kao lideri u velikom ekonomskom uspjehu ne drži vodu.
Mi nikada nećemo pustiti ulagača koji će otvoriti radno mjesto za 500 eura a vi imate na tisuće radnih mjesta za 300 eura. Niste nikakva sila već zemlja najjeftinije radne snage te stoga malo prizemljite barem što se tiče mogućnosti Hrvatske.

Sr

@Aca
Zivite u najobicnijij zabludi.

Jedini razlog zasto HR ima veci odliv je zato sto sa njihovim pasosem uzmes kofer i odes da radis gde god hoces u EU. Da je u Srbiji tako, ne bi ovde ostalo ni 3, kamoli 4 miliona. Cak i bez turizma, BDP po stanovniku HR je i dalje preko 50% bolji. Naravno da je nasa ekonomija diverzifikovanija, manje je ciklicna i otpornija na krize i to sam uvek pisao, ali opste govoreci, nije ni blizu njihove jer je jako mala i primitivna. Kada nama minimalac bude bio 700 evra, onda cemo pricati da su oni „pukli“ a mi kao bolji….

Ne, istok ne preuzima primat i nikad nece preuzeti, pogotov ne u Evropi. Naravno da nam komunisticke diktature nisu „blize srcu“, ja ne znam koji Srbin to voli!? Mi volimo slobodu ne komunizam. Rusija na zalost ima pojas NATOa oko sebe i ne moze mnogo da ucini, a nivo investicija u Srbiji im je komican u odnosu na neke druge zemlje(vise sa Bosnom obrnemo)

„A mi smo ih zaduzili jer smo ih pustili kod nas pored svih pritisaka“

Kina ulaze vise u Nemacku nego u celu istocnu evropu zajedno pa puta 3! Daklje sve gore od Poljske pa dole do Grcke….. to da cemo mi biti neki faktor Evropi zbog Kineza su sve zablude koje narod ovde pase. Jedini razlog zasto bas Kinezi ovde ulazu je kriminalna korupcija.

Dr

@omniameamecumporto

“Bolje je po meni uzeti nešto vrlo efikasno i dokazano i ne moriti više brigu. Ovo što vi radite nema veze sa isplativošću već je dio viših interesnih sfera“

Po vama je bolje zato sto hrvatska vojna industrija nista ne proizvodi. Da kojim slucajem Hrvatska nesto pravi, onda bi pisali kako je bolje sto se pravi nego da se kupuje sa strane.
Tako ste na drugoj temi pisali za granate da je bolje uzeti par stotina pametnih granata, kojim ces protivnika baciti na kolena po vasim recima, nego stancati granate ‘upitnog kvaliteta’ misleci pritom na srpske granate.
A onda se dogodio rat u Nagorno Karabahu gde se videlo da je artiljerija i dalje kraljica bojnog polja.

Br

Vreme ce pokazati da necemo biti ispred svih u okruzenju. Vec sada je situacija takva da necemo moci da sustignemo Madjarsku i Rumuniju ni za par decenija. Prvo su nabavili mnogo vise tipova naoruzanja, a drugo, dok mi nabavljamo po 4,6, 10 ili 12 komada opreme, oni izmedju 50 i 250… I jedni i drugi su za period dok smo mi potrosili milijardu, oni potrosili 6-8 milijardi. Rusko, Kinesko i nase naoruzanje nije jeftini po 6-8 puta, sto se da videti i po nabavljenoj kolicini. Takodje mnoge stvari sami proizvode, Madjari Lynx, Rumuni Piranu, Hermes 450, a u planu je i H215M…

om

Drina, nisam mislio ništa loše već govorim o isplativosti tako nečega.
Za razvoj su potrebna velika sredstva.
Vi ste razvili već četiri Lazara,razvijate raketne sisteme,pametne granate, uvodite ovo uvodite ono, gdje je tu ekonomska računica tko to kontrolira,što se tu događa. Kada ćete vi vratiti taj uloženi novac . Ako to prodate samo sebi ne može biti dovoljno treba naći tržište vani da bi se isplatilo. Ako ste potrošili previše a napravi premalo možda ste za uloženo mogli kupiti nešto najbolje što trenutno postoji. Logika koju ovdje čujem kako u slučaju rata nikad dosta granata i raketa. Da, ali taj rat ako se ne dobije brzo ne može trajati do u nedogled jer nismo ekonomski sposobni dugo ratovanje.
Evo HS produkt ne razvija sam puškomitraljez jer ne može biti siguran u isplativost projekta već to radi sa Herstalom gdje su podijelili posao pa svaka firma radi pojedine dijelove strojnice. Radi se na najnovijoj Herstal mini mi puškostrojnici koju usvaja hrvatska vojska. Dakle mi ćemo imati svoju strojnicu ,ali zanimljivo je da ćemo je zajedno sa Herstalom prodavati u cijelom svijetu naravno kao zajednički produkt. Tu su u HS produktu vidjeli ekonomsku isplativost.
Taj puškomitraljez sigurno će sebe isplatiti i donijeti zaradu objema firmama. Puna su usta namjenske industrije a nikoga ne zanimaju promašaji i isplativost posla.

Dr

@omniameamecumporto

Ne kosta razvoj svakog sistema ili municije kao razvoj nuklearne bombe.
To sto vama niko ne polaze racune za poslovanje srpske namenske industrije ne znaci da racunice nema.
Eto recimo samohodna Nora je otplatila sebe kroz izvoz davnih dana, i to nekoliko puta.

Izvozom naoruzanja najbze se okrene lova. Em trazena roba, em nema nista na ‘crtu’ vec se sve kupuje za ziv kes. Druga prednost domace vojne industrije je sto ne zavisite ni od koga. U slucaju sukoba nema opcije ‘pauza’ da stopirate rat dok vam ne stigne municija itd.
Upravo je to jedan od razloga zasto skoro sve drzave na svetu teze ka tome da imaju sto razvijeniju vojnu industriju a ne da se oslanjaju na uvoz.
Ali kad citam vase komentare ispada da je bolje sve kupiti u inostranstvu nego proizvoditi kod kuce.
Ali kao sto rekoh, da kojim slucajem Hrvatska proizvodi nesto verovatno bi vasi komentari bili dijametralno suprotni.

fr

omniameamecumporto

Nisam čuo da HS razvija sa Herstalom puškomitraljez. Koliko sam upoznat HS produkt je kupio licencu za Minimi, provjeren i vjerovatno najbolji puškomitraljez na svijetu. Slažem se s tobom, zašto razvijati nešto što je teško prodati kad postoje već provjerena rješenja.

Ac

Nama nije potreban minimalac od 700 evra,a da nezaposlenost bude 20% i da nam je spoljnotrgovinski bilans u minusu.I svake godine raste javni dug.Ja bih bio presrecan kada bi nam nezaposlenost bila 5%,spoljnotrgovinska razmena u plusu i onda prosek moze da bude i 40000 dinara.Tada ljudi rade,pare se okrecu,mozes da pokrenes svoj neki posao jer mozes da unovcis svoj proizvod,uslugu.Treba jos dosta vremena da dodjemo do toga,nadam se za 15god.Slazem se u principu sa svima,ali sta da radimo posle svih nesreca od ratova,sankcija,kriminalne privatizacije.To ni mnogo razvijenine zemlje nebi bolje podnele.Izvinjavam se,odaljili smo se od teme.

Odgovori
Ni

Ja prosto ne verujem da pojedinci zagovaraju vojni rok, pritom pozivajuci se na Austriju i Svajcarsku gde je mesecni minimalac kao godisnja plata u Srbiji, a nezaposljenost nepostojeca. Četvrtina građana Srbije žive sa oko 100 evra mesečno i jedu paštetu u crevo, 40% omladine do 25god, posebno na jugu je nezapošljeno. Čitavu južnu i istočnu Srbiju izdržavaju gastarbajteri sa zapada. I vi biste u ovoj zemlji i pri takvim socijalnim uslovima, sveukupno gorim nego 1941, da uvodite vojni rok? Vecina gradjana Srbije, posebno juznjaka ne bi ni okom trepnula da se sutradan probude u drugoj drzavi.

Odgovori
om

No dobro moj stav je da ono što je tehnološki napredno treba kupiti jer ne možete vi naprimjer napraviti jedan hellfire koji konfigurira bojevu glavu u letu.. skupa stvarčica ali vrijedi.. Ja nisam rekao da ne trebate vi razvijati namjensku već sam rekao da mora postojati isplativost svega toga.
Meni je bitnije razvijati vojno učilište i ustroj vojske u školovati kvalitetan časnički odnosno dočasnički kadar,a vojsku opremiti kvalitetno i inovativno
najboljim što se može pronaći na tržištu u skladu sa mogućnostima države.

Odgovori
Dr

Samo da ima vise novca pravili bi letece tenkove a ne Helfajer.
Za isplativost sam vam vec rekao. Kad je trgovina oruzjem u pitanju novac se najlakse okrene. To je ujedno jedna od najprofitabilnijih grana industrije, ne samo kod nas vec i u svetu.
Ratova je uvek bilo i bice ih. Svaka drzava ima vojsku a vojska mora da se oprema, naoruzava, vezba itd.
Zasto bi jedan Izrael ili Svedska proizvodili sve sto proizvode kad mogu sve da kupe od Amerikanaca, imaju para a i Amerikanci bi im sve prodali.
Mozda zato sto ulaganjem u vojnu industriju lepo zaradjuju i jacaju svoje odbranbene kapacitete.
Dakle imati vojnu industriju u svakom slucaju je plus, nikako minus.

Iznad sam pomenuo samohodnu Noru, sve sto je ulozeno u njen razvoj isplatilo se davnih dana i plus se lepo zaradilo. Kupljene su i nove masine, zaposleni novi radnici, prosireni proizvodni kapaciteti, osvojene nove tehnologije i onda se krenulo u razvoj haubice MGS-25 Aleksandar.
Dakle od nicega si stvorio proizvod i za sebe i za izvoz od kog si lepo zaradio i pokupio neka nova znanja za razvoj nekih novih sistema. Ako to nije isplativo ja ne znam sta jeste.
A za skolovanje kadra postoje vojne skole i akademije.

B

@Drina

Potrebno je osmisliti pravu taktiku i proizvoditi ono sto moze da uspe. Prodata je Nora u solidnom broju, i po 10-16 oklopnjaka BOV M11 i Milos i kako se cini visecevni lanser Morava Egiptu, ali to su sve jako mali brojevi, izuzev Nore. Od ostalih 50 projekata na kojima je utroseno gomila para nece biti nista. Osim Aleksandra i eventualno Tamnave. Jos kad bi i FAP bio sposoban da napravi i kamion koji moze da ponese haubice i vece lansere, a ne da kupujemo Kamaz i Manove…

Dakle, dobro je proizvoditi ono sto nam je potrebno i sto se moze jos i prodati, ali ne i razvijati sve i svasta i po 10 godna biti na jednom prototipu, koji jos i ne radi i trositi gomilu novca na sve to… A cesto je u pitanju i samo maketa.

Ista stvar je i sa Orlovima i Galebovima, koliko je para tu ulozeno i koliko je ljudskih zivota izgubljeno u poslednjih desetak godina, za mozda samo malo vise para mogla se nabaviti omanja eskadrila YAK-130 ili L-15.

Dr

@B

Nije mi jasno sta ocekujete da od jednom prodaju 1000. Milosa ili Morava, a nemamo kapacitete da proizvedemo ni deseti deo toga. I sad ako ne mozemo da prodamo 1000. Morava od jednom, odmah treba odustati od nje jer eto izvezli smo je u jako malom broju pa ne valja.
A sto se tice vremena, pa sta hocete da razviju neki sistem za godinu dana. Svedjani su svog Arcera razvijali 15. godina a neki ocekuju da Srbija izbacuje nove sisteme svake godine. Traje to duze nego sto mislite.
I te makete koje pominjete su dokaz da drzava nema novca ili sluha za neke projekte, pa se onda ide po sajmovima i izlazu se makete nebili nahvatali nekog ko ce finansirati razvoj projekta. Slicno je bilo i sa Alasom i on je bio maketa dok nisu Arapi uleteli sa parama.
Dakle projekti postoje, pameti ne fali, fali samo novca koji je najveci problem u celoj toj prici. Da ima vise novca sve bi to islo i lakse i brze.
Takodje imajte na umu konkurenciju, dobro mi ista izvezemo pored jedne Amerike, Rusije, Izraela i drugih koji mogu da ponude sve od igle do lokomotive.

Prilikom komentarisanja tekstova na portalu molimo vas da se držite isključivo vazduhoplovnih tema. Svako pominjanje politike, nacionalnih i drugih odrednica koje nemaju veze sa vazduhoplovstvom biće moderisano bez izuzetka.

Svi komentari na portalu su predmoderisani, odobravanje bilo kog komentara bilo kog značenja ne odražava stav redakcije i redakcija se ne može smatrati odgovornom za njihov sadržaj, značenje ili eventualne posledice.

Tango Six portal, osim gore navedenih opštih smernica, ne komentariše privatno niti javno svoju politiku moderisanja

Ostavite odgovor